TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0"

Átírás

1 Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek INM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Györgyiné dr. Harsányi Judit főiskolai docens A tantárgy célja, hogy a hallgatókban kialakuljon olyan elméleti és gyakorlati tudás, amely birtokában a többségi általános iskolákban folyó nevelési helyzetekben az integrált sajátos nevelési igényű valamint tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézséggel küzdő tanulókat hatékonyan tudják nevelni, fejleszteni. A pedagógusok ismereteket kapnak a gyógypedagógia tudomány és gyógypedagógiai gyakorlat területéről. A gyógypedagógia és a gyógypedagógiai pszichológia tudományelméleti alapjait, a fogyatékosságok fajtáit, a fogyatékos személyek gyógypedagógiai és pszichológiai jellemzőit megismerik. Birtokába jutnak a különleges bánásmódot igénylő személyekre vonatkozó jogszabályok, ellátó rendszerek, fejlesztési eljárások ismeretének. A tanulói személyiség fejlesztése; A pedagógia folyamat tervezése; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A gyógypedagógia, mint tudomány. A gyógypedagógiai gyakorlat. A gyógypedagógiai pszichológia tárgya. A fogyatékos embercsoportok megismerése, jellemzőik. A gyógypedagógus szerepe, képzési rendszere, kompetenciái. A fogyatékosság, akadályozottság, tanulási zavar, tanulási nehézség, tanulási elmaradás kategóriáinak megkülönböztetése. Tantervi követelmények. Ellátási jogosultságok, kedvezmények. Oktatáspolitikai ismeretek a fogyatékos emberek fejlesztésével, oktatásával, nevelésével kapcsolatban. Gyógypedagógiai ellátó rendszerek. Előítéletek fajtái, előítéletek csökkentésének ill. megszüntetésének módjai. Fogyatékos gyermek a családban, a család problémáinak megismerése, velük való különleges bánásmód. Tanulási, fejlesztési, nevelési stratégiák, módszerek. Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai ismeretek az érzékszervi fogyatékosok, mozgásfogyatékosok, értelmi fogyatékosok, beszédfogyatékosok, autisták, halmozottan fogyatékosok, tanulásban akadályozott, tanulási zavart, tanulási nehézséget mutató gyermekek, a viselkedési rendellenességet mutató gyermekek (figyelemzavar, hiperaktivitás, stb.) köréből. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium

2 6. Az értékelés módszere: szóbeli, írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Gordosné Szabó Anna (1999): Bevezetés a gyógypedagógiába, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Illyés Sándor (szerk.) (2000): Gyógypedagógiai alapismeretek, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar, Budapest. Lányiné Engelmayer Ágnes (2005): Gyógypedagógiai pszichológia, In.: Bagdy E. Klein S. (szerk.): Alkalmazott pszichológia, Edge Kft, Budapest. Mesterházi Zsuzsa: A tanulási képességről és a tanulási akadályozottságról. In.: Gyógypedagógiai Szemle, 1995/1, Mesterházi Zsuzsa (1998): A nehezen tanuló gyermekek iskolai nevelése, BGGYPF, Budapest.

3 Esélyegyenlőségi ismeretek INM1002 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens SP Átfogó ismereteket nyújt az esélyegyenlőség-esélyegyenlőtlenség minden elméleti gyakorlati, társadalmi és jogi szabályozási problematikájáról, az esélyteremtés általános és a közoktatáson belüli feltételrendszeréről. Lehetőséget ad az oktatás és más társadalmi alrendszerek új együttműködési formáinak megismerésére, a tanítás-tanulás folyamatának, stratégiáinak, módszereinek, szervezeti formáinak, eszközeinek fejlesztő megismerésére, alkalmazására. A tanulói személyiség fejlesztése; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. Az esélyegyenlőség-esélyegyenlőtlenség értelmezési keretei, társadalmi, közpolitikai feltételek. A közoktatási rendszer funkcióinak lehetséges hatásai, korlátai. Az oktatási rendszeren belüli és kívüli funkciók és működési zavarok más társadalmi alrendszerek szerepe. A közigazgatási-oktatásirányítás szabályozási lehetőségei, felelősség-hatáskör allokáció, szubszidiaritás, szervezeti feltételek. Egyén és társadalom: enkulturáció, nevelés a családban, a szociális tanulás, viselkedés és cselekvés. A szocializáció folyamata: viselkedéselmélet, interakcióelmélet, szerep és rendszer a fejlődésben. Szülő és iskola: informáltság, kapcsolati és együttműködési formák. Az oktatási intézmény belső világa: a nevelés-oktatás szervezési módjai, stratégiák, speciális módszerek, sajátos folyamatszervezés. A pedagógus változó szerepben, a pedagógiai kapcsolat modellje. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium 6. Az értékelés módszere: szóbeli, írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Falus Iván (szerk.) (2003): DIDAKTIKA Elméleti alapok a tanítás tanulásához. XIV, XVI, XVII. Fejezetek, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Friedrich W. Kron (2000): Pedagógia. Osiris Kiadó, Budapest, , , o.

4 Halász Gábor: (2001): Az oktatási rendszer. Műszaki Könyvkiadó, Budapest. Halász G. Lannert J. (szerk.) (2007): Jelentés a magyar közoktatásról Országos Közoktatási Intézet, Budapest. Nahalka István (2002): Hogyan alakul ki a tudás a gyerekekben? Konstruktivizmus és pedagógia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Oroszlány Péter (2004): Tanulásmódszertan. Metódus-tan, Budapest.

5 Együttnevelés INM1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Rozgonyi Tiborné főiskolai tanár Az inkluzív nevelés elméletének és gyakorlatának ismerete. A társadalmi, az iskolai és más intézményi folyamatokban a kirekesztés tendenciáinak felismerése, az ellene való hatékony pedagógiai tevékenységek megismerése és gyakorlati alkalmazásinak megtanulása a nevelési folyamatban, a patronáló rendszerekkel való együttműködésben. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A pedagógiai folyamat tervezése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelésének eredményessége a pedagógiaimódszertani kultúra függvényében. A tanulói diagnózisok pedagógiai szempontú értelmezése. Hatékony technikák a tanulók megismerésére. Követelményszintek, motivációs bázis, fejlesztési eljárások. Sérülés-specifikus módszertani eljárások, részképességek, azok fejlesztése. Egyéni fejlesztési programok, tevékenységrendszerek az adott fejlesztési szinthez, alkalmas individuális módszerek, technikák. Foglalkozás tervezés a különböző fogyatékkal élő tanulók részvételével. Adott tanítási-nevelési problémák megoldására alkalmas alternatív módszerek. Együttműködés a szülőkkel, a társadalmi partnerekkel és más szakemberekkel. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium 6. Az értékelés módszere: szóbeli, írásbeli segédanyagok: jegyzetek, szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Cor J. W. Meier (szerk.): az Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért projektmenedzsere: Az együttnevelés gyakorlata. Összefoglaló jelentés március.

6 Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért. ISBN: (nyomtatott változat) honlapon megtalálható. Kőpatakiné Mészáros Mária Singer Péter (szerk.) (2005): Módszertani kaleidoszkóp Az együttnevelés gyakorlatához. Országos Közoktatási Intézet, Budapest, honlapon megtalálható. Vargáné Mező Lilla (2004): Sajátos nevelési igényű tanulók együttneveléséről pedagógusoknak, intézményvezetőknek. Budapest, honlapon megtalálható.

7 Inkluzív nevelés tantárgypedagógiája INM1010 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár A kurzus célja felkészíteni a hallgatókat a sajátos nevelési igények iskolai kielégítésével kapcsolatos pedagógiai tevékenység tennivalóira (az egyéni igényeknek megfelelő tananyag és taneszköz kiválasztás; differenciált tanulásszervezés; tanóravezetés; diagnosztikus pedagógiai értékelés és tanári teammunka). A tanulói személyiség fejlesztése; A pedagógiai folyamat tervezése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; A tanulási folyamat szervezése és irányítása; A pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazása. Folyamattervezés az integrált oktatásban. Tanulásszervezés az integrált tanulócsoportokban. Értékelés az integrált tanulócsoportban. Együttnevelés az anyanyelvi és idegen nyelvi tanórákon. Integrált tanórák a természettudományi tantárgyakban. Integrált tanórák a társadalomtudományi tantárgyakban. Együttnevelés a gyakorlati, művészeti és manuális tárgyak tanóráin. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium 6. Az értékelés módszere: szóbeli, írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Csányi Yvonna Perlusz Andrea (2001): Integrált nevelés inkluzív iskola. In.: Tanulmányok a neveléstudomány köréből. Osiris, Budapest. Lányiné Engelmayer Ágnes (2004): Szakmai együttműködés lehetőségei és terepei a gyógypedagógia új feladatai között. Fejlesztőpedagógia 2004/ Némethné Tóth Ágnes (2003): Az inlkúzív pedagógia alapjai. Pápai Nyomda Kft. Papp Gabriella (2004): Tanulásban akadályozott gyermekek a többségi általános iskolában. Comenius Bt, Pécs.

8 Mentálhigiéné INM1011 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK A hallgató legyen tisztában a mentálhigiéné alapfogalmaival, történeti alakulásával, fontosabb alkalmazási területeivel. Legyen tisztában a mentálhigiéné módszereivel, a prevenció és a promóció jelentőségével. Ismerje a mentálhigiéné különböző laikus és professzionális intézményeit, az iskola és ezen belül pedagógus szerepét, lehetőségeit a mentálhigiéné és a lelki egészségvédelem területein. Legyen tisztában a segítőfoglalkozásúak lehetséges mentálhigiénés problémáival. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák fejlesztése. A mentálhigiéné fogalma, helye a tudományok rendszerében, szükségessége, története. Mentálhigiéné módszerei. A prevenció és a promóció fogalma, a két fogalom szemléletbeli különbsége. A mentálhigiéné laikus intézményei (támogató hálók, a család, és az önsegítő csoportok).mentálhigiéné professzionális intézményei az egészségügyi, szociálpolitikai és az oktatási intézmények.a segítők mentálhigiénés szükségletei a burn out szindróma. Mentálhigiénés problémák: Stressz és következményei. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Buda Béla (1994): Mentálhigiéné. A lelki egészség társadalmi, munkaszervezeti, pszichokulturális és gyakorlati vetülete. Animula, Budapest. Buda Béla (1998): Elméleti és alkalmazás a mentálhigiénében. Animula, Budapest.

9 Buda Béla (2003): Az iskolai nevelés a lélek védelmében. Az iskolai mentálhigiéné alapelvei. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest , o. Buda Béla (2003): A lélek egészsége. A mentálhigiéné alapkérdései. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, o. Gerevich József (1997): Iskolai mentálhigiéné (szerk.): Közösségi mentálhigiéné. Animula, Budapest. Hatvani Andrea (2001): A mentálhigiéné alapjai. In: Dr. Estefánné dr. Varga Magdolna, Ludányi Ágnes (szerk.) Esélyteremtés a pedagógiában. EKF, Eger Kézdi Balázs (1998): Iskolai mentálhigiéné. Pannónia, Pécs. Kulcsár Zsuzsanna (1998): Egészségpszichológia, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.

10 Tanulási nehézségek fejlesztő eljárások INM1012 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Rozgonyi Tiborné főiskolai tanár A hallgatók ismerjék meg a tanulási nehézségek kritériumait, jellemzőit, és a diagnosztika, illetve a korrekció tartalmát, helyszíneit. Sajátítsák el a különböző súlyossági fokozatok közötti különbségtétel (tanulási akadályozottság, tanulási zavar, tanulási gyengeség, tanulási elmaradás) pedagógiai és pszichológiai ismérveit. Szerezzenek gyakorlati ismereteket a diagnosztika értelmezésében, az egyéni fejlesztési tervek készítésében és a fejlesztő tevékenységben. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A tanulási akadályozottság zavar nehézség gyengeség elmaradás fokozatainak ismérvei. Az ellátórendszerek, segítő, támogató szolgáltatások rendszere, kompetenciák megoszlása. A tanulási nehézséget mutató gyermekek szakszolgálati ellátása (nevelési tanácsadó). A nevelési tanácsadók munkája, szerepe, oktatási intézmény - nevelési tanácsadó kapcsolata. A tanulási nehézséget mutató gyermek jellemzői (személyiségjellemzők, szociális kapcsolatok, terhelhetőség, motivációk, kritikus elemi készségek, kulturális kötődések, értékorientációk, a családi és az oktatási intézmény miliője). Eltérő kognitív, mozgásos, érzékszervi, beszéd- pszichés fejlődésmenet. Az iskolaérettség. Folyamatmegfigyelés és folyamatdiagnosztika. Prevenció a családban, az óvodában, az iskolában. Habilitás és rehabilitációs lehetőségek. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzet 8. Kötelező, ajánlott irodalom:

11 Englbrecht, A. Weigert, H. (1996): Hogyan akadályozzuk meg a tanulási akadályok kialakulását, BGGYTF. Budapest. Marton Dévényi Éva: Alapozó terápia elmélete és gyakorlata, In: Martonné Tamás M.: Fejlesztő pedagógia, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest o. évszám nélkül, interneten Nagy J., Józsa K., Vidákovich T. és Fazekasné Fenyvesi M. (2002): DIFER Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer 4-9 évesek számára Porkolábné dr. Balogh Katalin (1992): Kudarc nélkül az iskolában, Alex-Typo Kiadó, Budapest. Zsoldos M., Sarkadi K. (szerk.) (1994): Meeting Street School Szűrőteszt (MSSST) Szűrőeljárás óvodáskorban a tanulási zavar lehetőségeinek vizsgálatára,, BGGYTF, Budapest.

12 Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok INM1013 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Ismerjék meg a hallgatók az egészséges személyiségfejlődést akadályozó, károsító tényezőket; az iskoláskorban leggyakoribb viselkedési zavarok típusait, azok kialakulását és okait, leíró szinten. Szerezzenek tájékozottságot a prevenció és a korrekció intézményes lehetőségeiben. Ismereteik és tájékozottságuk alapozza meg az egyedi tanulói személyiség formálásához, a tanulói közösségek alakításához, a tanulási folyamat szervezéséhez és irányításához szükséges tanári kompetenciák kialakulását. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával. A viselkedési zavarok pszichológiai háttere, jelenségköre és genezise. Az egyéni sérülékenység kialakulása, biológiai és szociális-környezeti faktorai. A pszichés rendellenességek kialakulása és az életkori sajátosságok összefüggése. Életkori krízisek (Erikson) és azok pozitív illetve negatív kimenetele. Károsító társas-környezeti hatások a családban és az iskolában; nevelési hibák. Agresszív és regresszív típusú viselkedési zavarok. A biológiai alapfunkciók zavarai. Szorongásos rendellenességek; a teljesítményszorongás. A kognitív funkciók zavarai. A neurotikus struktúraképződés kezdetei, serdülőkori devianciák (szökés, csavargás, hazudozás, lopás...stb.). 4. Évközi tanulmányi követelmények: szakirodalom feldolgozás, tanulói vizsgálat készítése és szabad előadásban történő bemutatása 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli dolgozat segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom:

13 Bagdy Emőke (1998): Családi szocializáció és személyiségzavarok. Tankönyvkiadó, Budapest, 38-46, o. Murányi - Kovács Endréné - Kabainé Huszka Ildikó (1998): A gyermekkori és a serdülőkori személyiségzavarok pszichológiája. Tankönyvkiadó, Budapest, , o. Pinczésné dr.palásthy Ildikó (2004): Tanulási zavarok, fejlesztő gyakorlatok. Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen. Ranschburg Jenő (1998): Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 29-63, , o. Vajda Zsuzsanna (szerk.) (2002): Pszichológia és nevelés. Akadémiai Kiadó, Budapest, - választott tanulmányok.

14 Segítő rendszerek INM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai adjunktus Felkészítés a preventive és speciális gyermekvédelem elméleti és gyakorlati teendőire. A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek azokkal az iskolán, tanítási terepen kívüli segítőrendszerekkel, melyekkel nekik szoros kapcsolatban kell állniuk annak érdekében, hogy a társadalmi és gyakorlati szegregáló, kirekesztő tendenciák ne érvényesüljenek tanítványaik között. A segítőrendszerekkel való együttműködés lehetőségeit és megszervezésének módjait meg kell ismernie és tudnia kell a gyakorlatban alkalmazni a hallgatóknak. Ismerjék meg a rendszereket, a rendszerekkel való együttműködés modelljeit. A konfliktuskezelésben a team munka módszereivel a kölcsönös együttműködés kialakításának gyakorlatához kapnak módszertani és gyakorlati ismereteket. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. Gyermekvédelmi modellek, családtámogatási és gyermekvédelmi rendszerek Európában. A gyermekvédelem mai gyakorlata Magyarországon. Jogi hatter. A prevenció szerepe a gyermekvédelem rendszerében. A segítő rendszerek igénybevételének szükségessége, annak felismerése, mikor, hová, hogyan kell fordulni segítségért. A család támogató funkciói. A tanuló iskolai kapcsolatainak és iskolán kívüli kapcsolatainak lehetséges módozatai. A segítségkérés fajtái (anyagi, tárgyi, pszichológiai, szociális, pedagógiai stb.) Együttműködések partnerségi kapcsolatok kiépítése a szülői házzal, a gyermekvédelemmel, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálattal, az egészségügyi ellátással, a szakmai és szakszolgálatokkal, középfokú oktatási intézményekkel, a kisebbségi önkormányzattal, a civilszervezetekkel. Ezen intézmények ellátási jogosítványai, segítő rendszere, működési feltételei, szakmai tartalmai, segítési lehetőségei. A gyógypedagógiai intézményhálózat szakmai segítségnyújtási lehetőségei az integrált sajátos nevelési igényű tanulók és a többségi iskolákban beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek számára. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli

15 segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról. Hanák Katalin (1983): Társadalom és gyermekvédelem. Akadémia Kiadó, Budapest. Herczog Mária (1995): A gyermekvédelem nemzetközi gyakorlata. Pont Kiadó. Herczog Mária (2001): Gyermekvédelmi kézikönyv. Közgazdasági és Jogi Kiadó, Budapest. Szőlősi Gábor (1983): Európai elemek a gyermekek szociális ellátásában és védelmében. Magyar Jog.

16 Személyiség hatékonyság fejlesztése INM2010 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A tantárgy célja a hallgatók személyes hatékonyságának fejlesztése azokon a területeken, amelyek az oktató-nevelő munka szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. Cél, a hallgatók kommunikációs készségének, empátiás készségének, konfliktustűrő és konfliktus megoldó készségének a fejlesztése, hogy a reálisabb önismeret birtokában, hatékonyabban tudják kezelni az oktató-nevelő munka során fellépő problémákat. A tantárgy legfontosabb feladatának egy olyan szemlélet kialakítását tartjuk, amely a pszichológiai tényezők szerepét figyelembe veszi a tanári munkában. A tanulói személyiség fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. Előkészítő fázis: Egyéni elbeszélgetés a képzésre jelentkező hallgatókkal. Alakuló fázis: Csoportépítés a csoport beindítása, egyéni és csoportcélok kidolgozása, a csoportszabályok kialakítása. Munkafázis: A munkafázis előkészítése. (Kinek mit jelent a szó tanár tanárság, milyen érzések jönnek felszínre ezzel kapcsolatban, ezen érzések kezelése.) Saját iskolai évek felidézése. (Milyen értékek, normák, problémák stb. voltak érezhetőek, ezeket ki, hogyan kezelte, milyen eredménnyel.) Mai iskolarendszer felépítésének elemzése. Szükséges kommunikációs kapcsolatok (gyerek, szülő, tantestület tagjai, segítő személyzet) végiggondolása, várható nehézségek feltárása. Kommunikációfejlesztés. Értékfeltárás. Ideális pedagógus főbb jellemzői, saját személyiség viszonyítása ehhez. A tanári munkához szükséges személyiségjellemzők fejlesztése. Tanári pályára való alkalmasság megbeszélése. További célok megfogalmazása, fejlesztési terv kidolgozása. Záró fázis: A csoport és az egyéni célok összevetése az elért eredményekkel, tapasztalatokkal. A csoport munkájának értékelése. A csoport visszajelzése a program illetve a csoportvezetőre vonatkozóan. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): minősített aláírás

17 6. Az értékelés módszere: a minősítés megadása a részvétel alapján történik. A megjelölt tartalmat meghaladó hiányzás esetén a kurzust meg kell ismételni. segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Bagdy Emőke Telkes József (2000): Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Rudas János (1998): Delphi örökösei. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

18 Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) INM2010 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A hallgatók saját spontán, a mássághoz kapcsolódó attitűdjeinek sztereotípiáinak és előítéleteinek tudatos megismerésének segítése. A másság, a különleges gondoskodást igénylők helyzetének, életkörülményeinek, képességeinek és fejleszthetőségének a megismerése pozitív attitűdváltást fog eredményezni. A hallgatók a sajátos nevelési igényű gyermekekhez való viszonyukban, az inklúzió, integráció érzelmi elfogadásában attitűdjük és ezáltal viselkedési szándékuk (affektivitás és konativitás) változásával képesek lesznek az inkluzív pedagógiai szemléletre, gyakorlatra. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. Az attitűd fogalma, szerkezete, tárgyai, dimenziói, funkciói. Az attitűd és viselkedés. A fogyatékossághoz, a sajátos nevelési igényekhez és az együttneveléshez, a befogadáshoz való viszonyok feltárása pozitív és negatív sajátélmények, pozitív és negatív szituációk bemutatása ebben a témakörben multimédiás segédlettel. Pozitív érzelmek kiváltása, előidézése a különleges gondoskodást igénylőkről (sajátos élethelyzetek, ábrázolásuk a művészetekben, a fogyatékos személyek művészi alkotásai, sportsikereik, családjaik, szülők pozitív élményeinek megismerése, jó befogadó intézményi példák megismerése). 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): minősített aláírás 6. Az értékelés módszere: a minősítés megadása a részvétel alapján történik. A megjelölt tartalmat meghaladó hiányzás esetén a kurzust meg kell ismételni. segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom:

19 Áment Erzsébet és munkatársai (2006): Attitűdformáló pedagógusképzési program Mindenki másképp egyforma Kézikönyv a pedagógusképző intézmények számára, sulinova Közoktatásfejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht., Budapest (CD formátum). Bagdy Emőke Telkes József (2000): Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

20 Kommunikáció - konfliktuskezelés INM2012 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Margitics Ferenc főiskolai docens A tanárjelöltek személyiségfejlesztése kommunikációskészség fejlesztésén keresztül. A kommunikatív viselkedés tudatosítása a figyelem ráirányításával. A hallgatóknak meg kell ismerniük azokat a kommunikációs helyzeteket, mely leendő szakmájukban kiemelkedő helyet foglal el. Mindezekről nemcsak elvont ismereteket ad a tréning, hanem lehetőséget nyújt a bőséges élmény és tapasztalatszerzésre, kihasználva a csoportos forma előnyeit. A saját konfliktusmegoldó stratégia feltárása, megismerése és ezáltal előnyeinek és hátrányainak megfogalmazása a problémamegoldó folyamatban. A hallgatók technikákat kapnak a hatékony konfliktusmegoldáshoz. Ezen technikák birtokában a mindennapi életben és a tanári pályán felmerülő problémákat hatékonyabban tudják kezelni. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. 1. Előkészítő fázis: A csoport meghirdetése, jelentkezők tájékoztatása. 2. Alakuló fázis: Csoportépítés a csoport beindítása. Egyéni és csoportcélok kidolgozása. A csoportszabályok kialakítása. 3. Munkafázis: Kommunikáció fogalmának értelmezése, fontossága a csoporttagok életében A saját verbális kommunikáció jellemzőinek feltárása, fejlesztés irányainak meghatározása. Verbális kommunikáció fejlesztése (ismerkedés, kapcsolatépítés terén). Verbális kommunikáció fejlesztése (figyelmes hallgatás, értő figyelem, én-üzenet megfogalmazása, igazi üzenet kihallása, konfrontáló én-üzenet, közléssorompók). Verbális kommunikáció fejlesztése (hatékony kommunikáció konfliktushelyzetben, a konfliktus fogalmának definiálása, saját konfliktusok feltérképezése, reakciók konfliktushelyzetben, konfliktusmegoldó stratégiák ismertetése). Nonverbális kommunikáció fejlesztése (arcmimika, tekintet). Nonverbális kommunikáció fejlesztése (testtartás, térközszabályozás). Nonverbális kommunikáció fejlesztése (gesztusok). Konfliktusmegoldásban kívánatos kommunikációs készségek gyakorlása. Szituációs játékok: konfliktus helyzetek modellálása. 4. Záró fázás: A csoport és az egyéni célok összevetése az elért eredményekkel, tapasztalatokkal. 4. Évközi tanulmányi követelmények: - 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): minősített aláírás

21 6. Az értékelés módszere: a minősítés megadása a részvétel alapján történik. A megjelölt tartalmat meghaladó hiányzás esetén a kurzust meg kell ismételni. segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Bagdy Emőke Telkes József (2000): Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Tankönyvkiadó, Budapest. Hanák Zsuzsanna (2001): Kommunikációs ismeretek és készségfejlesztés (hallgatói munkafüzet, multimédiás CD-ROM, tanári segédlet) EKF. Siklaki István (1994): A meggyőzés pszichológiája. Scientia Humana, Budapest. Hajas Zsuzsa (1999): Kommunikációs gyakorlatok. Pedellus, Debrecen.

22 Habilitáció - rehabilitáció INM2013 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztás Dr. Szabó Edina főiskolai docens A hallgatókban alakuljanak ki azok a kompetenciák, melyekkel a különleges ellátást igénylő tanulókkal kapcsolatos pszichológiai, szociálpszichológiai jelenségeket fel tudják ismerni, ezután komplex, egységes habilitációjukat és rehabilitációjukat saját pedagógiai tevékenységeikkel segíteni és segíttetni tudják. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A pedagógiai folyamat tervezése; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A kötelező szakirodalomban megjelölt pedagógusképzési program beemelése e tantárgyba. Idézet: 1. A habilitáció és rehabilitáció fogalma, értelmezések különböző szakterületek körében. A fogalmak gyógypedagógiai értelmezése. Gyógypedagógiai (speciális) nevelést igénylő személyek, nevelhetőség, képezhetőség. A habilitáció és rehabilitáció területei a fogyatékosügyben, a fogalom használatának története a fogyatékossággal élő emberek nevelése során (1.) 1. Esélyegyenlőség, emberi és gyermeki jogok, a rehabilitációhoz való jog (2.) (3.) 2. Rehabilitációs szolgáltatások, mint állami kötelezettség, a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány (lásd: Hivatkozások ). 3. Habilitáció és rehabilitáció az iskolai nevelésben. Az iskolai habilitációs/rehabilitációs órák szerepe a fejlesztésben (4.) 4. A foglalkozásokat vezetők kompetenciái (5.) (6.) 5. A pedagógus (tanár, tanító) és a rehabilitációs foglalkozást vezető szakemberek együttműködésének fontossága, lehetőségei, kommunikációs formák (7.) (8.) 6. Team-munka, a szülők bevonása a fejlesztésbe (9.) 7. Módszerek. 8. Bevezetés, fogalomtisztázás elméleti előadás keretében. 9. Informálódás a hallgatók tanegységgel kapcsolatos elvárásairól. 10. Videofilm bemutatása fogyatékossággal élő emberekről (lásd Filmajánló ) 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): minősített aláírás

23 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Auer Éva és munkatársai (2006): Habilitációs és rehabilitációs tevékenységek. HEFOP B. komponens: Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók oktatásában, nevelésében érintett szakemberek képzése, sulinova Kht, Budapest.

24 Gyermek szociális és életviteli kompetenciáinak fejlesztése INM2100 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Margitics Ferenc főiskolai docens A szociális és életviteli kompetenciák körében olyan attitűdök, készségek és képességek tartoznak, melyek alapját képezik az egyén belső személyes harmóniájának és társadalmi beilleszkedésének egyaránt. A tanulói személyiség fejlesztése; Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. A tantárgy főbb tematikai csomópontjai: az önbizalom, az öntudatos és a környezetért is felelős magatartás a világgal szembeni pozitív beállítódás és a demokrácia tisztelete a tolerancia az értelmes kockázatok vállalásának bátorsága a reális énkép kialakításának képessége a frusztráció elviselése a reális egyéni célok kitűzésének és követésének képessége, a szabályok és a vágyak összehangolásának képessége cselekvési alternatívák meglátásának képessége, a döntési képesség, a kezdeményező képesség, az akaraterő és a kitartás az empátia a kommunikációs és kooperációs készség, a vitázó- és érvelőképesség valamint a konfliktustűrő, konfliktuskezelő és megoldó képesség elemzése. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom

25 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Aronson, E. (1978): The jigsaw classroom. Sage Publications, Bagdy Emőke Telkes József (2000): Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Halász G. Lannert, J. szerk. (2003): Jelentés a magyar közoktatásról. OKI, Budapest. Lannert, J. (2004): Hatékonyság, eredményesség, méltányosság. Új Pedagógiai Szemle, 12, o.

26 Kooperatív technikák INM2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár A hallgatók megismerik kooperatív tanulás elméleti hátterét, sajátélményt szereznek a leggyakoribb kooperatív eljárások alkalmazásáról. Kellő módszertani ismeretet szereznek az együttműködésen alapuló tanulás megszervezéséről. A kurzus hozzájárul a hallgatók szociális kompetenciájának fejlődéséhez. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; Szakmai együttműködés és kommunikáció. A kooperatív tanulás elméleti alapjai. A kooperatív technikák és fejlesztő hatásuk a kapcsolódó kompetenciákra. Kooperatív módszerek, csoportépítési technikák, legszükségesebb eszköztár ( kópéláda ). Modellhelyzetekben ( mintha helyzetben) különböző kooperatív technikák kipróbálása, az alkalmazás eredményességének javítása. (A hallgatók sajátélmény alapján, reflektív módon tökéletesítik az egyes technikák alkalmazását.) A kooperatív tanulás beépítése az oktatási folyamatba. A sajátos nevelési igényű tanulók részvétele az együttműködő tanulásban. Közvetlen és közvetett információgyűjtés a kooperatív tanulásszervezésről hospitálás tanórán, valamint minta/modell óravázlatok elemzése. Önálló hallgatói feladat: kooperatív oktatási stratégia kidolgozása 2-3 tanórára valamilyen tantárgyi/életvezetési ismerethez. 4. Évközi tanulmányi követelmények: A hallgatók folyamatosan sajátélményű együttműködő tanulásban vesz részt, mely során szükségszerűen megvalósul az értékelés (speciális részmozzanat, technika!). A hallgató folyamatosan önálló produktumokat hoz létre, tevékenységét naplózza, különböző módon dokumentálja. 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: a hallgatói portfóliók értékelése segédanyagok: szakkönyvek, internetes portálok, iskolai dokumentumok.

27 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Horváth Attila: A kooperatív tanulás alapelemei Orbán Józsefné: Tanítók és tanárok felkészítése a kooperatív (együttműködő) tanulásra, tanulásszervezésre- a tanulásirányítás megújítása Spencer Kagan (2004): Kooperatív tanulás. Ökonet, Budapest. Vastagh Zoltán: Kooperatív pedagógiai stratégiák az iskolában I.

28 Iskolai siker kudarc pszichológiai kérdései INM2103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztás Dr. Rozgonyi Tiborné főiskolai tanár A hallgatók ismerkedjenek meg az iskolai teljesítményt meghatározó komponensekkel. Rendelkezzenek ismeretekkel a tanulási teljesítmény kognitív és non-kognitív faktorairól, intra- és interperszonális tényezőiről. Legyenek tájékozottak az iskolai kudarc kiváltó okait illetően, és ismerkedjenek meg a lehetséges beavatkozási pontokkal, valamint a pedagógiai segítés eszköztárával. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A pedagógiai folyamat tervezése; Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák fejlesztése; A pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazása. Az iskolai teljesítmény fogalma, komplexitása. Tanulási modellek. Az iskolai teljesítményt befolyásoló tényezők (társadalmi, pedagógiai, tanári, tanulói). A teljesítmény mérésének problémái. Az intraperszonális tényezők szerepe a tanulási teljesítményben (motiváció, énkép és önértékelés, attitűdök, tanulási stratégiák, szorongás). Az alulteljesítés pszichológiája. Pedagógiai és pszichológiai eszközök a tanulási kudarcok csökkentésére, megszüntetésére. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Kulcsár Tibor (1982): Az iskolai teljesítmény pszichológiai tényezői. Tankönyvkiadó, Budapest, o. Mező Ferenc - Mező Katalin (2005): A tanulási stratégiák fejlesztése. Kocka Kör Tehetséggondozó Kulturális egyesület, Debrecen, o. Mező Ferenc - Miléné Kisházi Edit (2004): Az iskolai alulteljesítés tanulásmódszertani aspektusból. BAZ Megyei Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálati Intézet, Miskolc, o. Tóth László (2000): Pszichológia a tanításban. Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen, , , o.

29 Tehetségpszichológia INM2104 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Rozgonyi Tiborné főiskolai tanár A tantárgy célja, hogy a hallgatók ismereteket szerezzenek a tehetséggel kapcsolatos korszerű hazai és nemzetközi megközelítésekről. Ismerjék meg a hazai iskolai tehetséggondozás gyakorlatát, annak erősségeit és kritikus pontjait. A tehetségek átlagtól eltérő fejlődési sajátosságait, pszichés jellemzőit megértve legyenek képesek a tehetségfejlesztés pszichológiai alapjait integrálni a pedagógiai gyakorlatukba. A tehetséges gyermekek sajátos exogén és endogén szükségleteikre váljanak érzékennyé, és tudjanak együttműködni más szakemberekkel a tanuló személyiségfejlesztése érdekében. A tanulói személyiség fejlesztése; Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák fejlesztése; A tanulási folyamat szervezése és irányítása; Szakmai együttműködés és kommunikáció. A tehetségfogalom perspektivikus változásai. A tehetség komponensei, értelmező modelljei. Főbb tehetségtípusok és jellemzőik:a matematikai, nyelvi, képzőművészeti, mozgásos, zenei, és társas-vezetői tehetség felismerése és pszichés jellemzői. A tehetségdiagnosztika elmélete és gyakorlata. A tehetségazonosításban leggyakrabban alkalmazott tesztek és kérdőívek. A kreativitás és problémamegoldó gondolkodás szerepe a tehetségfejlesztésben. Tehetséggondozási stratégiák: gazdagítás és gyorsítás. A tehetséges gyermekek társasérzelmi fejődése.tehetség és teljesítmény: alulteljesítő tehetségek. Speciális problémákkal küzdő tehetségek, autisták és savantok különleges jellemzői. A hatékony tehetséggondozó iskola ismérvei. Mentorok, pszichológusok, tanácsadók szerepe a fejlesztésben. Működő hazai tehetséggondozási programok, a fejlesztés alternatívái. 4. Évközi tanulmányi követelmények: zárthelyi dolgozat 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, jegyzetek 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Balogh László (2004): Iskolai tehetséggondozás. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen.

30 Gordon Győri János(2004): Tehetségpedagógiai módszerek. Oktatásmódszertani Kiskönyvtár. Gondolat, Budapest. Gyarmathy Éva (2006): A tehetség. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.

31 Iskolai konfliktushelyzetek megoldása INM2105 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai adjunktus A tanárjelöltek képességét fejleszteni az iskolai konfliktushelyzetek felismerésében, elemzésében, tudatos kezelésében. Ismerjenek meg konstruktív konfliktusmegoldási módokat, sajátítsák el a konfliktushelyzetek szakszerű kommunikálását. Mindezek segítségével a tolerancia és a szociális készségek fejlesztése. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. Az iskolai konfliktusok gyökerei, szereplői, iskolai konfliktusok csoportosítása. Konfliktuskezelési stratégiák. A konfliktusok értelmezése, elemzésének módszerei, a konfliktusok előjelei. Konfliktus- térkép készítése. A konfliktusok értelmezése tranzakcionalista felfogásban. Esetelemzések, megoldási és megelőzési lehetőségek kidolgozása. 4. Évközi tanulmányi követelmények: aktív jelenlét, esetbemutatás és elemzés 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): a konfliktusfolyamat lényegkiemelő elemzése, megelőzési és megoldási lehetőségek kombinációjának felismerése. 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, tesztlapok 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Győryné Beregszászi Sára Szatmáryné Balogh Mária (1994): Feszültségek és iskolai konfliktusok az iskolában. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen. Járó Katalin (1999): Hatalmaskodók és kiszolgáltatottak az osztályban-viselkedésmódok nehéz helyzetben In.: Járó Katalin (szerk.) Játszmák nélkül- Tranzakcióanalízis a gyakorlatban. Osiris, Budapest, o. Magyar Judit (1999): Pedagógusok és szülők-avagy ki fél kitől, Járó Katalin (szerk.) Játszmák nélkül- Tranzakcióanalízis a gyakorlatban. Osiris, Budapest, o. Szamosi Judit (1999): Felvértezve a rendbontók ellen Járó Katalin (szerk.) Játszmák nélkül- Tranzakcióanalízis a gyakorlatban. Osiris, Budapest, o.

32 Társadalmi és szociális beilleszkedési zavarok INM2106 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Györgyiné dr. Harsányi Judit főiskolai docens A hallgatók szerezzenek ismereteket a társadalmi és szociális beilleszkedési zavarok törvényszerűségeiről. Ismerjék meg a gyermek- és serdülőkori beilleszkedési zavarok hátterét, a károsodás tüneteit, okait. Tudják értelmezni az iskolai élettel kapcsolatba hozható deviancia elméleteket, azok különböző megközelítéseit. A szociális beilleszkedési zavarokra vonatkozó alapvető fejlődéslélektani, szociálpszichológiai elméleti ismeretek révén a tanulók beilleszkedési nehézségének, a deviáns életút és magatartásforma felismerésére való érzékenység kialakítása, valamint a csoportba illesztés olyan technikáinak megismerése, amellyel a beilleszkedési problémával küzdő tanulók számára hatékony segítség adható. Otthont nyújtó bentlakásos gyermekvédelmi intézményekben folyó pedagógiai munka sajátosságainak megismerése A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A deviáns viselkedés szociológiai és pszichológiai megközelítése, az öngyilkosság szociológiai megközelítése, az öngyilkosság magyarországi sajátosságai, a bűnözés, a bűnözés hosszú távú tendenciája Magyarországon, az alkoholizmus, az alkoholizmus Magyarországon, gyógyszerekkel, drogokkal való visszaélés és függőség általános problémái, kábítószerek és a bűnözés szociológiája és pszichológiája, az AIDS, munkanélküliség Magyarországon. A személyiségfejlődés külső és belső tényezői, a fejlődést befolyásoló társas hatások jelentősége. A polarizálódás: a marginális helyzet. Normalitás és deviancia. Otthont nyújtó bentlakásos gyermekvédelmi intézményekben folyó pedagógiai munka sajátosságainak megismerése Beillesztést segítő, közvetett és közvetlen technikák. A pedagógus kompetenciáinak határai, együttműködési lehetőségek, más szakemberekkel 4. Évközi tanulmányi követelmények: adott téma elemző-kifejtő előadása 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): kollokvium 6. Az értékelés módszere: szóbeli segédanyagok: jegyzet, Kötelező és ajánlott irodalom, folyóiratok, internetes weboldalak

33 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Münnich I.-Moksony F. (szerk.): Devianciák Magyarországon. Közélet Rácz József: Devianciák: bevezetés a devianciák szociológiájába. Új Mandátum Kiadó Budapest, 2001 Buda Béla: A drogmegelőzés elméleti alapjai. Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, Budapest, Pikó Bettina: Ifjúság, káros szenvedélyek és egészség a modern társadalmakban. L Harmatta, Budapest, Demetrivics Zsolt, Urbán Róbert, Kökönyei Gyöngyi: Iskolai Egészségpszichológia. L Harmatta, Budapest, 2007.

34 A család rendszerszemlélete INM2107 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Margitics Ferenc főiskolai docens Tudja értelmezni a család rendszerszemléletű működését, tekintse át a családi életciklusok, családi krízisek jellemzőit, valamint ismerje a családi működés rendszerszemléletű megközelítéseit. Legyen tájékozott a családi szocializáció funkciózavarainak felismerésében. Ismerje meg a család struktúráját, a családon belüli hatalom alakulásának a tényezőit. Ismerje a család szükségleti fejlődési szintjeit és a különböző családtípusok jellemzőit. Tudja értelmezni a családi konfliktusok és a házassági szerepzavar kedvezőtlen hatását a gyermeki személyiség kibontakozására. Ismerje meg a családi konfliktusok törvényszerűségeit, a családi játszmák jellemzőit. Ismerje a családi zavarok tipológiáját és a jól működő ( éltető ) család jellemzőit. Legyen képes a család működőképességének a feltárására. A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Önművelés, elkötelezettség a szakmai fejlődésre. A család fogalma, típusai, rendszerszerű működése. A család mint sajátos kiscsoport. A családi életciklusok, családi krízisek (normatív és paranormatív krízisek). A család szocializációs funkciói. A család szükségleti fejlődési szintjei. Szabályalkotás a családban. A család struktúrája. Kommunikációs minták és játszmák a családban. Családi konfliktusok, értéktorzulások és hatásaik a gyermeki személyiség kibontakozására. Családi szerepek. A házastársi szerepzavar és hatása a gyermek személyiségfejlődésére. A családi zavarok tipológiája. A család működőképességének a feltárása. Az éltető család. 4. Évközi tanulmányi követelmények: kötelező és aktív részvétel a szemináriumokon 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli segédanyagok: szakirodalom, a családi szocializáció témakörébe tartozó videofilmek. 8. Kötelező, ajánlott irodalom: Csizmadia Ferencné (szerk.) (1993): Családpedagógiai ismeretek. BTF, Budapest. Komlósy P (Szerk): Családterápiás Olvasókönyv I-II. Animula, Budapest, 2003.

35 Naményi Mária (szerk.) (1998): A család. Gondolat Kiadó, Budapest. Virginia, S. (1999): A család együttélésének művészete. Coincidencia Kiadó, Budapest. Veczkó József (2002): Gyermek és ifjúságvédelem. Család és gyermekérdekek. APC Stúdió, Gyula

36 Szakmai gyakorlat INM1000 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai adjunktus Ismerkedjenek meg a hallgatók a sajátos nevelési igényű gyerekekkel változatos élethelyzetekben és tevékenységi formákban, szerezzenek élményszerű tapasztalatokat. Ismerjék meg az együttnevelést segítő szakszolgálatok és más pedagógiai szakmai szolgáltatások rendszerét, az ott zajló tevékenységeket, valamint a szakembereikkel való együttműködés lehetőségét. A tanulói személyiség fejlesztése; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; A tanulási folyamat szervezése és irányítása; Szakmai együttműködés és kommunikáció. 1. Megfigyelési szempontsorok kidolgozása intézményenként a gyakorlathoz. 2. A terepeken végzendő speciális feladatok tervezése a hallgatók számára. A meglátogatandó intézmények: Esélycentrum, Korai Fejlesztő Központ, Nevelési Tanácsadó, Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság, Fogyatékkal élők ápoló és gondozó otthona, Családsegítő Központ, Gyermekjóléti Szolgálat. 3. Az intézménylátogatások előkészítése (előkészítő órák: 3 óra) 4. A tapasztalatok közös feldolgozása (elemző órák: 3 óra) 4. Évközi tanulmányi követelmények: Részvétel a gyakorlaton és a gyakorlat előkészítő óráin, a gyakorlatról készített írásos feljegyzések, részvétel az elemző órákon. 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli, szóbeli segédanyagok: szakirodalom 8. Kötelező, ajánlott irodalom: 2/2005. (III.1.) OM rendelet a sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók óvodai nevelésének, iskolai oktatásának irányelveiről. A látogatott intézmények alapító okiratai és pedagógiai programjai.

37 Iskolai tanítási gyakorlat INM9000 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó G. Ferenc főiskolai tanár A megszerzett szaktudományi és szakmódszertani ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása. A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése; A pedagógiai folyamat tervezése; A tanulók műveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése a tudás felhasználásával; Az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák fejlesztése; A tanulási folyamat szervezése és irányítása; A pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazása. A csoportos iskolai gyakorlatra heti 1 alkalommal 3 órában 5 fős csoportokban kerül sor. Ez a hármas egység a tanítást, az óraelemzést és a következő órára való felkészülést foglalja magában. A kurzus két szakvezetői bemutató órával kezdődik, amelyet a hallgatókkal közösen elemeznek, majd előkészítik a következő órát. A félév végén a szakvezető által meghatározott sorrendben folyamatosan tanítanak a hallgatók. Az óra elemzésében a következő órára való felkészülésben minden hallgató részt vesz. A tanítás, az elemzés, és az óravázlat a félévi értékelés alapja. Minden csoportnapra minden hallgatónak óravázlatot kell készíteni, amit a szakvezető értékel. Az önállóan megtartandó 15 órát a csoport tagjai a csoport szakvezetőjénél teljesítik az év elején megállapított sorrendben. Naponta legfeljebb két órát tarthat a hallgató. Minden órára tanítási tervezettel kell a hallgatónak készülnie, és minden megtartott órát elemzés követ, amit a szakvezető irányít. 4. Évközi tanulmányi követelmények: a csoportos iskolai gyakorlaton minden hallgatónak minden órára vázlatot, vagy tervezetet kell írnia, amit 3 nappal a tanítás előtt el kell juttatni a szakvezetőhöz. A szakvezető értékeli a beadott munkákat. A csoport tagjainak előre kiadott megfigyelési szempontok alapján fel kell készülni az óraelemzésre, és az elemzésen aktívan részt kell venni. Az egyéni tanítási gyakorlatra óratervezetet kell a hallgatónak készíteni, s azt a tanítás előtt meg kell beszélni a szakvezetővel. 5. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 6. Az értékelés módszere: írásbeli, szóbeli munkák és tanítási tevékenység alapján. segédanyagok: az adott tantárgy tankönyvei, tanári kézikönyvei, minta óratervezetek, óraelemzési szempontok, szaktárgyi programok, szemléltető és munkaeszközök. 8. Kötelező, ajánlott irodalom:

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai Pszichés funkciók zavarai FP1206L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 15 Kollokvium A hallgatók ismerjék meg tanulási zavarok okait, tüneteit és a fejlesztési lehetőségeket.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek

KÖVETELMÉNYEK félév. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek INM 1001L 9+0/félév kollokvium dr. Györgyiné dr. Harsányi Judit főiskolai docens Követelmények: Hiányzás a TVSZ szerint, az órai anyag és a kötelező

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2014/2015.II.félév Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak. A minősített aláírás teljesítésének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája INM1013L Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) Számonkérés módja Gy Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2016-2017. 1I.félév Az erőszak pszichológiai kérdései CGB 1309 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Követelmények: Hiányzás a TVSZ szerint, az órai anyag és a kötelező irodalomból felkészülve kollokvium teljesítése.

KÖVETELMÉNYEK. Követelmények: Hiányzás a TVSZ szerint, az órai anyag és a kötelező irodalomból felkészülve kollokvium teljesítése. Inkluzív nevelés CG1025 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 1+0/hét Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai adjunktus Dr. Szabó Edina főiskolai docens GORDOSNÉ SZABÓ, A. 1999, Bevezetés a gyógypedagógiába, Nemzeti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1I.félév. Prevenció és módszertan Tantárgy kódja FP1111L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1I.félév. Prevenció és módszertan Tantárgy kódja FP1111L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak. Tanulási nehézségek szűrése, fejlesztő eljárások Prevenció és módszertan FP1111L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 15 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula Erika

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2015-2016. 1. félév Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012/2013.II félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2012/2013.II félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja 2012/2013.II félév Segítő kapcsolat CG1031 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium - Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A félév során 2 zárthelyi dolgozat írásával a kollokviumi

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés KÖVETELMÉNYEK Differenciált fejlesztés pszichológiája SPB 2301 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy

TANTÁRGYLEÍRÁS. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek PSI1117 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 5 Félévi kontakt óraszám 15 K Dr. Almássy Zsuzsanna főiskolai adjunktus A tantárgy célja, hogy a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Inkluzív nevelés - attitűdformálás. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK félév. Inkluzív nevelés - attitűdformálás. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011L Meghirdetés féléve 2. Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás INM 2010L A minősített aláírás teljesítésének feltétele a foglalkozáson való aktív részvétel.

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek Tantárgy kódja INM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I. félév

KÖVETELMÉNYEK I. félév 2016-2017. I. félév Tanulási nehézségek szűrése, fejlesztő eljárások Prevenció és módszertan FP1139 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 12 A hallgatók ismerjék meg a tanulási

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Gyógypedagógiai alapismeretek

TANTÁRGYLEÍRÁS. Gyógypedagógiai alapismeretek TANTÁRGYLEÍRÁS Gyógypedagógiai alapismeretek INM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Baracsi Ágnes főiskolai docens

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek

TANTÁRGYLEÍRÁS. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek TANTÁRGYLEÍRÁS Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek INM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr.

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek

TANTÁRGYLEÍRÁS. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek TANTÁRGYLEÍRÁS Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek INM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.)

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) A jólléti ellátások rendszere CSM1003L Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) kollokvium - 1. A hallgatók átfogó ismereteket kapnak a szociológiai és szociálpolitikai alapismeretekről:

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/2017. I. félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2016/2017. I. félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár NAPPALI KÖVETELMÉNYEK Inkluzív nevelés - attitűdformálás CGB 2003 Meghirdetés féléve 4,5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) tanévtől

Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) tanévtől Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 s, 150 kredit) 2009-2010. tanévtől Inkluzív nevelés diszciplináris mintatanterve (40 kredit) Alapozó törzstárgyak (8 kredit) felelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Pedagógiai szociálpszichológia M 1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus AK Zárthelyi dolgozat írása az

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

Óraszám: 0+2 Kreditpont: 2 Félévi követelmény: min. a Tantárgy felelős: Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Oktató: Harsányiné Petneházi Ágnes

Óraszám: 0+2 Kreditpont: 2 Félévi követelmény: min. a Tantárgy felelős: Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Oktató: Harsányiné Petneházi Ágnes NAPPALI TAGOZAT Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer Szakmai identitás fejlesztése TKO1001 (2018/19/ I. félév) Óraszám: 0+2 Félévi követelmény: min. a Tantárgy felelős: Vassné dr. Figula Erika

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tehetség elméleti alapjai Tantárgy kódja. Harsányiné Petneházi Ágnes adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tehetség elméleti alapjai Tantárgy kódja. Harsányiné Petneházi Ágnes adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Tehetség elméleti alapjai PSG1118 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 5 Konzultációs óraszám 15 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója A kollokvium megírása. Tehetséggondozási stratégiák:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tehetség és szocioemocionális fejlődés Tantárgy kódja. Dr. Margitics Ferenc Tantárgy oktatója

KÖVETELMÉNYEK. Tehetség és szocioemocionális fejlődés Tantárgy kódja. Dr. Margitics Ferenc Tantárgy oktatója Tehetség és szocioemocionális fejlődés PSG1219L Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 4 Konzultációs óraszám 10 kollokvium Dr. Margitics Ferenc Tantárgy oktatója A kollokvium megírása. Tehetséggondozási stratégiák:

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek Gyógypedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek PSI1117 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 5 Félévi kontakt óraszám 15 K Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Györgyiné

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyes hatékonyság fejlesztése Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Személyes hatékonyság fejlesztése Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika Tantárgy oktatója és beosztása Személyes hatékonyság fejlesztése CSM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 kontaktóraszám (elm. + gyak.) 6 gyak. jegy Vassné Dr. Figula Erika Tantárgy oktatója és beosztása Harsányiné Petneházi Ágnes

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere Az EU. társadalompolitikai rendszere B1406L Kreditpont 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) K B1407 1. A tantárgy elsajátításának célja: A szociális ellátások, a hozzájutás feltételrendszerének és a segítségnyújtás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Mentálhigiéné, krízisintervenció

TANTÁRGYLEÍRÁS Mentálhigiéné, krízisintervenció Mentálhigiéné, krízisintervenció PSD1117 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 5 Félévi kontakt óraszám 15 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus A tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 Szakterületi gyakorlat INM1000L Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 - Tantárgyfelelős neve és beosztása A megadott szempontok szerinti dolgozat elkészítése és benyújtása. Nincs. Kommunikáció-konfliktuskezelés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiség és fejlődése II. CG 1036L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) CG 1035 Dr Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok MH1107 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) 16 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

Tanári mesterszak Család és gyermekvédő szakképzettség Mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) 2011-2012. tanévtől

Tanári mesterszak Család és gyermekvédő szakképzettség Mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) 2011-2012. tanévtől Tanári mesterszak Család és gyermekvédő szakképzettség Mintatanterve ( 5 s, 150 kredit) 2011-2012. tanévtől Család és gyermekvédő diszciplináris mintatanterve (40 kredit) neve Alapozó törzstárgyak (11

Részletesebben

Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés

Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NYELV ÉS BESZÉDFEJLESZTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS 2011. KONZULENS: DR. MAKAI KATALIN

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Alkalmazott pszichológia MD1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve: Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Gyermekvédelem az iskolában CSM1002, 1002L Meghirdetés féléve 1 Heti kontaktóraszám (elm. + 1-0 gyak.) kollokvium A hazai és a nemzetközi gyermekvédelem fejlődési tendenciáinak és törvénykezési folyamatának

Részletesebben

Cogito Általános Művelődési Központ TÁMOP 3.1.5-09/A-2-2010-0417 Projektzáró tanulmány. Projektzáró tanulmány

Cogito Általános Művelődési Központ TÁMOP 3.1.5-09/A-2-2010-0417 Projektzáró tanulmány. Projektzáró tanulmány Projektzáró tanulmány 1 Projektzáró tanulmány Az elvégzett képzés főbb jellemzői Az elvégzett képzés neve: Egyéni bánásmód differenciált tanulásszervezés pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés CGF1305 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Tantárgy oktatója APPI

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 5 Félévi kontakt óraszám 15 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) -

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 5 Félévi kontakt óraszám 15 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) - Társadalomismeret alapjai PSC1117 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 5 Félévi kontakt óraszám 15 K Dr. Kerülő Judit főiskolai tanár TKI A tantárgy célja, hogy a hallgatók szerezzenek ismereteket az iskolai

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04.

SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban. Csibi Enikő 2013.02.04. SNI, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban Csibi Enikő 2013.02.04. Együttnevelés, együttoktatás 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról bevezetése óta Magyarországon, azaz 10 éve

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia Tantárgy kódja TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Segítő rendszerek INM1014,INM1014L Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyj. A tereptanárok tekintsék át azokat a segítő rendszereket, melyekkel a szociálpedagógus képzésben résztvevő hallgatók

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok Tantárgy kódja. Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója: Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok TAB1204 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) 2+1 kollokvium Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

Pedagógia alapszak mintatanterve

Pedagógia alapszak mintatanterve Pedagógia alapszak mintatanterve "A" típusú tantárgyak Tantágy neve Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 0 4 G 4 TK Dr. Dráviczki Sándor Filozófia AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István Bevezetés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1111 Az erőszak pszichológiai kérdései (2018/19/ 1. félév)

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1111 Az erőszak pszichológiai kérdései (2018/19/ 1. félév) BCG1111 Az erőszak pszichológiai kérdései Óraszám: 2+1/hét Kredit: 4 Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei 1. Témakörök és tantárgyi követelmények ismertetése Témakörök és tantárgyi követelmények

Részletesebben

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 Továbbképzés címe Középiskolai IPR A kooperatív tanulás a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének elősegítésére OM 173/78/2005. A

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR. szakirányú továbbképzési szak

GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR. szakirányú továbbképzési szak GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR szakirányú továbbképzési szak Képzés célja: A megújuló tanárképzésben a mentortanár képzés célja a pedagógiai kultúra megerősítése, amelynek segítségével a tanárjelöltek nyitottak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Konzultációs óraszám 6 Mai Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének

Részletesebben