Az 1 és a 3 pontos kérdések megoszlása a következőképpen történik:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az 1 és a 3 pontos kérdések megoszlása a következőképpen történik:"

Átírás

1 Országos közforgalmú, térségi és saját célú pályahálózat Vezető jegyvizsgáló Infrastruktúra (MÁV Zrt F.2. sz. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) Időszakos vizsga teszt kérdések. A tesztlapon 45 kérdés lesz. 12 db. 3 pontos és 33 db. 1 pontos (összesen 69 pont). A tesztlapot eredményének legalább 75%-nak kell lennie (min.: 52 pont). A 3 pontos kérdésekből csak 5 db. hibás válasz adható. A 6 db. hibás válasz 3 pontos kérdések esetén, azonnal nem megfelelt vizsgát eredményez. Az 1 és a 3 pontos kérdések megoszlása a következőképpen történik: Vezető jegyvizsgáló F. 1. Jelzési Utasítás F.2. Forgalmi Ut. Függelék fejezet 1 pontos db 3 pontos db fejezet 1 pontos db 3 pontos db E.2. Fékutasítás F.2. Forgalmi Utasítás E. 12. Műszaki Kocsisz Valamennyi Összesítés AZ UTASÍTÁS SZÖVEGÉBEN ALÁ VANNAK HÚZVA AZOK A KULCSSZAVAK, AMIKRE RÁKÉRDEZHETNEK A TESZTEK SORÁN AZ UTASÍTÁS SZÖVEGE UTÁN DŐLT BETŰVEL MAGYARÁZAT, SEGÍTSÉG A TANULÁSHOZ. A HÁROM PONTOS KÉRDÉSEK VÖRÖS BETŰVEL JELENNEK MEG.

2 F. 1. SZ. JELZÉSI UTASÍTÁS 1. Fejezet 1. Az ellenőrző jelző rendeltetését tekintve lehet... (F ) 1 Pont Fénysorompót ellenőrző útátjáró jelző és Mellékvonali Forgalomirányításra (MEFI), Mellékvonali Rádiós Forgalomirányításra (MERÁFI) berendezett vonalakon alkalmazott Mellékvonali ellenőrző jelző. 2. Mit nevezünk Jelzőkocsinak? (F ) 1 Pont A vonat műszaki szempontból beleértve a fékberendezést is utolsó üzemképes járműve. 3. Mit nevezünk Legnagyobb sebességnek? (F ) 1 Pont A vonatnál alkalmazható a menetrendben előírt, vagy bármely ok miatt ennél kisebb sebesség. 4. Mi a Rálátási távolság fogalma? (F ) 1 Pont Az a távolság, amely a vasúti pályára engedélyezett sebességtől függően, a mozdonyról, vezérlőkocsiról a jelző biztonságos megfigyeléséhez szükséges. A főjelzőket úgy kell elhelyezni, hogy jelzéseik a mozdonyról, vezérlőkocsiról folyamatosan láthatók legyenek a vasúti pályára engedélyezett, km/h-ban kifejezett sebesség tízszeresének 1/3 részével egyenlő, méterben mért távolságból, de legalább 200 m-től. Más jelzőket a tolatás-, gurítás- és váltójelzők, valamint a biztonsági határjelző kivételével úgy kell elhelyezni, hogy a mozdonyról, vezérlőkocsiról legalább 200 m-től kezdve folyamatosan láthatók legyenek. Rálátási távolság egy 160 km/h-ás pályán: 533 méter Rálátási távolság egy 120 km/h-ás pályán: 400 méter Rálátási távolság egy 60 km/h-ás pályán: 200 méter Jelző elnevezése Elhelyezés főjelző rálátási távolságba, de legalább 200 méterről folyamatosan látható legyen elő-és ismétlőjelző legalább 200 méterről folyamatosan látható legyen tolatás- és gurításjelzők nincs előírva elhelyezési szabály a rálátás szempontjából váltójelző és a biztonsági nincs előírva elhelyezési szabály a rálátás határjelző szempontjából egyéb jelzők, kivéve: a váltójelző legalább 200 méterről folyamatosan látható legyen és a biztonsági határjelző figyelmeztető jelek legalább 200 méterről folyamatosan látható legyen

3 5. Mikor korlátozott a Szabadlátás? (F ) 1 Pont A szabadlátás akkor korlátozott, ha a napszaknak megfelelő jelzéseket terepviszonyok, építmények (épület, terepalakulat, növényzet stb.) miatt nem lehet a vonatról a rálátási távolságból, tolatásnál a mozgás szabályozásához szükséges távolságból folyamatosan látni. 6. Mi a Távolságjelző fogalma? (F ) 1 Pont A szolgálati helyeken megálló személyszállító vonatok megállási helyének meghatározása céljából alkalmazott jelző.

4 2. Fejezet 7. Válassza ki a fényjelzők jelzési rendszerének helyes meghatározását! (F ) 3 Pont A biztosított fény főjelzők és előjelzők sebességjelzést adnak, a velük adott azonos jelzések értelme mindig ugyanaz, bármilyen elnevezésű vagy rendeltetésű fényjelző adja azokat. A biztosított fény főjelzővel a főlapon adott két sárga fény az mindig ugyanazt jelenti. Teljesen mindegy, hogy egy kijárati jelző vagy egy térközjelző adja. 8. Mi a jelzések értelmezésének alapszabálya, ha a fényjelző főlapján csak egy fény világít és az nem vörös színű? (F ) 3 Pont Ha a fényjelző főlapján csak egy fény világít és az nem vörös színű, akkor ez azt jelzi, hogy a vonat elejével a jelzőhöz a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel szabad érkezni. A következő jelzőn várható jelzésre: ennek az egy fénynek a színe, folyamatossága, villogása vagy folyamatosan világító sárga fény és a főlap fölött elhelyezett külön jelzőlapon megjelenő számkijelzés ad előjelzést. 9. Mit jelent, ha a fényjelző főlapján két fény világít, és ezek közül egyik sem vörös színű? (F ) 3 Pont Ha a fényjelző főlapján két fény világít, ezek közül egyik sem lehet vörös színű akkor az alsó fény mindig sárga színű és sohasem villog. Ez azt jelzi, hogy a jelzőhöz a vonat elejével legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad érkezni. A következő jelzőn várható jelzésre: a felső fény színe, folyamatossága, villogása vagy folyamatosan világító kettő sárga fény és a főlap fölött elhelyezett külön jelzőlapon megjelenő számkijelzés ad előjelzést. 10. Mit jelez, ha a főlapon lévő alsó sárga fény alatt külön jelzőlapon egy vízszintes helyzetű zöld lámpasor, vagy 8-as számkijelzés is van? (F ) 3 Pont Ha a főlapon lévő alsó sárga fény alatt külön jelzőlapon egy vízszintes helyzetű zöld lámpasor, vagy 8-as számkijelzés is van, akkor az azt jelzi, hogy a jelzőhöz a vonat elejével legfeljebb 80 km/h sebességgel szabad érkezni. A következő jelzőn várható jelzésre: a felső fény színe, folyamatossága, villogása vagy folyamatosan világító kettő sárga fény és a főlap fölött elhelyezett külön jelzőlapon megjelenő számkijelzés ad előjelzést. 11. Milyen sebességgel haladhat az utolsó kijárati váltó elhagyása után a következő jelzőig a helyből, vagy megállás után induló vonat, jól működő vonatbefolyásoló berendezés esetén? (F ) 3 Pont A kijárati jelzőn kapott előjelzésnek, illetve a vezetőállás jelző jelzésének, megfelelő sebességgel haladhat tovább.

5 12. Mely jelzés meghatározása az alábbi: külön jelzőlapon elhelyezett fordított helyzetű, zöld fénnyel világító V- betű? (F ) 3 Pont Hívójelzés feloldása jelzés 13. Hol helyezhető el a Hívójelzés feloldása jelzés (F ) 1 Pont Az adott vágányra vonatkozó bejárati, fedezőjelző hátoldalán vagy megfelelő tartószerkezeten, egyvágányú pályán általában menetirányt tekintve a jobb oldalon, kétvágányú (párhuzamos egyvágányú) pályán a vonat által használt vágány külső oldalán. 14. Mit jelent, ha a biztosított fény bejárati, vagy kijárati jelzőn egy zöld fény van a főlapon? (F ) 3 Pont Szabad a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel. A következő jelzőn a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzés várható. 15. Mit jelent, ha a biztosított fény térközjelzőn egy villogó zöld fény a főlapon, vagy egy sárga fény a főlapon és fölötte külön jelzőlapon sárga színű 8-as számkijelzés van? (F ) 3 Pont Szabad a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel. A következő jelzőn legfeljebb 80 km/h sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzés várható. 16. Lehet-e a biztosított fény bejárati, kijárati, fedező és térközjelző vonatközlekedést szabályozó jelzése: egy villogó sárga fény a főlapon, vagy egy sárga fény a főlapon és fölötte külön jelzőlapon sárga színű 4- es számkijelzés? (F ) 3 Pont Igen. Jelentése: Szabad a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel. A következő jelzőn legfeljebb 40 km/h sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzés várható. 17. Mit jelent a biztosított fény Fedezőjelzőn, egy sárga fény és fölötte egy villogó zöld fény a főlapon, vagy kettő sárga fény a főlapon és fölötte külön jelzőlapon sárga színű 8 as számkijelzés van?. (F ) 3 Pont Szabad legfeljebb 40 km/h sebességgel. A következő jelzőn legfeljebb 80 km/h sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzés várható. 18. Mit kell elhelyezni az Útsorompót ellenőrző fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző előtt? (F ) 1 Pont Az Útsorompót ellenőrző fedezőjelzőre figyelmeztető jelet kell elhelyezni.

6 19. Hogyan jelzi az Útsorompót ellenőrző fedezőjelző a Szabad a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel, a következő jelzőn a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel továbbhaladást engedélyező jelzés várható jelzést? (F ) 3 Pont Egy zöld fény a főlapon 20. Melyek a nem biztosított fény bejárati jelzők jelzései? (F ) 3 Pont Megállj! Egy vörös fény a főlapon. Szabad. Egy sárga fény a főlapon. 21. Mit nem jelez a nem biztosított fény bejárati jelző Szabad jelzése? (F ) 3 Pont A Szabad jelzés nem ad sebességjelzést és nem jelzi a behaladás irányát sem. 22. Mit jelent, ha a biztosított alak bejárati jelzőn az alábbi jelzési kép van: Nappal egy jelzőkar az árboctól jobbra rézsútosan felfelé, sötétben egy zöld fény. Fényvisszaverős kialakításnál nappal és sötétben egy jelzőkar az árboctól jobbra rézsútosan felfelé. (F ) 3 Pont Szabad sebességcsökkentés nélkül. 23. Hogyan jelzi a biztosított alak térközjelző a Szabad csökkentett, legfeljebb 40 km/h sebességgel jelzést? (F ) 3 Pont Nappal kettő jelzőkar az árboctól jobbra rézsútosan felfelé, sötétben kettő zöld fény. Fényvisszaverős kialakításnál nappal és sötétben kettő jelzőkar az árboctól jobbra rézsútosan felfelé 24. Mikor engedélyez kettő karral, vagy kettő zöld fénnyel továbbhaladást a biztosított alak bejárati jelző? (F ) 3 Pont Ha a jelző után kitérő irányba álló váltó, vagy váltók vannak, és azon (azokon) csökkentett, legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad közlekedni. 25. Mivel kell jelezni a következő jelzőig a méterben mért távolságot, ha a főjelző és a hozzá tartozó előjelző közötti távolság az általános fékúttávolságnál kisebb? (F ) 1 Pont Akkor az előjelző árbocán fehér alapon fekete arab szám jelzi a mozdonyvezető részére a következő jelzőig a méterben mért távolságot. 26. Mi a főjelző előjelzőjének szabványos állása? (F ). 1 Pont Az előjelző szabványos állása a hozzá tartozó főjelző szabványos állásától függ, és ahhoz igazodik.

7 27. Válassza ki a meghatározások közül a biztosított alak főjelzők háromfogalmú alak előjelzőinek A főjelzőn Megállj! jelzés várható jelzését! (F ) 3 Pont Nappal kör alakú tárcsa sárga lapjával a vonat felé fordítva, alatta egy függőleges helyzetű sárga-fehér jelzőkar, sötétben egy sárga fény. Fényvisszaverős kialakításnál nappal és sötétben kör alakú tárcsa sárga lapjával a vonat felé fordítva, alatta egy függőleges helyzetű sárga-fehér jelzőkar. 28. Hogyan jelzi a biztosított alak főjelzők háromfogalmú alak előjelzője A főjelzőn sebességcsökkentés nélkül továbbhaladást engedélyező jelzés várható jelzést? (F ) 3 Pont Nappal a tárcsa lapja vízszintes helyzetben, alatta egy függőleges helyzetű sárga-fehér jelzőkar, sötétben egy zöld fény. A fényvisszaverős kialakítású előjelző vízszintes helyzetű tárcsáján nappal és sötétben egyaránt zöld sáv látható 29. Hogyan különböztethető meg, hogy a továbbhaladást engedélyező vagy a továbbhaladást megtiltó állásra utaló jelzést ismétlőjelző, vagy előjelző adja? (F ) 3 Pont Az ismétlőjelző jelzőlapján a továbbhaladást engedélyező vagy a továbbhaladást megtiltó állásra utaló jelzés fölött fehér fény van. 30. Hogyan jelzi az ismétlőjelző, hogy a főjelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés van? (F ) 3 Pont Egy zöld fény és fölötte egy fehér fény a főlapon 31. Mit jelent, ha az ismétlőjelzőn egy sárga fény és fölötte egy fehér fény van a főlapon? (F ) 3 Pont A főjelzőn Megállj! jelzés van.

8 3. Fejezet 32. Mikor utal a vezetőállás jelző berendezés a következő főjelzőhöz való érkezés sebességére? (F ) 1 Pont A vezetőállás jelző a berendezés működtetésére kiépített pályarészen utal a következő főjelzőhöz való érkezés sebességére. 33. Mikor működik üzemszerűen a vonatbefolyásoló berendezés? (F Pont) Ha a pályamenti berendezések és a mozdonyra (vezérlőkocsira) felszerelt berendezések egyidejűleg üzemképesek 34. Működik-e az éberségellenőrző berendezés akkor, ha a pálya vonatbefolyásolásra nincs kiépítve? (F ) 1 Pont Az éberségellenőrző berendezés akkor is működik, ha a pálya vonatbefolyásolásra nincs kiépítve. 35. Mit jelent, ha a vezetőállás jelzőn egy fehér fény, vagy vörös színű három vízszintes vonal, vagy fehér alapon három vízszintes fekete vonal van? Pont A pályáról kiértékelhető jel nem érkezik. 36. Milyen jelzés van a nem digitális vezetőállás jelzőn, ha a berendezés használhatatlan? (F ) 1 Pont Egy fehér fény.

9 4. Fejezet 37. Milyen tolatási mozgást szabályozó jelzők lehetnek rendeltetésük szerint? (F ) 1 Pont tolatásjelzővel egyesített fény főjelzők, tolatásjelzők és gurításjelzők. 38. Milyen tábla egészítheti ki a törpe tolatásjelzők jelzőlapját? (F ) 1 Pont A törpe tolatásjelzők jelzőlapját lefelé mutató, fényvisszaverős kialakítású, citromsárga nyíllal ellátott tábla egészítheti ki, amely a tolatószemélyzet részére azt jelzi, hogy a törpe tolatásjelző Tilos a tolatás! jelzése esetén nem szabad a törpe tolatásjelzőig felhúzni. A megközelítés méterben mért távolságát a nyíl fölötti arab szám jelzi. 39. Mit jelez a tolatószemélyzet részére a törpe tolatásjelzők jelzőlapját kiegészítő lefelé mutató, fényvisszaverős kialakítású, citromsárga nyíl fölötte arab számmal ellátott tábla? (F ) 1 Pont A tolatószemélyzet részére azt jelzi, hogy a törpe tolatásjelző Tilos a tolatás! jelzése esetén nem szabad a törpe tolatásjelzőig felhúzni. A megközelítés méterben mért távolságát a nyíl fölötti arab szám jelzi. 40. Hogyan szabad a törpe tolatásjelzőig felhúzni, ha az Tilos a tolatás! jelzést ad és a jelzőlapját egy lefelé mutató, citromsárga nyíl fölötte arab számmal ellátott tábla egészíti ki? (F ) 1 Pont Nem szabad a törpe tolatásjelzőig felhúzni. A megközelítés méterben mért távolságát a nyíl fölötti arab szám jelzi. 41. Hogyan jelzi az alak tolatásjelző Tilos a tolatás! jelzést? (F ) 1 Pont Nappal csúcsára állított négyszögletes tárcsa kék lapjával a vágányra merőleges helyzetben, sötétben (fényjelzőn nappal is) egy kék fény. 42. Mit jelent a fény tolatásjelző Tilos a tolatás! jelzése? (F ) 1 Pont A tolatásjelző Tilos a tolatás! jelzése azt jelzi, hogy az engedélyezett tolatás csak a tolatásjelzőig végezhető.

10 5. Fejezet 43. Mely jelzők kategóriájába tartozik a Mellékvonali ellenőrző jelző? (F ) 1 Pont Az egyéb jelzők kategóriájába tartozó, nem biztosított, árbocos fényjelző, melynek két lámpahelyes főlapja és melléklapja van. 44. Hol és milyen jellel kell jelölni, hogy az állomás (szolgálati hely) területén, illetve az állomás első váltójától a nyílt vonal irányába mért LV távolságon belül útátjáró van? ( F ) 1 Pont A Menetrendi segédkönyv 3. táblázat 7., az 5. táblázat 2. rovatában, valamint a szolgálati menetrend 2. rovatában az állomás (szolgálati hely) neve után fordított helyzetű fekete V betűt ábrázoló Λ jel van. 45. Hol és hogyan kell jelölni, hogy az állomás területén állomási útátjáró van? (F ) 1 Pont A Menetrendi segédkönyv 3. táblázat 7., az 5. táblázat 2. rovatában, valamint a szolgálati menetrend 2. rovatában az állomás (szolgálati hely) neve után fordított helyzetű fekete V betűt ábrázoló Λ jel van. 46. Forgalmi szempontból mely jelzők csoportjába tartozik az Útsorompót ellenőrző fedezőjelző? (F ) 1 Pont A főjelzők csoportjába. 47. Hogyan jelölik a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelzőt? (F ) 1 Pont A Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző árbocán fehér-vörös sávozású tábla, fölötte kettő villogó fehér fény adására alkalmas jelzőlap és e fölött egy vörös szegélyű, talpán álló egyenlő oldalú fehér háromszögben, egy fekete felkiáltójel van 48. Kinek a részére ad a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző kettő felváltva villogó, vagy egy villogó fehér fénnyel jelzést? (F ) 1 Pont A vonatszemélyzet részére 49. Milyen állapotú a közutat fedező fénysorompó, ha a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a vonat jelzőhöz történő érkezésekor sötét? (F ) 1 Pont Használhatatlan. 50. Milyen állapotú a közutat fedező fénysorompó, ha a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző a vonat jelzőhöz történő érkezésekor, csak egy villogó fehér fénnyel ad jelzést? (F ) 1 Pont Akkor a fénysorompónak a biztonságot nem veszélyeztető hibája van, de használható. 51. Mit kell elhelyezni a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző előtt - a vonatbehatási távolság elején - legalább 150 m-re? (F ) 1 Pont Fénysorompót ellenőrző útátjárójelzőre figyelmeztető jelet kell elhelyezni.

11 52. Hol kell elhelyezni a Fénysorompót ellenőrző útátjárójelzőre figyelmeztető jelet? Pont A Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző előtt legalább 150 m-re a vonatbehatási távolság elején 53. Mit jelent az átszelési váltó váltójelzőjének Fekete mezőben felső részén csúcsban végződő, ferde helyzetű fehér téglalap jelzés? (F ) 1 Pont A váltó mellékirányból mellékirányban áll. 54. Hogyan jelzi az átszelési váltó váltójelzője, hogy a váltó főirányból, mellékirányba áll? (F ) 1 Pont Fekete mezőben felső részén csúcsban végződő, középen megtört fehér téglalap. 55. Mit jelent az átszelési váltó váltójelzőjének Fekete mezőben felső részén csúcsban végződő, középen megtört fehér téglalap jelzése? (F ) 1 Pont Fekete mezőben felső részén csúcsban végződő, középen megtört fehér téglalap. 56. Van-e valamennyi központi állítású váltónak kézi állító készüléke (ellensúlya), ha igen, akkor milyen színű az? Pont Nem mindegyik központi állítású váltónak van ellensúlya, de ha van szürke színű. 57. Milyen irányba áll a helyszíni állítású váltó, ha a váltó kézi állító készülékének fehér színű része felül van? (F ) 1 Pont Egyenes irányban áll. 58. Milyen irányba áll a helyszíni állítású váltó, ha a kézi állító készülékének vörös színű része van felül? (F ) 1 Pont Kitérő irányban áll. 59. Hogyan ábrázolják a Tolatási határjelzőt? (F ) 1 Pont Fehér színű, fekvő téglalap alakú táblán egymás mellett fekete nagy T és H betű

12 6. Fejezet 60. Mely vonatok részére adható a Felhívás az áthaladásra jelzés? (F ) 1 Pont Állomásokon (szolgálati helyeken) a menetrend szerint megálló nem személyszállító-, vagy forgalmi okból megálló személyszállító vonatok rendkívüli áthaladtatása céljából kell adni. 61. Hol kell a Szabad az elhaladás! jelzést adni? (F ) 1 Pont A használhatatlan vagy nem kezelt főjelző mellett kell adni. 62. Milyen jelzés a következő meghatározás? Nappal kibontott jelzőzászló, sötétben fehér fényű jelzőlámpa fel- és lefelé, majd derékmagasságban kifelé mozgatása a mozdonyvezető felé többször ismételve. (F ) 1 Pont A vonat szétszakadt! 63. Hogyan kell a mozdonyszemélyzet hangjelzései közül a Veszély! jelzést adni? (F ) 1 Pont A féket húzd meg! jelzés többször egymás után ( ). 64. Mi a vonatkísérők kötelessége vészfék meghúzásának következtében megállt vonatnál? (F ) 1 Pont A vonatkísérők kötelesek megállapítani a vészfék meghúzásának okát, majd a vészfékváltót alapállásba helyezni. 65. Kinek kell a vészfékváltót alapállásba helyezni a vonatkísérővel közlekedő, vészfék meghúzásának következtében megállt vonatnál? (F ) 1 Pont A vonatkísérőnek. 66. Hogyan kell a Nyomás! jelzést adni nappal és sötétben? (F ) 1 Pont A Közeledj felém! jelzés látható részének rövid mozdulatú adása a mozdonyvezető felé. 67. Mikor nem szabad a tolatás közben alkalmazandó jelzésadás céljából, az űrszelvényen túl kihajolni vagy kinyúlni? (F ) 1 Pont Ha a mozgó jármű mellett az űrszelvény határán műtárgy vagy mobil berendezés van. 68. Van-e olyan eset, amikor tolatás közben nem szabad kézijelzést adni? (F ) 1 Pont Veszély esetét kivéve a tolatásvezető és a mozdonyvezető között minden tolatás közben alkalmazható kézi- és hangjelzés mellőzhető, ha közöttük jól működő rádiókapcsolat van. 69. Mikor tilos tolatás közben a kézijelzést adni, vagy megfigyelni? (F ) 1 Pont Ha a mozgó jármű mellett az űrszelvény határán műtárgy vagy mobil berendezés van

13 7. Fejezet 70. Milyen módon kell a vonatok elejét nappal és sötétben megjelölni? (F ) 1 Pont A vonat elejét nappal és sötétben a mozdony, illetve a vezérlőkocsi homlokfalán azonos magasságban elhelyezett 2 db, és ezek fölött középen alkalmazott 1 db fehér fényű lámpával. 71. Hogyan kell a tolt vonatok elejét jelezni nappal? (F ) 1 Pont A tolt vonat elejét pedig az első jármű homlokfalán lévő valamelyik lámpatámon elhelyezett 1 db fehér fényű lámpával kell jelezni. 72. Hogyan kell a tolt vonatok elejét és végét nappal és sötétben megjelölni? (F ) 1 Pont A tolt vonat elejét pedig az első jármű homlokfalán lévő valamelyik lámpatámon elhelyezett 1 db fehér fényű lámpával kell jelezni. A vonat végét nappal és sötétben 1 db kör alakú, fehér szegélyű, vörös színű fényvisszaverős kialakítású zárjelző tárcsával kell jelezni 73. Milyen módon kell a vonatok végét nappal és sötétben jelezni? (F ) 1 Pont A vonat végét nappal és sötétben 1 db kör alakú, fehér szegélyű, vörös színű fényvisszaverős kialakítású zárjelző tárcsával kell jelezni 74. Melyik hálózaton alkalmazhatók a vállalkozó vasúti társaságok által alkalmazott zárjelző tárcsa, ha annak alakja, színe és fényvisszaverő kialakítása azonos a MÁV Zrt. - nél rendszeresített zárjelző tárcsával? (F ) 1 Pont Az F.2.sz Forgalmi Utasításhatálya alá eső hálózaton 75. Ki köteles a vezető jegyvizsgálóval közlekedő vonatnál a zárjelző tárcsát a vonat utolsó járművén elhelyezni? (F ) 1 Pont Vonatkísérővel közlekedő vonatnál a vonatkísérő személyzet köteles a zárjelző tárcsát a vonat utolsó járművén elhelyezni. 76. Kinek a kötelessége a zárjelző tárcsa elhelyezése, ha a vonat vonatkísérő nélkül közlekedik? (F ) 1 Pont A vállalkozó vasúti társaságok kötelesek gondoskodni. 77. Ki köteles a zárjelző tárcsa elhelyezéséről és levételéről gondoskodni, ha a vonat vonatkísérő nélkül közlekedik? (F ) 1 Pont A vállalkozó vasúti társaságok kötelesek gondoskodni. 78. Hol és hogyan kell elhelyezni a zárjelző tárcsát a vonaton? (F ) 1 Pont A zárjelző tárcsát a vonat utolsó járművének hátsó homlokfalán, valamelyik lámpatámon függőleges helyzetben kell elhelyezni úgy, hogy az teljes terjedelmével látható legyen, és a jármű valamely jelzést adó alkatrészét még részben se takarja.

14 79. Hova kell a zárjelző tárcsát elhelyezni a vonaton? (F ) 1 Pont A zárjelző tárcsát a vonat utolsó járművének hátsó homlokfalán, valamelyik lámpatámon függőleges helyzetben kell elhelyezni úgy, hogy az teljes terjedelmével látható legyen, és a jármű valamely jelzést adó alkatrészét még részben se takarja. 80. Ki köteles a vonatoknál a zárjelző tárcsa elhelyezéséről, illetve a lámpák világításáról személyesen meggyőződni? (F ) 1 Pont a vonat elején szolgálatot végző vonatszemélyzet, továbbá a vonat utolsó vonatkísérője, vonatkísérő nélkül közlekedő vonatnál a zárjelző tárcsa elhelyezésére kötelezett dolgozó, mozdonyvonatnál a mozdonyvezető a kiindulási állomáson, indulás előtt személyesen köteles meggyőződni a jelzések utasításszerű elhelyezéséről, illetve a lámpák világításáról.

15 8. Fejezet 81. Mely jelzőket nevezzük figyelembe nem veendő jelzőknek? (F ) 1 Pont Az üzemben volt, azonban szükségtelenné vált és el nem távolított, továbbá az építés alatt lévő, de még üzembe nem helyezett jelzőket. 82. Hogyan kell a figyelembe nem veendő jelzőket megjelölni? (F ) 1 Pont Alakjelzők árbocáról a jelzést adó alkatrészeket el kell távolítani, a fényjelzők jelzőlámpáit pedig fekete-sárga sávos lemezzel le kell takarni. 83. Mely jelzők jelzései hagyhatók Figyelmen kívül, és mikor? (F ) 1 Pont Önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a térközbiztosító berendezés használhatatlansága esetén (F.2. sz. Forgalmi Utasítás , pont) az állomásközben lévő használhatatlan fehér árbocú térközjelzőket és azok jelzéseit a vonatközlekedés lebonyolítása során, figyelmen kívül kell hagyni. A fehér árbocú térközjelzők és azok jelzéseinek figyelmen kívül hagyásáról a közlekedő vonatok személyzetét Írásbeli rendelkezésen értesíteni kell. 84. Mi a teendő, ha a vonat olyan előjelzőhöz közeledik, amelyen érvénytelenítő jelzés van, de a vonatszemélyzet nem kapott értesítést a jelző érvénytelenségéről? (F ) 1 Pont Függetlenül attól, hogy a jelző milyen állásban van a vonattal: az előjelzőtől úgy kell továbbhaladni, mintha az a főjelzőn Megállj! jelzés várható jelzést adna és a főjelzőnél meg kell állni, majd megállás után a mozdonyvezető köteles tájékozódni, és a kapott értesítésnek megfelelően cselekedni; 85. Milyen jelzőnek kell minősíteni, azt a jelzőt, amely olyan mértékben megsérül (pl. baleset vagy egyéb ok miatt kidől, összetörik stb.), hogy funkcióját nem képes betölteni? (F ) 1 Pont Használhatatlan jelzőnek. 86. Hogyan kell a vonatközlekedést a használhatatlan fény bejárati jelző mellett szabályozni? (F ) 1 Pont A főjelző használhatatlanságáról a közlekedő vonatok személyzetét az F.2. sz. Forgalmi Utasításban meghatározottak szerint értesíteni kell. A használhatatlan fény főjelző mellett a vonatközlekedést Szabad az elhaladás! jelzéssel, élőszóval, vagy ha lehetséges Hívójelzéssel kell szabályozni.

16 87. Hogyan kell a vonatközlekedést használhatatlan fény kijárati jelző mellett szabályozni? (F ) 1 Pont A főjelző használhatatlanságáról a közlekedő vonatok személyzetét az F.2. sz. Forgalmi Utasításban meghatározottak szerint értesíteni kell. A használhatatlan fény főjelző mellett a vonatközlekedést Szabad az elhaladás! jelzéssel, vagy ha lehetséges Hívójelzéssel kell szabályozni.

17 9. Fejezet 88. Milyen jelző következik, ha a főjelzőt megelőző jelző előtt 2 m-re egy Négyzet alakú táblán fekete keretben, fehér mezőben fekete átlós kereszt figyelmeztető jel van? (F ) 1 Pont A következő jelző bejárati jelző lesz. 89. Milyen jelző árbocán kell elhelyezni a Bejárati jelzőre figyelmeztető jelet? (F ) 1 Pont A külön előjelző árbocán kell elhelyezni. 90. Milyen jelző árbocán kell elhelyezni az álló téglalap alakú táblán fehér mezőben csúcsával szembehelyezett 2 tömör fekete háromszöget ábrázoló figyelmeztető jelet? (F ) 1 Pont Külön előjelzővel nem rendelkező fény bejárati jelző, illetve fedezőjelző előtt lévő utolsó önműködő fény főjelző annak árbocán kell elhelyezni. 91. Hol kell az Útsorompót ellenőrző fedezőjelzőre figyelmeztető jelet elhelyezni? (9.4.) 1 Pont A figyelmeztető jelet az Útsorompót ellenőrző fedezőjelző külön előjelzője, vagy az Útsorompót ellenőrző fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző előtt 2 m-re, vagy annak árbocán kell elhelyezni. 92. Mit jelez a vonatszemélyzet részére az Álló téglalap alakú fehér táblán 2, vagy 3 rézsútos fekete sáv? (F ) 1 Pont A figyelmeztető jelek arra hívják fel a vonatszemélyzet figyelmét, hogy alak vagy fény külön előjelző következik. 93. Milyen táblát kell az alak, vagy fény külön előjelző előtt elhelyezni a 60 km/h, vagy annál kisebb sebességű vonalakon? (F ) 1 Pont 2 ferdesávos táblát kell elhelyezni 94. Hol és hogyan kell elhelyezni a Villamos előfűtésre (hűtésre) figyelmeztető jelet, az előfűtés (hűtés) alatt álló szerelvényen? (F ) 1 Pont A figyelmeztető jelet villamos előfűtés (hűtés) alatt álló szerelvény két szélső járművének, illetve egyedül álló jármű esetén a jármű mindkét végén lévő ütközőjére vagy zárjelzőtárcsa tartójára kell elhelyezni úgy, hogy a szerelvény, illetve jármű mellett állva mindkét oldalról látható legyen. 95. Kinek a kötelessége a Villamos előfűtésre (hűtésre) figyelmeztető jelet kitűzni, illetve eltávolítani? (F ) 1 Pont A villamos kapcsolásokat végző dolgozónak. 96. Mikor kell a Villamos előfűtésre (hűtésre) figyelmeztető jelet alkalmazni? (F ) 1 Pont A figyelmeztető jelet akkor kell alkalmazni, ha a villamos előfűtést (hűtést) nem a vonatot továbbító mozdonyról végzik.

18 F. 2. SZ. FORGALMI UTASÍTÁS 1. Fejezet 1. Mit nevezünk Fővágánynak? (F ) 3 Pont A szolgálati hely minden vonatfogadásra és/vagy indításra kijelölt vágánya 2. Mit nevezünk helyes és helytelen vágánynak, ha a pálya nem Bp. Keleti - Kőbánya felső, Kőbánya felső - Rákos fenti pálya és Bp. Déli - Kelenföld között van? (F ) 3 Pont Bp. Keleti - Kőbánya felső, Kőbánya felső - Rákos fenti pálya és Bp. Déli - Kelenföld között a kezdő vagy végpont felé tekintve egyaránt a bal oldali vágány a helyes a jobb oldali a helytelen vágány. 3. Mit nevezünk jobb és bal vágánynak? (F ) 3 Pont Kétvágányú pályán a végpont felé tekintve a jobb kéz felé eső vágányt jobb vágánynak, a másikat bal vágánynak nevezzük. 4. Mi a rendkívüli áthaladás? (F ) 3 Pont Az állomáson, megálló-rakodóhelyen és megállóhelyen menetrend szerint megálló vonat áthaladtatása. Amelyik válaszban csak a személyszállító vonat szerepel az nem jó 5. Mit nevezünk vonatnak? (F ) 3 Pont Általában a nyílt vonalon történő közlekedés céljából forgalomba helyezett, előírás szerinti jelzőeszközökkel felszerelt, megjelölt olyan szerelvény, melynél működő mozdony, továbbá vonatszemélyzet van.

19 2. Fejezet 6. Melyek a váltó forgalmi szempontból figyelembe veendő alkatrészei? (F ) 3 Pont a tősínek, a csúcssínek, a csúcssíneket összekötő rudak, a gyökkötések, a sínszékek, egyes váltóknál az állítás megkönnyítésére beépített görgős csúcssínemelő szerkezetek, az állítókészülék, a váltójelző, csúcssínrögzítő szerkezet (kampózár, zárnyelv) a váltózár 7. Mikor beszélünk arról, hogy a váltó feles állásban van? (F ) 3 Pont Ha bármely ok miatt mind a két csúcssín távol van a tősíntől, illetve a csúcssínrögzítő szerkezet nem került végállásba. 8. Melyek a csúcssín rögzítő szerkezetek és mi a feladatuk? (F ) 3 Pont A kampózár, vagy a zárnyelves csúcssín- rögzítő szerkezet, a hozzá tartozó állítókészülékkel együtt akadályozza meg, hogy a simuló csúcssín a haladó jármű alatt eltávolodjék a tősíntől. 9. Hogyan csoportosíthatók a váltók forgalombiztonsági szempontból? (F ) 3 Pont Forgalombiztonsági szempontból megkülönböztetünk lezárható, le nem zárható, biztosított és nem biztosított váltókat. 10. Milyen váltókat különböztetünk meg forgalombiztonsági szempontból? (F ) 3 Pont Forgalombiztonsági szempontból megkülönböztetünk lezárható, le nem zárható, biztosított és nem biztosított váltókat. 11. Melyek a lezárhatók, azaz lezárás után rongálás nélkül át nem állítható váltók? (F ) 3 Pont a) a váltózárral felszerelt helyszíni állítású váltók, b) központból vagy a helyszínen reteszelhető helyszíni állítású váltók, c) az olyan központi állítású váltók, amelyeknek állító emeltyűje, állítógombja a váltó megfelelő állásában rögzíthető, vagy hatástalanítható, d) biztonsági betéttel lezárt (fel nem vágható) váltók. 12. Mikor tekinthető a váltó biztosítottnak? (F ) 3 Pont Biztosítottak azok a lezárható váltók, amelyek előzetes lezárása nélkül a velük szerkezeti függésben lévő helyhez kötött jelzőket nem lehet továbbhaladást engedélyező állásba állítani.

20 13. Melyek a nem biztosított váltók? (F ) 3 Pont Biztosítottak azok a lezárható váltók, amelyek előzetes lezárása nélkül a velük szerkezeti függésben lévő helyhez kötött jelzőket nem lehet továbbhaladást engedélyező állásba állítani. Nem biztosítottak azok a váltók, amelyek az előzőekben meghatározott feltételek bármelyikének nem felelnek meg. Tehát nem lezárhatók és nincsenek szerkezeti függésben a hozzájuk tartozó jelzővel. 14. Biztosítottság szempontjából minek minősülnek a váltózárkulcs azonosító berendezéshez tartozó váltók? (F ) 3 Pont Nem biztosított váltók. 15. Válassza ki a mondat helyesnek tartott befejező részét! A váltó forgalmi szempontból akkor használható, ha: (F ) 3 Pont a) alkatrészei épek és a mozgatható alkatrészei könnyen mozgathatók, b) a simuló csúcssín tökéletesen simul a tősínhez, a másik pedig a tősíntől kellő távolságban van, c) a tősínek és a csúcssínek között nincs idegen anyag, d) összekötő rúddal rendelkező váltóknál az összekötő rúd nem görbült meg, vagy nem szakadt el, e) külső csúcssínrögzítő szerkezettel rendelkező váltóknál a szerkezet tökéletesen záródik és f) váltójelzős váltónál a váltójelző a váltó állásának megfelelő jelzést mutatja. 16. Mikor nevezhető a váltó forgalmi szempontból használhatónak? (F ) 3 Pont a) alkatrészei épek és a mozgatható alkatrészei könnyen mozgathatók, b) a simuló csúcssín tökéletesen simul a tősínhez, a másik pedig a tősíntől kellő távolságban van, c) a tősínek és a csúcssínek között nincs idegen anyag, d) összekötő rúddal rendelkező váltóknál az összekötő rúd nem görbült meg, vagy nem szakadt el, e) külső csúcssínrögzítő szerkezettel rendelkező váltóknál a szerkezet tökéletesen záródik és f) váltójelzős váltónál a váltójelző a váltó állásának megfelelő jelzést mutatja. 17. Mit nevezünk Váltófelvágásnak? (F ) 3 Pont A helytelenül álló váltónak gyökkel szemben haladó jármű kerekeivel történő átállítása. 18. Mi az eljárás, ha a váltót felvágják? (F ) 3 Pont A váltófelvágást azonnal jelenteni kell a tolatásvezetőnek, a váltókezelőnek illetve a forgalmi szolgálattevőnek, nyílt vonalról mind a két szomszédos állomás forgalmi szolgálattevőjének. 19. Hogyan lehet felvágott váltón közlekedni? (F ) 3 Pont Ha a váltó még megfelel a használhatóság forgalmi feltételeinek, akkor a műszaki megvizsgálásig és a helyreállítás bejelentéséig a váltón legfeljebb 5 km/h sebességgel szabad vonattal közlekedni és tolatást végezni.

21 20. Mit nem szabad a felvágott váltón végezni annak megvizsgálásáig, illetve helyreállításáig? (F ) 3 Pont A felvágott váltón a járművel (járművekkel) teljesen át kell haladni és csak akkor kell megállni, ha a továbbhaladás veszéllyel jár. Felvágott váltón annak megvizsgálásáig illetve helyreállításáig nem szabad visszahúzni, visszatolni vagy csúccsal szemben mozgást végezni. 21. A váltófelvágást nyílt vonalról kinek kell bejelenteni? (F ) 3 Pont Nyíltvonali és más szolgálati helyeken a mozdonyvezető, a vonali tolatásvezető, vezető jegyvizsgáló illetve a tolatásvezető köteles használhatóság szempontjából azonnal megvizsgálni. 22. Kinek kell meggyőződnie a nyílt pályán felvágott váltó használhatóságának forgalmi feltételeiről a vonatkísérő nélkül közlekedő vonatnál? (F ) 3 Pont A mozdonyvezetőnek.

22 3. Fejezet 23. Melyek a vasúti átjáró biztosítására szolgáló berendezések? (F ) 1 Pont A fénysorompó, a félsorompóval kiegészített fénysorompó (az Utasításban együttesen: fénysorompó) és a teljes sorompó. 24. Mikor tekinthető a nyíltvonali-, továbbá az állomási fénysorompó használhatatlannak? (F ) 1 Pont a berendezés zavarának észlelése után a Kezelési Szabályzatban előírtak betartása mellett nem lehet a zavart megszüntetni, a berendezést kikapcsolták, bármely esetben a kézi kezelés ellenére a villogó fehér fény a fénysorompón megmarad, a helyhez kötött jelző (Útsorompót ellenőrző fedezőjelző, Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző, Mellékvonali ellenőrző jelző) használhatatlanságra utaló, vagy továbbhaladást tiltó jelzést ad, az értekezés lehetetlensége esetén a szomszédos forgalomszabályozást végző állomásra, vagy nyíltvonali szolgálati helyre visszajelentett fénysorompó, amennyiben helyhez kötött jelző használhatatlanságra utaló, vagy továbbhaladást tiltó jelzést nem ad, olyan mértékben megsérül (pl. fénysorompó berendezés jelzőjének összetörése, kidőlése stb.), hogy funkcióját nem képes betölteni. Az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlansága esetén az állomásközben lévő nyíltvonali fénysorompókat használhatatlannak kell tekinteni. 25. Ha az útsorompót ellenőrző fedezőjelző, vagy a fénysorompót ellenőrző útátjáró jelző a fénysorompó használhatatlanságára utaló jelzést ad, az érdekeltek értesítése szempontjából mit kell tennie a mozdonyszemélyzetnek? (F ) 1 Pont A mozdonyszemélyzet ezt a körülményt a legelső forgalmi személyzettel rendelkező szolgálati helyen, ahol a vonat megáll, köteles jelenteni a Menetigazolvány (Menetlevél) Megjegyzések rovatában történő elismertetés mellett. 26. Miről kell a közlekedő vonatok vonatszemélyzetét értesíteni, ha a nyíltvonali fénysorompón a kézi kezelés ellenére a villogó fehér megtévesztő - fény nem szüntethető meg? (F ) 1 Pont a fénysorompó használhatatlanságáról, a villogó fehér fény megmaradásáról, az útátjáró előtti megállásról, ha a vonat áthaladásával a közúti forgalmat veszélyezteti.

23 27. Mi az eljárás abban az esetben, ha az állomási fénysorompón a biztosítóberendezés kezelése után a - megtévesztő - villogó fehér fény nem szüntethető meg? (F ) 1 Pont A bejáró vonat személyzetét élőszóval, a kijáró vonatok személyzetét Írásbeli rendelkezésen értesíteni kell. 28. Mikor nem kell a közlekedő vonatok személyzetét az állomási fénysorompó használhatatlanságáról értesíteni? (F ) 1 Pont az útátjárót jelzőőr fedezi, aki értesíthető volt, a Kezelési Szabályzatban előírtak szerint a villogó fehér fényjelzés megszüntethető (a fénysorompó sötétre kapcsolható) és a vonat Hívójelzéssel bejáratható, az útátjárót a közúti forgalom elől lezárták. 29. Miről kell Írásbeli rendelkezés nyomtatványon értesítetni a vonatszemélyzetet a Vasúti átjáró kezdete és az Útátjárójelző együttes hiánya esetén? (F ) 1 Pont Útátjárójelző hiányáról, a megközelítés sebességéről.

24 4. Fejezet 30. Mikor lehet tolatást, gurítást végezni? (F ) 3 Pont Engedély, továbbá tolatásvezető illetve gurításvezető jelenléte és személyes vezetése nélkül nem szabad tolatni illetve gurítani 31. Az alábbi esetekben mikor nem szabad tolatást végezni? (F ) 3 Pont Engedély, továbbá tolatásvezető illetve gurításvezető jelenléte és személyes vezetése nélkül. 32. Kinek a részére kell a tolatásra engedélyt adni, és az engedélyezésről mely dolgozókat kell értesíteni? (F ) 3 Pont Engedélyt a tolatásra a tolatásvezetőnek, a gurításra a gurításvezetőnek kell adni, és az engedélyezésről a tolatásban illetve gurításban részt vevő valamennyi dolgozót értesíteni kell. 33. Tolatás engedélyezésekor, továbbá a tolatás engedélyezéséről szóló értesítés alkalmával mit kell közölni? Pont a) az elvégzendő feladatokat, b) a tolatás megkezdésének és ha lehetséges, befejezésének idejét, c) az esetleges tolatási korlátozásokat, d) mely vágányok között, mellett vagy fölött végeznek munkát más szakszolgálati ág dolgozói, vagy a vasúttal szerződéses viszonyban álló munkáltatók dolgozói, e) a kiadott féksaruk és rögzítősaruk darabszámát. 34. Hogyan kell visszavenni a tolatásra átadott féksarukat, rögzítősarukat a vezető jegyvizsgálótól, ha azokat a szolgálati hely készletéből biztosították? (F ) 3 Pont A Fejrovatos előjegyzési napló külön sorában történő előjegyzés mellett kell visszavenni. 35. Hogyan kell az állomáson a személyszállító vonatnál a vezető jegyvizsgáló részére a tolatást engedélyezni? (F ) 3 Pont Írásbeli rendelkezésen és élőszóval kell a tolatást engedélyezni. 36. Hol köteles a tolatásvezető a tolatást vezetni? (F ) 3 Pont A tolatásvezető a tolatást kivéve egyes esetekben a mozdonyok mozgását a helyszínen köteles vezetni. 37. Mikor lehet a Tolatási határjelzőn túl tolatást végezni? (F ) 3 Pont Csak a forgalmi szolgálattevő külön engedélyével szabad tolatni. 38. Mikor szabad kapcsolatlan járművekkel a nyílt pálya felé kitolni? (F ) 3 Pont Kapcsolatlan járművekkel nem szabad a nyílt vonal felé kitolni.

25 39. Mit köteles a tolatásvezető közölni a mozdonyvezetővel a tolatási mozgás megkezdése és a mozgásra történő felhatalmazás előtt? (F ) 1 Pont A tolatásvezető a mozdonyvezetőt a mozgás megkezdése előtt köteles felhatalmazni a mozgásra és utasítani annak mikénti végrehajtására, melynek során közölni kell a mozdonyvezetővel, hogy a tervezett mozgást: honnan, mely vágányról, mely váltókon (amelyek egy vágányutat meghatároznak és a tolatási mozgás során a vágányútban érintett legutolsó váltó száma), vágányúton keresztül, mely tolatási, gurítási mozgást szabályozó jelzők és azok milyen jelzési képe mellett, milyen sebességgel, hová, mely szabad vagy foglalt vágány felé vagy vágányra, foglalt vágány esetén a járható vágányrész hosszának közlésével végzik. 40. Mi a teendő tolatás megkezdése előtt, ha a mozgatandó járműveket kézifékkel fogják fékezni? (F ) 1 Pont A mozgás megkezdése előtt ki kell próbálni. 41. Melyik mozdony mozdonyvezetőjét köteles a tolatásvezető az elvégzendő munkáról tájékoztatni, ha a tolatást több mozdonnyal végezik? (F ) 1 Pont Több mozdonnyal végzett tolatás alkalmával a tolatásvezető valamennyi mozdonyvezetőt köteles a végzendő munkáról tájékoztatni. 42. Hogyan végezhető a tolatás a személyszállító ingavonatnál, ha a szerelvényt nem kell megbontani a tolatás miatt? (F ) 1 Pont Végezhető a vezérlőkocsiról is.

26 5. Fejezet 43. Milyen eszközökkel lehet a tolatás befejezése után a járműveket megfutamodás ellen biztosítani? (F ) 1 Pont Kulccsal lezárható kocsifogó alátéttel, rögzítősaruval. 44. Hogyan kell járműmegfutamodás ellen védekezni egyedül álló járművek esetén, ha a vágányokon legfeljebb 2,5 -es esés van? (F ) 1 Pont Az egyedül álló jármű kerekei alá a szabad ütközők felőli oldalon 1-1 db rögzítősarut kell elhelyezni. 45. Hogyan kell járműmegfutamodás ellen védekezni egyedül álló járműcsoportok esetén, ha a vágányokon legfeljebb 2,5 -es esés van? Pont A járműcsoport kerekei alá a szabad ütközők felőli oldalon 1-1 db rögzítősarut kell elhelyezni. 46. Hogyan kell eljárni vonatszakadás alkalmával, ha a leszakadt vonatrész megállt? (F ) 1 Pont Megállás után azonnal vissza kell tolni a leszakadt vonatrészhez, és a vonali tolatásvezető, vezető jegyvizsgáló illetve a mozdonyvezető mellett figyelő szolgálatot ellátó dolgozó köteles a leszakadt vonatrészen az állvatartáshoz szükséges kézi- illetve rögzítőféket behúzni. 47. Hogyan és meddig kell továbbítani vonatszakadás után a személyszállító vonatot? (F ) 1 Pont Személyszállító vonatot szükségkapcsolással, lehetőleg egy részben kell továbbítani a következő állomásra. 48. Ha a vonatot a nyílt pályáról több részben kell bevontatni, a szakadt vonókészülékes járművet hogyan és meddig kell továbbítani? (F ) 1 Pont A szakadt vonókészülékes járművet az első vonatrész utolsó járműveként ha az lehetséges kell besorozni. Az állomáson a szakadt vonókészülékes járművet ki kell sorozni. 49. A vonatszakadást követő megállás után behúzott kézi,- illetve rögzítőféket mikor szabad feloldani? (F ) 1 Pont Csak a mozdonyvezető jelzése után szabad feloldani.

27 7. Fejezet 50. Milyen módon lehet a vasútijárműveket összekapcsolni? (F ) 1 Pont középütközős önműködő kapcsolókészülékkel, csavarkapoccsal, kombinált ütköző- és vonókészülékkel, középütközős nem önműködő kapcsolókészülékkel merev kapcsolórúddal, rakománnyal, szükségkapcsolással, segély-vonókészülékkel. 51. Hogyan végezhető a csavarkapoccsal történő járműkapcsolás (munkabiztonsági szempontból)? (F ) 1 Pont Villamos mozdony illetve villamos fűtőkocsi összekapcsolásakor mindig a másik jármű csavarkapcsát kell a mozdony illetve a villamos fűtőkocsi vonóhorgába akasztani. Abban az esetben, ha a másik jármű csavarkapcsa használhatatlan (sérült), a mozdony vagy villamos fűtőkocsi csavarkapcsát csak a járművek feszültségmentesítése után szabad kapcsolásra használni. A villamos mozdony mozdonyvezetője illetve a villamos fűtőkocsi kezelőszemélyzete a járműkapcsolást végző dolgozót köteles értesíteni a jármű tényleges feszültségmentesítéséről. 52. Mikor adhat jelzést, illetve szóbeli engedélyt a mozgásra a tolatásvezető, ha a tolatószemélyzet valamelyik tagja kapcsolás végett a járművek közé lépett? (F ) 1 Pont Ha meggyőződött arról, hogy a kapcsolást végző dolgozó már kijött a járművek közül. 53. Mit nevezünk Laza kapcsolásnak? (F ) 1 Pont Összekapcsoláskor a csavarkapcsot az ütközők érintkezéséig, a csavarkapocs vízszintes helyzetéig össze kell húzni. 54. Hogyan jön létre a Szoros kapcsolás? (F ) 1 Pont Összekapcsoláskor a csavarkapcsot az ütközők érintkezéséig, a csavarkapocs vízszintes helyzetéig össze kell húzni. A csavarkapocs fogantyújának még kétszeri körülforgatásával szoros kapcsolás jön létre. 55. Ki köteles a vonatot továbbító mozdonynak a vonat elegyével, szerelvényével, a továbbított járműveknek egymással történő össze-, illetve szétkapcsolását elvégezni? (F ) 1 Pont A kapcsolást a menetvonal tulajdonos vagy az általa megbízott vasúti társaság erre kiképzett munkavállalója köteles végezni. Kapcsolásra kötelezhető munkavállaló hiányában a szükséges kapcsolásokat a mozdonyon egyedül szolgálatot teljesítő mozdonyvezető köteles végezni.

28 56. Ki kötelezhető a távközlő- és távvezérlő berendezés kábelének, az átjáróhidak, az átjáró védőkorlátok, illetve a védőfalak össze-, illetve szétkapcsolására? ( F ) 1 Pont Az ilyen berendezések kapcsolását elsősorban a menetvonal tulajdonos vagy az általa megbízott vasúti társaság erre kiképzett munkavállalója köteles össze- illetve szétkapcsolni. Pályavasút által nyújtott tolatási szolgáltatás esetén a fenti berendezések kapcsolására kiképzett pályavasúti munkavállaló kötelezhető a kapcsolások elvégzésére.

29 8. Fejezet 57. Kinek az engedélye szükséges ahhoz, hogy a vonat mozdonya ne elől legyen? (F ) 1 Pont A pályahálózat működtetőjének engedélye. 58. Kinek az engedélyével szabad eltérni attól a szabálytól, hogy a vonat mozdonya elől legyen? (F ) 1 Pont A pályahálózat működtetőjének engedélye. 59. Szabad-e személyszállító- és szerelvényvonatként közlekedő ingavonatot hátul működő mozdonnyal továbbítani a pályahálózat működtetőjének engedélye nélkül? (F ) 1 Pont Igen, szabad. 60. Mi alapján szabad vonatot közbesorozott mozdonnyal (húzva-tolva) közlekedtetni? (F ) 1 Pont Csak a pályahálózat működtetője által jóváhagyott végrehajtási utasítás alapján 61. Mi alapján szabad a vonatot továbbító két motorkocsi közé járműveket sorozni? (F ) 1 Pont Csak a pályahálózat működtetője által jóváhagyott Végrehajtási Utasítás alapján. 62. Milyen mozdony sorozható be a személyszállító vonat végére? (F ) 1 Pont Személyszállító vonat végére kísért hideg mozdony is besorozható, illetve ingavonat szolgálatképtelenné vált mozdonya kísérés nélkül is továbbítható a vonat végén.

30 9. Fejezet 63. Mit értünk vonatterhelésnek a Forgalmi Utasítás előírásai szerint? (F ) 1 Pont A vonatterhelés a mozdonnyal (vontatójárművel) továbbítható elegytömeg tonnákban kifejezve. 64. Mi az alábbi meghatározás? A mozdonnyal (vontatójárművel) továbbítható elegytömeg tonnákban kifejezve. (F ) 1 Pont Vonatterhelés. 65. Mikor szabad a Műszaki Táblázatok I. kötet 2.A. és 2.B. táblázataiban a mozdony sorozatokra megengedhető legnagyobb vonatterheléseket túllépni? (F ) 1 Pont Nem szabad túllépni. 66. Milyen mértékben szabad túllépni a Műszaki Táblázatok I. kötet 2.A. és 2.B. táblázataiban megadott vonatterhelést? (F ) 1 Pont Nem szabad túllépni. 67. Hogyan kell az utasokkal elfoglalt személyszállító kocsik elegytömegét megállapítani? (F ) 1 Pont A feliratozott teljes tömeget kell számításba venni. 68. Melyik tömeg adatot kell számításba venni a poggyásztérrel rendelkező személyszállító kocsinál és motorkocsinál a vonat tényleges elegytömegének megállapítása során? (F ) 1 Pont A feliratozott teljes tömeget kell számításba venni. 69. Hány tonna utastömeget kell számításba venni az étkezőkocsinál a vonat tényleges elegytömegének megállapításakor? (F ) 1 Pont Étkezőkocsinál utastömeget sohasem kell számításba venni.

31 10. Fejezet 70. Mi tartalmazza az egyes vonalakra általánosan engedélyezett vonathosszt, továbbá a féktechnikailag engedélyezett legnagyobb vonathosszokat? (F ) 1 Pont Az egyes vonalakra általánosan engedélyezett vonathosszt a Műszaki Táblázatok II. kötete, a féktechnikailag engedélyezett legnagyobb vonathosszakat az E.2. sz. Fékutasítás tartalmazza. 71. Mely vonathosszok meghatározását tartalmazza az E.2. sz. Fékutasítás? (F ) 1 Pont A féktechnikailag engedélyezett vonathosszakat. 72. Hol található meg a féktechnikailag engedélyezett legnagyobb vonathossz? (F ) 1 Pont E.2. sz. Fékutasítás tartalmazza. 73. A vonathossz megállapításhoz melyik métertávolságot kell számításba venni a vonatba sorozott járművekről? (F ) 1 Pont A járművekre feliratozott, ütközőtől- ütközőig mért métertávolságot. 74. A vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál a mozdonyokat milyen módon kell figyelembe venni, ha a vonatot vonómozdony és kapcsolt tolómozdony továbbítja? (F ) 1 Pont Ha a vonatot vonómozdony és kapcsolt tolómozdony továbbítja, akkor a kapcsolt tolómozdony hosszát figyelembe kell venni 75. Hogyan kell a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál a mozdonyok hosszát figyelembe venni, ha a vonatot vonómozdony és előfogati mozdony továbbítja? (F )1 Pont Ha a vonatot vonómozdony és előfogati mozdony továbbítja, akkor csak a vonómozdony hosszát kell figyelembe venni. 76. Melyik mozdony hosszát kell figyelembe venni a vonatok féktechnikai szempontú hosszának megállapításánál, ha a vonatot vonómozdony és előfogati mozdony továbbítja? (F ) 1 Pont Csak a vonómozdony hosszát kell figyelembe venni. 77. A forgalmi szempontból megállapított vonathosszba a továbbító mozdony hosszát, amelyről vonattovábbítás közben a vonat fékberendezését működtetik bele kell-e számítani? (F ) 1 Pont Igen, bele kell számítani. 78. A vonatközlekedés lebonyolítása során milyen vonathosszt kell figyelembe venni? (F ) 1 Pont A vonatközlekedés lebonyolítása során a vonat forgalmi szempontból megállapított hosszát kell figyelembe venni.

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.1. pont az alábbiak szerint módosul: 1.1.1. Az F. 1. sz. Jelzési Utasítás (a továbbiakban:

Részletesebben

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20.

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZFORGALMÚ VASÚTI JÁRMŰVEZETŐK VIZSGATESZTKONYVE I.

ORSZÁGOS KÖZFORGALMÚ VASÚTI JÁRMŰVEZETŐK VIZSGATESZTKONYVE I. KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont _------------------------------, ------------------ ORSZÁGOS KÖZFORGALMÚ VASÚTI JÁRMŰVEZETŐK VIZSGATESZTKONYVE I. 2012. Kiadja: KTI Közlekedéstudományi

Részletesebben

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10.

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás Vasúti jelző és biztosító berendezések 2016 Készítette: Szűcs Tamás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztálya által kibocsátott és a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által jóváhagyott: - F. 1. sz.

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton Kocsirendező alapképzés (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítása) ismereti és vizsga anyag. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. AZ

Részletesebben

F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS

F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS F.1. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály 1/197 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 200. év hó..nap. 2/197 Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály F.1. JÓVÁHAGYTA

Részletesebben

Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK február 20.

Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI április 10.

Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA

2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA 2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA SZABAD VASUTAS 3 1. Mi a Bejárati jelzô fogalma? (F.1. 1.2.4.) 3 Pont a. A közlekedô vonatoknak

Részletesebben

Jelzőőr Budapest KTI április 10.

Jelzőőr Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Jelzőőr Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton VASÚTI MUNKAVEZETŐ, VONALGONDOZÓ Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS

F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS F.1. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság 1/198 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 2008. év április hó 06. nap. 2/198 Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság

Részletesebben

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10.

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON

12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON F.2. Pályavasúti üzletág Forgalmi Főosztály 12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON 149/279 A mozdonyok biztosítása, a vonatszemélyzet vezénylése ta. 12.1. A vonatok továbbításához szükséges

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban?

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.1 Mi a jelzés? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Mivel adhatók jelzések? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Hogyan kell megfigyelni

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20.

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vezető jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 05 Vasútforgalmi szolgálattevő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vezető jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás az erdei vasutak számára I. rész Jelzési utasítás TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1 A JELZÉSEK RENDELTETÉSE... 4 1.2 A JELZÉSEK ADÁSA ÉS MEGFIGYELÉSE... 4 1.3 A JELZÉSEK ALKALMAZÁSA NAPPAL ÉS

Részletesebben

Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási

Részletesebben

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát!

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! 3. Határozza meg a távolbalátás és a szabadlátás korlátozottságának

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton ÁLTALÁNOS FORGALMI Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.3. A vizsgatípus 1/82 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI április 10.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes

Részletesebben

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont) 1 p

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont) 1 p I.Általános rendelkezések Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz a Kiegészítő Szolgálati Utasítás?(5. pont)

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI (távközlő-, villamos felsővezetéki-, biztosítóberendezési-, pálya szakszolgálat) Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások)

Részletesebben

Magyar - a MÁV és GySEV vonalain használt - fényjelző berendezések használatának leírása, telepítése a MSTS alá.

Magyar - a MÁV és GySEV vonalain használt - fényjelző berendezések használatának leírása, telepítése a MSTS alá. Magyar - a MÁV és GySEV vonalain használt - fényjelző berendezések használatának leírása, telepítése a MSTS alá. 1. Bevezetés A MÁV 1962-1967 között tért át a sebességjelzési rendszer alkalmazására. A

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózaton munkavégzés, karbantartás, építés és tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.10.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.10. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.10. vizsgatípus 1/69 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs Rendszer Oktatási

Részletesebben

Érvényes: 2013. december 31-ig. Összeállította: Vadkerti Ferenc vizsgabiztosi, ellenőrzési és eljárási egységvezető

Érvényes: 2013. december 31-ig. Összeállította: Vadkerti Ferenc vizsgabiztosi, ellenőrzési és eljárási egységvezető INFRASTRUKTÚRA VIZSGAKÉRDÉSEK ORSZÁGOS KÖZFORGALMÚ, TÉRSÉGI ÉS SAJÁT CÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATRA A 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet 3. mellékletében meghatározott vizsgához Érvényes: 2013. december 31-ig

Részletesebben

Írták: Bauer Károly, Füstös István, Imre Lajos, Váczi Viktor. Fotók: Füstös István, Lugosi Albert, Rigó Tamás, Szente Dávid

Írták: Bauer Károly, Füstös István, Imre Lajos, Váczi Viktor. Fotók: Füstös István, Lugosi Albert, Rigó Tamás, Szente Dávid Írták: Bauer Károly, Füstös István, Imre Lajos, Váczi Viktor Fotók: Füstös István, Lugosi Albert, Rigó Tamás, Szente Dávid Borítógrafika: Gyurkó Zoltán, Szente Dávid A magyarázó ábrákat szerkesztette (Buzgány

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás:

F.1. sz. Jelzési Utasítás: Eltérések a hatályos F. 1. sz. Jelzési Utasítás, az F.2. sz. Forgalmi Utasítás, az F.2. sz. Forgalmi Utasítás Függelékei és az azokat felváltó új utasítások között F.1. sz. Jelzési Utasítás: Általános

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Önállósító forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X

Önállósító forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X Képzés megnevezése: Önállósító forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános képzés - 1.2. Nyelvi képzés - 1.3. Szakmai képzés - 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X 2. A program célja A vasúti

Részletesebben

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20.

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Kocsirendező, Saruzó, Vonali kocsirendező, Szállítmánykísérő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.9. vizsgatípus 1/39 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Az engedélyes mivel köteles ellátni a belső vasútüzemmel foglalkozó dolgozókat?(15. pont) 1 p

Az engedélyes mivel köteles ellátni a belső vasútüzemmel foglalkozó dolgozókat?(15. pont) 1 p I.Általános rendelkezések Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz a Kiegészítő Szolgálati Utasítás?(5. pont)

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont)

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont) I. Általános rendelkezések Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz a Kiegészítő Szolgálati Utasítás?(5. pont)

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vasúti munkavezető, vonalgondozó forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi

Részletesebben

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mi a fázishatár? a) A villamos vontatási vonalakon az állomási és a vonali szakaszolók között, illetve transzformátorok felsővezetéki

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez és az E.2. sz. Fékutasításhoz az Országos

Részletesebben

Villamos fûtési lakatos vizsga

Villamos fûtési lakatos vizsga A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA SZABAD VASUTAS 3 F.1. Jelzési Utasítás 1-5. fejezet 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelô kézi jelzôeszközöket tolatási, illetve vonatközlekedési

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.6. vizsgatípus 1/44 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan:

Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan: 1 Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan: Közlekedési rend: Állomástávolság (mindkét közlekedési iránynak megfelelően)

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A Végrehajtási Utasítás hatálya, tartalma, kezelése és ismerete: Végrehajtási Utasítás (továbbiakban VU.) hatálya a Sáránd-Nagykereki vonalszakaszra terjed ki. A VU

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4. vizsgatípus 1/35 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs Rendszer Oktatási

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

Általános forgalmi vizsga Budapest KTI április 10.

Általános forgalmi vizsga Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Általános forgalmi vizsga Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos

Részletesebben

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6.

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont. 6. fejezet 6.3.10.6. 5. fejezet 5.5.7.1 és 5.5.7.2. pont Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Milyen színű a központi állítású váltók kézi állító készüléke (ellensúlya)? A központi állítású

Részletesebben

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút)

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) VVK-2018/236 2018.03.06 Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1.

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vonali tolatásvezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz,az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A tételhez

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Váltókezelő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Általános forgalmi vizsga

Általános forgalmi vizsga A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA SZABAD VASUTAS 3 F.1. Jelzési Utasítás 1-2-5. fejezet 1. Mire hívja fel a mozdonyvezetô figyelmét a Menetrendi segédkönyv 3. táblázat 7. rovatában az állomás

Részletesebben

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Infrastruktúra

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vonali tolatásvezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz,az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

Vasúti jelző- és biztosítóberendezések. Bocz Péter, egyetemi adjunktus

Vasúti jelző- és biztosítóberendezések. Bocz Péter, egyetemi adjunktus Vasúti jelző- és biztosítóberendezések Bocz Péter, egyetemi adjunktus Érintett témák Általános bevezetés Alapfogalmak Jelzők és jelzéseik Vonali biztosítóberendezések Állomási biztosítóberendezések Vonatbefolyásolás

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Váltókezelő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton NEM személyszállítás Infrastruktúra É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK

Részletesebben

Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program

Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program Jóváhagyási szám: VVK-2017/1411 Jóváhagyás dátuma: 2017.10.17 2017

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Tolatásvezető, Gurításvezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból fejezet Egyszerűsített forgalmi alapképzés (árufuvarozási szolgáltatás) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez és az

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.3. D vizsgatípus 1/34 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK 2018.

VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK 2018. VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK IDŐSZAKOS KÉPZÉSE 2018. Összeállította: Vadkerti Ferenc VASÚTI VIZSGAKÖZPONT 19/2011. 6. mód. Értelmező rend 2 (új 18. 19 és 20. pont) Mi tartozik a K k k körébe: k ny v,

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 36 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 36 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózaton tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.4. és 1.3 D vizsgatípus 1/42 A vizsgakérdések összeállítása a Humán

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.6. A vizsgatípus 1/19 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 45 db

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 45 db Egyszerűsített forgalmi alapképzés (távközlő-, erősáramú-, biztosítóberendezés- és pálya szakszolgálat) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Kocsivizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás. az erdei vasutak számára

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás. az erdei vasutak számára az erdei vasutak számára II. rész Forgalmi utasítás TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1 FELELŐSSÉG... 5 1.2 MAGATARTÁS A VÁGÁNYOK KÖZÖTT, JÁRMŰVEKEN... 5 1.3 BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉSRE ALKALMAS

Részletesebben

Általános forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X

Általános forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános képzés - 1.2. Nyelvi képzés - 1.3. Szakmai képzés - 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X 2. A program célja A vasúti

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben