Egészség-gazdaságtan; amit egy gyógyszerellátásban dolgozó gyakorló gyógyszerésznek ismernie kell

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egészség-gazdaságtan; amit egy gyógyszerellátásban dolgozó gyakorló gyógyszerésznek ismernie kell"

Átírás

1 Egészség-gazdaságtan; amit egy gyógyszerellátásban dolgozó gyakorló gyógyszerésznek ismernie kell Prof. Gulácsi László február 19. 9:30-10:10 Aquaworld Resort Budapest Hotel

2 Potenciális érdekütközések A jelenlegi előadás felkérésre készült és díjazott. Más fizetett munkák, tiszteletdíjas előadások, felkért publikációk, ösztöndíjak Gulácsi László és a Tanszék munkatársai folyamatosan. Astellas, Aventis, Sanofi-Aventis, MSD, Merck, Pfizer, GSK, Roche, Celltrion, EGIS, Hospira, Bristol-Myers Squibb, Lilly, Wyeth, UCB, Gebro, Sager, Servier, Bode, Richter, IMS Health, OEP, egészségügyi és pénzügyi kormányzati szervek, European Commission

3 Kapcsolódási felületek Egészség-gazdaságtan; amit egy gyógyszerellátásban dolgozó gyakorló gyógyszerésznek ismernie kell ismernie célszerű hasznos ha ismeri élvezetes tudni februárjában Eredeti vagy másolat? februárjában Hogyan változtatja meg az információs technológia és internet az egészségügyi ellátást és a gyógyszerellátást? 2016 FŐ TÉMÁK ÉS ÉRINTETT TÉMÁK 1.Klinikai jellegű ismeretek 3. Az információs technológia kihívásai a gyógyszerellátásban. 5. Gyógyszerészi gondozási jellegű ismeretek a betegtanácsadásnál.

4 Amiről szó lesz Az egészség értéke, Életminőség Költség-hatékonyság Mennyit költhetünk egy betegre, életévre, minőségi életévre? Biohasonlók - Perceived risks vs. haszon A hiányzó tapasztalat miatt a terápia kimenetére (outcome) vonatkozó bizonytalanság. Gyakran nevezik az ismeretlentől való idegenkedésnek. Megkülönböztetünk bizonytalanságot az: - az egyén / beteg szintjén: terápiás outcome (switch, interchange) - társadalom szintjén, haszon Biohasonlók költségvetési hatása és haszon áldozat költsége: biológiai naíve, switch (orvosi) interchage (nem orvosi) okokból. Mikor lehetett nagy valószínűséggel sejteni azt amit most tudunk, és az ezzel összefüggő haszon-áldozat költség.

5 Egészségügyi közgazdaságtan Feltételezzük, hogy az egészségügyi büdzsét úgy is el lehetne költeni, hogy több értéket, több jólétet eredményezzen. Információt szolgáltat a különböző egészségügyi technológiák (gyógyszerek, beavatkozások, eszközök) költségéről és hasznáról. Módszerek: -betegség teher vizsgálatok -költség-hatékonyság (Ft./természetes mértékegység) -költség-hasznosság (Ft./QALY) Medical Decision Making

6 Egészségügyi közgazdaságtani elemzés források felhasználása Kérdés: Megéri-e a beavatkozás utáni egészség állapot elérése érdekében a pótlólagosan szükséges források felhasználása? Másképpen fogalmazva: Meghaladja-e a haszon a költségeket? (Mi a haszon? Csak a beteg egészsége?!)

7 Mennyit adna? Egy teljes egészségben eltöltött életévért - QALY? a) 500 ezer Ft? b) 1 millió Ft? c) 2 millió Ft? d) 3 millió Ft? e) Több mint 3 de kevesebb mint 6 millió Ft? f) Több mint 6 de kevesebb mint 9 millió Ft? g) Több mint 9 millió de kevesebb mint. millió Ft? European Value of Quality Adjusted Life Year ( (QALY bővebben lásd Péntek 2012)

8 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez, EüK. 3. szám EMMI közlemény 2 (hatályos: ) c) a szakmai irányelv kimondja, hogy az elérhető GDP adatok alapján, az egy főre jutó bruttó hazai össztermék kétszeresénél kisebb inkrementális költség-hatékonysági rátával rendelkező egészségügyi-technológiák költség-hatékonynak minősülnek, a háromszorosánál nagyobb összeggel rendelkező egészségügyi technológiák nem tekinthetőek költség-hatékonynak, Finanszírozási küszöb, azt határozza meg, hogy hogy mennyi költhető egy életminőséggel korrigált életévre (QALY) ezen a téren jelentős módszertani és etikai problémákkal szembesülünk. Ez hazánkban 2-3 GDP/QALY nagyon sok lehetséges jó és rossz döntés forrása. A nemzetközi gyakorlat igen eltérő. (Gulácsi, Péntek 2014; Gulácsi, Rotar et al. 2014; Gulácsi, Rencz et al. 2014)

9 Mi a haszon? első RCT első maszkolt egészség-gazdaságtan első meta-analízis PubMed találatok 2016: RCT Meta-analízis Életminőség Betegségteher, költség, költség-hatékonyság 500 ezer felett 50 ezer felett 250 ezer felett (EMA, FDA!) 650 ezer felett

10 Meta-analízis - direkt vs. indirekt - milyen kimenet (outcome)? (sok esetben az RCT-ben használt outcome relevanciája az orvosi gyakorlatban bizonytalan, a népegészségügyi szakembernek és a közgazdásznak pedig igen nehezen értelmezhető) - a vizsgálat melyik időpontjában? - milyen RCT beteg populáción? - milyen és milyen dózisú komparátorokkal? - milyen minőségű RCT-t válogassunk be? (változnak az engedélyezési és etikai elvek sokszor a régebbi és az újabb RCT nagyon nehezen összevethető)

11 Betegek aránya Példa 1. Visszavonás a certolizumab pegol vizsgálatban és indirekt összehasonlítás 100% placebo 100% certolizumab pegol hét Smolen et al., 2009

12 Példa 2. Klinikai hatásosság, rheumatoid arthritis biológiai és biohasonló szerek: Bayes-i kevert összehasonlító modell (Baji et al., 2014)

13 Egészségi állapot változás Most már látjuk a különböző kimenetek változását és jó esetben mérni tudjuk, DE (többnyire) RCT alapján azaz ideális körülmények között válogatott betegekkel és orvosokkal Mérce olyan módon mérve (elsődleges vagy másodlagos ill. kemény vagy köztes végpont) amely alapján a gyógyszer regisztrált, de amely nem feltétlenül interpretálható a gyakorló orvosnak, betegnek, közgazdásznak, egészség-politikának, finanszírozónak. Példák EMA : % fájdalom csökkenést kell elérni neuropátiás fájdalom esetén - ACR 50végpont a preferált RA-ban - PASI, DLQI bőrgyógyászat - CDAI Crohn betegség nem látjuk azegészségi állapot változás értékét (value) és még nem tudjuk összehasonlítani a különböző kimenet változásokat.

14 Egészséggel összefüggő életminőség Feltételezzük, hogy: - egy életév értékesebb (preferált) akkor, ha azt a lehető legjobb egészségi állapotban töltjük, szemben a szub-optimális egészségi állapotokkal. Jól definiált egészségi állapotok hasznosságát mérjük/értékeljük különböző módszerekkel.

15 Vizuális analóg skála (VAS) A legjobb elképzelhető egészségi állapot 80 Egészségi állapot ma A legrosszabb elképzelhető egészségi állapot

16 EQ-5D kérdőív Vizsgált területek Mozgékonyság Önellátás Szokásos tevékenységek Fájdalom, rossz közérzet Szorongás, lehangoltság Válaszlehetőségek 1 Nincs probléma 2 Némi probléma 3 Képtelen / nagyon erős Pl. 60 éves nő, érdemi betegsége nincs:

17 Költség, euro/beteg/év EQ-5D index Életminőség - rheumatoid arthritis 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, ,5 0, ,5 1, ,5 2,5-3 Betegség-progresszió (HAQ index) indirekt direkt nem eü-i direkt eü-i (Péntek et al., 2007) 0 0-0,5 0, ,5 1, Betegség-progresszió (HAQ index)

18 EQ-5D index Életminőség epilepszia 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, Életkor, év Átlagos magyar lakosság Epilepszia betegek, rosszulléte volt Epilepszia betegek, nem volt rosszulléte Az egy betegre jutó éves teljes betegség-költség átlag 0,7 (SD=0,9) millió Ft, a direkt egészségügyi, a direkt nem egészségügyi és indirekt költségek megoszlása 33%, 18%, illetve 49%. Jelentősen magasabb az átlagos betegségköltsége azoknak a betegeknek, akiknek epilepsziás rohama volt az elmúlt év folyamán, mint akiknél nem fordult elő 0,9 vs. 0,3 millió Ft/beteg/év). (Péntek, Bereczki et al., 2013)

19 Költség Időtávja Nézőpontja Direkt és indirekt költsége Költség-hatékonyság & Költség-hasznosság Költségvetési hatás Az erőforrások azonosítása, felhasználásuk mérése és értékük meghatározása A munka-termelékenységben bekövetkezett változás által okozott költségek A munka-termelékenység változásának mérése A termelékenység költség értékének meghatározása Az emberi-tőke megközelítés A súrlódási költség megközelítés

20 Költség és költség-hatékonyaság A költségszámítás magában foglalja az összes olyan erőforrásokban bekövetkezett változások - azonosítását, - mérését és - értékének meghatározását, amelyek egy bizonyos egészségügyi beavatkozás végrehajtása során kerülnek felhasználásra. Költség-hatékonyság Költség-hasznosság költség Költség-haszon = arány hatás

21 Generikumok: teljes mértékben felcserélhetők

22 Generikumok Európa piaci részesedés 2014 (IGES 2014)

23 Biohasonló - mi történt 2015-ben és 2016-ban? Legfontosabb: FDA március 6-án regisztrálta: Sandoz filgrastim biosimilar, Zarxio (filgrastim-sndz), mind az 5 indikációban amellyel az originator (Neupogen) rendelkezik. FDA vizsgálta a beadványokat: epoetin alfa, infliximab, etanercept, filgrastim és pegfilgrastim biosimilars. EMA javasolta a Benepali (SB4) regisztrációját novemberben. EMA vizsgálta: biosimilar enoxaparin sodium, etanercept, infliximab, pegfilgrastim és rituximab február 9 FDA Arthritis Advisory Committee 21-3 arányban szavazott arra, hogy a biosimilar infliximab CT-P13 (Remsima/Inflectra) az összes indikációban regisztrációra kerüljön ami a Remicade-nak van.

24 Az Bevezető gondolatok

25 Perceived risk BusinessDictionary Definition Consumer's level of uncertainty regarding the outcome of a purchase decision, specially in case of high priced item such as a car, or a complex item like a computer. Consumers attempt to reduce their anxiety by collecting more information and by seeking the recommendations of a peer group or an entity (person or consumer advocacy group) considered an expert on the subject matter. Manufacturers and marketers try to reduce this risk with reassuring guaranties, by obtaining the backing or recognized groups or opinion leaders, or by hiring a well known and respected spokesperson.

26 Haszon és % első generációs biohasonlók a piacon A haszon, költség-megtakarítás bizonyítottan jelentős 2006 óta, amikor az első generációs biohasonlókat regisztrálta az EMA ben a megtakarítás a biohasonló RMP G-CSF (granulocyte colony-stimulating factors) használata miatt 85 millió volt 17 Europai országban. (Gulácsi et al. 2015; Farfan-Portetet al. 2013) De ez nem automatikus! (Farfan-Portet et al. 2013)

27 Hozzáférés a biológiai terápiákhoz RA Putrik et al. 2014

28 Biologiai terápia RA CEE (Péntek et al. 2014)

29 Biologiai terápia Crohn CEE (Rencz et al. 2015)

30 Biológiai terápia psoriasis CEE (Rencz et al. 2015)

31 Klinikai hatásosság, rheumatoid arthritis biológiai és biohasonló szerek: Bayes-i kevert összehasonlító modell (Baji et al., 2014)

32 Budget impact biohasonló infliximab RA A biohasonló infliximab használatával a költség megtakarítás 5 éves időtávon becsült értéke RA-ban (Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság) 95,9 M - 433,5 M. 1 Hasonló eredményt közöltek Olaszországból, a megtakarítás 47 M 5 év alatt. 2 A költség megtakarítás 1 év alatt (Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, Belgium) 5 inflammatory conditions, 2,89 M (Belgium) to 33,80 M (Németország) Kim et al, 2014; 2. Lucioni et al, 2015; 3. Jha et al. 2015

33 Budget impact Crohn Közép Európa A költéség megtakarítást elemeztük a biohasonló infliximab-al kapcsolatosan, CD betegek, 3 év, 6 ország (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia). 1 A költség megtakarítás 8,0-16,9 M. (Szcenáriók: interchange nincs vs. interchange a betegek 80%-a esetén.) A megtakarított összeg elegendő 722 to további CD beteg (= QALY) biohasonló infliximab terápiájához. Az átlagos QALY nyereség CD betegek 1 éves biológiai terápiájával 0,07-0, Brodszky et al, 2014; 2. Loftus, 2009

34 p BIA biohasonló infliximab RA 6 Közép Európai országban (Brodszky et al. 2013)

35 Terápiás preferenciák IBD szakorvosok A korábbi vizsgálatok leíró eredményeket közöltek, nem elemezték a meghatározó tényezőket, attitűdöket, és a várható hasznot amelyek kompenzálhatják a valós (vagy perceived) rizikót a biohasonló terápiákkal kapcsolatosan (Danese 2014; Grabowski 2015). Discrete Choice Experiment felméréseink során gasztroenterológusokat kérdeztünk félelmeikről a beteg szintű outcome-okról, hatásossággal, biztonságossággal kapcsolatos kérdések a biohasonló infliximab és az RMPvel kapcsolatosan a CD és UC terápiában. Az orvosok 77%-a aggodalmának adott hangot (CD) a biohasonló infliximab használatával kapcsolatosan. 1,2 Azonban 92%-uk hajlandó használni (biologiai naive, switch) ha: - ha a költség megtakarítás egy része az orvosoknál marad és ezt a saját betegeik érdekében használhatják fel, - azaz ha ebből a betegeiknek valamilyen haszna származik, több beteg, hosszabb terápia, kevésbé súlyos esetekben kezdett korábbi terápia 1. Baji et al, 2014; 2. Baji et al, 2014

36 Konklúzió Az egészségügyi közgazdaságtan szükséges a gyógyszeres terápiák társadalmi hasznának megítéléséhez. Nincs szignifikáns különbség a biohasonló infliximab és a RMP között a hatásosság és a biztonságosság végpontokban. Jelen tudásunk nem mond ellent a szabad helyettesítőségnek. A tapasztalat nő nagyon sok országban több tízezer ezer beteg kapja. A beteg szintű perceived risk csökken. Biológiai terápiák Közép Európában (másutt is) - nagy különbségek a hozzáférésben. Költéség megtakarítás igen jelentős, 8-10%-al több beteg kezelhető ha a megtakarítást a betegekre költik. (Ma már inkább 20-50%.) Az orvosok hajlandók használni ha a betegek a költség megtakarítás kedvezményezettjei. A társadalmi kiment perceived risk csökken. Amit ma tudunk azt kb. 3 éve erősen lehetet feltételezni. Ez 3 évre kb. 3x nem kezelt beteg és el nem ért QALY.

37 Prof. Gulácsi László Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék HunHTA - Hungarian Office for Health Technology Assessment Budapesti Corvinus Egyetem H-1093 Budapest, Fővám tér 8 hecon.uni-corvinus.hu

38 Biohasonlók EU biosimilar Guideline Updated biosimilars?utm_source=gonl&utm_campaign=54c3e700fc- GONL+V16A08+AC&utm_medium= &utm_term=0_8eba798fe9-54c3e700fc US biosimilar guideline biosimilars?utm_source=gonl&utm_campaign=54c3e700fc- GONL+V16A08+AC&utm_medium= &utm_term=0_8eba798fe9-54c3e700fc

39 Jelen előadás alapját képező publikációk 1. László Gulácsi, Valentin Brodszky, Petra Baji, HoUng Kim, Su Yeon Kim, Márta Péntek, Biosimilars for the management of rheumatoid arthritis: economic considerations, Expert Review of Clinical Immunology, / X , Published online: 22 Sep GaBi Online Economic considerations for rheumatoid arthritis biosimilars 13/11/ GONL+V15K13a&utm_medium= &utm_term=0_513f0e1355-bd0145a3d Meta-analysis biológiai-biohasonló terápiák Baji P, Péntek M, Szánto S, Géher, P., Gulacsi, L., Brodszky, V. Comparative efficacy and safety of biosimilar infliximab and other biological treatments in ankylosing spondylitis: systematic literature review and meta-analysis. Eur J Health Econ 2014;15 Suppl 1:S Baji, P., Péntek, M., Czirják, L., Szekanecz, Z., Nagy, G., Gulácsi, L., Brodszky, V. Efficacy and safety of infliximab-biosimilar compared to other biological drugs in rheumatoid arthritis: a mixed treatment comparison. Eur J Health Econ. 2014, 15 Suppl 1,

40 Jelen előadás alapját képező publikációk 2. Access Péntek M, Poor G, Wiland P, Olejárová M, Brzosko M, Codreanu C, Brodszky N, Gulácsi L, Biological therapy in inflammatory rheumatic diseases: issues in Central and Eastern European countries. Eur J Health Econ 2014;15 Suppl 1:S Rencz F, Pentek M, Bortlik M, Zagorowicz E, Hlavaty T, Śliwczyński A, Diculescu MM, Kupcinskas L, Gecse KB, Gulácsi L, Lakatos, PL, Biological therapy in inflammatory bowel diseases: access in Central and Eastern Europe. World J Gastroenterol 2015;21: F. Rencz, L. Kemény, J.Z. Gajdácsi, W. Owczarek, P. Arenberger, G.S. Tiplica,7 A. Stanimirovi, M. Niewada, G. Petrova, L.T. Marinov, M. Péntek, V. Brodszky, L. Gulácsi, Use of biologics for psoriasis in Central and EasternEuropean countries, European Academy of Dermatology and Venereology, 2015, DOI: /jdv Gulácsi L, Rencz F, Poor Gy, Szekanecz, Z, Brodszky V, Baji P, Péntek M, Patients access to biological therapy in chronic inflammatory conditions; per capita GDP does not explain the inter-country differences, Annals of the Rheumatic Diseases 2015

41 Jelen előadás alapját képező publikációk 3. Budget Impact Analysis Brodszky V, Baji P, Balogh O, Péntek, M. Budget impact analysis of biosimilar infliximab (CT-P13) for the treatment of rheumatoid arthritis in six Central and Eastern European countries. Eur J Health Econ 2014;15 Suppl 1:S Brodsdzky V, Rencz F, Pentek M, Lakatos PL, Gulácsi L. A budget impact model for biosimilar infliximab in Crohn's disease in Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and Slovakia. Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes Research / , Early online, 1 7. Discrete Choice Experiment Baji P, Gulacsi L, Lovasz D, Golovics PA, Brodszky V, Péntek M, Rencz F, Lakatos PL, Treatment preferences of originator vs. biosimilar drugs in Crohn's disease; discrete choice experiment among gastroenterologists. Scandinavian Journal of Gastroenterology 2015, DOI: / , Early Online, 1 6. Baji P, Gulácsi L, Lovász BD, Golovics PA, Brodszky V, Péntek M, Treatment preferences of originator vs. biosimilar drugs in ulcerative colitis; discrete choice experiment among gastroenterologists, Digestive and liver disease, 2015

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK Összefoglaló a Tanszék 2015. évi oktatási, tudományos és közéleti tevékenységéről 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi kar Egészségügyi

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK Összefoglaló a Tanszék 2014. évi oktatási, tudományos és közéleti tevékenységéről 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi kar Egészségügyi

Részletesebben

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 6. 283 288. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bôrgyógyászati és Allergológiai Klinika (igazgató:

Részletesebben

KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA

KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS Dr. Gulácsi László BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

TÉZISGYŰJTEMÉNY. Balogh Orsolya

TÉZISGYŰJTEMÉNY. Balogh Orsolya Gazdálkodástani Doktori Iskola TÉZISGYŰJTEMÉNY Balogh Orsolya Krónikus betegségek biológiai terápiájának alkalmazásával kapcsolatos gazdasági megfontolások című Ph.D. értekezéséhez Témavezető: Dr. Brodszky

Részletesebben

Életminőség és hasznosságértékek szerepe a bőrgyógyászati döntéshozatalban

Életminőség és hasznosságértékek szerepe a bőrgyógyászati döntéshozatalban Életminőség és hasznosságértékek szerepe a bőrgyógyászati döntéshozatalban Doktori tézisek Dr. Rencz Fanni Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Brodszky Valentin Ph.D.,

Részletesebben

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary Gyógyszerek hatásoss sossága és biztonságoss gosságaga Prof. Dr. János J Borvendég CHMP member Hungary A ma gyógyszerkutat gyszerkutatásának legfontosabb célbetegségei: gei: malignus betegségek gek cardiovascularis

Részletesebben

KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA

KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA KRÓNIKUS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTANI és TECHNOLÓGIAELEMZÉSI VIZSGÁLATA MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Dr. Gulácsi László BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

INVITATION. The cost of adherence: quality of life and health economic impacts. Corvinus Health Policy and Health Economics Conference Series 2014/3

INVITATION. The cost of adherence: quality of life and health economic impacts. Corvinus Health Policy and Health Economics Conference Series 2014/3 Corvinus Health Policy and Health Economics Conference Series 2014/3 Health Economics Study Circle, Health and Health Care Economics Section of the Hungarian Economic Association in cooperation with: Semmelweis

Részletesebben

Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai és Immunológiai klinika

Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai és Immunológiai klinika Biológiai terápiák több éves széles körű alkalmazásának terápiás tapasztalatai, sikerei és kudarcai: Mennyit ment a világ előbbre a biotechnológiai gyógyszeres terápiával? Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Nemes Éva Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Treat to target stratégia - Tradicionális kezelési stratégiák

Részletesebben

KLINIKAI ÉS EGÉSZSÉG- GAZDASÁGTANI EVIDENCIÁK A VASTAGBÉLSZŰRÉSBEN

KLINIKAI ÉS EGÉSZSÉG- GAZDASÁGTANI EVIDENCIÁK A VASTAGBÉLSZŰRÉSBEN Vastagbélszűrési disszeminációs workshop Szeged, 2015. május 12. KLINIKAI ÉS EGÉSZSÉG- GAZDASÁGTANI EVIDENCIÁK A VASTAGBÉLSZŰRÉSBEN Prof. Dr. Boncz Imre PTE ETK Egészségbiztosítási Intézet AZ ELŐADÁS TÉMÁJA

Részletesebben

Corvinus University of Budapest 19th December 2018

Corvinus University of Budapest 19th December 2018 Corvinus University of Budapest Department of Health Economics Department of Health Economics Hungarian Office for Health Technology Assessment HunHTA http://hecon.uni-corvinus.hu Corvinus University of

Részletesebben

Corvinus University of Budapest

Corvinus University of Budapest Corvinus University of Budapest Department of Health Economics Department of Health Economics Hungarian Office for Health Technology Assessment HunHTA http://hecon.uni-corvinus.hu Corvinus University of

Részletesebben

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK 2011. Szeptember 29-30. Solymosy József Bonifácz EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK Döntés előkészítő hatásvizsgálati lap Miről lesz szó? Segítség a hatásvizsgálati lap kitöltéséhez előélet döntési spirál egy

Részletesebben

Köszönöm, hogy a benyújtott értekezésemet alkalmasnak tartja az MTA doktora cím megszerzéshez és nyilvános védésre javasolta.

Köszönöm, hogy a benyújtott értekezésemet alkalmasnak tartja az MTA doktora cím megszerzéshez és nyilvános védésre javasolta. Tisztelt Horváth Ildikó Professzor Asszony! Köszönöm Horváth Ildikó Professzor Asszonynak az MTA doktori értekezésem igen alapos bírálatát, amely lehetőséget ad számomra, hogy a kutatási eredményeim gyakorlati

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5.

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5. Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika 2016. május 5. Tartalom Deep remission fogalma Étrend jelentősége Kizárólagos enterális táplálás Hosszútávú

Részletesebben

Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében

Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében Doktori értekezés Dr. Kiss Lajos Sándor Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok

Részletesebben

Tisztelt Mihályi Péter Professzor Úr!

Tisztelt Mihályi Péter Professzor Úr! Tisztelt Mihályi Péter Professzor Úr! Köszönöm az MTA doktori értekezésem igen alapos bírálatát! Köszönöm, hogy a benyújtott értekezésemet megfelelőnek tartja az MTA doktora cím megszerzéshez és nyilvános

Részletesebben

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét Farmakoökonómia Dr. Mészáros Ágnes Gyógyszerügyi Szervezéstan 2015. március 16. Stratégiai problémák Közgazdaságtan vs. egészségügy Bodrogi J. ea. 2015.03.9. 2 1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi

Részletesebben

A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései

A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései II. Kardiológiai Prevenciós és Rehabilitációs Napok Sopron, 2013. március 23. A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései Prof. Dr. Boncz Imre PTE ETK Egészségbiztosítási Intézet E-mail: imre.boncz@etk.pte.hu

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék SPA romlása megfelelő kezelés hiányában Krónikus gerincelváltozások

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK Összefoglaló a Tanszék 2017. évi oktatási, tudományos és közéleti tevékenységéről 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi kar Egészségügyi

Részletesebben

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban Dr.Sal Péter házi gyermekorvos, homeopata Komplementer Medicina szakmai kollégiumi testület tagja Az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben

Részletesebben

Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK

Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK Despite enormous challenges many developing countries are service exporters Besides traditional activities such as tourism;

Részletesebben

A konferencia orvosoknak kreditpontszerző!

A konferencia orvosoknak kreditpontszerző! 2013. JÚNIUS 19. (SZERDA) IME-META VII. ORSZÁGOS EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI TOVÁBBKÉPZÉS ÉS KONFERENCIA Lehetőség vagy átok a válság? BEST WESTERN HOTEL HUNGARIA (1074 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 90. KONFERENCIASZINT)

Részletesebben

A nonbusiness marketing oktatási és kutatási tapasztalatai a BCE Marketing és Média Intézetében

A nonbusiness marketing oktatási és kutatási tapasztalatai a BCE Marketing és Média Intézetében A nonbusiness marketing oktatási és kutatási tapasztalatai a BCE Marketing és Média Intézetében Simon Judit Nonbusiness workshop Győr, 2016. március 21. Oktatás Önálló tárgyak tantárgyon belül Vállalati

Részletesebben

Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban II.

Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban II. hírlevél 13 kiadja az INNOVATÍV Gyógyszergyártók Egyesülete 2007/2. Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban

Részletesebben

CÉLTUDATOSAN A GYÓGYÍTÁS ÚTJÁN

CÉLTUDATOSAN A GYÓGYÍTÁS ÚTJÁN CÉLTUDATOSAN A GYÓGYÍTÁS ÚTJÁN IX. KONGRESSZUSA 2016. NOVEMBER 17-19. GROUPAMA ARÉNA, BUDAPEST MÁSODIK ÉRTESÍTÔ SZERVEZÔK Tisztelt Kollégák! A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság IX. Kongresszusát 2016.

Részletesebben

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Csókási Krisztina Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet

Részletesebben

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben

A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2015-2018 2019.

Részletesebben

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon. Dr. Brodszky Valentin.

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon. Dr. Brodszky Valentin. Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon Doktori tézisek Dr. Brodszky Valentin Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola Témavezető: Dr. Gulácsi

Részletesebben

Egyetemista hallgatók filmnézési szokásai

Egyetemista hallgatók filmnézési szokásai DOI: 10.18427/iri-2016-0043 Egyetemista hallgatók filmnézési szokásai Horváth Ádám, Gyenge Balázs Szent István Egyetem adam.sasu@gmail.com, gyenge.balazs.mark@gtk.szie.hu A mozikban történő, illetve az

Részletesebben

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17.

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Rifaximin-α gátolja a bakteriális RNS szintézist,

Részletesebben

XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége

XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége [ www.diabet.hu/ddh2013 ] MEGHÍVÓ É S PROGRAM Hotel Club Tihany, 2013. április 12 14. programfüzet Időpont: 2013. április 12 14. Helyszín: Club Tihany, 8237 Tihany, Rév

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök befogadáspolitikai kérdései

Gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök befogadáspolitikai kérdései Gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök befogadáspolitikai kérdései Dr. Polák László, Johnson & Johnson Kft. Az egészségügyi technológiák fejlesztésének, forgalomba hozatalának és értékesítésének

Részletesebben

Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus)

Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus) Közzététel: 2013. szeptember 11. Következik: 2013. szeptember 12. Mezőgazdasági árak Sorszám: 137. Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus) Augusztusban a fogyasztói árak 1,3%-kal

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság Budapest, 2014 február 10

Magyar Energetikai Társaság Budapest, 2014 február 10 Magyar Energetikai Társaság Budapest, 2014 február 10 Hol tart jelenleg a magyar energetika az ipari nagyfogyasztók szemszögéből Dr. Nagy Zoltán Linde Group 1 Energia-intenzív termelő vállalatok verseny

Részletesebben

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Globális egészségügyi felmérés

Részletesebben

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász Rólunk Piacvezetők Romániában Kórházfinanszírozás Kórházkontrolling, gazdálkodásjavítás Egészséggazdaságtani felmérések 2 Az egészségügyről

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK Összefoglaló a Tanszék 2013. évi oktatási, tudományos és közéleti tevékenységéről 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi kar Egészségügyi

Részletesebben

Maintenance and repair of data network equipment

Maintenance and repair of data network equipment Maintenance and repair of data network equipment Info Version 3 Url http://com.mercell.com/permalink/31332822.aspx External tender id 174907-2012 Tender type Contract Award Document type Contract award

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi gazdaságtanába. Piac az egészségügyben

Bevezetés az egészségügyi gazdaságtanába. Piac az egészségügyben Bevezetés az egészségügyi gazdaságtanába Piac az egészségügyben Merész Gergő SE-EMK 2016. január Helyezés Cégnév Ágazat 1 Mol Magyar OIaj és Gázipari Nyrt. energiaipar 4886,6 2 Audi Hungaria Motor Kft

Részletesebben

2014: AZ ÚJRAFELOSZTÁS ÉS PROFITVADÁSZAT ÉVE 2014: YEAR OF REPARTITION AND PROFIT HUNTING IN HUNGARIAN MEDIA

2014: AZ ÚJRAFELOSZTÁS ÉS PROFITVADÁSZAT ÉVE 2014: YEAR OF REPARTITION AND PROFIT HUNTING IN HUNGARIAN MEDIA 2014: AZ ÚJRAFELOSZTÁS ÉS PROFITVADÁSZAT ÉVE 2014: YEAR OF REPARTITION AND PROFIT HUNTING IN HUNGARIAN MEDIA Készítette / Prepared by: Kinga Incze Budapest, 2013. december 12. MÓDSZER Method Adatforrás

Részletesebben

Farmakoökon. Ágnes. Közgazdaságtan. Egészség-gadaságtan. Pharmakoökonómia HTA

Farmakoökon. Ágnes. Közgazdaságtan. Egészség-gadaságtan. Pharmakoökonómia HTA Farmakoökon konómia Dr. MészM száros Ágnes SE Gyógyszerésztudományi Kar 2007/2008 Gyógyszerügyi Szervezés Gyógyszerügyi Szervezéstan 2013 Hogyan osztják el a szőkös termelési erıforrásaikat az egymással

Részletesebben

Egri Kardiológiai Napok 2016

Egri Kardiológiai Napok 2016 Eger, Hotel Eger & Park 2016. április 7 9. Bevezető Kedves Kollégák és Kolléganők! Immár hetedik alkalommal rendezzük meg az Egri Kardiológiai Napokat! Nagy örömünkre a rendezvény évről-évre nagyobb létszámú

Részletesebben

Health status and disease burden of patients with psoriatic arthritis in Hungary. Valentin Brodszky M.D. Ph.D. Thesis

Health status and disease burden of patients with psoriatic arthritis in Hungary. Valentin Brodszky M.D. Ph.D. Thesis Health status and disease burden of patients with psoriatic arthritis in Hungary Ph.D. Thesis Valentin Brodszky M.D. Semmelweis University Pathological Scineces Doctoral School Supervisor: László Gulácsi

Részletesebben

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Dr. Pettyán Ilona Béresné Lutter Mária Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG. Orvosi szociológia (6. előadás)

ÉLETMINŐSÉG. Orvosi szociológia (6. előadás) ÉLETMINŐSÉG Orvosi szociológia (6. előadás) AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE Betegség következményei: 1. Hogyan hat az élettartamra? 2. Hogyan hat az életminőségre? AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR.

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR. ALL RIGHTS RESERVED SOKSZOROSÍTÁSI CSAK A MTT ÉS A KIADÓ ENGEDÉLYÉVEL Az asthmás és COPD-s betegek életminõségét befolyásoló tényezõk OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA Semmelweis Egyetem

Részletesebben

Terápiás Adatkezelő Rendszer (TDMS) Adatgyűjtés, Adatkezelés és Minőségbiztosítás

Terápiás Adatkezelő Rendszer (TDMS) Adatgyűjtés, Adatkezelés és Minőségbiztosítás Kardioprotektív hemodialízis Kardioprotektív hemodialízis Terápiás Adatkezelő Rendszer (TDMS) Adatgyűjtés, Adatkezelés és Minőségbiztosítás Protect betegét! your Patient Védje Kardioprotektív Cardioprotectivehemodialízis

Részletesebben

EMMI szakmai irányelv. az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez

EMMI szakmai irányelv. az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez Forrás: Egészségügyi Közlöny 2013. év 3. szám EMMI szakmai irányelv az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez Előszó A szakmai irányelv megjelentetése része egy hosszú folyamatnak, mely során a Nemzeti

Részletesebben

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student: STUDENT LOGBOOK 1 week general practice course for the 6 th year medical students Name of the student: Dates of the practice course: Name of the tutor: Address of the family practice: Tel: Please read

Részletesebben

Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január)

Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január) Közzététel: 2014. február 14. Következik: 2014. február 20. Népmozgalom Sorszám: 26. Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január) Januárban változatlan maradt a

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOK

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOK NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOK EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI ELEMZÉSE Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Dr. Boncz Imre A PTE ETK Egészségtudományi Doktori Iskola vezetője: Prof. Dr. Bódis József Ph.D., D.Sc. A PTE

Részletesebben

Fogyasztói árak, 2007. február

Fogyasztói árak, 2007. február Közzététel: 2007. március 13. Sorszám: 47. Következik: 2007. március 14. Ipar Fogyasztói árak, 2007. február 2007. februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,2% volt, 2006. februárhoz viszonyítva

Részletesebben

A Bizottság Ritka betegségek: kihívás Európa számára c. közleménye: http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/docs/ rare_com_hu.

A Bizottság Ritka betegségek: kihívás Európa számára c. közleménye: http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/docs/ rare_com_hu. A ritka betegek ellátásának minőségügyi vonatkozása különös tekintettel az EU ajánlásokra a ritka betegségekkel foglalkozó tagállami szakértői központok minőségi követelményeit illetően Dr. Lengyel Zsuzsanna

Részletesebben

Tantárgy adatlap Értékalapú szolgáltatás és biztosítás vásárlás

Tantárgy adatlap Értékalapú szolgáltatás és biztosítás vásárlás A tantárgy kódja: 4KO03NBV16M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Value-based Service and Insurance Purchase A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 Kreditérték:

Részletesebben

Fogyasztói árak, 2009. augusztus

Fogyasztói árak, 2009. augusztus Közzététel: 2009. szeptember 11. Sorszám: 146. Következik: 2009. szeptember 14. Mezőgazdasági árak Fogyasztói árak, 2009. augusztus 2009. augusztusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,3% volt.

Részletesebben

Ph.D. Tézisek összefoglalója. Dr. Paulik Edit. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézet

Ph.D. Tézisek összefoglalója. Dr. Paulik Edit. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézet KRÓNIKUS SZÍVELÉGTELENSÉG MIATT HOSPITALIZÁLT BETEGEK KIVIZSGÁLÁSÁNAK ELEMZÉSE BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ SZAKMAI IRÁNYELV ALAPJÁN Ph.D. Tézisek összefoglalója Dr. Paulik Edit Szegedi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt

Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt Közzététel: 2012. március 13. Következik: 2012. március 13. Mezőgazdasági árak Sorszám: 45. Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt (Fogyasztói árak, 2012. február) Februárban

Részletesebben

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI Myocardial Infarction Registry Pilot Study Hungarian Myocardial Infarction Register Gottsegen National Institute of Cardiology Prof. A. JÁNOSI A https://ir.kardio.hu A Web based study with quality assurance

Részletesebben

A KLINIKAI GYÓGYSZERVIZSGÁLATOK SZAKMAI ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK HAZAI TAPASZTALATAI

A KLINIKAI GYÓGYSZERVIZSGÁLATOK SZAKMAI ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK HAZAI TAPASZTALATAI A KLINIKAI GYÓGYSZERVIZSGÁLATOK SZAKMAI ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSÉNEK HAZAI TAPASZTALATAI Dr. Fürst Zsuzsanna egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest ETT-KFEB elnöke

Részletesebben

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban. Dr. Ofner Péter

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban. Dr. Ofner Péter A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban Dr. Ofner Péter Infarctus Regiszter Pilóta Vizsgálat- Magyarországi Infarctus Regiszter 2007-2011 Szent János Kórház Budapest Infarctus

Részletesebben

Bevezetés a viselkedési piacelméletbe

Bevezetés a viselkedési piacelméletbe Bevezetés a viselkedési piacelméletbe Selei Adrienn A téma relevanciája Napjainkban: második hullámbeli viselkedés gazdaságtan (Rabin, 2002) Egyre inkább teret nyer a viselkedési piacelmélet (Behavioral

Részletesebben

Az Akadémiai Kiadó folyóirat-kiadási tapasztalatai

Az Akadémiai Kiadó folyóirat-kiadási tapasztalatai Az Akadémiai Kiadó folyóirat-kiadási tapasztalatai Dr. Bencsik Péter Természettudományi szerkesztőség vezetője 2015. október 7. Bölcsességfog mit tud erről a Scopus? Idősebb férfiak sokat nyafognak Mivel

Részletesebben

Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának. megítélésében

Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának. megítélésében Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának megítélésében Géher Pál dr. Budapest, 2010. május 3. Fekvőbeteg szakellátás Gyógyszertámogatás Összes kiadás 1 800 000 1 600 000 1 400 000 1 200 000

Részletesebben

Think customer 2001. Hatékony ügyfélszolgálat és megvalósítási módszertan. WorkShop

Think customer 2001. Hatékony ügyfélszolgálat és megvalósítási módszertan. WorkShop Think customer 2001 Hatékony ügyfélszolgálat és megvalósítási módszertan WorkShop Tóthné Katona Márta eadvisor Oracle Hungary Hogyan is kezdjünk hozzá? Értsük meg üzleti környezetünket: melyek a problémáink

Részletesebben

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Program. 2010. március 26. péntek. 11.55-12.10 A rheumatoid arthritises várandós biztonságos kezelése Hittner György, Budapest 12.10-12.

Program. 2010. március 26. péntek. 11.55-12.10 A rheumatoid arthritises várandós biztonságos kezelése Hittner György, Budapest 12.10-12. Program 2010. március 26. péntek 9.00-9.15 Megnyitó Dr. Kovács József fõigazgató fõorvos, BMKT Pándy Kálmán Kórház a Fórum díszvendége 9.15-10.20 Tudományos ülés Bálint Géza, Szekanecz Zoltán 9.15-9.30

Részletesebben

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban Dr. Ofner Péter ELTE EGK- AstraZeneca Egészség-gazdaságtani Szimpózium 2011. november 18. CENO0090HU20111116 Infarctus Regiszter

Részletesebben

EGÉSZség-esély-eHealth

EGÉSZség-esély-eHealth NJSzT 5. Digitális Esélyegyenlőségi Konferencia EGÉSZség és egészségen túl EGÉSZség-esély-eHealth Kozmann György, D.Sc. Pannon Egyetem, MIK, Egészségügyi Informatikai Kutató-fejlesztő Központ 2011. november

Részletesebben

A "Risk-based" monitoring háttere és elméleti alapja

A Risk-based monitoring háttere és elméleti alapja MAGYAR KLINIKAI FARMAKOLOGUSOK, XV. TOVABBKÉPZŐ NAPOK Debrecen, 2013. december 12 14.. Dr. Szakolczai-Sándor Norbert A "Risk-based" monitoring háttere és elméleti alapja 2011 INC Research, LLC 1 Agenda

Részletesebben

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők:

Az Alkotmány érintett paragrafusai a következők: Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő az Egészségügyről

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre

Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezető: Prof. Dr. Bódis József Programvezető: Prof. Dr. Kovács L. Gábor Témavezető: Prof. Dr. Boncz Imre KÓRHÁZI

Részletesebben

Sepsis management state-of-art

Sepsis management state-of-art Gondos Tibor Sepsis management state-of-art Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Budapest A Surviving Sepsis Campaign A kezdet Barcelona Declaration (2002. 10. 02.) European Society of Intensive Care

Részletesebben

EPILEPSY TREATMENT: VAGUS NERVE STIMULATION. Sakoun Phommavongsa November 12, 2013

EPILEPSY TREATMENT: VAGUS NERVE STIMULATION. Sakoun Phommavongsa November 12, 2013 EPILEPSY TREATMENT: VAGUS NERVE STIMULATION Sakoun Phommavongsa November 12, 2013 WHAT IS EPILEPSY? A chronic neurological disorder characterized by having two or more unprovoked seizures Affects nearly

Részletesebben

REUMATOLÓGIA MINDENKINEK

REUMATOLÓGIA MINDENKINEK Tartalom X I. é v f o l y a m 3. s z á m 2 0 1 5. d e c e m b e r Kedves Olvasóink! Mit kell tudni az ízületi gyulladások biológiailag hasonló betegségmódosító gyógyszereiről? Tóth Gábor 2 Biológiailag

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Baji Petra

Oktatói önéletrajz Baji Petra adjunktus Közgazdaságtudományi Kar Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 2004-2009 Budapesti Corvinus Egyetem, Aktuárius Tudományos fokozatok, címek:: 2013, PhD Maastricht

Részletesebben

TÉZISGYŰJTEMÉNY. Vártokné Hevér Noémi

TÉZISGYŰJTEMÉNY. Vártokné Hevér Noémi Gazdálkodástani Doktori Iskola TÉZISGYŰJTEMÉNY Vártokné Hevér Noémi Egészségügyi technológiák gazdasági elemzése krónikus betegségekben: lehetőségek és kihívások Magyarország számára című Ph.D. értekezéséhez

Részletesebben

How do Payers view current development in the regulatory environment

How do Payers view current development in the regulatory environment How do Payers view current development in the regulatory environment Judit Bidló Head of Department for Pharmaceutical Reimbursement 26th Annual EuroMeeting 25-27 March 2014 ACV, Vienna Austria National

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében módosította az egészségügyi

Részletesebben

Melléklet. Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott elutasítás indoklása

Melléklet. Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott elutasítás indoklása Melléklet Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott elutasítás indoklása Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott elutasítás indoklása A

Részletesebben

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15.

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Egyenlı bérek és a recesszió hatása a nıi dolgozókra Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Miért állnak fenn a nemek

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 298-24-58 Fax: 298-24-57 Email: atfo@oep.

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 298-24-58 Fax: 298-24-57 Email: atfo@oep. ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 2982458 Fax: 2982457 Email: atfo@oep.hu Nyt. szám: 73409103695 Tárgy: tájékoztatás aktualitásokról Valamennyi

Részletesebben

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon. Eötvös Loránd Tudományegyetem, 1117 Budapest, Pázmány Sétány

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon. Eötvös Loránd Tudományegyetem, 1117 Budapest, Pázmány Sétány Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Dr. INOTAI András Cím(ek) Syreon Kutató Intézet, 1142 Budapest, Mexikói út 65/A. Eötvös Loránd Tudományegyetem, 1117 Budapest, Pázmány Sétány

Részletesebben

Dr. Merkely Béla Péter részletes szakmai önéletrajza

Dr. Merkely Béla Péter részletes szakmai önéletrajza Dr. Merkely Béla Péter részletes szakmai önéletrajza Születési hely, idő Budapest, 1966. június 28. Tudományos fokozat 1999 PhD. 2006 MTA doktora (D.Sc.) 2006 Habilitáció Semmelweis Egyetem (Kardiológia)

Részletesebben

A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

AZ AJÁNLÁS AZ ALÁBBIAKKAL FOGLALKOZIK

AZ AJÁNLÁS AZ ALÁBBIAKKAL FOGLALKOZIK AZ EURÓPAI GYERMEKINFEKTOLÓGIAI TÁRSASÁG ÉS AZ EURÓPAI GYERMEKGASZTROENTEROLÓGIAI, GYERMEKHEPATOLÓGIAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSI TÁRSASÁG BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ ROTAVÍRUS-VAKCINÁCIÓS AJÁNLÁSA Két, a rotavírus okozta

Részletesebben

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul (MSZ ISO/IEC 20000-1:2013) LATERAL Consulting 1 Tartalom ISO/IEC 20000-1 alapú tanúsítások a nagyvilágban és itthon ISO/IEC 20000-1:2011 f jellemz

Részletesebben

70/2011. (XII. 23.) NEFMI 9/1993. (IV. 2.) NM

70/2011. (XII. 23.) NEFMI 9/1993. (IV. 2.) NM 70/2011. (XII. 23.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról hatályos: 2012.01.01 Tartalom:

Részletesebben

IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton

IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton Banai János IBD biológiai kezelés anti-tnf Infliximab-TNF blockolás Áttörés Súlyos, terápia rezisztens

Részletesebben

MAGYARORSZÁGON. Sanofi- aventis a világon 2005: 27,3 milliárd árbevétel

MAGYARORSZÁGON. Sanofi- aventis a világon 2005: 27,3 milliárd árbevétel MAGYARORSZÁGON Sanofi- aventis a világon 2005: 27,3 milliárd árbevétel A világ 3. legnagyobb gyógyszergyártója Els Európában Els Magyarországon 97000 alkalmazott a világszerte A világon dolgozók 2,5%-a

Részletesebben

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Dr. Varjú Cecília PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika Rehabilitációs kurzus anyag Pécs, 2015. november 19. Gyulladásos reumatológiai

Részletesebben

A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében

A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN

Részletesebben