Optikai lemezek jellemzői, típusai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Optikai lemezek jellemzői, típusai"

Átírás

1 Optikai lemezek jellemzői, típusai Veres Bernadett (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE

2 Optikai lemezek Az optikai lemez felületén az adatrögzítés a (mikrobarázdás) hanglemezekhez hasonlóan, spirális pálya mentén történik. Az adatrögzítést és olvasást lézersugár segítségével valósítják meg. A rögzítendő adatsornak megfelelően kicsiny lyukakat alakítanak ki a lemez adathordozó rétegében.

3 CD, DVD összehasonlítás CD DVD Külső átmérő 120 mm 120 mm Belső átmérő 46 mm 46 mm Lemez vastagsága 1,2 mm 2 x 0,6 mm Lyukak hossza 0,83 mm 0,4 0,44 mm Tárolókapacitás 740 Mbájt 4,7 17 Gbájt

4 CD A CD (a Compact Disc rövidítése) általában 700 MB (megabájt) kapacitású optikai tároló, amely hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.

5 A CD-k fizikai felépítésük szerint a következők szerint csoportosíthatók: préseléssel készült (csak olvasható) CD-R (írható) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók)

6 CD-k mérete Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini CD lemezek, 80 mm-es átmérővel. Legelőször 115 mm volt a szabvány, azonban 1979 után a 120 mm-es lemezek állandósultak.

7 CD-k írása, olvasása Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be. Erre a célra infravörös (780 nm-es) lézerdiódákat alkalmaznak. Ezek fényét fókuszálva a festékrétegben maradandó, kis tűszerű kráterek (pitek), elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel.

8 A tartalom alapján a következő fajták léteznek CD-DA (CD-Digital Audio, hanganyag tárolására) CD+G (CD+Graphics) CD+MIDI CD Text (a hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz(hat)) CD-Extra (más néven Cd Plus, hanganyagot és általában ehhez kapcsolódó számítógépes adatokat is tartalmaz) HDCD (High Definition CD)

9 Folytatás CD-ROM (adatok tárolására) CD-ROM/XA CD-i (interaktív CD) PhotoCD VideoCD SVCD (Super VideoCD)

10 A CD-ROM A CD-ROM (angol: Compact Disc Read Only Memory) kb. az 1980-as évek végén piacra dobott univerzális adathordozó, illetve médialemez. Csak olvasható (véglegesített) adathordozó. Két technológiával készülhet: 1. Gyári préselt lemez: Általában nagy sorozatban készült lemezek (például műsoros audió CD). Az adathordozó rétegbe sablonnal préselik a jeleket. 2. Otthon készített: Számítógépes, illetve asztali CD- vagy DVD-íróval készül. Az adathordozó rétegbe lézerrel égetik a jeleket.

11 CD lejátszók A CD-lejátszókat kezdetben úgy tervezték, hogy a tárcsa percenként fordulatot tett meg az olvasófej alatt. Ezeket nevezték el később 1x-es (egyszeres) CD meghajtónak. Később ugyanis a gyorsabb adatátvitel kedvéért kitalálták a dupla sebességgel forgó CD-t, amelynek így már a 2x-es elnevezés illett. A technika előrehaladásával megjelentek a 20x-os CD-k, melyek már fordulatot tettek meg percenként. Ez már komoly fordulatszám, de itt még nem ért véget a fejlődés. Hogy az adatok még gyorsabban bekerülhessenek a számítógépbe, ma már az 52x-es CD sem ritkaság. Ennek fordulatszáma pedig percenként. Tudva, hogy egy CD-lemez 12 centiméter átmérőjű, a kerületi sebesség ennél a fordulatszámnál már 242 km/óra, egy versenyautó sebessége.

12 A CD lejátszók Sebesség Olvasási sebesség Elérési idő 1X 150 kb/s ms 2X 300 kb/s ms 3X 450 kb/s ms 4X 600 kb/s ms 6X 900 kb/s ms 8X 1200 kb/s ms 10X 1500 kb/s ms 12X 1800 kb/s ms 16X 2400 kb/s ms 20X 3000 kb/s ms 24X 3600 kb/s ms 32X 4800 kb/s ms 40X 6000 kb/s ms 52X 7800 kb/s ms

13 DVD A DVD ( Digital Versatile Disc (digitális sokoldalú lemez) vagy még korábban a Digital Video Disc rövidítése) nagy kapacitású optikai tároló, amely főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos ben alkotott konzorciumot a Matsushita, a Toshiba, a Philips, a Sony, a Time Warner, a Mitsubishi, a Pioneer, a Hitachi, a Thomson és a JVC, hogy létrehozzanak egy az eddigieknél nagyobb kapacitású adathordozót, melynek paramétereiben megegyeztek.

14 DVD típusai DVD-5 egyrétegű egyoldalas lemez, 4,7GB kapacitással DVD-10 egyrétegű kétoldalas lemez 4,7x2, azaz 9,4GB kapacitással. DVD-9 kétrétegű egyoldalas lemez 8,5GB kapacitással DVD-18 kétrétegű kétoldalas lemez, 8,5GBx2, azaz 17GB kapacitással.

15 DVD fajtái DVD Video (mozgóképek tárolására) DVD Audio (hang tárolására) DVD ROM (adat, préselt) DVD RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható *rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)

16 DVD-ROM A DVD ROM lemezek előre írtak, házi írásuk nem lehetséges, olvasásukhoz szükség van egy DVD ROM olvasóra. A lemezek körülbelül 4,7 GB adatot képesek tárolni egy rétegen; vannak kétrétegű lemezek, ezek összesen körülbelül 8,5 GB adatot tartalmaznak.

17 DVD-RAM A DVD RAM egy kicsit kilóg a sorból, külön tárolója van, mely miatt természetesen már az olvasásához is másfajta eszköz kell, mint a többihez. Befogadóképessége 4,7 GB oldalanként, nevéből eredően tetszőleges elérésű, többször írható.

18 DVD-R és +R A DVD-R és +R lemezeket egyszer lehet csak írni, míg a -RW és +RW lemezek többször írhatók. Olvasásuk lehetséges egy egyszerű, számítógép házába is építhető DVD-olvasóval, írásuk hasonlóképpen, ám itt ügyelni kell, hogy - vagy + a lemez, illetve a DVD-író. Tárolókapacitásuk 4,7 GB körül van oldalanként. Vannak többrétegű lemezek, ezek összesen körülbelül 8,5 GB adatot tartalmaznak.

19 Élettartam Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt év. Érdemes fénytől védett, hűvös, páramentes helyen tartani őket. Léteznek archiválási minőségű DVD-k, ezek élettartama hosszabb (100 év). Áruk a normál DVD többszöröse (5-6X).

20 A DVD Video lemezek lejátszására szükség van természetesen egy erre alkalmas lejátszóra. Ez lehet asztali lejátszó, ami kinézetére egy videókazetta-lejátszóra hasonlít, de lehet számítógépbe épített meghajtó is. Általában ezek az eszközök képesek a lemezre írni. DVD lejátszása

21 Blu-ray A blu-ray disc (röviden: BD vagy BR) nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A DVD utódjának szánják. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel. A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit és állást foglalt a blu-ray disc mellett.

22 BLU-ray elnevezés A Blu-ray névben a blue (kék) a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a ray pedig az optikai sugárra. Az e betű a blue szóból azért lett szándékosan kihagyva, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy.

23 Az új technológia mindennapi felhasználásban Egy jelenlegi, egyoldalas, hagyományos DVD 4,7 GB adatot képes tárolni, ami elegendő egy átlagos 2 órás, normál felbontású filmnek és néhány extra adatnak. De egy nagy felbontású film, aminek sokkal tisztább képe van (HDTV High-Definition Television), mint egy DVD filmnek körülbelül 5-ször több helyet követel, ezért nélkülözhetetlen olyan lemezek gyártása, amin sokkal több adat fér el, mint egy DVD-n, ahogy a stúdiók is egyre-inkább jobb minőségben gyártják a filmeket. Ahhoz, hogy a HDTV-ről felvegyünk egy több mint 2 órás műsort Blu-ray lemezt kell használnunk, amióta elkezdődött 2000-ben a BS (Broadcast Satellaview) digitális sugárzás és 2003-ban a földi digitális sugárzás.

24 A Blu-ray lemez felépítése A kisebb fénynyalábbal pontosabban lehet fókuszálni, lehetővé téve, hogy olyan kis gödröcskéből ( pits ) is kiolvassunk adatokat, amik csak 0,15 mikrométer (μm; 1 mikron = 10 6 méter) hosszúak ez kevesebb, mint fele a DVD-n található kis gödrök méretének. Mindezen túl a Blu-ray lecsökkentette a sávok szélességét 0,74 mikronról 0,32 mikronra. A kisebb gödröcskék, a kisebb fénysugár, és a rövidebb sáv-hüvelyk együttesen azt eredményezte, hogy az egyrétegű Blu-ray lemezen több mint 25 GB információt tudunk tárolni kb. ötször annyi információ, mint amennyit egy DVD képes tárolni; egy dupla rétegű Blu-ray lemezen, pedig mintegy 50 GB-nyi adat tárolható.

25 Folytatás A lemezek a digitálisan kódolt videó és audió információt gödrök -ben tárolja. Ezek a gödrök ( pits ) a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé. A lézer a gödrök másik oldalát olvassa, azaz a dudorokat ( bumps ), hogy lejátssza a filmet, vagy a programokat, amit a lemezen tárolunk. Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minél kisebb a gödröcske (és ez által a dudor is), annál pontosabbnak kell lennie a lézerolvasónak.

26

27 Otthoni lejátszás Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására ( as felbontásban) de ezt csak a Full HD (HD Ready 1080) televíziók tudják. A Dolby és DTS szabványainak köszönhetően a hangot sok esetben akár tömörítetlen formában, tökéletes minőségben élvezhetjük. A Blu-ray filmeknél alapvető a HDMI kapcsolat a felbontás és a másolásvédelem miatt, ezért ilyen csatlakozással ellátott TV-re is szükség van. Viszont ez a tökéletes lejátszáshoz kevés, ezért fontos tényező a televízió képfrissítési sebessége. A 24 fps-t 1:1-ben megjeleníteni csak úgy lehetne, ha a a TV is 24 Hz-zel frissítene, viszont erre egy TV sem képes. Ezért egy képkockát többször is megjelenítenek. Ezt a technikát Pulldownnak hívják.

28 Köszönöm a figyelmet!

Keresés offline számítógépes forrásokban

Keresés offline számítógépes forrásokban Keresés offline számítógépes forrásokban 1. Adattárolás, adattárolók, adathordozók - Offline adatbázisok 1.1. Háttértárak Legfőbb feladatuk az adatok és programok tárolása. A háttértárakon nagy mennyiségű

Részletesebben

Offline tárolási és megjelenítési technikák

Offline tárolási és megjelenítési technikák 19. Egy olyan elektronikus oktatóanyag fejlesztésében vesz részt, amely az interneten keresztül és CD-én, DVD-én is használható lesz. A fejlesztés során figyelembe kell venni a webes megjelenítésre és

Részletesebben

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat.

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségû adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16.

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. CD, DVD és BlueRay Cziráki Balázs Eötvös Loránd Tudományegyetem 2016.03.16. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. 1 / 23 Az előadás tartalma 1 Előd Laserdisk 2 CD Történet Működés Típusok

Részletesebben

Blu-Ray Disc. Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1.

Blu-Ray Disc. Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1. Blu-Ray Disc Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1. Tárolóképesség: 25 GByte (egyrétegű); 50 GByte (kétrétegű). Olvasási eljárás: 405 nm lézer.

Részletesebben

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú.

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Miért van rájuk szükség? Belső memória bővítése Programok és adatok tárolása, rögzítése Meglévő programok, adatok

Részletesebben

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága.

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségő adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon A mai információs technológiára alapuló világunkban az infromáció tárolása egy rendkívül fontos kérdés. A cél az,

Részletesebben

Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony

Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony Sajtóközlemény Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony Kedvező árú BDP-S300 a nagyközönség számára és csúcsminőségű BDP-S500 mindkettő a Spider-Man Trilogy nagyfelbontású változatával Blu-ray

Részletesebben

1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA

1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA 1. sz. melléklet: Műszaki követelmények 1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA 1. RÉSZAJÁNLAT. HANGKAZETTA, PROFESSZIONÁLIS VIDEOKAZETTA, VHS VIDEOKAZETTA Ssz Menny. Menny. egys. Megnevezés Minimális műszaki

Részletesebben

2-684-432-21 (1) D-VE7000S. Használati útmutató. Instrukcja obsługi. DVD Walkman. Portable DVD/CD Player. 2006 Sony Corporation

2-684-432-21 (1) D-VE7000S. Használati útmutató. Instrukcja obsługi. DVD Walkman. Portable DVD/CD Player. 2006 Sony Corporation 2-684-432-2 () D-VE7000S Használati útmutató HU Instrukcja obsługi PL DVD Walkman Portable DVD/CD Player 2006 Sony Corporation FIGYELMEZTETÉS A tűz és az áramütés megelőzése érdekében ne tegye ki a készüléket

Részletesebben

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu.

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu. Optikai lemezek A CD és DVD típusai, jellemzői (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE e-mail: veres.betti91@freemail.hu 2010.10.29. Optikai lemezek Tartalom Optikai lemezek... 3 Kifejlesztése... 3 Jellemzői...

Részletesebben

BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR Bevezetés BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK / FONTOS INFORMÁCIÓK Megjegyzés: A lejátszó csak 00 40 V, 50/60 Hz hálózati feszültséggel

Részletesebben

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VGN-CS sorozat

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VGN-CS sorozat Felhasználói útmutató Személyi számítógép VG-CS sorozat n 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 További információk a VAIO számítógépről... 5 Ergonómiai szempontok... 7 Az első lépések... 9 A kezelőszervek

Részletesebben

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI.

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. Az eddigiekben a nagyobb nyilvánosságnak örvendő képrögzítő rendszereket írtam le. Bizonyára az olvasók közül is sokan emlékeznek egyik-másik kezdeményezésre, melyből a JVC VHS-e

Részletesebben

DVD-felvevő RDR-HX820. Kezelési útmutató

DVD-felvevő RDR-HX820. Kezelési útmutató 2-886-041-E1(1) DVD-felvevő Kezelési útmutató A Sony termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos hasznos tudnivalókkal és információkkal kapcsolatban kérjük keresse fel a: www.sony-europe.com/myproduct

Részletesebben

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1 Háttértár 1 Háttértár A háttértár olyan számítógépes hardverelem, mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. Erre azért van szükség, mert a számítógép

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG DVD-P245 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379517

Az Ön kézikönyve SAMSUNG DVD-P245 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379517 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

2-635-893-E1(1) DVD-felvevő. Kezelési útmutató RDR-HX1010. 2005 Sony Corporation

2-635-893-E1(1) DVD-felvevő. Kezelési útmutató RDR-HX1010. 2005 Sony Corporation 2-635-893-E1(1) DVD-felvevő Kezelési útmutató RDR-HX1010 2005 Sony Corporation 2 HU FIGYELMEZTETÉS Atűzveszély és az áramütés elkerülése érdekében ne tegye ki a készüléket csapadék, nedvesség hatásának.

Részletesebben

Az optikai tárolás alapjai. Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc)

Az optikai tárolás alapjai. Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc) Az optikai tárolás alapjai Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc) Célja: információ hatékony rögzítése úgy, hogy optikai leolvasással lehetőleg élettartammal az adat

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-P3600 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379506

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-P3600 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379506 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK. Szabadka, 2009.

Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK. Szabadka, 2009. Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK Szabadka, 2009. A személyi számítógép felépítése A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő közötti kapcsolatot a firmware hozza

Részletesebben

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók Háttértárolók Kérdések a témakörhöz Mit nevezünk háttértárolónak? Milyen fajtái vannak a háttértárolóknak? Csoportosítsd a háttértárolókat a tárolás módja szerint! Add meg a ma használatos háttértárolók

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Optikai lemezek jellemzői, típusai Optikai lemezek jellemzői, típusai A hangalapú, illetve később számítógépes adatok tárolására a XX. században mágneses alapú rögzítési eljárásokat dolgoztak ki az emberek. (XIX. század végén Valdemark

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-P1400 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3584938

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-P1400 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3584938 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK)

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A digitális berendezések a feladatuk ellátása közben rendszerint nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel. Feldolgozás előtt és után rendszerint tárolni kell az adatokat ritka

Részletesebben

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VPCF11 sorozat

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VPCF11 sorozat Felhasználói útmutató Személyi számítógép VPCF11 sorozat n 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 További információk a VAIO számítógépről... 5 Ergonómiai szempontok... 7 Az első lépések... 9 A kezelőszervek

Részletesebben

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112.

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112. CD lemezek: Adathordozók Hologramos, jogdíjas termékek. Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x cake box. 10 darab kerek műanyag dobozban Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x vékony tok CD-R 80 min. / 700

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv DVD Felvevő Modellszám DMR-EH770 Az egység által támogatott régiószám A régiószámok az eladási helytől függően hozzárendeltek a DVD-felvevőkhöz és a DVDvideohoz. Az egység régiószáma

Részletesebben

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák.

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. Részei: adathordozó, író/olvasó eszköz (az adatokat az adathordozóról beolvassa vagy tárolja), a vezérlő (a

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Az LCD kijelző mutatja a folyamat jellemzőit: írási sebesség, készenlét %-ban, hátralevő adatmennyiség, hátralevő idő

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Az LCD kijelző mutatja a folyamat jellemzőit: írási sebesség, készenlét %-ban, hátralevő adatmennyiség, hátralevő idő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Másolás Másolás mester DVD-ről vagy a beépített HDD-ről. 1. Copy Helyezze el a mester DVD-t a CD-ROM meghajtóban, az írható üres lemezeket az írókban. Ezután nyomja meg az ENT gombot

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PHILIPS DVDR730 http://hu.yourpdfguides.com/dref/989630

Az Ön kézikönyve PHILIPS DVDR730 http://hu.yourpdfguides.com/dref/989630 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. június 21. Sony notebookok a mindennapokra Magasabbra teszi a mércét a VAIO E sorozat

Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. június 21. Sony notebookok a mindennapokra Magasabbra teszi a mércét a VAIO E sorozat Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. június 21. Sony notebookok a mindennapokra Magasabbra teszi a mércét a VAIO E sorozat A Sony bemutatta általános, mindennapi használatra szánt notebookjainak

Részletesebben

Használati útmutató DVD-HR749 DVD-HR750 <DVD-HR749> <DVD-HR750> www.samsung.com/hu. English Magyar Česky Slovenčina AK68-01392L

Használati útmutató DVD-HR749 DVD-HR750 <DVD-HR749> <DVD-HR750> www.samsung.com/hu. English Magyar Česky Slovenčina AK68-01392L Használati útmutató DVD-HR749 DVD-HR750 English Magyar Česky Slovenčina www.samsung.com/hu AK68-01392L Bevezetés Bevezetés Figyelmeztetések AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYÉNEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

Részletesebben

Élje át a hatást nagy képernyœn

Élje át a hatást nagy képernyœn Élje át a hatást nagy képernyœn Gondolkodjon nagyban Ha élénk és élethı képet szeretne, válasszon Epson házimozi-kivetítœt. Kompatibilis a jövœ technológiáival és sokoldalú, segítségével nagy képernyœn

Részletesebben

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND:

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND: 4. Tétel Vállalatához több egyforma hardverkiépítésű számítógép érkezett. Feladata az, hogy ajánljon a gépekhez perifériákat és háttértárakat. Ajánlatát indokolja, ismertesse az eszközök jellemzőt! Mutassa

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon

Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Fekete Balázs András 2015.IV.27 Kristályos és amorf anyagok előadás Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Bevezető Az információ tárolása rendkívül fontos

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 587 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 587 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007587T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 587 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 05 721896 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 809 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 809 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006809T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 809 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 815613 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows a Microsoft Corporation az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PHILIPS DVDR75 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4021102

Az Ön kézikönyve PHILIPS DVDR75 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4021102 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128)

DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128) DELL Inspiron 5749 (DLL Q1_42_L_178128) (DLL Q1_42_L_178128) Bruttó ár: 0 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Pentium Processzor

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY DAV-DZ360WA http://hu.yourpdfguides.com/dref/3999256

Az Ön kézikönyve SONY DAV-DZ360WA http://hu.yourpdfguides.com/dref/3999256 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó Háttértárak A háttértár olyan számítógépes hardver, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. A mai számítógépek bináris számokkal dolgoznak, minden

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 071 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 071 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007071T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 071 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 748388 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek Háttértárak erettsegizz.com Érettségi tételek A hardver eszközöket két csoportra bontjuk, a központi egységre és a perifériákra. A perifériák szerepe az adatok bevitele (beviteli eszközök), megjelenítése

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation-nek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, )

9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, ) 9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, ) 12a.09. Készítette: Bandur Ádám és Sleisz Endre Tartalomjegyzék I. Neumann János II. Tárolók Csoportosítás ismertetése Eszközök elhelyezve csoportokban.

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Samsung HDTV LED monitor katalógus 2012

Samsung HDTV LED monitor katalógus 2012 Samsung HDTV LED monitor katalógus 2012 Ha további információt szeretne kapni a Samsung monitorokról, kérjük, forduljon a legközelebbi márkakereskedőhöz, vagy látogasson el a www.samsung.com oldalra! Samsung

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

A fenti jogdíjközlemény 2014. január 1-jétől 2014. december 31-éig hatályos. * * *

A fenti jogdíjközlemény 2014. január 1-jétől 2014. december 31-éig hatályos. * * * 20746 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2013. évi 60. szám IV. A jogdíjközlemény időbeli hatálya A fenti jogdíjközlemény 2014. január 1-jétől 2014. december 31-éig hatályos. * * * ARTISJUS Magyar Szerzői

Részletesebben

BD350V MAGYAR HRVATSKI SRPSKI. åääöñéçëäà. ÅöãÉÄêëäà ENGLISH. BD350-P.BHUNLLC_5213_HUN 9/4/09 5:12 PM Page 1

BD350V MAGYAR HRVATSKI SRPSKI. åääöñéçëäà. ÅöãÉÄêëäà ENGLISH. BD350-P.BHUNLLC_5213_HUN 9/4/09 5:12 PM Page 1 BD350-P.BHUNLLC_5213_HUN 9/4/09 5:12 PM Page 1 MAGYAR BD350V HRVATSKI SRPSKI åääöñéçëäà Az ENERGY STAR partnervállalatként az LG megállapította, hogy ez a termék vagy típus megfelel az ENERGY STAR energiahatékonysági

Részletesebben

HOSSZABB FELVÉTELI IDŐ, MÉG TÖBB STAMINA: AZ ÚJ SONY HDD HANDYCAMMEL KÖNNYEDÉN FILMEZHET TOVÁBB, AMIKOR MÁS KAMKORDEREK MÁR FELADJÁK

HOSSZABB FELVÉTELI IDŐ, MÉG TÖBB STAMINA: AZ ÚJ SONY HDD HANDYCAMMEL KÖNNYEDÉN FILMEZHET TOVÁBB, AMIKOR MÁS KAMKORDEREK MÁR FELADJÁK Sajtóközlemény 2007. január 8. HOSSZABB FELVÉTELI IDŐ, MÉG TÖBB STAMINA: AZ ÚJ SONY HDD HANDYCAMMEL KÖNNYEDÉN FILMEZHET TOVÁBB, AMIKOR MÁS KAMKORDEREK MÁR FELADJÁK A Sony legújabb, merevlemezes (HDD) Handycam

Részletesebben

Az Ön kézikönyve KENWOOD KVT-729DVD http://hu.yourpdfguides.com/dref/5534245

Az Ön kézikönyve KENWOOD KVT-729DVD http://hu.yourpdfguides.com/dref/5534245 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

DVD. használati utasítás. képzelje el a lehetőségeket DVD-HR773 DVD-HR775 DVD-HR777. www.samsung.com/register oldalon.

DVD. használati utasítás. képzelje el a lehetőségeket DVD-HR773 DVD-HR775 DVD-HR777. www.samsung.com/register oldalon. DVD-HR773 DVD-HR775 DVD-HR777 DVD használati utasítás képzelje el a lehetőségeket Köszönjük, hogy a Samsung terméket választotta. Teljesebb szervízszolgáltatásért regisztrálja termékét a www.samsung.com/register

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporationnek az Egyesült Államokban bejegyzett védjegyei.

Részletesebben

Epson. házimozi. Kivetítők. Epson házimozikivetítők. Forradalom a nagyképernyős kivetítésben

Epson. házimozi. Kivetítők. Epson házimozikivetítők. Forradalom a nagyképernyős kivetítésben Epson házimozikivetítők Epson Kivetítők házimozi Forradalom a nagyképernyős kivetítésben A minőség mindenek előtt Az Epson egyszerűen használható, minden funkcióval ellátott házimozi kivetítőivel azonnal

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG DVD-E232 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379530

Az Ön kézikönyve SAMSUNG DVD-E232 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3379530 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Meghajtók. Dokumentum cikkszáma: 430220-211. Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. 2007.

Meghajtók. Dokumentum cikkszáma: 430220-211. Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. 2007. Meghajtók Dokumentum cikkszáma: 430220-211 2007. január Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Tudnivalók a meghajtók kezelésével kapcsolatban

Részletesebben

Nemzetközi rövidítés VINYL LEMEZ

Nemzetközi rövidítés VINYL LEMEZ HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 2014. évi 63. szám 13045 Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye a hangfelvételen többszörözött, illetve filmalkotásokba foglalt, videón vagy DVD-n többszörözött

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 324 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 324 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007324T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 324 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 748539 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PHILIPS CDR775 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4244057

Az Ön kézikönyve PHILIPS CDR775 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4244057 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-C6800 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3376127

Az Ön kézikönyve SAMSUNG BD-C6800 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3376127 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PANASONIC DMP-B200EG http://hu.yourpdfguides.com/dref/3973441

Az Ön kézikönyve PANASONIC DMP-B200EG http://hu.yourpdfguides.com/dref/3973441 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NIKON COOLSCAN V ED http://hu.yourpdfguides.com/dref/3696260

Az Ön kézikönyve NIKON COOLSCAN V ED http://hu.yourpdfguides.com/dref/3696260 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt, a CD gyártmány fejlesztésének kezdetén.

Részletesebben

XL-BD601PH BD HI-FI RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MODELL MAGYAR

XL-BD601PH BD HI-FI RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MODELL MAGYAR MODELL XL-BD601PH BD HI-FI RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ipad, iphone, ipod, ipod classic, ipod nano and ipod touch are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. MAGYAR KÜLÖNLEGES

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 2000

Tervezte és készítette Géczy László 2000 Tervezte és készítette Géczy László 2000 ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt,

Részletesebben

16-18 Üzembe helyezés 16 A DVD-lejátszó bekapcsolása 16 A képernyőmenük nyelvének kiválasztása 16-18 A DVD-lejátszó illesztése a tévékészülékhez

16-18 Üzembe helyezés 16 A DVD-lejátszó bekapcsolása 16 A képernyőmenük nyelvének kiválasztása 16-18 A DVD-lejátszó illesztése a tévékészülékhez DVD-PLAYER GDP 2750 TARTALOM 4 GDP 2750 DVD-lejátszó 4 A DVD-lejátszó jellemzői 4 Szállított elemek 4 Lemezformátumok 5 Elhelyezés és biztonság 6-10 Áttekintés 6 A DVD-lejátszó elülső oldala 7 A DVD-lejátszó

Részletesebben

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Disclaimer Feldolgozott témák: állóképek, vektorgrafikus képek/fontok, DVD Nagyon vázlatos, érdemes a leírt dolgoknak utánajárni!

Részletesebben

I. Fejezet Jogdíjmértékek

I. Fejezet Jogdíjmértékek H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 7405 Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye a hangfelvételen többszörözött, illetve filmalkotásokba foglalt, videón vagy DVD-n többszörözött zeneművekre

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye az Amerikai Egyesült Államokban. Az

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült

Részletesebben

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással.

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással. Mutassa be a háttértárak típusait! Ismertesse a merevlemez felépítését és az adattárolás szerkezetét! Mutassa be a merevelemez és az elektronikus háttértárak működését! Mutass be, hogy milyen célra érdemes

Részletesebben

DVD házimozi rendszer

DVD házimozi rendszer 2-635-104-11(1) DVD házimozi rendszer Kezelési útmutató DAV-DZ700FW 2005 Sony Corporation Hangsugárzó és televízió csatlakoztatás A jobb oldali képen egy példa látható az A ~ H egységek és a televízió

Részletesebben

Hardver Számítógép típusok: A PC f részei Az alaplap BIOS(Basic Input-Output System) - CPU központi vezérl

Hardver Számítógép típusok: A PC f részei Az alaplap BIOS(Basic Input-Output System) - CPU központi vezérl - 1 - Hardver Számítógép típusok: Szuperszámítógép egyedi célszámítógép (időjárás előrejelzések, nukleáris robbantás szimulálása) Mainframe nagy mennyiségű adatfeldolgozáshoz, több terminálos, a feldolgozás

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PANASONIC DMP-BD55 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3634059

Az Ön kézikönyve PANASONIC DMP-BD55 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3634059 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

DDX7029 KEZELÉSI UTASÍTÁS

DDX7029 KEZELÉSI UTASÍTÁS MONITOR DVD LEJÁTSZÓVAL DDX709 KEZELÉSI UTASÍTÁS Hungarian/00 (KEE) Tartalomjegyzék Hogyan olvassuk a kézikönyvet 4 Biztonsági előírások 6 Megjegyzések 7 Alapvető működés DVD/VCD lejátszása 6 A lejátszási

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

2. részajánlat : Szánmítástcchnikai adathordozók, memória egységek szállítása. TDK Floppy lemez 3,5" USHI) formázott TDK A doboz termék egyedi

2. részajánlat : Szánmítástcchnikai adathordozók, memória egységek szállítása. TDK Floppy lemez 3,5 USHI) formázott TDK A doboz termék egyedi I. számú melléklet : 2. részajánlat : Szánmítástcchnikai adathordozók, memória egységek szállítása 2/l Floppy lemez 3,5' DSHD formázott TDK Floppy lemez 3,5" USHI) formázott TDK A doboz termék egyedi van

Részletesebben

VGN-FW41E/H MŰSZAKI ADATOK. Páratlan HD élmény. Operációs rendszer Operációs rendszer Microsoft Windows Service Pack 1. Architecture Platform Chipset

VGN-FW41E/H MŰSZAKI ADATOK. Páratlan HD élmény. Operációs rendszer Operációs rendszer Microsoft Windows Service Pack 1. Architecture Platform Chipset VGN-FW41E/H Páratlan HD élmény Elegáns szórakoztató notebook Blu-ray Disc Combo meghajtóval VAIO Europe hivatalos weboldal http://www.vaio.eu/ VAIO Europe hivatalos weboldal http://www.vaiopro.eu/ MŰSZAKI

Részletesebben