érkezett az ország. A munkavállalók életét a félelem légköre hatja át, amely kihat a

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "érkezett az ország. A munkavállalók életét a félelem légköre hatja át, amely kihat a"

Átírás

1 KASZ V. Kongresszusa október A KASZ korábbi programjának meghatározásakor már három éve az Európai Unió tagjai voltunk, és bátran hivatkoztunk olyan értékekre, mint a szabadság és a demokrácia, a teljes foglalkoztatottság és az esélyegyenlőség, de számoltunk a tisztességes munka feltételeinek kialakulásával és a tisztes megélhetés biztosításával is. Ehhez képest az elmúlt években olyan politikai és gazdasági folyamatok zajlottak le az országban, amelyek eredményeként nőtt az itt élők létbizonytalansága. Nem véletlenül fogalmazták meg a szakszervezetek egy közös dokumentumban, hogy Válaszúthoz érkezett az ország. A munkavállalók életét a félelem légköre hatja át, amely kihat a mindennapokra is. Ennek a félelemnek az alapja a munkahely elvesztésétől való félelem, a mindennapos megélhetési gondok, a lecsúszó egzisztenciális helyzetek. A szakszervezetek köztük a KASZ is úgy vélik, hogy nekünk kell kiállni a munkavállalókért, mert nélkülük nincs gazdasági fejlődés, és nem lehet megteremteni a társadalmi jólétet. A munkavállalók nélkül nincs siker! Az európai szakszervezetek is felteszik a kérdést: fenntartható-e a gazdasági fejlődés, fenntarthatók-e a munkakörülmények és a jövedelmek, és mindez mit jelent a szakszervezetek számára? A válasz egyértelmű. Erősebb, egységesebb és egyben befolyásosabb szakszervezetekre van szükség, a kihívások mérete és ereje miatt pedig csak egy offenzív szakszervezeti fellépés lehet eredményes. Az országos érdekegyeztetés kiüresedése lényegében megszűnése után, az ágazati szakszervezetek kerültek kulcspozícióba. Világosan meg kell fogalmaznunk elvárásainkat több munkahelyet, a munkaviszonyok romlásának megállását, a bérek határozott emelését, hogy az állam, a politika ne csak a gazdagokat támogassa, hanem valamennyi munkavállaló számára biztosítsa a tisztes megélhetést. Másokkal összefogva követelnünk kell a biztonságos és kiszámítható nyugdíjrendszert, az európai szintű egészségügyi ellátást

2 és a gyermekeinknek, a jövő generációjának korszerű, mindenki számára elérhető oktatási rendszert. Az eredményes, sikeres fellépéshez újra kell gondolnunk a szakszervezeti struktúrákat, illetve a szakszervezetekben folyó munkát is. Makró szinten, illetve a politika szintjén új konföderáció(k)ra van szükség, ágazati szinten elengedhetetlen az integráció, míg a vállalatok szintjén növelnünk kell az aktivitásunkat. A (propaganda szerint már meglévő) sikerekből részesednie kell a munkavállalóknak, köztük a kereskedelmi alkalmazottaknak is. I. A jelentős béremelés, javuló munkaviszonyok, új munka törvénykönyve, valamint a KSZ-ek és munkaszerződések védelmének kiharcolása 1. A magyar bérrendszer nem megfelelő, mert nem ismeri el a teljesítményt, valamint a bérek nem biztosítják a munkavállalók és családjaik tisztességes megélhetését. Ráadásul a kereskedelmi szakmában is igaz, hogy a nettó átlagkeresetek szintjén 30%-nál is magasabb eltérések vannak egyes megyék és a főváros között (akár egy cégen belül is), miközben az árak nem különböznek ilyen mértékben. A kereskedelemben fizetett bérek egyébként is a nemzetgazdasági átlag alatt vannak, főként a túl sok minimálbéres miatt. A bértárgyalásokban csak olyan bérekről, illetve bérfejlesztésről szabad megállapodni, amely figyelembe veszi a valós teljesítményeket, emellett az inflációt, az adókulcsok és a járulékok változását. Érdemi bértárgyalásokra van szükség, a béreket pedig jelentősen emelni kell, első lépésben már 2014-ig. 2. A minimálbér rendszer sokat segít a bérek emeléséért folytatott harcban. A munkavállalók sokszor ellenérzéssel fogadják, mert a torz bérrendszeren belül a magasabb minimálbér összetolja a béreket (szinte mindenki ugyanannyit keres), mégis fontos eszköz az államilag rögzített egyre magasabb minimálbér. De a minimálbérnek is biztosítania kell a tisztes megélhetést. Különösen fontos számunkra a szakmai bérminimum. Folyamatosan harcolni kell a kereskedelmi munka szakmai elismertetéséért, a legtöbb munkakör igenis szakképzettséget igényel. Ezt a vitát nem csak a munkáltatókkal, de a politikával is le kell folytatni. Számunkra teljesen elfogadhatatlan a minimálbér differenciálása, sem területi alapon, sem szakmai vagy életkori megfontolások szerint.

3 3. A kormány morális szempontból legigazságtalanabb lépése az egykulcsos adórendszer bevezetése volt. A munkavállalók többsége rosszabbul járt, mert a vállalatok nem tudták sokszor nem is akarták bérrel kompenzálni az elveszett adókedvezményt. Sok cégnél veszélybe kerültek az ún. cafeteria juttatások, ráadásul a kormány is folyamatosan drágítja (adóztatja) ezeket a juttatásokat, végső soron megszűntetésükre törekszik. A KASZ mindig is a többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadózás híve volt, melynek visszaállítását folyamatosan követeljük. A szociális jóléti juttatásokat pedig meg kell védenünk, mert elvesztésük jövedelem csökkenéshez vezet. Ezeket a cégek nem fogják bérként kifizetni. 4. Új munka törvénykönyvre van szükség. Azt tudtuk, hogy készül az új Munka Törvénykönyve, hiszen a munkáltatók követelték a rugalmasságot (flexibility), a szakszervezetek pedig a biztonságot (security). Európában elfogadott jelszó lett az ún. flexicurity, vagyis olyan munka törvénykönyve, amely kellően rugalmas a cégnek, és egyben biztonságos a dolgozóknak. Régi követelésünk volt, hogy a munkaközi szünet épüljön be a munkaidőbe; a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok érvényesüljenek a napi gyakorlatban; a kereskedelemben is kapják meg a dolgozók a heti két pihenőnapot; valamint a vasárnap a mi szakmánkban is legyen általános pihenőnap. Az új Munka Törvénykönyve mindezeket teljesen figyelmen kívül hagyja. Készítői mellőzték az érdemi egyeztetést, és kizárólag a vállalkozók érdekeit vették számba. Egy munka törvénykönyvének éppen az a feladata, hogy a főnök-beosztotti viszony előnytelen helyzetét visszabillentse az egyensúly közeli állapotba, vagyis az államnak éppen a munkavállalókat kell fokozottan védeni. Az új Munka Törvénykönyvének szemléletét és célját elutasítjuk, és követeljük, hogy a bérből és fizetésből élők jogait megerősítő törvény szülessen. Hogy az új szabályok a lehető legkisebb kárt okozzák, kampányt hirdettünk a társszakszervezetekkel, melynek címe: Ne írd alá azonnal, amit a főnököd eléd tesz, mert a munkahelyi félelem légkörét kihasználva szinte mindent alá lehet íratni a dolgozókkal. Meg kell védenünk a műszakpótlékokat, harcolnunk kell a vasárnapi pótlékért, követelnünk kell a szabadságok kiadását, egyáltalán érdemi vitákban kell védenünk a KSZ tárgyalásokon, illetve a munkaszerződés módosításkor a munkavállalók jogos és igenis védhető érdekét, minden egyes szabály esetében.

4 5. A vasárnapi zárva tartás ügyét nem adhatjuk fel. Régi tervünk, hogy kiharcoljuk az üzletek vasárnapi bezárását, ezzel párhuzamosan a vasárnapi általános pihenőnapot, vagy a heti két pihenőnapot. A vasárnapok védelmére indított más civil szervezetek és kereszténydemokrata szervezetek által is támogatott charta mozgalom ma már egész Európára kiterjed. Sikerült elérni, hogy az Európai Bizottság is befogadja a vasárnap ügyét, amennyiben európai szinten egymillió támogató aláírást gyűjtenek a szakszervezetek. Az aláírás gyűjtési akció indítását a gazdasági válság egyelőre egész Európában elodázta, de a szakszervezetek készek bármikor akcióba lendülni. Arra persze csak nálunk került sor, hogy a vasárnapi munka elrendelésére külön szabályt harcolhattak ki a vállalkozások, nehogy egy kicsivel többet kelljen fizetni érte. Az a helyzet Magyarországon nem változott, hogy egyre kevesebb létszámmal kell megoldani a boltokban a feladatot, a napi kereskedelmi munkát, miközben a bérek vásárló értéke nem nő, sőt határozottan állíthatjuk, hogy a Munka Törvénykönyvét csak úgy lehet betartani, ha a munkaidő beosztást hat napra kell megcsinálni, azaz a boltok vasárnap zárva tartanak. Európa szerint a vasárnap általános pihenőnap. Nálunk is így kell lennie. 6. A biztonságos munkavégzés, a magasabb munkabér, a szakmai előrejutás, a határozott munkavállalói fellépés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő szakképzettség, illetve a folyamatos képzés, továbbképzés. Jogos elvárásunk, hogy a szakképzési rendszerben még intenzívebb kapcsolat jöjjön létre a nyílt munkaerőpiac és az oktatási intézmények között. Az iskolák olyan szakmákat, ismereteket oktassanak, melyekre a gyakorlatban szükség van. Legfontosabb teendő, hogy a politika döntse el, ki a gazdája a szakképzésnek. A Kormány (Minisztérium) vagy a Kamara? A képzési igények megtervezésébe igenis be kell vonni a szakszervezeteket, és alkalmassá kell tenni erre a munkaügyi hálózatot. A munkavállalói kiszolgáltatottság csökkentése érdekében elvárjuk, hogy az iskolában tanítsák meg a gyerekeket a jövő munkavállalóit a munkavállalói jogokra és kötelezettségekre, a munka világával kapcsolatos ismeretekre. A munkahelyeken határozottan fel kell lépnünk a szakképzettség elismertetéséért. Elfogadhatatlan az a vállalkozói törekvés, amely a bérek csökkentése miatt kikerüli, sokszor kijátssza a szakképzettségi előírásokat. A pénztáros igenis szakképzettséget igénylő munkakör állítjuk, még akkor is, ha mellette több munkakört is kap a munkavállaló.

5 7. A KASZ mindig is támogatta az erős állam megjelenését a hatósági ellenőrzéseknél. Támogattuk az ellenőrzések szigorítását, a korrupció elleni harcot, az ellenőrző hatóságok szervezeti megerősítését, legyen szó élelmiszerbiztonságról, fogyasztóvédelemről, munkavédelemről, vagy munkaügyi ellenőrzésről. Erős aggodalomra ad okot az utóbbi két év tapasztalata, mely szerint az állam egyre jobban kivonul a munka világának ellenőrzéséből, jelentősen csökkentve az ellenőri létszámot (még a megszüntetés is felmerült). Nem fogadtuk el sosem a bírságok áthárítását a munkavállalókra sokszor sikeres perekben tettük ezt, de fontos feladatunk a munkavállalók felkészítése is. A vállalkozások nem ellenőrizhetik saját magukat. A munkavállalói jogok védelmében a szakszervezetek mellett az államnak is részt kell vennie. Ha az állam nem ellenőriz, ha elnézi a jogsértéseket, azzal tovább növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát. 8. A kereskedelmi szakmára jellemző nagy verseny, a spórolás a létszámmal, ami még inkább fókuszba állította a minőségi munkahelyet, amely biztonságos és mentes az egészségügyi ártalmaktól. Fokozott figyelmet kell fordítanunk a munkavédelmi szabályok betartására, illetve betartatására. Már eddig is sikeresek voltak a KASZ Védd magad kiadványai, de folytatni kell a szakirányú pályázatok adta lehetőségeket is kihasználva a munkavállalók felkészítését. Minden munkahelyen, ahol erre lehetőség van, munkavédelmi képviselőket kell választani, és be kell őket vonnunk a szakszervezetek ellenőrzési tevékenységébe. A munkahelyi balesetek többsége megelőzhető lenne. Nem helyes irány, hogy drasztikusan csökken a munkavédelmi tanácsadó szolgálat, holott az nem csak a munkavállalók érdekeit szolgálta, hanem segítséget nyújtott kis- és középvállalkozások számára is. Fontos dokumentum lehetne a Munkavédelem Nemzeti Politikája, melyet az érdekegyeztető fórumok már elfogadtak, de a kormány még nem terjesztette az Országgyűlés elé. II. A szociális párbeszédre szükség van A szociális Európa eszméjéért küzdők szerint minél erősebb a partnerek közötti együttműködés határozott és egyértelmű kormányzati támogatás mellett, annál kedvezőbb annak hatása a gazdaságra és a munkakörülmények javulására. A szociális párbeszédet minden szinten erősíteni kell, sőt ki kell mondani, hogy: szakszervezetek nélkül nincs működő gazdaság! Egy működő piacgazdaságban szükség van a folyamatos

6 munkabékére, és igenis meg kell hallgatni a munkavállalók érdekeit. Elégedetlen, tiltakozó munkavállalókra nem lehet munkahelyi sikereket alapozni. Még a kiszolgáltatott, munkahelyét féltő embernek is számtalan eszköze van az elégedetlenség kifejezésére. Érdemi érdekegyeztetésre van szükség, a munkahelyeken, az ágazatoknál, valamint országosan a makrogazdaság és a politika színterén is. 1. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszűnt. Nincs olyan országos fórum, amelynek tagjai a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek, illetve ahol szakmai vitákat lehet lefolytatni és megállapodásokat lehet kötni, legyen szó minimálbérről, béremelésről, adóról, vagy akár nyugdíjrendszerről, oktatásról. Ez a fórum biztosította az érdekegyeztetés során elengedhetetlen szakmaiságot és a nyilvánosságot. Eltűnt a szervezet, elmaradtak a szakmai viták, nincs nyilvánosság, nincs átláthatóság. Úgy véljük, joggal követeljük, hogy a munkavállalókat érintő változásokat érdemi érdekegyeztetés keretén belül a szakszervezetekkel is vitassa meg a Kormány. Az esetenként erre használt Nemzeti Konzultáció, az állampolgárokkal való egyre sikertelenebb levelezés kizárólag a kormányzati propaganda, illetve kommunikáció célját szolgálja. A munkavállalók így elvesztik a beleszólás jogát. Több országos szintű fórum is van, de érdemi egyeztetés a szakszervezetekkel nincs. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) egy sokszereplős konzultatív fórum, miközben a Kormány nem tagja még ennek a szerény jogosítványokkal felruházott szervezetnek sem. Célja talán egyedül az, hogy Európának bemutassuk, hogy Magyarországon is van felső szintű párbeszéd. Már az elődjéről (Gazdasági és Szociális Tanács GSZT) is leírtuk, hogy súlytalan, láthatatlan, sőt ebben a formában felesleges intézmény. A névváltozáson átesett fórum ugyanilyen maradt, miközben szükség lenne egy európai mintára szervezett, valódi döntéseket hozó gazdasági-szociális tanácsra, természetesen kormányzati részvétellel. A Kormány nagy állami átalakítási munkálatai közben komoly vitába keveredett mind az európai intézményeken belül, mind az egyes tagállamokban, különösen a sajtó, a média volt hangos a vitáktól. Talán ennek is köszönhető, hogy létrehozta a Versenyszféra Konzultatív Fórumát (VKF), ahol a versenyszféra, a Kormány által kiválasztott három-három szakszervezeti szövetsége (MSZOSZ, Liga, Munkástanácsok Országos Szövetsége), munkaadói szövetsége (MGYOSZ, VOSZ, ÁFEOSZ), illetve a Kormány vesz részt. Ennek a szervezetnek egy rendszeresebben működő bizottsága (Monitoring Bizottság) végzi az előkészítő feladatokat. Fórum tehát van, még, ha mint a neve is mutatja konzultációs fórum is de az érdemi párbeszédre még várni kell.

7 Javítaná a szakszervezetek pozícióját, ha akár országosan, vagy csak a versenyszférában egy új konföderáció jönne létre a korábbiak helyett. Addig is egyeztetés helyett marad a lobbizás, melyet a munkáltatók sokszor sikerrel művelnek. Nincs annál rosszabb intézményrendszere a párbeszédnek, mint amit háttéralkuk, a tárgyalóasztalon kívüli megállapodások gyanúja leng át. 2. Az ágazati szakszervezetekkel leginkább az MSZOSZ keretén belül működtünk együtt. Az OÉT megszűnése után az MSZOSZ nem találta meg szerepét, a szervezet kiürült, sőt mára egy irányítatlan, új, valóságos funkciójának megfelelő feladatait megtalálni képtelen, ugyanakkor rendkívül költséges szervezet maradt vissza. Az MSZOSZ teljes átszervezése, átalakítása nem várhat tovább. Jelenlegi formában való további működtetése egyenesen visszaélés lenne a szakszervezeti tagság bizalmával. Összefogásra természetesen minden korábbinál nagyobb szükség van. Ki kell jelölni az MSZOSZ (a szakszervezetek) politizálásának színterét, formáját és tartalmát. Tárgyalni kell a Kormánnyal és a munkaadói szövetségekkel. Ki kell dolgoznunk a társadalom számára fontos kérdésekben a szakszervezeti válaszokat. Fontos az országos nyilvánosság, a közös akciók előkészítése, legyen szó akár érdekérvényesítésről, vagy tagszervezési akciókról. Az új világhoz új formában kell összefognia a szakszervezeteknek, a siker érdekében. 3. Változatlan formában maradt fenn az ágazati érdekegyeztetés rendszere, működik a Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság, sőt ma már törvény biztosítja a működés feltételeit. Az ágazat munkaadói szervezetei szintén útkeresés közben vannak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség több mint egy éve keresi az Elnökét. Van, aki tagja lett az új érdekegyeztetési fórumoknak, van, aki nem, van, aki sikeresen tárgyal a Kormánnyal, van, aki nem. Mindez hátráltatja azon törekvésünk sikerét, hogy az ad- hoc jellegű eseti találkozásokat váltsa fel a tervszerű munka, a szakmában felmerülő kérdések érdemi egyeztetése. Különösen fontos lenne az ágazati kollektív szerződés megalkotása. Ehhez ma is adottak a jogi feltételek, a szakmai felkészültség és az érdekeltség is. Ha a munkaadók között a gazdasági versenyen kívül ma meglévő politikai verseny (ki kap többet a Kormánytól) alább hagy, végre megteremtődnek az ágazati KSZ kidolgozásának igazi feltételei. 4. Továbbra is legfontosabb intézményünk a munkahelyi kollektív szerződés. Azt vártuk, hogy a Kormány kedvezőbb jogszabályi környezetet biztosít, ösztönzi a munkáltatókat, sőt növeli érdekeltségüket a KSZ tárgyalásokban.

8 Az új Munka Törvénykönyve valóban fontos szerepet szán a KSZ-eknek, mivel azonban az rendkívül elfogult a munkaadókkal lehetővé teszi a jövedelem csökkentését, sőt a kiszolgáltatottság növelését is nagyon óvatos és nehéz tárgyalásokra kell felkészülnünk. Az érdemi KSZ tárgyalásokra fel kell vérteznünk a tisztségviselőket megfelelő kiadványokkal, rendszeres képzéssel, sőt szakértőket kell biztosítanunk a bonyolultabb esetekhez. Az új Munka Törvénykönyve nem egyszerre zuhan rá a KSZ-ekre, illetve a munkaszerződésekre, vagyis a munkavállalókra, hanem több hullámban. A munkáltatók is tanulják, hogy tulajdonképpen mit is kaptak a Munka Törvénykönyvétől. Fontos, hogy megvédjük a korábbi juttatásokat és a munkavállalói pozíciókat. III. A KASZ társadalmi presztízsének növelése, tagtoborzás A szakmai kérdéseknél már utaltunk rá, hogy az Európai Szakszervezetek (UNI Európa) nem csak a gazdasági fejlődés fenntarthatóságában bíznak, hanem a szakszervezeti jogok fenntarthatóságában, az erősebb, egységesebb, egyben befolyásosabb szakszervezetekben is. Már korábbi programunkban is kimondtuk, hogy: szakszervezetekre márpedig szükség van. Természetesen a szakszervezeti erő, érdekérvényesítő képesség nagyban függ a taglétszámtól és a szakszervezeti jogosítványoktól. Az elmúlt évek gazdasági válsága nem segítette a tagtoborzó munkát. Számos cégünk tönkrement, kiszorult a piacról, vagy jelentősen visszaesett a dolgozói létszáma. Jobb esetben felvásárolások, fúziók történtek, ahol némi veszteséggel ugyan, de át tudtunk menteni a szakszervezeti tagságot. Ez a folyamat a Coop-oknál folytatódik, de a válság áldozata lehet még néhány patinás hírű cég is. Nem segített az új Munka Törvénykönyve sem a szakszervezeti jogosítványok megerősítésében. Sokáig lebegett a kérdés, hogy mennyire gyengíti meg az érdekképviseleteket a politika. Szerepet szán-e a munkahelyeken a szakszervezeteknek, vagy ellenfelet lát bennük. Mára nyugvópontra jutott a vita a kollektív jogokról. Kisebb károkat okozhat a szolidabb munkaidő kedvezmény, vagy a megnyirbált anyagi források. Az országos érdekegyeztetés visszaszorulása, színfalak mögé kerülése sem segített a szakszervezetek társadalmi presztízsének növelésében. Márpedig korábban ezek mind-mind a szakszervezeti munkát erősítették. Nem is beszélve a korábbi, sokkal nagyobb sajtó- és média érdeklődésről. 1. Meg kell állítani a taglétszám csökkenését, vissza kell szerezni a szakszervezetek iránti bizalmat. Meg kell szólítani a szakma munkavállalóit. Ezt szolgálja a készülő

9 átfogó, országos, tagtoborzó kampány új szlogenje is: Van szakszervezeted, a KASZ. Élj vele! Szakszervezetünk a jövőben is elsősorban a munkahelyeken szerveződik, ezért meghatározó szerep hárul a munkahelyi tisztségviselőkre, SZB titkárokra, bizalmiakra. Ezért is szerencsés, hogy a Kongresszust megelőző választásokon nagyon sokan vállalták a tisztségviselői feladatot, köztük sok fiatal munkavállaló is. Az új kampány azonban nem csak azokra a cégekre terjed ki, ahol már jelen vagyunk, hanem a szakma kisebb vállalataira is. Ezek közül több mögött nagy szakszervezeti szervezettségű nyugat-európai anyacég van. A tagtoborzó kampányt a társszakszervezetekkel közösen készítjük elő. Így hatékonyabb a kiadványok szerkesztése (elkészült a Szakszervezeti tisztségviselők kézikönyve), a tagtoborzók felkészítése (ebben részt vesznek a szolgáltató vállalatok, pl. a szakszervezetek biztosítója, a Signal is). Így mód nyílik az országos beharangozóra, a tagszervezést segítő kampány kidolgozására is. Külön építünk a KASZ Fiatalok Tagozatára, illetve a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetségre (SZISZ), még ha ez utóbbi az elmúlt két évet mintha átaludta volna. A tisztségviselők társadalmi munkáján túl profi szervezőkre is szükségünk lesz. A szervezési kampány nem csak hangulat kérdése, de profi szervező munkát is igényel, amelyhez jelentős erőforrásokat kell rendelnünk. 2. Továbbra is kitartunk a Takarékszövetkezetekben dolgozók megszervezése mellett. Az ágazat igazi nyertese lehet az új gazdaságfilozófiának (támogassuk a hazai tőkét). A hagyományos szakszervezeti feladatok mellett (bértárgyalás, kollektív szerződés), szakmai kérdésekben is aktívabb szerepet kell kapnia a Takarékszövetkezeti Bizottságnak. Segítheti a munkát, ha szakszervezetünk vezető testületeiben is több, takarékszövetkezetben dolgozó kollégát vonunk be. Az egyébként sikeres képzéseink között gondoskodni kell több pénzügyi tárgyú téma feldolgozásáról, illetve speciális szakmai információk folyamatos biztosításáról. Fontos lehet a szakma nemzetközi vérkeringésében is részt venni, melynek megszervezését a nemzetközi szervezetünk, az UNI is segíti. 3. Szinte a szakszervezetek rendszerváltás utáni szétaprózódása óta beszélünk az integrációról, a szakszervezeti együttműködésről. Ezt a munkát az MSZOSZ-en belül végezzük. Jó példa lehet egy ipari szakszervezet megalakulása az erők koncentrálására. Mi is létrehoztuk a Szolgáltatói Szakszervezeti Szövetséget, amely továbbfejlesztésre vár.

10 4. Van szervezeti keret a közös munkához, várjuk a további csatlakozókat, illetve komolyabb pályázatok (Támop) közös elnyerésével látványos munkára, megjelenésre készülünk. Legfőbb területe a közös munkának az országos bizalmi oktatás, illetve a tagszervezés. Együtt erősebbek vagyunk! 5. Jelentősen erősítik a szakszervezetünk iránti tagsági bizalmat a sikeres szolgáltatások, melyeket bővítenünk kell. Fenn kell tartatunk, sőt tovább kell fejleszteni a segélyezési rendszert. A Signal Biztosítóval való együttműködésünk új eleme lehet a felelősségbiztosítás bevezetése. Ki kell bővítenünk az Alapítvány a Kereskedelmi Dolgozókért szolgáltatásait. Erősíteni kell a tájékoztató, illetve tanácsadó tevékenységünket. Különösen fontos lesz a jövőben az országos jogsegélyszolgálat újraszervezése. Valamennyi megyében, sőt több városban is fogadnunk kell a rászorulókat. Különösen az új Munka Törvénykönyve és a válság ad feladatokat ezeknek a megyei képviseletek mellett működő szolgálatoknak. 6. Folyamatosan fejlesztenünk kell a KASZ informatikai rendszerét. Az internet biztosította nyilvánosság, az információhoz jutás szabadsága, az interaktív kommunikáció mind-mind segíti a felkészülést, a társadalmi párbeszéd, az új döntéshozatali rendszer kialakulását. Ez a fajta egyre szélesebb körű nyilvánosság, átláthatóság új tartalommal tölti fel a munkavállalókkal, tisztségviselőkkel, vagy akár a tagságunkkal való kapcsolatunkat. Az új párbeszéd alappillérei a nyilvánosság, a teljes körűség és az átláthatóság. Mindez segíthet a beszűkült sajtó- és média lehetőségek pótlásában is. A központi, kormányzat közeli sajtó érdeklődése nehezen kelthető fel, de a megyei sajtóban való rendszeres jelenlétünk jól szolgálja törekvéseinket, a tagság figyelmének felhívását, vagy a tájékoztatást. 7. A jövőben is aktívan részt kell venni a nemzetközi szakszervezeti mozgalomban. Nagy szükségünk van különösen a multinacionális cégeknél végzett szakszervezeti munkához a nemzetközi szervezetek (főként az UNI) segítségére, az európai üzemi tanácsok tapasztalataira, az európai intézményekben kifejtett szakszervezeti tevékenységre. Segítenek a látványos akciók, tüntetések, melyekhez a KASZ is többször csatlakozott eddig is. Kifejezetten előnyösek a világcégekkel kötött nagy megállapodások számunkra is. A szomszédos országok kereskedelmi szakszervezeteivel való rendszeres egyeztetés (V3) éppen a közös cégeknél való egyeztetett fellépést, vagy a regionális központokban való eligazodást, az információszerzést szolgálja. Mindezek mellett konkrét nemzetközi pályázatokra is lehetőségünk lesz a jövőben.

11 Programunk megvalósítása természetesen azt eredményezi, hogy a kereskedelemben dolgozók is tisztességesen meg tudjanak élni keresetükből, hogy kisebb lesz a kiszolgáltatottság, hogy csökken a félelem a munkahelyek elvesztésétől, nagyobb lesz a biztonság, végső soron megint jó lesz kereskedelmi alkalmazottnak lenni. A sikerhez természetesen szükség van a szakszervezetek összefogására is, de szakszervezetünk erősödésére, a tagság támogatására is. A hatékonyabb, sikeresebb érdekvédelemhez minden munkavállalóra szükségünk van. Ezért is hirdetjük, hogy: Van szakszervezeted, a KASZ! Élj vele! Budapest, szeptember 6. KASZ ELNÖKSÉGE

HBM HÍRLAP. V. KONGRESSZUS október BUDAPEST október 3.évfolyam 10.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida)

HBM HÍRLAP. V. KONGRESSZUS október BUDAPEST október 3.évfolyam 10.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) HBM HÍRLAP 2012. október 3.évfolyam 10.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) V. KONGRESSZUS 2012. október 11-12. BUDAPEST

Részletesebben

KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2010. OKTÓBER 14.

KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2010. OKTÓBER 14. KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2010. OKTÓBER 14. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete PROGRAM-ja végrehajtásának legfontosabb éves feladatai A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének programja figyelembe

Részletesebben

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. Aki gondolkodik, de nem tanul, nagy

Részletesebben

Történeti betekintés

Történeti betekintés Történeti betekintés 2011. december 22.-én a munka Törvénykönyvéről a Kormánnyal egyeztető szakszervezeti tömörülések vezetői, a szféra munkaadói tárgyaltak a Versenyszféra és a Kormány közötti egyeztetések

Részletesebben

FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG

FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG FÜGGETLEN GAZDASÁGI, MUNKAADÓI SZÖVETSÉG POLITIKAILAG PÉNZÜGYILEG JOGILAG ÖNKÉNTES TAGSÁG AZ MGYOSZ KÉPVISELETE ITTHON Részvétel az országos hatáskörű, legfontosabb döntés-előkészítő és döntéshozó testületek

Részletesebben

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25.

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN A munkavállalók szociális

Részletesebben

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23.

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23. A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon Tarsoly Imréné 2016. szeptember 23. Bratislava Kollektív szerződés A KSZ a munkabéke eszköze, kiszámítható, szabályozott

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014

MSZOSZ. A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója. Norway Grants 2009-2014 MSZOSZ A HVDSZ 2000 (Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete) a Hajdú-Bihar megyei Régió támogatója Szociális párbeszéd továbbfejlesztése a munkavédelemben Norway Grants 2009-2014 Hajdú-Bihar:

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

Januárban kezdődnek a bértárgyalások az állami cégeknél

Januárban kezdődnek a bértárgyalások az állami cégeknél Minimálbér 2012 összege: jelentősen emelkedett a minimálbér összege 2012-től. A korábbi hírekkel szemben a 2012-es minimálbér összege az utolsó pillanatban emelkedett 93 ezer forintra. A kormány ezzel

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek együttműködési lehetőségei Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek szerepe Részvételi demokrácia elősegítése Állampolgárok csoportjai véleményének

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

Akik eddig kifejezték szolidaritásukat

Akik eddig kifejezték szolidaritásukat Akik eddig kifejezték szolidaritásukat Szakszervezeti Konföderációk Magyar Szakszervezeti Szövetség Kordás László a MASZSZ elnöke a szervezet szolidaritási közleményében a szakszervezet képviselői mindent

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

2.MKKSZ Vass Eszter 3.BRDSZ Várdai Lászlóné 4.MZTSZ Viszokai Adrienn

2.MKKSZ Vass Eszter 3.BRDSZ Várdai Lászlóné 4.MZTSZ Viszokai Adrienn Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Békés Kalászné Gelencsér Ilona A

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig!

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Baranya megye Horváth Sándorné A

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

HBM HÍRLAP A KASZ FIATALOK TAGOZATA VEZETŐJÉNEK VÁLASZTOTTÁK KISS NIKOLETTÁT. 2012. szeptember III.évfolyam 9.szám

HBM HÍRLAP A KASZ FIATALOK TAGOZATA VEZETŐJÉNEK VÁLASZTOTTÁK KISS NIKOLETTÁT. 2012. szeptember III.évfolyam 9.szám HBM HÍRLAP 2012. szeptember III.évfolyam 9.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) Megyetitkári Értekezlet Szolnok 2012.09.11.

Részletesebben

TÁMOP A-13/

TÁMOP A-13/ 1 TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés Ágazati kollektív szerződés előkészítése című

Részletesebben

Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan.

Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan. ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Ellensége - e a munkáltatónak a munkavédelmi képviselő? Gyakorlati tudnivalók a munkavédelmi érdekképviselet működésével kapcsolatosan. BUDAPEST 2015. március 4. BORHIDI

Részletesebben

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása

A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása A munkaügyi kapcsolatokat érintő változások, és azok hatása Munkaügyi kapcsolatok Harmadik rész XIX. fejezet Általános rendelkezések XX. fejezet Üzemi Tanácsok XXI. fejezet Szakszervezetek XXII. fejezet

Részletesebben

Pályázati adatlap. Alapadatok

Pályázati adatlap. Alapadatok Pályázati adatlap Kérjük, töltse ki a részvételi nyilatkozatot és a kérdőívet. A 250, illetve 1000 főnél többet foglalkoztató pályázók számára a kiegészítő kérdéseket ( Csak 250/1000 főnél többet foglalkoztató

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

Vegyipari bér- és létszám trendekről. Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció

Vegyipari bér- és létszám trendekről. Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció Vegyipari bér- és létszám trendekről Budai Iván Magyar Vegyipari Szövetség 2017. December 7. MAVESZ VDSZ konzultáció VEGYIPAR = vegyi anyagok és termékek gyártása (TEÁOR 20) - műanyag alapanyagok - szerves

Részletesebben

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március

Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata. 2004. március Víziközmű Alágazati Párbeszéd Bizottság /VÁPB/ Szervezeti és Működési Szabályzata 2004. március 2 Bevezetés Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat a vízi-közmű szolgáltatók, - munkáltatói és munkavállalói

Részletesebben

A Munkában megrokkantak és elhunytak XV. Nemzetközi Emléknapja április 28.

A Munkában megrokkantak és elhunytak XV. Nemzetközi Emléknapja április 28. A Munkában megrokkantak és elhunytak XV. Nemzetközi Emléknapja 2010. április 28. Alapítványunk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével együttmőködve a Vasas Szakszervezet székházában emlékezett

Részletesebben

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól

2/2004. (I. 15.) FMM rendelet. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 41/A. ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

Részletesebben

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci A MUNKAERŐPIAC FOGALMA ÉS JELLEMZŐI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A globalizáció hatása a munkaerőpiaci folyamatokra Globális felmelegedés Globális gazdaság

Részletesebben

Tudás és Szakértelem. Tájékoztató füzet

Tudás és Szakértelem. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet Tudás és Szakértelem az ÁFEOSZ kapacitásainak megerősítése az érdekképviseleti tevékenység fejlesztése érdekében című TÁMOP-2.5.1/A-2-10/3-2010-0006 projekt keretében végzett tevékenységről

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 201 július 04-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 201 ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: BORSOD ABAÚJ - ZEMPLÉN MEGYE KOORDINÁTOR NEVE: Ducsay

Részletesebben

A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018

A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018 A Pedagógusok Szakszervezete programja 2013-2018 Június 30-án a Pedagógusok Szakszervezete XX. konresszusa elfogadta a szakszervezet 2013-2018 közötti progamját. A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE P R O G R

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Miért? A magyarok az egyik legtöbbet dolgozó nép Európában, mégis úgy érzik, nem becsülik eléggé a munkájukat, nem kapnak annyi fizetést, amelyből

Részletesebben

KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2009. OKTÓBER 29.

KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2009. OKTÓBER 29. KASZ ORSZÁGOS ÉRTEKEZLET 2009. OKTÓBER 29. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete PROGRAM-ja végrehajtásának legfontosabb éves feladatai A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének nincs oka a

Részletesebben

Vezetõi összefoglaló

Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2013 Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság AZ EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

HBM HÍRLAP 43. DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL 2012. AUGUSZTUS 20. Díjazták a legszebb virágkarneváli kirakatokat. 2012.augusztus III.évfolyam 8.

HBM HÍRLAP 43. DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL 2012. AUGUSZTUS 20. Díjazták a legszebb virágkarneváli kirakatokat. 2012.augusztus III.évfolyam 8. HBM HÍRLAP 2012.augusztus III.évfolyam 8.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Tagtoborzás Szolnoki CORA-AUCHAN 2012.08.02. Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István)

Részletesebben

Szervezők: Belga: ACV- CSC METEA Szakszervezet EZA : kutató szervezet, amely támogatta és finanszírozta a szemináriumot

Szervezők: Belga: ACV- CSC METEA Szakszervezet EZA : kutató szervezet, amely támogatta és finanszírozta a szemináriumot Társadalmi felelősség vállalás az európai textil ruhaipar területén, tiszta ruha kampány 2017.09. 26-29. Résztvevő országok, szervezetek: Belga Ruhaipari szakszervezet Francia Textilipari szakszervezet,

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 14. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST,

Részletesebben

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018

Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Gazdaságpolitika és költségvetés 2018 Banai Péter Benő államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 1 2017-ben makrogazdasági és költségvetési stabilitás jellemzi az országot Forrás: *: Európai

Részletesebben

Összefogás a reformokért

Összefogás a reformokért Összefogás a reformokért A Reformszövetség történetének és tevékenységének bemutatása 2009. május 14. A Reformszövetség megalakulásának körülményei Pénzügyi és reálgazdasági válság kirobbanása Csak az

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ Veszprém MEGYE: Vizl Péterné Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Veszprém Vizl Péterné Szakszervezet megnevezése: 1.Pedagógusok

Részletesebben

a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről

a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről MEGÁLLAPODÁS a központi közigazgatásban dolgozó közszolgálati tisztviselők tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozó általános keretről Preambulum 1., 2013 decemberében a Bizottság

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014. ÉVI 1. SZÁM

HÍRLEVÉL 2014. ÉVI 1. SZÁM 2014. ÉVI 1. SZÁM Kedves Olvasó! KÖSZÖNTŐ ről havonta megjelenő hírlevelének első számát tartja a kezében. Ebben a kiadásban röviden bemutatkozik szervezetünk valamint. Ezt követően pedig állandó rovatunk,

Részletesebben

Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet /VISZ/ 1989-2007

Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet /VISZ/ 1989-2007 1 Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet /VISZ/ 1989-2007,,...nem vagyok magam! Testvéreim vannak, számos milliók: Én védem őket, ők megvédenek engem. Nem félek tőled sors, bár mit akarsz. (Vörösmarty)

Részletesebben

HBM HÍRLAP. KASZ Országos Tagszervezés október-november. SZOLNOK PRAKTIKER, november november 3.évfolyam 11.

HBM HÍRLAP. KASZ Országos Tagszervezés október-november. SZOLNOK PRAKTIKER, november november 3.évfolyam 11. HBM HÍRLAP 2012. november 3.évfolyam 11.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! ( Széchenyi István) Tagtoborzási tréning Szolnok 2012. november

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02.

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02. Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, 2014. október 02. Tölgyes Gabriella Vezető főtanácsos, CSR koordinátor Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

GYORSELEMZÉS. Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében

GYORSELEMZÉS. Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében GYORSELEMZÉS Bérek alakulása a 2016-ban kötött országos bérmegállapodás tükrében A Magyar Szakszervezeti Szövetség felkérésére készítettük ezt az elemzést a bérek helyzetének alakulásáról. A szakszervezetek,

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján Hétfa Kutatóintézet Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján A TÁMOP 1.4.7.-12/1-2012-0001 FoglalkoztaTárs

Részletesebben

"A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA."

A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA. "A PÁRBESZÉDNEK NINCS ALTERNATÍVÁJA." A társadalmi párbeszéd helyreállítása Magyarországon Munkaanyag Budapest, 2013. április 03. 1 Tartalom: 1. Bevezető 3. 2. A társadalmi párbeszéd helyreállítása Magyarországon

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Confederation of Hungarian Employers and Industrialists

MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Confederation of Hungarian Employers and Industrialists MUNKAADÓK ÉS GYÁRIPAROSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Confederation of Hungarian Employers and Industrialists 1 Tisztelt Olvasó! Dr. Futó Péter elnök A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a

Részletesebben

Az EVDSZ évi munkaprogramja

Az EVDSZ évi munkaprogramja 1 Az EVDSZ 2011. évi munkaprogramja Elfogadva: Budapest, 2011. február 02.-i SZV ülésen 2 Bevezető Az EVDSZ 2011. évi munkaprogramja az EVDSZ VI. Kongresszusán elfogadott programra, valamint az ez alapján

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: Hajdú-Bihar megye KOORDINÁTOR Sass Bálintné NEVE: Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 201 július 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 201 ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A KOORDINÁCIÓ

Részletesebben

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember 24-25. Berlin/Potsdam 1 2 A megszorító programok hatása a közszférára Spanyolországban:

Részletesebben

Harmadik országból érkező idénymunkások

Harmadik országból érkező idénymunkások Harmadik országból érkező idénymunkások Szerkesztői bevezető Jelen tanulmánykötet szerkesztési elvei között szerepelt, hogy a Magyarországot és az Európai Uniót érintő migráció kapcsán a lehető legtöbb

Részletesebben

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( )

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( ) A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke (2012 2016) Lezárva: 2016. szeptember A A foglalkoztatást meghatározó jogszabályok A 1 A nemzeti köznevelési

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek Magyar joganyagok - 1997. évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló 19921. oldal 1997. évi LVI. törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról 1 1.

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ MÁSODIK Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. december 10-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. MÁSODIK L MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: - Moson- Sopron Megye Dr. Jáki Katalin Szakszervezet

Részletesebben

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE

NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK FEJLESZTÉSE (PL.3346) Érdekvédelem, érdekegyeztetés az Európai Unióban és Magyarországon I. Rácz-Káté Mónika CIMET - a civil világ fűszere TÁMOP 5.5.3-09/1-2009-0013

Részletesebben

HAJDÚ ÉS SZABOLCS MEGYEI HÍRLAP 2013. július 4.évfolyam 7.szám

HAJDÚ ÉS SZABOLCS MEGYEI HÍRLAP 2013. július 4.évfolyam 7.szám HAJDÚ ÉS SZABOLCS MEGYEI HÍRLAP 2013. július 4.évfolyam 7.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) ISMERD MEG A KERESKEDELMI

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

A SZAKSZ vezető testülete, a SZIB rövid távú programtervezésbe kezdett május 22. péntek, 16:30

A SZAKSZ vezető testülete, a SZIB rövid távú programtervezésbe kezdett május 22. péntek, 16:30 A SZAKSZ a mai napon, 2015. május 22én Kaposváron tartotta soron következő SZIB ülését. Az ülésen az alapszervezetek elnökei és a munkahelyi szervezetek titkárai vettek részt, így a négy régió, hét megyéjének

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika. Bevezet :

Foglalkoztatáspolitika. Bevezet : Foglalkoztatáspolitika Bevezet : Fogalmak 1: munkaer piac A Munkaer piac a munkaer, mint termelési tényez mozgásának terepe ahol a következ a-tényez k befolyásolják a mozgásokat Szakmai munkavégz képesség

Részletesebben

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről 197. sz. Ajánlás a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én kilencvenötödik

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

Előzmények. Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának Állásfoglalása a korkedvezmény rendszerének átalakítására vonatkozóan (2013)

Előzmények. Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának Állásfoglalása a korkedvezmény rendszerének átalakítására vonatkozóan (2013) A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amely révén a nyugdíjrendszer szolidaritási elemekkel bővül. Egyes munkakörök esetében figyelembe kelljen venni a ledolgozott szolgálati

Részletesebben

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Szolgáltatási csekk (utalvány) rendszer Belgiumban Mi a probléma? Alacsony a foglalkoztatás, elsősorban a képzettséggel nem rendelkezők esetében

Részletesebben

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG BEVEZETÉS PROGRAM A LIGA Szakszervezetek 2009-től érvényes programja az elmúlt évtized tapasztalatainak és az elkövetkező

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Készítette: Varga Lászlóné gazdasági igazgatóhelyettes Kiadás időpontja: 2008. január. 10. Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő

Részletesebben

Közfoglalkoztatás 2015

Közfoglalkoztatás 2015 Gazdálkodási kézikönyvek Közfoglalkoztatás 2015 Jogi, munkajogi háttér és mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó adózási, számviteli kérdések Budapest, 2015 Szerzők: Dr. Böszörményi Judit (I. fejezet) Buránszkiné

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ)

A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (VOSZ) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT! A VOSZ CÉLJAI Kedvező gazdasági környezet kialakítása Vállalkozások versenyképességének növelése Szolgáltatások

Részletesebben

A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György

A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György A fogyasztóvédelem a fogyasztók szemszögéből Dr. Baranovszky György Budapest, 2014. december 4. Mi alapján ítél a fogyasztó? - Szempontok A hétköznapokban nyert saját tapasztalatok. A média, mint hírforrás

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN. A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók Április 01.

MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN. A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók Április 01. MUNKAVÉDELEM A SZÍNHÁZBAN A legfontosabb munkaügyi tudnivalók és tennivalók 2010. Április 01. Miről lesz szó? Milyen a munkaügyi kapcsolatok színvonala? Együttműködés hiánya konfliktushoz vezet! Rendezett

Részletesebben

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21.

JVSZ CSR szakszeminárium, 2009.05.21. CSR az érdekképviseleti szervezeteknél Fertetics Mandy ügyvezető, vezető tanácsadó Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Kft. Mai program Délelőtt: Alternate Kft. bemutatása Mi fán terem

Részletesebben

VDSZ SULI. Bors József (elnök) és Kovács László (alelnök) VDSZ Ifjúsági Tagozat

VDSZ SULI. Bors József (elnök) és Kovács László (alelnök) VDSZ Ifjúsági Tagozat VDSZ SULI Szakszervezetek az ifjúság g szemszögéből Bors József (elnök) és Kovács László (alelnök) VDSZ Ifjúsági Tagozat 2008.10.16. 1 A MUNKA VILÁGA: Munkaadók Munkavállalók Mi okozhat érdekütközéseket?

Részletesebben

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek AJÁNLAT 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Kálvária sgt. 88-90. Telefon/Telefax: 62-444-188 Mobil: 0630-9381-702

Részletesebben

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára 2017.11.17. Munkaerőpiaci folyamatok A foglalkoztatás bővülésnek következtében 2015-től elejétől

Részletesebben

2009. évi szakmai program

2009. évi szakmai program 2009. évi szakmai program Áttekintés A Szociális Intézmények Országos Szövetségének (SZIOSZ) életében a 2008-as évben jelentkező szakmai és szervezeti kihívásokat, feladatokat áttekintve született meg

Részletesebben

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 TÁMOP CÉL Országos munkavállalói szövetségek, országos munkaadói szövetségek kapacitásának erősítése, együttműködésük elősegítése Konzorcium: LIGA szakszervezetek,

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM IKTATÓSZÁM: 1226 /2010-MKBERFŐ Készült 2010. február 16-án. ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK

A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK A SZAKSZERVEZETI ALAPJOGOK DR. HORVÁTH-LÉNÁRT SZILVIA VDSZ BEVEZETÉS, ALAPVETÉSEK Munkáltató hatalmi túlsúlya Egyensúlyra törekvés elősegítése: szakszervezeti szervezkedés, kollektív alku szabadsága /

Részletesebben

Az EVDSZ évi munkaprogramja

Az EVDSZ évi munkaprogramja 1 Az EVDSZ 2017. évi munkaprogramja Elfogadva: Budapest, 2017. január 24-i SZV ülésen 2 Bevezető Az EVDSZ 2017. évi munkaprogramja az EVDSZ VII. Kongresszusán elfogadott programra, és az I-II-III. Taggyűlésén

Részletesebben

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( )

A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke ( ) A Munkaügy a közoktatásban című kézikönyv összes eddig megjelent köteteinek tartalomjegyzéke (2012 2017) Lezárva: 2017. szeptember A A foglalkoztatást meghatározó jogszabályok A 1 A nemzeti köznevelési

Részletesebben

Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek.

Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek. Tisztelt Titkár/Elnök Asszony/Úr! Ezúton adnék egy tájékoztatást és a végén egy szavazást kérnek Tőletek. Tájékoztatás 2011. év meglehetősen nehéz év volt. A kormány egyoldalúan megszüntette az OÉT-et.

Részletesebben

Változóban a hazai alapellátás rendszere- Hogyan tovább otthonápolás? MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve, 2015. október 8-9.

Változóban a hazai alapellátás rendszere- Hogyan tovább otthonápolás? MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve, 2015. október 8-9. Változóban a hazai alapellátás rendszere- Hogyan tovább otthonápolás? MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve, 2015. október 8-9. 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról Előzmények

Részletesebben

az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról év

az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról év 15. sz. melléklet Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége BESZÁMOLÓ az EVDSZ IV. kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról 2012. év 2012. november

Részletesebben