Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz"

Átírás

1 Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális magyar nyelvi, irodalomi és kommunikációs feladatgyűjtemény 1-4. osztály Tatabánya, július 30.

2 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi programok kezelési útmutatója Saját tesztírás programjának kezelési útmutatója Az Eredmények program kezelési útmutatója Tanítói segédlet magyar nyelvtan Feladatok tartalomjegyzéke 1-2. osztály Feladatok tartalomjegyzéke 3-4. osztály 3. oldal 4. oldal 5. oldal 7. oldal 15. oldal 18. oldal 20. oldal 23. oldal 23. oldal

3 3 Bevezetés A Dr. Hibbey számítógépes oktatóprogramok kimondottan az általános iskolai tananyag tanítását és gyakoroltatását tűzték ki célul. A szorosan vett tananyag gyakoroltatásán túl esetenként az ismereteket bővíti, szakköri feladatmegoldásokra vagy versenyekre való felkészítésre is alkalmas. A tanító az iskolai osztály tudásszintjének megfelelően tudja kiválasztani a kérdéseket, feladatokat. A faladatok egy része jól használható diszgráfiás, diszkalkuliás és diszlexiás gyerekek tanítása során. Mindegyik szoftver egyaránt alkalmas arra, hogy a diákok otthon használják (otthoni, egyéni verzió), ill. arra, hogy a tanító munkáját segítsék az iskolai oktatás során.

4 4 Futtatási környezet Operációs rendszer: Az oktatóprogramok Windows operációs rendszeren működnek, Windows XP vagy ezt követő verziókon. Minimális konfiguráció: legalább 1024x768 felbontású képernyő, de az optimális 1280 pixel szélességű vagy nagyobb. Hangkártya, egér szükséges asztali gép használata mellett. Kifejezetten nem javasolt felbontások: 1280x600 és 1440x900. Digitális tábla használata esetén külön billentyűzet nem szükséges, gombnyomásra (Billentyűzet nyomógomb) a beépített billentyűzet megjelenik az érintőképernyőn, az adatok bevihetők. Telepítés: A telepítőprogramot abban a felhasználói fiókban érdemes elindítani és az asztalon ikont készíteni, amelyikben később a gyerekek használni fogják. A CD számítógépbe helyezésére automatikusan elinduló Telepítés.exe állomány a C:\Tanulas könyvtárba való másolás lehetőségét kínálja fel.

5 5 Telepítés A CD lemez számítógépbe helyezése után az Autorun..inf állományban rögzített Telepítés.exe telepítőprogram indul el. A Telepítő a program számítógépre való kibontását kínálja fel, a C:\Tanulas könyvtárba. A könyvtár tetszőlegesen módosítható. A CD lemezen kibontott állapotban is megtalálható a program, így a CD-ről telepítés nélkül is futtatható. A futtatható állomány elérése CD-n pl.: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály\kezdes.exe. Telepítés előtt ismertető figyelmeztet arra, hogy telepítést megelőzően egy esetleges korábbi verziót az Uninstall programmal el kell távolítani. Telepítendő komponensek: Telepítés során a telepítésre kiválasztható komponensek: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály könyvtár és indítási ikon Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 3-4. osztály könyvtár és indítási ikon Saját tesztek könyvtár és indítási ikon Eredmények könyvtár és indítási ikon Telepítés során kötelezően telepítendő komponensek: Common_Files könyvtár Felhasználói kézikönyv magyar 1-4. Tanítói útmutató, módszertan - magyar 1-4. osztályok számára Minden program Dat könyvtárában a Settings_hu.dat (sima textfile) állomány első bejegyzése

6 6 határozza meg a mentés könyvtárát, ahova az eredmények mentése is megtörténik. Ezt átállíthatjuk a kliens gépeken a szerverre (pl: \\Szerver\Tanulas\Raktar\Nyelvt12). Ekkor a szerverről futtatva az Eredmények programot, az összes gyerek eredménye megtekinthető, ábrázolható.

7 7 A tantárgyi programok kezelési útmutatója A kérdések kiválasztása a Kezdés gomb lenyomásával indul (ENTER nyomására is). A megjelenő ablakból választhatjuk ki a gyakoroltatni kívánt témakört. A feladatok évfolyamonként vannak csoportosítva, minden évfolyamon a hasonló típusú feladatok alkönyvtárakba csoportosítva. A témakör kiválasztása után megjelenő ablakból választhatjuk ki a kérdezési formát. A feladatokat megoldhatjuk ugyanis párbajozva is, felváltva hol az egyik, hol a másik játékos válaszát várva elsőként. Az ismétlést választva újból megoldhatjuk az aznap vagy korábban eltévesztett feladatokat.

8 8 A menüpontok között a nyíl billentyűkkel is lehet lépdelni, de egyszerűbb az egérrel a változtatni kívánt helyre kattintani. A gép egy azonosító beírását kéri (ez lehet például név), hogy el tudja majd menteni azokat a kérdéseket, amelyeket rosszul válaszoltunk meg. Ha már létezik ilyen azonosítójú állomány, a gép megkérdezi, hogy felülírja a fájlt (kitörli az előzőeket és csak a mostani tévesztett kérdések maradnak meg) vagy hozzáfűzzön (megmaradnak a korábban mentett, tévesen megválaszolt kérdések is). Továbblépés mindig a Tovább gombra való kattintással vagy az ENTER lenyomásával történhet. Újabb menüablakban választhatunk, hogy a feladatokat összekeverve vagy sorjában akarjuk-e megoldani. Ez utóbbi esetben meghatározhatjuk a kérdéscsoporton belül az induló kérdés sorszámát. Például az egyik csoport 30 kérdése közül a 22. kérdés lesz az első, ha a 22-es számot írjuk be a kis négyzetbe.

9 9 A gép jelzi, ha a csoportban levő összes feladattal végeztünk. Ha a feladatokat sorban kértük és a 30 kérdést tartalmazó csoportot a 25-nél kezdtük, akkor 5 kérdés után már a csoport végéhez érünk. A válaszadás módjai: A kérdés alatt megjelenő válaszok közül kell a helyeset kiválasztani az egérrel rákattintva. Ha nincs választási lehetőség, a villogó kurzor helyére be kell írni a helyes választ (például egy számítási feladatnál a végeredményt). Amennyiben a kérdés megjelenésekor nem látható a kurzor villogása, az egérrel a válaszablak csíkjára kell kattintani. Amíg ENTER-t nem nyomunk, addig javítható a beírt szám (Backspace vagy Delete billentyű). Többjegyű szám beírásakor a gép automatikusan továbblép a következő számjegyre, a teljes szám beírása után kell ENTER-t nyomni (a számjegyek közt a nyíl billentyűkkel lehet navigálni). A beírás folyamatosan történjen, az előjelek és műveleti jelek között szóközt nem szabad beütni. Pl.: -10a 2 bc n. Törtszám beírása a pervonal felhasználásával történik, pl.: -2a/b. Többszörös választás esetén a válaszok sorszámait kell begépelni, szóköz nélkül vagy a válaszokra kattintani. Például: ha az 1., 2. és 3. válasz is helyes, akkor a beírandó szöveg: 123 (közvetlenül egymás után írva a számokat). A válaszbeírást az ENTER lenyomásával fejezhetjük be. Használhatjuk a program saját billentyűzetét is, melyet a Billentyűzet nyomógombbal hívhatunk elő. Hatványkitevők beírására mindenképpen ez a saját, képernyőn megjelenő billentyűzet használata szükséges. Három hibás válasz után alul jobb oldalon megjelenik kék színben a helyes megoldás. (Itt a hatványkitevők normál számokként jelennek meg, például x a négyzeten: x2). 1024x768-as felbontás esetén, ha a képernyőn megjelent billentyűzetet használjuk, a billentyűzet ablaka takarja a helyes választ, ezért szükséges lehet az ablak arrébb mozgatása (egérrel a billentyűzetablak fejlécére kattintva, az egér billentyűjét lenyomva tartva arrébb húzzuk) vagy az elhalványítása (a billentyűzetablak jobb oldalán levő tolóka lefelé húzásával).

10 10 A következő feladatot lehet kérni: Következő nyomógombra kattintva, az ENTER megnyomásával. Segítség nyomógomb: A gombra kattintva megjelenik a program használati útmutatójának szövege és az Osztálynévsor ablak. Osztálynévsor ablak: iskolai használat során a tanulók nevéből, becenevéből, (ha van) a szavazógép sorszámából és a gyerek címéből táblázat készíthető és ez elmenthető. Új névsort készíthetünk a táblázat mezőinek kitöltésével (ne legyen két név közt üres sor), melyet el kell menteni (a program a C:\Tanulas\Raktar\Osztálynévsor könyvtárba menti az állományt). Egy már meglevő névsor természetesen megnyitható, módosítható és elmenthető (akár más néven is, pl. új tanévkor az eddigi 2. c-t 3. c-ként mentve el) Távir. kód: ha csatlakozik a géphez szavazórendszer, az egyes kézi szavazóegységek sorszámát kell a gyerekekhez rendelni. A magyar nyelvtan program helyesírási feladatai esetén a nyomógombon a Segítség felirat helyett a Szabályzat szó jelenik meg. Erre kattintva A magyar helyesírás szabályi kiadványnak a kérésre vonatkozó pontja olvasható.

11 11 Billentyűzet nyomógomb: a képernyőn megjelenik a klaviatúra, hogy interaktív, érintőképernyős tábla mellől is kezelhető legyen a szoftver, ne csupán a számítógépről. Hatványkitevők beírására mindenképpen az a saját, képernyőn megjelenő billentyűzet használata szükséges. A Beállítások gomb nyomására előjött panelban megváltoztathatjuk a program háttérképét. Választani a Common Files\Image könyvtárban levő képek közül lehet. A Ok -ra a beállított kép válik véglegessé. Röpdolgozatot is írathatunk a gyerekekkel. Ehhez a Beállítások, majd a Röpdoli gomb megnyomása után beállíthatjuk, hogy a gép egymás után hány kérdést tegyen fel, és két kérdés megjelenése között hány másodperc teljen el. Ezt az ablakot bezárva ( Ok ) a Kezdés nyomógombbal választhatjuk ki a témakört. Az azonosítóhoz ilyenkor ne írjunk be semmit. A helyes megoldást természetesen ekkor a gép nem közli. Távfelelés: a program fogadja a gyerekek kezében levő szavazógépekből küldött válaszokat,

12 12 mintha azt a billentyűzetről adták volna. Távfelelés lehetséges egyénileg (egy szavazógép) vagy csoportosan (az egész osztály válaszol egyszerre a kérdésekre, külön-külön szavazógéppel). Csoportos távfelelés esetén az Eredmények program értékeli ki a válaszokat táblázatokkal, grafikonokkal. Ezen funkció működéséhez a szavazóegységeket össze kell hangolni a szoftverrel, hogy a szavazógépekből érkező információt a számítógép soros portjáról a szoftver fogadni és helyesen értékelni tudja. Frissítés: a gombra kattintva a program automatikusan frissítést keres az interneten (kapcsolat szükséges), ha talál új verziót, letölti az összecsomagolt fájlt és felkínálja a telepítést. A frissítés után is természetesen ugyanolyan jogosultsággal lehet használni a programokat, mint korábban.

13 13 A kérdésekben megjelenő képek egy része (a képernyő-felbontástól függően) belelóghat a szövegbe. Ilyenkor az egér bal gombjával a kép fejlécére (felső kék csík) kattintva, azt fel nem engedve, a kurzort arrébb húzva, majd a gombot elengedve odébb lehet ezeket helyezni vagy a kép alján látható tolóka elhúzásával a képet átlátszóvá lehet tenni. Keresés: Beépített keresőprogram indul el, melyben a felhasználó a beírt szóra vagy kifejezésre kereshet rá az egyes modulokon belül (pl.: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály). A keresés eredménye a listaablakban jelenik meg, az alábbi formátumban: A keresés eredménye (körmozgás iránya): Elmélet\Mozgásos feladatok.mg 4. kérdés (a válaszban) A keresést befejeztem. Az azonos évfolyam és tantárgy állományaiban való keresés után a gépre telepített többi tantárgy állományaiban is elvégzi a program a keresés és kilistázást. Több keresés eredménye egymás alatt jelenik meg, az ablakból kijelölés után kimásolható. A Keresés gomb jobb oldalán a hangjegyre kattintva kikapcsolhatja a hangot, újra rákattintva padig be. Internet (Link): Azon kérdéseknél, ahol egy külön fájlban a kérdéshez kapcsolódó internet linkek találhatók, a nyomógombra kattintva a böngészőben megnyílik az illető oldal. Ha a kérdéshez kulcsszó is társul, egy Google keresés indul el. Ha nincs ilyen kulcsszó, a Google keresőoldala jelenik meg. Küldés: Az adott kérdés, a válaszok (mindig az első sorban szereplő a helyes) és a linkek (ha vannak) egy szerkesztő lapra kerülnek. Ezt a szöveget lehet módosítani, átalakítani, elmenteni illetve az osztálynévsorban szereplő tanulóknak elküldeni pl. házi feladatnak, hogy otthon ismételjék át a kérdéseket, olvassanak hozzá az internetről. Először azonban az Osztálynévsor gombbal ki kell választani az osztályt, így a címadatokat beolvasni.

14 14 Rendszergazdáknak: A programot abban a felhasználói fiókban érdemes elindítani, amelyikben később a gyerekek használni fogják. A Winchesterre másolás gombbal a teljes könyvtárat a C:\Tanulas-ba átmásolja, majd a Parancsikon gombbal az asztalra parancsikont készít, mely már a C:\Tanulas könyvtárra mutat. Érdemes a Tanulas könyvtárat rendszergazdai jogosítvánnyal minden felhasználói fiók számára megosztottá tenni (XP-ben a fájlok módosíthatóságát is bejelölve, Vistában társtulajdonos jogosultsággal). Minden program Dat könyvtárában a Settings_hu.dat (sima textfile) állomány első bejegyzése határozza meg a mentés könyvtárát, ahova az eredmények mentése is megtörténik. Ezt átállíthatjuk a kliens gépeken a szerverre (pl: \\Szerver\Tanulas\Raktar\Nyelvt12). Ekkor a szerverről futtatva az Eredmények programot, az összes gyerek eredménye megtekinthető, ábrázolható.

15 15 Saját tesztírás programjának használata A Tesztbeir programmal új tesztek készíthetők, meglevők módosíthatók, dolgozat állítható össze (és nyomtatható ki) illetve egy állomány kérdései listázhatók és nyomtathatók. A program telepítés után az asztalon (desktop) levő ikonra kattintással vagy a Start menü Tanulás alpontjából nyíló megfelelő sorra kattintással indul. A használat lépései: Az első lépés kiválasztani és megnyitni egy már létező tesztállományt vagy pedig új állományt készíteni. Már meglevő állomány kiválasztása, amelyikkel dolgozni szeretnénk: Állományválasztás gomb, majd a Saját tesztek könyvtárban a már elkészített kérdésállományok találhatók. Új kérdésállományt is készíthetünk: a Fájlnév mezőbe beírjuk az új állomány nevét és megnyitjuk. A program az új állományt.txt kiterjesztéssel elmenti. Az állomány megnyitása után a program a tesztsor végére áll, készen állva új tesztkérdés hozzáfűzésére az már meglevőkhöz. Lehetőségek: Módosítás: a gombot megnyomva a megnyitott állomány első kérdése kerül a képernyőre, nyomógombokkal beállítjuk a módosítani kívánt kérdést, a korrekció után a Mentés gombbal elmentjük. Dolgozatkészítés: a megnyitott állomány első kérdése jelenik meg és megnyílik egy üres lap, amelyet mi fogunk feltölteni kérdésekkel. A navigáló billentyűkkel (előző, következő stb.) kiválasztjuk a kívánt tesztkérdést, a Dolgozathoz hozzáad gombbal a dolgozatlapra

16 16 másoljuk a kérdést és a válaszokat. A gép a válaszokat összekeveri. Az összeállított dolgozat elmenthető a Dolgozat könyvtárba ( a program.txt kiterjesztést illeszt a név után) illetve kinyomtatható, és a gyerekek hagyományos feladatlapként is megoldathatják. Listázás: a megnyitott állomány tartalma kiíródik egy listaablakba. A tesztkérdések válaszai közül itt mindig az első a helyes, többszörös választás esetén a helyes válaszok sorszáma külön meg van jelölve. Tesztbeírás: Az állomány megnyitása után kezdhetjük a tesztfeladat elkészítését. A tesztkérdés lehet feladatválasztós teszt, amikor 2-5 válasz közül az egy jó választ kell kiválasztani. Lehet továbbá olyan kérdés, amikor nincs választási lehetőség, a jó választ be kell a kérdést megoldó tanulónak gépelni. Tesztíráskor az első esetben legalább 2 választ adunk meg, az utóbbi esetben csak egyet, az elsőt. Ekkor vigyázni kell arra, hogy teljesen egyértelmű legyen az, hogy mit kell a válaszolónak beírni. Pl.: ha a válasz egy negyed, ez beírható ¼ és 0,25 formájában is, de a gép csak pontosan azt a formájú választ fogja elfogadni, amit a jó válasz rovatba a teszt készítésekor beírtunk. A kérdést írhatjuk egy hosszabb sorba (összesen maximum 255 karakter), de tördelhetjük több sorba is. (a kérdés 1. sora, 2. sora, stb.) A kérdés összes sorának összes karaktere együtt lehet maximum 255 db. A jó választ mindig elsőként írjuk be a válaszok közül. A gép a válaszokat majd a kérdezésnél össze fogja keverni, és az itt első helyen beírtat fogja helyes válasznak elfogadni. A megjegyzés magyarázatként a kérdezőprogramban a helyes válasz beírása után jelenik majd meg (pl. egy számításos feladat egyenlete és levezetése). A tesztkérdéshez csatolhatunk képet (jpg formátumban), hangállományt (wav formátumban) és a kérdéshez vagy a magyarázathoz rtf formátumú állományt. Ez utóbbi kettőnek akkor van jelentősége, ha olyan karaktereket (például hatványkitevők, indexszámok) akarunk megjeleníteni, amelyeket nem lehetséges sima tesztfájlban.

17 17 A Tesztbeir programban végzett csatolás csupán jelzi a szoftvernek, hogy milyen sorszámmal jelölt képet kell megjelenítenie a kérdés feltételekor. A csatolandó állományokat a felhasználónak kell bemásolnia a Tanulas\Common_Files\tx könyvtárba. A csatolt állományok neve csak szám lehet!

18 18 Az Eredmények program kezelési útmutatója Az Eredmények programmal a gyerekek eredményei, azok statisztikai adatai tekinthetők meg illetve nyomtathatók ki. A program telepítés után az asztalon (desktop) levő ikonra kattintással vagy a Start menü Tanulás alpontjából nyíló megfelelő sorra kattintással indul. A használat lépései: Először kiválasztjuk azt az oktatóprogramot, amelyben dolgoztak a tanulók és amelyben elért eredményeikre kíváncsiak vagyunk. Innen a Tovább gombbal lépünk tovább. Az ablakban kiválasztjuk azt a dátumú könyvtárat, amely érdekel bennünket (minden nap új könyvtárba kerülnek az eredmények, a könyvtár neve a dátum), és ezt megnyitjuk. Az ablak a jobb alsó sarkában egérrel átméretezhető. Az azonosítója segítségével kiválasztjuk azt a gyereket vagy gyerekeket, aki(k)nek az eredményeire kíváncsiak vagyunk. Maximum 50 azonosító fér a táblázatba. Egy gyermek több sorban is szerepelhet, ha azon a napon több alkalommal oldott meg a programmal feladatokat. Az eredményeket a szoftver összevonja. Innen: Megnyitás gomb vagy Enter. Megjelennek az eredmények a gyerekek azonosítójának abc sorrendjében. A táblázat fejlécére kattintva a sorrend változik. Pl. az Eredmény nevű oszlop tetejére, az Eredmény szóra kattintva a lista az elért %-os eredmény alapján csoportosul. Nyomógombok: Adatválasztás: a táblázatba bekért adatok változtathatók a fentiek szerint. Jó válaszok aránya grafikon: a táblázat eredményadatait grafikonon ábrázolja,

19 19 ugyanabban a sorrendben, ahogy a táblázatban szerepelnek. Az utolsó kék oszlop az összes, táblázatban szereplő tanuló átlagát mutatja. A grafikonra kattintva a kép eltűnik, a táblázat kerül előtérbe. Nyomtatás: az eredményeket küldhetjük nyomtatóra 3 csoportban: a táblázat adatai, az egyes gyerekek által rosszul megoldott kérdések felsorolása és az egyes kérdések (sorszámmal jelölve) tévesztésének gyakorisága. Ha a Jó válaszok aránya grafikon látszik a képernyőn, és a Nyomtatásra kattintunk, a gomb felirata megváltozik (Grafikon nyomtatása), a gombra klikkelve a grafikon kinyomtatható. Rontott kérdések gyakorisága: a kérdések sorszáma mellett szerepel az, hogy hány gyerek válaszolt rá rosszul. Megjelenik a grafikus ábrázolás is, amelyet eltüntethetünk, ha a grafikonra kattintunk. A gyerek rontott kérdései: Amikor a Jó válaszok aránya táblázat látszik, a gombbal meg tudjuk nézni, hogy mely kérdéseket rontotta el az a gyerek, amelyik azonosítóján a táblázatban a kék csík áll (a csíkot egérrel kattintva állítjuk be). A bal mezőben a kérdés sorszáma látszik, a jobb mezőben a kérdés és a válaszok szövege (ez nem minden feladatnál és tantárgynál működik). A gyerek korábbi eredményei: Amikor a Jó válaszok aránya táblázat látszik, a gombbal meg tudjuk nézni, hogy az adott és az előző naptári évben ebből a tantárgyból a gyereknek milyen eredményei voltak.

20 20 TANÍTÓI SEGÉDLET A MAGYAR OKTATÓSZOFTVERHEZ A következőkben a magyar szakos tanító kollégáknak szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy oktatóprogramunkat a tanórákon minél eredményesebben használják Reményeink szerint olyan szoftvert nyújtunk most át önöknek, amely tanítóok és diákok számára egyaránt érdekes, szerethető és használható. A szoftver tartalmazza a helyesírás, helyesejtés, a nyelvhelyesség, a kommunikáció, az anyanyelvismeret, a szövegértés és szövegalkotás tananyagát. Munka közben önök is tapasztalják majd, hogy a szoftver segítésével az ismeretek megszerzésén és alkalmazásán túl a tanulók személyiségének sokoldalú fejlesztésére is számos alkalom adódik. De kezdjük az elején. A telepítés után a szoftver elindítása úgy történik, hogy rákattintunk valamelyik Nyelvt elnevezésű ikonra. A Kezdésre kattintva előjön a Tananyag menüpont, innen választható ki, mit szeretnénk gyakoroltatni a gyerekekkel az órán. A kínálat: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2 és 3-4.: Elmélet Helyesírás A feladatok nehézsége különböző. A tanító be tudja állítani a tanítványai tudásszintjének megfelelőt.

21 21 Természetesen mód van arra is, hogy egy-egy órán különböző jellegű feladatokkal is találkozzanak a gyerekek. Az óra elejére például tervezhetünk egy helyesírási gyakorló blokkot, utána az új anyag feldolgozását a hozzá tartozó elméleti kérdések megválaszolása követheti, majd elemzési feladatok. A szoftver sokféleképpen felhasználható. Lehet vele gyakorolni az órán elhangzottakat. Lehet vele feleltetni a következő órán, hogy lássuk, mennyire sikerült bevésni a tananyagot. A feladatok megoldhatók egyedül is. ( Személyes kompetencia: Önállóságra való képesség.) Választhatunk a feladatok közül az óra végi összefoglalásra vagy dolgozat előkészítésére, sőt, akár dolgozatot írathatunk vele vagy távfeleltetésre is alkalmas..(bővebben lásd a Használati útmutatóban) Ha szükségesnek érezzük, egy-egy kérdés megbeszélése során akár az internetet is segítségül hívhatjuk. Felzárkóztatásra éppúgy alkalmas, mint tehetséggondozásra, sőt akár szaktárgyi verseny egy-egy fordulója is megrendezhető a segítségével. Ha szeretnénk, saját diákjaink felkészültségének, tudásának megfelelő szintű saját kérdéseket készíthetünk, és ezekkel gyakoroltathatjuk az anyagot. (Bővebben lásd Saját teszt írása című program, a Saját tesztek könyvtárban) A helyesírást gyakorló részből szemezgetve biztosan találunk minden órára olyan feladatot, amely elősegítheti a tanulók anyanyelvi kompetenciájának javítását, a helyesírás, a szövegértő képesség fejlesztését, a szókincsfejlesztést. A helyesejtés elsajátítását segíti, hogy a hangszóró jelre kattintva a program kimondja a szót vagy kifejezést, melyet a diáknak le kell írnia (Helyesírás témakör). A tanítói magyarázatot és végső soron ismét csak a gyerekek anyanyelvi fejlesztését segíti, hogy a helyesírási gyakorló részben szükség esetén könnyedén előhívható A magyar helyesírás szabályai közül az odaillő. Az elemzések, kiegészítésre váró és összehasonlítást igénylő feladatok jó alkalmat kínálnak a gyerekek logikai képességeinek fejlesztésére. A diákoknak a feladatok megoldása során

22 22 hasonlóságokat és különbségeket kell találniuk és alkalmazniuk a már megszerezett tudást. Mindez az önálló tanulásra való képességet, a tudásszerző kompetenciát is erősíti. Az elemzések egyebek mellett az elméleti kérdésekkel együtt a kognitív kompetencia, a kreatív gondolkodás, az elemző, logikai képesség, alkotó és kombinatív készség fejlesztését segítik, ugyanakkor a személyes kompetencia fejlesztéséhez is hozzájárulnak. A feladatok során a gondolkodási kompetencia is előtérbe kerül, az információk szelektálásának és rögzítésének képességét fejlesztjük. A gyerekek nagyon szeretik a párbajozva történő feladatmegoldást (a Tanulásformák közül lehet kiválasztani). Ketten küzdenek egymással és a feladatokkal, és győzzön a jobbik. Ez a forma előcsalogatja a bennük szunnyadó küzdőszellemet és győzni akarást. (A szociális kompetencia területén például a siker és a kudarc feldolgozásának módját tanulják meg a tanulók). A nyelvtanórákon megszerezett kompetenciák a kudarc és siker elviselésének képessége, a szóbeli és írásbeli kifejezőkészség, a logikus és problémamegoldó gondolkodás, a fegyelmezett munka, az érdeklődő attitűd persze jól használhatók később az élet minden terültén, az iskolában és az iskolán kívül is.

23 23 A programcsaládban található feladatok tartalomjegyzéke Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály 1. Elmélet osztály - a betűk és a hangok osztály - fogalmazás osztály - írásjelek osztály - kapcsolatteremtés másokkal osztály - mesék osztály - a szó alakja és jelentése osztály - a szó szerkezete osztály - fogalmazás osztály - hangok és betűk osztály - irodalom osztály - kapcsolatteremtés másokkal osztály - mesék osztály - mondattan osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk 2. Helyesírás osztály - j vagy ly osztály - szótagolás osztály - j vagy ly osztály - magánhangzók (oó, öő) osztály - magánhangzók (uú, üű) osztály - magánhangzók (ií) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk - kevert feladatok osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (cc - tsz, gysz, dsz) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (cs - ts, ds, gys) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (tt - dt) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (nny - nj, nyj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (ggy - dj, gyj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (jj - lj, llj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (ty - tj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (mássalhangzó-kiesés) osztály - szótagolás osztály - mássalhangzók 2.18 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban 2.19 Hosszú vagy rövid hangzók 2.20 j vagy ly 2.21 Szótagolás 2.22 Toldalékos szavak helyesírása Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 3-4. osztály 1. Elmélet

24 osztály A főnév és toldalékai osztály - Fogalmazás osztály Névelők és névutók osztály Szófajok a főnév osztály Szófajok a melléknév osztály Szófajok a számnév osztály Szófajok az ige osztály A főnévi igenév osztály A helyesírási alapelvek osztály A névmások osztály Fogalmazás osztály Igeragozás, igemódok osztály Kommunikáció osztály Névszók osztály Szóalkotás 1.16 Kiegészítő anyag 1.17 Kiegészítő anyag A szöveg 2. Helyesírás 2.1 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban - könnyebb 2.2 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban - nehezebb 2.3 Hosszú vagy rövid hangzók - könnyebb 2.4 Hosszú vagy rövid hangzók - nehezebb 2.5 j vagy ly - alap 2.6 j vagy ly - könnyebb 2.7 j vagy ly - közepes 2.8 j vagy ly - nehéz 2.9 Másképp ejtjük, másképp írjuk 2.10 Részleges hasonulás 2.11 Szótagolás - alap 2.12 Szótagolás - könnyebb 2.13 Szótagolás - nehezebb 2.14 Toldalékos szavak helyesírása - könnyebb 2.15 Toldalékos szavak helyesírása - nehezebb 24

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális matematikai feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális magyar nyelvi és kommunikációs feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális fizikai feladatgyűjtemény 7-8. osztály Tatabánya, 2012. február 10. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális matematikai feladatgyűjtemény 1-4. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

Tanítói útmutató, módszertan

Tanítói útmutató, módszertan Tanítói útmutató, módszertan Dr. Hibbey oktatószoftverek Digitális nyelvi, irodalmi és kommunikációs feladatgyűjtemény 1-4. osztály Tatabánya, 2011. A Dr. Hibbey számítógépes oktatóprogramok kimondottan

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak.

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak. JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM Használati utasítás A program segítségével korlátlan számú hagyományos B kategóriás tesztlap nyomtatható, valamint 2345 kérdésből tetszőleges összeállítású tematikus

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Tanári útmutató, módszertan

Tanári útmutató, módszertan Tanári útmutató, módszertan Dr. Hibbey oktatószoftverek Digitális magyar nyelvi és kommunikációs feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 20. A Dr. Hibbey számítógépes oktatóprogramok kimondottan az általános

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE Helyi önkormányzatok és Többcélú Kistérségi Társulások normatív hozzájárulásainak és normatív, kötött felhasználású támogatásainak igénylési rendszere 2008. évre FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÖNKORMÁNYZATOK ÉS

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info egy orvosok számára kifejlesztett információs rendszer, amely a betegellátás során felmerülő szakmai kérdések

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Futárjegyzék készítő program leírása

Futárjegyzék készítő program leírása Futárjegyzék készítő program leírása Ha számítógépén korlátozva vannak a felhasználói jogok, akkor kérje az önök informatikusa segítségét! A www.police.hu/futar weblapról letöltött install_1.2.4.zip fájlt

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul Gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Bevezetés... 2 2. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 8 2.3. Raktárközi mozgás

Részletesebben

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül www.helpynet.com Kérdésed van? Írj nekünk! info@helpynet.com Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül Apple ID ahhoz szükséges, hogy bármilyen Apple készülékre appokat tudjunk letölteni, ez tulajdonképpen

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása A program az egészségügyi árinformáció OSAP 1477 statisztikai adatszolgáltatás

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR RÉSZÉRE

MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR RÉSZÉRE Helyi önkormányzatok és Többcélú Kistérségi Társulások normatív hozzájárulásainak és normatív, kötött felhasználású támogatásainak igénylési rendszere 2008. évre FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére PENCART ZRT. Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére Használati útmutató Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 1. A számlázó program telepítése, regisztrálása, rendszerkövetelmények... 3 2. Funkciók

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Mrend X Extra 3.0 b. - menetrendszerkesztő program leírása -

Mrend X Extra 3.0 b. - menetrendszerkesztő program leírása - 01 Mrend X Extra 3.0 b - menetrendszerkesztő program leírása - A programmal mobiltelefonra, Java 2ME nyelven írt alkalmazásokat futtató készülékre szerkeszthető menetrend. http://mobilmenetrend.hu R-dei

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató 1. A program telepítése. Futtatási környezet: PIV számítógép, min. 256Mbyte RAM, min. 20mByte szabad terület, Windows-XP operációs rendszer. A telepítıprogram

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014 2020 2015. szeptember Készült a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyarország

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 48/2013. (XII.12.) számú rendelete lehetővé

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

ENTERsys Integrált Információs Rendszer

ENTERsys Integrált Információs Rendszer 1 Házipénztár program Windows verzió Felhasználói leírás A program főbb jellemzői: Több cég pénztárának kezelése egy programon belül Egymást követő évek párhuzamos kezelése Automatikus átkönyvelés (feladás)

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben