A százhalombattai olajfinomító geodéziai munkái 50 év távlatából

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A százhalombattai olajfinomító geodéziai munkái 50 év távlatából"

Átírás

1 A százhalombattai olajfinomító geodéziai munkái 50 év távlatából Wéber József Wéberné J. Katalin WÉBER 2000 Kft. MFTTT. XXX. Vándorgyűlés Szolnok július 2-3.

2 A kőolaj feldolgozása Magyarországon több finomítóban is történik. A ma működő finomítók: a Tiszai-, a Zalai-, a Komáromi- és a Dunai finomító. A Dunai finomító, mint ahogy a következő felvételen látható közel 900 ha nagyságú területen helyezkedik el, amely Közép-Európa legnagyobb szárazföldi finomítójának mondható. A százhalombattai olajfinomító 1963-ban kezdett épülni, de az előkészítési munkák már 1960-tól folyamatosan haladtak. Az előadás ennek a több, mint 50 esztendőnek a geodéziai munkáit mutatja be a kezdetektől napjainkig.

3 DigitalGlobe Inc. Dunai Finomító űrfelvétele

4 Százhalombattai Olajfinomító építésének áttekintése Olajfinomító tervezett területének légi felvétel 1950-ből (HM légi fénykép adattár), Topográfiai térkép részlet 1960-ból.

5 Százhalombattai Olajfinomító építésének áttekintése Az első ütem ig épült.

6 Százhalombattai Olajfinomító építésének áttekintése A második ütem ig épült.

7 Százhalombattai Olajfinomító építésének áttekintése A harmadik ütem ig épült.

8 Kitűzés-térképezés munkái Az 1963-ban kezdődő geodéziai munkákat helyi koordináta-rendszerben terveztük és végeztük. A helyi koordináta-rendszer az akkori elvárásoknak megfelelően a telepítési főirányokkal párhuzamos, derékszögű, kitűzési négyszöghálózat volt.

9 Kitűzés-térképezés munkái A Dunai Finomító koordináta-rendszerei és alappont hálózata

10 Kitűzés-térképezés munkái Az akkori 60-as évekbeli geodéziai felszereltség és műszerezettség megkívánta az előbb látott alappont hálózatot kiépítését, mely egy 100X100 méteres rácshálózat lett. Ezekhez a munkákhoz igen szigorú és jól működő szakmai szabályzatok és utasítások álltak rendelkezésre.

11 Szakmai szabályzatok Szabatos Felmérési Utasítás (SzFU) Kiadás éve: M.1. jelű Mérnökgeodéziai Szabályzat Kiadás éve: F.2. Szabályzat Kiadás éve: 1975, 1986.

12 Szakmai szabályzatok 3/1979 rendelet az egységes közműnyilvántartásról A Kőolaj- és Földgázipar geodéziai és bányamérési munkáinak iparági szabályzata Kiadás éve: 1980.

13 Kitűzés-térképezés munkái Az alappontok állandósítását és a pont jelölését a következő dián mutatjuk be. A térképezést a kezdeti időszakban a szabvány méretű alumínium betétes térképlemezeken és a róluk készült pausz majd mérettartó fólia fedvényeken végeztük. Az irattárba helyezéskor 560 db alumínium lemezt és több száz fólia tekercset kellett elhelyezni.

14 Kitűzés-térképezés munkái Alappontok állandósításához használt vaslap pontjelölő furattal

15 Kitűzés-térképezés munkái Részlet a finomító szelvénybeosztási vázlatáról

16 Kitűzés-térképezés munkái A 26/IV es szelvény irattárba helyezéskori állapota

17 Kitűzés-térképezés munkái Mérettartó térképfólia részlet.

18 Kitűzés-térképezés munkái Mint az előző diákon láthattuk az eredeti munkarészek igen elhasználódott állapotba kerültek az irattárba. Ennek okán is igen szükségességvált az analóg térképek digitális átalakítása (digitalizálása), hogy folyamatos tervezés, telepítés és az építkezés adat szükségletei biztosíthatók legyenek. Ezzel a munkával egy időben kialakítottuk a Dunai Finomító üzemeinek digitális térképi rendszereit blokkonként lebontva.

19 Kitűzés-térképezés munkái A finomító blokk vázlata

20 Kitűzés-térképezés munkái Egy üzemi blokk digitális térképe

21 Kitűzés-térképezés munkái A digitális térképekhez tartozó rétegkiosztás.

22 Geodéziai munkák A beruházás befejezése után természetesen a geodéziai munkák mennyisége jelentősen csökkent. A kezdeti 40 fő műszaki fő segéd munkás helyett ma mindössze 7 fő műszaki és 3 fő mésősegéd végzi el az összes geodéziai munkát. Felsorolásszerűen a feladatokról: A meglévő digitális térképek folyamatos karbantartása, helyszínelése, változásvezetése. Kisebb létesítmények telepítése, tervezett létesítmények ütközés vizsgálata. Kitűzési adatszolgáltatás és kitűzés.

23 Kitűzés-térképezés munkái Kitűzési adatszolgáltatás kábelkitűzéshez

24 Geodéziai munkák Mozgásvizsgálatok Deformáció mérések Süllyedés mérések Birtok jogi munkák A következőkben ezekről a munkákról egy- két diát mutatunk be.

25 Mozgásvizsgálatok Löszfal ellenőrzése A Dunai Finomító mögötti szakadó partfal mérőpontjai a mozgásvizsgálathoz.

26 Mozgásvizsgálatok Löszfal ellenőrzése Jellegzetes keresztszelvény változások 2004, 2008 mérései.

27 Mozgásvizsgálatok Löszfal ellenőrzése Légi felvétel alapján jól látható a szabdalt partfal, melyre az I. és II. számú keresztszelvényt rajzoltuk.

28 Mozgásvizsgálatok A Dunai Finomító területén igen jelentős számban vannak méter magas berendezések és építmények. Ezeknek az ún. magas súlypontú létesítményeknek az ellenőrző mérését évente el kell végezni. A mérés során - pl. egy kéménynél - meghatározzuk a függőlegestől való eltérést és a kémény törzsben elhelyezett mérőpont magassági mozgását. A mérések alapján éves szinten statikai szakvélemény készül a kémények és készülékek mozgásáról és a várható szükséges beavatkozásokról. A tartályok és más berendezések időszakos süllyedésmérését részben folyamatosan, részben eseti megrendelésre végezzük. KRAKK üzem 100 m-es vasbeton kémény adatlapja, mely a függőlegestől való eltérést mutatja.

29 Deformáció mérések Körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdődtek el a Dunai Finomító területén a tartály rekonstrukciós munkák. Ezekre a munkákra azért van szükség, mert a tartályok élettartama során fellépő dinamikus terhelések deformációkat idéznek elő a paláston, a fenéklemezen, de akár az úszótető zárszerkezetében is. A geodéziai mérések során döntenek a palást megerősítésének szükségességéről vagy egy új második fenéklemez megépítéséről vagy egy új zárszerkezet beépítéséről.

30 Deformáció mérések Tartálypalást szemmel látható deformációkkal

31 Deformáció mérések Tartály belülről, úszótető nélkül, m 3 tartály, 45,2 m átmérőjű

32 Deformáció mérések Tartály függőleges metszete a sarokvarratra állított függőlegestől való eltérés értékeivel

33 Deformáció mérések Vízszintes metszet a 11 m-es szinten

34 Deformáció mérések Fenéklemez és úszótető

35 Deformáció mérések Fenéklemez mérési adatai

36 Deformáció mérések Fenéklemez keresztmetszetek

37

38 Deformáció mérések Csőkemence kompenzátor meleg-hideg elmozdulás mérése

39 Látkép a Dunai Finomítóról

40 Látkép a Dunai Finomítóról

41 Látkép a Dunai Finomítóról

42 Az előadás célja egyrészt az volt, hogy megismerjék a Dunai finomítóban folyó geodéziai munkák sokrétűségét 1963-tól napjainkig. Ez a munka a mérnök geodézia teljes keresztmetszetét magába foglalja, így az itt dolgozóktól igen magas szakmai tudást és rátermettséget kíván meg. Végezetül a gondokról is kell néhány szót ejteni: A karbantartási és felújítási munkák sok vállalkozós és szinte ad- hoc jellege miatt állandó készenlétben kell lenni. Nincs megfelelő műszaki ellenőri koordináció, így sokszor a kivitelező becsületességén múlik, hogy a méréseket időben el tudjuk végezni. A fokozottan tűz- és robbanás veszélyes környezet komoly pszichikai megterhelést jelent a kollégáknak. A napi munkavégzés sem egyszerű és automatikus munkafolyamat, mert a mindenféle oktatás és jogosítvány megléte mellett a napi munkavégzéshez külön engedélyt kell kérni, mely adott esetben több időt vesz igénybe, mint maga a mérési feladat.

43 Köszönjük megtisztelő figyelmüket! A felhasznált kép és ábraanyag jegyzéke: Űrfelvétel: 2010.Február DigitalGlobe Inc. Digitális térképrészletek: Dunai Finomító engedélyével Kémény adatlapok: H N H Bt. Színes légi és földi felvételek: WÉBER 2000 Kft. fényképarchívumából

Tolna Megyei Földmérők Napja 2016. Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András TMMK GGT Szakcsoport elnök

Tolna Megyei Földmérők Napja 2016. Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016 Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András TMMK GGT Szakcsoport elnök Földmérők Európai Tanácsa (CLGE) Megyei Földmérő Napok Geodézia

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

Térképi adatbázisaink minősége a 3D-re készülvén. Joó Péter Sopron, 2013. július 11.

Térképi adatbázisaink minősége a 3D-re készülvén. Joó Péter Sopron, 2013. július 11. Térképi adatbázisaink minősége a 3D-re készülvén Joó Péter Sopron, 2013. július 11. Jogszabályi alapok a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. számú törvény új fogalmai (térképi

Részletesebben

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ?

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? Tohl András technikai vezető 2014. SZEPTEMBER 23. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Külterület, hrsz.: 0226/8 5430 TISZAFÖLDVÁR MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 023 2011. július Rev.01 Page 1 of 7 Megye Régió Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok / Tiszaföldvár Lakosság száma

Részletesebben

Paksi Atomerőmű térinformatikai rendszerének bemutatása

Paksi Atomerőmű térinformatikai rendszerének bemutatása Paksi Atomerőmű térinformatikai rendszerének bemutatása Németh András geodéziai csoportvezető GD-T/17-0147 MVM PA Zrt. MIG RTFO Építészeti Osztály Tolna Megyei Földmérő Nap 2016 2015.03.25. MVM A telephely

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

ITIL alapú szolgáltatás menedzsement megvalósítása a KELER Zrt-ben

ITIL alapú szolgáltatás menedzsement megvalósítása a KELER Zrt-ben ITIL alapú szolgáltatás menedzsement megvalósítása a KELER Zrt-ben Schultz Péter AlphaNet Jungbauer József KELER 2006 Alphanet Computing Ltd. All rights reserved ITIL lépésről lépésre Témakörök KELER-ről

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ 1. félév

KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ 1. félév KOMPLEX TERVEZÉS TERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. félév engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlatterv beadás előtt meg

Részletesebben

Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére

Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére Előgyergyártott konzolos és konzolos támfalas közlekedési vasbeton elemcsaládok a kerékpáros és gyalogos közlekedési területek növelésére Adott esetben hegy- és dombvidéken, vízparton, hídfőknél az egyetlen

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail:polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS a torbágyi temető zajvédelméről

Részletesebben

A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása

A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya A környezetvédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatainak összefoglalása Pados Róbert Hulladékgazdálkodási ügyintéző Zalaegerszeg,

Részletesebben

Az ezeréves határ: a gyepűtől a határvonalig

Az ezeréves határ: a gyepűtől a határvonalig Az ezeréves határ: a gyepűtől a határvonalig Varga Norbert jogi szakokleveles földmérő mérnök Földmérési és Távérzékelési Intézet Á l l a m h a t á r ü g y i O s z t á l y MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015.

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015. 32/2015.(II.10.) KT Dunaföldvár Város Képviselő-testülete az önkormányzati beszerzésekre vonatkozó 2015. évi közbeszerzési tervét jóváhagyja. Felhatalmazza a t a tervben szereplő eljárások megindítására.

Részletesebben

Autó-Licit Kft. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Autó-Licit Kft. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Autó-Licit Kft. 1125 Budapest, Rőzse utca 16. 4/1. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Szakértői vélemény száma: 2014/ 7346 Gépjármű rendszáma: YIM-805 Gépjármű típusa: ZIL D 470 Megbízó: Magyar Közút Nonprofit

Részletesebben

Autó-Licit Kft. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Autó-Licit Kft. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Autó-Licit Kft. 1125 Budapest, Rőzse utca 16. 4/1. MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Szakértői vélemény száma: 2014/ 8710 Gépjármű rendszáma: ANY-261 Gépjármű típusa: BELORUSZ MTZ-80 Megbízó: Magyar Közút Nonprofit

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet)

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet) Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (3. fejezet). Egy H I = 70 m - 50000 s /m 5 Q jelleggörbéjű szivattyú a H c = 0 m + 0000 s /m 5 Q jelleggörbéjű

Részletesebben

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 1. Szakmai szempontból elhibázott döntésnek tartjuk a Tokaji Borvidék Világörökségi terület közvetlen környezetében erőmű létesítését.

Részletesebben

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február Kebele árvíztározó Első árvízi üzem: 2009. február A magyar-szlovén közös érdekű Kebele árvíztározó vízgyűjtő területére 2009. év elején nagy mennyiségű csapadék, elsősorban hó, hullott. Majd a február

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus 161-06 A munkaeszközök, munkafolyamatok és az egyéni védőeszközök egészséget nem veszélyeztető és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 110/2016.

Az előterjesztés száma: 110/2016. A határozati javaslat elfogadásához az Mhötv. 50. -a értelmében minősített többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 110/2016. Decs nagyközség képviselő-testületének

Részletesebben

Üresként jelölt CRF visszaállítása

Üresként jelölt CRF visszaállítása Üresként jelölt CRF visszaállítása Ha egy CRF vagy bizonyos mező(k) ki vannak szürkítve (üresként jelölve), akkor a megjelölés üresként eszközre kell kattintania, majd törölni a kiválasztott jelölőnégyzet

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

KAPACITÁS FELAJÁNLÁS & REFERENCIA KAPCSOLATOK. Tisztelt Partnerünk!

KAPACITÁS FELAJÁNLÁS & REFERENCIA KAPCSOLATOK. Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Partnerünk! Vevői partnerkapcsolatokat kínálunk Önöknek Nyugateurópai cégek felé,amennyiben szabad gyártó és szolgáltató kapacitásaikat szeretnék lekötni az alábbi területeken. acél és alumínium

Részletesebben

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző

Törvényességi szempontból ellenőrizte: Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármestere 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Fekete István Általános Iskola területén lévő ebédlő

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Az Öntözőrendszerek Öregedése Előadó: Richly Norbert

Az Öntözőrendszerek Öregedése Előadó: Richly Norbert Az Öntözőrendszerek Öregedése Előadó: Richly Norbert Az öntözőrendszerek öregedése Témakörök I. Az idő hatása az automata öntözőrendszerekre II. Használt Öntözőrendszerek üzemeltetése III. A rendszeres

Részletesebben

EMELŐGÉPEK típusismertetése és igénybevételük feltételei: Emelőgépek 1. sz. melléklet

EMELŐGÉPEK típusismertetése és igénybevételük feltételei: Emelőgépek 1. sz. melléklet Gépi hajtású szintkülönbség kiegyenlítő OKJ:31582 06 0010 3101 18. életévét betöltötte, vagy szakmunkás, Sikeres kisgépkezelői tesztvizsga jegyzőkönyv A munkáltató írásos megbízása Kézi hajtású 18. életévét

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Schmidtka Gábor

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Schmidtka Gábor Schmidtka Gábor főosztályvezető-helyettes Hulladékgazdálkodás Stratégiai és Tervezési Főosztály 2016. május 3. 1 Jogszabályi háttér A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 20. (1)

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2009. I-III. negyedév A K I BUDAPEST 2009. december Készült: Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság Statisztikai

Részletesebben

4D GEODÉZIA: AZ IDŐBELI VÁLTOZÁSOK KEZELÉSE A GEODÉZIAI HÁLÓZATOKBAN. KENYERES AMBRUS PhD FÖMI KOZMIKUS GEODÉZIAI OBSZERVATÓRIUM

4D GEODÉZIA: AZ IDŐBELI VÁLTOZÁSOK KEZELÉSE A GEODÉZIAI HÁLÓZATOKBAN. KENYERES AMBRUS PhD FÖMI KOZMIKUS GEODÉZIAI OBSZERVATÓRIUM 4D GEODÉZIA: AZ IDŐBELI VÁLTOZÁSOK KEZELÉSE A GEODÉZIAI HÁLÓZATOKBAN KENYERES AMBRUS PhD FÖMI KOZMIKUS GEODÉZIAI OBSZERVATÓRIUM MTA ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉS, 03 DECEMBER, 2010 [X] vagy [X+dX/dt]? KORREKCIÓ

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE BEVEZETÉS TERMÉK AJÁNLÁSA MIRŐL VAN SZÓ, ÉS EZ MIÉRT FONTOS? Ahogy Bowerman is a győzelemhez szükséges előnyt kívánta megadni sportolóinak, a te feladatod sem más, mint hogy olyan

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

Készítette: Bártol Csenge Témavezető: Radics Sándor - GEOHIDROTERV Kft. Egyetemi konzulens: Dr. Kovács József 2009

Készítette: Bártol Csenge Témavezető: Radics Sándor - GEOHIDROTERV Kft. Egyetemi konzulens: Dr. Kovács József 2009 A MÁV ZRT. BUDAPEST FERENCVÁROS GÉPÉSZETI FŐNÖKSÉG TERÜLETÉN FELTÁRT SZENNYEZŐDÉS TÉNYFELTÁRÁSA ÉS KÁRMENTESÍTÉSE A KÁRMENTESÍTÉS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA ÉS AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNOLÓGIA MEGHATÁROZÁSA

Részletesebben

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály 2013.10.10. NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Definíció Szegmentum tévesztésről akkor beszélünk a gerincsebészetben amikor a sebész nem a tervezett magasságban

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. február 26. (OR. en) 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 ENV 447 ENT 104 CODEC 899 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Új jogszabályok és alkalmazásuk tapasztalatai a földmérés területén

Új jogszabályok és alkalmazásuk tapasztalatai a földmérés területén Új jogszabályok és alkalmazásuk tapasztalatai a földmérés területén Zátonyi Richárd Hivatalvezető 2013.07.11. Járások kialakítása a 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet szerint Az ütemtervek szerint Békés

Részletesebben

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás A mérés megnevezése, célkitűzései: Földrajzi fokhálózat jelentősége és használata a gyakorlatban Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: narancs Szükséges eszközök: GPS készülék, földgömb, földrajz atlasz,

Részletesebben

1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,00 250,00 kpa,

1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,00 250,00 kpa, 1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,0 250,0 kpa, pontossága 3% 2 osztás. Mekkora a relatív hibája a 50,0 kpa, illetve a 210,0 kpa értékek mérésének? rel. hiba_tt

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 10 X DETERmINÁNSOk 1 DETERmINÁNS ÉRTELmEZÉSE, TULAJdONSÁGAI A másodrendű determináns értelmezése: A harmadrendű determináns értelmezése és annak első sor szerinti kifejtése: A

Részletesebben

Vagyonfelmérés és vagyonkataszter összeállítása

Vagyonfelmérés és vagyonkataszter összeállítása Vagyonfelmérés és vagyonkataszter összeállítása Előadó: Török Gábor fejlesztési koordinátor Szigetszentmiklós, 2016. május 26. Vagyonfelmérés és vagyonkataszter jogi alapjai 2012. évi CLXXXV. törvény a

Részletesebben

Főigazgató-helyettesi Szervezet OTSZ 5.0. Tűzjelző tervezők szakmai napja 2013. december 10. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető

Főigazgató-helyettesi Szervezet OTSZ 5.0. Tűzjelző tervezők szakmai napja 2013. december 10. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos TűzoltT zoltósági FőfelF felügyelőség Tűzvédelmi FőosztF osztály OTSZ 5.0 Tűzjelző tervezők szakmai napja 2013. december 10. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető

Részletesebben

Vasúti pálya függőleges elmozdulásának vizsgálata

Vasúti pálya függőleges elmozdulásának vizsgálata BUDAPESTI M Ű S Z A K I É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I E G Y E T E M É p í t ő m é r n ö k i K a r Á l t a l á n o s - é s F e l s ő g e o d é z i a Ta n s z é k F o t o g r a m m e t r i a é s

Részletesebben

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL)

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) A Hirdetményben foglalt időpontok előtt befogadott lakáscélú támogatásokra vonatkozó kondíciókat a Hirdetmény 11. sz. melléklete tartalmazza. 9.1. az új

Részletesebben

BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 14/B Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Stratégiai Főosztály Környezetpolitikai Osztály II. A testületileg illetékes KÖFE szakmai véleményét megkaptuk, és figyelembe vesszük

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kondákor Ágnes kondakor.agnes@peto.hu 2016. április 26. A mérés célja Meghatározott korosztály mérésére szolgál A fejlődési táblázat, képet

Részletesebben

A felülvizsgálat menete

A felülvizsgálat menete A felülvizsgálat menete Az egyéni védőfelszerelés felülvizsgálata A használat előtti és utáni felülvizsgálaton kívül szükséges az egyéni védőfelszerelés rendszeres alapos felülvizsgálata, melyet kompetens

Részletesebben

Hidak, alépítmények, felsővezetékek

Hidak, alépítmények, felsővezetékek Hidak, alépítmények, felsővezetékek Virág István osztályvezető VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Siófok 2015. november 17-19. MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság Híd és Alépítményi Osztály Tartalom

Részletesebben

Technológiai dokumentációk

Technológiai dokumentációk Megmunkálási technológiák NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak k 13. előadás Összeállította: Dr. Pintér József fogalma: mindazon adatok (rajzok, írásos anyagok) összessége, amelyek a gyártás megkezdése

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

A Fertő tó komplex geodéziai távérzékelési felmérése

A Fertő tó komplex geodéziai távérzékelési felmérése A Fertő tó komplex geodéziai távérzékelési felmérése Király Géza, Bazsó Tamás, Brolly Gábor, Márkus István Nyugat-magyarországi Egyetem, EMK, GEVI, Földmérési és Távérzékelési Tanszék H-9400 SOPRON, Bajcsy-Zs.

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről.

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. 165/10/2015. Zala Megye Ortaháza Jegyzőkönyv Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. Határozatok: 71/2015(XI.24.) kt. határozat. Tárgykód: El6

Részletesebben

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Az EU-OSHA kétéves kampányának eredményei

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Az EU-OSHA kétéves kampányának eredményei Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Az EU-OSHA kétéves kampányának eredményei Balogh Katalin Nemzeti Fókuszpont vezető Budapest, 2015. október 20. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit

Részletesebben

J E L E N T É S 2009. évben a Szabadtéri játékokról

J E L E N T É S 2009. évben a Szabadtéri játékokról Az adatszolgáltatás a 300/2007.(XI.9.) Korm. rendelet alapján kötelező! Nyilvántartási szám: 1449/08. Az adatszolgáltatás statisztikai célra történik. Az adatszolgáltatás megtagadása, valótlan adatok közlése,

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS ADATTÁROLÓS VITELDÍJJELZŐK ELLENÖRZŐ KÉSZÜLÉKEI HE 110-2001

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS ADATTÁROLÓS VITELDÍJJELZŐK ELLENÖRZŐ KÉSZÜLÉKEI HE 110-2001 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 110-2001 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA...3 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK...3

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata. 2015. évi közbeszerzési terve 1 egységes szerkezetben az 1. és 2. számú módosításokkal.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata. 2015. évi közbeszerzési terve 1 egységes szerkezetben az 1. és 2. számú módosításokkal. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata évi közbeszerzési terve 1 egységes szerkezetben az 1. és 2. számú módosításokkal Beszerzést végző szervezeti egység A közbeszerzés tárgya mennyisége CPV kódja az rendje

Részletesebben

Kihívások és teljesítménymérés a műszaki képzésben (Óbudai Egyetem)

Kihívások és teljesítménymérés a műszaki képzésben (Óbudai Egyetem) Kihívások és teljesítménymérés a műszaki képzésben (Óbudai Egyetem) (a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódja) Dr. Palásti Kovács Béla Kihívások Hallgatói létszám és finanszírozás A hallgatók hozott (meglévő)

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék BME Épít Épületsze TŰZVÉDELMI TERVEZÉSI FELADATOK A tűzvédelmi tervezési tevékenység

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-án tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-án tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Komlói Amerikai futball Közhasznú Egyesület területhasználati kérelme

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

Hajdara Ferenc területfelelős Egri régió 3300 Eger Vincellériskola út 26 3301 Eger, Pf. 17. Tel. 06 20/ 940 3436 Fax: 36-53-64-12

Hajdara Ferenc területfelelős Egri régió 3300 Eger Vincellériskola út 26 3301 Eger, Pf. 17. Tel. 06 20/ 940 3436 Fax: 36-53-64-12 ÉMÁSZ Hálózati Kft. értesíti Tisztelt fogyasztóit, hogy hálózat rekonstrukciós munkák miatt Salgótarján területén az alábbi helyen és időpontban áramszünetet tart: 2016. február 26-án, 7:30 és 15:30 óra

Részletesebben

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások Szabályzatunk célja, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár a könyvtári

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

Bányamérés madártávlatból

Bányamérés madártávlatból Lévai Balázs és Orosz Imre előadása: Bányamérés madártávlatból Multikopterektől a merevszárnyú UAV-ig Pilóta nélküli repülőgépek kialakulása: - 1900-as évektől a motoros repüléssel együtt a repülőmodellezés

Részletesebben

2015. június 26-i rendes ülésére

2015. június 26-i rendes ülésére 38. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 26-i rendes ülésére Tárgy: Közbeszerzési eljárás megindításának jóváhagyása a Támasz

Részletesebben

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Vektoros elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS vektoros elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

Typotex Kiadó. Képmelléklet

Typotex Kiadó. Képmelléklet Képmelléklet 1. kép A Csepel Autógyár a múlt század hatvanas éveiben. Szigethalom, Szigetszentmiklós-gyártelep 2. kép Csepel D350 típusú teherautó. 3,5 tonna hasznos terhelésre, sorozatgyártás 1950-től.

Részletesebben

A parlagfű elleni közérdekű védekezés távérzékeléses és térinformatikai támogatása

A parlagfű elleni közérdekű védekezés távérzékeléses és térinformatikai támogatása A parlagfű elleni közérdekű védekezés távérzékeléses és térinformatikai támogatása Csornai Gábor Bognár E., Csonka B., Kocsis A., László I., Lelkes M., dr. Martinovich L., dr. Mikus G., Nádor G., Suba

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

A mérések eredményeit az 1. számú táblázatban tüntettük fel.

A mérések eredményeit az 1. számú táblázatban tüntettük fel. Oktatási Hivatal A Mérések függőleges, vastag falú alumínium csőben eső mágnesekkel 2011/2012. tanévi Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő feladatának M E G O L D Á S A I. kategória. A

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a 1. számú melléklet N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a Környezeti értékelés véleményezése Nyíregyháza MJV RT

Részletesebben

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar Térinformatika Tanszék 8000 Székesfehérvár, Pirosalma -3 Tel/fax: (22) 348 27 E-mail: a.kulcsar@geo.info.hu.

Részletesebben

KISVÍZFOLYÁSAINKON LEVONULÓ ÁRVIZEK ROMBOLÓ MUNKÁJA I. rész

KISVÍZFOLYÁSAINKON LEVONULÓ ÁRVIZEK ROMBOLÓ MUNKÁJA I. rész KISVÍZFOLYÁSAINKON LEVONULÓ ÁRVIZEK ROMBOLÓ MUNKÁJA I. rész SOMOGYI KATALIN - NÉMETH SZILVIA - NÉMETH DÁNIEL Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathely, Vörösmarty u. 2. H-9700 2014 évi tavaszi villámárvizek

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse a nyomás, a hőmérséklet, a mechanikai feszültség, a szilárdság és az idő SI mértékrendszer szerinti mértékegységét! 2.) Melyek azon fizikai, kémiai és termikus jellemzők,

Részletesebben

A közoktatás szervezésével, a közoktatási intézmények fenntartásával kapcsolatos szabályok változásából fakadó önkormányzati feladatok

A közoktatás szervezésével, a közoktatási intézmények fenntartásával kapcsolatos szabályok változásából fakadó önkormányzati feladatok A közoktatás szervezésével, a közoktatási intézmények fenntartásával kapcsolatos szabályok változásából fakadó önkormányzati feladatok Dr. Szakács Imre Oktatási Főosztály A közoktatásról szóló 1993. évi

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

Az új Flex-Block lábazatrendszer

Az új Flex-Block lábazatrendszer Az új Flex-Block lábazatrendszer 2 KAPCSOLÓSZEKRÉNYEK ÁRAMELOSZTÁS RENDSZERKLIMATIZÁLÁ Átfogó! Minden tevékenységünk célja, hogy Önt előnyökhöz juttassuk. Ezt szem előtt tartva fejlesztettünk ki egy tökéletesen

Részletesebben