Optikai lemezek jellemzői, típusai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Optikai lemezek jellemzői, típusai"

Átírás

1 Optikai lemezek jellemzői, típusai A hangalapú, illetve később számítógépes adatok tárolására a XX. században mágneses alapú rögzítési eljárásokat dolgoztak ki az emberek. (XIX. század végén Valdemark Poulsen szabadalmaztatta a világ első mágneses elven működő hangrögzítőjét.) Azonban kiderült, hogy az efféle módon rögzített jelek könnyen sérülhetnek, ha a hordozót mágneses tér éri. Ebből fakadóan merült fel egy újfajta tárolóeszköznek az igénye, kivitelezése. A CD A világ első optikai elven működő tárolóegységét a Sony és a Philips fejlesztette ki közösen a 80-as években, melyet az athen-i elektronikus kiállításon mutattak be először nyilvánosan. Ez az egység egy korong formájú lemez, amit a compact disk (CD) elnevezéssel illettek meg. A lemezre lézerfény (fókuszált, párhuzamosított energianyalábok, melyre jellemző a egyenes vonalú terjedés nagy távolságon belül is) segítségével viszik fel az adatokat. Jellemző rá a nagy adatsűrűség, megbízhatóság, nagyobb élettartam, veszteség nélküli sokszorosíthatóság szemben a mágneses tárolóegységekkel. A rajta lévő hordozó anyag polikarbonát, melyen a csigavonalban felvitt sima (land), illetve a roncsolt (pit) felületek meghatározott váltakozásaiból olvasható ki az információ megfelelő dekódoló egység segítségével. Erre kerül fel a visszaverő réteg, ami általában alumínium, de lehet ezüst, vagy arany is. Ezután a CD-t akril lakk réteggel vonják be, ami megvédi a külső behatásoktól. a CD rétegei sematikusan

2 CD szabványok A CD-ket eredetileg audio tartalmak, zenék (CD-DA) tárolásához használták. Utána többféle szabványt is kialakítottak a különböző tulajdonságú lemezekhez. A Red book volt az első, mely kikötötte, hogy a maximális lejátszási idő 79,8 perc lehet, a minimális hosszúsága egy zeneszámnak 4 másodperc legyen, összesen 99 darab zeneszám vihető fel (max. 99 index pont) és ezeket a számokat az ISRC (International Standard Recording Code) alapján kódolják, a hanganyagot 44.1KHz-es mintavételezéssel, 1411,2kbit/s-os bitrátával kell rögzíteni. A Yellow book volt a következő, mely más kódolási eljárásokkal bővítette ki a Red book-ot (ECMA 130, ISO/IEC 10149). A Yellow book kiegészítéseként a CD-XA típusú lemezek már tartalmazhattak grafikus animációt, mozgóképet is. A Green book-kal jelent meg az interaktív formátum (multimedia compact disk), CD-i jelzéssel. A White book tartalmazza a sokak által ismert ISO-9660, valamint a VCD, SVCD formátumokat. Az utolsó, Orange book a CD-RW, CD-R, CD-MO formátumokat határozta meg, és a multi-session eljárást. A CD gyártása 5 fő részből áll: 1. Adatok előkészítése (premastering) 2. Mester lemez készítése (mastering) 3. Nyomólemez készítése (elektrogalván elven) 4. Sokszorosítás fröccssöntéssel 5. Ellenőrzés, csomagolás Egy üveg hordozófelületre rávisznek fényérzékeny anyagot, melyre aztán lézerrel felírják az adatot. Elkülönülnek a lézerrel égetett részek (előhívás). Ezt a lemezt anya lemeznek hívják. Fém gőzöléssel leválasztanak belőle egy lemezt, ez az apa lemez. A leválasztott lemezt galvanoplasztikázzák, amiből egy anya lemez születik. Majd ebből fordított galvanoplasztikázással fiú lemezt készítenek. Ezt a korongot fogják használni nyomólapként (a kopás miatt van szükség az előbbi hosszú folyamatra). Sajtolással készítik a hordozót, amit fémeznek, majd bevonják akril lakk réteggel. Az ilyen egységek élettartama minimum 100 év.

3 Az információk átalakítása a rendszer sajátosságaihoz Hierarchikus rendszert kellett meghatározni. Ennek a legalsó szintje a fizikai szint, azaz a land-pit váltakozójú alacsony szintű kódolás. Az efölött levő szinten helyezkedik el a lemez sávkezelése. A harmadik szint az állománykezelő rendszer leírását tartalmazza. Audio CD esetén csak az alsó két szint van meg. Az Audio CD olvasási folyamatának optimalizálása érdekében szükséges, hogy a jelfolyam 2-es komplemens alapú 16bit-en legyen kódolva. Tartalmaznia kell a PCM kódot, hibavédelmet, csatorna adatokat, konverziókat, szinkron alkódot, hibajavító karaktereket. Cél a nagy információsűrűség, azaz a kódolás az optikai rendszer és a lézer legnagyobb felbontását használja ki. A szimbólumzavar minimalizálásához az egymás után következő 0 bitek számát minél nagyobb értéken kell tartani. A szinkronizáláshoz szükséges órajel visszaállítható legyen az adatokból (ez az önszinkronizálás). Az egyes és nullás bitek számának közel egyenlőnek kell lennie, hogy az adatjel alacsony frekvenciás összetevője minél alacsonyabb legyen. Az előzőekben leírt szempontokat kell összehangolni. Az adatjel struktúrája véletlenszerű, a meglévő jelfolyamot át kell alakítani az olvasáshoz. Az alábbi megkötések szükségesek ehhez: két 1-es bit között legalább két 0-s bit legyen a soros adatfelírást el kell vetni az egymás utáni bitek száma nem lehet 10-nél több Megoldás: csatornakódokra történő konverzió, a 8 bites adatbájt átalakítása 14 bites csatornaadatokká. 8 bit = 256 féle kombináció, 14 bit = féle kombináció, ből 267 megfelel: ez az eight-to-fourteen modulation. Hibalehetőség: az 1] [1 elkerülése végett 3 összekötő bitet szúrnak be, tehát 17 bites lesz a csatornaadat. Adatkezelési egység: a blokk (frame) 588 csatornabitből áll, 27 szinkronbit, 33 adatbájt. A mechanikai sérülés vagy gyártási hiba (buborék) olvashatatlanná teszi az adatot. Ennek elkerülése érdekében Reed, Solomon megalkották a keresztátszövéses algoritmust: CIRC (Cross Interleaved Solomon Coding), mely az egymás után következő adatokat szétszórja a lemezen.

4 A DVD A DVD ( Digital Versatile Disc (digitális sokoldalú lemez) vagy még korábban a Digital Video Disc rövidítése) nagy kapacitású optikai tároló, amely főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos ben alkotott konzorciumot a Matsushita, a Toshiba, a Philips, a Sony, a Time Warner, a Mitsubishi, a Pioneer, a Hitachi, a Thomson és a JVC, hogy létrehozzanak egy az eddigieknél nagyobb kapacitású adathordozót, melynek paramétereiben megegyeztek. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120mm átmérőjű. Ritka ugyan, de létezik a Mini CD-hez hasonlóan Mini DVD, 80mm-es átmérővel. A CD-vel felülről kompatibilis. Egy DVD lemez külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, azonban a nagyobb adatsűrűségnek köszönhetően tárolási kapacitása az oldalak és tárolási rétegek számától függően 7-25-szöröse a CD-knél megszokott értékeknek, vagyis kb. a 4,5-18 GB tartományban van. A DVD lemez kapacitásának ilyen mértékű növelése a hagyományos CD több műszaki jellemzőjének megváltoztatásával érhető el. Az alapvető fizikai különbség a lemezek között, hogy a DVD-lemez mindig két, 0,6 mm vastagságú lemezből, összeragasztással készül, és akár mindkét oldalán tárolhat adatokat. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a lemez egy-egy oldalán két felvételi réteg alakítható ki. Az oldalak és rétegek számának kombinálásából jött létre a DVD négy alaptípusa.

5 A DVD négy alaptípusa 1. A legegyszerűbb DVD-lemez, a DVD5 egyoldalas, egyrétegű lemez, a kapacitása 4,7 GB. 2. A kétrétegű egyoldalas lemez, a DVD9 kapacitása 8,54 GB. A két réteg távolsága µm, és tiszta gyanta választja el egymástól. A DVD9 lemez előállításakor a két réteget egy-egy 0,6 mm vastag lemez felületén alakítják ki, majd a lemezeket átlátszó ragasztóval összeragasztják. A második rétegben lyukak helyett kiemelkedéseket gyártanak, hogy ragasztás után lyukaknak látsszanak. Az alsó rétegre 0,05 µm vastag, féligáteresztő tükörréteg kerül, hogy a lézersugár a felső adathordozó rétegre is tudjon fókuszálni. A belső réteg olvasásakor egy kicsit látszik a külső réteg is. A féligáteresztő tükör általában alumíniumból készül, és egyenletes felvitele a kétrétegű lemezek gyártásának kritikus pontja. A kétrétegű lemezek érdekes tulajdonsága, hogy míg az első réteg beolvasása a forgástengelytől kezdődik, és az olvasófej kifelé halad, a második réteg mindkét irányban olvasható, azaz a második réteg kívülről befelé is tartalmazhat adatot. Ez olyan alkalmazásoknál előnyös, melyek a lemezre folyamatosan felvett anyagot (mozifilm) tartalmaznak, és külső réteg végén azonnal folytatni kell a belső réteg olvasását. Az átváltás leegyszerűsödik, mivel az olvasó fej helyzete és a lemez forgási sebessége nem változik, csak az olvasófej fókuszát kell a belső rétegre átállítani. 3. A kétoldalas, oldalanként egy rétegű DVD lemez, a DVD10 kapacitása 9,4 GB. A gyártása annyiban tér el a DVD5-lemezétől, hogy mindkét 0,6 mm vastagságú lemezben kialakítanak lyukakat összeragasztás előtt. A második oldal olvasásához a lemezt meg kell fordítani a lejátszóban. Mivel ez például videó lejátszása közben zavaró lehet, ma már inkább a DVD9 lemezeket használják a hasonló nagyságrendű tárolókapacitást igénylő alkalmazásokban. 4. A kétoldalas, oldalanként két rétegű DVD lemez, a DVD18 kapacitása 17,08 GB. A működés elve hasonló a DVD9 lemezekéhez, azonban itt a lemez mindkét oldalán kialakítják a két-két adathordozó réteget. A bonyolultabb gyártási eljárás miatt ez a típus viszonylag ritka, helyette szívesebben használnak két, DVD9 típusú lemezt, például az egyiken a teljes film, a másikon pedig a DVD extrák tárolására.

6 A Blu-ray-ről röviden A blu-ray disc (röviden: BD vagy BR) nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszközformátum. A DVD utódjának szánják. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel. Ezalatt mindkét formátumnak megközelítőleg ugyanannyi támogatót sikerült gyűjtenie. A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit és állást foglalt a blu-ray lemez mellett. Ezután a NetFlix és a BestBuy kereskedelmi áruházlánc is közölte, hogy kivonja a kínálatából a HD-DVD lemezeket. A formátum győzelméhez valószínűleg a Sony új játékkonzoljának, a PlayStation 3-nak megjelenése és sikere is hozzájárult. Mint ismeretes, eme konzol beépítetten tartalmaz Blu-ray meghajtót, míg a konkurens Microsoft Xbox 360 konzolja "csak" DVD meghajtót, illetve opcionálisan hozzá vásárolható HD-DVD meghajtót február 19-én végül a Toshiba bejelentette, hogy fokozatosan leállítja a HD-DVD lejátszók, és felvevők fejlesztését, és gyártását. Így a formátumháború gyakorlatilag véget ért a blu-ray disc győzelmével. Azóta a nagyobb szórakoztató elektronikai gyártók is piacra dobták saját Blu-ray lejátszóikat és íróikat. Az új generációs termékek egyik illusztris példánya, az LG BD370 lejátszója, amely a felhasználóknak a blu-ray technológia minden előnyét kínálja, és internetre is csatlakoztatható. Ez lehetővé teszi a YouTube-ra feltöltött videók nézegetését és egyes lemezek esetében valós idejű plusz (BD Live) tartalmak letöltését. Sok filmnéző örömére a BD370 nagy felbontású MKV formátumú filmeket is lejátszik. Egy rétegű Blu-ray (25GB) és két rétegű Blu-ray (50GB) lemez létezik kereskedelmi forgalomban.

7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés, a CD 2. CD szabványok, CD gyártása 3. Adat rögzítésének módjai 4. A DVD 5. A DVD négy alaptípusa 6. A Blu-ray-ről röviden 7. Tartalomjegyzék

Keresés offline számítógépes forrásokban

Keresés offline számítógépes forrásokban Keresés offline számítógépes forrásokban 1. Adattárolás, adattárolók, adathordozók - Offline adatbázisok 1.1. Háttértárak Legfőbb feladatuk az adatok és programok tárolása. A háttértárakon nagy mennyiségű

Részletesebben

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Optikai lemezek jellemzői, típusai Optikai lemezek jellemzői, típusai Veres Bernadett (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE E-mail: veres.betti91@freemail.hu Optikai lemezek Az optikai lemez felületén az adatrögzítés a (mikrobarázdás) hanglemezekhez

Részletesebben

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16.

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. CD, DVD és BlueRay Cziráki Balázs Eötvös Loránd Tudományegyetem 2016.03.16. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. 1 / 23 Az előadás tartalma 1 Előd Laserdisk 2 CD Történet Működés Típusok

Részletesebben

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu.

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu. Optikai lemezek A CD és DVD típusai, jellemzői (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE e-mail: veres.betti91@freemail.hu 2010.10.29. Optikai lemezek Tartalom Optikai lemezek... 3 Kifejlesztése... 3 Jellemzői...

Részletesebben

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók Háttértárolók Kérdések a témakörhöz Mit nevezünk háttértárolónak? Milyen fajtái vannak a háttértárolóknak? Csoportosítsd a háttértárolókat a tárolás módja szerint! Add meg a ma használatos háttértárolók

Részletesebben

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú.

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Miért van rájuk szükség? Belső memória bővítése Programok és adatok tárolása, rögzítése Meglévő programok, adatok

Részletesebben

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy)

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy) 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek Papír alapú Nem papír alapú lyukszalag lyukkártya Mágneses elvű Elektronikus Optikai elvű hajlékonylemez

Részletesebben

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE)

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Lyukkártya 18. század közepétől használják, például szövőszékekben, verklikben, ezek adták az ötletet a számítástechnikai felhasználáshoz. Az 1990-es évekig

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt, a CD gyártmány fejlesztésének kezdetén.

Részletesebben

Merevlemezes meghajtók

Merevlemezes meghajtók Merevlemezes meghajtók Napjaink egyik legelterjedtebb számítástechnikai tárolóeszköze a merevlemezes tároló, a hard diszk, amit egyszerűen csak diszknek nevezünk. A diszk olyan elektromechanikus tárolóberendezés,

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

Az optikai tárolás alapjai. Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc)

Az optikai tárolás alapjai. Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc) Az optikai tárolás alapjai Készítették: Musza Alexandra (Anyagtudomány MSc) Varga László (Fizikus MSc) Célja: információ hatékony rögzítése úgy, hogy optikai leolvasással lehetőleg élettartammal az adat

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 2000

Tervezte és készítette Géczy László 2000 Tervezte és készítette Géczy László 2000 ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt,

Részletesebben

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat.

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségû adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák.

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. Részei: adathordozó, író/olvasó eszköz (az adatokat az adathordozóról beolvassa vagy tárolja), a vezérlő (a

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008 Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2008 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Kódolás Moduláció Morzekód Mágneses tárolás merevlemezeken Modulációs eljárások típusai Kódolás A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere,

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI.

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. Az eddigiekben a nagyobb nyilvánosságnak örvendő képrögzítő rendszereket írtam le. Bizonyára az olvasók közül is sokan emlékeznek egyik-másik kezdeményezésre, melyből a JVC VHS-e

Részletesebben

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez floppy lemez, lemez/floppy disk, TK floppy lemez rendelési kód típus kapacitás kiszerelés 176-0301 3,5 formatált 1,44 M 10 db / dob 3.5 avilin bevonatú H-disk-ek. Sávonként több mint 50 millió hibátlan

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András

Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András 2 Témák (1) 1. A multimédiarendszerek működése és összeállítása 2. Optikai tárolók: CD, DVD 3. Szöveges alkalmazások: OCR,

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó Háttértárak A háttértár olyan számítógépes hardver, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. A mai számítógépek bináris számokkal dolgoznak, minden

Részletesebben

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA Az elektronikai tervező általában nem gyárt nyomtatott lapokat, mégis kell, hogy legyen némi rálátása a gyártástechnológiára, hogy terve kivitelezhető legyen.

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Hogyan kell 3D tartalmat megtekinteni egy BenQ kivetítőn? Minimális rendszerkövetelmények 3D tartalom lejátszásához BenQ kivetítőn:

Hogyan kell 3D tartalmat megtekinteni egy BenQ kivetítőn? Minimális rendszerkövetelmények 3D tartalom lejátszásához BenQ kivetítőn: Hogyan kell 3D tartalmat megtekinteni egy BenQ kivetítőn? Az Ön BenQ kivetítője támogatja a háromdimenziós (3D) tartalom lejátszását a D-Sub, Komponens, HDMI, Videó és S-Video bemeneteken keresztül. Kompatibilis

Részletesebben

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek

Részletesebben

Még gazdagabb játékélményt ígér a SIE új csúcskonzolja, a PlayStation 4 PRO

Még gazdagabb játékélményt ígér a SIE új csúcskonzolja, a PlayStation 4 PRO A Sony Interactive Entertainment(SIE) a mai napon jelentette be az új PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) (CUH-7000 sorozatszámú) játékkonzolt, mely továbbfejlesztett képfeldolgozó képességének köszönhetően 4K

Részletesebben

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága.

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségő adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Blu-Ray Disc. Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1.

Blu-Ray Disc. Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1. Blu-Ray Disc Média típusa: nagy felbontású optikai tároló lemez. Kódolások: MPEG-2, H.264/MPEG-4 AVC és VC-1. Tárolóképesség: 25 GByte (egyrétegű); 50 GByte (kétrétegű). Olvasási eljárás: 405 nm lézer.

Részletesebben

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112.

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112. CD lemezek: Adathordozók Hologramos, jogdíjas termékek. Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x cake box. 10 darab kerek műanyag dobozban Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x vékony tok CD-R 80 min. / 700

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Az információ-tárolás története és tanulságai II.

Az információ-tárolás története és tanulságai II. Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Az információ-tárolás története és tanulságai II. Mágneses, optikai és elektronikus tárak története http://uni-obuda.hu/users/kutor FI-TK 3/47/1 Információ

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

A számítógép felépítése - Háttértárolók

A számítógép felépítése - Háttértárolók 1. oldal HÁTTÉRTÁROLÓK A számítógép processzora a fő tárolóból, a memóriából hívja le a program utasításait, melyek aztán szintén a fő tárolóba betöltött adatokkal végeznek műveleteket. Ideális volna,

Részletesebben

KÉPGALÉRIA: Prémium kategóriájú POP-Up Sajtófalak Ívelt, Egyenes, vagy Hybrid kiadásban. Mert a képek magukért beszélnek!

KÉPGALÉRIA: Prémium kategóriájú POP-Up Sajtófalak Ívelt, Egyenes, vagy Hybrid kiadásban. Mert a képek magukért beszélnek! Prémium kategóriájú POPUp Sajtófalak Ívelt, Egyenes, vagy Hybrid kiadásban KÉPGALÉRIA: Mert a képek magukért beszélnek! {phocagalleryview=category categoryid=2 limitstart=1 limitcount=31 highslidedescription=3}

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6234C Fordulatszámmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Termékjellemzők... 2 2. Műszaki jellemzők... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. Működési leírás... 3 5. Mérési folyamat... 4 6. Elem cseréje...

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 422 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1A. ábra

(11) Lajstromszám: E 005 422 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1A. ábra !HU000005422T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 005 422 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 020041 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Offline tárolási és megjelenítési technikák

Offline tárolási és megjelenítési technikák 19. Egy olyan elektronikus oktatóanyag fejlesztésében vesz részt, amely az interneten keresztül és CD-én, DVD-én is használható lesz. A fejlesztés során figyelembe kell venni a webes megjelenítésre és

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1 Háttértár 1 Háttértár A háttértár olyan számítógépes hardverelem, mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. Erre azért van szükség, mert a számítógép

Részletesebben

Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony

Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony Sajtóközlemény Két új Blu-ray Disc lejátszójával új piacot nyit a Sony Kedvező árú BDP-S300 a nagyközönség számára és csúcsminőségű BDP-S500 mindkettő a Spider-Man Trilogy nagyfelbontású változatával Blu-ray

Részletesebben

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez Rólunk A dinamikusan fejlődő digitális könyvpiac egyre növekvő kulturális és gazdasági jelentősségre tesz szert. Az Egora Kiadó Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai ügyfelek számára hatékony és elérhető megoldásokat

Részletesebben

Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői

Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői 9000-es sorozat Jelölés és kódolás A folyamatos tintasugaras technológia alkalmas szavatossági idő,logó, alfanumerikus szöveg, 1D és 2D vonalkódok

Részletesebben

HD 1080P Headset-stílusú hordható. kamera. felhasználói kézikönyv

HD 1080P Headset-stílusú hordható. kamera. felhasználói kézikönyv HD 1080P Headset-stílusú hordható kamera felhasználói kézikönyv 1. Bekapcsolás /Indítás /Megállítás 2. Mód 3. Lencse 4. MIC 5. Jelző fény 6. USB/Áram port 7. TF kártyanyílás Első rész: Bemutatás Ez a termék

Részletesebben

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010.

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Tartalom Bemeneti eszközök...3 Egér...3 Billentyűzet...3 Scanner...3 Digitális fényképezőgép...4 Ujjlenyomat

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon

Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Fekete Balázs András 2015.IV.27 Kristályos és amorf anyagok előadás Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Bevezető Az információ tárolása rendkívül fontos

Részletesebben

Az MP3 lejátszó használata

Az MP3 lejátszó használata Használat Az MP3 lejátszó használata Az MP3-ról Személyes használaton kívüli célokra a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos MP3 fájlokat létrehozni olyan forrásokból, mint rádióadások, lemezek,

Részletesebben

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS Áfra Attila Tamás Tartalom Bevezetés Prediktív kódolás Neuronhálós prediktív modell Eredmények Források Bevezetés Digitális hanghullámok Pulzus kód moduláció Hangtömörítés Veszteségmentes

Részletesebben

USB2.0 HD AV digitalizáló Használati útmutató

USB2.0 HD AV digitalizáló Használati útmutató USB2.0 HD AV digitalizáló Használati útmutató 1. Bevezetés Ezzel a komponens videó bemenettel rendelkező USB-s videó digitalizálóval könnyen lehetséges tetszőleges AV készülékekről (pl. DV, V8, Hi8, VHS,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gyuris Károly. A számítógép felépítése Optikai háttértárak és csatlakoztatásuk. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése

MUNKAANYAG. Gyuris Károly. A számítógép felépítése Optikai háttértárak és csatlakoztatásuk. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése Gyuris Károly A számítógép felépítése Optikai háttértárak és csatlakoztatásuk A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Fogalmi és fizikai komponensek

Fogalmi és fizikai komponensek Számítógép-környezet, adatbázis-, program-, infrastruktúra- és üzemeltetéstervezés Valós folyamatok visszacsatolás a működő számítógépes rendszer Az információrendszer leképezése (emlékeztetőül) információrendszer

Részletesebben

Előszó... xiii Szerzői előszó... xvi

Előszó... xiii Szerzői előszó... xvi TARTALOMJEGYZÉK Előszó... xiii Szerzői előszó... xvi Bevezetés... 1 Néhány szó a Blu-ray Disc formátumról... 1 Filmek, televízióműsorok és táraik... 2 A könyv felépítése... 5 Mértékegységek és jelölésük...

Részletesebben

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU)

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória típusa: Háttértár mérete: Háttértár

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással.

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással. Mutassa be a háttértárak típusait! Ismertesse a merevlemez felépítését és az adattárolás szerkezetét! Mutassa be a merevelemez és az elektronikus háttértárak működését! Mutass be, hogy milyen célra érdemes

Részletesebben

Digitális elmozdulásmérœ rendszer

Digitális elmozdulásmérœ rendszer Digitális elmozdulásmérœ rendszer Magnescale Tel: +49 711 5858-777 E-Mail: smse-mp@eu.sony.com www.sonymanufacturing.com Megbízható mérœrendszer jobb minœség és több nyereség A Sony mágneses mérœlécek

Részletesebben

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon A mai információs technológiára alapuló világunkban az infromáció tárolása egy rendkívül fontos kérdés. A cél az,

Részletesebben

DELL Inspiron 3542 (3542_166511)

DELL Inspiron 3542 (3542_166511) DELL Inspiron 3542 (3542_166511) (3542_166511) Bruttó ár: 0 Ft Processzor: Intel Pentium Processzor jellemző: 3558U / 1,70GHz / 2MB Dual Core Memória mérete: 4 GB Memória bővíthetőség: 1 slot / max. 8GB

Részletesebben

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK)

DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) DIGITÁLIS ADATTÁRAK (MEMÓRIÁK) A digitális berendezések a feladatuk ellátása közben rendszerint nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel. Feldolgozás előtt és után rendszerint tárolni kell az adatokat ritka

Részletesebben

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz A. Bekapcsolás gomb B. Funkció gomb C. Módkapcsoló gomb D. Világítás (piros, zöld és kék) E. Újraindítás gomb F. Mini USB G. Port TF kártyának H. MIC

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2015. szept. 14, 21. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés

Részletesebben

INVERSE MULTIPLEXER RACK

INVERSE MULTIPLEXER RACK SP 7505 Tartalomjegyzék...1 Általános ismertetés...2 Követelmények...2 Felépítése és működése...3 Beállítások...3 Felügyelet...3 Csatlakozók...3 Kijelzők...3 Műszaki adatok:...4 G703 felület:...4 LAN felület:...4

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08. Mágneslemez (2.19. ábra) I/O fej: vékony légrés választja el a lemeztől. Sáv (track, 5000 10000 sáv/cm), Szektor (tipikusan 512B, 50.000 100.000 bit/cm), pl.: fejléc + 4096 bit (= 512B) adat + hibajavító

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek Háttértárak erettsegizz.com Érettségi tételek A hardver eszközöket két csoportra bontjuk, a központi egységre és a perifériákra. A perifériák szerepe az adatok bevitele (beviteli eszközök), megjelenítése

Részletesebben

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval AVC78X QUICK START 1 GYORS INDÍTÁS 16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR 4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval 1. Győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporationnek az Egyesült Államokban bejegyzett védjegyei.

Részletesebben

Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke

Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke Kódolások Adatok kódolása Bináris egység: bit (binary unit) bit ~ b; byte ~ B (Gb Gigabit;GB Gigabyte) Gb;GB;Gib;GiB mind más. Elnevezés Jele Értéke Elnevezés Jele Értéke Kilo K 1 000 Kibi Ki 1 024 Mega

Részletesebben

MÁGNESES ADATTÁROLÁS LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Papp Szabolcs Dániel Anyagtudomány MSc

MÁGNESES ADATTÁROLÁS LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Papp Szabolcs Dániel Anyagtudomány MSc MÁGNESES ADATTÁROLÁS LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK Informatikai eszközök fizikai alapjai Papp Szabolcs Dániel Anyagtudomány MSc 2016.03.02. LÁGYLEMEZEK (HAJLÉKONYLEMEZEK) BEVEZETÉS Flopilemez = FDD (Floppy Disk

Részletesebben

ADATTÁROLÁS: LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK KOVÁCS MÁTÉ

ADATTÁROLÁS: LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK KOVÁCS MÁTÉ ADATTÁROLÁS: LÁGY- ÉS MEREVLEMEZEK KOVÁCS MÁTÉ 2017. 05. 10. HAJLÉKONYLEMEZ 2 TÖRTÉNETE 8 inch floppy Fejlesztés: 1967 IBM Megjelenés: 1971, 80kB (Shugart) Első írható floppy: Memorex 650, 1972, 175 kb

Részletesebben

Használat előtt VIGYÁZAT. Indulás

Használat előtt VIGYÁZAT. Indulás VIGYÁZAT Legyen óvatos, és tartsa szem előtt a biztonságot, ha vezetés közben állítja be az audioeszközt. Ellenkező esetben balesetbe kerülhet. Győződjön meg arról, hogy a hangerőt olyan szintre állítja,

Részletesebben

A disc égetés alapjai

A disc égetés alapjai CD és DVD írás lépésrıl lépésre A disc égetés alapjai Vagyóczky Ferenc 2007 Kiadja: Gradisoft Media Studio A kiadvány szerzıi jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva./all rights reserved. 2. kiadás

Részletesebben

Bemutatkozik az AHD technológia!

Bemutatkozik az AHD technológia! Bemutatkozik az AHD technológia! Utolsó szerkesztés: 2015. október 6. Készítette: PROVISION-ISR Fordította és szerkesztette: Szentandrási-Szabó Attila A Provision-ISR új AHD termékei teljesen kompatibilisek

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés

DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés I. Bevezető II. Termék pontos megnevezése, ár III.Technikai jellemzők IV.Konfiguráció I. Bevezető DF20 DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés DF20 Jet Fiber lézer

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

TV2 Csoport Zrt TECHNIKAI SPECIFIKÁCIÓ

TV2 Csoport Zrt TECHNIKAI SPECIFIKÁCIÓ TV2 Csoport Zrt H-1145 Budapest Róna utca 174. TECHNIKAI SPECIFIKÁCIÓ TECHNIKAI SPECIFIKÁCIÓ... 1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 2 HAGYOMÁNYOS DESKTOP BANNEREK... 3 Billboard (970x250)... 3 Super leaderboard

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

Projektor árlista 2008. november 13-tól

Projektor árlista 2008. november 13-tól Projektor árlista 2008. november 13-tól Rendelési kód Megnevezés nettó ár Kép V3MS15i 3M S15i irodai projektor technológia: polysilicon LCD 0,55" képfelbontás: SVGA (800 x 600) fényerő ANSI Lumen (halk

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Ila László. CD Kompaktlemez. Panem

Ila László. CD Kompaktlemez. Panem PC-MŰHELY 5 Panem Ila László CD Kompaktlemez Panem Copyright Hungarian edition Panem Könyvkiadó Kft., 1998 Panem Könyvkiadó Kft. 1385 Budapest, Pf. 809 ISBN 963 545 142 3 A kiadásért felel a Panem Könyvkiadó

Részletesebben

VGN-FW41E/H MŰSZAKI ADATOK. Páratlan HD élmény. Operációs rendszer Operációs rendszer Microsoft Windows Service Pack 1. Architecture Platform Chipset

VGN-FW41E/H MŰSZAKI ADATOK. Páratlan HD élmény. Operációs rendszer Operációs rendszer Microsoft Windows Service Pack 1. Architecture Platform Chipset VGN-FW41E/H Páratlan HD élmény Elegáns szórakoztató notebook Blu-ray Disc Combo meghajtóval VAIO Europe hivatalos weboldal http://www.vaio.eu/ VAIO Europe hivatalos weboldal http://www.vaiopro.eu/ MŰSZAKI

Részletesebben

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás CoreLine Recessed Spot A CoreLine Recessed Spot egy süllyesztett LED-es termékcsalád, amely a hagymoányos halogén lámpatestek kiváltására

Részletesebben

9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, )

9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, ) 9. tétel Tároló eszközök Tárolók (mágneses, optikai, ) 12a.09. Készítette: Bandur Ádám és Sleisz Endre Tartalomjegyzék I. Neumann János II. Tárolók Csoportosítás ismertetése Eszközök elhelyezve csoportokban.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 506 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 506 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007506T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 506 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 05 721894 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben