Érveléstechnika-logika 1. óra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érveléstechnika-logika 1. óra"

Átírás

1 Érveléstechnika-logika 1. óra

2 Logika, retorika, dialektika És Te?

3 Tematika

4 Elérési út

5

6 Jegyszámítás Két zárthelyi dolgozat teljesítése. Az érdemjegy megszerzésének feltétele, hogy a szorgalmi időszakban legalább az egyik zárthelyi eredménye elégtelennél jobb legyen ÉS a pótlási időszak végéig mindkét zárthelyi eredménye (az esetleges pótlások (javítások) után) elégtelennél jobb legyen. 86 % - jeles % jó % közepes % elégséges 0-39 % elégtelen (A végső ponthatárok rögzítése a zh ponthatárok megállapítása mellett történik. A zh-k esetében a csoport legjobbja által elért eredményt fogjuk 100%-nak tekinteni.)

7 Plusz pont szerzési lehetőségek Órai aktív jelenlét: Óra végén az aznapi tananyaggal kapcsolatos kérdést kell helyesen megválaszolni. Maximum: 12X2 pont Vitaóra: vitázó: pont (vitában való részvétel plusz a készülés, pro-kontra érvek összegyűjtése stb. dokumentálása) vitavezető/moderátor: 10 pont döntőbírók/értékelők: 3-5 pont Saját gyűjtésű példák az oktatónak ben.

8 Kahoot! 1. Tölts le a Kahoot! alkalmazást. 2. Ha laptopról dolgoznál írd be a webcímet. 3. Írd be a játékkódot. 4. Írd be a NEPTUN kódod. 5. Válaszolj 4 kérdésre jól az óra végén. 6. Szerezz +2 pontot!

9 Közérdekű A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Facebook oldala: anszek?fref=ts

10 Közérdekű A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék blog oldala:

11 Közérdekű Számít a véleményed! OHV=Oktatás Hallgatói Véleményezése (Neptunkérdőíveken keresztül)

12 Miről lesz szó? Az érveléstechnika tárgya A vita fogalma A vita típusai: veszekedés, törvényszéki tárgyalás, üzleti tárgyalás, racionális vita A vita célja és eszközei Erősség, hatásosság

13 Vita és érvelés Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik. Érvekkel általában a vitában találkozunk (de nem csak ott). Két ember vitatkozik: Írjuk le ezt a jelenséget! Mi történik? Milyen célból vitatkoznak? Mi a jelentősége a vitának? Hogyan vitatkoznak? Miért hagyják abba?

14 A viták elemzése A vitákat számos nézőpontból vizsgálhatjuk: pszichológiai (Mi motiválta a vitatkozókat a vitára? Mit éreztek a vita közben?) szociálpszichológiai (Mi a szerepe a vitáknak a társas kapcsolatokban?) szociológiai (Milyen érdekei voltak a vitázóknak? Mik a vita intézményi és társadalmi feltételei?) érveléstechnikai (A vitázó felek nyelvi megnyilatkozásait vizsgáljuk)

15 Mi a vita? Videók: Monty Python Argument Clinic, Holló Színház

16 Mi a vita? A vita egy verbális konfliktus-szituáció: nézetek, álláspontok, érdekek és érzelmek ütközése. Milyen mértékben jelenik meg benne a racionalitás és az érzelem? A meggyőződés, amely az embert racionális szempontból az álláspontjához fűzi, rendszerint egyben érzelmi viszonyt is jelent. Szeretjük a gondolatainkat, mi találtuk ki, büszkék vagyunk rájuk. Ha már egyszer nyilvánosan kiálltunk mellette, ciki lenne, ha kiderülne, hogy hamis... A racionalitás és az érzelem különböző súlyokkal, de mindig jelen vannak.

17 Érvelés Nyilvánvaló, hogy az érveléstechnika érvekkel, érvelési helyzetekkel foglalkozik. De mik azok az érvek? Aki érvel, az bizonyítékokat, indokokat hoz fel állításának elfogadása mellett. Nem minden állításunk nyilvánvaló, éppen ezért van szükség magán az állításon túl még további indokokra, bizonyítékokra. Az érvelés egy állítás további állításokkal történő megalapozása. Az érvelés általában a meggyőzéssel kapcsolódik össze: azért érvelünk, hogy meggyőzzünk valakit (vagy önmagunkat) egy állítás igazságáról.

18 Jó érvek és rossz érvek A rossz és jó érvek egyaránt indokokat tartalmaznak. Amikor azt mondjuk: ez nem érv azzal azt fejezzük ki, hogy az érv nagyon gyenge, más szóval nem fogadjuk el a felhozott indokokat az igazolni kívánt állítás mellett. Sokszor valóban hibás, rossz érvekkel találkozunk. Ám a hétköznapi intuícióink időnként csalnak. Ezért van szükség érveléstechnikára-logikára, hogy megbízható módszer alapján, megalapozottan tudjuk az érveket értékelni, és eldönteni melyik jó és melyik nem.

19 Mire jó az érveléstechnika? Akár az a célunk, hogy meggyőzőek legyünk, nyerjünk egy vitában, akár az, hogy a helyes álláspontot megtaláljuk, a sikerünk attól függ, hogyan érvelünk. Az érveléstechnika módszereket és eszközöket ad arra, hogy felismerjük a viták során felmerülő érvelési hibákat, és megkülönböztessük a jó és rossz érveket egymástól. Továbbá segít abban, hogy ezeket az ismereteket készség szinten alkalmazzuk.

20 Az érveléstechnikai nézőpont Az érveléstechnika azt vizsgálja, hogy: a felek milyen álláspontot képviselnek? az álláspontok védelmére milyen nyelvi eszközöket használnak? Ezek a nyelvi eszközök milyen mértékben lehetnek sikeresek az adott vitatípus célja tekintetében?

21 1. Veszekedés Heves indulatok, agresszív, személyeskedő támadások. A cél legyőzni, kikészíteni, megalázni a másikat, illetve levezetni a feszültséget. Az észérveknek alig van szerepük. Minden (nyelvi) eszköz felhasználható a cél eléréséhez Példa: Férfi és nő közti féltékenység jelenet. A munkahelyen felbosszantott szülő hazamegy, és valami apróság miatt leszidja gyermekét, ezzel vezeti le a feszültséget.

22 A veszekedés 1. Kiinduló konfliktus: érzelmi feszültség. 2. Eszközök: a személy támadása, illetve bármilyen verbális eszköz. 3. Célja: a feszültség levezetése a vitapartner legyőzése vagy kikészítése által. 4. Hatás, következmény: rövid távú, ismétlődő konfliktus.

23 2. Törvényszéki tárgyalás típusú vita A vitatkozó felek nem egymást akarják meggyőzni, hanem a vitában nem résztvevő harmadik felet (hallgatóságot) akarják megnyerni. A harmadik fél a döntőbíró, ő dönti el, ki nyerte a vitát. A vitatkozók célja ezt a harmadik felet a maguk pártjára állítani. A vitatkozók nyerni akarnak, az észérvek mellett manipulálnak, személyeskednek, és minden megengedett retorikai eszközt bevetnek.

24 A törvényszéki tárgyalás Példák: Ügyész és ügyvéd vitája az esküdtszék / megnyerése érdekében. bíró De vannak más esetek is: Két politikus televíziós vitája. Ők nem a másikat akarják meggyőzni arról, hogy szavazzon rájuk, hanem a nézőket. A rivalizáló reklámok célja a nézők megnyerése. Egy értekezleten ketten alternatív javaslatokkal állnak elő, céljuk a főnök megnyerése.

25 Törvényszéki tárgyalás típusú vita 1. Kiinduló konfliktus: rivalizálás. 2. Eszközök: Minden, a dramaturgia szabályai szerint megengedett eszköz. 3. Célja: A semleges fél meggyőzése, jóindulatának elnyerése. 4. Hatás, következmény: Amíg a döntéshozó rendelkezik a büntetéshez vagy jutalmazáshoz szükséges hatalommal.

26 3. Üzleti tárgyalás típusú vita A vitázó feleket az érdekek vezetik. A vita során alkudoznak. Az alkudozás során bizonyos előnyök fejében bizonyos engedményeket tesznek. Az igazolás, bizonyítás, az álláspontok igazsága itt sem lényeges. A vita célja a jó üzlet : mindkét fél számára legelőnyösebb kompromisszum (max. nyereség, min. veszteség).

27 Üzleti tárgyalás 1. Kiinduló konfliktus: érdekütköztetés. 2. Eszközök: alkudozás. 3. Célja: Az érdekkülönbség valamilyen mértékű feloldása a felek számára elfogadható kompromisszummal. 4. Hatás, következmény: A veszekedésnél hosszabb távú meggyőzés. Addig áll fenn, amíg a kompromisszum. Példák: Üzleti tárgyalás. Anya és lánya közti alkudozás arról, elmehet-e a gyerek diszkóba.

28 Alkudozás Videó: Brian élete

29 4. Racionális vita A vitatkozó feleknek eltérő (egymásnak ellentmondó) álláspontjuk van. Közösen elfogadott indokokat, bizonyítékok alapján akarja partnerével elfogadtatni. Szeretnék a másikat meggyőzni, de a végső soron a vita az igazság kiderítéséről szól. Arról, hogy az adott kérdésben mi a helyes (a legmegalapozottabb, a legvalószínűbb) álláspont. A racionális vita segít dönteni abban, mi a helyes álláspont.

30 Véleménykülönbség és igazság Racionális vita A racionális vitában egyedül az számít, mennyire megalapozott az adott álláspont. A vitapartner meggyőzése, a másik álláspontjának megváltoztatása nem feltétele az eredményes racionális vitának. A helyes álláspont kialakítása nem feltételezi a véleménykülönbség feloldását. A cél nem a győzelem! Sokszor nem sikerül a véleménykülönbségeket feloldani, de ekkor is tanulhatunk a vitából: világosabban látjuk saját álláspontunk gyengéit és erősségeit, látjuk, melyek a lehetséges ellenvetések, problémák. Ez fontos abból a szempontból, hogy az igazsághoz közelebb kerüljünk.

31 Racionális vita 1. Kiinduló konfliktus: véleménykülönbség. 2. Eszközök: bizonyítás és kritika kizárólag érvelések segítségével. 3. Célja: Az igazság kiderítése, a helyes álláspont kialakítása. (De egyáltalán nem cél a győzelem és a véleménykülönbség minden áron történő feloldása.) 4. Hatás, következmény: Internalizált vélekedés. Esély az adekvát döntés meghozására.

32 A vita típusai Vitatípus Kiinduló konfliktus Eszköz Cél Következmény Veszekedés Érzelmi, morális, anyagi konfliktus Személy támadása, megfélemlítés. A másik legyőzése, feszültség levezetése Rövid távú, ismétlődő konfliktus, nem optimális döntéshozatal. Tárgyalás Érdekütközés, anyagi konfliktus Alkudozás. A másik érdekeit szem előtt tartó kooperatív egyezkedés. Az érdekkülönbség feloldása, mindenki számára elfogadható kompromisszummal. Veszteség minimalizálása, nyereség maximalizálása. A veszekedésnél hosszabb távú meggyőzés. Addig áll fenn, amíg a kompromisszum. Törvényszéki tárgyalás Rivalizálás, érzelmi, morális, anyagi konfliktus. Aktuális dramaturgia szabályozza. Lehet kötöttebb (TV vita, bíróság), kötetlenebb (3. személy előtt spontán) 3. fél jóindulatának elnyerése, 3. személy meggyőzése másokra vonatkozó döntéssel, ítélettel. Addig terjed, amíg a döntéshozó rendelkezik a büntetéshez vagy jutalmazáshoz szükséges hatalommal Racionális vita Vélemény-különbség, ismerethiány Bizonyítás és kritika, jó minőségű, helytálló vagy plauzibilis érvekkel. Az igazság kiderítése, a véleménykülönbség feloldása, optimális, a valóságot célzó döntés. Internalizált vélekedés. Esély az adekvát döntés meghozására

33 A vitatípusok mint ideális esetek A vitatípusok a gyakorlatban többnyire nem jelennek meg tiszta formájukban. A kategorizálás ideális esetekről szól. Példa: Egy tudós egy tudományos vitában védi az álláspontját, akkor racionális vitát folytat. De érdekei fűződnek ahhoz, hogy álláspontját elfogadtassa (ha túl gyakran téved, akkor nem jut előre a tudományos pályán). Érzelmi elkötelezettségek is vezetik (kedves számára a gondolat, okosnak hitte magát, amikor kitalálta stb.). A vita több szakaszból állhat, amelyek eltérő típusok jellegzetességeit foglalhatják magukba. Egy szakaszon belül is több típus jellegzetessége is megjelenhet. Példa: Anya és lánya alkudozik arról, hogy elmehessen-e a lány koncertre. Belép az apa mint harmadik fél, innentől törvényszéki tárgyalás lesz a vitából.

34 A vita mint konfliktusmegoldási eljárás Másodlagos célok minden vitában előfordulhatnak (pl. racionális vitában is lehet cél a másik meggyőzése) Közös pont, hogy minden vita egyfajta konfliktusmegoldási eljárás. Minden vitában létezik a kiinduló konfliktus, és a vitát egy domináns cél határozza meg. A veszekedéssel az érzelmi konfliktusainkat próbáljuk rendezni, a törvényszéki tárgyalás során a rivalizáló felek közti választást oldjuk meg, a tárgyalás során érdekütköztetést oldunk fel, a racionális vitában el akarjuk dönteni, mi a helyes álláspont. A vitában szereplő nyelvi megnyilvánulásokat mindig az adott vitatípus célja szempontjából kell értékelni.

35 A vita manipulálása Egy család gépkocsival utazik. A feleség friss jogosítvánnyal vezet, a férj folyton kritizálja Feleség: Akkor itt jobbra fordulok! Férj (ingerülten): De miért hármasban veszed a kanyart? Miért nem váltasz vissza kettesbe? Nem így kell kanyarodni! Ez dilettantizmus! Ezt mindenki tudja! Egy jogosítvánnyal rendelkező normális sofőr nem így vezet! Vagy tagadod? Úgy gondolod, hogy normális dolog így venni be a kanyart?

36 A vita típusának manipulálása A férjnek minden bizonnyal önmagában tekintve igaza van abban, hogy egy kereszteződésben vagy éles kanyarban nem a hármas sebességfokozatban kell kanyarodni egy személygépkocsival. Tehát ez az állítása: Nem így kell kanyarodni egy helyes álláspontnak tekinthető. Másrészt viszont jócskán eltúlozza a dolog jelentőségét és igen sértő módon viselkedik. A férj tehát veszekedést kíván kezdeményezni, ám mindezt úgy teszi, hogy a helyes álláspontot hangsúlyozza ki. Látszólag tehát a helyes álláspont érdekli, de valójában a feszültségét akarja levezetni. A vita azonban mégsem racionális vita, hanem veszekedés.

37 A vita típusának manipulálása A férj ebben az esetben manipulálja a vitát: látszólag racionális vitát kezdeményez, valójában csak veszekedést. A vita manipulálása: Az egyik vitára jellemző cél elérésének az érdekében megpróbáljuk a vitát más típusúnak álcázni a vitapartner vagy a hallgatóság előtt. Többnyire tényfeltárásnak álcázzuk veszekedési szándékunkat vagy rivalizálásunkat. Azonban fordított eset is előfordul: sokszor a vitapartner helyes álláspontra törekvését úgy állítjuk be, mint ha pusztán veszekedést akarna provokálni velünk szemben.

38 Példa: Racionális vitát veszekedésként felfogni Férj: Meg kellene beszélnünk a kiadásokat. Szerintem kicsit kevesebbet kellene költened a bevásárlás folyamán! Ha a kiadásokat nem csökkentjük, a végén a számlabefizetések kerülnek veszélybe! Beszéljük meg, hogy mennyit költhetünk egy hónapban! Feleség: Dehogy beszéljük meg! Úgy is tudom, hogy csak az én úgynevezett pazarló, költekező életmódomat akarod ostromolni! Én ebből viszont nem kérek! Mi történt? Összevesztél valakivel?

39 Miért manipuláljuk a vitát? 1. Ezzel egyrészt jelentős előnyre tehetünk szert ahhoz, hogy valódi céljainkat sikerre vigyük. 2. Megnehezítjük partnerünk számára, hogy védekezzen, és saját célját velünk szemben sikerre vigye. Még nehezebb helyzetbe kerül a vitapartner, ha ráadásul elméletben még igazunk is van (pl. hármas sebességben kanyarodni tényleg nem helyes)

40 De mit tehet a másik fél? Ha nem vesszük észre, milyen típusú vitában vagyunk, jelentős hátrányban leszünk a vita folyamán. A legjobb, amit tehetünk: Ha észrevesszük, hogy manipulált vitában vagyunk, tegyük világossá a manipuláció tényét, és semmiképp se kezdjük bele a manipulált vitába!

41 Mit tehettek volna a példákban szereplők? Példa1: Elismerem, igazad van, kettesben kell kanyarodni, de te meg azt lásd be, hogy eltúlzod ezt a dolgot. Talán veszekedni akarsz? Nem hiszem, hogy ez lenne a legjobb módja az autóvezetés tanításának. Példa2: Még ha igaz is, hogy gyakran veszekszünk, most akkor is ezt értelmesen kell megbeszélnünk. Amit mondtál, nem változtat azon a tényen, hogy ha nem beszéljük meg a kiadásokat, akkor veszélybe kerül a gyerek továbbtanulása is, és ezt te sem akarhatod.

42 A vita célja A vita eszközeit a vita célja határozza meg! Nyilvánvaló, hogy a különböző célokat, a célnak legmegfelelőbb eszközökkel szolgálhatjuk sikeresen! Ezért az eltérő célok eltérő eszközöket igényelnek! Ami az egyik vitatípus esetében elfogadható, sőt célszerű, az a másik vitatípus keretei között súlyos hibának számíthat!

43 A vita célja és eszközei Ha pl. a célunk a harmadik fél jóindulatának az elnyerése tehát törvényszéki tárgyalást folytatunk akkor célunkat elősegíthetik olyan, pszichológiai szempontból meggyőzőnek, hatásosnak tűnő érvek is, amelyek a helyes álláspont kialakítása szempontjából gyengének bizonyulnának. Máskor, ha a célunk elsősorban a helyes álláspont kialakítása, akkor nem csak partnerünket, de saját magunkat is becsapjuk, ha ennek a célnak az érdekében nem megfelelő eszközöket alkalmazunk: manipulálunk, hangzatos retorikai elemeket használunk, a győzelem érdekében tudatosan csúsztatunk stb.

44 Erősség vs. hatásosság Mikor jó egy érv? Többféle értelemben beszélhetünk arról, hogy egy érv jó. 1. Hatásos: Vagyis akkor jó egy érv, ha meggyőz bennünket az adott álláspont igazságáról, ha sikerül rávennie minket arra, hogy elfogadjuk az adott állítást. 2. Erős: Ha további állítások megalapozzák, megfelelően megindokolják a védeni kívánt álláspontot. Vagyis ha ezekből a további állításokból tényleg jogosan lehet a védeni kívánt álláspontra következtetni.

45 Erősség vs. hatásosság Az érv hatásossága függ attól, hogy kiket akarunk meggyőzni. A hatásosságról mindig csak egy adott célközönség tekintetében beszélhetünk. Ugyanaz az érv lehet, hogy hatástalan egy tudományos vitában, de meggyőzheti a laikusokat. Egy érvelés hatásossága azt jelenti, hogy milyen eredménye van egy adott érvelésnek a célközegben. Ezzel szemben az érv erőssége nem függ attól, ki kit próbál meggyőzni. Csak attól, hogy a premisszák megalapozzák-e a konklúziót.

46 Az érvelések elemzésekor milyen kérdésre keressük a választ? Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? Milyen területek foglalkoznak ezzel a szemponttal? Az érveléseket milyen szempontból vizsgálják? ERŐSSÉG Mi az igazság? Mi a helyes álláspont? Mi a jól védhető álláspont? igazolás formális és informális logika, egyéb argumentációelméletek normatív, kontextusfüggetlen HATÁSOSSÁG Mit tegyek, cselekedjek? Hogyan döntsek, válasszak? attitűdváltozás (intenzitásváltoztatás, létrehozás, megváltoztatás +/-) logika illetve retorika, marketing, meggyőzéspszichológia általában deskriptív, kontextusfüggő

47 Racionális vs. törvényszéki vita A racionális vitában csak az érvek erőssége számít. De egy törvényszéki tárgyalás típusú vitában inkább a hatásosság. Az érvek erősségét a logikai ismereteink segítségével tudjuk eldönteni. Azonban a meggyőzés és az erős érvelés nem zárja ki egymást! A legjobb kombináció: a saját álláspontunk erős, de ugyanakkor leghatásosabb képviselése egy vitában (optimális eset, erre kell törekedni).

48 Dr. Csont epizódrészlet (1. évad, 8. rész) Szereplők: Dr. Brennan (Bones): törvényszéki antropológus, a vád szakértője Booth ügynök: FBI nyomozó Ügyész Tanácsadó Védőügyvéd Michael Stires: a védelem szakértője Maggie Schilling: az áldozat Mary és Scott Costello: a vádlottak

49 I. Felkészítés a tárgyalásra Ügyész: Átnéztem a megállapításait, azt hiszem, jók az esélyeink. Tanácsadó:De az esküdtek nem szeretik. Láttam már tanúskodni, Dr. Brennan. Hideg és távolságtartó. ( ) Arrogánsnak tűnhet. Ezen kívül ne hemzsegjen a vallomása szakszavaktól. Dr. Brennan: Szakértő tanú vagyok, legalább harminc ügyben szerepeltem már.

50 I. rész folytatás Tanácsadó: De az ellenfél legtöbb szakértője pont ilyen száraz és unalmas. Nem tudom, találkozott-e a védelem szakértőjével Stires professzor igen nyílt, sármos és remekül néz ki. Az esküdtek imádni fogják. Dr. Brennan: Ez itt nem bájolgási verseny. Adatokat és tényeket tárunk az esküdtek elé.

51 I. rész folytatás Tanácsadó: Most ugye csak viccel? ( ) Dr. Brennan: Mary és Scott Costello ölte meg Maggie Schillinget, a tudományos bizonyítékok is erre utalnak, ez elég kell, hogy legyen. Tanácsadó: Ez nem elég.

52 II. A tárgyaláson Dr. Brennan: A kocsonyás anyag lebomlott emberi szövet volt, melyet a tömegspektrométerrel máj- és veseszövetekként azonosítottunk. Az áldozat májában észlelt hydromorphin szint 8.4-es volt, a vesében pedig 6.6-os. A két említett szerv esetében 7.7 és 5.2 a biztosan halálos szint. Ügyész: Mi okból adhattak az áldozatnak ilyen drogot? Dr. Bennan: A jobboldali proximális laterális humerusban fellépő perioszteális reakció megfelelt egy megkötözött egyénnek. A csuklószorító bilincsek továbbá, figyelembe véve a tiroidális rendellenességet, okozhatták a radius és az ulneus disztális elülső részén észlelt és leírt elváltozásokat. Ügyész: A csontjai azért törtek el, mert megpróbálta kiszabadítani magát. Dr. Brennan: Igen, én is pontosan ezt mondtam.

53 III. A tárgyalás szünetében Dr. Brennan: De hát alátámasztottam! Booth ügynök: Igen, csak nagyon tudományosan. Tanácsadó: Semmiben sem hallgatott a tanácsaimra. Olyan volt a tanúk emelvényén, mint valami robot. Belehalt volna, ha közérthetően beszél? ( ) Dr. Brennan: Mióta mellékesek totálisan a valós tények? Tanácsadó: Semmi bajom a tényekkel, ha az esküdtszék is képes megérteni.

54 III. rész folytatás Dr. Brennan: De hát alábecsüli az intelligenciájukat! Tanácsadó: Maga meg az ébren maradási képességüket. Ha ez a két szadista állat megússza, az magának köszönhető. Dr. Brennan Booth-nak: Mi van, te is egyetértesz vele? ( ) De hát egyértelmű voltam! Vagy szerinted nem? Booth: Többnyire. De néha egy kicsit nehéz volt követni. Dr. Brennan: Hogy érted ezt? Mikor? Booth: Hát amikor beszéltél. Nézd, tudom, hogy fontos neked az ügy. Láttasd be velük is.

55 IV: Újra a tárgyaláson Védelem szakértője (Stires professzor): Tapasztalataim szerint a hydromorphint inkább használják kábítószerként, mint fájdalomcsillapításra. Védő: Megmagyarázná ezt? Védelem szakértője: Nos, igyekszem nem telepakolni a magyarázatot szakszavakkal, de azért érthetően mondani. ( ) Azok, akik fájdalmat szeretnének csillapítani, nem szedik tovább a szert, ha elmúlt a fájdalom, ehhez pedig elég egy átlagos dózis is. A drogosok már most érzelmi fájdalmakat próbálnak elnyomni, ami azt jelenti, hogy addig szedik a szert, amíg bármit is éreznek. Ezért hajlamosak a túladagolásra, akárcsak Maggie Schilling.

56 IV. rész folytatás Dr. Brennan (halkan) az ügyésznek: Ez így pontatlan. Néha az intenzív krónikus fájdalom sem csillapul az ilyen szerektől. Védő: Mit gondol Dr. Brennan azon állításáról, hogy a fájdalom azzal függött volna össze, miszerint a lány sokáig volt megkötve? Védelem szakértője: Nos, Costelloék már elismerték, hogy Maggie Schillingen az egyébként szokatlan szexuális játék részeként volt bilincs. Abban Dr. Brennan is egyetért, hogy Maggie Schillingnek hyperpara illetve köznapian szólva pajzsmirigy problémái miatt gyengék volta a csontjai. E mögött nem kell holmi megkötözést sejteni. Teljes tisztelettel korábbi diákom, Dr. Brennan iránt, ilyenkor nem tudom megérteni, miért lett törvényszéki antropológus. Figyelmen kívül hagyott minden tényt, ami nem illett bele a prekoncepciójába

57 IV. rész folytatás Védő: Ön vitába szállna Dr. Brennan adataival? Védelem szakértője: Nos, a doktorok néha a legegyszerűbb helyzetet is túlbonyolítják az adataikkal. Én is az vagyok, mégis alig tudom követni. Ez az ügy igazi emberekről szól, nem holmi érthetetlen szakmai zsargonról. Nem hiszem, hogy a vádlottakat csupán azért kellene elmarasztalni, mert Dr. Brennan okos szöveget mondott. (A bíró elmarasztalja a szakértőt)

58 V. A tárgyalás 2. napja Dr. Brennan: Csakis hosszantartó erőlködés, nem pedig szexuális játék okozhatott az említetthez hasonló szakadást a csont disztális részén lévő gasztrikus Ügyész: Tehát köznapi értelemben szólva? Dr. Brennan: Az izom elszakadt. Ügyész: Megrántotta magát Dr. Brennan: Mivel nem tudott mozogni. Ügyész: Megkötözték.

59 V. rész folytatás Dr. Brennan: Igen, az ilyen jelenséget összefüggésében kell kezelni. Az ileumon jelentkező gyulladás, a csuklónál észlelt töréses nyomok ( ) Maggie Schilling számomra valóságos személy. A fájdalom, amit érzett, igazi volt. A csípőjét felmarta a fertőzés, mert az oldalán hevert. Persze, ahogy Dr. Stirus mondta, ehhez a betegség is hozzájárulhatott, ha kiragadjuk az összefüggésből. De Maggie Schillinget nem törhetjük így szét, apró darabokra. Élő ember volt, aki a szabadulásért küzdött. A csuklója eltört, úgy igyekezett a bilincsből szabadulni. A bokacsontjai azért préselődtek egymáshoz, mert a lábát összekötötték. Az oldalát, a csípőjét és a vállát apránként falta fel a fertőzés. Minél jobban küzdött, annál jobban fájt neki. Ezért nyomták tele drogokkal, hogy elhallgattassák. Annyit kapott, amibe már belehalt. Ezeket a tényeket nem hagyhatják figyelmen kívül, csak mert azt gondolják, hogy unalmas vagy ellenszenves vagyok, mert nem én számítok. Az sem számít, mit érzek. Itt csakis ő számít. Csak Maggie számít.

60 Egres Dorottya

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érvelés és vita - Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik - Érvekkel általában

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra Elek Nikolett, Zemplén Gábor nikolett.elek@filozofia.bme.hu zemplen@filozofia.bme.hu Miről lesz szó? Az érveléstechnika tárgya A vita fogalma A vita típusai: veszekedés,

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra Érvelési és meggyőzési készségek 1. óra Elek Nikolett, Zemplén Gábor nikolett.elek@filozofia.bme.hu zemplen@filozofia.bme.hu Tartalom Teljesítési feltételek, követelmények A félév menete Közérdekű információk

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Tematika - Kedd Tematika - Csütörtök

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Tematika - Kedd Tematika - Csütörtök

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 1. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Miről lesz szó? Az érveléstechnika tárgya A vita fogalma A vita típusai: veszekedés,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika Vitatípusok

Érveléstechnika-logika Vitatípusok Érveléstechnika-logika Vitatípusok Érvelés és vita Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik. Érvekkel általában a vitában találkozunk (de nem csak ott). Két ember vitatkozik: Írjuk le

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 1. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu KÖZÉRDEKŰ A Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Facebook oldala: https://www.facebook.com/bmefilozofiaestudomanytortenett

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 7. óra Érveléstechnika: vitatípusok Racionális vita A vita típusainak manipulálása Csordás Geng Szabó Érveléstechnika Bevezetés, alapfogalmak Vitatípusok Veszekedés Törvényszéki

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika A RACIONÁLIS VITA Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Forrai Gábor

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok Bevezetés: vitatípusok, tárgyalási dimenziók, tartalom-folyamat-kapcsolat, belépési pont és sikerkritérium Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete,

Részletesebben

REFLEXIÓ. ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett. Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni?

REFLEXIÓ. ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett. Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni? REFLEXIÓ ZH-k: miért kaptam kevés pontot? - Elek Nikolett Beugró házi feladatok: miért fogok legközelebb kevés pontot kapni? - Mavrák Kata 2010.október 27. Beugró házi feladatok Negatívumok: Véleménykifejtés

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra Érvelési és meggyőzési készségek 2. óra http://www.filozofia.bme.hu/ Tréningek és megfigyelési naplók Egyszóval sikeresnek értékelem ezt a légzéstechnikához kötött három gyakorlatot és megvalósításukat.

Részletesebben

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei A racionális vita célja és eszközei A racionális vita célja: a helyes álláspont kialakítása (a véleménykülönbség feloldása). A racionális vita eszköze: bizonyítás

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek

Érvelési és meggyőzési készségek Érvelési és meggyőzési készségek 2. Óra (leszel?) http://www.filozofia.bme.hu/ Készég-kompetencia-fejlődés (gondold végig erősségeid, céljaid!) Kulcsfogalmak (tartalom) Érvelés,

Részletesebben

Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2.

Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2. Érvelés és Vita Érveléstechnika-logika 2. Miről lesz szó? Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete, rekonstrukciója Konklúzió: hogyan találjuk meg? Premisszák:

Részletesebben

Az érv fogalma és felépítése. Érveléstechnika-logika 2.

Az érv fogalma és felépítése. Érveléstechnika-logika 2. Az érv fogalma és felépítése Érveléstechnika-logika 2. Miről lesz szó? Érvelés, érv fogalma. Érvelés elemei: premisszák, konklúziók. Konklúzió: hogyan találjuk meg? Premisszák: hogyan találjuk meg? Érvelések

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 1. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érvelés és vita - Az érveléstechnika az érvelések vizsgálatával foglalkozik - Érvekkel általában

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 11. óra Tárgyalástechnikai alapok Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Bevezetés a tárgyalástechnikába Mi a tárgyalás? Mikor tárgyaljunk, mikor ne? Belépési és kilépési pontok A tárgyalás

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 10. óra Retorika és logika Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK A vita elemzése: retorika és logika 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH 1. Mi a különbség a veszekedés és a racionális vita között? 2. Mit nevezünk premisszának a logikában? 3. Mi a hasonlóság és mi a különbség a veszekedés

Részletesebben

Dialektika. Érveléselmélet, április 18.

Dialektika. Érveléselmélet, április 18. Dialektika Érveléselmélet, 2018. április 18. Hogyan jutottunk el eddig az érvelésekhez? Első út: a retorika útja Érvelés: egy konkrét helyzetben, adott közönség számára megfogalmazott egyoldalú kommunikációs

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Racionális vita, mint érvelési helyzet A racionális (érvelő) vitát tekinthetjük az érvelési alaphelyzetnek.

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Dialektika. Érveléselmélet, november 9.

Dialektika. Érveléselmélet, november 9. Dialektika Érveléselmélet, 2015. november 9. Hogyan jutottunk el eddig az érvelésekhez? Első út: a retorika útja Érvelés: egy konkrét helyzetben, adott közönség számára megfogalmazott egyoldalú kommunikációs

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 1. óra

Érveléstechnika-logika 1. óra Érveléstechnika-logika 1. óra Tematika - Kedd Tematika - Csütörtök Elérési út http://filozofia.bme.hu/ A KV1-et keresd! Videótárhely https://www.mediafire.com/folder/l2y8ghblbl 5bx/Videos Jegyszámítás

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Érvelés, érv fogalma Érvek értékelése: erősség vs. hatásosság Érvelések szerkezete, rekonstrukciója

Részletesebben

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Nyomtatás Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122 Csernus Edit Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor Engedélyszám: K000122 Szakmai küldetésem Hihetetlen módon felgyorsult világban élünk, ahol a folyamatos helytállás sorra hozza magával a

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 12. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

Emberi emlékezet. Ősz

Emberi emlékezet. Ősz Ősz 2013 Miért felejtünk, és néha miért vagyunk képtelenek felejteni? A kurzus túlmegy a Miért rossz a névmemóriám? szintű általános kérdéseken. A félév során azt járja körül, hogy mi minden tekinthető

Részletesebben

Tudomány, tudományellenesség, áltudomány

Tudomány, tudományellenesség, áltudomány Tudomány, tudományellenesség, áltudomány Bevezető: Információk, tematika és néhány nyugtalanító kérdés A tárgy adatai, a teljesítés feltétele Tudomány, tudományellenesség, áltudomány BMEGT41A028 szabadon

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Levező tagozat MESTERSZAK

PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Levező tagozat MESTERSZAK PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Levező tagozat MESTERSZAK Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ A SIKER ALAPJA 1. FELKÉSZÜLÉS 1. Meg kell határozni az elérendő célt

Részletesebben

Társadalmi és vizuális kommunikáció

Társadalmi és vizuális kommunikáció Nyomtatás Társadalmi és vizuális kommunikáció Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 3. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 3. óra

Érveléstechnika-logika 3. óra Érveléstechnika-logika 3. óra Az előző rész tartalmából Attitűdtárgy Attitűdtárgy Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán keresztül el lehet érni: Érzelmi (affektív)

Részletesebben

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés

I. Igazolás és/vagy meggyőzés. Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei. Ismétlés 2: Érvelési forma. Ismétlés 1: Deduktív érvelés I. Igazolás és/vagy meggyőzés Érvelés és elemzés A deduktív logika elemei Érvelések elemzése milyen kérdésre keres választ Milyen cél alapján? / Mit tekint az érvelések funkciójának? Mi az igazsgág? Mi

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak I. Az alábbi kérdések esetében jelöljétek meg a helyes választ. 1. Létezik halálbüntetés Romániában? a) Igen, de csak nagyon súlyos bűncselekményekért. b) Nem, semmilyen

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan

Felelősen, egészségesen, biztonságosan Felelősen, egészségesen, biztonságosan Előadó: Geskó Sándor elnök Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete www.konszenzus.org e-mail cím: konszenzusbp@konszenzus.org Telefonszám: 1/335-6463 Cselekedeteink

Részletesebben

Bevezetés. Információk, tematika és néhány nyugtalanító kérdés

Bevezetés. Információk, tematika és néhány nyugtalanító kérdés Bevezetés Információk, tematika és néhány nyugtalanító kérdés Az óra tematikája I. Általános információk II. Nyugtalanító kérdések először III. A tudomány IV. Nyugtalanító kérdések másodszor V. Tematika

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ezek a skálák tartalmazzák az értékelés szempontjait,

Részletesebben

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Közösségek és célcsoportok konstruálása. dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Mottó: Az emberek úgy viszonyulnak a hétköznapi világ jelenségeihez, amilyennek

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Vita: adott témakörhöz

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Esszék

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 5. óra

Érveléstechnika-logika 5. óra Érveléstechnika-logika 5. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Keretezés, framing 2 Keretezés,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika. 6. óra

Érveléstechnika-logika. 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing 2 Keretezés A framingnél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre a kommunikátor

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18 Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai Osváth Viola 2012. szeptember. 18 Szociálpszichológia Az egyén és a társadalom kapcsolatát ragadja meg Társas lény Fontos szerepe a társaknak Festinger:

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2 MIÉRT LESZ HASZNOS?

Részletesebben

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep Egyéni fejlődési utak Mindenki társadalma, mindenki iskolája tanári kompetenciák A tanári szerep A tanári szerep - 1980 kognitív pszichológia, (Berliner n/a) Az újonc szerep 1 év megfontoltság racionális,

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Pszichológus etika II. Egy szentélybe lép be a lélekkel foglalkozó ember, amikor a másik ember lelkén kopogtat. I. A dilemma fogalma II. A dilemma felbukkanása III. Nem minden dilemma etikai dilemma IV.

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Az emelt szintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Tudomány, tudományellenesség, áltudomány

Tudomány, tudományellenesség, áltudomány Tudomány, tudományellenesség, áltudomány Bevezető: Információk, tematika és néhány nyugtalanító kérdés A tárgy adatai, a teljesítés feltétele Tudomány, tudományellenesség, áltudomány BMEGT41A028 szabadon

Részletesebben

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy MEDIÁCIÓ Dr. Vajna Virág - mediátor MI A KONFLIKTUS? Kenneth Boulding meghatározása szerint a konfliktus összeütközést jelent emberek, vagy emberek csoportjai között. Akkor lép fel, amikor olyan célokat

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok A pozícióvédő tárgyalási modell, ellenségeskedés, rivalizálás Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Órai példafeladat

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Összehasonlítások hibái

Összehasonlítások hibái Összehasonlítások hibái Kiegészítő anyag BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Összehasonlítások Az összehasonlítás alapkérdése: a lehetőségek közül melyik a legjobb egy

Részletesebben

ÜZLETI RETORIKA. Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem

ÜZLETI RETORIKA. Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem ÜZLETI RETORIKA Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem Vázlat 1. Az üzleti retorika fogalma a) A retorika b) Az üzleti kommunikáció c) Az üzleti retorika 2. Az üzleti retorika

Részletesebben

Fontosabb tudnivalók. Számonkérés és értékelés 2013.02.13. Kis- és középvállalkozások finanszírozása

Fontosabb tudnivalók. Számonkérés és értékelés 2013.02.13. Kis- és középvállalkozások finanszírozása Kis- és középvállalkozások finanszírozása Fazekas Tamás 1. és 2. szeminárium 2012/13. tavaszi félév Fontosabb tudnivalók! E-mail: fazekast@szolf.hu! Van honlap: www.szolfkgt.uw.hu! Van tematika (érdemes

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Témakörök Az attitűd: 3 aspektusa

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

10 állítás a gyerekek internethasználatáról

10 állítás a gyerekek internethasználatáról Ságvári Bence Helyünk a világban 10 állítás a gyerekek internethasználatáról 0 Pillantás Európára alacsony használat, alacsony kockázat alacsony használat, közepes kockázat magas használat, közepes kockázat

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS

SZERVEZETI VISELKEDÉS SZERVEZETI VISELKEDÉS DR. FINNA HENRIETTA EGYETEMI ADJUNKTUS MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK FINNA@MVT.BME.HU Q.A.317. +36-1-463-4010 Meggyőzés és társai 1 http://tinyurl.com/kutatok2016 2 További

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV A tantárgy neve: Közgazdasági Elmélettörténet/History of Economic Thought A tantárgy kódja: BMEGT30MN09 Heti tanóraszám (Előadás/Gyakorlat): 2/2 Tantárgy teljesítésértékelésének

Részletesebben

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés)

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés) Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Deduktív és induktív érvelések Induktív érvelések értékelése Induktív általánosítások Adatok

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Feladattípus Értékelés szempontjai Pontszámok Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat: - egy témakör részletes megbeszélése - interakció

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. Dr. Vajna Virág - mediátor

MEDIÁCIÓ. Dr. Vajna Virág - mediátor MEDIÁCIÓ Dr. Vajna Virág - mediátor MI A KONFLIKTUS? Kenneth Boulding meghatározása szerint a konfliktus összeütközést jelent emberek, vagy emberek csoportjai között. Akkor lép fel, amikor olyan célokat

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal MENEDZSMENT ALAPJAI Problémamegoldás, Döntéshozatal PROBLÉMAMEGOLDÁS, DÖNTÉSHOZATAL 1. A problémamegoldás folyamata, módszerei 2. A vezetői döntések típusai 3. Döntéshozatali folyamat 4. Vezetői döntéshozótípusok

Részletesebben