MaSzeSz, Kerekasztal megbeszélés, Budapest, október 25 Megújuló energia a szennyvíztisztításból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MaSzeSz, Kerekasztal megbeszélés, Budapest, 2012. október 25 Megújuló energia a szennyvíztisztításból"

Átírás

1 Megújuló energia a szennyvíztisztításból

2 ENERGIAHORDOZÓ KÉSZLET KIMERÜLÉS IDEJE [év] Kőolaj Földgáz Kőszén és lignit Uránium

3 Az energia, melynek fosszilis forrásai véglegesek, nyomasztó kérdésként foglalkoztatja a társadalmat, gazdálkodást igényel. A fenntartható fejlődés olyan fejlődést jelent, ahol a jelenlegi generációk szükségleteinek kielégítése úgy valósul meg, hogy az a jövőbeli generációk saját szükségleteinek kielégíthetőségét nem korlátozza. A környezetvédelem számos rész-területe közül kiemelkednek az éghajlatváltozás, klímaváltozás kérdései, melyeket sürgetően kezelni kell, mint helyi, mint pedig globális szinten.

4 Megoldás lehetőségei: egyrészt a fenntartható fejlődés olyan energiákat és anyagforrásokat használ, melyek néhány éven vagy évtizeden belül újrahasznosíthatóak, másrészt az energia intenzív felhasználásának csökkentése, hatékonyságának növelése, mind személyes, mind társadalmi szinten, harmadrészt, hogy mindezek megvalósítása a legkisebb környezetterheléssel járjon (CO 2 ).

5

6 Figyelemreméltó! Megújuló energia a világban: idehaza: vízenergia: 63,36 % 1,2 % biomassza: 20,50 % 85,7 % szél: 4,58 % 0,3 %

7 Az energia-gazdálkodás fontosságát kiemelik a a liberalizált gáz- és árampiacon megvalósuló beszerzési opciók lehetőségei, növekvő energiaárak, nagyobb megtakarítási lehetőségek a javuló műszaki feltételek miatt, szigorúbb követelmények a szennyvizek csatornába és befogadókba vezetésekor, a szigorúbb gazdálkodás érdekében,

8 a környezetvédelem növekvő követelményei az energia felhasználás vonatkozá- sában, a nyilvánosság növekvő érzékenysége a CO 2 okozta környezetszennyezéssel szemben, a közigazgatás példamutatása a többi fogyasztók felé.

9 Az energia-gazdálkodás alapvető feltétele: az energia-felhasználás mérése, (az eszközök a technika jelenlegi szintjén adottak), a mérési eredmények rögzítése és megfelelő értékelése (a telep üzemállapotának ismeretében).

10 Az energia-felhasználás általában az alábbi tényezőktől függ: a berendezés (rendszer) nagyságától (méreteitől), terhelésétől és kihasználtságától, a berendezés (rendszer) teljesítményétől, az alkalmazott eljárástól (típustól), annak folyamataitól, a berendezés (rendszer) magassági viszonyaitól, a gépi berendezések minőségétől, és az irányítástechnika alkalmazásától.

11 TECHNOLÓGIA Elektromos energiaigény kwh/(le.a) Tavas tisztítás 7,2 14,4 Csepegtetőtestes tisztítás 18,8 Eleveniszapos tisztítás függőleges teng. levegőztetéssel 24,9 Eleveniszapos tisztítás - légbefúvással 23,5 Eleveniszapos tisztítás - nitrifikációval és denitrifikációval 36-48

12 Fajlagos áramfogyasztás és a térfogati terhelés kapcsolata az eleveniszapos és a csepegtető-testes telepeken (Schleypen)

13 ÁRAM-FOGYASZTÁS ALAKULÁSA A TELEPÜLÉSEN TELEPÜLÉS % SZENNYVÍZTECHNIKA % ÁTEMELŐ SZVTT

14 Energia-gazdálkodás a csatornázásban Az elmúlt két évtizedben több mint 4 millió lakosnak biztosítottuk a szennyvizek elvezetést lakásából - építettünk ki csatornázást. A szennyvizek elvezetése hazánkban átemelés energia befektetés nélkül elképzelhetetlen. Mennyi energiát használunk erre a célra?

15 ENERGIA FELHASZNÁLÁS MÉRÉSE (?)

16 PEDIG: a terepadottságaink, a túlzott méretű regionális rendszereink, az idegenvíz jelenléte, stb. előrevetítik a szállítás nagyobb ener giafelhasználást.

17 Energia-gazdálkodás a szennyvíztisztításban EMLÉKEZTETŐKÉNT: Az energia-gazdálkodás alapvető feltétele: az energia-felhasználás mérése, a mérési eredmények rögzítése és megfelelő értékelése.

18 Az energia-felhasználás a szennyvíztisztító telepen függ: a telep nagyságától (méreteitől), terhelésétől és kihasználtságától, a telep teljesítményétől, az alkalmazott eljárásoktól (típusától), annak folyamataitól, a telep magassági viszonyaitól, a gépi berendezések minőségétől, az irányítástechnika alkalmazásától, az iszapstabilizálás módjától.

19 kwh/(lexa) < LE LE LE kwh/le.a LE > LE Bajor szennyvíztisztító telepek fajlagos energia fogyasztása Hazai eredmények (2003): < > kwh/(le.a)

20 Fajlagos áramfogyasztás [kwh/(le.a)] a Bajorországi szennyvíztisztító telepeken 2006/2007 években

21 Fajlagos éves áramfogyasztás (kwh/le.a) az Emschergenossenschaft és a Lippeverband telepein a nagyságrend függvényében

22 ISZAPKEZELÉS (lehetőség az energia megtakarításra) A rothasztó teljesen átkevert medence, nem szolgálhat csurgalékvíz elvételre. A betáplálásra szánt iszap jó sűrítése hőenergia megtakarítást eredményez. Több rothasztó paraler üzemeltetése kedvezőbb. A rothasztó rendszeres tisztítása kedvező gázhozamot eredményez. A rothasztó térfogat-tartalékot vendégrothasztásra (corothasztásra) célszerű használni.

23 AZ ISZAPKEZELÉSI TECHNOLÓGIA ÁTÁLLÍTÁSA A > LE terhelésű telepen, az aerobstabilizációt célszerű rothasztásra átállítani, különösen túlterhelt telepnél. Kedvező C/N arány esetén növelhető az előülepítő teljesítménye a több gáztermelés érdekében. A < LE terhelésű telepen célszerű lehet a víztelenített iszapot közeli rothasztóba szállítani. Bevezetni az iszap szolár szárítását.

24 110 g KOI/(LE*d) 11 g ön/(le*d) RÁCS 9 g KOI/(LE*d) 9 g ön/(le*d) nyers szennyvíz HF ELEVENISZAPOS MEDENCE 1,2 mg Ö 2 /l UTÓÚÜLEPÍTŐ tisztított szennyvíz RI levegőbevitel 30 g KOI/(LE*d) 2 g ön/(le*d) FI ISZAPTÁROLÓ gravitációs sűrítéssel ISZAP VÍZTELENÍTŐ iszap 34 g KOI/(LE*d) 2 g ön/(le*d) Jelmagyarázat: HF - homokfogó, LE lakos egyenérték RI - recirkulációs iszap, FI - fölösiszap iszapvíz Szimultán aerob iszapstabilizálással működő szennyvíztisztító telep technológiai sémája

25 110 g KOI/(LE*d) 9 g ön/(le*d) RÁCS 77 g KOI/(LE*d) 9 g KOI/(LE*d) 1,4 g ön/(le*d) nyers szennyvíz HF ELŐ ÜLEPÍTŐ ELEVENISZAPOS MEDENCE 1,5 O 2 mg/l UTÓÚÜLEPÍTŐ tisztított szennyvíz NYI RI levegőbevitel 33 g KOI/(LE*d) FI 27 g KOI/LE*d) 2 g ön/(le*d) vill. energia Jelmagyarázat: HF - homokfogó, LE - lakos egyenérték, NYI- nyersiszíűap, RI - recirkulációs iszap, FI fölösiszap, KI kevert iszap 60 g KOI/(LE*d) ISZAPSŰRÍTŐ gravitációs vagy gépi sűrítéssel KI biogáz ROTHASZTÓ 30 g KOI/(LE.d) GÁZMOTOR ISZAP VÍZTELENÍTŐ hő iszap 30 g KOI/(LE.d) iszapvíz Anaerob iszapstabilizálással (rothasztással) működő szennyvíztisztító telep technológiai sémája

26 Nagyságrendi kategória Szennyvíztisztító telepek száma Meglévő rothasztók száma LE db l > * Összesen *Budapesten három, A nagyobb, mint LE kapacitású szennyvíztisztító telepek, és azok rothasztóinak száma

27 Rothasztó építése az LE nagyságrendi kategóriák szerint: > lakos - Miskolc, - Pécs, lakos - Szolnok, - Tatabánya - Kaposvár, - Békéscsaba, - Eger, - Dunaújváros, - Nagykanizsa, - Érd.

28 A lakost meghaladó városokban: Salgótarján, Baja, Cegléd, Szekszárd, Kazincbarcika, Mosonmagyaróvár, Gyula, Orosháza, Kiskunfélegyháza, Szentes, Gödöllő, Pápa.

29 Magyarország meglévő rothasztói és 20 km-es körzetük

30 EGYÉB LEHETŐSÉGEK A fúvók hulladék-hő hasznosítása. A szennyvíz (1,2 kwh/((m 3.K) hőkapacitásának hasznosítása.

31 FOGYASZTÓK HŐKÖZPONT SZVTT D C B A A m szennyvízcsatorna hőcserélő Téli üzem, Q > 15 l/s, 15 kw, m JELMAGYARÁZAT: A blokk-hőerőmű B hőszivattyú C energia tározó D kazán 1 fütés 2 melegvíz-ellátás 3 mosás, stb. 4 befogadó 4 A szennyvízcsatornából történő energianyerés sémája (Christ,O. et al nyomán)

32 A szennyvíztisztító telep és egyes berendezéseinek optimalizálásához szükséges: a berendezés terhelési állapotának (fogyasztók, üzemmenet) egy évre kiterjedő felmérése, az energia adatok mérlegelése tekintettel az anyagáramokra, a szükséges adatok összehasonlítása a meglévő adatokkal,

33 Továbbá: az optimalizációs intézkedések levezetése különböző szcenáriókból: lakossági és ipari fogyasztók fejlődése, klímaváltozás, idegenvíz menedzsment, számítási peremfeltételek, költség haszon elemzés, az intézkedések bevezetése és kipróbálása üzemi méretekben.

34 Az energia-optimalizációt célszerű független személyekkel elvégeztetni, mert a szennyvíztisztító telep személyzetének nincs ideje ilymértékű elemzés elvégzésére, gazdasági feldolgozáshoz minták és tapasztalatok szükségesek, az összehasonlításhoz rendelkezésre kell álljanak más szennyvíztisztító telepek hasonló adatai, a független tanácsadók jobban tudják érvényesíteni a döntéseket, mint a saját személyzet.

35 ÚJ TECHNOLÓGIÁK energiaigénye Membrán utószűrés (fertőtlenítés, foszfor eltávolítás) 13,7 kwh/(le.a). Fertőtlenítés UV sugárral 2,7 kwh/(le.a). Ózon fertőtlenítés (nyomelemek csökkentése) kwh/(le.a). Homokszűrés 5 kwh/(le.a). Membrán-eleveniszapos telep kwh/(le.a)

36 A szennyvíztechnikai energiamegtakarítások céljai: MA: A berendezések energia-igény minimalizálása. A KÖZELJÖVŐBEN: Energia-önellátó berendezések. A TÁVOLABBI JÖVŐBEN: Tápanyag újrahasznosítás és energia termelés.

37 Mindkét cél eléréséhez reális, mindenre kiterjedő iszapkezelési stratégiát, gazdasági és morális hátteret, kell megteremteni valamint sok - sok munkát kell a szakmának befektetni.

38 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET

39

TARTALOM. KA Abwasser, Abfall tartalomjegyzék magyar nyelvû fordítása 2004/2... 24 2004/3... 26

TARTALOM. KA Abwasser, Abfall tartalomjegyzék magyar nyelvû fordítása 2004/2... 24 2004/3... 26 hír CSATORNA 2004 A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség Lapja március-április HÍRCSATORNA TARTALOM MASZESZ Hírhozó... 2 Boda J: A Nyíregyházi I. számú Szennyvíztisztító Telep... 3 Lázár L.: Az utóülepítés

Részletesebben

A Balaton Üdülőkörzet szennyvízelvezetése és -tisztítása

A Balaton Üdülőkörzet szennyvízelvezetése és -tisztítása A Balaton Üdülőkörzet szennyvízelvezetése és -tisztítása A rendszerválást követően a víziközművek Magyarországon állami, önkormányzati vagy vegyes tulajdonba kerültek. A DRV Rt. teljes működési területén

Részletesebben

Konferencia kiadvány

Konferencia kiadvány PureAqua Környezetvédelmi Mérnöki Iroda Kft. 8200 Veszprém Hunyadi u. 14. Tel: +36/70/289-5212 Web: www.pureaqua.hu E-mail: info@pureaqua.hu 2011. október 06. Konferencia kiadvány Szennyvíztisztítás iszaphozama

Részletesebben

hír 2005 A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség Lapja november december TARTALOM

hír 2005 A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség Lapja november december TARTALOM hír CSATORNA 2005 A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség Lapja november december TARTALOM MASZESZ Hírhozó... 2 Garay György: Megújuló energiaforrások kihasználása a szennyvíztisztításban... 3 Boda János,

Részletesebben

MASZESZ konferencia. Megbízó: Országos Vízügyi Főigazgatóság. 2015.05.26. Lajosmizse SZENNYVÍZISZAP GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓ, -STRATÉGIA ÉS -PROGRAM

MASZESZ konferencia. Megbízó: Országos Vízügyi Főigazgatóság. 2015.05.26. Lajosmizse SZENNYVÍZISZAP GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓ, -STRATÉGIA ÉS -PROGRAM Megbízó: Országos Vízügyi Főigazgatóság MASZESZ konferencia 2015.05.26. Lajosmizse SZENNYVÍZISZAP GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓ, -STRATÉGIA ÉS -PROGRAM STRATÉGIA 2014 KONZORCIUM nevében: Dr. Kristóf János projektvezető

Részletesebben

Eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiák és szabályozás igényük fejlődése

Eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiák és szabályozás igényük fejlődése Eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiák és szabályozás igényük fejlődése Pulai Judit Kárpáti Árpád Bevezetés Veszprémi Egyetem Környezetmérnöki és Kémiai Technológia Tanszék A szennyvíztisztítás

Részletesebben

1 Problémafelvetés. 2 Fenntartható építés

1 Problémafelvetés. 2 Fenntartható építés Medgyasszay Péter: Fenntartható ház? Természetesen! avagy hogyan határozható meg Magyarországon a fenntartható ház kritériumrendszere, fenntarthatók-e a passzívházak? 1 Problémafelvetés Tényként kezelhetjük,

Részletesebben

Békéscsaba Város Energiastratégiája

Békéscsaba Város Energiastratégiája Békéscsaba Város Energiastratégiája 2014. március 1 Készítette: Első Magyar Önkormányzati Vagyon és Adósságkezelő Kft. a Terra Studio Kft. közreműködésével Projektvezető: dr. Kukely György stúdióvezető

Részletesebben

A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere

A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere EMLA Alapítvány a Környezeti Oktatás Támogatására A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere Tanulmány Támogatta a Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

Erőforrás-hatékony, alacsony széndioxid kibocsátású gazdaság

Erőforrás-hatékony, alacsony széndioxid kibocsátású gazdaság Erőforrás-hatékony, alacsony széndioxid kibocsátású gazdaság tapasztalatok és értékelési eredmények áttekintése Tematikus tanulmány-sorozat EU 2020-hoz kapcsolódóan értékelési eredmények és a szakpolitikai

Részletesebben

Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése

Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖK MESTERSZAK Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése Készítette: Szabó Dávid István Konzulens: Prof. emeritus Dr. Barótfi István

Részletesebben

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia 6. Jövőkép megfogalmazása Készítők neve: Kovacsics István Popovics Attila Szabó István Készítette: Pannon Novum Nonprofit Kft 2011-2012 és a Magyarország

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA 2008-2020

JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA 2008-2020 JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA 2008-2020 Elfogadta: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés /2008.(XII.12.) számú határozatával Készítette: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Részletesebben

A biogázok elterjedése előtt álló akadályok és korlátok Magyarországon 2011-ben. Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet

A biogázok elterjedése előtt álló akadályok és korlátok Magyarországon 2011-ben. Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet A biogázok elterjedése előtt álló akadályok és korlátok Magyarországon 2011-ben Dr. Csete Jenő ny. egyetemi docens Dr. Szunyog István egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet Előzmények

Részletesebben

Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK

Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés, ajánlás... 4 1. A megújuló energiák fajtái... 5 1.1 Biomassza... 7 1.2 Napenergia... 12 1.3 Geotermia... 14 1.4 Szélenergia... 15 1.5 Vízenergia... 16

Részletesebben

1.ábra A hazai települési hulladék mennyisége és átlagos összetétele

1.ábra A hazai települési hulladék mennyisége és átlagos összetétele 1 Települési szilárd hulladékok anaerob kezelése Oláh József * - Hódi János ** - Juhász János *** * - Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. ** - Mélyépterv Komplex Mérnöki RT. *** - ÉLINVEST Kft. Bevezetés

Részletesebben

Hulladékalapú energiagazdálkodás megvalósítása

Hulladékalapú energiagazdálkodás megvalósítása Kádár Márton Gábor, Kovács István Soma Hulladékalapú energiagazdálkodás megvalósítása Napjaink egyik legnagyobb megoldatlan problémája a hulladékkezelés, hiszen óriási mennyiségű hulladékot termelünk minden

Részletesebben

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia A Vasvári Kistérség energetikai koncepciója Készítők neve: Varga Eszter Szabó Orsolya Készítette: Pannon Novum Nonprofit Kft 2011-2012 és Magyarország

Részletesebben

LAJOSMIZSE VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA Készítette: Lajosmizse Város Önkormányzatának megbízásából Lajosmizse Város Polgármesteri Hivatala Intézményirányító és Településfejlesztési

Részletesebben

ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 email: unkedit@actel.

ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 email: unkedit@actel. ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 email: unkedit@actel.hu NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERV háttértanulmánya

Részletesebben

ANAEROB ELŐKEZELÉS HATÁSA A SZENNYVÍZISZAPOK KOMPOSZTÁLÁSÁRA

ANAEROB ELŐKEZELÉS HATÁSA A SZENNYVÍZISZAPOK KOMPOSZTÁLÁSÁRA SZENT ISTVÁN EGYETEM ANAEROB ELŐKEZELÉS HATÁSA A SZENNYVÍZISZAPOK KOMPOSZTÁLÁSÁRA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Rózsáné Szűcs Beatrix Gödöllő 2013 A doktori iskola megnevezése: Környezettudományi Doktori Iskola

Részletesebben

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Háttéranyag 2010. február 09. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 I. Települési környezetminőség... 3 II. Hulladékgazdálkodás...

Részletesebben

AZ ENERGIAPOLITIKA MEGVÁLASZTÁSÁNAK KÖRNYEZETBIZTONSÁGI SZEMPONTJAI A VILLAMOSENERGIA TERMELÉS VONATKOZÁSÁBAN

AZ ENERGIAPOLITIKA MEGVÁLASZTÁSÁNAK KÖRNYEZETBIZTONSÁGI SZEMPONTJAI A VILLAMOSENERGIA TERMELÉS VONATKOZÁSÁBAN V. Évfolyam 2. szám - 2010. június Körmendi Krisztina krisztina.kormendi@gmail.com Solymosi József solymosi.jozsef@zmne.hu AZ ENERGIAPOLITIKA MEGVÁLASZTÁSÁNAK KÖRNYEZETBIZTONSÁGI SZEMPONTJAI A VILLAMOSENERGIA

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI

MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Bevezetés... 3 2. Új energiapolitika igénye...

Részletesebben

KÉK GAZDASÁG KONZORCIUM - PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ENERGIASTRATÉGIÁJA

KÉK GAZDASÁG KONZORCIUM - PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ENERGIASTRATÉGIÁJA Tartalomjegyzék 0. Preambulum... 4 0.1 Közreműködő szakértők, cégek... 4 0.2. Felhasznált adatok, források... 5 I. Helyzetfelmérés... 6 I.1. A stratégia elkészítésének célja... 6 I.2. A helyzetfelmérés

Részletesebben

DE TTK. Egyetemi doktori (PhD) értekezés. Szerző: Tóth Tamás. Témavezető: Ekéné dr. Zamárdi Ilona

DE TTK. Egyetemi doktori (PhD) értekezés. Szerző: Tóth Tamás. Témavezető: Ekéné dr. Zamárdi Ilona DE TTK 1949 A megújuló energiaforrások társadalmi háttérvizsgálata a Hernád-völgy településein, különös tekintettel a dendromassza-alapú közösségi hőenergia-termelésre Egyetemi doktori (PhD) értekezés

Részletesebben

Fenntarthatóság az építészetben

Fenntarthatóság az építészetben Fenntarthatóság az építészetben Medgyasszay Péter Független Ökológiai Központ Egy a fenntartható építésrõl készülõ tanulmány készítése során, önkormányzati mûszaki emberrel beszélgettem a projektrõl, mire

Részletesebben

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Speciális mechanikus előkezelés hatásának vizsgálata biogáz hozam növelése céljából

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Speciális mechanikus előkezelés hatásának vizsgálata biogáz hozam növelése céljából Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés Speciális mechanikus előkezelés hatásának vizsgálata biogáz hozam növelése céljából Bakosné Diószegi Mónika Témavezető: Dr. Horváth Miklós Biztonságtudományi Doktori

Részletesebben

ELJÁRÁS. A bemutatott technológia az Öko-Ferment Hungary Zrt kizárólagos szellemi terméke!

ELJÁRÁS. A bemutatott technológia az Öko-Ferment Hungary Zrt kizárólagos szellemi terméke! ELJÁRÁS A bemutatott technológia az Öko-Ferment Hungary Zrt kizárólagos szellemi terméke! ÖKO-FERMENT SYSTEM ÖKO-FERMENT SYSTEM Szennyvíziszap-probléma végleges megoldása energia kitermelésével Földünk

Részletesebben

KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL

KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL MEGÚJULÓ ENERGIÁRA ALAPOZOTT KOMPLEX KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL Megújuló energiára alapozott, hatékony intézmény fenntartási, foglalkoztatási, gazdaságfejlesztési akciók energetikai feltételeinek vizsgálata

Részletesebben