VÁRHARCOK AZ 1848/49-ES MAGYAR SZABADSÁGHARCBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁRHARCOK AZ 1848/49-ES MAGYAR SZABADSÁGHARCBAN"

Átírás

1 HADTUDOMÁNY DR. CSIKÁNY TAMÁS VÁRHARCOK AZ 1848/49-ES MAGYAR SZABADSÁGHARCBAN Az 1848/49-es szabadságharc eseményeit elsősorban a gyorsan végrehajtott hadjáratok jellemzik. Az ország sorsa ezeken dőlt el, így természetes, hogy kevesebb figyelmet kaptak a várharcok, amelyek pedig végigkísérték a szabadságharcot. A várak, erődök a XIX. században más szerepet játszottak, mint a korábbi időszakokban. A támadó hadsereg csak akkor állt meg a váraknál, ha lehetetlen volt azokat megkerülni, vagy ha az ellenség főerejét már megsemmisítette. A hadművészetet minden elemében átható napóleoni hadviselés a hadsereg gyors mozgását, a helyi beszerzésen alapuló ellátást, a döntő csata keresését helyezte előtérbe, így a hagyományos értelemben vett raktár-várak elvesztették jelentőségüket. Egy vár birtoklása ennek ellenére továbbra is fontos maradhatott, különösen, ha volt olyan funkciója, mint az ott áthaladó utak, szorosok, átkelőhelyek ellenőrzésére, fontosabb objektumok, városok védelme. Új feladatként jelentkezett ugyanakkor a tábori hadsereg biztosítása, támogatása. A várak jelentőségének megváltozásával átalakult a várépítészet is. Jellemzővé vált az erődrendszerek kiépítése, ennek megfelelően a már meglévő várat erődövvel vették körül. Korszerűnek számítottak még a Vauban [1] -rendszerű várak is, melyeknek hatalmas bástyái, árokrendszere, külső védműveik hármas sora, valamint a vársík nyílt területe komoly védelmet jelentett. Magyarországon ebben az időszakban igazán korszerű erősségnek a birodalmi viszonylatban is jelentős Komárom számított. Fontos szerepe volt továbbá Péterváradnak, Eszéknek, Aradnak, Temesvárnak, Erdélyben pedig Gyulafehérvárnak. Mellettük több kisebb várban is állomásozott helyőrség.

2 A VÁRHARCOK JELLEMZŐI A XIX. SZÁZADBAN A várak, erődök ellen felvonuló csapatok célja a háború, a hadjáratok menetétől, a rendelkezésre álló erőktől, eszközöktől függően változott. E szerint lehetett megfigyelés, körülzárás és ostromlás. Megfigyeléskor a kitörések megakadályozása, a vár ellátásának megnehezítése, valamint a hadjáratot továbbfolytató csapatok mögötti ellenséges tevékenység kizárása volt a cél. A körülzáráshoz a védőkét meghaladó létszámban jelöltek ki erőket. Ekkor a vár tejes zárolását, kiéheztetését, illetve annak elérését tűzték ki célul, hogy a védők kilátástalannak érezzék a várvédelmet. A körülzárást rendszerint összekötötték a vár lövetésével és bombázásával is. A várostrom megkezdéséhez az ostromlók legalább háromszoros erőfölényére volt szükség. Az ostrom három időszakra tagolható, ezek az előkészítés időszaka, a távoli támadás időszaka és a közeli támadás időszaka volt. Az első időszakban először bekerítették a várat, majd megkezdődött a felderítés. A felderítési adatok birtokában elkészítették az ostromtervet, amelyben kijelölték az erőd védelmi rendszerének azt a szakaszát, ahol a rohammentességet meg kívánták szüntetni, vagyis ahol rést akartak ütni a falon. Erre a pontra tervezték a döntő rohamot. Ezután megkezdődött a különböző raktárak elhelyezése, a főhadiszállás berendezése. Ezen munkálatok végzését már tüzelőállásba rendelt ütegek, illetve az erőd előterében lévő fontos helyeket megszálló gyalogság fedezte. A második időszak alatt végig folyt a lövegharc, melynek célja a megkezdett műszaki munkák fedezése volt. Ezen munkálatokat az erőd fedett megközelíthetősége érdekében végezték. Ezért építették ki az ún. párhuzamokat, azt az árokrendszert mely a támadócsapatok számára gyülekezőhelyül szolgált és magába foglalta az ostromlövegek tüzelőállásait is. A párhuzamok, ahogy a nevük is mutatja, párhuzamosan épültek ki az erődök védműveivel. Az ostromtelepek (ütegek) tüzelőállásainak kiépítése ugyanebben az időben folyt. Az ostrom harmadik időszaka már közvetlenül a védelmi rendszer előtt kezdődött, és a vársík legmagasabb pontjának elfoglalásával, illetve ott az ún. oromzatok kiépítésével folytatódott. Az oromzatok fedett gyülekező helyül szolgáltak, ide telepítették a réstörő ütegeket, továbbá innen kezdve építették ki a fedett vagy nyílt lejáratokat a várárokba. A továbbiakban a főszerepet a réstörő üteg vette át, melynek a főfal kijelölt szakaszát kellett lerombolnia. A támadók ezen a résen keresztül törtek be a várba és vették azt birtokukba.

3 A várvédelem is szigorú rendszabályok bevezetését követelte. A háború kitörésekor, illetve amikor a támadás várható volt, a várban kihirdették az ostromállapotot. Ez a rögtön ítélő bíráskodás azonnali bevezetésével járt együtt. Megalakították ugyanakkor a védelmi bizottságot, mely tanácskozási hatáskörrel rendelkezett, a döntés azonban mindig a parancsnok kezében volt. A várat várható támadás esetén fel kellet készíteni huzamosabb védelemre. Ekkor javították és egészítették ki a védműveket, földhányásokat emeltek, lőréseket, lőpadokat alakítottak ki. A vár előteréből mindent eltávolítottak, ami akadályozta a szabad kilátást és a kilövést. Fokozott figyelmet fordítottak a tűzoltó munkák előkészítésére, az éghető anyagok eltávolítására. A védők és a lakosság ellátáshoz hat hónapra elegendő készletet halmoztak fel. Az ellenség felvonulásának időszakában mely az első védelmi időszak a vár előterében lévő, védelemre alkalmas helyeket a védők megszállták és ezeket ameddig komoly veszteség nélkül lehetett, védték. A várvédő lövegek hatáskörében megjelenő ellenséget elűzték, illetve lehetőség szerint akadályozták a műszaki munkákat. Mindezek közben folyamatosan végeztek felderítést az ostromlók erejének megállapítására, a készülő állások, árkok helyeinek meghatározására. A védelem második időszaka a távoli védelem. Ennek fő jellemzője részben a lövegharc állandóvá válása, részben pedig, hogy a védők puskatűzzel és ellenárkok ásásával igyekeznek távol tartani az ellenséget. A védők egyik leghatásosabb eszközül a kirohanásokat alkalmazták. A védelem harmadik időszaka a közeli védelem, mely a védművek területén folyt. Ekkor a védők már minden rendelkezésre álló eszközt felhasználtak a vár védelmének érdekében. A fő erőkifejtés a keletkezett rések eltorlaszolására irányult. A védelem során mindvégig folyt az aknaharc, melynek elsődleges célja az ellenség föld feletti építkezéseinek, másodsorban az ostromlók által ásott aknák berobbantása volt. A szabadságharc alatti várharcok közül igazán ostromnak Budavár bevételét tekinthetjük, bár ez sem felelt meg teljes egészében a fenti elveknek. Ugyancsak ostromnak minősíthetjük a Temesvár körüli eseményeket, de a feltételek itt is igen hiányosak voltak.

4 BUDAVÁR BEVÉTELE A tavaszi hadjárat sikerei után a magyar fősereg zöme május 4-én érkezett Buda alá. A hadvezetés szerint a rossz állapotban lévő, már elavult vár néhány nap alatt bevehető. Hamar kiderült azonban, hogy a vár védelmét alaposan megszervezték. A szükséges erődítési munkák elvégzésével jelentősen javult a vár ellenállóképessége. A vár parancsnoka Heinrich Hentzi tábornok négy gyalogzászlóaljjal, kevés lovassággal és kb. 90 löveggel rendelkezett. A várat három magyar hadtest és a Kmety-hadosztály vette körül. A kb fős sereget 142 tábori löveg támogatta. Miután Görgei Artúr tábornok, a magyar fősereg vezére megadásra felszólító levele nem ért célt, megkezdődött a vár lövetése. A kis űrméretű lövegek azonban csak kevés kárt okoztak a vár épületeiben, a falakban pedig semmit. Ugyancsak sikertelennek bizonyultak a meglepetésszerűnek szánt gyalogsági támadások. Bebizonyosodott, hogy a vár bevételéhez rést kell törni a falon, amihez ostromlövegek szükségesek. 1. sz. ábra. A budavári csata Görgei már másnap, május 5-én parancsot küldött Richárd Guyon tábornoknak, hogy indítson nehézlövegeket Buda alá. A komáromi várparancsnok négy 24 és

5 egy 18 fontos bronzágyú és a vár készletébe tartozó négy 60 fontos mozsár előkészítését és elindítását rendelte el. Közben Budánál kijelölték a várfalnak azt a szakaszát, amelyen rést akartak törni. Miután ezt Görgei jóváhagyta, a hadsereg tüzérparancsnokának, Psotta Mór alezredesnek irányításával megkezdődött a réstörő és az ezt fedező ún. leszerelő üteg helyének előkészítése. Közben a várat szinte állandóan lőtték és a védőket időről-időre látszattámadásokkal nyugtalanították. A tüzelőállások kiépítése lassan haladt, hiszen csak sötétben lehetett dolgozni. Az ostromágyúk május 14-én már a Naphegy mögött készen álltak arra, hogy a műszaki munkák befejezése után állásaikba kerüljenek. Másnap az esti órákban végül megkezdték a lövegek bevontatását, majd május 16-án reggel végre megszólaltak a nehéz ágyuk. Estig, a tábori lövegekkel együtt, szinte szünet nélkül lőtték a várat. A másnap is folytatódó lövetés eredményeként a vár falán már hatalmas rés keletkezett. Görgei május 17-én el is rendelte a rohamot, ami azonban nem járt sikerrel. További három napra és több mint kétezer lövedék kilövésére volt szükség, hogy május 21-én hajnalra kitűzhessék a roham új időpontját. A zászlóaljak reggel háromig észrevétlenül a falak közelébe jutottak. Ekkor szólaltak meg a réstörő üteg ágyúi, jelt adva az általános rohamra. Elsőként a 34. zászlóalj igyekezett a résen keresztül bejutni a várba, de a védők visszaverték a támadást. A zászlóalj heves támadása viszont lehetővé tette, hogy két honvédzászlóalj a falakat létrákon megmászva, bejusson a várba. Négy órakor az első honvédek már a falakon belül voltak. Ezt követően a betörő zászlóaljak a délről támadó II. hadtest csapataival a vár déli részét elfoglalták. Hentzi tábornok a Szent György térnél sikertelenül próbálta meg elszigetelni a támadókat, miközben halálos sebesülés érte. Ugyancsak életét vesztette Allnoch ezredes, a várparancsnok helyettese, aki a Lánchíd felrobbantásával kísérletezett. A várba hatoló honvédek előtt a megmaradt védők három és félórai harc után letették a fegyvert. TEMESVÁR OSTROMA Temesvár a Bánság központja, a cs.kir. katonai közigazgatás egyik székhelye, hatalmas raktár volt. Különösen fontossá vált a vár birtoklása, miután megindult a délvidéki kisháború.

6 A vár Vauban első rendszere szerint épült, háromsoros védelmi vonala kellő biztonságot nyújtott a védők számára. Hiányossága viszont az volt, hogy a vízellátást csak külső helyről, a vár mellett folyó Béga-csatornából lehetett biztosítani. Az október 3-án kiadott uralkodói manifesztumnak engedelmeskedve Georg Rukavina altábornagy, a vár parancsnoka október 10-én felmondta a magyar kormány iránti engedelmességet, és kihirdette az ostromállapotot. A várvédők létszáma megközelítette a 9000 főt, a tüzérek 213 különböző űrméretű löveget kezelhettek. A vár viszonylag nyugodt életét először Józef Bem tábornok erdélyi csapatainak megjelenése zavarta meg április utolsó napjaiban. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az ideérkező két hadosztály ereje a vár elfoglalásához csekély, ezért Bem elhatározta, hogy e feladatot az időközben neki alárendelt és Aradot ostromló Vécsey-hadtestre bízza. A lengyel tábornok csapataival ezt követően megindul a Bánság megtisztítására. A váltás időszakában egy dandár maradt Temesvár alatt. Ezt a védők fel is használták egy nagyszabású kitörés végrehajtására. A május 12-én Freidorfnál lezajlott ütközetet Vécsey csapatainak megjelenése döntötte el, a védők visszavonultak a várba. Vécsey Károly tábornok május első heteiben Temesvárnál alig 4400 fővel rendelkezett, csapatainak másik fele Aradot zárta körül. Ezzel az erővel igyekezett a vár körül fekvő helységeket elfoglalni. Egyik első lépésként megrongálták a vízkiemelőt, majd tüzelőállásokat alakítottak ki, védőárkokat ástak. A védőkkel szinte naponta alakultak ki kisebb-nagyobb összetűzések, harcok.

7 2. sz. ábra. Temesvár védőművei és az ostrommunkálatok Közben a főhadiszálláson kidolgozták az ostromtervet. Ennek jóváhagyása után megkezdődtek a műszaki munkák, a párhuzamok kiépítése, az ostromütegek állásainak előkészítése. Ennek köszönhetően, a beérkező ostromlövegek késedelem nélkül az állásokba kerülhettek és június 11-én megkezdődhetett a vár lövetése. Ez új időszak kezdetét jelentette Temesvár ostromában. A lövegek tüze elsősorban a város épületeire és a falakon elhelyezett ágyúkra irányult. A beérkezett erősítésekkel június végén már majd fő állomásozott Temesvár körül. A lövegek száma is folyamatosan nőtt, július közepén már 54 tábori és ostromlöveg lőtte a várat. A második és harmadik párhuzam kiépítése és berendezése folyt, ami egyre nagyobb sikerrel kecsegtetett. A vár elfoglalásának sürgetésére Kossuth július 19-én látogatott Temesvárra. A munkálatok megtekintése után kifejezte megelégedését és megígérte, hogy újabb lövegeket küld. A kiadott intézkedések hatására július végére már 78 ostrom, és 30 tábori löveg lőtte a várat. A vár belsejét szinte rommá lőtték, a védők létszáma fogyott, sok volt a sebesült, és járvány is felütötte a fejét. A készletek fogytán voltak, de mivel a falak szinte teljesen épek maradtak, a rohamot még nem lehetett

8 végrehajtani. Az idő pedig sürgetett, hiszen a főhadszíntéri események az ostrom megszakításával fenyegettek. Július végén Vécsey tábornok már arra kapott parancsot, hogy ostromlövegeinek egy részét küldje vissza Aradra. Mielőtt ezt végrehajtotta volna, augusztus 4-én még megpróbálkozott egy rohammal, de ez a kísérlet kudarcot vallott. Ezután először a lövegeket, majd az augusztus 9-i temesvári csata után az egész hadtestet kivonták. A várat Haynau csapatai mentették fel. ARAD KÖRÜLZÁRÁSA Arad vára a Maros bal partján, a folyó egyik hurokszerű kanyarulatában fekszik, szemben Óarad, az azonos parton pedig Újarad településsel. A vár elsősorban az Erdély és Magyarország közötti legfontosabb útvonalat, a Maros völgyét ellenőrizte, és szoros kapcsolatban állt az alig hatórányi járásra lévő Temesvárral. A vár védelmét közel 1400 fő látta el, és a falakon, a kazamatákban, illetve a raktárakban harminchat különböző űrméretű löveg volt. Johann Berger tábornok, a vár parancsnoka október 4-én megtagadta a magyar kormány iránti hűséget, majd október 6-án felszólította a várost, hogy engedelmeskedjék a császár akaratának. A városban ekkor a tiszántúli önkéntes mozgó nemzetőrség táborában, Máriássy János őrnagy parancsnoksága alatt hozzávetőleg 1200 nemzetőr állomásozott. Így a város elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy a felszólítást elutasítsa. Berger megtorlásként bombáztatta a várost, de különösebb eredmény nélkül. A városiak ezután megkezdték a Maros-part erősítését, földhányások készítését.

9 3. sz. ábra. Arad vára A városnak az Országos Honvédelmi Bizottmány is a segítségére sietett. Boczkó Dániel kormánybiztost azzal bízta meg, hogy a környező megyék nemzetőreit irányítsa Aradra, Máriássy János őrnagyot kinevezték a vár körüli csapatok parancsnokává és további erősítésként küldtek egy honvédzászlóaljat Máriássy első lépésként Újarad elfoglalásával a vár teljes körülzárását határozta el. Ezt a 2. (Schwarzenberg) dzsidásezred elűzése után, október 21-ére sikerült megvalósítania. November közepén, egy Temesvárról elinduló különítménynek azonban sikerült bejutnia a várba. Máriássy ezután szorosabb, a felmentési és kitörési kísérletektől biztosított körülzárást határozott el, melyhez kapott egy 12 fontos üteget és négy mozsárlöveget. Megérkezett továbbá a lengyel légió is, így a körülzárást vezénylő parancsnok elég erősnek érezte magát egy meglepetésszerű támadás végrehajtására. Erre december 3-án éjjel került sor, de eredmény nélkül. December 14-én Temesvár felől újabb támadás fenyegette Aradot. Máriássy megerősítette újaradi csapatait, és előkészített állásokban felkészült a védelmi

10 harcra. A beérkező osztrák dandár azonban szinte pillanatok alatt felszámolta az ellenállást, és a magyarokat a Maros jobb partjára szorította. Az újabb kudarc után új parancsnokot neveztek ki a magyar sereg élére, Gaál Miklós ezredes személyében. Gaál, megérkezése után, felmérte a rendelkezésére álló készleteket és újabb lövegeket kért. Ennek részbeni kielégítése után az aradi ostromsereg 1849 elején már 32 nehéz löveggel rendelkezett. A lövegek tüzelőállásaikból január közepén, Óarad felől megkezdték a vár bombázását. Január végén a várhoz érkezett a Damjanich-hadosztály azzal a feladattal, hogy egy váratlan támadással vegye be a várat. Damjanich azonban csupán azt állapíthatta meg, hogy a bombázásnak nem volt látható eredménye, így a roham elmaradt. Február 6-án a temesvári őrséghez tartozó csapatok Gläser tábornok vezetésével, ezúttal Todorović tábornok szerb és horvát erőivel egyesülve érkeztek Aradhoz. Az egyesített sereg az üresen hagyott Újarad elfoglalása után megtámadta a Maros partot védő csapatokat. A várágyúkkal támogatott támadás hamar tért nyert, a magyar csapatok rövidesen visszavonultak. A támadó csapatok azonban nem vezették be az üldözést, hanem a városra és az ostromszerek elfoglalására figyeltek. A kezdődő fosztogatást kihasználva 29. honvédzászlóalj támadásba ment át, és heves harc után az ellenséget kiszorította a városból. A kormány a veszteségek hírére Gaált menesztette beosztásából. Az új parancsnok Vécsey Károly tábornok legfontosabb feladatának a vár teljes körülzárását tekintette, ezért kidolgoztatta annak a csatornának a tervét, mely a Maros kanyarulatát átvágva teljesen elszigeteli a várat. E munka április 25-én fejeződött be. A csatorna mögött is lövegeket helyeztek el, így ezután minden irányból lőhették a várat. Ez megpecsételte a vár sorsát, a készletek kimerültek, felmentésre, utánpótlásra nem volt remény. Június közepén megkezdődtek a tárgyalások a vár átadásáról. A megkötött egyezmény értelmében július 1-jén befejeződött a vár átadása. GYULAFEHÉRVÁR KÖRÜLZÁRÁSA Gyulafehérvár Erdély legjelentősebb Vauban-rendszerű erődítménye volt. A vár igazi jelentőségre akkor tett szert, amikor Bem tábornok felszabadította egész Erdélyt. Az Érchegységben tevékenykedő román felkelőknek ugyanis ez az erőd szolgált állandó támaszul. A várat két és félezer ember védte, a tüzérség 71 különböző űrméretű lövegből állt.

11 Bem tábornok április 2-án jelent meg a várnál, és Georg August ezredest, a vár parancsnokát azonnal felszólította a megadásra. Ennek azonban semmilyen hatása nem volt. Bem ezt követően elhatározta, hogy Kemény Farkas ezredes parancsnoksága alatt megfigyelőerőket hagy hátra. Kemény ezt a beosztást nem sokáig látta el, ugyanis április második felében e poszton felváltotta Maximilian Stein ezredes, aki mérnökkari képesítéssel rendelkezett. Hiába volt azonban Steinnek kiváló szakismerete, nem rendelkezett elégséges eszközökkel nemhogy rendszeres ostromhoz, de még körülzáráshoz sem. Aktív volt viszont a várvédelem. August ezredes kihasználva a szemben álló fél gyengeségét több alkalommal is felvette a kapcsolatot a felkelőkkel. Stein csak június közepére kapott megfelelő erősítést, ekkor már 5000 fővel, kilenc tábori és tíz ostromlöveggel rendelkezett. Stein június között kezdte el nehézlövegei felállítását, melyek 24-én reggel kezdték el lőni, bombázni a várat. Ennek eredményeként találat érte a székesegyházat, a püspöki palotát és a nagy szélben a tűz átterjedt a város nagy részére. A tűzvész alatt Stein előrerendelte csapatait egy előváros elfoglalására, de ez a kísérlete eredménytelen maradt. A következő napokban Stein folytatta a bombázást, de ekkor már lőszerhiány lépett fel. Ezután a honvédsereg ismét csak a vár zárolását végezhette. Július folyamán Stein még többször próbálkozott a vár megrohanásával, de eredménytelenül. A magyar csapatok Gyulafehérvár zárolását július 25-én, egy Bemtől érkező parancsra szüntették meg. KOMÁROM VÉDELME Komárom az Osztrák Császárság talán legjelentősebb és legkorszerűbb erődrendszere volt, mely még 1848-ban építés alatt állt. A várparancsnok, Friedrich Mertz altábornagy 1848 szeptemberében nem írta alá a kormány hűségnyilatkozatát, ezért októberben Majthényi István ezredest nevezték ki a helyére. Az új parancsnoknak először is megfelelő védelemről kellett gondoskodnia, így december közepére a védők létszáma már meghaladta az 5000 főt, ugyanakkor megkezdődött a vár készletében lévő lövegek felszerelése és falakra állítása, valamint a jobb partra tervezett sánctábor kiépítése is. Az osztrák fősereg december 30-án ért a várhoz. Miután Majthényit eredménytelenül szólították fel a vár átadására, két dandár hátrahagyása után a sereg tovább vonult.

12 A védők az osztrák csapatok megjelenésekor a jobb partot a Csillagsánc nevű hídfő erőd kivételével feladták, és fokozott ütemben végezték az erődítési és a szervezési munkákat. A kialakult nehéz helyzetben Majthényi elbizonytalanodott, és lemondott a vár parancsnokságáról, helyére a vár védelmét irányító haditanács Török Ignác mérnökkari ezredest kérte fel. A várvédelmi munkák Török Ignác irányítása alatt tovább folytatódtak. Ám mivel az új parancsnok nem volt elég erélyes, a vezetésben ellentétek alakultak ki a védelem megszervezésével és az elvégzendő munkákkal kapcsolatban. Mindennek ellenére ebben az időszakban már négy dandár védte az erődöket, s a védők összlétszáma fő körül mozgott. Március elején Komárom körül osztrák katona és 42 tábori löveg állt. Ehhez érkeztek azok az ostromlövegek, melyekkel március 19-én elkezdték a város lövetését. Az április végéig tartó bombázás a város lőtávolságon belüli részét szinte teljesen romba döntötte, de a védművekre majdnem hatástalan maradt. Március 30-án a zároló csapatok irányítását rövid időre Welden altábornagy vette át, aki szinte azonnal elrendelte a vár megtámadását. Ez a kísérlet azonban eredménytelen maradt. 4. sz. ábra. Komárom Közben Debrecenben egyre több figyelmet fordítottak Komáromra. Már a főhadsereg március végén megindult támadásának egyik fő célja is a vár felmentése volt. Komáromba küldték ugyanakkor Guyon Richárd és Lenkey János tábornokot. Április 22-én megérkezett a magyar felmentő fősereg is, amely 26-án a Dunán átkelve délről is felszámolta a körülzárást.

13 A vár felmentése után szinte azonnal megkezdődött a helyreállítás, elsősorban a jobb parton, a sáncok továbbépítésével. Májusban kinevezték a vár és az itt állomásozó csapatok új parancsnokát is Klapka György tábornok személyében. Július án a magyar hadsereg a Tiszántúlra vonult. Komárom védelmére két hadtest maradt hátra, összesen fővel. Az osztrák fősereg szintén továbbvonult, mindössze egy hadosztályt és egy önálló dandárt hagyott hátra, mintegy fővel. Klapka György tábornok, a vár parancsnoka a kedvező helyzetet kihasználva augusztus 3-án egy nagyszabású kitörést indított, melynek eredményeként a megfigyelő csapatok a Csallóközbe menekültek. A főhadszíntérről érkező hírek hatására Klapka azonban visszavezette csapatait a várba, és az ismét megjelenő zároló erők parancsnokával fegyverszünetet kötött. Ezt követően már a tárgyalásoké volt szó. A megegyezés szeptember 27-én jött létre, a várat október első napjaiban feltételek mellett a védők átadták. PÉTERVÁRAD VÉDELME Pétervárad az Al-Duna vidékének legfontosabb Vauban-rendszerű vára, a Szlavóniai Főhadparancsnokság székhelye, fontos hadszertár volt. Ezek mindegyike külön-külön is elegendő ok volt arra, hogy védelmére, illetve elfoglalására különös gondot fordítsanak. A várparancsnok, Heinrich Hentzi tábornok egyáltalán nem rokonszenvezett a magyar törekvésekkel. A vár őrségét ugyanakkor a két magyar kiegészítésű zászlóalj, valamint egy olasz zászlóalj képezte, kisebb létszámú huszársággal.

14 5. sz. ábra. Pétervárad Az uralkodó október 3-i manifesztuma a legénység soraiban megdöbbenést váltott ki. Ennek hatására a tábornokok és a tisztek egy része tartózkodott lelkesedésüket kimutatni ez iránt. A várparancsnok egyértelmű állásfoglalására azonban nem sokáig kellett várni. Október 18-án a várba 3000 magyar felkelő kívánt bevonulni, de a tömeg előtt Hentzi be akarta záratni a kaput. Az őrt álló katonák nem teljesítették a parancsot, a tábornokot letartóztatták és Budára kísérték. December közepén a várparancsnoksággal Csuha Antal ezredest bízták meg, ekkor a várőrséget négy zászlóalj és fél század huszár alkotta. Bácska januári kiürítésekor a várat öt hónapra látták el élelemmel, így biztosítva annak megtartását. Pétervárad helyzete azonban egyáltalán nem volt biztos, elsősorban belső viszonyai miatt. Eszék elfoglalása után (1848. február) Laval Nugent táborszernagy csapatai Péterváradhoz meneteltek, de azt nem zárták teljesen körbe. Nugent több ízben is felszólította a várat megadásra, de eredménytelenül. Bár a várban többen is voltak, akik szívesen tárgyaltak volna az osztrákokkal, a vár erődítési igazgatója, Hollán Ernő alezredes erről hallani sem akart. Március 27-én érkezett Péterváradra Perczel Mór tábornok, és azonnal megtette azokat az intézkedéseket, amelyeket a várparancsnok addig elmulasztott. Mintegy hatvan ingadozó tisztet kiutasított a várból, illetve haditörvényszék elé állítatott. A megbízható tisztekből várvédelmi bizottmányt hozott létre.

15 Április közepén Péterváradon parancsnokváltásra került sor, a lemondott Csuha helyett Perczel Miklós alezredes, majd júniusban Kiss Pál ezredes vette át az irányítást. A várat az osztrák és szerb csapatok állandóan, de teljes körűen szinte sohasem zárolták, támadást pedig egyáltalán nem intéztek ellene. Május végén már a Jellačić-hadtesthez tartozó dandárok is megjelentek a várnál, de a helyzetet ez sem változtatta meg. A várat jelentős tartalékokkal, feltételek mellett szeptember 7-én átadták az osztrák csapatoknak. E jelentősebb várharcokon kívül meg kell említenünk még, hogy Lipótvárat az osztrákok elfoglalták, Eszék védői a császári seregek előtt megnyitották kapukat, a magyaroknak viszont Déva adta meg magát. FELHASZNÁLT IRODALOM AGGHÁZY Kamil: Budavár bevétele 1849-ben I-II. Budapest, Az aradi vár története. Budapest, Az 1848/49-es szabadságharc története. Szerkesztette: HERMANN Róbert. Budapest, BLASEK, Heinrich: Beiträge zur Geschichte der k. u. k. Genie-Waffe. I-II. Wien, BRUNNER Mór: A várharcz. Budapest, BRUNNER, Moritz: Leitfaden für den Unterricht in der beständigen Befestigung. Wien, Budavár bevételének emlékezete Szerkesztette: KATONA Tamás. Budapest, CSIKÁNY Tamás: Temesvár ostroma 1849-ben. Hadtörténelmi Közlemények. 1996/1. sz. DOMOKOS György: Várépítészet és várharcászat Európában a XVI-XVII. században. Hadtörténelmi Közlemények, 1986/1. sz. NAGY Győző: Erődítéstan. Budapest, Ifj. RABÁR Ferenc: Az eszéki vár 1848 őszén. Hadtörténelmi Közlemények. 1995/5. sz. SZAMÓDI Zsolt-CSIKÁNY Tamás-HORVÁTH Csaba: Komárom erődváros. Komárom, SZILLÁNYI, Péter: Komorn im Jahre Leipzig, 1851.

16 SZINNYEI József: Komárom ben. Budapest, Várharcok az es szabadságharc idején. Életünk, különszám, [1]Vauban, Sebastian La Pretre de ( ): tábornagy, francia hadmérnök, a várépítészet megújítója. Nevéhez három rendszer kialakítása fűződik, melyek közül az első terjedt el Európában. Ugyancsak ő változtatta meg a várostrom módszereit is.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában

A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában A tiszafüredi tiszti gyűlés és a tavaszi hadjárat előkészítése, 1849 márciusában Múzeumpedagógiai sorozat 2013/1. Dr. Vadász István, múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred Tiszafüred, 2013. március

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

Kiss Pál honvédtábornok (1809-1867)

Kiss Pál honvédtábornok (1809-1867) (1809-1867) Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred 2009. október 6. 1 Tiszafüred: múzeum és utca viseli a nevét a diószegi (Bihar vármegye) születésű Kiss Pál honvédtábornoknak (1862

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Töltsétek ki az életrajzi adatokat!

Töltsétek ki az életrajzi adatokat! 1. Töltsétek ki az életrajzi adatokat! Név Batthyány Lajos gróf Született Pozsony, 1807. febr. 14. Anyja neve Skerlecz Borbála Édesapja gróf Batthyány József Meghalt Pest, 1849. okt. 06. Vigyázz! Nem igaz!

Részletesebben

Budavár visszavétele (1849. május 4 21.)

Budavár visszavétele (1849. május 4 21.) CZAGA VIKTÓRIA Budavár visszavétele (1849. május 4 21.) 2001 óta az 1848 1849. évi szabadságharc egyik legnagyszerûbb fejezetével, Budavár bevételével foglalkozó szakirodalom megkerülhetetlen mûve Aggházy

Részletesebben

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE 1. 1848 szeptember: a szeptemberi fordulat Kettős fordulat: külön-külön leverik az európai forradalmakat a magyar forradalom átfordul szabadságharcba 2. Az udvar első támadása

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE 1. 1848 szeptember: a szeptemberi fordulat Kettős fordulat: külön-külön leverik az európai forradalmakat a magyar forradalom átfordul szabadságharcba 2. Az udvar első támadása

Részletesebben

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN (DR WINKLER GUSZTÁV) A következőkben röviden bemutatjuk a Kelet-Ukrajnában folyó katonai műveleteket egy térképsorozat segítségével. A térképek méretaránya és a

Részletesebben

Így került le a lófarkas lobogó Buda váráról

Így került le a lófarkas lobogó Buda váráról 2011 szeptember 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 1684-ben a Habsburg birodalom, Lengyelország és Velence Szent Liga

Részletesebben

Az aradi vértanúk. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred. Tiszafüred, október 5.

Az aradi vértanúk. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred. Tiszafüred, október 5. Dr. Vadász István múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred Tiszafüred, 2012. október 5. 1 1. Saját és a kortársak vélekedése szerint ártatlanok: A Hon, a Szabadság és a Trón védelméért 1848. áprilisi

Részletesebben

Solti Hídfőcsata emléktúra

Solti Hídfőcsata emléktúra Solti Hídfőcsata emléktúra Molnár Gábor 2014 Tartalom A solti hídfőcsata története...2-3-4 A túra adatai...5 A túra útvonalak...6 A túra leírása...7 Befejezés...8 1 A solti hídfőcsata története 1944.november

Részletesebben

Mihályi Balázs. Dél-Buda ostroma 1944-1945

Mihályi Balázs. Dél-Buda ostroma 1944-1945 Mihályi Balázs Dél-Buda ostroma 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Dél-Buda Budapest ostromában (1944-45)... 10 Előzmények... 10 Az ostrom első szakasza (1944. december 24-25.) Buda bekerítése...

Részletesebben

1996-os emlékbélyegek

1996-os emlékbélyegek 1996-os emlékbélyegek 1. MAGYAR - AZ 1956 -OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC - Bélyeg rendelési kód: 1996/005 2. ENGLISH - THE 1956 REVOLUTION - Order code of the stamp: 1996/005 3. GERMAN - Die Revolution

Részletesebben

Give Az aradi tizenhármak

Give Az aradi tizenhármak 2011 október 06. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Give nincs Azértékelve aradi tizenhármak Give Give Give Mérték Give 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentô világosi fegyverletétel

Részletesebben

KÉPES KRÓNIKÁK. fény. GYERMEKVASÚT 2011. május 21.

KÉPES KRÓNIKÁK. fény. GYERMEKVASÚT 2011. május 21. KÉPES KRÓNIKÁK fény GYERMEKVASÚT 2011. május 21. 2 VI. Széchenyi nap és a honvédelem napja a Gyermek vasúton Május 22. Budavár 1849. május 21-i bevételének 162 évfordulója, és a Széchenyi hegy 1862. május

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett.

Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Lázár Vilmos Örményszármazású magyar nemesi családban született. 1848-ban a forradalom hatására lépett be a honvédseregbe, 1849 nyarára ezredes lett. Mivel az osztrákok előtt tette le a fegyvert, kegyelemből

Részletesebben

Az 1848/49-es események és Vásárhely

Az 1848/49-es események és Vásárhely Kossuth Váhelyen Az 1848/49-es események és Vásárhely Előadó: Harmat Árpád történész A wwwtortenelemklubcom főszerkesztője Kossuth Váhelyen A kezdetek 1848 -ban A reformkor vívmányai: Gróf Széchenyi István,

Részletesebben

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban A Nagy Háború befejezése és következményei szakmai konferencia Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen, 2018. november 5. A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban Különös tekintettel a debreceni

Részletesebben

Batthyány István kormánybiztossága

Batthyány István kormánybiztossága Batthyány István kormánybiztossága 1849. április 25-ei keltezéssel az alábbi bejegyzés olvasható Székesfehérvár tanácsának jegyzőkönyvében: Minden itt volt császári katonaság és katonai hatóság ma reggel

Részletesebben

Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára. A török kiűzése Magyarországról ( )

Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára. A török kiűzése Magyarországról ( ) Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2015 A török kiűzése Magyarországról (1683-1699) FELADATLAP 60 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve: 1. feladat Az egész látóhatár elsötétedett.

Részletesebben

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

Szendrő Dénes ISASZEG ÉS A LENGYEL LÉGIÓ

Szendrő Dénes ISASZEG ÉS A LENGYEL LÉGIÓ A tanulmány az Isaszegi Hírek, Közéleti havilap, XVII. évfolyam, 2005. májusi számának 6-7. oldalán megjelent cikk aktualizált változata. Szendrő Dénes ISASZEG ÉS A LENGYEL LÉGIÓ Az 1848-49-es szabadságharc

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu SZEPTEMBER

Részletesebben

Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló

Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló Magyar várak a XV-XVI. században I. forduló Magyarország területén lévő várak története, híres kapitányaik, hőseik - megjelenítése irodalmi és képzőművészeti eszközökkel. Határidő: 2017. március 20. Cím:

Részletesebben

Az augusztus 3-i komáromi kitörés története

Az augusztus 3-i komáromi kitörés története PETHEŐ ATTILA Az 1849. augusztus 3-i komáromi kitörés története 1849 májusában a cári hadsereg közeledte arra ösztönözte Görgeit, hogy támadást indítson a főhadszíntéren és még a cári hadak harcba avatkozása

Részletesebben

Török Ignác tevékenysége Komárom védelmének megszervezésében

Török Ignác tevékenysége Komárom védelmének megszervezésében HAJAGOS JÓZSEF Török Ignác tevékenysége Komárom védelmének megszervezésében Az ötvenhárom éves Török Ignác mérnökkari alezredest 1848 szeptemberében - a Magyarország és Ausztria közötti küzdelem megindulásakor

Részletesebben

Történelmi és kultúrtörténeti séta a reformkori és forradalmi Pest-Budán 2015.03.13.

Történelmi és kultúrtörténeti séta a reformkori és forradalmi Pest-Budán 2015.03.13. Történelmi és kultúrtörténeti séta a reformkori és forradalmi Pest-Budán 2015.03.13. INTERNETES FELADAT SEGÉDLETEK Olvassátok el Hermann Róbert történész írását a tavaszi hadjáratról! Dióhéjban az 1849-es

Részletesebben

Budapest ostroma: Hitler végül feláldozta a fővárost

Budapest ostroma: Hitler végül feláldozta a fővárost 2015 február 19. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték A 102 napon át tartó Budapest ostromát második Sztálingrádnak is nevezték. Szálasi Ferenc nyílt várossá akarta nyilváníttatni a fővárost, de tervével

Részletesebben

Az élő hadtörténelem óra

Az élő hadtörténelem óra Az élő hadtörténelem óra A komáromi várlátogatás Június másodikán, ismét megrendezésre került a már lassan szokásosnak mondható éves, hadtörténelmi indíttatású tanulmányi kirándulás Komárom városába és

Részletesebben

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín Építészeti leírás Helyszín Tervezési helyszínnek egy olyan zöld parkot kerestem, mely könnyen megközelíthető, viszont el van szigetelve a város zajától, így alkalmassá válva az elmélyült megemlékezésre.

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014.

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter Felkészítő tanár: Fürjes János Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. A vár leírása A Vértes hegység északi lejtőjén egy északnyugat felé kinyúló keskeny

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről 2005 BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

2.2 ESEMÉNYKÁRTYÁK 2.3 JELZŐK

2.2 ESEMÉNYKÁRTYÁK 2.3 JELZŐK Vérrel vívott szabadság Egyszemélyes stratégiai játék az 1848 49-es szabadságharcról tervezte Valgab 2013 1. Bevezetés 1848 decemberében a bécsi kormány a magyar forradalom eltiprására megindította a téli

Részletesebben

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2011 április 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Furcsa ezt itt és most kimondani, de az egyenlőtlen fejlődés tézise

Részletesebben

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35

Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Tartalom Bevezető 12 Előszó 26 Értesítés 31 A szerző előszava 35 Első könyv: A háború természetéről 37 Mi a háború? 39 Cél és eszköz a háborúban 57 A háborús géniusz 71 A veszélyről a háborúban 89 A testi

Részletesebben

A BUDAI VÁR SZEREPE AZ ÉVI TAVASZI HADJÁRATBAN

A BUDAI VÁR SZEREPE AZ ÉVI TAVASZI HADJÁRATBAN KEDVES GYULA A BUDAI VÁR SZEREPE AZ 1849. ÉVI TAVASZI HADJÁRATBAN A főváros birtoklása mindig is elsőrangú politikai jelentőségűnek számított a mindenkori hatalom számára, így volt ez Magyarországon is,

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

Beszámoló. 2016. május 05.

Beszámoló. 2016. május 05. Beszámoló 2016. május 05. Elnökségünk mai beszámolójának része a háttérben kivetített életkép-összeállítás, a 2015. esztendő egyesületi eseményeinek digitálisan megörökített története, több barátunk elsősorban

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

Írásban kérem megválaszolni:

Írásban kérem megválaszolni: Házi feladat! Tisza István magyar miniszterelnök álláspontja a lehetséges magyar szerb háború kérdésében! Írásban kérem megválaszolni: Tankönyv 24. oldal 3. sz. feladat (A bal alsó sarokban lévő kérdésre

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

Fővárosi Törvényszék Elnöke 2014.El.II.D.1/38. A Fővárosi Törvényszék Elnökének Tájékoztatója a Fővárosi Törvényszék 2013.

Fővárosi Törvényszék Elnöke 2014.El.II.D.1/38. A Fővárosi Törvényszék Elnökének Tájékoztatója a Fővárosi Törvényszék 2013. Fővárosi Törvényszék Elnöke 2014.El.II.D.1/38. A Fővárosi Törvényszék Elnökének Tájékoztatója a Fővárosi Törvényszék 2013. évi működéséről TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 7 2. A Fővárosi Törvényszék személyi

Részletesebben

2017. június 30.'

2017. június 30.' 2017. június 30.' 10.00 18.00 10 csapat részvételével:» BVSC» Csepel Utánpótlás SE» Dinamo Star» FC Budapest I.» FC Budapest II.» FC Budapest III.» Kiskunfélegyháza» Kisnémedi» RAFC» Soroksár» U12 (2005)»

Részletesebben

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszafüredi eseményei

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszafüredi eseményei Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszafüredi eseményei Múzeumpedagógiai sorozat 2011/1. Dr. Vadász István, múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred Tiszafüred, 2011. március 11. 1 I. A forradalom

Részletesebben

Október 6. emlékére

Október 6. emlékére 1848-1849 Október 6. emlékére Az aradi vértanúk utolsó napjai 1849. augusztus 13-án Világosnál a magyarok az orosz csapatok előtt letették a fegyvert. A tábornokok úgy hitték, hogy az oroszok megvédelmezhetik

Részletesebben

Isaszegi csata Isaszegi csata A szembenálló felek

Isaszegi csata Isaszegi csata A szembenálló felek Az során Isaszeg és Gödöllő között került sor a tavaszi hadjárat első szakaszának döntő csatájára. 1849. április 6-án a tét mind a két hadsereg számára nagy volt. Ha a magyarok győznek, a császári-királyi

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren

Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren Tüzér honvédtiszt-jelöltek éleslövészete a várpalotai lőtéren A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék III. és IV. éves tüzér honvédtiszt-jelöltjei

Részletesebben

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II.

Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. Dr. Lelkes Miklós Zsolt A MAGYAR NÉP TÖRTÉNETE II. 32. FEJEZET HAYNAU RÉMURALMA, A BACH- KORSZAK. MEGTORLÁSOK ÉS A PASSZÍV ELLENÁLLÁS (1849 1867) Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc elbukott ugyan,

Részletesebben

Az 1848/49-es Szabadságharc Hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj (Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület) évi szakmai beszámolója

Az 1848/49-es Szabadságharc Hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj (Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület) évi szakmai beszámolója Az 1848/49-es Szabadságharc Hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj (Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület) 2016. évi szakmai beszámolója A zászlóalj bővítése 2016-ban kezdtük meg az 1848/49-es Szabadságharc

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. http://1956.vfmk.hu Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: 2016. szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. Irodalom: Cseh Géza: A Damjanich Rádió hullámhosszán.

Részletesebben

Háború vagy béke? A pákozdi csata

Háború vagy béke? A pákozdi csata Háború vagy béke? A pákozdi csata A Pákozd-Sukoró térségében védelmi állásokat elfoglaló honvédsereg létszáma a székesfehérvári visszavonulást követően is folyamatosan gyarapodott. A honvéd alakulatokat

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ

MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ KL.: 00670/62. sz. SZIGORÚAN TITKOS!... sz. példány MELLÉKLETEK A HATÁRŐRIZETI SZABÁLYZATHOZ A BM HATÁRŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁG KIADÁSA 1 9 6 3 \ Kapj á k : M iniszterhelyettesek H atárőrség 2500 pld.

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Igazgató: Spéder Zsolt Készítették: Hablicsek László

Részletesebben

Osztrolenka véres csillaga"

Osztrolenka véres csillaga Osztrolenka véres csillaga" Kovács István: Bem tábornok. Az örök remények hőse. Magyar Napló, Budapest, 2014.385 oldal Új kötettel jelentkezett Kovács István történész, költő, irodalmár, a lengyel-magyar

Részletesebben

Összeállította. Görföl Jenő Kovács László

Összeállította. Görföl Jenő Kovács László Összeállította Görföl Jenő Kovács László A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (Budapest) és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta. Publikácia vyšla s finančnou

Részletesebben

Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig

Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig SZAMOSI LÓRÁNT Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig A. Az oszmán állam kialakulása, az első hódítások Ha manapság a török szót meghalljuk mindenkinek a mai Török Köztársaság lakossága

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSEREG HARCÁSZATA AZ 1848/49-ES SZABADSÁGHARCBAN

A MAGYAR HONVÉDSEREG HARCÁSZATA AZ 1848/49-ES SZABADSÁGHARCBAN Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Pászti László A MAGYAR HONVÉDSEREG HARCÁSZATA AZ 1848/49-ES SZABADSÁGHARCBAN című doktori értekezés szerzői

Részletesebben

CSODARABBIK ÚTJA 11 TOKAJHEGYALJAI TELEPÜLÉS ZSIDÓ LAKOSSÁGÁNAK ALAKULÁSA Összeállította: Erős Péter Dr.

CSODARABBIK ÚTJA 11 TOKAJHEGYALJAI TELEPÜLÉS ZSIDÓ LAKOSSÁGÁNAK ALAKULÁSA Összeállította: Erős Péter Dr. CSODARABBIK ÚTJA 11 TOKAJHEGYALJAI TELEPÜLÉS ZSIDÓ LAKOSSÁGÁNAK ALAKULÁSA 1869-1949 Összeállította: Erős Péter Dr. Jankelovics János 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Abaújszántó... 4 Erdőbénye... 5 Tállya...

Részletesebben

Format de citation. First published: copyright

Format de citation. First published:  copyright Format de citation Solymosi, József: Rezension über: Vendel Kiss (Hg.), Koma rom ismeretlen csillagai. Koma rom 1848-as to rte nete nek histo riai fe la rnye kba keru lt szereplo i, Komárom: Jókai Mór

Részletesebben

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye Nevezési lap Az intézmény neve és címe: (lehet az intézmény hivatalos bélyegzője is) A csapat neve:... A csapat tagjainak neve, évfolyama:

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek

Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye május Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek Hallássérültek XXXII. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenye 2014. május 15-16. Országos forduló a komplex történelmi, társadalmi ismeretek tantárgyból Reformkor, forradalom és szabadságharc Megoldókulcs

Részletesebben

A tűzoltóságok technikai fejlesztésének eredményei, és a további feladatok.

A tűzoltóságok technikai fejlesztésének eredményei, és a további feladatok. A tűzoltóságok technikai fejlesztésének eredményei, és a további feladatok. Összeállította: Kristóf István tü. ezredes főosztályvezető BM OKF Műszaki Főosztály A katasztrófák elleni védelem alapelvei közül

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER 1279-1/2007. ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE Tájékoztató jelentés a nemzetgazdaság 2006. évi munkavédelmi helyzetéről 2007. június 2. oldal Tájékoztató jelentés a 2006.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 3. forduló 2013. január 30. Össz.pontszám: 30p Versenyző neve: Osztály:. Iskola neve:. Az utolsó fordulónak egyetlen témája van: a trianoni békediktátum (békeszerződés).

Részletesebben

Dr. Kóródi Gyula ny. o. alezredes

Dr. Kóródi Gyula ny. o. alezredes Dr. Kóródi Gyula ny. o. alezredes Tudományos szakmai vitájának témája: A szakterületek közötti hatékonyabb együttműködés kínálta lehetőségek a katasztrófa-egészségügyben Nyilvános előadásának témája: Szűrővizsgálatok

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Az 1848-49-es szabadságharc hadtörténete Új Szöveges dokumentum 1848. márc. 3. Kossuth felirati javaslatban alkotmányt kér az egész Habsburg birodalomnak forradalmi hullám mozdítja el az eseményeket a

Részletesebben

Tragédia a fennsíkon Vasvári halála

Tragédia a fennsíkon Vasvári halála 2012 július 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Kétszáznegyvenezernyi orosz hadsereg hömpölyödött alá Magyarországra.

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI A Magyar Honvédség légierő feladatait a 61/2000. (VI. 21.)

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI ÉJSZAKA SPECIFICITIES OF COMBAT APPLICATION OF THE ARTILLERY AT NIGHT A tüzérségnek készen kell lenni arra, hogy a műveletekben folyamatos támogatást nyújtson

Részletesebben

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból 2016 október 23. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték Mohai Balázs képein keresztül megismerhetünk forradalmárokat, akik 1956-ban a mi szabadságunkért is küzdöttek. Ez a forradalom Magyarország népének

Részletesebben

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M 2017/2018. II. forduló írásbeli teszt (munkapéldány) Online kitöltendő: https://goo.gl/forms/4drkcstj0m6bce1x2 határidő:

Részletesebben

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere

0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere. DOI : 10.31627/RTF.XXVII.2017.54N.107-126P 0478 SZABÓ Andrea A Magyar Királyi Pénzügyőrség rangrendszere 1867-1947 A Magyar Királyi Pénzügyőrség

Részletesebben

Szakmai Beszámoló A bonyhádi Völgységi Múzeum Múzeumok Éjszakája (2017. június ) programjáról

Szakmai Beszámoló A bonyhádi Völgységi Múzeum Múzeumok Éjszakája (2017. június ) programjáról Szakmai Beszámoló A bonyhádi Völgységi Múzeum Múzeumok Éjszakája (2017. június 24. 15.00-24.00) programjáról Tervezett program: 15.00 Megemlékezés és emléktáblák koszorúzása a cipőgyár épületénél. Értékőrzés:

Részletesebben

II. Az előző tudományos fokozat megszerzése utáni publikációk II.A. Magyar nyelvű publikációk II.A.1. Önálló vagy társszerzős szakkönyvek,

II. Az előző tudományos fokozat megszerzése utáni publikációk II.A. Magyar nyelvű publikációk II.A.1. Önálló vagy társszerzős szakkönyvek, PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉK I. Az előző tudományos fokozat megszerzése előtti publikációk I.A. Magyar nyelvű publikációk I.A. 1. Önálló vagy társszerzős szakkönyvek, monográfiák 1. Csikány Tamás: Psotta Móric

Részletesebben

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.)

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) Részletek Veress Zoltán 1914-18. magyar harcterein (81-88. o.) VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) A központi hatalmak fő hadvezetésben ismét viták folytak: ismét Falkenhayn ellenében Conrad, Hindenburg

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

C 77 Departamentum religionare Graeci ritus non unitorum, 1783-1848 (Állag)

C 77 Departamentum religionare Graeci ritus non unitorum, 1783-1848 (Állag) Archive Plan Context Context: MNL Magyar Nemzeti Levéltár, 1000-2100 (Levéltár) (1) Magyar Országos Levéltár, 1000-21. sz. (Levéltár) C (194) Helytartótanácsi levéltár - C szekció, 1601-1913 (Fondfőcsoport/Szekció)

Részletesebben

HADMÉRNÖKI RENDSZEREK A XV. XVI. SZÁZADBAN ( III. RÉSZ )

HADMÉRNÖKI RENDSZEREK A XV. XVI. SZÁZADBAN ( III. RÉSZ ) HADMÉRNÖKI RENDSZEREK A XV. XVI. SZÁZADBAN ( III. RÉSZ ) Dr Winkler Gusztáv BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék (A tanulmány OTKA támogatással készült) Daniel Speckle (1536-1589) Daniel Speckle

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Katona-egészségügy az osztrák magyar haderőben az I. világháború idején. Orvosok, betegek és egészségügyi intézmények a Nagy Háborúban

Katona-egészségügy az osztrák magyar haderőben az I. világháború idején. Orvosok, betegek és egészségügyi intézmények a Nagy Háborúban Katona-egészségügy az osztrák magyar haderőben az I. világháború idején Orvosok, betegek és egészségügyi intézmények a Nagy Háborúban A katonai egészségügyi szolgálat feladata a sebesülést szenvedett,

Részletesebben

A tavaszi hadjárat eseményei Jókai Mór műveiben

A tavaszi hadjárat eseményei Jókai Mór műveiben HAJAGOS JÓZSEF A tavaszi hadjárat eseményei Jókai Mór műveiben Közhelyszerű az a kijelentés, hogy az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörölhetetlen nyomot hagyott a résztvevőkben. A történelemformáló

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 2014/5 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 5. szám 2014. január 30. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 A tartalomból A dél-dunántúli régió megyéinek társadalmi,

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 7 Ipar...

Részletesebben

I ~ I :1, -~.'~ ~ij: '~""~ '"'.. \".',~ ".-., ",tl~,,l 'D!z' t'j: ~~. r, ~ { ~ , I'", ri ' l',il.' \../,. ~. \j ]J, \y. s Z ÁM Á ]{ A', ... ,.._ra.

I ~ I :1, -~.'~ ~ij: '~~ ''.. \.',~ .-., ,tl~,,l 'D!z' t'j: ~~. r, ~ { ~ , I', ri ' l',il.' \../,. ~. \j ]J, \y. s Z ÁM Á ]{ A', ... ,.._ra. ... f..- \"t ;. É'... " '.. ". '. :1 -.' ij: '"" '"'.. \".' ".-. " tl l 'D!z' t'j:. r { '" ri ' l'l.' ': S ". N : ': R E.'J \../.. \j ]J \y s Z ÁM Á ]{ A'....._ra. :r-" - P. ' O R Ll T T "'.Lt\ S.)'!'

Részletesebben