Projektnapló. a Határtalanul programban való részvételről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Projektnapló. a Határtalanul programban való részvételről"

Átírás

1 Projektnapló a Határtalanul programban való részvételről Iskolánk, a Széchenyi István Szakképző Iskola sikeresen pályázott egy felvidéki iskolával, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolával közös programra. A projektet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta Ft-tal. A program előkészítő szakasza április 11. Iskolai vetélkedő A vetélkedőt az egész iskola számára hirdették meg, iskolánk minden tanulója részt vehetett benne. A téma a Felvidék történelmének, kultúrájának ismerete, nagyobb városainak magyar vonatkozású eseményei, itt élt történelmi, irodalmi személyek, híres emberek felismerése.

2 A vetélkedőre több mint tíz csapat jelentkezett. A feladatok izgalmasak érdekesek voltak. A kirándulásra való kiutazás egyik kritériuma volt a vetélkedőn való sikeres részvétel, ezért mindenki nyerni szeretett volna. Az első három csapat az oklevélen kívül tárgyjutalomban is részesült. Az első három helyezett nagyon örült, mert ezzel számukra megnőtt az esély a gútai kirándulásra. A későbbiekben ez be is bizonyosodott, hiszen az első három

3 helyezett csapat tagjai mind részt vehettek a kiránduláson.

4 2013.április 16. Előkészítő órák Az első előkészítő órát történelemtanárunk, Szipőcs Csabáné tartotta, amelyen megismerkedtünk a határon túli magyarság történelmével, az államhatáron kívüli elhelyezkedés okaival, az ott élők jelenével. Megtudtuk, milyen nagy létszámú magyarság található az országon kívül. Eddig is voltak bizonyos ismereteink ezekről a dolgokról, de ezután pontosabb képet kaptunk a magyarság nehéz helyzetéről a határon túl. A második órán a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályaival ismerkedtünk Mészáros Tímea tanárnő vezetésével. Az itt hallottak segítettek eligazodni a különböző viselkedési módokban, az arra való reagálások jelentésében. Mészáros Tímea tanárnő elmondta, hogy hogyan viselkedjünk a külföldön rekedt magyarság tagjaival. Ezen kívül még azt is elmondta számunkra, hogy ők

5 magyarnak vallják magukat és mi is bánjunk velük úgy, mint az itthon élő magyar társainkkal, hiszen Trianon előtt még ők is egy országban éltek velünk. A harmadik előkészítő órán Lakatos Ferencné gyakorlati oktatásvezető segítségével elektronikus úton anyagot gyűjtöttünk a felvidéki magyar ételekről. Sok új étellel ismerkedtünk meg. Lakatos Ferencné tanárnő bemutatta számunkra a jellegzetes felvidéki ételeket, megismertük azok elkészítési módját, mint például speciális nemzeti ételek közül a Knédlit (amit készíthetünk köretnek vagy akár töltelékkel is) vagy a Sztrapacskát (amit jellegzetesen juhtúróval készítenek).

6 Sztrapacska Knédli

7 Április 22. Az első utazás első napja Utazás Komáromba, a komáromi erőd megtekintése április 22-én reggel 8 órakor a Széchenyi István Szakképző Iskola tanulói útra keltek a célország felé, Szlovákiába. Indulás előtt csináltunk egy közös csoportképet, majd felszálltunk a buszra és elindultunk Komáromba. Az utazás során a diákok között rövid idő alatt kitűnő kapcsolat alakult ki, beszélgettünk és zenét hallgattunk. Megérkeztünk Komáromba, meghallgattuk egyik diáktársunk beszámolóját, melyből sok érdekes és hasznos információt tudtunk meg a komáromi erődről.

8 Az erőd területén régi katonai felszereléseket, járműveket láttunk. Ezt követően elindultunk Komárnóba, mely már a történelmi határon túl helyezkedik el. Séta Komárnóban, történelmi és irodalmi emlékek megtekintése A határon átérve csatlakozott hozzánk egy gútai tanárnő, Harmanovsky Katalin, és még 3 gútai diáklány. Az ő vezetésükkel elindultunk felfedezni Komárnó városát. A település központjában látható Klapka György szobra, ahol hallhattunk egy beszámolót Klapka életéről és az őt ábrázoló szobor történetéről.

9 Tovább sétáltunk Jókai Mór szobrához, itt szintén meghallgatunk egy beszámolót az író munkásságáról.

10 Ezután tovább sétáltunk Csokonai Vitéz Mihály szobrához. A Meghurcoltak emlékműve előtt fejet hajtottunk.

11 Az Európa udvarban megtekintettük Kossuth Lajos és iskolánk névadójának Széchenyi Istvánnak a szobrát. Szállásfoglalás Gútán, ismerkedés Komárnóból Gútára vezetett további utunk, ahol elfoglaltuk a szállásunkat és megtekintettük a minket vendégül látó iskolát. A késő délutáni órákban következő programként a híres gútai malom következett, ahol meghallgattuk a malom történetét. Bemutatkozó est Az iskola könyvtárában került sor a bemutatkozó est megrendezésére, ahol iskolatársaink powerpoint bemutató keretében bemutatták a gútai diákoknak a Balaton-felvidék természeti kincseit és Tapolca nevezetességeit. A felvidéki iskola tanulói zenés műsorral kedveskedtek nekünk, amit mi hazai, ismert táncdalokkal viszonoztunk.

12

13 Április 23. Az első utazás második napja Utazásunk második napján a reggeli után az első utunk az Ógyallai csillagvizsgálóba vezetett, ahol megismertük a csillagvizsgáló történetét és megtekinthettünk egy dokumentumfilmet. Ógyalláról Érsekújvárra vezetett utunk, ahol megtekintettünk a város nevezetességeit sétánk során. Érsekújvárról Andódra vezetett utunk, ahol megtekintettük a Czuczor Gergely emlékházat.

14 Ezek után Szimőre vezetett utunk, ott megtekintettük a Jedlik Ányos emlékházat, és az ismert tudós találmányairól megtekinttetünk egy dokumentumfilmet.

15 Szimőről Vágsellyére indultunk, ott megnéztük a Bottyán János emlékhelyet, ahol meghallgattuk a gútai diákok beszámolóját az emlékhelyről. Vágsellyéről utunk visszavezetett Gútára, ahol finom ebéddel vártak minket. Ebéd után megtartottuk a közös receptgyűjtést, ahol sok új receptet, ételt ismerhettünk meg. A receptgyűjtés után egy barátságos futballmérkőzést játszottunk a gútai diákokkal, ahol iskolánk fiúcsapata 4-0 eredménnyel győzött.

16 A mérkőzés alatt néhány diáktársam a gútai diákokkal nekiláttak a közös vacsora, a gulyás leves elkészítéséhez, ami mindenkinek nagyon ízlett.

17 A vacsora után a gútai iskola discot szervezett számunkra, ahol rendkívül jól éreztük magunkat, és még szorosabb kapcsolat alakult ki a gútai tanulókkal. Miután vége lett a táncos mulatságnak visszatértünk szállásunkra. Április 24. Az első utazás harmadik napja A reggeli búcsúzkodás után elindultunk hazafelé, miután még megismertük Dunaszerdahely és Pozsony városát. Dunaszerdahelyen megtekintettük a Csallóközi Múzeumot, ahol betekintést nyertünk a Csallóköz történelmébe és természeti értékeibe. Virten rövid kitérőként megkoszorúztuk Batsányi János kortársának Baróti Szabó Dávidnak a mellszobrát.

18 Utolsó célállomásunk Pozsony következett, ahol több órás szabadidős tevékenységként megtekintettük a híres pozsonyi vár kiállításait. Az óvárosi történelmi emlékek nagy hatással voltak ránk, megcsodáltuk a Szent Erzsébet templomot és az egykori országgyűlés épületét. Pozsonyi sétánk után elindultunk haza Tapolcára.

19 2013. május 14. Nemzeti összetartozás napja Iskolánk diákjai számára sport és szellemi vetélkedőket és filmvetítést szerveztünk a pályázat keretén belül, amin intézményünk minden tanulója részt vehetett, osztályonként tíz fős csapatonként.

20 A szellemi vetélkedő témája a Trianoni békeszerződés történelmi és földrajzi következményei, a Felvidék történelmének, kultúrájának ismerete, nagyobb városainak magyar vonatkozású eseményei, itt élt történelmi, irodalmi személyek, híres emberek felismerése. A feladatok izgalmasak, érdekesek voltak. Az első három csapat az oklevélen kívül tárgyjutalomban is részesült. A sport vetélkedőn különböző ügyességi feladatokat kellett teljesítenünk, ahol kemény megmérettetés várt ránk. A labdajátékok, mocsárjárás és a váltófutás különösen tetszett nekünk. Ezen a versenyen az ügyességen kívül az idő is nagy szerepet játszott.

21 Eközben az emeleti tantermekben iskolatársaink a Vörös grófnő című filmet tekintették meg, ami Andrássy Katinka életét dolgozza fel, és betekintést ad számunkra a Trianoni eseményeket követő időszakba május Tapolca, gútai diákok utazása Május 20. A második utazás első napja Délben hosszú, fárasztó utazás után mosolyogva megérkeztek a vendég gútai diákok kísérőikkel együtt. Nagy üdvrivalgás, fogadtatás után megtekintették iskolánkat, ami nagyon tetszett nekik, hiszen a mi modern épületünk eltér az ő régi, patinás intézményüktől. Ebéd után elfoglalták a szállásukat a város másik végében található kollégium épületében. Az elszállásolás után délután kezdetét

22 vette a városnéző túra Tapolcán. Elsőként a Tavas-barlangban csónakkal bebarangoltuk a földalatti tó bejárható üregeit, járatait. Az izgalmas, érdekes csónakázás után hosszú séta következett a város központjában idegenvezetőink segítségével. Megismerhettük városunk történetét, és településünk ismert költőjének, Batsányi Jánosnak és feleségének Baumberg Gabriellának az életét. Eközben megtekintettük a Tópart felső részén Batsányi egész alakos bronzszobrát, ami Segesdi György alkotása, majd átsétáltunk a Tópart alsó felére, ahol Baumberg Gabriella. mellszobrát is megnéztük.

23 Vendégeink megcsodálták a Kis Királylány ülő szobrát, ami Marton László híres szobrász remekműve. A mediterrán hangulatú Malomtó partján kellemesen töltöttük szabadidőnket. Este vacsora után táncházat szerveztünk vendégeink szórakoztatására, ahol Szabó Richárd táncoktató irányításával megismertük a táncművészet szépségeit.

24 Május 21. A második utazás második napja Második nap utunk Balatonfüredre és Tihanyba vezetett. Balatonfüreden betekintést nyertünk a négy csillagos Hotel Flamingó mindennapjaiba, ahol az ott dolgozók segítségével megismertük a szálloda működését. Ezt követően hosszú séta során bejártuk Balatonfüreden a Tagore-sétányt és környékét. Vendégeink ámulattal csodálták meg a Balaton panorámáját.

25 Balatonfüred után következő úti célunk Tihany volt, ahol megtekintettük a falu középkori apátságát, valamint a híres Levendulaházat és a Belső-tó környékén rövid sétát tettünk. A délután folyamán ebéd után a közös receptgyűjtemény összeállítása következett, ami nem kis feladat elé állított bennünket. Mindenki szorgalmasan kivette részét a gyűjtögetésből.

26 A fiúk az iskola udvarán barátságos futballmérkőzésen vettek részt, amit ismét a hazai, tapolcai csapat nyert meg, nagy örömünkre. Az este további része kellemesen telt számunkra, a közösen elfogyasztott vacsora után meghallgathattuk felvidéki társunk virtuóz hegedűjátékát, ami a nap fénypontja volt.

27 Május 22. A második utazás harmadik napja A búcsúzás pillanatai A délelőtt folyamán miután végső formát kapott a receptgyűjtemény naptár formájában. Ezután megtekintettük a Hungest Hotel Pelion négy csillagos szálloda épületében zajló tevékenységet. Külön érdekességként a szálloda dolgozója bemutatta nekünk a földalatti barlang gyógyászati részlegét. A délelőtt folyamán még részt vehettünk vendéglátós tanulók szakmai óráján, ahol éppen hidegtál készítése volt a feladat. Vendégeinknek nagyon tetszettek az elkészült alkotások.

28 Az ebéd már kissé búskomoran telt, hiszen már tudtok, hogy pár pillanat és eljön a búcsúzás ideje. Vendégeinknek apró ajándékkal kedveskedtünk, egy CD formájában, ami a kirándulások legszebb pillanatait örökítette meg. Könnyes búcsú után vendégeink haza indultak.

29

30 Május 28. Projektzárás - Értékelő óra A kiránduláson részt vevő tapolcai diákok közösen értékelték az utazást, szabadon véleményt formálhattak az észrevételeikről, tapasztalataikról. A résztvevők mindannyian elégedettek voltak az utazás körülményeivel, szállással, étkezéssel, programlehetőségekkel. Különösen mindnyájan kiemeltük a beszélgetés során a fogadó gútai szakközépiskola vendégszeretetét, kedvességét, segítőkészségét. Megtekintettük az utazás során összeállított elektronikus fényképek gyűjteményét, és mindenki újra átélhette az elmúlt napok eseményeit, felejthetetlen pillanatait. Mindenki csodálatos, értékkel teli élményekkel gazdagodott a pályázat által szervezett utazás során. Sokan úgy gondoljuk, hogy talán soha az életben egyéni szervezésben nem jutottunk volna el a Felvidék gyönyörű városaiba, és nem láthattuk volna mindazt, amit ezen a kiránduláson volt szerencsénk megtekinteni a pályázatnak köszönhetően.

31 Tanáraink egy kérdőívet állítottak össze számunkra, amely segítségével a kirándulásról, illetve az egész projektről szerettek volna képet kapni, akár negatív vagy pozitív értelemben. Úgy gondoljuk, hogy mindannyian pozitívan értékeltük ezt az együttműködést és szeretnénk, ha jövőben is részt vehetnénk egy hasonló megmozdulásban. Örök élmény marad számunkra ez a felvidéki kirándulás, és a határon túli diákokkal kötött életre szóló barátságok is mély nyomot hagynak bennünk. Június 06. Bemutató előadás Csütörtök délután végre lehetőségünk adódott, hogy bemutassuk azoknak az iskolatársainknak a Határtalanul pályázat projektjét, akiknek sajnos nem volt

32 szerencséjük részt venni a felvidéki kiránduláson. Már korábban is kíváncsian érdeklődtek tőlünk, hogy miről is szól ez a program, de természetesen mindannyian tudtak arról, hogy a határon túli, szlovákiai, gútai magyar diákokkal találkoztunk, és közös programokon vettünk részt. Most végre szervezett keretben is mesélhettünk nekik az élményeinkről, tapasztalatainkról. Megtekintettük az utazás során készített fotókat és kiegészítettük azokat az élményeinkkel. Lelkesen, teljes átéléssel meséltünk a közös kirándulásokról, programokról, futballmérkőzésről, a közös vacsora elkészítéséről. Csillogó tekintettel hallgatták beszámolónkat Gúta és környéke nevezetességeiről, többek között meséltünk a komárnói Európa udvarról, jeles magyarjaink egész alakos szobrairól, amik Komárno város központjában találhatók. Persze az ógyallai csillagvizsgálót, a gútai vízimalmot, a dunaszerdahelyi Sárga kastélyt, sőt a pozsonyi várat sem hagytuk ki beszámolónkból. Bemutattuk társainknak a pályázat során elkészített produktumot, a falinaptárt, ami Balaton-felvidéki és felvidéki gasztronómiai ínyencségek receptjeit tartalmazza, színes illusztrációkkal. A fotók által betekintést nyertek diáktársaink a május között lebonyolított itthoni közös programokba is, mint a csónakázás izgalmaiba a tapolcai Tavas barlangban vagy balatonfüredi és tihanyi kirándulás közös élményeibe. A bemutató óra végére diáktársaink máris jelentkeztek a következő határon túli kirándulásra.

33

PROJEKTNAPLÓ Határtalanul pályázatról

PROJEKTNAPLÓ Határtalanul pályázatról PROJEKTNAPLÓ Határtalanul pályázatról Iskolánk, a szentendrei Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola sikeresen pályázott egy vajdasági iskolával, az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolával

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben

PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben PROJEKTNAPLÓ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben Székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola / 2014. / Kedves Napló! 2013 tavaszán izgalommal

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék PETŐFI SÁNDOR ELMÉLETI LÍCEUM, SZÉKELYHÍD... 2 BÁNYAI JÁNOS MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZÉKELYUDVARHELY... 3 ADY ENDRE ELMÉLETI

Részletesebben

OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 TARTALOM Építészeti Szakközépiskola - Dunaszerdahely... 1 Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Alsóbodok... 2 Radnóti Miklós Általános Iskola Balatonfüred...

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG. MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG. MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék Vajda Péter Intézmény Gimnáziuma, Szarvas... 3 Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép és Szakiskola, Zalaegerszeg... 4 Nagykanizsai

Részletesebben

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Együtt egymásért a zene és a tánc világában. Határtalanul! 2014.június 02. június 06. PREMIER MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

PROJEKTNAPLÓ. Együtt egymásért a zene és a tánc világában. Határtalanul! 2014.június 02. június 06. PREMIER MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PROJEKTNAPLÓ Együtt egymásért a zene és a tánc világában Határtalanul! 2014.június 02. június 06. PREMIER MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA Nyertes pályázatunk címe: Együtt egymásért a zene és a

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata FIGYELEM! Csak a sárga mezőket töltse ki. Az alábbi leírás szerint járjon el: 1.) Töltse ki a 2. sz. munkalapon

Részletesebben

Ing. Majer Péter. Júniusi számunkból megtudhatjátok. Halászléfőző versenyen vettetek részt, Nemzetközi smink- és fodrász versenen vettetek részt,

Ing. Majer Péter. Júniusi számunkból megtudhatjátok. Halászléfőző versenyen vettetek részt, Nemzetközi smink- és fodrász versenen vettetek részt, 2012/2013 3. 4. szám 2013. Június Minden ember társas lény - tartja a mondás. Mindenkinek szüksége van egy támaszra, barátra, aki segíti fejlődését, támogatja lépteit. Nincs ez másként egy olyan intézmény

Részletesebben

Szöveges beszámoló. A szakács tanulóink helyben készítettek pizzát, kürtöskalácsot, lángost, rétest és különleges szendvicseket kínáltak.

Szöveges beszámoló. A szakács tanulóink helyben készítettek pizzát, kürtöskalácsot, lángost, rétest és különleges szendvicseket kínáltak. Szöveges beszámoló Alapítványunknak két fő bevételi forrása van. Az egyik a felajánlott személyi jövedelemadók 1 %-a, a másik pedig a szülők részére szervezett Alapítványi est hozzájárulásai. Utóbbit 2013.

Részletesebben

A Rákóczi Szövetség Lapja

A Rákóczi Szövetség Lapja A Rákóczi Szövetség Lapja ide mint nemzeti búcsújáróhelyre elzarándokolhasson minden igaz magyar, aki erõt, biztatást, vígaszt és hazánk szebb és jobb jövõjének elõkészítésére és megteremtésére irányuló

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ BORSOD ABAÚJ ZEMPLÉN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT KIADVÁNYA MISKOLC, 2010. A Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ minden dolgozójának és a Gyermekvédelmi Híradó kedves

Részletesebben

2 VII. évfolyam 3. szám. VII. évfolyam 3. szám 13. Erdősori hét. Nyári Esték a Rimanóczy Kastélyban Augusztus 3 7.

2 VII. évfolyam 3. szám. VII. évfolyam 3. szám 13. Erdősori hét. Nyári Esték a Rimanóczy Kastélyban Augusztus 3 7. 14 VII. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja VII. évfolyam 3. szám A Szivárványhíd Alapítvány 2009. 09. 02-án tartott ülésén az alábbi támogatásokról

Részletesebben

Pedagógusfórum. Iskola az országhatár szélén A magyar tudás szigete A palócok örököse

Pedagógusfórum. Iskola az országhatár szélén A magyar tudás szigete A palócok örököse Pedagógusfórum A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének lapja n XII. évfolyam n 2013. október n 8. szám n Ára: 0,60 Iskola az országhatár szélén A magyar tudás szigete A palócok örököse 2 Pedagógusfórum

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Készítette: Kekk Melitta 12./A osztályos tanuló Szakmai gyakorlat Németországban

Részletesebben

Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium Beszámolók a közösségi programokról

Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium Beszámolók a közösségi programokról Beszámolók a közösségi programokról 2013.09.18. 2014.11.30. 2013.09.18. Délutáni közösségi program lebonyolítása A mentorok és fejlesztő pedagógusok személyének kiválasztása után fontos feladat volt a

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata a támogatás terhére elszámolt költségek bizonylatairól pedagógiai program ÉS munkaterv a fakultatív Nemzeti összetartozás Határtalanul! c. témanapról (a Támogatási szerződés 5.5. pontjának megfelelően)

Részletesebben

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG H 1027, Szász Károly utca 1. IV/1. Levélcím: H 1255, Pf. 23. Telefon: (+36 1) 201 3067, (+36 1) 212 3854 Fax: (+36 1) 212 8891 www.rakocziszovetseg.org

Részletesebben

NYÁRI KALANDOK A RÁKÓCZIVAL

NYÁRI KALANDOK A RÁKÓCZIVAL A Rákóczi Szövetség Lapja NYÁRI KALANDOK A RÁKÓCZIVAL Majk Sátoraljaújhely Gloria Victis Lédec Kassa Komárom Baja Budapest Szentendre Esztergom Gyõr Tarpa Oroszlány 21. évfolyam 3. szám 2011. november

Részletesebben

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja Kiadja: a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kalocsa 2008. április

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken

PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken HA-13-01-27 pályázat Irodalmi, történelmi, honismereti, földrajzi barangolás a végeken, Erdély gyönyörű tájain PROJEKTNAPLÓ Készítette: Hódmezővásárhely

Részletesebben

Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra!

Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra! II/3 2010 2 Túraajánló: Menjünk Nagyigmándra! Nagyigmánd olyan szerencsés helyzetben van a kistérségben, hogy a térség településeirõl biciklire pattanva gyorsan odaérkezünk, és megtekinthetjük látnivalóit.

Részletesebben

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője. designed by arany a la

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője. designed by arany a la Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője 2014 2015 designed by arany a la Kiadja: Felelős kiadó: Szerkesztők: Számítógépes szerkesztő: Elérhetőségeink: Marcali Noszlopy Gáspár

Részletesebben