A Windows 7 biztonsa gos haszna lata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Windows 7 biztonsa gos haszna lata"

Átírás

1 A Windows 7 biztonsa gos haszna lata A. Védjük meg a számítógépünket és az adatainkat. Kis odafigyeléssel és néhány Windows 7 funkció használatával megvédhetjük számítógépünket és adatainkat az internet felöl jövő támadások ellen. 1. Windows Update Az első és legfontosabb pont, hogy mind a Windows, mind a többi Microsoft szoftverek (pl.: Internet Explorer 9) naprakész állapotban legyenek. Ehhez, a Windows Update szolgáltatás áll a rendelkezésünkre. A kezelőfelületének elérése: Start menü Vezérlőpult Rendszer és Biztonság Windows Update, ahol az alábbi felületek fogadhatnak minket: a. Fontos frissítéseket adott ki a Microsoft, amelyeket a Frissítések telepítése gombra kattintva telepíthetünk. Ezt mindig tegyük meg!

2 b. Vagy, a Windows-unk naprakész. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy van-e új frissítés (amit nem észlelt automatiksuan a számítógépünk, akkor kattintsunk az Online frissítések keresése linkre). A legjobb megoldás viszont az, ha beállítjuk, hogy a fontos frissítéseket a számítógépünk automatikusan telepítse. Ehhez kattintsunk a Beállítások módosítása linkre. Itt állítsuk be a Fontos frissítések szekció alatt azt, hogy a telepítés mindennap történjen meg.

3 2. Windows tűzfal A tűzfalat használni olyan, mint bezárni a ház bejárati ajtaját segít távol tartani a betolakodókat (akik ebben az esetben támadók és rosszindulatú szoftverek). A tűzfal a Windows 7 rendszerben alapértelmezés szerint be van kapcsolva, így azt nem kell beállítani. Egyetlen dolgunk, hogy figyeljünk arra, hogy ez bekapcsolva is maradjon. Ha valami miatt kikapcsolódik, arról a Windows 7 értesít minket a jobb alsó sarokban lévő értesítési sávban az alábbi ikonnal: Ekkor kapcsoljuk be a tűzfalat: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság Windows tűzfal 3. Windows Defender vagy az emese (Microsoft Security Essentials) Windows Defender A Windows Defender egy kémprogram-elhárító szoftver, amely a Windows 7 része, és annak futtatásakor automatikusan elindul. A kémprogram-elhárító szoftverek használata segíthet megvédeni számítógépét a kémprogramoktól és egyéb, esetleg nemkívánatos szoftverektől. Kémprogramok az internetre való kapcsolódáskor bármikor települhetnek a számítógépre a felhasználó tudomása nélkül, és akkor is megfertőzhetik a számítógépet, amikor egyes programokat telepít CD-ről, DVD-ről vagy egyéb cserélhető adathordozóról. A kémprogramokat arra is programozhatják, hogy váratlan pillanatokban lépjenek működésbe, nem csak azok telepítésekor. A Windows Defender két módon segít megvédeni számítógépét a kémprogramoktól: Valós idejű védelem. A Windows Defender figyelmeztet, amikor egy kémprogram próbál települni vagy futni a számítógépen. Akkor is riaszt, ha programok fontos Windows-beállítások módosítására tesznek kísérletet. Vizsgálati beállítások. A Windows Defender segítségével kereshet már települt kémprogramokat a számítógépen, ütemezhet rendszeres kereséseket, és automatikusan eltávolíttathat minden elemet, amit a keresés felfed. A Windows Defender megnyitásához kattintson a Start gombra. A keresőmezőbe írja be a defender szót, majd az eredménylistában kattintson a Windows Defender elemre. emese (Microsoft Security Essentials) Az emese egy ingyenes vírusírtó és kémprogram eltávolító szoftver, amelyet magánszemélyek ingyenesen használhatnak. Az emese telepítésével még nagyobb biztonságban tudhatja a számítógépét. A telepítéshez látogasson el a hivatalos oldalra: HU/windows/products/security-essentials. Aprogram telepítésével a Windows Defender automatikusan kikapcsolásra kerül, ami egy normálsi folyamat, ugyanis a Windows Defender az emese feladatainak egy részét látná el.

4 4. BitLocker és BitLocker To Go A Windows 7 Ultimate és Enterprise verziójában elérhető egy úgynevezett BitLocker meghajtótitkosítás, ami segít megvédeni adatait a dokumentumoktól a jelszavakig, mivel titkosítja a Windows rendszer és az adatok által használt meghajtót. Amikor a BitLocker meghajtótitkosítás szolgáltatást bekapcsolja, a rendszer automatikusan kódolja az ezután a meghajtóra mentett fájlokat. A BitLocker To Go pedig kiterjeszti a BitLocker szolgáltatást cserélhető adathordozókra is, úgy mint az USB-meghajtók és a külső merevlemezek. Ezzel a két szolgáltatással biztosíthatjuk, hogy az elvesztett, vagy ellopott laptop, vagy pendrive adatai nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. A BitLocker használata: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság BitLocker meghajtótitkosítás Az alábbi kezelőfelületen látja, hogy milyen merevlemezek, vagy külső meghajtók vannak csatlakoztatva a számítógépéhez. A következő példában egy csatlakoztatott pendrive-ot fogunk titkosítani:

5 a. A BitLocker To GO bekapcsolásához kattintson a BitLocker szolgáltatás bekapcsolása linkre. Adjon meg egy jelszót. Ezt kell majd használni akkor, amikor hozzá akar férni az adataihoz. Kattintson a Tovább gombra: b. Arra az esetre, ha elfelejtené a jelszót van egy vészmegoldás, egy helyreállítási kulccsal is vissza tudja nyerni a titkosított adatait. A kulcsot elmentheti a merevlemezére, vagy kinyomtathatja.

6 c. Indítsuk el a titkosítást: 5. Felhasználói fiókok felügyelete A felhasználói fiókok felügyelete a Windows egy funkciója, amely olyan esetekre nyújt segítséget a számítógép kezelésében, amikor egy program rendszergazdai szintű engedélyekhez kötött változtatást hajt végre. A felhasználói fiókok felügyelete úgy működik, hogy módosítja a felhasználói fiók engedélyszintjét. Ha általános jogú felhasználóként is elvégezhető műveleteket végez ( t olvas, zenét hallgat vagy dokumentumot készít), az általános jogú felhasználóknak járó engedélyeket kapja meg - még akkor is, ha rendszergazdaként van bejelentkezve. Ha Ön vagy egy program rendszergazdai szintű engedélyeket igénylő változásokra készül, a felhasználói fiókok felügyelete értesíti. Ha Ön rendszergazda, az Igen gombra kattintva továbbléphet. Ha nem rendszergazda, csak akkor léphet tovább, ha valaki, akinek van rendszergazdai fiókja a számítógépen, megadja a jelszavát. Az engedély megadása esetén Ön átmenetileg rendszergazdai jogokat kap, hogy elvégezhesse a műveletet, majd visszatér az általános jogú felhasználó szintjére. Ezáltal még ha rendszergazdai fiókot használ is, semmi sem módosítható a számítógépen az Ön tudta nélkül, amely meggátolhatja, hogy rosszindulatú szoftverek (kártevők) és kémprogramok települjenek a számítógépre vagy módosítsák a számítógépet. Amikor engedély vagy jelszó szükséges egy adott feladat elvégzéséhez, a felhasználói fiókok felügyelete a következő négy párbeszédpanel valamelyikét jeleníti meg. Az alábbi táblázat bemutatja a különféle, az értesítést közlő párbeszédpaneleket, és tájékoztatást nyújt a javasolt műveletről.

7 Ikon Típus Leírás Egy olyan beállítás vagy funkció, amely nem része a Windows rendszernek, a beleegyezését kéri az elinduláshoz. Ennek az elemnek van érvényes digitális aláírása, amely igazolja, hogy a Microsoft az elem közzétevője. Ha ilyen párbeszédpanel jelenik meg, általában biztonságosan továbbléphet. Ha nem biztos a dolgában, nézze meg a program vagy a funkció nevét, és döntse el, hogy szeretné-e futtatni. Egy program, amely nem része a Windows rendszernek, a beleegyezését kéri az elinduláshoz. Egy olyan program kéri a beleegyezését az elinduláshoz, amelynek ismeretlen a közzétevője. A rendszergazda megtiltotta a program futtatását. A programnak van érvényes digitális aláírása, aminek alapján valószínűsíthető, hogy a program az, aminek mondja magát; az aláírás ezenkívül tanúsítja a program közzétevőjének identitását. Ha ilyen párbeszédpanelt lát, ellenőrizze, hogy valóban ezt a programot szeretné-e futtatni, és hogy megbízhatónak tartja-e a közzétevőt. Ezt a programot nem látta el a kiadója érvényes digitális aláírással. Ez nem feltétlenül jelent veszélyt, mivel a régebbi programok gyakran digitális aláírás nélkül jelentek meg. Ilyen esetekben azonban fokozott körültekintés szükséges - csak akkor engedélyezze a program futtatását, ha az megbízható forrásból származik, például eredeti CD-ről vagy a közzétevő honlapjáról. Ha nem biztos ebben, keressen rá a program nevére az interneten, és állapítsa meg, hogy ismert program-e, vagy pedig kártevő. A programot letiltották, mert tudottan megbízhatatlan. A program futtatásával kapcsolatban a rendszergazdához kell fordulnia. Ha rendszergazdai jogokkal rendelkezik a számítógépen, a Vezérlőpulton elvégezheti a Felhasználói fiókok felügyelete értesítési beállításainak finomhangolását: Start Vezérlőpult Rendszer és biztonság Műveletközpont alatt: Felhasználói fiókok felügyelete beállításainak módosítása

8 Megjegyzés: érdemes a legmagasabb szintet beállítani a csúszkán. Így picivel többször kapunk értesítést, de cserébe nagyobb biztonságban tudhatjuk a számítógépünket.

9 B. Védjük meg magunkat az adatvesztésektől. 1. Rendszer-visszaállítás Előfordul, hogy egy program vagy illesztőprogram telepítése lelassítja vagy kiszámíthatatlanná teszi a Windows rendszert. A Rendszer-visszaállítás vissza tudja állítani a számítógép rendszerfájljait és programjait arra az időpontra, amikor még minden rendben működött, valószínűleg megkímélve így több órányi hibaelhárítástól és fejfájástól. Nincs hatással a dokumentumokra, képekre és más adatokra. Mielőtt használni kezdi a rendszer-visszaállítást, mentse a nyitott fájlokat, és zárjon be minden programot. A Rendszer-visszaállítás újraindítja a számítógépet a. Indítsa el a Rendszer-visszaállítás eszközt. Ehhez kattintson a Start gombra. Írja be a keresőmezőbe a Rendszer-visszaállítás kifejezést, majd az eredmények listájában kattintson a Rendszer-visszaállítás elemre. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. b. Válassza ki a kívánt visszaállítási pontot a varázsló lépései során, majd állítsa vissza a számítógépet.

10 2. Biztonsági mentés és visszaállítás A Windows 7 rendszer Biztonsági mentés és visszaállítás szolgáltatása biztonsági másolatokat készít legtöbb fontos személyes fájljáról. A Windows bármilyen ütemezést képes követni a biztonsági mentés végrehajtásakor csak állítsa be, és nincs is vele több dolga. A biztonsági másolatot elhelyezheti egy másik meghajtón, illetve akár egy DVD lemezen is. A Windows 7 Professional vagy Ultimate kiadásainak használata esetén pedig a biztonsági másolatok a hálózatra is készíthetők. A fájlok elvesztésének megakadályozása érdekében rendszeresen készítsen azokról biztonsági másolatot. Automatikus biztonsági mentéseket állíthat be és manuálisan is bármikor készíthet biztonsági másolatokat a fájlokról: A fájlok biztonsági mentése a. A Biztonsági mentés és visszaállítás megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, azután a Rendszer és biztonság lap Biztonsági mentés és visszaállítás parancsára.

11 b. Hajtsa végre az alábbi műveletek valamelyikét: b.1. Ha korábban nem használta a Windows biztonságimásolat-készítő eszközét, kattintson a Biztonsági mentés beállítása lehetőségre, majd kövesse a varázsló lépéseit. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. b.2. Ha hozott már létre korábban biztonsági másolatot, kivárhatja a következő ütemezett biztonsági mentést, vagy manuálisan létrehozhat egy biztonsági másolatot a Biztonsági másolat készítése gombra kattintva. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. Megjegyzés: javasoljuk, hogy ne arra a merevlemezre készítsen biztonsági mentést, amelyre a Windows telepítve van. Megjegyzés: a biztonsági másolatokat tartalmazó adathordozókat (külső merevlemezeket, DVD és CD lemezeket) mindig biztonságos helyen tárolja, hogy a fájlok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Erre a célra egy tűzálló, a számítógéptől külön található hely javasolt. Megfontolandó a biztonsági másolatok titkosítása is. 3. Előző (Korábbi) verziók visszaállítása Ha nem talál egy fájlt a számítógépen, vagy véletlenül módosított vagy törölt egy fájlt, visszaállíthatja azt a biztonsági másolatból (ha a Windows biztonságimásolat-készítő eszközét használja, 2. pont), vagy visszaállíthatja egy előző verzióból. Az előző verziók a fájlok és mappák olyan másolatai, amelyeket a Windows automatikusan a visszaállítási pontok részeként ment. Az előző verziókat más néven árnyékmásolatoknak is nevezik. Fájl vagy mappa visszaállítása egy előző állapotba a. Kattintson a jobb gombbal a fájlra vagy mappára, és kattintson a Korábbi verziók visszaállítása parancsra. Megjelenik egy lista, amely az adott fájl vagy mappa rendelkezésre álló korábbi verzióit tartalmazza. A lista a biztonsági másolatba mentett fájlokat (ha a Windows biztonsági mentési eszköze segítségével végzi a fájlok biztonsági mentését) és a visszaállítási pontokat is tartalmazza, ha mindkét típus elérhető.

12 b. Egy fájl vagy mappa korábbi verziójának visszaállítása előtt jelölje ki a korábbi verziót, majd kattintson a Megnyitás lehetőségre annak ellenőrzéséhez, hogy valóban a kívánt verziót választotta-e ki. Megjegyzés: nem nyithatja meg és nem másolhatja a fájlok a Windows biztonságimásolat-készítő eszköze által létrehozott korábbi verzióit, de visszaállíthatja azokat. c. Egy korábbi verzió visszaállításához jelölje ki a korábbi verziót, majd kattintson a Visszaállítás parancsra. Figyelmeztetés: a rendszer lecseréli a számítógépen található aktuális verziót az adott fájlra vagy mappára, és ezt a műveletet nem lehet visszavonni. Megjegyzés: ha a Visszaállítás gomb nem érhető el, nem állítható vissza a fájl vagy mappa előző verziója az eredeti helyre. Azonban lehet, hogy meg tudja nyitni, és menteni tudja egy másik helyre.

13 C. Védjük meg gyermekeinket. Szülői felügyelet: Windows 7 rendszerben korlátokat állíthat gyermekei számítógép-használata elé, és biztonságosabbá teheti online életüket is anélkül, hogy állandóan a sarkukban kellene lennie. A Szülői felügyelet eszközzel megadhatja, hogy gyermekei (vagyis a gyermekeinek a fiókjai) mely órákban használhatják a számítógépet, milyen játékokkal játszhatnak és milyen programokat futtathatnak. A Szülői felügyelet megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, végül a Felhasználói fiókok és családbiztonság területen a Szülői felügyelet beállítása bármely felhasználónak lehetőségre. Amennyiben a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót, vagy hagyja jóvá a műveletet. Határozzon meg időkorlátokat, amikor gyermekei használhatják a számítógépet: Felállíthat időkorlátokat annak szabályozására, hogy gyermekei mikor jelentkezhetnek be a számítógépre. Az időkorlátok megakadályozzák, hogy a gyermekek a megadott órákban bejelentkezzenek. A hét minden napjára különböző bejelentkezési időt adhat meg. Ha be vannak jelentkezve, amikor kijelölt idejük lejár, a rendszer automatikusan kilépteti őket. További információ: A gyermekek számítógép-használati idejének szabályozása. Akadályozza meg, hogy gyermekei nem megfelelő játékokkal játszhassanak: Beállíthatja, hogy mely játékokhoz férhetnek hozzá a gyermekei, választhat kor szerinti minősítést, megválaszthatja, mely játékokat kívánja blokkolni, és eldöntheti, hogy egyes kiválasztott játékok használatát engedélyezi, vagy blokkolja. További információk: A gyermekek számára engedélyezett játékprogramok megadása.

14 Akadályozza meg, hogy gyermekei bizonyos programokat futtathassanak: Megtilthatja, hogy gyermekei olyan programokat futtassanak, amelyeket nem kíván engedélyezni számukra. További információk: A gyermekek eltiltása bizonyos alkalmazások használatától.

15 Az Internet Explorer 9 A. Gyors Az Internet Explorer 9-et azt új, HTML5 szabvány minél jobb támogatására fejelsztették. A fejelsztők rengeteg tesztet futtatak annak érdekében, hogy a leg optimálisabb böngészőt hozzák létre. A HTML5-ös weblapokra néhány példa: 100 könyv: 100 db könyvet olvashatunk a böngészőnk segítségével: MeseTV: a HTML5 médiaképességeit nagyon jól bemutatja ez az oldal, amelyen gyermekkorunk kedvenc meséit nézhetjük meg Html5jatekok.hu: bemutatja, hogy milyen nagyszerű játékokat lehet készíteni HTML5 segítségével. B. Áttekinthető 1. Új lap Az Új lapon a webhelyek ikonja és elsődleges színe segíti az egyes webhelyek könnyebb felismerését, ami különösen hasznos, ha sok webhely közül kell választani. A webhelyjelző pedig jelzi, hogy az adott webhelyet gyakran látogatja-e vagy sem. A lap megjeleníti kedvenc webhelyeit, és a leggyakrabban felkeresett webhelyeket helyezi előre. Az Új lapról újból megnyithatja a bezárt lapokat, megnyithatja az utolsó böngészési munkamenetet, valamint InPrivate-böngészést is indíthat. Az InPrivate-böngészési munkamenetek nem követik nyomon az Új lapról felkeresett weblapokat. Kedvenc webhelyeit az Új lapról is rögzítheti a tálcán, hogy gyorsan elérhesse őket.

16 2. Értesítési sáv Az Internet Explorer 9 értesítései folyamatosabb és gyorsabb böngészést tesznek lehetővé. A váratlanul felbukkanó és akadályt jelentő párbeszédpanelek helyett minden értesítési üzenet egyetlen értesítési sávban jelenik meg, amely a böngészőkeret alján található. Az értesítések nem szakítják meg a böngészést azzal a folytatáshoz nem kell semmit tennie. Ha kívánja, figyelmen kívül hagyhatja őket, és akkor foglalkozhat velük, amikor akar. Sőt, az értesítési sávban megjelenő üzenetek, hibaértesítések és figyelmeztetések informatívabbak, könnyebben érthetőek és ami a legfontosabb, könnyebben meghozhatja a hozzájuk kapcsolódó lépéseket. 3. Egyesített mező Akár egy konkrét webhelyet szeretne felkeresni, akár keresést szeretne indítani, az Internet Explorer 9 böngészőben ezt megteheti egyetlen helyen: az egyesített mezőben. Böngészés és keresés egy helyről Ha elkezd beírni egy webcímet, az automatikus kiegészítés megtippeli, mit keres, hogy Ön gyorsabban elérhesse a webhelyeket. És mivel a keresési funkció integrálva van az egyesített mezőbe, Önnek nem kell emlékeznie a teljes webcímre csak beír például egy olyan kifejezést, mint a hírek vagy a zene, és pillanatok alatt megtalálhatja a kedvenc webhelyeit. A legördülő lista alján azt is megadhatja vagy megváltoztathatja, hogy milyen keresésszolgáltatókat szeretne használni.

17 A legördülő lista jobb oldalán alúl új keresésszolgáltatót is hozzáadhat böngészőjéhez, így nem csak a keresőszolgáltatókkal kereshet, hanem egyébb oldalakat is úgy mint a WikiPedia. 4. Rögzítés a tálcán A Rögzített webhelyek funkcióval kedvenc webhelyeit közvetlenül a Windows 7 tálcájáról elérheti, anélkül hogy előbb meg kellene nyitnia az Internet Explorer böngészőt. Másodpercek alatt rögzítheti a kívánt webhelyet: elég rákattintani az egyesített mezőben lévő webcímtől balra látható ikonra, a webhelyet megjelenítő lap fülére vagy a weblapnak az Új lap lapon látható ikonjára, és ráhúzni a tálcára. Ennyi az egész. A webhely rögzítés után saját miniatűrjével, az Internet Explorer böngészőtől külön jelenik meg. Mostantól egyetlen kattintással elérheti kedvenc webhelyét. A tálcán rögzített összes webhelyhez tartozik Jump List menü. Egyes webhelyek esetében a miniatűr előkép alatt kezelőelemek is elérhetők, például video lejátszásához és szüneteltetéséhez. Bizonyos rögzített webhelyek ikonja pedig további információval szolgál a webhely állapotáról, például megjeleníti a beérkezett üzenetek mappájában lévő olvasatlan ek számát. 5. Továbbfejlesztett lapok Alapértelmezés szerint a lapok a címsortól jobbra jelennek meg. Ha azt szeretné, hogy a lapok a címsor alatti külön sorban jelenjenek meg, kattintson a jobb gombbal az Új lap gomb mellett egy üres területre, majd kattintson a Lapok megjelenítése a címsor alatt pontra. Lapok letépése

18 A lapok letépésével gyorsabban és magától értetődőbb módon kezelheti a webhelyeket. Az Internet Explorer 9 böngészőn belül átrendezheti a lapokat ugyanúgy, mint a Windows 7 ikonjai esetében illetve bármely lapot megnyithatja egy új böngészőablakban is, ha a lapot az asztalra húzza. Ha egyszerre egynél több weblapra van szükség egy adott feladathoz, akkor hasznos lehet a lapok letépését a Snap funkcióval együtt használni. Ez a lehetőség kiváló módja annak, hogy több weblapot egymás mellett jelenítsen meg a képernyőn. Színkódolt lapok Sok lapot egyszerre kezelni fáradságos és időigényes lehet, különösen ha a böngészőablakba visszatérve szeretne valamit megtalálni a sok megnyitott webhely között. Az Internet Explorer 9 böngészőben a kapcsolódó lapok ugyanazt a színkódot kapják, így könnyebb átlátni a lapokat több weblap böngészésekor. Elég a böngészőre egy pillantást vetnie, és látja, melyik lapok tartoznak egymáshoz. Amikor egy lapról megnyit egy másik lapot, az új lap az első lap mellé kerül, azzal megegyező színkóddal. Ha pedig egy olyan lapot zár be, amely egy csoport tagja, egy ugyanabba a csoportba tartozó lap jelenik meg, így nem olyan lapra kerül, amely teljesen másról szól. 6. Windows 7 integráció Az Internet Explorer 9 tökéletesen beépül a Windows 7 rendszerbe, így a lehető legjobb böngészési élményt nyújtja Windows alatt.

19 Snap Akár éttermek menüjét hasonlítja össze különböző webhelyeken, akár videót néz, miközben jeit olvassa, akár térképet néz egy útvonalterv olvasása közben, gyakran kell egynél több weblapot vagy ablakot használni az adott feladathoz. Csak húzza a két ablakot a képernyő két szélére, és a webhelyek egymás mellett fognak megjelenni. Az ablakok oldalra való kiragasztásakor a webhelyek tartalmát és a videókat a böngésző folyamatosan megjeleníti, ami zökkenőmentes használatot eredményez. Ön pedig egyszerre több mindet láthat, anélkül hogy arra pazarolná az idejét, hogy eldöntse, ablakokat vagy lapokat használjon. Jump List menük A Jump List menük révén gyorsan és könnyedén elérheti a mindennapokban használt kedvenc webhelyeit az Internet Explorer megnyitása nélkül. Az Internet Explorer 9 Jump List menüjének megnyitásához kattintson a jobb gombbal a tálcán az Internet Explorer ikonra. Ekkor megjelennek a gyakran felkeresett webhelyek. A Jump List menüből szintén gyorsan indíthat InPrivate-böngészést, nyithat meg új lapokat vagy zárhat be ablakokat. A tálcán rögzített összes webhelyhez is tartozik Jump List menü. Amit az egyes Jump List menükben lát, az az adott webhelytől függ, de mindegyikből indíthat InPrivate-böngészést, megnyithatja a webhelyet, feloldhatja a rögzítést, valamint bezárhatja az ablakot.

20 C. Megbízható 1. Tartománykiemelés Az álwebhelyek elkerülésének egyik módja, ha tudja a felkeresni kívánt webhely címét. Az Internet Explorer 9 tartománykiemelés funkciójával Ön egy pillanat alatt felismerheti a valódi webcímet, mivel a böngésző kiemeli a tartománynevet a címsorban, így könnyebb megállapítani, milyen webhelyet keresett fel. Ennek a funkciónak a segítségével Ön könnyebben felfigyelhet az olyan álwebhelyekre, amelyek félrevezető címükkel megpróbálják becsapni Önt, valamint csökkenti az esélyét a személyes adatok veszélyeztetésének. 2. Letöltéskezelő Az Internet Explorer 9 egy integrált eszközt biztosít a letöltött fájlok elérésére, figyelésére és kezelésére: a Letöltéskezelőt. Ez egy olyan program, amely lehetővé teszi a letöltések állapotának megtekintését, információval szolgál arról, hogy esetleg veszélyesek lehetnek-e, sokrétű biztonsági ellenőrzést végez a letöltött fájlokon, valamint megmutatja a letöltések végleges helyét. A Letöltéskezelő integrálva van a Windows Letöltések mappájával. A SmartScreen szűrő a Letöltéskezelőben is működik, így a kártékony letöltések elleni védelmet is segíti. Azonnal blokkolja azokat a letöltéseket, amelyek esetleg kockázatot jelenthetnek. A Letöltéskezelő ezután világosan megmutatja a nagyobb kockázatot hordozó programokat, hogy Ön ennek tudatában dönthesse el, hogy törli, futtatja vagy menti a letöltést.

21 3. In-Private böngésző Az InPrivate-böngészés segítségével megakadályozhatja, hogy a böngésző megőrizze a böngészési előzményeket, az ideiglenes internetes fájlokat, az űrlapadatokat, valamint a felhasználóneveket és a jelszavakat. InPrivate-böngészést indíthat a Biztonság menüből, a Ctrl+Shift+P billentyűkombináció lenyomásával, vagy akár az Új lapról is. Az Internet Explorer ekkor egy új böngésző-munkamenetet indít el, amely nem rögzít információkat az Ön által felkeresett weboldalakról és az Ön által indított keresésekről. A böngészőablak bezárásával befejezi az InPrivate-böngészést. Internet kávézókban, közös használatú gépeken kifejezetten hasznos ezt a funkciót használni. 4. SmartScreen szűrő Az Internet Explorer 9 segít védekezni az egyre terjedő webes támadások és csalások ellen. Banktól érkezőnek álcázott ekben szereplő hivatkozások, hamis értesítések közösségi webhelyekről, népszerű tartalmakra adott keresési találatok, kártékony hirdetések nem lehet olyan csalást mondani, amivel valaki meg ne próbálkozott volna már. A SmartScreen szűrőnek köszönhetően Ön magabiztosabban böngészhet, tudván, hogy jobb védelemmel rendelkezik az ilyen típusú támadások ellen.

22 A SmartScreen szűrő az alábbi eszközökkel veszi fel a harcot ezekkel a veszélyekkel: Adathalászat elleni eszközök védelmet nyújtanak az álwebhelyek ellen, amelyek célja személyes adatok, pl. felhasználónevek, jelszavak vagy számlaadatok megszerzése. Alkalmazások kockázata biztosítja, hogy a jól ismert fájlokról ne jelenjenek meg felesleges figyelmeztetések, ugyanakkor a nagyon kockázatos letöltésekről egyértelmű figyelmeztetés jelenjen meg. Kártevőirtó eszközök segítenek megelőzni, hogy kártékony szoftverek férkőzzenek a számítógépbe. Ha kártékony webhelyet észlel, az Internet Explorer 9 szükség esetén a teljes webhelyet letiltja. Ezen kívül képes a legitim webhelyeken lévő kártevők és adathalászati eltávolítására, azaz hogy anélkül blokkolja a kártékony lapokat, hogy a webhely többi részét befolyásolná. 5. Lapok helyreállítása Ha az Internet Explorer 9 használata közben megszakad a kapcsolat egy webhellyel, nem veszik el a teljes böngészési munkamenet. A lapok elszigetelése, az összeomlás utáni helyreállítás vagy a lefagyásból való helyreállás garantálják a zökkenőmentes böngészést. A webhelylefagyások az IE9-ben az adott lapra korlátozódnak, és nem érintik a teljes böngészőablakot. Ha az egyik lapon lefagy a webhely, a böngészési munkamenet többi része nem szakad meg. Ön zavartalanul böngészhet tovább. A probléma megállapítása után az Internet Explorer 9 automatikusan helyreállítja a lapot. Ha egy vagy több lap váratlanul bezárul vagy lefagy, a böngésző automatikusan újra betölti őket, és Ön visszakerül arra a webhelyre, ahol a hiba előtt volt. Az Internet Explorer 9 egyik újdonsága, hogy képes kezelni a nem reagáló webhelyeket, azaz a böngésző értesíti, ha az elérni kívánt webhely valamilyen okból nem válaszol vagy időtúllépést okoz.

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása Rövid útmutató az első lépésekhez A biztonságos hozzáférésnek, megosztásnak és fájltárolásnak köszönhetően bárhonnan hatékonyan dolgozhat. Jelentkezzen be az Office 365-előfizetésébe, majd az appindítón

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Rendszerkövetelmények: Operációs rendszer: amennyiben Ön Windows 7 operációs rendszerrel szeretné a programot használni, kérjük,

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet Hogyan mentsünk ki oldalakat, fejezeteket az elektronikus könyvekből? 1. Nyissuk meg az Egyetemi Könyvtár weboldalát (www.ek.szte.hu ), és kattintsunk

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Norton Family. 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára

Norton Family. 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára Norton Family TM Getting Started 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára A Norton Family használatához először szokásos felhasználói fiókokat kell létrehozni a gyereknek minden általa használt

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken F-Secure Biztonsági megoldás Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATA A MICROSOFT OFFICE2000-BEN A MAKRÓK VÉDELMÉRE A digitális aláírás A Microsoft Office2000 a Microsoft Authenticode (kódhitelesítő) technológiával lehetővé teszi, hogy a fejlesztők

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet Tartalomjegyzék 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez 2. A könyvespolc 3. Az olvasó nézet 3.1. A lapozás, a helyi menü megjelenítése 3.2. A helyi menü opciói 3.3. Hivatkozások és

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

é rtésí té sék szű ré sé

é rtésí té sék szű ré sé E-mail é rtésí té sék szű ré sé Szűrési beállítások 2019. 01. 03. Tartalom E-mail értesítések szűrése...2 Gyakorlati példák szűrési feltételek megadására...2 Szűrés beállítása a levelezőrendszerben...2

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Wi-Fi beállítási útmutató

Wi-Fi beállítási útmutató Wi-Fi beállítási útmutató Wi-Fi- Csatlakoztatás a nyomtatóhoz Csatlakoztatás számítógéphez Wi-Fi útválasztón keresztül A számítógép közvetlen csatlakoztatása Csatlakoztatás intelligens eszközhöz Wi-Fi

Részletesebben

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot!

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! 2 sz melléklet 20140218 Bemutatkozás Horváth Zoltán informatika tanár vagyok Az Inczédy György középiskolában tanítok Tudásszint felmérés Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! Tananyag elérhető:

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar OTOsuite Telepítési útmutató Magyar Ez a dokumentum leírja miképp telepítse az OTOsuite szoftvert DVD-ről, pendrive-ról vagy tömörített fájlból. Rendszerkövetelmények 1,5 GHz processzor vagy gyorsabb (ajánlott:

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business az első lépések Ez az útmutató ismerteti a PSB Mobile Security telepítését és konfigurálását Android-eszközökön.

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra: A program telepítése A 2017-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

A fényképezőgép-firmware frissítése

A fényképezőgép-firmware frissítése A fényképezőgép-firmware frissítése Köszönjük, hogy a Nikon termékét választotta! A jelen útmutató a firmware-frissítés elvégzését ismerteti. Ha nem biztos benne, hogy sikeresen végre tudja hajtani a frissítést,

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat

Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány. Dátum : 2/2/2016. FAM DAVIE ügyfélszolgálat Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Cím : Útmutató: DAVIE4 tanúsítvány Dátum : 2/2/2016 Szerző : FAM DAVIE ügyfélszolgálat 0 1 1 Tárgymutató 1 TÁRGYMUTATÓ... 2 2 A DAVIE4 TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSÉNEK HÁTTERE...

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

1. fejezet: Az első lépések...3

1. fejezet: Az első lépések...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Tartalom 2 Tartalom 1. fejezet: Az első lépések...3 1.1 Teendők a telepítés után...4 1.1.1 Előfizetés kezelése...4 1.1.2 Nyissa meg a terméket...4 1.2 Hogyan győződhet

Részletesebben

Motorola Phone Tools. Első lépések

Motorola Phone Tools. Első lépések Motorola Phone Tools Első lépések Tartalom Minimális követelmények... 2 Telepítés előtt Motorola Phone Tools... 3 A Motorola Phone Tools telepítése... 4 Mobileszköz telepítése és beállítása... 5 Online

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

Általános nyomtató meghajtó útmutató

Általános nyomtató meghajtó útmutató Általános nyomtató meghajtó útmutató Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) B verzió HUN 1 Áttekintés 1 A Brother

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Titkosított kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen.

Titkosított  kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen. Felhasználói kézikönyv Android 2 Bevezető Android okostelefon beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon megrendelt e-mail titkosítási szolgáltatást igénybe tudja

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben