Technikatörténeti barangolás a Felvidéken

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Technikatörténeti barangolás a Felvidéken"

Átírás

1 Technikatörténeti barangolás a Felvidéken A Kossuth Lajos Általános Iskola hetedikes diákjai három napon át ismerkedhettek meg a Felvidék híres településeivel, történelmi látnivalóival, technikai vívmányokkal, azok történetével, valamint a Felvidék környezeti szépségeivel. 1. nap Május 6-án a Kossuth Lajos Általános Iskola elől indultunk, mivel mindenki pontosan érkezett, sikerült a tervezett időpontban elindulnunk első úticélunk felé Pozsonypüspökibe, ez Pozsony délkeleti településrésze. Itt a Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában tettünk látogatást, azzal a céllal, hogy megismerkedhessünk egy külhoni iskola mindennapjaival. Kedvesen fogadtak vendéglátóink, frissítővel és harapnivalóval vendégeltek meg bennünket.

2 Nem mentünk üres kézzel, könyveket és egy Kossuth-szobrot vittünk ajándékba. Az ajándékozás után először a felvidéki iskola igazgatónője mutatta be iskolájukat, majd András bácsi is bemutatta a mi iskolánkat a külhoni diákoknak és tanáraiknak. Az iskolalátogatás egy barátságos, gólokban bővelkedő focimérkőzéssel zárult. Innen Pozsonyba utaztunk, mely hagyományos magyar koronázóváros volt, jelenleg az ban létrejött Szlovák Köztársaság fővárosa, az ország kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Amit tudni kell Pozsonyról, hogy évszázadokon keresztül itt tartották a magyar országgyűléseket ( a Pozsonyi Diétát ), a pozsonyi dóm pedig a magyar királyok koronázásának adott otthont.

3 Meglátogattuk a koronázások színhelyét a Szent Márton-dómot, sétát tettünk a Várhoz, illetve az Óvárosban megtekintettük az egykori országgyűlések házát, a Prímási Palotát, sétánk során útba ejtettük továbbá az Óvárosházát, az Operaházat, Cumilt, a kandikáló szobrot, és még sok más érdekességet.

4 Technikatörténeti érdekességként meglátogattuk az 1856-ban létrejött Gázművek Múzeumát (Pozsony különlegességei a gázlámpáktól a gázturbinákig). A történelmi pavilonban mely a múzeum fő kiállítóhelye - megismerkedtünk a gázműipar világtörténetével, a világítógáz gyártási folyamatának bemutatásával.

5 Késő délutáni, kora esti órákban érkeztünk a szálláshelyünkre, Felsőszeli településre. Az esti programok itt a Komlós Panzióban zajlottak. A házigazdáink jóvoltából otthonosan éreztük magunkat, gondoskodtak programokról és az étkezésről is. Az első estén kis ízelítőt kaptunk a gömöri tánc jellegzetességeiről, és módunkban állt ki is próbálni. 2. nap Reggeli után az egykori püspöki székhelyre, Nyitrára utaztunk: megnéztük a várnegyedet, a püspöki palota és székesegyház, a régi városháza és a Kis- és Nagyszeminárium épületeit.

6 A séta után Ógyallára utaztunk és megtekintettük a Csillagvizsgáló és Meteorológiai, Geofizikai Intézetet, melyet Konkoly-Thege Miklós alapított 1871-ben. Ez volt Közép-Európa első obszervatóriuma és meghatározó csillagvizsgálója is egyben.

7 Ezután ellátogattunk a Konkoly-Thege család 1859-ben épült sírkápolnájához, ahol néhány perces megemlékezést követően elhelyeztük iskolánk koszorúját. Majd tovább utaztunk Gútára a Kis-Duna régi medréhez, ahol a reformkori hajómalom műszaki műemlékét és Közép-Európa leghosszabb fahídját tekintettük meg. Mint minden hasonló régi műszaki berendezésnek, ennek is az a rendeltetése, hogy bemutassa a szerkezet ötletességét. Itt betekintést nyerhettünk arról, hogyan szerzik meg a malmok a munkájukhoz szükséges energiát a vízből anélkül, hogy ökológiai kárt tennének a tájban.

8 Ezt követően sétát tettünk a hajómalom környékén, így megismerkedhettünk annak természeti értékeivel. A tartalmas és nagyon szép kirándulás után a kora esti órákban érkeztünk vissza a szálláshelyünkre, ahol vacsora után élménytérkép rajzolása volt a feladat. Még ezzel sem volt vége az aznapi programoknak, az újra felgyülemlett energiákat egy kis sportolással vezethették le a diákok.

9 3. nap Reggel a korai kelés és összepakolás, a szobákban való rendrakás, majd a reggelizés után indultunk útnak. Az utolsó napon kirándulásunkat sétával kezdtük a Malonyai Arborétumban, mely a leggazdagabb és legértékesebb idegen eredetű, örökzöld faállománnyal bír. A terület domináns épülete a romantikus 1894-ben épült kastély jellegzetes toronnyal. A kellemes séta után tovább utaztunk Kistapolcsányra, ahol megálltunk a község büszkeségét jelentő kastélyánál. A várkastély a 15. században épült, többszöri átépítés után 1830-ban Hild József klasszicista stílusban tervezte át. A barokk és klasszicista művészet stílusjegyeit, illetve a történelmi vonatkozásokat idéztük fel a helyszínen.

10 Ezután továbbutaztunk az UNESCO Világörökségéhez tartozó Selmecbányára, amely az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa volt. A középkorban évszázadokon át Magyarország legfontosabb ezüst- és aranybányái voltak itt. Virágkorát a 15. századtól a 18. századig élte. A világon először itt alkalmaztak puskaport a bányászatban (1627-ben). Selmecbányán elsőként természetesen a skanzent, a Természeti Bányamúzeumot látogattuk meg. A skanzen területén kiállított tárgyak megtekintésén kívül a látogatás részét képezte a földalatti leereszkedés. Az izgalmas földalatti kiállítás részei a különböző bányászati módszerek és a megszűnt bányai munkák működésének bemutatói mellett az egyedüli bányafelszerelések is, melyek a régi és újabb technikákat, valamint a rézbányászat technológiáját mutatják be.

11 A bányalátogatás után megnéztük az óváros nevezetességeit, melyek közül a város jelképét (szalamandra) is ábrázoló faliképsorozat mindenki tetszését elnyerte. Idegenvezetőnk elmesélte a város történetét, majd szabadfoglalkozás keretében a diákok saját maguk is felfedezhették a várost.

12 Az úton hazafelé a buszon játékos kvíz-verseny keretében felidéztük a három nap eseményeit, a legügyesebbeknek idegenvezetőnk apró ajándékokat adott át az utazási iroda nevében. E gazdag program után fáradtan, de elégedetten, és nagyon sok élménnyel érkeztünk Budapestre az esti órákban. A HATÁRTALANUL! programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta Ft-tal. Hatvani Zoltán és Fohsz Tivadar képviselők, illetve a Kerti Rakoncátlanok Alapítvány támogatásai tovább fokozták a program színvonalas megvalósulását. Intézményünk nagyon fontosnak tartja, hogy megismertesse tanulóinkkal a határainkon túl élő magyarság történelmét, néprajzát, kulturális örökségét.

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól)

Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) Program a városháza színháztermében (17.00-tól) Program a Megbékélés Kapujánál (16.00-tól) 1, Musica Aurea Énekegyüttes 2, Pálinkás Tibor az ipolysági Csemadok elnökének köszöntője 3, Ozsvald Péter szavalat (Pongrácz Lajos AI) 4, Ünnepi beszéd: - Oros

Részletesebben

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június

Projektnapló. Várak határok nélkül. Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Projektnapló Várak határok nélkül Mátyás Király Általános Iskola 1212 Budapest, Kolozsvári utca 61. 2015.április, május, június Iskolánk hetedik osztályos diákjai 38 fővel vettek részt a Határtalanul!

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN 2013 KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2 ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg

Részletesebben

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével)

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) 1. nap: Nagyvárad-Királyhágó-Csucsa-Szamosújvár Kicsit nehézkesen sikerült elindulnunk, mivel az első időpontban (március

Részletesebben

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata

HA-13-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata a támogatás terhére elszámolt költségek bizonylatairól pedagógiai program ÉS munkaterv a fakultatív Nemzeti összetartozás Határtalanul! c. témanapról (a Támogatási szerződés 5.5. pontjának megfelelően)

Részletesebben

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria 2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia Erdély Lengyelország Horvátország Csehország Szlovákia Olaszország Ausztria ELŐSZÓ FONTOS A programfüzetben szereplő utazások minimum 35 fő utaslétszám esetén indulnak.

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

Tájékoztató a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére az erdei iskolák és nyári táborok 2012. évi támogatási összegének felhasználásáról

Tájékoztató a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére az erdei iskolák és nyári táborok 2012. évi támogatási összegének felhasználásáról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 1!!1 ' ' l "t. t'... szamu e o erj esz es Tájékoztató a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére az erdei iskolák és nyári táborok

Részletesebben

ÚTINAPLÓ. 2012. március 19.-március 25. Magyarország

ÚTINAPLÓ. 2012. március 19.-március 25. Magyarország ÚTINAPLÓ 2012. március 19.-március 25. Magyarország 2012. március 20. kedd Az iskolában fél nyolckor volt a gyülekező az ebédlőben. Az eredeti tervek szerint ekkora érkezetek volna meg az erdélyi diákok

Részletesebben

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 1 I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 2015. május 12-e és 15-e között tanulmányi kiránduláson vettünk részt, a mondák, legendák, tündérmesék földjén, Erdélyben. A kiránduláshoz kapcsolódó első feladatunkról

Részletesebben

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014.

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Ladánybene Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. május 27-én

Részletesebben

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép 2014. április

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép 2014. április Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Hírkörkép Forrás: www.husvet.hu Hagyományainkhoz híven a 2013/2014. tanévben is szeretnénk közkinccsé tenni a köznevelési intézmények vagy más szervezetek pedagógiai

Részletesebben

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.)

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Munkanapló (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Utazás: (1. nap: augusztus 23. /hétfő/) Az első nap utazással telt. Reggel 5 órakor indultunk az iskola elől a Ferihegyi repülőtérre. Budapestről

Részletesebben

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív

Benyújtandó dokumentumok jegyzéke. eredeti példány a Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata c. dokumentum jelenléti ív BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 1. A Támogatott törvényes képviselőjének nyilatkozata FIGYELEM! Csak a sárga mezőket töltse ki. Az alábbi leírás szerint járjon el: 1.) Töltse ki a 2. sz. munkalapon

Részletesebben

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 W W W. B L A G U S S. H U 2 KEDVES UTAZÓ! Örömmel nyújtjuk át Önnek a 2014- es autóbuszos utazásainkat bemutató megújult katalógusunkat. A közkedvelt és immár hagyományosnak számító

Részletesebben

igaz és tisztahitû szabadságharcává vált - kezdte beszédét, majd rövid áttekintést

igaz és tisztahitû szabadságharcává vált - kezdte beszédét, majd rövid áttekintést 1996. november II. évf. 5. szám FOTÓ: Baráth Bálint 1956. október 23-ára emlékeztünk Díszpolgárokat avattunk és Pilis községért emlékplakett kiosztására került sor. A szomorú napra ébredt 1996. október

Részletesebben

GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEMEK KRÓNIKÁJA

GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEMEK KRÓNIKÁJA GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEMEK KRÓNIKÁJA 2003 Kalocsa 2004 Sopron 2005 Kőszeg 2006 Debrecen 2007 Pécs 2009 Kecskemét 2010 Nagyvárad 2011 Szabadka 2012 Pozsony 2013 Kalocsa 2014 Gyula 2015 Szeged

Részletesebben

Rákóczi Szövetség. Diákutaztatás 2013

Rákóczi Szövetség. Diákutaztatás 2013 Rákóczi Szövetség Diákutaztatás 2013 Tartalomjegyzék A 2013. évi diákutaztatási programok bemutatása... 3 Nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz kapcsolódó középiskolai diákutaztatási programok részletezése...

Részletesebben

2014. január. Egy szép téli reggel Szekszárdon

2014. január. Egy szép téli reggel Szekszárdon 2014.február 1 Negyedik évfolyam, második szám Baráti Társaság programajánlója 2014. január. Egy szép téli reggel Szekszárdon A szerkesztőbizottság tagjai: Gőry Attiláné, Véghelyi Józsefné, Véghelyi József

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

Bodrogközi. Körkép. Erdélyben járt a BIP csapata

Bodrogközi. Körkép. Erdélyben járt a BIP csapata Bodrogközi A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás időszaki térségi hírmagazinja 2014. június http://bodrogkoz.com/bip/bodrogkozi-korkep/ A Bodrogközi Információs Pontok projekt 17 munkatársa és vezetői

Részletesebben

PROKO TRAVEL. Körutazások, nyaralások. 2012 2013 tél tavasz. Körutazások Búvárutak

PROKO TRAVEL. Körutazások, nyaralások. 2012 2013 tél tavasz. Körutazások Búvárutak PROKO TRAVEL Körutazások, nyaralások 2012 2013 tél tavasz Ön is megérdemel egy kis pihenést! Körutazások Búvárutak Nyaralások Adventi utak Buszos utaknál indulás: Budapestről Ingyenes transzferek: Szeged,

Részletesebben

2013.január. Baráti Társaság programajánlója. Harmadik évfolyam, első szám. Rell Kata: Csak a fényt

2013.január. Baráti Társaság programajánlója. Harmadik évfolyam, első szám. Rell Kata: Csak a fényt 2013.január 1 Harmadik évfolyam, első szám Baráti Társaság programajánlója Rell Kata: Csak a fényt Csak a fényt keresem Szürkülő alkonyon, Mikor árny motoz már A lélek ablakon. S amikor meglelem Elveszni

Részletesebben