Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra"

Átírás

1 Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

2 Tartalom Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete, rekonstrukciója Konklúzió: hogyan találjuk meg? Premisszák: hogyan találjuk meg? Logikai térkép Független, kapcsolt premisszás következtetések Internális, externális kritika

3 Érvelés Nyilvánvaló, hogy az érveléstechnika érvekkel, érvelési helyzetekkel foglalkozik. De mik azok az érvek? Aki érvel, az bizonyítékokat, indokokat hoz fel állításának elfogadása mellett. Nem minden állításunk nyilvánvaló, éppen ezért van szükség magán az állításon túl még további indokokra, bizonyítékokra. Az érvelés egy állítás további állításokkal történő megalapozása. Az érvelés általában a meggyőzéssel kapcsolódik össze: azért érvelünk, hogy meggyőzzünk valakit (vagy önmagunkat) egy állítás igazságáról.

4 Érvelés A rossz és jó érvek egyaránt indokokat tartalmaznak. Amikor azt mondjuk: ez nem érv azzal azt fejezzük ki, hogy az érv nagyon gyenge, más szóval nem fogadjuk el a felhozott indokokat az igazolni kívánt állítás mellett. Sokszor valóban hibás, rossz érvekkel találkozunk. Ám a hétköznapi intuícióink időnként csalnak. Ezért van szükség érveléstechnikára-logikára, hogy megbízható módszer alapján, megalapozottan tudjuk az érveket értékelni, és eldönteni, melyik jó és melyik nem.

5 ERŐSSÉG HATÁSOSSÁG Az érvelések elemzésekor milyen kérdésre keressük a választ? Mi az igazság? Mi a helyes álláspont? Mi a jól védhető álláspont? Mit tegyek, cselekedjek? Hogyan döntsek, válasszak? Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? igazolás attitűdváltozás (intenzitásváltoztatás, létrehozás, megváltoztatás +/-) Milyen területek foglalkoznak ezzel a szemponttal? formális és informális logika, egyéb argumentációelméletek logika ill retorika, marketing, meggyőzés-pszichológia Az érveléseket milyen szempontból vizsgálják? erősség / érvényesség (helytállóság) hatásosság normatív, kontextusfüggetlen általában deskriptív, kontextusfüggő

6 Hatásosság vs. erősség Mikor jó egy érv, érvelés? Többféle értelemben beszélhetünk arról, hogy egy érv, érvelés jó. 1. Hatásos: Vagyis akkor jó egy érvelés, ha meggyőz bennünket az adott álláspont igazságáról, ha sikerül rávennie minket arra, hogy elfogadjuk az adott állítást. 2. Erős: Ha a benne foglalt állítások megalapozzák, megfelelően megindokolják a védeni kívánt álláspontot. Vagyis ha ezekből a további állításokból tényleg jogosan lehet a védeni kívánt álláspontra következtetni.

7 Erősség vs. hatásosság Az érv hatásossága függ attól, hogy kiket akarunk meggyőzni. A hatásosságról mindig csak egy adott célközönség tekintetében beszélhetünk. Ugyanaz az érv lehet, hogy hatástalan egy tudományos vitában, de meggyőzheti a laikusokat. Egy érvelés hatásossága azt jelenti, hogy milyen eredménye van egy adott érvelésnek a célközegben. Ezzel szemben az érv erőssége nem függ attól, ki kit próbál meggyőzni. Csak attól, hogy a premisszák megalapozzák-e a konklúziót.

8 Mire jó az érveléstechnika? Akár az a célunk, hogy meggyőzőek legyünk, nyerjünk egy vitában, akár az, hogy a helyes álláspontot megtaláljuk, a sikerünk attól függ, hogyan érvelünk. Az érveléstechnika módszereket és eszközöket ad arra, hogy felismerjük a viták során felmerülő érvelési hibákat, és megkülönböztessük a jó és rossz érveket egymástól. Továbbá segít abban, hogy ezeket az ismereteket készség szinten alkalmazzuk.

9 Racionális vs. törvényszéki vita A racionális vitában csak az érvek erőssége számít. De egy törvényszéki tárgyalás típusú vitában inkább a hatásosság. Az érvek erősségét a logikai ismereteink segítségével tudjuk eldönteni. Azonban a meggyőzés és az erős érvelés nem zárja ki egymást! A legjobb kombináció: a saját álláspontunk erős, de ugyanakkor leghatásosabb képviselése egy vitában (optimális eset, erre kell törekedni).

10 Erős és gyenge érvelés Már százszor lementem a buszmegállóba, és sohasem kellett húsz percnél tovább várnom. Most is épp a buszmegállóban állok. Tehát: Nem kell 20 percnél tovább várnom. A barátom vett egy sorsjegyet és megnyerte a fődíjat. Én is vettem egy sorsjegyet. Tehát: Meg fogom nyerni a fődíjat.

11 Hatásos és nem hatásos érvelés X párt majálisán: Gipsz Jakab, Y. párt képviselője, a nyilatkozatával bebizonyította, hogy tájékozatlan a témában. Y. párt tagjai egytől egyig tájékozatlanok a témában. Érveléstechnikai tankönyvben Gipsz Jakab, Y. párt képviselője, a nyilatkozatával bebizonyította, hogy tájékozatlan a témában. Y. párt tagjai egytől egyig tájékozatlanok a témában.

12 Meggyőző? (Lány az anyjának): Ha nem megyek el a Szigetre, akkor egész nyáron itthon ülhetek a négy fal között. Ezt te sem akarhatod. Vagyis elmehetek. Nem értem a Zoli milyen jogon kritizálja a parkolásomat. Ő sem tudott autót vezetni ilyen idős korában! A mikro-proteineket tartalmazó sampon most akár 45 %-kal dúsabbá teszi a haját! Ha Ön is dús hajat szeretne, vásárolja meg! Minden híres tudós magyar volt. Einstein híres tudós, tehát Einstein magyar.

13 Dr. Csont epizódrészlet (1. évad, 8. rész) Szereplők: Dr. Brennan (Bones): törvényszéki antropológus, a vád szakértője Booth ügynök: FBI nyomozó Ügyész Tanácsadó Védőügyvéd Michael Stires: a védelem szakértője Maggie Schilling: az áldozat Mary és Scott Costello: a vádlottak

14 Dr. Csont epizódrészlet I. Felkészítés a tárgyalásra Ügyész: Átnéztem a megállapításait, azt hiszem, jók az esélyeink. Tanácsadó:De az esküdtek nem szeretik. Láttam már tanúskodni, Dr. Brennan. Hideg és távolságtartó. ( ) Arrogánsnak tűnhet. Ezen kívül ne hemzsegjen a vallomása szakszavaktól. Dr. Brennan: Szakértő tanú vagyok, legalább harminc ügyben szerepeltem már.

15 Dr. Csont epizódrészlet Tanácsadó: De az ellenfél legtöbb szakértője pont ilyen száraz és unalmas. Nem tudom, találkozott-e a védelem szakértőjével Stires professzor igen nyílt, sármos és remekül néz ki. Az esküdtek imádni fogják. Dr. Brennan: Ez itt nem bájolgási verseny. Adatokat és tényeket tárunk az esküdtek elé.

16 Dr. Csont epizódrészlet Tanácsadó: Most ugye csak viccel? ( ) Dr. Brennan: Mary és Scott Costello ölte meg Maggie Schillinget, a tudományos bizonyítékok is erre utalnak, ez elég kell, hogy legyen. Tanácsadó: Ez nem elég.

17 Dr. Csont epizódrészlet II. A tárgyaláson: Dr. Brennan: A kocsonyás anyag lebomlott emberi szövet volt, melyet a tömegspektrométerrel máj- és veseszövetekként azonosítottunk. Az áldozat májában észlelt hydromorphin szint 8.4-es volt, a vesében pedig 6.6-os. A két említett szerv esetében 7.7 és 5.2 a biztosan halálos szint. Ügyész: Mi okból adhattak az áldozatnak ilyen drogot? Dr. Bennan: A jobboldali proximális laterális humerusban fellépő perioszteális reakció megfelelt egy megkötözött egyénnek. A csuklószorító bilincsek továbbá, figyelembe véve a tiroidális rendellenességet, okozhatták a radius és az ulneus disztális elülső részén észlelt és leírt elváltozásokat. Ügyész: A csontjai azért törtek el, mert megpróbálta kiszabadítani magát. Dr. Brennan: Igen, én is pontosan ezt mondtam.

18 Dr. Csont epizódrészlet III. A tárgyalás szünetében Dr. Brennan: De hát alátámasztottam! Booth ügynök: Igen, csak nagyon tudományosan. Tanácsadó: Semmiben sem hallgatott a tanácsaimra. Olyan volt a tanúk emelvényén, mint valami robot. Belehalt volna, ha közérthetően beszél? ( ) Dr. Brennan: Mióta mellékesek totálisan a valós tények? Tanácsadó: Semmi bajom a tényekkel, ha az esküdtszék is képes megérteni.

19 Dr. Csont epizódrészlet Dr. Brennan: De hát alábecsüli az intelligenciájukat! Tanácsadó: Maga meg az ébren maradási képességüket. Ha ez a két szadista állat megússza, az magának köszönhető. Dr. Brennan Booth-nak: Mi van, te is egyetértesz vele? ( ) De hát egyértelmű voltam! Vagy szerinted nem? Booth: Többnyire. De néha egy kicsit nehéz volt követni. Dr. Brennan: Hogy érted ezt? Mikor? Booth: Hát amikor beszéltél. Nézd, tudom, hogy fontos neked az ügy. Láttasd be velük is.

20 Dr. Csont epizódrészlet IV: Újra a tárgyaláson Védelem szakértője (Stires professzor): Tapasztalataim szerint a hydromorphint inkább használják kábítószerként, mint fájdalomcsillapításra. Védő: Megmagyarázná ezt? Védelem szakértője: Nos, igyekszem nem telepakolni a magyarázatot szakszavakkal, de azért érthetően mondani. ( ) Azok, akik fájdalmat szeretnének csillapítani, nem szedik tovább a szert, ha elmúlt a fájdalom, ehhez pedig elég egy átlagos dózis is. A drogosok már most érzelmi fájdalmakat próbálnak elnyomni, ami azt jelenti, hogy addig szedik a szert, amíg bármit is éreznek. Ezért hajlamosak a túladagolásra, akárcsak Maggie Schilling.

21 Dr. Csont epizódrészlet Dr. Brennan (halkan) az ügyésznek: Ez így pontatlan. Néha az intenzív krónikus fájdalom sem csillapul az ilyen szerektől. Védő: Mit gondol Dr. Brennan azon állításáról, hogy a fájdalom azzal függött volna össze, miszerint a lány sokáig volt megkötve? Védelem szakértője: Nos, Costelloék már elismerték, hogy Maggie Schillingen az egyébként szokatlan szexuális játék részeként volt bilincs. Abban Dr. Brennan is egyetért, hogy Maggie Schillingnek hyperpara illetve köznapian szólva pajzsmirigy problémái miatt gyengék volta a csontjai. E mögött nem kell holmi megkötözést sejteni. Teljes tisztelettel korábbi diákom, Dr. Brennan iránt, ilyenkor nem tudom megérteni, miért lett törvényszéki antropológus. Figyelmen kívül hagyott minden tényt, ami nem illett bele a prekoncepciójába

22 Dr. Csont epizódrészlet Védő: Ön vitába szállna Dr. Brennan adataival? Védelem szakértője: Nos, a doktorok néha a legegyszerűbb helyzetet is túlbonyolítják az adataikkal. Én is az vagyok, mégis alig tudom követni. Ez az ügy igazi emberekről szól, nem holmi érthetetlen szakmai zsargonról. Nem hiszem, hogy a vádlottakat csupán azért kellene elmarasztalni, mert Dr. Brennan okos szöveget mondott. (A bíró elmarasztalja a szakértőt)

23 Dr. Csont epizódrészlet V. A tárgyalás 2. napja Dr. Brennan: Csakis hosszantartó erőlködés, nem pedig szexuális játék okozhatott az említetthez hasonló szakadást a csont disztális részén lévő gasztrikus Ügyész: Tehát köznapi értelemben szólva? Dr. Brennan: Az izom elszakadt. Ügyész: Megrántotta magát Dr. Brennan: Mivel nem tudott mozogni. Ügyész: Megkötözték.

24 Dr. Csont epizódrészlet Dr. Brennan: Igen, az ilyen jelenséget összefüggésében kell kezelni. Az ileumon jelentkező gyulladás, a csuklónál észlelt töréses nyomok ( ) Maggie Schilling számomra valóságos személy. A fájdalom, amit érzett, igazi volt. A csípőjét felmarta a fertőzés, mert az oldalán hevert. Persze, ahogy Dr. Stirus mondta, ehhez a betegség is hozzájárulhatott, ha kiragadjuk az összefüggésből. De Maggie Schillinget nem törhetjük így szét, apró darabokra. Élő ember volt, aki a szabadulásért küzdött. A csuklója eltört, úgy igyekezett a bilincsből szabadulni. A bokacsontjai azért préselődtek egymáshoz, mert a lábát összekötötték. Az oldalát, a csípőjét és a vállát apránként falta fel a fertőzés. Minél jobban küzdött, annál jobban fájt neki. Ezért nyomták tele drogokkal, hogy elhallgattassák. Annyit kapott, amibe már belehalt. Ezeket a tényeket nem hagyhatják figyelmen kívül, csak mert azt gondolják, hogy unalmas vagy ellenszenves vagyok, mert nem én számítok. Az sem számít, mit érzek. Itt csakis ő számít. Csak Maggie számít.

25 Az érvelés elemei Az érvelés során információkat, tényeket sorolunk fel valami ellen, vagy valami mellett. Van egy állítás, amiről dönteni szeretnénk, és vannak indokok, bizonyítékok az állítás mellett és ellen. Amit alá akarunk támasztani: konklúzió Az az állítás, aminek igazságáról az érvelő meg akar győzni, az az állítás, ami az érvelés többi állításából következik. Amikkel alá akarjuk támasztani: premisszák Azok az állítások, amelyek alátámasztják, megalapozzák, megindokolják a konklúziót. A premisszák bizonyítékokat, indokokat adnak a konklúzió elfogadásához, illetve a premisszákból következtetünk a konklúzióra.

26 Állítások Állítás: Egy értelmes kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz, vagy hamis, és nem lehet egyszerre igaz és hamis. Kétféle értelemben lehet állítani: Tényállítások: elvileg egyértelműen eldönthető módon igaz vagy hamis 2+2=4 ; Párizs Franciaország fővárosa. Gábor tegnap cápauszonyt vacsorázott. (Nem biztos, hogy el is tudjuk dönteni: Minden természetes szám felírható két prímszám összegeként. ; A valaha létezett legnagyobb földi hegy magassága meghaladta a 12 km t. ) Értékállítások: egy közösség számára elfogadható vagy elfogadhatatlan Az anyagyilkosság rossz dolog. ; A háború hasznosabb, mint a béke. x nek ezek után le kéne mondania. Mindkettő szerepelhet premisszaként és konklúzióként is (alátámasztó vagy alátámasztandó)

27 Konklúzió, premisszák Amit alá akarunk támasztani: konklúzió Mindig egy van? Nem, de általában: ha több állítást is alátámasztunk, akkor azok vagy egymás alá vannak rendelve (részkonklúziók + főkonklúzió), vagy több érvelés jelenik meg párhuzamosan Amikkel alá akarjuk támasztani: premisszák Akármennyi lehet amik valóban a konklúzió alátámasztására szolgálnak. Adott szöveg tartalmazhat irreleváns állításokat ( kitérő rész retorikában + páthosz, éthosz), de ezek nem számítanak premisszának

28 Példa Nyilvánvaló, hogy az eutanázia nem megengedhető, hiszen ebben az esetben az orvos a beteg öngyilkosságában segédkezik. Márpedig öngyilkosságban segíteni valakit tulajdonképpen az emberölés egy formája. Az emberölés pedig semmilyen formában nem engedélyezhető. Mit akar bizonyítani a szöveg? Miről akar meggyőzni? Vagyis: mi a konklúzió? Az érvelő mivel akarja megalapozni az álláspontját? Milyen indokokat hoz fel a konklúzió mellett? Vagyis: mik a premisszák?

29 Érvelések rekonstrukciója 1. Mik a releváns kijelentések? (És mik nem azok?) a) Konklúzió: ahhoz, hogy tudjuk, mivel támasztunk alá, először tudni kell, hogy mit: az ez érvelés centruma b) Premisszák 2. Hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz mi az érvelés szerkezete?

30 A konklúzió megtalálása Mit akar bizonyítani az érvelő? Mi következik az elmondottakból? Miről akar meggyőzni minket? A konklúzió azonosítása Formai elemek segítik: A formai elemek közé tartozik az érvelő írás vagy előadás címe és alcíme, továbbá az írást bevezető ún. szövegfej (lead, Kopf), illetve tudományos írásművek esetén az absztrakt. A cím és alcím (rendszerint csak együtt), ha mégoly vázlatosan is, de valamiképpen a konklúzió jelzésére szolgálnak. Tartalmi elemek segítik: Tartalmi, kifejezésbeli eszközök is: ezek az úgynevezett konklúziójelzők

31 Konklúziójelzők 1. tehát ebből adódik eszerint ilyenformán következésképpen mindezek után világos mindent összevetve innen adódik a korábbiak folyományaként arra jutunk, hogy ennek megfelelően vagyis azt kapjuk, hogy azaz a fentiekből kifolyólag következésképpen ezért az előbbiek alapján látható egyszóval végeredményben így ezért aztán ekként összességében stb.

32 Konklúziójelzők 2. Állítom / megállapítom, hogy... Tagadom / visszautasítom, hogy... Cáfolni kívánom, hogy... A továbbiakban bizonyítani kívánom / meg kívánom mutatni, hogy... Az alábbi érveket hozom fel amellett, hogy... Amellett érvelek, hogy... Álláspontom az, hogy... Azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy... Arra a következtetésre jutunk / juthatunk, hogy...

33 Példa-Konklúzió Nyilvánvaló, hogy az eutanázia nem megengedhető, hiszen ebben az esetben az orvos a beteg öngyilkosságában segédkezik. Márpedig öngyilkosságban segíteni valakit tulajdonképpen az emberölés egy formája. Az emberölés pedig semmilyen formában nem engedélyezhető. Konklúziójelző: nyilvánvaló, hogy Konklúzió: Az eutanázia nem engedhető meg.

34 Konklúziók megtalálása Lehet a szöveg elején, közepén, végén vagy sehol. A konklúzió kimondottság, világos megfogalmazottság tekintetében két fajta lehet: explicit (kimondott) vagy implicit (hallgatólagos, rejtett, kimondatlan) konklúzió. Míg az előbbit megtaláljuk a szövegben, kimondva vagy leírva, addig az utóbbit az érvelés csak sejteti, mint olyasmit, ami az elmondottakból vagy leírtakból következik.

35 Implicit konklúzió Nem mindig mondunk ki valamit (sugallunk) Hasznos: tömörebb a szöveg Felhasználható: általában implicit konklúziónál kevésbé vagyunk kritikusak (mint ha ugyanazt kimondva halljuk) Kognitív erőforrásainkat leköti az implicit elemek rekonstruálása, csökkent kapacitással tudjuk csak kritikusan megvizsgálni. Emiatt attitűdjeinknek megfelelő, de kognitívan problematikus üzenetek átadásánál gyakori technika Emiatt manipulatív lehet: hiszen kimondat velünk konklúziókat (amelyekkel nem is értünk feltétlen egyet) és úgy járulhat az attitűd váltáshoz, hogy nem vagyunk tisztában ezzel a meggyőzési szándékkal. Immunizál: mivel nincs kimondva, így nem számon kérhető (sajtóperek, ígéretek, fenyegetések stb.) a klasszikus nyelvfelfogásban (pragmatikai alapon igen!)

36 Vezető kérdések A konklúzió felismerését segíthetik ezen kívül bizonyos vezető kérdések, amelyek irányítják a figyelmünket. Jól használhatók az explicit, kimondott konklúzió azonosításához is, de különösen fontosak az érvelés kimondatlan, implicit konklúziójának azonosításához. Ilyen vezető kérdések lehetnek az alábbiak: Miről akar meggyőzni a szerző? Mit bizonyít a szöveg? Mi a végkövetkeztetés? Mi következik az elmondottakból? Mi a szerző tétele, állítása?

37 A premisszák megtalálása Milyen állítások hivatottak alátámasztani a konklúziót? Milyen indokok vannak a tétel mellett? Mi bizonyítja az állítást? Nem minden premissza, ami nem konklúzió (kitérés stb.): ezek a rekonstrukcióban eltűnnek

38 Premisszajelzők minthogy mivel figyelembe véve, hogy amiatt, hogy abból kiindulva, hogy adva, hogy annak alapján, hogy azáltal, hogy arra támaszkodva, hogy belátva, hogy azon az alapon, hogy annak folyományaként, hogy mert amennyiben látva, hogy annak következtében, hogy alapul véve, hogy elfogadva, hogy abból kifolyólag, hogy Elfogadom / megadom /megengedem /elismerem, hogy... Az alábbi érveket hozom fel / az alábbi érvek szólnak / álláspontom mellett: elsőként másodikként, harmadikként az, hogy

39 Példa- premisszák Nyilvánvaló, hogy az eutanázia nem megengedhető, hiszen ebben az esetben az orvos a beteg öngyilkosságában segédkezik. Márpedig öngyilkosságban segíteni valakit tulajdonképpen az emberölés egy formája. Az emberölés pedig semmilyen formában nem engedélyezhető. Premisszajelzők: hiszen, márpedig P1: Az eutanázia esetén az orvos a beteg öngyilkosságban segédkezik. P2: Az öngyilkosságban segédkezés emberölés. P3: Az emberölés semmilyen formában nem engedhető meg.

40 Vezető kérdések Mely állítások hivatottak alátámasztani a konklúziót? Milyen érvek szólnak a tétel mellett? Mi bizonyítja az állítást? Miért kellene elfogadnunk a szerző véleményét? Milyen indokai vannak a szerzőnek? Miből következik a konklúzió? Milyen adatokat, tényeket, érveket sorakoztat fel a szerző a konklúzió alátámasztása érdekében? Milyen fontos kimondatlan állításokon, előfeltevéseken nyugszik az érvelés?

41 Az érvelés rekonstrukciója Az elemzett szövegeket a rekonstrukcióban többnyire átfogalmazzuk, rövidítjük, egyszerűsítjük, adott esetben kiegészítjük: Nyilvánvaló, hogy eutanázia nem megengedhető, hiszen ebben az esetben az orvos a beteg öngyilkosságában segédkezik. Márpedig öngyilkosságban segíteni valakit tulajdonképpen az emberölés egy formája. Az emberölés pedig semmilyen formában nem engedélyezhető. P1: Az eutanázia esetén az orvos a beteg öngyilkosságában segédkezik. P2: Az öngyilkosságban segédkezés emberölés. P3: Az emberölés semmilyen formában nem engedhető meg. K: Az eutanázia nem megengedhető.

42 Ábrázolási módok Nem megyek veled randizni (1), mert büdös vagy (2). 2 1 Nem mehetsz a Mónika show-ba (1), mert nem tudsz beszélni (2), túl sok a fogad (3.) és már nincs is ilyen műsor (4)

43 Ábrázolási módok Nem megyek veled randizni (1), mert büdös vagy (1.1). 1. Nem megyek veled randizni. 1.1 Büdös vagy. Nem mehetsz a Mónika show-ba (1), mert nem tudsz beszélni (1.1), túl sok a fogad (1.2) és már nincs is ilyen műsor (1.3). 1. Nem mehetsz a Mónika showba. 1.1 Nem tudsz beszélni. 1.2 Túl sok a fogad. 1.3 Már nincs ilyen műsor.

44 Összetett érvelések Hosszabb szövegekben vagy beszédekben számos esetben találkozunk összetett érvelésekkel. Az összetett érvelésben több részérvelés kapcsolódik össze. Ugyanaz az állítás egyszerre konklúziója az egyik érvnek, míg a másik érvben premisszaként szerepel. Összetett érvelés: Olyan érvelés, ahol egymásba kapcsolódnak az érvek, amelyek végül is egyetlen végső konklúziót támasztanak alá.

45 Összetett érvelések 1. Premissza 2. Premissza 3. Premissza 6. Premissza 7. Premissza 2. Részkonklúzió 4. Premissza 5. Premissza 1. Részkonklúzió 3. Részkonklúzió 8. Premissza KONKLÚZIÓ

46 2006. szeptember 17.

47 Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

48 Érvelések rekonstrukciója 1. Mik a releváns kijelentések? (És mik nem azok?) a) Konklúzió: ahhoz, hogy tudjuk, mivel támasztunk alá, először tudni kell, hogy mit: az ez érvelés centruma b) Premisszák 2. Hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz mi az érvelés szerkezete?

49 1.a Konklúzió megtalálása Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

50 1.a Konklúzió megtalálása Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

51 1.b Premisszák megtalálása Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

52 1.b Premisszák megtalálása Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfélkét évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

53 Mellékes megjegyzések Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

54 Premissza- és konklúziójelzők Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (Elvégre) Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfélkét évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (Ráadásul) annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? ( ) Reform vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

55 Az érvelés rekonstrukciója 1. Nincsen sok választás: reform vagy bukás. 1.1 Elkúrtuk Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk.

56 Az érvelés rekonstrukciója 1. Nincsen sok választás: reform vagy bukás. 1.1 Elkúrtuk Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni Nem csináltunk semmit négy évig Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk.

57 Az érvelés rekonstrukciója 1. Nincsen sok választás: reform vagy bukás. 2. Elkúrtuk. 3. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. 4. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. 5. Nem csináltunk semmit négy évig. 6. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk

58 Összetett érvelések Az összetett érvelések részérvelésekből épülnek fel. A részérveléseknek két típusa van. 1. Független premisszás következtetések. Példa: A magyar úszók az olimpia előtt jó formában vannak. Tehát: nyernek néhány aranyérmet. 2. Kapcsolt premisszák szerinti következtetés, amelynek premisszái csak együttesen (külön-külön nem) alapozzák meg a konklúziót Példa: A szobatársam elköltözik, jelenleg pedig éppen, hogy ki tudom fizetni a bér rám eső részét. Tehát nekem is költöznöm kell.

59 1. Független premisszás következtetés Ezek kétféle módon kapcsolódhatnak össze egyetlen összetett érveléssé 1.1. Függőleges minta szerint: A premisszák láncszerűen kapcsolódnak össze. Az állítás, ami az egyik következtetésben konklúzió, az érvelés következő lépésében premissza lesz. A láncszerűen összekapcsolódó érvek végül is egyetlen konklúziót támasztanak alá.

60 Függőleges minta (2) A magyar úszók az olimpia előtt jó formában vannak. Tehát (3) nyernek néhány aranyérmet. Így (4) a magyar úszósport nagyobb állami támogatást kap. Tehát (5) több uszoda épül. Így (1) több gyerek kezd el úszni. Az érvelést így ábrázolhatjuk:

61 1. Független premisszás következtetés 1.2. A független premisszás következtetések összekapcsolódhatnak olyan módon, hogy ugyanazt a konklúziót több premissza egymástól függetlenül alapozza meg. Ebben esetben a részérvelések vízszintes minta szerint kapcsolódnak össze. Itt több egymástól független premisszából és a konklúzióból álló részérveléssel van dolgunk.

62 Vízszintes minta (1) A hallgatók számára fontos az idegen nyelv. Egyrészt (2) képesek lesznek külföldiekkel kommunikálni. Másrészt (3) bepillantást nyerhetnek a különböző kultúrákba. (4) Egy jó állás elnyeréséhez elengedhetetlen az idegen nyelv tudás A konklúziót a három premissza egymástól függetlenül indokolja.

63 2. Kapcsolt premisszás következtetés Az összetett érvelésekben vannak olyan részérvelések, amelyeknek a premisszái csak együttesen (különkülön nem) alapozzák meg a konklúziót 2. Ezeket kapcsolt premisszáknak nevezzük. Itt a premisszák csak a vízszintes minta szerint kapcsolódhatnak össze.

64 2. Kapcsolt premisszás következtetés (2) Ahhoz, hogy a csibék gyorsan megnőjenek, a húsüzemekben növekedési hormonokat adnak nekik. Nem meglepő, hogy (1) azok, akik sok csirkét esznek, nagyobb termetűek és súlyosabbak lesznek, mint a többiek, hiszen (3) ezek a növekedési hormonok bekerülnek annak a szervezetébe, aki csirkehúst fogyaszt. Itt a konklúziót (1) a két premissza (2 és 3) együtt, összekapcsolva alapozza meg. A premisszák csak együtt indokolják a konklúziót, különkülön nem jelentenek elégséges indokot a konklúzió elfogadása mellett. Az ilyen premisszákat kapcsolt premisszáknak nevezzük.

65 2. Kapcsolt premisszás következtetés (2) Ahhoz, hogy a csibék gyorsan megnőjenek, a húsüzemekben növekedési hormonokat adnak nekik. Nem meglepő, hogy (1) azok akik sok csirkét esznek, nagyobb termetűek és súlyosabbak lesznek, mint a többiek, hiszen (3) ezek a növekedési hormonok bekerülnek annak a szervezetébe, aki csirkehúst fogyaszt. Az érvelés szerkezete: 2: A csibéknek növekedési hormonokat adnak. 1: Azok, akik csirkehúst esznek, nagyobb termetűek és súlyosabbak lesznek, mint akik nem esznek csirkehúst. 3: A növekedési hormonok bekerülnek annak a szervezetébe, aki csirkehúst fogyaszt

66 Független és kapcsolt premisszák Fontos megkülönböztetnünk a független premisszákat azoktól az esetektől, amikor a premisszák nem függetlenek. Ha a független premisszák egyikéről ki tudjuk mutatni, hogy hamis, attól még a többi esetleg egyetlen premissza is képes indokolni a konklúziót. (Bár nyilván gyengébb lesz az érvelés.) A többi esetben (függőleges vagy kapcsolt premisszák) viszont ha már egy premisszáról kimutatjuk, hogy hamis, akkor az egész érvelés megalapozatlanná válik.

67 Független premisszák kritikája (1)A hallgatók számára fontos az idegen nyelv. Egyrészt (2) képesek lesznek külföldiekkel kommunikálni. Másrészt (3) bepillantást nyerhetnek a különböző kultúrákba. (4) Egy jó állás elnyeréséhez elengedhetetlen az idegen nyelv tudás. Tételezzük fel, (4) állítás vitatható vagy hamis. Tegyük fel, vannak olyan jó állások, amelyek elnyeréséhez nem feltétlenül kell idegen nyelvtudás. Még ekkor is a további premisszák (2 és 3) külön-külön még megalapozhatják a konklúziót. Aki kritizálni akarja az egész érvelést, annak az összes premisszát vitatnia vagy cáfolnia kell.

68 Kiegyensúlyozott álláspont A szöveg nem csak a saját álláspontja mellett érvel, hanem megvizsgálja az álláspontja ellen szóló érveket is. Az álláspont mellett és ellen felhozott érveket megvizsgálva jut a konklúzióra. Az ilyen szöveg (beszéd) kiegyensúlyozott álláspontot képvisel. Ebben két, egymással ellentétes álláspont mellett is találunk érveket, amelyek racionális vitát folytatnak egymással. Nem nyilvánvaló, hogy mi mellett érvel a szöveg. Mit akar bizonyítani? Ha a konklúziót keressük, érdemes megnéznünk, mely állítás mellett van indokolás. DE: manipuláció veszélye!

69 A logikai rekonstrukció lépései I. 1. Mielőtt a rekonstrukcióhoz hozzákezdenénk, meg kell értenünk a szöveg gondolatmenetét. 2. Először a konklúziókat (részkonklúziókat) keressük meg. Ebben segítenek a konklúziójelzők. 3. A konklúziók ismeretében keressük meg a premisszákat. 4. Szükség esetén fogalmazzuk át a mondatokat. Emeljük ki a lényeges információkat, és tegyük világossá az érvelés szempontjából lényeges információkat. Az 1-3 lépés során próbáljunk olyan közel maradni a szöveghez, amilyen közel csak lehet. Csak így tudjuk elkerülni a belemagyarázás veszélyét. Az állítások rekonstrukciója során alkalmazzuk a jóindulat elvét. A rekonstrukció során meg kell tudunk különböztetni a lényeges információt a lényegtelentől. Az, hogy mi mellékes megjegyzés, csak a konklúzió(k) és a premisszák ismeretében dönthető el.

70 A logikai rekonstrukció lépései II. 5. Fogalmazzuk meg az implicit (ki nem mondott) premisszákat, konklúziókat. 6. Szem előtt tartva a gondolatmenet egészét, rekonstruáljuk a részérvelések premissza-konklúzió szerkezetét. Különböztessük meg a független és a kapcsolt premisszákat. 7. A részérveléseket felhasználva felépítjük a gondolatmenet egészét. 8. Újra visszatérünk a szövegre, és ellenőrizzük, hogy a rekonstrukció során nem tévedtünk-e, nem tértünk-e el nagyon a szövegtől, nem felejtettük-e ki valamit, vagy nem értelmeztünk-e félre egy-egy állítást. Ha igen, akkor pontosítani kell.

71 Jók ezek az érvelések? 1. a) A halálbüntetést helyes alkalmazni a gyilkosságok, emberrablás, és más egyéb súlyos bűncselekmény elkövetővel szemben. Hiszen teljesen jogos olyan valakit halálra ítélni, aki ilyen és ehhez hasonló embertelen és kegyetlen tetteket követett el. 1. b) Két ember, Aladár és Béla beszélget. Aladár a következőt állítja: Tudod, Béla, én esténként Istennel kártyázom. Erre Béla: Hogy? Ezt meg honnan veszed? Aladár válasza: Honnan, honnan! Hát Ő maga mondta nekem, márpedig Isten soha nem hazudik!

72 A kis herceg és az iszákos A következő bolygón egy iszákos lakott. - Hát te mit csinálsz itt? - kérdezte tőle. - Iszom - felelte gyászos képpel az iszákos. - Miért iszol? - kérdezte a kis herceg. - Hogy felejtsek - felelte az iszákos. - Mit? - tudakolta a kis herceg, mert máris megsajnálta. - Azt, hogy szégyellem magam - felelte az iszákos és lehajtotta a fejét. A kis herceg szeretett volna segíteni rajta. - Miért szégyelled magad? - kérdezte. - Mert iszom - vágta el a további beszélgetést az iszákos, és mélységes hallgatásba süllyedt.

73 Körbenforgó érvelés Rekonstruáljuk az érvelések premisszáit és konklúzióját! Így világossá válik az érvelési hiba. 1. a) Konklúzió: Helyes alkalmazni a halálbüntetést a súlyos bűncselekményt elkövetőkkel szemben. Premissza: Jogos a halálbüntetés a súlyos (embertelen, kegyetlen) bűncselekményeket elkövetőkkel szemben. Az érv konklúziója nem más, mint a premissza átfogalmazása. Látszólag bizonyító érvelésről van szó: van konklúzió és van premissza, de az érv nem bizonyít semmit. A konklúziót úgy próbáljuk bizonyítani, hogy eleve bizonyítottnak feltételezzük. (Előfeltételezzük) Ennek az érvelési hibának a neve: körbenforgó érvelés.

74 Körbenforgó érvelés Ugyanez a helyzet az 1. b) példával is. Aladár explicit érvelése a következő: P1: Az illető akivel este kártyázom, azt állítja magáról, hogy ő Isten. P2: Isten soha nem hazudik. K: Az illető, akivel este kártyázom, nem más, mint Isten maga.

75 Körbenforgó érvelés Nyilvánvaló azonban, hogy Aladár érvelése ennél feszesebb. Vagyis implicite rejtett módon - egy további premissza szerepel az érvelésében. (P0: Az illető, akivel este kártyázom, nem más, mint Isten maga) P1: Az illető akivel este kártyázom, azt állítja magáról, hogy ő Isten. P2: Isten soha nem hazudik. K: Az illető, akivel este kártyázom, nem más, mint Isten maga.

76 Körbenforgó érvelés Körbenforgó érvelés esetén az a látszat keletkezik, mintha a konklúzió meg lenne alapozva, de valójában a konklúzió mellett semmilyen igazi bizonyítás, igazolás nincs. Az érvelés látszólagos bizonyítást ad a konklúzió mellett, mivel eleve igazoltnak próbálja feltüntetni azt, amit igazolni kellene. A premisszáknak azonban a konklúziótól független indokokat kell adniuk a konklúzió elfogadására.

77 Körbenforgó érvelés A körbenforgás az idézett példákban eléggé nyilvánvaló volt. Azonban lehetnek sokkal bonyolultabb és hosszabb érvelések is, ahol a konklúziót vagy a konklúzióból következő premisszát nehéz felfedezni a premisszák között. Minél messzebb van egymástól a konklúzió és a premissza, és minél több mellékes megjegyzés van, annál nehezebb felismerni a hibát. Az érvelési rekonstrukció, logikai térkép módszerével felismerhetjük ezt az érvelési hibát, és rámutathatunk, hogy hol van a hiba a érvelésben.

78 Ahol nincsenek érvelések Egy szöveg érvelést tartalmaz, ha bizonyítani, indokolni akar valamit. Azonban nemcsak mellékes megjegyzések vegyülnek az érvelésekbe, hanem vannak olyan szövegek, amelyekben egyáltalán nincsenek érvelések. Rossz szöveg esetén a szerző bizonyítani akar valamit, anélkül, hogy indokokat szolgáltatna (tipikusan ilyenek a rossz publicisztikák) Azonban lehet, hogy a szöveg eleve nem is akar semmit sem bizonyítani. Ilyen nem érvelő szövegek a: leírások, elbeszélések, kifejtő szövegek, illusztrációk, magyarázatok, tanácsok, figyelmeztetések, véleménynyilvánítások stb.

79 Ahol nincsenek érvelések Az alábbi kifejtő szövegrész nem bizonyít semmit, nem érvel, hanem értelmezi és bemutatja az indukció fogalmát: A természettudományban indukciónak mondják azt az ismeretszerzési módszert, amely sok-sok egyes jelenség megfigyeléséből igyekszik nagyobb területen érvényes törvényeket fölismerni. Az ismeretszerzésnek ez a módja a matematikában sem idegen, bár önmagában sohasem vezet lezárt matematikai ismerethez (tételhez), csupán sejtéshez.

80 Ahol nincsenek érvelések Ha használt autót veszel, számos dologra kell odafigyelned. A tesztvezetésen nézd meg, hogyan reagál az autó a gyorsításra, lassításra, milyen az úttartása. Érdemes megnézni, milyenek a biztonsági berendezések: ABS, légzsák. Kérdezd meg, hányszor volt szervizben az autó, és ha lehet, ellenőrizd az akkumulátort is. (javaslat) Hiszünk abban, hogy vállalatunk olyan termékeket fejleszt, és értékesít, amiket az ügyfelek szeretnek. Cégünknek jobb termékeket kell ajánlania a versenytársainknál. Jó úton haladunk. (véleménynyilvánítás)

81 Az érvelés értékelése - Kritika 1. Internális kritika. Az internális kritika esetében az érvelő által eleve elfogadott premisszák segítségével kritizáljuk az általa elfogadott érvelést. 2. Externális kritika. Az externális kritika esetében külső, a másik fél által addig fel nem használt információ alapján kritizáljuk a vitapartner érvelését, illetve az elemzett szövegben található érvelést.

82 Internális kritika P1 A magyarok harmada adócsaló. P2 Gábor magyar. K Gábor adócsaló. Az internális kritika esetében nem a premisszákat vitatjuk, hanem azt, hogy a premisszák nem alapozzák meg, nem vonják maguk után a konklúziót. Ez a legerősebb kritika, de viszonylag ritkán fordul elő. Internális kritika -> Logika eszköztárával

83 Externális kritika P1 A magyarok döntő többsége adócsaló. P2 Gábor magyar. K Gábor adócsaló. Az externális kritika esetében a premisszákat vitatjuk. Új a másik fél által nem ismert, még el nem fogadott információk alapján kritizáljuk az érvelést. Externális kritika > premisszák vitatása, új tényekre hivatkozás

84 444: Íme a 10 legjobb érv a halálbüntetés mellett Forrás: Az emberiséget azóta foglalkoztatja a halálbüntetés gondolata, amióta van emberiség. Az elmúlt évezredekben olyan ismerősen csengő nevek nyilvánítottak véleményt a témáról pro és kontra, mint Arisztotelész, Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant, Albert Camus, Jézus Krisztus és Schobert Norbert. A Halálbüntetést? nevű Facebook-csoportnak, amit az SMS nevű sikerpárt indított, már több mint 64 ezer követője van. Az ő halálbüntetés-párti érveikből választottuk ki a 10 legütősebbet. Így már remélhetőleg azokat is sikerül végleg meggyőzni, akik eddig ódzkodtak a halálbüntetés gondolatától! Az érveket betűhíven, teljes terjedelmükben, az eredeti gondolatok csonkítása nélkül közöljük.

85 444: Íme a 10 legjobb érv a halálbüntetés mellett 10. Ki nyirni a bünözőket! Atiszteségeseknek pedig anyi jogot mint most a bünözőknek van (Zoltán) 9. nyílvánosan kivégezném mindet elrettentés gyanánt. talán csökkenne is az efajta bűncselekmények száma. (Attila) 8. Halalert halal jar! (Gabriella)

86 444: Íme a 10 legjobb érv a halálbüntetés mellett 7. hülye volt aki el törölte a halálbüntetést! (Erika) 6. Ha a kínhalál opció, akkor megjelölném (István) 5. A halálbüntetés magyar országon pontosan annyira kell mint egy falat kenyér.igen lenne mit szelektálni sajnos. :) (Krisztián)

87 444: Íme a 10 legjobb érv a halálbüntetés mellett 4. Hallált ember életet ontot ki ő is haljon meg.. (Marianna) 3. én ha tehetném még ma vissza hoznám és visszamenőleg az összes gyerekgyilkost meg az ilyeneket már holnapra kiírtanám! (Imre) 2. Egy alkalmas időbe,újra kezdik,és lehet hogy az én gyerekemet lövik le! Nem értek egyet a szabadulással! Minden gyilkosnak azt kellene kapni amit adott! (Ibolya)

88 444: Íme a 10 legjobb érv a halálbüntetés mellett 1. Igen is szükséges vissza állítani a halál büntetést! (János)

Az érv fogalma és felépítése. Érveléstechnika-logika 2.

Az érv fogalma és felépítése. Érveléstechnika-logika 2. Az érv fogalma és felépítése Érveléstechnika-logika 2. Miről lesz szó? Érvelés, érv fogalma. Érvelés elemei: premisszák, konklúziók. Konklúzió: hogyan találjuk meg? Premisszák: hogyan találjuk meg? Érvelések

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete, rekonstrukciója

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 3. óra

Érveléstechnika-logika 3. óra Érveléstechnika-logika 3. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Az előző rész tartalmából Miről

Részletesebben

Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2.

Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2. Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2. Miről lesz szó? Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete, rekonstrukciója Konklúzió: hogyan találjuk meg? Premisszák:

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete,

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra http://www.filozofia.bme.hu/ Tréningek és megfigyelési naplók Egyszóval sikeresnek értékelem ezt a légzéstechnikához kötött három gyakorlatot és megvalósításukat.

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek

Érvelési és meggyőzési készségek Érvelési és meggyőzési készségek 2. Óra (leszel?) http://www.filozofia.bme.hu/ Készég-kompetencia-fejlődés (gondold végig erősségeid, céljaid!) Kulcsfogalmak (tartalom) Érvelés,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Racionális vita, mint érvelési helyzet A racionális (érvelő) vitát tekinthetjük az érvelési alaphelyzetnek.

Részletesebben

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, február 14.

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, február 14. Érvelések elemzése és értékelése Érveléselmélet, 2018. február 14. Lássunk egy érvelést Elmondom, hogy döntöttem. Az ELTÉ-re fogom beadni a jelentkezési lapomat. Először is, ez mégis csak egy nagy nevű

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 1. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Miről lesz szó? Az érveléstechnika tárgya A vita fogalma A vita típusai: veszekedés,

Részletesebben

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, február 13.

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, február 13. Érvelések elemzése és értékelése Érveléselmélet, 2019. február 13. Lássunk egy érvelést Elmondom, hogy döntöttem. Az ELTÉ-re fogom beadni a jelentkezési lapomat. Először is, ez mégis csak egy nagy nevű

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 1. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu KÖZÉRDEKŰ A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Facebook oldala: https://www.facebook.com/bmefilozofiaestudomanytortenett

Részletesebben

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei A racionális vita célja és eszközei A racionális vita célja: a helyes álláspont kialakítása (a véleménykülönbség feloldása). A racionális vita eszköze: bizonyítás

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 3. Elemi és összetett érvelések

Érveléstechnika-logika 3. Elemi és összetett érvelések Érveléstechnika-logika 3. Elemi és összetett érvelések Összetett érvelések Hosszabb szövegekben vagy beszédekben számos esetben találkozunk összetett érvelésekkel. (Lásd előző dián a 22-es csapdájának

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Tematika - Kedd Tematika - Csütörtök

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Tematika - Kedd Tematika - Csütörtök

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Logika, retorika, dialektika És Te? Tematika Elérési út https://www.filozofia.bme.hu Jegyszámítás Két zárthelyi dolgozat teljesítése. Az érdemjegy megszerzésének feltétele,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 3. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 3. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 3. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Összetett érvelések Hosszabb szövegekben vagy beszédekben számos esetben találkozunk összetett

Részletesebben

Igazolás és/vagy meggyőzés. Az érvelés elemei

Igazolás és/vagy meggyőzés. Az érvelés elemei Igazolás és/vagy meggyőzés Nem minden érvelés! De mi nem? Érvelés és elemzés Érvelések elemzése és értékelése Zemplén Gábor zemplen@filozofia.bme.hu Érvelések elemzése milyen kérdésre keres választ Milyen

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, szeptember 12-19

Érvelések elemzése és értékelése. Érveléselmélet, szeptember 12-19 Érvelések elemzése és értékelése Érveléselmélet, 2011. szeptember 12-19 Mi az érvelés? Az érvelés egy szöveg, melyben állításokat rendezünk el annak érdekében, hogy egy állítással kifejezett álláspontot

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika A RACIONÁLIS VITA Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Forrai Gábor

Részletesebben

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH 1. Mi a különbség a veszekedés és a racionális vita között? 2. Mit nevezünk premisszának a logikában? 3. Mi a hasonlóság és mi a különbség a veszekedés

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érvelés és vita - Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik - Érvekkel általában

Részletesebben

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés I. Igazolás és/vagy meggyőzés Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei Érvelések elemzése milyen kérdésre keres választ Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? Mi az igazsgág? Mi

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Deduktív és induktív érvelések Induktív érvelések értékelése Induktív általánosítások Adatok

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés Érvelések elemzése és értékelése. I. Mi is az az érvelés? Nem minden érvelés! De mi nem?

Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés Érvelések elemzése és értékelése. I. Mi is az az érvelés? Nem minden érvelés! De mi nem? Igazolás és/vagy meggyőzés Érvelés és elemzés Érvelések elemzése és értékelése Érvelések elemzése milyen kérdésre keres választ Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? Mi az igazsgág?

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 10. óra Retorika és logika Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK A vita elemzése: retorika és logika 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7.

Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7. Bevezetés a Formális Logikába Érveléstechnika-logika 7. Elemi és összetett állítások Elemi állítások Állítás: Jelentéssel bíró kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz

Részletesebben

ESSZÉÍRÁS június

ESSZÉÍRÁS június ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék ESSZÉÍRÁS. Készítette: Reich Orsolya. Szakmai felelős: Wessely Anna június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék ESSZÉÍRÁS. Készítette: Reich Orsolya. Szakmai felelős: Wessely Anna június ESSZÉÍRÁS ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 7. óra Érveléstechnika: vitatípusok Racionális vita A vita típusainak manipulálása Csordás Geng Szabó Érveléstechnika Bevezetés, alapfogalmak Vitatípusok Veszekedés Törvényszéki

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

1/50. Teljes indukció 1. Back Close

1/50. Teljes indukció 1. Back Close 1/50 Teljes indukció 1 A teljes indukció talán a legfontosabb bizonyítási módszer a számítástudományban. Teljes indukció elve. Legyen P (n) egy állítás. Tegyük fel, hogy (1) P (0) igaz, (2) minden n N

Részletesebben

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei

1. A matematikai logika alapfogalmai. 2. A matematikai logika műveletei 1. A matematikai logika alapfogalmai Megjegyzések: a) A logikában az állítás (kijelentés), valamint annak igaz vagy hamis voltát alapfogalomnak tekintjük, nem definiáljuk. b) Minden állítással kapcsolatban

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 4. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 4. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 4. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Következtetések két csoportja Különböző állítások különböző erősségű indoklást igényelnek. Annak

Részletesebben

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Vita: adott témakörhöz

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Az informatika logikai alapjai

Az informatika logikai alapjai Az informatika logikai alapjai Várterész Magda DE, Informatikai Kar PTI BSc és informatikatanár hallgatók számára 2017. A logika szó hétköznapi jelentése: rendszeresség, következetesség Ez logikus beszéd

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Feladatonként értékeljük Jártasság a témakörökben Szókincs, kifejezésmód Nyelvtan

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Feladatonként értékeljük Jártasság a témakörökben Szókincs, kifejezésmód Nyelvtan Általános jellemzok EMELT SZINT FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁMOK Bemelegíto beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat egy témakör részletes megbeszélése interakció kezdeményezés nélkül

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érvelés és vita - Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik - Érvekkel általában

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldás

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldás Megoldás 1. Melyik mondat állítás a következőek közül? A: Szép idő van ma? B: A 100 szép szám. C: Minden prímszám páratlan. D: Bárcsak újra nyár lenne! Az állítás olyan kijelentő mondat, melyről egyértelműen

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Feladattípus Értékelés szempontjai Pontszámok Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat: - egy témakör részletes megbeszélése - interakció

Részletesebben

REFLEXIÓ. ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett. Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni?

REFLEXIÓ. ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett. Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni? REFLEXIÓ ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni? - Mavrák Kata 2010.október 27. Beugró házi feladatok Negatívumok: Véleménykifejtés

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ezek a skálák tartalmazzák az értékelés szempontjait,

Részletesebben

Arisztotelesz Kr.e. 350 körül írta logikai műveit, melyek egyrésze elveszett, a többit 300 évvel később

Arisztotelesz Kr.e. 350 körül írta logikai műveit, melyek egyrésze elveszett, a többit 300 évvel később Slide 1 Induktív következtetés Érvelési hibák Ajánlott források: Lakatos László Kutrovátz Gábor Bognár - Forrai Slide Arisztotelesz Kr.e. 350 körül írta logikai műveit, melyek egyrésze elveszett, a többit

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 3. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika Vitatípusok

Érveléstechnika-logika Vitatípusok Érveléstechnika-logika Vitatípusok Érvelés és vita Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik. Érvekkel általában a vitában találkozunk (de nem csak ott). Két ember vitatkozik: Írjuk le

Részletesebben

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Klinikai és Bírósági Alkalmazások Valószínűségszámítási Modellek BREUER-LÁBADY PÉTER

Klinikai és Bírósági Alkalmazások Valószínűségszámítási Modellek BREUER-LÁBADY PÉTER Klinikai és Bírósági Alkalmazások Valószínűségszámítási Modellek BREUER-LÁBADY PÉTER KLINIKAI ALKALMAZÁSOK GYÓGYSZER TESZTELÉS MIK LEHETNEK A PROBLÉMÁK? STATISZTIKAI ALAPKÖVEK GYÓGYULÁSI ESÉLYEK TARTALOM

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 1. rész 1. Általában szeretek egyedül, a magam elképzelése szerint I Igen Nem G dolgozni 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 3. Bosszantanak azok a kis hibák, amiket olykor elkövetek S Igen

Részletesebben

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő A munkaköri,

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2011. november 9-én, szerdán 9 órakor a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

Az óra célja. Az érv fogalmának több értelmezése is elképzelhető. A mai órán éppen ezt, az érv fogalmát igyekszünk körülhatárolni!

Az óra célja. Az érv fogalmának több értelmezése is elképzelhető. A mai órán éppen ezt, az érv fogalmát igyekszünk körülhatárolni! Érveléstechnika Bevezetés: Az érv Az óra célja 1. Megismertetni a hallgatókat az érvelés mesterségének néhány alapvető fogásával. 2. Eszközöket adni érvek minősítésére, szerkezetük feltárására. 3. Nézőpontokat

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Arisztotelész (ie 4. sz) Leibniz (1646-1716) oole (1815-1864) Gödel (1906-1978) Neumann János (1903-1957) Kalmár László (1905-1976) Péter Rózsa (1905-1977) Kijelentés,

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus?

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus? Pöntör Jenõ Szkepticizmus és externalizmus A szkeptikus kihívás kétségtelenül az egyik legjelentõsebb filozófiai probléma. Hogy ezt alátámasszuk, elég csak arra utalnunk, hogy az újkori filozófiatörténet

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2015/2016 1. forduló 1. A keresztrejtvény vízszintes soraiba írja

Részletesebben

Nem teljesen nyilvánvaló például a következı, már ismert következtetés helyessége:

Nem teljesen nyilvánvaló például a következı, már ismert következtetés helyessége: Magyarázat: Félkövér: új, definiálandó, magyarázatra szoruló kifejezések Aláhúzás: definíció, magyarázat Dılt bető: fontos részletek kiemelése Indentált rész: opcionális mellékszál, kitérı II. fejezet

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

a jog és prvilága között Tóth Péter Benjamin Artisjus, kommunikációs vezető

a jog és prvilága között Tóth Péter Benjamin Artisjus, kommunikációs vezető Tudathasadás és együttműködés a jog és prvilága között Tóth Péter Benjamin Artisjus, kommunikációs vezető L Aquila2009 Szeizmológusokpere 2012 Tévesen megnyugtató közlemény kiadása a legsúlyosabb földrengés

Részletesebben

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika IFJÚSÁG-NEVELÉS Nevelés, gondolkodás, matematika Érdeklődéssel olvastam a Korunk 1970. novemberi számában Édouard Labin cikkét: Miért érthetetlen a matematika? Egyetértek a cikk megállapításaival, a vázolt

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika NULLADREND LOGIKA 1. Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Ruzsa

Részletesebben

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés)

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés) Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le "Analitika" című művében, Kr.e. IV. században.

A logika, és a matematikai logika alapjait is neves görög tudós filozófus Arisztotelész rakta le Analitika című művében, Kr.e. IV. században. LOGIKA A logika tudománnyá válása az ókori Görögországban kezdődött. Maga a logika szó is görög eredetű, a logosz szó jelentése: szó, fogalom, ész, szabály. Már az első tudósok, filozófusok, és politikusok

Részletesebben

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus

Ítéletkalkulus. 1. Bevezet. 2. Ítéletkalkulus Ítéletkalkulus Logikai alapfogalmak, m veletek, formalizálás, logikai ekvivalencia, teljes diszjunktív normálforma, tautológia. 1. Bevezet A matematikai logikában az állításoknak nem a tényleges jelentésével,

Részletesebben

I. AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSRŐL

I. AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSRŐL AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSRŐL, AZ ERDEI FERENC KERESKEDELMI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA, A MAKÓI OKTATÁSI KÖZPONT, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TAGINTÉZMÉNYE EREDMÉNYEIRŐL I. AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSRŐL

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Az emelt szintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel

az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel az új Munka Törvénykönyve rendelkezéseivel Összeállította: Szabó Imre, HÖOK elnökségi tag, egyetemi hallgató, PPKE JÁK HÖOK KIOSZ Közreműködtek: Dr. Czuglerné Dr. Ivány Judit ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Pragmatikai és logikai alapok. Első rész A könyv célja, használata 1.2 Elméleti keretek: pragmatika és logika

Tartalomjegyzék. Pragmatikai és logikai alapok. Első rész A könyv célja, használata 1.2 Elméleti keretek: pragmatika és logika Tartalomjegyzék ELSŐ FEJEZET Bevezetés 1.1. A könyv célja, használata 1.2 Elméleti keretek: pragmatika és logika 15 15 17 Első rész Pragmatikai és logikai alapok MÁSODIK FEJEZET A vita 2.1 A vita: megközelítési

Részletesebben

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentéslogika, ítéletkalkulus Kijelentés, ítélet: olyan kijelentő mondat, amelyről egyértelműen eldönthető, hogy igaz vagy hamis Logikai értékek: igaz, hamis zürke I: 52-53, 61-62, 88, 95 Logikai műveletek

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika NULLADREND LOGIKA 3. Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Ruzsa

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés I. Igazolás és/vagy meggyőzés Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei Érvelések elemzése milyen kérdésre keres választ Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? Mi az igazsgág? Mi

Részletesebben

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel A Kaposvári Tavaszi Fesztivál kulturális rendezvényei sorában most már hagyományszerûen szervezett kétnapos Jogi beszélgetések

Részletesebben

A családi háttér és az iskolai utak eltérései

A családi háttér és az iskolai utak eltérései 13 Szanyi-F. Eleonóra A családi háttér és az iskolai utak eltérései Az alábbi cikk első része egy, e folyóiratban korábban megjelent írás (Hiányszakmát tanuló végzős szakiskolások; ÚPSz 211/6) folytatása.

Részletesebben

Matematika Logika

Matematika Logika Matematika Logika 1 Állítások - Kijelentések Az alábbi kijelentő mondatok közül válaszd ki az állításokat! 1. Minden prímszám páratlan 2. Holnap jó műsor lesz a tv-ben. 3. Az óvodában a legszebb lány Veronika.

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve

Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve 5/2013. Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. április 29- i nyílt ülésének jegyzőkönyve Tartalmazza: 5/2013. (V.02.) önkormányzati rendeletet az önkormányzat 2012. évi költségvetésének

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Logika Logika Indukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor a konkrét tapasztalatokra támaszkodva jutunk el az általános fogalomhoz, indukciónak nevezzük. Dedukció: A fogalomalkotásnak azt a módját, amikor

Részletesebben