WebResponder információs füzetek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WebResponder információs füzetek"

Átírás

1 WebResponder információs füzetek Költözés Balogh Attila

2 Oldal:2 MI SZÜKSÉG ERRE? Ahogy észrevehetted, a WebResponder rendszerét kissé átalakítottuk figyelembe véve a folyamatos fejlesztési / frissítési igényeket nem csak a program változott, hanem az adatbázis struktúrája is. Emiatt van szükség a teljes átköltözésre minden felhasználónk részéről. A régi verziót hamarosan lezárjuk, a kreditrendelést pedig letiltjuk, több előfizetés nem lesz lehetséges. Ha továbbra is szeretnél leveleket küldeni rendszerünkkel, hát kénytelen leszel költözni. KÉNYELMES MEGOLDÁS Két megoldás létezik a költözésre az egyik a kényelmes. Itt sokat nem kell dolgoznod, mindössze egy emalit kell küldj az címre Költözni akarok! tárggyal. A levél tartalmazza a következő adatokat: A régi rendszerbe regisztrált címedet (amivel be tudtál lépni) Az új rendszerbeli felhasználói nevedet ÉS jelszavadat Ha használtál feliratkozási űrlapokat a weboldalaidon, akkor jelezd, hogy melyik csoporthoz melyik weblapodra (és pontosan hova pl. pont a régi helyére) szeretnél űrlapot. Az űrlapon két mezőt kérhetsz be (név és ), de a mezőnevek változtathatók bármire, szóval azt is írd meg, ha más elnevezéseket szeretnél az egyes mezőkhöz. A heti fejlesztési tervbe szerepel az őrlapok bővíthetősége, hamarosan megoldható lesz, hogy bármennyi mezőt bekérj felhasználóidtól, addig türelmedet kérem. Ha kell feliratkozási űrlapot is lehelyeznünk az oldaladon és szeretnéd, hogy azt is mi csináljuk, akkor szükségünk van a weboldalad FTP elérhetőségére is / vagy szerkesztői adminisztrációs accountra. Elvégezzük a munkát helyetted, és visszajelzünk, amikor a váltás már érvényes. A régi rendszer-beli kreditjeidet természetesen átvezetjük az újra. AZ ÖNÁLLÓ MEGOLDÁS Ha mindezt önállóan szeretnéd elvégezni, itt egy kis segítség az egyes műveletekhez: C S OP OR TJ A I D A R CH I V Á L Á SA A régi rendszerben a csoportlistáknál minden csoport mellet megtalálhatod az Export lehetőséget: 1. ÁBRA

3 Oldal:3 A Címek exportálása gombra kattintva már el is mentheted a csoporthoz tartozó valamennyi címet Excel formátumban: 2. ÁBRA Miután elmentetted, nyisd meg a munkafüzetet az Excel segítségével nem gond, ha újabb Excel verziód van, 2010-es program is meg tudja nyitni: 3. ÁBRA A 3. ábra azt mutatja, hogy az exportált Teszt csoportomban 3 tag van az első (A) oszlopban az címek, a második (B) oszlopban a nevek szerepelnek. Ezek azok az adatok, amiket meg kell hagynod (ha nevek nincsenek, az nem baj). A C és D oszlopok tartalmát azonban törölnöd kell (pirossal jelöltem az ábrán). Törlés után mentsd el a munkafüzetet ha 2003-as Excelnél újabb verziód van, figyelj rá, hogy 97 / 2003-as formátumban ments. Ehhez használd az Office gomb / Mentés másként / Excel verziójú munkafüzet menüpontot (4. ábra)! 4. ÁBRA

4 Oldal:4 Ennek mintájára valamennyi csoportodat archiválhatod. Az így elmentett excel állományokat az új rendszerben létrehozott csoportjaidba importálhatod (A WebResponder Információs Füzetek 2. részében részletesen be van mutatva, hogy hogyan). Az Információs füzetek letöltési linkjét automatikusan megkapd miután regisztrálsz az új rendszerbe. L E V E L E K A levelek költöztetése kicsit egyszerűbb. Először lépj be a régi rendszerbe és nyisd meg szerkesztésre a költöztetni kívánt levelet: 5. ÁBRA A gondot igazán a HTML formátumú levél átmásolása jelentheti, hiszen a többi mezőt egyszerűen kijelölöd / kimásolod és az új rendszerben beilleszted. A HTML levélnél van még egy lépés a levél szerkesztő ablakában kattints a HTML gombra: 6. ÁBRA Miután a forrás-nézetre váltasz, egy új ablak jelenik meg a levél HTML forrásával:

5 Oldal:5 7. ÁBRA Nem kell érts belőle semmit kattints a forrásba bárhova, majd tartsd nyomva a *CTRL+billentyűdet és közben egyszer nyomd le az *A+ billentyűd. Tehát nyomva tartott [CTRL] mellet az A-betű billentyűjét üsd le egyszer. Ennek hatására a teljes forrás inverzzé alakul kék háttér, fehér karakterek. Ez azt jelenti, hogy kijelöltél mindent (8. ábra). 8. ÁBRA Ha te is ezt látod, újra tartsd nyomva a *CTRL+ billentyűt és most a *C+gombot üsd le mellé. Ennek a hatását nem látod, nem történik látszólag semmi. Azonban a teljes forrást elmentetted a számítógéped memóriájába azt később felhasználhatod. Mikor lesz a később? Hát most! A HTML forrásszerkesztőben kattints a Mégse gombra, és jelentkezz be az új rendszerbe! Ott hozz létre egy új levelet a szövegszerkesztőben ott is meg találod a HTML nézet gombját kattints rá, hogy az üres HTML forrás szerkesztő ablak megjelenjen. Kattints bele és nyomva tartott *CTRL+ gomb mellett nyomd le még a *V+ billentyűt is! Ezzel az előzőleg memóriába mentett forrást ide, az új helyére másoltad. Ezt követően a HTML szerkesztő Frissít gombjára kell kattintanod és kész is az új HTML leveled!

6 Oldal:6 Ezeket a lépéseket megismételve valamennyi leveledet átköltöztetheted. A csoportok és levelek átköltöztetése után cseréld weboldalaidon a feliratkozási űrlapokat ha használtál ilyet egyáltalán. Ha feladod, még mindig ott a kényelmes verzió. Fontos: az időzített (követőlevél) küldési beállításokat nem lehet átköltöztetni azokat újra be kell állítanod az új rendszerbe.