BAROKK. kb

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BAROKK. kb"

Átírás

1 BAROKK kb Az elnevezés eredete: portugál - barroco szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet. Később az olasz "barocco" szóból származtatták. Ezzel az elnevezéssel olyan gondolkodási módot jelöltek, amelyet az erőltetett szillogizmusokkal átszőtt érvelés s általában a mesterkéltség jellemzett. Ezeknek az értelmezéseknek a szellemében azután a barokk korról nem ritkán lekicsinylően, sőt olykor egyenesen elítélő hangon nyilatkoztak. E korban az egyház célkitűzése a katolicizmus társadalmi-szellemi egységének helyreállítása. (ellenreformáció) Megfordítani azonban nem tudta mindazt, ami történt. Nem tudta biztosítani kizárólagosnak vélt tudatformáló szerepét. Tehát fontos a megszilárduló protestantizmus befolyása Európa északi felében. Mindeközben hódít a polgárság hatalomátvételét előkészítő eszmerendszer a felvilágosodás. ( Descartes, Bacon ) A természettudományok is fellendültek: Pascal, Newton, Galilei. Festészet: Rembrandt, Rubens, El Greco, Velazquez. Irodalom: Cervantes, Calderon, Racin, Moliere, Milton. Tudomány. Galilei: teleszkóp, Isaac Newton: gravitáció törvénye James Watt: gőzgép, Montgolfier testvérek: hőlégballon, Benjamin Franklin: elektromosság. Az olasz zene hegemóniájának kora ez. A barokk zene legfontosabb jellemzői: Nagy, lenyűgöző arányok, ünnepélyes hangvétel, erősen kifejező, színpadias (retorikus), kedveli a drámai előadásmódot. Jellemzi az állandó feszült mozgalmasság, a gazdag díszítés, az ellentétek kiemelése, (teraszos dinamika: forte-piano, szóló-tutti) Kialakul a 4 szólamú vonószenekar. (I. hegedű, II. hegedű, brácsa, cselló,nagybőgő) Tömörségét, egységes hangzását a continuo biztosította (csembaló, orgona, lant). Fúvós hangszereket csak alkalomszerűen használtak. Fontos jellemző az állandó mozgásban lévő basszus szólam: basso continuo. Csak számokat írtak a hangok fölé, és ez alapján rögtönözték a kísérő akkordokat. (számozott basszus). A reneszánsz horizontális gondolkodásmódja helyett (polifónia) itt már a vertikális, tehát harmóniaközpontú gondolkodás vált a zene elsődleges szervezőjévé. A virtuozitás és annak kultusza is tipikus barokk jelenség. A hangszeres zene ugyanolyan fontos lesz, mint az énekes muzsika. Új műfajok jöttek létre. Énekes műfajok: opera, oratórium, passió, kantata hangszeres műfajok: concerto, szvit, toccata- fantázia-prelúdium és fúga Az új műfajok új formában jelentek meg: egytagú, kéttagú, háromtagú formák (ABA), variációs forma, rondó, korálfeldolgozás

2 Az opera Összetett műfaj. Egyesíti a zenével a színjátszás és a tánc művészetét. A díszletek, jelmezek pedig a képzőművészetek jelenlétét mutatja. Előadói apparátusa: szólóének, kórus, zenekar. /kasztrált énekesek uralma: Farinelli, pástétom-operák/ Drámai műfaj. Legfontosabb képviselői: Monteverdi, Alessandro Scarlatti, Lully, Rameau, Purcell, Handel. Kialakulása: Firenze a bölcső. A Camerata nevű művészeti akadémia, mely főurakból, költőkből, zeneszerzőkből állt éles polémiákban állt ki a polifóniát elvető, a szöveg kifejezését előtérbe helyező monodikus komponálás mód mellett. Az imitációs technikában elveszik a szöveg. Létrejön a szólómadrigál, vagy drámai szólóének /hangszeres monódia/. Vincenzo Galilei (1520 k ) szerint a "szöveg nemesebb, mint az ellenpont", ezért a zeneszerzők számára azt tanácsolta, hogy "figyeljék meg, hogyan beszél a fejedelem a maga alattvalóihoz, hogyan beszél a haragos és a türelmetlen ember,... hogyan fordul a kedves a kedveséhez". Az előzményekhez tartoznak még a népies játékok, vallási szent színjátékok, pásztorjátékok és Angliában a masque /álarcos játék/. A műfajt kezdetben dramma per musicanak hívták. Később lett opera, ami szó szerint zeneművet jelent. A XVIII. századra két típusa alakult ki: Opera seria komoly opera Opera buffa vígopera A szólóének lehetőségei az operában: recitativo: a beszéd lejtését követő, deklamáló énekbeszéd, mely a drámaiság legfőbb hordozója. Az énekest a csembaló, vagy orgona, vagy lant és cselló kíséri. ária: rendszerint érzelmes, lírai tartalmú szólóének, melyet a arioso: teljes zenekar kísér. az áriánál kisebb terjedelmű, zárt formát nem alkotó szólóének. Claudio Monteverdi ( ) A késői madrigál nagy mestere, az operaművészet első klasszikusa. A velencei Szent Márk templom karnagya. Vincenzo herceg szolgálatában (Gomzaga-ház) Magyarországon is járt./esztergom/ Művei: Orfeo, Tankréd és Klorinda /drámai jelenet/ ben nyílik meg az első operaház Velencében. A Poppea megkoronázása című operáját itt mutatják be. Alessandro Scarlatti A Palermói királyi zenekar vezetője, a nápolyi konzervetórium igazgatója. 115 operát írt. Az ő nevéhez fűződik a 3 részes da capo ária megteremtése /ABA/. Operáit nyitány vezeti be, melyt szimfoniának neveztek el. Jelentősek szólókantátái is. Jean-Baptiste Lully A XVII. század francia zeneszerzője. Alacsony sorból küzdötte fel magát XIV. Lajos királyi zeneszerzőjévé, minden zene főfelügyelőjévé. Együttműködött Corneille-jel és Moliere-rel. Közös alkotásaikban a kórus- és tánctételeknek volt fontos szerepük. Operái. Alcestis, Theseus. A francia hagyományokat ötvözi az olasz eredményekkel.

3 Jean Philippe Rameau Nagy elmélettudós. Operája: Castor és Pollux Henry Purcell / / Élete Londonhoz, a Westminster apátsághoz kötődik. Már 18 évesen udvari zeneszerző. Korának valamennyi műfaját művelte: dalok, duettek, kantáták, hangszeres kamaraművek, egyházi művek, stb. Jelentős mestere volt a motettához közel álló angol egyházi kórusműfajnak, az anthemnek. A szuggesztivitás, a humor és a groteszk iránti érzékenység jellemzi. Legegyénibb vonása hangjának jellegzetes melegsége, nőiessége, mely legerőteljesebb pillanatait is megerősíti. Művészetének központjában színpadi művei állnak. A Dido és Aeneas, az Arthur király, a Tündérkirálynő legismertebb művei. A Dido és Aeneas című operát 1689-ben mutatták be a Priest-féle leányiskolában. A szövegkönyvet Nahum Tate írta Vergilius Aeneisének negyedik könyve után. A tragikus szerelmi történet eseményeit önálló munkában kell megismerni! Az előadói apparátus nagyon egyszerű: 2 hegedű szólam, brácsa szólam, cselló szólam és csembaló. Az áriák is kerülik a technikai nehézségeket, egyszerűségükben csodálatosak. Az opera leghíresebb áriája Dido búcsúja. A kíséret basszusában egy osztináto, kromatikus motívum vonul végig. E fölött bontakozik ki a fájdalmas, megrendítő dallam. Ezt az osztinátó basszust passacagliának nevezzük. A fájdalmas, szomorú hatást a kromatika okozza, ami a recitativóban is megfigyelhető. Az ária két részre osztható, melyet a szerző megismétel /kéttagú forma/. A concerto A zenekari muzsika legfontosabb műfaja. A korai barokkban még vokális kompozíciót, vagy bármilyen hangszer-összeállításra írt darabot is jelenthetett. Végül olyan művekre szorítkozott az elnevezés, amelyek egy teljes (vonós) zenekar és valamilyen kisebb hangszercsoport, vagy szólista szembeállítására épültek. Két fajtája: concerto grosso /vastagon szőtt koncert/ Itt a teljes zenekarral szemben egy kisebb hangszeres csoport áll. /3-4 vonós hangszer/ szólóverseny Egyetlen szóló hangszer, esetleg kettősverseny. Kezdetben több tételes műfaj volt. Vivaldi hozta létre a három tételes gyors-lassú-gyors szerkezetet. A szonáta A XVII. század elején észak-olasz mesterek már kialakították a szonáta és a triószonáta többtételes kamarazenei műfaját. templomi szonáta /sonata da chiesa/: lassú-gyors-lassú-gyors kamara szonáta /sonata di camera/ : szabadabb szerkezetű, föleg tánc tételekből áll. Viszonylag későn a XVII_XVIII. század fordulóján jelenik meg a billentyűs szonáta /csembalo, klavichord/ Domenico Scarlatti e műfaj kiemelkedő képviselője.

4 Arcangelo Corelli / / Corelli 1653-ban született egy Ravenna melletti városkában, Fusignanóban. Fiatal korában előbb Bolognában hegedűjátékot, majd Rómában zeneszerzést tanult. Rövid németországi tartózkodás után, hazájába visszatérve, előbb Krisztina svéd királynő, majd haláláig (1713) Ottoboni bíboros szolgálatában állt mint hegedűművész, és mint zenekarának karmestere. Hegedűjátékos, koncertmester, zeneszerző. Híres volt mesteri, rögtönzött díszítéseiről. Kevés művet hagyott hátra. /összesen72 mű: triószonáták, concerto grossok. E műfajokban mértéket teremt. Concerto grossoiban két hegedű és cselló tercettje játssza a szólóhangszer-csoport szerepét. Corelli: La Folia Antonio Vivaldi / / A Corelli utáni nemzedék vezető hegedűvirtuóza, aki kialakítja a szólóversenymű műfaját, formáját, s ennek mind a hangszertechnikai, mind a karakterbeli lehetőségeit a végsőkig kihasználja. Életének nagy részét szülővárosában, Velencében töltötte. Mégis Bécsben halt meg szegénységben, elfeledve. Hosszú ideig volt egy leánynevelő intézet tanára. Több mint 400 versenyművet komponált, melyek nagy része szólóversenymű. Leginkább hegedűre komponált, de szinte valamennyi hangszer megjelent alkotásaiban./még tekerőlantra is írt versenyművet./ E műveiben hozta létre azt a 3 tételes gyors-lassú-gyors szerkezetet, amely a mai napig példát nyújt a zeneszerzők számára. Jelentősek hangszeres szonátái, operái is. Számtalan egyházi műve közül talán a legtöbbet játszott oratórikus alkotás a Gloria. Gyors tételeinek hallatlan energiájával, merész ugrásaival, száguldó akkordfelbontásaival, túláradó érzelmességével /lassú tételek/ ma is sikeres, hatáskeltő, nagy komponista. Ő hozza létre a programversenymű alaptípusát. A négy évszak című hegedűverseny sorozata is ilyen. E sorozat négy versenyművének programját az általa írt négy szonett adja. J. S. Bach fiatal korában rendkívüli figyelemmel tanulmányozta Vivaldi műveit. Sok művének készítette el billentyűs átíratát.

5 Tél II. tétel Johann Sebastian Bach művészete A thüringiai Eisenachban született március 21-én. Nagy és szerteágazó dinasztia volt családja. Korán árvaságra jutott, és tíz éves korától bátyja Johann Christoph nevelte, aki orgonista volt Ohrdruf városkában. Ha nem is lehetünk teljesen biztosak a nekrológjába beleszőtt anekdota hitelességében, mely szerint a kamasz Bachot bátyja eltiltotta egy billentyűs kompozíciókat tartalmazó kézirattól, s azt titokban, éjszaka, holdfénynél másolta le, annyi bizonyos, hogy a történet tökéletesen jellemzi kielégíthetetlen tudásvágyát. Még 15 éves sem volt, amikor Lüneburgba költözött, hogy a Szent Mihály templomban énekeljen és zenéljen, s közben a templomhoz tartozó iskolában tanuljon. Jelentős orgonisták játékát hallgatta ekkoriban: Georg Böhme, vagy Hamburgban Johann Adam Reikent. A közeli cellei udvarnál pedig az ottani francia hangszerjátékosoktól és énekesektől francia zenét hallott ban lépett először állásba: a weimari hercegi zenekar tagja lett. Ezután Arnstadtban vállal orgonista állást. Innen zarándokol el Lübeckbe, ahol Buxtehude orgonálását hallgatja. Ezek a tanulmányutak /Böhme, Reinke, Buxtehude/ segítették, hogy európai tájékozottsága legyen ban foglalta el meghatározó fontosságú posztját, újra Weimarban. Orgonista, kamarazenész, majd koncertmester lesz. Legszebb orgonaműveit itt írta és 1723 között Köthenben Lipót herceg udvari zenekarát vezette. Ez volt életében a zenekari, és kamarazenei kompozíciók időszaka. Ekkor írta a Brandenburgi versenyeket, zenekari szvitjeit, hegedűversenyeket, szonátái nagy részét, a hegedűre és gordonkára írt szólószvitjeit, valamint a Das wohltemperierte Clavier=Jól hangolt zongora: minden dúr és moll hangnemben tartalmaz egy egy preludiumból és fúgából álló tételpárt ban pályázta meg Lipcsében a Tamás templom karnagyi állását. Feladata a Tamás templom zenei vezetése, tanítás a templom mellett működő iskolában, a többi lutheránus templom zenei irányítása. Ezen időszak zenei termésének középpontjában az egyházzenei kompozíciók állnak. János-passió, Máté-passió, h-moll mise, több mint 200 kantátájának legnagyobb része. Billentyűs kompozíciók is születtek orgonára: korálfeldolgozások, zongorára: Goldberg variációk. A diákok zeneegyesülete számára /Collegium Musicum/ sok versenyművet komponált. Különleges helyet foglalnak el az életműben az utolsó évek monumentális sorozatai, a Musikalisches Opfer /Zenei áldozat/, és a befejezetlen Die Kunst der Fuge / A fúga művészete/. Ezekben összefoglalja, és betetőzi a barokk ellenpontművészet másfél évszázadát.

6 1750-ben halt meg Lipcsében. Mintegy jelképesen is bezárva a barokk korszak 150 évét. Bach következetesen törekedett a tőle gyökeresen eltérő egyéniségű mesterek műveinek tanulmányozására. Ami jó zenéhez hozzáfért, azt mind át akarta szűrni magán, hogy nyelvezetét és gondolkodásmódját gazdagítsa. Műfaji sokoldalúsága rendkívüli. Korszakos remekműveket alkotott az opera kivételével szinte minden korabeli műfajban. Összefoglaló művész, aki újítások egész sorát honosította meg a zenében. Gyermekei közül többen sikeres, máig is ismert zenészek lettek: Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christian. Kantáta: Passio: Szólóhangokra, énekkarra és zenekarra írt mű. Inkább lírai jellegű, szemlélődő műfaj. Témája lehet vallásos és világi tárgyú is. Fejlődése állandó kölcsönhatásban van az operával. Itt is kialakul a recitativo és az ária. Itáliában Albinoni és Vivaldi foglalkoztak szívesen e műfajjal. Templomi kantátáinak több mint 200. Ezek mindig az ünnep alapgondolatát húzták alá, és fontos részei voltak protestáns istentiszteleteknek. Világi kantátáinak száma 17. Többségükben Lipcsében íródtak. /Kávé kantáta, Parasztkantáta/ Tárgya Jézus szenvedésének, halálának elbeszélése. Már a XIII. században énekelték gregoriánokra. Szövegük szigorúan követi a bibliai evangéliumi szövegét, de beiktat szemlélődő, lírai szövegeket is. Három passiója közül a Márk passió elveszett, a János és Máté megmaradt. Előadó apparátusa: zenekar, kórus, szólóének. A kórus megjelenése több szinten történik. Az evangéliumi tömeg megjelenítése az un. turba kórus. Fontosak a gyülekezet érzelmeit kifejező korál kórus is. A nyitó és záró kórusok adják meg az egész mű hangulatát. A szólóénekben a bibliai szöveg a recitativókban jelenik meg. Az áriák jelenítik meg a magán ember érzelmeit verses szöveggel. A Máté passiót 1729-ben mutatták be, 78 számot tartalmaz, a szemlélődő részek szövegét Picander írta. 11 zenekari kíséretes recitativo, 15 ária, 13 korál /a vezérmotívum az Ó Haupt voll Blut und Wunden: Ó fő vérző sebekkel -korál. A műben kettős kórus énekel. A mű bemutatója után 100 évig pihent, Mendelssohn mutatta be újra 1829-ben.

7 Korálfeldolgozás: Korál: Egyszólamú protestáns népének, nyugodt, lépésszerű tempóval, lépcsőzetes dallamokkal, könnyen énekelhető. Forrásai: gregorián, német népdalok, ismert szerzők kompozíciói. Szokássá vált, hogy a templomi énekes műfajokban felhasználják a korált. A XVI. század végén térnek rá a 4 szólamú harmonizálásra, ahol a dallam a szopránba kerül. Az orgona is elkezdi tömeg-ének vezető funkcióját. Az orgonára írt korálfeldolgozásoknak több fajtája is van. /kolorált cantus firmus, orgonakorál, korál partita, korál fughetta, Fúga: A barokk polifónia legmagasabb rendű formája. Maga a szó futást, kergetődzést jelent. Itt is imitáció /utánzás/ jelentkezik. Az egymást utánzó szólamok kánonszerűen lépnek be. Első része az expozíció, melyben minden szólamban egyszer felhangzik a téma. Ezt követi a téma kidolgozása, változatos eszközökkel, variálással, stb. A befejező részben a téma újra visszatér. Megjelenése igen változatos, hiszen a szóló hangszerek mellett / csemballó, orgona, zongora/ zenekar, sőt kórus is lehet a fúga előadója. Szólóhangszereknél a fúga mindig formapárral együtt jelenik meg. Ilyen a preludium, a toccata, vagy a fantázia. Ezek mindig kötetlen, improvizációhoz hasonlatos formát mutatnak.

8 Georg Friedrich Händel / / II. 23-án Halleban született. Német zeneszerző. Apja, brandenburgi udvari kirurgus és titkos tanácsos'' ellenezte fia zenei pályáját. A városi gimnázium elvégzése után, 1702-ben Händel beiratkozott a hallei egyetem jogi karára. Hamarosan a dóm és a kastélytemplom orgonistája lett. Próbaévének letelte után azonban Hamburgba ment, ahol 1678 óta operatársulat működött. Ennek igazgatója, felvette Händelt az operazenekarba ban ment Lübeckbe, hogy korának leghíresebb orgonistáját, Buxtehudét meghallgassa. / Bach szintén őt hallgatta/ 1706 végén utazott Händel Itáliába. Az opera fellegvárában, Velencében mutatta be az Agrippina operát. A komponálás mellett Itáliában A. és D. Scarlatti valamint A. Corelli alkotásait tanulmányozta. Külföldi sikerei után 1710-től hannoveri udvari karmester lesz. Ugyanabban az évben Londonba utazott, ahol zajos sikert aratott Rinaldo c. operájával. Amikor a hannoveri választófejedelem I. György néven 1714-ben az angol trónra lépett, az új király kérésére, aki a Temzén akart hangversenyt rendezni, Händel megírta a Vízi zene szvitet ben a Royal Academy of Music alapításával új korszak kezdődött Händel életében: Európa leghíresebb énekes virtuózainak alkalmazásával, Händel vezetésével állandó olasz opera jött létre Londonban. Itt mutatta be Händel új operáit: többek közt a Julius Cesar címűt. I. György halála után, gazdasági nehézségek miatt az operatársulat feloszlott őszén Händel új akadémiát hozott létre, új operáinak előadására. Nemsokára azonban ez a vállalkozás is csődbe jutott. Ekkoriban, saját kontójára vezette a Covent Garden Theatre-t, s csak a legnagyobb erőfeszítésekkel tudta elkerülni a teljes anyagi összeomlást ben szélütés következtében fél oldalára megbénult, fel kellett adnia operavállalkozását, egy aacheni kúra azonban meggyógyította, és visszatért Londonba. Megírta a Xerxes című operáját. Händel összesen 40 operát írt.

9 Utolsó operái az angol zenekedvelő nemesség körében egyre kedvezőtlenebb visszhangot váltottak ki, így érthető, hogy Händel fokozatosan elfordult a műfajtól. Érdeklődésének középpontjába az oratórium került, melynek anyagát, az angol puritán szellemnek tetszően, az ótestamentumból vette. Összesen 22 oratóriuma egyre nagyobb tetszést aratott a korai kapitalizmus új polgári társadalmában. Alaptémájuk Izrael Istentől kiválasztott népe, mint az angol világbirodalom mintája. Saul (1739) és Izrael Egyipomban (1739), Eszter előtti években keletkezett a nagy hangszeres művek többsége is: concerto grossoi, orgonaversenyei, triószonátái A Messiás oratórium komponálását Händel VIII. 22.-én kezdte el, és 24 nap alatt befejezte. Ezt követi az érett, öregkori oratóriumok sora: Judas Maccabaeus (1747); Jephta (1752) ben, Londonban népünnepéllyel emlékeztek meg az aacheni békéről, ebből az alkalomból írta Händel a Tűzijáték szvitet.. Élete utolsó éveit Händel vakon töltötte nagyszombatján (április 14.) halt meg Londonban. A Westminster Apátságban temették el. Oratóriumok Az oratórium jeles mestere, kialakítója volt a szászországi Johann Hermann Schein( ), a lipcsei Tamás-templom kántora, aki számos művet írt korának itáliai stílusában is. Ezek közül a legnevezetesebbek "Egyházi Koncert"-jei (Geistliche Konzerte). Händel a zenetörténet legnagyobb oratórikus mestere. Oratóriumai többnyire bibliai (vallásos) tárgyúak, mégsem tekinthetők egyházi kompozícióknak, inkább színpad nélküli zenedrámák. Az oratórium drámai műfaj, jelmez és díszlet nélkül hangverseny körülmények között adják elő. Előadó apparátusa az operához hasonló. Händel minden külső eszköz nélkül - színpad nélkül - hátteret tudott festeni, jellemeket, szenvedélyeket tudott ábrázolni zenéjével. Legfőbb kifejező eszköze a közösséget megszemélyesítő kórus, és a főhősök. Oratóriumkórusai egyaránt alkalmazzák a homofónia és a polifónia eszközeit. Messiás Bemutatója ápr. 12-én Írországban, Dublinban volt. A Messiás az egész egyetemes zeneirodalomnak olyan örök értéke, mint Bach Máté passiója, vagy Beethoven IX. szimfóniája. Hatalmas alkotás - amely mint minden nagy mű - minden korhoz és minden emberhez közvetlenül szól. Tárgya: Jézus életének története, küldetésének értelme. Szövegét, a bibliai történetnek megfelelően Händel barátja, Charles Jennens írta. Az oratórium 3 részből áll: I. rész: A Megváltó előtti időket tárgyalja. Júdea sötétségben és elnyomásban élő népe isteni kinyilatkoztatásban részesül: a próféták, hírnökök bejelentik, hogy Isten megváltót küld, és a

10 sötétséget végre felváltja a fény ragyogása. Ezután Jézus születését jelentik a pásztorok és angyalok, majd Jézus tanításainak hatását ábrázolják az első rész záró számai. II. rész: A Megváltó szenvedéseiről, az emberiségért vállalt megpróbáltatásairól beszél. Jézus mennybemenetelét ábrázolja, és végül az égi hatalmak győzelmét festi le. III. rész: Az ember halálával, és a feltámadással kapcsolatos hitnek ad kifejezést. A Messiás zenei építkezése: a mű 52 számot tartalmaz, melyek a következőképpen oszlanak meg: 2 zenekari tétel, 12 recitativo, 2 arioso, 15 ária, 1 duett és 20 kórustétel. (Itt is látható, hogy a zeneszerző mind tartalmilag, mind zeneileg a legfontosabb szerepet a kórusnak szánja művében.) A mű leghíresebb, egyik legnagyobb szabású kórustétele, amely a Händel oratóriumok kórustételei közül is a legnépszerűbb, a II. rész zárókórusa, a 43. sz. Halleluja-kórus. E kórustétel a polifónia és homofónia művészi egyensúlyát adja. Azt hirdeti, hogy az Élet legyőzi a halált, az igazság diadalt arat, az Ember küzdelme nem hiábavaló.

BAROKK. kb Az elnevezés eredete: portugál - barroco szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet.

BAROKK. kb Az elnevezés eredete: portugál - barroco szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet. BAROKK kb. 1600-1750 Az elnevezés eredete: portugál - barroco szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet. E korban az egyház célkitűzése a katolicizmus társadalmi-szellemi egységének helyreállítása.

Részletesebben

BAROKK. kb. 1600-1750

BAROKK. kb. 1600-1750 BAROKK kb. 1600-1750 Az elnevezés eredete: portugál - barroco szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet. Késıbb az olasz "barocco" szóból származtatták. Ezzel az elnevezéssel olyan gondolkodási

Részletesebben

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból 9. évfolyam 4-5 mű éneklése tiszta intonációval a következő kategóriák mindegyikéből: gregorián, reneszánsz, barokk, bécsi klasszikus Magyar népzene és történeti

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni,

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zenetörténet A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL 2014 REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás Huszonnégy

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték Az A) vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs - Zenész alapok (szolfézs, zenetörténet) modul, (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról

Részletesebben

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján)

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés,

Részletesebben

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján)

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés,

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zeneirodalom A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul Homoky Viktor Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul A követelménymodul száma: 1436-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-015-50 ZENETÖRTÉNET

Részletesebben

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés 9. évfolyam Éves óraszám 36 óra Tematikai egység/ Zenei reprodukció Éneklés 14 óra A tematikai egység nevelési-fejlesztési A felső tagozatban megismert népzenei és műzenei szemelvények elsajátítása során

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor megoldására

Részletesebben

ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM

ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM A kötelezően választható tárgyak A szolfézs tárgy a 4. évfolyamig szerepel a kötelezően tanított tárgyak között, így iskolánkban a tanulók elméleti és gyakorlati tárgyak közül

Részletesebben

Samuel Scheidt vokális és billentyűs Magnificat-feldolgozásai

Samuel Scheidt vokális és billentyűs Magnificat-feldolgozásai Magyar Egyházzene XX (2012/2013) 331 335 MESTERMŰVEK Varga László Varga László (1970) orgonaművész, egyházzenész 1970-ben Miskolcon született. Miskolcon végezte alapfokú zenei tanulmányait, majd ugyanitt

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték Az A) vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs - Zenész alapok (szolfézs, zenetörténet) modul, (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról

Részletesebben

Üte m- muta tó. Felüt és. 53 G. F. Händel C 3/4 4+4 a b Minuet 54 W. Babell C a 2/2 x 6 fi szi Rigaudon 55 W. Babell a 2/2 x 4+4 a a v ri szi Rigaudon

Üte m- muta tó. Felüt és. 53 G. F. Händel C 3/4 4+4 a b Minuet 54 W. Babell C a 2/2 x 6 fi szi Rigaudon 55 W. Babell a 2/2 x 4+4 a a v ri szi Rigaudon 1 Előszó Dallamíráskor gyakran feledésbe merül a szerző neve és a mű címe. A lediktált dallam a szolfézsórákon rendszerint csak hallásgyakorlat marad, pedig a zenei részletek más jellegű megközelítése

Részletesebben

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK Barokk zeneirodalom Tantárgy kódja EZ 3301 1. A tantárgy általános célja hasznosítani tud. Egyegy mű elemzésével járuljon hozzá a zeneművek esztétikai birtokbavételéhez.

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam Művészetek Ének-zene A Művészetek - Ének-zene szabadon választható tantárgy belépési követelményei: Hallásvizsgálat: 10 nép- illetve műdal átélt, élményszerű tiszta előadása emlékezetből, a dalokat másmás

Részletesebben

A L I E N T O S E R Á F I C O. Baroque Chamber Music from Italy & Spain

A L I E N T O S E R Á F I C O. Baroque Chamber Music from Italy & Spain A L I E N T O S E R Á F I C O Baroque Chamber Music from Italy & Spain 1 Előadók Sonora Hungarica Consort Lachegyi Imre blockflöte Eredics Salamon blockflöte Károly Edit szoprán Patay Péter - kontratenor

Részletesebben

AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlat és szóbeli és írásbeli Emelt szinten: gyakorlat és szóbeli és írásbeli Az ének-zene érettségi vizsga célja

Részletesebben

Fejlesztési feladatok Tájékozódás a zene eredetétől a reneszánsz végéig (korai barokk kezdetéig).

Fejlesztési feladatok Tájékozódás a zene eredetétől a reneszánsz végéig (korai barokk kezdetéig). ZENETÖRTÉNET ZENEIRODALOM A zenetörténet zeneirodalom tanításának a célja, hogy a zene iránt érdeklődő, művelt embereket neveljen, akik zenei tanulmányaik során képessé válnak a további önművelésre, valamint

Részletesebben

VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY

VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY A verseny időpontja: 2015. március 12. Rendező: Budapest XVI. Kerületi Rácz Aladár Zene-, Tánc-, Képző- és Iparművészeti Alapfokú

Részletesebben

ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/

ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/ TANMENET ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/ ALAPFOK A TAGOZAT 5. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 74 HETI ÓRASZÁM: 2 Dátum: Halásztelek, 2017. szept. 01.. SZAKTANÁR MUNKAKÖZÖSSÉG VEZETŐ INTÉZMÉNY IGAZGATÓ

Részletesebben

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2015. szeptember 21 27. NEMZETKÖZI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL www.szentgellertfesztival.hu 2015. SZEPTEMBER 21. (HÉTFŐ) ZENE ÉS TUDOMÁNY ELŐADÁSOK 17 00 Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés Az A) vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs - Zenész alapok (szolfézs, zenetörténet) modul, (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról

Részletesebben

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján)

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés,

Részletesebben

2. Zenefelismerés és a részletekkel kapcsolatos kérdések

2. Zenefelismerés és a részletekkel kapcsolatos kérdések Ének-zene 2012/13 1. Zenetörténet 1.Népzene: - 20 magyar népdal, valamint két más nemzetiségű népdal előadása emlékezetből - A régi és az új stílusú népdalok jellemzőnek ismerete - A népdalelemzés szempontjai:

Részletesebben

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Ebben az évben harmadszor rendeztük meg ezt a fesztivált 2016. június 30. július 3. között, aminek programja kiválóan illeszkedik Egerhez, a szép barokk városhoz

Részletesebben

BAROKK. kb. 1600-1750

BAROKK. kb. 1600-1750 BAROKK kb. 1600-1750 Az elnevezés eredete: prtugál - barrc szabálytalan kagyló alak, mely gyöngyöt is rejthet. Később az lasz "barcc" szóból származtatták. Ezzel az elnevezéssel lyan gndlkdási módt jelöltek,

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ

Részletesebben

ÉNEK-ZENE. A továbbhaladás feltételei évfolyamonként: 7. évf (hat osztályos) Éneklés

ÉNEK-ZENE. A továbbhaladás feltételei évfolyamonként: 7. évf (hat osztályos) Éneklés ÉNEK-ZENE osztályozó vizsga írásbeli szóbeli időtartam 45 p. 10 p. aránya az értékelésnél 60% 40% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 60%-tól közepes (3) 45%-tól elégséges(2) javító vizsga írásbeli

Részletesebben

A 21. Budapesti Bach-hét részletes programja A 21. Budapesti Bach-hét eseménysorozatát hivatalosan június 7-én hétfőn 19 órakor nyitjuk meg.

A 21. Budapesti Bach-hét részletes programja A 21. Budapesti Bach-hét eseménysorozatát hivatalosan június 7-én hétfőn 19 órakor nyitjuk meg. A 21. Budapesti Bach-hét részletes programja A 21. Budapesti Bach-hét eseménysorozatát hivatalosan 2010. június 7-én hétfőn 19 órakor nyitjuk meg. 2010. június 6, vasárnap 19 óra Kórusmuzsika Chormusik

Részletesebben

ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga részei Írásbeli vizsga: 120 perc I Zenefelismerés 20 perc II. Zenetörténeti szövegalkotás, Általános zenei alapismeretek, Dallamátírás. 100 perc

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0912 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

3. A barokk kor tanítása az iskolában. Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel művészetének közvetítése a különböző iskolatípusokban.

3. A barokk kor tanítása az iskolában. Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel művészetének közvetítése a különböző iskolatípusokban. Ének-zene tanár MA 2 féléves levelező rövidített képzés záróvizsga tételek (A) A tételekhez lehetőség szerint zenei anyagot is mutassanak be, amit szabadon választhatnak. A vizsgán használhatják a megtanult

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zeneirodalom A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ

Részletesebben

A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása

A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása CONSORT ZENEI ALAPÍTVÁNY P RO VERA ARTE 2600 Vác, Dombay u. 2. (30) 452 6579 consort@consort.hu www.consort.hu A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása A váci székhelyű Consort Zenei Alapítvány

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is.

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is. Helyi tanterv az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet. 2. sz. melléklet 2.2.12. A) változatához Ének-zene az általános iskolák 5-8. évfolyama számára Kerettantervi megfelelés Jelen helyi

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Zenefelismerés Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene középszint írásbeli vizsga

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1011 É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN DITTRICHNÉ VAJTAI ZSUZSÁNNA VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN Puskás Levente szaxofon és Váradi Judit zongora hangversenye magyar zeneszerzők műveiből A két művész több mint egy évtizede játszik együtt. 2015-ben

Részletesebben

M E N N E R B E R N Á T

M E N N E R B E R N Á T M E N N E R B E R N Á T A hegedűs és zeneszerző életpályája A 19. század elejétől Tata udvari és templomi zenei életének támogatója gróf Esterházy II. Miklós (1775 1856) megbízta 1806. szeptember 14.-ével

Részletesebben

A kánon művészete. (2011. június 19., 19 óra, Erzsébetvárosi Közösségi Ház) Műsor:

A kánon művészete. (2011. június 19., 19 óra, Erzsébetvárosi Közösségi Ház) Műsor: A kánon művészete a hangversenye (2011. június 19., 19 óra, Erzsébetvárosi Közösségi Ház) Műsor: Mozart: Ave Maria Ismeretlen szerző: Benedicta sit sancta trinitas Ockeghem: Prenez sur moi Bach: Goldberg-variációk

Részletesebben

AZ OLASZ NEMZETI ZENE

AZ OLASZ NEMZETI ZENE AZ OLASZ NEMZETI ZENE MINT KÜLFÖLDI ÚJDONSÁG FRANCIA ÉS OLASZ ÍZLÉS A NAGYBAROKK PÁRIZSBAN Írták: Boldog-Nagy Zsófia, csembaló Kovács Előd Kapolcs, harántfuvola 89. CSOPORT Anno 2013. Január hava E Lőadásunk

Részletesebben

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865 Pesti Vigadó Műsorfüzet 1865 MEGNYÍLT A VIGARDA! N agy örömmel tesszük közzé, hogy majd tizenhat évnyi várakozás után Pest városa ismét rendelkezik olyan fényes, európai színvonalú épülettel, ahol reményeink

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 17. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA

MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2. Telefon/fax: 62 241-381 E-mail: lisztiskola@lisztferenc.hodtav.hu MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 29. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Johann Sebastian Bach fiainak vokális művészete

Johann Sebastian Bach fiainak vokális művészete Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Johann Sebastian Bach fiainak vokális művészete Témavezető: Pappné Dr. Schmiedt Annamária Főiskolai tanár Készítette: Szilágyiné Hegedűs Éva Tanár zenetanár

Részletesebben

54 212 04 0010 54 01 Hangkultúra szak Klasszikus zenész 54 212 04 0010 54 02 Klasszikus zenész(a hangszer Klasszikus zenész

54 212 04 0010 54 01 Hangkultúra szak Klasszikus zenész 54 212 04 0010 54 02 Klasszikus zenész(a hangszer Klasszikus zenész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

5. évfolyam. Mozaik kiadó alapján. 5. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz.

5. évfolyam. Mozaik kiadó alapján. 5. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. 5. évfolyam Mozaik kiadó alapján A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 1 37 Tematikai egység címe Zenei reprodukció Éneklés Zenei reprodukció Generatív (önállóan és/vagy csoportosan

Részletesebben

Börzsöny barokk napok Hangversenyek hegyek között

Börzsöny barokk napok Hangversenyek hegyek között VII. 2010. augusztus 24-27. 7th Börzsöny Baroque Days early music festival for information in English visit: Börzsöny barokk napok Hangversenyek hegyek között VII. Börzsöny barokk napok Köszöntó Idén hetedik

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 0. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 0. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Tömbösített tanmenet 5.o

Tömbösített tanmenet 5.o Tömbösített tanmenet 5.o Ciklus I. (Vizuális) nyelvi kompetencia Alkotó és kifejező képesség. Szociális és állampolgári kompetencia Ismétlés, dalok az alsó tagozatban. Himnusz, Szózat megtanulása Vizuális

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora JÁNOSI EGYÜTTES HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY Jánosi András hegedű Danhauser Zoltán hegedű Túri András brácsa, kontra Kiss Csaba cselló, bőgő Közreműködnek Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora Szerkesztette:

Részletesebben

ZENEELMÉLET A kötelezően választható tárgyak A zeneelmélet-tanítás célja A zeneelmélet tanítás szakirányú feladatai

ZENEELMÉLET A kötelezően választható tárgyak A zeneelmélet-tanítás célja A zeneelmélet tanítás szakirányú feladatai ZENEELMÉLET A kötelezően választható tárgyak A szolfézs tárgy a 4. évfolyamig szerepel a kötelezően tanított tárgyak között, így iskolánkban a tanulók elméleti és gyakorlati tárgyak közül kötelezően választhatnak.

Részletesebben

8. évfolyam. 8. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. óraszám:

8. évfolyam. 8. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. óraszám: 8. évfolyam A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 8. évfolyam 1 37 Tematikai egység címe Zenei reprodukció Éneklés Zenei reprodukció Generatív (önállóan és/vagy csoportosan alkotó), kreatív

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

TANTÁRGYLEÍRÁS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia TANTÁRGYLEÍRÁS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Formatan A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4. rész A Zeneiskola Helyi Tanterve

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4. rész A Zeneiskola Helyi Tanterve Ádám Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola és Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4. rész A Zeneiskola Helyi Tanterve Az Ádám Jenő Zeneiskola és Szakiskola Helyi Tantervét a nevelőtestület és

Részletesebben

KOMPETENCIAALAPÚ. kor zenéje zárja. Az utolsó fejezet a klasszika, amely három kivételes tehetségű zeneszerző: Haydn, Mozart és Beethoven alkotásait

KOMPETENCIAALAPÚ. kor zenéje zárja. Az utolsó fejezet a klasszika, amely három kivételes tehetségű zeneszerző: Haydn, Mozart és Beethoven alkotásait KOMPETENCIAALAPÚ AP 092001!"#$%##&'()*+,)'-.-/0+.11222& Ének-zene a középiskolák számára I. kötet Ének-zene a középiskolák számára I. kötet Megújult középiskolás ének-zene tankönyveink kronológiai sorrendben

Részletesebben

Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja Zeneismeret tanszak Zeneirodalom

Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja Zeneismeret tanszak Zeneirodalom Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja Zeneismeret tanszak Zeneirodalom ZENETÖRTÉNET ZENEIRODALOM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Haendel : Passacaglia ( g-moll )

Haendel : Passacaglia ( g-moll ) Idopont: 2009.01.4. 9:45 Bach : Pastoral ( II. III. ) Haendel : Passacaglia ( g-moll ) Idopont: 2009.01.11. 9:45 Domenico Zipoli : Canzona in re minor Idopont: 2009.01.18. 9:45 Bach : F-dúr Preludium (8-ból)

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

NÉPZENÉSZ-ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

NÉPZENÉSZ-ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK NÉPZENÉSZ-ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A népzenész-ismeretek ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsga részletes

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. DALLAMDIKTÁLÁS 1. Egyszólamú

Részletesebben

További szereplõk: Gaál István Énekkarnak- Mozer János karnagy úr vezetésével mezõkövesdi Jézus Szíve Templom Vegyeskarának- Török

További szereplõk: Gaál István Énekkarnak- Mozer János karnagy úr vezetésével mezõkövesdi Jézus Szíve Templom Vegyeskarának- Török Idopont: 2008.01.1. 10:00 Dubois: Pastoral Idopont: 2008.01.6. 10:00 Domenico Zippoli: Versettok Idopont: 2008.01.13. 10:00 Buxtehude : D-dúr Preludium és fúga Idopont: 2008.01.27. 10:00 J.Lemmens : Fanfare

Részletesebben

Nyílt nap a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén

Nyílt nap a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén Nyílt nap a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén Szeretettel hívjuk az érdeklődőket a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének nyílt napjára, amely 2014. december 9-én, kedden 11-18 óra között lesz a Régi Zeneakadémián

Részletesebben

A BAROKK KÉSZÍTETTE: PÁLI DOROTTYA, HEGEDÜS ESZTER KONZULENS: JUHÁSZ ORSOLYA 2015. NOVEMBER 18.

A BAROKK KÉSZÍTETTE: PÁLI DOROTTYA, HEGEDÜS ESZTER KONZULENS: JUHÁSZ ORSOLYA 2015. NOVEMBER 18. A BAROKK KÉSZÍTETTE: PÁLI DOROTTYA, HEGEDÜS ESZTER KONZULENS: JUHÁSZ ORSOLYA 2015. NOVEMBER 18. Tartalom: - Művészet - Tudomány - Filozófia - Divat - Irodalom - Zene - Ütemterv 1 A barokk-kor művészete

Részletesebben

TANTÁRGY: 16 KÖTELEZŐ ZONGORA ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: ELŐADÓMŐVÉSZET, ÉNEK ZENE VÉGZETTSÉGI SZINT: ALAPFOKOZAT (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA)

TANTÁRGY: 16 KÖTELEZŐ ZONGORA ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: ELŐADÓMŐVÉSZET, ÉNEK ZENE VÉGZETTSÉGI SZINT: ALAPFOKOZAT (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA) TANTÁRGY: 16 KÖTELEZŐ ZONGORA ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: ELŐADÓMŐVÉSZET, ÉNEK ZENE VÉGZETTSÉGI SZINT: ALAPFOKOZAT (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA) Felelős szervezeti egység: Szólóhangszerek Tanszék TANTÁRGYFELELŐS:

Részletesebben

Megyei Jogú Városok Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő. Érd, I. forduló Tudod-e sűrítmény

Megyei Jogú Városok Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő. Érd, I. forduló Tudod-e sűrítmény Megyei Jogú Városok Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő Érd, 2016-2017 I. forduló Tudod-e sűrítmény Kodály Zoltán főbb tevékenységi körei: zeneszerző zenetudós népzenekutató népzenegyűjtő a Magyar

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 009. május 5. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK

JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. JAZZ-ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

A gimnáziumi énekoktatás legfontosabb célja, hogy a zene az életmód szerves részévé váljék. Hatása érzelmi és értelmi vonatkozású, jellemformáló

A gimnáziumi énekoktatás legfontosabb célja, hogy a zene az életmód szerves részévé váljék. Hatása érzelmi és értelmi vonatkozású, jellemformáló ÉNEK-ZENE A zenei nevelés általános és legfőbb célja az érzelmi, értelmi és jellemnevelés, az igényes zene bemutatása és megszerettetése, kulcsot adva a tanulóknak az éneklésen, zenélésen keresztül történő

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

6. évfolyam. A Mozaik kiadó alapján. 6. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás

6. évfolyam. A Mozaik kiadó alapján. 6. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás 6. évfolyam A Mozaik kiadó alapján A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 6. évfolyam 1 37 Tematikai egység címe Zenei reprodukció Éneklés Zenei reprodukció Generatív (önállóan és/vagy csoportosan

Részletesebben

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5.

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. Kelenföldi Barokk Esték 20. évad 2019 Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. J.S.Bach Balog Endre csellómûvész Ábrahám Márta hegedûmûvész Ábrahám Consort Ella István orgonamûvész

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Zala megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Zala megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Zala megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal a

Részletesebben

NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK NÉPZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A népzenész ismeretek ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi

Részletesebben

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17

zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 zene szenvedéllyel BÉRLETEK 2O16/17 A ZENÉNEK KI KELL FEJEZNIE MINDAZT, AMELYRE NINCS SZÓ, DE AMI MÉGIS KIKÍVÁNKOZIK A LÉLEKBŐL, AMIT MÉGIS EL KELL MONDANUNK, ÉS AMI ELŐTT AZTÁN MINT HANGZÓ, EMOCIONÁLIS

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Egyházzenész ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben