A Windows 7 biztonsa gos haszna lata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Windows 7 biztonsa gos haszna lata"

Átírás

1 A Windows 7 biztonsa gos haszna lata A. Védjük meg a számítógépünket és az adatainkat. Kis odafigyeléssel és néhány Windows 7 funkció használatával megvédhetjük számítógépünket és adatainkat az internet felöl jövő támadások ellen. 1. Windows Update Az első és legfontosabb pont, hogy mind a Windows, mind a többi Microsoft szoftverek (pl.: Internet Explorer 9) naprakész állapotban legyenek. Ehhez, a Windows Update szolgáltatás áll a rendelkezésünkre. A kezelőfelületének elérése: Start menü Vezérlőpult Rendszer és Biztonság Windows Update, ahol az alábbi felületek fogadhatnak minket: a. Fontos frissítéseket adott ki a Microsoft, amelyeket a Frissítések telepítése gombra kattintva telepíthetünk. Ezt mindig tegyük meg!

2 b. Vagy, a Windows-unk naprakész. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy van-e új frissítés (amit nem észlelt automatiksuan a számítógépünk, akkor kattintsunk az Online frissítések keresése linkre). A legjobb megoldás viszont az, ha beállítjuk, hogy a fontos frissítéseket a számítógépünk automatikusan telepítse. Ehhez kattintsunk a Beállítások módosítása linkre. Itt állítsuk be a Fontos frissítések szekció alatt azt, hogy a telepítés mindennap történjen meg.

3 2. Windows tűzfal A tűzfalat használni olyan, mint bezárni a ház bejárati ajtaját segít távol tartani a betolakodókat (akik ebben az esetben támadók és rosszindulatú szoftverek). A tűzfal a Windows 7 rendszerben alapértelmezés szerint be van kapcsolva, így azt nem kell beállítani. Egyetlen dolgunk, hogy figyeljünk arra, hogy ez bekapcsolva is maradjon. Ha valami miatt kikapcsolódik, arról a Windows 7 értesít minket a jobb alsó sarokban lévő értesítési sávban az alábbi ikonnal: Ekkor kapcsoljuk be a tűzfalat: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság Windows tűzfal 3. Windows Defender vagy az emese (Microsoft Security Essentials) Windows Defender A Windows Defender egy kémprogram-elhárító szoftver, amely a Windows 7 része, és annak futtatásakor automatikusan elindul. A kémprogram-elhárító szoftverek használata segíthet megvédeni számítógépét a kémprogramoktól és egyéb, esetleg nemkívánatos szoftverektől. Kémprogramok az internetre való kapcsolódáskor bármikor települhetnek a számítógépre a felhasználó tudomása nélkül, és akkor is megfertőzhetik a számítógépet, amikor egyes programokat telepít CD-ről, DVD-ről vagy egyéb cserélhető adathordozóról. A kémprogramokat arra is programozhatják, hogy váratlan pillanatokban lépjenek működésbe, nem csak azok telepítésekor. A Windows Defender két módon segít megvédeni számítógépét a kémprogramoktól: Valós idejű védelem. A Windows Defender figyelmeztet, amikor egy kémprogram próbál települni vagy futni a számítógépen. Akkor is riaszt, ha programok fontos Windows-beállítások módosítására tesznek kísérletet. Vizsgálati beállítások. A Windows Defender segítségével kereshet már települt kémprogramokat a számítógépen, ütemezhet rendszeres kereséseket, és automatikusan eltávolíttathat minden elemet, amit a keresés felfed. A Windows Defender megnyitásához kattintson a Start gombra. A keresőmezőbe írja be a defender szót, majd az eredménylistában kattintson a Windows Defender elemre. emese (Microsoft Security Essentials) Az emese egy ingyenes vírusírtó és kémprogram eltávolító szoftver, amelyet magánszemélyek ingyenesen használhatnak. Az emese telepítésével még nagyobb biztonságban tudhatja a számítógépét. A telepítéshez látogasson el a hivatalos oldalra: HU/windows/products/security-essentials. Aprogram telepítésével a Windows Defender automatikusan kikapcsolásra kerül, ami egy normálsi folyamat, ugyanis a Windows Defender az emese feladatainak egy részét látná el.

4 4. BitLocker és BitLocker To Go A Windows 7 Ultimate és Enterprise verziójában elérhető egy úgynevezett BitLocker meghajtótitkosítás, ami segít megvédeni adatait a dokumentumoktól a jelszavakig, mivel titkosítja a Windows rendszer és az adatok által használt meghajtót. Amikor a BitLocker meghajtótitkosítás szolgáltatást bekapcsolja, a rendszer automatikusan kódolja az ezután a meghajtóra mentett fájlokat. A BitLocker To Go pedig kiterjeszti a BitLocker szolgáltatást cserélhető adathordozókra is, úgy mint az USB-meghajtók és a külső merevlemezek. Ezzel a két szolgáltatással biztosíthatjuk, hogy az elvesztett, vagy ellopott laptop, vagy pendrive adatai nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. A BitLocker használata: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság BitLocker meghajtótitkosítás Az alábbi kezelőfelületen látja, hogy milyen merevlemezek, vagy külső meghajtók vannak csatlakoztatva a számítógépéhez. A következő példában egy csatlakoztatott pendrive-ot fogunk titkosítani:

5 a. A BitLocker To GO bekapcsolásához kattintson a BitLocker szolgáltatás bekapcsolása linkre. Adjon meg egy jelszót. Ezt kell majd használni akkor, amikor hozzá akar férni az adataihoz. Kattintson a Tovább gombra: b. Arra az esetre, ha elfelejtené a jelszót van egy vészmegoldás, egy helyreállítási kulccsal is vissza tudja nyerni a titkosított adatait. A kulcsot elmentheti a merevlemezére, vagy kinyomtathatja.

6 c. Indítsuk el a titkosítást: 5. Felhasználói fiókok felügyelete A felhasználói fiókok felügyelete a Windows egy funkciója, amely olyan esetekre nyújt segítséget a számítógép kezelésében, amikor egy program rendszergazdai szintű engedélyekhez kötött változtatást hajt végre. A felhasználói fiókok felügyelete úgy működik, hogy módosítja a felhasználói fiók engedélyszintjét. Ha általános jogú felhasználóként is elvégezhető műveleteket végez ( t olvas, zenét hallgat vagy dokumentumot készít), az általános jogú felhasználóknak járó engedélyeket kapja meg - még akkor is, ha rendszergazdaként van bejelentkezve. Ha Ön vagy egy program rendszergazdai szintű engedélyeket igénylő változásokra készül, a felhasználói fiókok felügyelete értesíti. Ha Ön rendszergazda, az Igen gombra kattintva továbbléphet. Ha nem rendszergazda, csak akkor léphet tovább, ha valaki, akinek van rendszergazdai fiókja a számítógépen, megadja a jelszavát. Az engedély megadása esetén Ön átmenetileg rendszergazdai jogokat kap, hogy elvégezhesse a műveletet, majd visszatér az általános jogú felhasználó szintjére. Ezáltal még ha rendszergazdai fiókot használ is, semmi sem módosítható a számítógépen az Ön tudta nélkül, amely meggátolhatja, hogy rosszindulatú szoftverek (kártevők) és kémprogramok települjenek a számítógépre vagy módosítsák a számítógépet. Amikor engedély vagy jelszó szükséges egy adott feladat elvégzéséhez, a felhasználói fiókok felügyelete a következő négy párbeszédpanel valamelyikét jeleníti meg. Az alábbi táblázat bemutatja a különféle, az értesítést közlő párbeszédpaneleket, és tájékoztatást nyújt a javasolt műveletről.

7 Ikon Típus Leírás Egy olyan beállítás vagy funkció, amely nem része a Windows rendszernek, a beleegyezését kéri az elinduláshoz. Ennek az elemnek van érvényes digitális aláírása, amely igazolja, hogy a Microsoft az elem közzétevője. Ha ilyen párbeszédpanel jelenik meg, általában biztonságosan továbbléphet. Ha nem biztos a dolgában, nézze meg a program vagy a funkció nevét, és döntse el, hogy szeretné-e futtatni. Egy program, amely nem része a Windows rendszernek, a beleegyezését kéri az elinduláshoz. Egy olyan program kéri a beleegyezését az elinduláshoz, amelynek ismeretlen a közzétevője. A rendszergazda megtiltotta a program futtatását. A programnak van érvényes digitális aláírása, aminek alapján valószínűsíthető, hogy a program az, aminek mondja magát; az aláírás ezenkívül tanúsítja a program közzétevőjének identitását. Ha ilyen párbeszédpanelt lát, ellenőrizze, hogy valóban ezt a programot szeretné-e futtatni, és hogy megbízhatónak tartja-e a közzétevőt. Ezt a programot nem látta el a kiadója érvényes digitális aláírással. Ez nem feltétlenül jelent veszélyt, mivel a régebbi programok gyakran digitális aláírás nélkül jelentek meg. Ilyen esetekben azonban fokozott körültekintés szükséges - csak akkor engedélyezze a program futtatását, ha az megbízható forrásból származik, például eredeti CD-ről vagy a közzétevő honlapjáról. Ha nem biztos ebben, keressen rá a program nevére az interneten, és állapítsa meg, hogy ismert program-e, vagy pedig kártevő. A programot letiltották, mert tudottan megbízhatatlan. A program futtatásával kapcsolatban a rendszergazdához kell fordulnia. Ha rendszergazdai jogokkal rendelkezik a számítógépen, a Vezérlőpulton elvégezheti a Felhasználói fiókok felügyelete értesítési beállításainak finomhangolását: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság Műveletközpont alatt: Felhasználói fiókok felügyelete beállításainak módosítása

8 Megjegyzés: érdemes a legmagasabb szintet beállítani a csúszkán. Így picivel többször kapunk értesítést, de cserébe nagyobb biztonságban tudhatjuk a számítógépünket.

9 B. Védjük meg magunkat az adatvesztésektől. 1. Rendszer-visszaállítás Előfordul, hogy egy program vagy illesztőprogram telepítése lelassítja vagy kiszámíthatatlanná teszi a Windows rendszert. A Rendszer-visszaállítás vissza tudja állítani a számítógép rendszerfájljait és programjait arra az időpontra, amikor még minden rendben működött, valószínűleg megkímélve így több órányi hibaelhárítástól és fejfájástól. Nincs hatással a dokumentumokra, képekre és más adatokra. Mielőtt használni kezdi a rendszer-visszaállítást, mentse a nyitott fájlokat, és zárjon be minden programot. A Rendszer-visszaállítás újraindítja a számítógépet a. Indítsa el a Rendszer-visszaállítás eszközt. Ehhez kattintson a Start gombra. Írja be a keresőmezőbe a Rendszer-visszaállítás kifejezést, majd az eredmények listájában kattintson a Rendszer-visszaállítás elemre. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. b. Válassza ki a kívánt visszaállítási pontot a varázsló lépései során, majd állítsa vissza a számítógépet.

10 2. Biztonsági mentés és visszaállítás A Windows 7 rendszer Biztonsági mentés és visszaállítás szolgáltatása biztonsági másolatokat készít legtöbb fontos személyes fájljáról. A Windows bármilyen ütemezést képes követni a biztonsági mentés végrehajtásakor csak állítsa be, és nincs is vele több dolga. A biztonsági másolatot elhelyezheti egy másik meghajtón, illetve akár egy DVD lemezen is. A Windows 7 Professional vagy Ultimate kiadásainak használata esetén pedig a biztonsági másolatok a hálózatra is készíthetők. A fájlok elvesztésének megakadályozása érdekében rendszeresen készítsen azokról biztonsági másolatot. Automatikus biztonsági mentéseket állíthat be és manuálisan is bármikor készíthet biztonsági másolatokat a fájlokról: A fájlok biztonsági mentése a. A Biztonsági mentés és visszaállítás megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, azután a Rendszer és biztonság lap Biztonsági mentés és visszaállítás parancsára.

11 b. Hajtsa végre az alábbi műveletek valamelyikét: b.1. Ha korábban nem használta a Windows biztonságimásolat-készítő eszközét, kattintson a Biztonsági mentés beállítása lehetőségre, majd kövesse a varázsló lépéseit. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. b.2. Ha hozott már létre korábban biztonsági másolatot, kivárhatja a következő ütemezett biztonsági mentést, vagy manuálisan létrehozhat egy biztonsági másolatot a Biztonsági másolat készítése gombra kattintva. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. Megjegyzés: javasoljuk, hogy ne arra a merevlemezre készítsen biztonsági mentést, amelyre a Windows telepítve van. Megjegyzés: a biztonsági másolatokat tartalmazó adathordozókat (külső merevlemezeket, DVD és CD lemezeket) mindig biztonságos helyen tárolja, hogy a fájlok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Erre a célra egy tűzálló, a számítógéptől külön található hely javasolt. Megfontolandó a biztonsági másolatok titkosítása is. 3. Előző (Korábbi) verziók visszaállítása Ha nem talál egy fájlt a számítógépen, vagy véletlenül módosított vagy törölt egy fájlt, visszaállíthatja azt a biztonsági másolatból (ha a Windows biztonságimásolat-készítő eszközét használja, 2. pont), vagy visszaállíthatja egy előző verzióból. Az előző verziók a fájlok és mappák olyan másolatai, amelyeket a Windows automatikusan a visszaállítási pontok részeként ment. Az előző verziókat más néven árnyékmásolatoknak is nevezik. Fájl vagy mappa visszaállítása egy előző állapotba a. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára, és kattintson a Korábbi verziók visszaállítása parancsra. Megjelenik egy lista, amely az adott fájl vagy mappa rendelkezésre álló korábbi verzióit tartalmazza. A lista a biztonsági másolatba mentett fájlokat (ha a Windows biztonsági mentési eszköze segítségével végzi a fájlok biztonsági mentését) és a visszaállítási pontokat is tartalmazza, ha mindkét típus elérhető.

12 b. Egy fájl vagy mappa korábbi verziójának visszaállítása előtt jelölje ki a korábbi verziót, majd kattintson a Megnyitás lehetőségre annak ellenőrzéséhez, hogy valóban a kívánt verziót választotta-e ki. Megjegyzés: nem nyithatja meg és nem másolhatja a fájlok a Windows biztonságimásolat-készítő eszköze által létrehozott korábbi verzióit, de visszaállíthatja azokat. c. Egy korábbi verzió visszaállításához jelölje ki a korábbi verziót, majd kattintson a Visszaállítás parancsra. Figyelmeztetés: a rendszer lecseréli a számítógépen található aktuális verziót az adott fájlra vagy mappára, és ezt a műveletet nem lehet visszavonni. Megjegyzés: ha a Visszaállítás gomb nem érhető el, nem állítható vissza a fájl vagy mappa előző verziója az eredeti helyre. Azonban lehet, hogy meg tudja nyitni, és menteni tudja egy másik helyre.

13 C. Védjük meg gyermekeinket. Szülői felügyelet: Windows 7 rendszerben korlátokat állíthat gyermekei számítógép-használata elé, és biztonságosabbá teheti online életüket is anélkül, hogy állandóan a sarkukban kellene lennie. A Szülői felügyelet eszközzel megadhatja, hogy gyermekei (vagyis a gyermekeinek a fiókjai) mely órákban használhatják a számítógépet, milyen játékokkal játszhatnak és milyen programokat futtathatnak. A Szülői felügyelet megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, végül a Felhasználói fiókok és családbiztonság területen a Szülői felügyelet beállítása bármely felhasználónak lehetőségre. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. Határozzon meg időkorlátokat, amikor gyermekei használhatják a számítógépet: Felállíthat időkorlátokat annak szabályozására, hogy gyermekei mikor jelentkezhetnek be a számítógépre. Az időkorlátok megakadályozzák, hogy a gyermekek a megadott órákban bejelentkezzenek. A hét minden napjára különböző bejelentkezési időt adhat meg. Ha be vannak jelentkezve, amikor kijelölt idejük lejár, a rendszer automatikusan kilépteti őket. További információ: A gyermekek számítógép-használati idejének szabályozása. Akadályozza meg, hogy gyermekei nem megfelelő játékokkal játszhassanak: Beállíthatja, hogy mely játékokhoz férhetnek hozzá a gyermekei, választhat kor szerinti minősítést, megválaszthatja, mely játékokat kívánja blokkolni, és eldöntheti, hogy egyes kiválasztott játékok használatát engedélyezi, vagy blokkolja. További információk: A gyermekek számára engedélyezett játékprogramok megadása.

14 Akadályozza meg, hogy gyermekei bizonyos programokat futtathassanak: Megtilthatja, hogy gyermekei olyan programokat futtassanak, amelyeket nem kíván engedélyezni számukra. További információk: A gyermekek eltiltása bizonyos alkalmazások használatától.

15 Az Internet Explorer 9 A. Gyors Az Internet Explorer 9-et azt új, HTML5 szabvány minél jobb támogatására fejelsztették. A fejelsztők rengeteg tesztet futtatak annak érdekében, hogy a leg optimálisabb böngészőt hozzák létre. A HTML5-ös weblapokra néhány példa: 100 könyv: 100 db könyvet olvashatunk a böngészőnk segítségével: MeseTV: a HTML5 médiaképességeit nagyon jól bemutatja ez az oldal, amelyen gyermekkorunk kedvenc meséit nézhetjük meg Html5jatekok.hu: bemutatja, hogy milyen nagyszerű játékokat lehet készíteni HTML5 segítségével. B. Áttekinthető 1. Új lap Az Új lapon a webhelyek ikonja és elsődleges színe segíti az egyes webhelyek könnyebb felismerését, ami különösen hasznos, ha sok webhely közül kell választani. A webhelyjelző pedig jelzi, hogy az adott webhelyet gyakran látogatja-e vagy sem. A lap megjeleníti kedvenc webhelyeit, és a leggyakrabban felkeresett webhelyeket helyezi előre. Az Új lapról újból megnyithatja a bezárt lapokat, megnyithatja az utolsó böngészési munkamenetet, valamint InPrivate-böngészést is indíthat. Az InPrivate-böngészési munkamenetek nem követik nyomon az Új lapról felkeresett weblapokat. Kedvenc webhelyeit az Új lapról is rögzítheti a tálcán, hogy gyorsan elérhesse őket.

16 2. Értesítési sáv Az Internet Explorer 9 értesítései folyamatosabb és gyorsabb böngészést tesznek lehetővé. A váratlanul felbukkanó és akadályt jelentő párbeszédpanelek helyett minden értesítési üzenet egyetlen értesítési sávban jelenik meg, amely a böngészőkeret alján található. Az értesítések nem szakítják meg a böngészést azzal a folytatáshoz nem kell semmit tennie. Ha kívánja, figyelmen kívül hagyhatja őket, és akkor foglalkozhat velük, amikor akar. Sőt, az értesítési sávban megjelenő üzenetek, hibaértesítések és figyelmeztetések informatívabbak, könnyebben érthetőek és ami a legfontosabb, könnyebben meghozhatja a hozzájuk kapcsolódó lépéseket. 3. Egyesített mező Akár egy konkrét webhelyet szeretne felkeresni, akár keresést szeretne indítani, az Internet Explorer 9 böngészőben ezt megteheti egyetlen helyen: az egyesített mezőben. Böngészés és keresés egy helyről Ha elkezd beírni egy webcímet, az automatikus kiegészítés megtippeli, mit keres, hogy Ön gyorsabban elérhesse a webhelyeket. És mivel a keresési funkció integrálva van az egyesített mezőbe, Önnek nem kell emlékeznie a teljes webcímre csak beír például egy olyan kifejezést, mint a hírek vagy a zene, és pillanatok alatt megtalálhatja a kedvenc webhelyeit. A legördülő lista alján azt is megadhatja vagy megváltoztathatja, hogy milyen keresésszolgáltatókat szeretne használni.

17 A legördülő lista jobb oldalán alúl új keresésszolgáltatót is hozzáadhat böngészőjéhez, így nem csak a keresőszolgáltatókkal kereshet, hanem egyébb oldalakat is úgy mint a WikiPedia. 4. Rögzítés a tálcán A Rögzített webhelyek funkcióval kedvenc webhelyeit közvetlenül a Windows 7 tálcájáról elérheti, anélkül hogy előbb meg kellene nyitnia az Internet Explorer böngészőt. Másodpercek alatt rögzítheti a kívánt webhelyet: elég rákattintani az egyesített mezőben lévő webcímtől balra látható ikonra, a webhelyet megjelenítő lap fülére vagy a weblapnak az Új lap lapon látható ikonjára, és ráhúzni a tálcára. Ennyi az egész. A webhely rögzítés után saját miniatűrjével, az Internet Explorer böngészőtől külön jelenik meg. Mostantól egyetlen kattintással elérheti kedvenc webhelyét. A tálcán rögzített összes webhelyhez tartozik Jump List menü. Egyes webhelyek esetében a miniatűr előkép alatt kezelőelemek is elérhetők, például video lejátszásához és szüneteltetéséhez. Bizonyos rögzített webhelyek ikonja pedig további információval szolgál a webhely állapotáról, például megjeleníti a beérkezett üzenetek mappájában lévő olvasatlan ek számát. 5. Továbbfejlesztett lapok Alapértelmezés szerint a lapok a címsortól jobbra jelennek meg. Ha azt szeretné, hogy a lapok a címsor alatti külön sorban jelenjenek meg, kattintson a jobb gombbal az Új lap gomb mellett egy üres területre, majd kattintson a Lapok megjelenítése a címsor alatt pontra. Lapok letépése

18 A lapok letépésével gyorsabban és magától értetődőbb módon kezelheti a webhelyeket. Az Internet Explorer 9 böngészőn belül átrendezheti a lapokat ugyanúgy, mint a Windows 7 ikonjai esetében illetve bármely lapot megnyithatja egy új böngészőablakban is, ha a lapot az asztalra húzza. Ha egyszerre egynél több weblapra van szükség egy adott feladathoz, akkor hasznos lehet a lapok letépését a Snap funkcióval együtt használni. Ez a lehetőség kiváló módja annak, hogy több weblapot egymás mellett jelenítsen meg a képernyőn. Színkódolt lapok Sok lapot egyszerre kezelni fáradságos és időigényes lehet, különösen ha a böngészőablakba visszatérve szeretne valamit megtalálni a sok megnyitott webhely között. Az Internet Explorer 9 böngészőben a kapcsolódó lapok ugyanazt a színkódot kapják, így könnyebb átlátni a lapokat több weblap böngészésekor. Elég a böngészőre egy pillantást vetnie, és látja, melyik lapok tartoznak egymáshoz. Amikor egy lapról megnyit egy másik lapot, az új lap az első lap mellé kerül, azzal megegyező színkóddal. Ha pedig egy olyan lapot zár be, amely egy csoport tagja, egy ugyanabba a csoportba tartozó lap jelenik meg, így nem olyan lapra kerül, amely teljesen másról szól. 6. Windows 7 integráció Az Internet Explorer 9 tökéletesen beépül a Windows 7 rendszerbe, így a lehető legjobb böngészési élményt nyújtja Windows alatt.

19 Snap Akár éttermek menüjét hasonlítja össze különböző webhelyeken, akár videót néz, miközben jeit olvassa, akár térképet néz egy útvonalterv olvasása közben, gyakran kell egynél több weblapot vagy ablakot használni az adott feladathoz. Csak húzza a két ablakot a képernyő két szélére, és a webhelyek egymás mellett fognak megjelenni. Az ablakok oldalra való kiragasztásakor a webhelyek tartalmát és a videókat a böngésző folyamatosan megjeleníti, ami zökkenőmentes használatot eredményez. Ön pedig egyszerre több mindet láthat, anélkül hogy arra pazarolná az idejét, hogy eldöntse, ablakokat vagy lapokat használjon. Jump List menük A Jump List menük révén gyorsan és könnyedén elérheti a mindennapokban használt kedvenc webhelyeit az Internet Explorer megnyitása nélkül. Az Internet Explorer 9 Jump List menüjének megnyitásához kattintson a jobb gombbal a tálcán az Internet Explorer ikonra. Ekkor megjelennek a gyakran felkeresett webhelyek. A Jump List menüből szintén gyorsan indíthat InPrivate-böngészést, nyithat meg új lapokat vagy zárhat be ablakokat. A tálcán rögzített összes webhelyhez is tartozik Jump List menü. Amit az egyes Jump List menükben lát, az az adott webhelytől függ, de mindegyikből indíthat InPrivate-böngészést, megnyithatja a webhelyet, feloldhatja a rögzítést, valamint bezárhatja az ablakot.

20 C. Megbízható 1. Tartománykiemelés Az álwebhelyek elkerülésének egyik módja, ha tudja a felkeresni kívánt webhely címét. Az Internet Explorer 9 tartománykiemelés funkciójával Ön egy pillanat alatt felismerheti a valódi webcímet, mivel a böngésző kiemeli a tartománynevet a címsorban, így könnyebb megállapítani, milyen webhelyet keresett fel. Ennek a funkciónak a segítségével Ön könnyebben felfigyelhet az olyan álwebhelyekre, amelyek félrevezető címükkel megpróbálják becsapni Önt, valamint csökkenti az esélyét a személyes adatok veszélyeztetésének. 2. Letöltéskezelő Az Internet Explorer 9 egy integrált eszközt biztosít a letöltött fájlok elérésére, figyelésére és kezelésére: a Letöltéskezelőt. Ez egy olyan program, amely lehetővé teszi a letöltések állapotának megtekintését, információval szolgál arról, hogy esetleg veszélyesek lehetnek-e, sokrétű biztonsági ellenőrzést végez a letöltött fájlokon, valamint megmutatja a letöltések végleges helyét. A Letöltéskezelő integrálva van a Windows Letöltések mappájával. A SmartScreen szűrő a Letöltéskezelőben is működik, így a kártékony letöltések elleni védelmet is segíti. Azonnal blokkolja azokat a letöltéseket, amelyek esetleg kockázatot jelenthetnek. A Letöltéskezelő ezután világosan megmutatja a nagyobb kockázatot hordozó programokat, hogy Ön ennek tudatában dönthesse el, hogy törli, futtatja vagy menti a letöltést.

21 3. In-Private böngésző Az InPrivate-böngészés segítségével megakadályozhatja, hogy a böngésző megőrizze a böngészési előzményeket, az ideiglenes internetes fájlokat, az űrlapadatokat, valamint a felhasználóneveket és a jelszavakat. InPrivate-böngészést indíthat a Biztonság menüből, a Ctrl+Shift+P billentyűkombináció lenyomásával, vagy akár az Új lapról is. Az Internet Explorer ekkor egy új böngésző-munkamenetet indít el, amely nem rögzít információkat az Ön által felkeresett weboldalakról és az Ön által indított keresésekről. A böngészőablak bezárásával befejezi az InPrivate-böngészést. Internet kávézókban, közös használatú gépeken kifejezetten hasznos ezt a funkciót használni. 4. SmartScreen szűrő Az Internet Explorer 9 segít védekezni az egyre terjedő webes támadások és csalások ellen. Banktól érkezőnek álcázott ekben szereplő hivatkozások, hamis értesítések közösségi webhelyekről, népszerű tartalmakra adott keresési találatok, kártékony hirdetések nem lehet olyan csalást mondani, amivel valaki meg ne próbálkozott volna már. A SmartScreen szűrőnek köszönhetően Ön magabiztosabban böngészhet, tudván, hogy jobb védelemmel rendelkezik az ilyen típusú támadások ellen.

22 A SmartScreen szűrő az alábbi eszközökkel veszi fel a harcot ezekkel a veszélyekkel: Adathalászat elleni eszközök védelmet nyújtanak az álwebhelyek ellen, amelyek célja személyes adatok, pl. felhasználónevek, jelszavak vagy számlaadatok megszerzése. Alkalmazások kockázata biztosítja, hogy a jól ismert fájlokról ne jelenjenek meg felesleges figyelmeztetések, ugyanakkor a nagyon kockázatos letöltésekről egyértelmű figyelmeztetés jelenjen meg. Kártevőirtó eszközök segítenek megelőzni, hogy kártékony szoftverek férkőzzenek a számítógépbe. Ha kártékony webhelyet észlel, az Internet Explorer 9 szükség esetén a teljes webhelyet letiltja. Ezen kívül képes a legitim webhelyeken lévő kártevők és adathalászati eltávolítására, azaz hogy anélkül blokkolja a kártékony lapokat, hogy a webhely többi részét befolyásolná. 5. Lapok helyreállítása Ha az Internet Explorer 9 használata közben megszakad a kapcsolat egy webhellyel, nem veszik el a teljes böngészési munkamenet. A lapok elszigetelése, az összeomlás utáni helyreállítás vagy a lefagyásból való helyreállás garantálják a zökkenőmentes böngészést. A webhelylefagyások az IE9-ben az adott lapra korlátozódnak, és nem érintik a teljes böngészőablakot. Ha az egyik lapon lefagy a webhely, a böngészési munkamenet többi része nem szakad meg. Ön zavartalanul böngészhet tovább. A probléma megállapítása után az Internet Explorer 9 automatikusan helyreállítja a lapot. Ha egy vagy több lap váratlanul bezárul vagy lefagy, a böngésző automatikusan újra betölti őket, és Ön visszakerül arra a webhelyre, ahol a hiba előtt volt. Az Internet Explorer 9 egyik újdonsága, hogy képes kezelni a nem reagáló webhelyeket, azaz a böngésző értesíti, ha az elérni kívánt webhely valamilyen okból nem válaszol vagy időtúllépést okoz.

1. fejezet: Telepítés...5

1. fejezet: Telepítés...5 F-Secure Internet Security 2014 F-Secure Internet Security 2014 Tartalom 2 Tartalom 1. fejezet: Telepítés...5 1.1 Az első telepítés előtt...6 1.2 A program első telepítése...7 1.3 Alkalmazások telepítése

Részletesebben

Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden

Részletesebben

AVG Internet Security 2013

AVG Internet Security 2013 AVG Internet Security 2013 Felhasználói kézikönyv Dokumentumverzió 2013.01 (30.8.2012) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Minden jog fenntartva. Minden egyéb márkanév a tulajdonosok tulajdonát képezi.

Részletesebben

ESET SMART SECURITY 7

ESET SMART SECURITY 7 ESET SMART SECURITY 7 Felhasználói útmutató (7.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb

Részletesebben

Kopacz Botond. Internet Explorer 9 a zsebben

Kopacz Botond. Internet Explorer 9 a zsebben Kopacz Botond Internet Explorer 9 a zsebben Készült a Devportal.hu közösség támogatásával Kopacz Botond Internet Explorer 9 a zsebben Jedlik Oktatási Stúdió Budapest, 2011 A szerzők a könyv írása során

Részletesebben

ESET SMART SECURITY 5

ESET SMART SECURITY 5 ESET SMART SECURITY 5 Felhasználói útmutató (5.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET SMART SECURITY

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware ESET Personal Firewall ESET Antispam A NOD32 technológiaúj generációja Felhasználói útmutató we protect your digital worlds tartalomjegyzék

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 5

ESET NOD32 ANTIVIRUS 5 ESET NOD32 ANTIVIRUS 5 Felhasználói útmutató (5.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját

Részletesebben

A Windows 7 felfedezése

A Windows 7 felfedezése 1 A Windows 7 felfedezése Ez a fejezet a következőkről szól: Bejelentkezés a Windows 7-be Ismerkedés az asztallal A Start menü használata A Windows-tálca kezelése Ismerkedés a Vezérlőpulttal Információszerzés

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Norton Internet Security 2006 Felhasználói kézikönyv A 9,0-s programverzió dokumentációja Copyright 2005 Symantec Corporation. Minden jog fenntartva. A Symantec, a Symantec embléma,

Részletesebben

SUSE Linux Enterprise Desktop

SUSE Linux Enterprise Desktop SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2 2008. április 10. KDE felhasználói kézikönyv www.novell.com KDE felhasználói kézikönyv Minden tartalom a Novell, Inc. szerzői jogi védelme alatt áll. Szerzői jogi megjegyzés

Részletesebben

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató A L K A L M A Z Á S V E R Z I Ó J A : 1 5. 0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában,

Részletesebben

GATEWAY SZÁMÍTÓGÉP FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

GATEWAY SZÁMÍTÓGÉP FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV GATEWAY SZÁMÍTÓGÉP FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalom Fejezet 1: A súgó használata................................... 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta.......................... 2 A Gateway-webhely

Részletesebben

KASPERSKY LAB. Kaspersky Anti-Virus 7.0. Felhasználói Útmutató

KASPERSKY LAB. Kaspersky Anti-Virus 7.0. Felhasználói Útmutató KASPERSKY LAB Kaspersky Anti-Virus 7.0 Felhasználói Útmutató KASPERSKY ANTI-VIRUS 7.0 Felhasználói Útmutató Kaspersky Lab http://www.kaspersky.com Tartalomjegyzék 1. FEJEZET A SZÁMÍTÓGÉP BIZTONSÁGÁT FENYEGETŐ

Részletesebben

KASPERSKY LAB. Kaspersky Anti-Virus 6.0 FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

KASPERSKY LAB. Kaspersky Anti-Virus 6.0 FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ KASPERSKY LAB Kaspersky Anti-Virus 6.0 FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ KASPERSKY ANTI-VIRUS 6.0 Felhasználói útmutató Kaspersky Lab http://www.kaspersky.com Utolsó módosítás: 2006. március Tartalomjegyzék 1. FEJEZET

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7. Tartalom

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7. Tartalom OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 Tartalom Számítógép be és kikapcsolása... 1 Súgó:... 1 Asztal és beállításai:... 2 Ablak és ablakműveletek:... 5 Mappák, mappaműveletek:... 7 Fájlok,

Részletesebben

ESET Smart Security. telepítési útmutató

ESET Smart Security. telepítési útmutató ESET Smart Security telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

Médiatár. Részletes felhasználói kézikönyv

Médiatár. Részletes felhasználói kézikönyv Médiatár Részletes felhasználói kézikönyv 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Áttekintés... 4 Fôbb jellemzôk áttekintése... 5 Médiatár teljes funkcionalitásához szükséges alaplépések összefoglalása...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató BlackBerry Z3 Smartphone Verzió: 10.3.2 Felhasználói útmutató Kiadva: 2015-06-12 SWD-20150612120425692 Tartalomjegyzék Beállítások és alapvető konfigurálások...6 Újdonságok... 6 A BlackBerry okostelefon

Részletesebben

ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antivirus telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató

Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató Gyors kezdési és hibaelhárítási útmutató TARTALOMJEGYZÉK Fontos információk 2 Számítógépes alapismeretek 4 Biztonság és kényelem... 4 Biztonsági óvintézkedések... 4 Egészségügyi óvintézkedések... 4 Ismerkedés

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Kaspersky Anti-Virus 6.0 SOS MP4 FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A L K A L M A Z Á S V E R Z I Ó J A : 6. 0, 4. K A R B A N T A R T Á S I C S O M A G, 1. K R I T I K U S J A V Í T Á S Tisztelt Kaspersky Anti-Virus

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv SuliX programcsalád Tanári kézikönyv A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések előfordulásat. '

Részletesebben

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei:

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei: Szerkesztette: Lukács Attila A tananyag az alábbiak felhasználásával készült: Herczeg Lajos: Információ és kommunikáció tananyag látássérült felhasználók részére, Kiadja az "Informatika a látássérültekért"

Részletesebben

Kaspersky Anti-Virus Felhasználói útmutató

Kaspersky Anti-Virus Felhasználói útmutató Kaspersky Anti-Virus Felhasználói útmutató A L K A L M A Z Á S V E R Z I Ó J A : 1 5. 0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában,

Részletesebben

NetOffice. felhasználói kézikönyv

NetOffice. felhasználói kézikönyv NetOffice felhasználói kézikönyv 2 Üdvözöljük Általános tudnivalók Az alábbiakban a NetOffice 4.4 kézikönyvét olvashatja. Mivel a rendszer fejlesztése folyamatosan zajlik, elképzelhetô, hogy egyes funkciók

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Norton 360TM Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse

Részletesebben