Ágensek beszélgetnek/1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ágensek beszélgetnek/1"

Átírás

1 Ágensek beszélgetnek/1

2 Emberi nyelv funkciói Információ átadása (hiedelmek, szándékok, célok) Ma szépen süt a nap. Közös cselekvések koordinálása Fizessünk külön-külön. Szociális kapcsolatok létesítése és fenntartása Menjünk enni! csevegő közeledés (phatic communication) szociális funkciójú, tartalmi közlés nélküli fecsegő, csevegő" kommunikáció (small talk, chit-chat). Jelzés, jeladás Hadd fizessek én!

3 Az emberi nyelv aspektusai (nyelvi elméletek): A nyelv szintaxisa: (legális) szavak, frázisok, mondatok, nyelvtan A nyelv szemantikája: milyen jelentést kölcsönzünk szavaknak, frázisoknak, mondatoknak azaz milyen a (szintaktikailag) jól definiált nyelvi kifejezések és a világ konkrét és absztrakt objektumainak a kapcsolata. A nyelv pragmatizmusa: a jelentés nemszemantikai aspektusa, pl. mi a beszélő szándéka, hogy éppen azt mondta, amit mondott.

4 A beszélő szándéka Alíz azt mondja Bélának, hogy: A megbeszélés holnap ötkor lesz Bélának mit lenne szabad ebből kikövetkeztetnie? Hogy: A megbeszélés holnap lesz. Alíz azt hiszi, hogy a megbeszélés holnap lesz. Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy a megbeszélés holnap lesz. Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy a megbeszélés nem holnap lesz. Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy Alíz azt hiszi, hogy a megbeszélés holnap lesz. Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy Alíz nem hiszi, hogy a megbeszélés holnap lesz. Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy Alíz azt akarja, hogy Béla azt higye, hogy a megbeszélés holnap lesz. A megbeszélés nem holnap lesz. stb. (ad infinitum).

5 A kijelentések és a szemantikájuk Kijelentés tényközlés, egy állítás, hogy a világra érvényes valami (valamilyen tulajdonság). Egy kijelentés lehet igaz, vagy hamis. Filozófiai kutatások többsége, a történelem nagyobb részében a kijelentések kutatására összpontosított és mellőzte más nyelvi állításformák és cselekvések kutatását. Legyen P egy kijelentés, pl. Ma vörös a naplemente. Igazságfeltétel (truth-conditional) szemantika A Beszélő azt mondja, hogy: Én elhiszem a P-t E állítás kérdőre vonása: Igaz-e a P? Verifikációs szemantika (Számos tényszerű kijelentés objektíve nem verifikálható) A Beszélő azt mondja, hogy: Én elhiszem a P-t E állítás kérdőre vonása: Tudod-e igazolni, miért is hiszed el a P-t?

6 Nem minden kimondás kijelentés Beszédaktus(speech act)-elmélet Modern elmélet: John L. Austin, 1955, John Searle, 1969,. John L. Austin ( ), Harvard Egyetem, 1955 előadás sorozata, halála után kiadva (1962): How to Do Things with Words nyelv = eszköz - konstatívum (a világ állását konstatáló) megnyilatkozás - performatívum: kimondás = csinálás (Bocsánat!) nem igaz/hamis megnyilatkozás a világról, logikai értéke nincs, a kimondás magának a világállapotnak a létrehozását jelenti!

7 Beszédaktusok - a természetes nyelv pragmatikus elmélete, avagy nem a nyelv felépítését, hanem a használatát magyarázó elmélet. Az alap premisszák: (1) A kimondott (leírt, ) mondatok, mondatfoszlányok is egyfajta cselekvések. (2) A beszélőnek tipikusan szándéka van, hogy a megnyilatkozása révén a világ (környezet, környezetében lévő ágensek) valamilyen megváltoztatását érje el. (3) A megnyilatkozások a fizikai cselekvések mintájára befolyásolják a fizikai valóságot.

8 Beszélve ágens 3 fajta cselekvést hajt végre (Austin): (1) lokuciós aktus (locutionary act) (beszédcselekedet) a kommunikáció puszta ténye, a szintaktikailag helyes beszéd kimondása (2) illokuciós aktus (illocutionary act): szándékhatás egy performatív ige által, pl.: felkér, követel, állít, ragaszkodik, megállapodik, figyelmeztet, parancsol,... szándékható erő, illokuciós erő, cselekvési erő (illocutionary force) fontos pl. hogy kitől jön? ( a király kérése parancs ) ettől függ a megnyilatkozás illokuciós erejének az erőssége (3) perlokuciós aktus (perlocutionary act): a valódi hatás kieszközölése a hallgatón, amit a beszélő cselekvése a beszédaktus során a hallgatóra valóban gyakorol.

9 Beszéd = egy cselekvés végrehajtása, mint minden cselekvés, sikerülhet, vagy sem. Performativa sikeres teljesítése (un. érvényességi) feltételekhez van kötve: elfogadott szokásos procedúra, specifikált körülmények, személyek, korrekt végrehajtás, őszinte, minden következményét vállalni kell, pl. 'ki van utasítva' egy bíró szájából egy performatíva, de egy kollégától nem. Pl. Ígérem, hogy holnap segítek festeni a kerítést. beszéddel hivatkozom: magamra, őrá, cselekvésre, időre, Ígérem, hogy holnap segítek festeni a kerítést. a szándékható erő tisztázása, lehetne gondolom, sejtem, álmodtam, (felvállalás megnyilatkozása) Beszédaktusok (BA) rendszerezése és feltételrendszere (Searle, 1969) egy beszélgetés, nem más, mint egy szabály alapú viselkedés. a beszédaktusok struktúrája: a szükséges és elégséges feltételek rendszere.

10 Felkérés: B mondja ki, ezzel H-t szeretne C-re rávenni. Ítélettartam feltételek: a kiejtett szavak mondanak valamit a világról, találni kell a beszédben pl. a jövőbeli cselekvésekre vonatkozó utalásokat. Normál I/O feltételek: H képes meghallani a felkérést, Készültségi feltételek: minek kell igaznak lennie ahhoz, hogy B éppen egy ilyen beszédtöredékhez folyamodjon, pl. H képes kell, hogy legyen C-re, B-nek hinnie kell, hogy H képes C-t megcsinálni, de ne legyen világos, hogy H úgyis megteszi a C-t, B külön felkérése nélkül Őszinteségi feltételek: a felkérés pl. nem őszinte, ha B igazából nem is akarja, hogy C megtörténjen. Lényegi feltételek: egy kísérlet B részéről, hogy a H-t C-re vegye rá. (Searle, 1969)

11 Beszédaktusok (Searle, 1969) Teljes feltételrendszer az alábbi esetekre: - kijelenteni, kérdezni, köszönni, tanácsolni, figyelmeztetni, üdvözölni, gratulálni,.. Illokuciós aktusok osztályozása: - asszertívumok: a beszélőt kötik a kimondottakhoz, a világ állapotát képviselik, pl: megnyilatkozások, követelések, leírások,... - direktívumok: kísérletek beszélő részéről, hogy hallgató csináljon valamit, pl. utasítások, felkérések, kívánságok, könyörgések, - kommisszívumok: a beszélőt egy jövőbeli akciósorozatához kötik, pl. ígéretek, fenyegetések, fogadalmak, - expresszívumok: a beszélő lélektani állapotának a kifejezése, pl. üdvözlések, gratulálások, köszönések, elnézéskérések, - deklarációk: maguk jelentik a változást a dolgok állapotában, pl. házasságkötés, megnevezés, áldás, letartoztatás, - verdikátívumok. ítéletet adnak át, vagy értékelést pl. ítélkezés, megbocsátás, engedélyezés,.

12 Mi is egy ágens kommunikációs nyelv (Agent Communication Language ACL)? Kommunikáció eszköze (ahogy az embereknél is) független, autonóm egyedek között: információ átadása, cselekvés koordinálása, szociális manipulálás, jeladás, Ágens programozásának eszköze lehetővé tenni az IT rendszer egyedeinek, hogy érjék el a céljaikat, pl. kapcsolatot létesítsenek más ágensekkel Software engineering eszköze lehetővé tenni IT mérnököknek, hogy érjék el a céljaikat, pl. egy lazán elosztott rendszer megtervezése ágensszervezettel

13 Agent Communication Languages (ACLs) - két fő javaslat USA DARPA s (először) Knowledge Query and Manipulation Language (KQML) (több tudásbázis fuzionálása, tudásalapú rendszerek újrafelhasználása) Italy Telecom (folytatásként később) Foundation for Intelligent Physical Agents ACL (FIPA- ACL) (kifejezetten ágensek közötti kommunikációhoz) Mindkettő: a kommunikáció (üzenetek) 2 szintje: a témákra vonatkozó illokuciók a párbeszéd témája valamilyen leiró nyelvben Pl. B, H, query (Esik az eső) B, H, inform (Esik az eső) Esik az eső? Esik az eső!

14 KQML Knowledge Query and Manipulation Language A kommunikáció szintjei Adat csere szint (kommunikáció mechanizmusa): állomások között közlekedő üzenetcsomagok legkülső rétege: üzenet feladója, címzettje, azonosítója, egyéb kommunikációs paraméterek Üzenet szint (kommunikáció logikája): az üzenet tartalmának azonosítása, típus-meghatározása Tartalom szint (kommunikáció tartalma): Az átadott információ közvetítése. Bármit tartalmazhat, amiben a kommunikáló ágensek megegyeznek.

15 KQML tartalom jellegű üzenet (QUERY QUALIFIERS (number-of-answers 1) CONTENT-LANGUAGE KIF CONTENT-ONTOLOGY block-world CONTENT-DESCRIPTION physical-property CONTENT (color block1?color)) KQML adminisztratív jellegű üzenet (ADVERTISE DIRECTION EXPORT (TELL CONTENT-LANGUAGE KIF CONTENT-ONTOLOGY block-world CONTENT-DESCRIPTION physical-property CONTENT (color?block?color))) Ez esetben az üzenet tartalma egy újabb üzenet!

16 B küldi H-nak H küldi B-nek (advertise :language KQML :ontology K10 :content (subscribe :language KQML :ontology K10 :content (stream-about :language KIF :ontology motors :content motor1))) (subscribe :reply-with s1 :language KQML :ontology K10 :content (stream-about :language KIF :ontology motors :content motor1)) (tell :language KIF :ontology motors :in-reply-to s1 :content (= (val (torque motor1) (sim-time 5)) (scalar 12 kgf))

17 Üzenettípusok a KQML nyelvben Alap lekérdezések - evaluate, ask-if, ask-oke, ask-in, ask-all Többválaszos lekérdezések - stream-in, stream-all Válaszok - reply, sorry Általános közlések - tell, achieve, cancel, untell, unachieve Generátor típ. üzenetek - standby, ready, next, rest, discard, Képességdefiníciók - advertise, subscribe, monitor Hálózati üzenetek - register, unregister, forward, broadcast, route A KQML architektúra KQML útvonal választó (KQML router) kommunikációt segítő ágens (facilitator) különböző alkusz protokollok Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

18 Szemantikailag (jobban) specifikált KQML (1997) Performativum: Természetes nyelvű leírása performativum intuitív jelentése Az illokuciós aktus/erő formális kifejezése Előfeltételek Pre(B) hogy elküldhesse Pre(H) hogy (sikeresen) feldolgozhassa Utófeltételek Post(B) állapota sikeres elküldés után Post(H) állapota sikeres feldolgozás után Teljesítési feltétel Completion javasolt végállapot Advertise (B, H, M) 1. B azt állítja H-nak, hogy M üzenetét processzálja (elkötelezettség) 2. Int (B, Proc (B, M)) M = performatívum-név (H, B, X) 3. Pre(B): Int (B, Proc (B, M)) Pre(H): - 4. Post(B): Bel (B, Bel (H, Int (B, Proc (B, M)))) Post(H): Bel (H, Int (B, Proc (B, M))) 5. Compl: Bel (H, Int (B, Proc (B, M))) Ha H = egy Facilitator, akkor H azonos minden olyan ágenssel, amit a H ismer.

19 Indulás 1995/ (félig-meddig) szabvány 2005-től része IEEE Computer Society, IEEE CS Standard Group on IEEE FIPA Standard Committee The Foundation for Intelligent, Physical Agents Szabvány kérdése - gyors szabvány - semmi megkötés ágensek belsejére, de megkötés a közösség építésére alapvető közösségi struktúra = szervezet (közösség) (be-, kilépés, viselkedési normatívák,, alapvető kommunikáció) FIPA szabvány - normatív (formális, formálisan verifikálható modellek) - illusztratív (leíró informális modellek, alkalmazások) Szabvány által lefedett témák: Abstract Architecture Agent Message Transport Agent Management (platform, kötelező ágensek) Agent Communication Languages Reference Applications

20 Agent Management Közösségdefiníció = Agent Platform fizikai infrastruktúra (1 v. több hoszt) - belépés/ kilépés - találkozás (hirdetés, erőforrás lokálizálás) - közösség belüli kommunikáció DF (Directory Facilitator), 1 vagy több (DF Federation) (Sárga Oldalak) register, deregister, modify, search (ágens nem köteles bejelentkezni) AMS (Agent Management System), csak 1/ platform (Fehér Oldalak) register, deregister, modify, search, get-description (köteles bejelentkezni) MTS: Message Transport Service

21 Agent Communication Languages

22 Agent Communication Languages Interaction Protocol Library Specification AUML Agent-Based Extension to UML

23 Communicative Act Library Accept Proposal Accepting a previously submitted proposal for an action. Agree Agreeing to perform some action, possibly in the future. Cancel One agent informing another agent that the first agent no longer has the intention that the second agent perform some action. Call for Proposal Calling for proposals to perform a given action. Confirm The sender informs the receiver that a given proposition is true, where the receiver is known to be uncertain about the proposition. Disconfirm The sender informs the receiver that a proposition is false, where the receiver is known to believe it likely that the proposition is true. Failure Telling another agent that an action was attempted but failed. Inform The sender informs the receiver that a given proposition is true. Inform If To inform the recipient whether or not a proposition is true. Inform Ref To inform the receiver the object which corresponds to a descriptor, for example, a name. Not Understood The sender informs the receiver that it perceived that the receiver performed some action, but that did not understand what it just did. Propagate The sender wants the receiver to identify the agents denoted by the given descriptor and send the received propagate message to them.

24 Propose Submitting a proposal to perform a certain action, given certain preconditions. Proxy The sender wants the receiver to select target agents denoted by a given description and to send an embedded message to them. Query If Asking another agent whether or not a given proposition is true. Query Ref Asking another agent for the object referred to by an [sic] referential expression. Refuse Refusing to perform a given action, and explaining the reasons for the refusal. Reject Proposal Rejecting a proposal to perform some action during a negotiation. Request The sender requests the receiver to perform some action. Request When The sender wants the receiver to perform some action when some given proposition becomes true. Request Whenever The sender wants the receiver to perform some action as soon as some proposition becomes true and thereafter each time the proposition becomes true again. Subscribe Requesting a persistent intention to notify the sender of the value of a reference, and to notify again whenever the object identified by the reference changes.

25 Inclusion Criteria (nyílt, képlékeny szabvány) - Summary of Semantic Force and Content Type - Detailed Natural Language Description - Formal Model in SL (Acts s Semantics, FP, RE) - Examples of Usage - Substantial and Clear Documentation - Utility Made Clear Tartalom nyelvek Akármi lehet Pl.: KIF, Prolog, SQL, Serialized Objects, Binary Large Objects FIPA SL, FIPA CCL, FIPA RDF, FIPA KIF

26 Semantic Language SL (not <Wff>) (and <Wff0> <Wff1>) (or <Wff0> <Wff1>) (implies <Wff0> <Wff1>) (equiv <Wff0> <Wff1>) (forall <var> <Wff>) (exists <var> <Wff>) B <agent> <expr> I <agent> <expr> PG <agent> <expr> U <agent> <expr> szándéka van tartós célja van (feasible <actexpr> <Wff>) igaz, hogy a cselekvés megtörténthet, közvetlenül utana Wff igaz lesz. (feasible <actexpr>) = (feasible <actexpr> true) (done <actexpr> <Wff>) igaz, hogy a cselekvés épp megtörtént és előtte Wff igaz volt. (done <actexpr>) = (done <actexpr> true) (iota x (P x)) pont olyan x, amire igaz P(x). (any <term> <formula>) akármilyen objektum, ami a formulát teljesíti. (all <term> <formula>) minden objektum, ami Bifi = Bi Bi, Abnij = Bi Bj Bi... Predikátum logika Modális logika Cselekvés logika Referencia

27 SL leirások Accept-Proposal i, accept-proposal (j, j, act, = i, inform (j, Ii Done ( j, act, )) FP: Bi Bi ( Bj Uj ) RE: Bj = Ii Done ( j, act, ) Confirm i, confirm (j, ) FP: Bi Bi Uj RE: Bj Disconfirm i, disconfirm (j, ) FP: Bi Bi (Uj Bj ) RE: Bj Cancel i, cancel (j, a) = <i, disconfirm (j, Ii Done (a))> FP: Ii Done (a) Bi (Bj Ii Done (a) Uj Ii Done (a)) RE: Bj Ii Done (a)..

28 FIPA szabványból - Jade platform kisérleti ágensközösség Jade a FIPA szabvány ( implementációja Java-ban. Jade rendszer indulásakor egy (több hoszton elosztott) platformot létesít, ahol az un. konténerekben indíthatók az ágensközösségek. A platform egy logikai infrastruktúra, ez oldja meg az ágensek kommunikációját. A platformhoz tartoznak (automatikusan jönnek létre): AMS (Agent Management System) - a platform (közösség) kapuőre, ACC (Agent Communication Channel) a kommunikáció ágense, DF (Directory Facilitator) - a platform telefon könyve (Sárga Oldalak), A platform felhasználói felületéhez tartoznak: RMA (Remote Monitoring Agent) - beépített kémágens, amely mindenről és mindenkiről tart számon információt, Sniffer - amely a kommunikáció forgalmát megjeleníti, Introspector - amely az ágensek életútját kiséri végig, kívánság szerint akár több DA (Dummy Agent) - ágensbőrbe bújtatott emberi felhasználó (embert becsomagoló wrapper-agent).

29

5. Hogyan beszélgetnek az ágensek Agent Communication Language. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2017

5. Hogyan beszélgetnek az ágensek Agent Communication Language. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2017 5. Hogyan beszélgetnek az ágensek Agent Communication Language Emberi nyelv funkciói Információ átadása Ma szépen süt a nap. Éhes vagyok. Ebédelni szándékozom. A közös cselekvések koordinálása Jössz velünk

Részletesebben

Kooperatív és Tanuló Rendszerek. 4. ACL-KQML-szabványok Dobrowiecki Tadeusz Horváth Gábor

Kooperatív és Tanuló Rendszerek. 4. ACL-KQML-szabványok Dobrowiecki Tadeusz Horváth Gábor Kooperatív és Tanuló Rendszerek 4. ACL-KQML-szabványok Dobrowiecki Tadeusz Horváth Gábor Knowledge Sharing Effort (KSE) ARPA, ca. 1990 tudásmegosztás, tudás újrafelhasználása tudásmegosztás kommunikáció,

Részletesebben

Ágensek beszélgetnek. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Ágensek beszélgetnek. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Ágensek beszélgetnek Információ átadása ( hiedelem, szándék, cél) Ma szépen süt a nap. Éhes vagyok. Ebédelni szándékozom. Közös cselekvések koordinálása Jössz velünk ebédelni? Fizessünk külön-külön. Emberi

Részletesebben

Témalabor 2018 Kooperatív intelligens rendszerekről. Dobrowiecki Tadeusz

Témalabor 2018 Kooperatív intelligens rendszerekről. Dobrowiecki Tadeusz Témalabor 2018 Kooperatív intelligens rendszerekről Dobrowiecki Tadeusz MAS Multi Agent Systems 2011 MAS Multiagent Systems Társadalom Szervezet Szerep Egyed Feladatkörnyezet 2011 Az a másik (ágens, ember)

Részletesebben

BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı Mesterséges intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı Mesterséges intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT BDI architektúra, AgentSpeak(L) és Jason ismertetı 1 BDI Szándék Bratman 1987 Szándék: gyakorlati érvelés lényegi eleme, cselekvéshez vezet Szándék az eszköz-cél analízis motorja Szándékok tartósok Szándékok

Részletesebben

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA néhány évtizedes nem egységes elmélet alapfogalma: megnyilatkozás kommunikatív jelentésével, szerepével foglalkozik a megnyilatkozás jelentése nem állandó pl. Na, ez szép! a

Részletesebben

Kooperatív és Tanuló Rendszerek

Kooperatív és Tanuló Rendszerek Kooperatív és Tanuló Rendszerek 5. Szabványok - FIPA Foundation for Intelligent Physical Agents Dobrowiecki Tadeusz Horváth Gábor 1 Indulás 1995/6 több tíz telecom cég, egyetem,... www.fipa.org 2005-től

Részletesebben

- megnyilatkozás értelmezéséhez kell: 1. a világ ismerete pl.: vág 2. kommunikációs ismeret pl.: udvariasság - a beszédhelyzet szerepe pl.

- megnyilatkozás értelmezéséhez kell: 1. a világ ismerete pl.: vág 2. kommunikációs ismeret pl.: udvariasság - a beszédhelyzet szerepe pl. Pragmatika - Alapegység: formális (logikai) szemantika: kijelentés (propozíció) strukturális szemantika: mondat beszédben, írásban: megnyilatkozás a.) mint nyelvi viselkedés kapcsolat a beszédaktussal

Részletesebben

Jason platform. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018

Jason platform. Intelligens Elosztott Rendszerek BME-MIT, 2018 Jason platform BDI ágensek programozási nyelvei AgentSpeak(L) Ágens viselkedése: hiedelmi állapot saját modellje, környezet modellje, más ágensek modellje kívánalmak kívánatos hiedelmi állapotok szándékok

Részletesebben

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Történelem - a kezdetek 2 Mainframe-ek és terminálok Minden a központi gépen fut A

Részletesebben

Ágensek beszélgetnek/2

Ágensek beszélgetnek/2 Ágensek beszélgetnek/2 Két (First Responder) ágens kommunikál Ag1 szenzorával érzékelni képes, hogy egy ipari létesítménynél szívarog-e valahol a gáz. Ag2 ilyen szenzorral nem rendelkezik. M = Gázszívárgás

Részletesebben

VoIP (Voice over IP)

VoIP (Voice over IP) VoIP (Voice over IP) Analog Telephone Adapter (ATA) Public Switched Telephone Network (PSTN) Private Branch exchang (PBX) Interactive Voice Response (IVR) Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Történelem

Részletesebben

Adatbázisok MSc. 12. téma. Ontológia és SPARQL

Adatbázisok MSc. 12. téma. Ontológia és SPARQL Adatbázisok MSc 12. téma Ontológia és SPARQL Igény az automatikus tudáskezelése Az adat és tudáskezelés szintjei adatok összesítő adatok domain leírása következtetések tudás kontexus ismerete RDBMS OLAP

Részletesebben

Osztott Objektumarchitektúrák

Osztott Objektumarchitektúrák 1. Kliens szerver architektúra Osztott Objektumarchitektúrák Dr. Tick József Jól bevált architektúra Kliens-szerver szerepek rögzítettek Szerver szolgáltatást nyújt, vagy igénybe vesz Kliens csak igénybe

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás angol magyar Dear Mr. President, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Dear Sir, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen név Dear Madam,

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás magyar angol Tisztelt Elnök Úr! Dear Mr. President, Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Tisztelt Uram! Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen név Tisztelt

Részletesebben

Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás

Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás A program az induláskor elkezdi keresni az eszközöket. Ha van olyan eszköz, amely virtuális billentyűzetként van beállítva, akkor azokat is kijelzi. Azokkal

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika

Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika tárgya: - a kontextuális jelentés tanulmányozása - a társas interakció során használt nyelv megválasztását befolyásoló tényezők és ezen választások másokra tett hatásának

Részletesebben

1. Sorolja fel a számítástechnikának azokat a fejlődési jellemzőit, amik az autonóm rendszerek fejlesztésének igényét létrehozták!

1. Sorolja fel a számítástechnikának azokat a fejlődési jellemzőit, amik az autonóm rendszerek fejlesztésének igényét létrehozták! 1. Sorolja fel a számítástechnikának azokat a fejlődési jellemzőit, amik az autonóm rendszerek fejlesztésének igényét létrehozták! 1. mindenütt jelen levőség (ubiquity) a számítási kapacitás árának csökkenése

Részletesebben

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Cím Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai címzés forma: Házszám + utca neve Település neve + ország rövidítése + irányítószám Mr. Adam Smith Smith's

Részletesebben

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai SQL ALAPOK Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai BEVEZETÉS SQL: Structured Query Language Strukturált Lekérdező Nyelv Szabvány határozza meg, azonban számos nyelvjárása létezik

Részletesebben

A modell-ellenőrzés gyakorlata UPPAAL

A modell-ellenőrzés gyakorlata UPPAAL A modell-ellenőrzés gyakorlata UPPAAL Uppsalai Egyetem + Aalborgi Egyetem közös fejlesztése; 1995. első verzió megjelenése; részei: - grafikus modellt leíró eszköz (System editor) - szimulátor (Simulator)

Részletesebben

UML (Unified Modelling Language)

UML (Unified Modelling Language) UML (Unified Modelling Language) UML (+ Object Constraint Language) Az objektum- modellezés egy szabványa (OMG) UML A 80-as, 90-es években egyre inkább terjedő objektum-orientált analízis és tervezés (OOA&D)

Részletesebben

Osztott rendszer. Osztott rendszer informális definíciója

Osztott rendszer. Osztott rendszer informális definíciója Osztott rendszer Osztott rendszer informális definíciója Egymástól elkülönülten létező program-komponensek egy halmaza. A komponensek egymástól függetlenül dolgoznak saját erőforrásukkal. A komponensek

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató How to apply modern e-learning to improve the training of firefighters Jenő Dicse Director of

Részletesebben

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Group the words according to the text.

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Group the words according to the text. A. V. A házunk Hol van a ház? A Petőfi utcában. Hány óra (van)? Öt óra (van). Hol vannak a gyerekek? A szobában. B. Zsuzsa: A Petőfi utcában van a házunk. A házban négy szoba van. Egy nappali, egy hálószoba

Részletesebben

Komputeralgebra Rendszerek

Komputeralgebra Rendszerek Komputeralgebra Rendszerek Programozás Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék 2014. február 23. TARTALOMJEGYZÉK 1 of 28 TARTALOMJEGYZÉK I 1 TARTALOMJEGYZÉK 2 Értékadás MAPLE -ben SAGE -ben 3

Részletesebben

ROS Remote Operations Service

ROS Remote Operations Service ROS Remote Operations Service Adamis Gusztáv (adamis@tmit.bme.hu) Réthy György (Gyorgy.Rethy@ericsson.com) Ziegler Gábor (gabor.ziegler@ericsson.com) 2015.03.13. Távközlési szoftverek 1 Példa: szendvicsautomata

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 09. 06. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 Forrás: Gartner Hype Cycle for Virtualization, 2010, http://premierit.intel.com/docs/doc-5768

Részletesebben

20 éves a Térinformatika Tanszék

20 éves a Térinformatika Tanszék 20 éves a Térinformatika Tanszék Tabló 2 Program 3 Program 4 Pillanatképek: földön és weben 5 Kiadvány - GEO 6 Kiadvány - DIÁKJAINK 7 Kiadvány - PARTNEREINK 8 Szponzoraink 9 Térinformatika: földről a felhőbe?

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno Oldal: 1/6 A feladat során megismerkedünk a C# és a LabVIEW összekapcsolásának egy lehetőségével, pontosabban nagyon egyszerű C#- ban írt kódból fordítunk DLL-t, amit meghívunk LabVIEW-ból. Az eljárás

Részletesebben

R3-COP. Resilient Reasoning Robotic Co-operating Systems. Autonóm rendszerek tesztelése egy EU-s projektben

R3-COP. Resilient Reasoning Robotic Co-operating Systems. Autonóm rendszerek tesztelése egy EU-s projektben ARTEMIS Joint Undertaking The public private partnership in embedded systems R3-COP Resilient Reasoning Robotic Co-operating Systems Autonóm rendszerek tesztelése egy EU-s projektben Micskei Zoltán Budapesti

Részletesebben

Ágensek bevezető áttekintés:

Ágensek bevezető áttekintés: Ágensek bevezető áttekintés: 1. Racionális ágens megközelítés - racionális cselekvés = bizonyos hiedelmeket feltételezve, adott célok elérésére irányul - a cél = a környezet (környezeti feltételek) egy

Részletesebben

Szolgáltatásintegráció (VIMIM234) tárgy bevezető

Szolgáltatásintegráció (VIMIM234) tárgy bevezető Szolgáltatásintegráció Szolgáltatásintegráció (VIMIM234) tárgy bevezető Gönczy László gonczy@mit.bme.hu A tárgyról A tantárgy célja a hallgatók megismertetése a komplex informatikai rendszerek integrációs

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Munkafolyamat (Workflow): azoknak a lépéseknek a sorozata,

Részletesebben

Modell alapú tesztelés mobil környezetben

Modell alapú tesztelés mobil környezetben Modell alapú tesztelés mobil környezetben Micskei Zoltán Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék A terület behatárolása Testing is an activity performed

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Angol szóbeli Információkérés

Angol szóbeli Információkérés Angol szóbeli Információkérés Életképes angol Designrr Angol szóbeli - Információkérés Érdeklődés szolgáltatás igénybevételekor Asking for information Hánykor kezdődik? Mikor indul? Mennyibe kerül? Ezek

Részletesebben

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006.

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. ÖNELLENŐRZÉS ÉS FUTÁSIDEJŰ VERIFIKÁCIÓ SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOKBAN OTKA T-046527 A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. Témavezető: dr. Majzik István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 8.hét

Számítógépes Hálózatok GY 8.hét Számítógépes Hálózatok GY 8.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

SIP. Jelzés a telefóniában. Session Initiation Protocol

SIP. Jelzés a telefóniában. Session Initiation Protocol SIP Jelzés a telefóniában Session Initiation Protocol 1 Telefon hívás létrehozása 2 Jelzés és hálózat terhelés 3 Jelzés sík és jelzés típusok 4 TDM - CAS Channel Associated Signaling 5 CCS - Signaling

Részletesebben

8. Komponens elvű programfejlesztés. Ágens, akció, cél, kontraktus.

8. Komponens elvű programfejlesztés. Ágens, akció, cél, kontraktus. 8. Komponens elvű programfejlesztés. Ágens, akció, cél, kontraktus. Ágens rendszer definíciója. Példák. Fairness. (Fair tulajdonság). Gyenge fair követelmény. A fair nem determinisztikus szemantika definíciója

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Technical Object Maintenance (TOM) Bihari Róbert 2015. november 26.

Technical Object Maintenance (TOM) Bihari Róbert 2015. november 26. Technical Object Maintenance (TOM) Bihari Róbert 2015. november 26. Hogyan támogathatja egy igazi karbantartás specifikus szoftver a korszerű karbantartói munkát? CÉG 2003-as alapítás Magyar Magántulajdon

Részletesebben

Ágens technológiák. Starkné dr. Werner Ágnes Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Ágens technológiák. Starkné dr. Werner Ágnes Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Ágens technológiák Starkné dr. Werner Ágnes Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Áttekintés Ágensek és multi-ágens rendszerek Definíciók Típusaik Környezeteik

Részletesebben

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP4: Deliverable 4.5 Development of voluntary qualification system Quality label system 1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS

Részletesebben

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4.1. A Default Domain Policy jelszóra vonatkozó beállításai 4.2. Parancsikon, mappa és hálózati meghajtó megjelenítése csoport házirend segítségével 4.3. Alkalmazások

Részletesebben

On The Number Of Slim Semimodular Lattices

On The Number Of Slim Semimodular Lattices On The Number Of Slim Semimodular Lattices Gábor Czédli, Tamás Dékány, László Ozsvárt, Nóra Szakács, Balázs Udvari Bolyai Institute, University of Szeged Conference on Universal Algebra and Lattice Theory

Részletesebben

Programok értelmezése

Programok értelmezése Programok értelmezése Kód visszafejtés. Izsó Tamás 2016. szeptember 22. Izsó Tamás Programok értelmezése/ 1 Section 1 Programok értelmezése Izsó Tamás Programok értelmezése/ 2 programok szemantika értelmezése

Részletesebben

Tudok köszönni tegezve és önözve, és el tudok búcsúzni. I can greet people in formal and informal ways. I can also say goodbye to them.

Tudok köszönni tegezve és önözve, és el tudok búcsúzni. I can greet people in formal and informal ways. I can also say goodbye to them. Mérleg Your checklist Az alábbiakban a MagyarOK 1. tankönyv témáinak listáját találja. A mondatok mellett a kapcsolódó oldalak és gyakorlatok számát is megadtuk, hogy megkönnyítsük az ismétlést. This document

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Ethernet/IP címzés - gyakorlat

Ethernet/IP címzés - gyakorlat Ethernet/IP címzés - gyakorlat Moldován István moldovan@tmit.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Áttekintés Ethernet Multicast IP címzés (subnet)

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

CORBA Áttekintés. Mi a CORBA? OMG and OMA. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

CORBA Áttekintés. Mi a CORBA? OMG and OMA. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék CORBA Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 10. 15. Mi a CORBA? osztott objektum modell szabvány, amely definiálja a komponensek közötti interface-eket definiál

Részletesebben

OOP. Alapelvek Elek Tibor

OOP. Alapelvek Elek Tibor OOP Alapelvek Elek Tibor OOP szemlélet Az OOP szemlélete szerint: a valóságot objektumok halmazaként tekintjük. Ezen objektumok egymással kapcsolatban vannak és együttműködnek. Program készítés: Absztrakciós

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

KOGGM614 JÁRMŰIPARI KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS FOLYAMATA

KOGGM614 JÁRMŰIPARI KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS FOLYAMATA KOGGM614 JÁRMŰIPARI KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS FOLYAMATA System Design Wahl István 2019.03.26. BME FACULTY OF TRANSPORTATION ENGINEERING AND VEHICLE ENGINEERING Tartalomjegyzék Rövidítések A rendszer definiálása

Részletesebben

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI Objektumorientált tervezés 8.előadás PPKE-ITK Tartalom 8.1 Objektumok és objektumosztályok 8.2 Objektumorientált tervezési folyamat 8.2.1 Rendszerkörnyezet, használati esetek

Részletesebben

Szemantikus Technológia

Szemantikus Technológia Szemantikus Technológia Kornai András BME MOKK és MetaCarta Inc., Cambridge, MA HLT-PLATFORM 2008. december 2. Az előadás terve Mitől szemantikus egy technológia? A szemantikus web Eleve mi az a szemantika?

Részletesebben

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket?

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Program indítása/program starts up Válassza ki a weblap nyelvét/choose the language of the webpage Látogasson el az oros.hu weboldalra, majd klikkeljen

Részletesebben

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 Cloud computing 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

S0-02 Típusmodellek (Programozás elmélet)

S0-02 Típusmodellek (Programozás elmélet) S0-02 Típusmodellek (Programozás elmélet) Tartalom 1. Absztrakt adattípus 2. Adattípus specifikációja 3. Adattípus osztály 4. Paraméterátadás 5. Reprezentációs függvény 6. Öröklődés és polimorfizmus 7.

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

Térinformatika. j informáci. ciós s rendszerek funkciói. Kereső nyelvek (Query Languages) Az adatok feldolgozását (leválogat

Térinformatika. j informáci. ciós s rendszerek funkciói. Kereső nyelvek (Query Languages) Az adatok feldolgozását (leválogat Térinformatika Elemzék 2. Az informáci ciós s rendszerek funkciói adatnyerés s (input) adatkezelés s (management) adatelemzés s (analysis) adatmegjelenítés s (prentation) Összeállította: Dr. Szűcs LászlL

Részletesebben

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N Adatbázis Rendszerek MSc 2. Gy: MySQL Táblák, adatok B I v: T 2015.03.01 M A N 1/41 Témakörök SQL alapok DDL utasítások DML utasítások DQL utasítások DCL utasítások 2/41 Az SQL jellemzése Az SQL a relációs

Részletesebben

2012.05.11. Adatbázisok I A relációs algebra

2012.05.11. Adatbázisok I A relációs algebra Adatbázisok I A relációs algebra 2 3 4 1 Feladatok Tantárgy tkód cím kredit oktató Oktató oktkód név tanszék fizetés Feladatok 1. Az átlagos kreditpontszám: Γ avg(kredit) (Tantárgy) 2. A Matematika tanszéken

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom Szoftver újrafelhasználás (Software reuse) Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 18. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 27. 2 Szoftver újrafelhasználás Szoftver

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening English Hungarian Dear Mr. President, Tisztelt Elnök Úr! Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Dear Sir, Formal, male recipient, name unknown Dear

Részletesebben

Symfony kurzus 2014/2015 I. félév. Controller, Routing

Symfony kurzus 2014/2015 I. félév. Controller, Routing Symfony kurzus 2014/2015 I. félév Controller, Routing Request - Response GET / HTTP/1.1 Host: xkcd.com Accept: text/html User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh) HTTP/1.1 200 OK Date: Sat, 02 Apr 2011 21:05:05

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Hypothesis Testing. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Hypothesis Testing. Petra Petrovics. Hypothesis Testing Petra Petrovics PhD Student Inference from the Sample to the Population Estimation Hypothesis Testing Estimation: how can we determine the value of an unknown parameter of a population

Részletesebben

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek ADATBÁZIS-KEZELÉS Adatbázis-kezelő rendszerek Adat (Data) Észlelhető, felfogható ismeret Jelsorozat Tény, közlés Valakinek vagy valaminek a jellemzője Adatbázis (Data Base, DB) Hosszú ideig évekig meglévő

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 1. Vancouver English Centre 47. Zoltán u. 840 Have St, Suite 200 Budapest Vancouver BC V6Z 212 H-1114 Canada Ref.: application 15 Januar, 2010 Dear Sir/Madam, I have just read your

Részletesebben

Ágens kommunikáció labor mérési útmutató BME VIK BSc. Intelligens Rendszerek ágazat, Kooperatív rendszerek labor

Ágens kommunikáció labor mérési útmutató BME VIK BSc. Intelligens Rendszerek ágazat, Kooperatív rendszerek labor Ágens kommunikáció labor mérési útmutató BME VIK BSc. Intelligens Rendszerek ágazat, Kooperatív rendszerek labor Kidolgozta: Mészáros Tamás, BME MIT A labor célja, megszerezhető ismeretek A labor célja,

Részletesebben

Kooperáció és intelligencia

Kooperáció és intelligencia Kooperáció és intelligencia Mit tanultunk eddig? BDI ágensek, kísérletek MI Ágens: érzékelés következtetés cselekvés Ágensarchitektúrák beprogramozott / következtetett cselekvés (hibrid ) Ágensprogram

Részletesebben

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai:

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai: 8. Gyakorlat SQL SQL: Structured Query Language; a relációs adatbáziskezelők szabványos, strukturált lekérdező nyelve SQL szabványok: SQL86, SQL89, SQL92, SQL99, SQL3 Az SQL utasításokat mindig pontosvessző

Részletesebben

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Steps Towards an Ontology Based Learning Environment Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Ontológia alapú elektronikus tanulási környezet megteremtése Anita Pintér Corvinno

Részletesebben

9. MPI

9. MPI 9. MPI kertesz.gabor@nik.uni-obuda.hu MPI Message Passing Interface Elosztott memóriájú párhuzamos programozási API Gyk. folyamatok közötti kommunikáció de facto ipari standard Több száz előre definiált

Részletesebben

Ontológia nyelvek (Szemantikus Világhálótól...)

Ontológia nyelvek (Szemantikus Világhálótól...) Ontológia nyelvek (Szemantikus Világhálótól...) XML XML, DTD RDF Tudásreprezentáció Univerzális kifejező erő Szintaktikai interoperabilitás Szemantikai interoperabilitás RDFS DAML+OIL OWL OWL-Lite OWL-DL

Részletesebben

ARM Cortex magú mikrovezérlők. mbed

ARM Cortex magú mikrovezérlők. mbed ARM Cortex magú mikrovezérlők mbed Scherer Balázs Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems BME-MIT 2016 MBED webes fejlesztőkörnyezet 2009-ben megjelent

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása DBMS spektrum Excel ODBC-ADO API Tevékenységpontok: - DBMS telepítés - ODBC driver telepítése - DSN létrehozatala -Excel-ben ADO bevonása - ADOConnection objektum létrehozatala - Open: kapcsolat felvétel

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 7a. Előadás: Hálózati réteg ased on slides from Zoltán Ács ELTE and. hoffnes Northeastern U., Philippa Gill from Stonyrook University, Revised Spring 06 by S. Laki Legrövidebb út

Részletesebben

Genome 373: Hidden Markov Models I. Doug Fowler

Genome 373: Hidden Markov Models I. Doug Fowler Genome 373: Hidden Markov Models I Doug Fowler Review From Gene Prediction I transcriptional start site G open reading frame transcriptional termination site promoter 5 untranslated region 3 untranslated

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

Adatbázisok 1. Rekurzió a Datalogban és SQL-99

Adatbázisok 1. Rekurzió a Datalogban és SQL-99 Adatbázisok 1 Rekurzió a Datalogban és SQL-99 Expressive Power of Datalog Without recursion, Datalog can express all and only the queries of core relational algebra. The same as SQL select-from-where,

Részletesebben

Software Engineering Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár

Software Engineering Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Software Engineering Dr. Barabás László Ismétlés/Kitekintő Ismétlés Software Engineering = softwaretechnológia Projekt, fogalma és jellemzői, személyek és szerepkörök Modell, módszertan Kitekintés Elemzés/

Részletesebben

Az M2M szabványosítási helyzete

Az M2M szabványosítási helyzete Az M2M szabványosítási helyzete Dr. Bartolits István Főosztályvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Technológia-elemző főosztály HTE Infokom 2014 Kecskemét, 2014. október 8-10. HTE Infokom 2014,

Részletesebben

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész 3. előadás Protokollok Kommunikáció 2. rész RPC (Remote Procedure Call) távoli eljáráshívás RMI (Remote Method Invocation) távoli metódushívás MOM (Message-Oriented Middleware) üzenetorientált köztesréteg

Részletesebben

Mi is volt ez? és hogy is volt ez?

Mi is volt ez? és hogy is volt ez? Mi is volt ez? és hogy is volt ez? El zmények: 60-as évek kutatási iránya: matematikai logika a programfejlesztésben 70-es évek, francia és angol kutatók: logikai programozás, Prolog nyelv 1975: Szeredi

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Cím Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard címzési forma: neve település és régió/állam/irányítószám Jeremy Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai címzés:

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Cím Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard címzési forma: település és régió/állam/irányítószám Jeremy Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai címzés: Házszám

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? You need to know your data/input sources You need to understand your methods and their assumptions You need a plan to get from point

Részletesebben