Változások az élelmiszerek jelölésében ( gluténmentes, helyzete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Változások az élelmiszerek jelölésében ( gluténmentes, helyzete"

Átírás

1 Változások az élelmiszerek jelölésében ( luténmentes, diabetikus termékek), a sportolóknak szánt élelmiszerek helyzete Schreiberné Molnár Erzsébet MÉKISZ konferencia november 16.

2 A különlees táplálkozási célú élelmiszerek múltja és jelene A kateória alapja: 89/398/EC irányelv 2009/39/EK irányelv 36/2004 ESZCSM rendelet Azon élelmiszerekre, amelyek - különlees összetételűek vay különlees eljárással készítették - emiatt mefelelnek a mehatározott táplálkozási céloknak, - eyértelműen mekülönböztethetőek az általános közfoyasztásra készült élelmiszerektől - és az erre való alkalmassáuk eyértelműen kifejezésre jut jelölésük, foralomba hozataluk során.

3 A különlees táplálkozási célú élelmiszereknél felmerült problémák - a különlees táplálkozási célú élelmiszerek foalom eltérő értelmezése - eyre több, különböző élelmiszert foralmaznak különlees táplálkozási célú élelmiszerként - hasonló élelmiszer különböző taállamokban különböző kateóriákban (jobizonytalansá, verseny torzulása) - újabb joszabályok elfoadása (tápanya-összetételre és eészsére vonatkozó állítás, vitaminok, ásványi anyaok és bizonyos eyéb anyaok élelmiszerekhez adása)

4 A specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek, mint új keret 609/2013/EU rendelet a csecsemők és kisyermekek számára készült, a speciális yóyászati célra szánt, valamint a testtöme-szabályozás céljára szoláló teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről, továbbá a 92/52/EGK tanácsi irányelv, a 96/8/EK, az 1999/21/EK, a 2006/125/EK és a 2006/141/EK bizottsái irányelv, a 2009/39/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 41/2009/EK és a 953/2009/EK bizottsái rendelet hatályon kívül helyezéséről.

5 Keretszabályozás alatt álló termékcsoportok 2009/39/EK (36/2004. ESZCSM rendelet) - Anyatej-helyettesítő és anyatej- kieészítő tápszerek - Csecsemőknek, kisyermekeknek szánt abona alapú élelmiszerek és bébiételek - speciális yóyászati célra szánt tápszerek -Testtömecsökkentés céljára szoláló csökkentett eneria tartalmú élelmiszerek -Nay izomerő kifejtését előseítő, elsősorban sportolóknak szánt élelmiszerek - szénhidrát-anyacserezavarokban szenvedőknek készült diabetikus élelmiszerek -eyéb (pl. kisyerektej, luténmentes) 609/2013/EU rendelet - Anyatej-helyettesítő és anyatej-kieészítő tápszerek - Csecsemőknek, kisyermekeknek szánt abona alapú élelmiszerek és bébiételek - Speciális yóyászati célra szánt élelmiszerek - Testtöme-szabályozás céljára szoláló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, nayon alacsony eneriatartalmú étrendek is

6 A luténmentes és nayon alacsony luténtartalmú élelmiszerek A különlees táplálkozási célú élelmiszer foalom meszűnt július 20-tól: a foyasztóknak az élelmiszerek luténmentessée vay csökkentett luténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelmények (828/2014/EU és a 1169/2011 rendelet)!

7 Gluténmentes élelmiszerek új szabályozása a 1169/2011/EU rendelet keretein belül - 828/2014/EU Gluténmentes: Glutén 20 m/k a véső foyasztó számára értékesített élelmiszerben. Nayon alacsony luténtartalmú: búzából rozsból, árpából, zabból/ezek keresztezett változataiból származó összetevőt(ket) tartalmaz, ezek luténtartalmát csökkentették. Lefeljebb 100 m/k a véső foyasztó számára értékesített élelmiszerben. Zabot tartalmazó élelmiszerek: Glutén 20 m/k a véső foyasztó számára értékesített élelmiszerben Gluténérzékenyek is foyaszthatják / coeliákiában szenvedők is foyaszthatják Kifejezetten luténérzékenyek számára készült / kifejezetten coeliákiában szenvedők számára készült (Glutént tartalmazó összetevő luténtartalmát csökkentették, vay az ilyen összetevőt helyettesítették nem luténtartalmú összetevővel)

8 Gluténmentes szimbólumok Önmaában a szimbólum nem eleendő

9 Diabetikus élelmiszerek Szénhidrátanyacsere-zavarban szenvedőknek szánt (diabetikus) élelmiszerek: A Bizottsá jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a szénhidrátanyacsere-zavarban (diabétesz) szenvedő személyeknek szánt élelmiszerekről (COM (2008) 0392) Következtetések: Táplálkozási tanácsok jelenle azonosak az eész népessére vonatkozó eészsées táplálkozási tanácsokkal, az eyéni szükséletekre szabva. Tájékozódás seítése: Tápértékjelölés után minden előre csomaolt élelmiszeren kötelező Állítások (cukormentes, alacsony cukortartalmú, hozzáadott cukor nélkül, csökkentett cukortartalmú, csökkentett szénhidrát tartalmú, stb.)

10 Cukorbeteeknek szánt élelmiszerek eneria kj / kcal Normál közfoyasztásra szánt élelmiszer Tápanya-összetételre vonatkozó állítások alkalmazása : cukormentes, csökkentett szénhidráttartalom, hozzáadott cukor nélkül, stb. zsír amelyből szénhidrát amelyből telített zsírsavak eyszeresen telítetlen zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak cukrok poliolok keményítő rost fehérje só vitaminok és ásványi anyaok a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában meadott eyséekkel Eyéb anyaok (fruktóz, lükóz, stb.)

11 Jelölés Étrend-kieészítőknél a tápérték jelölés nem kötelező, de állítások alkalmazása esetén lealább a cukortartalmat fel kell tüntetni. MIT NEM LEHET FELTÜNTETNI? Cukorbeteek diétájába beilleszthető Cukorbeteek is foyaszthatják, stb

12 Laktózmentes élelmiszerek Laktózmentes: nincs hazai és EU szintű szabályozás Változatok a Mentes -re: laktóz 0,1 /100 v.100 ml (Németorszá, Mayarorszá Szlovénia) laktóz 0,01/100 v.100 ml( Dánia, Finnorszá, Norvéia, Svédorszá ) Foyasztók félrevezetésének elkerülése Lealább a cukor deklarálása

13 A sportolóknak szánt élelmiszerek miért maradtak specifikus szabályok nélkül? Nay izomerő kifejtését előseítő, elsősorban Sportolóknak szánt élelmiszerek: Szabályozásukban több mint 10 éves intenzív táryalások után sem történt lényei előrelépés. Különböző taállamok és yártók nézetei nayon eltérőek: a specifikus szabályozás hatályáról sportélelmiszer alcsoportjairól összetételi követelmények mehatározásáról specifikus szabályozás innovációra való hatásáról Az állításokról szóló rendelet alapján releváns állítások enedélyezése

14 Sportolóknak szánt élelmiszerek Az Európai Élelmiszerbiztonsái Hatósá tudományos és technikai seítsée a sportolóknak szánt élelmiszerekről: ocuments/871e.pdf A Bizottsá jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a sportolóknak szánt élelmiszerekről COM(2016) F1-1.PDF ( Európa Parlamenti elfoadás alatt)

15 Sportélelmiszer Sportélelmiszer: a sportolókat célzó valamennyi élelmiszertermék, füetlenül attól, hoy mely uniós joszabály alapján hozzák azokat foralomba Sportolók: a hetente eyszer vay többször sporttevékenyséet véző személyek Életmód-felhasználók: a heti ey alkalomnál kevesebbszer vay eyáltalán nem sportoló személyek.

16 Sportélelmiszerek kateóriái sportitalok; fehérjealapú izomerősítő, izomépítő és sportolás utáni reeneráló termékek, eneretizáló és teljesítménynövelő termékek illetve a sportolóknak folyamatos kieészítő táplálékot biztosító termékek.

17 Piaci részesedés 2014-ben (kiskereskedelmi értéken) 3,07 milliárd euró A sportélelmiszerek piaca 2009 és 2014 között uniós szinten 11,2%-kal nőtt, ami 2,2% összetett éves növekedési rátának felel me. A fehérjealapú termékeknek piaca 68%-kal nőtt. Az eneretizáló és teljesítménynövelő termékek piaca 54%-kal bővült, mí a sportitaloké 8%-kal Az EU-n belül a piaci érték tekintetében az összes sportélelmiszer 61%-a a sportitalok kateóriájába, 26%-a a fehérjealapú termékek kateóriájába és 13%-a az eneretizáló és teljesítménynövelő termékek kateóriájába tartozik

18 SPORTÉLELMISZEREK MEGOSZLÁSA eneretizáló, teljesítményfokoz ó 13% fehérjealapú 26% sportital 61%

19 Szabályozás Horizontális szabályozás: 178/2002/EK rendelet európai élelmiszertörvény 1169/2011/EU rendelet az élelmiszerek jelöléséről 1924/2006/EK rendelet élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyaösszetételre és eészsére vonatkozó állításokról szóló 1925/2006/EK rendelet a vitaminok, ásványi anyaok és bizonyos eyéb anyaok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról 1170/2009/EK rendelet az élelmiszerekhez, köztük az étrendkieészítőkhöz hozzáadható vitaminokról és ásványi anyaokról 46/2002/EK irányelv az étrend-kieészítőkről 258/97/EK rendelet (2018. január 1-jétől 2015/2283/EU rendelet) az új élelmiszerekről és az új élelmiszer-összetevőkről

20 Felelősséi körök A 178/2002/ EU rendelet 14. cikke: Nem biztonsáos élelmiszer nem hozható foralomba Rendelet 17. cikke: Az élelmiszeripari vállalkozók feladata biztosítani az e rendelkezéseknek való mefelelést Taállamok pedi az élelmiszerjo érvényesítéséért felelősek

21 Sportolóknak szánt élelmiszerek lehetsées kateóriái Normál közfoyasztásra szánt élelmiszer dúsított élelmiszer (1925/2006/EK; 1170/2009/EK ) Étrend-kieészítő

22 Az étrend-kieészítők és a dúsított élelmiszerek esetében a taállamok ellenőrzés céljából előírhatják a bejelentést

23 Kifejezetten a a testmozáshoz kapcsolt tápanyaösszetételre/eészsére vonatkozó állítás Fehérje-forrás/fehérjében azda, menövelt tápanya tartalom A D-vitamin, Ca, K, M hozzájárul az eészsées/normál izomfunkció/ izomműködés fenntartásához. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozás alatt vay azt követően. (200 m) A fehérje hozzájárul az izomtöme növekedéséhez/fenntartásához A szénhidrátok részt vesznek a normál izomműködés (kontrakció) helyreállításában nay intenzitású és/vay hosszan tartó, az izmok kifáradásához és a vázizomzat likoénraktárainak kimerüléséhez vezető testmozást követően A szénhidrát-elektrolit oldatok hozzájárulnak a teljesítmény hosszú távú fenntartásához a hosszantartó állóképesséi yakorlatok alatt. A szénhidrát-elektrolit oldatok fokozzák a víz felszívódását a testedzés alatt. A kreatin növeli a fizikai teljesítményt a rövid, sorozatos, nay intenzitású mozás során. + az elfoadott állítások, melyek az izomműködés, eneriatermelő anyacsere, makrotápanyaok anyacseréjével kapcsolatos, stb.

24 Sportolóknak és nehéz fizikai munkát vézőknek szánt élelmiszerek Ha normál közfoyasztásra szánt élelmiszer(dúsított) Tápértékjelölés kötelező eneria zsír amelyből telített zsírsavak eyszeresen telítetlen zsírsavak kj / kcal Ha étrend-kieészítő: Tápértékjelölés nem kötelező, de a hatóanyaokat, vitaminokat/ásványi anyaokat me kell adni a napi adara Vitamin/ásványi anya (NRV %) Fiyelmeztető feliratok szénhidrát amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak cukrok poliolok keményítő rost fehérje só vitaminok és ásványi anyaok a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában meadott eyséekkel

25 Nem enedélyezett összetevők: Közérdekű bejelentések M-kreatin-kelát Trikreatin-malát Kreatin-etil-észter Kreatin-alfa ketolutarát Króm-nikotinát-licinát, vas amino kelát Dehidroandrosztendion Tribulus terrestris, Yohimbe, Eurycoma lonifolia Szintetikus DIM (3,3 -Diindolylmethane) Chrysin Nem enedélyezett vitamin és ásványi anya veyületek

26 Köszönöm a fiyelmet

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete MÉKISZ Konferencia 2011. november 10. Menetrend 2008.01.30. A Bizottsá eredeti javaslata 3 és 5 év között: A tápértékjelölés

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelene és jövője Magyarországon (A harmonizált uniós jogalkotás várható következményei)

A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelene és jövője Magyarországon (A harmonizált uniós jogalkotás várható következményei) A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelene és jövője Magyarországon (A harmonizált uniós jogalkotás várható következményei) Dr. Barna Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi

Részletesebben

A csomagolóipar feladata az 1169/2011/EU rendelet tükrében"

A csomagolóipar feladata az 1169/2011/EU rendelet tükrében A csomaolóipar feladata az 1169/2011/EU rendelet tükrében" Szeedyné Fricz Ánes főosztályvezető-helyettes Élelmiszer-feldolozási Főosztály 2014. október 29. 1 Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU

Részletesebben

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekkel kapcsolatos változások. Dr. Barna Éva

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekkel kapcsolatos változások. Dr. Barna Éva A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekkel kapcsolatos változások Dr. Barna Éva 2018. 03. 22-23. A változások kezdete 2013 Az Európai Parlament és a Tanács 609/2013/EU rendelete a csecsemők és kisgyermekek

Részletesebben

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói Dr. Barna Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés egészségügyi Intézet Élelmezés és Táplálkozástudományi

Részletesebben

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Ősz Csabáné vezető főtanácsos Wessling Hungary Kft. 2010.03.04. Témakörök Allergének jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet Kiemelt

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.23. HU L 185/9 RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1032 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 20.) a Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. számú melléklet Általános tudnivalók Az Adatlap különleges táplálkozási célú

Részletesebben

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai 2012. május 23. 8 LVA-Consult Die Lebensmittel Kompetenz 8 2012. 05. 23 Dr. Gombos János Tartalom 1.) Tápértékjelölés

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. a sportolóknak szánt élelmiszerekről

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. a sportolóknak szánt élelmiszerekről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.15. COM(2016) 402 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a sportolóknak szánt élelmiszerekről HU HU 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A GRAHAM KENYÉR ROSTFORRÁS - AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN FELTÜNTETETT ÁLLÍTÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A GRAHAM KENYÉR ROSTFORRÁS - AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN FELTÜNTETETT ÁLLÍTÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK A GRAHAM KENYÉR ROSTFORRÁS - AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATBAN FELTÜNTETETT ÁLLÍTÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről

36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről Hatályos: 2010.1.1-2011.12.31. 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének a) pontjában

Részletesebben

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15.

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15. Tápérték jelölés KUTI BEATRIX Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 15. 1 A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU parlamenti

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése Nutrition labelling for foodstuffs Az előírás az Európai Közösségek Tanácsa 90/496/EGK

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek Foodstuffs intended for particular nutritional uses Ezen előírás az

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Száraztészták A száraztésztákat összetétel és alak szerint csoportosítják, emellett külön csoportba sorolják a

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek Termékadat Összetevők Összetevők VÍz Zöldborsó* (45,6%, passzírozott) Rizskeményítő Paszternák* Növényi olaj* *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tápanyagok 100 g-ban Energiatartalom 254 kj (60 kcal)

Részletesebben

Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek.

Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek. A JELÖLÉSI RENDELET VÉGREHAJTÁSA Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek. 2015.10.21. A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FELDOLGOZÓ ÁGAZAT HELYZETE ÉS A FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE WORKSHOP A munkacsoport

Részletesebben

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 1. oldal 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről Az élelmiszerekről szóló

Részletesebben

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember 1990L0496 HU 09.01.2004 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ:

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÓVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 2012. DECEMBER ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: Az Európai Parlament és

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Dr. Sugár Judit NÉHÁNY FONTOS JOGSZABÁLY 2012. 05.23. Miről lesz szó? Magyar Élelmiszerkönyv új előírásai: MÉ 2-102 Különleges Édesipari termékek MÉ 2-103 Különleges Sütőipari termékek

Részletesebben

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK)

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) 191 31990L0496 L 276/40 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1990.10.6. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA, tekintettel

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* Összetevők. Víz. Paradicsomsűrítmény (14%)

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* Összetevők. Víz. Paradicsomsűrítmény (14%) Termékadat Összetevők Összetevők Víz Paradicsomsűrítmény (14%) Csirkemell (8,5%) Burgonya Almalé sűrítmény Rizskeményítő Burgonyapehely Napraforgóolaj Paszternák Petrezselyemlevél Szegfűbors Tápanyagok

Részletesebben

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 1. oldal 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet a közre vonatkozó táplálkozás-eészséüyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet

Részletesebben

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Összetevők Összetevők Sovány tej Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Pálma olaj Napraforgó olaj Repce olaj Laktóz (tejből) Kalcium-foszfát

Részletesebben

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Besenyei Ferenc a Pannontej Zrt. igazgatósági elnöke, a NAK Zala Megyei Szervezetének Élelmiszeriparért Felelős Alelnöke Lántzky-Farkas Andrea

Részletesebben

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU

Részletesebben

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek Allergén nevét olyan szedéssel például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Allergén anyagok: Glutént tartalmazó gabona (búza,

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - a csecsemők és kisgyerme 2. oldal c) peszticid-maradék: a gabona alapú élelmiszerben és bébié

Magyar joganyagok - 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - a csecsemők és kisgyerme 2. oldal c) peszticid-maradék: a gabona alapú élelmiszerben és bébié Magyar joganyagok - 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - a csecsemők és kisgyerme 1. oldal 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről

Részletesebben

A gluténmentes élelmiszerek EU-s és hazai szabályozása

A gluténmentes élelmiszerek EU-s és hazai szabályozása A gluténmentes élelmiszerek EU-s és hazai szabályozása Dr. Horacsek Márta, Dr. Barna Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet A gluténmenetes élelmiszerek mai szabályozása hosszas történelmi

Részletesebben

Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai

Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai Dr. Horacsek Márta OÉTI ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Élelmiszerek jelölésének új szabályozása A fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv 2015. hatósági ellenőrzési terve

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv 2015. hatósági ellenőrzési terve A Szakigazgatási Szerv 2015. hatósági ellenőrzési terve Szakterület megnevezése Az ellenőrzendő körének meghatározása Az előre ütemezett k tárgya Kapcsolódó munkatervi feladat rövid leírása Az ellenőrzendő

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 230/8 HU 2016.8.25. A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1413 RENDELETE (2016. augusztus 24.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos,

Részletesebben

Kötelező eu-s rendelet: Tápértékjelölés Hatályba lépés: december 13.

Kötelező eu-s rendelet: Tápértékjelölés Hatályba lépés: december 13. Kikre vonatkozik a tápértékjelölés? Minden gyártóra Minden vendéglátóra Minden közétkeztetőre Minden csomagoló üzemre Kötelező eu-s rendelet: Tápértékjelölés Hatályba lépés: 2016. december 13. Önök hogyan

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírásokról

a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírásokról 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közre vonatkozó táplálkozás eészséüyi előírásokról 015.11.01 017.04.1 3 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közre vonatkozó táplálkozás eészséüyi előírásokról Az eészséüyről

Részletesebben

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát.

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát. Összetevők Glükózszirup Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát Trikálium-citrát Trikalcium-foszfát Magnézium-klorid Dikálium-hidrogénfoszfát

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.11. COM(2016) 138 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EK rendelet

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Knorr Thai Vörös Curry Paszta 850g Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Knorr Márka Név Thai Vörös Curry Paszta Terméknév Leíró

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.6.2. C(2017) 3664 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2017.6.2.) a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a testtömeg-szabályozás

Részletesebben

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal Összetevők Rizsliszt (34,6%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír (repce-, napraforgó-, pálmaolaj, szójalecitint tartalmaz) Kalcium-karbonát Vitaminok (C-vitamin, niacin,

Részletesebben

ÉLELMISZER JELÖLÉS: ÁLLÍTÁSOK, SZABÁLYOK ÉS A VALÓSÁG I. II. ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949

ÉLELMISZER JELÖLÉS: ÁLLÍTÁSOK, SZABÁLYOK ÉS A VALÓSÁG I. II. ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 ÉLELMISZER JELÖLÉS: ÁLLÍTÁSOK, SZABÁLYOK ÉS A VALÓSÁG I. II. Dr. Horacsek Márta Schreiberné Molnár Erzsébet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI

Részletesebben

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008.

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008. A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei 1. Jogi szabályozás 2. Allergia Adatbank Pálfi Erzsébet 2008. A szabályozás Az élelmiszer jelölés alapelveinek európai szintű érvényesítése egységes

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

Tájékoztató. a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről

Tájékoztató. a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről Tájékoztató a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről Összeállította: Bikfalvi Istvánné dr. titkár Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség

Részletesebben

Az étrend-kiegészítők notifikációs eljárásánál tapasztalt nem megfelelőségek. MÉKISZ Konferencia Schreiberné Molnár Erzsébet

Az étrend-kiegészítők notifikációs eljárásánál tapasztalt nem megfelelőségek. MÉKISZ Konferencia Schreiberné Molnár Erzsébet Az étrend-kiegészítők notifikációs eljárásánál tapasztalt nem megfelelőségek MÉKISZ Konferencia Schreiberné Molnár Erzsébet 2017.03.30. Tevékenységeink Élelmiszerkémiai Tudományos Főosztály N O T I F I

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Laktóz. Maltodextrin. Növényi olajok. Galakto-oligoszacharid szirup.

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Laktóz. Maltodextrin. Növényi olajok. Galakto-oligoszacharid szirup. Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej Laktóz Maltodextrin Növényi olajok Galakto-oligoszacharid szirup Kalcium-karbonát Kalcium-ortofoszfát Kálium-citrát C-vitamin Nátrium-citrát Magnézium-karbonát

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. szeptember 28. (OR. en) 12428/15 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma: 2015. szeptember 25. Címzett:

Részletesebben

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában Dr. Barna Éva 1. Vitamin, ásványi anyag derogáció 2. Bizonyos színezékekkel kapcsolatos kötelezı figyelmeztetés

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

***I JELENTÉSTERVEZET

***I JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 30.11.2011 2011/0156(COD) ***I JELENTÉSTERVEZET a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a

Részletesebben

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2015. évi országos hatósági ellenőrzési terve a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek számára

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2015. évi országos hatósági ellenőrzési terve a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek számára Szakterület megnevezése Az ellenőrzendő egységek körének meghatározása Az előre ütemezett k tárgya Kapcsolódó munkatervi feladat rövid leírása Az ellenőrzendő egységek száma/aránya Ellenőrzési időszak

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.10.22. C(2018) 6828 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.10.22.) az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) L 259/2 RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/1798 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2017. június 2.) a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény -

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk A kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010. FVM rendelet Kiskereskedelem,

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Leírás Roux light coloured - 'klassische Mehlschwitze, hell' Granulated Roux - Base for light coloured sauces, soups and meals Terméknév Ország Knorr Márka Név Ételsűrítő

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.10.27. SEC(2011) 1294 vélees BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2014. december 09. Jelölési előírások Uniós általános jelölés

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2009 Ülésdokumentum 2014 C7-0133/2013 2011/0156(COD) 23.05.2013 A TANÁCS ÁLLÁSPONTJA ELSŐ OLVASATBAN AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a csecsemők és kisgyermekek számára készült,

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 119/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.5.7. A BIZOTTSÁG 440/2011/EU RENDELETE (2011. május 6.) élelmiszerekkel kapcsolatos, a gyermekek fejlődéséről és egészségéről szóló, egyes egészségre vonatkozó

Részletesebben

Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése

Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése Coeliakiás gyermekek diétájának helyes vezetése Kiss Erika dietetikus, jogi szakokleveles táplálkozástudományi szakértő Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika Dietetikai tanácsadás I. Hogy jut el a páciens

Részletesebben

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29.

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29. Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 29. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Az étrend-kiegészítők jelölésének aktualitásai

Az étrend-kiegészítők jelölésének aktualitásai Az étrend-kiegészítők jelölésének aktualitásai Dr. Horacsek Márta ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Étrend-kiegészítők jelölésénél figyelembeveendő legfontosabb jogszabályok

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Knorr Spätzle Pasta with egg Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Knorr Márka Név Spätzle Terméknév Leíró Név Ország Német tájjellegű

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.12.11. C(2017) 8238 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK európai

Részletesebben

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles)

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles) 2017.11.29. L 313/5 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2201 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. november 27.) az Escherichia coli BL21 törzsével előállított 2 -fukozil-laktóznak a 258/97/EK európai parlamenti

Részletesebben

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet 2013. április 19. 22. Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes 1. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ

Részletesebben

MÓDOSÍTÁS 20-155. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/0156(COD) 17.1.2012. Véleménytervezet Iliana Ivanova. PE478.332v01-00

MÓDOSÍTÁS 20-155. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/0156(COD) 17.1.2012. Véleménytervezet Iliana Ivanova. PE478.332v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 17.1.2012 2011/0156(COD) MÓDOSÍTÁS 20-155 Véleménytervezet Iliana Ivanova (PE478.334v02-00) a csecsemők és kisgyermekek számára készült,

Részletesebben

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes Összetevők Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes kiőrlésű köles 2,05%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír

Részletesebben

Szilvássy Blanka április 27.

Szilvássy Blanka április 27. A NÉBIH, valamint a megyei kormányhivatalok által az interneten, valamint a kereskedelmi egységekben végzett étrend-kiegészítők hatósági ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatok Szilvássy Blanka 2017.

Részletesebben

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát.

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát. Összetevők Sovány tej Laktóz Glükózszirup Növényi olajok Szacharóz Kalcium-karbonát Nátrium-citrát Kálium-citrát L-cisztin Kolin-hidrogén-tartarát C-vitamin Taurin L-triptofán Vas-laktát Magnézium-karbonát

Részletesebben

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma Termék információ Oldal 1/2 Leírás/Felhasználás Keverék fahéjas töltelékhez Fizikai megjelenés Száraz anyag 95% Összetétel cukor (40%) dextróz (30%) módosított keményítő (15%) laktóz (6%) fahéj (5%) tejfehérje

Részletesebben

Növényi zsírok, olajok specialistája

Növényi zsírok, olajok specialistája Finomított kókuszzsír Ez a termék az EC 178/2002-es szabályozás szerint készült, így alkalmas élelmiszer és takarmány gyártására. Minőségi paraméterek, szállításnál vagy csomagolásnál Szabad zsírsav tartalom,

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Galakto-oligoszacharid (tejből) Növényi olajok (repce-,

Részletesebben

Mayar joanyaok - 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet - a közétkeztetésre vonatkozó 2. oldal 1. ada: a 4. mellékletben folalt táblázat A oszlopában felsor

Mayar joanyaok - 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet - a közétkeztetésre vonatkozó 2. oldal 1. ada: a 4. mellékletben folalt táblázat A oszlopában felsor Mayar joanyaok - 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet - a közétkeztetésre vonatkozó 1. oldal 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-eészséüyi előírásokról 1 Az eészséüyről

Részletesebben

Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből))

Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharid szirup (tejből) Pálmaolaj Maltodextrin Napraforgóolaj Repcemagolaj

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 12. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 12. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 12. (OR. en) 8199/17 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. április 10. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET

Részletesebben

Gluténmentes pékségek lehetőségei és nehézségei

Gluténmentes pékségek lehetőségei és nehézségei Gluténmentes pékségek lehetőségei és nehézségei Kezdetek 10 évvel ezelőtt, 2006-ban családi érintettség miatt nyitottam meg budaörsi üzletemet, ahol kizárólag gluténmentes termékeket forgalmaztunk. Egészségügyben

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.6.20. COM(2011) 353 végleges 2011/0156 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 6. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM 2013. DECEMBER ÉLELMISZERJELÖLÉSEK- VÁLTOZÁSOK A TUDATOSABB ÉLELMISZERVÁLASZTÁS ÉRDEKÉBEN TISZTELT OLVASÓ! Az elmúlt évek során örömmel tapasztaltuk,

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Dry mixture for preparing a celery carrot Soup Cluster name: DS Celery Carrot CC06a FS DWIN da1 Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting

Részletesebben

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK EURÓPAI BIZOTTSÁG 2018.6.8. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 196/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL, SZERVEITŐL, HIVATALAITÓL ÉS ÜGYNÖKSÉGEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK EURÓPAI BIZOTTSÁG A Bizottság közleménye

Részletesebben