PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben"

Átírás

1 PROJEKTNAPLÓ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben Székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola / /

2 Kedves Napló! 2013 tavaszán izgalommal olvastuk a Határtalanul pályázat meghirdetését. Tanárainkkal együtt úgy döntöttünk, hogy megpályázzuk az alapítvány kiírását. Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, mivel mi kereskedelmi és vendéglátóipari szakképző iskolások vagyunk, Erdélyben keresünk szakmában hozzánk illő projektpartnert. Sikeresen felvettük a kapcsolatot a szovátai Domokos Kázmér Líceummal. Pályázati javaslatunk címe a következő volt :,, A Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben. Nyertünk!! Iskolánk, a Székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola sikeresen pályázott a szovátai Domokos Kázmér Líceummal közös programra. A projektet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatta Ft-al. A program előkészítő szakasza: ERDÉLY FILMHÉT március 20. Az intézményben, egy héten át, minden délután Erdélyről szóló ismeretterjesztő, történelmi, földrajzi, kulturális filmeket vetítünk / Tamási Áron Ábel-trilógia, Duna Televízió sorozatok, kiemelten a Hazajáró honismereti sorozatot, amit nemcsak az előkészítők során, hanem folyamatosan hétről hétre megtekintünk /. A programok végén, közösen megbeszéljük az alkotások valós történelmi hátterét.

3

4 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRÁK március Az első három előkészítő órán Fehérné Halmi Gabriella tanárnő Erdély irodalmával ismertetett meg bennünket, amit műelemzés követett. Az irodalom előkészítő órák végén, egy kérdőívet töltöttünk ki az elhangzottakról. 2. A második harmadban történelem tanárunk, Salamon Imre Henrik óráin megismerkedtünk a határon túli magyarság történelmével, az államhatáron kívüli elhelyezkedés okaival, az ott élők jelenével. Megtudtuk, milyen nagy létszámú magyarság található az országon kívül. Eddig is voltak bizonyos ismereteink ezekről a dolgokról, de ezután pontosabb képet kaptunk a magyarság nehéz helyzetéről a határon túl.

5 3. A harmadik részben Kovács Zsuzsa Tanárnő segítségével Erdély gasztronómiájával ismerkedtünk meg, a tanárnő bemutatta a számunkra jellegzetes erdélyi ételeket, megismertük azok elkészítési módját, de székelyföldi édességek világába is elkalauzolt minket. A bemutató órák végén komplex Erdély tesztet töltött ki a kiutazó csoport. Miccs Erdélyi kürtöskalács Pityókás kenyér

6 A NAGY UTAZÁS 1.INDULÁS, ELSŐ NAP ( kora reggel) Mindenki nagyon várta már ezt a napot, reggel 5:15-kor gyülekeztünk az iskola mögött lévő Gyümölcs utcában, 5:30-kor indultunk. Elköszöntünk szeretteinktől majd, elindultunk Erdély felé, kissé álmosan, de vidáman. A buszunk gyors és kényelmes volt, ezúton is köszönjük az MB Travelnek. Az M7-esen folytattuk utunkat az M0-ás felé. Szolnokon volt az első pihenőnk, majd haladtunk tovább. Ezután a Bors átkelőhelynél keltünk át a határon, a buszon ellenőrizték a személyi igazolványokat majd indultunk Szováta felé. Nagyváradon felszállt a buszra az idegenvezető, aki bemutatta a város nevezetességeit. Nagyvárad után Kolozsvár felé vettük utunkat, ahol találkoztunk az erdélyiekkel, majd a híres házsongárdi temetőben meglátogattuk az itt nyugvó híres magyarok sírjait, az idegenvezetés mellett, verseket is olvastunk. Ezután a helyi idegenvezető mutatta meg nekünk Kolozsvár belvárosát is. Miután befejeztük a városnézést, Szováta felé vettük az irányt. Az utazásunk izgalmakkal teli kanyarokkal tűzdelt utakon folyt, míg végül megérkeztünk a vármezői nomád campingbe. A finom vacsora után, a helyi specialitásként jurták, kellemes meleg és az ősmagyarokat idéző berendezési tárgyak fogadtak minket. A kipakolás után mindenki lepihent a fárasztó út végén.

7 2.nap Reggel 7 órakor ébresztettek minket, az ébredezés és a készülődés után az étkezőbe mentünk reggelizni, sok finomság közül választhattunk. Evés után összepakoltuk a táskánkat és felszálltunk a buszra, majd indultunk Szováta, Parajd felé ahol a sóbányát tekintettük meg. Korond felé haladtunk tovább ahol Illyés vitéz Mihály emlékművét tekintettük meg, és csodaszép, helyi népművészeti tárgyakat vásárolhattunk. Korond után Farkaslakára utaztunk, itt Tamási Áron sírját látogattuk meg. Ezután Szejkefürdőn jártunk, majd Székelyudvarhely felé vettük utunkat, ahol a szoborparkot néztük meg és a főteret, ahol szabad programot kaptunk. Innen együtt mentünk el a Tamási Áron Gimnáziumhoz, itt az idegenvezető elmondta az iskolákról a fontosabb jellegzetes tudnivalókat, innen Máréfalvára utaztunk, onnan pedig a szállásra vissza. A meleg vacsora után beszélgetés majd pihenés következett. A WIFI-nek köszönhetően az otthoni barátok sem maradtak le a fontos történésekről. Beszélgetés után ismét mindenki kipihente magát.

8 3.nap A projektnap már a megszokott reggeli ébresztővel kezdődött, a reggeli után a csoportunk Szovátára látogatott, itt találkoztunk az erdélyi diákokkal a Domokos Kázmér Szakközépiskolában. Itt egy teremben egy kis ízelítőt adtunk Magyarországról, de leginkább Székesfehérvár nevezetességeiről és Veszprémről. Iskolánk két tanulója nyilatkozott a helyi televíziónak, hogy hogyan érzi magát és mi a véleménye Erdélyről. Délután az iskola informatika termében a szovátai tanulókkal együtt hozzákezdtünk a PowerPointhoz. Az itt eltöltött idő után bemutatták az iskola részeit. Innen buszra szálltunk, majd közösen túrázni indultunk az erdőbe a Medve tóhoz és a Vörös tóhoz. A csapat bátrabb jelentkezői még sót is nyalhattak egy szikla faláról. Majd körbe jártuk a szovátai szállodákat, mint például a Danubius hotelt, és a Hotel Alunist. Kissé fáradtan értünk vissza a buszhoz, majd a szállás felé indultunk. Természetesen kész vacsorával vártak minket., ez az este mozgalmasabban telt, hiszen az erdélyi diákokkal töltöttük. Evés közben a zenész gondoskodott a kitűnő hangulatról. Nem sokkal ezután már az igazi magyar zenére táncolt mindenki. Fergeteges hangulat támadt a teremben, mindenki nagyon jól érezte magát. Az este végén együtt énekeltük el a székely és a magyar Himnuszt. Késő este mentünk a jurtába lepihenni. 4.nap Ez a nap is a szokásosan kezdődött, reggeli után 8:30-kor gördült ki a buszunk a szálláshelyünkről, ezen a napon a Gyilkos-tó felé indultunk. Ahogy a kanyargós úton egyre

9 magasabbra értünk havazásra és fehér tájra lettünk figyelmesek, természetesen a 10 perces hógolyózás kihagyhatatlan volt. A hógolyó csata után tovább folytattuk utunkat a Gyilkostóig. Amint oda értünk a tóhoz sétáltunk, iskolánk felejthetetlen látványban részesült. A nézelődés után népművészeti tárgyakat és igazi, helyi kürtöskalácsot is vásárolhattunk. Egy rövid buszozás után a Békás-szoros kacskaringós, meredek, de gyönyörű útján sétáltunk le, ahol útközben is lehetőségünk nyílt vásárlásra. Gyönyörű látvány volt, ahogy beértünk a sziklafalak közé. Itt sajnos esős időnk volt, de ez sem rombolta le a hangulatunkat. Vidáman sétáltunk az úton. Meleg busz várt minket a parkolóban, majd amikor vissza értünk a szállásra, nem csak meleg vacsora, hanem előre fűtött dézsa és szauna fogadott minket. Vacsora után befűtöttünk a jurtákban, majd mi is a dézsákhoz mentünk, ahol néhány fiú próbálta ki ezt a különlegességet, mivel túl forró volt kénytelenek voltak 5 percig fagyoskodni, amíg lehűtötték. Kipróbáltak egy helyi kúrát is, ami 15 perc a dézsában ülés 3 perc a szállás melletti patakban és 10 perc a szaunában volt. Mindezek után mindenki az erdélyi diákokat várta, hiszen az utolsó este is meglátogattak minket. Beszélgettünk velük, de sajnos hamar el kellett köszönnünk tőlük mivel 10 órakor takarodót fújtak, mert reggel korán keltünk.

10 5. nap Elérkezett az utolsó projektnap. A szokásosnál is korábban, 5:30-kor volt az ébresztő. Mindenki kissé fáradtan és szomorúan indult reggelizni, miután megreggeliztünk mindenki összepakolta a bőröndjét és bepakoltuk a buszba. 7 órakor elindultunk. Kezdetét vette az utolsó projektnap, Tordára, a sóbányába indultunk, a bánya bejáratánál idegenvezető fogadott bennünket. Gyönyörű látványban volt részünk. A bánya alján gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt voltak szabadidős tevékenységek, amiket ki lehetett próbálni. Természetesen itt is kaptunk szabadidőt. Fél 1-kor buszra szálltunk és hazafelé indultunk. A határ után Berettyóújfalun tartottuk pihenőnket, és indultunk Székesfehérvár felé. Az út nagyon hosszadalmas és fárasztó volt, hazafele mindenki aludt, a buszon nem volt már olyan jó a hangulat mint Erdély felé. Este 8 órakor érkeztünk meg Székesfehérvárra ahol már vártak a családtagok, barátok. Élményekkel tele érkeztünk haza Erdélyből. Ez az 5 nap felejthetetlen emlék marad mindenki számára.

11 Erdélyi barátaink Székesfehérváron. Hétfő: Az erdélyi csapat busza hétfőn este 19:30-kor gördült be az iskolánk háta mögé. A Székelyföldről érkezőket az iskola csapata nagy örömmel, zászlólengetéssel és húsvéti locsolkodással várta. A locsolkodás után mindenki a kiválasztott tanulóival rövid beszélgetés után hazament. Kedd: Ezt a napot utazással töltöttük, az első megállóhelyünk Veszprém volt, ahol szabad foglalkozásban részesültünk. Itt felmehettünk a veszprémi kilátóba. Utána Tihanyba utaztunk és megnéztük a Tihanyi apátságot. Csodás kilátásban részesültünk a Balaton látványával. Az időjárás is kedvezett számunkra. Balatonfüredre mentünk tovább, itt emlékhelyeket néztünk meg és kacsákat etettünk erdélyi vendégeinkkel. Hazafelé már fáradtak voltunk, de jót viccelődtünk, szórakoztunk egymással.

12 Szerda: Indulást megelőzően Igazgató Úr köszöntötte erdélyi barátainkat. Iskolánk diákjai és az erdélyi csapat meghívást kapott a városházára, ahol Székesfehérvárról kaptak rövid ismertetést és a Szent Korona másolatát tekintették meg, majd riportot adtak a helyi televíziónak Az itt eltöltött idő után iskolánk diákjai idegenvezetéssel mutatták be Székesfehérvár nevezetességeit. Ellátogattunk a híres Magyar Király hotelbe is, ahol körbevezettek minket a szállodában. A városnézés után finom sütemény várta őket a szintén híres és kedvelt Szárcsa Hotelben. Az estét együtt töltöttük. Csütörtök: Iskolánk vendégeink számára kerékpártúrát szervezett. Reggel fél 9-kor velük együtt kezdtük meg a túrát. Mindenki nagy örömmel indult neki az útnak. Útközben pihenőket tartottunk, amíg el nem érkeztünk az agárdi Pálinkaházba. Itt körbe vezettek minket, és a nagykorúak pálinka kóstoláson vehettek részt. Ezután a velencei Resort & Spa-ba folytattuk az utunkat ahol szintén körbe vezették a csapatunkat. Innen a pákozdi arborétumba tekertünk tovább, ahol Cseh-Bognár Sándor tanár úr tartott történelem órát az itt zajlott csatáról. Rövid pihenő után haza indultunk. Este az iskolánkban ismerkedési estét tartottunk, ahol nagyon jól éreztük magunkat.

13 Péntek: Sajnos eljött az erdélyiek hazaindulásának napja, de előtte még iskolánk tanulóival együtt töltötték a délelőttöt Budapesten. 7:30-kor indultunk el fővárosunk felé. Itt megnéztük a Mátyás templomot és a kilátásban gyönyörködtünk. A Hősök-terét is megcsodálták. A nevezetességek után a Kodolányi János Főiskolába látogattunk, ahol az iskola rektora tartott számunkra rövid előadást az iskoláról és a turizmusról. Itt riportot is készítettek az erdélyi tanulókkal. Sajnos eljött a búcsúzás ideje. Szomorúan búcsúztunk, de örültünk, hogy megismertük egymást. Tovább folytatták az útjukat Erdély felé.

14 2014. április 28. Projektzárás - Értékelő óra A kiránduláson részt vevő fehérvári deákosok közösen értékeltük az utazást, szabadon véleményt formáltunk tapasztalataikról. A résztvevők mindannyian elégedettek voltak az utazás körülményeivel, szállással, étkezéssel, programlehetőségekkel. Különösen mindnyájan kiemeltük a beszélgetés során a fogadó szovátai líceum vendégszeretetét, kedvességét, segítőkészségét. Megtekintettük az utazás során összeállított elektronikus fényképek gyűjteményét, és mindenki újra átélhette az elmúlt napok eseményeit, felejthetetlen pillanatait. Mindenki csodálatos, értékkel teli élményekkel gazdagodott a HATÁRTALANUL pályázat által szervezett utazás során. Sokan úgy gondoljuk, hogy talán soha az életben egyéni szervezésben nem jutottunk volna el Erdély gyönyörű városaiba, és nem láthattuk volna mindazt, amit ezen a kiránduláson volt szerencsénk megtekinteni a pályázatnak köszönhetően. Úgy gondoljuk, hogy mindannyian pozitívan értékeltük ezt az együttműködést és szeretnénk, ha jövőben is részt vehetnénk egy hasonló megmozdulásban. Örök élmény marad számunkra ez az erdélyi kirándulás, és a határon túli diákokkal kötött életre szóló barátságok is mély nyomot hagynak bennünk.

15 2014. április 30. Fakultatív bemutató óra Szerda délután végre lehetőségünk adódott, hogy bemutassuk azoknak az iskolatársainknak a Határtalanul pályázat projektjét, akiknek sajnos nem volt szerencséjük részt venni a felvidéki kiránduláson. Már korábban is kíváncsian érdeklődtek tőlünk, hogy miről is szól ez a program, de természetesen mindannyian tudtak arról, hogy a határon túli, erdélyi, székelyföldi magyar diákokkal találkoztunk, és közös programokon vettünk részt. Most végre szervezett keretben is mesélhettünk nekik az élményeinkről, tapasztalatainkról. Megtekintettük az utazás során készített fotókat és kiegészítettük azokat az élményeinkkel. Lelkesen, teljes átéléssel meséltünk a közös kirándulásokról, programokról, futballmérkőzésről, a közös vacsora elkészítéséről. Csillogó tekintettel hallgatták beszámolónkat Erdély nevezetességeiről, többek között meséltünk a Nagyváradról, kincses Kolozsvárról, a leghíresebb magyar temetőről Házsongárdról. Persze Szovátát, a Bucsintetőt, Farkaslakát, Korondot, a Békás-szorost sem hagytuk ki beszámolónkból. Bemutattuk társainknak a pályázat során elkészített produktumokat, a turisztikai felméréseket, amelyek egyrészt Szováta és környéke ill. a Velencei-tó elemzését tartalmazza, színes illusztrációkkal. A fotók, videók által betekintést nyertek diáktársaink az április között lebonyolított itthoni közös programokba is, mint a balatoni, veszprémi, székesfehérvári, velencei tavi, ill. budapesti programokról szólt A bemutató óra végére diáktársaink máris jelentkeztek a következő határon túli kirándulásra.

16 2014. május 15. Nemzeti összetartozás HATÁRTALANUL! témanap A program fő színtere az iskola aulája, amely a rendezvény fő helyszíne lenne. Itt 9.00-tól a nevező iskolai csapatok egy Nemzeti összetartozás HATÁRTALANUL vetélkedőn vesznek részt. / Történelmi,földrajzi,irodalmi,zenei kérdések...egyrészt TOTÓ,MÁSRÉSZT szóbeli, mikrofonos feladatok által /. Ez a rendezvény ig tartana. Párhuzamosan a klubban, a korszakkal foglakozó / szaktanárok által összeállított filmek mennének /. Az aulában eközben helyt adnánk egy HATÁRTALANUL festészeti, fotó és képzőművészeti kiállításnak. Természetesen, mivel vendéglátóipari szakképző vagyunk, szakácsaink, cukrászaink ősi felvidéki, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai magyar ételeket kínálnának. A vetélkedőre több mint tíz csapat jelentkezett. A feladatok izgalmasak érdekesek voltak.

17 A vetélkedő végén holtverseny alakult ki, és a nyertes csapatok egy tortát vettek át, Schmidt Flórián igazgató úrtól. A HATÁRTALANUL nyereménytorta. A HATÁRTALANUL! - Nemzeti összetartozás napja.

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kápolnásnyék 2013. 04. 10-14. Első

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével)

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) 1. nap: Nagyvárad-Királyhágó-Csucsa-Szamosújvár Kicsit nehézkesen sikerült elindulnunk, mivel az első időpontban (március

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. Balról jobbra, felső sor: Balázs, Gyuri, Norbi, Imi, Tamás, Szandi, Kati, Lídia alsó sor: Szabolcs,

Részletesebben

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 1 I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 2015. május 12-e és 15-e között tanulmányi kiránduláson vettünk részt, a mondák, legendák, tündérmesék földjén, Erdélyben. A kiránduláshoz kapcsolódó első feladatunkról

Részletesebben

HATÁRTALANUL! 2012. március 12. első nap, hétfő

HATÁRTALANUL! 2012. március 12. első nap, hétfő HATÁRTALANUL! UTINAPLÓ FODRÁSZ SZAKMACSOPORT 2012. március 12. első nap, hétfő Hétfőn korán reggel a kiscsapat elindult Erdély felé. Hosszú út után az első megállónk Kolozsvár volt. Mátyás téren kezdtük

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ BORSOD ABAÚJ ZEMPLÉN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT KIADVÁNYA MISKOLC, 2010. A Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ minden dolgozójának és a Gyermekvédelmi Híradó kedves

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Készítette: Kekk Melitta 12./A osztályos tanuló Szakmai gyakorlat Németországban

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata FIGYELEM! Csak a sárga mezőket töltse ki. Az alábbi leírás szerint járjon el: 1.) Töltse ki a 2. sz. munkalapon

Részletesebben

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások Táborok, csereutak, honismereti kirándulások 91 IRODALOMTÁBOR Buszpályaudvar. ismeretlen. vegyes érzelmek. várok. senki. új. út. egyedül. zene. táj. félek. ismeretlen. messze. kihalt. megérkezés. a ház.

Részletesebben

16 IX. évfolyam 3. szám

16 IX. évfolyam 3. szám 16 IX. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja IX. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 30. ingyenes kiadvány A Szivárványhíd Alapítvány 2011. 09. 06. án ülésezett:

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ha valakit megütnek, és gondolkodás. Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival

Fasori Hírmondó. Ha valakit megütnek, és gondolkodás. Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2011/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Közös áhítat a nürnbergi testvériskola diákjaival Hallottátok, hogy

Részletesebben

ősz/tél 2009. Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról

ősz/tél 2009. Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról 2009. ősz/tél ÚTLEVÉL 2009. Az Utazás & Turizmus program hírei ősz/tél Beszámoló a magyarországi diákkonferenciáról 2009-ben a GTTP Research Award 2009. évi kiírásával összhangban ismét meghirdette a pályázatot

Részletesebben

DIÁKTÁBOR ZALAEGERSZEGEN

DIÁKTÁBOR ZALAEGERSZEGEN XIV. ÉVFOLYAM V. SZÁM 2013. JÚLIUS 21. Az IPA Magyar Szekció lapja www.ipa-hungary.hu DIÁKTÁBOR ZALAEGERSZEGEN Július 8-14. között szervezte meg az IPA Zala Megyei Egyesülete a hagyományos bűn-, és balesetmegelőzési

Részletesebben

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Ladánybene Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. május 27-én

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN 2013 KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG 2008 / május Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. csoportkép Erdélyben Balról jobbra, felső sor: Csaba bácsi, Tomi, Emese, Ádám,

Részletesebben

ANK H Í R L E V É L. 2013/ 3. szám. Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei:

ANK H Í R L E V É L. 2013/ 3. szám. Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: ANK H Í R L E V É L 2013/ 3. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Nagy siker volt a 10. Apáczai Szakmai Napok programsorozata. Bölcsőde Megható Nyugdíjas találkozót tartottunk.

Részletesebben

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG H 1027, Szász Károly utca 1. IV/1. Levélcím: H 1255, Pf. 23. Telefon: (+36 1) 201 3067, (+36 1) 212 3854 Fax: (+36 1) 212 8891 www.rakocziszovetseg.org

Részletesebben

Lébény. Egészségnap Lébényben. Szent Jakab-nap és zarándokünnep Lébény, 2014. július 24-25. Lébény

Lébény. Egészségnap Lébényben. Szent Jakab-nap és zarándokünnep Lébény, 2014. július 24-25. Lébény Lébény VIII. ÉVFOLYAM 40. SZÁM (2014/2.) INGYENES INFORMÁCIÓS KIADVÁNY 2014. Július A 2014. decemberi számunkban már írtuk, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) megkezdte

Részletesebben

A Rákóczi Szövetség Lapja

A Rákóczi Szövetség Lapja A Rákóczi Szövetség Lapja ide mint nemzeti búcsújáróhelyre elzarándokolhasson minden igaz magyar, aki erõt, biztatást, vígaszt és hazánk szebb és jobb jövõjének elõkészítésére és megteremtésére irányuló

Részletesebben

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19.

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19. VOLUNTAS A KAPOSVÁRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM LAPJA 7 XL. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 7 2008. szeptember október november Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal T o v á b b á : AFS 6. Anna elszántan lapátol 16.

Részletesebben