ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÜGYVITELI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Ügyviteli alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

2 Fontos tudnivalók Ez a dokumentum a feladathoz készített javítási útmutatót, a táblázatkezelési feladat megoldását (nem eredeti méretben), valamint a szövegszerkesztési feladat (levél) megoldását tartalmazza. Mivel a levél tartalmi részét a diktátum, valamint egy kapott fájl segítségével készíti el a vizsgázó, tartalmi eltérések nem várhatók. A javítási útmutatóban lehetőség szerint egy pontra lebontva találhatók meg a feladat értékelhető lépései. Abban az esetben, ha egyetlen kijelöléssel megoldható programlépésnek (például félkövérdőlt karakterformázás) a tanuló csak az egyik lépését teljesíti, erre pont nem adható. A bekezdések közötti térköz értékének az egységes álláspont kialakításáig a 12 pontos és a 14 pontos érték is elfogadható. Az írásbeli vizsgafeladatok pontszámainak összege csak egész szám lehet. Ha az írásbeli vizsga(rész) pontszáma nem egész szám, akkor a matematikai kerekítés szabályai szerint kell eljárni (az öttizedre vagy az a felett végződő pontszámokat felfelé, az öttized alattit pedig lefelé kerekítjük). írásbeli vizsga / május 22.

3 A vizsgafeladatban felhasználható műveletek Max. pontszám Feladat sorszáma Kapott pontszám 1) Informatikai eszközök és szoftverek kezelése, hálózati szolgáltatások 3 1.1) Operációs rendszer kezelése (alkönyvtár(ak) készítése, fájlok megnevezése, mentése, átnevezése, áthelyezése, másolása, törlése) 1 1; 2, 4, 23, 25, ) Alkalmazói szoftverek (szövegszerkesztő és táblázatkezelő) kezelése ) Dokumentum elküldése ( ), hálózati nyomtató használata ) Adatbevitel 9 2.1) Szöveg begépelése diktálás alapján* 9 0 hiba esetén járó pontszám 9 1 hiba esetén járó pontszám 8 2 hiba esetén járó pontszám 7 3 hiba esetén járó pontszám 6 4 hiba esetén járó pontszám 5 5 hiba esetén járó pontszám 4 6 hiba esetén járó pontszám 3 7 hiba esetén járó pontszám 2 8 hiba esetén járó pontszám 1 9 vagy több hiba esetén járó pontszám 0 3) Szöveges dokumentum szerkesztése ) Dokumentum megnyitása, bezárása 1 24, ) Automatikus elválasztás használata ) Karakterek formázása 3.4.1) Betűtípus kiválasztása ) Betűméret kiválasztása ) Stílus felhasználása formázáshoz/ ) Stílus felhasználása formázáshoz/ ) Bekezdések formázása 3.5.1) Igazítás beállítása ) Térköz beállítása a levelezés szabá- 6.1-ben lyai szerint 3.5.5) Sorköz beállítása ) Felsorolás, számozás 3.7.1) Alkalmazási tartomány kiválasztása/ ) Alkalmazási tartomány kiválasztása/ ) Alkalmazási tartomány kiválasztása/ ) Alkalmazási tartomány kiválasztása/ ) Felsorolásjel kiválasztása ) Felsorolásjel helyének meghatározása, beállítása 1 35 írásbeli vizsga / május 22.

4 3.7.4) Tabulátorjel beállítása felsorolásnál ) Oldalbeállítás ) Margók beállítása ) Élőfej, élőláb helyének beállítása ) Oldaltörés készítése ) Élőfej, élőláb kialakítása ) Beállítás: első oldal eltérő, vagy páros és páratlan oldal eltérő ) Adatbevitel élőfejbe az első oldalon 6.1-ben ) Adatbevitel élőfejbe a második oldaltól kezdve ) Élőfej utolsó sorának aláhúzása ) Élőfejben térköz beállítása ) Adatbevitel élőlábba az első oldalon 6.2-ben ) Élőlábba adatbevitel a második oldaltól kezdve ) Élőláb első sora felett vonal elhelyezése ) Beillesztés a dokumentumba (pont/darab) ) Szöveg (fájl) beillesztése ) Diagram beillesztése ) Kép beillesztése/ ) Kép beillesztése/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Beillesztett egység (objektum) elhelyezése, méretének beállítása/ ) Lábjegyzet, végjegyzet (pont/darab) ) Lábjegyzet elkészítése ) Nyomtatás ) Nyomtatás végrehajtása 1.3-ban 3.19) A felsorolásban nem szereplő műveletek ) Formázott felsorolás formátumának másolása/ ) Formázott felsorolás formátumának másolása/ ) Formázott felsorolás formátumának másolása/ ) Hiperhivatkozás formátum eltávolítása ) Táblázatok, diagramok szerkesztése ) Dokumentum megnyitása, bezárása ) Dokumentum mentése, mentés más néven 1 4; ) Beállítások 4.9.6) Számformátum beállítása ) Adatok másolása, áthelyezése (mozgatása) írásbeli vizsga / május 22.

5 4.10.1) Cellák, cellatartományok kijelölése/ ) Cellák, cellatartományok kijelölése/ ) A kijelölt cellák, cellatartományok másolása/ ) A kijelölt cellák, cellatartományok másolása/ ) Táblázat készítése ) Táblázat megadott adatokkal történő feltöltése ) Táblázat formázása ) Egyforma (azonos jellegű) igazítás cellákban, cellatartományokban ) A táblázat szegélyezése egyetlen vonaltípussal/ ) A táblázat szegélyezése egyetlen vonaltípussal/ ) Élőfej, élőláb készítése (pont/darab) ) Élőláb készítése munkalapon/ ) Élőláb készítése munkalapon/ ) Képletek, függvények használata (pont/darab) ) Egyéni képlet bevitele/ ) Egyéni képlet bevitele/ ) Egyéni képlet bevitele/ ) Egyéni képlet bevitele/ ) Egyéni képlet bevitele/ ) Egyéni képlet bevitele/ ) Összeg (Autoszum) függvény használata ) Rendezés (pont/darab) ) Szűrés AutoSzűrővel egy feltétellel/ ) Szűrés AutoSzűrővel egy feltétellel/ ) Diagram készítése (pont/darab) ) A diagram elkészítéséhez szükséges adatok kiválasztása ) Adott diagramtípus felhasználása ) A diagram címének és a feliratainak elkészítése ) Diagram megfelelő elhelyezése (új munkalapon vagy objektumként) ) A felsorolásban nem szereplő műveletek ) Számolás két munkalappal (Munka3) ) Számolás két munkalappal (Munka4) 1 18 írásbeli vizsga / május 22.

6 4.19.2) Diagram kategóriatengelyfeliratainak elforgatása 90 fokkal ) A diagram rajzterületének ne legyen háttérszíne ) Tartalmi sajátosságok érvényesítése 6 5.1) A hivatalos irat szövegében tartalomhoz illeszkedő bekezdések kialakítása 1 5.2) A hivatalos irat szövegében tartalomhoz illeszkedő kiemelések elkészítése 1 5.3) A helyesírási követelmények betartása** hiba esetén járó pontszám 4 2 hiba esetén járó pontszám 3 3 hiba esetén járó pontszám 2 4 hiba esetén járó pontszám 1 5 és annál több hiba esetén járó pontszám 0 6) Formai sajátosságok érvényesítése ) Irat elkészítése a levelezés szabályai szerint 10 Címzett megnevezése (cég, személy) és cím kialakítása 1 26 Dátum elhelyezése, hivatkozások jelölése 1 26 Kézbesítésre utalás 1 26 Tárgy megnevezése 1 26 Megszólítás 1 27 Elköszönő, üdvözlő szavak beillesztése 1 27 Egy aláírás 1 26 Egy melléklet jelölése 1 26 Megfelelő térközök kialakítása az iratszöveg előtt 1 26 Megfelelő térközök kialakítása a bekezdések között és az iratszöveg után ) Cégjelzéses kialakítás 2 Élőfejbe a feladó cég nevének beírása 1 26, 30 Élőlábba vagy élőfejbe a feladó cég elérhetőségi adatainak beírása 1 26,30 írásbeli vizsga / május 22.

7 *A szöveg begépelése diktálás alapján 1 hibának számít: a kihagyott szó (névelővel együtt), a felesleges szó, a megváltoztatott szó, a szórendcsere, az összefüggő hiba (vonzatok, alany-állítmány egyeztetése), a gépelési hiba. Egy szóban ha több hiba van is benne csak egy hibát kell számítani. Helyesírást e műveletnél nem vizsgálunk. ** A helyesírási követelmények betartása 1 hibának számít: a helyesírási hiba (ismétlődés esetén csak egyszer kell számítani), elválasztási, központozási hiba, az összefüggő hiba (vonzatok, alany-állítmány egyeztetés). Egy szóban ha több hiba van is benne csak egy hibát kell számítani. írásbeli vizsga / május 22.

8 Szómánia Project Mogyoród, Kerektó u Kék telefon: Rendelés: Kacsóh Pongrác Gimnázium Vereczkei János igazgató Szentendre Kukorica János út Budapest, <aktuális dátum> Iktatószám: 1059/20. Ügyintézőnk: Angol Péter Hivatkozási szám: 769/20. Ügyintézőjük: Magyar Edit Ajánlott! Tárgy: Szómánia szoftver használata az angol nyelv tanításában Tisztelt Vereczkei János Úr! Mindannyiunk részére ismert tény, hogy a számítógépeket egyre többen használják az iskolákban, a munkahelyeken vagy otthon. Egyre többen tanulják meg a számítógép kezelését, a különféle szoftverek használatát. A kereskedelemben egyre több úgynevezett felhasználói szoftver segíti az otthoni tanulást. A tanulók szívesen alkalmaznak ilyen szoftvereket. Jelenleg a számítógép ismerete mellett a másik, sokunk számára alapvető követelmény az idegen nyelv (nyelvek) tanulása. A Szómánia nyelvtanító szoftverrel a nyelvtanulás, ezen belül a szótanulás hatékonysága fokozható. A programmal a szavak tanulásakor a kiejtés is gyakorolható, a program annyiszor ismétli el a szót, ahányszor ezt a felhasználó szükségesnek tartja. Ezzel a hibásan kiejtett és rosszul rögzült szavak elkerülhetőek. A szoftver használata nélkül az önálló tanulás folyamán a tanulónak emlékeznie kellett a szó kiejtésére, amelyet a tanóra során begyakoroltak, vagy ismernie kellett a fonetikus jeleket, hogy a kiejtést felidézhesse. A Szómánia: szó-, kiejtés- és helyesírás-tanító program ismertetése Ez az új program az idegen nyelv tanulásának és tanításának olyan új segédanyaga, amelynek célja az otthoni szó-, kiejtés- és helyesírás-tanítás. Amiben igazán újat tud nyújtani a nyelvtanulók és a nyelvet tanítók számára is, hogy szervesen kapcsolódik a tanórákhoz, tanfolyamokhoz és az oktatás során felhasznált tankönyvekhez. Kortól és nyelvi szinttől függetlenül alkalmazható. Tartalmaz egy alapszókészletet, mely több mint szó jelentéssel, ehhez kapcsolódóan kifejezéseket, prepozíciós szerkezeteket, valamint hanganyagot. Ezeket használatuk gyakorisága és a középfokú szintig szükséges szóanyag elvárásai alapján gondosan válogattuk ki. Elsajátításuk a tanórát követően otthoni gyakorlás, tanulás keretében történik. A tanuló a tanórán felmerült új szavakat aktivizálja a programban, kijelöli azokat, és a program ezeket az <A vizsgázó saját teljes neve>

9 Ügyviteli alapismeretek Írásbeli feladat 20./20. új szavakat tanítja meg. Mivel ezek a szavak szituációkban, olvasmányokban, hanganyagokban már előfordultak, a tankönyvek anyaga biztosítja a kellő szövegkörnyezetet. A szavak tanulására négy szinten van lehetőség Csak egyedi szavak (felhasználó által kijelölt szókészlet) Alapfok (Elementary) Középhaladó (Pre-Intermediate) Középfok (Intermediate) A szoftver változatai Az alapprogram egy felhasználóra készült, teljesen az egyén nyelvi szintjéhez alkalmazkodik (saját kijelölt szókészlet, bővített jelentések). Ha a családon belül többen tanulnak nyelvet, a program több felhasználós nyelvtanító programmá bővíthető, amelyben mindenki a saját magánszókészletét alakítja ki úgy, hogy a program a különböző felhasználók nyelvi szintjét külön rögzíti. Így a teljesen kezdők, a haladók és akár a középfokú szinten állók is egyszerre használhatják ugyanazt a szoftvert. Ellenőrizhetőség, hatékonyság Az általunk kínált program a nyelvoktatás során legnagyobb gondot jelentő területeket teszi ellenőrizhetővé és hatékonyabbá. Igen sok segédanyag létezik, amely a nyelvtani szerkezetek gyakorlását és a szövegértést fejleszti, azonban eddig a tanuló nem kapott elegendő segítséget a helyesírás és a szótanulás folyamatában. A szótanulás során a nyelvtanuló sokszor bizonytalan a szó helyes kiejtésében, illetve annak pontos leírásában, s az ebből adódó hiányosságokkal eddig csak a számonkérés alkalmával szembesült. A program azonnali visszajelzést biztosít, azaz jelzi a helyes és helytelen válaszokat, és ezzel egyidejűleg javítja a helytelen válaszokat. <A vizsgázó saját teljes neve> 2 <aktuális dátum> <aktuális idő>

10 Ügyviteli alapismeretek Írásbeli feladat 20./20. Ha gyermekek használják a programot, a szülő is azonnali visszajelzést kap arról, hogy hány új szót és milyen hibaszázalékkal tanult meg az adott időszakban. A program nyilvántartja a helyes és helytelen válaszok arányát, így folyamatosan nyomon követhető a fejlődés, illetve az is, hogy az adott napon, vagy a korábbi napokon hány új szót sajátított el a felhasználó, és milyen hatékonysággal. Beállítási lehetőségek Ismétlés A hagyományos szótanulás során sokszor a tanulók nem fordítanak kellő figyelmet a rendszeres ismétlésre, így sok szó jelentése feledésbe merül, illetve helyesírásuk bizonytalanná válik. A program elkészítésekor nagyon fontos szempont volt, hogy rendszeresen sor kerüljön az ismétlésre, így a program újra számon kéri azokat a szavakat, melyek már régen fordultak elő. A nyelvi szinthez való alkalmazkodás A program alkalmazkodik a tanuló nyelvi szintjéhez, akár kezdő, akár haladó nyelvtanulóról van szó. A szoftver a legmagasabb szintű nyelvtudás elsajátításáig nyújt segítséget oly módon, hogy a szavakra, illetve helyesírásukra vonatkozóan új tanulási technikát alkalmaz. A program nehézségi szintjei változtathatók az elért és használni kívánt nyelvi szint függvényében. Statisztika ellenőrizhetőség Különféle számítások, százalékok segítségével a program alkalmas arra, hogy a teljesítmény (fejlődés, stagnálás, esetleg visszaesés) mérhető legyen, és arról a program használója azonnali visszajelzést kapjon. 12 hónapra visszamenően megtekinthetők a különböző mért értékek, százalékok. Ez az időtáv tetszés szerint hónapra módosítható, ezzel a program beállítása személyre szabott igényekhez alkalmazkodik. <A vizsgázó saját teljes neve> 3 <aktuális dátum> <aktuális idő>

11 Ügyviteli alapismeretek Írásbeli feladat 20./20. Mérhető százalékok, mennyiségek A program használatának gyakorisága (Milyen gyakran használja a tanuló a programot és milyen célzattal, pl. új szavak tanulása, a helyesírás gyakorlása, diktálás.) Korábban tanult szavak ismétlése, illetve új szavak tanulása (Hány új szó tanulása történt és milyen hatékonysággal a vizsgált időszakban, az ismétlő feladatok megoldása milyen arányban volt sikeres.) Tesztelés a dolgozat előtt (Dolgozatírás előtt lehetőség nyílik a korábban kijelölt szavak, pl. az elmúlt héten tanultak tesztelésére. Ezzel egy célirányos szintfelmérés, gyakorlás lehetséges.) A szó, helyesírás, betűzés (spelling), diktálás gyakorlásakor a különböző feladattípusok százalékos mérése feladatfajtánként külön történik. Minimális rendszerkövetelmények Windows XP Home/XP Pro/2000 Pro/Me/98 Pentium II MHz 128 MB RAM 200 MB HDD CD-ROM Hangkártya Egy év eladási adatai 1 Szómánia Eladott darabszámok Egyéni csomag Családi csomag Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Hónapok 1 A felhasznált nevek nem élő személyek nevei, a számadatok kitalált értékek. <A vizsgázó saját teljes neve> 4 <aktuális dátum> <aktuális idő>

12 Ügyviteli alapismeretek Írásbeli feladat 20./20. Az egyes változatok jelenlegi bruttó árai Egyéni csomag 7980 Családi csomag: Ha termékünk felkeltette figyelmét, nagyon szívesen elmegyünk Önökhöz termékbemutatót tartani. Szoftverünk demo változata a oldalról letölthető. Tisztelettel Szarvas Gábor termékmenedzser Melléklet: 4 db táblázat <A vizsgázó saját teljes neve> 5 <aktuális dátum> <aktuális idő>

13 A táblázatkezelési feladat megoldása: (Munka2 munkalap, nem méretarányos) A B C D E F G H I J Hónap Csomag Nettó ár Kedvezmény (%) Kedvezmény Nettó eladási ár Áfa Bruttó eladási ár Eladott darabszám Bevétel Január Egyéni Ft 12% 798 Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft 12% Ft Ft Ft Ft Ft Február Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Március Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Április Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Május Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Június Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Július Egyéni Ft 20% Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft 10% 910 Ft Ft Ft Ft Ft Augusztus Egyéni Ft 15% 998 Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft 8% 728 Ft Ft Ft Ft Ft Szeptember Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Október Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft November Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft December Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft írásbeli vizsga / május 22.

14 A táblázatkezelési feladat megoldása: (Munka3 munkalap, nem méretarányos) A B C D E F G H I J Hónap Csomag Nettó ár Kedvezmény (%) Kedvezmény Nettó eladási ár Áfa Bruttó eladási ár Eladott darabszám Bevétel Január Egyéni Ft 12% 798 Ft Ft Ft Ft Ft Február Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Március Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Április Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Május Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Június Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Július Egyéni Ft 20% Ft Ft Ft Ft Ft Augusztus Egyéni Ft 15% 998 Ft Ft Ft Ft Ft Szeptember Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Október Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft November Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft December Egyéni Ft - Ft Ft Ft Ft Ft írásbeli vizsga / május 22.

15 A táblázatkezelési feladat megoldása: (Munka4 munkalap, nem méretarányos) A B C D E F G H I J Hónap Csomag Nettó ár Kedvezmény (%) Kedvezmény Nettó eladási ár Áfa Bruttó eladási ár Eladott darabszám Bevétel Január Családi Ft 12% Ft Ft Ft Ft Ft Február Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Március Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Április Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Május Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Június Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Július Családi Ft 10% 910 Ft Ft Ft Ft Ft Augusztus Családi Ft 8% 728 Ft Ft Ft Ft Ft Szeptember Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft Október Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft November Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft December Családi Ft - Ft Ft Ft Ft Ft írásbeli vizsga / május 22.

16 A táblázatkezelési feladat megoldása: (Munka5 munkalap, nem méretarányos) A B C Hónapok Egyéni Családi csomag csomag Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Összes eladás Összes bevétel Ft Ft <A vizsgázó teljes neve> írásbeli vizsga / május 22.

17 A táblázatkezelési feladat megoldása: (A Diagram1 munkalap) Szómánia Eladott darabszámok Egyéni csomag Családi csomag 10 0 Január Február Március Április Május Június Július Hónapok Augusztus Szeptember Október November December <A vizsgázó teljes neve> írásbeli vizsga / május 22.

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint Javítási-értékelési útmutató 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint Javítási-értékelési útmutató 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Javítási

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Office 2010

Bártfai Barnabás. Office 2010 Bártfai Barnabás Office 2010 BBS-INFO Kiadó, 2011. 4 Office 2010 Bártfai Barnabás, 2011. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Professzor Kft. Budapest,

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az írásbeli

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati A beadott fájlok nevei

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET TANFOLYAMI JEGYZET 5. modul: Táblázatkezelés Tartalom 1. Az EXCEL XP képernyője, megjelenését befolyásoló beállítások... 4 1.1 Munkalap és koordinátái, munkafüzet... 4 1.2 Munkalap regiszterfülek... 4

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND 2015 FONTOS DÁTUMOK Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az 2015. február E-felvételiben 15. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató ALKALMAZÁS VERZIÓJA: 16.0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában, és választ

Részletesebben

Mercator Stúdió 2010.

Mercator Stúdió 2010. Dr. Pétery Kristóf ECDL és számítógép kezelői vizsga előkészítő az NJSZT Syllabus 4 alapján Windows XP és Office 2003 használatával Mercator Stúdió 2010. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás,

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03 Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Nevelés, gondolkodás, matematika IFJÚSÁG-NEVELÉS Nevelés, gondolkodás, matematika Érdeklődéssel olvastam a Korunk 1970. novemberi számában Édouard Labin cikkét: Miért érthetetlen a matematika? Egyetértek a cikk megállapításaival, a vázolt

Részletesebben

VÁLLALATI ÉS MIKROVÁLLALATI NETTRADER SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

VÁLLALATI ÉS MIKROVÁLLALATI NETTRADER SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI VÁLLALATI ÉS MIKROVÁLLALATI NETTRADER SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI 1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban: ÁSZF) hatálya

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Javítási-értékelési útmutató 052 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Digital Irodai Eszközöket

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona.

Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona. INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona. IMIP kiadás/verzió: 1.0 1/38 INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 13 1. Általános tudnivalók... 14 1.1. Az operációs rendszer... 14 1.2. Tudnivalók a Windows-ról... 15 1.2.1. Honnan kapta nevét a Windows?... 15 1.2.2. A Windows,

Részletesebben

5. évfolyam. Gondolkodási módszerek. Számelmélet, algebra 65. Függvények, analízis 12. Geometria 47. Statisztika, valószínűség 5

5. évfolyam. Gondolkodási módszerek. Számelmélet, algebra 65. Függvények, analízis 12. Geometria 47. Statisztika, valószínűség 5 MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.sexfashion.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS FENNTARTÓI JOG, ILLETVE KÖTELEZETTSÉG ÁTADÁS-ÁTVÉTELÉRŐL

MEGÁLLAPODÁS FENNTARTÓI JOG, ILLETVE KÖTELEZETTSÉG ÁTADÁS-ÁTVÉTELÉRŐL MEGÁLLAPODÁS FENNTARTÓI JOG, ILLETVE KÖTELEZETTSÉG ÁTADÁS-ÁTVÉTELÉRŐL amely létrejött egyrészről: Győr-Moson-Sopron Megyei Intézményfenntartó Központ Székhelye: 9021 Győr, Árpád u. 32. Képviseli: Major

Részletesebben

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00 A magyarok vándorlása és a honfoglalás Készítette: OD SZ 00 i.sz. V. század előtt i.sz. V. század előtt i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. X. század eleje i.sz. X. század eleje i.sz.

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

Az üzemi méréstechnika hat szabálya

Az üzemi méréstechnika hat szabálya TECHNIKA Az üzemi méréstechnika hat szabálya Tárgyszavak: mérés; méréstechnika; számítógépes; szoftver; adatfeldolgozás; optikai ellenőrzés; mérőrendszer; integrált. A méretek felvétele és a mérési adatok

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Matematika Közoktatási Munkabizottságot az MTA III. osztálya azzal a céllal hozta létre, hogy felmérje a magyarországi matematikatanítás

Részletesebben

Matematika 9. évfolyam

Matematika 9. évfolyam I. Vezetői összefoglaló Matematika 9. évfolyam A tankönyv a megkérdezett pedagógusok többségének nem nyerte el a tetszését. A pedagógusok fele egyáltalán nem szeretne a jövőben a tankönyvből tanítani,

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA KÖZÉPSZINT Pontozási és javítási útmutató A feladatok pontozását a mellékelt pontozási és javítási útmutatók alapján lehet elvégezni. A feladatokban szereplő részpontok

Részletesebben

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához ELŐSZÓ Kedves Tanító Kollégák! Ebben a rövid útmutatóban összefoglaljuk azokat a szerintünk alapvető tudnivalókat, amelyek az 1. évfolyam matematikaóráinak

Részletesebben

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90

Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90 2013 Pedagógiai program ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLLÉGIUM SZÉKESFEHÉRVÁR SEREGÉLYESI ÚT 88-90 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560.

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560. DOKUMENTUM Az EDUCATIO dokumentumrovata ezúttal az ún. "Nemzetközi Érettségi" magyar leírását közli. A szöveget a nemzetközi érettségire való felkészítést és megméretést kísérleti jelleggel ellátó Karinthy

Részletesebben

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Office 2010 Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

Matematika. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Matematika. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013. Matematika tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Ellenőrzőkönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az e-ellenőrzőkönyv általános áttekintése... 4 WEB alkalmazások kezelése...

Részletesebben

Fókusz. SELOGICA vezérlés. A teljes fröccsöntési technológiát átfogó folyamatirányítás. www.arburg.com

Fókusz. SELOGICA vezérlés. A teljes fröccsöntési technológiát átfogó folyamatirányítás. www.arburg.com Fókusz SELOGICA vezérlés A teljes fröccsöntési technológiát átfogó folyamatirányítás www.arburg.com Rövid áttekintés 1 2 Központi irányítás: a SELOGICA vezérlőrendszerrel valamennyi ALLROUNDER gép, illetve

Részletesebben

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK TANFOLYAMI AJÁNLATUNK Én félek a számítógéptől, inkább hozzá sem nyúlok! Hányszor hallhatjuk ezt a mondatot az örökifjú korú társainktól, pedig nem ördöngösség, bárki megtanulhatja a legalapvetőbb funkciókat.

Részletesebben

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése E L E M Z É S Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése 2010. szeptember Balázs Ágnes (szövegértés) és Magyar

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ORGANET ALAPÍTVÁNY MANAGE YOUR ENGLISH PROGRAM ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a Manage Your English (MYE) Programba való jelentkezésre vonatkozó Megbízási Szerződéshez Hatályos: 2015. szeptember 1. Az

Részletesebben

J-N-SZ MEGYEI HÁMORI ANDRÁS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

J-N-SZ MEGYEI HÁMORI ANDRÁS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA Tétel sorszám: 05. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06 Hálózat-építés, hálózati

Részletesebben

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály

Matematika. 1 4. évfolyam. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Matematika 1 4. osztály Matematika 1 4. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi

Részletesebben

Matematika. Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1

Matematika. Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1 Matematika Alapelvek, célok: Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről.

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Education Policy Analysis 2004 Edition. Oktatáspolitikai elemzés 2004. évi kiadás. Summary in Hungarian. Összefoglalás magyarul

Education Policy Analysis 2004 Edition. Oktatáspolitikai elemzés 2004. évi kiadás. Summary in Hungarian. Összefoglalás magyarul Education Policy Analysis 2004 Edition Summary in Hungarian Oktatáspolitikai elemzés 2004. évi kiadás Összefoglalás magyarul Az OECD által először mintegy 30 évvel ezelőtt áttekintett témát felülvizsgálva

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program 6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program című pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.2.1.B-09/2

Részletesebben

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről.

Részletesebben

Idősoros elemző. Budapest, 2015. április

Idősoros elemző. Budapest, 2015. április TeIR Idősoros elemző Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS CÉLJA... 3 2. AZ IDŐSOROS ELEMZŐ FELÉPÍTÉSE ÉS BEÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGEI... 3 Területi szűkítés és a megjelenítendő

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona (1173 Budapest, Pesti út 117.) versenytárgyalást hirdet az intézmény székhelyén és telephelyén (Budapest V. Bajcsy Zsilinszky út 36-38.) üzemelő

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok

Részletesebben

értelmezéséhez, leírásához és kezeléséhez. Ezért a tanulóknak rendelkezniük kell azzal a képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják

értelmezéséhez, leírásához és kezeléséhez. Ezért a tanulóknak rendelkezniük kell azzal a képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják Helyi tanterv matematika általános iskola 5-8. évf. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.kutyubazar.hu. weboldalon (a továbbiakban: Webáruház, Honlap) elérhető szolgáltatás

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2013. AUGUSZTUS 30. Készítette: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) alapján a Kálozi Szent István Általános

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 MATEMATIKA

Nemzeti alaptanterv 2012 MATEMATIKA ALAPELVEK, CÉLOK Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Microsoft Office 2000

Microsoft Office 2000 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÜGYVITEL SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÜGYVITEL SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 301 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÜGYVITEL SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Ügyviteli szakmacsoportos alapozó ismeretek Ügyviteli szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

Az Szt. 90/A. és az 92/C. (5) bekezdésének alkalmazása során kijelölt szociális hatóságok köre szintén változatlan.

Az Szt. 90/A. és az 92/C. (5) bekezdésének alkalmazása során kijelölt szociális hatóságok köre szintén változatlan. Szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009. (XII.29.) Korm. rend., illetve egyéb kapcsolódó jogszabályok ismertetése A gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

1. Az informatikai eszközök használata

1. Az informatikai eszközök használata 5 6. évfolyam A tanulók az informatikai eszközök használata során megismerik a számítógépet, annak főbb egységeit, a perifériákat. Kezdetben tanári segítséggel, később önállóan használják a legfontosabb

Részletesebben

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

Tanulás egy életen át

Tanulás egy életen át Tanulás egy életen át Képzési katalógus vállalkozásoknak a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2012. június-2012. december Tisztelt Vállalkozó, Cégvezető! A Heves Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 01 Irodai asszisztens Tájékoztató A vizsgázó az

Részletesebben

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ. A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ. A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek Oktatási Hivatal ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek 2009-ben 3-féle Útmutató készült a telephelyi koordinátorok és felmérésvezetők részére:

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv 2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 5 A SIM-kártya eltávolítása 5 A microsd-kártya behelyezése 5 Vegyük

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015

BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015 BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015 OM azonosító: 203078 Feladatellátási hely kód: 006 Felvilágosítás és ügyintézés: 280-6810, 280-6820/127, 128 titkarsag@gundeliskola.hu

Részletesebben

Leonova. a gépállapotfigyelés géniusza. Végezzen azonnali helyszíni diagnosztikát, elemezzen, ha szükséges. Pénzt takarít meg.

Leonova. a gépállapotfigyelés géniusza. Végezzen azonnali helyszíni diagnosztikát, elemezzen, ha szükséges. Pénzt takarít meg. Leonova a gépállapotfigyelés géniusza Végezzen azonnali helyszíni diagnosztikát, elemezzen, ha szükséges. Pénzt takarít meg. Teljes mértékben elkötelezett aziránt, hogy az Önök gépeit üzemképes állapotban

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4. számú melléklet A TISZAVASVÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tiszavasvári, 2013. Tartalomjegyzék Az iskolai könyvtár működési szabályzatának alapdokumentumai... 1

Részletesebben

AZ INFORMATIKA TANTÁRGY HELYI TANTERVE

AZ INFORMATIKA TANTÁRGY HELYI TANTERVE AZ INFORMATIKA TANTÁRGY HELYI TANTERVE 1. Célok és feladatok... 2 2. Fejlesztési követelmények... 5 3. Részletes tanterv... 7 3.1. Hatévfolyamos képzés... 7 7. évfolyam... 7 8. évfolyam... 9 9. évfolyam...

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok informatika területre Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam tanári kézikönyv A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben