III. Fájlkezelés, nyomtatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "III. Fájlkezelés, nyomtatás"

Átírás

1 III. Fájlkezelés, nyomtatás Fájlkezelés A dokumentumokat fájlokban tároljuk. A fájlok megnyitásakor (másképpen: betöltésekor) a dokumentum a háttértárolóról (például a merev- vagy hajlékonylemezrõl) a szövegszerkesztõ programba kerül, ahol módosíthatjuk. A fájlok mentésekor a szerkesztett dokumentum a háttértárolóra kerül, ahol a számítógép árammentes állapotában is megõrzõdik. A mentésnek két változata létezik: Ha a fájlnak új nevet akarunk adni (esetleg azért, mert nem is volt neve), vagy más meghajtóra, illetve könyvtárba szeretnénk helyezni, válasszuk a Mentés másként lehetõséget. Ha a fájl nevét, helyét, szerkezetét nem kívánjuk változtatni, a Mentést válasszuk. Ilyenkor a régi helyen és néven a megváltoztatott dokumentum fog tárolódni. (Ebben az esetben az elõzõ tartalom természetesen elvész!) Munka közben gyakran mentsük dokumentumainkat, mert ha valamilyen gond adódik (áramszünet, esetleg a Windows vagy a Word lefagyása), könnyen kárba veszhet a munkánk! Biztonságosabb megoldás, ha a dokumentumot több különbözõ néven és helyre is mentjük. A Word-ben automatikus mentés is beállítható. Ilyenkor bizonyos idõközönként a beavatkozásunk nélkül is menti a program a szerkesztett dokumentumot. Dokumentumtípusok WORD DOKUMENTUM A Word alapértelmezett dokumentumtípusának kiterjesztése DOC. Ebben a saját állománytípusban tudja a Word a dokumentumok formáját, tartozékait (például a nyelvi beállítást, a makrókat 4, a jelszót) teljesen megtartani. Ezért minden dokumentumot mentsünk Word dokumentum formátumban! Az egymás után következõ Word-változatok mindegyike DOC kiterjesztésû állományt hoz létre, de ezek némileg különböznek és a fájlnévben nem jelzik, hogy melyik Word-del készült. Ez akkor gond, ha egy késõbbi változattal létrehozott szöveget olvasnánk be egy elõzõvel. Mivel ez nem feltétlenül mûködik, ha olyan helyre viszünk anyagot, ahol feltételezhetõleg korábbi Word-öt használnak, mentsünk megfelelõ formátumban. A Word dokumentum tartalmazhat jelszót, de sokat ne várjunk a jelszavas védelemtõl, könnyen feltörhetõ. Kétféle jelszót is használhatunk egy dokumentumhoz: Jelszó a megnyitáshoz: A dokumentum csak a jelszó ismeretében nyitható meg. Jelszó a módosításhoz: A dokumentum csak a jelszó ismeretében szerkeszthetõ. Ha valaki ismeri a megnyitási jelszót, nem feltétlenül módosíthatja a dokumentumot. 4 A makró, névvel rendelkezõ automatikusan induló utasítás sorozat.

2 10 Informatikai füzetek SZÖVEGFÁJL Az egyszerû szerkesztõprogramok (például: Jegyzettömb) által létrehozott szöveges állományokat (az ún. ASCII fájlokat) a Word-ben összefoglalóan szövegfájlnak nevezik. Ezek általában TXT kiterjesztésûek. A legegyszerûbb szövegfájl jellemzõi: Semmilyen, szabályosan használható formázási lehetõséget nem tartalmaz. (Egyedi megoldásokkal például több szóközzel persze úgy-ahogy lehet formázni a szöveget.) Karaktereken kívül semmilyen más dolgot nem tartalmaz. Nem tartalmazhat például hasábokat, képet, jelszót, vagy makrót (így makróvírusokat sem!). Az egyszerû szövegfájlok sokszor nem tartalmaznak ékezetes betûket sem (régebben sohasem tartalmaztak). A fájl kisméretû. Többféle szövegfájl létezik. A legegyszerûbb szövegfájlt a Word Csak szöveg-nek nevezi. Az így mentett fájlban levõ ékezetes betûket a grafikus felületû egyszerû szerkesztõk (például a Jegyzettömb) általában képesek helyesen elolvasni, a parancssoros (DOS-os) programok azonban nem. Az MS-DOS szöveg-ként mentett dokumentumban levõ ékezetes betûknél éppen fordított a helyzet: ezeket a DOS-os programok jelenítik meg helyesen, míg a windowsos szövegszerkesztõk nem tudják értelmezni a bennük levõ ékezetes betûket. A Csak szöveg és az MS-DOS szöveg típusoknak létezik olyan változata, amely formázási lehetõségként tartalmazza a sortörést (vagyis ekkor nem egy sor az egész dokumentum). RICH TEXT FORMAT A legtöbb szövegszerkesztõ ismeri és használja ezt a formátumot. Kiterjesztése RTF. Mentéskor a legtöbb formázási lehetõséget megtartja, viszont a jelszót nem õrzi meg. HTML DOKUMENTUM A szerkesztett szöveget weblapként is menthetjük. Ne várjunk nagy dolgokat, a Word nem weblapszerkesztõ! Nem minden formázás jelenik meg pontosan úgy a weblapon, mint ahogy azt a Word-ben látjuk. A fájl kiterjesztése HTM. Konvertálás Minden szövegszerkesztõnek van egy saját fájlformátuma, amiben képes a lehetõségeit (formázás, beállítások, makró, jelszó stb.) teljesen kihasználni. A felhasználó viszont azt szeretné, ha dokumentumai átvihetõk lehetnének más szövegszerkesztõ programokba (esetleg weblapszerkesztõkbe) is. A szövegfájl-formátumokat több-kevesebb sikerrel egymásba alakíthatjuk. Az átalakítást idegen szóval konvertálásnak nevezzük. Ha például a Jegyzettömbben megszerkesztett egyszerû szövegfájlt a Worddel nyitjuk meg, a program automatikusan átalakítja azt.

3 Szövegszerkesztés 11 A Word, ha egy fájlt megnyitunk, alapbeállítás szerint automatikusan átalakítja, de sajnos a fájl típusát idõnként rosszul állapítja meg. Például a TXT fájlokat automatikusan Csak szöveg-ként tölti be, így az MS-DOS szöveg-ként mentett fájlokban az ékezetes betûk nem lesznek olvashatók. A Word-öt beállíthatjuk (az Eszközök/Beállítások ablak Általános lapján), hogy átalakítás elõtt megjelenítsen egy ablakot, ahol mi adhatjuk meg, hogy az adott fájl milyen típusú. ECDL fájlkezelés A vizsgán a fájlkezelés (megnyitás, mentés) olyan alapszintû mûvelet, amelyért nem jár pont. Ha a vizsgázó nem tudja a fájlt megnyitni vagy menteni, a vizsgája sikertelen! A mentésbe nem értendõ bele a nem DOC formátumú mentés. Az csak pontlevonással jár. Több dokumentum együttes használata* Nagymértékben megkönnyítheti a szövegszerkesztési munkát, hogy a már meglévõ anyagainkat vagy azok egy részét is felhasználhatjuk a jelenlegi munkánkhoz. A beillesztésre több lehetõségünk van: Egy teljes fájlt szúrunk be a dokumentumba. Egy másik szövegbõl kivágjuk a minket érdeklõ részt, és átmásoljuk a szövegbe a vágólap segítségével. Ehhez a másik dokumentumot is be kell töltenünk a szövegszerkesztõbe (esetleg egy másik programba). A Word-ben egyszerre több dokumentumot is megnyithatunk, különbözõ munkaterületeken. Ezek közül többnyire csak az utoljára megnyitott látszik. Az újonnan megnyitott dokumentumok a már használttól függetlenül, új munkaterületen jelennek meg. (A dokumentumba beszúrt fájl nem új dokumentum!) Minden megnyitott fájl erõforrást igényel, ezért lassítja a gépet. A fölösleges dokumentumokat csukjuk be. Kezelési leírások AZ AUTOMATIKUS KONVERTÁLÁS TILTÁSA* Kattintsunk az Eszközök/Beállítások menüpontra. Váltsunk az Általános lapra. Kapcsoljuk be a Konvertálás jóváhagyása megnyitáskor kapcsolót! OK. SZÖVEGFÁJL MEGNYITÁSA Kattintsunk a Fájl/Megnyitás menüpontra. Megjelenik a Megnyitás ablak. A Hely lista melletti nyílra kattintva a listából kattintással válasszuk ki azt a meghajtót, ahol a betöltendõ fájl található. Az alatta lévõ ablakban kattintsunk duplán arra a könyvtárra, ahol a fájl található. A Hely ablakban látható az aktuális könyvtár. Válasszuk ki a Fájltípus listából, milyen típusú állományt szeretnénk betölteni. Ha nem Word dokumentumot akarunk betölteni, válasszuk a Minden fájl lehetõséget, így a könyvtárban található összes fájl látszani fog. A könyvtárban található fájlok közül válasszuk ki azt, amelyiket meg szeretnénk nyitni, és kattintsunk a Megnyitás gombra.

4 12 Informatikai füzetek Aktuális könyvtár Ugrás egy könyvtárral feljebb Fájlok Fájltípus MENTÉS MÁSKÉNT Ha a dokumentumot más néven vagy más helyre szeretnénk menteni, kattintsunk a Fájl/Mentés másként menüpontra. Ekkor a Mentés másként ablak jelenik meg, amely nagyon hasonlít a Megnyitás ablakhoz. Az elõzõek alapján lépjünk be abba a könyvtárba, ahová menteni szeretnénk a dokumentumunkat. A Fájlnév ablakba írjuk be a fájl nevét. A Fájltípus ablakban válasszuk ki a megfelelõ formátumot. A Mentés gombra történõ kattintással indítsuk el a mentést. HTML mentés A Mentés gombra kattintás után megjelenik a Microsoft HTML konverzió ablak (Csak a Word 97-ben, a Word 2000 azonnal ment!), ahol választani kell a nemzetiségnek megfelelõ karakterkészletek közül. A felkínált közép-európai általában megfelel. A mentés tényleges megkezdéséhez az OK gombra kell kattintunk. Ha HTML-ben mentünk, a szövegszerkesztõ átalakul. Elõkerül a webes eszköztár és böngészõ nézetbe kerülünk. Ezek munka közbeni elkerülése végett érdemes a HTML mentést a feladatsor végére hagyni! Egyéb formátumok Ha nem Word dokumentum formátumban mentünk, figyelmeztetõ üzenetet kaphatunk, hogy formázásaink egy része vagy a jelszó elveszhet. Ilyenkor az OK gombra kattintva kezdõdik a tényleges mentés. MENTÉS Kattintsunk a Fájl/Mentés menüpontra. (Kattinthatunk a gombra is.) AUTOMATIKUS MENTÉS* Kattintsunk az Eszközök/Beállítások menüpontra. A Mentés lapon kapcsoljuk be az Automatikus mentés kapcsolót, és állítsuk be mellette, hány percenként készüljön mentés. OK.

5 Szövegszerkesztés 13 Minél kisebb idõt adunk meg, annál többször szakítja meg a Word a munkánkat mentés közben nem mindig tudunk dolgozni, nagyobb dokumentumoknál pedig a mentés sokáig tarthat, viszont minél nagyobb idõt adunk meg, annál több munkánk veszhet kárba egy esetleges rendellenesség miatt (az utolsó mentés óta létrehozott dolgok). Tapasztalataink szerint kb perc az optimális. JELSZÓ BEÁLLÍTÁSA* Kattintsunk az Eszközök/Beállítások menüpontra, majd váltsunk a Mentés lapra. Írjuk be, ha igényeljük, a megnyitáshoz szükséges jelszót a Jelszó a megnyitáshoz mezõbe. Írjuk be, ha igényeljük, az átszerkesztéshez szükséges jelszót a Jelszó a módosításhoz mezõbe. Kapcsoljuk be a Módosítása kerülendõ kapcsolót, ha nem akarjuk, hogy a jelszót módosíthassák. OK. Megjelenik A jelszó megerõsítése ablak: Ha csak egy jelszót adtunk meg, az ablakban azt kell még egyszer beírni. Két jelszó esetén, a program elõbb a megnyitás jelszavát kéri megismételni (bár az ablak szövege ezt nem jelzi), másodszor a módosításét. Kattintsunk az OK-ra. DOKUMENTUMOK NYOMTATÁSA Válasszuk a Fájl/Nyomtatás menüpontot. Az ablak Nyomtatási tartomány részében állítsuk be, mit kívánunk nyomtatni: Minden oldal a teljes dokumentumot; Aktuális oldal a kurzort tartalmazó oldalt; Oldalak a kiválasztott oldalakat. A nyomtatandó oldalak számának megadása a következõképpen történik: 2-5 a 2.-tól az 5.-ik oldalig, 2, 5, 9 a 2., 5. és 9. oldalakat, -7 a 7.-ik oldalig mindet, 5- az 5. oldaltól kezdve mindet. A Nyomatok részben állítsuk be a másolatok számát. A Nyomtató rész Név listájában választhatunk a telepített nyomtatók közül, ha több is kapcsolódik a gépünkhöz (például hálózaton keresztül). A Tulajdonságok gombra kattintva egy ablakban beállíthatjuk a nyomtató paramétereit. Ha egy lapnak mindkét oldalára szeretnénk nyomtatni, és ezt a nyomtató nem tudja, érdemes a Nyomtatás lenyíló lista segítségével a Páratlan és Páros oldalakat külön-külön kinyomtatni.

6 14 Informatikai füzetek A Word 2000 ugyanebben az ablakban még felkínálja a Nagyítás/kicsinyítés részben annak beállítását, hogy a papír egy oldalára a szöveg hány oldala kerüljön (Több oldal egy lapon). Ugyanitt adhatjuk meg a papírméretet is. (A tapasztalat szerint, ha több oldalt szeretnénk egy lapra nyomtatni, nem szabad az automatikus beállításon hagyni!) A nyomtatást az OK gombra kattintva indíthatjuk el. SZÖVEGFÁJL BESZÚRÁSA Lépjünk a kurzorral a szövegben oda, ahova a külsõ szöveget be szeretnénk illeszteni. Kattintsunk a Beszúrás/Fájl menüpontra. Keressük meg a beillesztendõ fájlt, és nyomjunk ENTER-t! A fájl a szövegmutató helyétõl kezdõdõen szúródik be. ÚJ, ÜRES DOKUMENTUM LÉTREHOZÁSA Kattintsunk a Szokásos eszköztár Új dokumentum gombjára. DOKUMENTUM BEZÁRÁSA Kattintsunk a Fájl/Bezárás menüpontra. Ha elõzõleg nem mentettük a fájlt az utolsó módosítás óta, megjelenik egy figyelmeztetõ ablak: Menti a dokumentum módosításait? Az Igen gomb választásával a dokumentumot mentjük és bezárjuk. A Nem gomb választásával a dokumentumot bezárjuk, de nem mentjük (a változtatások elvesznek). A Mégse gomb választásával visszavonjuk a kiadott parancsot, tehát nem mentünk és nem is zárjuk be a dokumentumot. VÁLTÁS A MEGNYITOTT DOKUMENTUMOK KÖZÖTT* Kattintsunk az Ablak menüre. Az elválasztó vonal alatti részen válasszuk ki annak a dokumentumnak a nevét, amelyikkel dolgozni szeretnénk. Lépésrõl lépésre 1. MINTAFELADAT Vonjuk össze a KEPKESZ.DOC és VICCKESZ.DOC fájlokat! A KEPKESZ tartalma legyen elöl! Csatoljunk egy képet a dokumentum végére! Mentsük TXT formátumban is úgy, hogy az ékezetes betûk a DOSban is olvashatók maradjanak! A mentést hajlékonylemezre végezzük! A leírásban feltételezzük, hogy a fájlok a C:\DOCS könyvtárban vannak. Fájl megnyitása Kattintsunk a Fájl/Megnyitás menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki a C: meghajtót. A Hely lista alatti ablakban kattintsunk duplán a könyvtár (DOCS) nevére! Ekkor belépünk a könyvtárba. Kattintsunk duplán a KEPKESZ fájlnévre, így megnyílik a fájl.

7 Szövegszerkesztés 15 Fájl beszúrása A jobb oldali gördítõmezõ segítségével menjünk a dokumentum végére. Kattintsunk az egérrel egyszer a mondat végi pont után. Üssük le az ENTER billentyût! A kurzor jelenlegi helyétõl fog kezdõdni a második dokumentumrészlet. Kattintsunk a Beszúrás/Fájl menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki a C: meghajtót. A Hely lista alatti ablakban kattintsunk duplán a könyvtár (DOCS) nevére. Ekkor belépünk a könyvtárba. Kattintsunk duplán a VICCKESZ fájlnévre. Megjelenik a második dokumentumrészlet is. Fájl csatolása Nyissuk meg a Windows Intézõt. (A Word maradjon nyitva!) A Windows Intézõben jelöljük ki a C:\DOCS könyvtárban a csatolandó BEARS.GIF fájlt. Kattintsunk a Szerkesztés/Másolás menüpontra. (Még mindig a Windows Intézõben vagyunk.) A fájl a vágólapra kerül. A Word-ben kattintsunk az utolsó bekezdés végére. (Ide fog kerülni a csatolt fájl.) Ismét a Word-ben válasszuk a Szerkesztés/Irányított beillesztés menüpontot. A megjelenõ ablakban válasszuk a Csatolás lehetõséget, majd kattintsunk az OK-ra. Mentés DOC formátumban Mentsük a dokumentumot, egyelõre DOC formátumban, a biztonság kedvéért! Kattintsunk a Fájl/Mentés másként menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki az A: meghajtót. Alul, a Fájlnév mezõbe írjuk be a dokumentum nevét: OSSZEVON. Ellenõrizzük, hogy a Fájltípus listában az szerepel-e, hogy Word dokumentum. (Ha nem, akkor ezt válasszuk ki a listából.) Kattintsunk a Mentés gombra. Mentés TXT formátumban Kattintsunk a Fájl/Mentés másként menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki az A: meghajtót. Alul, a Fájlnév mezõbe írjuk be a dokumentum nevét: OSSZEV. A Fájltípus listából válasszuk az MS-DOS szöveg lehetõséget. Kattintsunk a Mentés gombra. 2. MINTAFELADAT Az elõbbi feladatban létrehozott dokumentumot töltsük be úgy, hogy látszódjanak az ékezetes betûk! Az utolsó viccet másoljuk külön dokumentumba, amit mentsünk VICC néven, a Weben közzétehetõ formátumban. A konvertáló ablak megjelenítése Nyissunk egy üres dokumentumot. Kattintsunk a Szokásos eszköztár Új üres dokumentum gombjára. Kattintsunk az Eszközök/Beállítások menüpontra. Váltsunk az Általános lapra. Kapcsoljuk be a Konvertálás jóváhagyása megnyitáskor kapcsolót. OK. Fájl megnyitása Kattintsunk a Fájl/Megnyitás menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki az A: meghajtót.

8 16 Informatikai füzetek A Fájltípus listából válasszuk a Minden fájl lehetõséget. Kattintsunk duplán az OSSZEV fájlnévre. Megjelenik a Fájl konvertálása ablak. Itt válasszuk az MS-DOS szöveg lehetõséget. OK. Megnyílik a fájl. (A képek és a hasábok hiányoznak, mivel TXT formátumban nincsenek ilyen objektumok.) Szövegrészlet áthelyezése A jobb oldali gördítõmezõ segítségével mozogjunk a dokumentum végére. Vigyük az egeret a Bankba sor elejére, amíg az egérmutató alakja jobbra felfelé mutató nyíl ( ) nem lesz. Tartsuk az egér bal gombját lenyomva és húzzuk lefelé, amíg a Nem, revolverem sort is kijelöltük. Ott engedjük fel az egér gombját. A Másolás gombra kattintva helyezzük a kijelölt szöveget a vágólapra. Kattintsunk az Ablak menü Dokumentum1 pontjára. Így a feladat elején megnyitott üres dokumentumba kerülünk. Illesszük be a vágólapról a viccet a Beillesztés gombbal. Mentés weblapként Kattintsunk a Fájl/Mentés másként menüpontra. Gördítsük le a Hely listát, és válasszuk ki az A: meghajtót. Alul, a Fájlnév mezõbe írjuk be a dokumentum nevét: OSSZEWEB. Válasszuk a Fájltípus listából a HTML dokumentum (Weblap) lehetõséget. A Mentés gombra kattintás után megjelenik a Microsoft HTML konverzió ablak, ahol választani kell a nemzetiségnek megfelelõ karakterkészletek közül. Az alapértelmezés megfelelõ. (A Word 2000-ben nem jelenik meg új ablak, hanem azonnal ment!) A mentés tényleges megkezdéséhez kattintsunk az OK-ra. Gyakorló feladatok 1. A kijelölt könyvtárban találjuk a HUMOR1.DOC, HUMOR2.DOC,, HUMOR5.DOC fájlokat. a) Nyissuk meg a HUMOR1.DOC-ot! b) Fûzzük hozzá a többit úgy, hogy a HUMOR2 szövege a HUMOR1 elé, a többi mögé kerüljön, sorrendben! c) Mentsük az egyesített dokumentumot HUMOR néven, DOC, TXT, RTF és HTML formátumokban! 2. Töltsük be a KEPLEIR.TXT fájlt Csak szövegként, majd MS-DOS szövegként! Mi a különbség? 3. Az összevont HUMOR.DOC elsõ és utolsó három viccét tegyük át egy másik dokumentumba, amit mentsünk VICC néven, majd a Világhálón közzétehetõ formátumban is! 4. Töltsük be a VICCKESZ.DOC fájlt! Nézzük meg minden megjelenítési módban! Figyeljük meg a különbségeket! Nézet/Oldalkép (Nyomtatási kép), Nézet/Normál, Fájl/Nyomtatási kép. 5. Töltsük be a KEPKESZ.DOC fájlt! Nézzük meg minden megjelenítési módban! Figyeljük meg a különbségeket! Nézet/Oldalkép (Nyomtatási kép), Nézet/Normál, Fájl/Nyomtatási kép. 6.* Töltsük be a VICCKESZ.DOC fájlt! a) Lássuk el jelszóval a fájlt! Az olvasási jelszó legyen nyithat, a módosítási jelszó legyen modosit! b) Zárjuk be a dokumentumot, majd próbaként nyissuk meg és próbáljuk módosítani!

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

A szövegszerkesztő program (MS Word)

A szövegszerkesztő program (MS Word) A szövegszerkesztő program (MS Word) A Word szövegszerkesztő a Microsoft Office programcsomag része. A csomag telepítése után általában a Start menü/minden program/microsoft Office menü alatt találjuk

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő.

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő. Xerox WorkCentre 9/9 többfunkciós nyomtató A másolás folyamata. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló bemeneti tálcájába. Állítsa be úgy a vezetőt, hogy. Nyomja meg a vezérlőpult

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása 15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlat során a Microsoft Internet Explorer beállításait fogjuk konfigurálni. Az

Részletesebben

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 A másolás folyamata Szolgáltatások kezdőlap Munkaállapot Érintőképernyő Start Összes törlése Leállítás. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján A program indítása Kétféle programot mutatok be, mint már említettem a bevezetőben, a Microsoft Office PowerPoint 2003-at és a Microsoft Office PowerPoint 2007-et. Mindkettő az Office programcsomag része.

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-05-02 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés az Én Postám alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 4 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B Tartalomjegyzék I. A szövegszerkesztés alapfogalmai...................... 1 A dokumentum tagolása............ 1 A lap jellemzõi..................... 1 Formázás......................... 2 II. A word használatának

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány)

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) A speciális kötegelt nyomtatványok olyan típusú nyomtatványok, amelyek alnyomtatványai

Részletesebben

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató)

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) A szolgáltatás új funkciójának segítségével számlaadatait, számlakivonatát, tranzakció történetét tárolhatja offline módon és áttöltheti azt

Részletesebben

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.dudás László 6./1. A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai A WORD dokumentum több személy általi egyidejű szerkeszthetősége felhőben (One Drive)

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről

Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tájékoztató a szakdolgozat elektronikus feltöltéséről Tisztelt hallgató mielőtt belekezd a szakdolgozata feltöltésébe az elektronikus felületen kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót. Csak akkor

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-01-08 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés a posta.hu alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 5 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Feladatgyűjtemény 1. FELADAT DOKUMENTUM MEGNYITÁSA, DOKUMENTUM BEZÁRÁSA, MENTÉS MÁSKÉNT, WORDPAD SZÖVEGSZERKESZTŐ HASZNÁLATA A feladathoz szükséges állományok:

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

WebResponder információs füzetek

WebResponder információs füzetek WebResponder információs füzetek Költözés 2010.07.20. Balogh Attila http://webrepsonder.net Oldal:2 MI SZÜKSÉG ERRE? Ahogy észrevehetted, a WebResponder rendszerét kissé átalakítottuk figyelembe véve a

Részletesebben

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer 9. óra operációs rendszerek Grafikus operációs rendszer Grafikus képernyőkezelés (egér) Ikonorientált rendszer Ablakos vezérlés Ablak, ikon: fájl, fájlcsoport Egységes kezelői felület Ablakkezelés Menü

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program kezelésébe Bevezetés A táblázatok készítését, használatát támogató számítógépes szoftverek közül tananyagunkban a Microsoft Excel programmal foglalkozunk

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

Hiánypótlás beküldési útmutató

Hiánypótlás beküldési útmutató Hiánypótlás beküldési útmutató Az alábbiakban néhány lépésben bemutatásra kerül a hiánypótlás megtekintése és annak beküldése. Minden lépéshez csatolva van egy kép is, ami az adott lépést mutatja egy mintán

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ

INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ INFORMATIKAI SEGÉDLET AZ ELEKTRONIKUS BEADVÁNYOK BENYÚJTÁSÁHOZ Közzétéve: 2019. augusztus 22. Tartalomjegyzék Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatához szükséges feltételek... 2

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: +3670-418- 9207.

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

Útmutató egy eszközcsomag összeállításához

Útmutató egy eszközcsomag összeállításához Útmutató egy eszközcsomag összeállításához A portálon vagy a Saját tartalomtáradban található tartalmakból bármikor össze tudsz állítani egy eszközcsomagot. Eszközcsomag összeállítása akkor ajánlott, ha

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (4.2)

POSZEIDON dokumentáció (4.2) POSZEIDON dokumentáció (4.2) E-mail iktatása I. MICROSOFT OUTLOOK LEVELEZŐT HASZNÁLÓKNAK ELSŐ BEJELENTKEZÉS: 1.) Az Outlook programban jobb egérgombbal kattintok valamelyik levélen. (Ha elsőre nem jelenik

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező!

1. Regisztráció. Kedves Jelentkező! Kedves Jelentkező! Üdvözöljük az EFOP-1.2.6-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú Családbarát ország megnevezésű kiemelt projekt Képzési Rendszerében. Az alábbi felhasználói segédletet azért készítettük,

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben