Ütemezés (Scheduling),

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ütemezés (Scheduling),"

Átírás

1 1 Ütemezés (Scheduling), Alapfogalmak Ütemezési feltételek (kritériumok) Ütemezési algoritmusok Több-processzoros eset Algoritmus kiértékelése

2 2 Alapfogalmak A multiprogramozás célja: a CPU foglaltság (kihasználás) hatásfokának növelése/javítása A multiprogramozás lényege: egyidőben több folyamat is az operatív tárban helyezkedik el, készen állva a CPU kiszolgálására. Ha egy folyamatnak várnia kell (pl. I/O-műveletre), a CPU-t egy másik folyamat kapja meg. CPU Burst cycle a CPU foglaltsági ciklus (burst = robbanás), vagy CPU löket, azaz olyan időintervallum, amikor folyamatnak csak CPU-ra és operatív memóriára van szüksége. I/O Burst Cycle az I/O műveleti ciklus, Periféria löket, amikor a folyamat perifériás átvitelt hajt végre, ilyenkor CPU-ra szükség nincsen. Rövid távú ütemezés (short term scheduling, vagy CPU scheduling) olyan ütemterv előállítása, amely meghatározza, melyik folyamat kerül a CPU egységbe végrehajtásra)

3 3 Közép távú ütemezés (medium term scheduling) olyan ütemterv előállítása, amely meghatározza migrációs folyamatokat fő memória és a page memória között. Hosszú távú ütemezés (long term scheduling) olyan ütemterv előállítása, amely meghatározza, melyik folyamat kerül a RAM-be. Rövid távú ütemezési döntéshelyzet áll elő, ha egy folyamat 1. futó állapotból várakozó állapotba kerül, vagy 2. futó állapotból készenléti állapotba kerül, vagy 3. várakozó állapotból készenléti állapotba kerül, vagy 4. megáll Az 1. és 4. esetben az ütemezés nem preemptív (nem beavatkozó: a processzus maga mond le a CPU-ról) (MS Windows) Az 2. és 3. esetben az ütemezés preemptív (beavatkoz(hat)ó: a rendszer elveszik tőle a CPU-t)

4 4 A Diszpécser (dispatcher) egy módul, az OS szerves része. A diszpécser adja át a vezérlést a rövid-távú ütemező (scheduler) által kiválasztott folyamatnak, azaz biztosítja rövid-távú ütemező által meghatározott menetrend megtartását és végrehajtását. Ez magában foglalja: 1. a kontextus módosítását (átkapcsolást, switching) 2. user módba kapcsolást 3. a megfelelő című utasításra ugrást (program-counter, azaz PC beállítását) Diszpécser (Dispatch latency, i.e. reaction time ): egy processzus megállításához és egy másik processzus elindításához szükséges idő, latencia Mivel diszpécser feladata a folyamatok közötti átkapcsolás, nagyon gyorsan kell működnie.

5 5 Ütemezési feltételek (kritériumok) CPU kiszolgálás (CPU utilization) a CPU az idő minél nagyobb részében legyen foglalt, azaz a CPU az idejének hány százalékát használja a folyamatok utasításainak végrehajtására. Kihasználtságot csökkenti: CPU henyél (idle, azaz üres járat), a rendszer-adminisztrációra fordított idő ( rezsi ). Átbocsátóképesség (throughput, teljesítmény) egységnyi idő alatt befejeződő processzusok száma, azaz az OS időegységenként hány munkát futtat le. Végrehajtási (turnaround, fordulási) idő: T = a várakozás a memóriába kerülésre + a készenléti sorban töltött idő + a CPU-n töltött idő + az I/O-val töltött idő. Várakozási idő (waiting time) készenléti sorban (ready queue) töltött idő.

6 6 Válaszidő (response time) az OS reakció ideje, a kérés benyújtásától az első válasz megjelenéséig eltelt idő. (Interaktív rendszerekben a turnaround nem jó jellemző). Ütemezés feladatai és céljai: tisztességes és igazságos kiszolgálás, minimum-, maximum-, átlag-idő optimalizálása, szórás optimalizálása, jósolhatóság.

7 7 Ütemezési algoritmusok 1. Egyszerű algoritmusok 2. Prioritásos algoritmusok 3. Többszintű algoritmusok 4. Többprocesszoros ütemezések

8 8 Egyszerű algoritmusok 1. Igény-bejelentési sorrend szerinti kiszolgálás (mint FIFO: First-Come, First-Served = FCFS). A futásra kész folyamatok a várakozási sor végére kerülnek, az ütemező a sor elején álló folyamatot kezdi futtatni. Nem preemptív (nem beavatkozó). Egyszerűen megvalósítható. Konvoj hatás (egy hosszú CPU-igényes folyamat feltartja a mögötte várakozókat) Az átlagos várakozási idő nagy szórása

9 9 Példa: 2. Körforgó (Round Robin, azaz RR, körleosztásos, körbejáró ütemezés) Minden processzus sorban q ideig (q= milliszekundum) használhatja a CPU-t. Folyamatok időszeletet kapnak (time slice). a. Ha a CPU löket nagyobb mint az időszelet, akkor az időszelet végén az ütemező elveszi a CPU-t, a folyamat futásra kész lesz és beáll a várakozó sor végére.

10 10 b. Ha a CPU löket rövidebb, akkor a löket végén a folyamatokat újraütemezzük. Ez preemptív (beavatkozó) algoritmus, az időosztásos rendszerek valamennyi ütemezési algoritmusainak az alapja. Időszelet szerencsés meghatározása nehéz feladat. Nagy időszelet esetén: az eredmény hasonló az FCFS algoritmus eredményéhez. Kis időszelet esetén: folyamatok a CPU-t egyenlő mértékben használják, viszont a sok környezetváltás a teljesítményt rontja (magas rezsi költség). Szabály: CPU löketek kb. 80% legyen rövidebb az időszeletnél

11 11 Példa:

12 12 Prioritásos algoritmusok A futásra kész folyamatokhoz egy prioritást (rendszerint egy egész számot) rendelünk (priority). A legnagyobb prioritású folyamat lesz a következő futtatandó folyamat. Prioritás meghatározása lehet belső (az OS határozza meg) vagy külső (az OS-en kívüli tényező (operátor, a folyamat saját kérése, stb.) határozza meg. Prioritás lehet statikus (végig azonos, azaz a folyamat befejeződéséig nem változik) vagy dinamikus (az OS változtathatja, időszeletenként).

13 13 Példa:

14 14 Prioritást sokszor a löketidő alapján határozzák meg. A löketidő szükséglet meghatározása: a folyamat (felhasználó) bevallása alapján (a hazugságot az OS később bünteti) előző viselkedés alapján (a korábbi löketidők alapján történő becslés). Kiéheztetés: A folyamat sokáig (esetleg soha) nem jut processzorhoz. Prioritásos algoritmusoknál kiéheztetés felléphet. Ennek kivédése a folyamatok öregítése (aging): a régóta várakozó folyamatok prioritását növeljük.

15 15 Dinamikus prioritás: 1. Legrövidebb (löket) idejű - Shortest Job First, SJF (Nincs konvoj hatás, optimális körülfordulási idő, optimális várakozási idő.) 2. Legrövidebb hátralévő idejű Shortest Remaining Time First, SRTF (A folyamat megszakítása és egy másik elindítása környezetváltozást igényel, ezt az időt is figyelembe kell vennünk, ezért költséges). 3. Legjobb válaszarány Highest Response Ratio, HRR (az SJF algoritmus olyan változata, ahol a várakozó folyamatok öregednek)

16 16 Többszintű algoritmusok (Multilevel Queue - több várakozási sor) Futásra kész folyamatokat több külön sorban várakoztatják. A sorokhoz prioritás van rendelve. Egy kisebb prioritású sorból csak akkor indulhat el egy folyamat, ha a nagyobb prioritású sorok üresek. Az egyes sorokon belül különböző kiválasztási algoritmusok működhetnek. Statikus többszintű sorok - Static Multilevel Queue, SMQ. A folyamat élete során végig ugyanabban a sorban marad. Visszacsatolt többszintű sorok - Multilevel Feedback Queues, MFQ. A sorokhoz egy időszelet tartozik: minél nagyobb a prioritás, annál kisebb az időszelet. A folyamatok futásuk során átkerülhetnek másik sorokba. (Feedback visszacsatolás, visszajelzés)

17 17 Indításkor folyamat mindig legfelső sorba kerül. Ha egy időszelet alatt nem fejeződött be, akkor alacsonyabb prioritású sorba kerül: Rövidebb folyamatok magasabb prioritású sorba kerülnek, hosszabb alacsonyabb prioritású sorba

18 18 Többprocesszoros ütemezések Napjainkban egyre jobban terjednek a többprocesszoros (többmagos) rendszerek, ahol felmerül az igény, hogy a futásra kész folyamatok a rendszer bármely processzorán (magon) elindulhassanak. Heterogén rendszerek esetében egy folyamat csak bizonyos processzorokon futhat. Homogén rendszerekben a futásra kész folyamatokat közös sorokban tárolja. Szimmetrikus multiprocesszoros rendszer. Minden CPU saját ütemezőt futtat, amely a közös sorokból választ. A sorok osztott használatához a kölcsönös kizárást biztosítani kell! Aszimmetrikus multiprocesszoros rendszer. Az ütemező modul egy dedikált CPU-n fut, ez osztja szét a folyamatokat a szabad CPU-k között.

19 19 Algoritmus kiértékelése Analitikus értékelés Determinisztikus modellezés: Előre elkészített numerikus adatokkal vizsgáljuk az algoritmus viselkedését. Egyszerű, de az eredmények csak szűk körben érvényesek. Sztochasztikus modellezés: Az adateloszlások paraméterei adottak Az algoritmusok matematikai eszközökkel vizsgálhatók - sorbanállás elmélete (queueing theory) Szimuláció Korábbi tapasztalatok alapján meghatározott véletlen eloszlású számokkal vizsgáljuk az algoritmus működését. Az eredmények nagyban függnek az adatok helyességétől. Implementáció A legmegbízhatóbb megoldás az algoritmusok implementálása és teljesítményük valós körülmények közötti mérése. Legköltségesebb megoldás.

Tartalom. Operációs rendszerek. 5.1. Bevezetés. 5.2. CPU ütemezés. Középtávú ütemezés. Hosszútávú ütemezés

Tartalom. Operációs rendszerek. 5.1. Bevezetés. 5.2. CPU ütemezés. Középtávú ütemezés. Hosszútávú ütemezés Tartalom Operációs rendszerek Bevezetés CPU ütemezés Ütemezési algoritmusok alapjai Ütemezési algoritmusok 5. Ütemezés Simon Gyula Felhasznált irodalom: Kóczy-Kondorosi (szerk.): Operációs rendszerek mérnöki

Részletesebben

Fazekas Gábor. Operációs rendszerek. mobidiák könyvtár

Fazekas Gábor. Operációs rendszerek. mobidiák könyvtár Fazekas Gábor mobidiák könyvtár Fazekas Gábor mobidiák könyvtár SOROZATSZERKESZTÔ Fazekas István 2 Fazekas Gábor egyetemi docens Debreceni Egyetem Oktatási segédanyag Elsô kiadás mobidiák könyvtár Debreceni

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

ELOADÁS VÁZLATOK OPERÁCIÓS RENDSZEREK

ELOADÁS VÁZLATOK OPERÁCIÓS RENDSZEREK Gábor Dénes Foiskola ELOADÁS VÁZLATOK OPERÁCIÓS RENDSZEREK 105 Vezetotanár: KNAPP GÁBOR 2001/2002 tavasz 1. Oldal Bevezetés A számítógépek felépítése (ismétlés) Múlt, jelen, jövo Alapfogalmak Folyamatok,

Részletesebben

9. Virtuális memória kezelés

9. Virtuális memória kezelés 9. Virtuális memória kezelés Háttér Igény szerinti (kényszer) lapozás A kényszer lapozás teljesítménye Laphelyettesítési algoritmusok Frame-k allokálása Vergôdés (csapkodás, thrashing) Kényszer szegmentálás

Részletesebben

Folyamatszálak. Folyamatszálak. Folyamat. Folyamatszál. Szálak felépítése. Folyamatszálak általános jellemzői

Folyamatszálak. Folyamatszálak. Folyamat. Folyamatszál. Szálak felépítése. Folyamatszálak általános jellemzői Folyamatszálak Folyamatszálak A több szál fogalma először az időszeletes rendszereknél (time sharing systems) jelent meg, ahol egyszerre több személy is bejelentkezhetett egy központi számítógépre. Fontos

Részletesebben

AL pont(30) : pont(2):

AL pont(30) : pont(2): Név, azonosító: AL pont(30) : 1. Jelölje T (n) egy algoritmus maximális lépésszámát az n hosszú bemeneteken. Tudjuk, hogy T (1) = 7 és T (n) 3n + T (n 1), ha n>1. Következik-e ebből, hogy (i) T (n) =O(n

Részletesebben

VIRTUALIZÁCIÓ. 2006/2007. tavaszi félév Tanulmány Esettanulmány: a XEN VMM KÉSZÍTETTE: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

VIRTUALIZÁCIÓ. 2006/2007. tavaszi félév Tanulmány Esettanulmány: a XEN VMM KÉSZÍTETTE: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VIRTUALIZÁCIÓ 2006/2007. tavaszi félév Tanulmány Esettanulmány: a XEN VMM KÉSZÍTETTE: CSAPÓ ÁDÁM (OJCKX4) KASZA BÁLINT (GXUV56) Tanulmány: a virtualizáció

Részletesebben

Operációs rendszerek be és kivitelkezelése, holtpont fogalma, kialakulásának feltételei, holtpontkezelési stratégiák, bankár algoritmus.

Operációs rendszerek be és kivitelkezelése, holtpont fogalma, kialakulásának feltételei, holtpontkezelési stratégiák, bankár algoritmus. Operációs rendszerek be és kivitelkezelése, holtpont fogalma, kialakulásának feltételei, holtpontkezelési stratégiák, bankár algoritmus. Input/Output I/O Hardware I/O eszközök (kommunikációs portok szerint

Részletesebben

Infokommunikációs hálózatok hatékonyságvizsgálata

Infokommunikációs hálózatok hatékonyságvizsgálata Infokommunikációs hálózatok hatékonyságvizsgálata Doktori (PhD) értekezés Szilágyi Szabolcs Témavezetők: Dr Sztrik János Dr Almási Béla Debreceni Egyetem Természettudományi Doktori Tanács Informatikai

Részletesebben

Kereső algoritmusok a diszkrét optimalizálás problémájához

Kereső algoritmusok a diszkrét optimalizálás problémájához Kereső algoritmusok a diszkrét optimalizálás problémájához A. Grama, A. Gupta, G. Karypis és V. Kumar: Introduction to Parallel Computing, Addison Wesley, 2003. könyv anyaga alapján A kereső eljárások

Részletesebben

A QoS hatása az infokommunikációs alkalmazásokra

A QoS hatása az infokommunikációs alkalmazásokra A QoS hatása az infokommunikációs alkalmazásokra GÁL ZOLTÁN, BALLA TAMÁS Debreceni Egyetem TEK, Információtechnológiai Központ zgal@.unideb.hu, ballat@delfin.unideb.hu Kulcsszavak: QoS, IPv4, IPv6, TCP,

Részletesebben

2.1. A szinkronizációs elemek

2.1. A szinkronizációs elemek 2.1. A szinkronizációs elemek A taskok működésük összehangolására, egymás futásának kölcsönös kizárására a monitor által biztosított un. szinkronizációs elemeket használhatják. Két ilyen elem van: a flag

Részletesebben

4. A közegelérési alréteg

4. A közegelérési alréteg 4. A közegelérési alréteg Ahogy már az első' fejezetben rámutattunk, a hálózatok két kategóriába sorolhatók: vannak, amelyek kétpontos összeköttetést, és vannak, amelyek adatszóró csatornát használnak.

Részletesebben

Karbantartás elmélet

Karbantartás elmélet Elektronikus tansegédlet http://infosrv.tech.klte.hu/~pokoradi http://pokoradilaszlo.tk Összeállította: dr. Pokorádi László, főiskolai tanár Debrecen, 2002 Előszó Ez az elektronikus tansegédlet alapvetően

Részletesebben

Hálózati és elosztott rendszerek

Hálózati és elosztott rendszerek Hálózati és elosztott rendszerek Tartalom 1. 4.1. Bevezetés 2. 4.2. Hálózati architektúra 2.1. 4.2.1. Alapfogalmak 2.2. 4.2.2. A hálózatok topológiája 2.3. 4.2.3. A hálózatok típusai 2.4. 4.2.4. A hálózati

Részletesebben

Számítógép architektúrák kidolgozott tételsor. Verzió: 1.0 (Build:1.0.2010.12.31.)

Számítógép architektúrák kidolgozott tételsor. Verzió: 1.0 (Build:1.0.2010.12.31.) Számítógép architektúrák kidolgozott tételsor Készült: Verzió: 1.0 (Build:1.0.2010.12.31.) Számítógép architektúrák elméleti (Dr. Fazekas Gábor), gyakorlati (Pánovics János) jegyzetek Operációs rendszerek

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Kiterjesztett újságárus modell alkalmazása az igény szerinti tömeggyártás készletgazdálkodási problémáiban PhD értekezés Készítette: Mileff Péter okleveles

Részletesebben

LEKÉRDEZÉSEK OPTIMALIZÁLÁSA

LEKÉRDEZÉSEK OPTIMALIZÁLÁSA LEKÉRDEZÉSEK OPTIMALIZÁLÁSA Készítette: Salamon András 2002. Tartalomjegyzék 1. Indexek 5 1.1. Indexek jellemzői............................ 6 1.1.1. Egyedi indexek......................... 6 1.1.2. Összetett

Részletesebben

A fejlesztés módszertana

A fejlesztés módszertana A fejlesztés módszertana (A térkép) 2003. május ago@intermail.hu http://www.ago.sw.hu 2003. május 1/58 1. BEVEZETÉS A MÓDSZERTANOK VILÁGÁBA...5 MI A MÓDSZERTAN ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉG?... 5 A PROGRAMOZÁSTÓL

Részletesebben

Elszámolási egység funkció (ármérce), Csereeszköz funkció (fizetési eszköz), Felhalmozási funkció (értékőrző eszköz).

Elszámolási egység funkció (ármérce), Csereeszköz funkció (fizetési eszköz), Felhalmozási funkció (értékőrző eszköz). 5. Fejezet A Kiyotaki-Wright modell A most következő és a további két fejezetben bemutatjuk, hogy az előző fejezetekben ismertetett szimulációs módszertan hogyan épült be a modern közgazdaság-elméleti

Részletesebben

GYÁRTÁSI SOROZATNAGYSÁGOK OPTIMALIZÁLÁSA TÖBBLÉPCSŐS, TÖBBTERMÉKES, TÖBBGÉPES TERMELÉSI RENDSZEREKBEN KATONA RAJMUND 1

GYÁRTÁSI SOROZATNAGYSÁGOK OPTIMALIZÁLÁSA TÖBBLÉPCSŐS, TÖBBTERMÉKES, TÖBBGÉPES TERMELÉSI RENDSZEREKBEN KATONA RAJMUND 1 GYÁRTÁSI SOROZATNAGYSÁGOK OPTIMALIZÁLÁSA TÖBBLÉPCSŐS, TÖBBTERMÉKES, TÖBBGÉPES TERMELÉSI RENDSZEREKBEN KATONA RAJMUND 1 Összefoglalás: Korunkban, mikor a fogyasztási cikkek kereslete stagnálni látszik egyre

Részletesebben

2. ábra Szerelés rendszere

2. ábra Szerelés rendszere 1.1 A szerelési rendszer és folyamat értelmezése Tevékenység: Olvassa el a szerelési rendszerre vonatkozó tananyagot! Gyűjtse ki a szerelési rendszerek alapvető formáit! Gyűjtsön gyakorlati példákat az

Részletesebben

LOGSYS FEJLESZTŐI KÖRNYEZET

LOGSYS FEJLESZTŐI KÖRNYEZET L OGSYS LOGSY YS FEJLESZTŐI KÖRNYEZET FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 2008. október 10. Verzió 1.0 http: ://logsys.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 1 2 A LOGSYS rendszer... 2 3 A felület általános ismertetése...

Részletesebben

INTELLIGENS KÁRTYÁK. Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez

INTELLIGENS KÁRTYÁK. Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez INTELLIGENS KÁRTYÁK Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez - 2 - Tartalom 1. Az intelligens kártyák alaptípusai... 3 2. Intelligens

Részletesebben

Communication Foundation Elosztott programozás Microsoft.NET környezetben Hernyák Zoltán

Communication Foundation Elosztott programozás Microsoft.NET környezetben Hernyák Zoltán Communication Foundation Elosztott programozás Microsoft.NET környezetben Hernyák Zoltán Communication Foundation Elosztott programozás Microsoft.NET környezetben Hernyák Zoltán Publication date 2011 A

Részletesebben

INFORMATIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE

INFORMATIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE INFORMATIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE Arisztotelész Az egész több mint a részek összege. Már az i.e. 384-322-ig élő Arisztotelész is foglalkozott a rendszer jelenségével, viszont utána évszázadokig senki tette

Részletesebben

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát!

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát! INFORMATIKA I. 1. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Digitális=diszkrét értékeket tároló, számjegyvezérlésű Bináris=kettes számrendszert alkalmazó 2. Mit jelent a Handshake

Részletesebben

Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008)

Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008) Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008) Készítették: Csibi-Kuti Eszter, Hajmer Ágnes, Mészáros Regina, Papp Dániel, Szabó Anita, Zajacz Krisztina, Zámbó Réka Csenge 2011.május 1 / 51.

Részletesebben

Heurisztikák algoritmusok ütemezési problémákra. 1. Állapottér és a megoldások kezelése

Heurisztikák algoritmusok ütemezési problémákra. 1. Állapottér és a megoldások kezelése Heurisztikák algoritmusok ütemezési problémákra 1. Állapottér és a megoldások kezelése Számos nehéz ütemezési probléma esetén az exponenciális idejű optimális megoldást adó algoritmusok rendkívül nagy

Részletesebben