PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015"

Átírás

1 PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015 Általános patológia 1. Hullajelenségek. 2. A sejtkárosodás és a sejthalál patológiája. 3. Necrosis. Apoptosis. 4. Adaptációk: hypertrophia, hyperplasia, atrophia, metaplasia. Elmeszesedés. 5. Intracellularis accumulatiók. Pigmentek. 6. Hyperaemiák, oedema. 7. Vérzés. 8. Thrombosis. 9. Embolia. 10. Disszeminált intravascularis coagulatio. Waterhouse-Friderichsen sy. Shock. 11. Heveny gyulladás okai, kimenete. Heveny bakteriális gyulladás. 12. Baktériumok a vérben. Szisztémás gyulladásos válaszreakció syndroma és sepsis. A neutrophil granulocyták funkciózavarai. 13. A heveny gyulladás morfológiai felosztása. Heveny savós, ill. fibrines gyulladás. 14. Heveny gennyes gyulladás. 15. Heveny vérzéses, necrotizáló, álhártyás, ill. proliferációt előidéző gyulladás. A baktériumok és a virusok okozta gyulladás összehasonlítása. 16. Az idült gyulladás okai, morfológiai felosztása. Macrophagok. 17. Granulatiós szövet, fibrosis. Granulomatosus gyulladás. Kereksejtes beszűrődés. 18. Exsudatióval, fibrosissal, kifekélyesedéssel járó idült gyulladás. 19. Regeneratio. Gyógyulás kötőszövetképződéssel. 20. Sebgyógyulás. Keloid. 21. Az antigén felismerése. T-lymphocyták és természetes ölő sejtek. 22. B-lymphocyták és plasmasejtek. 23. I-es típusú hypersensitivitás. Eosinophil granulocyták. Mastocyták. 24. II-es, III-as és IV-es típusú hypersensitivitás. 25. A veseátültetés patológiája. 26. Autoimmun betegségek. 27. Immunhiányos állapotok. 28. A daganatok szerkezete és nevezéktana. 29. A daganatok csoportosítása a biológiai viselkedés szerint. Cachexia. 30. A daganatok makro- és mikroszkópos jellegzetességei. A rosszindulatú daganatok epidemiológiája. 31. Rosszindulatú daganatra hajlamosító tényezők.

2 32. A rosszindulatú daganatok terjedése. 33. A jóindulatú hámdaganatok. 34. A carcinomák általános jellemzői, szöveti tipusai. Adenocarcinoma. 35. Laphámrák. Carcinoma basocellulare. Nasopharyngealis carcinoma. 36. A melanocyták daganatai. 37. A carcinogenesis általános jellemzői. A malignus fenotipus. A daganatok keletkezésének a folyamatábrája. 38. A malignus fenotipus nem javítja a DNS-t, kikerüli a programozott sejthalál ösvényt és végtelenül osztódik. 39. A malignus fenotipus proliferációt serkentő fehérjéket állít elő és nem reagál a proliferációt gátló jelekre Kémiai carcinogenesis és foglalkozási rákok. 41. Radioaktív sugárzás, UV-sugárzás, vírusok és baktériumok szerepe a carcinogenesisben. Tumor immunitás. 42. A daganatok klinikai vonatkozásai. Paraneoplasiás syndromák. 43. A daganatok kórjóslata - grádus, stádium. Eltávolított rosszindulatú daganat patológiai lelete. A daganatdiagnosztika morfológiai módszerei. 44. Amyloidosis. 45. A hosszantartó ágyban fekvés patológiája. 46. A dohányzás patológiája. 47. Az alkoholfogyasztás patológiája. 48. Cystás fibrosis. Protein-energia malnutríció. 49. Az elhízás pathológiája. A metabolikus syndroma. 50. Az öregedés és az időskor patológiája. 51. A cukorbetegség fogalma, csoportosítása, pathogenesise, metabolikus jellemzői. 52. A cukorbetegség hosszútávú szövődményei. Részletes pathológia 53. Arteriosclerosis. Atherosclerosis. 54. Atherosclerosis következményei. 55. Aorta aneurysmák. Dissectio aortae. 56. Benignus essentialis magasvérnyomás betegség. 57. Malignus essentialis magasvérnyomás-betegség. Másodlagos hypertoniák. 58. Vasculitisek osztályozása. Vasculitis a nagy és a középnagy erekben. 59. Vasculitis a kiserekben. 60. A vénák betegségei. 61. Érdaganatok. 62. Szívhypertrophia. Pangásos szívelégtelenség általános jellemzői. Heveny, ill. idült balszívfél elégtelenség. 63. Heveny, ill. idült jobbszívfél elégtelenség. Hypertoniás szívbetegség.

3 64. Az ischaemiás szívbetegség felosztása. Acut transmuralis myocardialis infarctus. 65. Subendocardiális infarctus. Idült ischaemiás szívbetegség. 66. Felnőttkori szívbillentyű betegségek okai, következményei. Degeneretív billentyűbetegségek. Rheumás láz és rheumás szívbetegség. 67. Infectiv endocarditis. Nem-bakterialis thromboticus endocarditis. A műbillentyű beültetés patológiája. 68. Cardiomyopathia. 69. Myocarditis. 70. Congenitalis vitiumok. 71. A pericardium betegségei. A szív és a pericardium daganatai. 72. Hirtelen halál felnőttkorban. 73. Atelectasia. Tüdővizenyő. 74. Újszülöttkori respiratiós distress syndroma (IRDS). 75. Acut respiratiós distress syndroma (ARDS). Légzési elégtelenség. 76. Pulmonalis thromboembolia. Pulmonalis hypertonia. 77. A diffúz obstruktív tüdőbetegségek felosztása. Bronchiectasia. 78. Chronicus bronchitis. 79. Emphysema. 80. Asthma bronchiale. Bronchus stenosis. 81. Pneumoconiosisok. 82. Idült restrictív (interstitialis) tüdőbetegségek. 83. Sarcoidosis. 84. Acut bacteriális pneumoniák. 85. Tüdőtályog. Atypusos tüdőgyulladások. 86. Tuberculosis. 87. Légzőrendszeri fertőzések: bronchitis, bronchiolitis. A pleura betegségei. 88. A tüdő daganatai. 89. Az orr, a melléküregek, a nasopharynx és a gége betegségei 90. A glomeruláris betegségek általános jellemzői, a glomerulonephritisek pathogenesise. 91. Nephrosis syndromát okozó glomeruláris betegségek. 92. Nephritis syndromát okozó glomeruláris betegségek. Félholdas glomerulonephritis. 93. Haematuriát okozó glomeruláris betegségek. Idült sclerotisáló glomerulonephritis. 94. Veseelváltozások diabetesben. 95. Thromboticus microangiopathia. 96. Heveny veseelégtelenség felosztása. Acut tubularis necrosis. 97. Gyógyszer-okozta tubulointerstitialis nephritis. Veseelváltozások myelomában.

4 98. Heveny pyelonephritis. Reflux nephropathia. 99. Idült pyelonephritis Vesekövesség. Húgyutak elzáródása. Hydronephrosis Az a. renalis betegségei. Veseinfarctus. A kisarteriák és az arteriolák betegségei: felosztás Cystás vesebetegségek Az idült veseelégtelenség patológiája A vese daganatai A szájüreg congenitalis megbetegedései. A fog és a fogágy betegségei A száj- és garatnyálkahártya gyulladásai, reaktív proliferációi A szájnyálkahártya praecarcinomás állapotai és daganatai A nyálmirigyek gyulladásos betegségei. Sialolithiasis A nyálmirigyek daganatai A nyelőcső nem-daganatos betegségei A nyelőcső daganatai Gastritis Fekélybetegség (acut és chronicus pepticus fekély) A gyomor hámdaganatai Vascularis bélbetegségek. Angiodysplasia Idiopathiás gyulladásos bélbetegség Hasmenés. Enterocolitis A malabsorptio patológiája. Vastagbél diverticulosis Vékony- és vastagbél polypok, polyposis A colorectalis rák. Haematochezia Az appendix betegségei Carcinoid tumorok, a gastrointestinalis rendszer lymphomái, stromalis tumorai A gyomor, a belek, az anus veleszületett betegségei Ileus Peritonitis. A hashártya daganatai Icterus Májelégtelenség. A cirrhosis definiciója, felosztása, következményei Az acut virus hepatitis morfológiája Az idült virus hepatitis morfológiája Alkoholos májkárosodás Vascularis, ill. toxicus májkárosodás Cirrhosishoz vezető biliaris, intrahepaticus és egyéb ritkábban előforduló chronicus májbetegségek A máj daganatai Az epehólyag és az epeutak nem-daganatos betegségei Az epehólyag és az epeutak daganatai Heveny pancreatitis.

5 137. Idült pancreatitis Pancreas rák, szigetsejtes tumorok Anaemiák. Aplasticus anaemia A myeloid daganatok felosztása. Acut myeloid leukaemia A chronicus myeloproliferativ betegségek felosztása. Myelodysplasiás syndromák Idült myeloid leukaemia Polycythaemia vera. Essentialis thrombocytosis. Myelofibrosis A lymphoid daganatok felosztása. A nem-hodgkin lymphomák általános jellegzetességei Chronicus lymphoid leukaemia. Köpenysejtes lymphoma. Follicularis lymphoma. Marginális zóna lymphoma B-, ill. T-acut lymphoblastos leukaemia. Diffus nagy B-sejtes lymphoma. Burkitt lymphoma Hodgkin lymphoma Myeloma multiplex Lymphadenitis Mononucleosis infectiosa Splenomegalia. Thymoma A központi idegrendszer patológiai rekciói. Agyvizenyő, beékelődés Hydrocephalus Az idegrendszer traumás elváltozásai Hypoxiás encephalopathia. Agyi infarctus Hypertensiv cerebrovascularis betegség. Agyvérzés Nem-traumás subarachnoidalis vérzés Demyelinisatiós betegségek A neurodegenerativ betegségek általános jellegzetességei, felosztása. Alzheimer kór. A dementiák okai Parkinsonismus és Parkinson kór Amyotrophiás laterális sclerosis. Creutzfeldt-Jakob kór A központi idegrendszer fertőzéses betegségei: általános jellemzők. Leptomeningitis. Agytályog Víralis és gombás encephalitis Gliomák Medulloblastoma. Az agy áttéti daganatai. Agydaganatok klinikai jellegzetességei. Meningioma. Schwannoma. Neuroblastoma Az idegrendszer toxikus és szerzett metabolikus betegségei. Foetalis alkohol szindróma Az idegrendszer fejlődési rendellenességei. Perinatalis agyi károsodás Systemás lupus erythematosus Rheumatoid arthritis és egyéb autoimmun arthritisek Scleroderma.

6 171. Nem-fertőzéses myositisek. Kevert kötőszöveti betegség A húgyutak és a húgyhólyag daganatai A húgyhólyag nem-daganatos betegségei A penis és a férfi urethra betegségei A dülmirigy gyulladása. Hyperplasia nodosa prostatae Carcinoma prostatae A here és a mellékhere nem-daganatos megbetegedései. Férfi infertilitás A here daganatai Az emlő jóindulatú betegségei. A férfi emlő elváltozásai Az emlő daganatai A vulva és a vagina pathológiája A cervix uteri betegségei Az endometrium betegségei A myometrium betegségei Az ovarium és a tuba uterina nem-daganatos megbetegedései A petefészek daganatai A terhesség patológiája A hypophysis daganatai Hypopituitarismus A mellékvesevelő patológiája A mellékvesekéreg hyperfunctiós állapotai A mellékvesekéreg hypofunctiós állapotai Hypothyreosis. Strumák Hyperthyreosis. Graves-Basedow kór Thyreoiditisek A pajzsmirigy daganatai A mellékpajzsmirigy patológiája. Multiplex endocrin neoplasia Osteoporosis. Renalis osteodystrophia Csonttörés. Osteomyelitis. Osteonecrosis A csontok daganatai Az izületek betegségei (kivéve: rheumatoid arthritis és egyéb autoimmun arthritis) Lágyrészdaganatok.

Orvosi pszichológia III. 20 41. Orvosi szociológia 7 8 3fgy 41 Orvosi antropológia 15 3fgy 43 Összesen: 203 26 173 166 30 188 402 384

Orvosi pszichológia III. 20 41. Orvosi szociológia 7 8 3fgy 41 Orvosi antropológia 15 3fgy 43 Összesen: 203 26 173 166 30 188 402 384 Tantárgy I. félév II. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Pathológia I. 33 45 K 15 Pathológia II. 42 45 Sz 18 Klinikai biokémia I. 29 14 5fgy 13 Klinikai biokémia II. 45 30 Sz 14 Klinikai fiziológia

Részletesebben

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2014/2015

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2014/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KÓRÉLETTANI INTÉZET Igazgató: Prof.Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár Szeged, Semmelweis u. 1., Pf. 427., 6701 Tel:06-62-545-994, fax 06-62-545-710

Részletesebben

Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14. Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21. Immunológia 38* 2 8 5fgy 23. Orvosi mikrobiol. 15 30 Sz 25

Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14. Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21. Immunológia 38* 2 8 5fgy 23. Orvosi mikrobiol. 15 30 Sz 25 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Klinikai biokémia 11 6 10 6 K 13 Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14 Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21 Immunológia 38* 2 8 5fgy 23 Orvosi mikrobiol.

Részletesebben

Kórélettani Intézet Kórélettan és klinikai laboratóriumi diagnosztika Kollokviumi és szigorlati tételek 2006/2007. tanév

Kórélettani Intézet Kórélettan és klinikai laboratóriumi diagnosztika Kollokviumi és szigorlati tételek 2006/2007. tanév Kórélettani Intézet Kórélettan és klinikai laboratóriumi diagnosztika Kollokviumi és szigorlati tételek 2006/2007. tanév 1. A szívelégtelenség kórélettana Az elő és utóterhelés, valamint a kontraktilitás

Részletesebben

Rövid sebészeti diagnosztika

Rövid sebészeti diagnosztika P. A. Grace N. R. Borley Rövid sebészeti diagnosztika P. A. Grace N. R. Borley Rövid sebészeti diagnosztika Pierce A. Grace MCh, FRCSI, FRCS Professor of Surgical Science University of Limerick Limerick

Részletesebben

EURÓPAI SZAKVIZSGA KÖVETELMÉNYEK

EURÓPAI SZAKVIZSGA KÖVETELMÉNYEK 3.2.1. Kardiovaszkuláris sürgősség felnőtt és gyermekkorban - Aritmiák - Veleszületett szívrendellenességek - Kontraktilitási zavarok, pumpafunkció és cardiomyopathia, congestiv szívelégtelenség, akut

Részletesebben

A Szigorló modul tárgyai (kötelező tárgyak)

A Szigorló modul tárgyai (kötelező tárgyak) Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ÁLTALÁNOS ORVOS SZAK TANREND 2014/2015 A Szigorló modul tárgyai (kötelező tárgyak) 1 2 11. szemeszter OOS-BEL... Belgyógyászat... 4 OOS-CSO... Családorvostani

Részletesebben

Irányelvek a funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez

Irányelvek a funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez Irányelvek a funkcióképesség, a fogyatékosság és a megváltozott munkaképesség véleményezéséhez Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Budapest, 2004 Egészségügyi,

Részletesebben

BNO - köznyelvi megnevezései

BNO - köznyelvi megnevezései BNO - köznyelvi megnevezései 2006. december Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet A00 Kolera A01 Hastífusz és paratífusz A02 Egyéb salmonella fertőzések A03 Shigellosis (vérhas) A04 Other bacterial intestinal

Részletesebben

Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben

Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben Autoimmun kötőszöveti betegségek. Diagnosztikus lépések szisztémás kötőszöveti betegségekben dr.temesszentandrási György SE. III.Belgyógyászati Klinika Polyszisztémás autoimmun betegségek Systemás lupus

Részletesebben

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok A B C D E F 1. Betegségcso Betegsé port Betűj Szá g megnevezése el mjel BNO kódja Betegség megnevezése Súlyosság foka 2. Hallási

Részletesebben

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok 1. Betegségcso port megnevezése 2. Hallási fogyatékos 3. Értelmi fogyatékos 4. Látási fogyatékos A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok I. Rész A B C D E F Betűje l

Részletesebben

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2008.02.01-tıl)

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2008.02.01-tıl) A0290 Salmonella fertızés A0390 Shigellosis A0490 Baktériumok által okozott bélfertızés A0590 Bakteriális ételmérgezés, A0670 Bır amoebiasis A0690 Amoebiasis A0790 Protozoon bélbetegség A0840 Vírusos bélfertızés

Részletesebben

b) Klinikum, betegségenként okok, felosztás, tünetek, diagnosztika, prognózis c) Betegségenkénti terápia, betegségmegel zés

b) Klinikum, betegségenként okok, felosztás, tünetek, diagnosztika, prognózis c) Betegségenkénti terápia, betegségmegel zés Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápoló Szak Szóbeli záróvizsga tételsor 2010/2011. tanév A tételek négy, az értékelésnél azonos súllyal figyelembe veendő alegységből állnak. Az alapozó élettudományi

Részletesebben

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2006.07.01-tıl)

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2006.07.01-tıl) A0290 Salmonella fertızés A0390 Shigellosis A0490 Baktériumok által okozott bélfertızés A0590 Bakteriális ételmérgezés, A0670 Bır amoebiasis A0690 Amoebiasis A0790 Protozoon bélbetegség A0840 Vírusos bélfertızés

Részletesebben

HBCs - köznyelvi megnevezései

HBCs - köznyelvi megnevezései - köznyelvi megnevezései 2006. október Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megnevezése 01P 001A Speciális intracranialis műtétek 18 év felett, nem trauma miatt Nem baleset miatt végzett koponyán belüli

Részletesebben

HBCs - köznyelvi megnevezései. 2006. október

HBCs - köznyelvi megnevezései. 2006. október HBCs - köznyelvi megnevezései 2006. október Főcsoport HBCs kód HBCs megnevezése "laikus név" 01P 001A Speciális intracranialis műtétek 18 év Nem baleset miatt végzett koponyán belüli különleges műtétek

Részletesebben

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa 69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa Glomerulus változás glomerulonephritisben: Nephritisben a glomerulus károsodások döntően

Részletesebben

Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez

Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez I. Radiológia Vezérfonal szakvizsgához való felkészüléshez 1. A képalkotó eljárások fogalma, módozatai Képalkotás: egy szemmel nem látható fizikai jelenség segítségével az élő szervezet nem optikai jellegű

Részletesebben

2. Hallási fogyatékos K 2 H90 Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés A hallásküszöbérték a H900 Kétoldali vezetéses hallásvesztés

2. Hallási fogyatékos K 2 H90 Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés A hallásküszöbérték a H900 Kétoldali vezetéses hallásvesztés 1. melléklet az 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelethez A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok I. Rész A B C D E F 1. Betegségcsoport Betegség BNO Betűjel Számjel megnevezése

Részletesebben

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2006.10.01-tıl)

Tiltott fıdiagnózisok listája (Érv.: 2006.10.01-tıl) A0290 Salmonella fertızés A0390 Shigellosis A0490 Baktériumok által okozott bélfertızés A0590 Bakteriális ételmérgezés, A0670 Bır amoebiasis A0690 Amoebiasis A0790 Protozoon bélbetegség A0840 Vírusos bélfertızés

Részletesebben

dr Gergely Péter egyetemi tanár

dr Gergely Péter egyetemi tanár Autoimmun betegségek dr Gergely Péter egyetemi tanár Infekció Külső környezeti hatások Inflammáció Sejthalál Autoimmunitás Genetikai háttér GÓCBETEGSÉG ÉS AUTOIMMUNITÁS AZ INFEKTÍV ÁGENSEK (PARAZITÁK)

Részletesebben

A 2009.09.01. és 2009.10.31. között hatályos szöveg

A 2009.09.01. és 2009.10.31. között hatályos szöveg 29/2009. (VIII. 14.) EüM rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról A 2009.09.01. és 2009.10.31. között

Részletesebben

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. I n d o k o l á s

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. I n d o k o l á s I n d o k o l á s A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozat melléklete előírja a tartós betegség, illetve súlyos fogyatékosság igazolásához kapcsolódó

Részletesebben

Dr Végh Judit Klinikai Immunológiai Tanszék Belgyógyászati Intézet

Dr Végh Judit Klinikai Immunológiai Tanszék Belgyógyászati Intézet MÁSODLAGOS IMMUNHIÁNYOS ÁLLAPOTOK Dr Végh Judit Klinikai Immunológiai Tanszék Belgyógyászati Intézet DEFINÍCIÓ olyan betegségek vagy állapotok, melyekben az immundefektus az alapbetegség/állapot következménye,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LVI. ÉVFOLYAM 15. SZÁM 2089-2208. OLDAL 2006. augusztus 31. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1008 FT TARTALOM I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 2009. december 29-én hatályos szöveg 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről A Kormány

Részletesebben

14. Az endocrin rendszer pathologiája II.

14. Az endocrin rendszer pathologiája II. ENDOCRIN RENDSZER PATHOLOGIÁJA THYREOIDITIS PAJZSMIRIGY Hashimoto thyreoiditis Hashimoto thyroiditist a pajzsmirigy autoantiestekkel szembeni saját toleranciájának összeroppanása okozza. Hypothyreosis

Részletesebben