PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015"

Átírás

1 PATOLÓGIA SZIGORLATI TÉTELSOR általános orvostanhallgatók részére 2014/2015 Általános patológia 1. Hullajelenségek. 2. A sejtkárosodás és a sejthalál patológiája. 3. Necrosis. Apoptosis. 4. Adaptációk: hypertrophia, hyperplasia, atrophia, metaplasia. Elmeszesedés. 5. Intracellularis accumulatiók. Pigmentek. 6. Hyperaemiák, oedema. 7. Vérzés. 8. Thrombosis. 9. Embolia. 10. Disszeminált intravascularis coagulatio. Waterhouse-Friderichsen sy. Shock. 11. Heveny gyulladás okai, kimenete. Heveny bakteriális gyulladás. 12. Baktériumok a vérben. Szisztémás gyulladásos válaszreakció syndroma és sepsis. A neutrophil granulocyták funkciózavarai. 13. A heveny gyulladás morfológiai felosztása. Heveny savós, ill. fibrines gyulladás. 14. Heveny gennyes gyulladás. 15. Heveny vérzéses, necrotizáló, álhártyás, ill. proliferációt előidéző gyulladás. A baktériumok és a virusok okozta gyulladás összehasonlítása. 16. Az idült gyulladás okai, morfológiai felosztása. Macrophagok. 17. Granulatiós szövet, fibrosis. Granulomatosus gyulladás. Kereksejtes beszűrődés. 18. Exsudatióval, fibrosissal, kifekélyesedéssel járó idült gyulladás. 19. Regeneratio. Gyógyulás kötőszövetképződéssel. 20. Sebgyógyulás. Keloid. 21. Az antigén felismerése. T-lymphocyták és természetes ölő sejtek. 22. B-lymphocyták és plasmasejtek. 23. I-es típusú hypersensitivitás. Eosinophil granulocyták. Mastocyták. 24. II-es, III-as és IV-es típusú hypersensitivitás. 25. A veseátültetés patológiája. 26. Autoimmun betegségek. 27. Immunhiányos állapotok. 28. A daganatok szerkezete és nevezéktana. 29. A daganatok csoportosítása a biológiai viselkedés szerint. Cachexia. 30. A daganatok makro- és mikroszkópos jellegzetességei. A rosszindulatú daganatok epidemiológiája. 31. Rosszindulatú daganatra hajlamosító tényezők.

2 32. A rosszindulatú daganatok terjedése. 33. A jóindulatú hámdaganatok. 34. A carcinomák általános jellemzői, szöveti tipusai. Adenocarcinoma. 35. Laphámrák. Carcinoma basocellulare. Nasopharyngealis carcinoma. 36. A melanocyták daganatai. 37. A carcinogenesis általános jellemzői. A malignus fenotipus. A daganatok keletkezésének a folyamatábrája. 38. A malignus fenotipus nem javítja a DNS-t, kikerüli a programozott sejthalál ösvényt és végtelenül osztódik. 39. A malignus fenotipus proliferációt serkentő fehérjéket állít elő és nem reagál a proliferációt gátló jelekre Kémiai carcinogenesis és foglalkozási rákok. 41. Radioaktív sugárzás, UV-sugárzás, vírusok és baktériumok szerepe a carcinogenesisben. Tumor immunitás. 42. A daganatok klinikai vonatkozásai. Paraneoplasiás syndromák. 43. A daganatok kórjóslata - grádus, stádium. Eltávolított rosszindulatú daganat patológiai lelete. A daganatdiagnosztika morfológiai módszerei. 44. Amyloidosis. 45. A hosszantartó ágyban fekvés patológiája. 46. A dohányzás patológiája. 47. Az alkoholfogyasztás patológiája. 48. Cystás fibrosis. Protein-energia malnutríció. 49. Az elhízás pathológiája. A metabolikus syndroma. 50. Az öregedés és az időskor patológiája. 51. A cukorbetegség fogalma, csoportosítása, pathogenesise, metabolikus jellemzői. 52. A cukorbetegség hosszútávú szövődményei. Részletes pathológia 53. Arteriosclerosis. Atherosclerosis. 54. Atherosclerosis következményei. 55. Aorta aneurysmák. Dissectio aortae. 56. Benignus essentialis magasvérnyomás betegség. 57. Malignus essentialis magasvérnyomás-betegség. Másodlagos hypertoniák. 58. Vasculitisek osztályozása. Vasculitis a nagy és a középnagy erekben. 59. Vasculitis a kiserekben. 60. A vénák betegségei. 61. Érdaganatok. 62. Szívhypertrophia. Pangásos szívelégtelenség általános jellemzői. Heveny, ill. idült balszívfél elégtelenség. 63. Heveny, ill. idült jobbszívfél elégtelenség. Hypertoniás szívbetegség.

3 64. Az ischaemiás szívbetegség felosztása. Acut transmuralis myocardialis infarctus. 65. Subendocardiális infarctus. Idült ischaemiás szívbetegség. 66. Felnőttkori szívbillentyű betegségek okai, következményei. Degeneretív billentyűbetegségek. Rheumás láz és rheumás szívbetegség. 67. Infectiv endocarditis. Nem-bakterialis thromboticus endocarditis. A műbillentyű beültetés patológiája. 68. Cardiomyopathia. 69. Myocarditis. 70. Congenitalis vitiumok. 71. A pericardium betegségei. A szív és a pericardium daganatai. 72. Hirtelen halál felnőttkorban. 73. Atelectasia. Tüdővizenyő. 74. Újszülöttkori respiratiós distress syndroma (IRDS). 75. Acut respiratiós distress syndroma (ARDS). Légzési elégtelenség. 76. Pulmonalis thromboembolia. Pulmonalis hypertonia. 77. A diffúz obstruktív tüdőbetegségek felosztása. Bronchiectasia. 78. Chronicus bronchitis. 79. Emphysema. 80. Asthma bronchiale. Bronchus stenosis. 81. Pneumoconiosisok. 82. Idült restrictív (interstitialis) tüdőbetegségek. 83. Sarcoidosis. 84. Acut bacteriális pneumoniák. 85. Tüdőtályog. Atypusos tüdőgyulladások. 86. Tuberculosis. 87. Légzőrendszeri fertőzések: bronchitis, bronchiolitis. A pleura betegségei. 88. A tüdő daganatai. 89. Az orr, a melléküregek, a nasopharynx és a gége betegségei 90. A glomeruláris betegségek általános jellemzői, a glomerulonephritisek pathogenesise. 91. Nephrosis syndromát okozó glomeruláris betegségek. 92. Nephritis syndromát okozó glomeruláris betegségek. Félholdas glomerulonephritis. 93. Haematuriát okozó glomeruláris betegségek. Idült sclerotisáló glomerulonephritis. 94. Veseelváltozások diabetesben. 95. Thromboticus microangiopathia. 96. Heveny veseelégtelenség felosztása. Acut tubularis necrosis. 97. Gyógyszer-okozta tubulointerstitialis nephritis. Veseelváltozások myelomában.

4 98. Heveny pyelonephritis. Reflux nephropathia. 99. Idült pyelonephritis Vesekövesség. Húgyutak elzáródása. Hydronephrosis Az a. renalis betegségei. Veseinfarctus. A kisarteriák és az arteriolák betegségei: felosztás Cystás vesebetegségek Az idült veseelégtelenség patológiája A vese daganatai A szájüreg congenitalis megbetegedései. A fog és a fogágy betegségei A száj- és garatnyálkahártya gyulladásai, reaktív proliferációi A szájnyálkahártya praecarcinomás állapotai és daganatai A nyálmirigyek gyulladásos betegségei. Sialolithiasis A nyálmirigyek daganatai A nyelőcső nem-daganatos betegségei A nyelőcső daganatai Gastritis Fekélybetegség (acut és chronicus pepticus fekély) A gyomor hámdaganatai Vascularis bélbetegségek. Angiodysplasia Idiopathiás gyulladásos bélbetegség Hasmenés. Enterocolitis A malabsorptio patológiája. Vastagbél diverticulosis Vékony- és vastagbél polypok, polyposis A colorectalis rák. Haematochezia Az appendix betegségei Carcinoid tumorok, a gastrointestinalis rendszer lymphomái, stromalis tumorai A gyomor, a belek, az anus veleszületett betegségei Ileus Peritonitis. A hashártya daganatai Icterus Májelégtelenség. A cirrhosis definiciója, felosztása, következményei Az acut virus hepatitis morfológiája Az idült virus hepatitis morfológiája Alkoholos májkárosodás Vascularis, ill. toxicus májkárosodás Cirrhosishoz vezető biliaris, intrahepaticus és egyéb ritkábban előforduló chronicus májbetegségek A máj daganatai Az epehólyag és az epeutak nem-daganatos betegségei Az epehólyag és az epeutak daganatai Heveny pancreatitis.

5 137. Idült pancreatitis Pancreas rák, szigetsejtes tumorok Anaemiák. Aplasticus anaemia A myeloid daganatok felosztása. Acut myeloid leukaemia A chronicus myeloproliferativ betegségek felosztása. Myelodysplasiás syndromák Idült myeloid leukaemia Polycythaemia vera. Essentialis thrombocytosis. Myelofibrosis A lymphoid daganatok felosztása. A nem-hodgkin lymphomák általános jellegzetességei Chronicus lymphoid leukaemia. Köpenysejtes lymphoma. Follicularis lymphoma. Marginális zóna lymphoma B-, ill. T-acut lymphoblastos leukaemia. Diffus nagy B-sejtes lymphoma. Burkitt lymphoma Hodgkin lymphoma Myeloma multiplex Lymphadenitis Mononucleosis infectiosa Splenomegalia. Thymoma A központi idegrendszer patológiai rekciói. Agyvizenyő, beékelődés Hydrocephalus Az idegrendszer traumás elváltozásai Hypoxiás encephalopathia. Agyi infarctus Hypertensiv cerebrovascularis betegség. Agyvérzés Nem-traumás subarachnoidalis vérzés Demyelinisatiós betegségek A neurodegenerativ betegségek általános jellegzetességei, felosztása. Alzheimer kór. A dementiák okai Parkinsonismus és Parkinson kór Amyotrophiás laterális sclerosis. Creutzfeldt-Jakob kór A központi idegrendszer fertőzéses betegségei: általános jellemzők. Leptomeningitis. Agytályog Víralis és gombás encephalitis Gliomák Medulloblastoma. Az agy áttéti daganatai. Agydaganatok klinikai jellegzetességei. Meningioma. Schwannoma. Neuroblastoma Az idegrendszer toxikus és szerzett metabolikus betegségei. Foetalis alkohol szindróma Az idegrendszer fejlődési rendellenességei. Perinatalis agyi károsodás Systemás lupus erythematosus Rheumatoid arthritis és egyéb autoimmun arthritisek Scleroderma.

6 171. Nem-fertőzéses myositisek. Kevert kötőszöveti betegség A húgyutak és a húgyhólyag daganatai A húgyhólyag nem-daganatos betegségei A penis és a férfi urethra betegségei A dülmirigy gyulladása. Hyperplasia nodosa prostatae Carcinoma prostatae A here és a mellékhere nem-daganatos megbetegedései. Férfi infertilitás A here daganatai Az emlő jóindulatú betegségei. A férfi emlő elváltozásai Az emlő daganatai A vulva és a vagina pathológiája A cervix uteri betegségei Az endometrium betegségei A myometrium betegségei Az ovarium és a tuba uterina nem-daganatos megbetegedései A petefészek daganatai A terhesség patológiája A hypophysis daganatai Hypopituitarismus A mellékvesevelő patológiája A mellékvesekéreg hyperfunctiós állapotai A mellékvesekéreg hypofunctiós állapotai Hypothyreosis. Strumák Hyperthyreosis. Graves-Basedow kór Thyreoiditisek A pajzsmirigy daganatai A mellékpajzsmirigy patológiája. Multiplex endocrin neoplasia Osteoporosis. Renalis osteodystrophia Csonttörés. Osteomyelitis. Osteonecrosis A csontok daganatai Az izületek betegségei (kivéve: rheumatoid arthritis és egyéb autoimmun arthritis) Lágyrészdaganatok.

Patológia tételsor (2018/2019)

Patológia tételsor (2018/2019) Patológia tételsor (2018/2019) Általános patológia 1. A betegség fogalma. A patológia tárgya. A halál klinikai jelei. Hullajelenségek. 2. Reverzibilis és irreverzibilis sejtkárosodás. 3. Necrosis. Apoptosis.

Részletesebben

Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia

Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia 1. A sejtkárosodás okai, mechanizmusa, morphologiai elváltozásai. 2. Necrosis (okai, pathomechanismusa, morphologiai típusai).

Részletesebben

7. Hyperplasia, metaplasia, hypertrophia, atrophia fogalma, pathomechanismusa, szervi példák#

7. Hyperplasia, metaplasia, hypertrophia, atrophia fogalma, pathomechanismusa, szervi példák# ÁLTALÁNOS PATOLÓGIA I. HULLAJELENSÉGEK NECROSIS 1. Postmortális elváltozások, sejtkárosodás és sejthalál okai, mechanizmusa# 2. Necrosis makroszkópos és fénymikroszkópos jellemzői, típusai, szervi példák#

Részletesebben

PATOLÓGIA ÁLTALÁNOS PATHOLOGIA TÉTELEK

PATOLÓGIA ÁLTALÁNOS PATHOLOGIA TÉTELEK PATOLÓGIA ÁLTALÁNOS PATHOLOGIA TÉTELEK 1. Kórboncolásra-kórszövettanra vonatkozó rendelkezések; a kórbonctani osztály feladatköre, működési rendje. 2. A sejt ultrastruktúrájára vonatkozó alapismeretek.

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Szigorlati kérdések Endokrinológia Gasteroenterológia

Szigorlati kérdések Endokrinológia Gasteroenterológia Szigorlati kérdések Endokrinológia Cushing-szindroma Acromegália, gigantizmus Hyperprolatinaemia, prolactinoma Felnöttkori növekedési hormon hiány Diabetes insipidus Hypophysis hypofunctio Addison kór

Részletesebben

Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14. Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21. Immunológia 38* 2 8 5fgy 23. Orvosi mikrobiol. 15 30 Sz 25

Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14. Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21. Immunológia 38* 2 8 5fgy 23. Orvosi mikrobiol. 15 30 Sz 25 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Klinikai biokémia 11 6 10 6 K 13 Pathológia 33 45 K 38 30 Sz 14 Klinikai Fiziológia 3 17 18 K 21 Immunológia 38* 2 8 5fgy 23 Orvosi mikrobiol.

Részletesebben

Microcytaer anaemiák

Microcytaer anaemiák Microcytaer anaemiák Herszényi László MTA doktora Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. február 19. I. Fokozott vvt-pusztulás a. Haemolysis II. Csökkent vvt-képzés a. Hgb-szintézis zavara

Részletesebben

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása Az NPCRIZ termékek komplex alkalmazása D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev Vándor Anna fordítása Tartalomjegyzék A szív- és érrendszer patológiája...4 Arteriális hypertensio, neurocirkulatiós dystonia... 4

Részletesebben

FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI

FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI Rhinitis acut rhinitis ( közönséges nátha") adeno-, echo-, és rhinovirusok okozzák vérbő és vizenyős orrnyálkahártya bőséges catarrhalis orrfolyással Továbbterjedhet, társuló pharingotonsillitist

Részletesebben

Orvosi pszichológia III. 20 41. Orvosi szociológia 7 8 3fgy 41 Orvosi antropológia 15 3fgy 43 Összesen: 203 26 173 166 30 188 402 384

Orvosi pszichológia III. 20 41. Orvosi szociológia 7 8 3fgy 41 Orvosi antropológia 15 3fgy 43 Összesen: 203 26 173 166 30 188 402 384 Tantárgy I. félév II. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Pathológia I. 33 45 K 15 Pathológia II. 42 45 Sz 18 Klinikai biokémia I. 29 14 5fgy 13 Klinikai biokémia II. 45 30 Sz 14 Klinikai fiziológia

Részletesebben

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Konzulens: Dr. Abonyi Margit 1. Krónikus B hepatitis 2. Krónikus C hepatitis 3. HCV okozta glomerulonephritisek 4. Extrahepatikus

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KUNSZENTMIKLÓSI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató

Részletesebben

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KISKUNHALASI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató adatok

Részletesebben

Pathologia minimumkérdések 2. félév

Pathologia minimumkérdések 2. félév Pathologia minimumkérdések 2. félév 1. Szervi elváltozások diabetes mellitusban Angiopathia Nephropathia Retinopathia Polyneuropathia 2. Diabeteses nephropathia elemei Glomerulopathia Macro- és microangiopathia

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 1 0 0 1 1 1 4 5 9 18 20 26 38 27 18 21 190 C00 C01

Részletesebben

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Gyógyszertechnológia 30 120 5fgy 30 120 5fgy 4 K K Orvosbiológia III. 39 13 Sz 20 Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22 Gyógyszer.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 01 ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 01 ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 01 ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló

Részletesebben

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata

A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata A vese és a vizeletelvezető rendszer betegségeinek vizsgálata Dr. Igaz Péter Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika A vesebetegségek vezető tünetei 1. Általános tünetek: gyengeség, fáradtság, étvágytalanság,

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés I./6. fejezet: Praeblastomatosisok Zalatnai Attila A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a praeblastomatosisok fogalmával, és lehetséges megjelenési formáival. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Végstádiumú vesebetegség A veseerek betegségei Glomerularis betegségek Tubulointerstitialis betegségek

Tartalomjegyzék. Végstádiumú vesebetegség A veseerek betegségei Glomerularis betegségek Tubulointerstitialis betegségek Vesebetegségek Tartalomjegyzék Végstádiumú vesebetegség A veseerek betegségei Glomerularis betegségek Tubulointerstitialis betegségek Tartalomjegyzék Végstádiumú vesebetegség A veseerek betegségei Glomerularis

Részletesebben

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei

Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei Vesebetegségek tünettana, klinikai szindrómák. A veseműködés vizsgálómódszerei 1 Kórelőzmény Család: vesebetegség vesekövesség hypertonia cukorbetegség fejlődési rendellenesség Beteg: fentieken kívül:

Részletesebben

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011.

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. Szövődmények Meghatározás: a műtéti eljárás alatt vagy után jelentkező klinikai eltérés az elvárt normális események folyamatától,

Részletesebben

Analgetikumok vesekárosító hatása

Analgetikumok vesekárosító hatása Analgetikumok vesekárosító hatása Nagy Judit Harkány, 2010. Előadás vázlata Leggyakoribb vesekárosító analgetikumok Vesekárosodásra hajlamosító tényezők Analgetikumok okozta vesekárosodások leggyakoribb

Részletesebben

Fejlıdési rendellenesség. Tételek. Ureter elzáródás, tágulat

Fejlıdési rendellenesség. Tételek. Ureter elzáródás, tágulat Tételek 68. A vesemedence tágulata. Vesemedence-gyulladás 69. Húgykövesség kialakulásának patológiai háttere és a csatlakozó kórformák. 70. A húgyhólyag kóros elváltozásai, húgyhólyaggyulladás Fejlıdési

Részletesebben

Herend lakosságának egészségi állapota

Herend lakosságának egészségi állapota ÁLLAMI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TISZTIORVOSI SZOLGÁLAT KÖZÉP DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS INTÉZETE VESZPRÉM Herend lakosságának egészségi állapota 2010. 1 Demográfia Herend város lakosságszáma 2010. január 1-jén 3 447

Részletesebben

A DAGANATOK KLINIKAI VONATKOZÁSAI

A DAGANATOK KLINIKAI VONATKOZÁSAI A DAGANATOK KLINIKAI VONATKOZÁSAI A ROSSZINDULATÚ DAGANATOK EPIDEMIOLÓGIÁJA A gyakoriság az életkorral növekszik; csúcs: 60-70 éveseknél Magyarázat: a szomatikus sejtekben halmozódnak a mutációk + az immunrendszer

Részletesebben

Szakdolgozat témák 2014/2015 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika

Szakdolgozat témák 2014/2015 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Szakdolgozat témák 2014/2015 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Konzulens: Dr. Abonyi Margit Krónikus B hepatitis Krónikus C hepatitis HCV okozta glomerulonephritisek Extrahepatikus HCV fertőzés

Részletesebben

**** Főcsoport: 04 Légzőrendszeri betegségek

**** Főcsoport: 04 Légzőrendszeri betegségek **** Főcsoport: 04 Légzőrendszeri betegségek **** 04 1390 KÓDÚ HBCS TÖRÖLVE!!! **** 04 1391 Haemodinamikai instabilitással járó akut, masszív tüdőembolia kezelése rtpa kezeléssel I2601 BETEGSÉGEK Masszív

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

B 56 Májelégtelenség Etiológia: Chronicus májbetegségek (cirrhosis)

B 56 Májelégtelenség Etiológia: Chronicus májbetegségek (cirrhosis) A MÁJ PATHOLOGIÁJA B 56 Májelégtelenség Etiológia: Chronicus májbetegségek (cirrhosis) Fulminans májelégtelenség (hepatitis, intoxicatio, necrosis) Reye synd. Acut on chronic liver failure (ACLF) Jellemzői:

Részletesebben

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr. Palkó András A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Vizsgáló módszerek: natív röntgen (felvétel, átvilágítás, tomogr.) kontrasztanyagos röntgen (incl. angiographia) ultrahang (b-mód,

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2014/2015

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2014/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KÓRÉLETTANI INTÉZET Igazgató: Prof.Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár Szeged, Semmelweis u. 1., Pf. 427., 6701 Tel:06-62-545-994, fax 06-62-545-710

Részletesebben

A hasnyálmirigy anatómiája. Hasnyálmirigy. Kórbonctani elváltozások. Keringési rendellenességek. Kórbonctani elváltozások

A hasnyálmirigy anatómiája. Hasnyálmirigy. Kórbonctani elváltozások. Keringési rendellenességek. Kórbonctani elváltozások 2013 Hasnyálmirigy 30. tétel A hasnyálmirigy gyulladása és daganatai A kutyák cukorbetegségének patológiája A hasnyálmirigy anatómiája Endokrín rész Langerhans szigetek α - glukagon β inzulin (60-70%)

Részletesebben

November 10. A kongresszus megnyitása: 8:45 9:00 Prof. Dr. Wittmann Tibor, Prof. Dr. Forster Tamás

November 10. A kongresszus megnyitása: 8:45 9:00 Prof. Dr. Wittmann Tibor, Prof. Dr. Forster Tamás Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Napok keretében megszervezett belgyógyász szintentartó továbbképző tanfolyam Szervező: SZTE I.sz. Belgyógyászati Klinika November 10. A kongresszus megnyitása: 8:45

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT TOXIKOLÓGIA IMMUNOLÓGIA RHEUMATOLÓGIA

BELGYÓGYÁSZAT TOXIKOLÓGIA IMMUNOLÓGIA RHEUMATOLÓGIA BELGYÓGYÁSZAT TOXIKOLÓGIA 1. Toxikológiai alapismeretek, általános tennivalók, az intenzív kezelés módszerei. 2. Barbiturátok, antidepresszánsok és benzodiazepinek okozta mérgezések. 3. Szénmonoxid és

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek VédőHáló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás (termékkód: 15041) Nyomtatványszám: F 150410 01 1411 Jelen feltételek hatályba

Részletesebben

25. A tüdő patológiája II. A tüdő és a felső légut pathologiája

25. A tüdő patológiája II. A tüdő és a felső légut pathologiája TUBERCULOSIS (TBC; gümőkór) Általános jellemzők A fertőzés a Mycobacterium tuberculosis baktérium belégzésével jön létre A tbc a fejlődő országokban a fertőző betegségek okozta halálozás gyakori oka Fejlett

Részletesebben

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat Anaemia súlyossága Fokozat Súlyosság WHO érték (g/l) 0 norm. tartomány >/=110 1 enyhe 95-109 2 mérs. súlyos 80-94 3 súlyos 65-79 4 életveszélyes < 65 Anaemia (+ egyéb hematológiai eltérés) igen nem csv.

Részletesebben

Dr. Zalatnai Attila EPEHÓLYAG, EPEUTAK PATOLÓGIÁJA

Dr. Zalatnai Attila EPEHÓLYAG, EPEUTAK PATOLÓGIÁJA Dr. Zalatnai Attila EPEHÓLYAG, EPEUTAK PATOLÓGIÁJA AZ EPE FŐ ALKOTÓRÉSZEI epesavas sók bilirubin (conjugált, direkt!) cholesterin phospholipidek zsírsavak mucoproteinek calcium víz EPEKÖVESSÉG (CHOLELITHIASIS)

Részletesebben

Az I. Belklinika tantermében 16.00-kor vizsgáznak névsor szerint: Árgyelán János Miklós Márton

Az I. Belklinika tantermében 16.00-kor vizsgáznak névsor szerint: Árgyelán János Miklós Márton Kedves hallgatók! Az I. Belklinika tantermében 16.00-kor vizsgáznak névsor szerint: Árgyelán János Miklós Márton 16.25-től vizsgáznak névsor szerint: Nagy Nóra Zatykó Máté Megajánlott jegyet kapott: Móczár

Részletesebben

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek BI544 / 20141201 K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2014. december 1. A Vienna

Részletesebben

A hosszantartó ágyban fekvés pathologiája

A hosszantartó ágyban fekvés pathologiája A hosszantartó ágyban fekvés pathologiája Hosszantartó ágyban fekvés 5 megjósolható szövődmény alakul ki 1) Felfekvéses fekély Nyomási pontokon: sacrum, sarkak hanyatt fekvő betegnél A sacralis decubitus

Részletesebben

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tájékoztassa a munkahelyére érkező vendégeket a különféle szervekből nyert citológiai anyagok feldolgozásáról, diagnosztikára való előkészítéséről! Tájékoztatója során az alábbi szempontokra

Részletesebben

Hét Dátum Téma Előadó 1. szept. 9. kedd Gastrooesophagealis reflux betegség. Dr. Altorjay István

Hét Dátum Téma Előadó 1. szept. 9. kedd Gastrooesophagealis reflux betegség. Dr. Altorjay István BELGYÓGYÁSZATI INTÉZET C ÉPÜLET B ÉPÜLET GASZTROENTEROLÓGIA TANSZÉK, A ÉPÜLET ANYAGCSERE BETEGSÉGEK TANSZÉK Belgyógyászat 5., (Gasztroenterológia anyagcsere betegségek) AOBEL13A9 Kredit: 4 (V. évfolyam,

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2006-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 1 0 0 1 0 0 1 1 8 11 20 23 30 33 36 27

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2008-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 1 0 4 2 1 10 20 18 31 34 23 26

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Forró pontok a belgyógyászati és határterületi klinikai immunológiában 2009.09.17 2009.09.19. Kölcsey Ferenc Kongresszusi Központ, Debrecen Főszervező:

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17. 1 2002-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 2 5 C00

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató adatok

Részletesebben

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.04.18 C00 Az ajak rosszindulatú d. 1 1 0 0 2 0 2 1 5 4 5 14 15 21 35 40 19 11 176 C00 C01

Részletesebben

Differenciáltság és anaplasia. Differenciáltság A daganatsejtek szövetileg mennyire emlékeztetnek a kiindulási sejtre és szövetre

Differenciáltság és anaplasia. Differenciáltság A daganatsejtek szövetileg mennyire emlékeztetnek a kiindulási sejtre és szövetre Differenciáltság és anaplasia Differenciáltság A daganatsejtek szövetileg mennyire emlékeztetnek a kiindulási sejtre és szövetre Benignus daganat Szerkezete a kiindulási szövet szerkezetéhez hasonlít Sejtjei

Részletesebben

Környezeti ártalmak forrásai

Környezeti ártalmak forrásai Környezeti ártalmak forrásai Kémiai Fizikai: Zaj és vibráció, ionizáló és nem ionizáló sugárzás Biológiai: Rákkeltő vírusok, bakteriális és gombatoxinok, allergén porok Környezeti ártalmak forrásai Kémiai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 2013 Tájékoztató adatok

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 0 0 2 C00 C01

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS 1. Daganatos morbiditás és mortalitás Magyarországon 2. Kémiai és fizikai tényezők szerepe a daganatok kialakulásában

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

Az epeutak pathologiája

Az epeutak pathologiája Az epeutak pathologiája Az epeutak pathologiája Kövesség Gyulladás Daganat Atresia Epekövesség (cholelithiasis) Fejlett országokban a felnőttek 10-20%-ában kialakul Az epeutakban bárhol; főleg az epehólyagban

Részletesebben

Gyógyszerészeti patológia 1.

Gyógyszerészeti patológia 1. Gyógyszerészeti patológia 1. Vida Livia 2018 1. Necrosis, típusok, példák. Apoptosis 2. Adaptív válaszok I. Degeneráció, atrophia. 3. Adaptív válaszok II. Hypertrophia, hyperplasia. 4. Atrophia. Hyperplasia.

Részletesebben

Gyulladások. Meningitis- agyhártyagyulladás (ált. bakterialis)

Gyulladások. Meningitis- agyhártyagyulladás (ált. bakterialis) Neuropathologia Neuropathologia Agyödéma, megnövekedett agynyomás, herniatio Malformációk, fejlődési rendellenességek Perinatalis sérülések Traumák Cerebrovascularis Fertőzések Degeneratív Genetikai metabolikus

Részletesebben

Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév

Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév 1. Az előadások témája: endokrinologia, nephrologia 2. Az előadások időpontja: 1-5. héten: Kedd: 9-10 h Szerda:

Részletesebben

Patológiai analitika alapozó szigorlat tételsor

Patológiai analitika alapozó szigorlat tételsor Patológiai analitika alapozó szigorlat tételsor 1. A pathologia tárgya, vizsgálati módszerei. Az autopsia és biopsia meghatározása. A kórboncolás célja és feladatai. A személyre-szabott kezelés fogalma.

Részletesebben

B-sejtes lymphomák. 1. Lassú lefolyás. 2. Gyors, agresszív lefolyás

B-sejtes lymphomák. 1. Lassú lefolyás. 2. Gyors, agresszív lefolyás B-sejtes lymphomák 1. Lassú lefolyás 1.1. Chronicus lymphoid leukaemia (CLL) 1.2. Köpenyzóna lymphoma 1.3. Follicularis lymphoma 1.4. Marginális zóna lymphoma 2. Gyors, agresszív lefolyás 2.1. Acut lymphoid

Részletesebben

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek Bronchiectasia Asthma bronchiale

Részletesebben

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Antigénfelismerésen alapuló, az antigén elpusztítására irányuló gyulladásos válaszreakció 4 típusa van I-es típusú: allergiás/anaphylaxiás reakció Azonnali (néhány

Részletesebben

-Májelégtelenség -Cholestataticus májbetegségek (PSC, PBC), -Az icterus okai, patofiziológiája, a bilirubin anyagcsere zavarai. (Epekövesség).

-Májelégtelenség -Cholestataticus májbetegségek (PSC, PBC), -Az icterus okai, patofiziológiája, a bilirubin anyagcsere zavarai. (Epekövesség). -Májelégtelenség -Cholestataticus májbetegségek (PSC, PBC), -Az icterus okai, patofiziológiája, a bilirubin anyagcsere zavarai. (Epekövesség). -A máj keringési zavarai -Akut és krónikus hepatitis -Alkoholos

Részletesebben

A daganatok pathologiája. A daganatok pathológiája

A daganatok pathologiája. A daganatok pathológiája A daganatok pathologiája A daganatok pathológiája Alapfogalmak Neoplasia (új növedék) - daganat Rokonértelmű: tumor - duzzanat Oncologia (görög: onkos; duzzanat ) daganatos betegségek vizsgálatával foglalkozó

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

kórbonctana Dr. Biksi Imre SZIE ÁOTK Nagyállatklinika 2010

kórbonctana Dr. Biksi Imre SZIE ÁOTK Nagyállatklinika 2010 Fejlıdési rendellenességek Az alsó húgyutak kórbonctana Dr. Biksi Imre SZIE ÁOTK Nagyállatklinika 2010 Ureter aplasia, hypoplasia Ureter ectopia Az ureterovesicalis kapcsolódás rendellenességei urethra,

Részletesebben

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2012. szeptember 12. Gyomorégés = Reflux Normál Reflux Gyomorsav Nyelőcső reflux betegség

Részletesebben

Gastrointestinalis betegségek szövettana. Felső GI tractus

Gastrointestinalis betegségek szövettana. Felső GI tractus Gastrointestinalis betegségek szövettana Felső GI tractus Nyálmirigy daganatok Benignus Pleomorph adenoma (50%) Warthin-tumor (5%) Oncocytoma (2%) Malignus Mucoepidermoid cc (15%) Adenocarcinoma NOS (6%)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Oktatási szervezeti egység megnevezése:

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Oktatási szervezeti egység megnevezése: Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Klinikai kórélettan I./II. KÖVETELMÉNYRENDSZER Oktatási szervezeti egység megnevezése: Kórélettani Intézet Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően

Részletesebben

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1.

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Sorsz. 1. 2007.05.21. hétfő 9:00 45 A tanfolyam megnyitása. A primer és áttéti májdaganatok sebészete

Részletesebben

A LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEINEK BNO KÓDJAI 1

A LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEINEK BNO KÓDJAI 1 A LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEINEK BNO KÓDJAI 1 Kód J00H0 J0100 J0110 J0120 J0130 J0140 J0180 J0190 J0200 J0280 J0290 J0300 J0380 J0390 J0400 J0401 J0402 J0410 J0420 J0500 J0510 J0600 J0680 J0690 J1000 J1010

Részletesebben

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék A reumatológiai/gyulladásos betegségek felismerése és szövődményei IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék Gyulladásos betegségek

Részletesebben

Dohányzás, alkoholizmus és gyógyszerek okozta betegségek, elhízás. Dr. Zalatnai Attila

Dohányzás, alkoholizmus és gyógyszerek okozta betegségek, elhízás. Dr. Zalatnai Attila Dohányzás, alkoholizmus és gyógyszerek okozta betegségek, elhízás Dr. Zalatnai Attila International Agency for Research on Cancer (IARC) Feladatok: A rákos megbetegedések előfordulásának monitorizálása

Részletesebben

Akut hasi kórképek megítélése a belgyógyász szemszögéből

Akut hasi kórképek megítélése a belgyógyász szemszögéből Akut hasi kórképek megítélése a belgyógyász szemszögéből ÁOK III. évfolyam 2018/2019. tanév Dr. Temesszentandrási György SE III. Sz. Belgyógyászati Klinika GYULLADÁSOS KÓRKÉPEK: CHOLECYSTITIS, PANCREATITIS,

Részletesebben

1. A sejtkárosodás patológiája. A növekedés és a differenciáció adaptív mechanizmusai.

1. A sejtkárosodás patológiája. A növekedés és a differenciáció adaptív mechanizmusai. Orvostudomány: a betegségek leküzdésével, a tünetek enyhítésével foglalkozik BETEGSÉG Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek a testi lelki szellemi egyensúly

Részletesebben

OFP-PO1-T PATHOLÓGIA FOGORVOSTAN HALLGATÓKNAK 1.

OFP-PO1-T PATHOLÓGIA FOGORVOSTAN HALLGATÓKNAK 1. OFP-PO1-T PATHOLÓGIA FOGORVOSTAN HALLGATÓKNAK 1. Tantárgyfelelős: DR. TORNÓCZKI TAMÁS, egyetemi docens Pathológiai Intézet 4 kredit vizsga Pre-klinikai modul ősszel ajánlott félév: 5. Foglalkozás/félév:

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

A máj betegségeinek általános diagnosztikája. Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.szeptember 22.

A máj betegségeinek általános diagnosztikája. Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.szeptember 22. A máj betegségeinek általános diagnosztikája Dr.Farkas Péter SE III.Belklinika 2010.szeptember 22. Májbetegségek diagnosztikája Fizikális diagnosztika Labor Képalkotók Speciális vizsgálatok Lép vizsgálata

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok:

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok: A FLAVIN 7 szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában A harmadik évezred kihívásai a tudományos természetgyógyászat kérdéseit, eredményeit sem hagyták érintetlenül. Őszinte büszkeséggel adunk

Részletesebben

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika

Veserészvétel rendszerbetegségekben. dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Veserészvétel rendszerbetegségekben dr Jánoskuti Lívia III.Belklinika Rendszerbetegségek veserészvétellel 1. Hypertenziv nephropathia/nephrosclerosis 2. Metabolikus betegségek( Diabetes mell., Köszvény)

Részletesebben

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv A VESEÁTÜLTETÉS PATOLÓGIÁJA Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv Az allograftot a peritoneum alá, a fossa iliaca-ba helyezik, az a. és a v. renalist a megfelelő iliacalis érrel varrják össze,

Részletesebben

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2017/2018

Kórélettan vizsgatételek Általános Orvostudományi Kar 2017/2018 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KÓRÉLETTANI INTÉZET Igazgató: Prof.Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár Szeged, Semmelweis u. 1., Pf. 427., 6701 Tel:06-62-545-994, fax 06-62-545-710

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Endocarditis, myocarditis, pericarditis. Cardiomyopathiák. Zalatnai Attila

Endocarditis, myocarditis, pericarditis. Cardiomyopathiák. Zalatnai Attila Endocarditis, myocarditis, pericarditis. Cardiomyopathiák Zalatnai Attila Endocarditis: endocardium gyulladása, főleg a billentyűké 1. Infectiv endocarditis: (bacteriumok, gombák) Predisponáló tényezők:

Részletesebben

A húgyhólyag nem-daganatos betegségei

A húgyhólyag nem-daganatos betegségei A húgyhólyag nem-daganatos betegségei Exstrophia Vesicoureteralis reflux (ld. pyelonephritis) A húgyhólyagürülés akadályozottsága Kövesség Fistula Gyulladás (urocystitis) Exstrophia vesicae urinariae (a

Részletesebben

A tüdőbetegségek patológiája

A tüdőbetegségek patológiája A tüdőbetegségek patológiája ATELECTASIA PULMONUM A tüdőszövet légtelen, kivágott darabja a vízben alámerül Veleszületett Kis súlyú koraszülöttekben Elégtelen légzés a légzőközpont éretlensége, ill. a

Részletesebben

1. A PATOLÓGIA TÁRGYA, CÉLJA, HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN 19

1. A PATOLÓGIA TÁRGYA, CÉLJA, HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN 19 1. A PATOLÓGIA TÁRGYA, CÉLJA, HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN 19 Zalatnai Attila Gyakorlati patológia fogorvostan-hallgatók részére Zalatnai Attila Gyakorlati patológia fogorvostan-hallgatók részére A könyv

Részletesebben

Az alsó húgyuti traktus pathologiája. Dr. Kereskai László

Az alsó húgyuti traktus pathologiája. Dr. Kereskai László Az alsó húgyuti traktus pathologiája Dr. Kereskai László Az ureterek gyulladásai és tumorai Gyulladások: ritkák, non-infectiosusak: ureteritis follicularis (lymphoid nodulusokgranularis felszín), ureteritis

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA EGÉSZSÉG- ÉS SZOCIÁLIS TUDOMÁNYI KAR

GÁL FERENC FŐISKOLA EGÉSZSÉG- ÉS SZOCIÁLIS TUDOMÁNYI KAR GÁL FERENC FŐISKOLA EGÉSZSÉG- ÉS SZOCIÁLIS TUDOMÁNYI KAR 5700 Gyula, Szent István u. 17-19. Tel.: +36-66-561-620, E-mail: titkarsag.gyula@gff-gyula.hu ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK (hatályos: 2018. május hótól)

Részletesebben

INFEKTOLÓGIA. Bakteriális és viralis gastroenteritisek (kórokozó, diff. dg.) Mononucleosis infectiosa és az EBV fertőzések Helminthiasisok

INFEKTOLÓGIA. Bakteriális és viralis gastroenteritisek (kórokozó, diff. dg.) Mononucleosis infectiosa és az EBV fertőzések Helminthiasisok INFEKTOLÓGIA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bakteriális és viralis gastroenteritisek (kórokozó, diff. dg.) Mononucleosis infectiosa és az EBV fertőzések Helminthiasisok Otitis acuta Pharmakodínámiás tulajdonságok

Részletesebben