GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18."

Átírás

1 GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

2 A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI ÉSZ: MIT TEGYÜNK? EREDMÉNYE A CSELEKVÉS. A GYAKORLATI FILOZÓFIA A MIT TEGYEK? KÉRDÉS KÖRÜL FOROG. A GYAKORLATI FILOZÓFIA NEM A GYAKORLATI ÉSZ MEGNYILVÁNULÁSA. AZ ELMÉLETI ÉSZHASZNÁLAT TERÜLETÉHEZ TARTOZIK - A GYAKORLATI ÉSZ A TÁRGYA. A GYAKORLATI FILOZÓFIA AZT KUTATJA, HOGY AZ ELMÉLETI ÉSZ MIVEL JÁRULHAT HOZZÁ AHHOZ, HOGY AZ EMBEREK JÓ VÁLASZT ADJANAK A MIT TEGYEK? KÉRDÉSRE. A GYAKORLATI FILOZÓFIÁT AZ HÍVJA ÉLETRE, HOGY AZ EMBEREK BESZÉLNEK A CSELEKVÉSRŐL - A GYAKORLATI DISKURZUSOKBÓL BONTAKOZIK KI.

3 A GYAKORLATI FILOZÓFIA MINT CSELEKVÉSELMÉLET A GYAKORLATI FILOZÓFIA ELMÉLETI REFLEXIÓKAT NYÚJT A CSELEKVÉSRŐL - CSELEKVÉSELMÉLET. NEM MINDEN CSELEKVÉSELMÉLET TARTOZIK A GYAKORLATI FILOZÓFIÁHOZ: VANNAK LEÍRÓ CSELEKVÉSELMÉLETEK IS. (EGY ELMÉLET RÁKÉRDEZHET, A CSELEKVÉS ONTOLÓGIÁJÁRA, FIZIKÁJÁRA, PSZICHOLÓGIÁJÁRA, SZOCIOLÓGIÁJÁRA IS.) A CSELEKVÉS LEÍRÓ ELMÉLETEI CSAK A CSELEKVÉS MEGÉRTÉSÉT TŰZIK CÉLUL. A GYAKORLATI FILOZÓFIA NEM LEÍRÓ, HANEM NORMATÍV CSELEKVÉSELMÉLET. HOZZÁ AKAR JÁRULNI AHHOZ, HOGY A CSELEKVŐ A MIT TEGYEK? KÉRDÉSRE MEGFELELŐ VÁLASZT TUDJON ADNI. GYAKORLATI IGAZOLÁS A CSELEKVÉSRŐL VALÓ BESZÉD EGYIK LEGFONTOSABB TÁRGYA, HOGY A CSELEKVÉS HOGYAN IGAZOLHATÓ MAGUNK ÉS MÁSOK ELŐTT EZ A GYAKORLATI IGAZOLÁS PROBLÉMÁJA. A GYAKORLATI FILOZÓFIA A GYAKORLATI IGAZOLÁS PROBLÉMÁJA KÖRÜL FOROG.

4 GYAKORLATI FILOZÓFIA SPEKULATÍV FILOZÓFIA A GYAKORLATI FILOZÓFIA SZEMPONTJÁBÓL NEM IRRELEVÁNSAK AZ ELMÉLETI ÉSZ EGYÉB MEGNYILVÁNULÁSI FORMÁI. GYAKORLATI FILOZÓFIA ÉS SPEKULATÍV FILOZÓFIA. A GYAKORLATI FILOZÓFIA JELLEGZETES KÉRDÉSEI ( MIT TEGYEK? ) ÉS A SPEKULATÍV FILOZÓFIA JELLEGZETES KÉRDÉSEI ( MI AZ? ) NEM FÜGGETLENEK EGYMÁSTÓL. NEM MELLÉKES A MIT TEGYEK? KÉRDÉS SZEMPONTJÁBÓL, AMIT A KÖRÜLÖTTÜNK LEVŐ DOLGOK MIBENLÉTÉRŐL TUDUNK. A SPEKULATÍV FILOZÓFIA JELLEGZETES FORMÁI: METAFIZIKA (ONTOLÓGIA), ISMERETELMÉLET (EPISZEMOLÓGIA) AZ ELSŐDLEGESSÉG KÉRDÉSE: AZ ANTIK FILOZÓFIÁBAN A GYAKORLATI FILOZÓFIAI KÉRDÉSEK ÁLLNAK AZ ÉRDEKLŐDÉS HOMLOKTERÉBEN, DE MEGVÁLASZOLÁSUK ELŐFELTÉTELEZI EGY SOR MI AZ? TÍPUSÚ KÉRDÉS MEGVÁLASZOLÁSÁT. AZ ÚJKORI FILOZÓFUSOK VISZONT A BIZTOS TUDÁS LEHETŐSÉGÉT IGYEKEZNEK MEGALAPOZNI, MÉGHOZZÁ ÚGY, HOGY A FILOZÓFIAI KONSTRUKCIÓJUK SEMMILYEN GYAKORLATI KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT NE ELŐFELTÉTELEZZEN.

5 A GYAKORLATI FILOZÓFIA ÉS A TUDOMÁNY GYAKORLATI FILOZÓFIA ÉS TUDOMÁNY. MIÉRT RELEVÁNSAK A A TUDOMÁNY ÁLTAL NYÚJTOTT (PÉLDÁUL SZOCIOLÓGIAI VAGY TÖRTÉNETI) TÉNYEK A GYAKORLATI FILOZÓFIA SZEMPONTJÁBÓL? A CSELEKVÉS ELŐFELTÉTELEZI AZ EMBERI VILÁGOT, AMELYEN TÖBB CSELEKVŐ ÉS GONDOLKODÓ EMBER OSZTOZIK. A GYAKORLATI PROBLÉMÁK KEZELÉSÉHEZ ISMERNI KELL AZ EMBERI VILÁGOT. EZ PEDIG RELEVÁNSSÁ TESZI MINDAZT, AMIT A TUDOMÁNY MOND AZ EMBERI VILÁGRÓL A CSELEKVÉS LEÍRÓ ELMÉLETEI. A SZOCIOLÓGIA MEGJELENÉSE A 19. SZÁZADBAN: A GYAKORLATI FILOZÓFIA ELŐFELTÉTELEZ EGY EMPIRIKUS TÁRSADALOMTUDOMÁNYT, AMI FELTÁRJA ÉS RENDEZI A TÁRSADALMI TÉNYEKET. EZÁLTAL SZÁMOLHATÓ FEL A TÁRSADALMI TÉNYEKET ILLETŐ NAIVITÁS, ÉS LEHETŐVÉ VÁLIK A GYAKORLATI ÉSZ HELYES MŰKÖDÉSE.

6 GYAKORLATI IGAZOLÁS STRUKTÚRÁJA A GYAKORLATI IGAZOLÁS VALAMILYEN CSELEKVÉSRE VONATKOZIK, AMIT VALAMILYEN GYAKORLATILAG RELEVÁNS MINŐSÍTÉSSEL ILLETÜNK ( JÓ, ROSSZ, HELYES, HELYTELEN, TILOS, STB.), A MINŐSÍTÉST PEDIG GYAKORLATI INDOKOKKAL TÁMASZTJUK ALÁ. X CSELEKVÉS M MINŐSÍTÉST ÉRDEMEL, MERT I INDOK EMELLETT SZÓL. AMIT TETTEM, HELYES VOLT, MERT EZ VOLT AZ ADOTT HELYZETBEN AZ ERKÖLCSI KÖTELESSÉGEM. AMIT TETTEM, NEM KIFOGÁSOLHATÓ, MERT MEGSZEREZTEM HOZZÁ A SZÜKSÉGES ENGEDÉLYEKET. A GYAKORLATI IGAZOLÁS LEHET UTÓLAGOS OKOSKODÁS A CSELEKVÉSRŐL, DE LEHET AZ ELŐZETES MÉRLEGELÉSI FOLYAMAT (GYAKORLATI DELIBERÁCIÓ) RÉSZE IS. A KÉT IGAZOLÁSI HELYZET SZEMPONTJAI KÖLCSÖNÖSEN ÁTJÁRHATÓAK.

7 A GYAKORLATI IGAZOLÁS SIKERE A GYAKORLATI IGAZOLÁS ARRA IRÁNYUL, HOGY ÉSSZERŰKÉNT MUTASSA FEL A CSELEKVÉST AZ ADOTT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, AZ ÉRINTETT CSELEKVŐKRE VONATKOZÓAN. AZ IGAZOLÁS ALANYA ÉS CÍMZETTJE CSAK ÉRTELMES CSELEKVŐ LEHET. AZ IGAZOLÁS CÍMZETTJE A RELEVÁNS MÁSIK, AKI JOGGAL TART IGÉNYT ARRA, HOGY IGAZOLJÁK ELŐTTE A CSELEKVÉST. A RELEVÁNS MÁSOK KRITIKÁJA VAGY AKÁR EGYET NEM ÉRTÉSE JELENT KIHÍVÁST A CSELEKVŐ SZÁMÁRA. A RELEVÁNS MÁSIK LEHET EGY SZEMÉLY, VAGY SZEMÉLYEK EGY CSOPORTJA, DE AKÁR AZ EGÉSZ EMBERISÉG IS. A GYAKORLATI IGAZOLÁS AKKOR SIKERES, HA A RELEVÁNS MÁSOK OLDALÁRÓL ELFOGADÁSSAL TALÁLKOZIK, ILLETVE (LEGALÁBB ELVBEN) TALÁLKOZHAT.

8 GYAKORLATI INDOKOK A SIKERES GYAKORLATI IGAZOLÁSHOZ IGAZOLÁSRA KÉPES GYAKORLATI INDOKOK KELLENEK. AZ, HOGY MIKOR, MILYEN GYAKORLATI INDOKOK ALKALMASAK A CSELEKVÉS IGAZOLÁSÁRA, NEM VÁLASZOLHATÓ MEG ÁLTALÁNOS ÉRVÉNNYEL. AZ INDOKOK LEHETNEK ÖNKÉNYESEK ÉS RACIONÁLISAK. o AZOK AZ INDOKOK, AMELYEK KÉPESEK A RELEVÁNS MÁSOK ELŐTT IGAZOLNI A CSELEKVÉST, RACIONÁLISAK. o AZ IGAZOLÁSRA ALKALMATLAN INDOKOK ÖNKÉNYESEK. A GYAKORLATI FILOZÓFIA EGYIK ALAPVETŐ ELMÉLETI PROBLÉMÁJA, HOGY LEHET-E ÚGY GYAKORLATI INDOKOKAT SZOLGÁLTATNI, HOGY AZOK NE LEGYENEK ÖNKÉNYESEK. EZ A GYAKORLATI (MÁS NÉVEN NORMATÍV) RACIONALITÁS KÉRDÉSE.

9 INDOKOK ÉS MOTÍVUMOK A GYAKORLATI INDOKOK A TUDATOS BELÁTÁSOK KÖZEGÉBEN MOZOGNAK. A GYAKORLATI INDOKOK SZEREPÉT MEGHATÁROZZA A CSELEKVÉS HÁTTERÉBEN MEGHÚZÓDÓ PSZICHOLÓGIAI MECHANIZMUS. o NEM LEHETNEK SIKERESEK A GYAKORLATI FILOZÓFIA OLYAN VÁLTOZATAI, AMELYEK NEM HOZHATÓAK ÖSSZHANGBA EZZEL A PSZICHOLÓGIAI MECHANIZMUSSAL. VANNAK BIZONYOS EMPIRIKUSAN RÖGZÍTHETŐ TÉNYEZŐK (VÁGYAK, ÉRZELMEK, INDULATOK, STB.), AMELYEK A CSELEKVÉST A SZÓ PSZICHOLÓGIAI ÉRTELMÉBEN VEZÉRLIK MOTÍVUMOK. AZ EMBER AKKOR HAJT VÉGRE EGY BIZONYOS CSELEKVÉST, HA ANNAK MEGFELELŐEN VAN MOTIVÁLVA. A MOTÍVUMOK FELTÁRÁSA A LEÍRÓ TUDOMÁNYOK TERÜLETÉRE TARTOZIK (PSZICHOLÓGIA, SZOCIOLÓGIA, TÖRTÉNETTUDOMÁNY, ANTROPOLÓGIA).

10 A GYAKORLATI FILOZÓFIA STRUKTÚRÁJA MILYEN RENDBE ILLESZKEDNEK A GYAKORLATI FILOZÓFIA PROBLÉMÁI, MILYEN A GYAKORLATI FILOZÓFIA STRUKTÚRÁJA? KÉT RENDEZŐ SZEMPONT: o o A GYAKORLATI FILOZÓFIA TERÜLETEI, A GYAKORLATI FILOZÓFIAI VIZSGÁLÓDÁSOK ÉRVELÉSI SZINTJEI. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TERÜLETEI A GYAKORLATI FILOZÓFIA, TARTALMI SZEMPONTOK ALAPJÁN, TÁRGYTERÜLETEKRE OSZTHATÓ. o A MIT TEGYEK? KÉRDÉS UGYANIS BIZONYOS CSELEKVÉSI TERÜLETEKEN OLYAN SPECIFIKUS JELLEGET ÖLT, HOGY AZ ÖNÁLLÓ GYAKORLATI FILOZÓFIAI DISZCIPLÍNÁKAT HÍVOTT ÉLETRE. HÁROM KITÜNTETETT TERÜLET: o o o ERKÖLCSFILOZÓFIA POLITIKAI FILOZÓFIA JOGFILOZÓFIA

11 A GYAKORLATI FILOZÓFIA STRUKTÚRÁJA A GYAKORLATI FILOZÓFIAI VIZSGÁLÓDÁS ÉRVELÉSI SZINTJEI KONCEPTUÁLIS ELEMZÉS: A CSELEKVÉSI PROBLÉMÁKAT MEGRAGADÓ FOGALMAK TISZTÁZÁSA, AMINEK SEGÍTSÉGÉVEL ÉRTELMESEN MEG TUDJUK BESZÉLNI A GYAKORLATI PROBLÉMÁKAT. GYAKORLATI ELVEK: AZONOSÍTJUK, AZOKAT AZ ÁTFOGÓBB CÉLOKAT, ALAPVETŐ JÓKAT, AMELYEKRE VISSZAVEZETHETŐEK A GYAKORLATI INDOKOK - A GYAKORLATI ELVEK ÁTFOGÓ CSELEKVÉSI ÚTMUTATÁSOK, AMELYEK KÖZVETLENÜL SOHASEM ALKALMAZUNK. INTÉZMÉNYELMÉLET: AZOK CSELEKVÉSI MECHANIZMUSOK (SZABÁLYOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSI FORMÁK), AMELYEK ELŐMOZDÍTJÁK A GYAKORLATI ELVEK ÉRVÉNYESÜLÉSÉT ÉS AMELYEK MÁR KÖZVETLENÜL VEZÉRLIK A CSELEKVÉST.

12 A GYAKORLATI FILOZÓFIA HASZNA A GYAKORLATI FILOZÓFIA NEM HOZ CSELEKVÉSI DÖNTÉSEKET. MIÉRT VAN EZ ÍGY? A GYAKORLATI FILOZÓFIA PER DEFINITIONEM KÉPTELEN A CSELEKVÉSVEZETÉSRE. o AMIKOR ELMÉLETI REFLEXIÓNAK VETJÜK ALÁ A CSELEKVÉSI PROBLÉMÁKAT, AKKOR AZ ÁLTALÁNOSÍTHATÓ ÖSSZEFÜGGÉSEIKRE ÖSSZPONTOSÍTUNK. TUDATOSAN FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJUK A CSELEKVÉSI SZITUÁCIÓ EGYEDI KÖRÜLMÉNYEIT. MIBEN REJLIK A GYAKORLATI FILOZÓFIA MŰVELÉSÉNEK ÉRTELME? A GYAKORLATI FILOZÓFIA SEGÍT RENDEZNI A GYAKORLATI TAPASZTALATOKAT. o TUDÁSUNKAT ÉS A TAPASZTALATAINKAT JOBBAN TUDJUK ÉRVÉNYESÍTENI A CSELEKVÉSRE VONATKOZÓ DÖNTÉSEKBEN, HA AZOKAT RENDEZETT KERETBE ILLESZTJÜK. A GYAKORLATI FILOZÓFIA SEGÍT VILÁGOSAN ÉS ÁTTEKINTHETŐEN KOMMUNIKÁLNI A CSELEKVÉSI PROBLÉMÁKRÓL. o A GYAKORLATI FILOZÓFIÁTÓL REMÉLHETŐ EREDMÉNY AZ, HOGY JAVÍTHATJUK A GYAKORLATI DISKURZUSOK MINŐSÉGÉT.

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA?

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA 2014-15. I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA - A BÖLCSESSÉG SZERETETE NEM A BIRTOKLÁSA, HANEM CSAK A SZERETETE. MIT JELENT ITT A BÖLCSESSÉG? 1. SZENT

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

A modern gyakorlati filozófia az újkori filozófiai gondolkodás háttere előtt

A modern gyakorlati filozófia az újkori filozófiai gondolkodás háttere előtt Bódig Mátyás Hegyi Szabolcs A modern gyakorlati filozófia az újkori filozófiai gondolkodás háttere előtt Filozófia kurzus I. évfolyamos jogászhallgatók számára 2014/15. tanév, I. félév (előadásvázlatok)

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév Filozófia - Első forduló Megoldások 1. A következő állítások három filozófusra vonatkoznak. Az állítások számát írja a megfelelő

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2013/2014 1. forduló 1. feladat Igazságkeresés! A következő állításokról

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

Wolfhart Pannenberg METAFIZIKA ÉS ISTENGONDOLAT

Wolfhart Pannenberg METAFIZIKA ÉS ISTENGONDOLAT Wolfhart Pannenberg METAFIZIKA ÉS ISTENGONDOLAT Wolfhart Pannenberg METAFIZIKA ÉS ISTENGONDOLAT AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST Fordította GÁSPÁR CSABA LÁSZLÓ Lektorálta GÖRFÖL TIBOR ISBN Kiadja az Akadémiai

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 18. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató Az A vizsgarész

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére.

A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére. Mérnöketika 1. óra ÁTTEKINTÉS A tárgy céljai A résztvevők felkészítése a mérnöki munkában adódó erkölcsi problémák, konfliktusok megértésére, kezelésére. Az erkölcsi döntések eszközeinek ismertetése. A

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 11. A semmi semmít 2013. december 2. Martin Heidegger 1889-1976, Németország Filozófiai fenomenológia, hermeneutika, egzisztencializmus kiemelkedő alakja 1927: Lét

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Kompetenciabeli - 5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei

4. Előfeltételek (ha vannak) 4.1 Tantervi Kompetenciabeli - 5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem-Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Filozófia Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Kant és a transzcendentális filozófia. Filozófia ös tanév VI. előadás

Kant és a transzcendentális filozófia. Filozófia ös tanév VI. előadás Kant és a transzcendentális filozófia Filozófia 2014-2015-ös tanév VI. előadás Kant és a transzcendentális filozófia A 18. század derekára mind az empirista, mind a racionalista hagyomány válságba jutott.

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM . Esszék

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 21. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. Írja a megfelelő

Részletesebben

Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához

Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához Analitikus módszertan az európaizáció kutatásához Grünhut Zoltán MTA KRTK A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XIII. VÁNDORGYŰLÉSE Kelet-Közép-Európa területi folyamatai, 1990 2015 Eger, 2015. november

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 2. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Racionális vita, mint érvelési helyzet A racionális (érvelő) vitát tekinthetjük az érvelési alaphelyzetnek.

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének Az éves beszámolóról készült jelentés Vélemény Elvégeztük a Magyar Pénzverő Zrt. ( a Társaság ) 2018. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: július 8.

Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: július 8. Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: 2019. július 8. Szociológia alapképzési szak előtanulmányi rendje Nappali

Részletesebben

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6.

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6. Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, 2017. december 6. Az erkölcs és az anyagi világ viszonya Erkölcs Környezet Anyagi javak Az erkölcs és az anyagi

Részletesebben

FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS

FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS FARAGÓ LÁSZLÓ: A REÁLIS TÉR ELVESZTÉSE ÉS A GYAKORLATI KONSTRUKCIÓKRA VALÓ RÁTALÁLÁS A GEOGRÁFUS ÚTJAI TÓTH JÓZSEF EMLÉKKONFERENCIA PÉCS, 2014. MÁRCIUS 18. A GEOGRÁFIÁBAN (TÉRTUDOMÁNYOKBAN) TÁRSADALMI

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSRÓL ALKOTOTT RENDELET-TERVEZETHEZ Készítette: a Dialog Plusz Audit Könyvvizsgáló Kft-munkatársa

Részletesebben

Pszichológia a Tudomány Világában

Pszichológia a Tudomány Világában Pszichológia a Tudomány Világában Lehet, hogy a szomszéd füve zöldebb, de azt is ugyanolyan nehéz nyírni. - Little Richard Dr. Szabó Attila, PhD Tudomány és Pszichológia A tudomány a tudás forrása Megbízható

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 20. FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A vizsgarész (20 pont) 1. B

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ETIKA JOGHALLGATÓK SZÁMÁRA

ÁLTALÁNOS ETIKA JOGHALLGATÓK SZÁMÁRA ÁLTALÁNOS ETIKA JOGHALLGATÓK SZÁMÁRA 2016/17. tanév, I. félév (előadásvázlat) DR. HEGYI SZABOLCS EGYETEMI DOCENS ME-ÁJK JOGELMÉLETI ÉS JOGSZOCIOLÓGIAI TANSZÉK 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. ELŐADÁS: ETIKA MINT GYAKORLATI

Részletesebben

Mexikó, »HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete «

Mexikó, »HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete « 166 C A RT I E R- B RE S S O N Mexikó, 1934»HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete « BEVEZETÉS A PSZICHOANALÍZISBE SIGMUND FREUD HOGY a gyereknek ne lenne nemi élete ne volna nemi izgalma, kívánsága és ne

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.04.03.

Gyakorló ápoló képzés 2012.04.03. NEVELÉSTUDOMÁNY - PEDAGÓGIA A neveléstudomány: az ember céltudatos alakításának tevékenységét tanulmányozó tudomány, mely feltárja az alakító és fejlesztő tevékenység alapvető összefüggéseit. pedagógia:

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás

Részletesebben

A munkaerőhiány a magyar közbeszédben. Szakértői vélekedések és kollektív tévhitek

A munkaerőhiány a magyar közbeszédben. Szakértői vélekedések és kollektív tévhitek A munkaerőhiány a magyar közbeszédben. Szakértői vélekedések és kollektív tévhitek Tóth István János MTA Székház, Elnöki Tanácsterem 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. 2018. Január 15 Budapest Következtetések

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2015/2016 1. forduló 1. A keresztrejtvény vízszintes soraiba írja

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 1. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Esszék

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Szabad bölcsészet alapszak Esztétika szakirány mintatanterve 2007. szeptemberétől Tantágy neve Filozófiatörténet Bevezetés a művészettörténetbe és a művészettörténet irodalmába Bevezetés az etikába Bevezetés

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS az Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. tulajdonosainak a Társaság taggyűlése elé terjesztett 2017. december 31-i éves beszámolóról Vélemény Elvégeztük az Érd és Térsége

Részletesebben

Jogi norma, jogtétel, jogszabály, jogpozitivizmus, jogszabályok érvényessége, jogok vertikális tagozódása (ez most mind 1 téma?)

Jogi norma, jogtétel, jogszabály, jogpozitivizmus, jogszabályok érvényessége, jogok vertikális tagozódása (ez most mind 1 téma?) Hatályok fogalma és típusaik Idöbeli Kezdete, mikor a szabály hatályba lép. Ez sokszor egybeesik a kihirdetéssel Van, hogy a kihirdetés után még hagy a kihirdetö idöt a hatálybalépésig» átmeneti idö, idö

Részletesebben

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés)

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés) Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Általános útmutató A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Az első, a második és a harmadik

Részletesebben

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE

Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába. Szalai Judit, ELTE Trefort nap 2017.december 6. Bevezetés az etikába Szalai Judit, ELTE I. ETIKAI GONDOLATKÍSÉRLETEK A levél és az oldtimer Mercedes (Peter Unger) 1. Levél az UNICEF-től: 3 dollárért vegyünk rehidratációs

Részletesebben

Az erkölcsi gondolkodás fejlődése

Az erkölcsi gondolkodás fejlődése Az erkölcsi gondolkodás fejlődése Integrál Pszichológia képzés 2007. Október 14. Ferenczi Szilvia Az erkölcsi gondolkodás Gyerekeknek el kell sajátítaniuk a társadalom erkölcsi normáit, a helyes viselkedés

Részletesebben

Szocio- lingvisztikai alapismeretek

Szocio- lingvisztikai alapismeretek Szocio- lingvisztikai alapismeretek 10. A szociolingvisztika kialakulásának okai Hagyományos nyelvészet: A nyelv társadalmi normák strukturált halmaza (invariáns, homogén) Noam Chomsky: A nyelvelmélet

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 22. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános útmutató Az A vizsgarész

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA I. KISEBBSÉGSZOCIOLÓGIA SZAKIRÁNYON: DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. A kisebbségi identitás vizsgálata 2. Kisebbségi csoportok társadalmi

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel reflexiók az iskolai közösségi szolgálathoz Horváth Zsuzsanna 2015. február 20. Ahogy az iskolát látjuk Az iskola és (szűkebb, tágabb) társadalmi

Részletesebben

3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1.

3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1. 3. óra ETIKAI ELMÉLETEK 1. Célok A kurzus alapvető célja (lásd korábban!), hogy segítsen a morálisan is helyes szakmai döntések meghozatalában, az erkölcs dilemmák megoldásában. Ehhez tudni kell, hogy

Részletesebben

PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Levező tagozat MESTERSZAK

PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Levező tagozat MESTERSZAK PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Levező tagozat MESTERSZAK Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0911 É RETTSÉGI VIZSGA 010. október 7. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. Esszé

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások

Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások Huoranszki Ferenc Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások A szabad akarattal kapcsolatos viták egyik központi kérdése a gyakorlati modalitások és az erkölcsi felelősség viszonya. Gyakorlati modalitáson

Részletesebben

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Tóth Gábor Attila A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legjelentôsebb alkotmánybírósági határozata az 1998 novemberében kihirdetett abortuszdöntés. Elsôsorban

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Az értekezés tárgya, a kutatás célja

Az értekezés tárgya, a kutatás célja Az értekezés tárgya, a kutatás célja Művészeti gyakorlatomban is évek óta foglalkozom a valóság észlelésének, szemlélésének és leképezésének komplexitásával, bemutathatóságával, a térbeli nézőpont kérdésével.

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Tanulunk és tanítunk, mi a haszna? LLL Könyvtári Szolgáltatások és eredményességük Komárom, 2011. június 24-én A kommunikáció lényege, hogy az egymással

Részletesebben

PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK PEDAGÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: pedagógia (Pedagogy) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben - végzettségi szint: alapfokozat

Részletesebben

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 625 CÉLOK ÉS FELADATOK A társadalomismeret ahhoz segít hozzá, hogy tájékozódni tudjunk

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA

Részletesebben

A RACIONÁLIS CSELEKVÉS, A TÁRSADALMI CSELEKVÉS ÉS KÖLCSÖNHATÁS

A RACIONÁLIS CSELEKVÉS, A TÁRSADALMI CSELEKVÉS ÉS KÖLCSÖNHATÁS Farkas Zoltán A RACIONÁLIS CSELEKVÉS, A TÁRSADALMI CSELEKVÉS ÉS KÖLCSÖNHATÁS Társadalomelmélet 5. Miskolci Egyetem, 2006 TARTALOM Előszó az ötödik fejezethez 1. A racionális cselekvés 1.1. A racionális

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója

Oktatási Hivatal. A 2007/2008. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. első (iskolai) fordulójának. javítási-értékelési útmutatója Oktatási Hivatal A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának javítási-értékelési útmutatója FILOZÓFIÁBÓL 1. Sorolja korszakokhoz a következő filozófusokat!

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Esszék

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS tagjainak Vélemény Elvégeztem a BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ

Részletesebben

Szociológia mesterszak. Pótfelvételi tájékoztató Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015.

Szociológia mesterszak. Pótfelvételi tájékoztató Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015. Szociológia mesterszak Pótfelvételi tájékoztató 2015. Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015. JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 10! JELENTKEZNI LEHET: www.felvi.hu Részletes tájékoztató a képzésről:

Részletesebben

Cambridge Business Design Academy

Cambridge Business Design Academy Cambridge Business Design Academy A Cambridge Business Design Academy létrehozott egy Modern üzleti-,pszichológiai tudományokra épülő gyakorlatorientált felsőfokú képzést, amelynek elvégzésével, Hallgatóinak

Részletesebben

Mi az? Többértelműség Kutatás NYELVTECHNOLÓGIA. Sass Bálint Pázmány Nap október 17.

Mi az? Többértelműség Kutatás NYELVTECHNOLÓGIA. Sass Bálint Pázmány Nap október 17. NYELVTECHNOLÓGIA Sass Bálint sass@digitus.itk.ppke.hu Pázmány Nap 2007. október 17. 1 MI AZ? 2 TÖBBÉRTELMŰSÉG 3 KUTATÁS 1 MI AZ? 2 TÖBBÉRTELMŰSÉG 3 KUTATÁS BEVEZETŐ Language makes us human. Turing teszt

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ SZAK FŐISKOLAI SZINTŰ KÉPZÉS

KOMMUNIKÁCIÓ SZAK FŐISKOLAI SZINTŰ KÉPZÉS CIÓ SZAK FŐISKOLAI SZINTŰ KÉPZ 1. A képzési cél A képzés célja, hogy felkészítsen a társadalmi kommunikáció alapvető intézményein kommunikációs munka végzésére. Ennek érdekében a szakon oklevelet szerzőknek

Részletesebben

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudomány Képzési ciklus: mester Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős kar: Bölcsészettudományi Kar Képzési idő: 4 félév

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban

A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban dr. Sulyok Katalin Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes Titkársága

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott Alap befektetőinek Vélemény Elvégeztük az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott

Részletesebben

Feltételes Vállalkozási Szerződés

Feltételes Vállalkozási Szerződés Feltételes Vállalkozási Szerződés 1. Szerződő Felek, a szerződés tárgya, ellenértéke 1.1. Megrendelő: címe: adószám: bankszámlaszám: képviseli: telefon: telefax: e-mail cím: 1.2. 1.3. Vállalkozó neve:

Részletesebben

MINTATANTERV Kommunikáció- és médiatudomány alapképzési (BA) szak, 2018-ban induló évfolyam

MINTATANTERV Kommunikáció- és médiatudomány alapképzési (BA) szak, 2018-ban induló évfolyam MINTATANTERV Kommunikáció- és médiatudomány alapképzési (BA) szak, 2018-ban induló évfolyam ( / ) Kommunikációs és társadalomtudományi alapismeretek 42 Társadalmi kommunikáció GT43A200 4/0/0/v/ 4/ Érvelési

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) Bölcsészettudományi Kar (ME-BTK)

Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) Bölcsészettudományi Kar (ME-BTK) Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) felvételi elbeszélgetés Motivációs beszélgetés közéleti-szakmai tevékenységről: motiváció, szakmai tájékozottságés ismeretek, verbális képességek, elhivatottság, pályaorientáció

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

A VIDÉKI KÖLTSÉGVETÉSI SZÍNHÁZAK MARKETING- ÉS PR-TEVÉKENYSÉGE

A VIDÉKI KÖLTSÉGVETÉSI SZÍNHÁZAK MARKETING- ÉS PR-TEVÉKENYSÉGE EDUTUS FŐISKOLA A VIDÉKI KÖLTSÉGVETÉSI SZÍNHÁZAK MARKETING- ÉS PR-TEVÉKENYSÉGE Konzulens: Dr. Kandikó József Főiskolai tanár Készítette: Budai Gábor Levelező tagozat Gazdálkodás és menedzsment szak Kontrolling

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 128/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve: Setéth-Fazekas Hajnalka 3. előterjesztést

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos és módszertani tudást tükröz.

Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos és módszertani tudást tükröz. 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1.1. Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? 1.1.1. Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1012 É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 21. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A rész 1. Mely korszakokban lettek

Részletesebben

Az MTA társadalomtudományi kutatóhálózata fejlesztésének problémái

Az MTA társadalomtudományi kutatóhálózata fejlesztésének problémái 59 f to Az MTA társadalomtudományi kutatóhálózata fejlesztésének problémái Az Akadémia 1972. évi közgyülése felkérte a főtitkárt, hogy dolgozza ki az akadémiai kutatóhálózat távlati fejlesztési tervét.

Részletesebben

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ MECHANIKAI ÉS GÉPTANI INTÉZET A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI Dr. M. Csizmadia Béla egyetemi tanár, az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke Budapest 2013. október. 25. BPMK

Részletesebben

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. május 24-ei ülésére 4. napirend Tárgya: A Maglód Projekt Kft. 2017. évi mérleg-beszámolója. Előadó: Varga Krisztina ügyvezető Melléklet:

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK

NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK NEMZETKÖZI SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI RENDSZEREK IAS 8 SZÁMVITELI POLITIKA, A SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK Füredi-Fülöp Judit A STANDARD HATÓKÖRE A standardot alkalmazni kell: a számviteli politika

Részletesebben

Szociolingvisztikai. alapismeretek

Szociolingvisztikai. alapismeretek Szociolingvisztikai alapismeretek 10. A szociolingvisztika kialakulásának okai Hagyományos nyelvészet: A nyelv társadalmi normák strukturált halmaza (invariáns, homogén) Noam Chomsky: A nyelvelmélet elsődlegesen

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG SZAKDOLGOZAT. Tóth Bianka Nappali tagozat Alapképzés Közszolgálati szak

BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG SZAKDOLGOZAT. Tóth Bianka Nappali tagozat Alapképzés Közszolgálati szak BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG SZAKDOLGOZAT Tóth Bianka Nappali tagozat Alapképzés Közszolgálati szak 2016 BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG A KÖZALKALMAZOTTI

Részletesebben

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv Kód: SZOTANB3 Szükséges kredit: 180 Félévek száma: 6 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje: Az ezen idõpont elõtti

Részletesebben

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata

Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata Némedi Mária Margareta A békés világtársadalom lehetőségének és lehetetlenségének szociológiaelméleti vizsgálata mari szerzői kiadása - Budapest 2012 ISBN 978-963-08-4652-3 Semmilyen jog nincs fönntartva!

Részletesebben