A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA"

Átírás

1 A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA Dr. Schmelczer Matild Betegápoló Irgalmas Rend Pécsi Háza Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem, Két karodban a halálon, mint egy álmon átesem. (Radnóti Miklós)

2 A hospice és a palliatív ellátás fogalma Hospicium vendégszeretet, megvendégelés, szállás. Középkorban a hospice kifejezést a zarándokok és utazók számára állított menedékhelyre alkalmazták. Később a gyógyíthatatlan betegek számára létesült intézményeket nevezték így.

3 A hospice ellátás célja A hospice politikailag és felekezetileg független szervezet. A haldokló elsősorban daganatos betegek humánus gondozásával a halál előtti időszakot kívánja megkönnyíteni. Kezelhetetlen betegekről lévén szó, a cél nem a gyógyítás, hanem az életminőség javítás. A gondozásban résztvevő orvosok, nővérek, gyógytornászok, psychológusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok, önkéntes segítők, a betegeknek testi, lelki,szociális és spirituális támaszt egyaránt tudnak nyújtani. Az emberhez méltó halál minden ember alapvető joga.

4 A hospice ellátás általános alapelvei: - Holisztikus, sokoldalú gondoskodás, - Palliatív kezelés, fájdalomcsillapítás, - A Beteg és a családtagok érzelmi és lelki támogatása, - Életigenlő alapállás, - Az emberi méltóság tiszteletben tartása,

5 ORVOS A közösség összetétele: ÁPOLÓ BETEG LELKITÁMOGATÓ SZOCIÁLIS TÁMOGATÓ

6 A hospice története I. FABIOLA római matróna a 4. század elején saját házát nyitotta meg a betegek előtt. JOHANNITA lovagrend 1042-ben Jeruzsálemben kórházat építtetett, a haldoklók ellátására. A középkori Hotel Dieu (Isten Háza) azokat fogadta be, akik túl öregek, vagy betegek voltak ahhoz, hogy kolduljanak.

7 A hospice története II. A francia felvilágosodás paradygmaváltást hozott a gyógyításban. Az orvoslás és a caritas elvált egymástól. A kórházak csak a gyógyítható betegeket fogadták. A végállapotú betegekkel nem foglalkoztak.

8 A hospice története III. Jeanne Garnier Chabót 1842-ben Lyonban hospicet hozott létre végstádiumú rákbetegeknek, a caritas szellemében ben Párizsban, 1899-ben New Yorkban az akkor már halott Garnier szellemiségének megfelelő hospice létesült.

9 A modernkori hospice Cicely Saunders 1958-ban Angliában haldoklók számára alapított osztályt, ahol a fájdalomcsillapítás módjait tanulmányozta és alkalmazta ben független intézményt alapított Londonban a haldoklók számára. A későbbi hospice-ok az itt kialakult szellemiséget követték. Amerikában Elisabeth Kübler Ross, Indiában Kalkuttai Teréz.

10 A MAGYARORSZÁGI HOSPICE MOZGALOM Dr. POLCZ ALAINE tanatológus, psychológus Tapasztalataimat a kórházban és az otthon lezajló halállal kapcsolatban összegyűjtöttem, összevetettem a szempontokat, megírtam. Sehol sem akarták közölni. Végre a Valóság egy pár hónap hezitálás után lehozta. Ez volt az első faltörés, úttörő munka nálunk. (1976) Az 1980-as évek végén lehetett munkacsoportokat, érdekvédelmi szervezeteket létrehozni.

11 Magyar Hospice Alapítvány I. Polcz Alaine visszaemlékezéséből: Mikor már 7 évet dolgoztam túl a nyugdíjkorhatáron, családi okok miatt abba kellett hagynom a munkát. Egy kis csönd következett, ez alatt az irodalomból és egy amerikai út során, megismertem a hospicemozgalmat. Találkoztam személyesen Elisabeth Kübler-Ross-szal tavaszán belépett hozzám egy ismeretlen, őszülő asszony, azzal, hogy gyere, indítsuk el Magyarországon a hospice-munkát. Félek válaszoltam. Csodálkozva nézett rám. Nem a haldoklóktól, hanem a büroktatikus tennivalóktól válaszoltam. Attól én is, de majd összefogunk -bátorított.

12 Magyar Hospice alapítvány II ig otthonápolás. Évente átlagosan beteget láttak el, a család bevonásával ben Budapesten 20 ágyas fekvőbeteg részleg nyílt meg, oktatási központtal.

13 Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza Hospice Osztály 2004-ben 18 ágyas fekvőbeteg részleg alakult ban a Megyei Kórház által üzemeltetett 5 ágyat átadták osztályunknak.

14 Felvételi kérelem

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Dr. Polcz Alaine gondolatai: Felkészülés nélkül bizony nehéz a halállal találkozni. Pedig ez előbbutóbb mindenkinél bekövetkezik, barátainkat, családtagjainkat veszítjük el, és végül magunk is meghalunk. Ez az egyetlen kétségbevonhatatlan történés az életünkben. A tudomány nem ad útmutatást, sőt, csak megzavar. Nem tudjuk, hogy mitől félünk, nem tudjuk, hogy mi történik, nem illik beszélni róla. Elutasítjuk, hogy a halállal foglalkozzunk. Felkészülni nehéz a halálra, de muszáj. Magunkért és gyermekeinkért egyaránt.