örvényáramos vizsgálata a petrolkémiai iparban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "örvényáramos vizsgálata a petrolkémiai iparban"

Átírás

1 A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK Szerkezeti anyagok felületi hibáinak örvényáramos vizsgálata a petrolkémiai iparban Tárgyszavak: örvényáramos vizsgálat; bevonatvizsgálat; csővizsgálat; felületi hibák; repedések; bevonathibák; roncsolásmentes vizsgálat; petrolkémiai berendezések. Az örvényáram-teszteket amelyek a vizsgálóberendezések csökkenő árának köszönhetően az elmúlt tíz év alatt mind nagyobb ipari jelentőségre tettek szert a petrolkémia főként hőcserélők vizsgálatára alkalmazza; pl. a gőzgenerátor-csövek örvényáramos vizsgálatára használt készülék két kisebb méretű változatával: a felületi tesztet és csőrendszereken örvényáramtesztet végeznek. A felületi tesztmódszerek akkumulátorral működő, hordozható készülékekkel repedéseket, bevonathibákat és kopást detektálnak. A csövek hibáit és vastagságát többfrekvenciás berendezésekkel vizsgálják. Az örvényáramos vizsgálat elve Az örvényáramos eljárás valamely villamosan vezető felületet letapogató elektromágneses tekercs impedanciaváltozásának mérésén alapul (1. ábra). A tekercsen áthaladó váltakozó áram által indukált primer mágneses térrel szemben a vezetőben keltett örvényáramok ellentétes szekunder mágneses teret hoznak létre. Amikor a tekercs a felszín egy folytonossági hiányán halad át, a szekunder mágneses tér eltorzul, ezáltal megváltozik a tekercs impedanciája. A tekercs impedanciájának megváltozásából következtetni lehet a jelenséget kiváltó felületi hibára és annak jellemzőire. A folytonossági hiba felfedezését az örvényáramok behatolási mélysége korlátozza, amely fordítva arányos a vezetőképesség, a frekvencia és a permeabilitás négyzetgyökével.

2 A behatolási mélység értéke nem ferromágneses anyagokra kb. 5 mm. Ferromágneses anyagokba (pl. szénacélba) azok nagy permeabilitása miatt az örvényáramok behatolása igen csekély, ezért ezek vizsgálata a felületi hibákra korlátozódik. mágneses tekercs a levegőben a tekercs H A mágnesteret hoz létre; a tekercs impedanciája: Z levegő H tekercs a villamosan vezető vizsgálati anyag fölött a tekercs impedanciája Z B -re változik tekercs a repedés fölött a repedés miatt az örvényáramok torzulnak, a tekercs impedanciája -re változik Z repedés mágneses tér levegő H B H C a) vizsgálati anyag H B H C b) c) repedés Z levegő a tekercs impedanciája (Z) Z repedés L Z B d) R 1. ábra Az örvényáramos vizsgálat elve, H A, H B és H C -primer mágneses terek, H B, H C szekunder mágneses terek A petrolkémiában alkalmazott örvényáramos csővizsgálati eljárások A petrolkémia csővizsgálata az örvényáramos tesztek három alaptípusát alkalmazza:

3 A hagyományos, de egy évi ASME-szabvánnyal szabályozott örvényáramos eljárás hőcserélők nem ferromágneses anyagú csöveinek vizsgálatára van használatban. Eszerint a már ismertetett módon elektromágneses teret keltenek a csőben, amely a tekercs felületén való végigtolások során a tér eltorzulása miatt bekövetkező impedanciaváltozással jelzi a lyukak, a repedések és a csőfalvékonyodások jelenlétét. A telítettségi örvényáramos módszerrel részlegesen ferromágneses és vékony ferromágneses csöveket vizsgálnak, erős mágnesező tekerccsel, amely mágnesesen telíti a szerkezeti anyagot. A vizsgálat ezután a hagyományos módon zajlik le. A távoli mágnesteret alkalmazó eljárás (huzaltekercs elektromágneses hullámokat közvetít a csőbe) ferromágneses anyagú (pl. szénacél) hőcserélő csöveinek örvényáramos vizsgálatában nagy folytonossági hibák és falveszteségek felderítésére szolgál. Felületvizsgálat Örvényáramos tesztet mind ferromágneses, mind nem ferromágneses anyagok repedéseinek felderítésére használnak. A szükséges kalibrálást ívkisüléssel (szikraforgácsolással készített jelölésekkel) végzik el. Az eljárás nemcsak a repedések kimutatására, hanem azok mélységének meghatározására is alkalmas nem ferromágneses anyagokon, rozsdamentes acélon és nikkel/króm-ötvözeten. A repedés méretének meghatározásához az örvényáram frekvenciáját úgy kell megválasztani, hogy behatolási mélysége meghaladja a várható repedésmélységet. Az örvényáramos technika előnyei az ugyancsak elterjedt folyadékbehatolási hibavizsgálattal szemben: érzékenyebben mutatja ki a rozsdamentes acél apró feszültségi korróziós repedéseit, nem ferromágneses anyagok repedésmélysége is mérhető vele, festékrétegen keresztül is kimutatja a hibákat, kis területek vizsgálatában sokkal gyorsabb a folyadékbehatolási tesztnél. Bevonatvizsgálat Örvényáramos technikával meg lehet mérni nem ferromágneses anyagon levő ferromágneses bevonat vastagságát, szintén impedanciaváltozás alapján (2. ábra). Vékony bevonat rétegvastagságát az ör-

4 vényáramos mérőfej felemelkedésének elvén lehet mérni, amihez hordozható készülékek vannak forgalomban. rozsdamentes acélbevonat az edény belsejében szénacél tekercs 2. ábra Szénacél rozsdamentes acél bevonata vastagságának mérése Egyéb alkalmazások a petrolkémiai iparban A petrolkémiai iparban az örvényáramos módszer fő alkalmazási területei a hőcserélők, kondenzálók, tápvízmelegítő, olaj- és légvezetékhűtők hibavizsgálata, amihez hagyományos és távmérés egyaránt használható. Hagyományos módon réz/nikkel ötvözetből és titánból készült csövek, távméréssel pedig ferromágneses szerkezeti anyagok (szénacél és nikkel) ellenőrizhetők. Hagyományos vizsgálat alkalmával a mágneses tekercs haladási sebessége elérheti az 1,8 m/s-ot, a távméréssel nagyobb folytonossági hiányok felderítésekor maximálisan 0,3 m/s. A hagyományos örvényáramos teszt speciális, telítéses változatának alkalmazási területe pl. az SA-268 jelű acélból készült kondenzáló csövek, továbbá a részlegesen ferromágneses anyagú: nikkel/réz, valamint SA-789-es és SA-790-es acélcsövek. A hőcserélő-vizsgálat feldolgozásához minden csőfalról készített színes térképre ráhelyezik az örvényárammal detektált hibák térképét, így az összképen eltérő szín jelzi a folytonossági hiányokat. A szénacél edényeket vegyi hatásoktól védő rozsdamentes acél vagy króm/nikkel bevonat kopása következtében elvékonyodhat. Ennek ellenőrzésére is jól bevált az örvényáramos teszt, amellyel szintén hordozható berendezések segítségével egy óra alatt akár többszáz mérés elvégezhető (2. ábra).

5 Az örvényáramos technika felfedezi azokat a hajszálrepedéseket is, amelyek a feszültségi repedéses korrózióra különösen érzékeny rozsdamentes acélcsöveken keletkeznek, és amelyek a folyadékbehatolásos módszer előtt rejtve maradnak. Kimutathatók a cső külső felszíne alatti hibák is, ha belül vannak az örvényáramok behatolási mélységén. (A behatolási mélység a frekvencia csökkentésével növelhető.) Fémtömlők feszültségi korróziójából eredő vékony repedéseket a belső és külső felületen egyszerre lehet vizsgálni az örvényáramos technikával, a cső belsejébe helyezett mágnes körkörös mozgatásával. Az örvényáram frekvenciáját úgy kell megválasztani, hogy behatolása átfogja mindkét csőfelületet. A turbina- és kompresszoralkatrészek (pl. lapátok, lemezek, tárcsák) vékony repedését az örvényáramos vizsgálat az e célra használatban levő, mágneses részecskékkel végzett módszernél érzékenyebben mutatja ki. Gázturbinalapátok kopásának mérésére ugyancsak bevált az örvényáramos teszt. Erőteljes kopás deformálja a lapáton levő hűtőnyílásokat. Örvényáram segítségével a nyílások fölötti anyagmennyiséget, így közvetve a kopást mérni lehet. A lapátot általában 0,05 mm-es megmaradt falvastagságnál selejtezik ki. A vizsgálatot végzők begyakorlása Az örvényáramos technika olyan bonyolult és műszakilag igényes feladatok megoldását kívánja meg, hogy a vele foglalkozó dolgozóktól csak az elméleti alapok és a gyakorlat részleteinek ismeretében lehet jó eredményeket várni. A problémára jellemző, hogy pl. a repedésvizsgálatban begyakorlott műszaki alkalmazott csak kiegészítő tréning után válik alkalmassá bevonatok vastagságának megbízható mérésére. A nehézségek és téves eredmények miatt több cégnél megszüntették az örvényáramos vizsgálati módszerek alkalmazását. Más vállalatok mesterséges mintadarabokon tanítják be, majd próbálják ki a tesztek elvégzésére kijelölt vagy jelentkező személyeket. Vizsgáztatóiktól pedig megfelelő technikusi végzettség (az USA-ban Level II ) mint feltétel mellett, magasabb szintű házi gyakorlati vizsga eredményes letételét kívánják meg szintén művi felülethibáknak vagy az üzem hőcserélőiből származó minták folytonossági hiányainak felderítése alapján. Összeállította: Dr. Boros Tiborné

6 Birring, A. S.; Marshall, G. A.: Eddy current testing in the petrochemical industry. = Materials Evaluation, 61. k. 11. sz p Birring, A. S.: Selection of NDT techniques for heat exchanger tubing. = Materials Evaluation, 59. k. 3. sz p , , 391.

kötéseinek minőség-ellenőrzésekor fellépő problémák néhány újabb megoldása

kötéseinek minőség-ellenőrzésekor fellépő problémák néhány újabb megoldása A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.4 2.5 Vastag szelvények hegesztett kötéseinek minőség-ellenőrzésekor fellépő problémák néhány újabb megoldása Tárgyszavak: hegesztés; roncsolásmentes

Részletesebben

Elektrotechnika. Ballagi Áron

Elektrotechnika. Ballagi Áron Elektrotechnika Ballagi Áron Mágneses tér Elektrotechnika x/2 Mágneses indukció kísérlet Állandó mágneses térben helyezzünk el egy l hosszúságú vezetőt, és bocsássunk a vezetőbe I áramot! Tapasztalat:

Részletesebben

A roncsolásmentes vizsgálatok célja, szerepe, kiválasztása (?) MEGBÍZHATÓSÁGA

A roncsolásmentes vizsgálatok célja, szerepe, kiválasztása (?) MEGBÍZHATÓSÁGA A roncsolásmentes vizsgálatok célja, szerepe, kiválasztása (?) MEGBÍZHATÓSÁGA TÓTH László egyetemi tanár A kvantum határ felé (Kroó Norbert, AGY, 2004) Kvantum technológia A nehéz mérnöki problémák megoldásában

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master-

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK -Master- Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK -Master- A "MEGA-CHECK -Master-" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új generációs MEGA-CHECK rétegvastagságmérő eszközökben használtak

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

tiszta alumínium hegesztő azonos tartalmú főlemezekhez ) magnézium-alumínium hegesztő huzal aluminium flux (kínai hegesztőhuzal (általános

tiszta alumínium hegesztő azonos tartalmú főlemezekhez ) magnézium-alumínium hegesztő huzal aluminium flux (kínai hegesztőhuzal (általános Hegesztő alkalmazás Mode I Anyag Vastagság Az eljárás mm típusa Hegesztőhuzal Flux alumínium lemez és alumínium lemez Aktuális beállítás Szabályozási beállítás V 1 2 alumínium-magnézium ötvözet és alumínium-

Részletesebben

Az örvényáramos módszer alkalmazási lehetőségei

Az örvényáramos módszer alkalmazási lehetőségei A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.3 2.4 2.5 Az örvényáramos módszer alkalmazási lehetőségei Tárgyszavak: roncsolásmentes vizsgálat; örvényáramos vizsgálat; repedéskimutatás; felületvizsgálat;

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1677/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Control Labor Kft. Anyagvizsgáló Laboratórium (1211 Budapest, Károli Gáspár utca 2.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI)

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI) Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI) Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: A roncsolásmentes anyagvizsgálatok (a jegyzet 5. fejezete) Tárgyfelelős:

Részletesebben

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket

1214 Budapest, Puli sétány 2-4. www.grimas.hu 1 420 5883 1 276 0557 info@grimas.hu. Rétegvastagságmérő. MEGA-CHECK Pocket Rétegvastagságmérő MEGA-CHECK Pocket A "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagságmérő műszer alkalmas minden fémen a rétegvastagság mérésére. Az új "MEGA-CHECK Pocket" rétegvastagság mérő digitális mérő szondákkal

Részletesebben

Az elektromágneses tér energiája

Az elektromágneses tér energiája Az elektromágneses tér energiája Az elektromos tér energiasűrűsége korábbról: Hasonlóképpen, a mágneses tér energiája: A tér egy adott pontjában az elektromos és mágneses terek együttes energiasűrűsége

Részletesebben

Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: A roncsolásmentes anyagvizsgálatok

Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: A roncsolásmentes anyagvizsgálatok Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI) Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: A roncsolásmentes anyagvizsgálatok Tárgyfelelős: Dr. Aszódi Attila Mai előadó:

Részletesebben

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Mágneses erőtér Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Magnetosztatikai mező: nyugvó állandó mágnesek és egyenáramok időben

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ ÁTFOGÓ SZABVÁNYOK

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ ÁTFOGÓ SZABVÁNYOK RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ ÁTFOGÓ SZABVÁNYOK 1. MSZ EN 473 : 2001 2. MSZ EN 1330-1 : 2000 3. MSZ EN 1330-2 : 2000 4. MSZ EN ISO 5817 : 2004 5. MSZ EN ISO 6520-1 :1999 6. 7. MSZ EN 10256

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 NÉV: Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, 2017. december 05. Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus /

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1677/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Control Labor Kft. Anyagvizsgáló Laboratórium 1211 Budapest, Károli Gáspár

Részletesebben

MÁGNESESSÉG. Türmer Kata

MÁGNESESSÉG. Türmer Kata MÁGESESSÉG Türmer Kata HOA? év: görög falu Magnesia, sok természetes mágnes Ezeket iodestones (iode= vonz), magnetitet tartalmaznak, Fe3O4. Kínaiak: iránytű, két olyan hely ahol maximum a vonzás Kínaiak

Részletesebben

Elektromágneses indukció kísérleti vizsgálata

Elektromágneses indukció kísérleti vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Kísérleti úton tapasztalja meg a diák, hogy mi a különbség a mozgási és a nyugalmi indukció között, ill. milyen tényezőktől függ az indukált feszültség nagysága. Eszközszükséglet:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9 TARTALOMJEGYZÉK 3 Előszó 9 1. Villamos alapfogalmak 11 1.1. A villamosság elő for d u lá s a é s je le n t ősége 12 1.1.1. Történeti áttekintés 12 1.1.2. A vil la mos ság tech ni kai, tár sa dal mi ha

Részletesebben

Anyagismeret és anyagvizsgálat. Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu

Anyagismeret és anyagvizsgálat. Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu Anyagismeret és anyagvizsgálat Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu Mit nevezünk anyagvizsgálatnak? "Az ipar és a technika fejlődése megkívánja, hogy a gyártási folyamatok során felhasznált anyagokról minél

Részletesebben

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált

Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált Mágnesesség, elektromágnes, indukció Tudománytörténeti háttér Már i. e. 600 körül Thalész felfedezte, hogy Magnesia város mellett vannak olyan talált ércek, amelyek vonzzák a vasat. Ezeket mágnesnek nevezték

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

ÖRVÉNYÁRAMOS ANYAGVIZSGÁLAT A REPÜL GÉPEK ÜZEMELTETÉSÉBEN BEVEZETÉS

ÖRVÉNYÁRAMOS ANYAGVIZSGÁLAT A REPÜL GÉPEK ÜZEMELTETÉSÉBEN BEVEZETÉS ÖRVÉNYÁRAMOS ANYAGVIZSGÁLAT A REPÜL GÉPEK ÜZEMELTETÉSÉBEN Kavas László mérnök rnagy egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Repül sárkány-hajtómű tanszék

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK Akkumulátorsaruk Pólusátalakitók Akkumulátorsav-Elemzö AZ Akkumulátor Gondozása Charging Equalizer Neutralon Póluszsir és Póluskefe Pólusvédö Spray & Póluskefe Digatron

Részletesebben

Csvezetéki hibák értékelésének fejldése

Csvezetéki hibák értékelésének fejldése Csvezetéki hibák értékelésének fejldése Dr. Nagy Gyula VIII. Országos Törésmechanikai Szeminárium Bevezetés Az üzemelő vezetékeken nagyszámú hiba, eltérés fordul elő. A korábbi, kivitelezésnél alkalmazott

Részletesebben

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET:

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÉRFOGATÁT TÉRFOGATÁRAM MÉRÉS q v = dv dt ( m 3 / s) AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÖMEGÉT

Részletesebben

Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása

Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása Karbantartási rendszerek kialakításának és fejlesztésének gyakorlati lehetőségei, karbantartási szoftverek alkalmazása Wesser Csaba MIKSZ, Eszköz- és Szoftver Tagozat elnöke üzemek üzemeltetőinek 2017.

Részletesebben

MEGA-CHECK Rétegvastagság mérő készülékekhez SZONDAKATALÓGUS

MEGA-CHECK Rétegvastagság mérő készülékekhez SZONDAKATALÓGUS MEGA-CHECK Rétegvastagság mérő készülékekhez SZONDAKATALÓGUS Rendelési szám: PF5 PF-5 mérő szonda Oldal: 1 / 10 Szabványos mérő szonda - PF-5 - a MEGA-CHECK -Pocket-Basic-Profi-Mastermérőeszköz típusokhoz

Részletesebben

Alapvető eljárások Roncsolásmentes anyagvizsgálat

Alapvető eljárások Roncsolásmentes anyagvizsgálat Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 2015/16 Roncsolásmentes anyagvizsgálat Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Alapvető eljárások Szemrevételezés (vizuális vizsgálat, VT) Folyadékbehatolásos vizsgálat

Részletesebben

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR KORÁBBI ELŐADÁSÁNAK KIEGÉSZÍTETT BŐVÍTETT VÁLTOZATA AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTA ANYAGMINŐSÉG (MECHANIKAI

Részletesebben

Hőmérsékletmérő műszer (2 csatornás)

Hőmérsékletmérő műszer (2 csatornás) Hőmérsékletmérő műszer (2 csatornás) testo 922 A gyors differenciál hőmérsékletmérésért Ideálisan használható a klíma- és légtechnika területén C Kétcsatornás hőmérsékletmérő műszer opciós RF szondával

Részletesebben

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A DB Netz AG tapasztalatai DB Netz AG Richard Armbruster / Dr. Thomas Hempe/ Herbert Zück Fahrwegmessung / Fahrwegtechnik Békéscsaba, 2011.09.01.

Részletesebben

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Tiborné - Dr. Varga László VILLENKI VEIKI VEIKI-VNL

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 3. MÉRÉS Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 23. Szerda délelőtti csoport 1. A

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Hidegsajtoló hegesztés

Hidegsajtoló hegesztés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SAJTOLÓ HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK 1. Hőbevitel nélküli eljárások Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Hidegsajtoló hegesztés A

Részletesebben

Pótlap nem használható!

Pótlap nem használható! 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. november 29. Neptun kód:... Pótlap nem használható! g=10 m/s 2 ; εε 0 = 8.85 10 12 F/m; μμ 0 = 4ππ 10 7 Vs/Am; cc = 3

Részletesebben

LÉGIJÁRMŰVEK HARCI SÉRÜLÉSEINEK RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLATI ELJÁRÁSAI

LÉGIJÁRMŰVEK HARCI SÉRÜLÉSEINEK RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLATI ELJÁRÁSAI Bozóki János okleveles mérnök ezredes MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka LÉGIJÁRMŰVEK HARCI SÉRÜLÉSEINEK RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLATI ELJÁRÁSAI A Magyar Honvédség aktív résztvevője a NATO műveleteknek

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

Kezdőlap > Termékek > Levegő-víz rendszerek > Falra / parapetbe szerelhető befúvók > Parapetbe építhető indukciós készülékek > Típus IDB.

Kezdőlap > Termékek > Levegő-víz rendszerek > Falra / parapetbe szerelhető befúvók > Parapetbe építhető indukciós készülékek > Típus IDB. Típus IDB PARAPETBE ÉPÍTHETŐ INDUKCIÓS KÉSZÜLÉK 600, 900 ÉS 1200 MM-ES NÉVLEGES HOSSZAL, FÜGGŐLEGES HŐCSERÉLŐVEL ÉS KONDENZVÍZGYŰJTŐ TÁLCÁVAL Parapetbe építhető indukciós egység 2 vagy 4 csöves hőcserélővel,

Részletesebben

Nagyszilárdságú feszítőcsavarokban ébredő orsóerő meghatározása mágneses Barkhausen-zaj mérésére alkalmas műszerrel

Nagyszilárdságú feszítőcsavarokban ébredő orsóerő meghatározása mágneses Barkhausen-zaj mérésére alkalmas műszerrel Nagyszilárdságú feszítőcsavarokban ébredő orsóerő meghatározása mágneses Barkhausen-zaj mérésére alkalmas műszerrel Műszaki szabályozás végleges tervezete METALELEKTRO KFT 2004. Tartalomjegyzék 1. A VIZSGÁLAT

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet

Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához Mérésvezetői segédlet A hallgatói útmutatóban vázolt program a csoport felkészültsége

Részletesebben

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.)

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) Cél: Könnyen kezelhető, nagyszámú berendezésen, gyors, előszűrő jellegű mérések végzése a berendezés

Részletesebben

Hogyan használja a roncsolásmentes vizsgálatokat a petrokémiai ipar?

Hogyan használja a roncsolásmentes vizsgálatokat a petrokémiai ipar? Hogyan használja a roncsolásmentes vizsgálatokat a petrokémiai ipar? MOL Nyrt. Mátyási Ede Százhalombatta 19 st October, 2015 Eger Március 22-24 Tartalom Anyagvizsgálatok jelentősége a MOL Finomítás életében,

Részletesebben

KTV koaxiális kábelek mérése

KTV koaxiális kábelek mérése KTV koaxiális kábelek mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Koaxiális kábelek Ez a széles körben használt átviteli közeg egy tömör belső érből áll, amely körül szigetelő van. A szigetelőt

Részletesebben

Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János. Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves,

Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János. Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves, Török Zsófia, Huszánk Róbert, Csedreki László, Kertész Zsófia és Dani János Fizikus Doktoranduszok Konferenciája Balatonfenyves, 2013.06.21-23 PIXE Particle Induced X-ray Emission Részecske indukált röntgenemissziós

Részletesebben

Hőmérsékletmérő műszer (1 csatornás)

Hőmérsékletmérő műszer (1 csatornás) Hőmérsékletmérő műszer (1 csatornás) testo 925 Gyors és megbízható mérésék a klíma- és légtechnika területén Ideálisan használható a klíma- és légtechnika területén C Egycsatornás hőmérsékletmérő műszer

Részletesebben

Dr. Berta Miklós. Széchenyi István Egyetem. Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok / 12

Dr. Berta Miklós. Széchenyi István Egyetem. Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok / 12 Gravitációs hullámok Dr. Berta Miklós Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok 2016. 4. 16 1 / 12 Mik is azok a gravitációs hullámok? Dr. Berta Miklós: Gravitációs

Részletesebben

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör?

Oszcillátorok. Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Oszcillátorok Párhuzamos rezgőkör L C Miért rezeg a rezgőkör? Töltsük fel az ábrán látható kondenzátor egy megadott U feszültségre, majd zárjuk az áramkört az ábrán látható módon. Mind a tekercsen, mind

Részletesebben

RTD-CORROCONT Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai

RTD-CORROCONT Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai Csizinszky Péter Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, 2006.06.2. 1 Célok Üzembiztonság Növelése Katasztrófák Elkerülése Társadalmi Környezeti

Részletesebben

Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben

Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben Hangfrekvencia 20 000 000 Hz 20 MHz 2 000 000 Hz 20 000 Hz 20 Hz anyagvizsgálatok esetén használt UH ultrahang hallható hang infrahang 2 MHz 20 khz

Részletesebben

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el.

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el. 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Energetikai mérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. május 15. Neptun kód:... g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.)

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) Sebesség, előtolás, és kenés MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) A menetfúrás sebessége számos tényezőn alapul: a) A menetemelkedés b) Megmunkált anyag c) Furat mélység d) Furat típusa:

Részletesebben

Villamos gépek működése

Villamos gépek működése Villamos gépek működése Mágneses körök alapjai, többfázisú rendszerek Marcsa Dániel egyetemi tanársegéd E-mail: marcsad@sze.hu Széchenyi István Egyetem http://uni.sze.hu Automatizálási Tanszék http://automatizalas.sze.hu

Részletesebben

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA AUTÓ-ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA AUTÓ-ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK AUTÓ-ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MINTATÉTEL 1. tétel Anyag- és hibakereső vizsgálatok Ismertesse a roncsolásmentes hibakereső vizsgálatok

Részletesebben

Ellenálláshegesztés elméleti alapjai

Ellenálláshegesztés elméleti alapjai Ellenálláshegesztés elméleti alapjai Hegesztési nyári egyetem 2013. július 6. Dr. Török Imre egyetemi docens Hegesztő eljárások csoportjai A hegesztőeljárások osztályba sorolása az MSZ ISO 4063:2000 szerint

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat,

Részletesebben

Viaszvesztéses technológia

Viaszvesztéses technológia Viaszvesztéses technológia Áttekintés Falvastagság Viaszmintázat - Szóló korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Pillér korona nemesfémből legalább 0.5 mm - Szóló korona nem nemesfémből legalább 0.4 mm -

Részletesebben

Négypólusok helyettesítő kapcsolásai

Négypólusok helyettesítő kapcsolásai Transzformátorok Magyar találmány: Bláthy Ottó Titusz (1860-1939), Déry Miksa (1854-1938), Zipernovszky Károly (1853-1942), Ganz Villamossági Gyár, 1885. Felépítés, működés Transzformátor: négypólus. Működési

Részletesebben

Roncsolásmentes. smentes anyagvizsgálatok előad. BME, Anyagtudomány

Roncsolásmentes. smentes anyagvizsgálatok előad. BME, Anyagtudomány Roncsolásmentes smentes anyagvizsgálatok 2015. 1. előad adás Dr. MészM száros István BME, Anyagtudomány és s Technológia Tanszék Roncsolásmentes anyagvizsgálatok BMEGEMT AGM5 Dr. Mészáros István (egyetemi

Részletesebben

A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét.

A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét. MÁGNESES MEZŐ A mágneses tulajdonságú magnetit ásvány, a görög Magnészia városról kapta nevét. Megfigyelések (1, 2) Minden mágnesnek két pólusa van, északi és déli. A felfüggesztett mágnes - iránytű -

Részletesebben

Kompozitból készült kéménybélések Európában

Kompozitból készült kéménybélések Európában Kompozitból készült kéménybélések Európában Vezér Szilárd Tamás Szomszéd ház fala SZABADALMI IGÉNY - 1994 A korrózió által tönkrement alumínium béléscsövek A FURANFLEX gyártástechnológiája á á FURANFLEX

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

Roncsolásmentes vizsgálatok szerepe repülőgépek biztonságában

Roncsolásmentes vizsgálatok szerepe repülőgépek biztonságában JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 3.10 5.21 Roncsolásmentes vizsgálatok szerepe repülőgépek biztonságában Tárgyszavak: roncsolásmentes vizsgálatok; tűrés; biztonság; fáradási repedések;

Részletesebben

Roncsolásmentes vizsgálatok

Roncsolásmentes vizsgálatok Roncsolásmentes vizsgálatok 1 Tönkremenetel okai A szerkezetek, gépek üzemeltetése során a károsodásokat legtöbbször a váratlan meghibásodások okozzák. pl. a kopás, törés, berágódás, stb. A törések legnagyobb

Részletesebben

Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000

Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000 Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000 TARTALOMJEGYZÉK 1 ALKALMAZÁSOK 3 2 LEÍRÁS 3 3 MŰSZAKI ADATOK 4 4 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 4 4.1 Beszerelés 4 5 KARBANTARTÁS ÉS HIBAELHÁRÍTÁS 7 5.1 Karbantartás 7 5.2

Részletesebben

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata

FIZIKA II. Az áram és a mágneses tér kapcsolata Az áram és a mágneses tér kapcsolata Mágneses tér jellemzése: Mágneses térerősség: H (A/m) Mágneses indukció: B (T = Vs/m 2 ) B = μ 0 μ r H 2Seres.Istvan@gek.szie.hu Sztatikus terek Elektrosztatikus tér:

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1387/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az FTV KEMOKORR Építõipari Korrózióvédelmi Környezetvédelmi és Vegyészeti Mérnöki Szolgáltató Kft. (1089

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Fali indukciós befúvó DISA-W

Fali indukciós befúvó DISA-W Fali indukciós befúvó DISA-W Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 74 63-980 - 0 Telefax +49 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...3 Előnyők...3 Működés...3

Részletesebben

Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre

Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre Tömítő- és megfúróbilincsek acélcsövekre tö mítőbilincsek és megfúróbilincsek Komplett termékprogram Tömítőbilincsek Az acélból készült klasszikusunk 17,2 114,3 mm-es vízvezetékcsövekben keletkezett lyukak,

Részletesebben

Elektrotechnika 9. évfolyam

Elektrotechnika 9. évfolyam Elektrotechnika 9. évfolyam Villamos áramkörök A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal 0 EI 0-ig 3 3. táblázat a PROMASTOP -VEN tűzgátló lezárás méretei Beépítési pozíció 0 PROMASTOP -VEN habarcslezárás méretei 0 A részlet kombinált habarcslezárás tömör falban PROMASTOP -B felülete a PROMASTOP

Részletesebben

Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken

Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken Zéró Mágneses Tér Laboratórium építése Nagycenken Erdős Géza 1, Nagy János 1, Németh Zoltán 1, Veres Miklós 1, Lemperger István 2, Wesztergom Viktor 2 (1) MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (2) MTA CSFK

Részletesebben

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

Csőhangcsillapító RS / RSM

Csőhangcsillapító RS / RSM Csőhangcsillapító RS / RSM Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74-980 - 0 Telefax +49 (0) 74-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás... 3 Kialakítás...

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7)

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Jegyzőkönyv a mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Készítette: Tüzes Dániel Mérés ideje: 8-1-1, szerda 14-18 óra Jegyzőkönyv elkészülte: 8-1-8 A mérés célja A feladat egy mágneses térerősségmérő eszköz

Részletesebben

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t

= Φ B(t = t) Φ B (t = 0) t 4. Gyakorlat 32B-3 Egy ellenállású, r sugarú köralakú huzalhurok a B homogén mágneses erőtér irányára merőleges felületen fekszik. A hurkot gyorsan, t idő alatt 180 o -kal átforditjuk. Számitsuk ki, hogy

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL

7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 7. Laboratóriumi gyakorlat KIS ELMOZDULÁSOK MÉRÉSE KAPACITÍV ÉS INDUKTÍV MÓDSZERREL 1. A gyakorlat célja Kis elmozulások (.1mm 1cm) mérésének bemutatása egyszerű felépítésű érzékkőkkel. Kapacitív és inuktív

Részletesebben

Az elektron hullámtermészete. Készítette Kiss László

Az elektron hullámtermészete. Készítette Kiss László Az elektron hullámtermészete Készítette Kiss László Az elektron részecske jellemzői Az elektront Joseph John Thomson fedezte fel 1897-ben. 1906-ban Nobel díj! Az elektronoknak, az elektromos és mágneses

Részletesebben

12. Zavarjelek a mérőkörben

12. Zavarjelek a mérőkörben avarjelek a mérőkörben 1 12. avarjelek a mérőkörben avarjel (zaj): hasznos információt nem tartalmazó, mérési hibát okozó jel. Típusai: a.) időbeli lefolyás alapján: - egyenfeszültségű, - váltakozó feszültségű

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1023/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Anyagvizsgálati Osztály 7031 Paks, hrsz. 8803/17.

Részletesebben

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Dr. Czinege Imre, Kozma István Széchenyi István Egyetem 6. ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA Cegléd, 2012. június 7-8. Tartalom A CT technika

Részletesebben

Felületek automatikus repedésvizsgálata

Felületek automatikus repedésvizsgálata A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.5 Felületek automatikus repedésvizsgálata Tárgyszavak: mágnesporos vizsgálat; behatolófestékes vizsgálat; roncsolásmentes anyagvizsgálat, repedés. A

Részletesebben

II. Bővített kiadás. (235 oldal, 38 ábra, 12 táblázat)

II. Bővített kiadás. (235 oldal, 38 ábra, 12 táblázat) SZERVES BEVONATOKKAL TÖRTÉNŐ IPARI KORRÓZIÓVÉDELEM GYAKORLATI KÉZIKÖNYVE Tartalomjegyzék II. Bővített kiadás (235 oldal, 38 ábra, 12 táblázat) I. KORRÓZIÓS ALAPISMERETEK 1.1, A Korrózió alapjai (3 oldal)

Részletesebben

GPS Koordináták: 47 9 58.53 ; 18 25 29.29

GPS Koordináták: 47 9 58.53 ; 18 25 29.29 GPS Koordináták: 47 9 5.53 ; 1 25 29.29 kereskedelmi és technológiai képviselő MOLNÁR JÓZSEF WAGA GREINER VAG +GF+ PE GEKAVE IDRO GAS UNIFITT VIPAK EFFE-EFFE EGYÉB 7 29 54 73 103 109 113 121 125 129

Részletesebben

Roncsolásmentes vizsgálatok

Roncsolásmentes vizsgálatok Roncsolásmentes vizsgálatok 1 Roncsolásmentes vizsgálatok Azokat a vizsgálatokat, amelyek az anyagok külsı és belsı hibáinak az un. rejtett hibáknak a kimutatására szolgálnak roncsolásmentes vagy hibakeresı

Részletesebben

PML EMELŐMÁGNES KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS. Emelő típusa: PML

PML EMELŐMÁGNES KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS. Emelő típusa: PML PML EMELŐMÁGNES KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS Emelő típusa: PML ELŐSZÓ Köszönjük Önnek a bizalmat, hogy a mi termékünket választotta. Ez a gépkönyv minden olyan információt tartalmaz, amely az emelőmágnes

Részletesebben

SP2B PU szendvicspanel

SP2B PU szendvicspanel A kis hővezetési tényezőt légátnemeresztő párosító, energiahatékony poliuretán (PUR) töltetű panel jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fűtési költségek terén. E vékony panel használata esetén a szállítási

Részletesebben