PROSYSTEM Inside. Az All in Print kiállításon az MBO egy szelektív továbbfeldolgozó gépsort prezentált december

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PROSYSTEM Inside. Az All in Print kiállításon az MBO egy szelektív továbbfeldolgozó gépsort prezentált. 2014. december"

Átírás

1 Az év végéhez közeledve szeretnénk kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog Új Esztendőt kívánni Önnek. Bízunk benne, hogy a jövő évben is velünk tart. De ne szaladjunk előre, hiszen a mostani PROSYSTEM Inside-ban is van újdonság bőven. Új továbbfeldolgozó sorral rukkolt elő az MBO. A KBA MePrint bemutatja a modulokból felépülő száraz ofszet nyomógépét, mely határok nélküli címkegyártást tesz lehetővé. 200 éves a rotációs nyomtatás, azaz a KBA egyik alapító tagjának, Friedrich Koenignek a találmánya megváltoztatta a kommunikáció világát. A TOSS csomagológépek képviseletével a Prosystem gépportfóliója ismét bővült. Az All in Print kiállításon az MBO egy szelektív továbbfeldolgozó gépsort prezentált November közepén az MBO egy szelektív továbbfeldolgozó gépsorral rukkolt elő a shanghai-i kiállításon, a CANON standján. Egy digitális rotációs nyomógép és egy hozzá csatlakoztatott továbbfeldolgozó gép találkozásával az MBO és a CANON belecsapott a lecsóba. A gépsor élőbemutatója rengeteg szakembert vonzott a standra. Legelöl az MBO UW típusú letekercselő pályavezetővel és balra mellette az újonnan kifejlesztett MBO WTS6 típusú pályafordító állomás, mögötte az MBO SVC775C keresztvágó Az Océ ColorStream 3500 nyomógépen különböző oldalszámú és formátumú terméket nyomtattak egymásután. Majd ezt követően az offline MBO gépsor feldolgozta a termékeket, mely magába foglalta a vágási és hajtási folyamatokat. A felállított gépsor egyik felhasználási területe a brosúra- és könyvgyártás. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a gépsor még a kiállítás ideje alatt értékesítésre került.

2 Varius LX-TX, a modulokból felépülő száraz ofszet nyomógép Határok nélküli felhasználhatóság a címkegyártásban, melyhez verhetetlen minőség párosul. A műanyag-, papír- és kartonnyomtatás piacán már régóta innovatív KBA MePrint ismét tett egy lépést a csomagolás piaca felé. Kifejlesztésre került egy keskenypályás rotációs ofszet nyomógépet Varius LX-TX néven, mely az igényes címke és lamináltnyomtatást igénylő felhasználóknak biztosít érdekes megoldásokat. A semi-rotációs nyomógép modulokból épül fel, felszereltségére jellemző a már évtizedek óta jól bevált KBA-MePrint nyomtatási technológia, amely kitűnő nyomatminőséget, maximális rugalmasságot és magas fokú teljesítményt garantál. Száraz ofszet nyomtatást kombinálja az UVfestékekkel, mely a csúcsminőségű nyomtatás mellett rövid átállási időt és kevés makulatúrát jelent. A Varius LX-TX az igényes címkegyártás különösképpen a borok, kozmetikumok és egyéb italok piacára ideális választás. Flakonok lamináltnyomtatására szintén minőségi és gazdaságos megoldást kínál ez a nyomógép. KBA-MePrint VARIUS LX-TX száraz ofszet nyomógép A száraz ofszet nyomtatás alaptechnológián kívül egyéb nyomtatási eljárások, felületnemesítések és feldolgozási lépések integrálhatók. A Varius LX-TX úgy van kialakítva, hogy KBA-anilox rövid festékezőműves technológia mellett a száraz ofszet nyomtatás, a flexonyomtatás UV-lakk és fehér fedőaplikációk részére, valamint a KBA-Kammann szitanyomás technika is alkalmazható. A maximális rugalmasságot olyan modulok biztosítják, mint például a hideg és meleg prégelés, a fóliázás, a stancolás stb.. Jelöléshez, egyéniesítéshez és megszemélyesítéshez a nyomógép digitális nyomófejekkel is felszerelhető. Az ügyfelek igényeihez igazodva különböző gyártóktól különböző szárító rendszerek használhatók fel. Az UV és IR szárítás mellett forrólevegős szárítórendszert is alkalmazhatunk. A semi-rotációs nyomtatási eljárás fokozat nélküli nyomathosszúság változtatást tesz lehetővé, lemez és gumikendőhenger cserélése nélkül. A gép automatizáltsága igen magas (teljesen automata lemezcsere, auto-regiszter, gyorscsererákelkamra), ezért az átállás egyik munkáról a másikra igen rövid idő alatt megvalósítható. Különösen nagy előny, hogy a Varius megvásárlásával a jövőbeli piaci igények is lefedhetők.

3 Friedrich Koenig találmánya megváltoztatta a kommunikáció világát : Kétszáz éves a rotációs nyomógép 1814-ben, azaz 360 évvel a gutenbergi kézi nyomógép megjelenése után nyomták először a londoni Times újságot a Friedrich Koenig és Andreas Bauer által megtervezett és megépített duplahengeres és gőzerővel meghajtott nyomógépen. Ezzel a találmánnyal idén 200 éves jubileumát ünnepli a gépi újságnyomtatás. Ötletekkel telve, és a gőzzel meghajtott erőt igénylő nyomtatás helyettesítésére Friedrich Koenig, a tanult nyomdász rotációs hengereket iktatott be a nyomtatási folyamatba. Ezért használjuk ma is azt a kifejezést, hogy rotációs nyomtatás. Andreas Bauer volt az a finommechanikai műszerész, aki segített Koenignek az akkor már iparilag fejlett Angliában egy működőképes nyomógép megépítésében. Ezzel a megoldással sikerült az emberi erőt gépi erőre váltani. Ezen kívül megteremtették azokat a műszaki feltételeket, melyek segítségével a nyomtatott média a szerényebben élő lakosság számára is elérhetővé vált, így hozzájárultak egy jól informált társadalom létrejöttéhez ben a két úttörő megalapította Würzburgban az első nyomógépgyárat Koenig & Bauer néven. Az ott gyártott nyomat / óra sebességű nyomógépek ötszörös teljesítményre voltak képesek, mint a gutenbergi kézi nyomógép. Az akkoriban kitalált technológia, azaz a mechanikus festékfelhordás a nyomóformára a mai napig az analóg nyomtatási eljárás alapja. Ugyan a digitális nyomtatás esetén többnyire ma már érintés nélkül történik a nyomtatás (inkjet), de még ennél a technológiánál is alkalmaznak rotációs hengereket vagy dobokat a papírtovábbításhoz. A 200 évvel ezelőtti londoni premier kezdetben csak az újságnyomtatást érintette, azonban nem sokkal később már könyveket, folyóiratokat, katalógusokat és sok egyéb más kiadványt is gépi módon nyomtak. A Times -nyomógép csak egyoldalasan, azaz schön nyomott. Ezzel egy időben jelentette be Friedrich Koenig első szabadalmát egy schön-wider nyomógépre. A KBA-nál gyártott gépek aztán egyre rafináltabbak, gyorsabbak és minőségileg jobbak lettek ben Friedrich Koenig gondolataiban megszületett egy tekercses rotációs nyomógép elképzelése, azonban ő már a megvalósításban nem tudott részt venni, mivel 1833-ban elhunyt. Társa, Andreas Bauer és felesége Fanny Koenig folytatták életművét. Majd más gyártók Németországban, Angliában, Ausztriában és az Egyesült Államokban tettek hozzá tudásukkal, ötleteikkel, hogy a nyomdaipar továbbfejlődjön.

4 A KBA ifj. Friedrich Koenig vezetésével 1876-ban szállította le első tekercses rotációs nyomógépét a Magdeburgische Zeitung-nak. Röviddel ezután az Egyesült Államokban feltalált hajtogató tölcsér segítségével a kirakóba már hajtott újságok kerültek, és a teljesítmény tovább növekedett. A KBA 1888-ban szállította első négyszínes rotációs nyomógépét, mégpedig Szentpétervárra. Az 1890-es években készültek az első speciális gépek az akkori luxustermékekhez. Aztán a gyár elkezdett foglalkozni bankjegynyomtatással is, mely területen a KBA ma már 60 éve piacvezető. Würzburgi Koenig & Bauer gyár 1901-ben A rádió, a televízió és nem utolsósorban az online és mobil médiák megjelenésével a nyomtatott újság nagy versenytársra talált. Ettől függetlenül a nyomtatott sajtó az olvasók körében ma is elfogadott és hiteles, és továbbra is erős reklámerővel bír, amivel lehet mit kezdeni. Persze kell hozzá bátorság és kreativitás, mint ami 200 évvel ezelőtt Friedrich Koenigben és Andreas Bauerben is megvolt.

5 A műanyag feldolgozás úttörője, és még 95 évesen is cégvezető Franco Toss szenvedélyes maximalista és feltaláló, aki 1967-ben megalapította a ma 170 munkatársat foglalkoztató TOSS GmbH-t. Az olasz származású Franco Toss 1919-ben született, és a 2. világháború kitörése előtt költözött Németországba. Dolgozott Dessau-ban a Junkers repülőgépgyárban, részt vett a JU 90 tervezésében től a berlini Flettner repülőgépgyárnak tervezett és hajtott végre fejlesztéseket. Később az AEG részére tervezett kőolajfinomító berendezéseket. A háború után önálló vállalkozásba kezdett, először fogorvosi műszereket javított, majd később egyszerű kórházi berendezéseket kezdett el gyártani. Felismerte a fóliacsomagolásban rejlő üzleti lehetőséget, így elkezdett olyan lehetőségeket kidolgozni, melyek a műanyagfólia hegesztését, lezárását és ragasztását biztosítják. Készített műanyag kesztyűt gyártó gépet, körtalpas hegesztő berendezést, majd 1968-ban szíjlehúzó rendszert tervezett, mely elvnek köszönhetően a mai legtöbb tömlőtasakos csomagológép is működik ben Franco Toss kifejlesztette az első forró levegővel működő hegesztő berendezést, mely gép segítségével biztosítottá vált a folyamatos hegesztés, és a tömlőtasakos csomagológépek rövidebb kiépítésben is megépíthetőkké váltak. A 90-es években Franco Toss fia, Ramon Toss gépészmérnök szintén beállt a ma Alten-Buseckben található cég munkájába. A gyár jelenleg három vállalati területre tagolódik: csomagoló rendszerek, pneumatika és ipari termékek, melyek egymáshoz kapcsolódnak. TOSS a legkisebb egyedi gépektől kezdve a komplett innovatív megoldásokig kínál csomagológépeket. Lehet szó továbbításról, mérésről, adagolásról, számolásról vagy csomagolásról a TOSS szinte minden csomagolási megoldásra a megfelelő partner. A PROSYSTEM PRINT Kft. a múlt hónaptól kezdve a TOSS cég csomagológépeinek kizárólagos képviselője Magyarországon és Romániában. További részletekkel kapcsolatban személyesen állunk rendelkezésére. Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket. Kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére. Prosystem csoport

PROSYSTEM Inside. Trendi üreges tárgyak nyomtatása KBA-Kammann-al. 2014. szeptember

PROSYSTEM Inside. Trendi üreges tárgyak nyomtatása KBA-Kammann-al. 2014. szeptember A szeptemberi PROSYSTEM Inside-ban számos újdonságról számolunk be. Bemutatjuk a KBA- Kammann-t, akiknek képviseletével a szita- és digitális dekorációs nyomtatás területén piacvezető gyártóval lettünk

Részletesebben

Szerda. P Globalizálódás. Vásári újdonságok. Pillanatképek. Printexpo-pódium program. pnymehirlevel2.qxd 2007.10.02. 19:19 Page 1

Szerda. P Globalizálódás. Vásári újdonságok. Pillanatképek. Printexpo-pódium program. pnymehirlevel2.qxd 2007.10.02. 19:19 Page 1 pnymehirlevel2.qxd 2007.10.02. 19:19 Page 1 2 200 0 7. PRINTEXPO P Globalizálódás Vásári újdonságok Pillanatképek Printexpo-pódium program Szerda Telefon: 457 0633, fax: 202 0256 www.pnyme.hu e-mail:pnyme@mtesz.hu

Részletesebben

ENGINEERING ADVANTAGE. AUSZTRÁLIA Tel: +61 3 921 30 800 Fax: +61 3 921 30 890 enquiry@norgren.com.au

ENGINEERING ADVANTAGE. AUSZTRÁLIA Tel: +61 3 921 30 800 Fax: +61 3 921 30 890 enquiry@norgren.com.au AUSZTRÁLIA Tel: +61 3 921 30 800 Fax: +61 3 921 30 890 enquiry@norgren.com.au AUSZTRIA Tel: +43 22 36 63 520 Fax: +43 22 36 63 520 20 enquiry@at.norgren.com BELGIUM & LUXEMBOURG Tel: +32 2 376 60 20 Fax:

Részletesebben

Forgalom. Nettó árbevétel (e Ft)

Forgalom. Nettó árbevétel (e Ft) 2015 Bemutatkozás 1992-ben alapított, 100% magyar tulajdonú családi vállalkozás Saját tulajdonú 8000m 2 területen, 3500m 2 épület 50 alkalmazott Legnagyobb gyártói kapacitás Magyarországon Teljeskörű technológiai

Részletesebben

Xerox 4110. Áttekintés. Új csúcsok meghódítása. Kimagasló teljesítmény. szállítása

Xerox 4110. Áttekintés. Új csúcsok meghódítása. Kimagasló teljesítmény. szállítása Xerox 4110 Áttekintés Új csúcsok meghódítása Kimagasló teljesítmény szállítása Új perspektívák - nap, mint nap Egy megoldás; számtalan elôny A másolóra való várakozás helyett töltsön több idôt a hasznos

Részletesebben

Kávézó. A QR-kód az építészetben

Kávézó. A QR-kód az építészetben Kávézó Az AudioQR és VideoQR nagyon jól alkalmazható promóciós célokra kávézókban. A kódot elhelyezhetjük például egy bögrén, vagy a bögre alján - így amikor valaki iszik a bögréből, a szemben ülő felfedezi

Részletesebben

Az iparágat átfogó elemzés... Ralf Henze Energia-hatékonyság projektvezető MAN Roland Product Marketing & Sales Support Webfed Presses

Az iparágat átfogó elemzés... Ralf Henze Energia-hatékonyság projektvezető MAN Roland Product Marketing & Sales Support Webfed Presses Az iparágat átfogó elemzés... Ralf Henze Energia-hatékonyság projektvezető MAN Roland Product Marketing & Sales Support Webfed Presses 2007.04.25. -1- Két tény az energiával kapcsolatban 1. A rendelkezésre

Részletesebben

ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL

ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL Vékony János Kiemelt Ügyfélkapcsolati Vezető ELEKTRONIKUS SZÁMLA A PAPÍRHEGYEN TÚL Papír alapú számla bizonylatok feldolgozása és tárolása 2006. április 04. Állami Nyomda Állami Nyomda csoport 3 magyarországi

Részletesebben

GVR és RL 1700 kiszedő - rendfektető gépek. Soronkénti kiszedés - sikeres betakarítás!

GVR és RL 1700 kiszedő - rendfektető gépek. Soronkénti kiszedés - sikeres betakarítás! GVR és RL 700 kiszedő - rendfektető gépek Soronkénti kiszedés - sikeres betakarítás! Nagyobb teljesítmény: A Grimme kiszedő-rendfektető gépek Mindenhol, ahol világos héjú, vagy kopásállóságuk miatt tökéletesen

Részletesebben

VÁGÁS. Nagyteljesítményű vágás szólóban, vagy rendszeren belül

VÁGÁS. Nagyteljesítményű vágás szólóban, vagy rendszeren belül 1-up, 2-up egymásra vezetős vágósor, lyuksoros / lyuksor nélküli vezetéssel VÁGÁS - letekercselő integrált vákuumboksszal 240 m/perc sebességig lyuksoros / lyuksor nélküli - összevezető - kötegbe rendező

Részletesebben

A PATLIB-KÖZPONTOK AZ INNOVÁCIÓ SZOLGÁLATÁBAN

A PATLIB-KÖZPONTOK AZ INNOVÁCIÓ SZOLGÁLATÁBAN A PATLIB-KÖZPONTOK AZ INNOVÁCIÓ SZOLGÁLATÁBAN A szabadalmi információ terjesztésére létrejött PATLIB-hálózat szakmai konferenciáját tizenhetedik alkalommal rendezték meg. A Prágában, 2006. május 21 23.

Részletesebben

PANNÓNIA BÚVÁR BIZTOSÍTÁS

PANNÓNIA BÚVÁR BIZTOSÍTÁS PANNÓNIA BÚVÁR BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Ez a biztosítás egy búvárbiztosítás, amely a búvárkodással kapcsolatos kockázatokon kívül tartalmazza az utazások során jelentkező kockázatokat is, a választott

Részletesebben

RFID, amit egy címkegyártónak feltétlenül tudnia kell

RFID, amit egy címkegyártónak feltétlenül tudnia kell RFID, amit egy címkegyártónak feltétlenül tudnia kell Szabó Szabolcs Abban a legtöbb címkegyártó egyetért, hogy a jelenlegi technikai fejlesztések közül a legnagyobb potenciált a jövedelmezőségre az RFID-címkék

Részletesebben

Maximális teljesítmény minimális helyigénnyel. Minden szükségletnek megfelelő kombipároló

Maximális teljesítmény minimális helyigénnyel. Minden szükségletnek megfelelő kombipároló Maximális teljesítmény minimális helyigénnyel Minden szükségletnek megfelelő kombipároló Éppen olyan kombipároló, amilyenre szüksége van Az okos szakácsok már régóta tudják: aki hatékonyan főz, sikeresen

Részletesebben

Ötvenéves a Magyar Grafika

Ötvenéves a Magyar Grafika Ötvenéves a Magyar Grafika Dr. Garáné Bardóczy Irén Nagy előnye van az életben annak, aki már ott cselekszik, ahol a többi csak beszél. (J. F. Kennedy) Az 1948 őszén, Lillafüreden megtartott vándorgyűlésen

Részletesebben

Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9.

Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9. Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9. R É V F Ü L Ö P, B A L A T O N P A R T Bemutatkozás A Gastrofestival Europe Fesztiválszervező Iroda 2012-ben kezdte meg működését, azzal a céllal,

Részletesebben

Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát:

Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát: Kommunikáció A történelem folyamán az információ átvitele sokféle módon történt. A kommunikáció fejlődésének néhány mérföldköve: a hegytetőről felszálló füstjelek, futárposta, újságkihordás, telefon, telex,

Részletesebben

TerraDisc pro THINK AHEAD. Rövidtárcsák. www.vogel-noot.info

TerraDisc pro THINK AHEAD. Rövidtárcsák. www.vogel-noot.info HU THINK AHEAD TerraDisc pro Rövidtárcsák A céltudatos gazdák értékelik... n kitűnő talajbahúzást még kötött talajokon is n a területteljesítménnyel elérhető megtakarításokat n egyszerű kezelést és hosszú

Részletesebben

0349311290 SZÁLLÍTÁSI TERJEDELEM:

0349311290 SZÁLLÍTÁSI TERJEDELEM: MIG/MAG Kompakt 230V Origo TM Mig C141, C151, Origo TM Mag C171, C201 Origo Mag széria egy olyan új generációjú egyfázisú hegesztőgépek, amely CO 2 vagy Ar/CO 2 gázkeverék használatánál az új teljesítmény

Részletesebben

Hírlevél. Partnertájékoztató. Minden kedves Partnerünknek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk! 2014. XIV. évfolyam 11.

Hírlevél. Partnertájékoztató. Minden kedves Partnerünknek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk! 2014. XIV. évfolyam 11. Partnertájékoztató Hírlevél 2014. XIV. évfolyam 11. szám Minden kedves Partnerünknek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk! Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. 2100 Gödöllő, Dózsa

Részletesebben

ő ő ő ő ű Ó ő ő ű ű ő ő Ó ő ő ő ő ő ő ű ő ő ű ű ő ő ű Ó ő ő ő Ó ő ű ő ő ő ű ű ű ő ő ő ő ő ő ő Ó ő ő ő ű ő ő ő ő ő ű ő ő Ó ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ű ű ő ő ő ű ű ő ű ő ő Ó Ó ő Ó Ó ő Ó ű ő ő ő ő ő ű ő ű ű ű ű

Részletesebben

A MMK Gépészeti Tagozathoz tartozó vezető szakértői szakterületek és az azokhoz tartozó tanúsítási részszakterületek

A MMK Gépészeti Tagozathoz tartozó vezető szakértői szakterületek és az azokhoz tartozó tanúsítási részszakterületek A MMK Gépészeti Tagozathoz tartozó vezető szakértői szakterületek és az azokhoz tartozó tanúsítási részszakterületek 2. Melléklet G-C-V Kohászat-öntészet G-C 1. Koksz- és gázgyártás. [Dévényi] 2. Nyersvasgyártás,

Részletesebben

Mobilforradalom: a kijelzők világa. Írta: László Ferenc 2013. október 16. szerda, 14:50

Mobilforradalom: a kijelzők világa. Írta: László Ferenc 2013. október 16. szerda, 14:50 Egyre nagyobbak és egyre szebbek az okostelefonok kijelzői, de mit lehet tudni a mögöttes technológiákról? Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat. Gazdasági világválság ide vagy oda, a mobiltelefon iparág

Részletesebben

PROSYSTEM Inside. Nyílt napok a Herzog + Heymann-nál Szeptember

PROSYSTEM Inside. Nyílt napok a Herzog + Heymann-nál Szeptember Szeptemberi hírlevelünk tartalmából: Nyílt napok a Herzog + Heymann-nál (szept. 19-22.) Nyílt napok a Meccanotecnica-nál (szept. 20-28.) FachPack Nürnbergben (szept. 25-27.) Szakfordítást vállalunk Eladó

Részletesebben

Jó motort a jó embernek!

Jó motort a jó embernek! Jó motort a jó embernek! Honda NC700X Minket is elkapott pár nap erejéig ez a 2012-es remek gép. Ami a létrejöttét és annak hátterét illeti: t e l e v a n k o n c e p c i ó k k a l és új fejlesztésekkel,

Részletesebben

MEGHÍVÓ ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZÖK HASZNÁLHATÓSÁGA NYÍLT KÉPZÉS 2014.05.07.

MEGHÍVÓ ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZÖK HASZNÁLHATÓSÁGA NYÍLT KÉPZÉS 2014.05.07. MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu NYÍLT KÉPZÉS 2014.05.07. 1/4 Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner SAASCO Kft. Gyöngyösi Iroda 3200 Gyöngyös, Búza u. 1. I. em. 108. Képzés időpontja:

Részletesebben

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény.

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. Változó kamrás körbálázók Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. 2 Változó kamrás bálázók Bevezetés Megbízható, gyors bálázás. Idényről idényre. Bálázóinkat úgy terveztük, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt,

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 863 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

(7. HULLÁM) 2015.04.13.

(7. HULLÁM) 2015.04.13. MAGYAR NYELVŰŰ KÉRDŐÍV VÁLASZLAPFÜZET (7. HULLÁM) 1.3 VERZIÓ 2015.04.13. Kérdés(ek): A1, A2 1-es KÁRTYALAP Semennyit Kevesebb, mint fél órát Maximum 1 órát Maximum 1 és fél órát Maximum 2 órát Maximum

Részletesebben

A Felhívás 2. számú szakmai melléklete

A Felhívás 2. számú szakmai melléklete A Felhívás 2. számú szakmai melléklete VTSZ lista XVI Áruosztály - Gépek és mechanikus berendezések; villamossági cikkek; ezek alkatrészei; hangfelevő és -lejátszó készülékek, kép- és hangfelvevő és -lejátszó

Részletesebben

Mindegyik ugyanaz, mégis más: digitális körkép. A nyomtatott termék a maradandóság része

Mindegyik ugyanaz, mégis más: digitális körkép. A nyomtatott termék a maradandóság része XVIII. évfolyam, 276. szám, 2013. május 3. A nyomtatott termék a maradandóság része Környezetbarát: a természetbôl vétetett, és annak károsítása nélkül képes visszatérni oda Mindegyik ugyanaz, mégis más:

Részletesebben

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus BABETTA se egédmotorkerékpár 210, 225 típus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYÁRTÓ: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ a BABETTA 210, 225 típusú mopedhez ZMV KOVA MOTOR, a. s. 946 03 KOLÁROVO SZLOVÁKIA TARTALOM: Bevezető Műszaki

Részletesebben

Budapest 2007 April 25th, 2007 Budapest Seminar

Budapest 2007 April 25th, 2007 Budapest Seminar Budapest 2007 April 25th, 2007 Budapest Seminar PrintCity - Áttekintés 2007. április 25. Budapesti szeminárium PrintCity Mérföldkövek Alapítva 1999-ben: stratégiai kezdeményezés a drupa 2000 alkalmából

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Arts & Crafts. Kemencék és tartozékok. www.nabertherm.com. Fazekasság Porcelán festés Üveg festés Üveg rogyasztás Dekorálás Zománcozás Raku

Arts & Crafts. Kemencék és tartozékok. www.nabertherm.com. Fazekasság Porcelán festés Üveg festés Üveg rogyasztás Dekorálás Zománcozás Raku Arts & Crafts Kemencék és tartozékok Fazekasság Porcelán festés Üveg festés Üveg rogyasztás Dekorálás Zománcozás Raku www.nabertherm.com Made in Germany Made in Germany A Nabertherm cég világszerte működő

Részletesebben

Ekék a sikeres talajműveléshez

Ekék a sikeres talajműveléshez Ekék a sikeres talajműveléshez A forgatásos talajművelés napjainkban Az eke a mezőgazdaság szimbóluma. A talajművelés, a tápanyag visszapótlás és a növényvédelem mellett, döntő jelentőségű a szántóföldi

Részletesebben

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM!

KÜLÖNSZÁM! B E S Z Á M O L Ó. Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről KÜLÖNSZÁM! A NYÍRLUGOSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA KÜLÖNSZÁM 2010. szeptember B E S Z Á M O L Ó Nyírlugos Város Önkormányzata 2006 2010. évi tevékenységéről Ismét eltelt négy év. Az 1990. szeptember 30-i első szabad önkormányzati

Részletesebben

Modul-Bake. kft. Sütőipari gépek a gyártótól

Modul-Bake. kft. Sütőipari gépek a gyártótól Modul-Bake kft. Sütőipari a gyártótól kedő technikai háttérrel vállaljuk sütőipari javítását és felújítását is gyári vagy utángyártott alkatrészekkel. Cégünkről Cégünk 1989-ben alakult, Magyar tulajdonban

Részletesebben

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 A Budapestre érkező külföldi turisták kulturális szokásait vizsgáló kutatás

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

teljes körű higiéniai megoldásokat nyújtsunk

teljes körű higiéniai megoldásokat nyújtsunk Cégismertető Küldetésünk, értékeink hogy szakmailag képzett kollégáink, termékeink és szolgáltatásaink segítségével teljes körű higiéniai megoldásokat nyújtsunk Küldetés, értékeink partnereink számára

Részletesebben

A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.)

A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.) A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.) CSEH ZOLTÁN közgazdász, ügyvezetõ igazgató (COLAS-ÉSZAKKÕ Kft., Tarcal) A cikk a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft. múltbeli és jelenkori tevékenységét

Részletesebben

Újdonság Magyarországon

Újdonság Magyarországon Újdonság Magyarországon 2016 Tavasz 1 Tisztelt Hölgyem, Uram! HECHT 8101 S Kedves Vásárló! Örömömre szolgál, hogy kezében tarthatja a HECHT márkájú kerti gépek és eszközök első hivatalos termékkatalógusát.

Részletesebben

Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL

Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL -Amikor a Tanárkepzőn fuvolás hallgatóit a hangszer tulajdonságairól faggaltam, azt válaszolták, hogy nem sokat tudnak róla, de amire kídncsi vagyok,

Részletesebben

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T Követelmények a megbízható működés terén Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából Megbízható működés Az informatikai rendszerek megbízható működését úgy értelmezzük, hogy az

Részletesebben

A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZIDOLGOZAT. A Helyesírás és a Magyar helyesírási szótár összehasonlítása

A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZIDOLGOZAT. A Helyesírás és a Magyar helyesírási szótár összehasonlítása A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE HÁZIDOLGOZAT A Helyesírás és a Magyar helyesírási szótár összehasonlítása Készítette: Peiker Éva Tanár: Buda Attila PPKE-BTK, Könyvkiadói szakember 2011. május 20. 1. Bevezetés

Részletesebben

Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől.

Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől. Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől. Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek

Részletesebben

Az első 325 év megünneplése

Az első 325 év megünneplése Az első 325 év megünneplése A Husqvarnánál az elvárásokon felül teljesítettünk, úttörő mérnöki munkát végezve a kezdetektől fogva, 1689 óta. Az évek során szenvedélyes munkánk számos területen innovatív

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 120 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 120 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓ ESZKÖZEI NEM TÁMOGATOTT ESZKÖZÖK A STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓBAN

STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓ ESZKÖZEI NEM TÁMOGATOTT ESZKÖZÖK A STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓBAN STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓ ESZKÖZEI NEM TÁMOGATOTT ESZKÖZÖK A STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓBAN 2014 szeptember STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓ ESZKÖZEI Csoportosításuk: Testen viselt eszközök, Mozgást, mobilitást

Részletesebben

HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L

HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L 2 2 tengelyes: 7 150 L - 22 700 L 1 tengelyes: 2 600 L - 11 350 L 3 tengelyes: 18 500 L - 30 000 L 3 EGYEDI TERVEZÉS A TCI sorozat (tartályba integrált

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Kötési mechanizmus: A műgyanta a hagyományos ragasztókkal, illetve kötőanyagokkal szemben nem az oldószer elpárologtatásával köt meg, hanem a B komponens

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat - A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat - A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.8. COM(2016) 122 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat - A Tanács határozata az információtechnológiai termékek kereskedelmének kiterjesztésére vonatkozó megállapodásnak

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Különleges poliamidok tulajdonságai A következőkben bemutatunk egy olyan poliamidot, amelynek alappolimerje a jól ismert PA6, de 65% erősítő- és töltőanyagot, továbbá halogén-,

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA SZAKKÉPZÉSEIN VÉGZETT HALLGATÓK KÖRÉBEN

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA SZAKKÉPZÉSEIN VÉGZETT HALLGATÓK KÖRÉBEN BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA FELMÉRÉS A 21-IG A BKF SZAKKÉPZÉSI KÖZPONT FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSEIN VÉGZETT HALLGATÓK KÖRÉBEN 211. TÁMOP-4.1.1/A-1/2/KMR-21-4 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS, MÓDSZERTAN...

Részletesebben

a 2009/2010 üzleti évrôl

a 2009/2010 üzleti évrôl a 2009/2010 üzleti évrôl Vállalati Felelôsségvállalás Jelentés Vezérigazgatói köszöntô 2009 után immár második ízben számolunk be a Tesco vállalati felelôsségvállalás jelentésében társadalmi és környezeti

Részletesebben

ELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az elektronikai műszerész mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az elektronikai műszerész mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 365 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 365 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000636T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 36 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 748062 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag 2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag A szolgáltató állam célja, hogy az információs és kommunikációs technológiai eszközök alkalmazásával gyorsabb, INFORMATIKAI költség-hatékonyabb ISMERETEK

Részletesebben

Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat

Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat Kétfokozatú, szállítási teljesítmény: max. 30,1 m³/min; nyomás:,, és bar DSG-2 sorozat Innováció minőség KAESER Új dimenzió a szárazon sűrítésben A kétfokozatú,

Részletesebben

A 83. sorszámú Műtárgyvédelmi munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 83. sorszámú Műtárgyvédelmi munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 83. sorszámú Műtárgyvédelmi munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 211 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Gyors és pontos inline, online vagy atline minőség-ellenőrzés a műanyag-feldolgozásban A minőségbiztosítás megköveteli, hogy a gyártási folyamatokat a folyamaton belül vagy ahhoz

Részletesebben

2014. 1. féléves jelentése. a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint konszolidált, nem auditált jelentés

2014. 1. féléves jelentése. a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint konszolidált, nem auditált jelentés A FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság 2014. 1. féléves jelentése a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint konszolidált, nem auditált jelentés

Részletesebben

A világszerte elismert OMEGA PROFIL-lal

A világszerte elismert OMEGA PROFIL-lal www.kaeser.com Forgódugattyús fúvó BB HB sorozatok A világszerte elismert OMEGA PROFIL-lal Szállítási teljesítmény: 0,59-160 m³/min túlnyomás: max. 1000 mbar, vákuum: max. 500 mbar KAESER a világ egyik

Részletesebben

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981 M ú l t b a n é z õ Dr. Vas Károly akadémikus Dr. Kiss István Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és mûködésében Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy

Részletesebben

Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, avionika szerelő szakmairány

Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, avionika szerelő szakmairány Honvéd altiszt repülőműszaki ágazat, avionika szerelő szakmairány Erre az ágazatra felvételt nyertek megismerkedhetnek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) fedélzetén lévő, a választott szakiránynak

Részletesebben

A BELÉPTETŐ RENDSZER,

A BELÉPTETŐ RENDSZER, A BELÉPTETŐ RENDSZER, MELY MEGELŐZI A KORÁT SMARTAIR UPDATE ON-LINE A SMARTAIR új távlatokat nyit. Az intelligencia új fokozatát jelenti. Mostantól nem szükséges ajtóról ajtóra járni, hogy frissítse létesítménye

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás Papp Lajos Az előzékelés technológiája A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás A követelménymodul száma: 0958-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50 AZ ELŐZÉKELÉS

Részletesebben

A PALICSI METEOROLÓGIAI ÁLLOMÁS 40 ÉV IDŐJÁRÁSI ADATÁNAK MEGJELENÍTÉSE ÉS PREDIKTÍV ANALÍZISE

A PALICSI METEOROLÓGIAI ÁLLOMÁS 40 ÉV IDŐJÁRÁSI ADATÁNAK MEGJELENÍTÉSE ÉS PREDIKTÍV ANALÍZISE A PALICSI METEOROLÓGIAI ÁLLOMÁS 40 ÉV IDŐJÁRÁSI ADATÁNAK MEGJELENÍTÉSE ÉS PREDIKTÍV ANALÍZISE Szerző: LÁBADI Henrik, III. Évfolyam, henrik.labadi@studentpartner.com Témavezető: Dr. SZABÓ Anita Intézmény:

Részletesebben

Termékkínálat 2015/2016 INNOVATIVE ÖFEN UND HERDE SEIT 1854

Termékkínálat 2015/2016 INNOVATIVE ÖFEN UND HERDE SEIT 1854 Termékkínálat 2015/2016 2 TARTALOM KANDALLÓK 07 ÉPÍTETT KANDALLÓK 81 Tartalom Több, mint 160 éve bevált 04 Innováció, dizájn és minőség 05 Clean Technology 06 PELLETKÁLYHÁK 57 TŰZHELYEK 96 K a n d a l

Részletesebben

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Az áldozatok vére éppen hogy megszáradt, amikor Terry fülét kopogás ütötte meg. Kippkopp, hallatszott

Részletesebben

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 200 INTÉZETEINKRŐL, TANSZÉKEINKRŐL Juhász György Darai Gyula Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2005 szeptemberében került átadásra a FESTO cég

Részletesebben

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév

Munkaügyi Központ. A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 2011. I. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során került kialakításra a negyedéves munkaerő-gazdálkodási

Részletesebben

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán 2016. április 25., hétfő A 11. Életút Nap rendezvény kapcsán ez idáig összesen 69 megjelenést regisztráltunk. A megjelenések közel ötöde elektronikus médiumokban

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása Dabi Ágnes A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása A követelménymodul megnevezése: Gépészeti kötési feladatok A követelménymodul száma: 0220-06 A

Részletesebben

45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata

45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata 45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata 1. Elméleti alapok Az erőművekben üzemelő nagyfeszültségű, nagyteljesítményű háromfázisú motorok, valamint a különböző ipari és egyéb

Részletesebben

Cefusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Cefusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Cefusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. HUNGARY H-1184 Budapest Fáy u.2 Tel: 30-460-5644// 30-460-3883 Fax: 1-200-2475 e-mail: cefusz@cefusz.hu www.cefusz.hu www.szallitopalya.com www.gorgospalya.com Cefusz

Részletesebben

A Városi Tájkép Csoport tervezőiroda, és a VTCSbeton

A Városi Tájkép Csoport tervezőiroda, és a VTCSbeton A Városi Tájkép Csoport tervezőiroda, és a VTCSbeton Az elsősorban formatervezéssel foglalkozó design iroda alapítói, Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt, mindketten 2001-ben végeztek a Magyar Iparművészeti

Részletesebben

Online HR-inas Szerződés

Online HR-inas Szerződés Online HR-inas Szerződés amely létrejött egyrészről a Multi-Pay Fizetést Könnyítő Szervező és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: H-1022 Budapest, Bimbó út 18. cégjegyzékszám: Cg

Részletesebben

Elektromos fűtőtestek

Elektromos fűtőtestek Elektromos fűtőtestek Az Atlantic fűtőtest jellemzői: - Magas komfortszint - Hangtalan működés - Elegáns, karcsú forma - Könnyen felszerelhető - Kiváló ár / érték arány - Pontos szabályozás - Hosszú élettartam

Részletesebben

Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez

Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez SOYER Bolzenschweißtechnik bizonyosan a jobbik kapcsolat Cégprofil 40 éves szakmai tapasztaltunkkal mi vagyunk világ egyik vezető vállalata a

Részletesebben

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Műszaki háttérbiztosítás a Révai Nyomdában

Műszaki háttérbiztosítás a Révai Nyomdában Műszaki háttérbiztosítás a Révai Nyomdában Kőhidi Imre Révai Nyomda Kft., műszaki-termelési igazgató A nyomdai karbantartásnak ma már szakirodalma, önállósult szakembergárdája van a világban. Cikkünk azt

Részletesebben

Logisztika a kórházakban

Logisztika a kórházakban BME OMIKK LOGISZTIKA 10. k. 4. sz. 2005. július augusztus. p. 15 22. Tanulmánytár * Ellátási elosztási logisztika Logisztika a kórházakban Az egészségügyi intézmények működtetése ugyanolyan logisztikai

Részletesebben

Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és

Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és márkanév a LAICA S.p.a tulajdona. LAICA vákuumcsomagoló

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében JEGYZŐKÖNYV PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2016. január 20-án 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy

Részletesebben

Forgóboronák. Terramat L Arterra MS ArterraGrip EuroTill MS

Forgóboronák. Terramat L Arterra MS ArterraGrip EuroTill MS Forgóboronák H Terramat L Arterra MS ArterraGrip EuroTill MS Technika a profi gazdaságoknak A munkagépeink a kimagasló értéküket a robosztus és hosszú élettartamú konstrukciónak köszönhetik, amelyek fejlesztése

Részletesebben

Ünnepnap-tár. szeptember október

Ünnepnap-tár. szeptember október 2015/19. szám (37. hét) 2015. szeptember 15.HÍRLEVÉL 2335 Taksony, Fő út 85. telefon: 24/520-777 fax: 24/520-770 e-mail: onkormanyzat@taksony.hu www.taksony.hu Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00 18.00, szerda:

Részletesebben

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások GAZDASÁG Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások Tárgyszavak: globalizáció; fejlődő ország; multinacionális nagyvállalat; piacra lépés. A gazdaságilag megerősödött fejlődő országok agresszív

Részletesebben

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Dr. Hadnagy Imre József A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Ez a tanulmány a XIX. század elejének egy nagy magyar találmánnyal foglalkozik. Az élet bizonyította, hogy az alkotókat méltán

Részletesebben

Egy lehetséges új kiadói modell

Egy lehetséges új kiadói modell Digitália konferencia Egy lehetséges új kiadói modell Németh György ügyvezető igazgató Szalai István üzletág igazgató 2011. Szeptember 15. Ez a News-print on demand Asahi Shinbumot 2 Zsugorodnak a hirdetési

Részletesebben

BERENDEZÉSEK PÁRÁTLANÍTÓ PÁ R ÁT L A N Í T Ó BERENDEZÉSEK

BERENDEZÉSEK PÁRÁTLANÍTÓ PÁ R ÁT L A N Í T Ó BERENDEZÉSEK PÁRÁTLANÍTÓ BERENDEZÉSEK PÁ R ÁT L A N Í T Ó BERENDEZÉSEK A DESA a mbil fűtőberendezések és párátlanítók piacát világszerte vezető gyártó. A prfik számára tervezett és gyárttt berendezések célja a munkavégzéshez

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT bővítése érdekében EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT amely létrejött egyrészről (pályázó szervezet hivatalos neve, Címe:..Képviselője:.) mint A jövő alkotóműhelyei képzések a közösségi és vállalkozói ismeretek

Részletesebben

ENERGOTEST a garázsipar szolgálatában

ENERGOTEST a garázsipar szolgálatában ENERGOTEST a garázsipar szolgálatában Az ENERGOTEST Kft. 1990 márciusában alakult, Az ENERGOTEST ORSZÁGOS HÁLÓZAT végzi 100 % mértékben magyar mérnöki tulajdonú az utánszolgáltatást országszerte 6 kirendeltségről

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vargáné Subicz Beáta. Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában. A követelménymodul megnevezése: Vargáné Subicz Beáta Az információforrások alkalmazása a nem formális tanulás eszköztárában A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás A követelménymodul száma: 1896-06 A tartalomelem

Részletesebben

ENERGIAKÖLTSÉG MÉRŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3. 19. oldal Rend. sz. / Item No. / N de commande / Bestnr.: 12 50 52 4000PRO D Ez a használati útmutató ehhez a termékhez tartozik. Az útmutató fontos tudnivalókat

Részletesebben

Wesselényi Miklós Mőszaki Szakközépiskola. Kiskırösi Négyek

Wesselényi Miklós Mőszaki Szakközépiskola. Kiskırösi Négyek Petıfi SándorS Wesselényi Miklós Mőszaki Szakközépiskola Kiskırösi Négyek Apja: Petrovics István mészáros mester volt. Anyja: Hrúz Mária, szlovák anya nyelvő volt. Petıfinek volt egy fiú öccse, akit Istvánnak

Részletesebben