A káriesz keletkezése, kárieszelméletek, kárieszindexek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A káriesz keletkezése, kárieszelméletek, kárieszindexek"

Átírás

1

2 SEMMELWEIS EGYETEM BUDAPEST Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika Igazgató: Dr. Tarján Ildikó egyetemi tanár A káriesz keletkezése, kárieszelméletek, kárieszindexek Dr. Rózsa Noémi

3 A KÁRIESZ MINT NÉPBETEGSÉG nem veszélyezteti nagymértékben az egészséget, a népesség közel 100%-át érintheti, állandó, nem szezonális jellegű, CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG

4 A KÁRIESZ MINT NÉPBETEGSÉG

5 1980 káriesz - drasztikus csökkenés a gyermek és fiatalkorú populációban FEJLETT ORSZÁGOK

6 Kárieszrizikó-vizsgálatok - USA National Preventive Dentistry Demonstration Program 1984 (Bell et al.) National Caries Prevalence Survey % csökkenés barázda és gödröcske rendszer 80% - okkluzális felszíni káriesz okkluzális felszín 12,5%

7 Erfurti kárieszrizikó vizsgálat A vizsgált csoportnál, 7-8 éves és éves gyerekek esetében a 4 éves felmérési időszak alatt leggyakoribban a molárisok okkluzális felszínein alakult ki káriesszeses elváltozás.

8 PREDILECTIÓS HELYEK A káriesz habituálisan tisztátlan felszíneken keletkezik Ezek a predilectiós helyek a tej- és a maradófogazatban nagyjából megegyeznek.

9 KÁRIESZ - OSZTÁLYOZÁS MINŐSÉG KITERJEDÉS, MÉLYSÉG LOKALIZÁCIÓ

10 KÁRIESZ Caries circularis OSZTÁLYOZÁS MINŐSÉG: - CARIES SICCA kemény, barnás, letöredezett felszín, - tejfogazat, nursing bottle c. - lassú progresszió. ~ syndrom - CARIES HUMIDA rampant caries Flaschenkaries a kemény szövetek fellazulása, bomlása nagyon gyors, hamar elérheti a pulpát, - tej- és maradófogazat.

11 KÁRIESZ OSZTÁLYOZÁS KITERJEDÉS, MÉLYSÉG: - CARIES SUPERFICIALIS - felszínes - CARIES MEDIA gyermekkorban nincs jelentősége - CARIES PROFUNDA mély Gyakran a felszínesnek vélt szuvasodásból a gondos kavitásalakítás során máris caries profunda lesz.

12 KÁRIESZ OSZTÁLYOZÁS KITERJEDÉS, MÉLYSÉG: - CARIES SUPERFICIALIS - felszínes - CARIES MEDIA gyermekkorban nincs jelentősége - CARIES PROFUNDA mély Gyakran a felszínesnek vélt szuvasodásból a gondos kavitásalakítás során máris caries profunda lesz.

13 KÁRISZ - OSZTÁLYOZÁS LOKALIZÁCIÓ: - CARIES OCCLUSALIS rágófelszín, barázdarendszer - CARIES APPROXIMALIS proximális felszín - SIMA FELSZÍNI KÁRIESZ Az ilyen elkülönítésnek főleg a tej- és a maradómolárisok, valamint a premolárisok esetében, az ellátás szempontjából van jelentősége.

14 A KÁRIESZ KELETKEZÉSE KÁRIESZELMÉLETEK

15 A KÁRIESZ KELETKEZÉSE A KELETKEZÉS IDEJE: a fogak áttörése után fél-egy évvel, tejmetszők: 1 éves kor körül, tejmolárisok: 3 éves kor körül.

16 A KÁRIESZ = a fognak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszínről a mélybe progrediáló idült folyamat, melynek lényege a kemény fogszövetek irreparabilis roncsolódása. multikauzális, multifaktoriális, KEYES és KÖNIG funkcionális szemlélet: : különböző de- ill. remineralizációs folyamatok eredője, mely kezdetben (caries incipiens) lehet reverzibilis; az ismétlődő káros behatás az időfaktor függvényében a kemény fogszövetek irreverzibilis destrukcióját eredményezi.

17 KÁRIESZELMÉLETEK ENDOGÉN EXOGÉN

18 KÁRIESZELMÉLETEK ENDOGÉN: CARIES INTERNA - ENTIN, BEGELJMAN, LUKOMSZKIJ, CSERNYEI - a centripetális pályákon keresztül valamely ártalmas inger hat a központi idegrendszerre, az efferens pályák pedig a fogbélre visszahatva a fogat szuvasodásra hajlamossá teszik, - valószínűtlen, hogy a káriesz a fogbél felől indulna meg. EXOGÉN: ORGANIKUS ANORGANIKUS - az első noxa

19 EXOGÉN KÁRIESZELMÉLETEK ANORGANIKUS, SZERVETLEN - MILLER-féle kemoparaziter elmélet, - EGERS-LURA foszfatolitikus elmélete alapján nem a Ca, hanem a foszfátok oldódása az elsődleges, - SCHATZ és MARTIN kelációs elmélete szerint a zománcban levő Ca-sók ún. kelátkötésbe lépnek, és baktérium-termékek hatására neutrális közegben is oldódik a hidroxilapatit. ORGANIKUS, SZERVES - GOTTLIEB-NUCHOLZ proteolitikus elmélete szerint a proteolitikus fermentumokat termelő mikroorganizmusok hatására a (interprizmatikus) állományban figyelhetők meg az elsődleges változások, - ZÁRAI-TÓTH P. ozmotikus elmélete szerves

20 MILLER féle kemoparaziter exogén anorganikus kárieszelmélet A ~ szerint a cariogenesis elengedhetetlen előfeltételei: a szájüreggel érintkező, a szájüregbe exponált fogfelszín, amelyen huzamosan lepedék tapad, a lepedékben savkeltő mikroflóra él, a lepedék legalább időlegesen tartalmaz a bontás során savi közbülső vagy végtermékeket adó szubsztrátumot.

21 MILLER féle kemoparaziter exogén anorganikus kárieszelmélet A ~ szerint a mikroorganizmusok nem közvetlenül kezdeményezik a kárieszt, hanem tevékenységük folytán a fogon tapadó plakkban bomlási, erjedési folyamatok játszódnak le. Ily módon a lepedékben szerves savak keletkeznek melyek megbontják a kemény fogszövetek elsődlegesen a zománc ásványi fázisát. Az ásványi fázis részleges oldódása utat nyit a zománc, majd a dentin szerves vázát oldó mikroorganizmusoknak. Közben a szájüreg ph-ja akár 5,2 alá eshet.

22 ZÁRAY-TÓTH P. féle ozmotikus exogén organikus kárieszelmélet A ~ szerint a cariogenesisben a fog felszínére ható ozmotikus nyomásnak van döntő szerepe. A nyál ozmózisnyomása 3 és 6 atm között ingadozik, a véré és a szövetnedveké mintegy 6,8 atm. Ha a fog lepedékmentes, belsejében nagyobb az ozmotikus nyomás, mint a felszínével érintkező nyálban. A lepedék ozmózisnyomása só- és cukortartalmától függően lényegesen nagyobb a nyálénál, akár a 60 atm-t is elérheti. Ezért a lepedékkel borított fog felszínén nagyobb az ozmózisnyomás, mint a fog belsejében.

23 ZÁRAY-TÓTH P. féle ozmotikus exogén organikus carieselmélet Az ozmotikus nyomáskülönbség folyadékáramlást indít meg a fog- bél felől a kariogén lepedék, a fogfelszínek felé. Ennek következ- tében és a fokozott nyálelválasztás hatására a szervezet túlkompenzál: a fog felszínén alaposan csökken, a pulpában viszont megemelkedik az ozmotikus nyomás. Emiatt ellenkező irányú folyadékáramlás indul meg a szájból a fogbél felé. Ez a folyamat az újabb kariogén lepedék miatt többször oda-vissza ismétlődhet, fellazulnak a dentincsatornák és a zománc interprizmatikus állománya, kialakul a locus minoris resistentiae, amely a későbbiek- ben valóban lehetőséget teremt a szuvasodás megindulására.

24 A A káriesz kialakulásában véleményünk szerint a kis molekulájú, magas koncentrációjú, tehát nagy ozmózisos nyomást eredményező anyagok lényeges szerepet játszanak, mivel állandóan változó irányú és erősségű áramlás olyan fizikai változásokat okoz, amelyeket a káriesz primer okának tekinthetünk. Tóth Pál

25 AZ ELMÉLETEK KÖZÖS VONÁSAI Az elméletek közös vonása, hogy valamennyi feltételezi: a retentiós felszíneket, a kariogén lepedék hosszas jelenlétét, a szénhidrátok bomlástermékeit, a kariogén miliőt egyáltalán.

26 KÁRIESZFREKVENCIA: - a káriesz elterjedsége, KÁRIESZ- INDEXEK - ép és szuvas fogú gyerekek aránya az életkor függvényében - KÁRIESZPREVALENCIA. KÁRIESZINTENZITÁS: - szuvas, hiányzó és tömött fogak száma, - DMF, CER, SZET. KÁRIESZSZAPORULAT CARIES INCREMENT - az adott időszakban kialakult új laesiók száma.

27 KÁRIESZFREKVENCIA Ép és szuvas tejfogazatú gyermekek aránya az éltkor függvényében.

28 KÁRIESZINTENZITÁS DMF-T 2003

29 KÁRIESZINTENZITÁS DMF, dmf, CER, SZET, DMF szám egyén, DMF index csoport, CER caries, extractio, restauratio, DMF-T = fogak, DMF S = egyes fogfelszínek, dmf-t, dmf-s m -probléma a hiányzó tejfogak megítélése! a dmf-s-en belül megegyezés szerint a gyökereket és a koronázott fogakat 3-as értékkel szerepeltetjük.

30 DMF INDEX DMF Index: kárieszindex, caries index, cariesrate statisztikai felmérés D = diseased, M = missing, F = filled, EKF-Index = Extraktion, Karies, Füllung a bölcsességfogakat az index nem nem tartalmazza! DMF-T (ember) 28

31 KÁRIESZINTENZITÁS DMF, dmf, CER, SZET, m -probléma a hiányzó tejfogak megítélése! fiziológiás vagy patológiás eredetű-e a hiány, df ill.def e = eltávolításra ítélt tejfog, m egyedileg, az életkor és a fogazat állapota alapján, fiziológiás fogváltás, patológiás trauma, káriesz és következményei, extractio tejfogazatban, átlagosan két szuvas felszín miatt.

32 KÁRIESZINTENZITÁS 2 év 3 év 4 év 5 év 6 év ds 1,15 2,93 4,47 6,52 6,94 m 0,03 0,06 0,12 0,25 0,52 fs 0,00 0,07 0,24 0,50 0,68 dmfs 1,18 3,06 4,83 7,27 8,14 A dmf-s alakulása

33 2 év 3 év 4 év 5 év 6 év KÁRIESZINTENZITÁS ds 1,15 2,93 4,47 6,52 6,94 m 0,03 0,06 0,12 0,25 0,52 fs 0,00 0,07 0,24 0,50 0,68 dmfs 1,18 3,06 4,83 7,27 8,14 A dmf-s alakulása A dmf-s alakulása az éltkor függvényében

34 SIGNIFICANT CARIES INDEX WHO: SIC Index Az egyéneket a DMF-T értékek szerint csoportosítják; Kiválasztják a legmagasabb kárieszérintettségű populáció 1/3át; Kiszámítják ennek az alcsoportnak a DMFT középértékét = SIC Index 45% karieszmentes DMFT = 0 DMFT kőzépérték = 1,91 SIC Index = 4,61

35 WHO ben a 12éves populáció DMFTje ne legyen nagyobb 3nál Új irányelvek 2015ben a 12éves populáció SIC Indexe ne haladja meg a DMFT 3at.

36 A FOGAK JELÖLÉSE biztosítsa az elváltozások felmérését és továbbítását, legyen egyszerű, világos és könnyen áttekinthető, legyen a fogászati kezelések menetének megfelelő, tegye lehetővé a fogazat vizualizálását, ne tartalmazzon hibalehetőséget. elnevezés szerinti fogjelölés amerikai szakirodalom, számítógépes nyelvezet csak számok, kvadránsjelölés.

37 A FOGAK JELÖLÉSE HADERUP - római számok tejfogak; arab számok maradófogak, - jelek: + - felső ill. - alsó állcsont fogai, - a jel egyben a középvonalat is jelzi, Jobb felső második tejőrlő = V + Bal alsó első maradó moláris = 6 - ZSIGMONDY-KERESZT I II III IV V V IV III II I római számok tejfogak, - arab számok maradófogak, - kereszt: állcsont és kvadráns.

38 A FOGAK JELÖLÉSE FEDERATION DENTAIRE INTERNATIONAL - arab számok, számítógépes használat, - 1. szám jelöli az állcsontot, kvadránst és a fogazat típusát, - 2. szám jelöli a fogtípust tejfogazat Jobb alsó első tejmoláris = maradófogazat

39 KÉRDÉSEK

40 BIBLIOGRÁFIA Bánóczy et al.: Cariologia és endodontia. Medicina, Bp., Bánóczy et al.: Preventív fogászat. Semmelweis Kiadó, Bp., Dénes J., Hidasi Gy.: Gyermekfoászat, fogszabályozás. Semmelweis Kiadó, Bp., Hotz R.P.: Zahnmedizin bei Kindern und Jugendlichen. Thieme Vrl., Stuttgart, Splieth Ch.: Kinderzahnheilkunde in der Praxis.. Quintessenz Vrl., Berlin, Tóth P., Dénes J.: Gyermekfogászat, fogszabályozás.. Medicina, Bp., Wei S.H.Y.: Pediatric Dentistry total patient care. Lea and Febiger, Philadelphia, 1988.

41 Köszönöm a figyelmüket

42 Viszontlátásra

A tejfogazat szuvasodása és a kezelés lehetőségei

A tejfogazat szuvasodása és a kezelés lehetőségei A tejfogazat szuvasodása és a kezelés lehetőségei A caries kialakulása Predilekciós helyek A caries megjelenése időpont: 6 hónappal 1 évvel a fogáttörés után tej frontfogak: kb. 1 éves korban tej molárisok:

Részletesebben

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása Dr. Tóth Mariann A tej- és maradófogazat szuvasodásának összefüggése Rossz szájhigiénia Helytelen táplálkozás Cariogen környezet

Részletesebben

A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika

A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika CARIES Lokalizált, krónikus bakteriális, multicausalis REVERSIBILIS Mikroszkópos anyaghiány Th:secunder

Részletesebben

A betegvizsgálat módszerei, az adatok rögzítése, indexek számítása. Prevenció II. IV. évf.

A betegvizsgálat módszerei, az adatok rögzítése, indexek számítása. Prevenció II. IV. évf. A betegvizsgálat módszerei, az adatok rögzítése, indexek számítása Prevenció II. IV. évf. ELSŐ VIZIT A jelentkezés oka panaszok Ütemezett vagy elsősegély (fájdalom, duzzanat, baleset) Tájékoztatás, beleegyezés

Részletesebben

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció

A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök. I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció A fogszabályozás szakvizsgára történő felkészülést segítő témakörök I. Diagnosztika, gyermekfogászai összefüggések, prevenció 1. A fogazati rendellenességek etiológiája 2. Az orthodontiai anomáliák, a

Részletesebben

Caries a tejfogazatban. Különbségek, hatása a maradó fogazatra

Caries a tejfogazatban. Különbségek, hatása a maradó fogazatra Caries a tejfogazatban Különbségek, hatása a maradó fogazatra A caries etiológiája Az örökletes tényezők szerepe másodrendű. A caries négy fő etiológiai tényező együttes megléte esetén kialakuló fertőző

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga fogászati prevenciós tevékenység, szájhigiénés feladatok A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési

Részletesebben

Caries indexek, Caries epidemiológiája, Rizikótényezők DR. BARTHA KÁROLY

Caries indexek, Caries epidemiológiája, Rizikótényezők DR. BARTHA KÁROLY Caries indexek, Caries epidemiológiája, Rizikótényezők DR. BARTHA KÁROLY 1 Epidemiológia járványokat és tömegesen előforduló nem fertőző, krónikus betegségeket vizsgál Életkor, táplálkozás, genetikai faktorok,

Részletesebben

Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr.

Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr. Természetes fogazat okklúziójának változása. Mesterséges rágófelszíni elméletek. Fogpótlástanra vonatkozó okklúziós megfontolások. Dr. Bistey Tamás Természetes fogazat érintkezése Csücsök barázda (három

Részletesebben

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Reverzibilis pulpitis (hyperaemia) Irreverzibilis pulpitis Acut pulpitis Partialis pulpitis Totalis pulpitis

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A fog keményszöveteinek restaurációja, barázdazárás

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A fog keményszöveteinek restaurációja, barázdazárás I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A fog keményszöveteinek restaurációja, barázdazárás Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma A. KEMÉNY FOGANYAG

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról. 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai irányelv. (hatályos: 2016.01.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról. 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai irányelv. (hatályos: 2016.01. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról Típusa: klinikai egészségügyi szakmai irányelv Azonosító: 000616 I. ADATLAP 1. A dokumentum jellemzői 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai

Részletesebben

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban Dental Hírek - X. évfolyam 3. szám Az orvostudomány rohamos fejlődésének egyik következménye, hogy a

Részletesebben

A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN

A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN DE FOK Gyermekfogászat Készítette: Kiss Barbara V. évfolyam Témavezet Ő Dr. Alberth Márta, egyetemi docens Dr. Kovalecz

Részletesebben

Barázdazárás DR. BARTHA KÁROLY

Barázdazárás DR. BARTHA KÁROLY Barázdazárás DR. BARTHA KÁROLY Cukorfogyasztás Nassolás Cukorpótlók Remineralizáció Barázdazárás Rizikócsoportok Immunizáció Fluoridok Szájhigiéné Táplálkozás Egyebek Caries Microorganizmusok Szubsztrátum

Részletesebben

A Konzerváló Fogászat célkitűzése, elméleti, gyakorlati oktatása

A Konzerváló Fogászat célkitűzése, elméleti, gyakorlati oktatása 1818-1865 A Konzerváló Fogászat célkitűzése, elméleti, gyakorlati oktatása Dr. Tóth Zsuzsanna Ph.D. klinikaigazgató Konzerváló Fogászati Klinika Követelmények a számonkérés rendszere A propedeutika célja,

Részletesebben

A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész. Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika

A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész. Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika A FOG PREPARÁLÁSA FÉMBETÉTHEZ I. rész Dr. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika INDIRECT RESTAURÁCIÓ Inlay, Onlay, Overlay -Öntött fém betét Arany (22 karátos) Arany ötvözet (platina) Ezüst-palládium

Részletesebben

Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész. Dr. Júlia Nemes

Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész. Dr. Júlia Nemes Fém-Inlay/Onlay/Overlay preparáció 2.rész Dr. Júlia Nemes DÖNTÉS Inlay/Onlay/Overlay /indirekt módszer/ Definició: Indikáció: -Nagy kiterjedésű caries -Csücskök dentintámasztéka meggyengült -Gyökértömött

Részletesebben

KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN

KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN KOMPOZÍCIÓS TÖMÉS KÉSZÍTÉSE I. II. V. VI. OSZTÁLYÚ KAVITÁS ESETÉN BLACK KLASSZIFIKÁCIÓ I. osztály: a molárisok és premolárisok occlusális felszínének gödröcskéiben és barázdáiban kialakuló lézió, a felső

Részletesebben

Barázdazárás II. Preventív fogászat II. IV. évf.

Barázdazárás II. Preventív fogászat II. IV. évf. Barázdazárás II. Preventív fogászat II. IV. évf. A caries kóroki tényezői A fogak kiválasztása Barázdazárás indokolt mély okkluzális barázdák ill. gödröcskék esetén Zománc- vagy dentinfejlődési rendellenesség

Részletesebben

Fogak preparálása korona pótlásokhoz. Dr. Bistey Tamás

Fogak preparálása korona pótlásokhoz. Dr. Bistey Tamás Fogak preparálása korona pótlásokhoz Dr. Bistey Tamás Moláris fogak preparálása Preparálás lépései sorrendben Rágófelszín (funkciós csücsök ferdére preparálása) Orális-vesztibuláris felszínek Approximális

Részletesebben

caries erózió savazott felszín

caries erózió savazott felszín Dr. Bartha Károly 1 2 caries erózió savazott felszín 3 A fogakat egy kb. 10 µm vastag nyálból képződött film borítja, amely: állandóan mozgásban van összetevői védik a fogakat 4 fogalma anatómiai korona

Részletesebben

GYERMEKFOGÁSZAT szakvizsga megszerzésének követelményrendszere*

GYERMEKFOGÁSZAT szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* GYERMEKFOGÁSZAT szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* a gyermekfogászat, mint specialitás orvosi terület összefüggéseit a fogágybetegségekkel és a fogazati anomáliákkal epidemiológiai vizsgálatok

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2398-10 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások követelménymodul szóbeli feladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2398-10 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások követelménymodul szóbeli feladatai 1. feladat Hét éves kisfiú édesanyjával érkezik a rendelésre, ahol Ön gyakorlatát tölti. A fogorvos a vizsgálat során bal alsó premoralis fogán occlusális cariest diagnosztizál. Az orvos töméssel kívánja

Részletesebben

A kariesz rizikó és mérése

A kariesz rizikó és mérése A kariesz rizikó és mérése Mit tudunk? A kariesz napjainkban is népbetegség Megjelenése változik Általában a kariesz megjelenése csökkenő tendenciát mutat De a kariesz bizonyos népcsoportokban halmozódást

Részletesebben

Alsó állcsont rehabilitációja esztétikus tömésekkel

Alsó állcsont rehabilitációja esztétikus tömésekkel Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Alsó állcsont

Részletesebben

A fogak fejlődése, a tejfogak áttörése, antómiája

A fogak fejlődése, a tejfogak áttörése, antómiája A fogak fejlődése, a tejfogak áttörése, antómiája Dr. Rózsa Noémi Katinka MSc, PhD SEMMELWEIS EGYETEM BUDAPEST FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR GYERMEKFOGÁSZATI ÉS FOGSZABÁLYOZÁSI KLINIKA A fogak fejlődése 7 hetes

Részletesebben

Fogászati irányok és síkok, fogak makroszkópos anatómiája

Fogászati irányok és síkok, fogak makroszkópos anatómiája Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Propedeutika Tanszék Igazgató: Dr. Márton Krisztina egyetemi docens Fogászati irányok és síkok, fogak makroszkópos anatómiája 2014. Miért kell nekem ezt tudni?

Részletesebben

Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája

Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája Endodontia fogalma, tárgya Pulpa-dentin komplex, pulpaűr anatómiája Endodontia fogalma A fogászat azon ága, mely a fogbél és a periapikális szövetek betegségeivel és sérüléseivel valamint azok megelőzésével,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 1. oldal 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról

Részletesebben

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása Gyökérkezelt fogak végleges ellátása Dr. Pataky Gergely SE Konzerváló Fogászati Klinika Vitális fogbéllel rendelkező fogakhoz képest eltérő megfontolások A gyökérkezelt fog kiszárad nem bizonyított A fogbél

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM. Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika.

SEMMELWEIS EGYETEM. Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika. SEMMELWEIS EGYETEM Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika http://semmelweis.hu A tej és maradófogak fejlődési 1. Számbeli rendellenességek Polydontia/hyperodontia Dens supernumerarius Dens supplementarius

Részletesebben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben A dentális plakk Kemény fogszöveteken (zománc) megjelenő lerakódás, amelyet élő és elhalt baktériumok, extracelluláris baktérium termékek és nyál eredetű makromolekulák, ásványi anyagok alkotnak. Az orális

Részletesebben

Összefoglalni a korábban szerzett általános preventív fogászati ismereteket

Összefoglalni a korábban szerzett általános preventív fogászati ismereteket Az előadás célja Összefoglalni a korábban szerzett általános preventív fogászati ismereteket A prevenció speciális szempontjai a gyermekfogászati és fogszabályozási gyakorlatban Dr. Madléna Melinda egyetemi

Részletesebben

Összeállította: Kovács Judit. Szerzői kiadás. Kovács Judit Debrecen. Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka. Minden jog fenntartva

Összeállította: Kovács Judit. Szerzői kiadás. Kovács Judit Debrecen. Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka. Minden jog fenntartva Összeállította: Kovács Judit Szerzői kiadás Kovács Judit 2013. Debrecen Minden jog fenntartva Lektorálta: Dr. Hernádi Katinka Borító: www.dentalproductshopper.com TARTALOMJEGYZÉK 1, Ismétlés 1-4 2, A fog

Részletesebben

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS - 2016 Biológiai fogászat A komplementer medicina része, Magyarországon 1993 óta oktatják Érinti a homeopátia (tüneti és alkati szerekkel akár lokálisan is), reflexológia,

Részletesebben

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN DR. GERA ISTVÁN A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN CSAK RENDSZERES PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁSSAL

Részletesebben

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA

TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA TEJ ÉS CSONTFOG ÖSSZEHASONLÍTÁSA Készítette: Kozma Vanda, Kerekes Georgina Vetési Albert Gimnázium XII. A osztály 2015.03.28. A fog anatómiája A fog részei: Csontos képződmények, amelyek alapvető feladata

Részletesebben

AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Fábián Gábor 2016. Szeptember 29. Akkreditált kötelező szintentartó tanfolyam SEMMELWEIS EGYETEM Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika 2 ELHORGONYZÁS 3 INTERCEPTÍV

Részletesebben

Caries incipiens és remineralizáció. Dr. Varga Eszter Konzerváló Fogászati Klinika

Caries incipiens és remineralizáció. Dr. Varga Eszter Konzerváló Fogászati Klinika Caries incipiens és remineralizáció Dr. Varga Eszter Konzerváló Fogászati Klinika Szájhigiéne mechanikai plakkeltávolítás professzionális egyéni kémiai plakk-kontroll chlorhexidine,triclosan A caries fogalma

Részletesebben

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT?

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? Dr. Csicsai Adrienn 2011. október 1. A civilizált emberiség 96 %-nak a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek

Részletesebben

Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása

Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása Preparálás kompozíciós tömés készítéséhez I.,II, VI. üreg alakítása I osztály: gödröcske és barázda kariesz II osztály: hátsó régió approximális szuvasság VI osztály: csücsök területén kis barázda Kezdetben

Részletesebben

Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet:

Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet: Fogak Az emberi fogak: 32 fog, fogképlet: 2123 2123 2 dentes incisivi (dens incisivus) -(metszőfogak) 1 dens caninus -(szemfog) 2 dentes premolares -(kisőrlők) 3 dentes molares -(nagyőrlők) Az emberi fogazat:

Részletesebben

Az orthodonciai anomáliák diagnosztizálása és kezelési lehetőségei. Dr. Gresz Veronika Ph.D Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszék

Az orthodonciai anomáliák diagnosztizálása és kezelési lehetőségei. Dr. Gresz Veronika Ph.D Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszék Az orthodonciai anomáliák diagnosztizálása és kezelési lehetőségei Dr. Gresz Veronika Ph.D Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszék Az orthodonciai anomáliák jellege Normális, de előnytelen arcszerkezet

Részletesebben

DENTOALVEOLARIS SEBÉSZET

DENTOALVEOLARIS SEBÉSZET DENTOALVEOLARIS SEBÉSZET szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* maxillofaciális daganatok és komplex kezelésük maxillofaciális traumatológia a rehabilitáció helye a maxillofaciális daganatok komplex

Részletesebben

Rágás mechanizmusa. Az éles fogszélek okozta lágyszöveti sérülések. Miért van szükség fogászat beavatkozásra? 2012.12.15. Lófogászat hazánkban

Rágás mechanizmusa. Az éles fogszélek okozta lágyszöveti sérülések. Miért van szükség fogászat beavatkozásra? 2012.12.15. Lófogászat hazánkban 1. Egyenesen a ló szájába Lófogászat hazánkban A lovak nem a koruk, hanem a fogaik állapota miatt halnak meg Horses don't die of old age...they die of their teeth" Dr. Fred dr.sahin-tóth Tibor Állatorvos-fogspecialista

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

PALEOANTROPOLÓGIAI METODIKÁK I. A FOGAZAT

PALEOANTROPOLÓGIAI METODIKÁK I. A FOGAZAT PALEOANTROPOLÓGIAI METODIKÁK I. A FOGAZAT A fogazattal a gyakorló antropológus több szempontból foglalkozik. A régész számára jelentősége abban áll, hogy meghatározott korcsoportokban megbízhatóan felhasználható

Részletesebben

Konkrementumok. a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges. 39. és álkonkrementumok.

Konkrementumok. a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges. 39. és álkonkrementumok. Konkrementumok 39. Valódi és a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges concrementum valódi konkrementumok Valódi konkrementumok a szervezetben, a nyálkahártyával bélelt

Részletesebben

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS Vizsgázó: Tutor: Konzulens: Kezelés kezdete és vége: A páciens életkora, neme, foglalkozása A fogászati kezelést befolyásoló tényezők Tud-e allergiáról?

Részletesebben

A korai orthodontiai kezelés mellett és ellene szóló érvek áttekintése a szakirodalom alapján

A korai orthodontiai kezelés mellett és ellene szóló érvek áttekintése a szakirodalom alapján Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A korai

Részletesebben

FOGSZABÁLYOZÁS szakvizsga megszerzésének követelményrendszere*

FOGSZABÁLYOZÁS szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* FOGSZABÁLYOZÁS szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* a fogszabályozás orvosi szakterülete, jelentősége, összefüggések a fogszuvasodással és a fogágybetegségekkel a fogazati rendellenességek előfordulásának

Részletesebben

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM Készítette: Dr. Dézsi Anna Júlia ÉLETTUDOMÁNY Alkalmazott tudományok gyakorlati tevékenység

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.)

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika Áttörésükben visszamaradt bölcsességfogak diagnosztikája Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika Ambulancia műtéti profiljának változása 1999 2004 2008 Műtéti fogeltávolítás 4427

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Fogászati higiénikus tevékenységei, fogászati prevenciós tevékenység, szájhigiénés

Részletesebben

Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén

Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén Dr. Hermann Péter Emlékeztető: Forgatónyomaték (vertikális komponense a rágóerőnek) kialakulása a dentálisan is megtámasztott fogpótláson: a fogpótlás

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A rendelést egy 4 hónapos várandós kismama keresi fel fogászati szűrés, valamint az intrauterin életszakaszt érintő utód gyermekfogászati prevenciós tanácsadás céljából. Tájékoztassa a kismamát

Részletesebben

Protetika gyermekkorban

Protetika gyermekkorban Protetika gyermekkorban Dr. Alberth Márta 2013.11.29. 1 Típusai kivehető részleges teljes Helyfenntartók Sínek fogsorvédők rögzített Rozsdamentes acél koronák Polycarbonat koronák Kompozit koronák helyfenntartók

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P Komplex szakmai

Részletesebben

Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán

Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán Preventív fogászat írta Nyárasdy, Ida és Bánóczy, Jolán Publication date 2009-09-01 Szerzői jog 2009-09-01 Ida, Nyárasdy; Jolán, Bánóczy; Szerzők Kivonat

Részletesebben

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Cystaszűkítő

Részletesebben

Az idegsebészet tárgya és története

Az idegsebészet tárgya és története Az idegsebészet tárgya és története Prof.Dr.Nyáry István Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék Idegsebészeti előadások 2017. Szeptember 11. nyary2@t-online.hu Az idegsebészet tárgya A központi idegrendszer

Részletesebben

Konkrementumok. Valódi konkrementumok. Valódi konkrementumok. a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges

Konkrementumok. Valódi konkrementumok. Valódi konkrementumok. a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges Konkrementumok 40. Valódi és álkonkrementumok a szervezet egyes szerveiben képzıdött képletek nyálkahártyával bélelt üreges concrementum valódi konkrementumok álkonkrementumok a szervezetben, a nyálkahártyával

Részletesebben

PARODONTOLÓGIA szakvizsga megszerzésének követelményrendszere*

PARODONTOLÓGIA szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* Elméleti követelmények** PARODONTOLÓGIA szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* Ismernie kell: a fogágy anatómiáját (EM szintig) és élettanát a fogágybetegség epidemiológiáját a fogágybetegség

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT I. ELŐADÁS 2012/2013. tanév, I. félév, IV. évfolyam szeptember 3 december 8.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT I. ELŐADÁS 2012/2013. tanév, I. félév, IV. évfolyam szeptember 3 december 8. FOG-K641 Előadás helye: FOK Tanterem Előadás ideje: Kedd 11:00-12:00 (1 óra/hét) Vizsgaforma: Beszámoló (5) Kredit: 2 KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT I. ELŐADÁS 2012/2013. tanév, I. félév, IV. évfolyam 2012. szeptember

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7.A. Fogászati asszisztencia 7.2. Fogászati asszisztens 7.. Fogászati asszisztens (52) 7.5. Fogorvosi asszisztens 7.6. Fogorvosi asszisztens, szájhigiénikus 7.9. Klinikai

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Hat éves kisfiú édesanyjával érkezik a rendelésre, ahol Ön gyakorlatát tölti. A gyermek tej kisőrlője szuvas. Az orvos töméssel kívánja ellátni a fogat. Megkéri Önt, hogy foglalja össze a tudnivalókat

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

A caries röntgendiagnosztikája. Extractio. dr. Szabó Bence Tamás Orális Diagnosztikai Tanszék Fogorvostudományi Kar

A caries röntgendiagnosztikája. Extractio. dr. Szabó Bence Tamás Orális Diagnosztikai Tanszék Fogorvostudományi Kar A caries röntgendiagnosztikája. Extractio dr. Szabó Bence Tamás Orális Diagnosztikai Tanszék Fogorvostudományi Kar a címhez inkább méltó indítás hogyan kezelhetjük? Acid generation Caries on susceptible

Részletesebben

Az endodontia mikrobiológiai vonatkozásai. Dr. Tóth Zsuzsanna Ph.D. Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika

Az endodontia mikrobiológiai vonatkozásai. Dr. Tóth Zsuzsanna Ph.D. Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika Az endodontia mikrobiológiai vonatkozásai Dr. Tóth Zsuzsanna Ph.D. Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika A szájüregi folyamatokról alkotott felfogás változása Szociális helyzet Iskolázottság

Részletesebben

A fogak makroszkópos anatómiája (fogmorfológia), a fogászatban használatos síkok, irányok, jelölésmódok. Prof. Dr. Székely Melinda (Marosvásárhely)

A fogak makroszkópos anatómiája (fogmorfológia), a fogászatban használatos síkok, irányok, jelölésmódok. Prof. Dr. Székely Melinda (Marosvásárhely) A fogak makroszkópos anatómiája (fogmorfológia), a fogászatban használatos síkok, irányok, jelölésmódok Prof. Dr. Székely Melinda (Marosvásárhely) FOGAZAT A szájüregben jelenlevő fogak összessége alkotja

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Prevenció a konzerváló fogászatban. Dr. Nagy László

Prevenció a konzerváló fogászatban. Dr. Nagy László Prevenció a konzerváló fogászatban Dr. Nagy László Primer prevenció Primer prevenció: célja a caries, paradontopathiák, fogazati anomáliák, szájüregi malignus folyamatok kialakulásának meggátlása, a beható

Részletesebben

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN szakvizsga megszerzésének követelményrendszere*

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN szakvizsga megszerzésének követelményrendszere* KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT Operatív fogászat a rágószerv anatómiáját és élettanát a caries epidemiológiáját a fogszuvasodás

Részletesebben

Vízminőség, vízvédelem. Felszín alatti vizek

Vízminőség, vízvédelem. Felszín alatti vizek Vízminőség, vízvédelem Felszín alatti vizek A felszín alatti víz osztályozása (Juhász J. 1987) 1. A vizet tartó rétegek anyaga porózus kőzet (jól, kevéssé áteresztő, vízzáró) hasadékos kőzet (karsztos,

Részletesebben

Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi. dr. Németh Orsolya

Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi. dr. Németh Orsolya Gyermekkorban alkalmazott kemoterápiás kezelések késői orális manifesztációi Doktori tézisek dr. Németh Orsolya Semmelweis Egyetem Patológiai tudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Szigorlati

Részletesebben

I. Vizsgálatok, dokumentáció

I. Vizsgálatok, dokumentáció A fogászati ellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról szóló 71/2011. (XII. 23.) NEFMI rendelet 1. számú mellékletében foglalt, a fogászati beavatkozásokat 2012. január 1-től érintő változások I.

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Fogászati higiénikus tevékenységei, fogászati prevenciós tevékenység, A vizsgafeladat

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

A fog belső rezorpciójának endodonciai kezelése üvegszállal megerősített kompozit csap segítségével

A fog belső rezorpciójának endodonciai kezelése üvegszállal megerősített kompozit csap segítségével A fog belső rezorpciójának endodonciai kezelése üvegszállal megerősített kompozit csap segítségével Dr. Maxim Stošek, Dr. Jozef Minčik, Dr. Mariàn Tulenko A fog rezorpciója lehet fiziológiás (tejfogak

Részletesebben

Fogpótlások minimál invazív eljárással

Fogpótlások minimál invazív eljárással Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani Klinika Fogpótlások minimál invazív eljárással Dr. Hermann Péter www.midentistry.com Minimál Invazív Fogászat- Mikro-Fogászat (Minimally Invasive

Részletesebben

Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma. Dr. Bartha Károly C.Sc. 2016

Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma. Dr. Bartha Károly C.Sc. 2016 Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma Dr. Bartha Károly C.Sc. 2016 1 Fogászat széles körben vitatott kérdései: Fogászati amalgám Fluoridok alkalmazása 2 1 Mérföldkövek a fluoridprevencióban

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A szuvas tejfogak ellátása

A szuvas tejfogak ellátása A szuvas tejfogak ellátása A caries ellátása: Nincs üregképződés prevenció Üregképződés restauráció és prevenció Kora gyermekkori fogszuvasodás (early childhood caries - ECC, korábban cumisüveg caries)

Részletesebben

Oktatási Centrum TUDOMÁNYOS ÉLET Prof. Dr. Gera István Parodontológiai Klinika

Oktatási Centrum TUDOMÁNYOS ÉLET Prof. Dr. Gera István Parodontológiai Klinika Oktatási Centrum TUDOMÁNYOS ÉLET 2007-2017 Prof. Dr. Gera István Parodontológiai Klinika KUTATÁSI TÉMÁK A restauratív anyagokban előforduló monomerek biológiai hatásai A dentális erózió in vivo vizsgálata

Részletesebben

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Bevezetés Pierre Fauchard (1678-1761) Le chirurgien dentiste ou traite des dents (1728) Megfelelő elmélyültséggel komolyan kell

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 720 02 Fogászati asszisztens Komplex szakmai vizsga A) A vizsgafeladat megnevezése: Fogászati ismeretek A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK ( )

ÁRJEGYZÉK ( ) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

Caries terápia III. és IV. osztályú kompozíciós tömés készítése. Dr Herczegh Anna

Caries terápia III. és IV. osztályú kompozíciós tömés készítése. Dr Herczegh Anna Caries terápia III. és IV. osztályú kompozíciós tömés készítése Dr Herczegh Anna FOG SZÉNHIDRÁTOK SAV PREVENCIÓ Prevenció hiányában Splieth, 2002 CARIES TERÁPIA DEMINERALIZÁCIÓ INICIPIENS CARIES DEFFEKTCARIES

Részletesebben