Magnetotellurikus litoszférakutatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magnetotellurikus litoszférakutatás"

Átírás

1 Magnetotellurikus litoszférakutatás Ádám A., Novák A., Szarka L., Wesztergom V. MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Sopron

2 1. Bevezetés Az 1960-as évek óta számos magnetotellurikus (MT) mélyszondázást végeztünk a KárpátPannon régióban (KPB), amely két különböző affinitású mikrolemezből áll (ALCAPA) és TISZA (1. ábra). E mérések kimutatták, hogy az elektromos vezetőképesség eloszlása a földkéregben és a felső köpenyben szoros kapcsolatban van ezek szerkezetével, és a bennük lejátszódó fizikai és geodinamikai folyamatokkal (2. ábra). 1. ábra: Mikrolemezek a Kárpát-Pannon régióban (Schmidth S.M., Fügenschuh B., 2003) 2. ábra: Jólvezető zónák a földkéregben és a felső köpenyben a KPB-ben és környezetében (Ádám, 1980)

3 2. Magnetotellurikus frekvenciaszondázás A földmágneses tér széles spektrumú változásai (H(ω)) és az általuk az altalajban indukált elektromos (tellurikus) tér (E(ω)) kapcsolatát leíró Maxwell-egyenletekből a tér frekvenciája (illetve periódusa) függvényében levezethető az altalajban az elektromos vezetőképesség eloszlása. Elsődleges paraméter a komplex impedancia (Z), azaz leegyszerűsítve a két tér hányadosa (Z = E/H), amelyből két paraméter számítható a periódus (T) függvényében: a látszólagos fajlagos ellenállás:ρ= 1 2π Z xy 2, ϖ= ϖμ T az impedancia fázisa:φ= arg Z xy Ezeket a periódus vagy a frekvencia függvényében ábrázoljuk, mint szondázási görbéket, és invertálásukkal kapjuk a fajlagos ellenállás eloszlását az altalajban (3. ábra) 3. ábra: Egy kétréteges modell (jólvezető üledék nagyellenállású aljzaton) MT szondázási görbéi és a számított rétegmodell

4 3. A fajlagos elektromos ellenállás 4. ábra: Az ásványok és kőzetek fajlagos ellenállása (Ωm-ben) 5. ábra: A gránit fajlagos ellenállásának változása a hőmérséklet és a folyadéktartalom függvényében 6. ábra: A földkérget alkotó kőzetek fajlagos ellenállásának különbsége a hőmérséklet függvényében Az ábrák alapján megállapítható, hogy a legnagyobb elektromos anomáliákat a pórustérfogatban lévő folyadék, a grafit, az ércek és a kőzetolvadék okozhatja.

5 4. Az asztenoszféra indikációi (Eaton et al., 2009 alapján) 7. ábra: Különböző változások a litoszféra alján, azaz az asztenoszférában Eaton et al. (2009) tanulmánya alapján Az ábrákból egyértelműen megállapítható, hogy leghatározottabb indikációt a felső köpeny kőzeteinek részleges olvadása az elektromos ellenállásban okozza, ezért az MTSZ egyik legalkalmasabb mélykutatási módszer az asztenoszféra indikálására, amint arra Ádám (1963) és Fournier et al. (1963) Eaton et al. (2009) megállapítása szerint elsőként rámutatott.

6 5a. A Pannon-medence (PB) asztenoszférája A magnetotellurikus szondázások a PB asztenoszféráját a medence belsejében mintegy 60 km mélyen jelzik (Ádám, 1963), amely a PB szélei felé növekszik. Ezek az értékek jól korrelálnak a PB magas hőáramával (11. ábra, ld. következő dia), valamint megerősítést nyertek a szeizmikus mérések (9. ábra), továbbá szeizmológiai és xenolithok vizsgálatai alapján. 8. ábra: A Nagycenk melletti obszervatóriumban mért magnetotellurikus szondázási görbék (Ádám et al., 1981) 9. ábra: Szeizmikus sebességfüggvény Posgay (1975) nagyalföldi mérései alapján

7 5b. A Pannon-medence (PB) asztenoszférája A magnetotellurikus szondázások a PB asztenoszféráját a medence belsejében mintegy 60 km mélyen jelzik (Ádám, 1963), amely a PB szélei felé növekszik. Ezek az értékek jól korrelálnak a PB magas hőáramával (11. ábra), valamint megerősítést nyertek az előző dián bemutatott szeizmikus mérések (9. ábra), továbbá szeizmológiai és xenolithok vizsgálatai alapján. 10. ábra: A jólvezető asztenoszféra mélységtérképe a PB térségében (Ádám és Wesztergom, 2001) 11. ábra: Empirikus összefüggés az asztenoszféra mélysége és a regionális hőáram között (Ádám, 1978) 12. ábra: Európában végzett magnetotellurikus asztenoszféra meghatározások Korja (2007) alapján

8 6. Extenziós mélymedencék asztenoszférája A PB extenziós jellege különösen a keskeny riftekben pl. a Békési árokban nyilvánul meg, ahol a jólvezető asztenoszféra megemelkedik (15. ábra) összhangban a szeizmikus mérésekkel (16. ábra). Ez jelentős magnetotellurikus anizotrópiát is okoz a teljes medencében. 13. ábra: Isopach térkép a PB keleti részéről 14. ábra: az MT pontokkal a Pannon A kontinentális extenziós tektonika keskeny Geotraverz (PGT-1) mentén rift modellje Buck W. R. (1991) szerint 15. ábra: 16. ábra: A PGT-1 MT szelvény 2D OCCAM PGT-1 szeizmikus profil Posgay et al. inverziós eredményei (Ádám et al., 1996) (1995) alapján 17. ábra: PGT-1 egyik pontjában szélsőérték MT görbék az anizotrópia szemléltetésére (Ádám és Bielik, 1998)

9 7. Lemezszegélyek A mikrolemezek határai mentén lévő mélytörésekben jólvezető kéreganomáliák jelentkeznek, így a Periadriai-Balaton vonal és a Közép-magyarországi vonal mentén. Ezt szemléltetik különböző formában az alábbi ábrák: a a 19. ábra: A jólvezető mélységértékei a Balaton-vonal mentén (Varga, 1979) b c 18. ábra: MT mérési helyek Kilényi és Šefara (1991) medencelajzat térképének DNY részén b TCA BL MHL c BL MHL 20. ábra: A CEL-07 mélyszeimikus szelvény mentén végzett MT szondázások inverziója alapján kimutatott jólvezető szerkezetek (Ádám, Novák, Szarka, 2005). BL: Balaton-vonal; MHL: Középmagyarországi vonal 21. ábra: Nagyatád térségében végzett MT szondázásokból számított ρmax /ρmin arány alapján kimutatott tektonikai vonalak (Novák, 2009)

10 A földkéreg vezetőképesség-anomáliái a Pannon-medencében 8. Dunántúli Vezetőképesség Anomália (TCA) ÉNY-Dunántúlon a paleozoikum mélységében (> 5km) a magnetotellurikus mélyszondázások nagy kiterjedésű vezetőképesség-anomáliát jeleztek. A horizontális vezetőképesség (conductance) helyenként eléri a S-et. Feltehetően nyírási zónarendszerben grafit és folyadék okozza a vezetőképesség növekedését, befolyásolva a földrengés-tevékenységet és annak csillapítását is (Zsíros, 1985). A jólvezető mélysége korrelációt mutat a földrengések kipattanási helyével (Glover és Ádám, 2008). 22. ábra: Az MT nagy fázisértékei által körülhatárolt jólvezető anomália (Ádám, 2001) 24. ábra: Jólvezető dyke-ok ÉK-DNY-i nyírási zónák mentén rendeződve (közepük nagy pontokkal jelölve) RRI inverzió alapján (Ádám, 2001) 23. ábra: Rideg nagyellenállású test képlékeny jólvezető törések között az MT szelvényben (Ádám, 2001) 25. ábra: Összefüggés a földrengések és a jólvezető képződmények mélységi eloszlása között (Glover és Ádám, 2008)

11 A földkéreg vezetőképesség-anomáliái a Pannon-medencében 9. Dehidratáció a földkéregben: rideg és képlékeny átmenet Feltételezik, hogy a földkéregben a rideg és képlékeny feszültség átmenetét a dehidratációból származó folyadék okozza, amely elektromos vezetőképesség formájában jelentkezik a terület hőáramától függő mélységben. Ezt szemléltetik az alábbi ábrák: 28. ábra: Elképzelés a dehidratáció és a földrengések kapcsolatáról a hőmérséklet függvényében 26. ábra: Empirikus összefüggés a kéregbeni jólvezető réteg mélysége és a regionális hőáram között (Ádám, 1987). A PB adatai T-De szelvény mentén az OKGT által mért MT adataiból származnak (Ádám, Landy and Nagy, 1989) CA CA 27. ábra: A földrengések fókuszmélységének eloszlása a Kárpát-Pannon medencében 1-65 km között (Zsíros, 2000) 29. ábra: Feszültség-eloszlás a PB litoszférájában (Horváth és Cloetingh, 1996)

12 10. Az elektromos vezetőképesség-modellek információsés energiaátviteli rendszerbiztonsági alkalmazása Nagy napkitöréseket követő geomágneses viharok során a földben indukált elektromos tér olyan nagy lehet, hogy veszélyeztetheti vezetékes információs és energiaátviteli rendszerek működését. A kis elektromos ellenállású vezetékes rendszerek földelési pontjai között fellépő potenciálkülönbség hatására ezekben a rendszerekben geomágnesesen indukált áramok keletkezhetnek és súlyos károkat okozhatnak. Az indukált áramok számításához és a velük járó kockázat elemzéséhez szükség van a felszín alatti térrész geoelektromos modelljére. Az európai litoszféralemez nemrégiben Sopronban elkészült modellje az EUropean RHO Model ( EURHOM). 30. ábra: Az EURHOM modell alapján készült összegzett elektromos vezetőképességtérkép a felszíntől számított 80 km-es mélységig (Ádám et al., 2012) Az km mélységtartományban változó litoszféraasztenoszféra határfelületen a fajlagos ellenállás 1 Ωm-re vagy az alá csökken (Ádám és Wesztergom 2001). A geomágneses ULF tartományban ez olyan jelentős abszorpciót jelent, ami a nagyobb mélységben feltételezett elektromos ellenállásváltozásokat a modellben érdektelenné teszi. A litoszférán belül a modell legalább az üledéket és a kristályos aljzatot különít el, így az egyes cellákat minimum háromréteges, 1D-s szerkezet tölti ki. Az EURHOM cellái láthatók a modell alapján számított összegzett elektromos vezetőképesség térképen (30. ábra). A modell digitális formában az alábbi helyről letölthető:

13 11. Irodalom Ádám A., 1963: Study of the electrical conductivity of the Earth s crust and upper mantle. Methodology and results (in Hungarian) Dissertation, Sopron, pp. 111+XLV Ádám A., 1978: Geothermal effects in the formation of electrically conducting zones and temperature distribution in the Earth, Phys. Earth Planet Int. 17, pp Ádám A., 1980: The change of electrical structure between an orogenic and an acient tectonic area Carpathians and Russian Platform. J. Geomagn. Geod. 32, Ádám A., Verő J., Cz. Miletits J., Holló L., Walner A., 1981: The Geophysical Observatory near Nagycenk I. Electromagnetic measurements and processing of data. Acta Geod. Geopy. Mont. Acad. Sci. Hung., 16 (2-4), pp Ádám A, 1987: Are there two types of conductivity anomaly (CA) caused by fluid in the crust. Phys. Earth Planet Int. 45, Ádám A., Landy K., Nagy Z., 1989: New evidence for distribution of the electric conductivity in the Earth s crust and upper mantle in the Pannonian Basin as a hotspot. Tectonophysics 164, Ádám A., Szarka L., Prácser E., Varga G., 1996: Mantle plumes or EM distribution in the Pannonian Basin? (Inversion of the deep magnetotelluric (MT) soundings along the Pannonian Geotraverse). Geophysical Transactions 40(1-2), Ádám A., Beilik M., 1998: The crustal and uppermantle geophysical signature of narrow continental rifts in the Pannonian Basin. Geophys. J. Int. 134, Ádám A., 2001: Relation of the graphite and fluid bearing conducting dikes to the tectonics and seismicity (Review on the Trasdanubian crustal conductivity anomaly). Earth Planet Space 53, Ádám A., Wesztergom V., 2001: An attempt to map the depth of the electrical asthenosphere by deep magnetotelluric measurements in the Pannonian Basin (Hungary). Acta Geod. Hung. 44(2-3), Ádám A., Novák A., Szarka L., 2005: Tectonic weak zones determined by magnetotellurics along CEL-07 deep seismic profile. Acta Geod. Geoph. Hung. 40(3-4), Adám A., Prácser E., Wesztergom V., 2012: Estimation of the electric resistivity distribution (EURHOM) in the European lithosphere in the frame of the EURISGIC WP2 project, Acta Geod. Geoph. Hung., 47(4), pp , doi: /AGeod Ádám A., Lemperger I., Novák A., Prácser E., Szarka L. Wesztergom,V., 2012) Geoelectric Litosphere Model of the Continental Europe. Project Report. Buck W.R., 1991: Modes of continental lithospehre extension. J. Geophys. Res. 96, Eaton D. W., Darbyshire F., Evans R. L., Grütterd H., Jones A. G., Yuan X.,2009: The elusive lithosphere asthenosphere boundary (LAB) beneath cratons. Lithos, 109, Horváth F., Cloething S., 1996: Stress induced late stage subsidence anomaly in the Pannonian Basin. Tectonophysics 266, Glover P.W.J., Ádám A., 2008: Correlation between crustal high conductivity zones and seismic activity and the role of carbon during sheer deformation. J. of Geoph, Research., 113, B 12210, doi: /2008JB Kilényi E., Šefara J., eds. 1989: Geophys Transactions, 36, 1-2 (Enclosure). Korja T., 2007: How is the European lithosphere imaged by magnetotellurics? Surveys in Geophysics, 28. pp Novák A., Elektromágneses geofizikai leképezés tenzor-invariánsokkal: a felszínközelt4l a dunántúli mélyszerkezetig., 187 oldal, 2010, PhD disszertáció, NYME Posgay K., 1975: Mit Reflexionsmessungen bestimmte Horizonte und Geschwindigkeitverteilung in der Erdkruste und im Erdmantle. Geophys. Trans. 23, Posgay et al., 1995: Asthenospheric structure beneath a Neogene basin in SE Hungary. Tectonophysics 252, Varga G., 1979: Study of geological basin profiles I. Report of telluric and MT measurements in In MAELGI Jelentés Manuscript in Hungarian, pp. 10. Zsíros T., 2000: Seismicity and earthquake risk of the Carphatian Basin. Hungarian earthquake cataloge ( ). Seismologocal Department of the GGRI, Budapest, pp. 495.

14 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Számos eredményünket a valamikori OKGT és ELGI munkatársaival szoros együttműködésben értük el. Ezért őket köszönet illeti.

Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek kapcsolata.

Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek kapcsolata. Page 2 Elektromágneses módszer (magnetotellurika), impedancia tenzor: E x Z xxzxy Hx E y Z yxzyy Hy Z Z Z xx yx Zxy Z yy A mérés sematikus ábrája A felszínen mért elektromos (E) és mágneses (H) térkomponensek

Részletesebben

A KÉREG- ÉS A FELSŐKÖPENY-SZERKEZET GEOELEKTROMOS KUTATÁSA A KÁRPÁT-MEDENCÉREN

A KÉREG- ÉS A FELSŐKÖPENY-SZERKEZET GEOELEKTROMOS KUTATÁSA A KÁRPÁT-MEDENCÉREN A KÉREG- ÉS A FELSŐKÖPENY-SZERKEZET GEOELEKTROMOS KUTATÁSA A KÁRPÁT-MEDENCÉREN ÁDÁM ANTAL A MŰSZAKI TUDOMÁNYOK DOKTORA A magnetotellurikus mélyszondázás a geoclektromos litoszférakutatás egyik leghatékonyabb

Részletesebben

Földrengések geofizikai és geológiai környezetének valamint Debrecen földrengés-veszélyeztetettségének vizsgálata térinformatikai eszközökkel

Földrengések geofizikai és geológiai környezetének valamint Debrecen földrengés-veszélyeztetettségének vizsgálata térinformatikai eszközökkel Nyugat-Magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Geokörnyezettudományi Program Doktori értekezés tézisei Földrengések geofizikai és geológiai környezetének valamint Debrecen

Részletesebben

Vízkutatás, geofizika

Vízkutatás, geofizika Vízkutatás, geofizika Vértesy László, Gulyás Ágnes Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 2012. Magyar Vízkútfúrók Egyesülete jubileumi emlékülés, 2012 február 24. Földtani szelvény a felszínközeli

Részletesebben

A PANNON-MEDENCE MEANDEREZŐ VÍZFOLYÁSAINAK KANYARFEJLETTSÉG-ELEMZÉSE

A PANNON-MEDENCE MEANDEREZŐ VÍZFOLYÁSAINAK KANYARFEJLETTSÉG-ELEMZÉSE KDI. Beszámoló 2010. 06. 07. Petrovszki Judit: A PANNON-MEDENCE MEANDEREZŐ VÍZFOLYÁSAINAK KANYARFEJLETTSÉG-ELEMZÉSE Témavezető: dr. Timár Gábor Szárazföldi szeizmikus szelvény: TWT 0 500 1000 1500 2000

Részletesebben

Az intenzív naptevékenység hatása a villamosenergiarendszerre. A napviharok és a geomágneses indukció

Az intenzív naptevékenység hatása a villamosenergiarendszerre. A napviharok és a geomágneses indukció Az intenzív naptevékenység hatása a villamosenergiarendszerre 2012. október 25-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium őszi, Jubileumi félévének harmadik előadását. Az előadás két részből állt: az

Részletesebben

Egyenáramú geoelektromos elrendezések analóg és numerikus modellezés alapján

Egyenáramú geoelektromos elrendezések analóg és numerikus modellezés alapján DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Egyenáramú geoelektromos elrendezések kétdimenziós leképezési tulajdonságai analóg és numerikus modellezés alapján Szokoli Kitti Sopron 2016 Kitaibel Pál Környezettudományi

Részletesebben

Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban

Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban Geoelektromos tomográfia alkalmazása a kőbányászatban Dr. Baracza Mátyás Krisztián tudományos főmunkatárs Miskolci Egyetem, Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet 1. Bevezetés 2. Felhasznált mérési módszer

Részletesebben

Szerzők: Előzmények: OTKA-6875: MÁGNESES FÁZISÁTALAKULÁS A FÖLDKÉREGBEN ÉS GEOFIZIKAI KÖVETKEZMÉNYEI

Szerzők: Előzmények: OTKA-6875: MÁGNESES FÁZISÁTALAKULÁS A FÖLDKÉREGBEN ÉS GEOFIZIKAI KÖVETKEZMÉNYEI Szerzők: 1. Szarka László, MTA, Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet, Sopron 2. Kiss János, Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, Budapest 3. Prácser Ernő, Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai

Részletesebben

GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN. Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron

GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN. Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron GEOFIZIKAI ÜLEDÉKVIZSGÁLATOK A FERTÕ MEDENCÉJÉBEN Szarka László és Wesztergom Viktor MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron ÁBRA NÉLKÜLI VÁLTOZAT Víz alatti talajok szerepe a tavak környezetvédelmében

Részletesebben

A PGT-1 szelvény komplex geofizikai vizsgálata a)

A PGT-1 szelvény komplex geofizikai vizsgálata a) MAGYAR GEOFIZIKA TANULMÁNY 53. évf. (2012) 1. szám, 29 54 A PGT-1 szelvény komplex geofizikai vizsgálata a) (nem szeizmikus szemmel) KISS JÁNOS, MADARASI ANDRÁS Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI),

Részletesebben

Egyenáramú geoelektromos módszerek. Alkalmazott földfizika

Egyenáramú geoelektromos módszerek. Alkalmazott földfizika Egyenáramú geoelektromos módszerek Alkalmazott földfizika A felszíni egyenáramú elektromos mérések alapján a különböző fajlagos ellenállású kőzetek elhelyezkedését vizsgáljuk. Kőzetek fajlagos ellenállása

Részletesebben

A CEL08 szelvény geofizikai vizsgálata 1

A CEL08 szelvény geofizikai vizsgálata 1 A CEL08 szelvény geofizikai vizsgálata 1 KISS JÁNOS 2 2005-ben, a Magyar Geofizikában megjelent egy cikk a CEL07 szelvény feldolgozásáról. Ennek a feldolgozási munkának folytatásaként bemutatjuk a CEL08

Részletesebben

3. Fészekmélység. I 0 I k = 3 log(d k / h) + 3 log(e) (D k h) (3.1)

3. Fészekmélység. I 0 I k = 3 log(d k / h) + 3 log(e) (D k h) (3.1) 3. Fészekmélység A földrengés katalógus 28 földrengése közül csupán 3751 rengésnek - az adatállomány 18%-nak ismerjük a fészekmélységét. Az adatbázisban egyaránt található műszeres megfigyelésekből számított

Részletesebben

rnyezetvédelemben (és a környezettudományban)

rnyezetvédelemben (és a környezettudományban) Geofizika a környezetvk rnyezetvédelemben (és a környezettudományban) MTA PAB-VEAB ülés Hlavay József, a VEAB FöldF ld-, Környezettudományi nyi és s Energetikai Szakbizottság g elnöke emlékére Pécs, 2005.

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 2004julius.qxd 9/1/04 9:56 PM Page 3 GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 56. ÉVFOLYAM 2004 7. SZÁM A jelenkori függõleges felszínmozgások és három földtani jellemzõ kapcsolatának vizsgálata a Középsõ-Tisza környékén

Részletesebben

GEOMÁGNESES INDUKCIÓ FORRÁSVIZSGÁLATOK ÉS AZ EURÓPAI LITOSZFÉRALEMEZ ELEKTROMOS MODELLJE AZ INDUKCIÓS KOCKÁZAT BECSLÉSÉHEZ

GEOMÁGNESES INDUKCIÓ FORRÁSVIZSGÁLATOK ÉS AZ EURÓPAI LITOSZFÉRALEMEZ ELEKTROMOS MODELLJE AZ INDUKCIÓS KOCKÁZAT BECSLÉSÉHEZ IRODALOM Bór József (2011): Villámkisülésekhez társuló felső légköri elektro-optikai emissziók és Schumann-rezonancia tranziensek vizsgálata. NyME, Kitaibel Pál Doktori Iskola, PhD-disszertáció Bór József

Részletesebben

A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján. Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR

A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján. Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR A kontinentális Moho természete és eredete a legújabb külföldi és hazai megfigyelések alapján Doktori értekezés tézisei GÚTHY TIBOR ELTE Földtudományi Doktori Iskola Földtan-Geofizika program Témavezető:

Részletesebben

A mély medencék izosztatikus hatása

A mély medencék izosztatikus hatása MAGYAR GEOFIZIKA TANULMÁNY 51. évf. (2010) 3. szám, 150 162 A mély medencék izosztatikus hatása KISS JÁNOS @ Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 1145 Budapest, Kolumbusz utca 17 23. @ E-mail: kiss@elgi.hu

Részletesebben

A CELEBRATION-7 szelvény komplex geofizikai vizsgálata, és a sebesség-anomália fogalma 1

A CELEBRATION-7 szelvény komplex geofizikai vizsgálata, és a sebesség-anomália fogalma 1 A CELEBRATION-7 szelvény komplex geofizikai vizsgálata, és a sebesség-anomália fogalma 1 avagy egy refrakciós első beérkezéses szeizmikus sebességszelvény és az erőtér-geofizikai feldolgozási eredmények

Részletesebben

Hogyan készül a Zempléni Geotermikus Atlasz?

Hogyan készül a Zempléni Geotermikus Atlasz? Hogyan készül a Zempléni Geotermikus Atlasz? MISKOLCI EGYETEM KÚTFŐ PROJEKT KÖZREMŰKÖDŐK: DR. TÓTH ANIKÓ NÓRA PROF. DR. SZŰCS PÉTER FAIL BOGLÁRKA BARABÁS ENIKŐ FEJES ZOLTÁN Bevezetés Kútfő projekt: 1.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GRAVITÁCIÓS LINEAMENSTÉRKÉPE OTKA-043100

MAGYARORSZÁG GRAVITÁCIÓS LINEAMENSTÉRKÉPE OTKA-043100 MAGYARORSZÁG GRAVITÁCIÓS LINEAMENSTÉRKÉPE 1:500000 méretarányú országos gravitációs térképet először Szabó Zoltán készített 1978-ban, majd Szabó Zoltán és Sárhidai Attila 1984-ben. 1996-ban Kovácsvölgyi

Részletesebben

Szubdukció geofizikai jellemzői. Németh Alexandra 2014 szeptember

Szubdukció geofizikai jellemzői. Németh Alexandra 2014 szeptember Szubdukció geofizikai jellemzői Németh Alexandra 2014 szeptember S7 Vázlat: 1. Bevezetés: A szubdukció elemei, alapfogalmak tisztázása, a különböző kőzetek szeizmikus tulajdonságai és az erre épülő módszerek

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

Hulladéklerakók és környezetük állapotfelmérése geofizikai módszereinek fejlesztése

Hulladéklerakók és környezetük állapotfelmérése geofizikai módszereinek fejlesztése Hulladéklerakók és környezetük állapotfelmérése geofizikai módszereinek fejlesztése OTKA szám: T 42686 Témavezető: Prof. Dr. Gyulai Ákos ME Geofizikai Tanszék Miskolc 247 Prof.Dr. Gyulai Ákos: Budapest.

Részletesebben

1.3 FÖLDTANI ALAPSZELVÉNYEK GEOFIZIKAI VIZSGÁLATA*

1.3 FÖLDTANI ALAPSZELVÉNYEK GEOFIZIKAI VIZSGÁLATA* 1.3 FÖLDTANI ALAPSZELVÉNYEK GEOFIZIKAI VIZSGÁLATA* 1982. évi tevékenységünket a Természeti erőforrásaink átfogó tudományos vizsgálata országos szintű kutatási főirány keretébe tartozó Országos alapszelvény

Részletesebben

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis Akadémiai doktori értekezés tézisei HORVÁTH FERENC Budapest 2007 I. A kutatás célja és tematikája A kutatásokat összefoglaló

Részletesebben

A geoelektromos geofizikai módszerek alkalmazási lehetőségei a régészetben

A geoelektromos geofizikai módszerek alkalmazási lehetőségei a régészetben A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 82. kötet (2011) A geoelektromos geofizikai módszerek alkalmazási lehetőségei a régészetben Turai Endre egyetemi docens, a műszaki tudomány kandidátusa

Részletesebben

A dabronyi negatív gravitációs anomália vizsgálata: eltemetett meteorkráter?

A dabronyi negatív gravitációs anomália vizsgálata: eltemetett meteorkráter? MAGYAR GEOFIZIKA TANULMÁNY 55. évf. (2014) 2. szám, 82 88 A dabronyi negatív gravitációs anomália vizsgálata: eltemetett meteorkráter? BODOKY T., KISS J. Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), 1143

Részletesebben

Inverziós módszerek alkalmazása a geofizikában

Inverziós módszerek alkalmazása a geofizikában Inverziós módszerek alkalmazása a geofizikában Kis Márta Ph.D. Eötvös Loránd Geofizikai Intézet PhD értekezés: Felszínközeli földtani szerkezetek vizsgálata szeizmikus és egyenáramú geoelektromos adatok

Részletesebben

Tisia a) a geofizikai adatok tükrében és a litoszférakutató szelvények szeizmikusan nagy sebességű zónáinak értelmezése b)

Tisia a) a geofizikai adatok tükrében és a litoszférakutató szelvények szeizmikusan nagy sebességű zónáinak értelmezése b) MAGYAR GEOFIZIKA 58. évf. (2017) 4. szám, 209 229 TANULMÁNY Tisia a) a geofizikai adatok tükrében és a litoszférakutató szelvények szeizmikusan nagy sebességű zónáinak értelmezése b) Kiss J. @, Vértesy

Részletesebben

Geofizikai kutatómódszerek I.

Geofizikai kutatómódszerek I. Geofizikai kutatómódszerek I. A gravitációs és mágneses kutatómódszer Dr. Szabó Norbert Péter egyetemi docens Miskolci Egyetem Geofizikai Intézeti Tanszék e-mail: norbert.szabo.phd@gmail.com 1. A gravitációs

Részletesebben

Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére

Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére Anyagjellemzők változásának hatása a fúróiszap hőmérsékletére Kis László, PhD. hallgató, okleveles olaj- és gázmérnök Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Kulcsszavak:

Részletesebben

Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben

Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben Doktoranduszi Beszámoló Vízi szeizmikus kutatások a Balaton nyugati medencéiben Visnovitz Ferenc Környezettudományi Doktori Iskola II. évf. Témavezető: Dr. Horváth Ferenc egyetemi tanár Budapest, 2012.06.04

Részletesebben

A magyar környezetgeofizika európai mércével

A magyar környezetgeofizika európai mércével A magyar környezetgeofizika európai mércével Az MTA Földtudományok Osztálya által szervezett Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk földtudományi problémái című nyilvános osztályülésre az MTA Geofizikai

Részletesebben

Zárójelentés a T számú OTKA-projekt (Új irányzatok a megnetotellurikában) teljesítéséről

Zárójelentés a T számú OTKA-projekt (Új irányzatok a megnetotellurikában) teljesítéséről Zárójelentés a T37694 számú OTKA-projekt (Új irányzatok a megnetotellurikában) teljesítéséről 2-ben benyújtott pályázatunkban összefoglaltuk az új magnetotellurikus irányzatokkal kapcsolatos elképzeléseinket,

Részletesebben

P O S G A Y K Á R O L Y

P O S G A Y K Á R O L Y A K É R E G - É S F E L S Ő K Ö P E N Y - S Z E R K E Z E T K U T A T Á S A S Z E I Z M I K U S M Ó D S Z E R R E L POSGAY KÁROLY A MŰSZAKI TUDOMÁNYOK KANDIDÁTUSA Több, mint egy évtizede, a Föld- és Bányászati

Részletesebben

Magnetotellurikus mérések inverziója a látszólagos fajlagos ellenállás eltolódásának figyelembe vételével 1

Magnetotellurikus mérések inverziója a látszólagos fajlagos ellenállás eltolódásának figyelembe vételével 1 Magnetotellurikus mérések inverzióa a látszólagos falagos ellenállás eltolódásának figyelembe vételével PRÁCSER ERN, KISS JÁNOS A magnetotellurikus (MT) mérési adatokból számított látszólagos falagos ellenállásgörbék

Részletesebben

MTA 188. közgyűlése. Paks II atomerőmű telephely-vizsgálatának tudományos eredményei: Földtani, tektonikai kutatások. Horváth Ferenc.

MTA 188. közgyűlése. Paks II atomerőmű telephely-vizsgálatának tudományos eredményei: Földtani, tektonikai kutatások. Horváth Ferenc. MTA 188. közgyűlése Paks II atomerőmű telephely-vizsgálatának tudományos eredményei: Földtani, tektonikai kutatások Horváth Ferenc MTA doktora ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Geomega kft. Budapest,

Részletesebben

A rudabányai meddőhányók geofizikai kutatása és a Hámori-tó geofizikai kutatása

A rudabányai meddőhányók geofizikai kutatása és a Hámori-tó geofizikai kutatása 800 7 700 6 600 5 0 4 400 3 300 2 200 1 100 0 A rudabányai meddőhányók geofizikai kutatása és a Hámori-tó geofizikai kutatása Gyenes Gáborné Bucsi Szabó László Rudabányán az ércek és ásványok bányászata

Részletesebben

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei Magyarország Műszaki Földtana MSc Magyarország nagyszerkezeti egységei https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1d58/a-karpat-pannon-terseg-lemeztektonikai-ertelmezese-1ed3/az-europaikontinens-kialakulasa-karatson-david-1f1d/foldtorteneti-vazlat-os-europatol-uj-europaig-1f26/

Részletesebben

2.2 GEOELEKTROMOS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS A GE-50 tipusu, automatikusan számoló univerzális ellenállásmérő műszer.

2.2 GEOELEKTROMOS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS A GE-50 tipusu, automatikusan számoló univerzális ellenállásmérő műszer. 134 2.2 GEOELEKTROMOS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS 2.2.1 A GE-50 tipusu, automatikusan számoló univerzális ellenállásmérő műszer ^zabadváry László A GE típusjelű műszerek családjában a GE-50 változást jelent

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR KITAIBEL PÁL KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR KITAIBEL PÁL KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA EZ ITT AZ ELSŐ OLDAL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR KITAIBEL PÁL KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI GRAVITÁCIÓS ÉS MÁGNESES FELDOLGOZÁSOK ÉS MODELLEZÉSEK A

Részletesebben

A Föld belső szerkezete

A Föld belső szerkezete A Föld belső szerkezete A Naprendszer A Naprendszer felépítése. A fizikai paraméterek különbsége jelzi a bolygók méreteinek eltérését. A Naprendszer bólygóinak adatai 2877 A Föld mint zárt rendszer Anyagáramlás

Részletesebben

ELEKTROMOS ÉS ELEKTROMÁGNESES MÓDSZEREK A VÍZBÁZISVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN

ELEKTROMOS ÉS ELEKTROMÁGNESES MÓDSZEREK A VÍZBÁZISVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN JÁKFALVI SÁNDOR 1, SERFŐZŐ ANTAL 1, BAGI ISTVÁN 1, MÜLLER IMRE 2, SIMON SZILVIA 3 1 okl. geológus (info@geogold.eu, tel.: +36-20-48-000-32) 2 okl. geológus (címzetes egyetemi tanár ELTE-TTK; imre.muller

Részletesebben

A MAGSAT MESTERSÉGES HOLD MÁGNESES ADATAINAK FELDOLGOZÁSA AZ

A MAGSAT MESTERSÉGES HOLD MÁGNESES ADATAINAK FELDOLGOZÁSA AZ A MAGSAT MESTERSÉGES HOLD MÁGNESES M ADATAINAK FELDOLGOZÁSA AZ EURÓPAI RÉGIR GIÓRA Wittmann Géza, Ph.D. PhD eredmények a magyar geofizikában Magyar Tudományos Akadémia 2005. október 28. Mesterséges holdak

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400, Sopron, Csatkai E. 6-8. Tel.: 99/508-340 Fax.: 99/508-355 www.ggki.

Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400, Sopron, Csatkai E. 6-8. Tel.: 99/508-340 Fax.: 99/508-355 www.ggki. Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400, Sopron, Csatkai E. 6-8. Tel.: 99/508-340 Fax.: 99/508-355 www.ggki.hu JELENTÉS A Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai

Részletesebben

Play Wellness Panzió

Play Wellness Panzió Parthenón 1 Play Wellness Panzió Kőzetdeformáció /szerkezetföldtan/ Department of Geoscience UW Madison Department of Geoscience UW Madison 3 Csendes óceán Courtillot et al., 2003 A kőzetek irányított

Részletesebben

geofizikai vizsgálata

geofizikai vizsgálata Sérülékeny vízbázisok felszíni geofizikai vizsgálata Plank Zsuzsanna-Tildy Péter MGI 2012.10.17. Új Utak a öldtudományban 2012/5. 1 lőzmények 1991 kormányhatározat Rövid és középtávú környezetvédelmi intézkedési

Részletesebben

A fatörzsön kialakuló természetes elektromos potenciálkülönbség-változások és összefüggésük a xylemnedv-áramlással

A fatörzsön kialakuló természetes elektromos potenciálkülönbség-változások és összefüggésük a xylemnedv-áramlással Nyugat-Magyarországi Egyetem Doktori értekezés tézisei A fatörzsön kialakuló természetes elektromos potenciálkülönbség-változások és összefüggésük a xylemnedv-áramlással Koppán András NYME EMK Földtudományi

Részletesebben

Publikációs jegyzék A tudományos fokozat megszerzése előtti közlemények: Egyedüli szerzőként:

Publikációs jegyzék A tudományos fokozat megszerzése előtti közlemények: Egyedüli szerzőként: Publikációs jegyzék A tudományos fokozat megszerzése előtti közlemények: Egyedüli szerzőként: Könyvfejezet: 1. Bányai L 1984: Vizsgálatok optimális transzlokáció végrehajtására. 7. Kozmikus Geodézia Szeminárium

Részletesebben

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ A dolgozat felépítése *Bevezetés *A mélyföldtani viszonyok vázlatos ismertetése *Süllyedés történet *Hő történet *Szervesanyag érés- történet *Diszkusszió

Részletesebben

MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013

MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013 MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013 Kutatási program a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió területén átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és állapotának megismerésére

Részletesebben

ROLE OF GEOELECTRIC METHODS IN HYDROCARBON AND DEEP STRUCTURAL INVESTIGATIONS IN RUSSIA. Mark N. BERDICHEVSKY*

ROLE OF GEOELECTRIC METHODS IN HYDROCARBON AND DEEP STRUCTURAL INVESTIGATIONS IN RUSSIA. Mark N. BERDICHEVSKY* GEOPHYSICAL TRANSACTIONS 1994 Vol. 39. No. 1. pp. 3-33 ROLE OF GEOELECTRIC METHODS IN HYDROCARBON AND DEEP STRUCTURAL INVESTIGATIONS IN RUSSIA Mark N. BERDICHEVSKY* Editorial Note The Editorial Board is

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 59. ÉVFOLYAM 2007 7. SZÁM A magyarországi GPS mozgásvizsgálatok 16 éve Dr. Grenerczy Gyula vezető tanácsos és dr. Fejes István szakmai tanácsadó, egyetemi magántanár FÖMI-KGO és

Részletesebben

Cím(ek) 9421 Fertőrákos, Pataki utca Telefonszám(ok) 06 99 508 343 Mobil: 36 30 9932657 Fax(ok) E-mail(ek) wv@ggki.hu

Cím(ek) 9421 Fertőrákos, Pataki utca Telefonszám(ok) 06 99 508 343 Mobil: 36 30 9932657 Fax(ok) E-mail(ek) wv@ggki.hu Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Wesztergom Viktor Cím(ek) 9421 Fertőrákos, Pataki utca Telefonszám(ok) 06 99 508 343 Mobil: 36 30 9932657 Fax(ok) E-mail(ek) wv@ggki.hu Állampolgárság

Részletesebben

A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója

A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója A Mecsekalja Zóna kristályos komplexum posztmetamorf paleofluidum evolúciója Post-metamorphic palaeofluid evolution of the crystalline complex of the Mecsekalja Zone Dabi Gergely PhD értekezés tézisei

Részletesebben

1.3 KOMPLEX GEOFIZIKAI KUTATÁS A BÖRZSÖNY HEGYSÉGBEN

1.3 KOMPLEX GEOFIZIKAI KUTATÁS A BÖRZSÖNY HEGYSÉGBEN 1.3 KOMPLEX GEOFIZIKAI KUTATÁS A BÖRZSÖNY HEGYSÉGBEN Zsillé Antal A hegység területén 1965 óta végez Intézetünk graviméteres-, földmágneses-, különféle geoelektromos- továbbá szeizmikus refrakciós méréseket.

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

1.5 VÍZKUTATÁS Karszt- és termálvízkutatás* A Maros hordalékkúp geofizikai kutatása** * Hoffer E., Rákóczy I. ** Draskovits P., Но bot J.

1.5 VÍZKUTATÁS Karszt- és termálvízkutatás* A Maros hordalékkúp geofizikai kutatása** * Hoffer E., Rákóczy I. ** Draskovits P., Но bot J. 1.5 VÍZKUTATÁS 1.5.1 Karszt- és termálvízkutatás* Hazánkban az ivóvíz és az ipari víz kutatása mellett egyre nagyobb szerephez jut a nagyobb mélységű termálvíz, illetve a geotermikus energia kutatása.

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet. 8. A Föld mélye. A kéregtõl a földmagig

GEO-FIFIKA. Földtudományi ismeretterjesztõ füzet. 8. A Föld mélye. A kéregtõl a földmagig 8 GEO-FIFIKA Födtudományi ismeretterjesztõ füzet MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet 9400 Sopron Csatkai E. u. 6 8. Te.: 99/508-340 www.ggki.hu www.fodev.hu www.yearofpanetearth.org www.fodev.hu

Részletesebben

Az MTA geodéziai és geofizikai kutatásai

Az MTA geodéziai és geofizikai kutatásai Az MTA geodéziai és geofizikai kutatásai Wesztergom Viktor MTA CSFK GGI 29. MFTTT Vándorgyűlés Sopron, 2013. július 11-12. AURORA BOREALIS - SOLAR WIND BECOMES VISIBLE MINIMUM ACTIVITY: CORONAL HOLES

Részletesebben

Űr-méréstechnika. Felszíni és mesterséges holdakon végzett mérések. Dr.Bencze Pál DSc c. egy. tanár MTA CSFK GGI

Űr-méréstechnika. Felszíni és mesterséges holdakon végzett mérések. Dr.Bencze Pál DSc c. egy. tanár MTA CSFK GGI Űr-méréstechnika Felszíni és mesterséges holdakon végzett mérések Dr.Bencze Pál DSc c. egy. tanár MTA CSFK GGI Űrtechnológia Nap-Föld fizikai kapcsolatok II. BME, Budapest 2016. Március 15.. Űrtechnológia

Részletesebben

MODERN HULLADÉKLERAKÓK ALJZATSZIGETELÉSI VIZSGÁLATA GEOELEKTROMOS MÓDSZEREKKEL

MODERN HULLADÉKLERAKÓK ALJZATSZIGETELÉSI VIZSGÁLATA GEOELEKTROMOS MÓDSZEREKKEL MIKOVINY SÁMUEL FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Doktori értekezés tézisei MODERN HULLADÉKLERAKÓK ALJZATSZIGETELÉSI VIZSGÁLATA GEOELEKTROMOS MÓDSZEREKKEL Írta: BARACZA MÁTYÁS KRISZTIÁN Tudományos vezető: DR.

Részletesebben

A Balfi-blokk felszínformáinak eredetéről

A Balfi-blokk felszínformáinak eredetéről Doktori (PhD) értekezés tézisei PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola A Balfi-blokk felszínformáinak eredetéről Prodán Tímea Hajnal A doktori iskola címe: Vezetője: A doktori témacsoport címe: Vezetője:

Részletesebben

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK A BÜKK HEGYSÉG ÉS SZERKEZETI KÖRNYEZETÉNEK KUTATÁSÁRA GEOPHYSICAL EXPLORATION IN THE BÜKK MOUNTAINS AND THEIR FOREGROUND

GEOFIZIKAI MÉRÉSEK A BÜKK HEGYSÉG ÉS SZERKEZETI KÖRNYEZETÉNEK KUTATÁSÁRA GEOPHYSICAL EXPLORATION IN THE BÜKK MOUNTAINS AND THEIR FOREGROUND Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 175 197. GEOFIZIKAI MÉRÉSEK A BÜKK HEGYSÉG ÉS SZERKEZETI KÖRNYEZETÉNEK KUTATÁSÁRA GEOPHYSICAL EXPLORATION IN THE BÜKK MOUNTAINS AND THEIR

Részletesebben

AZ AVO ANALÍZIS ALKALMAZÁSI LEHET SÉGEINEK VIZSGÁLATA

AZ AVO ANALÍZIS ALKALMAZÁSI LEHET SÉGEINEK VIZSGÁLATA Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei AZ AVO ANALÍZIS ALKALMAZÁSI LEHET SÉGEINEK VIZSGÁLATA (A forrás-geofon távolságtól függ reflexiós amplitúdók elemzése) Írta: Takács Ern Miskolc 2001 2 I. Tudományos el

Részletesebben

Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje?

Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje? MAGYAR GEOFIIKA TANULMÁNY 52. évf. (2011) 2. szám, 79 87 Asztenoszféra-áramlás mint a tercier kilökődés és extenzió hajtóereje? KOVÁCS ISTVÁN 1,2 * @, FALUS GYÖRGY 1,2, STUART GRAHAM 3, HIDAS KÁROLY 2,

Részletesebben

A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN

A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 72.kötet (2007) A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN Dr. Székely Ferenc 1204

Részletesebben

Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia

Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia Ásványi nyersanyagtelepek képződése térben és időben: Metallogénia Teleptan II. 1. témakör: Bevezetés, és az Archaikum metallogéniája Dr. Molnár Ferenc ELTE TTK Ásványtani Tanszék A kurzus tartalma 1.

Részletesebben

HARTAI ÉVA, GEOLÓGIA 3

HARTAI ÉVA, GEOLÓGIA 3 HARTAI ÉVA, GEOLÓgIA 3 ALaPISMERETEK III. ENERgIA és A VÁLTOZÓ FÖLD 1. Külső és belső erők A geológiai folyamatokat eredetük, illetve megjelenésük helye alapján két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik

Részletesebben

TERMÉSZETI KÖRNYEZET

TERMÉSZETI KÖRNYEZET TERMÉSZETI KÖRNYEZET Geofizika Geodinamika A lemeztektonikai elmélet egyik legfontosabb hazai alkalmazása volt a Pannon (Kárpát)-medence kialakulásának magyarázata. Eszerint a medence az alpi orogénen

Részletesebben

A felszín szerepe a Pannonmedence. keveredési rétegvastagság napi menetének alakulásában

A felszín szerepe a Pannonmedence. keveredési rétegvastagság napi menetének alakulásában A felszín szerepe a Pannonmedence térségében a keveredési rétegvastagság napi menetének alakulásában Ács 1 F., Mona T. 2, Salavec P. 3 és Weidinger T. 1 1 ELTE, Pázmány Péter sétány 1/A., Budapest 2 MTA-CsFK

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

Report on the earthquake of October 15, 1834 Érmellék

Report on the earthquake of October 15, 1834 Érmellék Report on the earthquake of October 15, 1834 Érmellék Compiled by T. Zsíros Date: Oct. 15, 1834 Time: 06:30 UTC Epicenter: 47.53N; 22.31E Epicentral intensity (I o ): IX EMS Focal depth (h): 23.3 km (based

Részletesebben

Geoelektromos módszerfejlesztések mérnökgeofizikai és hidrogeológiai feladatok megoldásához

Geoelektromos módszerfejlesztések mérnökgeofizikai és hidrogeológiai feladatok megoldásához Geelektrms módszerfejlesztések mérnökgefizikai és hidrgelógiai feladatk megldásáhz Nyári Zsuzsanna 1 25.11.14. Kutatási témák Geelektrms mérési adatk vizsgálata analitikus mdellezésen alapuló eljáráskkal

Részletesebben

2. (d) Hővezetési problémák II. főtétel - termoelektromosság

2. (d) Hővezetési problémák II. főtétel - termoelektromosság 2. (d) Hővezetési problémák II. főtétel - termoelektromosság Utolsó módosítás: 2015. március 10. Kezdeti érték nélküli problémák (1) 1 A fél-végtelen közeg a Az x=0 pontban a tartományban helyezkedik el.

Részletesebben

TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR (minden téma külön lapra) június május 31

TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR (minden téma külön lapra) június május 31 1. A téma megnevezése TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003 (minden téma külön lapra) 2010. június 1 2012. május 31 Egy és kétrétegű grafén kutatása 2. A témavezető (neve, intézet, tanszék) Cserti

Részletesebben

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető

2. Laboratóriumi gyakorlat A TERMISZTOR. 1. A gyakorlat célja. 2. Elméleti bevezető . Laboratóriumi gyakorlat A EMISZO. A gyakorlat célja A termisztorok működésének bemutatása, valamint főbb paramétereik meghatározása. Az ellenállás-hőmérséklet = f és feszültség-áram U = f ( I ) jelleggörbék

Részletesebben

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása DR. ORMOS TAMÁS okl. bányamérnök, a mûszaki tudomány kandidátusa, egyetemi docens DR. GYULAI ÁKOS okl. geológusmérnök, a mûszaki tudomány doktora, tszv. egyetemi

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM

GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM GEOELEKTROMOS KOLLÉGIUM Földtudományi mérnöki MSc, Geofizikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

Magyar B., Stickel János. GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan)

Magyar B., Stickel János. GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan) Felszín Alatti Vizek Alapítvány Magyar B., Stickel János GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan) Indíttatás: az un. Kolontár-típusú katasztrófák megelőzése CÉLOBJEKTUM: tározó

Részletesebben

Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken

Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken Erdős Géza 1, Nagy János 1, Németh Zoltán 1, Veres Miklós 1, Lemperger István 2, Wesztergom Viktor 2 (1) MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (2) MTA CSFK

Részletesebben

Makroelem-eloszlás vizsgálata vizes élőhely ökotópjaiban

Makroelem-eloszlás vizsgálata vizes élőhely ökotópjaiban Makroelem-eloszlás vizsgálata vizes élőhely ökotópjaiban Horváth-Szabó Kata Környezettudományi Doktori Iskola II. évfolyam Témavezető: Szalai Zoltán Téma Réti talaj vizsgálata Feltételezés: a talaj biotikus

Részletesebben

A Budai-hegységi tórium kutatás szakirodalmú áttekintése

A Budai-hegységi tórium kutatás szakirodalmú áttekintése A Budai-hegységi tórium kutatás szakirodalmú áttekintése Készítette: Grosch Mariann Barbara Környezettan B.Sc. III. Témavezető: Szabó Csaba, Ph.D. Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium, Kőzettani és Geokémiai

Részletesebben

A Curie-hőmérsékleti fázisátalakulás geofizikai következményei 1

A Curie-hőmérsékleti fázisátalakulás geofizikai következményei 1 A Curie-hőmérsékleti fázisátalakulás geofizikai következményei 1 KISS JÁNOS 2,3, SZARKA LÁSZLÓ 3,4, PRÁCSER ERNŐ 2 A Curie-hőmérsékletnek megfelelő mélységtartományban Magyarországon ez 4 16 km-re tehető

Részletesebben

Kun Éva Székvölgyi Katalin - Gondárné Sőregi Katalin Gondár Károly XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok,

Kun Éva Székvölgyi Katalin - Gondárné Sőregi Katalin Gondár Károly XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok, Sűrűségüggő geotermikus modellezés tapasztalatai magyarországi esettanulmányok tükrében Kun Éva Székvölgyi Katalin - Gondárné Sőregi Katalin Gondár Károly, 2014.04.02-03 Előadás vázlata Csatolt víz és

Részletesebben

A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella

A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella A jövőbeli hatások vizsgálatához felhasznált klímamodell-adatok Climate model data used for future impact studies Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Hungarian Meteorological Service KRITéR

Részletesebben

A NEHÉZSÉGI ERİTÉR SZINTETIKUS MODELLEZÉSE

A NEHÉZSÉGI ERİTÉR SZINTETIKUS MODELLEZÉSE Nyugat-Magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Geokörnyezettudományi Program Doktori értekezés tézisei A NEHÉZSÉGI ERİTÉR SZINTETIKUS MODELLEZÉSE BENEDEK JUDIT Témavezetı Dr.

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

PDF created with FinePrint pdffactory trial version Falus György

PDF created with FinePrint pdffactory trial version   Falus György Felsőköpeny peridotitok mikroszerkezeti vizsgálata: alkalmazásuk a Belső- Kárpáti-medencerendszer kialakulásához kapcsolódó köpenyfolyamatok megértésében Falus György Témavezető: Szabó Csaba Eötvös Loránd

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

Az MTA Geofizikai Tudományos Bizottság beszámolója a X. Osztály előtt Sopron, március 8. Szarka László

Az MTA Geofizikai Tudományos Bizottság beszámolója a X. Osztály előtt Sopron, március 8. Szarka László Geofizika a Magyar Tudományos Akadémián 1949-2005 Az MTA Geofizikai Tudományos Bizottság beszámolója a X. Osztály előtt Sopron, 2005. március 8. Szarka László Tartalom Mi a geofizika? Visszatekintés az

Részletesebben

Nanokeménység mérések

Nanokeménység mérések Cirkónium Anyagtudományi Kutatások ek Nguyen Quang Chinh, Ugi Dávid ELTE Anyagfizikai Tanszék Kutatási jelentés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból létrejött

Részletesebben

Kárpát Pannon régió gravitációs képe geodinamikai vonatkozások

Kárpát Pannon régió gravitációs képe geodinamikai vonatkozások A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Évi Jelentése, 2012 1 Kárpát Pannon régió gravitációs képe geodinamikai vonatkozások Gravity picture of Carpathian Pannonian Region geodynamical references (kiss.janos@mfgi.hu)

Részletesebben

HULLADÉKLERAKÓK ÉS KÖRNYEZETÜK ÁLLAPOTFEL-

HULLADÉKLERAKÓK ÉS KÖRNYEZETÜK ÁLLAPOTFEL- HULLADÉKLERAKÓK ÉS KÖRNYEZETÜK ÁLLAPOTFEL- MÉRÉSE GEOFIZIKAI MÓDSZEREINEK FEJLESZTÉSE OTKA szám: T 42686 Témavezető: Prof. Dr. Gyulai Ákos ME Geofizikai Tanszék Miskolc 27. augusztus BEVEZETÉS A kutatás

Részletesebben

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Seres András Tamás, Horváth Ákos, Németh Péter 39. METEOROLÓGIAI TUDOMÁNYOS NAPOK Budapest, 2013. november 21. Az előadás tartalma A mezoskálájú

Részletesebben