Sajtótájékoztató 2012

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sajtótájékoztató 2012"

Átírás

1 MEZŐTÚR R SZENNYVÍZTISZT ZTISZTÍTÓ TELEP ÁTALAKÍTÁS Sajtótájékoztató 2012 A projekt azonosító száma: KEOP-1.2.0/2F/ 1.2.0/2F/ A (fő)kedvezm )kedvezményezett neve: Mezőtúr r Város V Önkormányzatanyzata

2 Történeti áttekintés Az 1972-ben épült szennyvíztiszt ztisztító telepet 1992-ben korszerűsített tették. A korszerűsítés s ellenére sem tudja biztosítani tani a beérkez rkező szennyvíz hatóságilag elvárt mértm rtékű tisztítását. t. A telep rendszeresen bírsb rságolás alá esik, sőt s t bírósági b határozat tiltotta el a további környezetszennyezéstől és kötelezte a jogszerű működésre 2010 december 31-i i határid ridővel.

3 Történeti áttekintés s II A szennyvíziszap ziszap elhelyezése szintén n jogellenes, hiszen kezeletlen szennyvíziszapot ziszapot szivattyúznak znak a közeli k termőföldekre, iszapvíztelen ztelenítési vonal híján. h

4 Célok A beérkez rkező szennyvízmennyis zmennyiség elvárásoknak megfelelő határért rtékekre törtt rténő tisztítása, sa, iszapkezelés s megoldása. Ennek érekében a régi r műtárgyak rekonstrukciója mellett új j modern, iszapkezeléssel ssel is rendelkező szennyvíztiszt ztisztító telep megépítése. A telep kapacitása 900 m3/d a régi műtárgyakon m és s 1800 m3/d az újonnan épített műtárgyakon. m A tisztítást st az átalakított tott régi r és új j telep párhuzamosan p végzi. v

5 Elvi elrendezés

6 Régi telep A régi r szennyvíztiszt ztisztító telep működtetése az eredeti módon m történik tovább azzal, hogy: Kiegyenlített szennyvízhozamot zhozamot fogad majd az új j teleppel közös k s kiegyenlítő medencéből. (A telep működtetm dtetési módjm dját t a kiegyenlített feladás s ténye t nem befolyásolja.) A tisztítási si terek aránya változik. v A medence terek gépészete g kicserélésre sre kerül. A két k t teleprész párhuzamos p működését m t a technológiai összeköttetések biztosítj tják.

7 Új j Szennyvíztelep ztelep Az új j tisztítómű hivatott a teljes szennyvízmennyis zmennyiség g mechanikai tisztítását, t, kiegyenlítését t végezni, v valamint a teljes fölösiszapf siszap- mennyiséget sűríteni s és s víztelenv zteleníteni. teni. Az új j tisztítóban a biológiai tisztítást st két, párhuzamosan p működő, m szakaszos működésű, m, eleveniszapos technológiai sor végzi. v A szennyvíztiszt ztisztítási si technológia egy- egyesített vasbeton műtárgyban m nyer elhelyezést.

8 Új j Telep Helyszínrajz

9 Az Organica-eleveniszapos reaktorokon kívül k l a műtárgy kiegyenlítő - és s fertőtlen tlenítő medencét (tisztított tott-víz z akna és s fertőtlen tlenítő/présmosóvíz- puffer), hab- és uszadékgy kgyűjtő aknát t valamint iszapsűrítő tereket tartalmaz. A kiegyenlítő-,, iszapsűrítő-,, fertőtlen tlenítő medencék k felett helyezkedik el a kiszolgáló épület. A biológiai reaktorok ezek mellett helyezkednek el az üvegházban.

10 Néhány szó az Organica Élőgépes Technológi giáról Az Organica technológia főf sajátoss tossága, hogy szilárd hordozótöltetre telepített tett bakteriális biofilmet használ a tisztítási si technológia intenzifikálására ra. Az Organica technológia főf megkülönb nböztető jegye az, hogy a biofilmnek otthont adó szilárd hordozótöltet élő növényi nyi gyökerekb kerekből áll. A növények nyek a reaktor felszínén rácson helyezkednek el, gyöker kerük k a medencébe nő. n. A növények nyek védelmv delmében a technológia üvegházba települ. l. Élőgépekről

11 A növényi n nyi gyökerek alkalmazásának előnyei a mesterséges töltetekhez t képestk A növényi n nyi gyökerek fajlagos felülete lete a mesterséges töltetekt ltetekéhez képest k egy-két nagyságrenddel grenddel nagyobb, ami az előbbiekben ismertetett mennyiségi hatást fokozza. A növényi n nyi gyökerek a mesterséges töltetekkel összehasonlítva elvileg sem képesek eltömődni, tehát t az üzembiztonság g szintje magas. A növények n nyek kis mennyiségben szerves savakat választanak v ki gyöker kerük k felszínén. n. Ez a biofilm számára táplt plálékot jelent, ami akkor nyer jelentőséget, amikor a szennyvíztiszt ztisztító telepre nem, vagy kis mennyiségben érkezik szennyvíz. z. A növények nyek ilyenkor segítik a mikrobák túlélését, t, így azok nagyobb számban vannak jelen, amikor a tisztítómű terhelése helyreáll. ll. Végsősoronsoron a szennyvíztiszt ztisztító rugalmassága az SBR-technol technológia hagyományosan nagyfokú üzemeltetési rugalmasságához képest k is magasabb. A mocsári növények n nyek képesek k a gyökérz rzónába oxigént transzportálni lni,, ami a biofilm lebontó aktivitását t tovább javítja.

12 Az üvegházban törtt rténő elhelyezés s előnyei A zárt z rendszer elsősorban sorban a növényn nyállomány érdekét t szolgálja, lja, de az időjárást stól l védett v tisztítómű egyúttal munkavédelmi, ergonómiai, sőt s üzembiztonsági előny nyöket is rejt. A technológia cseppszóródás s ellen védett, így a környezetében tartózkod zkodókat kat nem veszélyezteti. A választott v építési technológia építése gyors, költsk ltség- hatékony és s az épület mindemellett esztétikus. tikus.

13 Mechanikai tisztítás Gépi tisztítású rács, megkerülő ágon kéziráccsal A csatornán érkező szennyvizet gépi g tisztítású rácsra vezetjük. Megkerülő ágon kéziráccsal bír. A rácson r leválasztott lasztott és s a kihordócsiga által tömörített tett rácsszemr csszemét t a homokfogó kihordócsig csigájába hull. A rácsrr csról l lefolyó víz z a homokfogóba kerül. A rács r az emeleti présg sgépház z mellett, kültéren helyezkedik el, ezért a csigás kihordója fűtött. f tt. A rácsot r a homokfogó tetejére telepítj tjük. Homokfogó A balalajka -alakú homokfogó,, anyaga KO-ac acél. A fenéken gyűlő iszapot egy csiga emeli ki és s víztelenv zteleníti. ti. A kiemelt homok és s egyéb üledék k a hozzákeveredett rácsszeméttel együtt egy földszinti, f zárt z térben t lévől konténerbe nerbe hull. A homokfogó az emeleti présg sgépház z mellett a műtárgy m födémszintjf mszintjén, n, kültérben helyezkedik el, ezért a kihordócsig csigája fűtött. f tt. A mechanikailag tisztított tott szennyvíz z a kiegyenlítő medencébe kerül.

14 Rácsszemét, homok elszáll llítás A rácsszemr csszemét és s homok együttes napi mennyisége várhatv rhatóan an 300 liter. A két k t hulladék k keveredik és s együtt gyűlik. A konténer ner térfogata t 1 m3, várhatóan an háromnaponta h kell elszáll llítani és üríteni. A konténer ner konténer ner-kocsin, sínen s kiguríthat tható,, konténersz nerszállító gépjárműre re emelhető. Ezek után n kommunális hulladék- lerakóra kerül.

15 Új j Telep Organica szakaszos eleveniszapos technológi giája Az új j szennyvíztiszt ztisztító berendezés s két, k identikus felépítésű,, szakaszos működésűm reaktor-rendszert rendszert tartalmaz. Ezek végzik v a biológiai tisztítást, st, valamint a N és s P részleges eltávol volítását t a szennyvízb zből, tehát t harmadlagos tisztítást st is biztosítanak. tanak. Az Organica-eleveniszapos reaktor két k t főf reaktorból áll. Az anaerob és anoxikus viszonyok kialakítása érdekében az anaerob/anoxikus anoxikus reaktortérhez rhez tartozik egy oxigén-mentes mentesítő medence. A kevert reaktor a ciklus fázisainak f megfelelően en anaerob és anoxikus térként, valamint ülepítőként funkcionál. A levegőztetett térben t finombuborékos mélylevegőztető elemek helyezkednek el. A reaktorok külön-külön k n fúvóról f üzemelnek, melegtartalékuk közös. A két k t tér t r között k propellerszivattyú segíts tségével recirkuláci ció biztosíthat tható.. A recirkuláci ció célja a denitrifikáci ció biztosítása. sa. Sebessége változtathatv ltoztatható,, a reakció fázisa alatt egyre gyorsuló.

16 A két k t kezelési sor együttesen napi nyolc, hatórás s ciklust bonyolít t le. Ülepítést követk vetően en kezdődik dik a tisztított tott víz vz elvétele. A fölösiszapf siszap-elvétel a ciklusok végén v történik, merülőmotoros motoros szivattyúval, val, az anoxikus térrészből, illetve csővezet vezetékeken keresztül l a régi r műtárgyakról l is.

17 Uszadék, hab elvétel Az esetlegesen megjelenő uszadék k vagy hab az oxigénmentes nmentesítő medencében csapdázódik, dik, felhalmozódik és átbukik a lefölöző medencébe. Az itt uralkodó anaerob viszonyok miatt részben r fermentálódik, összeesik és s szivattyúzhat zhatóvá válik. Egy merülőmotoros motoros szivattyú az uszadékot az iszapsűrítő medencék k egyikébe juttatja.

18 Vegyszerezés A biológiai foszforeltávol volítás s zavarainak idejére kiépítésre kerül l a szimultán n vegyszeres foszforeltávol volítás lehetősége. Fertőtlen tlenítésre Na-hipoklorit adagolással van mód, m ha az ANTSZ előírja a fertőtlen tlenítő medencében. A vegyszert 1 m3 tározókapacitású, kármentővel rendelkező IBC- ben tároljuk.

19 A tisztított tott szennyvíz z elhelyezése A tisztított tott szennyvíz z elsődleges befogadója a Hortobágy gy-berettyó, jobb parti beöml mléssel. A régi r szennyvíztiszt ztisztító telep bevezetését t fenntartjuk, ez a Hortobágy gy- Berettyó szelvénye. A gravitáci ciós s kibocsátás s intenzitása 37,5 m3/h, folyamatos. Az új j szennyvíztiszt ztisztító telep bevezetése külön k n kerül l kialakításra, a Hortobágy gy-berettyó 5,0 fkm-nél. Az új j tisztítótelepr telepről l is gravitáci ciós úton törtt rténik az elvezetés, a régi r telephez képest k annyi különbsk nbséggel, hogy itt a befogadó maximális vízállása idején n is működik m a gravitáci ciós s kibocsátás, s, míg mg a régi r telepen ilyenkor mobil szivattyúval val átemelésre van szüks kség. A kibocsátás s szakaszos, napi 8 x 1 órán n keresztül l törtt rténik,

20 Szennyvíziszap ziszap elszáll llítása A fölösiszap ciklusonként nt kerül l elvételre. A sűrített s iszapot szalagps iszapprésre sre juttatjuk. A víztelenv ztelenített tett szennyvíziszap ziszap elszáll llításra kerül. A konténer ner térfogata t 7 m3, várhatv rhatóan an naponta kell elszáll llítani és üríteni. A konténer ner konténer ner-kocsin, sínen s kiguríthat tható,, konténersz nerszállító gépjárműre re emelhető.

21 Talajvédelem A technológia zárt z rendszerben működik, m a technológiai terek vízzv zzáró vasbeton medencékben vannak elhelyezve, így a talaj- és s talajvízszennyez zszennyezés s lehetősége kizárt. A műtárgy m területig letigénye kb. 627 m2. A műtárgy m részben r a jelenlegi szennyvíztiszt ztisztító telep telkén n valósul meg.

22 Levegőtisztas tisztaság-védelem A szennyvíztiszt ztisztító levegőszennyez szennyezést st nem okoz, pontforrásk sként nem vehető figyelembe. A fűtés f céljából l beépített gázkazg zkazán n teljesítm tménye kisebb mint 100 kw. Az építendő létesítmény teljesoxidáci ciós eleveniszapos berendezés s nyitott iszapkezelés nélkül, l, 5000 m3/d kapacitásig, amelynek védőtávolsága a 253/1997. kormányrendelet (OTÉK) függelf ggeléke alapján n minimálisan 150 m. A létesl tesítmény esetében a legközelebbi lakóházt ztól az előírt védőtávolsv volság g teljesül. l.

23 Zajvédelem A technológia egyetlen zajforrásk sként említhet thető eleme a fúvó. f A fúvóf zajvédő burkolattal kerül l beépítésre, így a gép g oldalfalától l 1 m távolst volságra mért m zajhatás s 76 dba. A fúvóf zárt kiszolgáló épületben kerül l elhelyezésre.

24 Költség Az Élőgépek szennyvíztiszt ztisztító beruházási és üzemeltetési költsk ltségei a hagyományos eleveniszapos technológi giákhoz képest k lényegesen l kedvezőbbek. Az alacsonyabb költsk ltségek oka, hogy: Az önszabályozó és önfenntartó teljes ökológiai rendszer kevesebb gépészeti g és s szabályoz lyozó berendezést igényel. Kompakt, kis alapterület let igény nyű technológia. Az építéshez használt üvegház z a mezőgazdas gazdaságban gban széles körben k elterjedt, nagy sorozatban gyártott, rendkívül l gazdaságos gos szerkezet. A tisztításban sban résztvevr sztvevő növények nyek a gyökereken keresztül l oxigénnel látjl tják k el a fixfilm baktériumait, ezáltal a levegőbef befúvás energiaigénye nye alacsonyabb. A rendszerben lényegesen l kevesebb fölösiszap keletkezik, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. A technológia önszabályozó képessége miatt a működtetm dtetés s alig igényel emberi beavatkozást.

MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK

MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK SBR és BIOCOS szennyvíztisztítási technológiák MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK Bereczki Anikó, Pureco Kft. SBR - szakaszos üzemű szennyvíztisztítási technológia Kisszállás 220 m 3 /nap, kommunális

Részletesebben

MMK Szakmai továbbk SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS

MMK Szakmai továbbk SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS SZERVESANYAG ELTÁVOLÍTÁS S Z E N N Y V Í Z házi szennyvíz Q h ipari szennyvíz Q i idegenvíz Q id csapadékvíz Qcs mosogatásból, fürdésből, öblítésből, WC-ből, iparból és kisiparból, termelésből, tisztogatásból,

Részletesebben

VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA. MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap. Előadó: Muhi Szandra

VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA. MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap. Előadó: Muhi Szandra VÍZISZÁRNYAS FELDOLGOZÓ ÜZEMBŐL SZÁRMAZÓ IPARI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSA MASZESZ Ipari szennyvíztisztítás Szakmai nap Előadó: Muhi Szandra Budapest 2017. 11. 30. Tartalom Alapadatok Tervezési információk Hidraulikai

Részletesebben

Solymá r nágyko zsé g szénnyví z tisztí to télépé

Solymá r nágyko zsé g szénnyví z tisztí to télépé Solymá r nágyko zsé g szénnyví z tisztí to télépé Működési leírás Készítette: Bárdosi Péter Resys Mérnöki és Szolgáltató Kft. Budapest, 2011. november 18. 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A tisztítás

Részletesebben

Biológiai szennyvíztisztítók

Biológiai szennyvíztisztítók SC típusú Biológiai szennyvíztisztítók tervezése, szállítása, szerelése és üzemeltetése saválló acélból 2-től 20.000 főig Házi szennyvíztisztítók 2-200 fő részére Felhasználható napi 200 litertől 15 m

Részletesebben

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető A banai szennyvízrendszer bemutatása Csatornahálózat Gravitációs elválasztott rendszer 5470 fő 1289 db bekötés Szennyvíztisztító

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis tisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz Tartalom Kis települések elvezetésének és -tisztításának lehetőségei Környezetvédelmi követelmények Kis

Részletesebben

IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA

IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA A kommunális szennyvíztisztító telepek a következő általában a következő technológiai lépcsőket alkalmazzák: - Elsődleges, vagy mechanikai tisztítás: a szennyvízben

Részletesebben

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07.

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. A Kiskunhalasi Szennyvíztisztító telep tervezési alapadatai: A Kiskunhalasi

Részletesebben

A mechanikai tisztítás gépei, mint a költségcsökkentés eszközei

A mechanikai tisztítás gépei, mint a költségcsökkentés eszközei 2018.04.19. Budapest A mechanikai tisztítás gépei, mint a költségcsökkentés eszközei Elődadó: Keresztes-Nagy Zsolt, Nordic Water Silex Kft. Pécs város szennyvíztisztító telepe Kapacitás: 40 000 m3/nap

Részletesebben

Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek

Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek Eleveniszapos szennyvíztisztítás biotechnológiai fejlesztései, hatékony megoldások Kivitelezés, üzemeltetés, pályázati lehetőségek Zsámbék 1016.04.20. Mészáros József csatornázási ágazat, műszaki vezető

Részletesebben

Szennyvíztisztítás. oldott anyagok + finom lebegő szilárd anyagok + mikroorganizmusok + szerves anyagok lebontása, eltávolítása

Szennyvíztisztítás. oldott anyagok + finom lebegő szilárd anyagok + mikroorganizmusok + szerves anyagok lebontása, eltávolítása Szennyvíztisztítás nem oldott, darabos szennyezők mechanikus eltávolítása FIZIKAI TISZTÍTÁS oldott anyagok + finom lebegő szilárd anyagok + mikroorganizmusok + szerves anyagok lebontása, eltávolítása BIOLÓGIAI

Részletesebben

Ivóvízminőség javítása a tabi kistérség 8 településén

Ivóvízminőség javítása a tabi kistérség 8 településén Ivóvízminőség javítása a tabi kistérség 8 településén KEOP-7.1.3.0/09-2010-0010 Koppány Völgye konzorcium Andocs, Zics, Nágocs, Kára, Miklósi, Szorosad, Törökkoppány, Somogyacsa településeken 201/2001.

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

(ökoszisztéma) jön létre.

(ökoszisztéma) jön létre. Organica Élõgépek ÉLÕGÉPEK A z Élõgépek szennyvíztisztítási technológia alapjait a 80-as évek végén és 90-es évek elején fejlesztették ki az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A módszer

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19.

Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt április 19. Költségcsökkentés szakaszos levegőztetéssel és analizátorokkal történő folyamatszabályozással az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

ÉLÔGÉPEK. Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel

ÉLÔGÉPEK. Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel ÉLÔGÉPEK t Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel I n g a t l a n f e j l e s z t é s s e l e g y b e k ö t ö t t szennyvíztisztító beruházás Minden ingatlanfejlesztés során sokszor nélkülözhetetlen

Részletesebben

MMK Szakmai továbbk SZENNYVÍZTISZT TELEPEK INTENZIFIKÁLÁSA

MMK Szakmai továbbk SZENNYVÍZTISZT TELEPEK INTENZIFIKÁLÁSA SZENNYVÍZTISZT ZTISZTÍTÓ TELEPEK INTENZIFIKÁLÁSA KÖLCSÖNHATÁS ZÁPORKIÖMLÔ KEVERÉKVÍZ ELHELYEZÉSE NYERSSZENNYVÍZ SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP M B K TISZTÍTOTT SZENNYVÍZ ELHELYEZÉSE CSATORNA HÁLÓZAT SZENNYVÍZTISZTÍTÁS

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz fólia 1 Tartalom Kis települések szennyvízelvezetésének és -tisztításának lehetıségei Környezetvédelmi

Részletesebben

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ )

Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/ ) Simontornya város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása (KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047) KEOP-1.2.0/B/10-2010-0047 PROJEKT NYITÓRENDEZVÉNY Simontornya Város Szennyvízelvezetése és Szennyvíztisztítása projekt

Részletesebben

Kommunikációs (cselekvési) terv. A paksi szennyvíztisztító telep bővítése és fejlesztése

Kommunikációs (cselekvési) terv. A paksi szennyvíztisztító telep bővítése és fejlesztése Kommunikációs (cselekvési) terv KEOP 1.2.0/09-11-2011-0013 azonosító számú támogatási szerződéshez A paksi szennyvíztisztító telep bővítése és fejlesztése elnevezésű projekt kapcsán Projektgazda: Paks

Részletesebben

Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban:

Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban: Hol tisztul a víz? Tények tőmondatokban: 1. Palicska János (Szolnoki Vízmű) megfigyelése: A hagyományos technológiai elemekkel felszerelt felszíni vízmű derítőjében érdemi biológia volt megfigyelhető.

Részletesebben

Új közműves szennyvízelvezetési és. községben december 16.

Új közműves szennyvízelvezetési és. községben december 16. Új közműves szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer kiépítése Kaposmérő községben KEOP 1 1.2.0/B/10 0/B/10 2010 0066 0066 Lakossági fórum Lakossági fórum 2011. december 16. A tájékoztatás témakörei

Részletesebben

ELEVENISZAPOS BIOLÓGIAI RENDSZEREK MŰKÖDÉSE, HATÉKONY MŰKÖDTETÉSÜK, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIK

ELEVENISZAPOS BIOLÓGIAI RENDSZEREK MŰKÖDÉSE, HATÉKONY MŰKÖDTETÉSÜK, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIK ELEVENISZAPOS BIOLÓGIAI RENDSZEREK MŰKÖDÉSE, HATÉKONY MŰKÖDTETÉSÜK, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEIK HORVÁTH GÁBOR ELEVENISZAPOS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS BIOTECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSEI, HATÉKONY MEGOLDÁSOK KONFERENCIA

Részletesebben

Hazai lépések a szennyvíztisztításban a fenntartható jövőnkért (Hozzászólás Dr. Varga Pál előadásához)

Hazai lépések a szennyvíztisztításban a fenntartható jövőnkért (Hozzászólás Dr. Varga Pál előadásához) Hazai lépések a szennyvíztisztításban a fenntartható jövőnkért (Hozzászólás Dr. Varga Pál előadásához) Dr. Lakatos Gyula ny.egyetemi docens, UNESCO szakértő Debreceni Egyetem, Ökológiai Tanszék, 2015 A

Részletesebben

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TERVEZETT TÉMAKÖRÖK. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. Építmények álló vízben III. IV. Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. A

Részletesebben

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció

Részletesebben

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Kassai Zsófia MHT Vándorgyűlés Szeged 2014. 07. 2-4. technológus mérnök Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

MEMBRÁNTECHNOLÓGIAI SZAKMAI NAP MASZESZ - Budapest

MEMBRÁNTECHNOLÓGIAI SZAKMAI NAP MASZESZ - Budapest MEMBRÁNTECHNOLÓGIAI SZAKMAI NAP MASZESZ - Budapest 2017.11.09. MBR TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN LEAP-MBR és LEAP-PRIMARY működése és jellemzői Serény József Envirosys Kft Hagyományos

Részletesebben

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére

A DEMON technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen ammónium-nitrogén mérlegére H-1134 Budapest, Váci út 23-27. Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: 465 2400 Fax: 465 2961 www.vizmuvek.hu vizvonal@vizmuvek.hu A DEMO technológia hatása a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen

Részletesebben

B u d a p e s t i K ö z p o n t i S z e n n yv í z t i s z t í t ó Te l e p

B u d a p e s t i K ö z p o n t i S z e n n yv í z t i s z t í t ó Te l e p A vízgazdálkodás aktuális kérdései B u d a p e s t i K ö z p o n t i S z e n n yv í z t i s z t í t ó Te l e p bemutatása Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Ökológia, környezetvédelem,

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Viczai JánosJ egyetemi adjunktus BME Építész Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Egy kis törtt rténelem Működési elve már m r régóta r ismert,

Részletesebben

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Települési szennyvíz tisztítás alapsémája A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok Tápanyagok

Részletesebben

A veresegyházi szennyvíztisztító telep fejlesztése membrántechnológia alkalmazásával. Prókai Péter

A veresegyházi szennyvíztisztító telep fejlesztése membrántechnológia alkalmazásával. Prókai Péter A veresegyházi szennyvíztisztító telep fejlesztése membrántechnológia alkalmazásával Prókai Péter Előzmények - rekonstrukció szükségessége - technológia kiválasztása, feltételek Konvencionális eleveniszapos

Részletesebben

HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család

HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család HUNTRACO- ORM 50-2000 biológiai szennyvíztisztító berendezés-család (50-2000 LE. között) Működési leírás 1. A szennyvíztisztítás technológiája A HUNTRACO Zrt. környezetvédelmi üzletága 2000 LE. alatti

Részletesebben

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapest, 2016. február 11. Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása Tóth Gábor Nyírségvíz Zrt. A probléma felvetése

Részletesebben

HULLADÉKHASZNOSÍTÁS AZ ÉSZAK-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Román Pál - Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

HULLADÉKHASZNOSÍTÁS AZ ÉSZAK-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Román Pál - Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. HULLADÉKHASZNOSÍTÁS AZ ÉSZAK-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Román Pál - Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. ÉSZAK-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP Kapacitás: 200 000 m 3 /d Átlagos terhelés: 150 000 m 3 /d

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/120

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/120 Helyesbítés: Hódmezővásárhely szennyvíztiszt. és Kishomok városrészének szennyvízcsat. c., KEOP-1.2.0/09-11-2013-0013 az. sz. proj. ker. szennyvíztiszt. telep FIDIC SÁRGA k. sz. és csat.hálózat FIDIC PIROS

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái Kárpáti Árpád Veszprémi Egyetem, 8200 Veszprém, Pf.:158 Összefoglalás A hazai szennyvízgyűjtő és szennyvíztisztító kapacitások reális felmérése

Részletesebben

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése

A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése A szennyvíztisztítás üzemeltetési költségének csökkentése a gáztérben mért biológiai aktivitással történő szabályozással. Ditrói János Debreceni Vízmű Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2018.

Részletesebben

rendszerek új j generáci

rendszerek új j generáci Napfény garázs, a gépesg pesített parkolási rendszerek új j generáci ciója Parkolási alternatívák n Hagyományos egyszintes parkolás amikor hely van b n Többszintes hagyományos mélygarm lygarázsok hely

Részletesebben

A kisméretű szennyvíztisztító továbbfejlesztése a megújuló energiaforrás előállítása és hasznosítása révén

A kisméretű szennyvíztisztító továbbfejlesztése a megújuló energiaforrás előállítása és hasznosítása révén A kisméretű szennyvíztisztító továbbfejlesztése a megújuló energiaforrás előállítása és hasznosítása révén TET 08 RC SHEN Projekt Varga Terézia junior kutató Dr. Bokányi Ljudmilla egyetemi docens Miskolci

Részletesebben

Bevezetés - helyzetkép

Bevezetés - helyzetkép Új irányzatok a szennyvíz-technológiában hazai kutatási eredmények Dr. Fleit Ernő, Sándor Dániel Benjámin, Dr. Szabó Anita Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vízi Közmű és Környezetmérnöki

Részletesebben

Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai

Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer 2016. évi felújításai, pótlásai feladatainak végrehajtási összegzése: Jánossomorjai

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA ÚJ IRÁNYOK A SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSBAN - AVAGY MERRE MEGYÜNK, MERRE MENJÜNK? Farkas Hilda PhD C. egyetemi tanár Előzmények Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Fejes Ágnes ELTE, környezettudomány szak

Fejes Ágnes ELTE, környezettudomány szak Fejes Ágnes ELTE, környezettudomány szak CSONGRÁD VÁROS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA A TÚLTERHELTSÉG HATÁSAINAK VIZSGÁLATA A CSONGRÁDI SZENNYVÍZTELEPEN Témavezető: Balogh Pál, ügyvezető igazgató (Csongrádi Közmű

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

Természetközeli szennyvíztisztítás alkalmazási lehetőségei szolgáltatásaink - referenciák. Dittrich Ernő ügyvezető Hidro Consulting Kft.

Természetközeli szennyvíztisztítás alkalmazási lehetőségei szolgáltatásaink - referenciák. Dittrich Ernő ügyvezető Hidro Consulting Kft. Természetközeli szennyvíztisztítás alkalmazási lehetőségei szolgáltatásaink - referenciák Dittrich Ernő ügyvezető Hidro Consulting Kft. 1 Szennyvíztisztítási eljárások Intenzív technológiák Eleveniszapos

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám A víztisztítás a mechanikai szennyezıdés eltávolításával kezdıdik ezután a még magas szerves és lebegı anyag tartalmú szennyvizek

Részletesebben

KEHOP KOMLÓ VÁROS ELLÁTATLAN TERÜLETEINEK SZENNYVÍZELVEZETÉSE ÉS A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP KORSZERŰSÍTÉSE

KEHOP KOMLÓ VÁROS ELLÁTATLAN TERÜLETEINEK SZENNYVÍZELVEZETÉSE ÉS A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP KORSZERŰSÍTÉSE KEHOP-2.2.1-15-2015-00013 KOMLÓ VÁROS ELLÁTATLAN TERÜLETEINEK SZENNYVÍZELVEZETÉSE ÉS A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP KORSZERŰSÍTÉSE Nem csak ígéret Szennyvízcsatornát építünk Komlón Az önkormányzat egyik legrégebbi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. Egyeki telephelyeinek 2013. évi működéséről

BESZÁMOLÓ a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. Egyeki telephelyeinek 2013. évi működéséről EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE Miluczky Attila polgármester úr részére 4069 EGYEK Fő u. 3. sz. Ikt. szám: /2013. Ügyintéző: Balla Marianna Kanyuk János Kerekes János Tárgy: Beszámoló 2013.

Részletesebben

MaSzeSz, Kerekasztal megbeszélés, Budapest, 2012. október 25 Megújuló energia a szennyvíztisztításból

MaSzeSz, Kerekasztal megbeszélés, Budapest, 2012. október 25 Megújuló energia a szennyvíztisztításból Megújuló energia a szennyvíztisztításból ENERGIAHORDOZÓ KÉSZLET KIMERÜLÉS IDEJE [év] Kőolaj 43 67 Földgáz 64 50 Kőszén és lignit 200 1500 Uránium 40 500 Az energia, melynek fosszilis forrásai véglegesek,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK. Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA

ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK. Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA ZÁRÓVIZSGA-TÉTELEK Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szakon Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 2019 BAJA Vízellátás-csatornázás szakirányú továbbképzési szak Vízellátás Víztisztítás

Részletesebben

Tárgy: A keszthelyi szennyvíztisztító telep iszapkezelő H A T Á R O Z A T

Tárgy: A keszthelyi szennyvíztisztító telep iszapkezelő H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük, válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. sz.: 18-1/17/2010/II. Műszaki

Részletesebben

A CIKLIKUS. Inwatech Környezetvédelmi Kft TECHNOLÓGIÁK ÚJ GENERÁCIÓJA

A CIKLIKUS. Inwatech Környezetvédelmi Kft TECHNOLÓGIÁK ÚJ GENERÁCIÓJA A CIKLIKUS TECHNOLÓGIÁK ÚJ GENERÁCIÓJA Előadó: Lorx Viktor Eleveniszapos rendszerek Szabad eleveniszapos technológiák Gravitációs fázisszétválasztás Rögzült hártyás rendszerek Nem gravitációs fázisszétválasztás

Részletesebben

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN SZERVES HULLADÉK FELDOLGOZÁS Az EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé bizonyos magas

Részletesebben

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen.

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Bevezetés A csemegekukorica feldolgozásának időszakában a debreceni szennyvíztelepen a korábbi években kezelhetetlen iszapduzzadás

Részletesebben

KEREKI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 4. SZ. MÓDOSÍTÁS M4/2013-OTÉK

KEREKI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 4. SZ. MÓDOSÍTÁS M4/2013-OTÉK KEREKI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 4. SZ. MÓDOSÍTÁS M4/2013-OTÉK 2013. Előzetes tájékoztató 314/2012 (XI.8.) korm. rendelet 37..alapján KEREKI TELEPÜLÉS JELENLEG HATÁLYOS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Az eredeti

Részletesebben

Membrán szűrés Balaton vízből. Készítette: Drescher Attila Budapest,

Membrán szűrés Balaton vízből. Készítette: Drescher Attila Budapest, Membrán szűrés Balaton vízből Készítette: Drescher Attila Budapest, 2019. 02. 26. 2. Balatonőszöd ZENON szűrő A Balaton régen 3. Balatonőszöd ZENON szűrő És napjainkban 4. Balatonőszöd ZENON szűrő A nyersvíz

Részletesebben

Komplex építési és bontási (INERT) hulladékgazdálkodási rendszer Kaposvár és térsége részére:

Komplex építési és bontási (INERT) hulladékgazdálkodási rendszer Kaposvár és térsége részére: Komplex építési és s bontási (INERT) hulladékgazd kgazdálkodási rendszer Kaposvár és s térst rsége részr szére: Kaposvár Megyei Jogú Város döntéshozói már évekkel korábban felismerték, hogy a térségben

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/128

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/128 Megbízási szerződés Hajdúszovát szennyvízelvezető rendszer és tisztító telep építése tárgyú KEOP-1.2.0/B azonosító jelű projekt megvalósítási szakaszában FIDIC mérnöki és műszaki ellenőri feladatok ellátására

Részletesebben

Gördülő Fejlesztési Terv

Gördülő Fejlesztési Terv Gördülő Fejlesztési Terv 2017-2031 Kunszentmárton Közműves szennyvízelvezetés és tisztítás Víziközmű rendszer kódja: 21-32504-1-001-00-00 Kecskemét, 2016. augusztus 2 / 8 1. Alapadatok Víziközmű rendszer

Részletesebben

A Felhívás 3. számú szakmai melléklete. Trágyakezelés

A Felhívás 3. számú szakmai melléklete. Trágyakezelés A Felhívás 3. számú szakmai melléklete Trágyakezelés. Beton gyűjtő-átemelő-kezelő medence kialakítása adagoló, be- és kitároló, keverő-homogenizáló berendezésekkel A beruházási egység célja olyan betonozott

Részletesebben

Iszapkezelés. Aerob iszapstabilizáció. Iszapképződés. Dr. Patziger Miklós. Az iszapkezelés célja és módszerei. 20 000 LE alatti szennyvíztisztítók

Iszapkezelés. Aerob iszapstabilizáció. Iszapképződés. Dr. Patziger Miklós. Az iszapkezelés célja és módszerei. 20 000 LE alatti szennyvíztisztítók Iszapképződés Iszapkezelés Dr. Patziger Miklós Fajlagos iszapképződés Kb. 1,5 l/le*d 2 l/le*d Víztartalom 97 99% Hirtelen rothad erős szagképződéssel Kezeletlen iszap elhelyezése nem lehetséges Ezért=>

Részletesebben

Az iszapkezelés trendjei

Az iszapkezelés trendjei Az iszapkezelés trendjei Boda János és Dr. Patziger Miklós fólia 1 Iszapképződés Fajlagos iszapképződés Kb. 1,5 l/le*d 2 l/le*d Víztartalom 97 99% Hirtelen rothad erős szagképződéssel Kezeletlen iszap

Részletesebben

Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TERVEZETT TÉMAKÖRÖK TARTALOM

Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TERVEZETT TÉMAKÖRÖK TARTALOM TERVEZETT TÉMAKÖRÖK I. Alapfogalmak, a víz jellemzői II. III. IV. Építmények álló vízben Építmények mozgó vízben Vízmennyiségek építmények környezetében V. Vízelvezetés szabad felszínű medrekben VI. VII.

Részletesebben

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál Veres András előadása

Részletesebben

VILLAMOS PÁLYP FENNTARTÁSA ESETTANULMÁNY

VILLAMOS PÁLYP FENNTARTÁSA ESETTANULMÁNY VILLAMOS PÁLYP LYÁK FENNTARTÁSA ESETTANULMÁNY NY KÖZÚTI FORGALOMNAK IS KITETT TÖNKREMENT VILLAMOS PÁLYALEMEZEK JAVÍTÁSA MŰANYAG M SZÁLR LRŐSÍTETT BETONNAL Készítette: Dr Herman Sándor és s Nagy JózsefJ

Részletesebben

Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/42

Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/42 A /007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI, TOVÁBBI FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI, TOVÁBBI FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar EFOP-3.6.1-16-2016-00025 A vízgazdálkodási felsőoktatás erősítése az intelligens szakosodás keretében SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI,

Részletesebben

Mobil iszapvíztelenítési szolgáltatások fejlődése, átalakulása, új igények Mobil víztelenítés tegnap és ma Holczbauer Ákos ENQUA Kft.

Mobil iszapvíztelenítési szolgáltatások fejlődése, átalakulása, új igények Mobil víztelenítés tegnap és ma Holczbauer Ákos ENQUA Kft. Mobil iszapvíztelenítési szolgáltatások fejlődése, átalakulása, új igények Mobil víztelenítés tegnap és ma Holczbauer Ákos ENQUA Kft. I. Telepek víztelenítési megoldásai a 90-es»Természetes: években szikkasztóágyak:

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás. Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás. Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010 KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010 III. Fokú tisztítási technológia N és P eltávolítása Természetes és mesterséges

Részletesebben

A ko-fermentáció technológiai bemutatása

A ko-fermentáció technológiai bemutatása A ko-fermentáció technológiai bemutatása Flávy Kft. Készítette: Kereszturi Péter, projekt manager (k.ny.sz:13-9158) Forgács Attila, energetikus mérnök Tuba Dániel, technológus mérnök Flávy Kft. bemutatása

Részletesebben

Fölösiszap mennyiségének csökkentése ózonnal

Fölösiszap mennyiségének csökkentése ózonnal ProMinent ProLySys eljárás Fölösiszap mennyiségének csökkentése ózonnal Vizkeleti Zsolt értékesítési vezető ProMinent Magyarország Kft. 2015. szeptember 15. Szennyvíztisztító telep ProMinent Cégcsoport

Részletesebben

FANTONI: CLIMACUSTIK. POLITECHNIKAI ENERGETIKA A KYOTOI JEGYZŐKÖNYV SZERINT Kellemes és s gazdaságos gos akusztikus climarendszer

FANTONI: CLIMACUSTIK. POLITECHNIKAI ENERGETIKA A KYOTOI JEGYZŐKÖNYV SZERINT Kellemes és s gazdaságos gos akusztikus climarendszer FANTONI: CLIMACUSTIK POLITECHNIKAI ENERGETIKA A KYOTOI JEGYZŐKÖNYV SZERINT Kellemes és s gazdaságos gos akusztikus climarendszer Luigi Cresi,, Patt Gruppo Fantoni FANTONI- CLIMACUSTIK Hűtő fűtő Klimarendszer

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA

SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA Hogyan működik az SBR rendszer (szakaszos betáplálású eleveniszapos szennyvíztisztítás) 1. Mechanikai : tisztítás Az Ilirska Bistrica által termelt szennyvíz egy

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben

A talajok vízgazdv. mozgékonys eloszlása sa jellemzi, kenységgel, termékenys. aktivitását

A talajok vízgazdv. mozgékonys eloszlása sa jellemzi, kenységgel, termékenys. aktivitását A talajok vízgazdv zgazdálkodása a tárolt t víz v z mennyisége, mozgékonys konysága, eloszlása sa jellemzi, szoros összefüggésben van a termékenys kenységgel, döntően befolyásolja a talaj biológiai aktivitását

Részletesebben

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Víziközmű rendszer kódjai: Ivóvízrendszer: 11-23117-1-001-00-10 Szennyvízrendszer: 21-23117-1-001-00-06 A víziközmű rendszer üzemeltetője:

Részletesebben

Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai

Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer felújításai, pótlásai Jánossomorjai szennyvízelvezető és tisztító rendszer 2018. évi felújításai, pótlásai feladatainak végrehajtási összegzése: Jánossomorjai

Részletesebben

univerzális szennyvíztisztító kisberendezések

univerzális szennyvíztisztító kisberendezések univerzális szennyvíztisztító kisberendezések Univerzális kiegyenlített terhelésû szennyvíztisztító kisberendezés kommunális szennyvizekhez 35 lakosegyenértékig Az ORM kisberendezések családi házak, nyaralók

Részletesebben

természetes tisztaság

természetes tisztaság szennyvíz természetes tisztaság A BIOROCK egy egyedülálló kompakt szennyvíztisztító berendezés, mely áram és energia nélkül működik. egyszerű használat Egyedülálló rendszer, a háztartási és kommunális

Részletesebben

Általános adatok. Leírási kulcsok. Települések száma Szennyvíztisztítók száma. Kelebia. Összesen

Általános adatok. Leírási kulcsok. Települések száma Szennyvíztisztítók száma. Kelebia. Összesen Általános adatok Projekt megnevezése Települések száma Szennyvíztisztítók száma Kelebia település csatornázása és 1 db db Kelebia Összesen Projekt szakaszok ideje Tervezési év 2010 Beruházás kezdő éve

Részletesebben

HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA

HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA HÁZI SZENNYVÍZÁTEMELŐ AKNA Email: flygt.kft@flygt.com Web:www.flygt.hu HÁZI SZENNYVÍZÁTEMLŐ AKNA MŰSZAKI ISMERTETŐ ÁTEMELŐ AKNA RAJZA ÁTEMELŐ AKNA ADATAI Átemelő mérete: 700 x 1400 Gravitációs csatlakozás:

Részletesebben

A biológiai szennyvíz tisztítás alapjai. Roboz Ágnes Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató

A biológiai szennyvíz tisztítás alapjai. Roboz Ágnes Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató A biológiai szennyvíz tisztítás alapjai Roboz Ágnes Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató Először is mik azok a mikroorganizmusok? A mikroorganizmusok vagy mikrobák mikroszkopikus (szabad szemmel nem

Részletesebben

A szennyvíziszapok. ziszapok. Dr. Kiss Jenő

A szennyvíziszapok. ziszapok. Dr. Kiss Jenő A szennyvíziszapok ziszapok hasznosításának nak gyakorlata Dr. Kiss Jenő 1 A szennyvíziszapok ziszapok ártalmatlanításának nak és hasznosításának nak jelentősége Közegészségügyigyi Környezetvédelmi Állategészségügyigyi

Részletesebben

SZAKASZOS ELEVENISZAPOS TECHNOLÓGIÁK SAJÁTOSSÁGAI Garai György Érd és Térsége Csatorna Szolgáltató Kft.

SZAKASZOS ELEVENISZAPOS TECHNOLÓGIÁK SAJÁTOSSÁGAI Garai György Érd és Térsége Csatorna Szolgáltató Kft. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség MaSzeSz Szakaszos üzemű szennyvíztisztítási technológiák SZAKMAI NAP 2018. szeptember 19. SZAKASZOS ELEVENISZAPOS TECHNOLÓGIÁK SAJÁTOSSÁGAI Garai György Érd

Részletesebben

10,00 6,00 50,00 302,00 50,00 175,00 122,00 66,00 30,00 30,00 175,00 200,00 18,10 66,00 0,00

10,00 6,00 50,00 302,00 50,00 175,00 122,00 66,00 30,00 30,00 175,00 200,00 18,10 66,00 0,00 6. ÉVFOLYAM 9.SZÁM 1999. December A KÖZÉP-TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG belső információs kiadványa Szolnok város szennyvíztisztító telepe Szolnok város szennyvíztisztító telepének megépítésével,

Részletesebben

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu INTELLIGENS GÖRÉNYEZ G NYEZÉS Meghibásod sodások sok kezelése, karbantartási filozófi P I P E C O N T R O L Mérnöki Iroda Kft 8600 Siófok, Dózsa György u. 27/b Tel.: (+36) 84-506 702, Fax: (+36) 84-506

Részletesebben

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12..

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12.. A hulladékgazd kgazdálkodási jogszabályok változv ltozásai Szabó Mónika Hulladékgazd kgazdálkodási előad adó Szombathely, 2015. február 12.. Jogszabály módosm dosításoksok Törvény Új j végrehajtv grehajtási

Részletesebben

Fürdőkultúra, wellness, fitness

Fürdőkultúra, wellness, fitness Fürdőkultúra, wellness, fitness 74 HÁZ és KERT Fürdőkultúra, wellness, fitness Fürdőkultúra, wellness, fitness HÁZ és KERT 75 76 HÁZ és KERT Fürdőkultúra, wellness, fitness A fürdőmedencék anyagát és szerkezeti

Részletesebben

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30.

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. BKSZT Tartalom Előzmények, új körülmények Tervezett jogszabály

Részletesebben

Biológia, biotechnológia Környezetvédelem, szennyvíztisztítás altémakörök

Biológia, biotechnológia Környezetvédelem, szennyvíztisztítás altémakörök BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Biológia, biotechnológia Környezetvédelem, szennyvíztisztítás altémakörök

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben