GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE"

Átírás

1 GERONTOLÓGIA 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar III. Geriátria III. 1. Az idıs betegek vizsgálata (Dr. Boga Bálint) Geriátria: Idoskori elváltoz ltozások, betegségek gek és s kezelésük III. 2. Az idıskori elváltozások, betegségek és kezelésük III Az idegrendszer idıskori elváltozásai és betegségei (Dr. Zsuga Judit, Dr. Csiba László) III Szívérrendszer öregkori változásai, és betegségei (Dr. Székács Béla) III Az immunrendszer öregedése (Dr. Bakó Gyula) III Endokrin-anyagcsere betegségek és jellegzetességei idıskorban (Dr. Gerı László) III Az öregedés hatása a légzırendszerre és betegségeire (Dr. Tamási Lilla, Dr. Losonczy György, Dr. Magyar Pál) III Csont-izület-kötıszövet idıkori eltérései (Dr. Lakatos Péter) III Gasztroenterológiai megbetegedések idıskorban (Dr. Miheller Pál) III A bır öregedése (Dr. Horkay Irén) III Idıskori szemészeti problémák (Dr. Kolozsvári Lajos) III Fül-orr-gégebetegségek idıskorban (Dr. Nagy Tibor) III Az idıskori szédülés (Dr. Szirmai Ágnes, Dr. Küstel Marianna) III Idıs kor és vesebetegség (Dr. Szegedi János) III A szájüreg, az állcsontok és a fogazat jellemzı elváltozásai idıskorban (Dr. Orosz Mihály, Dr. Fejérdy Pál, Dr. Hermann Péter) III Vérképzés idıskorban, -zavarai és betegségei (Dr. Demeter Judit) III Az idıskori fertızı betegségek (Dr. Rozgonyi Ferenc) III Perioperatív szak és mőtéti érzéstelenítés idıs korban (Dr. Darvas Katalin) III Geriátriai sebészet és traumatológia (Dr. Papp Géza) III A gyógyszeres kezelés szempontjai (Dr. Nagy Lajos)

2 Az endokrin-anyagcsere jellegzetességei gei idoskorban A hormontermelésben bekövetkezett változv ltozások további anyagcserezavarokat idéznek elo,, amelyek együttesen alakítj tják k ki az idoskorban észlelheto degeneratív és atrophiás folyamatokat. A dopaminerg neuronok mennyisége csökken. A növekedési hormon elválasztása sa csökken. Mérséklodik a melatonin termelodés. A pajzsmirigy hormonok nem változnak. v (A mellékpajzsmirigy hormonjai közül a parathormon (PTH) szintjét t sok szerzo emelkedettnek találta lta idoskorú betegeken.) A mellékvesek kvesekéreg hormonjai közül k l az aldoszteron elválaszt lasztás kissé csökken idosebb korban, ez a renin-angiotenzin rendszer csökkent aktivitásával val függ f össze. A mellékvesevelo hormonjai közül k l a norepinephrin szintje idos korban emelkedik, az epinephin és s a dopamin szintje nem változik. A szabad tesztosteron vérszintje egyértelm rtelmuen en csökken. A glukóztolerancia enyhén, n, de fokozatosan csökken. Az endokrin-anyagcsere betegségek gek jellegzetességei gei idoskorban A pajzsmirigy hyper- és hypofunkciója egyaránt elofordul. A mellékvesek kvesekéreg hyperfunkciós betegségei gei közül k l a Cushing-kór a középkork pkorú személyeken a leggyakoribb, idosebb korban az elofordul fordulás s ritkább. Az Addison-kór, s különösen k a klasszikus, autoimmun forma a fiatal és s középkork pkorú személyeken gyakoribb. Idos korban viszont más m etiológi giájú hypadrenia gyakoribb lehet. A véletlenv letlenül l felfedezett mellékvese tumorok, az incidentalomák gyakoribbak az idosebb korosztályban. A 45 év v felett kialakuló diabetes legalább 90%-a a 2-es 2 típusú. A hyperglykaemiás anyagcsere-kisikl kisiklás s speciális formája, a hyperosmoláris ris coma,, másrm srészt szt a laktát acidosis jelenti a két t legfontosabb szövodm dményt.

3 Az öregedés s hatása a légzorendszerre A mellkas merevebbé válása, illetve a bordaporcok elmeszesedése se következtében a vertebro-costalis izületek mozgása beszukül A 2 mm-nél l kisebb átméroju kislégutak átméroje csökken részben r a nyákmirigyek hyperplasiája miatt. A kislégutak falára kívülrk lrol l húzóhath hatást gyakorló elasztikus rostok száma és s rugalmassága is csökken. A tüdot rugalmassága csökken. A nagylégúti ellenáll llás s nem non de a kislégutak átméroje csökken. A kor elorehaladt rehaladtával növekszik n a reziduális volumen és s a closing volumen, kisebb mértm rtékben a funkcionális reziduális kapacitás. Mindez viszont a vitálkapacit lkapacitás csökken kkenését t vonja maga után úgy, hogy a tüdot totálkapacitása lényegesen l nem változik. v A basalis tüdoterületek ventillációja romlik, de perfúzi ziója megtartott. Az artéri riás po 2 fokozatos, korfüggo csökkenése mellett a pco 2 értéke változatlan v marad. Idoskorban romlik a hypoxiára és hypercapniára ra adott ventilláci ciós válasz. Az légzl gzorendszer betegségei gei Krónikus obstruktív tüdobetegség g (COPD) A COPD kialakulhat a hörgh rgorendszer rendszer krónikus, neutrophil sejtes gyulladása (krónikus bronchitis), valamint emphysema (tüdotágulás) következtk vetkeztében. Funkcionálisan a kilégz gzés, foként az eroltetett kilégz gzés s zavara a legjellegzetesebb. Asthma bronchiale Az asthma bronchiale a légutak krónikus eosinophil sejtes gyulladása, mely gyógyszerre gyszerre reverzibilis, diffúz z légúti l szukületet okoz. Klinikai szempontból l rohamokban jelentkezo, sípolással együtt járój nehézlégzés jellemzi. Pneumónia nia Idoskorban több, t mint 10-szeres szeresére non a pneumóniával kapcsolatos mortalitás. A területen szerzett pneumóni niák k hátterében %-ban% Streptococcus pneumoniae fertozés s húzódik meg (idoskorban csökken az antibakterialis és antivirális immunitás). Tuberculosis Hazánkban, 2006-ban, az ötven év v feletti populáci cióban a tuberculosis prevalenciája háromszor gyakoribb volt, mint az ötven év v alattiak körében. k Az immunrendszer természetes öregedése mellett idoskori tbc-re hajlamosít t minden olyan más s betegség, g, mely az immunrendszer funkcióját t károsk rosítja. Tüdoembólia Leggyakrabban az alsó végtag mély vénáiban, vagy a kismedence vénás v s rendszerében képzodo thrombusok sodródnak dnak a pulmonális lis érrendszerbe és s okoznak pulmonálislis embolizációt.. Miután n a vénás v thrombosis és s a tüdoembt embólia etiopathogenezisében számos közös s tényezt nyezo van, egyre inkább egyetlen betegségr grol, vénás v thromboembóli liáról beszélünk. Bronchuscarcinoma A malignus betegségek, gek, köztk ztük k a hörgh rgorák k gyakorisága ga az életkorral no, n, a hörgh rgorákkal kapcsolatos mortalitás a éves korban éri el a maximumot. Idoskorban a daganatok lassabban növekednek n és s adnak áttétet, tet, mint fiatalkorban.

4 A CSONT-IZ IZÜLET-KÖTOSZÖVET IDOKORI ELTÉRÉSEI A csontmennyiség g csak a csontbontás és s a csontépítés s egyensúly lyával biztosíthat tható.. Amennyiben a csontbontás s túlst lsúlyba lyba jut az építéshez képest, az csontvesztéshez, shez, osteoporosishoz vezet. Évente több millió csonttörés s törtt rténik csontritkulás s miatt, amelybol l kb. 2 millió a combnyaktörés. Ez utóbbiak fél f éven belüli li haláloz lozása % között van. A D-vitaminhiányban nyban kialakuló jelentos myopathia járásbizonytalanságot, fokozott elesési si hajlamot okoz. A csontrendszerben az enyhe D-D vitaminhiány ny osteoporosist,, a súlyosabb s (<15 ng/ml) osteomalaciát okoz. A felnott lakosság g közel k 20 %-át% érinti az arthrosis, de az 55 év v feletti lakosság g közel k 80 %-ában% találhat lhatók arthrosisos tünetek. Az arthrosis döntoen az öregedéssel kialakuló heterogén n betegségcsoport, gcsoport, amelyben a degeneratív v folyamatok nemcsak az ízfelszíni porcot, hanem a subchondralis csontot, az synovialis hártyát, t, az ízületi szalagokat, a meniscusokat,, az ízületi tokot, a környk rnyéki izmokat és s idegeket is érintik. A csontok anyagcseréjét t kb %-ban% genetikai tényezok, %- ban környezeti k faktorok befolyásolják. Az osteoporosis primer prevenciója: megfelelo táplálkozás, testedzés és s a csontrendszert negatívan befolyásoló szokások sok (alkohol, dohányz nyzás s stb.) kerülése adja az alapját. Ha már m kialakult a betegség g (szekunder prevenció), akkor arra kell törekednt rekednünk, nk, hogy a csonttörést st megelozz zzük. GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN Nyelocs cso Achalasia Folyékony és s szilárd táplt plálék k fogyasztásakor sakor egyaránt kialakuló dysphgagia és s mellkasi fájdalom. f Idos s korban az achalasia fokozott aspiráci ció-veszéllyel, alultápl pláltsággal és s nyelocs csorák-kockázattal jár. j Diffúz z oesophagius spazmus és s diótöro nyelocs cso A diffúz oesophagus spazmus a nyelocs cso motilitás zavarainak %- áért, a diótöro nyelocso pedig még g gyakoribb okai. Elsosorban sorban retrosternális fájdalmat és dysphagiat okoznak. Másodlagos nyelocs csoi i mozgászavarok Másodlagos nyelési nehezítetts tettséget tud okozni többek t között a sclerosis multiplex, a polymopositis,, a reflux oesophagitis és s a Batrrett- carcinoma,, az idosebbekben gyakoribb diabetes mellitus. A diabeteszes neuropathiaban szenvedok k %-ának van oesophagus dysmotilitása sa is. Gastroosophagealis reflux betegség a károsodott k záróizom z muködés s miatt gyakrabban kell számolnunk vele idosebb betegekben. a nyelocs cso savterhelése se és a nyálkah lkahártya- eltérések is súlyosabbak. s Nyelocs csorák Mivel idosebbekben a Barrett-oesophagus gyakoribb, ezzel a kockázati tényezovel fokozottan számolnunk kell.

5 GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN Gyomor A gyomorban a nyálkah lkahártyát t károsk rosító és s azt védov tényezok egyensúlya idos s korban könnyebben k megbomlik. Gyomorfekély A gyomorfekély idosebbekben gyakran nagyobb (ún.( idos s kori óriásfekély), és proximálisabb elhelyezkedésu. Gyomorrák A gyomorrák k leggyakrabban a 85 év feletti népessn pességet érinti mindkét nemben. Elofordul fordulási gyakorisága ga Magyarországon gon 18/ lakos. A vastagbél l betegségei gei Diverticulosis Leggyakrabban a távolabbi t vastagbélszakaszokon, így a sigmában (90 %) fordulnak elo. A 80 év felettiek mintegy 67 %-ában elofordul. Aa vastagbél l izomzatának speciális átalakulása miatt alakul ki. A kórtan k másik tényezt nyezoje a megváltozott motilitás lehet. Diverticulosisban szenvedo betegekben a postprandiális kontrakciók k gyengébbek, mint egészségesekben. Vastagbélr lrák A colorectalis rák k (CRC) az idos s kor betegsége. ge. A CRC leggyakrabban a 7. életévtizedben fordul elo,, az esetek 90 %-a a 55 éves kor felett jelentkezik. Magyarországon gon elofordul fordulási gyakorisága ga 36/ fof évente. Gyulladásos bélbetegsb lbetegségekgek A gyulladásos bélbetegsb lbetegségek gek (IBD) két t legfobb képviselk pviseloje a Crohn- betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC). Mindketto elsosorban sorban fiatal korban alakul ki, de egy kisebb életkori csúcs idosebb korban, az életévtizedben is megfigyelheto. GASZTROENTEROLÓGIAI GIAI MEGBETEGEDÉSEK IDOS S KORBAN A máj m j betegségei gei Vírushepatitisek (A, B, C) Primer biliaris cirrhosis A primer biliaris cirrhosis (PBC) leggyakrabban az élet 5. és s 6. évtizedében alakul ki, elsosorban sorban nokben. Idosebb korban induló betegségek gek általában rosszabb porgnózisúak, a betegek mintegy 25%-a hal meg valamilyen szövodményben. Zsírm rmáj A nem alkoholos zsírmáj j (non-alkoholos steatohetpatosis NASH) oka elsosorban sorban az elhízás, diabetes mellitus, hyperlipaemia és s hypertonia szerepelnek A hasnyálmirigy betegségei gei Acut pancreatitis Idos emberek hasi fájdalmának hátterében az esetek 5-75 %-ban áll akut pancreatitis Idült pancreatitis Az iparosodott társadalmakban t a chronicus pancreatitis %-áé áért a túlzott alkoholfogyasztás s felelos. Pancreas carcinoma A fejlett országokban a pancreas carcinoma az 5. leggyakoribb daganatos halálok. lok. A legfontosabb kockázati tényezt nyezo az életkor, de fokozott kockázatot jelent a diabetes mellitus, a dohányz nyzás és s a chronicus pancreatitis.

6 A BOR B ÖREGEDÉSE Borünk öregedése számos belso (endokrinológiai és s genetikai adottságok, stb.) és s külsk lso tényezo (napfény, ny, dohányzás, táplt plálkozás, stb.) együttes hatásának a következmk vetkezménye. Az öregedésben a hámot h atrophia és a melanocyta (MC) szám csökken kkenése, a betegségben gben viszont hámmegvastagodh mmegvastagodás, s, megnott számú MC atípi piával és s kevesebb Langerhans (LC) sejt jellemzi. Az irha az öregedés s miatt elvékonyodott, a rostok, a mastocyták,, a proteoglikán mennyisége és s a vascularitas csökkent, ezzel szemben a patológiás s folyamatok során n a megvastagodott irhában az elastosis dominál l (basophil( festodésu kóros kollagén) proteoglikán és mastocyta-szaporulattal, érfal vastagodással ssal és értágulattal társulva. t Az idos s bor b r fokozott érfragilitást és s a szervezet károsodott k termoreguláci cióját t a megváltozott vascularitas idézi elo,, az érhálózat megfogyatkozása csökkent verejték- és s faggyútermel termelést okoz. A meggyengült immunreaktivitást a megkevesbedett LC szám, a lymphocyta és s a keratinocyta (KC) funkciók k korral járój változása magyarázza, amihez hozzájárul az UV-fény ismert immunszuppresszív effektusa is. A kevesebb számú MC miatt gyengül a bor b r védettsv dettsége a napfénnyel nnyel szemben, ami a csökkent DNS reparáci ciós kapacitással és immunreaktivitással együtt hatva fokozottan fogékonnyá teszi az idos s bort a mutáci ciókra, illetve malignus bortumorok kifejlodésére. A korral együtt csökken tovább bbá a D3 vitamin termelése is. A BOR B ÖREGEDÉSE A fiziológi giás öregedés s jelei (sápadt, sima bor), az osz hajzat és s a sok napsugárz rzást kapott arc fény-okozta jellegzetességei, gei, a ráncokkal szabdalt, sárgás s solaris elastosis egy basaliomával val. A száraz, atrophiás és s sápadt, s rugalmatlan bor b r finom ráncokkal, r bizonyos fokú petyhüdtséggel és változatos benignus tumorokkal. A víztartalmv ztartalmát, t, rugalmatlanságát, t, támasztó zsírsz rszövetét t veszto öregedo bor r a gravitáci ciónak kevésb sbé áll ellen. A dinamikus ráncok r statikussá válnak. Így alakulnak ki a homlok és s a szemhéj ptosisa,, a szemhéjak táskt skássága, az ectropium, a toka, a beesett, fáradtnak f tuno szemek, a megnyúlt fülek f és orrcsúcs, cs, a felsoajak elvékonyod konyodása.

7 FÜL-ORR-GÉGEBETEGS GEBETEGSÉGEK GEK IDOSKORBAN Az idoskori nagyothallás Ilyenkor külsk lso károsító hatás s nélkn lkül l lép l p fel degeneratív folyamat a belso fülben és s a központi k idegrendszerben. A degeneratív v folyamat oka a DNS szintézis zis rendellenessége, különbk nbözo pigmentek, lipofuscin lerakódás, a koleszterin és s a lipidek extracelluláris ris depozíci ciója,, az inetrcelluláris ris folyadék k elvesztése, se, kötoszöveti lebomlás és átalakulás. Idoskori orr diszfunkciók Idoskorban gyakori az orrdugulás, az orrüregi regi vérbv rboség, az orrvérz rzés s (epistaxis( epistaxis), szaglászavar, szavar, jó-j és rosszindulatú daganatok, valamint az orr külsk lso alakváltoz ltozásai. A szaglószerv szerv öregedése: A jelenség g oka a szaglóhám sejtjeinek degeneratív v károsodk rosodása. sa. FÜL-ORR-GÉGEBETEGSÉGEK GEK IDOSKORBAN Idoskori nyelészavarok Az életkor elorehaladt rehaladtával romolhat a nyelési mechanizmus is, elsosorban sorban keringési és s neurológiai tényezok k miatt. A nyelészavarokat összefoglaló néven dysphagiának nevezzük. Idoskori beszédzavarok Három fontos kórforma k tartozik a csoportba: úgymint a dysphonia,, a dysarthria és s az aphasia. Az idoskori beszédzavarok veszélyei, hogy a hangadás és s a beszédk dképesség g változv ltozása, csökkenése vagy megszunése, se, az idos s személy szociális elszigetelodését és depresszióját t fokozza. Orális idoskori manifesztáci ciók A szájnyálkahártya, a nyálmirigyek és s a rágószervek r muködése a kor elorehaladt rehaladtával zavart szenved. Mivel ezen szervek muködéscsökkenése nemcsak kommunikáci ciós s nehézséget, hanem folyadék és s táplt plálékfelvételét t is nehezítik, kisebb helyi betegségb gbol nagyobb általános betegséget get képes k eloid idézni. Külso fül Idoskorban a ceruinusos és sebaceus mirigyek száma és s a muködése m csökken, úgy a fülkagylf lkagyló,, mint a hallójárat terület letén. Ez az involutio a felhám m szárazs razságát, ethropiáját eredményezi, ezáltal fertozési kapuk alakulnak ki. A fülzsf lzsír r is impaktálódik dik,, nagyothallás, szárazs razság érzés, viszketés, s, fülzf lzúgás, idonk nként nt szédülés s kíséri.

8 A SZÁJÜREG, AZ ÁLLCSONTOK ÉS S A FOGAZAT JELLEMZO ELVÁLTOZ LTOZÁSAI IDOSKORBAN Szájny jnyálkahártya és s a nyelv Idoskorban a szájny jnyálkahártyára ra az atrophia jellemzo; az epithelialis sejtek száma csökken, a keratinizáció fokozódik. A kötoszk szövetekben csökken az elasztikus rostok aránya, a kollagénrostok száma no. n. Az arteriolák degeneratív elváltozásai miatt a nyálkah lkahártya oxigén-ell ellátottsága szintén n csökken. Az ízlelobimbók száma a gyermekkorihoz képest ötödére csökken. Szájüregi mikrobiológiai jellemzok A száj j változatos v mikroflóráját baktériumok, gombák, vírusok, v mycoplasmák és protozoonok alkotják. k. A szájüregen belül l erosen változik a mikroflórara az egyes anatómiai képleteken, k így a fogak koronáján, n, a sulcus gingivalisban a nyelven más és s más m s a mikroorganizmus flóra összetétele. tele. Az állcsontokon kialakuló elváltoz ltozások Az állcsontok jellemzo elváltoz ltozása az idoskori osteoporosis, melyet súlyosbs lyosbít t a fogelvesztések sek miatt kialakuló inaktivitásos csont-atrophia atrophia. Neuromuscularis rendszer Az életkor elorehaladt rehaladtával a rágóizmokban r csökken a kontraktilis elemek száma, helyüket fibro-adiposus szövet foglalja el, amely a rágóero csökken kkenését eredményezi. Változások a nyálmirigyekben Idoskorban a mirigy-parenchima atrophiája jellemzo,, a kor elorehaladt rehaladtával fokozott mértékben. Zsugorodnak az acinusok,, egyre kifejezettebb a fibro- adiposus szöveti átalakulás. Idosebb korban a serosus nyálat termelo mirigyállomány mennyisége és s a megmaradt mirigyszövet funkciója is csökken; ez az egyik oka az idoskorban gyakori xerostomiának. IDOS S KOR ÉS S VESEBETEGSÉG A vese változv ltozásai idos s korban: a vese tömege t csökken, csökken a muködom nephronok száma, glomerularis sclerosis keletkezik, csökken a glomerularis filtrációs s ráta,(gfr) r csökken a renalis véráramlv ramlás, (RBF) interstitialis fibrosis alakul ki, csökken a Na+-visszatart visszatartás, csökken a plazma renin aldosteron szint, gyakoribb a hyperkaliaemia, csökken az ammóniumk niumképzodés, csökken a vízkivv zkiválasztás, s, csökken a vizeletkoncentráló képesség, csökken a cukor reabsorptiója. A glomerularis elváltoz ltozásokkal együtt idos s korban jellemzo tubularis elváltozások alakulnak ki. Ezek együtt járnak j a szomjúságérz rzés csökkenésével, mely növeli n az exsiccosisra (kiszárad radásra) való hajlamot, valamint az elektrolitok (elsosorban sorban Na+, K+) szérum koncentráci ciójának kóros mértm rtéku eltolódását. t. 40 éven felüliek liek lassabban választjv lasztják k ki a folyadékot, mint a fiatalok. A korral összefüggo vizelet koncentrálóképesség g csökken kkenése, a károsodott szomjazási si mechanizmus miatt növekszik ebben a korban a fogékonys konyság g a hypovolaemiára ra. A vesében észlelheto eltérések gyakran az atherosclerosis progressziójával állnak összefüggésben.

9 A SZÁJÜREG, AZ ÁLLCSONTOK ÉS S A FOGAZAT JELLEMZO ELVÁLTOZ LTOZÁSAI IDOSKORBAN A fogak összetételének változv ltozásai Zománc A zománc törékennyt kennyé válik. Az attríci ciós és s az abrasios kopások gyakorisága ga és s mértm rtéke a kor elorehaladt rehaladtával no. Dentin Az élet során n jellemzo a szekunder dentin folyamatos képzodése. Ez a dentin a primer dentinhez képest k kevesebb számú és szabálytalan formájú tubulusokkal rendelkezik. Pulpa A szekunder és s tercier dentin képzk pzodésének következtk vetkeztében az életkor elorehaladtával a pulpa-üreg egyre kisebb lesz. A pulpa ereiben fokozódik az arteriosclerosis. Cement Az élet folyamán n a cement elsosorban sorban a periapicalis és s az interradiculáris ris területen vastagodik meg. Caries Az életkor függvf ggvényében lelassul a caries-szaporulat szaporulat és megváltozik a caries lokalizáci ció. A parodontium elváltoz ltozásai A parodontalis erekben fokozódik az arteriosclerosis. A gyökérh rhártya rtya rostok megvastagodnak, az interfibrillaris mátrix állománya csökken, a kollagén n aránya no. n A VÉRKV RKÉPZÉS S IDOSKORBAN A csontvelo cellularitása az életkor elorehaladt rehaladtával jelentosen csökken (akár r 30%-kal is), ezen be-lül l az erythropoesis aktivitása is csökken kken.. A csontveloi i cellularitás s csökken kkenését t részben r az apoptózis fokozódása, részben a citokin termelés életkorral kapcsolatos diszreguláci ciója magyarázza. Az életkor elorehaladt rehaladtával a vörösvv svérsejtek mérete m kissé megno, metabolikus aktivitásuk és élettartamuk csökken kken. A hemoglobinszint az idos, de egyébk bként egészs szséges emberek közel k egynegyedében kielégíti az anémia definíci cióját. Idoskorban reológiai és s koaguláci ciós s szempontból l is figyelemremélt ltó változások észlelhetoek, ek, mint pl. a fibrinogén szint növekedn vekedése, a plazma viszkozitásának és a vörösvv svérsejtek rigiditásának növekedése, az alvadási kaszkád d korai aktiválódása. Ezek a tényezt nyezok k hozzájárulnak a mikro-cirkul cirkuláció romlásához. Az életkor elorehaladt rehaladtával a fehérv rvérsejt rsejt szám m nem változik, v azonban a granulociták aktivitása és s a mobilizálódásuk sebessége csökken. Idosekben súlyos s fertozés s esetén n paradox leukopenia is kialakulhat. Klinikailag a lympho-hemopoetikus hemopoetikus rendszer öregedése számos malignus, autoimmun és s fertozo betegség incidenciájának nak növekedésével vel jár j r együtt. Idoskorban a csontveloi progenitorok száma csökken, a csontveloi mikrokörnyezet rnyezet megváltozik, és mérsm rsékelten csökken a növekedési faktorok termelése is.

10 IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK A 65 éven felüliek liek között k a tüdogyulladt gyulladás, az influenza és s a bacteriaemia következményei a tíz t z vezeto halálok lok között k szerepelnek. Bizonyos fertozések gyakrabban fordulnak elo idosekben: a közösségben szerzett pneumónia nia háromszor, h míg m g a húgyh gyúti infekciók k hússzor h gyakoribbak, mint fiatalabb felnottek között. A nosocomialis fertozések száma is emelkedik az életkorral a gyakoribb és s foként f hosszabb kórhk rházi tartózkod zkodás s miatt. A szervezetbe ültetett különbk nbözo idegen testek, így a velük k kapcsolatos infekciók k szintén n az idosek körében gyakoriak. Az életkor elorehaladt rehaladtával mikrobiológiai szempontból l is fontos változv ltozások állnak be. Nem csupán n a szervezet normál l flórája, de az egyes fertozések kórokozk rokozóspektruma is átalakul. Általánosságban elmondható,, hogy idoskorban egy bizonyos betegséget get többft bbféle mikroba válthat v ki, mint a fiatalabbak körében. k IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK Idoskori védooltások Az idosek egészs szségének megorz rzésében kiemelt szerepük van a védooltásoknak % 80%-os átoltottság g elérése esetén n huszadrész szére csökken az invazív S. pneumoniae infekciók k elofordul fordulása. A pneumococcus bacteriaemia,, meningitis, pneumónia nia és s más m s légúti betegségek gek gyakori kórokozk rokozója. Az általa okozott betegségek gek haláloz lozása különösen k magas, és ez még m g gyakoribb a 65 év feletti korcsoportban. A kórokozók szerepe az idosödésbensben Nemcsak az idoskor vezet az infekciók k gyakoribbá válásához, de a fertozo betegségek gek is közrejk zrejátszhatnak az idosödés s folyamatában. Az ezzel foglalkozó elméletek letek szerint a patogének direkt szövetk vetkárosító hatásuk révén r n hozzájárulhatnak a szervezet öregedéséhez. Különösen K jelentos s lehet ez a nem, vagy csak lassan regenerálódó szervekben (pl. az agyban), ahol a latens infekciók által okozott, lassú sejtpusztulás évtizedek alatt jelentos mértm rtéket érhet el. Számos, az életkor elorehaladt rehaladtával megjeleno vagy gyakoribbá váló betegség kialakulásának okaként vetették k már m r fel baktérium rium- vagy vírusfertv rusfertozés esetleges szerepét.

11 IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK Légúti infekciók k idoskorban Influenza Az influenza áldozatainak 90 %-a% a a 65 éven felüli li korcsoportból l kerül ki. Pneumónia nia (Tüdogyullad gyulladás) A 70 és s 79 éves kor között k tízszer t olyan gyakran alakul ki, mint a 20 és 29 év v közöttiekben. k A pneumóni niában meghaltak 95 %-a idoskorú. Tuberculosis (Tüdogümokór) A tuberculosis különösen k gyakori a 75 év v felettiek körében. k Húgyúti fertozések idoskorban A húgyúti infekciók k az idosek leggyakoribb fertozései és s az idoskori bacteriaemiák leggyakoribb forrásai. Még M g ennél l is gyakoribb, a férfiak f 15 30% 30%-ában, a nok n k 25 50% 50%-ában áll fenn tünetmentes bacteriuria. IDOSKORI FERTOZO BETEGSÉGEK GEK A bor b és s a lágyrészek fertozései idoskorban Decubitus Foleg idos, legyengült, lt, mozgásk sképtelen, lesoványodott betegeken alakul ki. Szövodm dményei osteomyelitis, bacteriaemia (az esetek akár r 80 %-ában)% és sepsis lehetnek, amelynek különösen k magas a haláloz lozása. Erysipelas (Orbánc) Az erysipelas leggyakrabban az alsó végtagokon, olykor az arcon jelentkezik. A kórokozk rokozó a bor b r kisebb sérülésén n keresztül l jut be, ezért fekélyek, ekzema, psoriasis, a bor b mycosisa hajlamosít az orbáncra. Az esetek 97%-ában a kórkk rképet a Streptococcus pyogenes váltja ki. Herpes zoster (Övsömör) A Varicella-zoster vírus reaktiválódása miatt kialakuló herpes zoster elofordul fordulása is növekszik n az életkorral. A gastrointestinalis rendszer fertozései Diverticulitis A vastagbél diverticulosisa az életkor elorehaladt rehaladtával egyre gyakoribbá válik, 85 éves korban körülbelk lbelül l 80%-ban van jelen. A diverticulumok nyakcsatornájának nak elzáródása, a székletb kletbol bekerült baktériumok szaporodása sa diverticulitist válthat ki, microempyema alakul ki, és a mucosa microperforáci ciója révén a szövetek közé,, esetleg a hasüregbe kerülhetnek a baktériumok.

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET

Részletesebben

GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV. Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog. Dr. SEMSEI IMRE

GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV. Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog. Dr. SEMSEI IMRE GERIÁTRIA 10.4. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük IV Csont-izület, Vérképzés, Száj-fog Dr. SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar A CSONT- IZÜLET- KÖTŐSZÖVET IDŐKORI ELTÉRÉSEI A CSONT-IZÜLET-KÖTŐSZÖVET

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

GERIÁTRIA A BŐR ÖREGEDÉSE SEMSEI IMRE. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük V

GERIÁTRIA A BŐR ÖREGEDÉSE SEMSEI IMRE. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük V GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük V Bőr Szem - Fül-orr-gége SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar A BŐR ÖREGEDÉSE A BŐR ÖREGEDÉSE Bőrünk

Részletesebben

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük II. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA SEMSEI IMRE. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük II. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük III Légzőgrendszer, Endokrin rendszer, Emésztőrendszer, Vese SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

Részletesebben

GERIÁTRIA. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük III. Légzőgrendszer, Endokrin rendszer, Emésztőrendszer, Vese SEMSEI IMRE

GERIÁTRIA. Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük III. Légzőgrendszer, Endokrin rendszer, Emésztőrendszer, Vese SEMSEI IMRE GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük III Légzőgrendszer, Endokrin rendszer, Emésztőrendszer, Vese SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Időskori elváltozások, betegségek és

Részletesebben

Dr. Semsei Imre GERONTOLÓGIA. Segédjegyzet

Dr. Semsei Imre GERONTOLÓGIA. Segédjegyzet Dr. Semsei Imre GERONTOLÓGIA Segédjegyzet GERONTOLÓGIA SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar Dr. Semsei Imre Magyar Tudományos Akadémia doktora tudományos fomunkatf

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. Dr. SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

GERONTOLÓGIA. Dr. SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA Dr. SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar ELŐADÁSVÁZLAT 1. Gerontológiai alapismeretek 2-3. Gerontológia a statisztika tükrében I. A lakosság öregedésének folyamata II. A halandóság

Részletesebben

Nyíregyháza, 2008 Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 15. Gerontológia

Nyíregyháza, 2008 Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 15. Gerontológia Nyíregyháza, 2008 Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 15. Gerontológia Fıszerkesztı: Dr. Semsei Imre Szerzık: Balaskó Márta dr., Balassa Katalin dr., Bakó Gyula prof., Blaskovich

Részletesebben

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 17. Gerontológia. Főszerkesztő Dr. Semsei Imre. 2. Javított kiadás

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 17. Gerontológia. Főszerkesztő Dr. Semsei Imre. 2. Javított kiadás Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Kari Jegyzetek 17. Gerontológia Főszerkesztő Dr. Semsei Imre 2. Javított kiadás Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Nyíregyháza, 2011 Debreceni Egyetem, Egészségügyi

Részletesebben

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar RENDSZERSZEMLÉ szség A FENNTARTHATÓ EGÉSZS SZSÉG G RENDSZERE Minél

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Dr. Merkli Hajnalka Neuromuscularis Továbbképzés PTE Neurológiai Klinika Pécs 2006 ALS Történelem: 1869, Lou Gehrig Definíci ció:

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása

D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev. Vándor Anna fordítása Az NPCRIZ termékek komplex alkalmazása D. A. Gorgiladze R. N. Pinajev Vándor Anna fordítása Tartalomjegyzék A szív- és érrendszer patológiája...4 Arteriális hypertensio, neurocirkulatiós dystonia... 4

Részletesebben

A rák, mint genetikai betegség

A rák, mint genetikai betegség A rák, mint genetikai betegség Diák: Ferencz Arnold-Béla la Felkész szítı tanár: József J Éva Bolyai Farkas Elméleti leti LíceumL Mi is a rák r tulajdonképpen? A rák r k egy olyan betegség g ahol sejt

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

39. Elmeszesedés (calcificatio)

39. Elmeszesedés (calcificatio) Elmeszesedés 39. Elmeszesedés (calcificatio) élettani elmeszesedés (calcificatio phisiologia) aktív calcifikációs folyamat csontokban Ca 3 (PO 4 ) 2 9 rész CaCO 3... 1 rész kóros elmeszesedés (calcificatio

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Csont, csontritkulás, megelőzés

Csont, csontritkulás, megelőzés Csont, csontritkulás, megelőzés Szabó Tünde Budapest., II. EÜSZ Kapás utcai Rendelő Röntgen Osztály A csont összetétele 40 %-a víz, 60 % szárazanyag tartalom 35% szerves anyag (fehérjék) 65 % szervetlen

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest A laboratóriumi vizsgálatok szerepe a hypercalcaemiák differenciál-diagnosztikájában és a betegségek nyomonkövetésében Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesületének kongresszusa 2007. augusztus

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék

IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék A reumatológiai/gyulladásos betegségek felismerése és szövődményei IMMUNOLÓGIA VILÁGNAP 2012. április 26 Prof. Dr. Dankó Katalin DEOEC III. Belklinika Klinikai Immunológiai Tanszék Gyulladásos betegségek

Részletesebben

A mellkas fizikális vizsgálata

A mellkas fizikális vizsgálata A mellkas fizikális vizsgálata Vizsgálómódszerek Inspectio = megtekintés Palpatio = tapintás Percussio = kopogtatás Auscultatio = hallgatózás Inspectio Mellkas alakja Mellkas kitérése Jellemző eltérések

Részletesebben

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT 1 A calcium homeostasis szabályozó mechanizmusa szabályozó mechanizmusa Parathormon A mellékpajzsmirigy hormonja Elősegíti

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT?

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? Dr. Csicsai Adrienn 2011. október 1. A civilizált emberiség 96 %-nak a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Herend lakosságának egészségi állapota

Herend lakosságának egészségi állapota ÁLLAMI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TISZTIORVOSI SZOLGÁLAT KÖZÉP DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS INTÉZETE VESZPRÉM Herend lakosságának egészségi állapota 2010. 1 Demográfia Herend város lakosságszáma 2010. január 1-jén 3 447

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49

Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22. Gyógyszer. kémia 45 30 5fgy 60 30 5fgy 34. O. mikrobiológia 50 30 Sz 49 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Gyógyszertechnológia 30 120 5fgy 30 120 5fgy 4 K K Orvosbiológia III. 39 13 Sz 20 Komplex pathológia 36 14 5fgy 55 8 30 Sz 22 Gyógyszer.

Részletesebben

Komárom-Esztergom megye lakosságának egészségi állapota 2007. ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézete Veszprém

Komárom-Esztergom megye lakosságának egészségi állapota 2007. ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézete Veszprém 1 Komárom-Esztergom megye lakosságának egészségi állapota 27 ÁNTSZ Közép-Dunántúli Regionális Intézete Veszprém 2 Közép-Dunántúli Régió 1. sz. ábra A Közép-Dunántúli Régió, Magyarország gazdasági szempontból

Részletesebben

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1.

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2007. május 21-június 1. Sorsz. 1. 2007.05.21. hétfő 9:00 45 A tanfolyam megnyitása. A primer és áttéti májdaganatok sebészete

Részletesebben

Neurológiai betegek rehabilitáci

Neurológiai betegek rehabilitáci Neurológiai betegek rehabilitáci ciója A KÁROSODK ROSODÁS( S( IMPAIRMENT) IDİSZAKOS VAGY ÁLLANDÓ ANATOMIAI, ÉLETTANI VAGY PSZICHOLÓGIAI VESZTESÉGET JELENT A FOGYATÉKOSS KOSSÁG G (DISABILITY) AZ EMBER NORMÁLIS

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KUNSZENTMIKLÓSI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt H e p a t i t i s Hepatitis-A-vírus (HAV) A hepatitis elősz ször r felismert kórokozk rokozója Család: Picornaviridae (RNS) Lappangási idő: 15-50 50 nap, 10% beteg, 0,1% fulmináns ns Terjedése: enterálisan

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Arthrosis Az ízületi porc szerkezete, integritása megváltozik A kollagén, proteoglikánok, víz

Részletesebben

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja május 22-től június 1-ig. Az előadás címe Az előadó neve Minősítés

Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja május 22-től június 1-ig. Az előadás címe Az előadó neve Minősítés 2017.május 22. hétfő Szakorvosjelöltek számára kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyam programja 2017. május 22-től június 1-ig 1. 2. 08:10 45 08:00 10 A tanfolyam megnyitása Dr. Harsányi László egyet.

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Átalakul a társadalom, t módosulnak m a kockázati tényezt nyezők Bakai Judit Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet dr. Bucsányi Gyula Az elkényeztetett nyeztetett, agyonevett, önfegyelem nélkülili nép rövidéletű.

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 52 720 01 Egészségügyi asszisztens Komplex szakmai vizsga ellátásához szükséges elméleti ismeretek, alkalmazás szinten történő reprodukálása. A vizsgafeladat időtartama:

Részletesebben

25. A szervezet vízforgalmának zavarai

25. A szervezet vízforgalmának zavarai 25. A szervezet vízforgalmának zavarai A vízforgalom idegrendszeri és hormonális szabályozása Idegrendszeri hypothalamus a vesemőködés az izzadás az emésztınedv termelés a tüdı mőködés szabályozása révén

Részletesebben

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KAR A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében HMAP munkaértekezletek 2009 A METABOLIKUS SZINDRÓMA EPIDEMIOLÓGI

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI 6. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI Kovács Katalin FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2009-ben jelentős különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi csoportok egészségi állapotában. Az egészségi állapot szoros

Részletesebben

Hét Dátum Téma Előadó 1. szept. 9. kedd Gastrooesophagealis reflux betegség. Dr. Altorjay István

Hét Dátum Téma Előadó 1. szept. 9. kedd Gastrooesophagealis reflux betegség. Dr. Altorjay István BELGYÓGYÁSZATI INTÉZET C ÉPÜLET B ÉPÜLET GASZTROENTEROLÓGIA TANSZÉK, A ÉPÜLET ANYAGCSERE BETEGSÉGEK TANSZÉK Belgyógyászat 5., (Gasztroenterológia anyagcsere betegségek) AOBEL13A9 Kredit: 4 (V. évfolyam,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KALOCSAI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 2013 Tájékoztató adatok

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Lehetséges

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) Forró pontok a belgyógyászati és határterületi klinikai immunológiában 2009.09.17 2009.09.19. Kölcsey Ferenc Kongresszusi Központ, Debrecen Főszervező:

Részletesebben

Törékeny idősek FRAILTY SZINDRÓMA

Törékeny idősek FRAILTY SZINDRÓMA Törékeny idősek FRAILTY SZINDRÓMA dr Egervári Ágnes IDŐSEK ARÁNYA (65+) A NÉPESSÉGBEN élünk egészségben? NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEK 2000 2050 között a világ 60 év feletti népessége megháromszorozódik,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KECSKEMÉTI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató adatok

Részletesebben

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár 1 Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Igazgató: dr. Losonczy György Tanfolyam ideje: 2012.február 28. 23. Tanfolyam helye: ÁOK II. e. tanterem 1125 Budapest, Diós árok 1/c. Előadás ideje Előadás

Részletesebben

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban).

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). 1. A GYÓGYSZER NEVE Zovirax 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). Ismert hatású segédanyagok:

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Bevezetés. A fejezet felépítése

Bevezetés. A fejezet felépítése II./3.8. fejezet: Szervátültetés kérdése daganatos betegségek esetén Langer Róbert, Végső Gyula, Horkay Ferenc, Fehérvári Imre A fejezet célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a szervátültetés és a daganatos

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

A KÖNNYKÉSZÜLÉK. Sebészi morál: magamon is ezt csináln. lnám? m? Theodor Billrroth

A KÖNNYKÉSZÜLÉK. Sebészi morál: magamon is ezt csináln. lnám? m? Theodor Billrroth A KÖNNYKÉSZÜLÉK NNYKÉSZ Sebészi morál: magamon is ezt csináln lnám? m? Theodor Billrroth Anatómia és élettan könnymirigy a harmadik szemhéj j mirigye járulékos könnymirigyek k (conj., szemhéjak) praeocularis

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Konzulens: Dr. Abonyi Margit 1. Krónikus B hepatitis 2. Krónikus C hepatitis 3. HCV okozta glomerulonephritisek 4. Extrahepatikus

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KISKUNHALASI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató adatok

Részletesebben

A kismedencei süllyedés sebészete

A kismedencei süllyedés sebészete A kismedencei süllyedés sebészete Baross utcai Szülészeti Esték (64.) A I. Sz. Szülészeti és Nıgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképzı sorozata A kismedencei süllyedés sebészete Elıadók: DR. BÓDIS

Részletesebben

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés I./6. fejezet: Praeblastomatosisok Zalatnai Attila A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a praeblastomatosisok fogalmával, és lehetséges megjelenési formáival. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika

A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika A CARIES FOGALMA, LOKALIZÁCIÓJA (térbeli és időbeli terjedése) DR. NEMES JÚLIA Konzerváló Fogászati Klinika CARIES Lokalizált, krónikus bakteriális, multicausalis REVERSIBILIS Mikroszkópos anyaghiány Th:secunder

Részletesebben

Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21.

Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21. Oszteoporózis diagnózis és terápia Mikor, kinek, mit? Dr. Kudlák Katalin Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2015.01.21. Diagnózis Osteodensitometria ( T- score:

Részletesebben

Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia

Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia Fogorvostanhallgatók szigorlati tételei (2015/2016) A. Általános pathologia 1. A sejtkárosodás okai, mechanizmusa, morphologiai elváltozásai. 2. Necrosis (okai, pathomechanismusa, morphologiai típusai).

Részletesebben