1. Tétel: Alkotmány fogalma, az alkotmányok kialakulása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Tétel: Alkotmány fogalma, az alkotmányok kialakulása"

Átírás

1 1. Tétel: Alkotmány fogalma, az alkotmányok kialakulása Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok alatt éljen az állam. Akkor beszélhetünk önálló államiságról, ha a következı 3 tényezı egyszerre fennáll: - népesség - terület - fıhatalom Az alkotmánynak két fajtája van: a. történelmi alkotmány (1949-ig Magyarországon ez volt érvényben a Szent Korona tanon alapult. b. Írott (kartális) alkotmány (a Szovjet elnyomás következtében alakult ki Magyarországon.) A hatalom forrása: -a király vagy -a nép, aki felhatalmazza a királyt okt. 15.: Német megszállás (Horty kormányzó elutasítja a koronát, a németek elhurcolták. Ekkor az alkotmányt 2/3-os többséggel lehet módosítani után Szovjet elnyomás alá kerül Magyarország forradalom, szabadságharc rendszerváltás: ellenzéki kerekasztal tárgyalások. Idegen megszállás alatt kerültek elfogadásra azok a szabályok, melyek még ma is érvényben vannak júniusában hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona. Az alkotmánynak 15 fejezete van.

2 2. Tétel: Az Alkotmányosság követelményei, népszuverenitás, népképviselet, hatalmi ágak elválasztásának elve, törvények uralma, jogállamiság, egyenjogúság elve, emberi jogok deklarálása Népszuverenitás: A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselıi útján, valamint közvetlenül gyakorolja. A pártok közremőködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában. A szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit. A Magyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerzıdésben rögzített határait. A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút. A Magyar Köztársaság felelısséget érez a határain kívül élı magyarok sorsáért. A jogalkotás rendjét törvény szabályozza, amelynek elfogadásához a jelenlévı országgyőlési képviselık kétharmadának szavazata szükséges. A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvetı jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsırendő kötelessége. A Magyar Köztársaságban az alapvetı jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, alapvetı jog lényeges tartalmát azonban nem korlátozhatja. Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlı védelemben részesül. A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot. Az Alkotmány biztosítja az öröklés jogát. A Magyar Köztársaság védi a házasság és család intézményét. A Magyar Köztársaság különös gondot fordít az ifjúság létbiztonságára, oktatására és nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit. A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. A hatalmi ágak megoszlása: 1. Törvényhozói hatalmi ág: *1 a. Központi: Országgyűlés (alkotmány, törvény) 2/3-os többséggel szavazható, voltak feles törvények is, melyhez 50%+1 szavazat kellett. Pl.: - média tv. 2/3-os; rendőrségi tv. 2/3-os; honvédelmi tv. 2/3-os; helyi önkormányzatról szóló tv. 2/3- *4

3 os; bírók jogállásáról és kategóriájáról szóló tv. 2/3-os többséggel lehet megszavazni. 1990: Költségvetési tv. (2/3-os többséggel); március: NATOhoz való csatlakozás; 2004: EU-hoz való csatlakozás. [MNB] b. Helyi: - Fővárosi Önkormányzat közgyűlése - Megyei Önkormányzat közgyűlése - Helyi képviselő testületek a helyi hatalmi ágak rendelkezései nem lehetnek ellentétesek a magasabb szintő jogszabállyal. 2. Végrehajtói hatalmi ág: *2 a. Kormány: KMRÁH = Közép Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal *3 *5 b. Polgármester és jegyző 3. Bírói hatalmi ág: a. Legfelsőbb bíróság elnöke b. Ítélőtábla c. Megyei bíróság d. Helyi bíróság *1 Alkotmánybíróság: normabíróság, azaz a törvényhozói hatalmat ellenırzi, határozatokat hoz, nem hozhat jogszabályt, csak megsemmisíthet belıle részeket. *2 Köztársasági elnök: országgyőlés választja, javaslatára az országgyőlés megválasztja a miniszterelnököt bek. ; 29./B. Köztársasági elnök választása *3 Ügyészség: képviseli a vádat a büntetıeljárásokban, független, önálló szervezet *4 Állami számvevıszék ÁSZ az országgyőlés gazdasági, pénzügyi ellenırzı szerve. Vizsgálja a pénzügyi döntéseket. Fiskális politika ellenırzése. (fiskus = kincstár) 32./C *5 Magyar Honvédség rendvédelmi szerve. V. fejezet: állampolgári jogok országgyőlési biztosa és a nemzeti és etikai kisebbségi jogok országgyőlési biztosa: azt vizsgálják, hogy az adott területükhöz tartozó alkotmányos állampolgári jog hogyan érvényesül.

4 3. Tétel: Jogforrások, jogforrási hierarchia A kormány rendelete és határozata a törvénnyel nem lehet ellentétes. Hierarchia: a. Alkotmány 49. évi XX. Tv b. Törvény és törvényerejő rendelet c. Kormányrendelet (kétfajta jogalkotó hatásköre van a származékos, amikor a tv felhatalmazása alapján alkot a kormányrendeletet és az eredeti, amikor a kormány önálló hatáskörében hoz rendeletet.) d. Miniszteri rendelet / Magyar Nemzeti Bank rendelete e. Helyi önkormányzati rendelet A nemzetközi jog elsıbbséget élvez a hazai joggal szemben. A törvény nem lehet ellentétes a nemzetközi szerzıdéssel. Ha ellentétes, akkor alkotmányellenes. EU-s jogforrási hierarchia: a. rendelet (EU bizottság, EU tanács, EU parlament adhatja ki.) b. irányelv c. európai bíróság döntései d. határozatok EU rendelet: kihirdetésének pillanatában hatályba lép és érvényes az egész jogrendszerre. EU-s irányelv: céljában köti a tagállamokat, meghatározza a szabályozás célját. Jogharmonizáció döntése. Monista felfogás: nemzetközi szerzıdés aláírásakor automatikusan a belsı jog része lesz. Pl.: Francia o. Dualista felfogás: 2 lépcsıben történik a nemzetközi szerzıdés elfogadása. Kihirdetéssel foganasítják. A kötelezettség vállalása a képviselık által törvényben kihirdetett formája. Pl.: Német o. Az alacsonyabb szintő jogforrás a magasabbal nem lehet ellentétes, mert a magasabb szintő jogszabály szélesebb társadalmi érdekeket képvisel. Törvényerejő rendelet: már nem bocsátanak ki ilyet, a törvénnyel azonos rangú. Az országgyőlésnek van kormánya, nem pedig a kormánynak van országgyőlése! Az alapvetı jogokat és kötelezettségeket a törvény határozza meg. Pl.: közterheket csak törvényben határozhatnak meg, ilyenek az adótörvények.

5 4. Tétel: Az Alkotmány általános rendelkezései Magyarország köztársaság. A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselı útján, valamint közvetlenül gyakorolja. Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erıszakos megszerzésére vagy gyakorlására. A Magyar Köztársaság az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerzıdés alapján egyes, Alkotmányból eredı hatásköreit a többi tagállammal közösen gyakorolhatja. A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek. A pártok közremőködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában. A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit. A Magyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerzıdésekben rögzített határait. A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút. A Magyar Köztársaság együttmőködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával. A Magyar Köztársaság felelısséget érez a határain kívül élı magyarok sorsáért. A Magyar Köztársaság közremőködik az európai egység megteremtésében. A Magyar Köztársaság jogrendszere elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait. A jogalkotás rendjét törvény szabályozza, amelynek elfogadásához a jelenlévı országgyőlési képviselık kétharmadának szavazata szükséges. A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvetı jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsırendő kötelessége. A Magyar Köztársaságban az alapvetı jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat a törvény állapítja meg, alapvetı jog lényeges tartalmát azonban nem korlátozhatja. Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlı védelemben részesül. A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát. A magyar állam tulajdona a nemzeti vagyon. Az állam támogatja az önkéntes társuláson alapuló szövetkezeteket, elismeri a szövetkezetek önállóságát. Az állam tiszteletben tartja az önkormányzatok tulajdonát. A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot. Az Alkotmány biztosítja az öröklés jogát. A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét. A Magyar Köztársaság különös gondot fordít az ifjúság létbiztonságára, oktatására és nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit. A Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondolkodik. A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.

6 5. Tétel: Alapvetı jogok és kötelezettségek az Alkotmányban a. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektıl senkit nem lehet önkényesen megfosztani. b. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra, senkit sem lehet szabadságától másként, mint a törvényben meghatározott okokból és a törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani. c. A Magyar Köztársaságban minden ember jogképes. d. A Magyar Köztársaságban a bíróság elıtt mindenki egyenlı, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat, vagy valamely perben a jogait és kötelességeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság igazságos és nyilvános tárgyaláson bírálja el. e. Mindenkit, aki törvényesen tartózkodik, Magyarország területén megillet a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga, beleértve a lakóhely vagy az ország elhagyásához való jogot is. f. A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog. g. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára. h. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekő adatokat megismerje, illetıleg terjessze. i. A Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát. j. A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását. k. A Magyar Köztársaságban az egyesülési jog alapján mindenkinek joga van a törvény által nem tiltott célra szervezeteket létrehozni, illetıleg azokhoz csatlakozni. l. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együttesen írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé. m. A Magyar Köztársaság törvényben meghatározott feltételek szerint menedékjogot nyújt azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban, illetve a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetıleg politikai meggyızıdésük miatt üldöznek vagy üldöztetéstıl való félelmük megalapozott. n. A Magyar Köztársaság biztosítja a férfiak és a nık egyenjogúságát minden polgári és politikai, valamint gazdasági, szociális és kulturális jog tekintetében. o. A Magyar Köztársaságban minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részérıl arra a védelemre és gondoskodásra, amely a megfelelı testi, szellemi és erkölcsi fejlıdéséhez szükséges. p. A Magyar Köztársaság védelemben részesíti a nemzeti és etnikai kisebbségeket. Biztosítja kollektív részvételüket a közéletben, saját kultúrájuk ápolását, anyanyelvük használatát, az anyanyelvő oktatást, a saját nyelven való névhasználat jogát. q. A Magyar Köztársaságban senkit nem lehet magyar állampolgárságától önkényesen megfosztani, vagy magyar állampolgárt a Magyar Köztársaság területérıl kiutasítani. r. A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkezı minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyőlési képviselık választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen. s. A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat különbségtétel nélkül.

7 t. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához. u. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy gazdasági és társadalmi érdekeinek védelme céljából másokkal együtt szervezetet alakítson, vagy ahhoz csatlakozzon. v. A Magyar Köztársaság területén élıknek joguk van a lehetı legmagasabb szintő testi és lelki egészséghez. w. A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz, öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak. x. A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a mővelıdéshez való jogot. y. A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és mővészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát. z. A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége. aa. Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelıen a közterhekhez hozzájárulni. bb. A Magyar Köztársaságban a szülık, gondviselık kötelesek kiskorú gyermekük taníttatásáról gondoskodni. cc. Az alapvetı jogok megsértése miatt keletkezett igények, továbbá a kötelességek teljesítésével kapcsolatban hozott állami döntések elleni kifogások bíróság elıtt érvényesíthetık.

8 6. Tétel: Választójog, választások alapelvei Választójog: A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkezı minden nagykorú magyar állampolgárt megilleti az a jog, hogy az országgyőlési képviselık választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen. A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkezı minden nagykorú magyar állampolgárt és az EU más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkezı nagykorú állampolgárát megilleti az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselık és a polgármesterek választásán választható és választó legyen, valamint helyi népszavazásban és a népi kezdeményezésben részt vegyen. Polgármesterré és fıvárosi fıpolgármesterré magyar állampolgár választható. Nincs választójoga annak, aki jogerıs ítélet alapján a cselekvıképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetıleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetıeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. Választások alapelvei: Az országgyőlési képviselıket, az Európai Parlament képviselıit, a helyi önkormányzati képviselıket, valamint a polgármestert és a fıvárosi fıpolgármestert a választópolgárok általános és egyenlı választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választják. A megyei közgyőlés elnökét a megyei közgyőlés tagjai titkos szavazással választják. 4 évente van választás, mindenkinek egy szavazata van.

9 7. Tétel: Országgyőlés jogkörei A Magyar Köztársaság legfelsıbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyőlés. Az Országgyőlés biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit. Jogkörei: a. megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát b. törvényeket alkot c. meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét d. megállapítja az államháztartás mérlegét, jóváhagyja az állami költségvetést és annak végrehajtását e. dönt a Kormány programjáról (és megválasztja az ország Miniszterelnökét) f. megköti a Magyar Köztársaság külkapcsolatai szempontjából kiemelkedı fontosságú nemzetközi szerzıdéseket = évi L. tv. g. Dönt a hadiállapot kinyilvánításáról és a békekötés kérdésérıl h. Hadiállapot vagy idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdeti a rendkívüli állapotot, és Honvédelmi Tanácsot hoz létre. i. Az alkotmányos rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztetı, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erıszakos cselekmények, elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén szükségállapotot hirdet ki. j. Az Alkotmányban meghatározott esetek kivételével dönt a Magyar Honvédség országon belüli vagy külföldi alkalmazásáról, külföldi fegyveres erık magyarországi, vagy az ország területérıl kiinduló alkalmazásáról, valamint a Magyar Honvédség külföldi, illetve a külföldi fegyveres erık magyarországi állomásozásáról. k. Megválasztja a Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, az Alkotmánybíróság tagjait, az országgyőlési biztosokat, az Állami számvevıszék elnökét és alelnökeit a Legfelsıbb Bíróság elnökét és a legfıbb ügyészt (7db) l. A Kormány javaslatára feloszlatja azt a tanácsot, amelynek mőködése az Alkotmánnyal ellentétes (2000-ben Hódmezıvásárhely Rapcsák András) m. Közkegyelmet gyakorol (1990. október taxis blokád) n. Külsı fegyveres támadás veszélye esetén vagy szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében meghatározott idıre kihirdeti a megelızı védelmi helyzetet, és felhatalmazza a kormányt a szükséges intézkedések megtételére (NATO márc. 12.) Az OGY választja meg: a. Köztársasági elnököt (5 évre, 3 fordulós = 2/3, 2/3, jelentıs többség) b. Miniszterelnököt a Köztársasági elnök javaslatára a kormányprogrammal egyidejőleg választják meg, nincs idıbeli hatálya c. Alkotmánybíróság tagjait 2/3-os többséggel választják 9 évre, újraválasztható, 11 tagja kell legyen. d. Országgyőlési biztosokat 2/3-os többséggel választják meg 6 évre. e. Állami számvevıszék elnökét, alelnökeit 2/3-os többséggel választják meg 12 évre. f. Legfelsıbb bíróság elnökét 2/3-os többséggel választják 6 évre. g. Legfıbb ügyészt 5 évre 50%+1 szavazattal

10 8. Tétel: Mentelmi jog, országgyőlési képviselı megbízatásának megszőnése Az országgyőlési képviselıt mentelmi jog illeti meg (amíg hivatalban van). Az országgyőlési képviselı megbízatása megszőnik: a. az Országgyőlés mőködésének befejezésével b. a képviselı halálával c. az összeférhetetlenség kimondásával d. lemondással e. a választójog elvesztésével Az összeférhetetlenség kimondásáról az OGY a jelenlévı képviselık kétharmadának szavazatával határoz. A képviselı az OGY-hez intézett nyilatkozatával lemondhat a megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az OGY elfogadó nyilatkozata nem szükséges.

11 9. Tétel: Törvénykezdeményezés törvényhozás Törvényt a Köztársasági elnök a Kormány, minden országgyőlési bizottság és bármely országgyőlési képviselı kezdeményezhet (4db). A törvényhozás joga az OGY-t illeti meg. 3 fajta döntéstípus van: a. egyszerő többség (jelenlévık fele) b. jelenlévı képviselık 2/3-a c. összes képviselı 2/3-a 10. Tétel: Törvényalkotás folyamata, politikai vétó, elızetes normakontroll Az OGY által elfogadott tv-t az OGY elnöke aláírja, majd megküldi a Köztársasági elnöknek. A törvény kihirdetésérıl, annak kézhezvételétıl számított 15 napon belül a köztársasági elnök gondoskodik. A kihirdetésre megküldött törvényt aláírja. A törvényt a hivatalos lapban ki kell hirdetni (Magyar Közlöny). Ha a köztársasági elnök a törvénnyel nem ért egyet azt aláírás elıtt (15 napon belül) észrevételeinek közlésével visszaküldheti az OGY-nek. (politikai vétó) Az OGY a törvényt újra megtárgyalja, és elfogadásáról ismét határoz. Az OGY elnöke által ezt követıen megküldött törvényt a köztársasági elnök köteles aláírni és 5 napon belül kihirdetni. A köztársasági elnök a törvényt aláírás elıtt (15 napon belül) véleményezésre megküldi az alkotmánybíróságnak (elızetes normakontroll), ha annak valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja. Ha az Alkotmánybíróság az alkotmányellenességet megállapítja, a köztársasági elnök a törvényt az OGY-nek visszaküldi. A népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök, csak akkor írja alá, ha azt a népszavazás megerısítette.

12 11. Tétel: Népszavazás, népszavazás tiltott tárgykörei Országos népszavazást döntéshozatal vagy véleménynyilvánítás céljából lehet tartani, a népszavazás elrendelésére kötelezıen vagy mérlegelés alapján kerül sor. Országos népszavazást kell tartani legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére. Ha az országos népszavazást el kell rendelni, az eredményes népszavazás alapján hozott döntés az OGY-re nézve kötelezı. Mérlegelés alapján országos népszavazást a köztársasági elnök, a Kormány, az országgyőlési képviselık egyharmada, vagy 100 ezer választópolgár kezdeményezésére az OGY rendelheti el. Az ügydöntı országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Nem lehet országos népszavazást tartani: a. költségvetésrıl, költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekrıl és illetékekrıl, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeirıl szóló törvények tartalmáról b. hatályos nemzetközi szerzıdésbıl eredı kötelezettségekrıl, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról c. az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésrıl szóló rendelkezéseirıl d. az Országgyőlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésekrıl e. az Országgyőlés feloszlásáról f. a Kormány programjáról g. hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetésérıl h. a Magyar Honvédség külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról i. a helyi önkormányzat képviselı-testületének feloszlatásáról j. a közkegyelem gyakorlásáról

13 12. Tétel: A Kormány megalakulása, megbízatásának megszőnése A kormány miniszterelnökbıl és miniszterekbıl áll. A miniszterelnököt az általa kijelölt miniszter helyettesíti. A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyőlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyőlés egyszerre határoz. A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. A Kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. A Kormány tagjai a Kormány megalakulása után az Országgyőlés elıtt esküt tesznek. A Kormány megbízatása megszőnik: a. az újonnan megválasztott Országgyőlés megalakulásával b. a miniszterelnök, illetıleg a Kormány lemondásával c. a miniszterelnök halálával d. a miniszterelnök választójogának elvesztésével e. a miniszterelnök összeférhetetlenségének megállapításával f. ha az Országgyőlés a miniszterelnöktıl a bizalmat megvonja és új miniszterelnököt választ

14 13. Tétel: A Kormány feladata a. Védi az alkotmányos rendet, védi és biztosítja a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezetek jogait b. Biztosítja a törvények végrehajtását c. Irányítja a minisztériumok és a közvetlenül alárendelt egyéb szervek munkáját, összehangolja tevékenységüket d. Biztosítja a helyi önkormányzatok törvényességi ellenırzését e. Biztosítja a társadalmi-gazdasági tervek kidolgozását, gondoskodik megvalósulásukról f. Meghatározza a tudományos és kulturális fejlesztés állami feladatait, és biztosítja az ezek megvalósulásához szükséges feltételeket g. Meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetérıl h. Irányítja a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek mőködését i. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetı elemi csapás, illetıleg következményeinek az elhárítása, valamint a közrend és a közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket j. Közremőködik a külpolitika meghatározásában, a Magyar Köztársaság Kormánya nevében nemzetközi szerzıdéseket köt k. Képviseli a Magyar Köztársaságot az Európai Unió kormányzati részvétellel mőködı intézményeiben l. Ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket törvény a hatáskörébe utal m. A megelızı védelmi helyzet kihirdetésének kezdeményezését követıen a közigazgatás, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek mőködését érintı törvényektıl eltérı intézkedéseket vezethet be. A Kormány a maga feladatkörében rendeleteket bocsát ki, és határozatokat hoz. Ezeket a miniszterelnök írja alá. A Kormány rendelete és határozata törvénnyel nem lehet ellentétes. A kormány rendeleteit a hivatalos lapban ki kell hirdetni (Magyar Közlöny). A Kormány tagjai részt vehetnek és felszólalhatnak az Országgyőlés ülésein = interpelláció A képviselık legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A Kormány jogosult az államigazgatás bármely ágát közvetlenül felügyelete alá vonni, és erre külön szerveket létesíteni.

15 14. Tétel: A helyi önkormányzatok A Magyar Köztársaság területe fıvárosra, megyékre, városokra és községekre tagozódik. A fıváros kerületekre tagozódik. A városokban kerületek alakíthatók. A község, a város, a fıváros és kerületei, valamint a megye választópolgárainak közösségét megilleti a helyi önkormányzás joga. A helyi önkormányzás a választópolgárok közösségét érintı helyi közügyek önálló, demokratikus intézése, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlása. A helyi önkormányzatok alapjogai egyelıek, de kötelezettségei eltérıek lehetnek. A helyi önkormányzati jogokat és kötelezettségeket törvény határozza meg. Az önkormányzat hatáskörének jogszerő gyakorlása bírósági védelemben részesül, jogai védelmében az önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordulhat. A választópolgárok a helyi önkormányzást az általuk választott képviselıtestület útján, illetıleg helyi népszavazással gyakorolják. A képviselı-testület tagjainak és a polgármesternek a választását az elızı általános választást követı negyedik év október hónapjában kell tartani. A helyi képviselıtestület: a. Önkormányzati ügyekben önállóan szabályoz és igazgat, döntése kizárólag törvényességi okból vizsgálható felül b. Gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megilletı jogokat, az önkormányzat bevételeivel önállóan gazdálkodik, saját felelısségére vállalkozhat c. Az önkormányzat törvényben meghatározott feladatainak ellátásához megfelelı saját bevételre jogosult, továbbá e feladatokkal arányban álló állami támogatásban részesül d. Törvény keretei között megállapítja a helyi adók fajtáit és mértékét évi C tv. e. Törvény keretei között önállóan alakítja ki a szervezetét és mőködési rendjét f. Önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerı címeket alapíthat g. A helyi közösséget érintı közügyekben kezdeményezéssel fordulhat a döntésre jogosult szervhez h. Szabadon társulhat más helyi képviselıtestülettel, érdekeinek képviseletére önkormányzati érdekszövetséget hozhat létre, feladatkörében együttmőködhet más országok helyi önkormányzatával, és tagja lehet nemzetközi önkormányzati szervezetnek. (Parkolási társulás) A helyi képviselıtestület elnöke a polgármester. A képviselı testület bizottságot választhat és hivatalt hoz létre.

16 15. Tétel: A bírói szervezet A Magyar Köztársaságban az igazságszolgáltatást a: - Legfelsıbb Bíróság - Ítélıtáblák - Fıvárosi Bíróság, megyei bíróságok - Helyi és munkaügyi bíróságok gyakorolják. A törvény az ügyek meghatározott csoportjaira külön bíróságok létestését is elrendelheti (pl.: cégbíróságok). A bíróság tanácsban ítélkezik. A törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben = ülnökök. Egyesbíróként és a tanács elnökeként csak hivatásos bíró járhat el. A Legfelsıbb Bíróság a Magyar Köztársaság legfıbb bírósági szerve. A Legfelsıbb Bíróság elnökét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyőlés választja, elnökhelyetteseit a Legfelsıbb Bíróság elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A hivatásos bírákat a köztársasági elnök nevezi ki évi LXVII. Tv. A Magyar Köztársaság bíróságai védik és biztosítják az alkotmányos rendet, a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezetek jogait és törvényes érdekeit, büntetik a bőncselekmények elkövetıit. A bíróság ellenırzi a közigazgatási határozatok törvényességét. A bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve. A bírák nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet nem folytathatnak. A bíróságok szervezetérıl és igazgatásáról, továbbá a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény: évi LXV. Tv. Elfogadásához a jelenlévı országgyőlési képviselık kétharmadának szavazata szükséges.

17 16. Tétel: Az ügyészség A Magyar Köztársaság legfıbb ügyésze és az ügyészség gondoskodik a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezetek jogainak a védelmérıl, valamint az alkotmányos rendet, az ország biztonságát és függetlenségét sértı vagy veszélyeztetı minden cselekmény következetes üldözésérıl. Az ügyészség törvényben meghatározott jogokat gyakorol a nyomozással összefüggésben, képviseli a vádat a bírósági eljárásban, továbbá felügyeletet gyakorol a büntetés-végrehajtás törvényessége felett. Az ügyészség közremőködik annak biztosításában, hogy mindenki megtartsa a törvényeket. Törvénysértés esetén fellép a törvényesség védelmében. A Magyar Köztársaság legfıbb ügyészét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyőlés választja, a legfıbb ügyész helyetteseit a legfıbb ügyész javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A legfıbb ügyész az Országgyőlésnek felelıs, és mőködésérıl köteles beszámolni. Az ügyészek nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet nem folytathatnak évi V. tv.

18 17. Tétel: Az Alkotmánybíróság Az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát, illetıleg ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt feladatokat. Az alkotmánybíróság alkotmányellenesség megállapítása esetén megsemmisíti a törvényeket és más jogszabályokat. Az alkotmánybíróság 11 tagját az Országgyőlés választja. Az alkotmánybíróság tagjaira az Országgyőlésben képviselettel rendelkezı pártok képviselı csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölı bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak. Az Alkotmánybíróság szervezetérıl és mőködésérıl szóló törvény elfogadásához a jelenlévı országgyőlési képviselık kétharmadának szavazata szükséges.

19 18. Tétel: Állampolgári jogok országgyőlési biztosai Feladata, hogy az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyőlési biztosának feladata, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen. Az országgyőlési biztos eljárását bárki kezdeményezheti. Az országgyőlési biztosokat a köztársasági elnök javaslatára az Országgyőlés a képviselık kétharmadának szavazatával választja. Az egyes alkotmányos jogok védelmére külön biztost is választhat az Országgyőlés. Az országgyőlési biztos tevékenységének tapasztalatairól évente beszámol az Országgyőlésnek. Az országgyőlési biztosokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévı országgyőlési képviselık kétharmadának szavazata szükséges.

20 19. Tétel: A köztársasági elnök a. Magyarország államfıje b. Kifejezi a nemzet egységét, ırködik az államszervezet demokratikus mőködése felett c. A Magyar Honvédség fıparancsnoka d. Az Országgyőlés 5 évre választja e. Megválasztható minden választójoggal rendelkezı magyar állampolgár, aki a választás napjáig a 35. életévét betöltötte f. Legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani g. Választását jelölés elızi meg, a jelölés érvényességéhez az Országgyőlés legalább 50 tagjának írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyőlés elnökénél a szavazás elrendelése elıtt kell benyújtani. Az Országgyőlés minden tagja, csak egy jelöltet ajánlhat. h. Az Országgyőlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja, a szükséghez képest többszöri szavazásnak van helye. Köztársasági elnök az, aki a képviselık kétharmadának szavazatát elnyeri. i. A köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta elıtt legalább 30 nappal, ha pedig a megbízatás idı elıtt szőnt meg, a megszőnéstıl számított 30 napon belül kell megválasztani. j. A megválasztott köztársasági elnök kihirdetését követı 8. napon lép hivatalba, de elıtte az Országgyőlés elıtt esküt tesz k. A köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén, vagy ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idı elıtt megszőnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyőlés elnöke gyakorolja. A Köztársasági elnök: - képviseli a magyar államot - a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerzıdéseket köt, ha a szerzıdés tárgya a törvényhozás hatáskörébe tartozik, a szerzıdés megkötéséhez az Országgyőlés elızetes hozzájárulása szükséges. - megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket. - kitőzi az országgyőlési képviselık, a helyi önkormányzati képviselık és a polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás, továbbá az országos népszavazás idıpontját. - részt vehet és felszólalhat az Országgyőlés és az országgyőlési bizottságok ülésein. - javaslatot tehet az Országgyőlésnek intézkedés megtételére. - népszavazást kezdeményezhet. - külön törvényben meghatározott személy vagy szervek javaslatára kinevezi és felmenti az MNB elnökét, alelnökeit és az egyetemi tanárokat. Megbízza és felmenti az egyetemek rektorait. Kinevezi és elılépteti a tábornokokat. Megerısíti tisztségében a Magyar Tudományos Akadémia elnökét. - adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket és engedélyezi viselésüket. - gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát - dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal Az elnöki megbízatás megszőnik: a. a megbízatás idejének lejártával b. az elnök halálával c. a feladatkör ellátását 90 napon túl lehetetlenné tévı állapottal

21 d. az összeférhetetlenség kimondásával e. lemondással f. az elnöki tisztségtıl való megfosztással A köztársasági elnök személye sérthetetlen, büntetıjogi védelmét külön törvény biztosítja. Ha a köztársasági elnök ellen a felelısségre vonási eljárás a hivatali ideje alatt a hivatali tevékenységével összefüggésben elkövetett, büntetıjogilag üldözendı cselekmény miatt indult, az Alkotmánybíróság eljárásában a büntetıeljárás alapvetı rendelkezéseit is alkalmazni kell. A vádaz az Országgyőlés által a saját tagjai közül választott vád biztos képviseli.

22 20. Tétel: Az Állami Számvevıszék és a Magyar Nemzeti Bank feladatai ÁSZ feladatai: a. az Országgyőlés pénzügyi-gazdasági ellenırzı szerve b. ellenırzi az államháztartás gazdálkodását c. az állami költségvetési javaslat megalapozottságát d. a felhasználások szükségességét és célszerőségét e. ellenjegyzi a költségvetés hitelfelvételeire vonatkozó szerzıdéseket f. elızetesen felülvizsgálja az állami költségvetés felhasználásának a törvényességét g. ellenırzi az állami költségvetés végrehajtásáról készített zárszámadást h. ellenırzi az állami vagyon kezelését, az állami tulajdonban lévı vállalatok, vállalkozások vagyonérték-megırzı és vagyongyarapító tevékenységét i. ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt egyéb feladatokat j. ellenırzéseit törvényességi, célszerőségi és eredményességi szempontok szerint végzi k. jelentésben tájékoztatja az Országgyőlést MNB feladatai: a. a Magyar Köztársaság központi bankja b. felelıs a monetáris politikáért c. az MNB elnöke a bank tevékenységérıl évente beszámol az Országgyőlésnek d. az MNB elnöke rendeletet bocsát ki, amely törvénnyel nem lehet ellentétes, hivatalos lapban ki kell hirdetni

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét A köztársasági elnök képviseli Magyarországot; részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein; törvényt, országos népszavazást kezdeményezhet;

Részletesebben

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elısegítése érdekében

Részletesebben

1949. évi XX. törvény

1949. évi XX. törvény 1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elısegítése érdekében

Részletesebben

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András Alkotmányjog előadó: dr. Szalai András 1 A jog fogalma, a magyar jogrendszer tagozódása KÖZJOG MAGÁNJOG Alkotmány, Alaptörvény az alkotmány fogalma és típusai az 1949. évi XX. törvény Alaptörvény jellemzői

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) A köztársasági elnök Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 10. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6.

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6. AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI RENDSZEREKBEN. A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS HATÁSKÖREI Alkotmányjog 2. nappali tagozat 2017. november 6. dr. Milánkovich András Tanársegéd ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék

Részletesebben

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83

Tartalom. I. kötet. Az Alkotmány kommentárjának feladata Jakab András...5 Preambulum Sulyok Márton Trócsányi László...83 Tartalom I. kötet Előszó az első kiadáshoz Jakab András........................................ IX Előszó a második kiadáshoz Jakab András...................................... X Folytonos alkotmányozás.

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 6. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 6. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 6. hét Az Alkotmánybíróság Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve. Az Alkotmánybíróság az Alaptörvénnyel való összhang szempontjából

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

II. Köztársasági Elnökség

II. Köztársasági Elnökség II. Köztársasági Elnökség I. A célok meghatározása, felsorolása Magyarország Alaptörvényének 9. cikk (1) bekezdése rögzíti a köztársasági elnök legfőbb feladatát: Magyarország államfője a köztársasági

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

1949. évi XX. törvény A Magyar Köztársaság Alkotmánya évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya

1949. évi XX. törvény A Magyar Köztársaság Alkotmánya évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya / 23 2015.07.30. 11:16 1949. évi XX. törvény A Magyar Köztársaság Alkotmánya 2011.12.02 2012.01.01 41 1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát

Részletesebben

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA 1. Általános rendelkezések 1. Az egyesület neve: Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület (a továbbiakban: egyesület). 2. Székhelye: 3422

Részletesebben

1949. évi XX. törvény

1949. évi XX. törvény 1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya[1] A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl ( egységes szerkezetben) Ozora Község Önkormányzata Képviselı-testülete

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya 1

1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya 1 OptiJus Opten Kft. I. 1949. évi XX. törvény 1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya 1 A 2011.6.15. és 2011.8.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK Bánlaki Ildikó 2009/2010/2015 KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK kormányfő miniszterelnök államfő Mi a köztársasági elnök kifejezés megfelelője? MONARCHIA KÖZTÁRSASÁG császár király cár sah köztársasági

Részletesebben

2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya. kötelességek 4. Az államhatalom megosztásának elve. közvetett hatalomgyakorlás formái

2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya. kötelességek 4. Az államhatalom megosztásának elve. közvetett hatalomgyakorlás formái A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai Az előadás tartalmi felépítése 1. Alkotmányosság és hatalom 2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 3. Alapvető ő emberi és állampolgári l á jogok és kötelességek 4.

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI ff r AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI SUB Göttingen 7 215 853 075 2003 A 4374 2002 3 TARTALOM ELŐSZÓ 13 AZ ORSZÁGGYŰLÉS, A TISZTSÉGVISELŐK, A BIZOTTSÁGOK, A KÉPVISELŐCSOPORTOK, A KÉPVISELŐK FELADATAI Az Országgyűlés

Részletesebben

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23.

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. Alapfogalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalomgyakorlás viszonya - a közvetlen hatalomgyakorlás intézményei o népszavazás: döntéshozatal

Részletesebben

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel.

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel. A Türr István Gazdasági Szakközépiskola sport életének pezsdítését elısegítı társadalmi szervezetet hozott létre 2007. március 8. napján. Az egyesület célja, hogy az oktató-nevelı munkával összhangban

Részletesebben

Alkotmányjog -2 tananyag- és vizsgaelőkészítő

Alkotmányjog -2 tananyag- és vizsgaelőkészítő Alkotmányjog -2 tananyag- és vizsgaelőkészítő Tesztsor Syria 2008 Előfordulhat, hogy a válaszok nem pontosak, vagy valami félregépeltem. Mindig (!) hasonlítsd össze a tankönyvvel / törvénnyel. I. teszt

Részletesebben

ALAPTÖRVÉNY I. FEJEZET ALAPJOGOK AZ ÉLETHEZ ÉS A MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG

ALAPTÖRVÉNY I. FEJEZET ALAPJOGOK AZ ÉLETHEZ ÉS A MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG ALAPTÖRVÉNY I. FEJEZET ALAPJOGOK AZ ÉLETHEZ ÉS A MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG 1. Mindenkinek joga van az élethez. 2. (1) Mindenkinek joga van megvédeni életét minden rendelkezésére álló szükséges és elégséges

Részletesebben

1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 2/1993. (I. 22.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1993. évi 6. számában AB közlöny: II. évf. 1. szám --------------------------------------------------------------- 1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG

Részletesebben

Buj Község Önkormányzata

Buj Község Önkormányzata Buj Község a 4483 Buj, Rákóczi u. 1. Telefon: +36 (42) 205-455; +36 (20) 999-8969 Fax: +36 (42) 205-389 Email: bujhiv@ent.hu Web: www.buj.hu Bevezető Magyarország Alaptörvénye a helyi önkormányzást a következőképpen

Részletesebben

AZ ÉRD VÁROSI RÁDIÓKLUB SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

AZ ÉRD VÁROSI RÁDIÓKLUB SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA AZ ÉRD VÁROSI RÁDIÓKLUB SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA -1- I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A szervezet neve: ÉRD Városi Rádióklub Sport Egyesület (továbbiakban civil egyesület) 2. Az egyesület a Magyar Honvédelmi

Részletesebben

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben)

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) 1. JOGFORRÁSOK Típusai Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) Közjogi szervezetszabályozó eszköz (normatív határozat és utasítás) Speciális jogforrás (AB határozat,

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

Az új magyar választási rendszer

Az új magyar választási rendszer Az új magyar választási rendszer Dr. Smuk Péter, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Győr a demokratikus rendszer "a politikai döntéshozatal céljával létrehozott olyan intézményes berendezkedés,

Részletesebben

SÜLYSÁP NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA J E G Y Z Ő J É T Ő L 2241 Sülysáp, Szent István tér 1. tel.: 06-29/ , fax: 06-29/

SÜLYSÁP NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA J E G Y Z Ő J É T Ő L 2241 Sülysáp, Szent István tér 1. tel.: 06-29/ , fax: 06-29/ SÜLYSÁP NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA J E G Y Z Ő J É T Ő L 2241 Sülysáp, Szent István tér 1. tel.: 06-29/435-001, fax: 06-29/435-003 Szám: 1343-1/2011 Tárgy: Bírósági ülnökök választása Tájékoztató Sülysáp

Részletesebben

Államfunkciók. Kormányforma. Államforma. Államelmélet. Királyság. Köztársaság Modern Állam funkciói

Államfunkciók. Kormányforma. Államforma. Államelmélet. Királyság. Köztársaság Modern Állam funkciói Modern Állam funkciói Organizatórikus; Államépítő Államelmélet Ideologikus funkció Politikai funkció Alapismeretek Funkciók, forma, ismérvek, kormányforma, Alkotmányos Állam Társadalmi érdekegyeztető,

Részletesebben

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL A 2018. július 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 680. (5) bekezdésére tekintettel, a bírák jogállásáról és

Részletesebben

VI. FEJEZET A KORMÁNY 75.

VI. FEJEZET A KORMÁNY 75. VI. FEJEZET A KORMÁNY 75. (1) A végrehajtó hatalmat a Kormány gyakorolja. (2) A Kormány védi az alkotmányos rendet és a jogalanyok jogait, biztosítja a jogszabályok végrehajtását, meghatározza a külpolitikát,

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról

T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról T Á J É K O Z T A T Ó a bírósági ülnökök választásáról Magyarország Köztársasági Elnöke az idei ülnökválasztás időpontját 2015. március 7. és április 30. napja közötti időtartamra tűzte ki. A bírák jogállásáról

Részletesebben

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével.

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével. XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. (1) A honvédség feladata az ország katonai védelme, a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása, továbbá a nemzetközi jog

Részletesebben

Szakmai elıadások az Állami Számvevıszéken Dr. Bagi István nyugalmazott alkotmánybíró

Szakmai elıadások az Állami Számvevıszéken Dr. Bagi István nyugalmazott alkotmánybíró Az Alaptörv rvényrıl Szakmai elıadások az Állami Számvevıszéken Dr. Bagi István nyugalmazott alkotmánybíró Az elıadás beköszöntı mondata 2 Valljuk, hogy népuralom csak ott van ahol az állam szolgálja polgárait,

Részletesebben

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 7 / 2001. / VI.26./ számú RENDELETE a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA1

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA1 1. oldal 1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA1 A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése

Részletesebben

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL).

This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). This document has been provided by the International Center for Not-for-Profit Law (ICNL). ICNL is the leading source for information on the legal environment for civil society and public participation.

Részletesebben

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart.

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart. Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2000. (I. 30.) számú rendelete a gyermekek átmeneti gondozása keretében megvalósítandó helyettes szülıi tevékenységrıl 1 (az idıközbeni módosításokkal

Részletesebben

a) országgylés, köztársasági elnök c) országgylés, önkormányzatok b) parlamenti képviselk, ombudsman

a) országgylés, köztársasági elnök c) országgylés, önkormányzatok b) parlamenti képviselk, ombudsman Kvíz2011.10.28 Name: 1. Mi tartozik a magyar államszervezethez? a) országgylés, köztársasági elnök c) országgylés, önkormányzatok b) parlamenti képviselk, ombudsman 2. Ki az államf? a) köztársasági elnök

Részletesebben

SCHNEIDER ELECTRIC S Z A K S Z E R V E Z E T ALAPSZABÁLYA

SCHNEIDER ELECTRIC S Z A K S Z E R V E Z E T ALAPSZABÁLYA SCHNEIDER ELECTRIC S Z A K S Z E R V E Z E T ALAPSZABÁLYA I. Általános meghatározások A szakszervezet neve: Rövidített neve: SCHNEIDER ELECTRIC Szakszervezet Székhelye: SCHNEIDER ELECTRIC Szakszervezet

Részletesebben

ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól

ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól Név:.... Lakcím : Debrecen,.. utca szám em. ajtó Levelezési cím: Debrecen,. utca szám em. ajtó (Amennyiben a levelezési

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE DR. GYURITA RITA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZGATÓJA I. A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE AZ ALAP A Kormány a fővárosi és

Részletesebben

1990. évi LXV. törvény. a helyi önkormányzatokról. I. fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI. Az önkormányzati jogok

1990. évi LXV. törvény. a helyi önkormányzatokról. I. fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI. Az önkormányzati jogok 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról Az Országgyőlés - követve hazánk haladó önkormányzati hagyományait, továbbá az Európai Önkormányzati Karta alapkövetelményeit - elismeri és védi a helyi

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY. A bírósági ülnökök jelöléséről

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY. A bírósági ülnökök jelöléséről KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY A bírósági ülnökök jelöléséről Magyarország köztársasági elnöke az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztése alapján kitűzte a 2015. évi ülnökválasztást, mely 2015. március

Részletesebben

Önkormányzati SZMSZ módosítása

Önkormányzati SZMSZ módosítása Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı út 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 241- /2013. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség ALAPSZABÁLYA

MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség ALAPSZABÁLYA MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség ALAPSZABÁLYA PREAMBULUM A Magyar Villamos Mővek Zrt. (székhelye: 1011. Budapest, Vám u. 5-7. cégjegyzékszáma: 01-10-041828) és a többségi vagy kizárólagos

Részletesebben

KONCEPCIÓ. Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez

KONCEPCIÓ. Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez KONCEPCIÓ Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez A mentelmi jog a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elve alóli kivétel, amelyet a közjogi hagyományaink

Részletesebben

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2 Útkeresés Segítı Szolgálat Székhelye: Dunaújváros Bartók B. út 6/B A szabályzat kiterjed intézmény keretében mőködı ellátásokra

Részletesebben

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl.

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. LAD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. Lad Község Önkormányzat Képviselı-testülete a közigazgatási

Részletesebben

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében dr. Metka Bernadett 2 3 I. Az ÁSZ helye és szerepe - mi is az az ÁSZ? - történelmi elızmények, történelmi és jogi háttér - elhatárolás

Részletesebben

2003. évi CXIII. törvény. az Európai Parlament tagjainak választásáról

2003. évi CXIII. törvény. az Európai Parlament tagjainak választásáról 2003. évi CXIII. törvény az Európai Parlament tagjainak választásáról Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megköveteli, hogy az Országgyűlés megalkossa az Európai Parlamentben Magyarország képviselői

Részletesebben

Magyarországi választási rendszerek

Magyarországi választási rendszerek Magyarországi választási rendszerek AJ1 levelező tagozat 2017.12.15 Mécs János Doktorandusz Alkotmányjogi tanszék, ELTE ÁJK mecsjanosalkotmanyjog@gmail.com 1. Választás és képviselet, választások típusai

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.)

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE (2011. április 25.) 4. szám ÜGYÉSZSÉGI KÖZLÖNY 3 Magyarország Alaptörvénye* (2011. április 25.) Isten, áldd meg a magyart! NEMZETI HITVALLÁS MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új

Részletesebben

45/2008. (IV. 17.) AB határozat. Indokolás

45/2008. (IV. 17.) AB határozat. Indokolás 45/2008. (IV. 17.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságnak az országos népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítése

Részletesebben

Önkormányzatok törvényességi felügyelete. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény

Önkormányzatok törvényességi felügyelete. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény Önkormányzatok törvényességi felügyelete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 2012.-2013. Országgyűlés a Kormány javaslatának benyújtását követő soron következő ülésén

Részletesebben

F E L H Í V Á S Bírósági ülnökök választására

F E L H Í V Á S Bírósági ülnökök választására F E L H Í V Á S Bírósági ülnökök választására Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt

Részletesebben

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján II. FEJEZET A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGOK 10. A választási bizottság 14. (1) A választási

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Petrétei József: Az alkotmányos demokrácia alapintézményei. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2009 VAGY Kocsis Miklós Petrétei József

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter RENDŐRTISZTI FŐISKOLA Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból nappali és levelező hallgatóknak 2011 tavaszi szemeszter A Tájékoztató célja,

Részletesebben

Magyarország Alaptörvénye. (2011. április 25.)

Magyarország Alaptörvénye. (2011. április 25.) Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 5 Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) Isten, áldd meg a magyart! NEMZETI HITVALLÁS MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelõsséggel

Részletesebben

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai 2007-tıl két további tag! A Bizottság (European Commission) Az Európai Bizottság Kormányszerően mőködı, döntéselıkészítı, javaslattevı, egyes esetekben végrehajtó szerv. Szupranacionális jellegő: nem a

Részletesebben

A Montenegrói Számvevıszék szerepe és helye az új Alkotmányban és a parlamenti demokráciában c. konferencia Podgorica (Montenegro) 2007. április 3-4.

A Montenegrói Számvevıszék szerepe és helye az új Alkotmányban és a parlamenti demokráciában c. konferencia Podgorica (Montenegro) 2007. április 3-4. A Montenegrói Számvevıszék szerepe és helye az új Alkotmányban és a parlamenti demokráciában c. konferencia Podgorica (Montenegro) 2007. április 3-4. A számvevıszékek eredményes függetlenségének alapvetı

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló évi XX. törvény módosításáról

T/ számú törvényjavaslat. a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló évi XX. törvény módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11431. számú törvényjavaslat a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról Előadó: Dr. Bárándy Péter igazságügy-miniszter Budapest, 2004. szeptember

Részletesebben

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március Az ügyészi szervezet és feladatok Igazságügyi szervezet és igazgatás 2016. március Az ügyészség alkotmányjogi helyzete Elhelyezkedése, szabályozása - az állami szervek rendszerében található - nem önálló

Részletesebben

A nemzeti védekezés időszakai

A nemzeti védekezés időszakai A nemzeti védekezés időszakai Gyuricza Tibor tűzoltó hadnagy Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőség Kiemelt főelőadó Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére

Részletesebben

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2008. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Sportegyesület jogállása Az Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület alakuló közgyűlése

Részletesebben

A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség Alapszabálya

A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség Alapszabálya A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség Alapszabálya I. Fejezet I. Általános rendelkezések 1) A szövetség neve: Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség (DALI SZ) 2) A szövetség tevékenységét a Magyar Köztársaság területén

Részletesebben

Közvetlen demokrácia. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Közvetlen demokrácia. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Közvetlen demokrácia Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 27. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

9700 Szombathely Kisfaludy S. 57. T/F: 94/500-354, regiofokusz@limexnet.hu www.regiofokusz.hu. Vállalkozásjog. Készítette: Hutflesz Mihály

9700 Szombathely Kisfaludy S. 57. T/F: 94/500-354, regiofokusz@limexnet.hu www.regiofokusz.hu. Vállalkozásjog. Készítette: Hutflesz Mihály Vállalkozásjog Készítette: Hutflesz Mihály A magyar jogrendszer. A jogalkotás rendszere, jogszabályi hierarchia, jogértelmezés, jogalkotás. JOGALKOTÓ SZERV Országgyőlés Kormány Miniszterelnök Miniszter

Részletesebben

PRAEAMBULUM. Alapvető rendelkezések

PRAEAMBULUM. Alapvető rendelkezések 1 a. Az alkotmányozó hatalom az Országgyűlés, mint a nemzet képviseletére hivatott testület. Az alkotmány Magyarország legfontosabb jogforrása, a jogrend alapja ugyanakkor nem csak jogszabály, hanem olyan

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1..

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1.. Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselı-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 7/2004. (II.12.) rendelete (egységes szerkezetben) Magyarpolány Község Önkormányzatának Képviselıtestülete

Részletesebben

ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben. 1. Általános rendelkezések

ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben. 1. Általános rendelkezések ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben 1. Általános rendelkezések (1) A Franciaországi Ösztöndíjasok Egyesülete (a továbbiakban: Egyesület) nonprofit jogi személy. Alapítói az Alapszabály 1.

Részletesebben

TEMÉSZ Választási Szabályzat

TEMÉSZ Választási Szabályzat TEMÉSZ Választási Szabályzat TATABÁNYA ERİMŐ MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETE (TEMÉSZ) VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT Alapvetı rendelkezések A TEMÉSZ Választási Szabályzata összhangban van a TEMÉSZ Alapszabályával

Részletesebben

4/1999. (VI.07) számú rendelete

4/1999. (VI.07) számú rendelete Csévharaszt Község Önkormányzatának a 18/2001. (XII. 18.) számú rendeletével módosított 4/1999. (VI.07) számú rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl A képviselı-testület önkormányzati

Részletesebben

Az egyesület alapszabályának adattartalma

Az egyesület alapszabályának adattartalma 41. melléklet a 11/2012. (II. 29.) KIM rendelethez Az egyesület alapszabályának adattartalma 1. Kötelezı rendelkezések az általános rendelkezések körében: 1.1. az egyesület neve 1.2. az egyesület székhelye

Részletesebben

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter

Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból. LEVELEZŐ MUNKAREND részére. 2012 tavaszi szemeszter Nemzeti Közszolgálat Egyetem Rendészettudományi Kar Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszék Tájékoztató és Tematika MAGYAR ALKOTMÁNYJOG c. tantárgyból LEVELEZŐ MUNKAREND részére 2012 tavaszi szemeszter

Részletesebben

I. Pátka Község Díszpolgára cím alapítása

I. Pátka Község Díszpolgára cím alapítása Pátka Község Önkormányzat Képviselı-testülete 9/2007 (VI. 27.) számú rendelete Az önkormányzat által alapított kitüntetések adományozásáról, valamint a kitüntetések adományozásának és visszavonásának rendjérıl

Részletesebben

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének

ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének ASZÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselı-testületének 14/2008.(V.1.) ÖR RENDELETE A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról azok igénybevételérıl és a fizetendı térítési díjakról 1 Aszód Város Önkormányzat

Részletesebben

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések Az Alaptörvény felépítése Előszó (Preambulum) 1. oldal ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések I. szakasz Alapvető rendelkezések

Részletesebben

.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete. a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról

.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete. a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról Budapest Fıváros Közgyőlésének.../2009. ( ) számú önkormányzati rendelete a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról A Fıvárosi Közgyőlés a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1),

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve.

VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. VIII. FEJEZET AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 91. (1) Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. A tervezet a többi alkotmányos szervhez hasonlóan az Alkotmánybíróságot is tételmondattal helyezi el az

Részletesebben

Dr. Papp Olga DE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék november 11.

Dr. Papp Olga DE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék november 11. Dr. Papp Olga DE ÁJK Közigazgatási Jogi Tanszék 2015. november 11. 1 Helyi önkormányzatok (3197) Települési önkormányzatok (3178) Területi önkormányzatok (20) Községek (2809) Városok (346) (ebből járásszékhely

Részletesebben

I. Cím. Általános rendelkezések. 1. cikkely

I. Cím. Általános rendelkezések. 1. cikkely - tervezet - Törvény a személyi elvű önkormányzatokról I. Cím Általános rendelkezések 1. cikkely (1) E törvény értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, közösségük etnikai, kulturális és nyelvi

Részletesebben

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL Kál Nagyközség Önkormányzati Képviselıtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi

Részletesebben

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LXI. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 1945 2024. OLDAL 2011. május 20. A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 1220 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

Választójog. Alkotmányjog 1. előadás május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán

Választójog. Alkotmányjog 1. előadás május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán Választójog Alkotmányjog 1. előadás 2017. május 11. Bodnár Eszter Pozsár-Szentmiklósy Zoltán 1. A demokratikus hatalomgyakorlás népszuverenitás demokratikus legitimáció néprészvétel 2. A hatalomgyakorlás

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl A Nemzeti Erıforrás Minisztérium közleménye az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl hatályos: 2012.04.06 - Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalról

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK. Szervezeti és Mőködési Szabályzata. (tervezet)

HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK. Szervezeti és Mőködési Szabályzata. (tervezet) HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK Szervezeti és Mőködési Szabályzata (tervezet) Bőnmegelızési Tanács Szervezeti és Mőködési Szabályzata A rendırségrıl szóló 1994. évi XXXIV. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı 8. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának felülvizsgálata Az elıterjesztést

Részletesebben

Politikai részvételi jogok

Politikai részvételi jogok Politikai részvételi jogok Csoportjaik, a választások és a választójog alapelvei, közhivatal viseléséhez való jog, petíciós jog Alkotmányjog 3. előadás 2014. április 10. Széchenyi István Egyetem Dr. Erdős

Részletesebben