Génmódosított élelmiszerek egészségügyi hatásai: előnyök és kockázatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Génmódosított élelmiszerek egészségügyi hatásai: előnyök és kockázatok"

Átírás

1 Génmódosított élelmiszerek egészségügyi hatásai: előnyök és kockázatok Dr. Bódizs György Rehabilitációs kórház, Kv. Orvos-igazgató

2 Károly herceg, a brit trónörökös (Rhédey Klaudia grófnő szépunokája) A genetikailag módosított növények termesztése minden idők legnagyobb környezeti katasztrófáját fogja okozni - jelentette ki Károly herceg, a brit trónörökös a Daily Telegraphnak adott interjújában. A multinacionális élelmiszercégek "gigantikus kísérletet folytatnak a természettel és az egész emberiséggel, és ez már nagyon rosszra fordult". Amennyiben az élelmiszer tömegtermelése a nagy cégek kezébe kerül, az ártani fog a kistermelőknek és a környezetnek. A mezőgazdasági termelés modern formáinak túlzott alkalmazása már veszélybe sodorta az indiai Pandzsáb állam és Nyugat-Ausztrália vízellátását. Az élelmiszerbiztonság még az élelmiszertermelésnél is fontosabb.

3 GMO - Alapfogalmak GM, GMO: Genetically Modified /Organism/ elterjedten használt angol betűszó, jelentése Génmódosított vagy Génkezelt /Élőlény/. Alkalmazás : GM vagy GMO élelmiszer. DNS=dezoxiribonukleinsav, (biológiai) információ átadását teszi lehetővé az élőlények generációi között; örökítőanyag, a sejtmag nélküli és sejtmaggal rendelkező élőlényekben. Gén: egyfajta programcsomag, a DNS információtároló egysége (helyesebben szakasza, mert olvasása" lineáris), mely egy vagy több fehérje, RNS kódját, és a kifejeződésükhöz szükséges, sorba kapcsolt szabályzó részeket tartalmazza Genom: az élő szervezet teljes információmennyisége DNS-ben (egyes vírusoknál RNS-ben) kódolva.

4 Génmódosítás Génmódosítás: géntechnológiai módszerekkel megváltoztathatják az örökítőanyag (DNS) összetételét, gén(eke)t ültethetnek be, vagy távolíthatnak/némíthatnak el/halkíthatnak le. A szükséges tulajdonsággal illetve tulajdonságokkal rendelkező élőlény létrehozását alapvetően a különböző fajok genetikai kódjainak összeférhetősége teszi lehetővé. A génsebészet technológiai hátterét az enzimes eljárások és a génsokszorozás, valamint a különféle bejuttatási módszerek (vírusokkal, pl.: lentivírusok - állatoknál; nanotűvel; ún. génágyúval; baktériumokkal, pl.: Agrobacterium - növényeknél) biztosítják.

5 GMO Ciszgenikus: a célzottan bejuttatott gén(ek) a faj valamelyik vad ősétől vagy rokonától származnak. Kizárólagossága miatt gyorsabb és biztosabb eredményre vezet a kívánt tulajdonság elérése érdekében, mint a hagyományos keresztezés/nemesítés. Transzgenikus: a fogalom/kifejezés arra utal, hogy az élőlénybe bejuttatott genetikai információ más, nem rokon fajból származik. A természetben pl. a vírusok működnek így.

6 GM növény vázlata

7 Nemesítés A növények hagyományosan alkalmazott nemesítése során is a géneket manipulálják, hiszen cél, hogy a kedvező tulajdonságot egyik növényből a másikba átvigyék. Ezt csak több lépésben, többszöri próbálkozással lehet megvalósítani mivel több tízezer gén kombinálódik szabadon. Géntechnológiával több lépcsőfok átugorható, célzottan lehet a kívánt tulajdonságú gént a befogadó növénybe juttatni. Ahhoz, hogy a kívánt gén beépülését ki tudják mutatni, gyakran baktériumokat, vagy vírusokat tartalmazó jelzőgéneket is beépítenek a növényekbe.

8 GMO generációk Első generáció Az első generációs, mezőgazdaságba illetve állattenyésztésbe bevezetett génmódosított élőlények közvetlenül a termelőnek kedveznek, nincs közvetlen táplálkozási-élettani előnyük. Az elképzelt cél a gyomirtóknak (herbicideknek), kártevőknek, vírusoknak ellenálló, a szélsőséges környezeti körülményeket jól tűrő, magasabb hozamú, hosszabb eltarthatósági idővel bíró, (pl. az élelmiszer)ipar számára kedvező tulajdonságokkal felruházott növényfajták, valamint a gyorsabban fejlődő, nagyobbra növő, nagyobb (pl. tej) hozamot produkáló állatok létrehozása. Második generáció A második generációs transzgenikus fajták előnyös táplálkozásélettani tulajdonságaiknál fogva közvetlenül a fogyasztónak kedveznek (majd). Egyelőre úgy tűnik nincsenek jelen a világpiacon (vagy kivonták őket, vagy termesztésük, tenyésztésük kísérleti jellegű), DE bevezetésük várható.

9 Gmo élelmiszerek (I) Szója: A legnagyobb területen termelt, totális gyomirtószereknek ellenálló növényfajták. Jelenleg 2. generációs, omega-3 zsírsavakat termelő fajtákkal folynak kísérletek. Kukorica: Herbicidtoleráns és/vagy rovarrezisztens fajták. (pl. az úgynevezett Bt kukoricába a Bacillus thuringiensis endotoxin génjét ültették be, illetve módosították a célnak megfelelően, azaz a növény maga termeli a lepkékre és molyokra kukoricamolyra, valamint a kukoricabogárra ható mérget). Gyapot: A sütőzsiradékként felhasznált gyapotmagolaj (elsősorban USA és India) alapanyaga, herbicidtoleráns és/vagy rovarrezisztens fajták. Repce: Sorrendben az előzőek után, azaz a 4. legnagyobb területen kultivált, herbicidtoleráns és/vagy laurinsavat (egy telített zsírsav, többek között étrendkiegészítőkben és kozmetikai termékekben kerül felhasználásra) nagy mennyiségben termelő fajták.

10 GMO élelmiszerek (II) Lucerna (Medicago sativa), fontos takarmánynövény: herbicidtoleráns fajták. Burgonya: az Amflora változat majdnem tiszta amilopektint termel, a keményítőgyártás számára kedvező alapanyag. Csak az előállító biotechnológiai céggel szerződött partnerek számára elérhető, nincs közpiacon, az EU-ban ipari felhasználásra termesztik. A burgonya génállományába a hóvirág egy génjét beépítve Kolorádó bogár (krumpli bogár) rezisztencia alakítható ki Paradicsom: a puhulás nélkül érő Flavr Savr az első kereskedelmi célra termesztett génmódosított élelmiszer volt, forgalmazása nem termelt nyereséget, kivonták a piacról (1997). Azóta több zöldség és gyümölcsféle késleltetett érésű/ puhulás nélkül érő változatát is előállították, jelentőségüket a meghosszabbodott eltarthatósági idő adja. Rizs: a β-karotint (és a további fejlesztésekben megcélzott E-vitamint, vasat, cinket, kedvezőbb fehérje-összetételt szolgáltató) kellő mennyiségben termelő Aranyrizs" előállításának célja azon fejlődő országok népességének vitamin (és a későbbiekben egyéb tápanyag) ellátottság- javítása, ahol a rizs a fő táplálék.

11 A szójabab (Glycine max) egy Kelet-Ázsiában honos hüvelyes zöldségnövény. A szójabab tömegének kb. 40%-át fehérjék alkotják, 20% olaj 30%-ban tart. szénhidrátot 5% szervetlen anyagot (K, Na, Ca, Mg, S, P) A szójafehérjék nagyobb része hőálló fehérje, ezért magas hőmérsékleten kell főzni.

12 Szója Olaj: egészséges olaj Összetétele:50% linolénsav (többszörösen telitettlen zsírsav, esszenciális tápanyag) 8%-a alfa-linolénsav Omega-3-zsírsav, ami a halolaj jellegzetes zsírsavja, a szívinfarktus kockázatát csökkenti New England Journal of Medicine. Dr. Anderson s study found that soy protein intake was associated with a 9.3 percent reduction in serum cholesterol, a 12.9 percent reduction in LDL cholesterol, and a 10.5 percent reduction in serum triglycerides. Egyéb egészségügyi hatásai: osteoporosis ellenes hatás (Ca jól felszívódik) rákellenes hatás (phyto-ösztrogének) malnutrició ellenes szuper-táplálék (5-15x)

13 Szója allergia Élelmiszer allergia gyakori formája A szójafehérje ellenes antitestek váltják ki A lakosság jelentős részét érintheti (9. leggyakoribb) Súlyos anaphilaxiás reakciót is kiválthat Kis mennyiséget általában tolerálnak (400 mg) dózisfüggő Hamburger, csoki, sajtok, olajban sültek..

14 Szója Szakértők szerint a termesztett szója 60%-a, de jó esetben is a fele módosított. Bár ezt termeszteni az Unióban nem lehet, behozni igen, így természetesen a szójával etetett állatok nagy mennyiségben fogyasztanak GMO-t. Európába leginkább Argentínából és Brazíliából érkezik a szója: az argentin szója GMO-tartalma gyakorlatilag 100%- os, a brazil szójáé 30, így az összes piacra kerülő szója 75%-a genetikailag módosított. A behozott szója 10%-a kerül az élelmiszer-feldolgozó iparba, 90%-át pedig takarmányozási célra használják.

15 Szója termelők, 2008 Top Soybean Producers in 2008 (million metric tons) United States 80.5 Brazil 59.9 Argentina 46.2 China 15.5 India 9.0 Paraguay 6.8 Canada 3.3 Bolivia 1.6 European Union 0.6 World Total 230.

16 Táplálkozási jelentőségű transzgenikus állatok Enviropig =Környezetdisznó": jobban hasznosítja a növényi foszfort, kisebb a trágya környezetszennyező hatása. Ómega-3 disznó": ω-3 zsírsavakat termel (nematóda gén beültetés 2006). Transzgenikus kecske: tejének fehérjeszerkezetét és tápanyagösszetételét módosították. Transzgenikus szarvasmarha: emberi laktoferrin termelést kódoló gén beültetése (Herman a bika az etikai problémák miatt nyugdíjazták", a beültetett tulajdonságot öröklő utódait elpusztították ). Halakban (lazacban, pontyban és afrikai tilapia fajokban) értek el növekedési hormon túltermelést, gyorsabban és nagyobbra nőnek nemgénmódosított társaiknál.

17 Élelmiszerbiztonság Az érvényben lévő EU szabályozás szerint GMO termék az, amely 0,9%-nál több génmódosított összetevőt tartalmaz. A GMO élelmiszerekben a kockázatot a beültetett gének és az általuk termeltetett fehérjék, fehérjetermékek jelentik. Csak olyan GMO élelmiszer engedélyezhető, amely nem toxikus. Lehetséges kombinációk: a) transzgént és fehérjetermékét tartalmazó; b) csak az inaktív transzgént tartalmazó; c) csak a fehérjeterméket tartalmazó sejtmentes kivonatok; d) (elvileg) sem a transzgén sem a fehérjetermékét nem

18 Mikor kell jelölni? A Greenpeace szerint a 0,9%-os lélektani határ" egy félreértés eredménye, a jogszabály ugyanis úgy szól, hogy a GMO-tartalmat minden esetben jelölni kell, kivéve, ha ez az érték 0,9% alatti, és a GMO jelenléte véletlen, a gyártó nem tud róla. Ez tehát a gyártót védi valamilyen szinten, hiszen mint fentebb láttuk, a gyakorlatban igen nehéz GMO-mentes, valóban tiszta alapanyaghoz jutni. Ha azonban a gyártó tudja, hogy alapanyaga, ha minimálisan is, de tartalmaz módosított szervezetet, kötelessége jelölni azt. Németországban már több ízben vontak felelősségre gyártókat, akik nem jelölték termékükön a 0,3%-os GMO-tartalmat, holott tudomásuk volt róla.

19 Mikor kell jelölni? A GMO-t azonban csak akkor kell jelölni, ha az közvetlenül az élelmiszerbe kerül, ha GMO-val takarmányozott állat húsát használják fel valamihez, azt már nem. A Greenpeace szerint azonban ezt is jelölni kellene, hiszen így a fogyasztónak nincsen lehetősége a választásra. Erre vonatkozó javaslatukat, melyhez Európában egymillió aláírást gyűjtöttek az elmúlt években, 2007 februárjában adták át az Európai Uniónak. Magyarországon 25 ezer ember írta alá a petíciót. A megszólítottak között nem volt olyan ember, aki elutasította volna az aláírást, ami arra utal, hogy a magyarok ellenzik a génmódosított növények termesztését és a GMO-t tartalmazó élelmiszerek gyártását.

20 Ki áll mellette és ki ellene? Termelők: USA, Argentína, Brazília, Kanada, India és Kína. Európa megosztott a GM élelmiszerek megítélésében Finnország, Hollandia, Portugália és Spanyolország pozitívan áll engedélyezésükhöz. Ingadozók: Albánia, Románia, Grúzia és Ukrajna hallgatólagosan vagy nyilvánosan megengedte a géntechnológiai kutatásokat. Az ellentábort Ausztria, Németország, Dánia, Görögország, Norvégia, Luxemburg, Csehország és Magyarország képviseli. Magyarországon egyelőre egyetlen fajta termesztését sem engedélyezik. Minél tovább őrizzük meg a gm mentességet, annál kedvezőbb lehetőségünk van a magyar kukorica és vetőmag eladhatóságára. GREENPEACE + ONG!

21 Az Európai Unió viszonyulása a GM növények termesztéséhez Az Európai Unió 2004 májusában oldotta fel a genetikailag módosított terményekre vonatkozó hat éves tilalmat, s egyben megszabta azok szigorú engedélyezési és címkézési szabályait. Ennek ellenére több uniós tagország egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokból nem járul hozzá a genetikailag módosított élelmiszerek behozatalához és forgalmazásához, akaratukat azonban EU szinten nem tudták érvényesíteni. Az Európai Bizottság már több genetikailag módosított kukoricafajta importját és forgalmazását engedélyezte, termesztésükhöz azonban nem járult hozzá.

22

23 Magyarország, 2006 Az OÉTI által 2004 és 2006 között végzett hatósági GMO-vizsgálat eredményei szerint számos termékben fordul elő génmódosított összetevő, néhányban jóval 5%-on felül, a csomagoláson azonban ezt nem mindig jelölték. Az összesen vizsgált kb. 60 termék 39,5%-ában találtak GMO-maradványt - ez az arány egyébként nagyobb, mint az Európai Unió 19,5%-os átlaga. A Greenpeace magyarországi munkatársai olyan hatósági mérésekről is tudnak, amelyeknél a hústermékek 59%-a tartalmazott génmódosított szóját.

24 Magyarország, 2006 A szóját igen sok élelmiszer gyártása során használják, például pékáruk, szószok, édességek esetében, de a génmódosítást már nagyon nehéz kimutatni - biztosan csak a hústermékek gyártása során is gyakran használt szójafehérjében lehet. A vizsgálatok szerint olcsóbb hústermékekben, felvágottakban, virslikben szinte kivétel nélkül volt génmódosított szójaszármazék, szójamentesek csak a jobb minőségű, drágább húsok voltak moratórium GMO növények termesztésére (csak kísérletes céllal engedélyezett kis területen)

25 Románia Már rég nem tiszta terület Szója: 1998 tól 2006-ig ( Ha ) Kukorica MON810 (Bt) :2007-től ,5 ha ,44 ha ,52 ha ,6 ha Krumpli Kimutatás labor: 2007 Laboratorul Unitatii de Biologie Moleculara şi OMG GMO mentes régiók, helyiségek, vendéglők

26

27 Közvetlen kockázatok a) Átkereszteződés a természetes flórával illetve faunával (génszökés b) Átkereszteződés a kultúrflórával illetve faunával c) Géntranszfer lehetősége a (baktérium)génnel ellátott terményt, állatot illetve mikrobális készítményt (nyersen) fogyasztó élőlények bélflórájába (esetleg valamely szövetébe): Elméletileg a transzgén(ek)et tartalmazó DNS a hagyományos" élelmiszerekéhez hasonlóan az emésztés során tökéletesen lebomlik, nincs hatása az azt elfogyasztó élőlényre; d) Új vírustörzsek: amennyiben az élőlénybe beültetett transzgén vírusgén, megvan a lehetősége, hogy rekombinálódjon (átadjon és átvegyen tulajdonságokat) az élőlényt fertőző más vírusokkal. e) Antibiotikum-rezisztancia kialakulása: jelölőgénként (a GMO azonosításához) antibiotikum-rezisztancia géneket (is) használtak és használnak (pl. az Amflora burgonya EU engedélyezése).

28 Környezeti kockázatok a) A GM növények által termelt toxinokra vagy a termesztésüknél alkalmazott növényvédő szerekre egyre rezisztensebb fajok megjelenése. b) A beültetett gén által termeltetett vegyületek nem célirányos hatása. c) Tartós környezeti hatás ismeretlen!

29 Gazdasági kockázatok és ellentmondásos jelenségek A genetikai gyarmatosítás veszélyének elemei: - (gén)technológiai, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés lehetősége, - ha egy adott ország kizárásával hasznosítja valaki annak génkészletét. Indirekt gazdasági hatással járhat ugyanazon faj GM és nem-gm változatának párhuzamos előállítása. Multinacionális cégek érdekeinek ütközése a helyi érdekekkel (globalizációs hatás). -A legelterjedtebb transzgenikus növényfajtákat ugyanazok az óriáscégek állítják elő, fejlesztik és forgalmazzák, mint a gyomirtáshoz szükséges totális herbicideket, melyeknek saját fajtáik ellenállnak!

30 GMO-trükkök -A terminátor" és traitor = áruló" fajtákat a gyártók, kinyilvánított szándékuk szerint, a környezet megóvásáért hozták létre; bírálóik bevezetésük ellenzői- maguk a termelők és egyes civil szervezetek szerint viszont használatukkal a gazdák kiszolgáltatottabbakká válnának a gyártó cégeknek. A terminátor GMO csak steril utódokat hozna létre; a traitor" beültetett tulajdonságát pedig csak speciális vegyszerrel lehetne aktiválni. A transzgenikus élőlényeket egyébként is világszabadalmak védik és az előállító cég (Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow, BASF, DuPont) szellemi tulajdonát képezik!

31 Biztonságossági vizsgálatok Lényeges/alapvető egyezőség/megfelelőség a nem GMO termékkel: - a gyártó teszteli tápanyagokra, toxinokra, allergénekre (ezeknek is meg kell egyezniük!), majd az eredményeket továbbítja az illetékes hatóságnak; - probléma a vizsgálat értelmezésének kérdése, lehetnek rejtett veszélyek, amelyek átjutnak, mivel a módosítatlan élelmiszerekről sem teljes körűek az adatok az összehasonlításhoz; - ha a terméknek nincs természetes megfelelője, vagy jelentősen eltér a módosítatlan élelmiszertől, további toxikológiai és allergológiai vizsgálatok következnek:

32 Biztonságossági vizsgálatok (2) 1. Az új DNS és/vagy az általa előállított fehérjék ill. metabolitok vizsgálata. 2. Az érintett növényi részek vizsgálata, tápanyagtartalom és antinutriens mérés: a természetes toxinok és az ismert allergének vizsgálata. 3. Az emberi emésztőrendszer mikroflórájába történő géntranszfer kockázatának kiértékelése. 4. Az élelmiszer új összetevőinek allergenitás vizsgálata. 5. Annak megbecslése, hogy a normál táplálkozás során mennyi fogyasztható ebből az élelmiszerből. 6. Az előző lépésben kapott adatok alapján a lehetséges tápértékbeli és toxikológiai problémák értékelése. 7. Állat-toxicitási ill. allergenítási vizsgálat takarmányozási kísérletben.

33 Biztonságossági vizsgálatok (3) Annál több szűrésre és vizsgálatra van szükség, minél nagyobb mértékű a genetikai módosítás (minél több gént ültetnek be, ill. távolítanak/némítanak el). Átfogó vizsgálatokra van szükség, az egyes esetekből nem lehet általánosítani! Minden egyes élőlényben, minden génmódosítást (és fehérjeterméket) egyenként kell megvizsgálni, nem elég kijelenteni a DNS-ről vagy fehérjéről, hogy önmagában ártalmatlan, ugyanis eltérő szervezetekben eltérő módon viselkedhet (pl. más fajban termelődő fehérje expresszálódó allergenitása). Sőt, minden GM élőlényt külön-külön kellene megvizsgálni az összes kockázat szempontjából, mivel azonban az összes változót lehetetlen figyelembe venni kockázatbecslésről/ elemzésről/ értékelésről és valószínűségről beszélhetünk.

34 Biztonságossági vizsgálatok (4) Jelenlegi tudásunk szerint az első generációs GM élelmiszerek (és takarmányok) biztonságosak, a hozzáférhető adatok szerint nincs káros, adverz egészségügyi hatásuk a fogyasztókra, a legtöbb tanulmány nem számol be kimutatható toxikus hatásról (sejtes és szöveti elváltozások azonban előfordultak). Az elsődleges biztonsági tesztek után, allergenitás miatt, a piacra kerülést megelőzően, vontak már vissza termékeket, ami azt látszik igazolni, hogy a GM okozhat ugyan problémákat, de a jelenlegi tesztek egyelőre elegendőek a közvetlen veszélyek felmérésére. A jövőben a 2. generációs, közvetlen fogyasztói előnyökkel bíró termékeknél még további vizsgálatokra (állatkísérletekre) is szükség lesz.

35 GMO kimutatása

36 PCR Polimerase Chain Reaction Molekuláris biológiai eljárás

37 Vizsgálat menete

38 Élelmiszerek összetételének kimutatása

39 Jövő: chip tehnológia

40 Kockázatok Nincs rájuk szükség, mert: Nem segítenek az emberiség élelmezési problémáinak megoldásában Kifejlesztésük nagyon költséges 1 GMO növény = 100 millió dollár Mérgeket termelnek (pl. rovarírtó szert)

41 Kockázatok A kártevők idővel ellenállóvá vállnak = szuperkártevők új GMO ( 22 ) A kormányok gyakorlatilag tehetetlenek a multik ellen, a törvények túl lazák Csökken a biodiverzitás (rémálom: ha monokultúra+vegyszer t)

42 Kockázatok A nagy gazdaságokat segíti a családi gazdaságokkal és biogazdaságokkal szemben Óriáscégek monopóliuma lenne a vetőmag előállítása Génszennyezés Antibiotikum rezisztencia (Amflora) 2012 Séralini prof 2 éves tanulmánya (GMO kukorica ás RoundUp gyomírtó tu, máj vese)

43 Gyógyászati felhasználás A GM baktériumok egyik legfontosabb szerepe a gyógyászati hasznú emberi fehérjék tömegtermelése. Emberi gént hordozó GM baktériumok állítják elő például azt az inzulint, amivel a cukorbetegség tüneteit kezelik. Szintén GM baktériumokkal termeltetnek olyan véralvadási faktort, amellyel a vérzékenység tüneteit, illetve olyan növekedési hormont, amellyel a növekedési zavarokat kezelik. A baktériumok által termeltetett emberi fehérjék lényegesen biztonságosabbak, mint a korábbi készítmények, amelyek holttestekből kivont fehérjék voltak, és ezért AIDS, hepatitisz C és Creutzfeldt-Jakob kór fertőzés kockázatával jártak.

44 Károly herceg, a brit trónörökös (Rhédey Klaudia grófnő szépunokája) A genetikailag módosított növények termesztése minden idők legnagyobb környezeti katasztrófáját fogja okozni - jelentette ki Károly herceg, a brit trónörökös a Daily Telegraphnak adott interjújában. A multinacionális élelmiszercégek "gigantikus kísérletet folytatnak a természettel és az egész emberiséggel, és ez már nagyon rosszra fordult". Amennyiben az élelmiszer tömegtermelése a nagy cégek kezébe kerül, az ártani fog a kistermelőknek és a környezetnek. A mezőgazdasági termelés modern formáinak túlzott alkalmazása már veszélybe sodorta az indiai Pandzsáb állam és Nyugat-Ausztrália vízellátását Az élelmiszerbiztonság még az élelmiszertermelésnél is fontosabb.

45

46 Socotra Köszönöm a figyelmet!

Fehér Júlia. A GMO-kérdés megítélése az érvek-ellenérvek kereszttüzében - pont került a hazai vita végére (?)

Fehér Júlia. A GMO-kérdés megítélése az érvek-ellenérvek kereszttüzében - pont került a hazai vita végére (?) Fehér Júlia A GMO-kérdés megítélése az érvek-ellenérvek kereszttüzében - pont A világ fölött őrködik a Rend, s nem vész magja a nemes gabonának, De híre sem lesz egykor a csalánnak; az idő lemarja a gyomokat.

Részletesebben

TV123.qxd 5.9.2007 12:45 Page 1

TV123.qxd 5.9.2007 12:45 Page 1 TV123.qxd 5.9.2007 12:45 Page 1 TV123.qxd 5.9.2007 12:45 Page 2 TV123.qxd 5.9.2007 12:45 Page 1 Tudatos Vásárló Fôszerkesztô: Lewis Akenji Szerkesztô: Gulyás Emese Szerkesztôbizottság: Gellér Zita, Léderer

Részletesebben

Részletek. 2005. szeptember 15-én 14 órakor tartott

Részletek. 2005. szeptember 15-én 14 órakor tartott OKB, 2005. szeptember 15. 1 Részletek az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának 562-es számú tárgyalótermében, 2005. szeptember 15-én 14 órakor tartott a GM-növények hazai engedélyezésről szóló kerekasztal-beszélgetés

Részletesebben

Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k

Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k (gmo -k) a tények tükrében Magyar Fehér Könyv Szerkesztők: Balázs Ervin, Dudits Dénes, Sági László Pannon Növény-Biotechnológiai Egyesület SZEGED,

Részletesebben

Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) További információ: secretariat@easac.eu www.easac.eu

Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) További információ: secretariat@easac.eu www.easac.eu A jövő vetése A fordítás a Planting the future: opportunities and challenges for using crop genetic improvement technologies for sustainable agriculture című kiadvány alapján készült Európai Akadémiák

Részletesebben

Élelem és mezőgazdaság

Élelem és mezőgazdaság Élelem és mezőgazdaság Légi permetezés Észak-Amerikában 112. szám Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények? A növényvédőszer-felhasználás növekedése Összefoglaló International era/foe nigeria water

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! Tartalom. nem kevés keserû tapasztalattal, szájízzel és megosztottan.

Tisztelt Olvasó! Tartalom. nem kevés keserû tapasztalattal, szájízzel és megosztottan. Tisztelt Olvasó! Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem! (Seneca) Bármit teszel, okosan tedd, és gondolj a következményére! Miközben a magyar gazdaság mutatói a hivatalos közlések szerint egyre

Részletesebben

A transzgénikus (GM) fajták termesztésbiztonsági kockázatai (2): rizikótényezők a technológia egyes fázisaiban

A transzgénikus (GM) fajták termesztésbiztonsági kockázatai (2): rizikótényezők a technológia egyes fázisaiban BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus A GM-fajtákkal kapcsolatos összes kockázat közül beleértve az élelmiszer-biztonságit is a termesztésbiztonsági kockázatok jelentik az igazi

Részletesebben

A géntechnológia kutatási és fejlesztési hiányosságaira visszavezethető veszélyek és kockázatok

A géntechnológia kutatási és fejlesztési hiányosságaira visszavezethető veszélyek és kockázatok BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus Tanuljunk géntechnológiául sorozat ötödik fejezete, a transzgénikus fajták termesztésének és termékei felhasználásának kockázataival foglalkozik.

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata DOKTORI ÉRTEKEZÉS Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata Nagy András Budapest 2009 1 A Budapesti Corvinus Egyetem

Részletesebben

Ohnsorge-Szabó László Kajner Péter Ungvári Gábor: Fenntartható EU felé (?) (Megjelenik a L Harmattan-nál)

Ohnsorge-Szabó László Kajner Péter Ungvári Gábor: Fenntartható EU felé (?) (Megjelenik a L Harmattan-nál) Ohnsorge-Szabó László Kajner Péter Ungvári Gábor: Fenntartható EU felé (?) (Megjelenik a L Harmattan-nál) 1 Globális és regionális-helyi környezeti problémák 1.1 Globális problémák 1.1.1 Mezőgazdaság (Kajner

Részletesebben

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei. Prof. Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád, FRSE

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei. Prof. Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád, FRSE Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei Prof. Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád, FRSE TÖRTÉNELEM, GENERÁCIÓS IDŐBEN MÉRVE Vadász és gyűjtögető életmód: 100 000

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE

AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE HUNGARIAN BACKGROUND ON VIEWS OF 1 ST GENERATION GENETICALLY MODIFIED PLANTS PUBLISHER AGRICULTURAL COMMITTEE

Részletesebben

AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE

AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE AZ ELSÔGENERÁCIÓS GÉNTECHNOLÓGIAI ÚTON MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK MEGÍTÉLÉSÉNEK MAGYARORSZÁGI HÁTTERE HUNGARIAN BACKGROUND ON VIEWS OF 1 ST GENERATION GENETICALLY MODIFIED PLANTS PUBLISHER AGRICULTURAL COMMITTEE

Részletesebben

A Zöld Folt és a Greenpeace GMO-ellenessége éhhalálra ítéli a szegényeket

A Zöld Folt és a Greenpeace GMO-ellenessége éhhalálra ítéli a szegényeket 2015. február 24. http://geneticliteracyproject.org/2015/02/24/owen-paterson-anti-gmo-stance-of-green-blob- Greenpeace-condemn-poor-to-starvation-death/ A Zöld Folt és a Greenpeace GMO-ellenessége éhhalálra

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság. A termelőtől a fogyasztóig: biztonságos és egészséges élelmiszert mindenkinek! KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Élelmiszerbiztonság. A termelőtől a fogyasztóig: biztonságos és egészséges élelmiszert mindenkinek! KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL A termelőtől a fogyasztóig: biztonságos és egészséges élelmiszert mindenkinek! Élelmiszerbiztonság Az emberi egészség és a fogyasztói érdekek védelme magas

Részletesebben

KEOP-6.1.0/B-2009-0003

KEOP-6.1.0/B-2009-0003 Környezetvédelmi és Kommunikációs Kft. www.envitrend.hu Vegyszerezett világ kommunikációs kampány hatásainak vizsgálata, eredmények értékelése KEOP-6.1.0/B-2009-0003. Készítette: Envitrend Környezetvédelmi

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

OLCSÓ HÚSNAK... Az európai ipari. állattenyésztés hatásai a világ szegényeire és a környezetre NITRÁTOS TALAJVÍZ VIDÉKI MUNKAHELYEK MEGSZÛNÉSE

OLCSÓ HÚSNAK... Az európai ipari. állattenyésztés hatásai a világ szegényeire és a környezetre NITRÁTOS TALAJVÍZ VIDÉKI MUNKAHELYEK MEGSZÛNÉSE OLCSÓ HÚSNAK... NITRÁTOS TALAJVÍZ A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG CSÖKKENÉSE MEGBETEGEDÉSEK SZÁMÁNAK NÖVEKEDÉSE VIDÉKI MUNKAHELYEK MEGSZÛNÉSE TÁPANYAG-KÖRFORGÁS MEGSZAKADÁSA TEJPOR-DÖMPING AFRIKÁBAN ERDÔIRTÁS AMAZÓNIÁBAN

Részletesebben

Természetvédelem és ökológiai gazdálkodás A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg Projekt címe: Környezettudatos kampány a magyar

Részletesebben

Fenntartható a permetezés?

Fenntartható a permetezés? Levegõ Füzetek Fenntartható a permetezés? Pál János, Simon Gergely Budapest, 2008. Levegô Füzetek Fenntartható a permetezés? Írta: Pál János, Simon Gergely Kiadja a Levegô Munkacsoport Felelôs kiadó: Lukács

Részletesebben

Egyedülálló készítmények az egészségért

Egyedülálló készítmények az egészségért Egyedülálló készítmények az egészségért Útmutató a Dr. Rath sejttápanyag-készítmények eredményes alkalmazásához Dr. Rath Health Programs B.V. Dr. Rath Health Programs B.V. Postbus 657 6400 AR Heerlen Hollandia

Részletesebben

BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREK: A NÖVÉNYTERMESZTÉSI BIOTECHNOLÓGIA SZABÁLYOZÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREK: A NÖVÉNYTERMESZTÉSI BIOTECHNOLÓGIA SZABÁLYOZÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREK: A NÖVÉNYTERMESZTÉSI BIOTECHNOLÓGIA SZABÁLYOZÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREK: A NÖVÉNYTERMESZTÉSI BIOTECHNOLÓGIA SZABÁLYOZÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN A fogyasztókat

Részletesebben

Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia - Megalapozó dokumentáció

Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia - Megalapozó dokumentáció Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia - Megalapozó dokumentáció Vidékfejlesztési Minisztérium 2013 1 Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Megalapozó dokumentáció ELŐSZÓ... 4 BEVEZETÉS... 5 1. AZ ÉLELMISZERLÁNC

Részletesebben

Részletek. 2006. november 2-án 13 órakor tartott

Részletek. 2006. november 2-án 13 órakor tartott OKB, 2006. 11. 2. 1 Részletek az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának 562-es számú tárgyalótermében, 2006. november 2-án 13 órakor tartott a GM-növények hazai engedélyezéséről szóló kerekasztal-beszélgetés

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS A TERMÉKFELELŐSSÉG VIZS- GÁLATA A FELDOLGOZOTT ÉS FELDOLGOZATLAN MEZŐGAZ- DASÁGI TERMÉKEK KÖRÉBEN 4 CÉLKITŰZÉSEINK

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS A TERMÉKFELELŐSSÉG VIZS- GÁLATA A FELDOLGOZOTT ÉS FELDOLGOZATLAN MEZŐGAZ- DASÁGI TERMÉKEK KÖRÉBEN 4 CÉLKITŰZÉSEINK Szakács Attila 1 Szakács Zsolt 2 Zéman Zoltán 3 Szolnoki Tudományos Közlemények XVI. Szolnok, 2012 A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS A TERMÉKFELELŐSSÉG VIZS- GÁLATA A FELDOLGOZOTT ÉS FELDOLGOZATLAN MEZŐGAZ- DASÁGI

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve A 2009. évi felülvizsgált változat tervezete (2. változat) 2009.

Részletesebben

GAK 2004. pályázat (kivonat)

GAK 2004. pályázat (kivonat) GAK 2004. pályázat (kivonat) A projektvezető szervezet neve: VIRECO Gyártó, Fejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A projektvezető neve: Dr.Radnai György A projekt címe: Szójamentes, új növényi alapú

Részletesebben

Az aflatoxin szennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban

Az aflatoxin szennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban 1 Az aflatoxin szennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban Szerkesztette: Szeitzné Szabó Mária Frecskáné Csáki Katalin Készítette: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Részletesebben