GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE"

Átírás

1 GERONTOLÓGIA 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar III. Geriátria III. 1. Az idıs betegek vizsgálata (Dr. Boga Bálint) Geriátria: Idoskori elváltoz ltozások, betegségek gek és s kezelésük III. 2. Az idıskori elváltozások, betegségek és kezelésük III Az idegrendszer idıskori elváltozásai és betegségei (Dr. Zsuga Judit, Dr. Csiba László) III Szívérrendszer öregkori változásai, és betegségei (Dr. Székács Béla) III Az immunrendszer öregedése (Dr. Bakó Gyula) III Endokrin-anyagcsere betegségek és jellegzetességei idıskorban (Dr. Gerı László) III Az öregedés hatása a légzırendszerre és betegségeire (Dr. Tamási Lilla, Dr. Losonczy György, Dr. Magyar Pál) III Csont-izület-kötıszövet idıkori eltérései (Dr. Lakatos Péter) III Gasztroenterológiai megbetegedések idıskorban (Dr. Miheller Pál) III A bır öregedése (Dr. Horkay Irén) III Idıskori szemészeti problémák (Dr. Kolozsvári Lajos) III Fül-orr-gégebetegségek idıskorban (Dr. Nagy Tibor) III Az idıskori szédülés (Dr. Szirmai Ágnes, Dr. Küstel Marianna) III Idıs kor és vesebetegség (Dr. Szegedi János) III A szájüreg, az állcsontok és a fogazat jellemzı elváltozásai idıskorban (Dr. Orosz Mihály, Dr. Fejérdy Pál, Dr. Hermann Péter) III Vérképzés idıskorban, -zavarai és betegségei (Dr. Demeter Judit) III Az idıskori fertızı betegségek (Dr. Rozgonyi Ferenc) III Perioperatív szak és mőtéti érzéstelenítés idıs korban (Dr. Darvas Katalin) III Geriátriai sebészet és traumatológia (Dr. Papp Géza) III A gyógyszeres kezelés szempontjai (Dr. Nagy Lajos)

2 Az endokrin-anyagcsere jellegzetességei gei idoskorban A hormontermelésben bekövetkezett változv ltozások további anyagcserezavarokat idéznek elo,, amelyek együttesen alakítj tják k ki az idoskorban észlelheto degeneratív és atrophiás folyamatokat. A dopaminerg neuronok mennyisége csökken. A növekedési hormon elválasztása sa csökken. Mérséklodik a melatonin termelodés. A pajzsmirigy hormonok nem változnak. v (A mellékpajzsmirigy hormonjai közül a parathormon (PTH) szintjét t sok szerzo emelkedettnek találta lta idoskorú betegeken.) A mellékvesek kvesekéreg hormonjai közül k l az aldoszteron elválaszt lasztás kissé csökken idosebb korban, ez a renin-angiotenzin rendszer csökkent aktivitásával val függ f össze. A mellékvesevelo hormonjai közül k l a norepinephrin szintje idos korban emelkedik, az epinephin és s a dopamin szintje nem változik. A szabad tesztosteron vérszintje egyértelm rtelmuen en csökken. A glukóztolerancia enyhén, n, de fokozatosan csökken. Az endokrin-anyagcsere betegségek gek jellegzetességei gei idoskorban A pajzsmirigy hyper- és hypofunkciója egyaránt elofordul. A mellékvesek kvesekéreg hyperfunkciós betegségei gei közül k l a Cushing-kór a középkork pkorú személyeken a leggyakoribb, idosebb korban az elofordul fordulás s ritkább. Az Addison-kór, s különösen k a klasszikus, autoimmun forma a fiatal és s középkork pkorú személyeken gyakoribb. Idos korban viszont más m etiológi giájú hypadrenia gyakoribb lehet. A véletlenv letlenül l felfedezett mellékvese tumorok, az incidentalomák gyakoribbak az idosebb korosztályban. A 45 év v felett kialakuló diabetes legalább 90%-a a 2-es 2 típusú. A hyperglykaemiás anyagcsere-kisikl kisiklás s speciális formája, a hyperosmoláris ris coma,, másrm srészt szt a laktát acidosis jelenti a két t legfontosabb szövodm dményt.

3 Az öregedés s hatása a légzorendszerre A mellkas merevebbé válása, illetve a bordaporcok elmeszesedése se következtében a vertebro-costalis izületek mozgása beszukül A 2 mm-nél l kisebb átméroju kislégutak átméroje csökken részben r a nyákmirigyek hyperplasiája miatt. A kislégutak falára kívülrk lrol l húzóhath hatást gyakorló elasztikus rostok száma és s rugalmassága is csökken. A tüdot rugalmassága csökken. A nagylégúti ellenáll llás s nem non de a kislégutak átméroje csökken. A kor elorehaladt rehaladtával növekszik n a reziduális volumen és s a closing volumen, kisebb mértm rtékben a funkcionális reziduális kapacitás. Mindez viszont a vitálkapacit lkapacitás csökken kkenését t vonja maga után úgy, hogy a tüdot totálkapacitása lényegesen l nem változik. v A basalis tüdoterületek ventillációja romlik, de perfúzi ziója megtartott. Az artéri riás po 2 fokozatos, korfüggo csökkenése mellett a pco 2 értéke változatlan v marad. Idoskorban romlik a hypoxiára és hypercapniára ra adott ventilláci ciós válasz. Az légzl gzorendszer betegségei gei Krónikus obstruktív tüdobetegség g (COPD) A COPD kialakulhat a hörgh rgorendszer rendszer krónikus, neutrophil sejtes gyulladása (krónikus bronchitis), valamint emphysema (tüdotágulás) következtk vetkeztében. Funkcionálisan a kilégz gzés, foként az eroltetett kilégz gzés s zavara a legjellegzetesebb. Asthma bronchiale Az asthma bronchiale a légutak krónikus eosinophil sejtes gyulladása, mely gyógyszerre gyszerre reverzibilis, diffúz z légúti l szukületet okoz. Klinikai szempontból l rohamokban jelentkezo, sípolással együtt járój nehézlégzés jellemzi. Pneumónia nia Idoskorban több, t mint 10-szeres szeresére non a pneumóniával kapcsolatos mortalitás. A területen szerzett pneumóni niák k hátterében %-ban% Streptococcus pneumoniae fertozés s húzódik meg (idoskorban csökken az antibakterialis és antivirális immunitás). Tuberculosis Hazánkban, 2006-ban, az ötven év v feletti populáci cióban a tuberculosis prevalenciája háromszor gyakoribb volt, mint az ötven év v alattiak körében. k Az immunrendszer természetes öregedése mellett idoskori tbc-re hajlamosít t minden olyan más s betegség, g, mely az immunrendszer funkcióját t károsk rosítja. Tüdoembólia Leggyakrabban az alsó végtag mély vénáiban, vagy a kismedence vénás v s rendszerében képzodo thrombusok sodródnak dnak a pulmonális lis érrendszerbe és s okoznak pulmonálislis embolizációt.. Miután n a vénás v thrombosis és s a tüdoembt embólia etiopathogenezisében számos közös s tényezt nyezo van, egyre inkább egyetlen betegségr grol, vénás v thromboembóli liáról beszélünk. Bronchuscarcinoma A malignus betegségek, gek, köztk ztük k a hörgh rgorák k gyakorisága ga az életkorral no, n, a hörgh rgorákkal kapcsolatos mortalitás a éves korban éri el a maximumot. Idoskorban a daganatok lassabban növekednek n és s adnak áttétet, tet, mint fiatalkorban.

4 A CSONT-IZ IZÜLET-KÖTOSZÖVET IDOKORI ELTÉRÉSEI A csontmennyiség g csak a csontbontás és s a csontépítés s egyensúly lyával biztosíthat tható.. Amennyiben a csontbontás s túlst lsúlyba lyba jut az építéshez képest, az csontvesztéshez, shez, osteoporosishoz vezet. Évente több millió csonttörés s törtt rténik csontritkulás s miatt, amelybol l kb. 2 millió a combnyaktörés. Ez utóbbiak fél f éven belüli li haláloz lozása % között van. A D-vitaminhiányban nyban kialakuló jelentos myopathia járásbizonytalanságot, fokozott elesési si hajlamot okoz. A csontrendszerben az enyhe D-D vitaminhiány ny osteoporosist,, a súlyosabb s (<15 ng/ml) osteomalaciát okoz. A felnott lakosság g közel k 20 %-át% érinti az arthrosis, de az 55 év v feletti lakosság g közel k 80 %-ában% találhat lhatók arthrosisos tünetek. Az arthrosis döntoen az öregedéssel kialakuló heterogén n betegségcsoport, gcsoport, amelyben a degeneratív v folyamatok nemcsak az ízfelszíni porcot, hanem a subchondralis csontot, az synovialis hártyát, t, az ízületi szalagokat, a meniscusokat,, az ízületi tokot, a környk rnyéki izmokat és s idegeket is érintik. A csontok anyagcseréjét t kb %-ban% genetikai tényezok, %- ban környezeti k faktorok befolyásolják. Az osteoporosis primer prevenciója: megfelelo táplálkozás, testedzés és s a csontrendszert negatívan befolyásoló szokások sok (alkohol, dohányz nyzás s stb.) kerülése adja az alapját. Ha már m kialakult a betegség g (szekunder prevenció), akkor arra kell törekednt rekednünk, nk, hogy a csonttörést st megelozz zzük. GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN Nyelocs cso Achalasia Folyékony és s szilárd táplt plálék k fogyasztásakor sakor egyaránt kialakuló dysphgagia és s mellkasi fájdalom. f Idos s korban az achalasia fokozott aspiráci ció-veszéllyel, alultápl pláltsággal és s nyelocs csorák-kockázattal jár. j Diffúz z oesophagius spazmus és s diótöro nyelocs cso A diffúz oesophagus spazmus a nyelocs cso motilitás zavarainak %- áért, a diótöro nyelocso pedig még g gyakoribb okai. Elsosorban sorban retrosternális fájdalmat és dysphagiat okoznak. Másodlagos nyelocs csoi i mozgászavarok Másodlagos nyelési nehezítetts tettséget tud okozni többek t között a sclerosis multiplex, a polymopositis,, a reflux oesophagitis és s a Batrrett- carcinoma,, az idosebbekben gyakoribb diabetes mellitus. A diabeteszes neuropathiaban szenvedok k %-ának van oesophagus dysmotilitása sa is. Gastroosophagealis reflux betegség a károsodott k záróizom z muködés s miatt gyakrabban kell számolnunk vele idosebb betegekben. a nyelocs cso savterhelése se és a nyálkah lkahártya- eltérések is súlyosabbak. s Nyelocs csorák Mivel idosebbekben a Barrett-oesophagus gyakoribb, ezzel a kockázati tényezovel fokozottan számolnunk kell.

5 GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN Gyomor A gyomorban a nyálkah lkahártyát t károsk rosító és s azt védov tényezok egyensúlya idos s korban könnyebben k megbomlik. Gyomorfekély A gyomorfekély idosebbekben gyakran nagyobb (ún.( idos s kori óriásfekély), és proximálisabb elhelyezkedésu. Gyomorrák A gyomorrák k leggyakrabban a 85 év feletti népessn pességet érinti mindkét nemben. Elofordul fordulási gyakorisága ga Magyarországon gon 18/ lakos. A vastagbél l betegségei gei Diverticulosis Leggyakrabban a távolabbi t vastagbélszakaszokon, így a sigmában (90 %) fordulnak elo. A 80 év felettiek mintegy 67 %-ában elofordul. Aa vastagbél l izomzatának speciális átalakulása miatt alakul ki. A kórtan k másik tényezt nyezoje a megváltozott motilitás lehet. Diverticulosisban szenvedo betegekben a postprandiális kontrakciók k gyengébbek, mint egészségesekben. Vastagbélr lrák A colorectalis rák k (CRC) az idos s kor betegsége. ge. A CRC leggyakrabban a 7. életévtizedben fordul elo,, az esetek 90 %-a a 55 éves kor felett jelentkezik. Magyarországon gon elofordul fordulási gyakorisága ga 36/ fof évente. Gyulladásos bélbetegsb lbetegségekgek A gyulladásos bélbetegsb lbetegségek gek (IBD) két t legfobb képviselk pviseloje a Crohn- betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC). Mindketto elsosorban sorban fiatal korban alakul ki, de egy kisebb életkori csúcs idosebb korban, az életévtizedben is megfigyelheto. GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN A máj m j betegségei gei Vírushepatitisek (A, B, C) Primer biliaris cirrhosis A primer biliaris cirrhosis (PBC) leggyakrabban az élet 5. és s 6. évtizedében alakul ki, elsosorban sorban nokben. Idosebb korban induló betegségek gek általában rosszabb porgnózisúak, a betegek mintegy 25%-a hal meg valamilyen szövodményben. Zsírm rmáj A nem alkoholos zsírmáj j (non-alkoholos steatohetpatosis NASH) oka elsosorban sorban az elhízás, diabetes mellitus, hyperlipaemia és s hypertonia szerepelnek A hasnyálmirigy betegségei gei Acut pancreatitis Idos emberek hasi fájdalmának hátterében az esetek 5-75 %-ban áll akut pancreatitis Idült pancreatitis Az iparosodott társadalmakban t a chronicus pancreatitis %-áé áért a túlzott alkoholfogyasztás s felelos. Pancreas carcinoma A fejlett országokban a pancreas carcinoma az 5. leggyakoribb daganatos halálok. lok. A legfontosabb kockázati tényezt nyezo az életkor, de fokozott kockázatot jelent a diabetes mellitus, a dohányz nyzás és s a chronicus pancreatitis.

6 A BOR B ÖREGEDÉSE Borünk öregedése számos belso (endokrinológiai és s genetikai adottságok, stb.) és s külsk lso tényezo (napfény, ny, dohányzás, táplt plálkozás, stb.) együttes hatásának a következmk vetkezménye. Az öregedésben a hámot h atrophia és a melanocyta (MC) szám csökken kkenése, a betegségben gben viszont hámmegvastagodh mmegvastagodás, s, megnott számú MC atípi piával és s kevesebb Langerhans (LC) sejt jellemzi. Az irha az öregedés s miatt elvékonyodott, a rostok, a mastocyták,, a proteoglikán mennyisége és s a vascularitas csökkent, ezzel szemben a patológiás s folyamatok során n a megvastagodott irhában az elastosis dominál l (basophil( festodésu kóros kollagén) proteoglikán és mastocyta-szaporulattal, érfal vastagodással ssal és értágulattal társulva. t Az idos s bor b r fokozott érfragilitást és s a szervezet károsodott k termoreguláci cióját t a megváltozott vascularitas idézi elo,, az érhálózat megfogyatkozása csökkent verejték- és s faggyútermel termelést okoz. A meggyengült immunreaktivitást a megkevesbedett LC szám, a lymphocyta és s a keratinocyta (KC) funkciók k korral járój változása magyarázza, amihez hozzájárul az UV-fény ismert immunszuppresszív effektusa is. A kevesebb számú MC miatt gyengül a bor b r védettsv dettsége a napfénnyel nnyel szemben, ami a csökkent DNS reparáci ciós kapacitással és immunreaktivitással együtt hatva fokozottan fogékonnyá teszi az idos s bort a mutáci ciókra, illetve malignus bortumorok kifejlodésére. A korral együtt csökken tovább bbá a D3 vitamin termelése is. A BOR B ÖREGEDÉSE A fiziológi giás öregedés s jelei (sápadt, sima bor), az osz hajzat és s a sok napsugárz rzást kapott arc fény-okozta jellegzetességei, gei, a ráncokkal szabdalt, sárgás s solaris elastosis egy basaliomával val. A száraz, atrophiás és s sápadt, s rugalmatlan bor b r finom ráncokkal, r bizonyos fokú petyhüdtséggel és változatos benignus tumorokkal. A víztartalmv ztartalmát, t, rugalmatlanságát, t, támasztó zsírsz rszövetét t veszto öregedo bor r a gravitáci ciónak kevésb sbé áll ellen. A dinamikus ráncok r statikussá válnak. Így alakulnak ki a homlok és s a szemhéj ptosisa,, a szemhéjak táskt skássága, az ectropium, a toka, a beesett, fáradtnak f tuno szemek, a megnyúlt fülek f és orrcsúcs, cs, a felsoajak elvékonyod konyodása.

7 FÜL-ORR-GÉGEBETEGS GEBETEGSÉGEK GEK IDOSKORBAN Az idoskori nagyothallás Ilyenkor külsk lso károsító hatás s nélkn lkül l lép l p fel degeneratív folyamat a belso fülben és s a központi k idegrendszerben. A degeneratív v folyamat oka a DNS szintézis zis rendellenessége, különbk nbözo pigmentek, lipofuscin lerakódás, a koleszterin és s a lipidek extracelluláris ris depozíci ciója,, az inetrcelluláris ris folyadék k elvesztése, se, kötoszöveti lebomlás és átalakulás. Idoskori orr diszfunkciók Idoskorban gyakori az orrdugulás, az orrüregi regi vérbv rboség, az orrvérz rzés s (epistaxis( epistaxis), szaglászavar, szavar, jó-j és rosszindulatú daganatok, valamint az orr külsk lso alakváltoz ltozásai. A szaglószerv szerv öregedése: A jelenség g oka a szaglóhám sejtjeinek degeneratív v károsodk rosodása. sa. FÜL-ORR-GÉGEBETEGSÉGEK GEK IDOSKORBAN Idoskori nyelészavarok Az életkor elorehaladt rehaladtával romolhat a nyelési mechanizmus is, elsosorban sorban keringési és s neurológiai tényezok k miatt. A nyelészavarokat összefoglaló néven dysphagiának nevezzük. Idoskori beszédzavarok Három fontos kórforma k tartozik a csoportba: úgymint a dysphonia,, a dysarthria és s az aphasia. Az idoskori beszédzavarok veszélyei, hogy a hangadás és s a beszédk dképesség g változv ltozása, csökkenése vagy megszunése, se, az idos s személy szociális elszigetelodését és depresszióját t fokozza. Orális idoskori manifesztáci ciók A szájnyálkahártya, a nyálmirigyek és s a rágószervek r muködése a kor elorehaladt rehaladtával zavart szenved. Mivel ezen szervek muködéscsökkenése nemcsak kommunikáci ciós s nehézséget, hanem folyadék és s táplt plálékfelvételét t is nehezítik, kisebb helyi betegségb gbol nagyobb általános betegséget get képes k eloid idézni. Külso fül Idoskorban a ceruinusos és sebaceus mirigyek száma és s a muködése m csökken, úgy a fülkagylf lkagyló,, mint a hallójárat terület letén. Ez az involutio a felhám m szárazs razságát, ethropiáját eredményezi, ezáltal fertozési kapuk alakulnak ki. A fülzsf lzsír r is impaktálódik dik,, nagyothallás, szárazs razság érzés, viszketés, s, fülzf lzúgás, idonk nként nt szédülés s kíséri.

8 A SZÁJÜREG, AZ ÁLLCSONTOK ÉS S A FOGAZAT JELLEMZO ELVÁLTOZ LTOZÁSAI IDOSKORBAN Szájny jnyálkahártya és s a nyelv Idoskorban a szájny jnyálkahártyára ra az atrophia jellemzo; az epithelialis sejtek száma csökken, a keratinizáció fokozódik. A kötoszk szövetekben csökken az elasztikus rostok aránya, a kollagénrostok száma no. n. Az arteriolák degeneratív elváltozásai miatt a nyálkah lkahártya oxigén-ell ellátottsága szintén n csökken. Az ízlelobimbók száma a gyermekkorihoz képest ötödére csökken. Szájüregi mikrobiológiai jellemzok A száj j változatos v mikroflóráját baktériumok, gombák, vírusok, v mycoplasmák és protozoonok alkotják. k. A szájüregen belül l erosen változik a mikroflórara az egyes anatómiai képleteken, k így a fogak koronáján, n, a sulcus gingivalisban a nyelven más és s más m s a mikroorganizmus flóra összetétele. tele. Az állcsontokon kialakuló elváltoz ltozások Az állcsontok jellemzo elváltoz ltozása az idoskori osteoporosis, melyet súlyosbs lyosbít t a fogelvesztések sek miatt kialakuló inaktivitásos csont-atrophia atrophia. Neuromuscularis rendszer Az életkor elorehaladt rehaladtával a rágóizmokban r csökken a kontraktilis elemek száma, helyüket fibro-adiposus szövet foglalja el, amely a rágóero csökken kkenését eredményezi. Változások a nyálmirigyekben Idoskorban a mirigy-parenchima atrophiája jellemzo,, a kor elorehaladt rehaladtával fokozott mértékben. Zsugorodnak az acinusok,, egyre kifejezettebb a fibro- adiposus szöveti átalakulás. Idosebb korban a serosus nyálat termelo mirigyállomány mennyisége és s a megmaradt mirigyszövet funkciója is csökken; ez az egyik oka az idoskorban gyakori xerostomiának. IDOS S KOR ÉS S VESEBETEGSÉG A vese változv ltozásai idos s korban: a vese tömege t csökken, csökken a muködom nephronok száma, glomerularis sclerosis keletkezik, csökken a glomerularis filtrációs s ráta,(gfr) r csökken a renalis véráramlv ramlás, (RBF) interstitialis fibrosis alakul ki, csökken a Na+-visszatart visszatartás, csökken a plazma renin aldosteron szint, gyakoribb a hyperkaliaemia, csökken az ammóniumk niumképzodés, csökken a vízkivv zkiválasztás, s, csökken a vizeletkoncentráló képesség, csökken a cukor reabsorptiója. A glomerularis elváltoz ltozásokkal együtt idos s korban jellemzo tubularis elváltozások alakulnak ki. Ezek együtt járnak j a szomjúságérz rzés csökkenésével, mely növeli n az exsiccosisra (kiszárad radásra) való hajlamot, valamint az elektrolitok (elsosorban sorban Na+, K+) szérum koncentráci ciójának kóros mértm rtéku eltolódását. t. 40 éven felüliek liek lassabban választjv lasztják k ki a folyadékot, mint a fiatalok. A korral összefüggo vizelet koncentrálóképesség g csökken kkenése, a károsodott szomjazási si mechanizmus miatt növekszik ebben a korban a fogékonys konyság g a hypovolaemiára ra. A vesében észlelheto eltérések gyakran az atherosclerosis progressziójával állnak összefüggésben.

9 A SZÁJÜREG, AZ ÁLLCSONTOK ÉS S A FOGAZAT JELLEMZO ELVÁLTOZ LTOZÁSAI IDOSKORBAN A fogak összetételének változv ltozásai Zománc A zománc törékennyt kennyé válik. Az attríci ciós és s az abrasios kopások gyakorisága ga és s mértm rtéke a kor elorehaladt rehaladtával no. Dentin Az élet során n jellemzo a szekunder dentin folyamatos képzodése. Ez a dentin a primer dentinhez képest k kevesebb számú és szabálytalan formájú tubulusokkal rendelkezik. Pulpa A szekunder és s tercier dentin képzk pzodésének következtk vetkeztében az életkor elorehaladtával a pulpa-üreg egyre kisebb lesz. A pulpa ereiben fokozódik az arteriosclerosis. Cement Az élet folyamán n a cement elsosorban sorban a periapicalis és s az interradiculáris ris területen vastagodik meg. Caries Az életkor függvf ggvényében lelassul a caries-szaporulat szaporulat és megváltozik a caries lokalizáci ció. A parodontium elváltoz ltozásai A parodontalis erekben fokozódik az arteriosclerosis. A gyökérh rhártya rtya rostok megvastagodnak, az interfibrillaris mátrix állománya csökken, a kollagén n aránya no. n A VÉRKV RKÉPZÉS S IDOSKORBAN A csontvelo cellularitása az életkor elorehaladt rehaladtával jelentosen csökken (akár r 30%-kal is), ezen be-lül l az erythropoesis aktivitása is csökken kken.. A csontveloi i cellularitás s csökken kkenését t részben r az apoptózis fokozódása, részben a citokin termelés életkorral kapcsolatos diszreguláci ciója magyarázza. Az életkor elorehaladt rehaladtával a vörösvv svérsejtek mérete m kissé megno, metabolikus aktivitásuk és élettartamuk csökken kken. A hemoglobinszint az idos, de egyébk bként egészs szséges emberek közel k egynegyedében kielégíti az anémia definíci cióját. Idoskorban reológiai és s koaguláci ciós s szempontból l is figyelemremélt ltó változások észlelhetoek, ek, mint pl. a fibrinogén szint növekedn vekedése, a plazma viszkozitásának és a vörösvv svérsejtek rigiditásának növekedése, az alvadási kaszkád d korai aktiválódása. Ezek a tényezt nyezok k hozzájárulnak a mikro-cirkul cirkuláció romlásához. Az életkor elorehaladt rehaladtával a fehérv rvérsejt rsejt szám m nem változik, v azonban a granulociták aktivitása és s a mobilizálódásuk sebessége csökken. Idosekben súlyos s fertozés s esetén n paradox leukopenia is kialakulhat. Klinikailag a lympho-hemopoetikus hemopoetikus rendszer öregedése számos malignus, autoimmun és s fertozo betegség incidenciájának nak növekedésével vel jár j r együtt. Idoskorban a csontveloi progenitorok száma csökken, a csontveloi mikrokörnyezet rnyezet megváltozik, és mérsm rsékelten csökken a növekedési faktorok termelése is.

10 IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK A 65 éven felüliek liek között k a tüdogyulladt gyulladás, az influenza és s a bacteriaemia következményei a tíz t z vezeto halálok lok között k szerepelnek. Bizonyos fertozések gyakrabban fordulnak elo idosekben: a közösségben szerzett pneumónia nia háromszor, h míg m g a húgyh gyúti infekciók k hússzor h gyakoribbak, mint fiatalabb felnottek között. A nosocomialis fertozések száma is emelkedik az életkorral a gyakoribb és s foként f hosszabb kórhk rházi tartózkod zkodás s miatt. A szervezetbe ültetett különbk nbözo idegen testek, így a velük k kapcsolatos infekciók k szintén n az idosek körében gyakoriak. Az életkor elorehaladt rehaladtával mikrobiológiai szempontból l is fontos változv ltozások állnak be. Nem csupán n a szervezet normál l flórája, de az egyes fertozések kórokozk rokozóspektruma is átalakul. Általánosságban elmondható,, hogy idoskorban egy bizonyos betegséget get többft bbféle mikroba válthat v ki, mint a fiatalabbak körében. k IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK Idoskori védooltások Az idosek egészs szségének megorz rzésében kiemelt szerepük van a védooltásoknak % 80%-os átoltottság g elérése esetén n huszadrész szére csökken az invazív S. pneumoniae infekciók k elofordul fordulása. A pneumococcus bacteriaemia,, meningitis, pneumónia nia és s más m s légúti betegségek gek gyakori kórokozk rokozója. Az általa okozott betegségek gek haláloz lozása különösen k magas, és ez még m g gyakoribb a 65 év feletti korcsoportban. A kórokozók szerepe az idosödésbensben Nemcsak az idoskor vezet az infekciók k gyakoribbá válásához, de a fertozo betegségek gek is közrejk zrejátszhatnak az idosödés s folyamatában. Az ezzel foglalkozó elméletek letek szerint a patogének direkt szövetk vetkárosító hatásuk révén r n hozzájárulhatnak a szervezet öregedéséhez. Különösen K jelentos s lehet ez a nem, vagy csak lassan regenerálódó szervekben (pl. az agyban), ahol a latens infekciók által okozott, lassú sejtpusztulás évtizedek alatt jelentos mértm rtéket érhet el. Számos, az életkor elorehaladt rehaladtával megjeleno vagy gyakoribbá váló betegség kialakulásának okaként vetették k már m r fel baktérium rium- vagy vírusfertv rusfertozés esetleges szerepét.

11 IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK Légúti infekciók k idoskorban Influenza Az influenza áldozatainak 90 %-a% a a 65 éven felüli li korcsoportból l kerül ki. Pneumónia nia (Tüdogyullad gyulladás) A 70 és s 79 éves kor között k tízszer t olyan gyakran alakul ki, mint a 20 és 29 év v közöttiekben. k A pneumóni niában meghaltak 95 %-a idoskorú. Tuberculosis (Tüdogümokór) A tuberculosis különösen k gyakori a 75 év v felettiek körében. k Húgyúti fertozések idoskorban A húgyúti infekciók k az idosek leggyakoribb fertozései és s az idoskori bacteriaemiák leggyakoribb forrásai. Még M g ennél l is gyakoribb, a férfiak f 15 30% 30%-ában, a nok n k 25 50% 50%-ában áll fenn tünetmentes bacteriuria. IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK A bor b és s a lágyrészek fertozései idoskorban Decubitus Foleg idos, legyengült, lt, mozgásk sképtelen, lesoványodott betegeken alakul ki. Szövodm dményei osteomyelitis, bacteriaemia (az esetek akár r 80 %-ában)% és sepsis lehetnek, amelynek különösen k magas a haláloz lozása. Erysipelas (Orbánc) Az erysipelas leggyakrabban az alsó végtagokon, olykor az arcon jelentkezik. A kórokozk rokozó a bor b r kisebb sérülésén n keresztül l jut be, ezért fekélyek, ekzema, psoriasis, a bor b mycosisa hajlamosít az orbáncra. Az esetek 97%-ában a kórkk rképet a Streptococcus pyogenes váltja ki. Herpes zoster (Övsömör) A Varicella-zoster vírus reaktiválódása miatt kialakuló herpes zoster elofordul fordulása is növekszik n az életkorral. A gastrointestinalis rendszer fertozései Diverticulitis A vastagbél diverticulosisa az életkor elorehaladt rehaladtával egyre gyakoribbá válik, 85 éves korban körülbelk lbelül l 80%-ban van jelen. A diverticulumok nyakcsatornájának nak elzáródása, a székletb kletbol bekerült baktériumok szaporodása sa diverticulitist válthat ki, microempyema alakul ki, és a mucosa microperforáci ciója révén a szövetek közé,, esetleg a hasüregbe kerülhetnek a baktériumok.

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. 9. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük I SEMSEI IMRE

GERONTOLÓGIA. 9. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük I SEMSEI IMRE GERONTOLÓGIA 9. Geriátria: Idoskori ások, betegségek kezelük I SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- Egzségtudományi Centrum Egzségügyi Kar AZ EMBERI TEST VÁLTOZÁSAI BELSO VÁLTOZÁSOK KÜLSO VÁLTOZÁSOK MEGJELENÉS

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

GERIÁTRIA. Idegrendszer, szívérrendszer, immunrendszer SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Idegrendszer, szívérrendszer, immunrendszer SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori ások, betegségek kezelük II Idegrendszer, szívérrendszer, immunrendszer SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- Egzségtudományi Centrum Egzségügyi Kar Időskori ások, betegségek kezelük

Részletesebben

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa 69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa Glomerulus változás glomerulonephritisben: Nephritisben a glomerulus károsodások döntően

Részletesebben

Az életet korlátozó, progrediáló betegségek kezelése

Az életet korlátozó, progrediáló betegségek kezelése Az életet korlátozó, progrediáló betegségek kezelése Dr. Zöllei Magdolna, Dr. Ferencsik Mária, Dr. Benkő Sándor SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika, Geriátriai Osztály Diagnosztikus problémák időskorban

Részletesebben

MEGHÍVÓ 16. Májnap 2011.május 6 péntek 9.00 16.00 Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u 20-22 (a Tétényi úti Szent Imre Kórház területén, B.

MEGHÍVÓ 16. Májnap 2011.május 6 péntek 9.00 16.00 Aesculap Akadémia 1115 Budapest, Halmi u 20-22 (a Tétényi úti Szent Imre Kórház területén, B. MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY Fővárosi Szent István Szent László Kórház Hepatológia, Szt. László Kórház Bejegyezve: Főv. Bír. 60492/96 OTP Bank: 11709002-20095998 Adószám: 18227743-2-43 Telefon (36-1) 455 8228

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen A gerontológia molekuláris és klinikai alapjai Dr. Kvell

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli Tyahur Szilvia A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli hibák, a megelőzés lehetőségei A követelménymodul megnevezése: Egészségmegőrzés - egészségfejlesztés

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet Szülészeti és nôgyógyászati károsodások Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc 23. fejezet A terhesség és a munkaképesség A terhesség során elôforduló kóros állapotok Lampé László Veszélyeztetett terhesség

Részletesebben

21. fejezet. Endokrinológiai károsodások. Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc

21. fejezet. Endokrinológiai károsodások. Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc 21. fejezet Endokrinológiai károsodások Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc A szervezet belsô miliôjének fenntartásában, a homeosztázis biztosításában alapvetôen fontos szerepe van a neuroendokrin

Részletesebben

Elméleti és gyakorlati ismeretek idősek és fogyatékkal élők otthonukban történő gondozásához laikus segítők számára

Elméleti és gyakorlati ismeretek idősek és fogyatékkal élők otthonukban történő gondozásához laikus segítők számára Elméleti és gyakorlati ismeretek idősek és fogyatékkal élők otthonukban történő gondozásához laikus segítők számára Szerkesztette: Czibere Ibolya Rácz Andrea HELPS Housing and Home-care for the Elderly

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. IDŐSKOR. Geriatria

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. IDŐSKOR. Geriatria IDŐSKOR Geriatria A geriátria (idősgyógyászat), a gerontológia egyik ága, szakemberei az idősek egészségügyi problémáival foglalkoznak. A geriátria megelőző, gyógyító és rehabilitáló idősorvoslás. A gerontológia

Részletesebben

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI 0 A KERINGÉSI- ÉS A VÉRKÉPZŐ RENDSZER BETEGSÉGEI ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET Magyarországon a halálozások több mint a fele a keringési betegségeknek tulajdonítható, melyek közül a legfőbb halálok a koszorúér-betegség

Részletesebben

XVI. PRIMER PREVENCIÓS FÓRUM. Budapest 2009. május 20. Összefoglalók

XVI. PRIMER PREVENCIÓS FÓRUM. Budapest 2009. május 20. Összefoglalók XVI. PRIMER PREVENCIÓS FÓRUM Budapest 2009. május 20. Összefoglalók A TERMÉSZETES ÖREGEDÉSSEL JÁRÓ PSZICHÉS FOLYAMATOK IDŐSKORI PSZICHÉS ZAVAROK Baraczka Krisztina Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

Osteoporosis (csontritkulás)

Osteoporosis (csontritkulás) Osteoporosis (csontritkulás) Csontritkulás: kórosan alacsony csonttömeg, ill. csontsűrűség; a csontszövet szerkezetének szétesése, amely a csontok fokozott törékenységéhez és ún. patológiás törésekhez

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. 13. Prevenció és öregedés SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERONTOLÓGIA. 13. Prevenció és öregedés SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 13. Prevenció és öregedés SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar V. Prevenció - az öregedés lassításának lehetıségei V. 1. Elméleti lehetıségek

Részletesebben

Az időskori elesések szervi okai

Az időskori elesések szervi okai Az időskori elesések szervi okai Dr. Vendég Magdolna Szekszárd 2007.03.10. Az öregedés során a szervezetünkben bekövetkező élettani változások már önmagukban is szerepet játszanak az elesésekben, de többszörösére

Részletesebben

22. fejezet. A vizeletkiválasztó és -elvezetô szervek károsodásai. Romics Imre Fazakas László Juhász Ferenc Makó János

22. fejezet. A vizeletkiválasztó és -elvezetô szervek károsodásai. Romics Imre Fazakas László Juhász Ferenc Makó János 22. fejezet A vizeletkiválasztó és -elvezetô szervek károsodásai Romics Imre Fazakas László Juhász Ferenc Makó János Általános rész Romics Imre, Fazakas László A vizeletkiválasztó, -elvezetô és a férfi

Részletesebben

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IV. KONGRESSZUSA AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK PROGRAM ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2010. március 26-27. S 1 A Magyar Obezitológiai

Részletesebben

gei Dr. Telek Géza Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tanszék

gei Dr. Telek Géza Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tanszék A szív és érrendszer betegségei gei Dr. Telek Géza Semmelweis Orvostudományi Egyetem III.sz Sebészeti Tanszék 2007. október Normal Cardiac Circulation Normál l folyadék homeostasis Érfalak integritása

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovácsné Mercs Mónika. Geriátriai ismeretek I. Fogalmak, jellemző betegségek. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Kovácsné Mercs Mónika. Geriátriai ismeretek I. Fogalmak, jellemző betegségek. A követelménymodul megnevezése: Kovácsné Mercs Mónika Geriátriai ismeretek I. Fogalmak, jellemző betegségek A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban A követelménymodul száma: 1865-06

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY MÁJKUTATÁSI ALAPÍTVÁNY. Telefon (36-1) 455 8228 Fax: (36-1)4558117 Tel./fax: (36-1) 317 4548

MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY MÁJKUTATÁSI ALAPÍTVÁNY. Telefon (36-1) 455 8228 Fax: (36-1)4558117 Tel./fax: (36-1) 317 4548 MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY MÁJKUTATÁSI ALAPÍTVÁNY Fővárosi Szent László Kórház SE II.Belklinika (Hepatológia gastroenterológia) Tiszteletbeli elnök: Prof.Dr.Fehér János Elnök: Telegdy László dr Elnök: Dr.med.habil.

Részletesebben

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Szentendre Város Egészségügyi Intézményei TÁMOP-6.1.2-/A-09/1-KMR-2010-0138 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Mottó: Alattad a föld, feletted

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben