Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát:"

Átírás

1 Kommunikáció A történelem folyamán az információ átvitele sokféle módon történt. A kommunikáció fejlődésének néhány mérföldköve: a hegytetőről felszálló füstjelek, futárposta, újságkihordás, telefon, telex, rádió és TV műsorszórás, számítógép hálózatok, fax, műholdas és száloptikai kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát: az átviendő adat mennyisége, az ún. adattömeg az üzenet terjedésének sebessége, az ún. átviteli sebesség és az adó és a vevő lehetséges maximális távolsága, az ún. hatótávolság A kommunikációs technikák fejlődésére természetesen hatással voltak még olyan tényezők is, mint az ár, a megbízhatóság, felhasználói kényelem. Ugyanakkor a társadalmi haladás és jólét, nagymértékben függ az alkalmazott kommunikációs technikától.

2 A kommunikáció fogalma Mindenek előtt definiáljuk a kommunikáció fogalmát: kommunikáció az információ, vagy az üzenet átvitele az egyik helyről a másikra A kommunikációhoz az alábbi fő elemek szükségesek: adó a jelek továbbítására szolgáló berendezés, az információforrás helyén vevő a jelek vételére szolgáló berendezés, azon a helyen, ahol szükség van a küldött információra összeköttetés az adó és a vevő közti közeg, amely átviszi, közvetíti az üzenetet

3 A kommunikációs, vagy adatátviteli összeköttetés néhány fajtája

4 A kommunikációval szemben támasztott követelmények A szociális fejlődést erősen befolyásolta és a jövőben is befolyásolni fogja a társadalom kommunikációképessége. Kezdetben az emberek csupán gesztusokkal, arckifejezésekkel, egyszerű szavakkal tudtak egymással kommunikálni. A nyelv fejlődése lehetővé tette, hogy a családok, törzsek népekké, nemzetekké váljanak. Ha aztán egy közös jelkészletben megegyezés született, a fejlődés következő állomása az üzenetek gyorsabb továbbítása volt. A kommunikáció paramétereinek javulása A korábbi korlátok drasztikus változását okozta a nyomtatás megjelenése, miáltal nagy mennyiségű információ vált elérhetővé nagy területen, de különösen a telegráf és a telefon ( ) szélesítette ki a lehetőségeket. Ettől kezdve a nagy távolságú és gyors kommunikációval lehetővé vált az országok, sőt a kontinensek közötti gazdasági együttműködés.

5 A következő ábra a kommunikációs technikák fejlődésének főbb állomásait próbálja szemléltetni A kommunikációs technika fejlődése

6 Elektronikus kommunikáció Az elektronikus kommunikáció az a módszer, mellyel a különféle információt elektromos energia formájában, a fény sebességével közölnek. Az eredeti információt (hang, fény, mechanikai energia,...) tehát előbb mindig át kell alakítani elektromos energiává, amit azután vezetékeken, kábelen továbbítanak, vagy elektromágneses hullámok formájában a térbe sugároznak. A vevő az elektromos energiát visszaalakítja eredeti (vagy más, az ember vagy a feldolgozó gép által értelmezhető) formájába. Elektronikus kommunikációs rendszer A forrásnál az információ eredeti formája lehet hangminta (pl. valaki beszél,...), lehet fény (pl. rajz, fénykép, írásos dokumentum,...), vagy mechanikai jel (pl. egy kapcsoló zárása, egy érzékelő, mely mondjuk hőmérsékletet, elmozdulást, sebességet,...mér). Ezt az információt a kódoló elektromos energiává alakítja.

7 Fontos!!! Magyarországon egyedi engedély nélkül a 446, ,100 MHz es sávban úgy működhetnek kis hatótávolságú rádió adó vevők (PMR 446), hogy a kereskedőknek a berendezéseket még a forgalomba hozatal előtt be kell jelenteniük a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH). Az előírásoknak nem megfelelő készülékek forgalmazása és használata tehát egyaránt jogszabályellenes, a szabálysértés elkövetői pénzbírsággal sújthatók, illetve a készülékek elkobozhatók.

8 A rádió A rádió olyan kommunikációs technika, amely elektromágneses hullámokat használ. Az üzenetet az adónál kódolják és a nagy távolságban levő vevőhöz sugározzák. Itt az elektromágneses jelet dekódolják és az emberi fül számára hallható hanggá alakítják.

9 Vezeték nélküli kommunikáció Régen egy rádiós kapcsolatot felépíteni nem is volt olyan egyszerű. Elég komoly számolások, nem olcsó műszerek kellettek hozzá. Rezgőköröket kellett hangolni meg még sok minden más... Először is érdemes szerintem azzal kezdeni hogy röviden, közérthető módon áttekintjük mi is az a rádióhullám, mi a hullámhossz, és mi a frekvencia. A rádióhullámok frekvenciája 9 KHz től egészen 3 GHz ig terjednek.

10 Néhány fontosabb fogalom a rádió adó vevőkkel kapcsolatosan Adóállomás: Adóberendezéssel és antennával felszerelt, modulált rádiófrekvenciás jeleket sugárzó állomás. Antenna: Olyan eszköz (berendezés, illetőleg annak tartozéka), amely elektromágneses jelek vételére és/vagy sugárzására szolgál. Frekvencia: Az időegység alatti rezgések száma. Egysége a Hertz, jele: Hz. Rádióhullámok (Hertz hullámok): A térben mesterséges vezető nélkül terjedő elektromágneses hullámok. Nagyfrekvenciás jel: Nem rádió távközlési célra használt rádiófrekvenciás jel. Nagyfrekvenciás mellékhatás: Olyan nagyfrekvenciás jel, amely különféle célú berendezésekben (készülékekben, eszközökben, járművekben stb.) szikrakisülés, gázkisülés vagy félvezetős szabályozás melléktermékeként keletkezik. Rádió távközlő hálózat : Olyan elektronikus hírközlő hálózat, amelyben az információátvitel egészben, illetőleg jelentős mértékben rádiófrekvenciás jelek adásával és vételével valósul meg.

11 Rádiófrekvenciás adó vevő egységek működése adatforgalom szerint Half duplex (szimplex): Ezek a maguk egyszerűségével arra valók, hogy egyirányú kommunikációt valósítsunk meg. Vagyis az adatok csak egy irányba mennek. Pl.: Egy kapunál a távnyitó, egy játékautónál az irányítás, egy vezeték nélküli hőmérőnél az érzékelő méréseinek továbbítása... Full duplex (duplex): A Full duplex kommunikáció kétirányú kommunikációt jelent, azonos időben. Pl.: Mobil telefon, számítógépes hálózatokban a vezeték nélküli (Wireless) kapcsolatok...

12 Rádiófrekvenciás adó Az adó modul tömbvázlata Alapjában az adó két fontos részből áll. Az egyik az oszcillátor (OSC PLL) a másik a modulátor (MOD). Az oszcillátor állítja elő a számunkra fontos vivő frekvenciát, a modulátor pedig úgymond ki be kapcsolgatja ezt a jelet. Amikor a Data In re feszültséget adunk, akkor "bekapcsolja" az oszcillátort és ez a jel megjelenik az RF out kimeneten. Ide kell kötni majd az antennát. A valóságban persze ez nem ilyen egyszerű, hisz az adó mint a vázlaton is látszik, még sok más modult is tartalmaz.

13 Rádiófrekvenciás vevő A vevő modul tömbvázlata A rádiófrekvenciás erősítő (RF AMP), melynek bemenetén az antenna van, kimenetén pedig az AM demodulátor (AM DET jel átalakító). Ezen a részen már magát a burkológörbét kapjuk meg, vagyis már majdnem azt a jelet amit az adónál kiadtunk. A kimeneten (Data Out) a már minden zajtól és egyéb zavaró hatásoktól megszabadított feladótól származó adatot kapjuk vissza.

14 Jelátalakítás szerint megkülönböztetünk AM Amplitúdó modulált jelek A moduláló jel példánkban szinuszos, a modulált jel amplitúdója a moduláló jel változásait követi. FM Frekvencia modulált jelek Frekvenciamodulált jelet a fenti ábrán láthatunk. A modulált jel amplitúdója állandó, frekvenciája viszont a moduláló jel pillanatnyi értékétől függ. Frekvenciamodulációval találkozhatunk elsősorban a jó minőségű műsorszórásban. (FM rádió)

15 A Tűzoltóságnál alkalmazott rádiófrekvenciás adó vevők rövid áttekintése. A Tűzoltóság a vezeték nélküli hírközlés részére a MHz es tartományban elhelyezkedő szimplex (Half duplex) csatornákat kapta meg. A szolgálat jellegéből adódóan ezeken a csatornákon egyfrekvenciás egyirányú forgalom van. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság működési területe Budapest közigazgatási határáig tart. Ekkora, és ilyen domborzati viszonyokkal rendelkező területet egy bázis állomással besugározni nem lehet. Azt, hogy minden egyes kerület önállóan lássa el saját célterületét, sem gazdasági, sem rádiótechnikai érvek nem teszik indokolttá, ezért az egyetlen járható út a távvezérelt bázisállomások telepítése volt. A távvezérlésre kezdetben kizárólag vezetékes lehetőség volt, a kialakított SOTE, KUN telephelyek mindegyike ilyen módon épült ki, és az alkalmazott rendszer csatornaváltás lehetőségét is biztosítja. Jelenleg egy központi bázis állomásból, és négy vezeték nélküli úton távvezérelt, fix csatornás bázis állomásból áll. A bázis állomások mindegyike a beszéd sáv alatti frekvenciatartományban folyamatosan kisugárzott pilot tal van megkülönböztetve egymástól. A négy bázis állomás a Köztársaság téren, Csepelen a Víztoronyban, Óbudán a Fővárosi Távfűtő Művek tulajdonában levő cca. 200 méter magas kéményen illetve a János hegyen a Közúti Igazgatóság objektumaiba került telepítésre.

16 A rendszer blokkséma szintű vázlata a következő ábrán tekinthető meg:

17 A Fővárosi Tűzoltóság rádió bázisállomásainak lefedettségi térképe Köztársaság tér

18 Óbuda

19 János hegy

20 Csepel

21 A Fővárosi Tűzoltóság által jelenleg használt rádiók

22 A Fővárosi Tűzoltóság által a jövőben bevezetésre kerülő rádiók A Fővárosi Tűzoltóság által a jövőben bevezetésre kerülő új berendezések, melyek a meglévő rendszer teljes cseréjét vonja maga után, a meglévő rádió bázisállomások leépítését illetve a jelenleg használatban lévő rádiókról történő átállást a TETRA rendszerre.

23 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Optoelektronikai Kommunikáció. Az elektromágneses spektrum

Optoelektronikai Kommunikáció. Az elektromágneses spektrum Optoelektronikai Kommunikáció (OK-2) Budapesti Mûszaki Fõiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Fõiskolai Kar Számítógéptechnikai Intézete Székesfehérvár 2002. 1 Budapesti Mûszaki Fõiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki

Részletesebben

Definíció (hullám, hullámmozgás):

Definíció (hullám, hullámmozgás): Hullámmozgás Példák: Követ dobva a vízbe a víz felszíne hullámzani kezd. Hajó úszik a vízen, akkor hullámokat kelt. Hullámokat egy kifeszített kötélen is kelthetünk. Ha a kötés egyik végét egy falhoz kötjük,

Részletesebben

2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el)

2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el) 2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el) Fontos biztonsági előírások A készülék működés közben megfelel a két alábbi feltételnek:

Részletesebben

Műszaki Előírások 3. KÖTET

Műszaki Előírások 3. KÖTET A Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés I. ütem c. projekt Európai Uniós társfinanszírozás ú projekt részeként Alacsonypadlós villamos beszerzéséhez kapcsolódó infrastruktúra megvalósításához

Részletesebben

A DRF 13/03-06 típusú digitális mikrohullámú rádiórelé rendszer

A DRF 13/03-06 típusú digitális mikrohullámú rádiórelé rendszer A DRF 13/03-06 típusú digitális mikrohullámú rádiórelé rendszer DENK ATTILA Orion ÉH ÖSSZEFOGLALÁS A közlemény 13 GHz-es frekvenciasávban működő DRF 13/03 06 típusú rádiórelé rendszert ismerteti. A berendezés

Részletesebben

Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései

Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései Dr.Thuróczy György Ph.D. Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság (OKK OSSKI)

Részletesebben

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel Dudás Levente 2013 1 Tartalomjegyzék Alacsonypályás műholdvétel magvalósítása szoftverrádiós eszközökkel... 1 1. A teszteléshez használt

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre GRAD JÁNOS Nemzeti Hírközlési Hatóság grad@nhh.hu Kulcsszavak: szélessávú vezetéknélküli hozzáférés, frekvenciagazdálkodás, RLAN,

Részletesebben

Kábel + scart rádiójel vezérlésű rendszer. Kezelési utasítás

Kábel + scart rádiójel vezérlésű rendszer. Kezelési utasítás Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Kábel + scart rádiójel vezérlésű rendszer Megrend. szám: 35 05 46 CE 336! Engedélyezés: A készülék 433MHz-es frekvenciát használ. Németországban,

Részletesebben

Digitális kiskapacitású ' 8 GHz-es rádiórendszerek

Digitális kiskapacitású ' 8 GHz-es rádiórendszerek Digitális kiskapacitású ' 8 GHz-es rádiórendszerek DR. VÁNYAI PÉTER DR. BERCELI TIBOR DR. FRIGYES ISTVÁN MENG JÓZSEF DR. RÁKOSI FERENC DR. RÓNA PÉTER DR. SZABÓ ZOLTÁN TÓTH TAMÁS Távközlési Kutató Intézet

Részletesebben

A vezeték nélküli híradástechnikai észközök szerepe az információrobbanás korában DR. G. TÓTH KÁROLY Posta Rádió- és Televízió Műszaki Igazgatóság

A vezeték nélküli híradástechnikai észközök szerepe az információrobbanás korában DR. G. TÓTH KÁROLY Posta Rádió- és Televízió Műszaki Igazgatóság A vezeték nélküli híradástechnikai észközök szerepe az információrobbanás korában DR. G. TÓTH KÁROLY Posta Rádió- és Televízió Műszaki Igazgatóság ÖSSZEFOGLALÁS A cikkben áttekintjük az információrobbanás

Részletesebben

ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL

ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL Készítette: Vincze Dénes Andor Környezettan Bsc Témavezető: Pávó Gyula Dátum: 2015.01.29 A hang fizikai leírása és hangtani

Részletesebben

RÁDIÓS ÁTJÁTSZÓ BÁZISÁLLOMÁS

RÁDIÓS ÁTJÁTSZÓ BÁZISÁLLOMÁS Átjátszó állomás Fejlesztő és Szolgáltató Kft. TELEKOMMUNIKÁCIÓ H -1033 Budapest, Szőlőkert utca u. 4. Tel.:(00-36-1)437-8120, Tel.:(00-36-1)437-81201 Fax.(00-36-1)437-81-22 E-mail: multicomkft@multicomkft.hu,

Részletesebben

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő Épülethangosítás- és konferenciatechnika MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő 193 automatikusan választható UHF-csatorna Szintetizált PLL-technológia Elővezérelt

Részletesebben

Akuszto-optikai fénydiffrakció

Akuszto-optikai fénydiffrakció Bevezetés Akuszto-optikai fénydiffrakció A Brillouin által megjósolt akuszto-optikai kölcsönhatást 1932-ben mutatta ki Debye és Sears. Az effektus felhasználását, vagyis akuszto-optikai elven működő eszközök

Részletesebben

4. témakör. Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok

4. témakör. Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok 4. témakör Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok A moduláció Célja: Spektrumformálás 1.) Az átviteli csatornához igazítani a jelspektrumot (átviteli rendszer áteresztő sávja, elektromágneses

Részletesebben

Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő.

Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő. 3.8. Szinuszos jelek előállítása 3.8.1. Oszcillátorok Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő. Az oszcillátor elvi elépítését (tömbvázlatát)

Részletesebben

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére A Control Techniques Plc, mint a hajtástechnika vezetõ világcége fontosnak tartja, hogy a legkorszerûbb technológia felhasználásával

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Egyszerû és hatékony megoldások

Egyszerû és hatékony megoldások Moduláris túlfeszültség-levezetôk Egyszerû és hatékony megoldások A siker egyértelmû! A legtöbbet tesszük a villamosságért. A villámmal kapcsolatos kockázatok A villám a talajjal kondenzátort képezô zivatarfelhôkben

Részletesebben

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ OKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2015. november 1. napjától a visszavonásig Nyilvánosságra hozatal módja: www.spar.hu honlapon,

Részletesebben

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KIHÍVÁSOK Kockázatbecslés Kockázatérzékelés Tudományos szaktudás Kommunikációs

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.16.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.16. Máté: Számítógép architektúrák 200.2.6. Telekommunikációs berendezések Modemek Adatátvitel analóg telefon vonalon (2. 37. ábra). Vivőhullám: 000 2000 Hz es sinus hullám. Modulációk Jel Feszültség Amplitudó

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-24-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-24-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Repülésbiztosító eszközök ismereteinek (az üzemeltetett repülésbiztosító eszközök típusismerete, repülésbiztosító fénytechnikai rendszerek, rendszerelemek és berendezések,

Részletesebben

2010.09.21. Internet of Things 2

2010.09.21. Internet of Things 2 Az Internet jövője Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. docens 2010.09.21. Internet of Things 2 2010.09.21. Internet of Things 3 2010.09.21. Internet of Things 4 2010.09.21. Internet of Things 5 2010.09.21.

Részletesebben

2008.07.25. NHH sajtótájékoztató A földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatokról

2008.07.25. NHH sajtótájékoztató A földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatokról Pataki Dániel, NHH elnök Rozgonyi Krisztina, NHH Tanács alelnök Ludányi Egdár, főigazgató-helyettes Misák Piroska, igazgató Pados László, osztályvezető 2008.07.25. NHH sajtótájékoztató A földfelszíni digitális

Részletesebben

Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés

Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés 61. Vándorgyűlés Konferencia és kiállítás 2014. 09. 10-12 Kovácsné Ujpál Ivett ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Patócs Ákos GE Hungary Előzmények Az ELMŰ/ÉMÁSZ Társaságcsoport

Részletesebben

DT920 Fordulatszámmérő

DT920 Fordulatszámmérő DOC N : DT920 No EEx-62 DT920 Fordulatszámmérő Felhasználói leírás Gyártó: DATCON Ipari Elektronikai Kft 1148 Budapest, Fogarasi út 5 27 ép Tel: 460-1000, Fax: 460-1001 2 Tartalomjegyzék 1 Rendeltetés4

Részletesebben

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában LOGISZTIKAI RENDSZEREK ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában A láncban mozgó áruk követésére már számos megoldás létezik, ezek azonban az általuk hordozott

Részletesebben

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal 12. fejezet Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal Fűrészjel és impulzusjel megjelenítése oszcilloszkóppal Az oszcilloszkópok feszültség vagy bármilyen feszültséggé átalakítható mennyiség időbeli változásának

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök 1368 A légiközlekedési repülőesemények adatai 1382 A gazdálkodást jellemző fontosabb adatok 1390 A helyi közutak adatai 1392 A hajózási engedélyesek, közforgalmú kikötők, magán kikötők, motoros kishajók,

Részletesebben

A típusszámok felépítése

A típusszámok felépítése Háromfázisú feszültségrelé K8AB-PW Ideális választás háromfázisú tápellátások figyelésére ipari berendezéseknél és készülékeknél. 3 vagy 4 vezetékes tápellátások túlfeszültségének és feszültségesésének

Részletesebben

Véda állomások kiegészítése, rekonstrukciója egyes részei (ajánlati felhívás korrigendum) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/26

Véda állomások kiegészítése, rekonstrukciója egyes részei (ajánlati felhívás korrigendum) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/26 Véda állomások kiegészítése, rekonstrukciója egyes részei (ajánlati felhívás korrigendum) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/26 1 Beszerzés tárgya: A közbeszerzés tárgya: Véda állomások kiegészítése, rekonstrukciója

Részletesebben

tartalomátviteli rendszertechnikus

tartalomátviteli rendszertechnikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN Elızmények A mőholdas mősorsugárzás alapjának tekinthetı ötletet elıször Arthur C. Clarke írta le a Wireless World c. folyóiratban, 1945

Részletesebben

1. BEVEZETÕ. A SILVA folyamatosan fejleszti termékeit, fenntartva a jogot, hogy elõzetes értesítés nékül módosítsa vagy fejlessze termékeit.

1. BEVEZETÕ. A SILVA folyamatosan fejleszti termékeit, fenntartva a jogot, hogy elõzetes értesítés nékül módosítsa vagy fejlessze termékeit. Tartalomjegyzék 1. Bevezetõ............................................ 3 2. Panelek felépítése.................................... 4 2.1 Elülsõ panel.......................................... 4 2.2 Hátsó

Részletesebben

Vezetékes átviteli közegek

Vezetékes átviteli közegek Vezetékes átviteli közegek Összekötés lehet: Fizikailag összekötött (bounded) pl.: jelvezetékek, optikai kábel o A vezetékes rendszer lehallgatás ellen védettebb; o Kis távolságra olcsóbb a létesítése;

Részletesebben

RC és RLC áramkörök vizsgálata

RC és RLC áramkörök vizsgálata dátum:... a mérést végezte:... RC és RLC áramkörök vizsgálata legalapvetőbb RLC áramkörök ellenállásból, induktivitásból (tekercs) és kapacitásból (kondenzátor) állnak. Ezek bemenetén és kimenetén mérhető

Részletesebben

GC1C / GC2C Zár, kapu és sorompó vezérlő. Használati utasítás Magyar

GC1C / GC2C Zár, kapu és sorompó vezérlő. Használati utasítás Magyar GC1C / GC2C Zár, kapu és sorompó vezérlő Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély!

Részletesebben

DOAS 3.567.17-3.571.0.0 változások, összefoglaló

DOAS 3.567.17-3.571.0.0 változások, összefoglaló DOAS 3.567.17-3.571.0.0 változások, összefoglaló 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1 / 10 Tartalomjegyzék 1. Partneradatok bővítése... 3 1.1. A partneradatok

Részletesebben

5. Tisztítás...14 5.1 Felületek tisztítása...14 5.2. HT40 PRO belső szélzsák tisztítása...14

5. Tisztítás...14 5.1 Felületek tisztítása...14 5.2. HT40 PRO belső szélzsák tisztítása...14 2 3 4 Tartalomjegyzék 3, 4, 8, 9 ábrák...2 5, 6, 7, 10 ábrák...3 11-16 ábrák...4 1. Biztonsági előírások...6 2. Készülék bemutatása...6 2.1 Bevezetés...6 2.2 Doboz tartalma...7 2.3 Opcionális tartozékok...7

Részletesebben

Új távgépíró üzemmód, a PSK31

Új távgépíró üzemmód, a PSK31 Új távgépíró üzemmód, a PSK31 Halmi Béla, vill. üzemmérnök HA4YF Az 1998. év karácsonyán megjelent a világhálón és a csomagrádió hálózaton egy program, majd nyomában a sávokban furcsa, eddig ismeretlen

Részletesebben

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok HORVÁTH LAJOS REMDC Összefoglalás A cikk egy konkrét vastagréteg áramköri típus kifejlesztése kapcsán bemutatja annak fontosságát, hogy már a kapcsolási elrendezés

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 2.ea Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei 3 A jelátvitel fizikai közegei 4 A telekommunikáció elektromágneses spektruma Frekvencia (Hertz) 10 2 10 3 10 4 10 5 10 6 10 7

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

ELŐSZÓ 9 BEVEZETÉS 10

ELŐSZÓ 9 BEVEZETÉS 10 3 ELŐSZÓ 9 BEVEZETÉS 10 1. A GÉPJÁRMŰ ÉS AZ ÚT KAPCSOLATA 11 1.1. A gépjárművek műszaki jellemzői 13 1.1.1. Gépjárműhajtások és tengelyterhelések 13 1.1.2. A tömegközéppont helye és a tengelytávolság 13

Részletesebben

EN 14175. Vegyifülkéink. Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság

EN 14175. Vegyifülkéink. Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság " a teljesség igényével " 8002 Székesfe hérv ár, Pf. 141; Kerta lja köz 3. (22) 33 44 55, fax:(8 0) 203-783 (zöld szám) www.sulitech.com mail@sulitech.com Vegyifülkék

Részletesebben

Budapest, 2008. október 8. 9. elektromágneses összeférhetõségi- és rádióspektrum ügyek (ERM). Földi mozgószolgálat. rádióberendezések. 3.

Budapest, 2008. október 8. 9. elektromágneses összeférhetõségi- és rádióspektrum ügyek (ERM). Földi mozgószolgálat. rádióberendezések. 3. Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1410/ 2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Széchenyi István Egyetem Rádiofrekvenciás Vizsgáló Laboratórium (9026 Gyõr, Egyetem tér 1.) akkreditált

Részletesebben

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása FAZEKAS DÉNES Távközlési Kutató Intézet ÖSSZEFOGLALÁS Az INTEL D 2920-at kifejezetten analóg feladatok megoldására fejlesztették ki. Segítségével olyan

Részletesebben

Mutatós műszerek. Lágyvasas műszer. Lapos tekercsű műszerek. Kerek tekercsű műszerek

Mutatós műszerek. Lágyvasas műszer. Lapos tekercsű műszerek. Kerek tekercsű műszerek Mutatós műszerek Lágyvasas műszer Lapos tekercsű műszerek Kerek tekercsű műszerek Lágyvasas műszer Működési elv:mágneses vonzáson és taszításon alapszik 1. Lapos tekercsű műszerek Mágneses vonzáson alapszik

Részletesebben

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait!

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait! Ellenőrző kérdések A mérés elején öt kérdésre kell választ adni. Egy hibás válasz a mérésre adott osztályzatot egy jeggyel rontja. Kettő vagy annál több hibás válasz pótmérést eredményez! A kapcsolási

Részletesebben

Keleten kelt fel a digitális átállás!

Keleten kelt fel a digitális átállás! Keleten kelt fel a digitális átállás! A helyi televízióknál a Csaba Tv-t (Békéscsaba) követően a Kiskunhalas Szeged városi televíziók álltak át az analóg sugárzásról a digitális sugárzásra. A kezdet után,

Részletesebben

TELEMETRIKUS VIDEÓRENDSZER FEJLESZTÉSE SMG-420 KÍSÉRLETI ADAPTER ÜZEMI VIZSGÁLATÁHOZ

TELEMETRIKUS VIDEÓRENDSZER FEJLESZTÉSE SMG-420 KÍSÉRLETI ADAPTER ÜZEMI VIZSGÁLATÁHOZ TELEMETRIKUS VIDEÓRENDSZER FEJLESZTÉSE SMG-420 KÍSÉRLETI ADAPTER ÜZEMI VIZSGÁLATÁHOZ Development of wireless video systems for field testing of SMG-420 header Deákvári József, Földesi István, Fenyvesi

Részletesebben

A típusszámok felépítése

A típusszámok felépítése Egyfázisú feszültségrelé K8AB-VW Ideális választás a feszültség figyelésére ipari berendezéseknél és készülékeknél. és feszültségesés egyidejű figyelése. Független beállítások és kimenetek a feszültségcsökkenés

Részletesebben

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata 4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata (BME-MI, H.J.) Bevezetés A mérési gyakorlat első része a mérésekkel foglalkozó tudomány, a metrológia (méréstechnika) néhány alapfogalmával foglalkozik. A korszerű

Részletesebben

Jármőipari EMC mérések

Jármőipari EMC mérések Jármőipari EMC mérések (EMC-jelő mérés) Készítette : Szőcs László 2008 A mérés a Robert Bosch Kft. támogatásával jött létre. 1. A mérés célja A mérés célja az EMC méréstechnika gépjármő iparban használatos

Részletesebben

Különös követelményeihez

Különös követelményeihez II. KÉRDÉSSOR a főépítészi tevékenységről szóló 190/2009. Korm. rendelet szerinti főépítészi vizsga építészeti, területrendezési, településfejlesztési és - rendezési Különös követelményeihez (okl. építészmérnökök

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A szinuszos oszcillátorok főbb jellemzőinek mérése, az oszcillációs feltételek felismerésének

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A szinuszos oszcillátorok főbb jellemzőinek mérése, az oszcillációs feltételek felismerésének MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérések célja: A szinuszos oszcillátorok főbb jellemzőinek mérése, az oszcillációs feltételek felismerésének gyakorlása A mérések tárgya: A mérést végezte: A mérések helye: A mérések

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 4xxx szabályozókészülékekhez. 6303 8645 2004/06 HU Szakemberek számára

Szerelési utasítás. Modulok a Logamatic 4xxx szabályozókészülékekhez. 6303 8645 2004/06 HU Szakemberek számára 6303 8645 2004/06 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Modulok a Logamatic 4xxx szabályozókészülékekhez A hibakeresés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék 1 Bevezetés.....................................

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI VEVŐ - KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI VEVŐ - KEZELÉSI ÚTMUTATÓ HD-8000 DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI VEVŐ - KEZELÉSI ÚTMUTATÓ HD8000 TISZTELT VÁSÁRLÓNK! KÖSZÖNJÜK, HOGY TERMÉKÜNKET MEGVÁSÁROLTA. A LEGJOBB TELJESÍTMÉNY ILL. A BIZTONSÁGOS HASZNÁLAT ÉRDEKÉBEN KÉRJÜK, HOGY FIGYELMESEN

Részletesebben

Furcsa effektusok Írta: Joubert Attila

Furcsa effektusok Írta: Joubert Attila Furcsa effektusok Írta: Joubert Attila Az Orgona Energia elnevezés a XX. század elejéről származik (organikus energia), Wilchelm Reichtől (akiről bővebben az Interneten olvashatunk). Az Orgona Energia

Részletesebben

VALLALKOZASI SZERZODES (száma: 28/1-10-50/2011)

VALLALKOZASI SZERZODES (száma: 28/1-10-50/2011) 0 VALLALKOZASI SZERZODES (száma: 28/1-10-50/2011) A( 2011 JGL, 22 2. amely létrejött egyrészt: név: Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központja székhelv: 2098 Pilisszentkereszt.

Részletesebben

Nemzetközi felosztás

Nemzetközi felosztás . melléklet. melléklet a 7/205. a (XI. /. 3.) NMHH (......) rendelethez NMHH rendelethez Nemzetközi felosztás. Az RR szerinti három földrajzi Körzet.. A frekvenciagazdálkodás az ENSZ szakági feladatait

Részletesebben

TM-73735. Szervó dekóder XL-Pol (4 szervó) Servo decoder XL-Pol (4 servo) Használati útmutató. User's manual

TM-73735. Szervó dekóder XL-Pol (4 szervó) Servo decoder XL-Pol (4 servo) Használati útmutató. User's manual TM-73735 Szervó dekóder XL-Pol (4 szervó) Használati útmutató Servo decoder XL-Pol (4 servo) User's manual 2015 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele

Részletesebben

MATRIX 2010 software vezérelt kommunikációs rendszer

MATRIX 2010 software vezérelt kommunikációs rendszer MATRIX 2010 software vezérelt kommunikációs rendszer A MATRIX 2010 kommunikációs rendszer elsősorban stúdiók, színházak, sport és kulturális intézmények, valamint más hasonló, belső kommunikációs igényekkel

Részletesebben

SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL

SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL Tájékoztató SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL (RLAN, WiFi, WMAN, WiMAX,...) 2. kiadás Budapest, 2006. október 1. Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Frekvenciagazdálkodási Igazgatóság

Részletesebben

ZAJCSILLAPÍTOTT SZÁMÍTÓGÉPHÁZ TERVEZÉSE

ZAJCSILLAPÍTOTT SZÁMÍTÓGÉPHÁZ TERVEZÉSE ZAJCSILLAPÍTOTT SZÁMÍTÓGÉPHÁZ TERVEZÉSE Kovács Gábor 2006. április 01. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. FELADAT MEGFOGALMAZÁSA... 3 2. LÉGCSATORNA ZAJCSILLAPÍTÁSA... 3 2.1 Négyzet keresztmetszet...

Részletesebben

Konténer-nyilvántartás kezelése

Konténer-nyilvántartás kezelése METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Iránymérés adaptív antennarendszerrel

Iránymérés adaptív antennarendszerrel Iránymérés adaptív antennarendszerrel NÉMETH ANDRÁS ZMNE-BJKMFK, Katonai Távközlési és Telematikai Tanszék, anemeth@bjkmf.hu FOLKMANN VIKTOR Bonn Hungary Electronics Kft. folkmannv@freemail.hu Kulcsszavak:

Részletesebben

Térvezérlésű tranzisztor

Térvezérlésű tranzisztor Térvezérlésű tranzisztor A térvezérlésű tranzisztorok a vékonyréteg félvezetős eszközök kategoriájába sorolhatók és a tranzisztorok harmadik generációját képviselik. 1948-ban jelentik be amerikai kutatók

Részletesebben

Mobil szélessáv / IoT / M2M Valós megoldások valós igényekre. Aranyosné dr. Börcs Janka 2016. május 12.

Mobil szélessáv / IoT / M2M Valós megoldások valós igényekre. Aranyosné dr. Börcs Janka 2016. május 12. Mobil szélessáv / IoT / M2M Valós megoldások valós igényekre Aranyosné dr. Börcs Janka 2016. május 12. Történeti visszatekintés Spektrum Stratégia 2006 NHH 2012 NMHH 2 NMHH Rádióspektrum-stratégia 2012-2015

Részletesebben

Szélessávú szolgáltatásokhoz. frekvenciahasználati jogosultságok

Szélessávú szolgáltatásokhoz. frekvenciahasználati jogosultságok Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok tárgyában kiírt pályázat dokumentációja Budapest, 2014. május 22. 1 Tartalomjegyzék I. ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK...9 1.1. FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK...9

Részletesebben

Részvételi jelentkezést segítő kiegészítő iratok

Részvételi jelentkezést segítő kiegészítő iratok Részvételi jelentkezést segítő kiegészítő iratok Budapesti Városigazgatóság Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1052 Budapest, Városház u. 9-11. Mobil távközlési szolgáltatás nyújtása és mobiltelefonok

Részletesebben

4. sz. módosítás 2 0 0 7.

4. sz. módosítás 2 0 0 7. A MÁTRAI ERŐMŰ ZRt VILLAMOS ENERGIA TERMELŐI ENGEDÉLYES ÜZLETSZABÁLYZATA 4. sz. módosítás 2 0 0 7. Módosítva: 2007.október 20. 2 Tartalomjegyzék 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA... 5 2. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT

Részletesebben

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából.

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából. 3.M. 3. L. 1, Bevezetés 3.M. 3. L. 1.1, Az alapszerelések értelmezése Részben a fentiekben leírtakból következően már behatárolt a téma, illetve az alapszerelések értelmezése. Tehát a leggyakrabban előforduló

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Oldal 1 / 60 TITEL Kft ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtására Szolgáltatási terület: Budapest VIII. kerület (Tisztviselőtelep), Orczy út Vajda Péter u. Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély! Az

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

FELHÍVÁS. A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében

FELHÍVÁS. A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében FELHÍVÁS A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében A felhívás címe: Az üzleti infrastruktúra fejlesztésének

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.12.8. C(2014) 9198 final ANNEXES 15 to 16 MELLÉKLETEK a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

MÉRÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG

MÉRÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG MÉRÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG BERENDEZÉS-PIACFELÜGYELET BEP 8. PMR446 RENDSZERŰ URH RÁDIÓTELEFONOK RÁDIÓTECHNIKAI VIZSGÁLATA MÉRŐLABORATÓRIUM 2005.12.15. MÉRÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ PMR446 rendszerű

Részletesebben

HATÁROZAT. hulladékgazdálkodási engedélyt

HATÁROZAT. hulladékgazdálkodási engedélyt Iktatószám: 10572-9/2015. Előadó: Wéber Béla dr. Ötvös Tünde Tárgy: A C és R Kft. nem veszélyes hulladék előkezelésére, hasznosítására vonatkozó hulladékgazdálkodási engedélye HATÁROZAT A C és R Közlekedésépítő

Részletesebben

projekt címe: ÁROP-2216 - Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági

projekt címe: ÁROP-2216 - Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági A vidékfejlesztési miniszter 115/2011. (XII. 9.) VM rendelete a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszköz-hulladékok kezeléséről szóló 103/2003. (IX. 11.) FVM rendelet módosításáról (Magyar Közlöny

Részletesebben

Tanulmányozza az 5. pontnál ismertetett MATLAB-modell felépítést és működését a leírás alapján.

Tanulmányozza az 5. pontnál ismertetett MATLAB-modell felépítést és működését a leírás alapján. Tevékenység: Rajzolja le a koordinaátarendszerek közti transzformációk blokkvázlatait, az önvezérelt szinkronmotor sebességszabályozási körének néhány megjelölt részletét, a rezolver felépítését és kimenőjeleit,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AC-610 digitális lakatfogó

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AC-610 digitális lakatfogó HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

Sorompó kezelés mérlegműszerrel

Sorompó kezelés mérlegműszerrel METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

ENERGIAKÖLTSÉG MÉRŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3. 19. oldal Rend. sz. / Item No. / N de commande / Bestnr.: 12 50 52 4000PRO D Ez a használati útmutató ehhez a termékhez tartozik. Az útmutató fontos tudnivalókat

Részletesebben

mobil rádióhálózatokban

mobil rádióhálózatokban Magyar Tudomány 2007/7 Az interferencia elnyomása mobil rádióhálózatokban Pap László az MTA rendes tagja, egyetemi tanár BME Híradástechnikai Tanszék pap@hit.bme.hu Imre Sándor az MTA doktora, egyetemi

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

HÁROMPONT-KAPCSOLÁSÚ OSZCILLÁTOROK

HÁROMPONT-KAPCSOLÁSÚ OSZCILLÁTOROK A hárompont-kapcsolású oszcillátorok nem meglepő módon a frekvencia-meghatározó hálózatukról kapták a nevüket. Az Armstrong- (más néven Meißner-) oszcillátor mellett a két legősibb oszcillátortípus a Edwin

Részletesebben

RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval

RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval (A GARANCIÁRA VONATKOZÓ RÉSZ) Szerszámgép Forgalmazó Név Cím Kelt CSAK PONTOSAN KITÖLTÖTT GARANCIALEVÉL JOGOSÍT FEL AZ ESETLEGES GARANCIÁRA! KEZELÉSI

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS Tisztelt Ajánlattevő! A Cigánd Város Önkormányzata (a továbbiakban: ajánlatkérő) a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 251. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. SDR rendszer vizsgálata. Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. SDR rendszer vizsgálata. Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Mérési útmutató Labor gyakorlat 1 (NGB_TA009_1) laboratóriumi gyakorlathoz SDR rendszer vizsgálata Készítette: Budai Tamás BSc hallgató, Unger Tamás István BSc

Részletesebben

Szerződésmódosítás - Mobil EDR rádiók beszerzése (Külső Határok Alap KHA2013/3.2.3.1)

Szerződésmódosítás - Mobil EDR rádiók beszerzése (Külső Határok Alap KHA2013/3.2.3.1) Szerződésmódosítás - Mobil EDR rádiók beszerzése (Külső Határok Alap KHA2013/3.2.3.1) Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/152 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Tájékoztató a szerződés Hirdetmény

Részletesebben

Pontosság. időalap hiba ± 1 digit. Max. bemeneti fesz.

Pontosság. időalap hiba ± 1 digit. Max. bemeneti fesz. Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Függvénygenerátor, FG-8202 Rend.sz.: 12 31 13 Az útmutatóban foglaltaktól

Részletesebben

1. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85.

1. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. 1. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751; 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA

A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA A SPAR MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI KFT. BESZÁLLÍTÓKNAK NYÚJTHATÓ OKKAL KAPCSOLATOS ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2013. május 29. napjától a visszavonásig Nyilvánosságra hozatal módja: www.spar.hu honlapon Felügyeleti

Részletesebben