Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz"

Átírás

1 Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális magyar nyelvi, irodalomi és kommunikációs feladatgyűjtemény 1-4. osztály Tatabánya, július 30.

2 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi programok kezelési útmutatója Saját tesztírás programjának kezelési útmutatója Az Eredmények program kezelési útmutatója Tanítói segédlet magyar nyelvtan Feladatok tartalomjegyzéke 1-2. osztály Feladatok tartalomjegyzéke 3-4. osztály 3. oldal 4. oldal 5. oldal 7. oldal 15. oldal 18. oldal 20. oldal 23. oldal 23. oldal

3 3 Bevezetés A Dr. Hibbey számítógépes oktatóprogramok kimondottan az általános iskolai tananyag tanítását és gyakoroltatását tűzték ki célul. A szorosan vett tananyag gyakoroltatásán túl esetenként az ismereteket bővíti, szakköri feladatmegoldásokra vagy versenyekre való felkészítésre is alkalmas. A tanító az iskolai osztály tudásszintjének megfelelően tudja kiválasztani a kérdéseket, feladatokat. A faladatok egy része jól használható diszgráfiás, diszkalkuliás és diszlexiás gyerekek tanítása során. Mindegyik szoftver egyaránt alkalmas arra, hogy a diákok otthon használják (otthoni, egyéni verzió), ill. arra, hogy a tanító munkáját segítsék az iskolai oktatás során.

4 4 Futtatási környezet Operációs rendszer: Az oktatóprogramok Windows operációs rendszeren működnek, Windows XP vagy ezt követő verziókon. Minimális konfiguráció: legalább 1024x768 felbontású képernyő, de az optimális 1280 pixel szélességű vagy nagyobb. Hangkártya, egér szükséges asztali gép használata mellett. Kifejezetten nem javasolt felbontások: 1280x600 és 1440x900. Digitális tábla használata esetén külön billentyűzet nem szükséges, gombnyomásra (Billentyűzet nyomógomb) a beépített billentyűzet megjelenik az érintőképernyőn, az adatok bevihetők. Telepítés: A telepítőprogramot abban a felhasználói fiókban érdemes elindítani és az asztalon ikont készíteni, amelyikben később a gyerekek használni fogják. A CD számítógépbe helyezésére automatikusan elinduló Telepítés.exe állomány a C:\Tanulas könyvtárba való másolás lehetőségét kínálja fel.

5 5 Telepítés A CD lemez számítógépbe helyezése után az Autorun..inf állományban rögzített Telepítés.exe telepítőprogram indul el. A Telepítő a program számítógépre való kibontását kínálja fel, a C:\Tanulas könyvtárba. A könyvtár tetszőlegesen módosítható. A CD lemezen kibontott állapotban is megtalálható a program, így a CD-ről telepítés nélkül is futtatható. A futtatható állomány elérése CD-n pl.: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály\kezdes.exe. Telepítés előtt ismertető figyelmeztet arra, hogy telepítést megelőzően egy esetleges korábbi verziót az Uninstall programmal el kell távolítani. Telepítendő komponensek: Telepítés során a telepítésre kiválasztható komponensek: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály könyvtár és indítási ikon Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 3-4. osztály könyvtár és indítási ikon Saját tesztek könyvtár és indítási ikon Eredmények könyvtár és indítási ikon Telepítés során kötelezően telepítendő komponensek: Common_Files könyvtár Felhasználói kézikönyv magyar 1-4. Tanítói útmutató, módszertan - magyar 1-4. osztályok számára Minden program Dat könyvtárában a Settings_hu.dat (sima textfile) állomány első bejegyzése

6 6 határozza meg a mentés könyvtárát, ahova az eredmények mentése is megtörténik. Ezt átállíthatjuk a kliens gépeken a szerverre (pl: \\Szerver\Tanulas\Raktar\Nyelvt12). Ekkor a szerverről futtatva az Eredmények programot, az összes gyerek eredménye megtekinthető, ábrázolható.

7 7 A tantárgyi programok kezelési útmutatója A kérdések kiválasztása a Kezdés gomb lenyomásával indul (ENTER nyomására is). A megjelenő ablakból választhatjuk ki a gyakoroltatni kívánt témakört. A feladatok évfolyamonként vannak csoportosítva, minden évfolyamon a hasonló típusú feladatok alkönyvtárakba csoportosítva. A témakör kiválasztása után megjelenő ablakból választhatjuk ki a kérdezési formát. A feladatokat megoldhatjuk ugyanis párbajozva is, felváltva hol az egyik, hol a másik játékos válaszát várva elsőként. Az ismétlést választva újból megoldhatjuk az aznap vagy korábban eltévesztett feladatokat.

8 8 A menüpontok között a nyíl billentyűkkel is lehet lépdelni, de egyszerűbb az egérrel a változtatni kívánt helyre kattintani. A gép egy azonosító beírását kéri (ez lehet például név), hogy el tudja majd menteni azokat a kérdéseket, amelyeket rosszul válaszoltunk meg. Ha már létezik ilyen azonosítójú állomány, a gép megkérdezi, hogy felülírja a fájlt (kitörli az előzőeket és csak a mostani tévesztett kérdések maradnak meg) vagy hozzáfűzzön (megmaradnak a korábban mentett, tévesen megválaszolt kérdések is). Továbblépés mindig a Tovább gombra való kattintással vagy az ENTER lenyomásával történhet. Újabb menüablakban választhatunk, hogy a feladatokat összekeverve vagy sorjában akarjuk-e megoldani. Ez utóbbi esetben meghatározhatjuk a kérdéscsoporton belül az induló kérdés sorszámát. Például az egyik csoport 30 kérdése közül a 22. kérdés lesz az első, ha a 22-es számot írjuk be a kis négyzetbe.

9 9 A gép jelzi, ha a csoportban levő összes feladattal végeztünk. Ha a feladatokat sorban kértük és a 30 kérdést tartalmazó csoportot a 25-nél kezdtük, akkor 5 kérdés után már a csoport végéhez érünk. A válaszadás módjai: A kérdés alatt megjelenő válaszok közül kell a helyeset kiválasztani az egérrel rákattintva. Ha nincs választási lehetőség, a villogó kurzor helyére be kell írni a helyes választ (például egy számítási feladatnál a végeredményt). Amennyiben a kérdés megjelenésekor nem látható a kurzor villogása, az egérrel a válaszablak csíkjára kell kattintani. Amíg ENTER-t nem nyomunk, addig javítható a beírt szám (Backspace vagy Delete billentyű). Többjegyű szám beírásakor a gép automatikusan továbblép a következő számjegyre, a teljes szám beírása után kell ENTER-t nyomni (a számjegyek közt a nyíl billentyűkkel lehet navigálni). A beírás folyamatosan történjen, az előjelek és műveleti jelek között szóközt nem szabad beütni. Pl.: -10a 2 bc n. Törtszám beírása a pervonal felhasználásával történik, pl.: -2a/b. Többszörös választás esetén a válaszok sorszámait kell begépelni, szóköz nélkül vagy a válaszokra kattintani. Például: ha az 1., 2. és 3. válasz is helyes, akkor a beírandó szöveg: 123 (közvetlenül egymás után írva a számokat). A válaszbeírást az ENTER lenyomásával fejezhetjük be. Használhatjuk a program saját billentyűzetét is, melyet a Billentyűzet nyomógombbal hívhatunk elő. Hatványkitevők beírására mindenképpen ez a saját, képernyőn megjelenő billentyűzet használata szükséges. Három hibás válasz után alul jobb oldalon megjelenik kék színben a helyes megoldás. (Itt a hatványkitevők normál számokként jelennek meg, például x a négyzeten: x2). 1024x768-as felbontás esetén, ha a képernyőn megjelent billentyűzetet használjuk, a billentyűzet ablaka takarja a helyes választ, ezért szükséges lehet az ablak arrébb mozgatása (egérrel a billentyűzetablak fejlécére kattintva, az egér billentyűjét lenyomva tartva arrébb húzzuk) vagy az elhalványítása (a billentyűzetablak jobb oldalán levő tolóka lefelé húzásával).

10 10 A következő feladatot lehet kérni: Következő nyomógombra kattintva, az ENTER megnyomásával. Segítség nyomógomb: A gombra kattintva megjelenik a program használati útmutatójának szövege és az Osztálynévsor ablak. Osztálynévsor ablak: iskolai használat során a tanulók nevéből, becenevéből, (ha van) a szavazógép sorszámából és a gyerek címéből táblázat készíthető és ez elmenthető. Új névsort készíthetünk a táblázat mezőinek kitöltésével (ne legyen két név közt üres sor), melyet el kell menteni (a program a C:\Tanulas\Raktar\Osztálynévsor könyvtárba menti az állományt). Egy már meglevő névsor természetesen megnyitható, módosítható és elmenthető (akár más néven is, pl. új tanévkor az eddigi 2. c-t 3. c-ként mentve el) Távir. kód: ha csatlakozik a géphez szavazórendszer, az egyes kézi szavazóegységek sorszámát kell a gyerekekhez rendelni. A magyar nyelvtan program helyesírási feladatai esetén a nyomógombon a Segítség felirat helyett a Szabályzat szó jelenik meg. Erre kattintva A magyar helyesírás szabályi kiadványnak a kérésre vonatkozó pontja olvasható.

11 11 Billentyűzet nyomógomb: a képernyőn megjelenik a klaviatúra, hogy interaktív, érintőképernyős tábla mellől is kezelhető legyen a szoftver, ne csupán a számítógépről. Hatványkitevők beírására mindenképpen az a saját, képernyőn megjelenő billentyűzet használata szükséges. A Beállítások gomb nyomására előjött panelban megváltoztathatjuk a program háttérképét. Választani a Common Files\Image könyvtárban levő képek közül lehet. A Ok -ra a beállított kép válik véglegessé. Röpdolgozatot is írathatunk a gyerekekkel. Ehhez a Beállítások, majd a Röpdoli gomb megnyomása után beállíthatjuk, hogy a gép egymás után hány kérdést tegyen fel, és két kérdés megjelenése között hány másodperc teljen el. Ezt az ablakot bezárva ( Ok ) a Kezdés nyomógombbal választhatjuk ki a témakört. Az azonosítóhoz ilyenkor ne írjunk be semmit. A helyes megoldást természetesen ekkor a gép nem közli. Távfelelés: a program fogadja a gyerekek kezében levő szavazógépekből küldött válaszokat,

12 12 mintha azt a billentyűzetről adták volna. Távfelelés lehetséges egyénileg (egy szavazógép) vagy csoportosan (az egész osztály válaszol egyszerre a kérdésekre, külön-külön szavazógéppel). Csoportos távfelelés esetén az Eredmények program értékeli ki a válaszokat táblázatokkal, grafikonokkal. Ezen funkció működéséhez a szavazóegységeket össze kell hangolni a szoftverrel, hogy a szavazógépekből érkező információt a számítógép soros portjáról a szoftver fogadni és helyesen értékelni tudja. Frissítés: a gombra kattintva a program automatikusan frissítést keres az interneten (kapcsolat szükséges), ha talál új verziót, letölti az összecsomagolt fájlt és felkínálja a telepítést. A frissítés után is természetesen ugyanolyan jogosultsággal lehet használni a programokat, mint korábban.

13 13 A kérdésekben megjelenő képek egy része (a képernyő-felbontástól függően) belelóghat a szövegbe. Ilyenkor az egér bal gombjával a kép fejlécére (felső kék csík) kattintva, azt fel nem engedve, a kurzort arrébb húzva, majd a gombot elengedve odébb lehet ezeket helyezni vagy a kép alján látható tolóka elhúzásával a képet átlátszóvá lehet tenni. Keresés: Beépített keresőprogram indul el, melyben a felhasználó a beírt szóra vagy kifejezésre kereshet rá az egyes modulokon belül (pl.: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály). A keresés eredménye a listaablakban jelenik meg, az alábbi formátumban: A keresés eredménye (körmozgás iránya): Elmélet\Mozgásos feladatok.mg 4. kérdés (a válaszban) A keresést befejeztem. Az azonos évfolyam és tantárgy állományaiban való keresés után a gépre telepített többi tantárgy állományaiban is elvégzi a program a keresés és kilistázást. Több keresés eredménye egymás alatt jelenik meg, az ablakból kijelölés után kimásolható. A Keresés gomb jobb oldalán a hangjegyre kattintva kikapcsolhatja a hangot, újra rákattintva padig be. Internet (Link): Azon kérdéseknél, ahol egy külön fájlban a kérdéshez kapcsolódó internet linkek találhatók, a nyomógombra kattintva a böngészőben megnyílik az illető oldal. Ha a kérdéshez kulcsszó is társul, egy Google keresés indul el. Ha nincs ilyen kulcsszó, a Google keresőoldala jelenik meg. Küldés: Az adott kérdés, a válaszok (mindig az első sorban szereplő a helyes) és a linkek (ha vannak) egy szerkesztő lapra kerülnek. Ezt a szöveget lehet módosítani, átalakítani, elmenteni illetve az osztálynévsorban szereplő tanulóknak elküldeni pl. házi feladatnak, hogy otthon ismételjék át a kérdéseket, olvassanak hozzá az internetről. Először azonban az Osztálynévsor gombbal ki kell választani az osztályt, így a címadatokat beolvasni.

14 14 Rendszergazdáknak: A programot abban a felhasználói fiókban érdemes elindítani, amelyikben később a gyerekek használni fogják. A Winchesterre másolás gombbal a teljes könyvtárat a C:\Tanulas-ba átmásolja, majd a Parancsikon gombbal az asztalra parancsikont készít, mely már a C:\Tanulas könyvtárra mutat. Érdemes a Tanulas könyvtárat rendszergazdai jogosítvánnyal minden felhasználói fiók számára megosztottá tenni (XP-ben a fájlok módosíthatóságát is bejelölve, Vistában társtulajdonos jogosultsággal). Minden program Dat könyvtárában a Settings_hu.dat (sima textfile) állomány első bejegyzése határozza meg a mentés könyvtárát, ahova az eredmények mentése is megtörténik. Ezt átállíthatjuk a kliens gépeken a szerverre (pl: \\Szerver\Tanulas\Raktar\Nyelvt12). Ekkor a szerverről futtatva az Eredmények programot, az összes gyerek eredménye megtekinthető, ábrázolható.

15 15 Saját tesztírás programjának használata A Tesztbeir programmal új tesztek készíthetők, meglevők módosíthatók, dolgozat állítható össze (és nyomtatható ki) illetve egy állomány kérdései listázhatók és nyomtathatók. A program telepítés után az asztalon (desktop) levő ikonra kattintással vagy a Start menü Tanulás alpontjából nyíló megfelelő sorra kattintással indul. A használat lépései: Az első lépés kiválasztani és megnyitni egy már létező tesztállományt vagy pedig új állományt készíteni. Már meglevő állomány kiválasztása, amelyikkel dolgozni szeretnénk: Állományválasztás gomb, majd a Saját tesztek könyvtárban a már elkészített kérdésállományok találhatók. Új kérdésállományt is készíthetünk: a Fájlnév mezőbe beírjuk az új állomány nevét és megnyitjuk. A program az új állományt.txt kiterjesztéssel elmenti. Az állomány megnyitása után a program a tesztsor végére áll, készen állva új tesztkérdés hozzáfűzésére az már meglevőkhöz. Lehetőségek: Módosítás: a gombot megnyomva a megnyitott állomány első kérdése kerül a képernyőre, nyomógombokkal beállítjuk a módosítani kívánt kérdést, a korrekció után a Mentés gombbal elmentjük. Dolgozatkészítés: a megnyitott állomány első kérdése jelenik meg és megnyílik egy üres lap, amelyet mi fogunk feltölteni kérdésekkel. A navigáló billentyűkkel (előző, következő stb.) kiválasztjuk a kívánt tesztkérdést, a Dolgozathoz hozzáad gombbal a dolgozatlapra

16 16 másoljuk a kérdést és a válaszokat. A gép a válaszokat összekeveri. Az összeállított dolgozat elmenthető a Dolgozat könyvtárba ( a program.txt kiterjesztést illeszt a név után) illetve kinyomtatható, és a gyerekek hagyományos feladatlapként is megoldathatják. Listázás: a megnyitott állomány tartalma kiíródik egy listaablakba. A tesztkérdések válaszai közül itt mindig az első a helyes, többszörös választás esetén a helyes válaszok sorszáma külön meg van jelölve. Tesztbeírás: Az állomány megnyitása után kezdhetjük a tesztfeladat elkészítését. A tesztkérdés lehet feladatválasztós teszt, amikor 2-5 válasz közül az egy jó választ kell kiválasztani. Lehet továbbá olyan kérdés, amikor nincs választási lehetőség, a jó választ be kell a kérdést megoldó tanulónak gépelni. Tesztíráskor az első esetben legalább 2 választ adunk meg, az utóbbi esetben csak egyet, az elsőt. Ekkor vigyázni kell arra, hogy teljesen egyértelmű legyen az, hogy mit kell a válaszolónak beírni. Pl.: ha a válasz egy negyed, ez beírható ¼ és 0,25 formájában is, de a gép csak pontosan azt a formájú választ fogja elfogadni, amit a jó válasz rovatba a teszt készítésekor beírtunk. A kérdést írhatjuk egy hosszabb sorba (összesen maximum 255 karakter), de tördelhetjük több sorba is. (a kérdés 1. sora, 2. sora, stb.) A kérdés összes sorának összes karaktere együtt lehet maximum 255 db. A jó választ mindig elsőként írjuk be a válaszok közül. A gép a válaszokat majd a kérdezésnél össze fogja keverni, és az itt első helyen beírtat fogja helyes válasznak elfogadni. A megjegyzés magyarázatként a kérdezőprogramban a helyes válasz beírása után jelenik majd meg (pl. egy számításos feladat egyenlete és levezetése). A tesztkérdéshez csatolhatunk képet (jpg formátumban), hangállományt (wav formátumban) és a kérdéshez vagy a magyarázathoz rtf formátumú állományt. Ez utóbbi kettőnek akkor van jelentősége, ha olyan karaktereket (például hatványkitevők, indexszámok) akarunk megjeleníteni, amelyeket nem lehetséges sima tesztfájlban.

17 17 A Tesztbeir programban végzett csatolás csupán jelzi a szoftvernek, hogy milyen sorszámmal jelölt képet kell megjelenítenie a kérdés feltételekor. A csatolandó állományokat a felhasználónak kell bemásolnia a Tanulas\Common_Files\tx könyvtárba. A csatolt állományok neve csak szám lehet!

18 18 Az Eredmények program kezelési útmutatója Az Eredmények programmal a gyerekek eredményei, azok statisztikai adatai tekinthetők meg illetve nyomtathatók ki. A program telepítés után az asztalon (desktop) levő ikonra kattintással vagy a Start menü Tanulás alpontjából nyíló megfelelő sorra kattintással indul. A használat lépései: Először kiválasztjuk azt az oktatóprogramot, amelyben dolgoztak a tanulók és amelyben elért eredményeikre kíváncsiak vagyunk. Innen a Tovább gombbal lépünk tovább. Az ablakban kiválasztjuk azt a dátumú könyvtárat, amely érdekel bennünket (minden nap új könyvtárba kerülnek az eredmények, a könyvtár neve a dátum), és ezt megnyitjuk. Az ablak a jobb alsó sarkában egérrel átméretezhető. Az azonosítója segítségével kiválasztjuk azt a gyereket vagy gyerekeket, aki(k)nek az eredményeire kíváncsiak vagyunk. Maximum 50 azonosító fér a táblázatba. Egy gyermek több sorban is szerepelhet, ha azon a napon több alkalommal oldott meg a programmal feladatokat. Az eredményeket a szoftver összevonja. Innen: Megnyitás gomb vagy Enter. Megjelennek az eredmények a gyerekek azonosítójának abc sorrendjében. A táblázat fejlécére kattintva a sorrend változik. Pl. az Eredmény nevű oszlop tetejére, az Eredmény szóra kattintva a lista az elért %-os eredmény alapján csoportosul. Nyomógombok: Adatválasztás: a táblázatba bekért adatok változtathatók a fentiek szerint. Jó válaszok aránya grafikon: a táblázat eredményadatait grafikonon ábrázolja,

19 19 ugyanabban a sorrendben, ahogy a táblázatban szerepelnek. Az utolsó kék oszlop az összes, táblázatban szereplő tanuló átlagát mutatja. A grafikonra kattintva a kép eltűnik, a táblázat kerül előtérbe. Nyomtatás: az eredményeket küldhetjük nyomtatóra 3 csoportban: a táblázat adatai, az egyes gyerekek által rosszul megoldott kérdések felsorolása és az egyes kérdések (sorszámmal jelölve) tévesztésének gyakorisága. Ha a Jó válaszok aránya grafikon látszik a képernyőn, és a Nyomtatásra kattintunk, a gomb felirata megváltozik (Grafikon nyomtatása), a gombra klikkelve a grafikon kinyomtatható. Rontott kérdések gyakorisága: a kérdések sorszáma mellett szerepel az, hogy hány gyerek válaszolt rá rosszul. Megjelenik a grafikus ábrázolás is, amelyet eltüntethetünk, ha a grafikonra kattintunk. A gyerek rontott kérdései: Amikor a Jó válaszok aránya táblázat látszik, a gombbal meg tudjuk nézni, hogy mely kérdéseket rontotta el az a gyerek, amelyik azonosítóján a táblázatban a kék csík áll (a csíkot egérrel kattintva állítjuk be). A bal mezőben a kérdés sorszáma látszik, a jobb mezőben a kérdés és a válaszok szövege (ez nem minden feladatnál és tantárgynál működik). A gyerek korábbi eredményei: Amikor a Jó válaszok aránya táblázat látszik, a gombbal meg tudjuk nézni, hogy az adott és az előző naptári évben ebből a tantárgyból a gyereknek milyen eredményei voltak.

20 20 TANÍTÓI SEGÉDLET A MAGYAR OKTATÓSZOFTVERHEZ A következőkben a magyar szakos tanító kollégáknak szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy oktatóprogramunkat a tanórákon minél eredményesebben használják Reményeink szerint olyan szoftvert nyújtunk most át önöknek, amely tanítóok és diákok számára egyaránt érdekes, szerethető és használható. A szoftver tartalmazza a helyesírás, helyesejtés, a nyelvhelyesség, a kommunikáció, az anyanyelvismeret, a szövegértés és szövegalkotás tananyagát. Munka közben önök is tapasztalják majd, hogy a szoftver segítésével az ismeretek megszerzésén és alkalmazásán túl a tanulók személyiségének sokoldalú fejlesztésére is számos alkalom adódik. De kezdjük az elején. A telepítés után a szoftver elindítása úgy történik, hogy rákattintunk valamelyik Nyelvt elnevezésű ikonra. A Kezdésre kattintva előjön a Tananyag menüpont, innen választható ki, mit szeretnénk gyakoroltatni a gyerekekkel az órán. A kínálat: Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2 és 3-4.: Elmélet Helyesírás A feladatok nehézsége különböző. A tanító be tudja állítani a tanítványai tudásszintjének megfelelőt.

21 21 Természetesen mód van arra is, hogy egy-egy órán különböző jellegű feladatokkal is találkozzanak a gyerekek. Az óra elejére például tervezhetünk egy helyesírási gyakorló blokkot, utána az új anyag feldolgozását a hozzá tartozó elméleti kérdések megválaszolása követheti, majd elemzési feladatok. A szoftver sokféleképpen felhasználható. Lehet vele gyakorolni az órán elhangzottakat. Lehet vele feleltetni a következő órán, hogy lássuk, mennyire sikerült bevésni a tananyagot. A feladatok megoldhatók egyedül is. ( Személyes kompetencia: Önállóságra való képesség.) Választhatunk a feladatok közül az óra végi összefoglalásra vagy dolgozat előkészítésére, sőt, akár dolgozatot írathatunk vele vagy távfeleltetésre is alkalmas..(bővebben lásd a Használati útmutatóban) Ha szükségesnek érezzük, egy-egy kérdés megbeszélése során akár az internetet is segítségül hívhatjuk. Felzárkóztatásra éppúgy alkalmas, mint tehetséggondozásra, sőt akár szaktárgyi verseny egy-egy fordulója is megrendezhető a segítségével. Ha szeretnénk, saját diákjaink felkészültségének, tudásának megfelelő szintű saját kérdéseket készíthetünk, és ezekkel gyakoroltathatjuk az anyagot. (Bővebben lásd Saját teszt írása című program, a Saját tesztek könyvtárban) A helyesírást gyakorló részből szemezgetve biztosan találunk minden órára olyan feladatot, amely elősegítheti a tanulók anyanyelvi kompetenciájának javítását, a helyesírás, a szövegértő képesség fejlesztését, a szókincsfejlesztést. A helyesejtés elsajátítását segíti, hogy a hangszóró jelre kattintva a program kimondja a szót vagy kifejezést, melyet a diáknak le kell írnia (Helyesírás témakör). A tanítói magyarázatot és végső soron ismét csak a gyerekek anyanyelvi fejlesztését segíti, hogy a helyesírási gyakorló részben szükség esetén könnyedén előhívható A magyar helyesírás szabályai közül az odaillő. Az elemzések, kiegészítésre váró és összehasonlítást igénylő feladatok jó alkalmat kínálnak a gyerekek logikai képességeinek fejlesztésére. A diákoknak a feladatok megoldása során

22 22 hasonlóságokat és különbségeket kell találniuk és alkalmazniuk a már megszerezett tudást. Mindez az önálló tanulásra való képességet, a tudásszerző kompetenciát is erősíti. Az elemzések egyebek mellett az elméleti kérdésekkel együtt a kognitív kompetencia, a kreatív gondolkodás, az elemző, logikai képesség, alkotó és kombinatív készség fejlesztését segítik, ugyanakkor a személyes kompetencia fejlesztéséhez is hozzájárulnak. A feladatok során a gondolkodási kompetencia is előtérbe kerül, az információk szelektálásának és rögzítésének képességét fejlesztjük. A gyerekek nagyon szeretik a párbajozva történő feladatmegoldást (a Tanulásformák közül lehet kiválasztani). Ketten küzdenek egymással és a feladatokkal, és győzzön a jobbik. Ez a forma előcsalogatja a bennük szunnyadó küzdőszellemet és győzni akarást. (A szociális kompetencia területén például a siker és a kudarc feldolgozásának módját tanulják meg a tanulók). A nyelvtanórákon megszerezett kompetenciák a kudarc és siker elviselésének képessége, a szóbeli és írásbeli kifejezőkészség, a logikus és problémamegoldó gondolkodás, a fegyelmezett munka, az érdeklődő attitűd persze jól használhatók később az élet minden terültén, az iskolában és az iskolán kívül is.

23 23 A programcsaládban található feladatok tartalomjegyzéke Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 1-2. osztály 1. Elmélet osztály - a betűk és a hangok osztály - fogalmazás osztály - írásjelek osztály - kapcsolatteremtés másokkal osztály - mesék osztály - a szó alakja és jelentése osztály - a szó szerkezete osztály - fogalmazás osztály - hangok és betűk osztály - irodalom osztály - kapcsolatteremtés másokkal osztály - mesék osztály - mondattan osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk 2. Helyesírás osztály - j vagy ly osztály - szótagolás osztály - j vagy ly osztály - magánhangzók (oó, öő) osztály - magánhangzók (uú, üű) osztály - magánhangzók (ií) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk - kevert feladatok osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (cc - tsz, gysz, dsz) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (cs - ts, ds, gys) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (tt - dt) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (nny - nj, nyj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (ggy - dj, gyj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (jj - lj, llj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (ty - tj) osztály - másképp ejtjük, másképp írjuk (mássalhangzó-kiesés) osztály - szótagolás osztály - mássalhangzók 2.18 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban 2.19 Hosszú vagy rövid hangzók 2.20 j vagy ly 2.21 Szótagolás 2.22 Toldalékos szavak helyesírása Magyar nyelv, irodalom és kommunikáció 3-4. osztály 1. Elmélet

24 osztály A főnév és toldalékai osztály - Fogalmazás osztály Névelők és névutók osztály Szófajok a főnév osztály Szófajok a melléknév osztály Szófajok a számnév osztály Szófajok az ige osztály A főnévi igenév osztály A helyesírási alapelvek osztály A névmások osztály Fogalmazás osztály Igeragozás, igemódok osztály Kommunikáció osztály Névszók osztály Szóalkotás 1.16 Kiegészítő anyag 1.17 Kiegészítő anyag A szöveg 2. Helyesírás 2.1 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban - könnyebb 2.2 Hasonló kiejtésű szavak mondatokban - nehezebb 2.3 Hosszú vagy rövid hangzók - könnyebb 2.4 Hosszú vagy rövid hangzók - nehezebb 2.5 j vagy ly - alap 2.6 j vagy ly - könnyebb 2.7 j vagy ly - közepes 2.8 j vagy ly - nehéz 2.9 Másképp ejtjük, másképp írjuk 2.10 Részleges hasonulás 2.11 Szótagolás - alap 2.12 Szótagolás - könnyebb 2.13 Szótagolás - nehezebb 2.14 Toldalékos szavak helyesírása - könnyebb 2.15 Toldalékos szavak helyesírása - nehezebb 24

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása... Tartalom Tartalom...3 A számítógép felépítése...5 Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...8 Az egér működése és használata... 11 A billentyűzet felosztása...

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Silver Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

ÉLELMEZÉSI ÉS RAKTÁRGAZDÁLKODÁSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS P E N T A - N O V A K F T. G Y Ő R 2012.

ÉLELMEZÉSI ÉS RAKTÁRGAZDÁLKODÁSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS P E N T A - N O V A K F T. G Y Ő R 2012. ÉLELMEZÉSI ÉS RAKTÁRGAZDÁLKODÁSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS P E N T A - N O V A K F T. G Y Ő R 2012. - 2 - SZOFTVER FELHASZNÁLÁSI SZERZŐDÉS EZ EGY SPECIÁLIS SZERZŐDÉS ÖN, MINT FELHASZNÁLÓ (AKÁR MAGÁNSZEMÉLY,

Részletesebben

Aromo tanfolyam I. Kezdeti adatfeltöltés

Aromo tanfolyam I. Kezdeti adatfeltöltés Aromo tanfolyam I. Kezdeti adatfeltöltés Az Aromo készítői üdvözlik Önt, mint az Aromo Iskola-adminisztrációs Szoftver leendő felhasználóját. Reméljük, hogy az Aromo hosszú évekig hasznos társa lesz Önnek

Részletesebben

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

MUNKAANYAG. Németh László. Prezentációkészítés. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés

MUNKAANYAG. Németh László. Prezentációkészítés. A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés Németh László Prezentációkészítés A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

MENZAPROGRAM (PZS-MENZA) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Verzió: 2014/12

MENZAPROGRAM (PZS-MENZA) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Verzió: 2014/12 MENZAPROGRAM (PZS-MENZA) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Verzió: 2014/12 Tartalomjegyzék Üdvözlöm!... 4 A Rendszer működése részletesen.... 6 A rendszer funkcióinak a leírása.... 8 Karbantartás... 8 Indexelés...

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapjai

Szövegszerkesztés alapjai Németh László Szövegszerkesztés alapjai A követelménymodul megnevezése: Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés A követelménymodul száma: 1142-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ AZ INTERNET KIALAKULÁSA AZ INTERNET-EXPLORER HASZNÁLATA KERESÉS AZ INTERNETEN 2-3 TANULÁSI EGYSÉG POWERPOINT XP A PROGRAM ABLAKÁNAK ÁTTEKINTÉSE BEMUTATÓ LÉTREHOZÁSA,

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 2.0

Felhasználói kézikönyv 2.0 Intrastat e-star elektronikus adatgyűjtő alkalmazás Felhasználói kézikönyv 2.0 Módosítva: 2015. január TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 INDULÓ KÉPERNYŐ... 3 BEJELENTKEZŐ KÉPERNYŐ... 4 KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

Felhasználói leírás. A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról

Felhasználói leírás. A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról Felhasználói leírás A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: 2.0 Készült: 2010.március 25. 1/63.oldal TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 4 2. Főképernyő... 6 3. Adatbekérés... 10 4. Díjtájékoztatás...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva! Ezen szoftvertermék

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv SuliX programcsalád Tanári kézikönyv A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések előfordulásat. '

Részletesebben

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Kérjük, gondoljon környezetére, mielőtt kinyomtatná ezt a dokumentációt! SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Felhasználói kézikönyv Windows operációs rendszer TARTALOMJEGYZÉK 1. fejezet - Bevezetés a

Részletesebben

SNW rendszer kézikönyv

SNW rendszer kézikönyv SNW rendszer kézikönyv Tartalomjegyzék 1 Általános ismertető az SNW rendszerről...4 1.1 Az SNW rendszerről röviden...4 1.2 Az SNW moduljai...5 1.2.1 Webes keretrendszer modul...5 1.2.2 Oktatás-szervezés

Részletesebben

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Szolgáltatói számlázó Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 273-3310 5 273-3311 Mobil (20) 934-0661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET: http:/

Részletesebben

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 4.1. Budapest, 2014. Változáskezelés Verzi ó Dátum Pont 3.8 2013.02.06. 9.12 3.8 2013.02.06. 1.1.2 3.8 2013.02.06. általános 3.8 2013.02.06.

Részletesebben

Armada Adóidőzítő rendszer

Armada Adóidőzítő rendszer Armada Adóidőzítő rendszer PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ( 273-3310 fax 273-3311 Mobil 06 (20) 9-340-661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET:

Részletesebben

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás DbérWIN Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió Felhasználói leírás Végfelhasználói licenc szerződés Mely létrejött egyrészről a C.A.T. Consulting Kft. (8000 Székesfehérvár, Távírda u.2/a 3.em.5.)

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012.

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012. FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET A MAGYAR HIVATALOS JOGSZABÁLYTÁR KEZELŐPROGRAMJÁHOZ MAGYAR KÖZLÖNY LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ 2012. E l őszó A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó a magyarországi jogalkotás kiadójaként nemcsak

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben