Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás"

Átírás

1 Kijelölés Másolás, mozgatás Kijelölt terület: téglalap alakú (az egér bal gombjának nyomva tartása melletti átlós mozgatással rakható le) szabadkézzel körülhatárolt tartomány szaggatott vonal veszi körül Másolás A kijelölt terület: háttérrel együtt (nem átlátszó) háttér nélkül (átlátszó) az egérmutató négyirányú nyíllá változik CTRL+vonszolás egér felenged, majd CTRL gomb is vagy CTRL+C és CTRL+V forróbill. 1. Feladat: Rajzolj egy tortát, öt égő gyertyával! 2. Feladat: Rajzolj sakktáblát! Rajzolj egy négyzetet! Másolással állíts elő egy 2x2-es négyzetet! A két átellenes négyzetet színezd ki feketére! A nagy (2x2) négyzet háromszori másolásával alakíts ki egy sort/oszlopot! Másold le ezt is háromszor! Helyezd el a feliratokat!

2 Mozgatás Hasonlóan a másoláshoz, csak CTRL nélkül! Itt az eredeti helyén nem fog megmaradni a kijelölt rész, csak az új helyen. (Fogd és vidd módszer) 3. Feladat: Rajzold meg az alábbi ábrát! Rajzolj egy négyzetet! Másolással állítsd elő a nagy négyzetet! Rajzold bele a bele illeszkedő nagy kört! Az ábrán kívül rajzolj egy kis kört, mozgasd bele a kör közepébe! A Fogd és vidd módszer csak egy rajzlapon belül működik, de nem alkalmas másik program, vagy rajzlapra való mozgatásra használjuk!ehhez egy átmeneti tárolót (vágólap) használunk. A képrészletet tehát rá kell másolnunk a vágólapra (kijelölés után CTRL+C, majd az új helyre beilleszteni CTRL+V)! 4. Feladat: Rajzolj házat kerttel és fával, valamint egy tájképet: utat szegélyező fasorral! Vágólap segítségével az út egy részét mozgasd át a ház elé!

3 Tükrözés Kijelölés Kép/Tükrözés/Forgatás (CTRL+R) Tükrözés, forgatás, nyújtás, döntés 5. Feladat: Rajzolj pillangót! A fél pillangó megrajzolható ívekből, körökből, lekerekített sarkú téglalapból. Nehéz szimmetrikus képet készíteni, ezért inkább másoljuk le a kész oldalt! Tükrözzük! Illesszük az eredetihez! (Egyforma lesz a két szárny) 6. Feladat: Rajzold meg a minta szerinti kis négyzetet! Készíts belőle 6x6-os nagy négyzetet a fenti módon! A minta négyzetet másold le, majd tükrözd vízszintesen, és illeszd az eredeti mellé! Az összeillesztett 2 négyzetet másold le, tükrözd függőlegesen, és illeszd az eredeti alá! Ezt a nagy négyzetet másold kétszer egymás mellé, így kialakul egy sor! A sort másold le még 2x az eredeti alá!

4 Forgatás Kijelölés Kép/Tükrözés/Forgatás (CTRL+R) A forgatás az óramutató járásával megegyező irányban történik. 7. Feladat: Rajzolj szélforgót! 8. Feladat: Rajzold meg a minta segítségével az alábbi ábrát! A minta négyzetet másold le háromszor, és forgasd el 90, 180, 270 fokkal! A négy négyzetből mozgatással illessz össze egy nagy négyzetet! Ezt a négyzetet kétszer egymás mellé illesztve kialakul egy sor. Másold a sort kétszer az eredeti alá! Nyújtás, zsugorítás Kijelölés Kép/Nyújtás/Döntés (CTRL+W) Beállítható az eredeti méret hány százalékára kívánjuk nyújtani vízszintesen, ill. függőlegesen a kijelölt részt. Ha 100 %-nál kisebb értéket adunk meg, akkor zsugorítás történik.

5 Egér segítségével is elvégezhető (bal egér+kijelölő téglalap csúcsain és oldalain lévő fekete pontok húzásával) Minőségromlással jár. 9. Feladat: Rajzold meg a minta segítségével az alábbi ábrát! A minta négyzetet nyújtsd meg kétszeresére (vízszintesen 200 %). Másold le kétszer egymás mellé, és még egyszer külön! A három egymás mellett lévő téglalapot másold le az eredeti alá, és mozgatással illeszd hozzá a külön lemásoltat! Az így kapott négy téglalapot illeszd a három már meglévő alá félig elcsúsztatva. Másold a sort kétszer az eredeti alá! Döntés Kijelölés Kép/Nyújtás/Döntés (CTRL+W) Beállítható az eredeti képhez képest hány fokkal kívánjuk dönteni vízszintesen, ill. függőlegesen a kijelölt részt. Szöge: -89 fok (balra) és 89 fok (jobbra) Térhatású képet lehet létrehozni így. 10. Feladat: Készíts az út menti fasorból szél fújta fákat, valamint a sík vidéken haladó útból hegyre vezető utat! 11. Feladat: Rajzold meg a minta segítségével az alábbi ábrát!

6 Ceruza 12. Feladat: Készíts felhős égboltot, ahol a nap kilátszik a felhők közül! Szabadkézi rajzolás Ecset 13. Feladat: Készíts nemzeti színű lobogót! Festékszóró 14. Feladat: Készíts gyárkéményből kiáramló szürke füstöt! Színek Paletta színeinek megváltoztatása A paletta előre definiált 28 színén kívül használhatunk újabb színeket, ha a palettán valamelyik színt leváltjuk. A lecserélendő színen (jobb, vagy bal egér gombbal) duplát kattintva nemcsak a paletta, hanem az előtér, ill. a háttérszínt is lecserélhetjük: A fenti ablakban 48 alapszín közül választhatunk, valamint 16 egyéni szín létrehozására van lehetőségünk, amelyeket több mint 16,7 millió szín közül választhatunk ki. Egyéni szín előállítása:

7 HVS-kód: Árnyalat-Telítettség-Fényerő RGB-kód: vörös-zöld-kék összetevők mennyiségének megadásával (fehér = #(255,255,255); fekete = #(0,0,0); A kiválasztott szín a SzínłEgyszínű téglalapban látható. A menüből a Színek/Színek szerkesztése menüpont alatt érhető el ugyanez. Színradír 15. Feladat: Az előző feladat gyárkéményét fesd át fehér helyett téglaszínűre, a kiáramló szürke füstöt pedig feketére! A lecserélendő szín az előtérszín, az új szín a háttérszín! Az előtérszínt a háttérszínre cserélhetjük, ha az egér jobb gombját lenyomva mozgatjuk az egeret. Színek megfordítása Színradírral elég nehézkes bonyolult, és lassú két, inverz színű ábra színeinek felcserélése. Kép/Színek megfordítása menüponttal. Csak a kijelölt képrészletre vonatkozik. Ha nincs kijelölés, akkor az egész képet átszínezi a program. Kétszer egymás után végrehajtva az eredeti képet kapjuk vissza. A program segítségével megállapíthatóak a különböző színek inverz színei (sárga, lila). Oldalbeállítás Fájl/Oldalbeállítás paranccsal. Oldalbeállítás, nyomtatás Papír méret legördülő menü (pl.: A4-es papír: 209x297 mm) papírforrás (nyomtatófüggő) Tájolás álló/fekvő laptájolás (a nyomtatóba ugyanúgy kerül a papír mindkét esetben) Margók papír szélén milliméterekben megadott üres terület (nyomtatófüggő, hogy megenged-e 0 mm-es margót)

8 Kép tulajdonságai Kép méretének megváltoztatása: rajzlap szélein található átméretező pontokkal (nem pontos) Kép/Tulajdonságok menüpont Kép mérete: o megadható a kép szélessége és magassága (hüvelyk, cm, képpont) o alapértelmezett: 8,44x6,35 cm 320x240 képpont Kép adatai: o utolsó mentés időpontja o filemérete o új, mentetlen rajzlap esetén: nincs adat Nyomtatási kép Fájl/ Nyomtatási kép menüpont milyen lesz a kép nyomtatás után hol helyezkedik el a papíron milyen a kép térkitöltése Nagyítás/Kicsinyítés/Kétoldalas/Nyomtatás gomb Nyomtatás Fájl/Nyomtatás menü o teljes kép/részlet o példányszám o nyomtatás fájlba 16. Feladat: Egy üres rajzlapot állítsd be A/4-es fekvő lapra 30 mm-es margókkal (bal, jobb, alsó, felső)! Számold ki, mekkorára választhatod maximum a kép méretét, hogy ráférjen egy oldalra! Gyakorlás: 17. Feladat: Rajzolj abakuszt! 18. Feladat: Rajzolj színes ceruzákat tartalmazó dobozt! 19. Feladat: Rajzolj céltáblát! 20. Feladat: Rajzolj sakktáblát! 21. Feladat: Rajzolj Rubik-kockát!

9 22. Feladat: Készíts montázst az eddig rajzolt képek felhasználásával! 23. Feladat: Készíts dobot! 24. Feladat: Készíts szélmalmot! 25. Feladat: Készíts másolással szakadó esőt! Rajzold meg azt is, ha el kezd fújni a szél! 26. Feladat: Rajzolj kottarészletet a tanult műveletek felhasználásával! 27. Feladat: Rajzolj mézescsuprot! Helyezz rá méz nyújtott feliratot! 28. Feladat: Rajzolj horgonyt! 29. Feladat: Készíts pezsgőspoharat (térbeli rajzzal)! 30. Feladat: Rajzolj hagyományos parketta-mintát (nem szalagparketta!) egyetlen téglalapból kiindulva, forgatással és döntéssel! 31. Feladat: Rajzolj ceruzával fát, bokrot, virágot. Másolással és mozgatással készíts belőle erdei tájat! 32. Feladat: Rajzolj ceruzával fenyőfát! Ecsettel helyezz rá díszeket, legyen belőle karácsonyfa!!

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal (A helyes elrendezés megjelenítéséhez, kérjük a Word webes elrendezésének használatát.) Logo bemutatása, telepítése... 2 Rajzolási műveletek...

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az In Design kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Készítették a Dunaújvárosi Főiskola Déri János

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Készítette: Krisz, 2006 Második, átdolgozott kiadás, 2014 ckirbi@freemail.hu A második kiadás elkészítésében közreműködött: phontanka. Bevezetés Ez

Részletesebben

RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL

RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL PÉTER SZABÓ ISTVÁN: RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL Posztszekunderi jegyzet másodéves élelmiszeripari gépészmérnök-hallgatók részére Lektorálta: JAKUBEK LAJOS okl. gépészmérnök,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv myhouse-1 myhouse-2 my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv DesignSoft Kft. myhouse-3 myhouse-4 1 Követelmények

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ AZ IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ EZ A MUNKAFÜZET A MAGYAR IMAGINE CSOMAG RÉSZE, AMELY ISKOLAI LICENSZSZERZ(DÉS KERETÉBEN KERÜL TERJESZTÉSRE. AZ EREDETI M* SZERZ(I: ANDREJ BLAHO

Részletesebben

Skatulya-elv. Sava Grozdev

Skatulya-elv. Sava Grozdev Skatulya-elv Sava Grozdev Egy alapvető szabály, azaz elv azt állítja, hogy: ha m testet szétosztunk n csoportba és m > n, akkor legalább két test azonos csoportba fog kerülni. Ezt az elvet különböző országokban

Részletesebben

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok 15. modul: SÍKIDOMOK 7 I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok Módszertani megjegyzés: A jelen modult többnyire kibővített ismétlésnek szántuk, és fő célja az alapfogalmak és az alapismeretek

Részletesebben

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható.

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható. 1. feladat. 013 pontosan egyféleképpen írható fel két prím összegeként. Mennyi ennek a két prímnek a szorzata? 40 Megoldás: Mivel az összeg páratlan, ezért az egyik prímnek párosnak kell lennie, tehát

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Bevezetés Az táblázatkezelők voltak azok a programok, amelyek a PC-k robbanásszerű elterjedését idézték elő. Az üzletemberek, vállalkozók

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés

MUNKAANYAG. Bacsó Miklós. Szövegszerkesztés haladóknak. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Bacsó Miklós Szövegszerkesztés haladóknak A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat.

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat. 298. LECKE Átlátszóság használata Ha szükséges, nagyítsuk fel a nézetet, hogy könnyen el tudjuk olvasni a szöveget. 2 Válasszuk ki az Effects panelen a Fill szintet, majd változtassuk 70%-ra az Opacity

Részletesebben

InterNorm Ablakszerkesztő Alkalmazás Útmutató

InterNorm Ablakszerkesztő Alkalmazás Útmutató InterNorm Ablakszerkesztő Alkalmazás Útmutató 2011 Internorm Használati Útmutató 2011 1 Program és Könyvtárfejlesztés: ÉPTÁR Kft. 1033 Budapest, Mozaik u. 6. tel: +36 (1) 225 73 55 fax: +36 (1) 225 73

Részletesebben

A geometriák felépítése (olvasmány)

A geometriák felépítése (olvasmány) 7. modul: HÁROMSZÖGEK 13 A geometriák felépítése (olvasmány) Az általános iskolában megismertük a háromszöget, a négyzetet, a párhuzamosságot és hasonló geometriai fogalmakat, és tulajdonságokat is megfogalmaztunk

Részletesebben

AL-2021 AL-2041 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁS TÍPUS AL-2021 AL-2041

AL-2021 AL-2041 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁS TÍPUS AL-2021 AL-2041 TÍPUS AL-0 AL-0 DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI UTASÍTÁS AL-0 Oldal TARTALOM... BEVEZETŐ... PAPÍR BEHELYEZÉSE...9 SZOFTVER TELEPÍTÉSE.. FÉNYMÁSOLÓ FUNKCIÓK 5 NYOMTATÓ FUNKCIÓK...7 LAPOLVASÓ

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben

TIR FHKK Vastagkliens használata TIR

TIR FHKK Vastagkliens használata TIR TIR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VASTAG KLIENS ALKALMAZÁSOK Kapcsolódó dokumentumok Ssz. Dokumentum típusa Fizikai megjelenés Dokumentum helye és neve 1. TIR Rendszerterv Word dokumentum \\Dk_cad_server\projektek\TIR\Dokum

Részletesebben

Programozás Delphi-ben

Programozás Delphi-ben Tartalom Mgr. Végh László Programozás Delphi-ben Komárom, 2006. október 26. Mgr. Végh László, 2005-2006 http://www.prog.ide.sk 1. Mi a Delphi?...1 2. Az integrált fejlesztői környezet...3 3. Első programunk

Részletesebben

Pere László A GNU/Linux programozása grafikus felületen

Pere László A GNU/Linux programozása grafikus felületen gtk 2007/10/21 14:22 page1 #1 Pere László A GNU/Linux programozása grafikus felületen Változat: 1.16 gtk 2007/10/21 14:22 page2 #2 (c) 2006 2007 Pere László A szerző hozzájárul a jelen mű változatlan formában

Részletesebben