és nem mindegy, hogy merre, hová vezet az átalakulás.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "és nem mindegy, hogy merre, hová vezet az átalakulás."

Átírás

1 Item: 5802 Kiad sor: 10/23/ :35:39 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Emlékező kommentár München, október 23. (SZER, A mai nap) - Az októberi forradalom 33. évfordulója alkalmából Pécsi Vilmos emlékező kommentárját közvetítjük: A magyar nép döntő többsége 1956 októberét forradalomnak és nemzeti szabadságharcnak tekinti, és így értékelik majd a jövő magyar nemzedékek is. Így aztán teljesen mellékes, hogy miként vélekedett és vélekedik erről a nevét, ideológiáját, programját időről időre levedlő párt, amely tekintette már az eseményt népünk dicsőséges felkelésének, rövidre rá pedig ellenforradalmi lázadásnak. Az eseményt a magyarok évről évre megünnepelték. A nép október 23-ikát, a párt november 4-ikét. Újabban megpróbálja a párt - illetve ami még megmaradt belőle - állami kezelésbe venni október 23-ikát is, mondván, hogy az az emlékezés ünnepe. Mindenki arra emlékszik, amire akar. De hát után és azóta sem az volt a mérvadó, hogyan vélekedett az oroszok segítségével letiport szabadságharcról Haynau, mit gondoltak róla a muszka vezetők és a Bach-huszárok. Ötvenhat mai évfordulójáról az a rafinált pártcsel sem vonja el a figyelmet, hogy a párt magának szeretné kisajátítani a köztársaságot. Ugyanis mindenki tudja, hogy az 1849-es, 1918-as és 1946-os polgári demokratikus szellemű köztársaság született újjá. Az, amelyet a párt 1949-ben felszámolt, népköztársasággá degradált és amelynek a néphez és a köztársasághoz egyaránt semmi köze nem volt. Ideje, hogy megkeressük Marxot, hiszen lám, mennyire igaza volt, amikor azt mondta, vagy írta valahol, hogy semmi sem állandó, csak a változás. A párt által újabban agyonhallgatott Leninnek is igaza volt, csakhogy a jelenlegi helyzet manapság, hogy az uralkodó osztály már nem tud a régi módszerekkel uralkodni és a nép ezt nem is tűrné. Leegyszerűsítve az elmúlt másfél esztendő összetett, sokrétű magyarországi fejlődését, néhány konklúzió alighanem már levonható. (folyt.) Item: 5803 Kiad sor: 10/23/ :42:29 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Emlékező kommentár - 1. folyt.

2 A szovjet táborban és magában a Szovjetunióban zajló események azt mutatják, hogy a XX. századbeli bolsevik utópisták elméleteire keményen rácáfolt a fejlődés. Elkezdődött egy történelmi folyamat, amely nem fordítható vissza. A marxista-leninista mintájú szocializmusnak valamennyi változata megbukott, vagy megbukóban van a történelem színpadán. Tehát nemcsak magyar jelenségről van szó, bár minket érthetően mindenekelőtt az foglalkoztat, ami Magyarországon a magyar néppel történik. Ennek a folyamatnak első hírvivői az 56-os magyar forradalmárok voltak. A magyar kommunisták történelmi felelősségéről most ne essék szó. Ez a párt darabokra töredezik, politikai, ideológiai válságba jutott. Fokozatosan feladni kényszerült hatalmi monopóliumát, irányító szerepét. Magyarország köztársaság, szabad a sajtó, többpártrendszer van, pár hónap múlva szabad választások lesznek. Valljuk csak be: ez a viszonylag csendes, de tartalmában forradalmi átalakulás kézzel fogható reformok terén messzebbre ment, mint ameddig 56 eljuthatott. Jelentős szerepe volt ebben a nemzetközi helyzetnek, a gazdasági, technológiai, ezzel összefüggésben a politikai erőviszonyok változásának. Ez van a magyarországi változások hátterében. De más is. A vagy 15 éve kipattant ellenzéki szikra, amelytől a szabadság lángja fellobbant, a nép, amely makacs kitartással várt és bízott sorsa jobbra fordulásában, és adjuk meg a nekik járó megbecsülést azoknak a reformkommunistáknak is, akik segítették a kibontakozást. Reméljük, hogy a várakozások beigazolódnak. A demokratikus átalakulás folyamata csakugyan független magyar jogállamba torkollik. A kommunista párt történelmi szerepét is más megvilágításba helyezné, hogyha ezt az átalakulást nem akadályozná. Reméljük azt is, hogy az ellenzék megőrzi józanságát és magatartását, nem az indulatok, hanem ezután is önmérséklet jellemezné. (folyt.) Item: 5804 Kiad sor: 10/23/ :50:13 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Emlékező kommentár - 2. folyt. Egy pillanatra sem hagyhatók figyelmen kívül Magyarország szerződésekben rögzített kötelmei, a tagság a KGST-ben és a Varsói Szerződésben. Aki nem így gondolná, az a jövő magyar nemzedékek esélyeit tenné kockára. Ha - amint hisszük - csakugyan történelmi fordulóponthoz érkezett Kelet-Európa, benne Magyarország, akkor felesleges a túlzott sietség, nem szabad kockáztatni a már elért eredményeket. Az átalakulásnak továbbra is fokozatosnak kell lennie,

3 és nem mindegy, hogy merre, hová vezet az átalakulás. A rengeteg, tiszta csengésű demokratikus hangba időnként disszonáns politikai zajok is keverednek. Az 1948 utáni 40 esztendő elmarasztalása nem jelent felmentést, igazolást azok számára, akik 1945-ig vezették ezt az országot - tudjuk, hogy hova. A nemzeti valóban patrióta legyen, a keresztény valóban krisztusi. Magyarországnak, a magyar népnek most újra van tekintélye a nagyvilágban, akárcsak 56-ban. Rokonszenveznek velünk, figyelnek ránk. De a sorsunk mégiscsak a magunk kezében van, és végsőfokon csak magunkra számíthatunk. 56 is erre figyelmeztet. Össze kell tehát fognia minden magyarnak, aki a haza érdekét személyi és pártérdekek fölé helyezi, ahogy 56-ban is történt. A felemelkedés útja hosszú lesz és nehéz, de a végére érünk. +++ Item: 5818 Kiad sor: 10/23/ :47:29 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Kommentár a mai eseményekhez München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - Hallgassák meg Vadász János ünnepi kommentárját: A valóban nagy, történelmi jelentőségű eseményeknek van egy biztos ismertetőjegyük: lenyűgöző erővel és kristálytiszta világossággal fogalmaznak meg követeléseket, amelyekre a történelemnek előbb vagy utóbb választ kell adnia, éppen olyan meggyőző erővel, mint ahogy a követelések felmerültek. A nehézség abban van, hogy ez a biztos ismertetőjegy csak az idő rostályán ölt formát, mert ezek a rendkívüli események többnyire idő előtt következnek be. Szembe kerülnek korunk kialakult rendjével, elfogadott játékszabályaival és tartósnak tekintett realitásaival. Ezért nem meglepő, hogy ezek a kezdeményezések gyakran csak átmeneti időre valósítanak meg valamit, ami akkor lehetetlennek látszik, de esetleg évtizedek múlva lehetségessé, majd magától értetődővé válik. A magyar forradalom 33 évvel ezelőtt pontosan ilyen jellegű kihívást fogalmazott meg. Így hangzott: ez a nép szabad társadalomban és független országban kíván élni. Ez az egyszerű, világos követelés mindazt a történelem napirendjére tűzte, ami 1956-ban egy világrend realitásaival került szembe, és ami 1989-ben a történelem fő sodrának felel meg. A létező szocializmusról kiderült, hogy nem emberszabású, tehát nem életképes társadalmi rendszer, a szovjet birodalomról pedig kiderült, hogy a népek börtöne, amely a nemzeti önrendelkezéssel nem egyeztethető össze.

4 Mindez persze igaz volt 33 évvel ezelőtt is. Az újdonság abban van, hogy ez a felismerés általánossá válik, felöleli a kommunista vezető rétegek növekvő részét is, hogy az érdekelt társadalmak ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélik és meg akarják változtatni. Mint ahogy a magyar nép már 1956-ban tragikus erőfeszítést tett, hogy megváltoztassa. Győzött tehát a magyar forradalom? (folyt.) Item: 5819 Kiad sor: 10/23/ :51:37 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Kommentár a mai eseményekhez - 1. folyt. Most, 33 év múltán, amikor első ízben ünnepelheti a társadalom szabadon október 23-ikát, amikor ugyanezen a napon következett be a negyedik köztársaság, a demokratikus jogállam kikiáltása és kikiáltás nélkül a népköztársaság eltemetése, csábító azt állítani, hogy igen. De a történelem óvatosságra int. A nagy francia forradalom végső győzelme csak a harmadik köztársaság megalapításával következett be, több mint 80 évvel a Bastille lerombolása után. Az 1688-as angol forradalom gyümölcsei valójában csak 150 évvel később értek be. Mint ahogy a kádári ellenforradalom évtizedeiben történelmietlen volt azt állítani, hogy a magyar forradalom elbukott, most is korai lenne azt hinnünk, hogy végleges történelmi győzelme már be is következett. Ami bekövetkezett, az sem kevés. A magyar társadalom elindult egy úton, amely buktatókkal terhes, de a demokratikus átalakulás és a gazdasági felemelkedés ezúttal reális lehetőségét ígéri. Ahogy Arany János annak idején megálmodta, a történelem fő sodrába kerültünk. De ennél többről is szó van. Akarva-akaratlan révkalauzok lettünk mások számára is egy világméretű folyamatban. A feladat félelmetes: békés úton, zökkenők, robbanások nélkül megvalósítani egy olyan átalakulást, amit még nem ismer a történelem. Ha sikerül megoldanunk, példát mutathatunk mások számára. Mint ahogy 33 évvel ezelőtt egy reménytelen helyzetben már megkíséreltük. +++ Item: 5820 Kiad sor: 10/23/ :04:44 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Magyar Köztársaság kikiáltása München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - A parlament főlépcsőjén a köztársaság kikiáltása után az ellenzéki pártok, csoportok tagjait kérdeztem véleményükről. Elsőnek Antall József, a Magyar Demokrata Fórum elnöke:

5 - Rendkívül jelentős nap ez számunkra, ami természetesen nem homályosíthatja el október 23-ikának önmagában történelmi jelentőségű eseményét, mégis úgy gondolom, hogy ez a nap egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméinek és programjának a győzelmét is jelenti, mégpedig békés úton, egy békés forradalom által irányítva. - Tamás Gáspár Miklós, a Szabad Demokraták Szövetsége részéről, SZDSZ elnökjelölt: - Ez a nap azt mutatja, hogy a magyar nép áldozata nem volt hiábavaló, azt mutatja, hogy az a 33 esztendő, ameddig azt sugallták a magyar népnek, hogy radikális változás, forradalom csak álom, és az egyetlen út a kiegyezés, bebizonyosodott, hogy nem igaz. És remélem, hogy azok a változások, amelyekre itt a közeljövőben sor fog kerülni, mély változások lesznek. - Göncz Árpád, a Történelmi Igazságtétel Bizottság részéről: - Kellően meg vagyunk hatva tőle, és abban reménykedem, hogy 1948 és 1956 alapjára épült keretek - ez talán e keret felépítésének az első része - alkalmas rá, hogy egy megkínzott és agyonkínzott ország öntisztulása végbemenjen. - A Független Kisgazdapárt országos elnöke, Vörös Vince: (folyt.) Item: 5821 Kiad sor: 10/23/ :11:33 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A Magyar Köztársaság kikiálltása - 1. folyt. - Úgy látom, elérkezett már az ideje annak, hogy valóban a magyar nép megtalálja a számítását, és ez a második köztársaság kikiáltásának a napja, egy olyan jövendőt hozzon a magyar nép számára, amelyben megtalálja igazi életformáját. - Vígh Károly, a Bajcsy-Zsilinszky Társaság elnöke: - Történelmi jelentőségűnek érzem ezt a napot, és szerencsés véletlennek tartom, hogy összeesik a Magyar Köztársaság kikiáltása ezzel a nagy történelmi eseménnyel, október 23-ikával. - Csoóri Sándor - emellé a név mellé nem kell jelző. - Egyetlen egy mondatot mondhatok megint: azt mondják erről a népről, hogy közömbös, hogy nem szeret szavazni. Minden nagyszerű dologban kitűnően szavaz. Itt van ez az esemény is: olyan mértékben kiderül, hogy ennek a népnek a belső világába még minden ép, minden

6 tiszta, és amikor igaz dolgot kell eldöntenie, akkor itt van, nemcsak közömbösen, hanem igazi lelkesedéssel. - És időközben ideérkezett közelünkbe rendőröktől körülvéve Szűrös Mátyás, az új köztársasági elnök is. Néhányan áttörik a rendőrgyűrűt, valaki egy zászlót ad át neki, mások a kezét szorongatják. Szűrös Mátyás köztársasági elnöki minőségében elsőnek a Szabad Európa Rádió mikrofonja előtt nyilatkozott. - Elnök úr, egy szót szabad? - Igen, tessék. - Milyen az érzése az elnök úrnak, hogy kikiáltotta a Magyar Köztársaságot? (folyt.) Item: 5822 Kiad sor: 10/23/ :19:25 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A Magyar Köztársaság kikiálltása - 2. folyt. - Ezt a zászlót (...) vittük el, a Szüz Máriától megszentelve, átadom önnek. - Köszönöm szépen, köszönöm - Tessék megőrizni - Köszönöm szépen, megőrizzük a Parlamentben....Szóval meghat ez az emberek nagy tömege és lelkesedése. Úgy látszik, várták ezt a napot. A tömeg és a rendőrgyűrű elsodorta az új köztársasági elnököt a Szabad Európa Rádió mikrofonja elől. És ezzel be is fejezem a tudósításomat a Parlament elől, a Kossuth térről. +++ Item: 5823 Kiad sor: 10/23/ :35:49 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A mai nap eseményei a Corvin közben München, október 23. (SZER, Magyar híradó, Lángh Júlia) - A Corvin köz és a Kilián laktanya a kora délutáni órákban. Több ezres és egyre gyarapodó tömeg, sok középkorú vagy idős, erős vonású férfiarc. "Én is itt harcoltam - mondják a tömegben körülöttük állóknak". Lyukas zászlók, virágcsokrok, gyertyák.

7 "Tavaly ilyenkor még rendőrautóban ünnepeltem, de ünnepeltem - mondja az egyik Corvin közi szónok, Ruttkay Levente hangsúlyozva, hogy ez a szabad október 23-ika az ellenzék kitartásának köszönhető. Ez ma még csak emlékezés és nem ünnep. Ünnep, ha bocsánatot kérnek a magyar nemzettől."nagy taps, mint ahogy azután a javaslat után is: jelentse a déli harangszó ezentúl a nándorfehérvári győzelem mellett október 23-ika győzelmét is. A sajnálatos mádon távol lévő Pongrácz Gergely nevében felszólaló Szalai Róbertet is sokszor szakította félbe taps, amikor: "33 év után fegyvertelenül, békés eszközökkel elértük a szabad, független, demokratikus Magyarországot." Közben egy apró incidens. Hátul a tömegben valaki kiabál: Le a kommunistákkal Szalai Róbert azt javasolja, módosítani kell ezt a mondatot. Ne azt mondjuk: kommunistákkal, hanem azt: Le a kommunizmussal! Nagy, egyetértő taps. Egyébként a szónok Corvin közi fiúhoz méltóan egyáltalában nem válagotja meg szavait, Corvin közi stílusban beszél. Például: "Senki nálam jobban nem kívánhatja ennek a tetves, piszkos rendszernek a megváltozását, de higgyétek el, hogy nem szabad kiabálni, ne legyen itt semmi túlzás. A világ televíziói jelen lesznek a Parlament előtt, vigyázzatok, ott ne randalírozó csürhe legyen, hanem méltóságteljes tömeg." (folyt.) Item: 5824 Kiad sor: 10/23/ :41:40 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A mai nap eseményei a Corvin közben - 1. folyt. Végül Szalai Róbert elmond egy délelőtt történt eseményt. Látta, amint a III. kerületi munkásőrlaktanyába bement egy munkásőr. Mivel mint tudjuk, a munkásőrség megszűnt, jobbnak látta értesíteni az Október 23-a Bizottságot, amelynek képviselői felkeresték a hírrel Németh Miklós miniszterelnököt, aki - közölte a tömeggel a Corvin közi szónok - utasította a honvédelmi minisztert, hogy a munkásőrség laktanyáit vegye őrizetbe a honvédség. A nép tudjon megbocsátani - mondta ezután a szónok -, de ők kövessék meg ezt a megalázott népet. Ismét nagy naps. A környező ablakokban mindenütt könyöklő nézők. A menet átmegy a Corvin közből az Üllői útra. Az Üllői úton a Kilián laktanya előtt Kiss Gyula Európára emlékeztet. Ötvenhatban megint ismét áldozatot hoztunk Európáért, álljon itt az emléktábla, és hirdesse minden erre járó európainak: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

8 Békésből jött fel a budapestiekhez szólni Márton András, a Zrínyi Katonai Akadémia volt parancsnoka. Idézem a legjobban megtapsolt mondatát: "Az ideiglenes köztársasági elnök egy szokásos, egyszerű hétfői munkanapon kiáltja ki a Magyar Köztársaságot. Követeljük, hogy törvénybe kerüljön: ez a mai nap piros betűs nemzeti ünnep legyen." Az Üllői uton kicsi, de nem különösebben veszedelmes tülekedés és zsúfoltság a nem hivatalos, de óh, végre már engedélyezett szabad ünneplés szervezési gondjai hamar megoldódnak. Egy nemzetőrruhát viselő magas, erős asszony szelíden lebeszéli a kéretlen szónokot, hogy ő is a mikrofon elé álljon. (folyt.) Item: 5825 Kiad sor: 10/23/ :48:00 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A mai nap eseményei a Corvin közben - 2. folyt. "A Haynaunál százszorosan véresebb kezű megtorlók rosszul számítottak. A kivégzett százak, a temetők árkaiban elkapartak hangja nem halkult el. Az ő emlékük, s annak a 12 napnak az emléke tartotta ébren a nemzeti összetartozás érzését. Ők indították el ezt a politikai folyamatot, mely ma reményt ad, hogy valóban jogállamban és demokráciában élhetünk. Ha nincs november 4-ike, már ma ott tartanánk. 33 év veszett el akkor. De 1956 eszméi ma is élnek, s azt sugallják, hogy mint október 23-ikán békés eszközökkel, most már nem véráldozattal, nem könnyekkel - ebből áldoztunk eleget -, de türelemmel, ésszel, jól és okosan politizálva vívjuk ennek az országnak a szabadságot, a függetlenséget és a demokráciát." Maléter Pál özvegye leleplezi az emléktáblát a Kilián laktanya falán, lyukas zászlót ábrázoló vörösréz tábla szövege: Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc mártírjai és névtelen hősei emlékére a Józsefvárosi és Ferencvárosi Ellenzéki Kerekasztal, október 23. A koszorúzók közül a legnagyobb tapsot egy egyenruhás százados kapta, aki a magyar hovédség nevében helyezte el koszorúját a névtelen hősök emléktáblája előtt. A tömeg békésen ment tovább a rádió felé. +++ Item: 5826 Kiad sor: 10/23/ :53:03 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Bem szobor előtti ünneplés München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - Ara-Kovács Attila tudósítása:

9 A Bem szobor talapzatánál gyakorta találkoztak össze, találtak egymásra a forradalom óta is azok az erők, azok a tüntetők, azok a demokraták, akiknek e mai nap is köszönhető. Innen, a Bem szobor tövétől indultak el az elmúlt 33 év során - de persze főképp az elmúlt 10 esztendőben - azok a tüntetések, amelyek nemcsak a forradalom szellemiségét tudták ébresztgetni, de képesek voltak korlátozni a mindenhatónak hitt kommunista rezsim hatalmát és főképp önbizalmát. Ma, amikor az MDF rendezésében az első szabad forradalmi megemlékezést tartották itt, a dolgok hasonlóképpen alakultak. Mégis némi módosulással. Filó Katalin, az MDF női tagozatának képviselője ugyanis bejelentette: a legfrissebb információk szerint a belügyminiszter elrendelte, hogy a rendőrök vegyék le sapkáikról a vörös csillagot és nemzetiszínű kokárdával helyettesítsék azt. A tömeg, melynek száma percről percre nőtt, nagy ovációval köszöntötte ezt a legújabb őszi forradalmat és a csillagfosztást. Az ünnepség fő szónoka Für Lajos volt, de még az ő beszédét megelőzően Viktor Woroszinski adta át Lech Walesa üdvözletét, és idézte fel azokat a 33 év előtti őszi napokat, melyeknek mint tudósító és mint szimpatizáns személyesen is tanúja lehetett. Akkor az fájt nekünk a legjobban - mondta -, hogy nem tudunk segíteni. De magunkon sem tudtunk segíteni. A Lengyel-Magyar Szolidaritási Bizottság képviselője, Engelmayer Ákos pedig Leon Kantorovicz atya üzenetét tolmácsolta. A podkowalisnai Szent Kristóf templomban október 29-ikén a magyar forradalomra emlékező márványtáblát avatnak, ahova az egyházközség minden magyart vár, akinek módja van ott megjelenni. (folyt.) Item: 5827 Kiad sor: 10/23/ :56:41 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A Bem szobor előtti ünneplés - 1. folyt. Nagy ovációval fogadta az SZDSZ- és Fidesz-tagokat is magában foglaló, de mégiscsak elsősorban demokrata fórumosokból álló tömeg Für Lajost, a Hajdú-Bihar megyei egykori forradalmi bizottság elnökét, aki - mint pár napja tudott - az MDF államelnökjelöltje is. Für rendkívül szenvedélyes hangon utasította vissza azokat a múltbéli, sőt esetenként mai próbálkozásokat, melyek Magyarország szuverenitását és a nemzet szabadságát veszélyeztetik. A kommunista hatalom - jelentette ki - ma is veszélyt jelent számunkra. És feledni nem lehet azt a brutalitást és megaláztatást sem, mellyel az a bizonyos szomszéd nagyhatalom eltiporta e századi legnagyobb szabadság kísérletünket. +++

10 Item: 5832 Kiad sor: 10/23/ :19:25 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A debreceni ünneplésről München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - Tabajdi György Pál tudósítása Debrecenből: Történelmi tény, hogy Debrecenben az országos eseményeket egy nappal megelőzve már október 22-ikén diákmozgalomként indult a forradalom. Ezt a hagyományt követve tegnap este a Kossuth egyetem előtt gyülekeztek a megemlékezők, az ünneplő ezrek. Néhány ellenzéki emlékbeszéd elhangzása után a mintegy tízezer főre duzzadt nép a debreceni Nagytemplomhoz vonult. Közben egy kintfelejtett vörös zászlót tépett le a felvonulók egy csoportja a tömeg üdvrivalgása közepette. A fáklyás menet a Kossuth térre érkezve politikai nagygyűléssé alakult, és újabb szónoklatokat hallgatott meg, köztük a legsikeresebbét, a szabaddemokratákét. Ezt Berta Zoltán mondta el, melyből idézünk néhány gondolatot: "Ötvenhat becsületének helyreállításához ez az új magyar fellázadás, ez az új lelki és politikai forradalom volt szükséges. És ez az idő most itt van. A magyar nép megmutatja, hogy elege volt az országrontó erőszakos parancsuralomból, a rákényszerített kommunista zsarnokságból, az idegen eredetű ázsiai despotizmus hol tomboló, hol felforgató önkényéből. Abból a vörös diktatúrából, amely 40 évig akadályozta meg a magyar társadalom egészséges európai fejlődését. Dicsőség ötvenhat forradalmárainak, felkelőinek, mártírjainak Dicsőség azoknak, akik szívükben 33 évig őrizték és ápolták ötvenhat emlékét, hagyatékát Éljen a nemzet akarata, vágya, törekvése, a kommunista diktatúrát alkotmányos demokráciával, függetlenséggel felcserélő, erőszakmentesen rendszerváltó, győztes politikai forradalom." (folyt.) Item: 5833 Kiad sor: 10/23/ :20:08 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Debreceni ünneplésről - 1. folyt. A Debrecenben ötvenhat óta páratlan szabadság-demonstráció a Petőfi téren fejeződött be, ahol többek között a Fidesz Táncsics Mihály csoportjának nevében Tóth Tamás így indította beszédét: "Az éjszaka hideg volt, az éjszaka sötét volt, az éjszaka hosszú volt, az éjszaka az övék volt, az éjszakának vége, a hajnal a miénk lesz." +++

11 Item: 5834 Kiad sor: 10/23/ :27:15 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Rádió előtti ünnepség München, október 23. (SZER, Magyar Híradó, Szőcs Géza) - A körút felől érkező néhány ezres tömeg három óra után ért az 1956 októberi fegyveres összecsapások egyik legendás helyszínére, a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai kapuja elé. Bármennyire emelkedett pillanat volt is a Himnusz eléneklése, és bármilyen ünnepélyes volt is Hajdu Istvánnak, a Rádió elnökének, valamint Kékesi Jázsefnek, a józsefvárosi ellenzéki szervezetek képviselőjének a beszéde, mégiscsak maradhatott valami hiányérzet, különösen azokban, akik ebben az utcában vérüket és a mások vérét ontották a gyűlölt rendszer hazugsággépezetének jelképe elleni fegyveres ostromban. Ezek az egykori szabadságharcosok különben a tömeg átlag életkorát tekintve nyilvánvalóan kisebbségben lehettek. A ma délután ott lévők legtöbbje minden bizonnyal ötvenhat után születhetett. Magában a leleplezésben, mint szimbolikus aktusban egyébként a Rádió elnöke és a józsefvárosi ellenzék képviselője mellett Kiss Jenő, a párizsi Magyar Szabadságharcos Szövetség küldötte is részt vett. Íme a tábla leleplezésének pillanata (nagy taps): a szürke márványtábla felirata a kaputól jobbra a márványban vésett színes címer fölött: Szabad Magyar Rádió október 23. emlékére, tisztelet az elesetteknek A leleplezést követően először az Ellenzéki Kerekasztal koszorúját helyezték el az emléktábla alatt, majd Rapcsányi László és Cservenka Judit tette fel a Magyar Rádió koszorúját. Ezután pedig a VIII. kerületi ifjuság koszorúja került fel a falra. Külföldi, elsősorban ausztráliai és Új Zéland-i magyarok nevében hozott koszorút a földgömb túlsó oldaláról Bánfi Tibor. (folyt.) Item: 5835 Kiad sor: 10/23/ :28:24 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A Rádió előtti ünnepség - 1. folyt. A tömeg a Bródy Sándor utcából a Múzeum körút-bajcsy-zsilinszky út-alkotmány utca útvonalon indult el a Parlamenthez. Egy másik felvonuló tömegoszlop a Hősök tere felől érkezik a Kossuth térre. +++ Item: 5836 Kiad sor: 10/23/ :35:28 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra!

12 Rövid Cím: Gyöngyösorosziban történt München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - Gyöngyösorosziból Tar Péter tudósít: Tegnap délután Gyöngyösorosziban, ebben az alig több mint ezer lelket számláló mátraaljai kis falvacskában közadakozásból állítottak örök emlékművet a két világháború s a két forradalom és szabadságharc elesettjeinek emlékére. A község kis templomának padsorait, majd az egész templomkertet zsúfolásig megtöltötték a nagy szeretettel várt vendégek, kokárdás helyi idősebbek és fiatalok. A mise tisztelgés volt a magvetők hősiessége előtt, kik életüket áldozva vetették el magjait annak a szabad életnek, minek szárba szökkenését és termését már mi gondozzuk, és talán majdan élvezzük is. Dr. Nagy Lajos, Gyöngyös város vezető apátplébánosa szentelte meg az emlékművet. A négy évszámot , , és 1956-ot viselő sírkereszt előtt a hála virágaival leboruló fiatal bájos kislányalak, Trielánszki (?) Tibor 19 éves, még amatőr, de már művész alkotása. A lyukas zászlókkal fellobogózott templomkertben álló műben visszacsengtek a plébános szavai: "A titokban, eddig csak Isten előtt gyászolt halottak emléke előtti tiszteletadás után állhatunk csak felemelt fővel". A szobor körül álló cserkészek, népviseletbe öltözött assszonyok katonaénekei és népdalai, majd Bessenyei Ferenc szinművész előadásában Váci Mihály sorai valóban a szív és lélek ünnepévé emelték a kora délutánt. Az avatást szervező Kisgazdapárt nevében felszólaló Vörös Vince pártelnök, Faludy Sándor salgótarjáni és Tóth Szilveszterné gyöngyösoroszi kisgazda mellett rövid beszédet mondott még a Recski Szövetség tagja, Kéri Károly és az esemény sikerében fürdőzni vágyó, ezért a helyszínen szót kérő Gyöngyös városi MSZP-titkár, Rajki Sándorné is. (folyt.) Item: 5837 Kiad sor: 10/23/ :36:50 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A gyöngyösoroszi ünneplésről - 1. folyt. Már szürkült, amikor a legmelegebben fogadott vendég, Mark Palmer amerikai nagykövet a naplemente szimbolikusságával ecsetelve egy új holnap virradását jósolta abban a köztársaságban, ahol minden - az egyház, a folklór, a cserkészek - visszakapják régi fényüket. +++ Item: 5838

13 Kiad sor: 10/23/ :44:29 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Megemlékezés a Hősök terén München, október 23. (SZER, Magyar híradó, Szekeres László) - A Hősök téri ünnepség egy soron kívüli eseménnyel kezdődik, ugyanis váratlanul Király Béla tábornok is részt vesz ezen a helyszínen a megemlékezésen. Ő helyezi el legelsőnek koszorúját Maléter Pál özvegyével együtt. Másodiknak a 23 csoportot, szervezetet, pártot tömörítő Október 23-a Bizottság képviselői helyezik el a tisztelgés koszorúját. Szilágyi István szavalata után az ötvenhatos szabadságharc jellegzetes zászlaja, a kitépett címerű, lyukas közepű magyar zászló mögött Hornyák Tibor állt fel, és mondta el emlékbeszédét. Beszédét a következő szavakkal kezdte: "Esküszöm, hogy 1848 óta ezen a világon nem volt ennél tisztább, szebb, nemesebb cél érdekében megtörtént forradalom, szabadságharc és vérontás, mint október 23." Hornyák Tibor beszéde után a Politikai Foglyok Szövetségének koszorúját helyezte el Fónay Jenő és Nagy Erzsébet, Nagy Imre lánya annál az emlékműnél, melynek talapzatánál most, az első szabad október 23-ikán két magyar katona áll díszőrséget. Nagy naps köszönti a Magyar Demokrata Fórum koszorúját, majd utána a Bajcsy-Zsilinszky Baráti Társaság koszorúját helyezi el Morvai László és társa. Bánffy György színművész 1956-os megemlékezése után Zimányi Tibor volt recski fogoly beszélt 1956-ról, a magyar szabadságról és a ma kötelességéről. Közben itt a Hősök terei talapzatra felmászott két fiatal amerikai, akik egy kézzel rajzolt táblán Amerikaiak a magyar demokráciáért feliratot és egy magyar nemzeti lobogót tartanak. (folyt.) Item: 5839 Kiad sor: 10/23/ :52:07 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Megemlékezés a Hősök terén - 1. folyt. A koszorúzások során egymás után helyezi el koszorúját az újjáalakult Nemzetőrség, a Magyar Október Párt, a Demokrata Fórum női tagozatának csoportja, a Magyar-Német Szövetség, az Erdélyi Szövetség és a Szolidaritás Szakszervezeti Munkásszervezet csoportja, képviselői. A felvidéki, szlovákiai magyarság képviselőjének beszéde után, melynek lényege a vörös csillag-török félhold volt, a Szózat eléneklésével zárul a Hősök terei október 23-iki ünnepség. +++

14 Item: 5840 Kiad sor: 10/23/ :03:22 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Ünneplés a műegyetem előtt München, október 23. (SZER, Magyar híradó) - A délutáni órákban a város több pontján, többek között a műegyetemnél is volt ünnepség. Innen Gadó György jelenti: A mai tüntetés egyik nagy oszlopa a műegyetem előtti rakparton gyülekezik. Azon a helyen, ahonnan 1956-nak ugyanezen a napján kiindult a forradalom. Akkor itt még senki sem sejtette, hogy az egyetemisták 16 pontba szedett követeléseit hangoztató békés tüntetésből a világot megrázó és a magyar nemzet történelmében örökre emlékezetes forradalom és szabadságharc bontakozik majd ki. A felcsattanó taps most a transzparenset köszönti, amelyet ebben a pillanatban helyeztek el a műegyetem lépcsőjének a tetején, szemközt a tízezres sokasággal. Soha többé kommunizmust - ez áll rajta. Mellettem idős ember tapsol, a fején fehér hajóssapka. - Szólna valamit a Szabad Európa Rádió hallgatóságának? - Kérem tisztelettel, csak azt szeretném mondani, mint régi antikommunista és magyar érzelmű ember, hogy a mai helyzet tarthatatlan és lehetetlen. A kisembereket, a munkásembereket csak hitegetik, szolgálni csak önmagukat, a párthatalom szolgálta eddig. - Széles Imre 71 éves nyugdíjas szólt, sok ember érzéseinek adott hangot. Fiatal férfi lép most a mikrofonhoz, a rövid bevezető után a Himnuszt intonálja. A tömeg lassan bekapcsolódik, és együtt énekel. Majd Vörösmarty Szózata hangzik fel a mikrofonban. A technika ördöge nem alszik, a mikrofon hamarosan csődöt mond, de pillanatok alatt előgördül egy hangosítókocsi, és máris hallhatjuk Marián Istvánt, a műegyetem katonai tanszékének egykori parancsnokát, aki annak idején a nép ügye mellett vonultatta fel diákjait, és akire emiatt hosszú börtönéveket mért a kádári megtorlás. A gyötrelmekbe belerokkant egykori alezredes most arra inti 1956 örököseit, hogy kerüljék a széthúzást. (folyt.) Item: 5841 Kiad sor: 10/23/ :09:21 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A Műegyetem előtti ünneplés - 1. folyt.

15 - Boldog vagyok önökkel, veletek együtt. Kimondhatatlanul boldog vagyok, megértem ezt a napot. Olyan szívesen lennék derűs, könnyed, de itt az egyetem falánál, az egyetemet látva, nézve megjelennek előttem azok a napok, amikor bizony itt a fal tövében hullott hallgatóimnak vére. A műegyetemi gyűlés fő szónoka veszi most át a mikrofont, Mécs Imre, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője, egykori halálra ítélt, aki 1956-ban végzős műegyetemistaként vett részt a megmozdulásokban, majd a harcokban: - A "suhancok" szabadságvágya és elszántsága láttán az elnyomás rendszere meghátrált, és órák alatt összeomlott - idézi fel a szónok a hősi napokat, majd a szovjet intervencióról és arról szól, hogy a Nyugat akkor lényegileg képtelen volt segíteni. Szól a mroknyi árulóról, akik idegen hadsereg szárnyai alatt rendezkedtek be a hatalomnmal, és végigverték az országot. Aztán eljött a kisszerű maszek kiegyezgetések ideje. Magyarország az állóvíz országává, a mocsár országává lett. Még egy évvel ezelőtt is szentségtörésnek számított transzparensünk, amelyen többpártrendszert követeltünk. Egy évvel ezelőtt még vertek minket a rendőrök, most pedig velünk együtt, közösen óvják a rendet. Nem akarunk senkit felakasztani, sem börtönbe csukni, de az a legkevesebb - hangsúlyozza Mécs Imre -, hogy a megtorlás bűnösei, a nemzettől idegen rendszer haszonélvezői és azok is, akik garázdálkodásukat némán tűrték, most nyilvánosan megvallják és elítéljék egykori viselkedésüket forradalmának 16 pontja ma is érvényes - folytatta Mécs Imre -, és megvalósításuk már megkezdődött. Ezeket a követeléseket a demokratikus ellenzék tartotta ébren az elnyomatás időszakában. (folyt.) Item: 5842 Kiad sor: 10/23/ :15:34 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A műegyetem előtti ünneplés - 2. folyt. A Szabad Demokraták Szövetsége, mint ennek az ellenzéknek a folytatója szeretné a kormányzat őszinte gesztusaként értékelni a tényt, hogy a demokratikus Magyar Köztársaságot éppen legnagyobb nemzeti ünnepünkön, az igazi felszabadulás emléknapján, október 23-ikán kiáltották ki. A pártállam megszűntének jelentős bizonyítéka lenne, ha a magyar kormány kivonná magát az MSZP gyámsága alól, illetve ha szakértői kormánnyá alakulna át. Egy ilyen kormány széles körű támogatást élvezhetne - hangoztatta Mécs Imre a Szabad Demokraták Szövetsége nevében.

16 Állást foglalt végül amellett, hogy a kormányzat tegyen eleget a 200 ezernél több aláírásban dokumentálódó népakaratnak és rendeljen el népszavazást a köztársasági elnök megválasztásának módjáról és idejéről. Elfogadhatatlan, hogy a szabadon megválasztott Országgyűlés összeülése előtt elnökválasztásra kerülhessen sor. A népszavazás egyúttal szentesíthetné a munkásőrség és a munkahelyi pártszervezetek felszámolásáról a minap elfogadott törvényeket. Ez komoly gát lehet egy esetleges visszarendeződéssel szemben. A gyűlés nagy napssal fogadta a követelést, hogy a szabad parlament örökítse meg külön törvényben az 1956-os forradalom és szabadságharc érdemeit. A közönség ezután menetté formálódik, és elindul a Bem szobor felé. +++

Csapatnév:. (Összesen elérhető pontszám 60 pont)

Csapatnév:. (Összesen elérhető pontszám 60 pont) Csapatnév:. (Összesen elérhető pontszám 60 pont) 1. Egészítsétek ki a szövegeket! A szőlőhegyek környékén fekvő földeket az 1850-es években kezdték kiparcellázni. Kőbánya fejlődése új lendületet vett ebben

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

I. évfolyam 2. szám. 2013. március VAJSZLÓI HÍREK. Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja. Önkormányzati hírek röviden

I. évfolyam 2. szám. 2013. március VAJSZLÓI HÍREK. Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja. Önkormányzati hírek röviden I. évfolyam 2. szám. Tűzifa Támogatás VAJSZLÓI HÍREK Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja Az önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Koronczai József csendőr főtörzsőrmester életrajzához Élmények

Koronczai József csendőr főtörzsőrmester életrajzához Élmények Koronczai József csendőr főtörzsőrmester életrajzához Hajmáskér, 1905. március 9., 1945. március 28. Nagy József összeállítása, 2013. január 30. Budapest (született Perkátán, 1944) Olvastam a Perkátai

Részletesebben

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének elemzése Készült: 2014. január 13. 1 2014. január 13. HÍRADÓELEMZÉS 2013. IV. NEGYEDÉV ÉS ÉVES ÖSSZESÍTŐ Összefoglaló

Részletesebben

1 / 7 2015.03.18. 18:26

1 / 7 2015.03.18. 18:26 12 o C (koponyeg.hu) közepesen felhıs, 5.4 km/hkeleti szél (aktuális) 2015. Március 18. Sándor, Ede, Cirill Keresés a hírekben ESEMÉNYNAPTÁR 2015 MÁRCIUS H K Sz Cs P Sz V 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Segitő jogász Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Dr. Mészáros József nyugalmazott ezredes hetven esztendősen is aktívan dolgozik. 1958 óta vesz részt a büntetés-végrehajtásra vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

1284 Hung.Monitorint 19.8.89-1. ( 168 Óra )

1284 Hung.Monitorint 19.8.89-1. ( 168 Óra ) 1284 Hung.Monitorint 19.8.89-1 - Itt 168 óra, a Ráidó politikai magazinja. - Az NDK-ban élők közül egyre többen, mintha nagyon leegyszerűsítnék a nálunk folyó változásokat. Ők csupán annyit vesznek észre

Részletesebben

Konfrontációs levelek

Konfrontációs levelek Konfrontációs levelek Írta: Negyedik bővített változat 2016 Tartalomjegyzék Bevezetés 8. 1. Tisztelt Szerkesztőség! (2014.10.13) 8. 2. Nyílt levél a magyar titkosszolgálatok állományához! (2015.09.08)

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

Eörsi László: Az előítélet béklyójában

Eörsi László: Az előítélet béklyójában Eörsi László: Az előítélet béklyójában Szakolczai Attila vitairatának (Népköztársaság tér 2006) legfontosabb felvetése az az egyébként távolról sem újszerű, ám mindig is aktuális kérdés lenne, hogy mennyire

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan távol van: Pócza Csaba, Patthy Sándor, Pereznyák Zoltán, Pócza Balázs, Gelle József képviselők

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan távol van: Pócza Csaba, Patthy Sándor, Pereznyák Zoltán, Pócza Balázs, Gelle József képviselők 1 Bük Város Önkormányzat Képviselőtestülete JEGYZŐKÖNYV Készült: Bük Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2010. augusztus 19-én a Büki Művelődési és Sportközpont Könyvtár színháztermében megtartott

Részletesebben

Az evangélium kezdete

Az evangélium kezdete Márk evangéliuma Lekció: Ézs. 40.1-11 2010. febr. 7. Textus: Mk. 1.1-15 Gazdagrét Az evangélium kezdete Márk evangéliuma a négy evangélium közül a legkorábban íródott, valamint a legrövidebb, a legtömörebb.

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK HOGYAN LÁTJUK EGYMÁST - LÁTJUK-E EGYMÁST (KOZEP-) EURÓPÁBAN?" KÖZÉP-EURÓPA KISEBBSÉGI NÉZ ŐPONTBÓL BÁNYAI JÁNOS A nyolcvanas évek közepén, akkor úgry t űnt fel, váratlanul, Európa

Részletesebben

FRESLI MIHÁLY. Az elveszett Oroszország

FRESLI MIHÁLY. Az elveszett Oroszország FRESLI MIHÁLY Az elveszett Oroszország Korszakok és váltások - államok, lobogók, forradalmak. Kevés olyan ország van a földkerekségen, amelynek a történetét még oly karakteresen fémjeleznék ezek a fogalmak,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A francia forradalom kezdete Ki volt a francia uralkodó 1789-ben? XVI. Lajos. Mit jelentett az abszolutizmusa? Korlátlan királyi önkényuralmat. Miért került államcsőd közeli helyzetbe

Részletesebben

Kolocz Dóra Hogyan született a Nagykörút?

Kolocz Dóra Hogyan született a Nagykörút? Kolocz Dóra Hogyan született a Nagykörút? Épül a Nagykörút. József körút a Krúdy (József) utcától a Baross utca felé nézve (A felvétel 1884-ben készült) 1 Budapest utcáin járva ma már nem lepődünk meg

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó) Item: 2461 Kiad sor: 07/17/1989 17:33:45 Om Fejléc: kiad rvk1002 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Mark Palmerrel Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc II-527-9/2010. J e g y z ő k ö n y v Készült: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2010. december 16. napján tartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

J e g y zőkönyv EUB-3/2011. (EUB-24/2010-2014.)

J e g y zőkönyv EUB-3/2011. (EUB-24/2010-2014.) EUB-3/2011. (EUB-24/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának 2011. március 7-én, hétfőn, 12 órakor az Országház főemelet 61. számú tanácstermében megtartott üléséről A jegyzőkönyv

Részletesebben

Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18 Mindenki lelécel Janukovics mellől

Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18 Mindenki lelécel Janukovics mellől Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) Több mint száz halott, sokszáz sebesült a kiújult összecsapásokban - Az EU Ukrajna elleni szankciókat fogadott. http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz. KTB/2-7/2014. KTB/1/2014. sz. ülés (KTB/228/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának 2014. február 3-án, hétfőn 10 óra 37 perckor az Országház

Részletesebben

Néha a szeszcsempészet útján

Néha a szeszcsempészet útján BESZÉLGETÉS KLIMÓ KÁROLY KÉPZŐMŰVÉSSZEL Néha a szeszcsempészet útján Beszélgetés Klimó Károly képzőművésszel fotó: Pálfi Anna Gratulálok a Herder-díjhoz. Nagyon fontos közép-európai klubba kerültél be

Részletesebben

A békéscsabai Szabadság Rádió története

A békéscsabai Szabadság Rádió története A békéscsabai Szabadság Rádió története Békéscsaba 1992 Előzmények Az 1956-os forradalmi események előkészitésében jelentős szerep jutott a Petőfi körökben zajló vitáknak. Békéscsabán 1956. október 17-én

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kiss Ferenc, Rendi János, Csutora Gábor, Kelemen Sándor, Kalmárné Koszonits Klára képviselők

JEGYZŐKÖNYV. Kiss Ferenc, Rendi János, Csutora Gábor, Kelemen Sándor, Kalmárné Koszonits Klára képviselők JEGYZŐKÖNYV Készült: Rajka község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én, csütörtökön, a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében (9224, Rajka, Szabadság tér 1.) 18.30 órakor megtartott -

Részletesebben

A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk

A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk Csányi Vilmos: Az emberi viselkedés c. könyvérıl Sanoma Budapest, Nık Lapja Mőhely, 2007. Kitőnı könyvet ajánlok az olvasó figyelmébe, noha a szerzı

Részletesebben

Tyekvicska Árpád ÍRÁSOK A FORRADALOMRÓL

Tyekvicska Árpád ÍRÁSOK A FORRADALOMRÓL Tyekvicska Árpád ÍRÁSOK A FORRADALOMRÓL NAGY IVÁN KÖNYVEK 16. Sorozatszerkesztő TYEKVICSKA ÁRPÁD Tyekvicska Árpád ÍRÁSOK A FORRADALOMRÓL BALASSAGYARMAT, 2006 NAGY IVÁN KÖNYVEK A Nógrád Megyei Levéltár

Részletesebben

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Résztvevő települések: Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany Projektidőszak:

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány. Kampánynyitó sajtóközlemény. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány. Kampánynyitó sajtóközlemény. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány Kampánynyitó sajtóközlemény Sajtófigyelés Ne késlekedj kampány az életért - Minden perc számít http://www.kormend.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=19391 2010. február 11.

Részletesebben

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE Budapest, 2016. április 15. Készítette: Magyary Jenő Témaválasztásom fő oka, hogy egyfelől a munkám miatt fontosnak tartom azt, hogy hogyan lehet

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17.

Jegyzıkönyv. Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17. Jegyzıkönyv Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17.35 órai kezdettel Jelen vannak: Szathmáry Gergely polgármester Petneházy Gábor alpolgármester

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t tar é vít!és Hi u. :k' t Baráth Zsolt Országgyűlési képviselő Iro iac', S g2ám : 1 dc ' Érkezzit : "013 0KT 3 Módosító javaslat! Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Emlékezzünk TÓTH ILONA KONCEPCIÓS PER KONFERENCIA

Emlékezzünk TÓTH ILONA KONCEPCIÓS PER KONFERENCIA Emlékezzünk Én még ismertem Tóth Ilonkát. Szelíd hangján, de határozott számonkéréssel oktatta 75 fős elsőéves ápolónői hallgatóinak az anatómiát, mint szigorló orvos 1955-ben. Nem igaz, hogy Ő gyilkolt!.

Részletesebben

Tartalom. Bevezető / 7

Tartalom. Bevezető / 7 bevezető Visszaemlékezéseimet írva halottak, halottaim közt bóklásztam. Jó volt őket rövidebb hosszabb ideig magamhoz hívni. Mint hajdanán, most is szeretettel néztek rám. Faggattam volna őket, de a múltba

Részletesebben

Gyászbeszédek Sebestyén Árpád ravatalánál

Gyászbeszédek Sebestyén Árpád ravatalánál MAGYAR NYELVJÁRÁSOK 52 (2014): 7 11. A DEBRECENI EGYETEM MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉKÉNEK LEKTORÁLT FOLYÓIRATA Gyászbeszédek Sebestyén Árpád ravatalánál I. Tisztelt Gyászolók! A végső búcsúvétel idején

Részletesebben

Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen

Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen Építő hagyományaink és népünk szelleme a Wekerletelepen. Építő hagyományaink és népünk szelleme * a Wekerletelepen nemcsak szakmai tanulmány Összeállította: Gyulai István építész-urbanista 2013-2014 *Idézet

Részletesebben

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1 A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1986 január 15. M. Gorbacsov szovjet pártfőtitkár országa leszerelési programjáról: A fegyverkezési hajsza megszüntetését és a

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom?

A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom? A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom? Napokkal ezelőtt írtam ennek a levélnek elemző részét. Annak, hogy csak ma küldöm el, három oka van: egyrészt a kolontári tragédiáról elkezdtek

Részletesebben

AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza

AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza Dr. Daróczi Gusztáv (1899 1979) 1 1899. június 3-án született Hajdúböszörményben. A család hat gyermeke közül volt a legid sebb. Apja

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

J e g y zőkönyv ÖKB-7/2010. (ÖKB-7/2010-2014.)

J e g y zőkönyv ÖKB-7/2010. (ÖKB-7/2010-2014.) ÖKB-7/2010. (ÖKB-7/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának 2010. június 7-én, hétfőn, 11 óra 35 perckor a Képviselői Irodaház 512. számú tanácstermében

Részletesebben

Egy szubjektív polgárdefiníció

Egy szubjektív polgárdefiníció BOJÁR GÁBOR Egy szubjektív polgárdefiníció Gondolom, a szerkesztők azért kértek fel ennek a cikknek a megírására, mert engem valamilyen szempontból polgárnak tartanak. Az alábbiakban vázolt meghatározás

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V ÚJFEHÉRTÓ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu Száma: 7-105/2012. J E G Y Z Õ K Ö N Y

Részletesebben

Pritz Pál A Magyarországi Tanácsköztársaság keletkezése, céljai, mozgástere és helye a történetírásban

Pritz Pál A Magyarországi Tanácsköztársaság keletkezése, céljai, mozgástere és helye a történetírásban Pritz Pál A Magyarországi Tanácsköztársaság keletkezése, céljai, mozgástere és helye a történetírásban A Magyarországi Tanácsköztársaság történetének megítélése az elmúlt több mint kilenc évtized során

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

A Pápai Önkormányzat egyetlen nemzetben gondolkodó képviselője jelenti:

A Pápai Önkormányzat egyetlen nemzetben gondolkodó képviselője jelenti: A Pápai Önkormányzat egyetlen nemzetben gondolkodó képviselője jelenti: A Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó Testület második üléséről, valamint a képviselőtestület 2011. szeptember 29-ei üléséről

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ÚJ NEMZETKÖZI HELYZETE

MAGYARORSZÁG ÚJ NEMZETKÖZI HELYZETE MAGYARORSZÁG ÚJ NEMZETKÖZI HELYZETE irta : B iró Zoltán A szovjet-magyar barátsági és kölcsönös segélynyújtási szerződés megkötése új történelmi szakasz abban a harcban, amelyet a magyar nép szabadságáért

Részletesebben

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504.

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504. Az iskolázottság térszerkezete, 2011 Az iskolázottság alakulása egyike azoknak a nagy népesedési folyamatoknak, amelyekre különös figyelem irányul. Természetesen nemcsak az e területtel hivatásszerűen

Részletesebben

2003.05.06. A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról A felszólalás szövege:

2003.05.06. A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról A felszólalás szövege: . A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról ARNÓTH SÁNDOR (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselıtársaim! Az életem elmúlt húsz évét valahol ennek a szakmának a gyakorlásával töltöttem

Részletesebben

MÁS SZÓVAL ÉLETPÁLYÁM

MÁS SZÓVAL ÉLETPÁLYÁM MÁS SZÓVAL A rovat azokat igyekszik bemutatni, akiknek erre, szakterületükön belül, nem lenne szükségük: gondolkodásukat, alkotásaikat a szakma határainkon túl is ismeri. Mi azonban a be nem avatottakhoz

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól.

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5540 Szarvas, Deák F. u. 7. Tel/Fax: 06/66 312-733 e-mail: szarvas.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Budai Református Egyházközség. Advent

Budai Református Egyházközség. Advent Budai Református Egyházközség 2013 Advent ...meglátogat minket a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S NEMZETKÖZI SZEMLE Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S Ha a Helsinkiben megtartott európai biztonsági és együttműködési értekezlet (1975) kontinensünk második világháború utáni békés korszakának

Részletesebben

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Fórum Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Pongrácz Tiborné Hüttl Marietta egész aktív pályáját a ma már patinásnak mondható Népességtudományi Kutatóintézetben töltötte. Az ifjú munkatárs hamarosan

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v (hangszalagos rögzítéssel) Készült: Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. október 14-i soros nyílt üléséről.

J e g y z ő k ö n y v (hangszalagos rögzítéssel) Készült: Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. október 14-i soros nyílt üléséről. J e g y z ő k ö n y v (hangszalagos rögzítéssel) Készült: 2011. október 14-i soros nyílt üléséről. Jelen vannak: Dr. Sükösd Tamás polgármester Novák-Kovács Zsolt Ferencz Kornél alpolgármester képviselő

Részletesebben

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı Élete egyik igen fontos kérdése elıtt áll mintegy 3 millió ember, amikor az elkövetkezı hetekben saját idıskori sorsáról, azaz a majdani nyugdíjáról kénytelen dönteni. A friss nyugdíjtörvények teremtette

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9942. számú törvényjavaslat a honvédelmet érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter Budapest, 2004. április 2 2004. évi törvény a honvédelmet

Részletesebben

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE Jegyzet Jim Sanders tanításából 2009. július 19. Köszönjük Úr Jézus az áldásokat, amivel megáldottál minket, a gyógyulásokat, amit adtál nekünk, valamint az üdvösséget. Köszönjük

Részletesebben

Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében

Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében Dr. Kiss István a MÉTE Mikrobiológiai-Biotechnológiai-Higiéniai Szakosztály elnöke Budapesti Corvinus Egyetem,

Részletesebben

törvénymódosításokat.

törvénymódosításokat. Item: 5712 Kiad sor: 10/19/1989 22:26:05 Om Fejléc: kiad rvk1022 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Fidesz kongresszusa --------------------- München, 1989. október 18. (SZER,

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ. Imádság a gyűlölködőkért. A nagyböjtöt, bűnbánatot mindig követi a feltámadás

ÉRTESÍTŐ. Imádság a gyűlölködőkért. A nagyböjtöt, bűnbánatot mindig követi a feltámadás ÉRTESÍTŐ Demokratikus Közéletért Alapítvány XVI. évf. 3. sz., 2010. március Közhasznú Szervezet megjelenik havonta Internetcím: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu Imádság a gyűlölködőkért

Részletesebben

Magyarország: Szeretlek választási kampány!

Magyarország: Szeretlek választási kampány! Magyarország: Szeretlek választási kampány! Megkönnyíti a helyi kampányzárót a kormány: az Itthon Vagy Magyarország Szeretlek! programsorozat idén épp szeptember 27-én lesz, a választások előtt két héttel,

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

Kende Péter: A tudós visszanéz - Kornai János pályamérlege

Kende Péter: A tudós visszanéz - Kornai János pályamérlege Recenzió Kende Péter Népszabadság 2005. április 23. Kende Péter: A tudós visszanéz - Kornai János pályamérlege Közgazdászok ritkán írnak önéletrajzot, pláne "rendhagyót". Ezúttal azonban éppen arról van

Részletesebben

Magnifice Rector! Tisztelt Dékán Asszony! Tisztelt Kari Tanács! Kedves Vendégeink! Hölgyeim és Uraim!

Magnifice Rector! Tisztelt Dékán Asszony! Tisztelt Kari Tanács! Kedves Vendégeink! Hölgyeim és Uraim! Magnifice Rector! Tisztelt Dékán Asszony! Tisztelt Kari Tanács! Kedves Vendégeink! Hölgyeim és Uraim! Régi idők tanújaként beszélni egy nagy múltú intézmény ünnepére összegyűlt vendégek előtt, közöttük

Részletesebben

A politikus, aki agyonnyomta az írót

A politikus, aki agyonnyomta az írót A politikus, aki agyonnyomta az írót [origo] 2012. 02. 04. Van, aki nem szeretné, ha egy lapon szerepelne a neve az övével, más viszont kitűnő drámaírónak, megosztó személyiségnek és az írói tevékenységét

Részletesebben

Hazaváró Családi Juniális

Hazaváró Családi Juniális DENGELEG 1999. PÜNKÖSD V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM A Szentlélek egyik legf bb munkája, hogy a nyugtalan szív megnyugodjon, meger södjék. A Isten Áldott szép pünkösd embert nyugtató m ve, hogy a békétlenség idején,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

Feitl István: AZ ELSŐ NÉPFRONTVÁLASZTÁS KAMPÁNYA

Feitl István: AZ ELSŐ NÉPFRONTVÁLASZTÁS KAMPÁNYA Feitl István: AZ ELSŐ NÉPFRONTVÁLASZTÁS KAMPÁNYA 1949. május 16-án szenzációs hírt röpítettek világgá Magyarországról a hírügynökségek. Az előző napi országgyűlési választásokon a szavazásra jogosultak

Részletesebben

CSONGRÁDI. Leköszönt Bed Tamás szocialista önkormányzati képvisel. Gamesz + Városgondnokság = Városellátó? Id szakos önkormányzati tájékoztató

CSONGRÁDI. Leköszönt Bed Tamás szocialista önkormányzati képvisel. Gamesz + Városgondnokság = Városellátó? Id szakos önkormányzati tájékoztató Id szakos önkormányzati tájékoztató 2011. február Leköszönt Bed Tamás szocialista önkormányzati képvisel Lemondott a képvisel i politikus a február 18-i mandátumáról Bed testületi ülésen, a költ- Tamás

Részletesebben

A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde

A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde A Nemzetgyűlés 1920. november 13-án, a 128. ülésén tárgyalta az 1920. június 4-én Trianonban aláírt "Magyar Békeszerződésről szóló

Részletesebben

A MUNKAVÉDELEM IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI

A MUNKAVÉDELEM IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI A MUNKAVÉDELEM IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI Tisztelettel üdvözlök minden jelenlévőt! Mint az a programban is szerepel az EU-Synchronic Környezetbiztonsági Kft ügyvezetője vagyok. A cégünk éppen 16 éves, úgy hogy

Részletesebben

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE ÁLTALÁNOS PAPP FERENC A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi helyén, a Zrínyi parkban található egy alkotás, az egyetem névadójának szobra, amiről

Részletesebben

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL RÓZSÁSSY BARBARA 59 gondolok, kell, méghozzá az írás, a vers létjogosultsága mellett. Miként valamiképp a szerzõ is ezt teszi könyvében mindvégig. Hogy a társadalomnak mára nemhogy perifériájára került,

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Meghalt Biszku Béla-TV2 Elhunyt Biszku Béla- RTL II Meghalt Biszku Béla- DUNA TV Meghalt Biszku

Részletesebben

Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora

Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora Wallner Ernı komoly tanári múlttal, középiskolai igazgatói tapasztalattal, egyetemi magántanári pályafutással (a pécsi egyetemrıl) érkezett az 1942-es esztendıhöz

Részletesebben

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963)

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) Tér és Társadalom 11. évf. 1997/2. 99-103. p. TÉT 1997 2 Könyvjelz ő 99 BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) (Csongrád Megyei Levéltár, Szeged, 1996 - p. 211) BARANYI BÉLA

Részletesebben

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán 2014. szeptember 22. Bábolna Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a vállalat vezetőit, tulajdonosait,

Részletesebben

ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9

ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9 Pasarét, 2011. szeptember 4. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza ŐRIZZ, URAM! Lekció: 1Sámuel 24,1-9 Alapige: 1Sámuel 26,23-25 Az Úr mindenkinek megfizet a maga igazsága és hűsége szerint, mert

Részletesebben

Nem csitul az erőszak Odesszában - felvétel http://www.atv.hu/belfold/20140505-nem-csitul-az-eroszak-odesszaban

Nem csitul az erőszak Odesszában - felvétel http://www.atv.hu/belfold/20140505-nem-csitul-az-eroszak-odesszaban Fegyverkezésre szólít fel a NATO főtitkára Telefonon egyeztettek a nagyhatalmak az ukrán helyzetről. Egyre több az orosz gép Krím felett. http://index.hu/kulfold/2014/05/04/luganszkban_elfoglaltak_a_katonai_parancsnoksagot/

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 4/27. (III. 21.) sz. rendelete 5. (1) bekezdése alapján a Képviselı-testület

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Rudabánya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 26-án, du. 14,00 órai kezdettel megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Szobota Lajos polgármester, Veres

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

A TÚLSÓ PARTON 2 0 0 5 2 0 0 6 NYÁRTÓL NYÁRIG Diáknaptár

A TÚLSÓ PARTON 2 0 0 5 2 0 0 6 NYÁRTÓL NYÁRIG Diáknaptár A TÚLSÓ PARTON 2 0 0 5 2 0 0 6 NYÁRTÓL NYÁRIG Diáknaptár DIÁKNAPTÁR 2005/2006 A mottó és a A túlsó parton c. elbeszélés részlet Haľko József 2005-ben megjelent Mindennapi kenyerünk cimű könyvéből. Az illusztrációs

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

Pálmai József. Az első postaállomás. A Vedres-féle postaállomás. A szatymazi posta rövid története

Pálmai József. Az első postaállomás. A Vedres-féle postaállomás. A szatymazi posta rövid története Pálmai József A szatymazi posta RÖVID TÖRTÉNETE Az első postaállomás Kalapos királyunk idejében, 1788-ban hozták létre a szatymazi postát. A jó tíz éven át (1780 1790) uralkodó II. József, Mária Terézia

Részletesebben

Péter Pál napi arató ünnepség 2014. június 29-én. Ünnepi ebéd a Palóc üdülő éttermében.

Péter Pál napi arató ünnepség 2014. június 29-én. Ünnepi ebéd a Palóc üdülő éttermében. add meg nékünk ma! " Mindennapi kenyerünket Péter Pál napi arató ünnepség 2014. június 29-én. Ünnepi ebéd a Palóc üdülő éttermében. Dicsértessék a Jézus Krisztus! Engedjék meg, hogy Péter Pál ünnepén hadd

Részletesebben