SZKA_104_06. Földön, vízen, levegőben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZKA_104_06. Földön, vízen, levegőben"

Átírás

1 SZKA_104_06 Földön, vízen, levegőben

2

3 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 21 D1 Táblázat az önálló gyűjtéséhez Amit már tudok Amire kíváncsi vagyok Talaj Víz Levegő

4 22 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói D2 Interjú Kérdezzétek meg a környezetetekben élő gyerekeket és felnőtteket arról, hogyan vélekednek a környezetük állapotáról. A kérdéseket önállóan is megfogalmazhatjátok, vagy használhatjátok az itt megadott kérdőívet is. 1. Figyel-e a környezet állapotával kapcsolatos híradásokra? Nem. Ritkán. Rendszeresen. Egyéb: Mi a véleménye arról, hogy a környezetszenynyezés ma az emberiség legnagyobb problémája? Az a véleményem, hogy én személyesen semmit sem tehetek a környezetszennyezés csökkentéséért. Az ismerőseim között vannak olyanok, akiknek egészségét veszélyezteti a szennyezett környezet. Nem igaz. Fontos, de nem a legnagyobb. Egyetértek. Egyéb: Egyetértek. Tehetnék, de nem tudom, hogy mit. Igyekszem környezetbarát módon élni. Egyéb: Nincsenek ilyenek. Sok ilyen ismerősöm is van. Nem is hallottam ilyen betegségekről. Egyéb: D3 Szerinted mit jelent? Írjátok le, mit jelentenek a következő kifejezések! Készítsetek magyarázó rajzot is a szöveg mellé! Zivatar Orkán Földcsuszamlás Szellő Árvíz

5 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 23 D4 Szómagyarázat A rendelkezésetekre álló könyvek segítségével alkossatok magyarázó szöveget a következő természeti jelenségekhez! A szöveg mellé készíthettek magyarázó rajzot is. Környezetszennyezés Erózió Kőzetaprózódás

6 24 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói D5 Párosítás Keressétek meg a kifejezésekhez tartozó magyarázatokat! Készítsetek magyarázó ábrákat az egyes címszavakhoz! Erózió Nemzetközi mozgalom, amely a természeti környezet eredeti állapotának megóvását tűzte ki célul. Ma már törvényeket is hoztak a cél érdekében. Környezetvédelem Elsősorban víz vagy szél által okozott talajpusztulás. Lejtős területeken veszélyes, mert lemossa a víz a talajt, és elhordja a szél. Természetes növénytakaró Elsősorban víz vagy szél által okozott talajpusztulás. Lejtős területeken veszélyes, mert lemossa a víz a talajt, és elhordja a szél. Őshonos állatok A Föld egy-egy területén emberi beavatkozás nélkül élő növények együttese. Különböző éghajlati és talajviszonyok között különböző lehet. Biogazdálkodás A Föld egy területén természetes életkörülmények között vadon élő állatok.

7 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 25 D6 Anyagvizsgálat A tavaszi eső vagy nyári zápor alkalmával azt láthatjuk, hogy a csapadék egy része beleszivárog a talajba. A talaj a föld legfelső termékeny rétege. Tudjuk, hogy a növények fejlődése szempontjából nem mindegy, hogy mennyi víz jut a felszín alá! A következő kísérletsorozatban vizsgáljuk meg, hogy a különböző talajok hogyan viselkednek a rájuk hulló esővízzel! Készítsétek el a következő kísérleti elrendezést! A kísérletet a következő lépésekben kell elvégezni: Mérjetek ki azonos térfogatú (például 2 dl-t) a talajmintából! A palack nyílását lazán dugaszoljátok el vattával, hogy az anyag ne tudjon belőle kiömleni! Töltsétek a talajmintát az előkészített műanyag palackba, és mérjétek meg ennek a tömegét! A palackot óvatosan ütögessétek az asztalhoz, hogy a talajminta részei szorosan illeszkedjenek! Ez után tegyétek föl a palackot az állványra! Lassan, és a három mintánál lehetőleg egyszerre öntsetek a palackban lévő talajra fél liter vizet! Figyeljétek meg, mi történik! Figyeljetek a folyamat gyorsaságára is! Ha már nem folyik át több víz a talajmintán, mérjétek meg az átfolyt víz térfogatát! Mérjétek meg ismét a palack tömegét!

8 26 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói Megfigyeléseiteket a következő táblázatban rögzítsétek! A palack tömege a talajmintával 1. minta neve: 2. minta neve: 3. minta neve: A víz átfolyásának ideje Az átfolyt víz menynyisége A palack tömege a vízkísérlet végén Egyéb megfigyelések Szerintetek melyik talaj a legkedvezőbb a növények fejlődése szempontjából? A kísérleti tapasztalatok alapján indokoljátok ezt az állításotokat!

9 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 27 D7 Játékok, érdekes jelenségek a levegővel Biztosan megfigyeltétek már, hogyha erős szél fúj, a tárgyak körül áramló levegő néha érdekes hangokat hallat. Próbáljátok meg utánozni a szelet! A körülöttetek lévő anyagokból próbáljatok olyan eszközt készíteni, amit a levegő segítségével meg tudtok szólaltatni! A szelet erős fújással helyettesítsétek! Készítsétek el 3 4 cm széles papírcsíkból a rajzon látható kiskaput! Próbáljátok meg fújással felborítani!

10 28 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói A képen látható módon tegyetek az asztal szélére hurkapálcát! Hajtsatok ketté egy nagyobb papírlapot, és tegyétek azt a hurkapálcára a rajzon látható módon! Próbáljátok meg szétfújni az egymásra hajló két részét!

11 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 29 D8 Cseppecske kalandjai Fejezzétek be a történetet! Ez után az lesz a feladatotok, hogy játsszátok le a többieknek Cseppecske kalandjait! Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű, áttetsző vízcsepp, akit Cseppecskének hívtak a társai. Cseppecske nagyon szeretett ugrándozni az óceán vizében, soha nem fáradt bele a játékba. Naphosszat kergetőzött fáradhatatlan virgonc társaival. Egy szép napon Cseppecske az óceán legtetejére került. Erősen sütött a Napocska, és Cseppecskét egyszer csak valami a magasba emelte! Utazott egyre feljebb és feljebb. Nem volt egyedül, bár már nem voltak olyan sokan, mint odalenn. Egyre hidegebb lett, és azt is észrevette, hogy már nem emelkednek tovább. Szél támadt, és társaival sodorni kezdte az ismeretlen felé. Amikor lepillantott, a megszokott kék óceán helyett gyönyörű zöld vidéket látott. Ám alig kezdett töprengeni azon, mi lehet az, már egy hatalmas, szürke és barna színekben pompázó akadály állta útjukat. Hiába próbálták meg kikerülni, nem sikerült. Hirtelen éles villanásokat vett észre, melyeket hangos, morgó-dübörgő hang kísért. Még arra sem volt ideje, hogy megijedjen, amikor azon vette észre magát, hogy társaival együtt zuhan lefelé.

12 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói D9 Hangszerkészítés Biztosan megfigyeltétek már, hogyha két üvegpohár összekoccan, szép csengő hangot ad. A poharak hangmagasságát azzal változtathatjuk, hogy beléjük több-kevesebb folyadékot, például vizet töltünk. A poharakba töltött víz mennyiségének változtatásával próbáljátok meg behangolni a poharakat! Az így elkészített hangszeren egy ceruza segítségével játsszatok el egy általatok ismert vagy kitalált dallamot! Vigyázzatok arra, hogy óvatosan ütögessétek a poharakat, mert az üveg törékeny! D10 Növények fejlődése Tegyetek egyforma cserepekbe a gyűjtött talajmintákból! Ültessetek a cserepekbe egyforma növényeket! Az ültetés után állítsátok a cserepeket világos helyre! Öntözzétek a növényeket szükség szerint! A következő napokban figyeljétek meg, hogy hogyan fejlődnek! Megfigyeléseiteket jegyezzétek fel a következő táblázatba! A talajminta tulajdonságai, származási helye A növény jellemzése az ültetéskor 1. talajminta 2. talajminta 3. talajminta 4. talajminta Egy hét múlva Két hét múlva Három hét múlva

13 tanulói Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 31 D11 Homokkép készítése Megfigyelted már milyen vakítóan csillognak a homokszemcsék a napon? Ha figyelmesen körülnézel, azt is észreveheted, hogy a homok színe nem mindig egyforma. Lehet fehéres, sárgás, de más színű is. Gyűjtsetek össze minél több színű homokot, és szárítsátok ki. Tisztára mosott üvegben a különböző színű homokból óvatosan egymásra rétegezve készítsetek egy képet! Ha az üveget színültig töltitek, az üveg lezárása után sem könnyű szétrázni a művet. Adjatok címet az alkotásnak, és mutassátok be a többieknek! D12 a Talaj víztisztító képességének vizsgálata A talaj a felszín legfelső, termékeny része. A növények gyökerei talajba kapaszkodnak, és a talajban lévő anyagok segítségével építik fel szervezetüket. A talajban lévő, vízben oldható anyagok a gyökereken keresztül jutnak el a növény zöld részeihez, ahol aztán átalakulnak, és a növény anyagaivá válnak. Ha esik az eső, a víz egy része lefut a talajról, egy részét a talaj tárolja, egy másik része pedig a mélybe szivárog. A mélybe szivárgó víz a hegységek lábainál forrásként törhet a felszínre. A források vize legtöbbször tiszta, kiránduláson nyugodtan fogyaszthatod. De hogyan lehetséges az, hogy a gyakran szennyezett esővízből fakadó források vize kristálytisztává válik a hegy gyomrában való utazás során? Mi történhet a talaj különböző rétegein áthaladó vízzel? Ennek járunk utána következő kísérletben. A kísérlethez a következő eszközökre és anyagokra lesz szükségetek: Egy üres műanyag palack, talaj, homok, sóder, vattapamacs, állvány az üveg felerősítéséhez. Az összegyűjtött eszközökből és anyagokból állítsátok össze a következő elrendezést:

14 32 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói A palack eredeti nyílásába lazán tömjetek vattát. Ez átengedi a vizet, de megakadályozza, hogy a homok kifolyjon. Az állványra erősített palackot háromnegyed részéig töltsétek meg a rajzon látható módon! Öntsetek festékes vizet az így elkészített berendezésre! Gyűjtsétek össze a palackon átfolyó vizet! Hasonlítsátok össze azzal, amit ráöntöttetek! Fogalmazzátok meg és írjátok le, hogy mit tapasztaltatok! Egy gyerek, amikor elvégezték az előbbi kísérletet, és azt tapasztalták, hogy az átfolyó víz megtisztult, a következőket mondta: Minek vigyázni a különböző szennyező anyagokra? Ha a víz a talajba viszi azokat, ott úgyis megtisztul! Nektek mi a véleményetek erről az állításról? Beszéljétek meg a csoport tagjaival.

Veszélyes anyagok álruhában

Veszélyes anyagok álruhában Veszélyes anyagok álruhában SZKA103_29 Vegyszerek a környezetben tanulói Veszélyes anyagok álruhában 3. évfolyam 121 Diákmelléklet D1 Megfigyelési feladatok A csoport Figyeljétek meg, milyen hatással van

Részletesebben

Az épített környezet anyagai SZKA103_03

Az épített környezet anyagai SZKA103_03 Az épített környezet anyagai SZKA103_03 tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 13 Diákmelléklet D1 Memóriajáték tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 15 tanulói Az épített környezet

Részletesebben

Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával

Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával Ismerkedés az anyagi világ egységével, az anyagok tulajdonságaival és az anyagokkal kapcsolatos emberi tudás alakulásával diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 131 D1 Feladatlap Adatlap a világűrben

Részletesebben

D1 A szólások jelentése

D1 A szólások jelentése Oldatok SZKA103_33 tanulói oldatok 3. évfolyam 143 Diákmelléklet D1 A szólások jelentése Beszéljétek meg, majd írjátok a következő szólások mellé, hogy szerintetek melyik, mit jelent! Lóg az eső lába.

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

ÉN ÉS A VILÁG 5. ÉVFOLYAM

ÉN ÉS A VILÁG 5. ÉVFOLYAM diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 165 D1 Tóth Árpád: A fa Ó nézd a furcsa, ferde fát, Mint hajlik a patakon át, Ó, lehet-e, hogy ne szeresd, Hogy benne társad ne keresd? Már ága között az arany napot

Részletesebben

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon SZKA_210_19 Vegyületek az asztalunkon TANULÓI VEGYÜLETEK AZ ASZTALUNKON 10. ÉVFOLYAM 239 19/1A A TANTÁRGYAK NÉPSZERÛSÉGE ISKOLAI FELMÉRÔ LAP Útmutató a felmérést végzôk számára: 1. Amikor bementek az

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet!

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet! Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT A tanóra célja: A Szársomlyó - mint ökológiai egység tanulmányozása, vizsgálata. 1. Feladat Nézzük meg közösen ezt a filmrészletet! 2. Feladat Üljünk

Részletesebben

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Hazánk, Magyarország ( 2X45 perc)

Óravázlat 4. osztályos környezet. Tananyag: Hazánk, Magyarország ( 2X45 perc) Óravázlat 4. osztályos környezet Tananyag: Hazánk, Magyarország ( 2X45 perc) Oktatási cél: Hazánk tájegységeinek felszíni adottságai, természeti szépségei, kulturális emlékei, értékei képekben, elhelyezése

Részletesebben

SZKA208_47. furdalástól a szankcióig

SZKA208_47. furdalástól a szankcióig SZKA208_47 A lelkiismeret- furdalástól a szankcióig tanulói A LELKIISMERET-FURDALÁSTÓL A SZANKCIÓIG 8. évfolyam 463 47/1 JAJ, ELFELEJTETTEM Pétert telefonon megkéri az anyukája, hogy vegyen kutyaeledelt,

Részletesebben

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból SZKA_106_21 Utazás a világ körül Tudósítások a világból szka106_01_d.indd 127 2007.10.16. 21:51:19 szka106_01_d.indd 128 2007.10.16. 21:51:19 tanulói utazás a világ körül 6. évfolyam 129 21/1 A kontinensek

Részletesebben

SZKB_106_03. Arányosságok II.

SZKB_106_03. Arányosságok II. SZKB_106_03 Arányosságok II. TANULÓI melléklet Arányosságok II. 6. évfolyam 21 D1 Szerepkártyák 22 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák TANULÓI melléklet D2 Helyszínkártyák TANULÓI melléklet

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homoktalaj, erdőtalaj, desztillált víz, 0,02 m/m %-os

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

SZKA_104_08. Mindennapi kenyerünk

SZKA_104_08. Mindennapi kenyerünk SZKA_104_08 Mindennapi kenyerünk tanulói mindennapi kenyerünk 4. évfolyam 43 D1 Szólások, közmondások Mit jelentenek a következő szólások, közmondások? Értelmezzétek, és a magyarázatot írjátok le! Kenyere

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL

MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL MEGFIGYELÉSEK, MÉRÉSEK, TANULSÁGOK... AZ ÖREG TÓ VIZÉRŐL Helyszín: időpont: Osztály: Csoporttagok: 1. Nézzetek körül a tó partján. Milyen? Húzzátok alá a megfelelő jellemzőt. csak nádas és erdő veszi körül

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 50. ročník, školský rok 2013/2014 Kategória D TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Földön, vízen, levegőben. Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák. 4. évfolyam. Programcsomag neve: Én és a világ

Földön, vízen, levegőben. Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák. 4. évfolyam. Programcsomag neve: Én és a világ szka104_06 Földön, vízen, levegőben Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 4. évfolyam Programcsomag neve: Én és a világ A modul szerzője: Wagner Éva MODULLEÍRÁS Ajánlott

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

- vízminták érzékszervi vizsgálata, összehasonlítása.

- vízminták érzékszervi vizsgálata, összehasonlítása. Témakör: Az élet színterei Tananyag: Az életet adó víz Az óra típusa: Új ismeretet feldolgozó óra Oktatási célok: - ismerje a víz jelentőségét az emberek életében, - ismerje a víz tulajdonságait, - a tanuló

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

Eszközök: Classmate PC, tanári laptop; füzetek; üres kis kártyalapok; pörgettyű, írólapok; óra; két szöveg; 2 darab szinonimaszótár.

Eszközök: Classmate PC, tanári laptop; füzetek; üres kis kártyalapok; pörgettyű, írólapok; óra; két szöveg; 2 darab szinonimaszótár. Óravázlat 2. osztályos nyelvtan Tananyag: Mit tudsz már a szavakról? Oktatási cél: A szavak jelentésének megfigyelése. Szómagyarázatok készítése az életkornak megfelelő szókincs használatával. Szavak összeállítása

Részletesebben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben 4. állomás Környezetismeret- környezetvédelem Békésen Békésben 1 BÉKÉSEN BÉKÉSBEN 1. feladat Mottó: Ha majd mindnyájan összefogunk, S küzdünk a környezetszennyezés ellen, Senki sem fog majd szemetelni,

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek

Életvitel és gyakorlati ismeretek Életvitel és gyakorlati ismeretek A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. (Indián mondás) Gyömrő, 2017. április. 04 Készítette: Garádiné Koszorúffy Erika gyógypedagógus

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

Moduláris oktatási program- Környezeti nevelés

Moduláris oktatási program- Környezeti nevelés Jósika Miklós Általános Iskola 4552 Napkor, Kossuth u. 59. Moduláris oktatási program- Környezeti nevelés Önálló intézményi innováció a TÁMOP 3.1.4 pályázat keretében Készítette: Kovácsné Bárány Marianne

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

SZKA_104_06 Földön, vízen, levegőben. A modul szerzõje: Wagner Éva. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4.

SZKA_104_06 Földön, vízen, levegőben. A modul szerzõje: Wagner Éva. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. SZK_104_06 Földön, vízen, levegőben Én és a világ modul szerzõje: Wagner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYM tanári Földön, vízen, levegőben 4. évfolyam 85 MODULVÁZLT Tevékenységek

Részletesebben

HŐSZIGETELT HÁZ. Szükséges készségek: Hőmérő használata és leolvasása, számolás, kézügyesség, és hogy értsék a szigetelés fogalmát.

HŐSZIGETELT HÁZ. Szükséges készségek: Hőmérő használata és leolvasása, számolás, kézügyesség, és hogy értsék a szigetelés fogalmát. HŐSZIGETELT HÁZ Célok: A megfigyelés célja, hogy a tanulók új ismereteket kapjanak az energiahatékonyságról, a hőszigetelésről és a költségmegtakarításról. Ez a megfigyelés azért különösen fontos, mert

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő Felszerelések előkészítése szünetben. (Csoportok megszervezése; keresztrejtvények kiosztása; számítógép és projektor bekapcsolása, beállítása.) Óra eleji szervezési feladatok Képek, keresztrejtvény, számítógép,

Részletesebben

Óratervezet 2007/2008-as tanév

Óratervezet 2007/2008-as tanév Szelektív hulladékgyőjtés és környezetvédelem népszerősítése a gyerekek körében, az ÖKO-Pack Kht. mőködési területén Óratervezet 2007/2008-as tanév - Osztály: 3-4. osztály - Tantárgy: Környezetismeret

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

KÉMIA OLIMPIÁSZ. Dz kategória az alapiskolák utolsó két évfolyama részére. körzeti forduló GYAKORLATI FELADATOK. 45. évfolyam, 2008/2009 tanév

KÉMIA OLIMPIÁSZ. Dz kategória az alapiskolák utolsó két évfolyama részére. körzeti forduló GYAKORLATI FELADATOK. 45. évfolyam, 2008/2009 tanév KÉMIA OLIMPIÁSZ 45. évfolyam, 2008/2009 tanév Dz kategória az alapiskolák utolsó két évfolyama részére körzeti forduló GYAKORLATI FELADATOK GYAKORLATI FELADATOK Kémia Olimpiász Dz kategória 45. évfolyam

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2014. NOVEMBER 22.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2014. NOVEMBER 22.) 3. osztály 3. osztály Panna és Anna boltosat játszanak. Kétféle játékpénzt készítettek elő: 2 garast érőt és 5 garast érőt. Mindkettőjüknek van bőven mindkét fajta pénzből. Anna kételkedik, hogy vásárlóként minden

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/ FORDULÓ Téma: Tűz 5 6. évfolyam

FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/ FORDULÓ Téma: Tűz 5 6. évfolyam FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/2016 3. FORDULÓ Téma: Tűz 5 6. évfolyam 1. feladat A kísérlet felnőtt felügyelet mellett hajtható végre!!! Gyújtsatok meg egy gyertyát és figyeljétek

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap Második forduló 4. feladat 2012. február. 24. 1 Kedves Versenyzık! Fontos információk a feladat végrehajtásához: A megoldásra rendelkezésetekre

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 50. ročník, školský rok 2013/2014 Kategória D TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14

Részletesebben

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_26 É N É S A V I L Á G Élet a Földön Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM 356 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

SZKA208_52 a rábeszélőgép

SZKA208_52 a rábeszélőgép A rábeszélőgép SZKA208_52 tanulói A RÁBESZÉLÕGÉP 8. évfolyam 499 A típus 52/1 IGAZ VAGY HAMIS? Feladatleírások Írj magaddal kapcsolatosan 3 igaz állítást! Olyat írj, amit még nem tudnak rólad a többiek!

Részletesebben

Az időjárás és a mindennapi

Az időjárás és a mindennapi szka102_43 É N É S A V I L Á G Az időjárás és a mindennapi élet Készítette: Wagner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 480 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG É N É S M Á S I K ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG modul szerzôje: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_11 106 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Zordongó és Pillepanna barátsága

Zordongó és Pillepanna barátsága Gyarmati Viktória Zordongó és Pillepanna barátsága Hajdú Edit rajzaival 2 3 4 1 2 3 4 Egészen nagylány voltam már, amikor elôször hallottam Zordongóról, a csíkos hasú dongófiúról. Nahát, Te tényleg nem

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Vác, Németh László u : /fax:

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Vác, Németh László u : /fax: 5. OSZTÁLY 1.) Apám 20 lépésének a hossza 18 méter, az én 10 lépésemé pedig 8 méter. Hány centiméterrel rövidebb az én lépésem az édesapáménál? 18m = 1800cm, így apám egy lépésének hossza 1800:20 = 90cm.

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez.

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez. Első kísérletek: növények Rendelési szám: 19 04 29 Általános tanácsok és utasítások szülőknek és felhasználóknak: Figyelem! Ennek a kísérletező doboznak egyes részei a funkciójukból adódóan hegyesek vagy

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

Ipar, mezőgazdaság, közlekedés, szolgáltatás

Ipar, mezőgazdaság, közlekedés, szolgáltatás SZKA_106_40 Ipar, mezőgazdaság, közlekedés, szolgáltatás Hol dolgoznak a szüleink? szka106_01_d.indd 267 2007.10.16. 21:52:47 szka106_01_d.indd 268 2007.10.16. 21:52:47 tanulói ipar, mezőgazdaság, közlekedés,

Részletesebben

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG című könyv feldolgozásához tervezet KÉSZÍTETTE: NYITRAINÉ KIRÁLY ILDIKÓ SÁIK PETŐFI SÁNDOR TAGISKOLÁJA SALGÓTARJÁN FELADATOK A FOGLALKOZÁSOKHOZ 1. foglalkozás (kb.45-60

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka

NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka A feladat leírása: A diákok az ásványok és kőzetek témáján belül a drágakövekkel

Részletesebben

visszatekintés az óvodára

visszatekintés az óvodára visszatekintés az óvodára Kedves..! Szeretettel adjuk át Neked ezt a tankönyvet, melyet azzal a céllal készítettünk, hogy segítsük a körülötted lévő csodálatos világ felfedezését az ének-zene, a technika

Részletesebben

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Tematikus terv A víz mint élettelen környezeti tényező a 6 12 éves korosztályban folyó természetismereti nevelő-oktató munkában Természetismeret műveltségterület 2. osztály

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/ FORDULÓ Téma: Tűz 7 8. évfolyam

FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/ FORDULÓ Téma: Tűz 7 8. évfolyam FÖL(D)PÖRGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZI CSAPATVERSENY 2015/2016 3. FORDULÓ Téma: Tűz 7 8. évfolyam 1. feladat Az életet mentő tűz: Kirándulni mentek, elázik a gyufa, hogyan gyújtanál tüzet? Gyűjts minél

Részletesebben

körülöttünk Nélkülözhetetlen a környezetünkben 1. ÉVFOLYAM Én és a világ A modul szerzõje: Tomposné Tóth Ibolya SZKA_101_33

körülöttünk Nélkülözhetetlen a környezetünkben 1. ÉVFOLYAM Én és a világ A modul szerzõje: Tomposné Tóth Ibolya SZKA_101_33 SZKA_101_33 A víz és a levegő körülöttünk Én és a világ Nélkülözhetetlen anyagok a környezetünkben A modul szerzõje: Tomposné Tóth Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 332

Részletesebben

Mértékkel mérj, értékkel értékelj!

Mértékkel mérj, értékkel értékelj! SZKA_207_08 Mértékkel mérj, értékkel értékelj! Zsibvásár a fizikaórán 90 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK DIÁKMELLÉKLET DIÁKMELLÉKLET MÉRTÉKKEL MÉRJ, ÉRTÉKKEL ÉRTÉKELJ! 7. ÉVFOLYAM 91 A

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek

Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek SZKB_212_02 Elválni vagy együtt maradni? Családi örömök és veszteségek szkb_212_diak_book.indb 7 2007. 09. 10. 9:53:56 szkb_212_diak_book.indb 8 2007. 09. 10. 9:53:56 tanulói elválni vagy együtt maradni?

Részletesebben

szka105_35 É N É S A V I L Á G

szka105_35 É N É S A V I L Á G szka105_35 É N É S A V I L Á G A szabályok szerepe Szabályok a közösségben, iskolában, természetben, társadalomban Készítette: IFA Műhely Dr. Mihály Ottó, Dr. Falus Katalin, Jakab György, F. Kristóf Mária,

Részletesebben

HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL

HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL Cél: Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy az osztályterem hőmérséklete hatással van szervezetünkre, koncentrálóképességünkre, komfortérzetünkre. Ismertessünk meg a tanulókkal olyan

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok SZK_101_30 Természetes és mesterséges anyagok Én és a világ modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó nna Kornélia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 306 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS

FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS FLL KUTATÁSI FELADAT 2013 FELKÉSZÜLÉS, BEAVATKOZÁS, MENTÉS Kutatási feladat Válasszatok ki egy olyan helyszínt, amely érintett lehet természeti katasztrófákban. Határozzatok meg egy olyan problémát, amely

Részletesebben

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret 1. Térbeli ábrázolás Témakör: Paint Tananyag: Térbeli viszonyok ábrázolása Állandó melléktéma: Képek szerzıi joga, vágólapmőveletek, transzformációs mőveletek Az óra típusa: Gyakorló óra Tantárgyi koncentráció:

Részletesebben

Bevezető Kedves Első Osztályos Tanuló!

Bevezető Kedves Első Osztályos Tanuló! Bevezető Kedves Első Osztályos Tanuló! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a könyv címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! Ha így teszel alaposan megismerheted és reméljük, hogy meg

Részletesebben

SZKA_104_07. Ami az asztalra kerül

SZKA_104_07. Ami az asztalra kerül SZKA_104_07 Ami az asztalra kerül tanulói ami az asztalra kerül 4. évfolyam 35 D1 Az egészséges táplálkozásról Egészségünk és jó erőnlétünk megőrzéséhez sokféle vitaminra, ásványi anyagokra és többféle

Részletesebben

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE 1. feladat Olvassátok el a lábmosásról és az utolsó vacsoráról szóló részletet az Evangéliumból A lábmosás 1 Közel volt már húsvét ünnepe. Jézus tudta,

Részletesebben

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul: TÖMEGMÉRÉS KOFÁK

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 2015/2016 Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen (gróf Széchenyi

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fotó: Bese E. 1. kép: A szelektív hulladékgyűjtés érdekében létesített úgynevezett gyűjtőszigetek különböző színű konténerek sorozata, amelyek bedobónyílásai igazodnak

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

Kösz, hogy jössz! Mosoly Váltó az Ultrabalatonon profi adománygyűjtők kalauza -

Kösz, hogy jössz! Mosoly Váltó az Ultrabalatonon profi adománygyűjtők kalauza - Kösz, hogy jössz! Mosoly Váltó az Ultrabalatonon 2017 - profi adománygyűjtők kalauza - Örülünk, hogy felkeltette érdeklődésedet a Mosoly Alapítvány adománygyűjtő akciója. Részvételeddel nagyon sokat segítesz,

Részletesebben

FLL KUTATÁSI FELADAT 2016/17 ANIMAL ALLIES

FLL KUTATÁSI FELADAT 2016/17 ANIMAL ALLIES FLL KUTATÁSI FELADAT 2016/17 ANIMAL ALLIES Kapcsolat ember és állat között Gyűjtsetek információkat a témával kapcsolatban Gondolkodtatok már rajta, hogy segítségetekre van-e valamiben a kapcsolat háziállataitokkal,

Részletesebben

darabszám; a számok jele 10-ig

darabszám; a számok jele 10-ig Matematika A 1. évfolyam darabszám; a számok jele 10-ig 6. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 6. modul darabszám; a számok jele 10-ig MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

Az élet mely területein találkozunk a divattal

Az élet mely területein találkozunk a divattal SZKA_104_05 Divat, nem divat Az élet mely területein találkozunk a divattal Én és a világ A modul szerzõje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYAM tanári Divat, nem

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök:

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök: ÓRAVÁZLAT Készítette: Antalffy Zsuzsanna (kiegészítette Bubernik Eszter) Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 6. Tematikai egység: A technikai fejlődés hatásai Témakör: Ökológia Az óra célja és feladata: Megismerni

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul:

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

Vízföldrajzi vizsgálódások II. A víz állapotváltozásának modellezéses vizsgálata

Vízföldrajzi vizsgálódások II. A víz állapotváltozásának modellezéses vizsgálata Csoporttagok: Vízföldrajzi vizsgálódások II. A víz állapotváltozásának modellezéses vizsgálata 1. feladat a tengeri vízkörzés hőmérsékleti okának belátása modellvizsgálatban közös munka Szükséges eszközök:

Részletesebben

SZKA_103_01. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

SZKA_103_01. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM é n é s a v i l á g Épül a házunk A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKA_103_01 Szociális, életviteli és környezeti KOMPETENCIÁK TANÁRI MODULVÁZLAT

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2017 Levelező forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa vetélkedőn, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Curie Természetismereti Emlékverseny 3-4. évfolyam Területi döntő 2011/2012.

Curie Természetismereti Emlékverseny 3-4. évfolyam Területi döntő 2011/2012. A feladatokat írta: Kódszám: Gál Ilona, Nádudvar Lektorálta:. Kálmánné Fórizs Ildikó, Szolnok 2012. február 18. Curie Természetismereti Emlékverseny 3-4. évfolyam Területi döntő 2011/2012. I. Totó Karikázd

Részletesebben

Talajmechanika II. ZH (1)

Talajmechanika II. ZH (1) Nev: Neptun Kod: Talajmechanika II. ZH (1) 1./ Az ábrán látható állandó víznyomású készüléken Q = 148 cm^3 mennyiségű víz folyt keresztül 5 perc alatt. A mérőeszköz adatai: átmérő [d = 15 cm]., talajminta

Részletesebben

Tartalom 60 Játékkártya, 5 Tárgy-figura

Tartalom 60 Játékkártya, 5 Tárgy-figura A második villámgyors reakciójáték 2-8 játékosnak, 8 éves kortól Jacques Zeimettől A Geistesblitz 2.0 önálló játék, játszható a Geistesblitz játék nélkül, de a Geistesblitz játékkal kombinálva nagyobb

Részletesebben