Szerző: Dr. Horváth Béla Lektor: Dr.Jenei Ágnes TÁMOP A/1-11/ INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerző: Dr. Horváth Béla Lektor: Dr.Jenei Ágnes TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS"

Átírás

1 A tananyag alcíme Szerző: Dr. Horváth Béla Lektor: Dr.Jenei Ágnes

2 Bevezető Ez az elektronikus tananyag a média funkcióiról ad áttekintést. A média tájékoztat, szocializál, szórakoztat, nevel, tehát átszövi mind az egyén, mind a társadalom életét. Megkönnyíti az életünket, hisz egyszerű módon juthatunk szinte végtelen mennyiségű információhoz, de - ha nem vagyunk rá felkészülve befolyásolhat, félretájékoztathat, ránk kényszeríthet viselkedésmintákat, magatartásformákat. A nevelésben, a szórakozásban, az információszerzésben soha nem látott lehetőségeket nyújt az emberi élet kiteljesedéséhez, ha okosan él az ember a mai médiumok eszközrendszerével. A tananyag a különböző funkciókat veszi sorba, azokat értelmezi, példákkal illusztrálva. Az internetről letölthető szemléltető anyagokat alkalmaz, beépítve a szövegbe. Ezekre kattintva videók teszik szemléletesebbé a szövegben kifejtett tartalmakat. Kiegészítő szövegek szolgálnak a továbbolvasásra, a továbbgondolásra, további ismeretek megszerzésére.

3 Tartalom 1. Tájékoztatás 2. Társadalmi szerep 3. Szocializáció 4. Szórakoztatás 5. Infotainment 6. Edutainment

4 1. Tájékoztatás A modern tömegmédia működését és hatásvizsgálatát értelmező elméletek a médiumok tájékoztató és befolyásoló szerepét állítják a középpontba, s ebben a kontextusban értékelik hasznosnak vagy ártalmasnak, a közönséget egyoldalúan befolyásolónak vagy közönség és média kölcsönös egymásra hatásának összefüggésében. A médiapesszimisták az erőszak terjesztésével, a konzum társadalom fogyasztói magatartásának reklámozásával, a felületes szórakoztatással vádolják a médiumokat. A médiaoptimisták a modern audio-vizuális technológiáknak köszönhetően az információ hatásosabb közvetítését, az oktatás szemléletesebbé válását, a kultúraközvetítésben levő társadalomformáló erőt látják.

5 1.video Konzumtársadalom (irónikusan)

6 A média jelen van a társadalom életében, az emberek mindennapjaiban, otthonaiban, magánéletében, intimitásaiban. Nemcsak tartalmaiban, technológiájában is. Az egyre kisebbedő digitális fényképezőkkel, mobiltelefonokkal videók készíthetők, azok szerkeszthetők, s úgy szólván pillanatok alatt a világhálóra feltéve a legszélesebb közönség számára elérhetők. A technológia történelmet is alakít. Az USA elnökválasztásai történetében jól érzékelhetők a heigh tech forradalom egyes állomásai. Theodor Roosewelt elnök 1930-as évekbeli megválasztásában nagy szerepe volt a rádiónak, amely beszédeit közvetítette ben John F. Kennedy sikerét az első televíziós vita hozta meg ben Barack Obama az internet segítségével múlta felül ellenfelét.

7 2.video: Kennedy-Nixon tv-vita

8 Denis McQuail a média tájékoztató funkcióját így foglalja össze (McQuail, 2003, 77.) információ nyújtása a társadalom és a világ eseményeiről és állapotáról; a hatalmi viszonyok megmutatása; az újítás, az alkalmazkodás és haladás segítése.

9 Elméletek sora született, amelyek a modern tömegmédia hatását vizsgálták (média effects-studies). A lövedékelmélet szerint a médiumokból érkező üzenetek lövedék szerint csapódnak be az egyén és a közösség tudatába és ott roncsoló hatást váltnak ki. Az elméletet az első világháborús propaganda hatásának vizsgálata alapján Harold Lasswell fejtette ki (Propaganda Techniques in the Word War, 1927.) (az elméletek történeti áttekintése: Bajomi 2005, McQuail, 2003.) Ezek szerint a kommunikáció egyirányú folyamat, a közönség kritikátlan befogadója a mozgósító üzeneteknek, az egyéni identitás feloldódik a média manipulációjában.

10 A lövedékelmélettel szemben fogalmazódott meg a kétlépcsős hatás elmélete. Paul Lazarsfeld munkája nyomán (The People s Choice). Az emberek választása az elnökválasztás vizsgálata alapján fogalmazta meg tételét, miszerint az egyén nem passzív befogadó, hanem aktív és mindenki másként fogadja be a célzott üzenetet. Ez az elmélet a véleményvezérek befolyásoló hatásának nagyobb szerepet tulajdonít, mint a tömegkommunikációnak. Lazarsfeld eredményeit kritikai szemlélettel fejlesztette tovább Joseph Klapper A tömegkommunikáció hatásai (The Effects of Mass Kommunication, 1960) című munkája. Elgondolása szerint az ember válogat, szelektál az információözönből. Mintegy védekező mechanizmusként az övétől eltérő véleményeket nem észleli, illetve nem emlékezik azokra.

11 George Gerbner kultivációs elmélete szerint a média hatása kummulatív módon, hosszabb távon érvényesül. A Kulturális mutatók (Toward Cultural Indicators, 1969) a médiát valóságalakító tényezőként értelmezi, amely szelektálja, kiemeli (kultiválja) a valóság bizonyos részleteit, s ezáltal torz valóságképet ad. A túlzott médiafogyasztás ezért idéz elő hamis valóságképet, a látottakat gyakran valóságnak fogják fel. A Gerbner nézeteit elemzők a médiumok sokféleségére és az egyének szociális különbözőségére figyelmeztetnek.

12 Bernard Cohen napirendelmélete a tematizálás gyakorlatát írja le, amit aztán Maxwell McCombs és Donald Shano A tömegmédia napirend meghatározó szerepe (The Aqendes-setting Funktion of Mass Media, 1972) című munkájában fejlesztett tovább. Értelmezésük szerint a média a kapuőr szerepét játssza, hisz szelektál, kiemel, s az emberek csak a kiemelt híreket, információkat fogadják el fontosnak, s ily módon manipuláltak. (Kritikai elemzése: McQuail, 2003, )

13 A manipuláció, az információk közlését befolyásoló politikai-gazdasági érdekcsoportok szerepének kritikája fogalmazódik meg a kódolás-dekódolás modellben. Stuart Hall (Encoding/decoding, 1980) a jelegyüttes szemiotikai elemzéseiből kiindulva a jelentésképződés és a kontextus összefüggéseire hívja fel a figyelmet. A kontextus pedig gyakran valamilyen külső preferált jelentést közvetít. Hall téziseit továbbfejlesztette David Morley, aki a tömegmédiumokat hosszú ideig a tv-vel azonosító kutatások eredményeit hasznosítva állapítja meg, hogy a nézők különböző értelmezési stratégiák mentén más jelentést kapnak, ugyanazt a műsort találják érdekesnek vagy érdektelennek.

14 A média és közönség kapcsolatának összetettségét érzékelteti Daniel Dayan és Elihu Katz munkája: A Médiaesemények: történelem egyenes adásban (Media Ewents: The Live Braadcasting of History, 1992). A sokcsatornás médiakínálatban a néző az előzetes percepciója alapján választ, megfelelő információforrást találva, egyfajta diskurzusban a médiummal vagy médiumokkal.

15 1.szöveg: médiaelméletek

16 2. Társadalmi szerep Az emberi lét alapvetően a magánlét és a közösségi lét kettős terében történik. A magán, a privátszféra (privacy) a polgári társadalmi berendezkedésben és normarendszerben az egyén személyes, intim létének kiteljesedésére szolgál, míg a közösségi tér a társadalom által kialakított és hagyományozott szerepek gyakorlásának a színtere. A demokráciák története azt mutatja, hogy a két szféra az egyén tevékenységében ugyan szorosan összekapcsolódik, a társadalmi szabályozásban azonban szétválik.

17 A modern polgári társadalmak egyik alapelve a magánszféra, a magánlét sérthetetlensége. Ez a jogrendből (alkotmányból) következő szabályozás alapvetően igaz a kommunikációra, a médiára is. A szenzációra, a meghökkentésre törő médiumok elsősorban az un. bulvársajtó azonban a híres emberek privát életének megmutatásával átírják ezt az alapelvet. Kihasználják az átlag ember kíváncsiságát a hírességek, a celebek életébe, intimitásaiba való betekintéssel, miáltal megadják azt a téves érzetet, hogy az átlag ember is fontos titkok tudója, beavatott.

18 3.video: bulvársajtó

19 2.szöveg: BBC etikai kódexe

20 Az egyén nemcsak elkülönül, hanem a társadalom, a közösség tagja is. A modern társadalmak horizontálisan tagolódó részrendszerekből állnak, amelyek a társadalom működését (politika, vallás, tudomány, művészet, gazdaság) szabályozzák. A társadalmi működését a közösség által hozott és a közösségre érvényes normatív szabályok biztosítják. Ez a kettősség a modern társadalmakban csak a nyilvánosság révén funkcionálhat. (A modernitás egyébként is elutasítja azt, ami titkos, ami nem ellenőrizhető.)

21 A média a közösség tájékoztatását szolgálja a nevében és érdekében hozott döntésekről, az általa megválasztott hatalmi struktúrák működéséről és az azokat működtető személyekről, ily módon biztosítva azt a jogot és lehetőséget, hogy az egyén ellenőrizhesse és morálisan befolyásolhassa azokat a folyamatokat, amelyekből mint egyén ki van zárva. Ebben a folyamatban különösen fontos szerep jut a közszolgálati médiának. Mivel a társadalom az adófizetők pénzéből van fenntartva, jogosan várható el a korrektség, a pártatlanság, a kereskedelmi médiumok profitorientáltságából adódó túlzások elkerülése.

22 A közszolgálati műsorszórást magasabb célok vezérlik, mint a puszta szórakoztatás. A közszolgálati műsorszórás arra tesz kísérletet, hogy minőségi módon állítson elő népszerű programokat. Kielégíti az emberi tudásvágyat. Nem csak sztereotípiákban gondolkodik. Hozzáad valamit az emberi élet minőségéhez. Az általa közvetített műfajok az ember komplexitását tükrözik. (Keane, 1999, 88.) A közszolgálatiság gyakran a kereskedelmi médiumokkal való szembeállítás bipoláris gondolkodásában értelmeződik. Ezek szerint a közszolgálati médiumokat az igényesség, a tárgyilagosság, a pártatlanság, a közösségi jogok érvényesítése jellemzi, míg a kereskedelmi médiát a kommercializálódás, a felületesség, a szórakoztatás túldimenzionálása.

23 3.szöveg: közszolgálati média

24 A posztmodern gondolkozás azonban átértékeli a szórakozás szerepét a kultúrában és az emberi életben, másrészt a változatosságot, a gyorsaságot, a formalitás mellőzését üdvözli. A közszolgálatiság védelmezőit gyakran éri a kirekesztés, a sznobizmus vádja is, egyfajta arisztokratizmus, amely rá akarja kényszeríteni saját kultúráját a széles közönségre. Egyes közszereplőket szakértőket, kommentátorokat, politikusokat privilegizál, különösen ha az adott társadalmi keretek között nem érvényesül kellőképp a demokratikus jogrendszer.

25 3. Szocializáció A média szocializációs szerepe sokrétű. Információkat, viselkedési mintákat közvetít, amelyek beépülhetnek az egyén személyiségébe, identitásába. A tömegmédiát pesszimistán figyelők ezért hivatkoznak a médiumok különösen a tv felelősségére, káros hatására. A médiumok egyre fontosabb szerepet játszanak az egyén szocializációjában, neveltetésében. Ebben a folyamatban a korábban csaknem monopóliummal rendelkező iskola egyre inkább háttérbe szorul. A gyerekek és a fiatal korosztályok információjuk egyre nagyobb részét a médiából szerzik, s erre a jelenségre az oktatás, az iskola nehezen találja meg a választ. Még mindig keresi azt az oktatási formát és tantárgyat, amely alkalmas arra, hogy a médiatartalmak befogadásához segítséget nyújtson.

26 Hiányoznak azok a szakemberek is, akik a mai, posztmodern médiáról megfelelő tudással és szükséges empátiával is rendelkeznek. Hisz nyilvánvaló az x, y, z generációkhoz más pedagógiai kultúra, más szakmai felkészültség kell, mint korábban. A mai tömegmédiumokban jártas szakemberekre az iskolákban nincs pénz és fogadókészség. Az egyes generációk más és más médiumokat preferálnak. A fiatalabb korosztályok körében a rádió és a sajtó egyaránt vesztesnek tűnik, nyertesnek a televízió és a még inkább a számítógép, az internet.

27 Korábban a televízió jelentette a fiatalok körében a fő szórakozási és információszerzési forrást, ezért a felmérések is elsősorban a tv-nézési szokások időtartamára fókuszáltak. Egy évi felmérés szerint a magyar nyolcadikos tanulók 15 %-a napi több mint 5 órát, 33 %-a 3-5 órát tévézett, ami 40 ország felmérésére kivetítve szélsőséges adatot jelentett. (Báthory, 1998, ) Ez a helyzet azóta lényegesen megváltozott. Az új generációk körében a számítógép, az internet az abszolút győztes, mind az információszerzés, mind a szórakozás és a szocializáció területén.

28 1.kép tv nézésre fordított idő heti átlaga

29 2.kép: tv nézésre fordított idő napi átlaga 2012

30 A médiaveszélyektől a szakemberek a kis gyerekeket azért féltik, mert azok a valóságot és a fikciót kevésbé tudják szétválasztani. A számítógépek játékai azt a megtévesztő információt közlik a kisebbekkel, hogy az embereknek több élete van, a game over után kezdődik újra a játék, tehát az erőszak, az öldöklés megengedett. A fiatal korosztályokat pedig a szabadidő aránytalan felhasználása mellett a médiatartalmak személyiségtorzító ártalmaitól féltik. Elsősorban az erőszak, a közönségesség természetes életjelenségként való elfogadásától, másrészt a szexualitás túlságosan korai megismerésétől, a pornográfia téves ismereteitől, hatásaitól. Az y,z generáció felpörgött, hirtelen felnőtt és gyorsan kiábrándult, kiégett életvilágában a tömegmédia jelentős szerepet játszik és nem pozitív módon.

31 4.szöveg: hírműsorok

32 A szocializáció egyik sajátos válfaja a politikai szocializáció, amelyben a politikai kommunikáció, s azt közvetítő média meghatározó szerepet játszik. Az európai politikai medializáció hagyományosan pártos (Bajomi, 2007, 102), azaz az egyes (neves) médiumok a maguk politikai irányultságának megfelelően csoportosítják az információkat, illetve interpretálják azokat ( Európai tekintélyes napilapok: Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív, Le Figaro baloldali, Liberation liberális stb.)

33 4. Szórakoztatás A modern média megjelenése óta a szórakoztatás egyik alapvető eszköze. A könyv, majd később a folyóiratok, s a rádió, film, televízió az ember szórakozási igényét is kiszolgálta az információ közvetítése mellett. A mai kor szórakozásában-szórakoztatásában mindinkább meghatározó szerepet játszik a digitális média. Néhány nagy filmsiker Csillagok háborúja, Avatar már jelezte, milyen lehetőségeket nyújt a digitális technika a filmkészítésben és nemcsak a sience fiction-ben. A reális, valóságban rögzített jelenetek, személyek a filmben tökéletes egységet alkotnak a számítógépes grafikával tervezett, utóbb 3 D technikával megjelenített filmrészletekkel, szereplőkkel. Az új technológia a befogadónak és a befogadásnak új lehetőségeket nyit, kitágul a képzelet világa, realitás és irrealitás természetes egységben létezik, a valóság és a virtuális valóság határai összemosódnak.

34 A digitalizáció a számítógépes játékok világát is egyre jobban átformálja, egyre életszerűbb lesz és valóságosabb látványelemekből épülnek ezek a játékprogramok. Az internetről letölthetők és egy átlagos számítógép alkalmazásával elérhetők. A korábban csak a gyerekek körében népszerű számítógépes játék egyre nagyobb közönséget vonz a felnőttek köréből, akik gyakran függővé is válnak. A különböző trükkök, effektusok, grafikák azonban az igazán reálisnak látszó emberi figurát (életszerű mozgás, mimika stb.) jelenleg még nem képesek létrehozni.

35 Az interaktivitás mai korunk egyik legdivatosabb szava. A latin között (inter) és a tevékeny (activus) szavakból származik. A televíziós interaktivitást a mobiltelefonok széleskörű elterjedése eredményezte. (Ma Magyarországon több mint 10 millió mobiltelefont használnak). A mobilmánia előtti időszakban mai szemmel nézve igen kezdetleges módon vonták be a nézőket a műsorfolyamatba. Ma már elképzelhetetlen, ahogy az 1960-as években Magyarországon egy közönségszavazást a háztartásokban villanyok leoltásával és felkapcsolásával mértek. Európában a BBC egyik gyerekműsora (1988) volt az első igazi interaktív műsor, amikor is a gyerekek telefonhívása alapján határozták meg a program folytatását (Koltai, 2010). Ma a különböző kvíz műsorok elképzelhetetlenek a nézők aktív bevonása nélkül, akik betelefonálnak, szavaznak, beszavaznak vagy kiejtenek szereplőket a műsorokban.

36 5. szöveg: interaktív tv

37 Az interaktivitás a call tv vagy participation tv műsortípusaiban a meghatározó. Ezek a műsorok a nézők betelefonálásával azok aktív részvételét, a műsoralakítás folyamatának illúzióját keltik, s emellett az emelt tarifájú SMS-ekkel jelentős bevételt szereznek. A telco (program related telco application) alkalmazásoknak több típusa létezik (áttekintésük: Koltai, 2010.): az adott műsor tartalmához kapcsolódik kérdés véleményszavazás (kvázi közvéleménykutatás) text to screen (képernyő alján SMS üzenőfal)

38 Az interaktivitás a posztmodern társadalom új nyilvánosságát is eredményezi azzal, hogy a néző bevonódik a társadalmi kommunikációba. Betelefonálásával megjelenítheti a személyességét vagy annak illúzióját. A kereskedelmi televízió nem azért népszerű, mert sok tényt közöl a világról, hanem azért, mert segít, hogy részt vegyünk benne és jól érezzük magunkat benne. Sikere van, mert az érzelmünkre hat és közérthető populáris nyelven, egyszerű, stilizált formába öntött történeteken keresztül tárja fel az élet fontos kérdéseit, lehetséges értelmeit, összefüggéseit úgy, hogy közben lehetőséget ad a közönségnek állításai megkérdőjelezésére. Igazságok, értékrendek, szerepkészletek színes tárházát jeleníti meg, amelyből a nézők tetszés szerint válogathatnak. (Jenei, 2005)

39 A modernitás leghatásosabb médiuma is alakul a mai technológiáknak megfelelően. Napjainkban is már elérhető szolgáltatás, hogy a tv-műsorok, azok egyes részei visszatekerhetők, újraindíthatók a néző kívánságának és elfoglaltságának megfelelően. A jövő az interaktív televízióé. A digitális műsorvezető a néző kívánságának, interaktivitásának megfelelő műsort indít, s információkat közvetít.

40 5. Infotainment A kifejezés az angol információ (information) és szórakoztatás (entertainment) szavak összevonásából keletkezett. A mindinkább használatos elnevezés pontosan érzékelteti a tömegmédiumok jellegét és szerepét: a hatások intenzitását, a hatások expanzióját és fluiditását. Új műfajok keletkeztek, amelyek egyszerre szolgálják a tájékozódást, az informálódást és a hasznos időtöltést, a szórakoztatást. A műfaji határok és tartalmak is elmosódnak és összemosódnak.

41 Korábban száraz, tájékoztató, oktató, felvilágosító műsorok ma bőséges képanyaggal, változatos formában, show jelleggel adják át az információkat. Az infotaintment sokféle alkalmazási lehetőséget kínál. Informálja, oktatja a nézőt olyan anyagokkal, amelyek a szemléletes befogadással megkönnyítik a referencialitás feloldását. Kielégítik az ember variabilitás-igényét és a könnyed befogadásra való alapvető törekvését, amikor kis színesekkel (soft stories) (Jenei, 2005) szolgálják a médiumok azt az emberi igényt, hogy könnyedén legyen jól értesült és ugyanakkor a világ aktív részese, ahogy átéli, interszubjektivizálja a különböző szituációkat.

42 Az infotainment a posztmodern média új megközelítését is igényli. Ez alapvetően a befogadásra koncentrál: mikor, mire és miképp használja az ember a médiumot, milyen szükségleteinek kielégítésére. A Blumler-Katz használat-kielégülés modell érvényesül. Nemcsak az információszerzés elve jelenik meg, hanem a szórakozásé, a kikapcsolódásé, a valóságból való kiszakadásé is. Azaz a tömegkommunikáció transzmissziós elve átszövődik a rituális modellel.

43 4.video: infotainment

44 6. Edutainment A mai médiumok alkalmazkodnak a gyerekek, a fiatalok megváltozott igényeihez, szokásaihoz és az edutainment megoldásait részesítik előnyben. A kifejezés az education = (oktatás) + entertainment = (szórakozás) szavak összevonásából keletkezett. Az edutainment célközönsége elsősorban a gyermek. Az ilyen eszközök kihasználják a gyerekek játékkedvét, illetve a valóság és fikció, a valóság és virtuális valóság közötti hatások könnyed átlépésének képességét.

45 A médiumok fontos szerepet tölthetnek be az oktatásban. A különböző tematikus, ismeretközvetítő csatornák (Discovery Chanel, Leonardo da Vinci, Spektrum) jelentős mértékben kiegészítik az iskolai oktatást, kibővítik és szemléletessé teszik a tananyagokat. Vizualizálják az esetleg elvont ismereteket (biológiai, kémiai, fizikai folyamatok) építve a fiatalok egyébként is fejlett vizuális befogadó képességeire. A hagyományos feldolgozási módok kiegészülnek a medialitás nyújtotta audovizuális komplexitással. Salo és Johnson így foglalja össze ezeket:

46 Nagyfokú komplexitás, amely a tanulók számára lehetővé teszi, hogy változatos legyen tanulásának iránya, s magas szintű intellektuális műveleteket követel meg. A kötelező tanterven kívüli tartalom, a tanagyag, új tudományok, valamint ezzel kölcsönös összefüggéseinek feltárása. A tanuló egyéni érdeklődéseinek elfogadása, annak biztosítása, hogy az meghatározó szerepet kapjon a teljesítésben. Kreatív és kritikai gondolkodás fejlesztése. Osztályszinten alig alkalmazott források, eszközök használata, amelyek biztosítják az ismeretek alkalmazását is. (idézi Balogh, 1998, 112.)

47 A játékipar régen felfedezte a lehetőséget, különböző cégek hirdetik honlapjaikon a legkülönbözőbb szimulációs játékokat: a családtól a börtönig, a farmtól a bizniszig. A felnőttek is kielégíthetik játékszenvedélyüket az olyan mára többgenerációs, ismeretközlő játékokban, mint a Civilization vagy az Age of Empire. Ezek a nagy terjedelmű és sok időt igénylő játékok nem tudnak beépülni a hagyományos oktatásba. Új törekvés, hogy olyan szimulációs játékokat készítenek, amelyek pl. a történelemoktatásban a II. világháború történetét ilyen játékok formájában tegyék megismerhetővé és átélhetővé a mai generációknak. A Making History softverébe be vannak építve a visszajelző, állapotjelző panelek, információt adva a tanárnak egy diák döntéseiről is.

48 A játékok olyan grafikával, két- és háromdimenziós ábrázolással, animációval rendelkeznek, amelyek megteremtik a végtelenség illúzióját. A gyerek az interaktivitás révén bevonódik ebbe a végtelen világba, amit az újabb és újabb felületek nyújtanak. A különböző show-k (cooking, hunting, science stb.) gazdag látványvilággal és rendkívül szemléletes animációkkal hozzák közel a realitást és az irrealitást.

49 5.video: edutainment

50 A hagyományos tanulási folyamathoz képest az edutaintment típusú eszközök nagyobb kreativitást, felfedező kedvet, innovatív hajlamot igényelnek és indukálnak. A tanulás maga is könnyebb, hisz a verbalitás mellett ott van a vizualitás, s az animációs látványok könnyebbé teszik a megértést és a továbbgondolást. A technológiák az interdiszciplinaritás alkalmazását is elősegítik. A tanulás élvezetté válik, ahogy az egyik játék hirdeti: Learning is Fun!

51 Irodalom Bajomi-Lázár Péter,2006, Manipulál-e a média nipulal-e_a_media/02.html Balogh László, 1998, Tehetségfejlesztés és média, In: gyermekek és fiatalok a média vonzásában, Báthory Zoltán, 1998, Tanulóink televízió-fogyasztása egy felmérés tükrében In: Lovas Gy, Rab L. (szerk),gyermekek és fiatalok a média vonzásában,bp.,25-33.

52 Jenei Ágnes, 2005,Kereskedelmi televízió és demokrácia,médiakutató, tml Jenei Ágnes,2008, Táguló televízió, interaktív műsorok és szolgáltatások, Print Budavár, Bp. Koltai Andrea, 2010,InterActivity, Médiakutató, Keane, John, 1999, Média és demokrácia, Helikon, Bp. McQuil, Denis, 2003, Tömegkommunikáció, Osiris, Bp.

53 Képek 1. kép tat_atv_eves_2011.pdf 2.kép tat_eves_2012_atv_prof2.pdf

54 Szövegek 1.Myat Kornél,2010,Média-elméletek és a későmodern médiakörnyezet diaelmelet 2. BBC etikai kódexe 3. Közszolgálatiság zszolgalati_media_fogalm nem megnyitható odex.pdf

55 Szövegek 4. hírműsorok Terestényi Tamás,2007, Televíziós hírműsorok összehasonlító vizsgálata ok/09.html 5. interaktív tv Jenei Ágnes, 2007, Digitális interaktív televízió: az (anti)utópisztikus valóság igitalis_interaktiv_televizio

56 Videók 1.konzumtársadalom 2. Kennedys opening statment ded&v=_xww4wmbtk8 3. bulvár

57 Videók 4.infotainment 5. edutainment

58 Ikonok Ikonok vissza a legelejére Ugrás a tartalomjegyzékre Hallgatható médiaanyag Film média Külső forrás (pl. csatolt pdf) Külső web forrás Kérdések feladatok Fontos anyagrész

Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak. Dr. Móré Mariann

Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak. Dr. Móré Mariann Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak Dr. Móré Mariann A média fogalma Médium (latin): szuggerálható, könnyen befolyásolható személy, közvetítő eszköz, közeg; Média: a szó többes alakja (összefoglaló

Részletesebben

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET A szabályozásnak megfelelően az iskolánk 9. évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret,

Részletesebben

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Javítóvizsga követelmények Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból 2012/2013 Készítette: Nagy László A vizsga menete: Az javítóvizsga írásbeli

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 632 MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 8. ÉVFOLYAM MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 633 8. ÉVFOLYAM Heti óraszám: CÉLOK ÉS FELADATOK A mozgóképkultúra és médiaismeret mint iskolai

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

Bevezetés. Ez a szöveg tantervi részlet Nagy-Britanniából, ahol 1990-től a média kötelezően oktatott műveltségi területté

Bevezetés. Ez a szöveg tantervi részlet Nagy-Britanniából, ahol 1990-től a média kötelezően oktatott műveltségi területté Bevezetés A 7 11 évesek legyenek képesek különböző tárgyakat, embereket, eseményeket különböző nézőpontból bemutatni a média variációs lehetőségeinek kihasználásával. Ez a szöveg tantervi részlet Nagy-Britanniából,

Részletesebben

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja Baja, 2010. Átdolgozva: 2012. szeptember BEVEZETŐ Az iskola ünnepélyes megnyitására 1904. február 24-én került sor, a várostól e célra kapott

Részletesebben

Mozgóképkultúra és médiaismeret Helyi tanterv. 12. évfolyam 72 óra

Mozgóképkultúra és médiaismeret Helyi tanterv. 12. évfolyam 72 óra Mozgóképkultúra és médiaismeret Helyi tanterv 12. évfolyam 72 óra A tantárgyról általánosságban: A mozgóképkultúra és médiaismeret elsősorban a médiaszövegek szövegértési képességének fejlesztését és az

Részletesebben

Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Nevelési és pedagógiai programja

Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Nevelési és pedagógiai programja A Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium Nevelési és pedagógiai programja Békéscsaba 2013. 1 Tartalomjegyzék Bevezető Jogi státus alapító okirat; 1. számú melléklet Az iskola nevelési programja Az

Részletesebben

54 321 01 0010 54 02 Televízióműsor-vezető, konferanszié 54 321 01 0100 52 04 Televízióműsor-szerkesztő munkatársa. Újságíró, konferanszié

54 321 01 0010 54 02 Televízióműsor-vezető, konferanszié 54 321 01 0100 52 04 Televízióműsor-szerkesztő munkatársa. Újságíró, konferanszié 18-06 televízióműsor-szerkesztőt segítő tevékenységek ellátása z előzetesen elkészített 0-30 perc terjedelmű, meghatározott műfajú és témájú televízióműsor egyik témakörének elemzése a megadott 10/007

Részletesebben

Helyi tanterv. Osztályfőnöki

Helyi tanterv. Osztályfőnöki Helyi tanterv Osztályfőnöki A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Szabó József: Múzeumandragógia és média

Szabó József: Múzeumandragógia és média Szabó József: Múzeumandragógia és média A múzeumok és a média világa hosszú idő óta külön futott, ám az utóbbi tíz évben egyre közelebb kerültek egymáshoz. A múzeumokban folyó munka alapvetően három fő

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET nyolc évfolyamos gimnázium 9. évfolyam

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET nyolc évfolyamos gimnázium 9. évfolyam MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET nyolc évfolyamos gimnázium 9. évfolyam A mozgóképkultúra és médiaismeret elsősorban a médiaszövegek szövegértési képességének fejlesztését és az audiovizuális média társadalmi

Részletesebben

Az osztályfőnöki órák helyi tanterve

Az osztályfőnöki órák helyi tanterve Az osztályfőnöki órák helyi tanterve A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek

Részletesebben

A romániai magyar politikai napirend

A romániai magyar politikai napirend Illyés Gergely-Ferenc A romániai magyar politikai napirend E tanulmány két nagy fejezetet tartalmaz. Az első, elméleti alapvetést tartalmazó részben azokat a nemzetközi szakirodalomban olvasható elméleteket

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy 2-2 - 1-0 óraszámokra Készítette: Nagy János munkaközösség-vezető Ellenőrizte:

Részletesebben

A Béke Utcai Általános Iskola Pedagógiai programja

A Béke Utcai Általános Iskola Pedagógiai programja A Béke Utcai Általános Iskola Pedagógiai programja 2013 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4 II. A BÉKE UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA BEMUTATÁSA 5 III. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA 8 III.1. Nevelő oktató

Részletesebben

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja Ikt. sz.:19/2009 A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja 2009. 2 Tartalomjegyzék Bevezetés: a dokumentum forrásai és hatálya 5. o. I. Az iskola pedagógusainak küldetésnyilatkozata 5. o. 1. Hagyományaink

Részletesebben

Műsorkatalógus TELETEXT. HIRDETÉSI LEHETŐSÉGEK 2014. A Február TV2 TELETEXT FELÜLETÉN

Műsorkatalógus TELETEXT. HIRDETÉSI LEHETŐSÉGEK 2014. A Február TV2 TELETEXT FELÜLETÉN Műsorkatalógus TELETEXT HIRDETÉSI LEHETŐSÉGEK 2014. A Február TV2 TELETEXT FELÜLETÉN A TV2 Text sajátosságai A nagy lefedettséggel bíró (80% fölött), a nézők számára ingyenesen elérhető médium önállóan

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

A kompetenciamérés szezonja van: Ki mint vet, úgy arat?

A kompetenciamérés szezonja van: Ki mint vet, úgy arat? szezonja van: Ki mint vet, úgy arat? Írta: dr. Majoros Mária Ezt a cikket gondolatébresztőnek szánom. Semmit sem szeretnék állítani, hiszen a magyar közoktatás jelenlegi helyzete nagyon összetett és a

Részletesebben

NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY

NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY Tantárgyi struktúra és óraszámok Kötelező tantárgyak és óraszámok a 9 13. évfolyamon az emelt szintű oktatáshoz Tantárgyak NY 9. 10. 11. 12. Magyar nyelv Magyar

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció, Közkapcsolatok

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9

Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9 Ifjúság, ízlés, identitás 97 Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9 Információs csatornák és ifjúsági kultúra az iskola falain innen és túl Diplomázó

Részletesebben

Fejős Edina SZERZŐ, SZÖVEG ÉS BEFOGADÁS A BIBLIOTERÁPIÁBAN

Fejős Edina SZERZŐ, SZÖVEG ÉS BEFOGADÁS A BIBLIOTERÁPIÁBAN Fejős Edina SZERZŐ, SZÖVEG ÉS BEFOGADÁS A BIBLIOTERÁPIÁBAN Nemrégiben egy író-olvasó találkozón vettem részt, ahol Kőrösi Zoltán szerintem méltatlanul kevéssé ismert kortárs magyar írónk volt a vendég.

Részletesebben

Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664

Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664 Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664 Pedagógiai program Tartalomjegyzék 1. HELYZETELEMZÉS... 6 1.1 Az intézmény adatai...

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

INFORMÁCIÓ, EMBER ÉS TÁRSADALOM - EGY INTERDISZCIPLINÁRIS FELSŐOKTATÁSI TANANYAG TARTALMI ELEMEI

INFORMÁCIÓ, EMBER ÉS TÁRSADALOM - EGY INTERDISZCIPLINÁRIS FELSŐOKTATÁSI TANANYAG TARTALMI ELEMEI INFORMÁCIÓ, EMBER ÉS TÁRSADALOM - EGY INTERDISZCIPLINÁRIS FELSŐOKTATÁSI TANANYAG TARTALMI ELEMEI Összefoglalás Az Információ, ember és társadalom Az információtól az információs társadalomig című kötet

Részletesebben

Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán

Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán OLVASÁSPEDAGÓGIA Az olvasási képesség fejlõdése és fejlesztése Gondolatok az olvasásról és az olvasástanításról egy tanulmánykötet kapcsán Az olvasás az egyik legfontosabb eszköztudásunk, hiszen az írott

Részletesebben

A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm

A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola A dokumentumfilm néhány elméleti kérdése és a huszadik századi magyar dokumentumfilm doktori disszertáció tézisei Dr. Szekfü András Ph.D. 2010 Témavezető:

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV A szabályozás szerint a gimnázium 9( 10). évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret, míg 11 12. évfolyamon a

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE

MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 www.jgypk.hu/mentorhalo MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 LEHETŐSÉG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 Mentor(h)áló 2.0 Program Az SZTE JGYPK TÓKI

Részletesebben

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa:

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: 1 óra Kémiai kötések és kölcsönhatások halmazokban: Anyai rendszerek: Kémiai

Részletesebben

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010 Mottó: "A szellem és a tehetség az emberben mindig vágyainak és sajátos társadalmi helyzetének terméke. Lehetséges, hogy a neveléstudomány feladata

Részletesebben

Közéleti tartalom az új médiatörvény előtt és után

Közéleti tartalom az új médiatörvény előtt és után Közéleti tartalom az új médiatörvény előtt és után Kvalitatív és kvantitatív tartalomelemzés 2012. szeptember-október Módszertan Empírikus kutatási eszközök kvantitatív kvalitatív 2008. október 7. és 22.

Részletesebben

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154 HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Informatika az általános iskola 4. évfolyama számára (heti 1 órás változat) Az alsó tagozatos

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Túlélőkészlet a választásokhoz

Túlélőkészlet a választásokhoz Túlélőkészlet a választásokhoz A Túl az első X-en Tehetsz a jövődért, válassz! középiskolai vetélkedő háttéranyaga Budapest 2015. szeptember 30. TARTALOM I. VÁLASZTÁS, VÁLASZTÓJOG, VÁLASZTÁSI RENDSZEREK...

Részletesebben

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17.

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 2015 Pedagógiai program Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Olasz nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. 1 Tartalom Olasz nyelv, második idegen nyelv, alapóraszámú képzés... 3 2 Kerettantervi

Részletesebben

A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA

A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA A TÁMOGATÓ SZOLGÁLATI KÉPZÉSEK OKTATÁSI PROGRAMJA Nemzeti Erőforrás Minisztérium Budapest Engedélyezési szám:52998-1/2010-0016szfö SK Engedélyezte: Nyitrai Imre Helyettes államtitkár Intézményi akkreditációs

Részletesebben

A médiatudatosság a tanárképzésben

A médiatudatosság a tanárképzésben Szíjártó Imre: A médiatudatosság a tanárképzésben BEVEZETÉS Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy egy intézményben a tanárképzési területen mi és hogyan támogatja az adott horizontális NAT tartalmak megalapozását,

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 Debrecen-Pallag 2015 H-4014 Debrecen, Mezőgazdász u. 1, Telefonszám (52) 450-306, Fax:

Részletesebben

TV PIACI KÖRKÉP 2015 NIELSEN KÖZÖNSÉGMÉRÉS

TV PIACI KÖRKÉP 2015 NIELSEN KÖZÖNSÉGMÉRÉS TV PIACI KÖRKÉP 2015 NIELSEN KÖZÖNSÉGMÉRÉS TÉVÉNÉZÉSRE FORDÍTOTT IDŐ ATV (perc) EGY FŐRE JUTÓ NAPI TÉVÉNÉZÉSI IDŐ (PERC/FŐ/NAP) 2014 és 2015 egész év, egész nap, Total TV, Live+Playback 400 350 376 379

Részletesebben

Változó, alakuló (mobil) szakma. Partneri kapcsolatokra épített szakma.

Változó, alakuló (mobil) szakma. Partneri kapcsolatokra épített szakma. képzők képzése felsőfokon 71 Balogh Andrásné A KÉPZŐK KÉPZÉSÉNEK DIMENZIÓI Az Egyesült Államokban ma úgy tartják, hogy a dolgozók többsége élete során átlagosan hét különböző, egymástól eléggé távol eső

Részletesebben

Multimédia és felnőttképzés. Dr. Krisztián Béla. krisztb@pte.hu

Multimédia és felnőttképzés. Dr. Krisztián Béla. krisztb@pte.hu Multimédia és felnőttképzés Dr. Krisztián Béla krisztb@pte.hu Pécsi Tudományegyetem, Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet, Humán Menedzsment Tanszék Az információs társadalomnak megfelelően

Részletesebben

MOZGÓKÉP ÉS MÉDIAISMERET tantervi modul

MOZGÓKÉP ÉS MÉDIAISMERET tantervi modul MOZGÓKÉP ÉS MÉDIAISMERET tantervi modul 12 13. évfolyam A változat Célok és feladatok A mozgóképkultúra és médiaismeret a gimnáziumi oktatás során is elsısorban a mozgóképi (film, televízió, videó, komputerjáték,

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

Nevelési program 2013. Makó

Nevelési program 2013. Makó 2013. Nevelési program Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Tagintézménye Makó Tartalom Bevezető A pedagógiai program

Részletesebben

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalom BEKÖSZÖNŐ... 4 I.AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 Pedagógiai alapelveink...

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell,

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell, Kováts Ildikó INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, EMBERI TÉNYEZÕ, CIVIL TÁRSADALOM, MÉDIA ADALÉKOK A MAGYARORSZÁGI DIGITÁLIS MÛSORSZÓRÁS ELÕREJELZÉSÉHEZ Bevezetõ Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése

Részletesebben

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html Nem sűlyed az emberiség! Album amicorum Szörényi László LX. születésnapjára Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: JANKOVICS József CSÁSZTVAY Tünde CSÖRSZ Rumen István SZABÓ G. Zoltán Nyitólap:

Részletesebben

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Érvényes: 2015. szeptember 1-től Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete a 2015. augusztus 31-én tartott értekezletén Jóváhagyta: Tóth Tamás József

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: -Ismeri a történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom műveltségterület tanításának céljait, feladatait,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nyíregyháza 1 Bevezető Mottó: Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud. (Móricz Zsigmond) Az

Részletesebben

Bartha Eszter. Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása

Bartha Eszter. Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása Bartha Eszter Egy megkésett párbeszéd? E. P. Thompson újraolvasása Edward P. Thompson: Az angol munkásosztály születése. Budapest: Osiris, 2007 A némiképp elcsépeltnek hangzó alcím ezúttal legalább a könyv

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program) c. pályázati felhívásához Kódszám:

Részletesebben

HELYI TANTERV MŰVÉSZETEK

HELYI TANTERV MŰVÉSZETEK Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV MŰVÉSZETEK Tantárgy MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 1-0 - 0 0 0-1 -0-0 óraszámokra Készítette:

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

A média hatásának tükröződése a jogban A gyermekek védelme a médiában ábrázolt erőszakkal szemben

A média hatásának tükröződése a jogban A gyermekek védelme a médiában ábrázolt erőszakkal szemben Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi kar Kommunikáció és médiatudományi tanszék A média hatásának tükröződése a jogban A gyermekek védelme a médiában ábrázolt erőszakkal szemben Vörös Judit kommunikáció-német

Részletesebben

Üzleti jelentés 2006. január-december

Üzleti jelentés 2006. január-december 46. SZ. MELLÉKLET Magyar nyelvű csatornák 1994-2006. (Kék: év folyamán megszűnt, vagy beolvadt piros: év folyamán indult) Üzleti jelentés 2006. január-december ES1994 ES1995 ES1996 ES1997 ES1998 ES1999

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ A portfólió = dokumentumdosszié (etimológiailag: levélhordó tárca ): Lényegét tekintve olyan dokumentumok gyűjteménye, amelyek megvilágítják valakinek egy területen

Részletesebben

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében G. GŐDÉNY ANDREA A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében [ ] bármennyire önmagában egybehangzó és lekerekített világot alkosson is, a műalkotás mint valóságos, egyedivé vált objektum

Részletesebben

AZ ISKOLA SZEREPE A SZEMÉLYISÉG SZOCIOMORÁLIS FORMÁLÁSÁBAN 1

AZ ISKOLA SZEREPE A SZEMÉLYISÉG SZOCIOMORÁLIS FORMÁLÁSÁBAN 1 Dr. Pálvölgyi Ferenc AZ ISKOLA SZEREPE A SZEMÉLYISÉG SZOCIOMORÁLIS FORMÁLÁSÁBAN 1 Magyarország európai integrációja az iskola világában is szükségszerű változásokat hozott. Folyamatosan módosultak az oktatási

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

BUZÁS ZSUZSA * INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A ZENEOKTATÁSBAN -A HAGYOMÁNYOSTÓL A MODERN MÓDSZEREKIG

BUZÁS ZSUZSA * INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A ZENEOKTATÁSBAN -A HAGYOMÁNYOSTÓL A MODERN MÓDSZEREKIG BUZÁS ZSUZSA * INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A ZENEOKTATÁSBAN -A HAGYOMÁNYOSTÓL A MODERN MÓDSZEREKIG A Kodály Zoltán és tanítványai munkásságához kötődő zenepedagógiai módszert a

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv implementációja és az 1996. évi I. törvény

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv implementációja és az 1996. évi I. törvény Gellén Klára Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv implementációja és az 1996. évi I. törvény Budapest, 2009. december, 43. szám ISSN 1788-134X ISBN 978-963-88287-8-1 Kiadja az Alkalmazott

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV MÁSODIK IDEGEN NYELV Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése.

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

1735 (2006) sz. ajánlás A nemzet fogalma

1735 (2006) sz. ajánlás A nemzet fogalma 1735 (2006) sz. ajánlás A nemzet fogalma 337 1735 (2006) sz. ajánlás A nemzet fogalma A közgyűlés által 2006. január 26-án (a 7. ülésen) elfogadott szöveg 1 1. 2003-ban a Parlamenti Közgyűlés megvitatta

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben

Fertõ Imre: Az agrárpolitika modelljei. Osiris tankönyvek. Osiris Kiadó, Budapest, 1999, 200 oldal

Fertõ Imre: Az agrárpolitika modelljei. Osiris tankönyvek. Osiris Kiadó, Budapest, 1999, 200 oldal KÖNYVISMERTETÉS Közgazdasági Szemle, XLVII. évf., 2000. december (1027 1031. o.) Fertõ Imre: Az agrárpolitika modelljei Osiris tankönyvek. Osiris Kiadó, Budapest, 1999, 200 oldal Fertõ Imre könyvének nincs

Részletesebben

Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1. PEDAGÓGIAI PROGRAM JOGSZABÁLYI HÁTTERE... 5 2. PEDAGÓGIAI PROGRAM HATÁLYA ÉS ÉRVÉNYESSÉGE...

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA A PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA A KORMÁNY 2 0 2 /2 0 0 7. (VII. 31.) RENDELETE ALAPJÁN 2007-2008-2009 Tartalom I. BEVEZETÉS 2.

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

54 321 01 0010 54 01 Rádióműsor-vezető, konferanszié 54 321 01 0100 52 03 Rádióműsor-szerkesztő munkatársa. Újságíró, konferanszié

54 321 01 0010 54 01 Rádióműsor-vezető, konferanszié 54 321 01 0100 52 03 Rádióműsor-szerkesztő munkatársa. Újságíró, konferanszié 17-06 rádióműsor-szerkesztőt segítő tevékenységek ellátása z előzetesen elkészített 20-0 perc terjedelmű, meghatározott műfajú és témájú rádióműsor egyik témakörének elemzése a megadott szempontsor 10/2007

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Ahol minden megtörténhet párhuzamok a tehetségkutató műsorok és a varázsmesék között. Jelige: Habermas

Ahol minden megtörténhet párhuzamok a tehetségkutató műsorok és a varázsmesék között. Jelige: Habermas Ahol minden megtörténhet párhuzamok a tehetségkutató műsorok és a varázsmesék között Jelige: Habermas Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Hipotézis és kutatási módszerek... 4 3. A neotelevízió jellemzői...

Részletesebben

Ami a tankönyv lapjai mögött van

Ami a tankönyv lapjai mögött van Történelemtanítás a gyakorlatban Ami a tankönyv lapjai mögött van Személyes emlékek a történelemórán Gönczöl Enikő A tankönyvekben szereplő tények és leírások többnyire mint tőlük távol eső, elvont dolgok

Részletesebben