Wine Island borcsalád

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Wine Island borcsalád"

Átírás

1 Wine Island borcsalád Szigetcsépi Rajnai Rizling száraz minôségi fehérbor A Rajnai Rizling sárgászöld színe, finom fûszeres illata és zamata, kellemes savtartalma a legmagasabb igényeket is kielégíti. Fogyasztását 12 C-on ajánljuk. Szôlôtermesztési értéke: fagytûrése kiemelkedô, rothadásra hajlamos, közepesen termô, erôs növekedésû, ezért fokozott zöldmunkát igénylô fajta, több klónnal. Bora határozottan kemény karakterû, de savai finomak, fajtajelleges, diszkrét illatáról és zamatáról jól felismerhetô. Tolnai Chardonnay száraz minôségi fehérbor A Délkelet-Tolnai dombság szôlôtermesztésérôl, bortermelésérôl az évekbôl már jelentôs feljegyzések maradtak. Az egész világon nagyon kedvelt ez a jellegzetes aromájú és illatú szôlôfajtából készült bor. Szigetcsépen a szigorú reduktív technológiai eljárások alkalmazásával üde, gazdag zamatú, gyümölcsös jelleggel rendelkezô bor készül belôle. Fogyasztását C-on hûtve ajánljuk. Szôlôfajta termesztési értéke: jó fagytûrô, de rothadásra hajlamos, hosszú metszést igénylô, közepes termôképességû fajta. Bora fajtajelleges, inkább kemény karakterû, de finom savérzetû, különleges zamatú testes, széleskörûen felhasználható (pezsgô alapbor, minôségi bor, különleges minôségû bor). Mecsekaljai Sauvignon Blanc száraz minôségi fehérbor A Mecseki borvidék sajátossága és egyben értéke az éghajlati és domborzati adottságaiban keresendô. A napsütéses órák magas száma jótékony hatással van a szôlô érésére és a termôhelyre utaló egyedi ízek és zamatok kialakulására. Klasszikus világfajta a Sauvignon Blanc, amely szôlôbôl a reduktív borászati technológia alkalmazásával a szakmai hagyományok megôrzése mellett készítjük ezt az üde, markáns savtartalmú, intenzív gyümölcsös ízû és illatú bort. A szôlôfajta termesztési értéke: fagytûrô képessége és rothadásérzékenysége közepes, kielégítô terméshozamú, sûrû lombot nevelô fajta. Bora rendkívül fajtajelleges a farkasalmára, vagy paprikára ernlékeztetô illatú és zamatú, harmonikus.

2 Wine Island borcsalád Dunagyöngye - Szigetcsépi Kékfrankos Cuvée száraz minôségi vörösbor A Dunagyöngye és a Kékfrankos e vidék fô vörösbor szôlôfajtái közé tartozik, kiváló tulajdonságaik ezen a termôterületen is kiteljesednek. A két fajta házasításából testes, zamatanyagokban gazdag, markáns ízû bort készítünk, amelyet sültekhez, vadételekhez ajánlunk. A Dunagyöngye termesztési értéke: a Kertészeti Egyetem Szôlôtermesztési Tanszéke Szigetcsépen nemesítette ki ezt az értékes fajtát. Október második felében érik elfogadhatóan magas (17-19 mustfok) cukorfokkal és gazdag savtartalommal. Termôképessége jó, vitális fajta. Rothadásra nem különösen érzékeny. Téltûrése kiemelkedô, a gombabetegségekre nem fogékony. Bora csersavban gazdag, mély színû és kemény karakterû. Termelési biztonsága jó, ezért az Alföldön terjedése várható. A Kékfrankosból nyert mélyvörös színû, csersavdús, karakteres bor harmonikus partnerként simul a Dunagyöngye színanyagokban gazdag, nagy savtartalommal bíró, kissé kemény illatú, de kiváló zamatú vörösborához. A tulajdonságok érvényesülését a szôlô szín és ízanyagait eredeti frissességében megôrzô reduktív technológia segíti elô. Szigetcsépi Kékfrankos Rosé félszáraz minôségi rosébor Az optimális szüreti idô megválasztásával az igényes szakmai munkával ellenôrzött reduktív borászati technológia alkalmazásával készül a friss, üde, gyümölcsillatú hagymahéjszínû könnyed rosébor. Fogyasztását C-on hûtve ajánljuk. Szôlôtermesztési értéke: az átlagosnál jobb fagytûrô képességû, nem rothad, megbízhatóan jól terem, laza szellôs lombozatot nevelô fajta. Bora fajtajelleges, csersavban gazdag, eléggé nyers, kemény, de érlelés során savai lefinomodnak. Elsôsorban klasszikus vörösborokat készítenek belôle, de irányított erjesztéssel kitûnô rosébort ad. Az 2001-es Szigetcsépi Kékfrankos Rosébor az Országos Borversenyen egyedüliként aranyérmes lett. Mátraaljai Muscat Ottonel félédes minôségi fehérbor A Mátraalján elterjedt intenzív muskotályos illatú és zamatú, finom savakkal rendelkezô bor, mely a modern borászati eljárások alkalmazásával, friss üde, gyümölcsös jelleget mutat. Fogyasztását l0-l2 C-on ajánljuk. A szôlôfajta termesztési értéke: fagytûrô képessége jó, de téltûrése kifogásolható, a virágzáskori idôjárásra rendkívül érzékeny, közepes termôképességû. Bora finom muskotályos illatú és zamatú, gyakran lágy, kitûnô házasítási alapanyag.

3 Szigetvin Minôségi borok Mecsekaljai Rizlingszilváni félszáraz minôségi fehérbor A Mecsekaljai borvidék szubmediterrán éghajlata hazánkban csak a Villányi-hegységhez hasonlítható. A forró és napsütéses nyarat általában enyhe tél követi, ritka fagyokkal. A déli lejtôket az északi szelektôl a Mecsek hegylánca védi. A kemény kôzetet (permkorú vörös homokkô és triász dolomit, mészkô) lösz és vályogtalaj borítja. A szôlôfajtát Müller Thurgau állította elô a Rajnai Rizling és a Zöldszilváni keresztezésébôl 1891-ben. Kiváló termôképességû, szeptember közepén érô fehérbor szôlôfajta. Fagytûrése közepes, peronoszpórára érzékeny, rothadás ellenállósága nagyon kicsi. A reduktív borászati technológia ennek a fajtajelleges, kiváló zamatú bornak az illatanyagát még hangsúlyosabbá teszi. Tiszamenti Kékfrankos félédes minôségi vörösbor A szôlô származása nem tisztázott, a XIX. század elején még nem ismerték. Szeptember végén érik, egyenletesen jó minôséget adó, jó termôképességû, rothadásra nem érzékeny vörösbor szôlôfajta. Bora kellemes zamatú, csersavdús, sötétvörös színû, kissé savas karakterû. Kunsági Cabernet Franc félszáraz minôségi vörösbor A Kunsági borvidék az ország legnagyobb területû borvidéke. A XIX. század végén az országos filoxéra vész után, amikor a hegyvidéki szôlôk jelentôs része elpusztult, nagyarányú telepítés kezdôdött ezen a homokos talajú területen. Szôlôfajtája francia eredetû, Bordeaux-i borvidékrôl származik. Szeptember végére, október elejére beérik. Termôképessége jó, fagytûrô képessége és rothadás ellenállósága átlagon felüli. Bora kiváló minôségû, kifejezetten fajtajelleges, színanyagban gazdag, csersavdús, lágy és bársonyos kiváló minôségû vörösbor.

4 Szigetvin Minôségi borok Mátraaljai Hárslevelû édes minôségi fehérbor A kissé töppedt szôlôbôl, lassú, hûtött erjesztéssel készült borkülönlegesség. Legnagyobb értéke a finom, másodlagos illat és a kellemes maradékcukor tartalom. A püspökkenyér és vaníliás édességek, pudingok elsôrangú kísérôje. Fogyasszuk 16 C-ra hûtve. Kunsági Muscat Cuvée, Irsai Olivér - Muscat Ottonel félédes minôségi fehérbor A Kunsági borvidék tiszamenti körzete nem történelmi borvidék abban az értelemben, hogy bár régebben is termeltek itt szôlôt, de a nagyszabású szôlôtelepítés csak a XIX. század végén, az országos filoxéravész után kezdôdött itt meg. Klímája szélsôséges: forró, napsütéses nyár, hideg száraz tél és kevés csapadék jellemzi. A szôlôt Kocsis Pál állította elô 1930-ban a Pozsonyi és a Csabagyöngye keresztezésébôl. Korai érésû, közepesen termô, átlagos fagytûrésû, talaj és fekvés iránt kevésbé igényes fehérbor és csemegeszôlôfajta. Optimális idôpontban szüretelve, bora intenzíven muskotályos illatú, lágy, kiváló minôségû. Mecsekaljai zöld veltelini félszáraz minôségi fehérbor Kecses, halványsárga, nevéhez illô, zöld árnyalatú, markáns, szép savösszetételû, könnyed bor. Mindig hûtsük C-ra. Majonézes zöldségekhez, salátákhoz illik legjobban.

5 Szigetvin Minôségi borok Mecsekaljai cuvée Muscat Ottonel-Királyleányka félédes minôségi fehérbor Finom muskotályos szôlôillat párosul a karakteres, élénk savakkal telt, édeskés ízû, nagyminôségû borban. Édes süteményekhez ajánljuk 14 C-ra hûtve. Tolnai Chardonnay száraz minôségi fehérbor A Délkelet-Tolnai dombság szôlôtermesztésérôl, bortermelésérôl az évekbôl már jelentôs feljegyzések maradtak. Az egész világon nagyon kedvelt ez a jellegzetes aromájú és illatú szôlôfajtából készült bor. Szigetcsépen a szigorú reduktív technológiai eljárások alkalmazásával üde, gazdag zamatú, gyümölcsös jelleggel rendelkezô bor készül belôle. Fogyasztását C-on hûtve ajánljuk. Szôlôfajta termesztési értéke: jó fagytûrô, de rothadásra hajlamos, hosszú metszést igénylô, közepes termôképességû fajta. Bora fajtajelleges, inkább kemény karakterû, de finom savérzetû, különleges zamatú testes, széleskörûen felhasználható (pezsgô alapbor, minôségi bor, különleges minôségû bor). Tolnai Olaszrizling száraz fehér minôségi bor A Balaton környékén legelterjedtebb szôlôfajta az Olaszrizling. A Tolnai-dombság jellegzetes talaj és éghajlati viszonyai mellett a fajta adottságai jól kikerekednek. A Tolnai Olaszrizling bora tüzes, lágyabb karakterû zamatának fô gerincét a keserûmandulára emlékeztetô íz adja. Fogyasztását 12 C-on szárnyas ételekhez, rántott halakhoz, natúr sertéshúshoz ajánljuk.

6 Szigetvin Minôségi borok Mátraaljai cuvée Szürkebarát-Olaszrizling félszáraz minôségi fehérbor Könnyed, finom, élénk illatú és ízû reduktív bor. A Szürkebarát telt, testes jellegét a Olaszrizling karcsúsága oldja fel és teszi mozgékonnyá a bort, mely így válik a fehér halak és húsok remek kísérôjévé. Tolnai cuvée Kékfrankos-Zweigelt száraz minôségi vörösbor Mély, sötét, gránátvörös színû, bársonyos, fanyarkás, kitûnô, száraz vörösbor. A magyaros paprikás ételekhez illik igazán. A palackot fogyasztás elôtt egy órával bontsuk fel. Fogyasszuk 16 C-os hômérsékleten. Mátraaljai cuvée Zweigelt-Rubintos édes minôségi vörösbor Mélyvörös színû, testes, kerek vörösbor, melyben az édes vezetôíz mellett finom csersavak, markáns a fajtára jellemzô zamatok alkotnak kellemes harmóniát. Édes, mazsolás tésztákhoz, vörös színû gyümölcsökhöz ajánljuk, szobahômérséklethez közeli hôfokon.

7 Szigetvin Minôségi borok White Pearl száraz fehér cuvée bor, válogatás A tolnai borvidék válogatott szôlôibôl, a legkiválóbb reduktív feldolgozás során nyert borokat kötöttük egy csokorba, mely méltó tükre a megôrzött minôség pincészetében folyó szakmai munkának. A finom édeskés virágillat harmonikus ráhangolója a kerek, telt, zamatos mindenki számára behízelgô bornak. Fogyasztását C-on ajánljuk. Black Pearl száraz vörös cuvée bor, barrique Mély színû, bíbor tüzû, testes, robosztus vörösbor. A kerek, de határozott ízek zamatok jól egészülnek ki a három hónapos barrique érlelés során nyert finom vaníliás, limousin-tölgyes, mahagónira emlékeztetô karakterrel. Igazi férfias, társasági bor, az egyik legkiválóbb feszültségoldó ital. Hûtsük 16 C-ra és fogyasztás elôtt egy órával bontsuk fel.

8 Szigetvin Minsgi borok Egri Leányka félédes fehér minôségi bor Egri Kékfrankos száraz vörös minôségi bor

9 Chateau Kurdi Selection Mátraaljai Cabernet sauvignon száraz minôségi vörösbor Sötét, rubinvörös, bársonyosan telt, finoman csersavas és zöld paprikaszár ízû, igen pikáns, igazi borkedvelôknek készült bor. Tengeri halételekhez, könnyebb pörköltekhez ajánljuk, de önmagában is kellemes bor. Legkedvezôbb, ha 15 C-on fogyasztjuk. Mátraaljai Pinot noir száraz minôségi vörösbor Kellemes, elegáns megjelenés, remek, fajtára jellemzô illat és ízharmónia jellemzi a bársonyosan fanyar, élénk savérzetû bort. A francia konyha ételeit kiválóan kíséri, de a könnyebb vadhúsokkal is jó összhangban van. Fogyasztását 15 C-on ajánljuk. Mátraaljai cuvée Portugiser-Kékfrankos száraz minôségi vörösbor Lágy, telt, mély színû, kellemesen fanyarkás vörösbor. Jól ötvözôdik benne az Oportó szelídsége és a Kékfrankos határozott karaktere. Vadhúsokhoz ajánljuk 16 C-on.

10 Chateau Kurdi Selection Szekszárdi cuvée Merlot-Portugiser száraz minôségi vörösbor Puha, bársonyos, behízelgô, kissé mediterrán jellegû, mélyvörös színû, testes bor. Pácolt, karakteres vadételekhez, halpaprikásokhoz ajánljuk, de szobahômérsékleten, beszélgetéshez feszültségoldóként is kiváló. Fogyasztását 16 C-on ajánljuk. Mátraaljai Tramini édes minôségi fehérbor Remek, tömény, a fajtára jellemzô illat és ízkavalkád finom harmóniát alkot a maradék cukorral. Kellemes kísérôje az édes, illatos süteményeknek, desszerteknek. Fogyasztását C-on ajánljuk.

11 97-es Mecsekaljai Muscat Ottonel édes minôségi fehérbor A Mecsekaljai borvidéken beköszöntô hosszú és meleg mediterrán jellegû nyár és ôsz hozta létre ennek e kivá1ó zamatú muskotály szôlôfajtának bogyóiban azt a magas cukortartalmat, amely az október végi szüretnek köszönhetôen töppedésnek indult szôlôszemek miatt rendkívüli mennyiségben töményedett be. A teljesen elkülönített kíméletes feldolgozás valamint a korszerû hideg erjesztés eredményeképpen ebbôl a termésbôl egy ízben igen gazdag, intenzív muskotály illatú, maradék cukrot tartalmazó, édes bor kerül a fogyasztó asztalára. Az ízek harmóniáját és a finom palackbukét több éves, különleges klímájú pincében történt palackos érlelés alakította ki.

12 Minôségi exkluzív borok Boszorkányvér /Kunsági Cuvée/ félédes minôségi vörösbor A Kunsági borvidék az ország legnagyobb területû borvidéke. A XIX. század végén az országos filoxéra vész után, amikor a hegyvidéki szôlôk jelentôs része elpusztult, nagyarányú telepítés kezdôdött ezen a homokos talajú területen. A Kunsági Cuvée, a Kékfrankos és a Cabernet franc házasításából készült tüzes, testes bor, mely a félédes vörösborokat kedvelôk számára nyújt maradandó élvezetet. Kárpátok Gyöngye /Kunsági Cuvée/ félédes minôségi fehérbor Több illatos szôlôfajta házasításából készül ez a félédes, muskotályos illatú, zamatos fehérbor, mely a Kárpátmedence változatos jegyeit ötvözi egy harmonikus borrá. Roselino Kunsági Cuvée félszáraz monôségi rosébor

13 Minôségi exkluzív borok 0,5 l Hajós-Bajai Chardonnay száraz minôségi fehérbor A Hajós-Bajai borvidék jellegében eltér a többi alföldi borvidéktôl. A homokos talaj helyett itt Bácskában az egészen enyhe lejtésû dombokat lösz, löszös vályogtalaj építi fel. Ez a régió Magyarország legmelegebb területe. A Chardonnay francia eredetû, jelenleg a legismertebb, legkeresettebb szôlôfajta. Közepes termôképességû, de beérési cukorfoka magas, szeptember végén cukorfokkal szüretelhetô. Lisztharmatra, rothadásra érzékeny, fagytûrése közepes. Bora feltûnôen fajtajelleges, kemény karakterû, alkoholban gazdag, telt, harmonikus savösszetételû, kiváló minôségû. Mecsekaljai Muscat Ottonel félédes minôségi fehérbor Francia eredetû, intenzív illatú és zamatú, a legismertebb muskotályos ízû fehérbor-szôlôfajta. Közepesen termô, jó fagytûrô képességû, korán érô fajta. Bora finom muskotályos illatú és zamatú, tüzes, gyakran lágy, finom savösszetételû. Kunsági Cabernet Franc félszáraz minôségi vörösbor A Kunsági borvidék az ország legnagyobb területû borvidéke. A XIX. század végén az országos filoxéra vész után, amikor a hegyvidéki szôlôk jelentôs része elpusztult, nagyarányú telepítés kezdôdött ezen a homokos talajú területen. Szôlôfajtája francia eredetû, Bordeaux-i borvidékrôl származik. Szeptember végére, október elejére beérik. Termôképessége jó, fagytûrô képessége és rothadás ellenállósága átlagon felüli. Bora kiváló minôségû, kifejezetten fajtajelleges, színanyagban gazdag, csersavdús, lágy és bársonyos kiváló minôségû vörösbor.

14 Minôségi exkluzív borok 0,5 l Szigetcsépi Kékfrankos Rosé félszáraz minôségi rosébor Az optimális szüreti idô megválasztásával az igényes szakmai munkával ellenôrzött reduktív borászati technológia alkalmazásával készül a friss, üde, gyümölcsillatú hagymahéjszínû könnyed rosébor. Fogyasztását C-on hûtve ajánljuk. Szôlôtermesztési értéke: az átlagosnál jobb fagytûrô képességû, nem rothad, megbízhatóan jól terem, laza szellôs lombozatot nevelô fajta. Bora fajtajelleges, csersavban gazdag, eléggé nyers, kemény, de érlelés során savai lefinomodnak. Elsôsorban klasszikus vörösborokat készítenek belôle, de irányított erjesztéssel kitûnô rosébort ad. Az 2001-es Szigetcsépi Kékfrankos Rosébor az Országos Borversenyen egyedüliként aranyérmes lett.

15 Asztali borok Picador félszáraz asztali fehérbor A Picador hazánk legnagyobb kiterjedésû borvidékének, az Alföldi borvidéknek olyan kiváló minôségû asztali bort adó szôlôfajtábó1, mint a Zöldveltelini, Cserszegi Fûszeres, Zalagyöngye, Zöldszilvániból összeállított üde, könnyû, finom savakkal rendelkezô, harmonikus asztali bora. Zamatában a meleg Alföldi nyarakat idézi. Capelle félédes asztali fehérbor A Capelle a Kiskunsági és a Csongrádi borvidéken termesztett Bianca, Zöldszilváni, Pölöskei Muskotály, Sárfehér, Kövidinka szôlôfajták boraiból házasított és gondosan kezelt, zamatos, cukortartalmának köszönhetôen harmonikussá lágyult savtartalommal bíró könnyû félédes fehérbor. Torreador félédes asztali vörösbor A Torreádor az Alföldi borvidék jellegzetes vörösbor szôlôfajtáibó1, mint a Kékfrankos, Zweigelt, Medina, Oportó gondos odafigyeléssel készített kellemesen fanyar, lágy, fûszeres illatú asztali vöröbor.

16 Asztali borok Capelle félédes fehér asztali bor Capelle száraz fehér asztali bor Torreador félédes vörös asztali bor Torreador száraz vörös asztali bor Müller-Thurgau száraz fehér asztali bor

17 Habzóborok A Magyarország szívében fekvô Csepel-sziget Szent István király uralkodásától fogva királynéi koronabirtok volt. A borkészítés és szôlôtermesztés évszázados hagyományait és a jelenkori modern ízlést ötvözi az Ön kezében tartott habzóbor, amely finoman könnyed pezsgésével, harmonikus savérzetével, különleges zamatával valóban fejedelmi élvezetet nyújt a házigazdának és vendégeinek egyaránt. Champanella félédes fehér habzóbor Champanella félédes rosé habzóbor Champanella édes fehér habzóbor

Kedves Olvasó! A tapasztalatszerzéshez sok sikert kívánnak. A szerzők

Kedves Olvasó! A tapasztalatszerzéshez sok sikert kívánnak. A szerzők Kedves Olvasó! A bor napjainkra divatos termékké, a kulturált és mérsékletes borfogyasztás a gasztrokultúra szerves részévé vált. Egyre többen vannak az olyan igényes fogyasztók, akik ismerik a neves borászatok

Részletesebben

999 Ft BORVÁSÁR KEDVEZMÉNYES ÁRON! AUCHAN TÖBB MINT PONT PONT MINŐSÉGI BOR MAGYAR PINCÉSZETTŐL. Gere Attila Filigrán Cuvée. Bock Kupola Cuvée 2013

999 Ft BORVÁSÁR KEDVEZMÉNYES ÁRON! AUCHAN TÖBB MINT PONT PONT MINŐSÉGI BOR MAGYAR PINCÉSZETTŐL. Gere Attila Filigrán Cuvée. Bock Kupola Cuvée 2013 AUCHAN BORVÁSÁR BORKIVÁLÓSÁGOK KÖNYVÉNEK AJÁNLÁSÁVAL Keresse a 2. oldalon TÖBB MINT 500 80 Érvényes: 2014. október 10 22. között. MINŐSÉGI BOR MAGYAR PINCÉSZETTŐL KEDVEZMÉNYES ÁRON! Gere Attila Filigrán

Részletesebben

Hedvig Petróczki Sales manager

Hedvig Petróczki Sales manager BEMUTATKOZÁS A Hungary s Aurum Wine Trading company a magas minőségű magyar vörös és fehér borok kereskedelmével foglalkozó üzleti vállalkozás. Tulajdonosai, egy magyar-szlovák származású nemzetközi tapasztalatokkal

Részletesebben

Borlap Wine Card Weinkarte

Borlap Wine Card Weinkarte Etyek Budai borvidék Ft Etyeki Kúria pincészet Kúria White 13 dry 0.75 3.200 11.10 Királyleányka, szürkebarát Friss, gyümölcs illat, szájban körte és grapefruit jegyekkel. Friss savak jellemzik, melyek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Ismerjük meg a szőlőtermesztés jelentőségét, környezeti igényeit és a borvidékeket. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Ismerjük meg a szőlőtermesztés jelentőségét, környezeti igényeit és a borvidékeket. A követelménymodul megnevezése: Petesné Horváth Anna Ismerjük meg a szőlőtermesztés jelentőségét, környezeti igényeit és a borvidékeket A követelménymodul megnevezése: Szőlőtermesztés A követelménymodul száma: 2229-06 A tartalomelem

Részletesebben

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt (C 2

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA 2015 BORVERSENY DÍJAZOTTJAI KÖZÉPKATEGÓRIA száraz/félszáraz fehérborok első három helyezettje 1. helyezett és Az MTA Bora 2015 cím nyertese Petrányi Pince Csopaki Olaszrizling

Részletesebben

Amit a kőszegi borról tudni kell

Amit a kőszegi borról tudni kell Berzsenyi Dániel Főiskola Természettudományi Kar Műszaki Tanszék Amit a kőszegi borról tudni kell Konzulens: Prof. dr. Nowinszky László Egyetemi tanár Készítette: Horváth Balázs Háztartásökonómia-életvitel

Részletesebben

Magyarország borvidékei:

Magyarország borvidékei: Magyarország borvidékei: Badacsony Balaton-felvidék Balaton-melléke Balatonfüred-Csopak Bükkalja Csongrád Balatonboglár Eger Etyek-Buda Hajós-Baja Kunság Mecsekalja Mátraalja Mór Pannonhalma-Sokoróalja

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR BUDAPEST. Pál József

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR BUDAPEST. Pál József BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KERTÉSZETTUDOMÁNYI KAR BUDAPEST A villányi védett eredetű vörösborok szabályozása és élettani hatásai Pál József Informatikus és szakigazgatási agrármérnök szak Készült a Menedzsment

Részletesebben

DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu

DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu Kunsági borvidék» Hajós-Bajai borvidék» Csongrádi borvidék DunaBor a NÉPSZABADSÁG melléklete 2010. december 16., csütörtök www.nol.hu Fotó: Ujvári Sándor Ünnepi borkínáló A karácsonyi és újévi ünnepkör

Részletesebben

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete:

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete: Debreceni Egyetem 2014/15. tavaszi félév Kurzusvezető: dr. Juhász Erika, tanszékvezető főiskolai docens, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Andragógia Tanszék Borkóstolás szabályai a száraztól haladjunk

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI. Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István

MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI. Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István A BORKULTÚRA KÖZPONT KIADVÁNYAI MAGYARORSZÁG HÍRES BORVIDÉKEI Mészáros Gabriella Rohály Gábor Varga István Eger, 2012 Lektorálta:

Részletesebben

2011.03.18. Borvidéki használatra! Munkadokumentum!

2011.03.18. Borvidéki használatra! Munkadokumentum! Jogi nyilatkozat: Fenti anyag munkadokumentum, az nem tekinthető a Borvidék Hegyközségi Tanácsa hivatalos álláspontjának. A dokumentum szellemi tulajdon védelme alá tartozik. Tulajdonosa: Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei:

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: EGER Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: 16. ábra: Hazánk borvidékei Forrás: http://borkurzus.szentignac.hu/wp-content/borok-as-borvidakek.ppt 1. Csongrádi 11. Somlói 2.

Részletesebben

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ B A L A T O N B O R K U L T Ú R A BORKURÍR II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ 2011. tavasz 2-3 beköszöntő A balatoni borok kis- és nagykereskedése a Balaton Borrégió borászatainak legszélesebb álasztéká

Részletesebben

A bornál nincs kellemesebb, nincs jobb ital, bajûzõ, búfeledtetõ orvosszerünk, vidámság magvetõje, édes iskola, a társaságot összeforrasztó erõ.

A bornál nincs kellemesebb, nincs jobb ital, bajûzõ, búfeledtetõ orvosszerünk, vidámság magvetõje, édes iskola, a társaságot összeforrasztó erõ. Fejér megyében, a Vértes és a Bakony hegység közt húzódó Móri-árok Vértes közeli oldalán fekszik Magyarország egyik legkisebb történelmi borvidéke. A vidéken valószínû már a római korban is folyt szõlõtermesztés,

Részletesebben

Borvidékek tájolása. Borkóstolás alaptételei:

Borvidékek tájolása. Borkóstolás alaptételei: Borvidékek tájolása 1. Ászár Neszményi borvidék 2. Badacsonyi borvidék 3. Balatonboglári borvidék 4. Balaton felvidéki borvidék 5. Balatonfüred Csopaki borvidék 6. Balaton mellék borvidék 7. Bükk aljai

Részletesebben

Szétszabdaltságba zárva

Szétszabdaltságba zárva Badacsony Szétszabdaltságba zárva A Balaton-felvidék, amely egykoron a híres Zalai borvidék része volt, mind mennyiségben, mind minõségben jelentõs hányadát adta az országos fehérbortermelésnek. Az utóbbi

Részletesebben

Gasztronómiai utazás a Vértes-Gerecse vidékén

Gasztronómiai utazás a Vértes-Gerecse vidékén Gasztronómiai utazás a Vértes-Gerecse vidékén A Móri és a Neszmélyi Borvidék jellegzetes szőlői Receptek jegyzéke: A Móri Borvidékre leginkább jellemző az Ezerjó. Hungarikum. Ritka lombozatot nevel, bőtermő,

Részletesebben

hírlevél Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerük módszerében Az idei tavasz mérlege: 6 nemzetközi borverseny,

hírlevél Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerük módszerében Az idei tavasz mérlege: 6 nemzetközi borverseny, hírlevél veritas az in vino veritas borkereskedés havilapja 2014. viii. évfolyam június csányi Pincészet H-7773 Villány, Ady fasor 2. Telefon: +36/72-492-141; Fax: +36/72-492-009 E-mail: villany@csanyipince.hu

Részletesebben

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l)

Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) Fehérborok Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Patrícia 2006 (0,5 l) 0,05l/1.600.- 100% sárgamuskotályból készült, dűlőszelektált késői szüretű édes bor. 0,5l/16.000.- A botritiszes fürtök válogatása

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 22 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

Részletesebben

Világot látott Eger EGER WINERY. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.

Világot látott Eger EGER WINERY. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery. WINERY Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.com www.kovacsnimrodwinery.com Tel: +36 36 537 232 / Fax: +36 36 537 233 H-3300 Eger, Verőszala u.

Részletesebben

Magyarország borvidékei

Magyarország borvidékei Magyarország borvidékei Borvidék termıhely több település közig.-i területére hasonló ökológiai (éghajlati, domborzati, talajtani) adottságok, fajtaösszetétel, mővelésmódok, hagyományok sajátos jellegő

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány VERSENYKÉPESSÉG ÉS ÉRDEKKÉPVISELET A MAGYAR BOR PIACÁN Budapest, 2006

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A

Részletesebben

A Garamvári Szőlőbirtok bemutatkozása

A Garamvári Szőlőbirtok bemutatkozása A Garamvári Szőlőbirtok bemutatkozása A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás, amely a családfő Garamvári Vencel borászmérnöki képzettségén és több évtizedes borászati tapasztalatain nyugszik. A cég

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A

Részletesebben

Magyarország borvidékei

Magyarország borvidékei Magyarország borvidékei Source: http://www.hungarianwinesociety.co.uk Tokaj az ország észak-keleti részében található, a Kárpátok lábánál, vulkanikus talajon. Legismertebb bora az édes Tokaji Aszú, valamint

Részletesebben