Akusztikus kiváltott potenciál audimetria: Elektromos válasz audiometria (Electric Response Audiometry ERA)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Akusztikus kiváltott potenciál audimetria: Elektromos válasz audiometria (Electric Response Audiometry ERA)"

Átírás

1 Akusztikus kiváltott potenciál audimetria: Elektromos válasz audiometria (Electric Response Audiometry ERA) Objektív audiometria fogalma alatt ma már szinte kizárólag az akusztikus kiváltott potenciál audiometriát értjük. A kiváltott potenciál angol neve Evoked Potential, rövidítése EP. A kiváltó ingertől függően beszélhetünk vizuális, szenzoros, akusztikus stb. kiváltott potenciálokról (VEP, SEP, AEP, stb). A továbbiakban kiváltott potenciál alatt akusztikus kiváltott potenciált értünk. A kiváltott potenciál audiometria gyakran használt neve Electric Response Audiometry, rövidítve: ERA. Használatos az azonos rövidítést adó Evoked Response Audiometry név is, azonban a response szó tartalmilag magába foglalja az evoked szót is, így felesleges tartalmi ismétlés miatt ezt a nevet, annak ellenére, hogy igen elterjedt, sokan elvetik. Az ERA komplex vizsgálatot, objektív audiometriát jelent. Más szavakkal: ERA fogalma alatt objektív hallásküszöbvizsgálat és topikai diagnózis szándékával végzett kiváltott potenciál méréssorozatot értünk. A kiváltott potenciál audiometria lényege A hallórendszer idegelemeinek működését - miként minden sejt működését - elektromos jelenségek, potenciálok kísérik. Állatkísérletekben lehetőség van a potenciálokat magukból a vizsgálni kívánt sejtekből elvezetni, vagy legalábbis a vizsgálni kívánt struktúrát elektróddal jelentősen megközelíteni. Emberen - egyes kivételes, műtét közben végzett elvezetésektől eltekintve - erre nincs lehetőség. Klinikai vizsgáló eljárás számára csak a kerekablak környéke, illetőleg a cochlea basalis kanyarulatának laterális fala hozzáférhető (pl. dobhártyaperforáción keresztül). Polgárjogot nyert ugyan a dobhártya átszúrásával a dobüreg medialis falát érintő elektród alkalmazása, ez azonban már érzéstelenítési ill. altatási problémákat jelent. Ennek a lehetőségnek a kihasználásán alapul az electrocochleográfia. (ECoG). A klinikum számára szerencsés körülmény, hogy az idegrendszer vizsgálni nem kívánt részei, pl. a liquor-tér - általában a fej szövetei - elektromosan jól vezető közegnek számítanak, és ezen közegben egy-egy működő rost vagy sejtcsoport, mint generátor által keltett

2 potenciálváltozás, messze elvezetődik keletkezési helyétől. Ez a jelenség az ún. "közegvezetés". Természetesen az így tovavezetett potenciál amplitúdója igen jelentősen lecsökken. Ha a keletkezett potenciálok nagyok és/vagy az elvezető elektród viszonylag közel helyezhető el, akkor a közegvezetés útján terjedő potenciálok megfelelő erősítéssel átlagolás nélkül regisztrálhatók. Ezt a lehetőséget használja fel a klinikumban az elektrokardiográfia és az elektroenkefalográfia. Az elektroenkefalogramon a hangingerre fellépő, azzal oki és meghatározott időbeni kapcsolatban álló, ún. "kiváltott" /"evoked"/ aktivitás nem ismerhető fel, mivel az agy ebből a szempontból nem vizsgált részeinek aktivitása a hang által kiváltott aktivitást elfedi. A fejbőrre ragasztott elektródoktól távol levő agytörzsi struktúrák működésének detektálására pedig kezdetben gondolni sem lehetett. Ennek ellenére történtek próbálkozások arra, hogy EEG-görbék változásával hallást mutassanak ki. Szendergő állapotban erős hangra fellépő deszinkronizáció felismerése könnyű (ébredési - 'arousual' - reakció). Magoun kimutatta ugyanis, hogy minden specifikus afferens rendszer ágakat ad le az agytörzsi formatio reticularisnak. Ez egy diffúz, sok szinapszisos rendszer, benne az inger lassan terjed, és a kéreg nagy részét aktiválja. A Magoun féle diffúz aktivációs rendszer izgalma ennek megfelelően hosszú latenciával jelenik meg, és a kérgen nagy területen regisztrálható. Ezzel függ össze az arousal reakció is. A gyenge, küszöbkörüli hang hatására fellépő deszinkronizáció felismerése azonban már bizonytalan. A hallórendszer hang által kiváltott elektromos aktivitásának felhasználása az említett technikai nehézségek miatt ezért először a klinikumban az anatómiailag könnyen kozzáférhető belsőfül potenciáljának elvezetésével kezdődött. A scalpról történő elvezetésekben a potenciálok erősítésével, átlagolásával, azaz az átlagoló technika biológiai célra történő alkalmazásával lehet csak értékelhető regisztrátumhoz jutni.

3 Az átlagolás Már a komputerek előtt megkísérelték speciális szummációs technikával a kiváltott potenciálok regisztrálását. Ilyen volt pl. a fotoszummációs technika. A módszer nehézkessége miatt nem terjedt el. Új utat nyitott a probléma megoldásában a komputerrel végezhető szummáció, melynek segítségével ismétlődő, bizonyos eseményhez időben kötött jelenséget, a "jelet", ki lehet emelni az azt fedő, véletlenszerű jelenségek közül - a "zajból". Szempontunkból a hang által kiváltott potenciál tekinthető a számunkra értékes jelnek, míg a kéreg spontán aktivitása és a környező izmok elektromos aktivitása az azt fedő zajnak. Más szavakkal: a kívánt információ "zavart", és ezért a jel/zaj viszony javítására van szükség. A kiváltott válasz természetéből következik, hogy a kiváltott potenciál (vagyis a "jel") a kiváltó ingerhez viszonyítva mindig azonos időben jelenik meg, és erre a "jel"-re szuperponálódik a hangingerhez képest statisztikus ingadozást mutató háttér-aktivitás, vagyis a "zaj". Ezért, ha a hangot követő azonos időszakaszokat matematikailag összegezzük, akkor a hangingerre adott válasz ("jel") mindig azonos időpontban adódik össze, míg a "zaj" - eloszlásától függően - kioltódik. A gyakorlati megvalósítást az átlagoló (average) komputerrendszerek jelentik. Leegyszerűsítve az átlagolás elve a következő: Az EEG-görbe nem más, mint egy adott elektródpáron jelentkező potenciál-ingadozás grafikus ábrázolása (5.89 ábra), ahol a vízszintes tengely az időt jelzi, a föl-le kitérés pedig a megjelenő feszültségingadozásokat. A görbe hűen követi a feszültségváltozást, más szóval a görbe hasonló a feszültségingadozásokhoz. Ezt nevezzük analóg ábrázolásnak. A görbe ebben a formában még nem alkalmas komputeres analízisre. Ábrázolhatjuk azonban az elektród potenciálingadozását oly módon is, hogy tegyük fel ezred másodpercenként valamely módon megmérjük az adott pillanatban az ott jelentkező feszültséget, és konkrét számokban megadjuk, pl. 1, 2, 3, 4, 5, -4, -3, stb mikrovolt. Ezeknek a jóformán "ujjainkon megszámlálható" adatoknak a segítségével történik az ún. digitális ábrázolás.

4 ábra. Analóg és digitalis ábrázolás Ezt a feladatot a valóságban természetesen egy elektronikus szerkezet végzi, az ún. analóg-digitál átalakító (A/D konventer). Megfelelően szerkesztett komputernek adhatunk olyan "parancsot", hogy egy adott jeltől kezdve (ez a trigger), pl. ms-onként mérje meg és tárolja

5 külön-külön csatornában a jelentkező impulzusokat. Természetesen ennek semmi előnye sem lenne, ha csak egyszer végeznénk. Pl ismétlés esetén a statisztika törvénye szerint hanginger nélkül egy-egy csatornán ugyanakkora eltérés lesz mind pozitív, mind negatív irányban (5.91a. ábra) ábra. Átlagolás hanginger nélkül és hangingerrel a. Átlagolás hanginger nélkül. Ha elég sok mintát veszünk, akkor az egy-egy csatornában összegzett jelek kioltják egymást és egy egyenes vonalat kapunk. Az átlagot sötét pontok jelzik. b. Átlagolás hangingerrel. A hang által kiváltott potenciál mindig azonos időben és azonos csatornán jelentkezik. Kellő számú minta esetén ezeken a csatornákon magasabb értékeket kapunk.

6 De képzeljük el, hogy az említett jellel - ami indítja az analízist - egyidejűleg rövid hang-impulzus is elhangzik. Ezután - mondjuk 5 msmal később - egy kiváltott potenciál jut el az elektródig. Ilyenkor az adott példa szerint az 5. ms impulzusait tároló csatornában a többihez viszonyítva egyre nagyobb érték tárolódik (5.91b. ábra). A hanghoz képest véletlenszerű jelenségek kellő számú ismétlés után a statisztika törvényei szerint ugyanannyiszor térnek el mindkét - pozitív vagy negatív irányba, és az összegződés során közömbösítik egymást. Ezután azt a parancsot adjuk a komputernek, hogy az eredményt írja ki. A kiírás történhet grafikusan is, ami azt jelenti, hogy minden csatornát egy pont jelképez az idő függvényében (5.91b. ábra). A pontok a csatornában tárolt jelek nagyságától függően kerülnek a vízszintes tengelytől közelebb vagy távolabb. A pontokat összekötve olyan görbét kapunk, mely megfelel az indító impulzussal időbeni kapcsolatban lejátszódó képnek, noha a folyamatosan futó EEG-görbén az szemmel nem ismerhető fel. Minél gyorsabb folyamatot akarunk digitálisan feldolgozni, annál sűrűbben kell mintát vennünk. Ahhoz, hogy értékelhető görbénk legyen, legalább 256 pontot kell feldolgoznunk (5.92. ábra) ábra. Digitális jelek megjelenítése pontszerű ábrázolással. Az egymásutáni értékeket az amplitúdónak megfelelően távolabb vagy közelebb helyezzük az alapvonalhoz. Minél sűrűbb a digitalis mintavétel, azaz a pontok száma, annál jobban hasonlít az új görbe az eredeti analóg görbéhez.

7 Így, pl. BERA esetén a mintavételi frekvencia /szekundum (Hz), azaz 50 s-ként vesszük a mintát, akkor a vizsgált időbázis 256* s 12.8 ms. A görbe minősége annál jobb, minél több mintát (potenciál-átlagot) veszünk. BERA esetében minta szükséges (5.93. ábra) ábra. Az átlagolt potenciálok számának hatása a görbék minőségére. ABR esetében legalább 1024 illetve 2048 minta szükséges.

8 Tovább javíthatunk a görbe minőségén, ha az átlagolás folyamába belevesszünk egy artefactumot figyelő funkciót. Ha egy bejövő érték a megadott időintervallumban a megadott értéknél nagyobb, akkor azt a potenciálmintát nem veszi be a program az átlagba. (Artefact rejection). Másik görbe javítási lehetőség, hogy súlyozott átlagolást végzünk. Azokat a mintacsoportokat, amelyek az átlagolás során zajosabbak mint a többi minta átlagos zajszintje, azokat elosztjuk a zajosság mértéke szerint, azokat a mintákat amelyek az átlagosnál zajmentesebbek, azokat pedig felszorozzuk és így adjuk össze a görbecsoportokat. Így még mozgó gyermekeknél is viszonylag zajmentes a görbénk. Egyszerűsített blokk-diagram mutatja az ERA-hoz szükséges elrendezést (5.94. ábra) ábra. Az ERA mérési berendezés vázlatos rajza. A bekeretezett rész ma már mind elhelyezhető egy személyi számítógépben.

9 Az elvezetéshez szükséges elektródákat aszerint helyezzük el, hogy mi az elsődleges célunk. Az aktív elektródát elhelyezhetjük a fülcimpán, a processus mastoideuson, a hallójáratban, a promontoriumon vagy a vertexen. A hangingert közölhetjük fejhallgatón vagy bizonyos távolságból hangszórón keresztül, esetleg csontvezetéses vibrátorral. Az ERA alatt kezdetben csak a kortikális válaszokat értettük, azonban az ERA-n belül ma már több alcsoport különült el. Az ERA felosztása Az irodalomban nem egységes az ERA felosztása, mivel ez több szempont szerint történhet. Az egyes akusztikus kiváltott potenciálokat az 5.VII. táblázat foglalja össze. 1. Generátorhely szerint cochleáris agytörzsi kérgi kiváltott potenciálokról beszélünk 2. A generátorhelyre vonatkoztatott méréstechnika szerint a következő felosztás ismeretes: Electrocochleográfia - ECoG Agytörzsi kiváltott válasz - Brainstem Evoked Response Audiometry - BERA Kérgi kiváltott válasz - Cortical Evoked Response Audiometry - CERA 3. A kiváltott potenciálok latencia-ideje alapján: Korai kiváltott válasz (ECoG, BERA) Közepes latenciájú kiváltott válasz (korai kérgi válasz: MLR) Késői (lassú) kiváltott válasz (CERA) (Slow Vertex Response - - SVR) Igen késői potenciálok (CNV)

10 A potenciálok megjelenése, tartama és az inger tartama közti viszony alapján: Tranziens hullámok (az inger időtartamától lényegében független a hullámok időtartama, az inger kezdete már kiváltja a választ - ONválasz) ECoG CAP-ja (Szummációs Akciós Potenciál) BERA Jewett-hullámai Korai kérgi válasz Késői kérgi válasz Tartós (sustained) hullámok (a hullámok időtartama összefügg az inger időtartamával). ECoG CM-je Frekvenciakövető válasz (Frequency Following Response - FFR) 40 Hz-es válasz Késői tartós potenciál (Late Sustained Potential-LSP) Percepciós hullámok (a hullámok alakja a hanginger felfogásától függ) Késői pozitív komponens (P3 v. P300; LPC-Late Positive Component) Negatív várakozási hullám CNV = Contingent Negative Variation) MMN - Mismatch Negativity ("Kakukktojás" potenciál Bauer elnevezése) A percepciós hullámokat endogén válasznak is hívják, amelyet már nem közvetlenül a külső inger vált ki, hanem a kapott inger felfogásáról, tudomásulvételéről, ill. feldolgozásáról ad információt. Hangingerre jelentkező kiváltott potenciálokat generátorhelyeik szerint a ábra alapján tekinhetjük át. A következőkben a generátorhely szerinti, illetve az ezt nagyrész fedő méréstechnika szerinti felosztást követjük.

11 VI. táblázat. Akusztikus kiváltott potenciálok felosztása Generátor hely Latencia-idő (L.) Regisztrálás módja Elvezetett jel "Transiens" (átmeneti) "Sustained" tartós "Perceptual" (endogen) Cochlea Korai L. 0-5 ms ECoG SAP (AP vagy CAP) Agytörzs 1-10 ms BERA Thalamocorticalis associatio, scalpizomzat? primaer hallókéreg? Primaer hallókéreg, temporalis és frontalis associatio Associatiós kérgi mezők Közép L. Késői L. Igen késői L ms (CERA) MLR Jewetthullámok I.-VII. Korai kérgi válasz N a, P a, N b ms CERA P 1, N 1, P 2, N ms 500 ms felett CERA CNV CM /SP/ - FFR - 40 Hz-es válasz - Late sustained potential Késői kitartott potenciál - LPC /P 3 / CNV

12 ábra. Akusztikusan kiváltott potenciálok generátorhelyeik alapján Elektrocohleographia (ECoG) A cochlea és a hallóideg akusztikus kiváltott potenciáljai A belsőfülben mindig jelen lévő nyugalmi potenciálhoz hanginger hatására további három, egymástól elkülöníthető biopotenciál társul: 1. Cochleáris mikrofon potenciál (CM vagy MP, a cochlea váltóáramú potenciálja) 2. Szummációs akciós potenciál (SAP, vagy CAP- - Compound Action Potential- a hallóideg rostjainak együttes akciós potenciálja, gyakran csak AP) 3. Szummációs potenciál (Summating Potential, SP, a cochlea egyenáramú potenciálja) Az inger formájától és az elvezetés technikájától függően a fenti három komponens általában együtt jelenik meg. Click-inger (koppanó hang) esetén a három komponens különösebb technikai beavatkozás

13 nélkül, szemrevételezéssel is felismerhető, azonban az egyes potenciálok tiszta regisztrálása külön-külön - főleg tone burst vagy tone pip alkalmazása esetén - csak speciális technikai megoldásokkal, vagy komputer technikával lehetséges. (5.96. és ábra) ábra. Click - ingerre kapott electrocochleogram A görbében benne van mind a három komponens, a CM, az SP és az AP. Felüláteresztő digitális szűréssel szét választhatjuk CM-re és SP+AP-re. Ezen utóbbi tovább bontható SP-re és AP-re (negatív pólus felfelé néz). A hanginger által kiváltott tovaterjedő hullámok energiája a basilaris membránon a helicotrema felé exponenciálisan csökken, így az egyes rostok magas fokú szinkronizációja csak a kezdeti szakaszon, a basalis kanyarulatnál alakul ki. A CAP-t csak a magas fokú szinkronizáció esetén tudjuk regisztrálni, tehát a CAP (amit ECoG-val el tudunk vezetni) a basalis kanyarulatban generálódik. Következésképpen a CAP nem frekvencia-specifikus.

14 ábra. Két ellentétes polaritással regisztrált electrocochleogramból (A és B görbe) kivonással megkapjuk a CM-t (C görbe), összeadással a CAP-t (negatív pólus néz lefelé, D görbe). Az elektrocochleographia kialakulásának történetét áttekintve Wever és Bray (1930) regisztrálták első ízben cochleáris mikrofonpotenciált állatkísérletek során. Az ECoG az elvezetés módja szerint két csoportba sorolható: transtympanális ill. meatalis. A transtympanalis elektrocochleographia napjainkban az objektív audiometriával foglalkozó laboratóriumok rutin vizsgáló eljárásává vált. Hangingerként általában - főleg otoneurológiai célból történő vizsgálatnál - szélessávú click-ingert alkalmazunk, mivel ebben az esetben az inger rendkívül rövid felfutási idővel (rise time-mal) indul, így igen magas fokú szinkronizáció érhető el, ami a CAP regisztrálásának egyik fontos feltétele. Természetesen, ha CM segítségével frekvencia-specifikus hallásküszöb-meghatározás a célunk, tone burst illetve tone pip is alkalmazható. A különböző hangingertípusokat a ábra mutatja be.

15 ábra. A hangingerek különböző típusai Az alapfrekvencia 1000 Hz-es. Az electrocochleographia klinikai alkalmazása A leggyakrabban alkalmazott módszer a transtympanalis elvezetés (5.99. ábra). Előzetes érzéstelenítés után átszúrjuk a tűelektródával a dobhártyát úgy, hogy a tű a promontoriumon, tehát a csiga basalis kanyarulatán támaszkodik meg. Megfelelő erősítés és szűrés után kerül az elvezetett jel az átlagolóba. Az átlagolót úgy állítjuk be, hogy a hangingertől számított

16 első 5 ms-t átlagolja. Ezen időtartam elegendő a korai jelek, a CM, CAP, SP tanulmányozására ábra. Transtympanalis electrocochleographia A nyíl mutatja az elektróda beszúrásának helyét Portman és Aran szerint. A kerekablak közelsége miatt célszerűbb 6 óra tájékán szúrni a tűelektródot. A másik nem invazív módszer a hallójáratba helyezett rugós csipesz alakú elektród. Nem ad olyan magas amplitúdójú választ, mint a dobhártyán átszúrt tű, de klinikai célokra jól megfelelő görbéket kapunk. ( ábra) ábra. Hallójárati elektród elekktrocochleographiához. A hallójárati elektród helyzete a hallójáratban, a külső hallójárat és középfül vízszintes, torzított metszetén feltüntetve. A legjobb eredményt az 1. pozíció adja.

17 Az ECoG alkalmazási területei: 1. Hallásküszöb-meghatározás (altatásban is végezhető) 2. Recruitment kimutatása (Pl. Ménière-betegség): Jellegzetes a görbe alakja: CAP-hoz viszonyítva magas az SP SP/AP arány recruitmentre utal ha: Transtympanalis elvezetésben: - SP/AP > 0.27 SP/AP > 0.10 ( ábra) Extratympanalis elvezetésben: SP/AP > 0.42 (durván, ha az AP felénél magasabb!) 3. Retrocochlearis laesio kimutatása (pl. akusztikus neurinoma): megnyúlt CAP latencia, csökkent amplitúdó, abnormális, kiszélesedett CAP. CAP hiánya, vagy csökkent amplitúdója mellett aránylag nagy amplitúdójú CM szintén fontos retrocochlearis laesiora utaló jel ábra. Az SP és AP viszonya electrocochleographiánál (negatív pólus felfelé néz). Az ábrán látható határértékek felett recruitment (labyrinth-hydrops) gyanú áll fenn.

18 A lelet sokszor normális szubjektív audiometriás hallásküszöb ellenére is már utalhat retrocochlearis laesiora. Éppen ezért gyakran alkalmazzuk az ECoG-t a BERA mellett kiegészítő vizsgálatként. Az electrocochleographia előnye, hogy az alvás vagy altatás nem befolyásolja a választ és igen pontos képet ad a perifériáról, valamint izoláltan vizsgálja az egyik fület. Hátránya, hogy csak a perifériáról ad képet, valamint hogy a transtympanalis ECoG esetében át kell szúrni az ép dobhártyát, azaz invazív eljárás Az agytörzsi kiváltott potenciál audiometria- Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA) Az egyes akusztikus agytörzsi kiváltott potenciálok angol neve Auditory Brainstem Response, rövidítése ABR. Ha bizonyos protokoll szerint több ABR mérést végzünk azt már audiometriának nevezhetjük és alkalmazhatjuk a BERA elnevezést. Tulajdonképpen az electrocochleographia non-invazív módszerrel történő kikísérletezésének eredményeként született meg az ABR. Sok szerző ábráján már ban felismerhetők a legkülönbözőbb ABR-hullámok, de ezeket nem magyarázták, jelentőséget ezeknek nem tulajdonítottak. Jewett alapvető munkája alapján 1970-től számíthatjuk a BERA megszületését. A hetvenes évek második felétől a BERA kilépett a kísérleti laboratóriumok falai közül és elsősorban Galambos és munkatársainak köszönhetően széles körben elterjedt klinikai rutinmódszer lett. Jewett a BERA minden lényeges jellemzőjét leírta már alapvetô közleményében. Az egyes hullámokat Jewett-hullámoknak is nevezzük és elfogadottá vált az ő jelölése, azaz az egyes hullámokat római számokkal jelöljük. Az elvezetés ezüst/ezüstchlorid felületi elektródákkal történik. A referens elektródát a vizsgált fül processus mastoideusára, az aktív elektródát a vertexre ragasztjuk. Földelésként az ellenoldali processus mastoideusra ragasztjuk a harmadik elektródát. Hangingerként click ingert alkalmazunk.

19 Hét jól elkülöníthető hullám ismerhető fel az első 10 ms-on belül (5.102.ábra) ábra. Az ABR-hullámok generátorhelyei sémásan Az egyes hullámok eredete vitatott, azonban a klinikai gyakorlatban jól hasznosítható az az elmélet, hogy az I hullám a hallóideg, a II hullám a hallómagvak, a III hullám az oliva suprior komplexus, a IV a lemniscus laterális magjából, az V hullám a colliculus inferiorból a VI hullám a corpus geniculatum medialeból, a VII hullám a radiatio thalamocorticalisból származik. Tehát a BERA a hallópálya funkcionális térképét adja. Ezzel elsőszámú diagnosztikus eszközzé vált a kezünkben a kiváltott válaszok közül. Ha valamelyik hullám latenciaideje vagy alakja eltér a normális átlagtól a hullámok eredete alapján megmondhatjuk a károsodás helyét. Az egyes hullámok normális latenciaértékeit különböző korcsoportok szerint a 5.VII. táblázat foglalja össze. Az igazsághoz tartozik, hogy a belső hallójárat műtéti feltárása során végzett intraoperativ direkt elvezetések alapján Møller és Janetta

20 módosította a generátorhelyekről alkotott elképzeléseinket. Szerintük az I-II hullám eredete a hallóideg, a III hullám eredete a halló magvak, a IV hullám eredete az oliva superior, az V hullám eredete a lemniscus laterális, a VI-VII eredete pedig a colliculus inferior. 5.VII. TÁBLÁZAT. Az egyes ABR hullámok átlagos latenciaideje korcsoportok szerint normális hallású populációban. A POTE Fül-orrgégeklinika és a Heim Pál Gyermekkórház Audiológiai Állomása adatai alapján (80 dbhl) Korcsoportok I hullám II hullám III hullám IV hullám V hullám I - V IPL I. korcsoport 1.70 ms 2.68 ms 4.30 ms 5.54 ms 6.52 ms 4.82 ms 0-6 hónap II. korcsoport 1.76 ms 2.67 ms 4.19 ms 5.30 ms 6.30 ms 4.54 ms 7-12 hónap III. korcsoport 1.73 ms 2.78 ms 4.04 ms 5.19 ms 6.05 ms 4.31 ms hónap IV korcsoport 19 hónaptól 1.73 ms 2.84 ms 3.92 ms 4.99 ms 5.79 ms 4.06 ms V hullám átlagos latenciaértékei csökkenő ingerintenzitás mellett normális populációban Korcsoportok 80 dbhl 60 dbhl 40 dbhl 20 dbhl I. korcsoport 6.52 ms 6.75 ms 7.19 ms 7.99 ms 0-6 hónap II. korcsoport 6.30 ms 6.47 ms 6.94 ms 7.81 ms 7-12 hónap III. korcsoport 6.05 ms 6.21 ms 6.71 ms 7.60 ms hónap IV korcsoport 19 hónaptól 5.79 ms 6.00 ms 6.51 ms 7.40 ms A legnagyobb amplitúdójú hullám az V-ös. Ha pl. 80 db-lel kezdve fokozatosan csökkentjük a hanginger erősségét az V hullám csaknem végig felismerhető. Jól látható, hogy az egyes hullámok fokozatosan eltűnnek, az V-ös hullám marad végig követhető, azonban latenciaideje az alacsonyabb ingerintenzitás fele nő. Ezt a viszonyt ábrázolhatjuk az

21 intenzitás-latencia-grafikonon, amelynek a normális tartománytól való eltérése szintén fontos információ számunkra ( ábra) ábra. Az V-ös hullám intenzitás-latenciagörbéje a négy korcsoportban. (A korcsoport beosztás az 5.VII. Táblázatban látható). A fentiek alapján az objektív hallásküszöb BERA-val úgy állapítható meg, hogy az utolsó olyan regisztrátum, ahol még felismerhető az V-ös hullám, tekinthető biztos válasznak, azaz az objektív hallásküszöbnek ( ábra). Ezzel a módszerrel 0-5 db-es pontossággal határozható meg az objektív küszöb. Azonban ez a küszöb a szubjektív audiogramon csak Hz-es tartományának felel meg. Ennek oka az, hogy az egyes hullámok regisztrálhatósága a szinkronizáció fokától függ. Mint már az ECoG-nál mondottuk a legnagyobb fokú szinkronizáció a csiga bazális kanyarulatából származó rostjainál lép fel. Emellett BERA-nál koppanó hangingert használunk, aminek széles a spektruma, nincs konkrét hangmagassága. A BERA jellegét tekintve az on-válaszok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy az inger indulása, ha az kellő mértékű szinronizációra képes, elindítja a választ, függetlenül attól, hogy ezután milyen az inger. Ezért az inger első egy-két hulláma eldönti a választ, holott ez még nem elég információ a hang magasságát illetően. Tehát a BERA esetében az a fontos, hogy az inger hirtelen nagy hangerővel induljon, kevésbé fontos, hogy milyen az inger frekvenciája. Ezért a BERA céljaira a legjobb a koppanó hang (Click). Ez hirtelen

22 meredek homlokfallal indul és fokozatosan cseng le. A latenciaidők mérésére ez az ingertípus a legalkalmasabb, azzal a megszorítással, hogy mindig tudnunk kell, a válasz 2-4 khz tartománynak felel meg. Kiemeljük azt a területet, ahol jól hasznosítható a BERA: 1. Hallásküszöb-meghatározás: nem kell dobhártyát szúrni, altatásban is alkalmazható 2. Otoneurológiai diagnosztika, topodiagnózis: a) Retrocochlearis laesiok kimutatása - Akusztikus neurinoma diagnózisa; ebben az esetben tulajdonképpen a retrocochlearis laesiot mutatjuk ki. A retro-cochlearis laesio természetesen nem jelent kizárólag daganatot, degeneratív folyamatok, pl sclerosis multiplex, diabetes stb. is okozhatják. - Agytörzsi laesio diagnosztikája; interpeak latenciaeltolódás, kóros vagy nem ismételhető görbealak, ill. egyes hullámok egymást követő hiánya utalhat agytörzsi laesiora. b) Recruitment kimutatása A retrocochlearis laesio jelei BERA-nál: 1. Az V. hullám latenciája a normális átlaghoz képest 0.6 ms-mal nagyobb mértékben csúszik. 2. Az V. hullám latenciája az ellenoldalhoz képest több mint 0.5 ms-ot késik (5.104.ábra). 3. Az I-V csúcsok közti latencia (interpeak-latencia IPL) a normális átlaghoz képest 0.5 ms-mal hosszabb (5.104.ábra). 4. Az I-V IPL megnyúlása az ellenoldalihoz képest (IPLD) nagyobb mint 0.3 ms (5.104.ábra). 5. Az V-ös és az I-es hullám amplitúdójának az aránya kisebb mint 1. (Az V-ös, vagy a IV-V komplexus kisebb, mint az I-es hullám. Csecsemőknél az érési folyamat befejeződése előtt ez még lehet fiziológiás is). 6. A szubjektív hallásküszöb és a BERA-val nyert küszöb közti különbség nagyobb mint 20 db. (2-4 khz!)

23 Az egyes hullámok egymást követően hiányoznak ( ábra). Ennek extrém foka, ha csak a CM regisztrálható, Jewett hullámok nem. TEOAE és DPOAE birtokában a CM helyett az OAE kimutathatósága is kórjelző hiányzó Jewett hullámok esetében ( ábra). 8. A görbék ismételhetősége azonos technikai körülmények közt feltűnően rossz. 9. Az V hullám regisztrálhatatlanná válik, ha az inger ismétlési frekvenciáját 100/s-ra növeljük. 10. Az intenzitás-latencia görbén nagyfokú jobbratolódás figyelhető meg. A leggyakrabban a és 7. kritérium fordul elő. Általában az egyes kritériumok kombinációjával találkozunk. A 3. kritériumot használjuk a leggyakrabban a komputeres kiértékelésben: Felnőtteken az I-V IPL: 4.45 ms alatt normális, ms között megnyúlt, de még lehet normális variáns, ezért ismétlés javasolt, 4.60 ms felett kórosnak kell tekinteni. A 6. pont is módosult a komputeres kiértékelés miatt. ± 20 db objektív-szubjektív küszöb-különbséget még normálisnak tartunk. Ha az objektív küszöb db-lel jobb, az lehet tinnitus következménye is mivel a szubjektív küszöböt zavarja a tinnitus. Ha az objektív küszöb 45- db-nél nagyobb mértékben jobb mint a szubjektív küszöb, az centrális pálya laesiojára utal. Ennek szélsőséges példája a psychés süketség. Ha az objektív küszöb több mint 20 db-lel rosszabb mint a szubjektív küszöb, az retrocochlearis laesio gyanúját veti fel. A recruitment jelei BERA-nál: 1. Hallásküszöb közelében relatíve magas amplitúdójú válasz. 2. A normális átlaghoz képest rövidebb latenciaidők. 3. A 2. pontból következően az intenzitás-latenciagörbe meredekebb lefutást mutat mint a normális átlag.

24 Váltakozó pólusú ingerrel az első hullám előtt, mintha annak válla lenne, felismerhető a cochleographiából ismert SP. Ennek magassága, ha az I hullám felét meghaladja, recruitment jele lehet ( ábra) ábra. Baloldali retrocochlearis laesio a 2-es a 3-as és 4-es kritériumok alapján. Műtéti lelet akusztikus neurinoma a bal belső hallójáratban ábra. Jobb oldali retrocochlearis laesio. Csak az I-es hullám ismerhető fel, a IIes és III-as csak sejthető. Mûtéti lelet: akusztikus neurinoma.

25 ábra. BERA és DPOAE együttes felhasználásával diagnosztizált baloldali akusztikus neurinoma. A Jewett hullámok hiánya ellenére a jól regisztrálható DPOAE arra utal, hogy a külső szőrsejtek működnek, de a hallóidegen nem terjed tovább a zinger. MR lelet: kisagy-hídszögleti térfoglaló folyamat. (POTE Fül-orr-gégeklinika anyaga)

26 ábra. Bal oldali ABR 80 db Clickre, váltott pólussal. Az I-es hullám előtti "váll" magas SP-re utal. A bal intenzitás - latencia görbe is kezdődő recruitmentet jelez.

27 ábra. Objektív hallásküszöb : mindkét oldalon normális hallásküszöb, 20 db-nél még jól felismerhetõ az V-ös hullám ábra. Mindkét oldalon kb. 50 db-es hallásküszöb

28 ábra. Jobb oldalon 80 db-re nincs válasz, bal oldalon normális objektív küszöb Javaslat a BERA-vizsgálatok kivitelezéséhez - Célszerű akusztikus késleltetést alkalmazni, hogy az elektromos műterméket elválasszuk a CM-től. 33 cm-es PVC-csővel 1 ms késleltetés érhető el. - Nyugodt körülmény biztosítása szükséges. Fektessük kényelmes pózban a beteget, ha kell adjunk nyugtatót, vagy altassuk el. Gyermekeknél Ketalar (5-10.mg/kg im. vagy 5 mg/kg Ketalar + 3mg/10 kg Dormicum im.), vagy Chloralhydrat (1 ml/kg p.os.) javasolt altatásra. - Elektród: ezüst-ezüstklorid csészeelektród a legelterjedtebb, amit jól vezető elektródpasztával töltünk meg. Acetonnal zsírtalanított bőrfelületre ragasszuk az elektródokat. A ragasztáshoz, főleg a hajas fejbőrön, collodiummal átitatott géz vált be a legjobban. Az elektródpárok közti ellenállás váltóárammal, pl.

29 Hz-es oscilláló árammal mérve ne haladja meg a 3-5 k -t. Hosszabb mérés esetén célszerű az ellenállást kontrolálni, mert kiszáradhat a paszta, elmozdulhat az elektród, stb. Ezt észre lehet venni a görbe alakjából, mert nagy elektromos artefactum jelenik meg, ami az alapvonalat 2-3 ms-ig is eltorzíthatja. Egyenáramú bőrellenállásmérés nem ajánlott, mert polarizációs feszültség jelenhet meg az elektród és a bőr között. Jó, ha egyik csatornán láthatjuk az EEG-jeleket, mert már szemmel is azonnal észre vesszük, ha valami hiba van az elektródokkal. Ha mód van rá, hangszóróra is vigyük a felerősített EEG-jeleket, így füllel is lehet hallani, ha zavaró jelek, pl. rádióhullámok jelennek meg db-es ingerrel elegendő kezdeni a vizsgálatot és célszerű click ingert alkalmazni kb 23/sec ismétlési frekvenciával. A 10/secundumos ismetlési frekvencia még szebb eredményt adna, de igen sokáig tartana a vizsgálat. Célszerű legalább 2048 mintát venni egy-egy méréskor. Első méréspárt úgy kell beállítani, hogy a hangszóró membránja nyomásritkulást (rarefaction) okozzon a hallójáratban, majd - mint minden mérést - ugyanezen paraméterekkel ismételjük meg a vizsgálatot és a két görbét különböző színnel egymásra írjuk ki. Ezáltal a görbék együttfutásából meg tudjuk mondani hogy választ kaptunk-e, vagy csak alapzajt. A valódi válasz lefutása mindkét regisztrátumon azonos tendenciájú lefutást mutat. A következő két méréspárt mérjük az első kettőre összegezve, de ellenkező polaritással, azaz sűrítéssel (condensation). Ezáltal váltott polaritasnak megfelelő, 4096 mintavétel áll rendelkezésünkre ami alapján már biztonságosan lehet latenciaidőket számítani. Elegendőnek látszik ezek után 20 db-es léptékben csökkenteni a hangingert mindaddig míg az V hullám el nem tűnik. Ezen két utolsó mérés közt adjuk meg az objektiv hallásküszöböt. 20 db alá nem szükséges mennünk, mert ez már normális BERA-küszöbnek felel meg. Így normális hallás esetén oldalanként 5 x 2 mérést, együttesen a két oldalon 20 mérést kell elvégezni ( ábra). Ez azt jelenti, hogy a görbék kirajzoltatásával és tárolásával együtt kb 1/2-3/4 óráig tart

30 egy beteg BERA-vizsgálata. Ha van rá lehetőség, ajánlatos mindkét oldalon egy-egy 500 Hz-es tone-burst-öt adni és MLR-t is regisztrálni, ezáltal a magasabb hallópályaszakasz működéséről, és mélyebb frevenciaterületről is információt nyerhetünk a BERA-val egyidőben. Sokszor nagyon szépen látszik a burst képét mutató frekvenciakövető válasz ( ábra) Kérgi kiváltott válasz - Cortical Evoked Response Audiometry (CERA) Korai kérgi kiváltott potenciálok (Közepes latenciájú válaszok: MLR) A ms-os tartományba eső akusztikus kiváltott potenciálokat soroljuk ebbe a csoportba ( ábra). Eredetük sokszor nem tisztázott, mivel ugyanezen tartományba esnek a különböző fej-nyaki izomreflex-válaszok is. Az eredet ismeretétől függetlenül, legyen az izomreflex vagy primer kérgi eredetű, a potenciál regisztrálását a hallásküszöb megállapításához jól fel lehet használni. A BERA-val ellentétben különböző frekvenciákon is értékelhető választ kapunk. Alvás és enyhe szedálás mellett a hullámok még regisztrálhatók. A hallásküszöb gyermekeken és felnőtteken db-es pontossággal közelíthető meg. Csecsemőknél a válasz amplitúdója kisebb és csak 30 db-es pontossággal határozható meg a hallásküszöb. Tone burst-tel vagy szűrt click-kel frekvencia-specifikus hallásküszöböt lehet mérni, a küszöböt nem lehet azonban olyan pontosan megközelíteni, mint a BERA-val, és kevésbé ad felvilágosítást a magasabb kérgi funkciókról, mint a késői kiváltott potenciálok. Galambos olyan technikai trükköt vezetett be, amelynek segítségével az egyes MLR-komponensek jobban kiemelhetők, nevezetesen azt, hogy az inger ismétlési frekvenciát 40/s-ra állította be és ezzel a kb. 25 ms periódusonként jelentkező hullámok egymásra rakódva

31 jobban láthatóvá válnak. Az inger ismétlési frekvenciája alapján 40 Hz-es válasznak hívjuk ezt a választípust (5.112.ábra) ábra. 35 éves férfi MLR-je 500 Hz-es tone burst-re. Jól látható a burst képe mint frekvenciakövető válasz (FFR).

32 ábra. 40 Hz-es válasz. Fent: MLR 100 ms-os időablakkal. Lent: Ha 40/sec ismétlési frekvenciával, azaz 25 ms-ként adjuk a feni ingert, akkor a kb 40 Hz-es hullámablakok összegződnek és 40 Hz-es sinushullámszerű válasz jelentkezik az átlagolás végén. Ez a 40 Hzes válasz.

33 Késői (lassú) kiváltott kérgi potenciálok 50 és 500 ms-os tartományban egy pozitív, majd egy negatív (P 1 és N 1 ), majd ismét egy pozitív ill. egy negatív hullám (P2 és N 2) jelentkezik akusztikus ingerre ( ábra). E potenciál minden valószínűség szerint a primer hallókéreg, a temporális asszociációs cortex és a frontális asszociációs areák szimultán működésének az eredménye. Relatíve nagy amplitúdójuk miatt a regisztrálhatóságuk könnyebb, kevesebb mintavétel is elegendő ábra. 500 ms-os idõablakkal készített lassú kérgi válasz (SVR) 2 khz-es tone burst-tel, hallásküszöb közelében. A hullámok nagyságát, alakját a figyelem erősen befolyásolja, így az ebből adódó variabilitás megnehezíti a küszöbmeghatározást. Kellő számú ismétléssel és megfelelő kritikával a küszöb felnőtteknél 10 db-es, gyermekeknél 20 db-es pontossággal közelíthető meg éber állapotban.

34 Alvás állapotában a megnövekedett háttér EEG aktivitás és a potenciál variabilitása miatt a válasz nem értékelhető, a küszöb legjobb esetben is csak 30 db-es pontossággal közelíthető meg. Eltekintve a küszöb-meghatározás nehézségeitől, a késői komponensek előnye abban van, hogy az egész hallórendszert, mint egy egységes egészet vizsgálja és frekvenciaspecifikus Igen késői kiváltott válasz - Contingent Negative Variation (CNV) A CNV lényegében egy feltételes reflex elektrofiziológiai eszközökkel regisztrálva. A hangot valamilyen más ingerrel, pl. fényingerrel kötjük össze. A vizsgált egyén tudja, hogy például olyan szavakat fog hallani, amelyek között random-szerűen pl. állatneveket helyeztünk el. Azt is tudja, hogy az állatértelmű szavak után fény fog kigyulladni, és a fényt ki kell kapcsolnia. Ha megértette a szavakat, akkor egy negatív irányú alapvonal eltolódás jelenik meg a regisztrátumon, mintegy jelezve, hogy a vizsgált egyén várja a fény kigyulladását. Az érdektelen szavak után nem jelenik meg a negatív irányú alapvonal eltolódás ( ábra) ábra. 12 éves fiú CNV regisztrátuma. A: az állat értelmű szavakra megjelenik a negatív várakozási hullám B: a feladat szempontjából közömbös szavakra nincs negatív DC eltolódás

35 A kéreg szinte egészének működése termeli a negatív várakozási hullámot, a CNV-t. Ebből a tényből következik, hogy a CNV-t a tudatállapot, a beteg akarata, közreműködése erősen befolyásolja, és bizonyos mértékig a beteg aktivitását igényli. Ennek ellenére a regisztrált CNV, megfelelő elrendezésben valamilyen diszkriminációs képesség elektro-fiziológiai megfelelője, és mint ilyen, objektív audiológiai célokra felhasználható Össze-nem-illési negativitás (Mismatch Negativity, MMN) Näätänen, Gaillard és Montysalo 1978-ban írta le a kissé furcsa elnevezésű endogén potenciált. Magyarországon az MTA Pszichológiai Intézetében Karmos és munkacsoportja elsőként kapcsolódott be a nemzetközi kutatómunkába és kidolgoztak egy állatkísérletes modellt ezen automatikus információfeldolgozás elektrofiziológiai kutatására. Az már korábban ismeretes volt, hogy a kb. 300 ms körül, bizonyos körülmények között megjelenő pozitív hullám (P3) szoros összefüggést mutat azzal a ténnyel, hogy a vizsgált egyén figyelte és megértette a hanginger tartalmát. Ha egy ingersorozaton belül időnként, az ingersorozat valamely fizikai paraméterét megváltoztatva, elrejtünk egy, a sorozatba nem illő ingert, az agyban egy összemérési folyamat zajlik le, amely mint alapvonali DC-eltolódásként jelenik meg. A P3 változás figyelemfüggő. Csak akkor jelenik meg, ha az egyén figyeli, várja a megadott típusú hangingert. Az MMN viszont a figyelemtől függetlenül megjelenik, tehát a teljes feldolgozásnak még a stimulus felismerése, tudatosulása előtti pillanatában (prekognitiv fázisban) zajlik le az idegi folyamat. Ennek ellenére alvásban ez a potenciál nem kifejezett. (Csépe, Karmos, Molnár, 1988). Ezen elven bármilyen megkülönböztetési képességet lehet tanulmányozni: Pl. frekvencia, amplitúdó, fonema stb. megkülönböztetési képességet. Így objektív beszédaudiometriát is tudunk végezni, a beszédfeldolgozás utolsó előtti, prekognitív szakaszát felhasználva. Az ábra mutatja a vizsgálat elvét (Pytel, 1995). Két szótagot használunk ingerként. Az egyik az alaphanginger (AI=Ba). Ezt adjuk megfelelő gyakorisággal és ezt átlagoljuk az "a" görbébe. Ebbe a sorozatba időnként "elrejtünk" egy, a sorozatba nem illő "Ga" szótagot. (Bauer találó elnevezése: ez a "kakukktojás" potenciál).

36 ábra. Össze-nem illési negatívitás (Mismatch Negativity) Balra Ga és Ba szótagok időgrafikonja és a Fourier spektrumaik 3D ábrázolásban. Jobbra az MMN keletkezésének elvi vázlata. Annak ellenére, hogy szinte teljesen megegyezik a két hanginger képe ( ábra bal oldala), a Ga szótag potenciálját gyűjtő "b" görbe eltér az "a" görbétől. A különbség matematika művelettel tehető nyilvánvalóvá ( ábra alapvonal feletti negatív része). Ez a különbség annál nagyobb, minél ritkábban helyezzük el az eltérő ingert (EI). 20%-os előfordulásnál már észlelhető, 5%-nál a legszembetűnőbb. 50%-os előfordulásnál nincs különbség a két görbe között A BERA előnyei Az ismertetettek alapján nyilvánvaló, hogy a BERA számos olyan előnnyel rendelkezik a többi akusztikus kiváltott válasszal szemben, amelyek indokolják a BERA előtérbe kerülését. A BERA előnye az ECoG-val szemben: 1. A BERA nem invazív vizsgálat (felületi elektródát használunk) 2. A BERA a hallópálya nagyobb szakaszát - a cochleatól a primer hallókéregig terjedő szakaszát - vizsgálja.

37 A BERA előnye a CERA-val szemben: 1. A BERA altatásban is megbízható leletet ad. 2. A BERA pontos képet ad a hallópályának az otoneurologiai szempontból oly fontos kezdeti és agytörzsi szakaszáról. Mindezek mellett a BERA kellő technikai módosításokkal helyettesíteni tudja az ECoG-t (hallójárati elektród), valamint a CERA-t is, ha megnyújtott átlagolási idővel, de BERA-nál szokásos parameterek-kel történik a mérés. A megfelelő komponenseket komputertechnikával lehet szétválasztani ( ábra).

38 ábra. BERA- szűrőparaméterekkel, de 50 ms időtartamban regisztrált görbe tartalmazza mind a BERA-t, mind az MLR-t. Megfelelő szűréssel megkaphatjuk az MLR-t (felül az átlag görbe), illetve annak egyik komponensét (alul), a frekvenciakövető választ (FFR)

39 A ábra az összes akusztikusan kiváltott tranziens potenciált együtt ábrázolja. Sajnos, nem tudjuk együtt mérni a rajzon látható módon, a potentiálokat, mivel mindegyiket más és más paraméter beállításban kell regisztrálni (5.VIII. táblázat), azonban logaritmikus idő és amplitudó léptékkel elvi rajzban, demonstrálni lehet, ahogyaz egyes potenciálok saját időben egymásután következnek. Az ábrán Picton összefoglalásában láthatók az egyes potenciálok ábra. Az akusztikusan kiváltott tranziens potenciálok képzeletbeli együttes ábrázolása.

40 VIII. Táblázat. Az akusztikusan kiváltott potentiálok fõbb paraméterei AEP Elektród * Hanginger Ismétlési frekvencia ECoG ABR MLR CERA a: Transtympanalis tű, vagy hallójárati e., r: Proc.mast.,v. cimpa g: Vertex v. homlok a: Vertex/homlok, r: Azonos oldali proc. mast., v.fülcimpa g: Ellenoldali proc.mast. a: Vertex/homlok, r: Azonos oldali proc. mast., v.fülcimpa g: Ellenoldali proc.mast. a: Azonos oldali proc. mast., r: Vertex/homlok, g: Ellenoldali proc. mast. v. homlok Click Tone burst Click Click Szűrt click Tone burst (5-15 ms) Tone burst (50-100ms) 20 / sec, vagy magasabb 10 / sec 23 / sec alsó szűrés Hz Hullámok (latencia msban) Hz Felsõ szűrés Mintavétel száma Idõbázis Amplitudo nagyságrend 3 khz ms 1-15 V CM SP CAP (N1, N2) KHz 9 / sec 10 Hz 100Hz - 2 KHz / sec (random) 0-1 Hz Hz ms ms V I 1.6 II 2.6 III 3.8 IV 4.9 V 5.7 VI és VII 1-2 V No 8-10 Po Na Pa Nb ms 5-15 V P N P N P3 (P300) 300

41 ábra. Picton összesítő ábrája. (Pictonnál a Jewett hullámok lefelé néznek)

42 ábra. Objektív hallásküszöb meghatározása BERA + MLR együttes ábrázolásával. Alul j.o. BERA paraméterekkel, click ingerrel, 80 db-re nincs válasz, (kb. 2-3 khz-nek felel meg). 500 Hz-es MLR-rel viszont db-re becsülhetjük a hallásküszöböt, azaz a gyermeknek alacsony frekvenciákon van hallása, tehát jobbra lejtő hallásküszöb-görbe várható.

43 Az egyes akusztikus kiváltott válaszok együttes alkalmazása Általában a BERA csaknem minden kérdésünkre választ ad, azonban sokszor előfordul, hogy a biztos diagnózis érdekében ki kell egészíteni más vizsgálattal is. BERA+MLR, BERA+OAE, BERA+ECoG kombinációk válhatnak szükségessé. Az ábrák mutatnak ilyen esetekre példát.

44 ábra. Hirtelen hallásvesztés utáni hallásjavulás nyomonkövetése BERA, DPG éa TEOAE segítségével. Baloldali oszlop a diagnosis felállításakor, a jobboldali oszlop a három hónap múlva készült regisztrátumokat mutatja.

45 Felhasznált irodalom Arlinger, S.: Manual of Practical Audiometry. Volume 1-2, Taylor Francis, London New York, Philadelphia Ballantyne, D.: Handbook of Audiological Techniques, Butterworth- Heinemann, London Boston Singapore Sydney Toronto Wellington 1990 Büki B.: Az otoakusztikus emissziós hallásvizsgálat jelentősége a klinikai audiológiában Fül-Orr-Gégegyógyászat, 38: (1992) Büki B., Ribári O., Pytel J., Katona G.: Új módszer az otoakusztikus emissziós hallásvizsgálat értékelésére koraszülötteken. Lege Artis Medicinae. 2:(12) (1992) Csépe, V., Karmos, G. és Molnár, M.: A korai, automatikus információfeldolgozás kiváltott potenciál korrelátuma - Állatkísérletes modell, Pszichológia, 8, (1988) Gósy M., Olaszy G., Hirschberg J., Farkas ZS. (1985a): Szintetizált szavak használata a beszédaudiometriában. I. Elvi alapok és módszer. Fül-orr-gégegyógyászat, 31, Gósy M., Olaszy G., Hirschberg J., Farkas ZS. (1985b): Szintetizált szavak alkalmazása a beszédaudiometriában. II. Klinikai alkalmazás. Fül-orr-gégegyógyászat, 31,

46 Hinchcliffe,R.: The clinical examination of aural function in adult. Audiometry, edited by D. Stephens. (Scott-Brown s Otolaryngology Fifth Edition) pp (1987) Jerger, J., Northern JL.: Clinical impedance audiometry. 2nd ed., Dobbs Ferry, N.Y. : American Electromedics Corp., Educational Services Division, Katona, G.: Distortion product otoakusztikus emisszió vizsgálata. Fül-orr-gégegyógyászat, 39: (1993) Kemp D.T.: Stimulated acoustic emissions from the human auditory system. J. Acoust. Soc.Am.,64, (1978). Kemp, D.T.: The evoked cochlear mechanical response and the auditory microstructure. In: M. Hoke and E. de Boer (esd): "Models of the Auditory System and Related Signal Processing Techniques". Scand.. Audiol. Suppl.9, (1979). Kemp D.T., Chum, R.A.: Properties of the generator of stimulated acoustic emissions. Hearing Res., 2, (1980). Kemp, D.T., Bray P., Alexander, L., Brown, A.M.: Acoustic emission cochleography - Practical aspects. Scand. Audiol. Suppl., 25, (1986). Komora V., Dobsa T. és Ribári O.: Multifrekvenciás tympanometria. Fül-Orr-Gégegyógyászat. 39: (1993). Lampé, I., Rácz, T.: Az otoakusztikus emisszió jellemzői és felhasználási lehetősége a diagnosztikában. Fül-Orr-Gégegyógyászat. 38: 3-5. (1992).

47 Lampé, I., Rácz, T. L.: Az otoakusztikus emisszió : normál hallókon szerzett első tapasztalataink. Fül-Orr-Gégegyógyászat. 38: 6-9. (1992). Margolis RH, Van Camp K.J, Wilson RH, Creten WL: Multifrequency tympanometry in normal ears. Audiology 24:44-53, (1985). Näätänen R, Gaillard AW, Mäntysalo S.: Early selective-attention effect on evoked potential reinterpreted. Acta Psychol (Amst). 42(4): Pálfalvi L.: Audiológiai asszisztensek tankönyve I. kötet, jegyzet, Budapest, Plinkert PK: Physiologie und pathophysiologie des Corti-Organs. Eur Arch of ORL Suppl I: (1995) Portman M, Aran JM. Electrocochleography. Laryngoscope, 81: (1971) Pytel J., Bauer M.: Saját fejlesztésű rendszer otoakusztikus emisszió mérésére Fül-Orr-Gégegyógyászat. 38: (1992) Pytel J. and Büki B: Moving time window analysis of transiently evoked otoacoustic emissions. Clin Otolaryngol Allied Sci. 20(5): (1992) Pytel J., Bauer M.: Akusztikus agytörzsi kiváltott potenciálok jelentkezési küszöbének meghatározása komputerrel. Fül- Orr- Gégegyógyászat,32,1-9. (1986). Pytel J.: Az agytörzsi kiváltott válasz audiometria (BERA) a klinikai gyakorlatban. Kandidátusi értekezés, Pécs, 1986.

48 Révai K, Katona G, Pytel J, Czinner A, Pataki L: Halláskárosodás megítélése a belsö fül hangenergia kibocsátásának segítségével aminoglikoziddal kezelt újszülöttekben. Orvosi Hetilap, 136(48) (1995) Révész Gy., A nagyothallás okozta munkaképesség-csökkenés mérvének megállapítása tonális és beszédaudiometria alapján, Fülorr-gégegyógyászat 11:7-16. (1965) Ribári o., A fül adaptációjának és fáradékonyságának jelentõsége és vizsgálata, Fül-orr-gégegyógyászat 11: (1965) Sørensen. H.: Clinical application of continuous threshold recording, Acta Otolaryngologica, 54: , (1962) Surján L. Pálfalvi L.: Klinikai Audiometria alapjai, Medicina, Budapest Picton, T.W., Woods, D.L., Baribeaum-Braun, J. & Healey, T.M.G., Evoked potential audiometry. Journal of Otolaryngology, 2, (1977) Thornton, ARD.: Click evoked otoacustic emission in hearing loss. XII. IERASG Symposium, Abstracts, 57.o. (1991) Irodalom APUZZO, M.L., YOSHINAGA-ITANO, C. (1995): Early identification of infants with significant hearing loss and the Minnesota Child Development Inventory. Seminars in Hearing. 16(2),

49 BARR, B. (1955): Pure tone audiometry for pre-school children. Acta oto-laryng., Suppl. 121, BEKE ZS., DEUTSCH O., TURI K., PYTEL J. (1998): Teljes körű objektív hallásszűrés megvalósítása Baján. Fül-orr-gégegyógyászat. 44, von BÉKÉSY, G. (1960): Experiments in hearing. McGraw-Hill, New York DISTORTION: Effect of Direct-Current Polarization. Science 164 (3878), DIX, M.R., HALLPIKE, C.S. (1947): The Peep-show. Br Med J. 2 (4531), GALAMBOS, R., HECOX, K.E. (1978): Clinical applications of the auditory brain stem response. Otolaryngol Clin North Am. 11(3), GALAMBOS, R., MAKEING, S., TALMACHOFF, J. (1981): A 40- Hz auditory potential recorded from the human scalp Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 78 (4), ( GÓSY M., OLASZY G., HIRSCHBERG J., FARKAS ZS. (1985a): Szintetizált szavak használata a beszédaudiometriában. I. Elvi alapok és módszer. Fül-orr-gégegyógyászat, 31, GÓSY M., OLASZY G., HIRSCHBERG J., FARKAS ZS. (1985b): Szintetizált szavak alkalmazása a beszédaudiometriában. II. Klinikai alkalmazás. Fül-orr-gégegyógyászat, 31,

50 GRANDORI, F., LUTMAN, M.E: (1996): Neonatal hearing screening programs in Europe: Towards a Consensus Development Conference. Audiology. 35, HIRSCHBERG J. (1994): A gyermek-fül-orr-gégészet fejlődése és új irányzatai. Gyermekgyógyászat 45 (1), JERGER, J. (1970): Clinical experience with impedance audiometry. Arch. Otolaryngol. 92, JEWETT, D.L. (1970): Volume conducted potentials in response to auditory stimuli as detected by averaging in the cat. Electroencephalogr Clin Neurophysiol 28, JEWETT, D.L., ROMANO, M.N., WILLISTON, J.S. (1971): Human auditory evoked potentials: possible brainstem components detected on the scalp. Science 167, JOINT COMMITTEE ON INFANT HEARING (1994): Position Statement. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 32, JOHNSON, J.L., MAUK, G.W., TAKEKAWA, K.M., SIMON, P.R., SIA, C.C.J., BLACKWELL, P.M. (1993): Implementing a Statewide System of Services for Infants and Toddlers with Hearing Disabilities. Seminars in Hearing. 14 (1), KATONA, G., BÜKI, B., FARKAS, Z., PYTEL, J., SIMON-NAGY, E., HIRSCHBERG, J. (1993): Transitory evoked otoacoustic emission (TEOAE) in a child with profound hearing loss. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 26,

AUDIOMETRIA. Szubjektív Objektív. Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása

AUDIOMETRIA. Szubjektív Objektív. Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása AUDIOMETRIA Szubjektív Objektív Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása Súgott, társalgó, kiáltó beszéd Hangvillavizsgálatok Weber (256 Hz) Rinné (1024 Hz) Szubjektív audiometria 1. Tisztahang

Részletesebben

Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió)

Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió) Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió) Akusztikus Kiváltott Potenciál (AKP) Hanginger hatására létrejövő diszkrét, rövid idejű elektromos agyi válaszok

Részletesebben

III./2. OBJEKTÍV VIZSGÁLATOK

III./2. OBJEKTÍV VIZSGÁLATOK III./2. OBJEKTÍV VIZSGÁLATOK Definíció: Objektívnek azokat az audiológiai eljárásokat nevezzük, amelyek alkalmazásával a beteg aktív közreműködése nélkül nyerünk információt. Az objektív hallásvizsgálat

Részletesebben

AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK

AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK Dr. Nagy Ferenc Kaposi Mór M r Oktató Kórház, Neurológiai Osztály Dr. Pfund Zoltán PTE, Neurológiai Klinika Klinikai Neurofiziológiai továbbk bbképzés, PécsP 2011

Részletesebben

7. Szűrővizsgálatok 7.1. Univerzális újszülött-kori objektív hallásszűrés A szűrés módszere

7. Szűrővizsgálatok 7.1. Univerzális újszülött-kori objektív hallásszűrés A szűrés módszere 1 7. Szűrővizsgálatok 7.1. Univerzális újszülött-kori objektív hallásszűrés Elfogadott tény, hogy a kisgyermekek úgy tanulnak meg beszélni, ahogy hallanak. A helyes beszédtanulás alapfeltétele, hogy a

Részletesebben

A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei

A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei Dr. Gáborján Anita 2016. november 10. Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika Gyermekeknek szóló rendezvények

Részletesebben

Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek

Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek Matievics Vera, Arany Tünde SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika, Szeged Noé Egészségközpont Szeged AUDIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKA -szubjektív

Részletesebben

2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia. Dr. Gáborján Anita. Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika

2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia. Dr. Gáborján Anita. Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika 2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia Dr. Gáborján Anita Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika Audiológia feladata megállapítani a hallás (halláscsökkenés) mértékét

Részletesebben

Audiológia. Dr. Gáborján Anita

Audiológia. Dr. Gáborján Anita Audiológia Dr. Gáborján Anita Audiológia feladata megállapítani a hallás (halláscsökkenés) mértékét meghatározni a halláscsökkenés okát, a laesio helyét meghatározni a szükséges terápiát, rehabilitációt,

Részletesebben

Gyermekek követéses objektív hallásvizsgálati eredményei zenei gyerekműsorok hatásának bemutatására

Gyermekek követéses objektív hallásvizsgálati eredményei zenei gyerekműsorok hatásának bemutatására Gyermekek követéses objektív hallásvizsgálati eredményei zenei gyerekműsorok hatásának bemutatására Dr. Gáborján Anita Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika 2015. április

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Pszichológia BA gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21

NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21 NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21 Korai detekció, korai ellátás kritikus a beszéd, nyelv és kognitív fejlődés szempontjából Klasszifikáció Típus Mérték Konfiguráció Keletkezés időpontja

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre.

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

2. Az emberi hallásról

2. Az emberi hallásról 2. Az emberi hallásról Élettani folyamat. Valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására, az élőlényben szubjektív hangérzet jön létre. A hangérzékelés részben fizikai, részben fiziológiai folyamat.

Részletesebben

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor László Tamás MD A hang, intenzitásától függően előidézhet Adaptációt, élettani jelenség a 70dB és annál

Részletesebben

Akusztikus válasz: otoakusztikus emisszió

Akusztikus válasz: otoakusztikus emisszió - 206-5.2.2. Akusztikus válasz: otoakusztikus emisszió Az otoakusztikus emissziót (OAE) Kemp fedezte fel 1978-ban. Sokan ezért "Kemp-echo"-nak is nevezik. Az otoakusztikus emisszió a külső hallójáratban

Részletesebben

III./3. Hallásszűrés

III./3. Hallásszűrés III./3. Hallásszűrés Miért szükséges az újszülöttkori hallásszűrés? Hallásszűrésről beszélünk, ha egy-egy kiválasztott célcsoportnál, tünetektől függetlenül, panaszmentesség esetén is hallásvizsgálatot

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia Bsc. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben EMG-ENG ENG és s kiváltott válasz v vizsgálatok helye és s szerepe a neurológiai betegségekben gekben Dr. Pfund Zoltán, PhD PTE Neurológiai Klinika DIAGNOSZTIKUS ALAPKÉRD RDÉS Tünetek Centrális Periféri

Részletesebben

Elektroencephalogram (EEG) vizsgálata Az alfa- és béta aktivitás változás vizsgálata (EEG II) A mérési adatok elemzése és értékelése

Elektroencephalogram (EEG) vizsgálata Az alfa- és béta aktivitás változás vizsgálata (EEG II) A mérési adatok elemzése és értékelése Elektroencephalogram (EEG) vizsgálata Az alfa- és béta aktivitás változás vizsgálata (EEG II) A mérési adatok elemzése és értékelése Pszichológia BA. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték: Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

Halláskárosodások szakértői véleményezése. dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017

Halláskárosodások szakértői véleményezése. dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017 Halláskárosodások szakértői véleményezése dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017 MI A HALLÁS? A környezetünkből származó hanghullámok érzékelése és feldolgozása. A hanghullámok

Részletesebben

Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/

Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/ Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/ Dr. Subicz Imre; Dr. Borkó Rezső Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Fül-orr-gégészeti és Szájsebészeti Osztály, Audiológia

Részletesebben

1. A hang, mint akusztikus jel

1. A hang, mint akusztikus jel 1. A hang, mint akusztikus jel Mechanikai rezgés - csak anyagi közegben terjed. A levegő molekuláinak a hangforrástól kiinduló, egyre csillapodva tovaterjedő mechanikai rezgése. Nemcsak levegőben, hanem

Részletesebben

AKUSZTIKUSAN KIVÁLTOTT VÁLASZOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSA. Tóth Ferenc

AKUSZTIKUSAN KIVÁLTOTT VÁLASZOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSA. Tóth Ferenc AKUSZTIKUSAN KIVÁLTOTT VÁLASZOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSA Tóth Ferenc Ph.D. Tézisek Szeged 2010. AKUSZTIKUSAN KIVÁLTOTT VÁLASZOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSA Tóth Ferenc Ph.D. Tézisek Témavezető: Dr. habil. Kiss

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása. Artefact ( műtermék )

Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása. Artefact ( műtermék ) Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása Artefact ( műtermék ) 1 Agyi hullámok csoportjai Ritmikus agyi hullámok (agyi ritmusok) Széles frekvencia spektrumú, vagy impulzus-szerű hullámok (pl. k-komplex)

Részletesebben

Sáry Gyula SZTE ÁOK Élettani Intézet

Sáry Gyula SZTE ÁOK Élettani Intézet A szenzoros transzdukció celluláris alapjai: a szenzoros inger neurális aktivitás összefüggés általános törvényszerűségei, a szenzoros (generátor) potenciál keletkezése különböző szenzoros modalitásokban,

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése.

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység funkcionál generátor tekercsek digitális

Részletesebben

Adatelemzési eljárások az idegrendszer kutatásban Somogyvári Zoltán

Adatelemzési eljárások az idegrendszer kutatásban Somogyvári Zoltán Adatelemzési eljárások az idegrendszer kutatásban Somogyvári Zoltán MTA KFKI Részecske és Magfizikai Intézet, Biofizikai osztály Az egy adatsorra (idősorra) is alkalmazható módszerek Példa: Az epileptikus

Részletesebben

A légzésszabályozás vizsgálata patkányon. A mérési adatok elemzése és értékelése

A légzésszabályozás vizsgálata patkányon. A mérési adatok elemzése és értékelése A légzésszabályozás vizsgálata patkányon A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia BSc. B gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:... [pont] 500 400 a n. vagus ingerlése... 300 200 idő Gyakorlatvezető:

Részletesebben

A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben. Doktori tézisek. Dr. Farkas Zsuzsanna

A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben. Doktori tézisek. Dr. Farkas Zsuzsanna A tremor elektrofiziológiai vizsgálata mozgászavarral járó kórképekben Doktori tézisek Dr. Farkas Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr. Kamondi Anita

Részletesebben

Az agyi jelek adaptív feldolgozása MENTÁ LIS FÁ R A DT S ÁG MÉRÉSE

Az agyi jelek adaptív feldolgozása MENTÁ LIS FÁ R A DT S ÁG MÉRÉSE Az agyi jelek adaptív feldolgozása MENTÁ LIS FÁ R A DT S ÁG MÉRÉSE Bevezetés I. A fáradtság lehet fizikai: a normál testi funkciók hiánya mentális: csökkent agyi aktivitás vagy kognitív funkciók. Megjelenhet

Részletesebben

Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr.

Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr. Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr. Küstel Marianna 1 Hallásvizsgálatok Küszöb: halláscsökkenés foka? helye? Küszöb

Részletesebben

Objektív elektrofiziológiai módszerek kidolgozása, alkalmazása a cochlearis implantátumok optimális működtetéséhez

Objektív elektrofiziológiai módszerek kidolgozása, alkalmazása a cochlearis implantátumok optimális működtetéséhez Objektív elektrofiziológiai módszerek kidolgozása, alkalmazása a cochlearis implantátumok optimális működtetéséhez BEVEZETÉS: A modern több csatornás cochlearis implantátumok megfelelő működtetéséhez,

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

Kizárólagos magyarországi forgalmazó: 1193 Budapest, Víztorony u. 20. III. em. Tel/Fax: 06 1 280 3044 amplivox@yarus.hu Tisztelt Partnerünk! Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Önnek a kiváló minőségű,

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

KRL Kontrol Kft Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: ; Fax: ; Web: KRL.HU

KRL Kontrol Kft Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: ; Fax: ;   Web: KRL.HU KRL Kontrol Kft. 2030 Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: +36 23 381-818; Fax: +36 23 381-542; E-mail: KRL@KRL.HU; Web: KRL.HU Mérési jegyzőkönyv Dátum: 2015.06.01. Iktatószám: 150601j01 Ügyintéző: KRL Kontrol

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

Orvosi fizika laboratóriumi gyakorlatok 1 EKG

Orvosi fizika laboratóriumi gyakorlatok 1 EKG ELEKTROKARDIOGRÁFIA I. Háttér A szívműködést kísérő elektromos változások a szív körül egy változó irányú és erősségű elektromos erőteret hoznak létre. A szívizomsejtek depolarizációja majd repolarizációja

Részletesebben

Az akciós potenciál (AP) 2.rész. Szentandrássy Norbert

Az akciós potenciál (AP) 2.rész. Szentandrássy Norbert Az akciós potenciál (AP) 2.rész Szentandrássy Norbert Ismétlés Az akciós potenciált küszöböt meghaladó nagyságú depolarizáció váltja ki Mert a feszültségvezérelt Na + -csatornákat a depolarizáció aktiválja,

Részletesebben

Instructions for Use. Impedance Audiometer AT235/AT235h

Instructions for Use. Impedance Audiometer AT235/AT235h Instructions for Use Instructions for Use - GB Gebrauchsanweisung - DE Instructions d utilisation - FR Bruksanvisning - SE Istruzioni per l Uso - IT Instrucções para a utilização - PT Käyttöohje - FI Οδηγίες

Részletesebben

Vázlat. Az EEG generátorai. Az EEG története. EEG elvezetése AZ EKP-ELEMZÉS ALAPJAI. Az EEG regisztrálható, ha a generátorok...

Vázlat. Az EEG generátorai. Az EEG története. EEG elvezetése AZ EKP-ELEMZÉS ALAPJAI. Az EEG regisztrálható, ha a generátorok... toth.denes@ttk.mta.hu Tóth Dénes AZ -ELEMZÉS ALAPJAI Felhasznált anyagok: Luck, S. J. (2005): An introduction to the event-related potential technique Handy, T. C. (2004): Event-related potentials: A methods

Részletesebben

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás MÁRKUS MIKLÓS ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELMI SZAKÉRTŐ

Részletesebben

GYERMEKKORI BESZÉDÉSZLELÉSI ÉS BESZÉDMEGÉRTÉSI ZAVAROK NIKOL KKT

GYERMEKKORI BESZÉDÉSZLELÉSI ÉS BESZÉDMEGÉRTÉSI ZAVAROK NIKOL KKT 1 GYERMEKKORI BESZÉDÉSZLELÉSI ÉS BESZÉDMEGÉRTÉSI ZAVAROK NIKOL KKT 2 Lektorálták: Dr. Torda Ágnes, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Várkonyi Ágnes, Johan Béla Országos Népegészségügyi

Részletesebben

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia Bsc. B / Pszichológia gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 25. A mérés száma és címe: 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 16. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv Jelkondicionálás Elvezetés 2/12 a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak extracelluláris spike: néhányszor 10 uv EEG hajas fejbőrről: max 50 uv EKG: 1 mv membránpotenciál: max. 100 mv az amplitúdó növelésére,

Részletesebben

A KORAI HALLÁSSZŰRÉS. Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika

A KORAI HALLÁSSZŰRÉS. Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika A KORAI HALLÁSSZŰRÉS Dr. Gáborján Anita 2014. Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika Ép hallás feltétele a megfelelő beszédfejlődésnek, kommunikáció kialakulásának, ép

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 LOKALIZÁCIÓS ALAPSÉMA Tünetek Centrális Perifériás Agy Gerincvelő Ideg Izom ANAMNÉZIS, FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT Anamnézis (kezesség) Jelen

Részletesebben

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Átmenet alakul ki akkor, ha van energiatároló (kapacitás vagy induktivitás) a rendszerben, mert ezeken a feszültség vagy áram nem jelenik meg azonnal, mint az ohmos

Részletesebben

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető Hallás időállandói Fizikai terjedési idők Dobhártya: végtelenül gyors Hallócsontok: 0.08ms késés Csiga: 20Hz: 3ms késés 100Hz: 1.5 ms késés 1000Hz: 0.3ms késés >3000Hz: késés nélkül Ideg-impulzus időtartam:

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Impulzív zaj eredetű halláskárosodás. RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka

Impulzív zaj eredetű halláskárosodás. RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka Impulzív zaj eredetű halláskárosodás RPG-7 lövészet által okozott halláskárosodás oka Előzmény 2013. nyarán az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kiképzési foglalkozás keretében lövészetet hajtott végre

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító)

Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító) Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító) 1. A D/A átalakító erısítési hibája és beállása Mérje meg a D/A átalakító erısítési hibáját! A hibát százalékban adja

Részletesebben

FEJEZETEK AZ ÉLETTAN TANTÁRGYBÓL

FEJEZETEK AZ ÉLETTAN TANTÁRGYBÓL Eke András, Kollai Márk FEJEZETEK AZ ÉLETTAN TANTÁRGYBÓL Szerkesztette: Ivanics Tamás Semmelweis Kiadó www.semmelweiskiado.hu B u d a p e s t, 2 0 0 7 Szerkesztette: Ivanics Tamás egyetemi docens, Semmelweis

Részletesebben

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés 1 1. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői Az oszcilloszkóp egy speciális feszültségmérő. Nagy a bemeneti impedanciája, ezért a voltmérőhöz hasonlóan a mérendővel mindig párhuzamosan kell kötni.

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Receptor felépítése. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG?

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Receptor felépítése. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? külső, belső környezet ei Érzékelési folyamat szereplői Az érzékelés biofizikájának alapjai specifikus transzducer központi idegrendszer Az jellemzői Receptor felépítése MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? Magasabb

Részletesebben

A hang mint mechanikai hullám

A hang mint mechanikai hullám A hang mint mechanikai hullám I. Célkitűzés Hullámok alapvető jellemzőinek megismerése. A hanghullám fizikai tulajdonságai és a hangérzet közötti összefüggések bemutatása. Fourier-transzformáció alapjainak

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Passzív alkatrészek és passzív áramkörök. Elmélet A passzív elektronikai alkatrészek elméleti ismertetése az. prezentációban található. A 2. prezentáció

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Az emberi hallás. A fül felépítése

Az emberi hallás. A fül felépítése Az emberi hallás A fül felépítése Külső fül: Hangösszegyűjtés, ami a dobhártyán rezgéssé alakul át. Középfül: mechanikai csatolás a dobhártya és a belső fül folyadékkal töltött részei között. Kb. 2 cm

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG ERG, VEP vizsgálatok. Elektrofiziológiai eto oógamódszerek e a látópálya funkcionális állapotának vizsgálatára Janáky Márta Jelentőségük nem invazív módszerek minimális kooperációt igényelnek objektív

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata Élettan és anatómia gyakorlat, pszichológia BA A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása Összeállította: dr. Szuhay Péter Budapest, 2013 Filename, 1 Hang és zaj 1. rész Dr. Szuhay Péter B & K Components Kft

Részletesebben

Transzportfolyamatok a biológiai rendszerekben

Transzportfolyamatok a biológiai rendszerekben A nyugalmi potenciál jelentősége Transzportfolyamatok a biológiai rendszerekben Transzportfolyamatok a sejt nyugalmi állapotában a sejt homeosztázisának (sejttérfogat, ph) fenntartása ingerlékenység érzékelés

Részletesebben

Népegészségügyi Kar. Fül-orr-gégészet

Népegészségügyi Kar. Fül-orr-gégészet Népegészségügyi Kar Fül-orr-gégészet Halláscsökkenések fajtái, diagnózisa Hallásrehabilitáció szempontjai Zajártalom A hallószerv felépítése Külsőfül fülkagyló, hallójárat és dobhártya Középfül hallócsontláncolat

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól. A távolságszenzorral kapcsolatos kísérlet, megfigyelés és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg az ultrahangos távolságérzékelő használatát. Szerezzenek jártasságot a kezelőszoftver használatában,

Részletesebben

Külső fül: Középfül: Belső fül:

Külső fül: Középfül: Belső fül: Hallási illúziók 1 A hallásról általában Kocsis Zsuzsanna MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet BME Kognitív Tudományi Tanszék Külső fül: fülkagyló, hallójárat irányított mikrofon A hallás

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Inger Modalitás Receptortípus. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG?

Érzékelési folyamat szereplői. Az érzékelés biofizikájának alapjai. Inger Modalitás Receptortípus. Az inger jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? külső, belső környezet ei Érzékelési folyamat szereplői Az érzékelés biofizikájának alapjai specifikus transzducer központi idegrendszer Az jellemzői MILYEN? HOL? MENNYI? MEDDIG? Magasabb szintű kódolás

Részletesebben

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ 101 ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel történik A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell Rendszerint az

Részletesebben

TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása

TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása Dokument ID: V1.1 verzió Budapest, 2015. május A leírás verzió-információja Verzió Dátum Változás Szerkesztette 1.0 2014.01.07. First edition Petri

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Önnek a kiváló minőségű, angliai Amplivox audiometriai berendezéseket, melyek magyarországi

Tisztelt Partnerünk! Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Önnek a kiváló minőségű, angliai Amplivox audiometriai berendezéseket, melyek magyarországi Kizárólagos magyarországi forgalmazó: 1193 Budapest, Víztorony u. 20. III. em. Tel/Fax: 06 1 280 3044 amplivox@yarus.hu Tisztelt Partnerünk! Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk Önnek a kiváló minőségű,

Részletesebben

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután Újszülöttkori görcsök Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens 2016. Április 7. Bókay délután BNO-kód : P90H0 Hivatalos név: Újszülöttkori görcsök Csoport: Újszülöttkori görcsök, A perinatális szakban keletkező

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására

Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására XXIX. Kandó Konferencia 29 th Kandó Conference November 21, 2013, Budapest, Hungary Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására Répás József, Dr. Wersényi

Részletesebben

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Lódi Péter(D1WBA1) 2015 Március 18. Bevezetés: Mérés helye: PPKE-ITK 3. emeleti 321-es Mérőlabor Mérés ideje: 2015.03.25. 13:15-16:00 Mérés

Részletesebben

28. fejezet. A fül, az arc, a szájüreg, az orr, a garat és a gége károsodásai. Lampé István Bögi Imre Ékes Erika Juhász Ferenc

28. fejezet. A fül, az arc, a szájüreg, az orr, a garat és a gége károsodásai. Lampé István Bögi Imre Ékes Erika Juhász Ferenc 28. fejezet A fül, az arc, a szájüreg, az orr, a garat és a gége károsodásai Lampé István Bögi Imre Ékes Erika Juhász Ferenc A fül-orr-gége betegségek és funkciókárosodások a nagyothallás, az egyensúlyzavarok,

Részletesebben

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre. Válasz Dr. Tamás Gábor bírálói véleményére Tisztelt Professzor Úr, Nagyon köszönöm a disszertáció alapvetően pozitív megítélését és a gondos bírálatot. A következőkben válaszolok a feltett kérdésekre.

Részletesebben

Gyakorló többnyire régebbi zh feladatok. Intelligens orvosi műszerek október 2.

Gyakorló többnyire régebbi zh feladatok. Intelligens orvosi műszerek október 2. Gyakorló többnyire régebbi zh feladatok Intelligens orvosi műszerek 2018. október 2. Régebbi zh feladat - #1 Az ábrán látható két jelet, illetve összegüket mozgóablak mediánszűréssel szűrjük egy 11 pontos

Részletesebben

CELLULÁRIS SZÍV- ELEKTROFIZIOLÓGIAI MÉRÉSI TECHNIKÁK. Dr. Virág László

CELLULÁRIS SZÍV- ELEKTROFIZIOLÓGIAI MÉRÉSI TECHNIKÁK. Dr. Virág László CELLULÁRIS SZÍV- ELEKTROFIZIOLÓGIAI MÉRÉSI TECHNIKÁK Dr. Virág László Intracelluláris mikroelektród technika Voltage clamp technika Patch clamp technika Membrane potentials and excitation of impaled single

Részletesebben

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra A soros RC-kör Az átmeneti jelenségek vizsgálatakor soros RC-körben egyértelművé vált, hogy a kondenzátoron a késik az áramhoz képest. Váltakozóáramú körökben ez a késés, pontosan 90 fok. Ezt figyelhetjük

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben