Kristálytan II. Székyné Fux Vilma: Kristálytan. Budapest című egyetemi jegyzetéből és

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kristálytan II. Székyné Fux Vilma: Kristálytan. Budapest című egyetemi jegyzetéből és"

Átírás

1 1 Kristálytan II Székyné Fux Vilma: Kristálytan. Budapest című egyetemi jegyzetéből és Koch Sándor - Sztrókay Kálmán: Ásványtan I. kötet. Budapest című tankönyvéből kimásolt (szkennelt) és összeállított anyag. Debrecen 2016.

2 2 II. Kristálykémia 1. A röngensugarak jelentősége a kristálykémiában. A röntgendiffrakció. A kristálykémia feladata a belső szerkezet, a kémiai összetétel, a külső alak és a fizikai sajátságok közötti összefüggések értelmezése. Ezt az értelmezést századunkban a kristályos anyag belső felépítésére vonatkozó ismeretek rohamos fejlődése tette lehetővé. Seeber hangsúlyozta először (1824) a kristályos anyagok 3 dimenziós, szabályszerű, belső elrendeződését. Véleménye szerint a kristályos anyag legkisebb gömbalakú részei meghatározott, szabályos, a kérdéses irányra jellemző távolságra ismétlődnek. A kristályos anyagnak térrács szerkezete van. Ezt a szemléletet két évtizeddel később Bravais francia mineralógus fejlesztette tovább. Bravais a térrács legkisebb, háromirányú téregységét - mint láttuk - elemi cellának nevezte és mértani alapon igazolta, hogy a kristály külső szimmetriájával összhangban az összes lehetséges kristályrácsok 14 féle elemi cellára vezethetők vissza (1842). A XIX. század végén Fedorov orosz (1890) és Schoenflies német (1891) kutató egymástól függetlenül matematikai alapon 230 tércsoportot állapítottak meg. Mindezek a megállapítások kisérleti igazolást azonban csak 1912-ben, Laue német fizikus alapvető kisérlete után nyertek. Laue kísérletével a röntgensugarak természetét vizsgálta, amelyek elé optikai rácsként a térrács szerkezetűnek feltételezett kristályos anyagot állította. Alapgondolata ugyanis az volt, hogy a kristályos anyagok tömegpont távolságainak és a röntgensugarak hullámhosszának nagyságrendje azonos. Feltételezését teljes siker koronázta, kisérletével beigazolást nyert, hogy a röntgensugarak a fénysugarakhoz hasonló elektromágneses sugárzást képviselnek, de hullámhosszuk lényegesen kisebb (10-10 m, azaz 1Å nagyságrendű), másodszor pedig kísérleti igazolást nyert, hogy a kristályos anyagoknak térrácsszerkezete van. A Laue féle egyszerű kisérleti berendezésben a röntgensugarak útjába érzékeny fényképezőlemezt helyezett, amely lemezen a kristály szimmetria-viszonyainak megfelelően másodlagos foltrendszer, úgynevezett Laue-féle diagram állt elő. A diagram keletkezését a röntgensugaraknak a kristályrácson bekövetkező diffrakciójával magyarázta. 1. ábra. A Laue diagram felvételének vázlatos rajza - (111) lapon átvilágított fluorit.

3 3 A Laue-diagram keletkezését W.H. Bragg és W.L. Bragg a későbbiekben lényegesen egyszerűbben, a röntgensugarak visszaverődésével értelmezték. Értelmezésük szerint a különböző rácssíkokon visszaverődő sugarak akkor tudják egymást erősíteni, ha azonos fázisban vannak. Az általuk megállapított Bragg-féle egyenlet nλ= 2d sinθ (ezt tudni kell, vagy legalább azt, hogy mit jelent) lett alapja az összes kristályszerkezeti kutatásoknak. Ismerve az alkalmazott röntgensugár hullámhosszát (λ) és a beesési szöget (ϴ) a tömegpontok, illetve rácssíkok egymástól való távolsága (d) kiszámítható. A Bragg egyenlet levezetése: 2. ábra. Egymás alatti rácssíkokról visszaverődő röntgensugár A különböző (jelen esetben 2 egymás alatti) rácssíkokról visszaverődő röntgensugarak interferálni fognak egymással. Csak az azonos fázisban kilépő röntgensugarak között jön létre erősítő interferencia (2. ábra) - egyéb esetekben gyengítik, illetve kioltják egymást a röntgensugarak. A két sugár között útkülönbség van. Az erősítés feltétele, hogy az útkülönbség a (Δs) a hullámhossz (λ) egész számú többszöröse legyen (3. ábra). 3. ábra. Az erősítés létrejöttének feltétele Bragg szerint. A beeső rötngesugárzás ϴ (teta) szöggel érkezik a kristály felületére. A rácssíkok távolsága d (rácsállandó), és a rötngensugárzás hullámhossza λ (lambda). Az útkülönbség Δs = 2AB. Az erősítés feltétele: 2AB = n λ

4 4 A megoldáshoz az AB szakaszt kell segítségével d (rácsállandó) és ϴ (beesési szög) segítségével kifejezni. A 3. ábrán az ABD háromszög átfogója d (rácsállandó), a D csúcsnál levő szöge pedig ϴ (piros nyíllal jelölve. Ez a szög azért egyenlő a beesési szöggel, mert merőleges szárú szögek. Az ABD háromszögre tehát sin ϴ = AB/d, azaz AB = d sin ϴ Ezt visszahelyettesítve az előző oldal alján szereplő egyenletbe (2AB = n λ), majd átrendezve kapjuk a jól ismert, és rendkívül egyszerű Bragg egyenletet: n λ = 2d sin ϴ Alapvető kisérleteik után félévszázad alatt lázas kutatómunka eredményeként nemcsak 3000 ásvány kristályszerkezete vált ismertté, hanem a szervetlen vegyületek, sőt a nagyszámú komplikált összetételű szerves vegyület belső szerkezete is. Így vált lehetővé, hogy a kristálykémia választ tudjon adni arra az alapvető kérdésre, hogyan függ a kristály külső alakja, fizikai sajátságai a belső szerkezettől, ill. a kristály összetételében szereplő elemek atomszerkezeti sajátságaitól. A röntgensugarak elhajlásán alapuló szerkezet-vizsgálati módszert röntgendiffrakciónak nevezik. 1. A kristályrácsok épitőelemei 1.1. A kémiai kötés. koordináció A kristályokat felépítő atomok kémiai kapcsolódása a külső, le nem zárt héjban levő elektronok közreműködésével jön létre. Az atomok belső lezárt elektronhéjai nem vesznek részt a kémiai kötésben. A belső héjak tehát gyakorlatilag változatlan szerkezettel mennek át a molekulába. A külső héj szerkezete azonban nagymértékben megváltozik molekulaképződés közben. A kémiai erők oka az elektronok mozgása. Az atommagok körül mozgó elektronok által időbeli átlagban kialakított negatív töltéssűrűség eloszlása szabja meg a kémiai kötés természetét. E tekintetben két főtípust különböztethetünk meg: az ionos kötésű és a kovalens kötésű vegyületek típusát, amelyek között azonban a valóságban folytonos átmenet van. Az ionvegyületek molekulái pozitív és negatív ionokból állnak. Képződésük alkalmával az egymással egyesülő atomok egyikéről egy, vagy több elektron teljesen átmegy a másikra, s az ily módon keletkezett ellentétes töltésü ionok elektrosztatikus vonzása tartja össze a molekulát - megjegyzés: mint látni fogjuk, valójában az ionos kötés esetében szó nincs molekuláról, ezek a vegyületek szilárd állapotban végtelen rácsot alkotnak, amelyben a kationok és az anionok váltakoznak. Tehát pl. NaCl molekula csak gőzállapotban létezik.

5 5 A kovalens (atomkötésű) vegyületekben olyan elektronok tartják össze a molekulákat, amelyek egyidejűen két atomhoz tartoznak, azaz mozgásuk pályája mindkét atom magját körülveszi. Az ionos és a kovalens kötés között lényeges különbség, hogy a kovalens kötés irányított (pl. szén sp 3 tetraéderes, sp o planáris), az ionos kötés nem irányított. A kémiai kötés szempontjából egészen különleges helyet foglalnak el a fémek. Ezek gőze túlnyomórészt egyatomos. Szilárd és cseppfolyós állapotban a fématomok ionizálva vannak, de (az ionvegyületekkel ellentétben) a levált elektronok nem csatlakoznak más atomokhoz, hanem a pozitív fémionok között többé-kevésbé szabadon mozognak. A fémes kötés sem irányított. A molekulákon belül kovalens kötések vannak. A kapcsolódásuk esetén a molekulák közötti gyenge kötőerőket van der Waals féle erőknek nevezzük. A van der Waals féle erők hatása annál nagyobb, minél alacsonyabb a hőmérséklet. A különböző típusú kötések kialakulása függ a kötésben résztvevő atomok elektronegativitásától, és az elektronegativitásaik különbségétől. Fentiek alapján a kristályokat a bennük levő kémiai kötés uralkodó jellege alapján a következő csoportokra oszthatjuk: Ionrácsok (uralkodóan ionos kötés - nincsenek külön molekulák, a rács 'végtelen') Atomrácsok (uralkodóan kovalens kötés - nincsenek külön molekulák, a rács 'végtelen') Fémesrácsok (fémes-kötés) - itt is 'végtelen' a rács Molekularácsok (van der Waals erők - a különálló molekulákat másodlagos kötések kötik össze) Az ion-, atom- és fémes rácsokra az erős kémiai kötés mellett határozott koordinációs elrendeződés jellemző. Az atomoknak, ionoknak az a törekvésük, hogy egymást a lehetséges legnagyobb szimmetrikus elrendeződésben vegyék körül (koordinálják) és jellemző szerkezeti csoportokat hozzanak létre. Azt a számot, amely megmutatja, hogy egy kérdéses tömegpontot hány közvetlenül szomszédos tömegpont vesz körül egyenlő távolságban, koordinációs számnak nevezzük. Leggyakoribb koordinációs számok: 2, 3, 4, 6, 8, 12. Az egyenlő távolságban levő tömegpontok elrendeződési módja a koordinált tömegpont körül igen változatos lehet. A tömegpontok koordinációs poliédereit: lineáris (a, b), planáris (c, d, f), trigonális piramisos (e, i), tetraéderes (g), trigonális prizmás (h), oktaéderes (j), hexaéderes (k), kuboktaéderes (1), hexagonális piramisos (m) a 4. ábra tünteti fel.

6 6 4. ábra. Koordinációs poliéderek a kristályrácsban. Elrendeződési lehetőségek (kötésmódok), ha a koordinációs szám 1 (a), 2 (b,c), 3 (d,e), 4 (f,g), 6 (h,i,j), 8 (k), 12 (l,m). A nagyobb szimmetriájú elrendeződési mód lényegesen gyakoribb, mint a kisebb szimmetriájúé, pl. 6-os koordinációs szám esetén az oktaéderes - lásd az ábrát - mint a trigonális piramisos, trigonális prizmás. Valójában az igazán gyakori koordinációs poliéderek a következők:

7 7 A legyakoribb elemi cellákban a koordinációs számokat az 5 ábra mutatja: 5. ábra. Koordinációs számok az elemi cellákban 1.2. Az ionrádiuszok A kristályszerkezetek, ill. kristályrácsok egységes tárgyalását lényegesen megkönnyítette az atom-, ill. ionrádiuszok fogalmának bevezetése. Első megközelítésben helyes az a megállapítás, hogy az`atom- és ionrádiuszok nagysága a kristályácsokban állandó, s két szomszédos atom, ill. ion rádiuszának összege egyenlő a tömegpontok közötti legrövidebb távolsággal. Ez a feltételezés, amely az atomokat, ill. ionokat, mint egymással érintkező merev gömböket fogja fel - noha a valóságnak teljesen nem is felel meg - mint munkahipotézis igen jónak bizonyult. Ez tette lehetővé, hogy a röntgenszerkezeti úton kapott tömegpont távolságokból az ion- és atomrádiuszokat kiszámítsák. A rádiuszokat röntgenmódszer segitségével elsőként V.M. Goldschmidt határozta meg. A kiindulásnál J.A. Wasastjerna adatait használta fel, aki O -2 és

8 8 F - ionrádiuszait optikai úton határozta meg (mólrefrakció). Ezek segítségével a NaF és KF, ill. KCl rácsából alábbi egyszerű számítással Goldschmidt további ionrádiuszokat állapított meg. A kapott értékek felhasználásával sikerült az összes halogén elemek és alkálifémek ionrádiuszait meghatározni. Sőt a továbbiakban hasonló elv alapján a periódusoss rendszer valamennyi addig ismert eleme számára megállapította az atom és ionrádiusz értékeket (1926). L. Pauling (1927) egészen más úton, kvantummechanikai elgondolás alapján számitotta ki az ionrádiusz értékeket és ezek az értékek a Goldschmidt-féle értékekkel kitűnő egyezést mutattak. Az elemek relatív ionrádiuszait a 6. ábra mutatja: 6. ábra. A fontosabb elemek relatív ionrádiuszai. Az 1. táblázat (következő oldal) az ionrácsokban, közelebbről az ásványokban, ill. szilikátokban szereplő leggyakoribb elemek ionrádiusz értékeit tünteti fel a Goldschmidt-féle adatok szerint. Az egy sorban szereplő elemek a kristályrácsban hasonló ionrádiuszuk miatt

9 9 közönséges hőmérsékleten is helyettesíteni tudják egymást: kivételt képeznek a közbülső (be nem keretezett) sorok ionjai, melyek úgy a felettük, mint az alattuk levő sorok ionjaival nagyfokú helyettesitésre képesek. 1. Táblázat. A legfontosabb elemek ionrádiuszai Az ionrádiusz értékek áttekintése alapján megállapíthatjuk, hogy az ionrádiuszok értéke a következő tényezőktől függ. 1. A periódusos rendszer függőleges oszlopaiban lefelé haladva az ionrádiuszok értéke egyenesen nő az elektronburkok számának növekedésével. Pl.

10 10 2. A periódusos rendszer egy és ugyanazon eleménél a negatív töltésszám emelkedésével nő, a pozitív töltésszám emelkedésével viszont csökken a rádiusz. 3. Függ az ion és atomrádiusz a rendszámon és az ionizációs állapoton kívül a környező ionok számától és általában a koordinációs szám növekedésével az atom és iontávolságok is növekednek. Ez az összefüggés arra utal, hogy a rádiuszok lényegében csak egy adott szerkezeti típusra, ill. koordinációs számra érvényesek. A különböző szerzők által megadott ionrádiusz értékek általában a [6]-os koordinációs számra vonatkoznak A polarizációs viszonyok Az említett 3 tényezőn kívül jelentős mértékben befolyásolják az ion- és atomrádiuszokat a polarizációs viszonyok. A különböző töltésű ionok a kristályrácsban ugyanis hatást gyakorolnak egymásra, így könnyen deformálódnak; polarizálódnak. A kationok erősebben hatnak az anionokra, mint fordítva. Ezért inkább a kationok tudják megváltoztatni az anionok rádiuszát. A kationok tehát általában polarizálnak, deformálnak az anionok általában polarizálhatók, deformálhatók. A kation polarizáló képessége annál nagyobb, minél kisebb a rádiusza és minél nagyobb a pozitív töltésszáma. A nemesgáz konfigurációt mutató kationok általában kevésbé polarizálnak, mint a nemesgáz konfigurációval nem rendelkezők. Az anion polarizálhatsága általában annál nagyobb, minél nagyobb az elektronhéjainak száma. Az erős polarizáció következtében a koordinációs szám csökkenhet és új rácstípusok jöhetnek létre. Sőt a 3 dimenziós rácsok végül is 2 dimenziós rétegrácsokba mennek át. (lásd CdJ 2 példáját a későbbiekben). Ha a polarizáció még erősebb, a kötéstípus is megváltozik. Mindezekből szükségszerűen következik, hogy a különböző kristályrácsokban a különböző kémiai kötések fokozatos átmenetével találkozunk Az ionrádiuszok és a koordinációs szám összefüggése A koordinációs számot geometriailag az ionrádiuszok hányadosa határozza meg. Az ún. Magnus szabály szerint minél nagyobb a koordinált ion és a koordináló ion ionrádiuszainak hányadosa, annál nagyobb a koordinációs szám. Egy nagyobb méretű iont több ion képes körülvenni, mint egy kisebb méretűt. Az ionrádiuszok hányadosai és a koordinációs szám összefüggését a 2. táblázat mutatja. A táblázatban a koordinált ion a kisebb méretű, ezért az ott szereplő arányok 1-nél kisebbek. Azonos méretű ionok esetén a rádiuszok aránya 1.

11 11 2. táblázat: Az ionrádiuszok hányadosa és a koordinációs szám összefüggésee (Magnus szabály) 2. Ionrácsok Az ionrácsos vegyületek úgy jönnek létre, hogy az egyesülő atomok egyike elektront ad át a másiknak, miáltal pozitív és negatív ion keletkezik, amelyeket elektrosztatikus vonzás tart össze. Az ionképződés általában annyi elektron felvételével, ill. leadásával jár, amennyi a külső elektronburkot a legközelebbi nemesgáznak megfelelő konfigurációjúvá teszi. Nemesgáz-konfigurációjú ionok csak azoknak az elemeknek atomjaiból képződnek, amelyek a periódus rendszerben közel vannak a nemesgázokhoz, amelyeknek tehát csak kevés elektront kell felvenni, vagy leadni ahhoz, hogy a nemesgáz-konfigurációra tegyenek szert. Az ionvegyületeket elektrosztatikus erők tartják össze, a kötés tehát tulajdonképpen nem is "kémiai" természetű. Ez abban nyilvánul meg, hogy a vegyület sok ionból álló kristályában és olvadékában nincsenek különálló molekulák, hanem ezek ellentétes töltésű ionok sztöchiometriai arányú halmazából állnak. Szilárd állapotban ez a halmaz szabályos térrácsot alkot, amelynek rácspontjaiban szabályszerűen váltakozva pozitív és negatív ionok foglalnak helyet, olvadékokban viszont az ionok nincsenek helyhez kötve. Ionvegyületek nemcsak egyszerűű ionokból keletkezhetnek, hanem több atom alkotta összetett (komplex) ionokból is. Az ilyenek komplex ionok, mint a szulfát, a karbonát, vagy az ammónium ion atomjait kovalens kötések tartják össze, kifelé azonban csak töltésük érvényesül, a molekulában, ill. kristályrácsban tehát egységes ionként szerepelnek (és foglalják el a számukra kijelölt rácspontot - megjegyzés). Durva megközelítésben az ionkötésű kristályrácsokban a ionokat gömbalakúnak tételezzük fel. Ez azonban az ionok komplikált felépítése miatt csak első megközelítésben felel meg a gömbszimmetriának. Összhangban a kémiai kötéssel, a szilárd fázisú kristályrácss kialakításában 3 fő tényező érvényesül.

12 12 1. A töltések gömbszerinti eloszlása szükségessé teszi, hogy egy központi iont minél nagyobb számú ellentétes töltésü ion vegyen körül. Azt a számot, amely megmutatja, hogy egy központi iont az ionrácsos vegyületeknél hány vele ellenkező töltésű ion vesz körül egyenlő távolságra, koordinációs számnak nevezzük. Az ionrácsos vegyületeknél tehát a töltés gömbszerinti eloszlása következtében az a törekvés hogy minél nagyobb legyen a koordinációs szám. 2. Ezzel szemben az azonos töltésű ionok egymásra gyakorolt taszító hatás következtében arra törekszenek, hogy egymástól minél nagyobb távolságra rendeződjenek el. A törekvés tehát a kristályrácsban az, hogy egyenlő töltésű ionok egymástól távol, ellenkező töltésü ionok egymáshoz közel helyezkedjenek el. A kétféle hatás következtében a központi ion körül szimmetrikus elrendeződés alakul ki. 3. Fentiekből következik, hogy a kristályrácsban a sztöchiometrikus képletnek megfelelő molekulákat nem találunk. Az egész rácsot tekintve azonban a pozitív és negatív töltések számának egyenlőnek kell lenni. Ebből következik, hogy az ionrácsoknak legalább két alkotó elemből kell állnia és ezzel áll összefüggésben az is, hogy a kationra és anionra vonatkoztatott koordinációs számnak a sztöchiometrikus viszonyokkal összhangban kell lennie. Pl. az NaCl rácsában mind a két elem koordinációs száma 6, míg a CaF 2 esetében a Ca 2+ körül 8 F - ion van, a F - körül viszont csak 4 Ca 2+ ion található. A gömbszimmetriából adódó nagy koordinációs számnak tehát a vegyérték kiegyenlítődés szab határt. Az ionrácsoknál a szerkezeti típust elsősorban a koordinációs szám, ill. az ionrádiusz határozza meg. Ezt az összefüggést legegyszerűbben a Magnus-féle szabály foglalja össze. A Magnus-szabály szerint minél nagyobb valamely ionrácsban a kation és anionrádiusz hányadosa, annál nagyobb a koordinációs szám, ill. egy központi iont annál nagyobb számú vele ellentétes töltésü ion vesz körül egyenlő távolságban (ld. 2. táblázat). Az ionrácsos vegyületek általában színtelenek, vagy halványszínűek, sószerűek. Vízben, különböző oldószerekben jól oldódnak. Nem vezetők, de olvadékuk és oldatuk az elektromos áramot jól vezeti. Fénytörésük közepes. Az ionrácsok fizikai tulajdonságai jelentős mértékben függnek az ionok egymástól való távolságától. Igy pl. a keménység, az olvadáspont, forráspont az ionok közötti távolsággal fordítottan arányos. Ez az alábbi összeállításból is jól kitűnik: Az olvadáspont- és forrpont értékét az iontávolságon kívül a vegyérték is befolyásolja. Közel azonos iontávolság esetén az olvadáspont a vegyérték emelkedésével nő.

13 Az ionrácsok felosztása Az ionos kötés szerkezetének és felosztásának alapjait Pauling alkotta meg (Pauling szabályok). A meglehetősen összetett szabályrendszerből csak egy fogalmat, az elektrosztatikus vegyérték fogalmát vesszük át. Az elektrosztatikus vegyérték (p) Pauling szerint egyenlő a központi kation elemi töltésének (z) és a koordinációs számnak (n) a hányadosával Az elektrosztatikus vegyérték tehát azt fejezi ki, hogy egy kation töltésének hányad része jut a vele szomszédos valamelyik anionra. Ha ezt az elektrosztatikus vegyértéket összevetjük az anionok töltésszámának felével (y/2), akkor a kapott viszonyszám szerint az ionrácsoknak három főcsoportját különíthetjük el, az izodezmikus, az anizodezmikus és a mezodezmikus szerkezeteket. A továbbiakban ezeket a fogalmakat nem használjuk, helyette a következő felosztást vesszük - ionrácsok, amelyeket egyszerű anionok és kationok alkotnak (pl. Na +, Cs +, Ca 2+, Cl -, F - ). Minden egyes egyszerű (atomi) ion egy rácspontot foglal el. - ionrácsok, melyek szerkezetében összetett anionok vannak (pl. NO 3 -, CO 3 2-, SO 4 2-, azaz nitrátok, karbonátok, szulfátok). Ezeket az anionokat kovalens kötések tartják össze, és a kristályrácsban egy rácspontot foglalnak el (hiába áll mondjuk a karbonát ion 4 atomból, csak egy rácspontot foglal el). - szilikátok, amelyek alapegysége az SiO 4 4- tetraéder. Ezek a tetraéderek azonban a sarkaikban található oxigéneken keresztül egymással kapcsolódni képesek, így rendkívül változatos hálózatos szerkezeteket hoznak létre. Természetesen az SiO 4 4- tetraéderek mellett kationokat (pl. Na +, K +, Ca 2+, Mg 2+, Fe 2+, Al 3+ ) is tartalmaznak. Ez az osztályozás körülbelül megfelel az izodezmikus, anizodezmikus és mezodezmikus felosztásnak Egyszerű ionokat tartalmazó szerkezetek Ezekre a szerkezetekre a kősó (halit, NaCl) kristályrács a legjobb példa. Emellett az ionrádiusz hányadosok hatásának bemutatására tárgyaljuk a CsCl szerkezetet, továbbá a sztöchiometria hatásának bemutatására a CaF 2 szerkezetet is. Az ionrácsoknak számos további alapvető típusa van, ezek tárgyalása azonban nem fér bele a tárgy kereteibe. Az ilyen típusú rácsokon belül található kötések a kationok és az anionok között azonos típusúak és erősségűek (ezért hívják az ilyen rácsokat izodezmikus ionrácsoknak).

14 14 A kősó rácsszerkezete Ionsugarak: Na + : 0,97 Å, Cl - : 1,81 Å, ezek hányadosa 0,536. Ehhez az ionrádiusz arányhoz 6- os koordináció tartozik (ld. korábban 2. táblázat). 7. ábra. A kősó (NaCl) kristályrácsa és a Na +, illetve a Cl - ion körüli oktaéderes koordináció. Az egyes rácspontokon felváltva foglalnak helyet a Na + és a Cl - ionok úgy, hogy minden Na + iont 6 Cl - ion vesz körül, és fordítva. A koordinációs szám tehát mind az anionra, mind a kationra 6, a koordináció oktaéderes. A kősó elemi celláját a 8. ábra mutatja. 8. ábra. A kősó (NaCl) elemi cellája. Az elemi cellában 4 Na + és 4 Cl - ion van. A rács felépítése két szabályos laponcentrált elemi cella, amelyek fél cellaéllell vannak egymásba tolva. Az Na ionok a cella csúcsain és lapközepein, a Cl ionok az élek felezőiben és a cella közepén helyezkednek el. Hasonló rácsszerkezetben kristályosodik számos alkáli halogenid (Li- Na- K- Rb- halogenidek), oxid (MgO, CaO, SrO, FeO, MnO) és szulfid (MnS, PbS, bár a szulfidok esetében a kötés jellege más).

15 15 A CsCl rácsszerkezete Ugyanúgy alkáli halogenid, mint az NaCl, azonban a kation és anion méretaránya más, ezért a rácsszerkezet is megváltozik. Ionsugarak: Cs + : 1,67 Å, Cl - : 1,81 Å, arányuk 0,92, ami már a 8-as koordinációnak felel meg (ld. 2. táblázat). 9. ábra. A CsCl elemi cellája. A szabályos tércentrált elemi cella középpontájában található Cs + iont hexaéderesen 8 Cl-ion koordinálja. A szerkezet elemi cellánként 1 Cs + és 1 Cl - iont tartalmaz. A CsCl kristályrácsa olyan, mintha két szabályos egyszerű elemi cella lenne fél testátlóval egymásba tolva (10. ábra). 10. ábra. A CsCl elemi cellája, mint két egyszerű szabályos elemi cella fél testátlóval egymásba tolva. Ilyen szerkezetben kristályosodnak a Cs +, NH + 4, Tl + kloridjai, bromidjai és jodidjai.

16 16 A kalcium-fluorid (fluorit, CaF 2 ) rácsszerkezete A Ca 2+ ionsugara 0,99 Å, az F - ioné pedig 1,33 Å. A kettő hányadosa 0,744, ami közel van a határhoz, de 8-as (hexaéderes) koordinációt jelent. A fluorit elemi celláját a 11. ábra mutatja. A szabályos elemi cella két 'részcellából' áll, a Ca 2+ ionok laponcentrált elemei celláján belül helyezkedik el az F - ionok egyszerű elemi cellája oly módon, hogy a Ca-cella minden oktánsának középpontjában egy F - ion foglal helyet. 11. ábra. A fluorit elemi cellája. A rácsban minden F - ionnak 4 Ca 2+ ion, illetve minden Ca 2+ ionnak 8 F - ion közvetlen szomszédja van, tehát a F - ionok koordinációja tetraéderes, a Ca 2+ ionoké pedig hexaéderes (12. ábra). Ez a sztöchiometriából következik, hiszen minden kalcium ionra két fluorid ion jut. Az elemi cellában 4 Ca 2+ és 8 F - ion található. 12. ábra. A Ca 2+ és az F - ionok koordinációja a fluoritban. Fluorit típusú rácsa van számos fluoridnak (SrF 2, BaF 2, PbF 2 ) és oxidnak (CeO 2, ThO 2, UO 2 ). Geometriailag identikus a fluorit ráccsal az antifluorit rács, csupán a kationok és az anionok helyzete felcserélt. Antifluorit rácsa van több alkálifém-oxidnak és szulfidnak, illetve a kalkozinnak (Cu 2 S).

17 Összetett anionokat tartalmazó szerkezetek Ilyenek például a nitrátok, karbonátok, vagy szulfátok. Ezekben a kristályokban két különböző erősségű kötés található, a nitrogén, a szén és a kén az oxigénnel sokkal erősebb kötést alkot (kovalens kötés), mint a kationok az oxigénnel (ezért nevezik ezeket a rácsokat anizodezmikusnak). A kristályrács tehát kationból és összetett anionból áll, ezek foglalják el a rácspontokat. Erre a típusra a kalcit (kalcium karbonát, CaCO 3 ) kristályrácsát nézzük meg. A kalcit rácsszerkezete A kalcit rácsot a kősó rácsából vezethetjük le. Ha a kősórácsban minden Na + iont Ca 2+ ionra cserélünk, és minden Cl - iont CO 3 2- ionra, akkor ez a csere két részben is változtat a kősó rácson. Egyrészt a rács erősebb lesz a nagyobb töltések miatt (nagyobb a rácsenergia), másrészt a szimmetria csökken, mivel a karbonát ionok nem gömb alakúak. Az elemi cella tehát nem kocka, hanem egy csúcsainál összenyomott torzult 'kocka', egy romboéder lesz (13. ábra). A szimmetria a szabályosból trigonálisra csökken. 13. ábra. A kalcit romboéderes elemi cellája, ahol a rácspontokon felváltva Ca 2+ és CO 3 2- ionok vannak. Kalcit szerkezetben kristályosodik még számos karbonát, így az MgCO 3, ZnCO 3, MnCO 3, FeCO 3 (izomorf sor), vagy az NaNO 3, FeBO 3.

18 A szilikátok szerkezete Ezeknek a rácsoknak az alavető építőelemei az SiO 4 4- tetraéderek (14. ábra), amelyek a tetraéderek sarkain található oxigéneken keresztül igen változatos módokon kapcsolódhatnak egymáshoz, gyűrűket, végtelen láncokat, síkokat, vagy térhálókat alkotva. Az SiO 4 4- tetraéderekhez különböző kationok, a leggyakrabban K +, Na +, Ca 2+, Mg 2+, Fe 2+ és Al 3+ kapcsolódnak. 14. ábra. Az SiO 4 4- tetraéderek, a szilikátok építőelemei. 15. ábra. Az SiO 4 4- tetraéderekből álló végtelen lánc (polimer), SiO A különböző szilikát szerkezeteknek a természetben nagyon nagy jelentősége van, a Föld kérgét és mélyebb részeit (köpeny) felépítő kőzetek szilikátásványokból állnak. Ezek az ásványok a geológiában rendkívül fontosak, viszont általában a kémiai gyakorlattol távolabb állnak, ezért ezekkel a továbbiakban részletesebben nem foglalkozunk.

19 19 3. Az atomrácsok Atomrácsú kristályoknak szoros értelemben véve azokat tekinthetjük, amelyek rácspontjaiban helyet foglaló minden atom között kovalens kötés van. A kovalens kötés jellegéből adódóan az atomrácsokban a szomszédos atomok száma és elrendeződése korlátozott, mert a kovalens kötés irányított. A kovalens kötés korlátozza az atomkötésű rácstípusok számát is, különösen, ha csak azokat a szerkezeteket vesszük figyelembe, amelyekben a rácselemek között a tér minden irányában valóban tisztán kovalens kötés érvényesül. A koordicációs számot a kötések száma (vegyérték) határozza meg. Lényegileg itt két fontos szerkezeti típust ismerünk: a gyémánt- és lonsdaleit, illetve szfalerit- és a wurtzit-típust. A 4-vegyértékű elemek rácsában, amilyen a C, a C C kötések létrehozásához mindkét atom 4-4 vegyértékelektronnal járul hozzá, s így ' vegyértékszöggel tetraéderes koordináció alakul ki (sp 3 hibridizáció - a négy hibridpálya a tetraéder csúcsai felé irányul). Ez a koordináció jellemző a gyémántszerkezetre, a kovalens szerkezetek legtipikusabb képviselőjére. A kötés jellegével hozható összefüggésbe az is, hogy az atomrácsú szerkezeteket a térkitöltés szempontjából vizsgálva viszonylag laza szerkezetűeknek mondhatjuk, amennyiben - azonos nagyságú atomokról lévén szó - fémes kötés esetében minden atomnak 12 közvetlen szomszédja van és a térkitöltés 74,1%, míg a tetraéderes koordinációjú gyémántrácsban a térkitöltés csak 33,8%. Az atomrácsú vegyületek szilárd állapotban is és olvadékban is szigetelők, mert szabad elektronok, szabad ionok sem a szilárd rácsban, sem az olvadékban nincsenek jelen. Az atomrácsok törésmutatója rendszerint jelentős értékű, pl. gyémánt esetében n = 2,417. Az atomrácsok közül két szerkezetet tárgyalunk, ezeket legtípusosabb képviselőikről gyémánt, illetve wurtzit (ZnS) szerkezetnek hívják. A ZnS két polimorf módosulata közül a szfalerit gyémánt rácsú, a wurtzit pedig wurtzit rácsú. Közben kiderült, hogy a szénnek van egy másik nagynyomású módosulata, ami a wurtzit szerkezetével analóg, így a két rácstípust a szén polimorf (allotróp) módosulatai alapján is lehet tárgyalni, nem kell a ZnS módosulatokat bevonni a leírásba. Ezt a másik gyémánt módosulatot lonsdaleit-nek hívják. Hogy ne kelljen ezt a (geológusok körében sem széles körben ismert) ásványnevet memorizálni, a szén ezen módosulatára a könnyen megjegyezhető, és szintén használatos hexagonális gyémánt nevet használjuk. A két alapvető atomrács típust tehát a gyémánt és a hexagonális gyémánt példáján mutatjuk be. A gyémánt (C) szerkezete A legtípusosabb atomrácsot a gyémánt szerkezete képviseli, ezért ezt a szerkezetet ismerni kell. A gyémántban a szén sp3 hibridállapotban van, a négy hibridpálya egy tetraéder csúcsai

20 20 felé irányul. Ezek a tetraéderes elrendezésű hibridpályák a szomszédos szénatomokkal σ (szigma) kötést létesítenek, így jön létre a végtelen térrács (17. ábra). 17. ábra. A gyémánt kristályrácsa. A gyémánt a szabályos rendszerben kristályosodik, elemi cellája 8 atomot tartalmaz Minden egyes C-atomot tetraéderesen négy C-atom koordinál. A vegyértékszög megfelell a tetraéder ' szögének, a C C távolság 1,54 Å, mint az alifás vegyületekben a molekulán belüli C C kötéstávolság. A lapon centrált elemi rács 8 részkockára osztható, minden másodiknak a középpontjában 1-1 szénatom foglal helyet. (18. ábra). 18. ábra. A gyémánt elemi cellája a C-atomok súlypontjaival, és a koordinációs tetraéderek illeszkedése az elemi cellában. Gyémántrácsban kristályosodik még az Si, a Ge és az Sn egyik módosulata, az α-ón. A szén másik polimorf módosulatában a hexagonális gyémántban a szén atomok szintén 4-es koordinációban, tetraéderes elrendezésben vannak, de a tetraéderek kapcsolódási módja

21 21 eltérő. A kétféle kapcsolódási mód a 19. ábrán látható. (Az ábra eredetileg a ZnS-re készült, ezért van két különböző - fekete és fehér - tömegpont benne. 19. ábra. A szén tetraéderek kapcsolódása a gyémántban (A) és a hexagonális gyémántban, vagy lonsdaleitben (B) A 19/a. ábrán a tetraéderek kapcsolódási pontján inverziós pont van, míg a b. ábrán tükörsík, azaz a függőleges irányú kötés mentén a két szénatom egymáshoz képest el van csavarodva. A hexagonális gyémánt (lonsdaleit) szerkezete A hexagonális gyémánt rácsát a 20. ábra mutatja 20. ábra. A hexagonális gyémánt (lonsdaleit) kristályszerkezete. A lonsdaleit rendkívül nagy nyomáson, pl. meteorit becsapódáskor képződik. Szimmetriája nem szabályos, hanem - mint a neve is mutatja - hexagonális. A számítások szerint még a gyémántnál is keményebb, így már nem a gyémánt a legkeményebb anyag. A nagyobb keménységet azonban még kísérletileg nem sikerült igazolni.

22 22 4. A fémes rácsok Fémes kötés, ahogy ez az előzőkből már ismert, a kovalens kötéstől annyiban különbözik, hogy a vegyérték elektronok nem egy speciális atompárhoz tartoznak, hanem a kristályrács egészének tartozékai. Minden fémes atom meghatározott számú vegyérték elektront adhat le, amelyek többé-kevésbé szabadon mozognak a fémes rácsban. Ezen elképzelés szerint a fémes rács pozitív töltésü ionok vázaiból áll, amelyek között a leadott elektronok ún. "elektronfelhő" vagy "elektrongáz" formájában szabadon mozognak. A kötést a pozitív fémionok és a negatív elektronfelhő közti vonzás, illetve az elektronfelhő mozgása biztosítja. A fémes kötésnél a kötésviszonyok az ionrácshoz hasonlóan alakulnak. A fémes kötésnél nincs kitüntetett irány. A kötés gömbszimmetrikus, azaz minden irányban azonos mértékű. Ennek következtében a koordinációs számmal kapcsolatban a fémes rácsoknál nincs sem térbeli sem számbeli korlátozás. A maximális koordinációs számok alakulhatnak ki. Ezért a fémes rácsokra az ún. legszorosabb illeszkedés jellemző. A kötések iránya szerinti egyenlőségnek másik következménye, hogy a fémes rácsok általában egyszerű felépítésűek. Az elektronfelhő elmozdulási lehetősége a fémes szerkezetben kitűnően értelmezi a termikus és elektromos vezetőképességet, az opak sajátságokat és a nagy reflexiósképességet. Jellemző tulajdonsága a fémes kötésű rácsoknak a kitünő mechanikai megmunkálhatóság, nyújthatóság is. A legsűrűbben terhelt rácssíkok ugyanis párhuzamosan viszonylag könnyen elmozdulnak egymás felett, ami a fémek plasztikus viselkedését eredményezi. Egyéb mechanikai sajátságok kevésbé jellegzetesek. A keménység, a hőtágulás, olvadáspont értéke tág határok között változik. Példaképpen emlitjük a Na és W keménysége, valamint a Hg és W olvadáspontja közötti nagy különbségeket. A fémes rácsoknak 2 típusát különíthetjük el: a/ szoros értelemben vett fémes rácsok, amelyekben csak egyféle kötéstípus, a fémes kötés fordul elő. Ide tartoznak a valódi fémek, és a továbbiakban elsősorban ezekről lesz szó. b/ metalloid szerkezeti típusok, az ún. metalloid rácsok, amelyek kisebb-nagyobb mértékű eltérést mutatnak a tipikus fémes jellegtől. Ide tartozik pl. a grafit, és néhány fém szulfidja. Ezek közül csak a grafitról lesz szó A valódi fémek szerkezete Kristályszerkezeti felépítésük szerint a valódi fémek 3 főtípusban jelennek meg, azaz háromféle elemi cella fordul elő bennük (21. ábra): szabályos tércentrált cella (vagy térbencentrált köbös), koordinációs szám 8 szabályos lapcentrált cella (vagy laponcentrált köbös), koordinációs szám 12 hexagonális cella, koordinációs szám 12.

23 ábra. A fémekben előforduló háromféle elemi cella: a térben centrált köbös, a laponcemtrált köbös és a hexagonális. A szabályos tércentrált elemi cella, vagy W (wolfram) típus A szabályos tércentrált cellában a tömegpontok a cella csúcsain és térközepén helyezkednek el (21/a. és 22 ábra). A koordinációs szám 8, a térkitöltés pedig 68 %. 22. ábra. A szabályos tércentrált (vagy térben centrált köbös) elemi cella golyós modellje. A legtöbb ilyen rendszerben kristályosodó fém kemény, nehezen nyújtható, alakíthatósága nem jó. Nincs kitüntetett irányuk. Deformációnál az atomsíkoknak el kell siklani egymás felett, és ez ebben a rendszerben nem megy könnyen. Ebben a rendszerben kristályosodik a Li, Na, K, V, Ta, α-cr, Mo, W, Mn, és α-fe (szobahőmérsékleten). A vas szerkezeti sajátosságaira és megmunkálhatóságára még visszatérünk.

24 24 A következő két elemi cellatípus a legszorosabb illeszkedést mutatja. Mindkettő esetében a koordinációs szám 12, a térkitöltés pedig 74 %. Ezek a szabályos lapcentrált és a hexagonális elemi cellák. A kétféle szoros illeszkedés egymásból levezethető. A 12-es illeszkedés kétféleképpen valósulhat meg (23. ábra): 23. ábra. A kétféle szoros illeszkedés. Mindkét ábrán a pirossal jelölt központi atomot egy síkban 6 atom vesz körül, fölötte és alatta pedig három-három atom van - így adódik a 12-es koordináció. Az alsó és a felső három atom helyzete azonban más. Az A. ábrán a felső három atom 60 o -al el van fordulva az alsó három atomhoz képest, így mind a három sík eltérő helyzetű, ezért ezeket ABC elrendezésnek is hívják. A B. ábrán a felső három atom ugyanolyan pozicíóban van, mint az alsó, így a felső és az alsó síkok azonos helyzetűek, ezért ezeket ABAB elrendendezésnek is nevezik. A két elrendezés szimmetriájában jelentős különbség van. Az első elrendezésből levezethető a szabályos lapcentrált elemi cella, míg a másodikból a hexagonális elemi cella. A szabályos lapcentrált, vagy laponcentrált köbös elemi cella, a Cu (réz) típus 23. ábra. A szabályos lapcentrált, vagy laponcentrált köbös elemi cella gömbmodellje A 23. ábra szabályos lapcentrált elemi cella szoros illeszkedésű síkjai ferdén láthatók. Az egyes síkok megfelelnek a 22/A. ábra különböző elhelyezkedésű síkjainak (ABC elrendezés).

25 25 A szoros illeszkedés síkja az (111), azaz az oktaéder lap. Ez a lap kitüntetett csúszósík, az atomsíkok könnyen elsiklathatók egymáson. Ráadásul 8 oktaéder lap van, tehát az ilyen fémek kristályai 8 irányban is jól siklathatók. Az ilyen rendszerben kristályosodó fémek jól megmunkálhatók, nyújthatók, hajlíthatók. Ebben a rendszerben kristályosodik a Cu, Ag, Au, Ca, Al, Pb, Co, Ni, Pd, Ir, Pt és a γ-fe. Az Fe két módosulata: Szobahőmérsékleten α-fe, tércentrált köbös rácsban kristályosodik, ami 906 o C felett γ-fe (laponcentrált köbös) módosulattá alakul. Az α-fe rosszul, a γ-fe viszont kitűnően nyújtható. Ezért kell a vasat a megmunkálás, hengerlés előtt a vörösizzásig hevíteni. A hexagonális elemi cella 24. ábra. A szoros illeszkedésű hexagonális elemi cella Az ilyen rácsszerkezetben kristályosodó fémek bázislap (vízszintes lap) szerint nyújthatók, siklathatók., megmunkálhatók, bár nyújthatóságuk a szabályos laponcetrált cellájú fémekét nem éri el. Ebben a rendszerben kristályosodik: Be, Mg, Zn, Cd, Ti, Zr, Hf, Ru és Os. A fémek túlnyomó többsége az előbb felvázolt 3 szerkezeti típusban kristályosodik. A fémes szerkezetek aránylag kis számának és azonosságának a gyakorlat szempontjából rendkívül nagy a jelentősége. Az azonos rácstípusban való kristályosodás ugyanis alapja a fémek egymással való elegyedésének, ötvözhetőségének Metalloid szerkezetek A valódi fémektől eltérően a metalloid szerkezetekben különböző kötéstípusok fordulnak elő. Jellemző rájuk az uralkodó fémes jelleg (metalloid rácsok) és hogy az uralkodó fémes kötés mellett az ionos, vagy atomos kötés is jelentkezik. Az ide tartozó elemekre, ill. vegyületekre

26 26 külső jellegükben is a fémes tendencia uralkodása jellemző. Általában sötét színűek, fémes fényűek, átlátszatlanok. Jó hő és elektromos vezetők. A metalloid szerkezetek legjellegzetesebb típusát a grafit elemi rácsa képviseli. A grafit szerkezete A grafit a szén polimorf módosulata. A grafitban (mint a benzolban) a szénatomok sp 2 hibridállapban vannak. A három hibridpálya egy síkban a többi szénatommal 120 o -ot bezáró σ-kötéseket alkot. Így minden szénatomot ugyanabban a síkban 3 szomszédos szénatom vesz körül egyenlő távolságban, az így kapcsolódó szénatomok hatszöges gyűrűket alkotnak. A fennmaradó elektron delokalizált π-kötést hoz létre. A szénatomok ilyen elrendeződése hatszöges végtelen síkhálót alkot. A grafit egy végtelenített benzolként is felfogható. A grafit tipikus rétegrács, ahol az egyes sík rétegeket a szénatomok hatszöges hálózata adja - innen jön a hexagonális szimmetria. A delokalizált elektronok az egész síkra kiterjedő elektronfelhőt alkotnak, ez a fémes rácsokra emlékeztet (ezért tárgyalják a metalloidok között). A grafit a síkok mentén jó elektromos vezető. Az egyes síkokat gyenge Van der Waals erők tartják össze. 25. ábra. A grafit rácsszerkezete a hatszöges rétegekkel, és a grafitrács rétegei felülről nézve (a 0001 síkra vetítve) A grafitban a rétegek párhuzamosak a (0001) síkkal. Az egymásután következő rétegek úgy helyezkednek el, hogy az egyik rétegsor hatszögeinek a közepébe esik a következő rétegsor egy C atomja (25. ábra).

27 27 5. Molekularácsok A molekularácsok lényegesen eltérnek az eddig tárgyalt szerkezetektől. Az ionkristályok és az atomrácsok lényegében egyetlen óriás molekulának voltak tekinthetők. A molekularácsú kristályok rácspontjaiban semleges molekulák foglalnak helyet, melyek között a gyenge másodlagos kötések (főleg van der Waals-féle erők, de néha hidrogén kötések) hatnak, míg az egyes molekulákon belül az atomok között lényegesen erősebb kötésfajták, túlnyomóan kovalens kötések érvényesülnek. A molekulán belüli, intramolekuláris távolságok kisebbek, mint a rácspontokban helyet foglaló molekulák közötti, intermolekuláris távolságok. Minthogy a rácsban a molekulákat csak a gyenge van der Waals-erők tartják össze, a molekularácsú kristályok lágyak, olvadáspontjuk alacsony, összenyomhatóságuk és termikus kitágulásuk viszont nagy. A molekularácsok rácsenergiája csekély. A molekularácsok elektromos és optikai sajátságai többnyire azon molekulák megfelelő sajátságaival egyeznek, amelyekből a rács felépül. A másodlagos kötésekkel, a van der Waals féle erőkkel már a korábban tárgyalt grafitrács esetében találkoztunk. A grafitrácsban a C atomok kovalens kötésekkel hatszögekből álló végtelen síkhálót képeznek, amelyek két irányban végtelen molekulának is felfoghatók. A síkokat van der Waals erők tartják össze, ilymódón a grfitrács már átmenetet képez a molakularácsok felé. A delokalizált elektronok pedig fémes jelleget adnak a grafitnak, így a grafitrács végsősoron átmenet az atomrács, a fémes rács és a molekularács között. A molekularácsban a rácspontokon tehát molekulák találhatók, ezek nem gömbszimmetrikusak, gyakran polárosak A másodlagos kötések A semleges molekulák között fellépő van der Waals-erők az elsőrendű kémiai kölcsönhatásoknál néhány nagyságrenddel gyengébbek. A van der Waals erőknek három összetevője van: Orientációs hatás, vagy dipol - dipol kölcsönhatás - az állandó dipólusmomentummal rendelkező molekulák között jön létre. Indukciós hatás, vagy indukált dipólus kölcsönhatás - a poláros molekulák polarizálják az apoláros molekulákat, így vonzó kölcsönhatás alakul ki. Diszperziós hatás - a molekulák elektronjai állandó mozgásban vannak, ezért az apoláris molekulákban is felléphet pillanatnyi dipólusmomentum, amely más molekulákban is dipólust indukálhat, így a vonzóerő lép fel a molekulák között. A hidrogén kötés - a hidrogén atom két másik, erősen elektronegatív atom között létesít kötést. Csak a három legnagyobb elektronegativitású elem (O, N, F) képes hidrogénkötést létrehozni. A hidrogénkötés lehet intermolekuláris és intramolekuláris.

28 28 A hidrogénkötések erősebbek a van der Waals erőknél, de gyengébbek, mint a kovalens kötések Néhány példa a molekularácsokra A jég A vízmolekulák között hidrogénkötések jönnek létre. A hidrogénkötés irányított, így a vízmolekulák tetraéderes elrendeződést hoznak létre (26. ábra), és a tetraéderek hálózata alkotja a kristályrácsot. A tetraéderek kapcsolódása hasonló, mint az atomrácsoknál említett hexagonális gyémántban (ezt a rácsszerkezetet wurtzit szerkezetnek hívják). A tetraéderek ilyen kapcsolódása révén tehát hatszöges szimmetria alakul ki, ami jól látható a hókristályokon. 26. ábra. A vízmolekulák kapcsolódásával létrejött koordinációs tetraéder. 27. ábra. A jég kristályszerkezetee

29 29 A széndioxid A széndioxid kristályrácsának alapja a szabályos laponcentrál cella, amelynek rácspontjain a CO 2 molekulák helyezkednek el (28. ábra). 28. ábra. A széndioxid kristály elemi cellája és kristályrácsa. A kén Az elemi kén nyolctagú gyűrűkből álló S 8 összetételű molekulákat alkot. A kénnek két módosulata van, az alacsonyabb hőmérsékleten (95 o C alatt) a rombos módosulat a stabil, efölött pedig a monoklin módosulat (29. ábra). 29. ábra. A kén két polimorf módosulata, a rombos kén és a monoklin kén.

30 30 Szerves vegyületek A molekularácsok legnagyobb és legjellegzetesebb csoportját a szerves vegyületek képviselik. A szerves vegyületek láncalakú molekulákból, síkmolekulákból és komplikált 3 dimenziós molekulákból épülnek fel. A láncalakú szerves molekularácsokat az alifás szénhidrogének, a hosszúláncú alkoholok, ketonok, vagy cellulóz képviselik. Az alifás szénhidrogének láncára jellemző, hogy a cikkcakkosan illeszkedő C-atomok kötésirányai által bezárt szög 109,5 és a szénatomok közötti távolság 1,54 Å (ugyanannyi, mint a gyémántrácsban). A láncok a rombos rács c-tengelyével párhuzamosak. A 2 dimenziós szerves molekularácsokat az aromás szénhidrogek fenolok, kinonok és cukrok képviselik. Jól ismert a naftalin és antracén szerkezete. A naftalin és antracén szerkezetében a C-atomok éppen olyan szabályszerű 6-os gyűrűket képeznek, mint a grafit rácsában. A szomszédos C-atomok távolsága,is azonos 1,42 Å. Az alifás vegyületek szerkezete mértanilag a gyémánt rácsból, az aromásoké a grafit rácsból vezethető le. A 3 dimenziós szerves molekula rácsokat a fehérjék képviselik. A fehérjék esetében (és általában a biológiai makromolekulák esetében) az elemi cella méretei rendkívül nagyok. A röntgendiffrakciós szerkezetvizsgálathoz a makromolekulákból is kristályokra van szükség.

5. elıadás KRISTÁLYKÉMIAI ALAPOK

5. elıadás KRISTÁLYKÉMIAI ALAPOK 5. elıadás KRISTÁLYKÉMIAI ALAPOK KRISTÁLYKÉMIAI ALAPFOGALMAK Atomok: az anyag legkisebb olyan részei, amelyek még hordozzák a kémiai elem jellegzetességeit. Részei: atommag (mely protonokból és neutronokból

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol Kémiai kötések A természetben az anyagokat felépítő atomok nem önmagukban, hanem gyakran egymáshoz kapcsolódva léteznek. Ezeket a kötéseket összefoglaló néven kémiai kötéseknek nevezzük. Kémiai kötések

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Kémiai kötések A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Cl + Na Az ionos kötés 1. Cl + - + Na Klór: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 5 Kloridion: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 Nátrium: 1s 2 2s

Részletesebben

Elektronegativitás. Elektronegativitás

Elektronegativitás. Elektronegativitás Általános és szervetlen kémia 3. hét Elektronaffinitás Az az energiaváltozás, ami akkor következik be, ha 1 mól gáz halmazállapotú atomból 1 mól egyszeresen negatív töltésű anion keletkezik. Mértékegysége:

Részletesebben

41. ábra A NaCl rács elemi cellája

41. ábra A NaCl rács elemi cellája 41. ábra A NaCl rács elemi cellája Mindkét rácsra jellemző, hogy egy tetszés szerint kiválasztott pozitív vagy negatív töltésű iont ellentétes töltésű ionok vesznek körül. Különbség a közvetlen szomszédok

Részletesebben

Kötések kialakítása - oktett elmélet

Kötések kialakítása - oktett elmélet Kémiai kötések Az elemek és vegyületek halmazai az atomok kapcsolódásával - kémiai kötések kialakításával - jönnek létre szabad atomként csak a nemesgázatomok léteznek elsődleges kémiai kötések Kötések

Részletesebben

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Milyen képlet adódik a következő atomok kapcsolódásából? Fe - Fe H - O P - H O - O Na O Al - O Ca - S Cl - Cl C - O Ne N - N C - H Li - Br Pb - Pb N

Részletesebben

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás 3. A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS OVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Kémiai kötések Na Ionos kötés Kovalens kötés Fémes

Részletesebben

1.2. A szilárd testek szerkezete

1.2. A szilárd testek szerkezete 1.2. A szilárd testek szerkezete A szilárd halmazállapothoz általában az alkotók (elem, ion, molekula) meghatározott geometriai rendje tartozik (kristályrács-típus, rácstávolság, kötési szögek). A rácselemek

Részletesebben

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2010-2011. 1 A vegyületekben az atomokat kémiai kötésnek nevezett erők tartják össze. Az elektronok

Részletesebben

Az elektronpályák feltöltődési sorrendje

Az elektronpályák feltöltődési sorrendje 3. előadás 12-09-17 2 12-09-17 Az elektronpályák feltöltődési sorrendje 3 Az elemek rendszerezése, a periódusos rendszer Elsőként Dimitrij Ivanovics Mengyelejev és Lothar Meyer vette észre az elemek halmazában

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 6 KRISTÁLYTAN VI. A KRIsTÁLYOs ANYAG belső RENDEZETTsÉGE 1. A KRIsTÁLYOs ÁLLAPOT A szilárd ANYAG jellemzője Az ásványok néhány kivételtől eltekintve kristályos

Részletesebben

Szalai István. ELTE Kémiai Intézet 1/74

Szalai István. ELTE Kémiai Intézet 1/74 Elsőrendű kötések Szalai István ELTE Kémiai Intézet 1/74 Az előadás vázlata ˆ Ismétlés ˆ Ionos vegyületek képződése ˆ Ionok típusai ˆ Kovalens kötés ˆ Fémes kötés ˆ VSEPR elmélet ˆ VB elmélet 2/74 Periodikus

Részletesebben

A kovalens kötés elmélete. Kovalens kötésű molekulák geometriája. Molekula geometria. Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR)

A kovalens kötés elmélete. Kovalens kötésű molekulák geometriája. Molekula geometria. Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR) 4. előadás A kovalens kötés elmélete Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR) az atomok kötő és nemkötő elektronpárjai úgy helyezkednek el a térben, hogy egymástól minél távolabb legyenek A központi

Részletesebben

Kristályos szilárd anyagok

Kristályos szilárd anyagok Általános és szervetlen kémia 4. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a kovalens kötés hogyan jön létre, milyen elméletekkel lehet leírni milyen a molekulák alakja melyek a másodlagos kötések Mai témakörök

Részletesebben

Elemi cellák. Kristály: atomok olyan rendeződése, amelyben a mintázat a tér három irányában periódikusan ismétlődik.

Elemi cellák. Kristály: atomok olyan rendeződése, amelyben a mintázat a tér három irányában periódikusan ismétlődik. Kristály: atomok olyan rendeződése, amelyben a mintázat a tér három irányában periódikusan ismétlődik. Elemi cellák amorf vs. mikrokristályos, kristályos anyagok rácspontok lineáris rács síkrács térács

Részletesebben

KRISTÁLYOK GEOMETRIAI LEÍRÁSA

KRISTÁLYOK GEOMETRIAI LEÍRÁSA KRISTÁLYOK GEOMETRIAI LEÍRÁSA Kristály Bázis Pontrács Ideális Kristály: hosszútávúan rendezett hibamentes, végtelen szilárd test Kristály Bázis: a kristály legkisebb, ismétlœdœ atomcsoportja Rácspont:

Részletesebben

5. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK

5. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK 5. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE A mai ásványrendszerezés alapja a kristálykémia. A rendszer vázát az egyszerű és összetett anionok által

Részletesebben

3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI

3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI 3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI KRISTÁLYKÉMIAI ALAPFOGALMAK Atomok: az anyag legkisebb olyan építıelemei, amelyek még hordozzák a kémiai elem jellegzetességeit. Részei: atommag (mely protonokból és

Részletesebben

A kovalens kötés polaritása

A kovalens kötés polaritása Általános és szervetlen kémia 4. hét Kovalens kötés A kovalens kötés kialakulásakor szabad atomokból molekulák jönnek létre. A molekulák létrejötte mindig energia csökkenéssel jár. A kovalens kötés polaritása

Részletesebben

American Society of Materials. Szilárdtestek. Fullerének (C atomok, sokszögek) zárt gömb, tojás cső (egy és többrétegű)

American Society of Materials. Szilárdtestek. Fullerének (C atomok, sokszögek) zárt gömb, tojás cső (egy és többrétegű) Szilárdtestek Fullerének (C atomok, sokszögek) zárt gömb, tojás cső (egy és többrétegű) csavart alakzatok (spirál, tórusz, stb.) egyatomos vastagságú sík, grafén (0001) Amorf (atomok geometriai rend nélkül)

Részletesebben

Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869) nemesgáz csoport: zárt héj, extra stabil

Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)   nemesgáz csoport: zárt héj, extra stabil s-mezı (fémek) Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869) http://www.ptable.com/ nemesgáz csoport: zárt héj, extra stabil p-mezı (nemfém, félfém, fém) d-mezı (fémek) Rendezés elve: növekvı rendszám (elektronszám,

Részletesebben

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok Atomszerkezet Atommag protonok, neutronok + elektronok izotópok atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok periódusos rendszer csoportjai Periódusos rendszer A kémiai kötés Kémiai

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia 3. hét Kémiai kötések. Kötések kialakítása - oktett elmélet. Lewis-képlet és Lewis szerkezet

Általános és szervetlen kémia 3. hét Kémiai kötések. Kötések kialakítása - oktett elmélet. Lewis-képlet és Lewis szerkezet Általános és szervetlen kémia 3. hét Kémiai kötések Az elemek és vegyületek halmazai az atomok kapcsolódásával - kémiai kötések kialakításával - jönnek létre szabad atomként csak a nemesgázatomok léteznek

Részletesebben

A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS KOVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Ionos kötés Na Cl Ionpár képződése e - Na + Cl - Na:

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok

Folyadékok és szilárd anyagok Folyadékok és szilárd anyagok 7-1 Intermolekuláris erők, folyadékok tulajdonságai 7-2 Folyadékok gőztenziója 7-3 Szilárd anyagok néhány tulajdonsága 7-4 Fázisdiagram 7-5 Van der Waals kölcsönhatások 7-6

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39 Kémiai kötés 4-1 Lewis elmélet 4-2 Kovalens kötés: bevezetés 4-3 Poláros kovalens kötés 4-4 Lewis szerkezetek 4-5 A molekulák alakja 4-6 Kötésrend, kötéstávolság 4-7 Kötésenergiák Általános Kémia, szerkezet

Részletesebben

Energiaminimum- elve

Energiaminimum- elve Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája között? Energiaminimum elve Energiaminimum- elve

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

3. előadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI

3. előadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI 3. előadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI Atom- és ionrádiusz Koordináció: az atomok/ionok elrendezési módja egy centrális atom/ion körül. Koordinációs szám: egy atom/ion közvetlen szomszédjainak száma. A legfontosabb

Részletesebben

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok Atomszerkezet Atommag protonok, neutronok + elektronok izotópok atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok periódusos rendszer csoportjai Periódusos rendszer energia szintek atomokban

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Slide 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Slide 1 /39 Kémiai kötés 4-1 Lewis elmélet 4-2 Kovalens kötés: bevezetés 4-3 Poláros kovalens kötés 4-4 Lewis szerkezetek 4-5 A molekulák alakja 4-6 Kötésrend, kötéstávolság 4-7 Kötésenergiák Általános Kémia, szerkezet

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Slide 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Slide 1 /39 Kémiai kötés 12-1 Lewis elmélet 12-2 Kovalens kötés: bevezetés 12-3 Poláros kovalens kötés 12-4 Lewis szerkezetek 12-5 A molekulák alakja 12-6 Kötésrend, kötéstávolság 12-7 Kötésenergiák Általános Kémia,

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 11-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 11- Vegyérték kötés elmélet 11-3 Atompályák hibridizációja 11-4 Többszörös kovalens kötések 11-5 Molekulapálya elmélet 11-6 Delokalizált

Részletesebben

Altalános Kémia BMEVESAA101 tavasz 2008

Altalános Kémia BMEVESAA101 tavasz 2008 Folyadékok és szilárd anayagok 3-1 Intermolekuláris erők, folyadékok tulajdonságai 3-2 Folyadékok gőztenziója 3-3 Szilárd anyagok néhány tulajdonsága 3-4 Fázisdiagram 3-5 Van der Waals kölcsönhatások 3-6

Részletesebben

Bevezetés az anyagtudományba III. előadás

Bevezetés az anyagtudományba III. előadás Bevezetés az anyagtudományba III. előadás 2010. február 18. Kristályos és s nem-krist kristályos anyagok A kristályos anyag atomjainak elrendeződése sok atomnyi távolságig, a tér mindhárom irányában periodikusan

Részletesebben

A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok

A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok A periódusos rendszer, periodikus tulajdonságok Szalai István ELTE Kémiai Intézet 1/45 Az előadás vázlata ˆ Ismétlés ˆ Történeti áttekintés ˆ Mengyelejev periódusos rendszere ˆ Atomsugár, ionsugár ˆ Ionizációs

Részletesebben

Kémiai kötés Lewis elmélet

Kémiai kötés Lewis elmélet Kémiai kötés 10-1 Lewis elmélet 10-2 Kovalens kötés: bevezetés 10-3 Poláros kovalens kötés 10-4 Lewis szerkezetek 10-5 A molekulák alakja 10-6 Kötésrend, kötéstávolság 10-7 Kötésenergiák Általános Kémia,

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 30 Műszeres ÁSVÁNYHATÁROZÁS XXX. Műszeres ÁsVÁNYHATÁROZÁs 1. BEVEZETÉs Az ásványok természetes úton, a kémiai elemek kombinálódásával keletkezett (és ma is keletkező),

Részletesebben

Az elemek rendszerezése, a periódusos rendszer

Az elemek rendszerezése, a periódusos rendszer Az elemek rendszerezése, a periódusos rendszer 12-09-16 1 A rendszerezés alapja, az elektronszerkezet kiépülése 12-09-16 2 Csoport 1 2 3 II III IA A B 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 IV V VI VII

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekIKözgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

A SZILÁRDTEST FOGALMA. Szilárdtest: makroszkópikus, szilárd, rendezett anyagdarab. molekula klaszter szilárdtest > σ λ : rel.

A SZILÁRDTEST FOGALMA. Szilárdtest: makroszkópikus, szilárd, rendezett anyagdarab. molekula klaszter szilárdtest > σ λ : rel. A SZILÁRDTEST FOGALMA Szilárdtest: makroszkópikus, szilárd, rendezett anyagdarab. a) Méret: b) Szilárdság: molekula klaszter szilárdtest > ~ 100 Å ideálisan rugalmas test: λ = 1 E σ λ : rel. megnyúlás

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat Dr. Hargitai Hajnalka hargitai@sze.hu www.sze.hu/~hargitai B 403. (L316) (Csizmazia Ferencné

Részletesebben

Kémiai alapismeretek 3. hét

Kémiai alapismeretek 3. hét Kémiai alapismeretek 3. hét Horváth Attila Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémia Intézet, Szervetlen Kémiai Tanszék 2013. szeptember 17.-20. 1/15 2013/2014 I. félév, Horváth Attila c : Molekulákon

Részletesebben

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését!

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! Az atom az anyagok legkisebb, kémiai módszerekkel tovább már nem bontható része. Az atomok atommagból és

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 13-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 13- Vegyérték kötés elmélet 13-3 Atompályák hibridizációja 13-4 Többszörös kovalens kötések 13-5 Molekulapálya elmélet 13-6 Delokalizált

Részletesebben

5. elıadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK

5. elıadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK 5. elıadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE TERMÉSELEMEK, SZULFIDOK, HALOGENIDEK AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE A mai ásványrendszerezés alapja a kristálykémia. A rendszer vázát az egyszerő és összetett anionok által

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 Dr. Hargitai Hajnalka hargitai@sze.hu www.sze.hu/~hargitai B 403. (L316) (Csizmazia Ferencné dr.

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 6. Anyagcsaládok Fémek Kerámiák, üvegek Műanyagok Kompozitok A családok közti különbségek tárgyalhatóak: atomi szinten

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Kémia 1 A kémiai ismeretekről A modern technológiai folyamatok és a környezet védelmére tett intézkedések alig érthetőek kémiai tájékozottság nélkül. Ma már minden mérnök számára alapvető fontosságú a

Részletesebben

Az atom- olvasni. 1. ábra Az atom felépítése 1. Az atomot felépítő elemi részecskék. Proton, Jele: (p+) Neutron, Jele: (n o )

Az atom- olvasni. 1. ábra Az atom felépítése 1. Az atomot felépítő elemi részecskék. Proton, Jele: (p+) Neutron, Jele: (n o ) Az atom- olvasni 2.1. Az atom felépítése Az atom pozitív töltésű atommagból és negatív töltésű elektronokból áll. Az atom atommagból és elektronburokból álló semleges kémiai részecske. Az atommag pozitív

Részletesebben

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Alapfogalmak Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék BME Műanyag- és Gumiipari Laboratórium H ép. I. emelet Vázlat Kötések Ionos, kovalens és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek Fémek törékeny/képlékeny nemesémek magas/alacsony o.p. Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek ρ < 5 g cm 3 könnyűémek 5 g cm3 < ρ nehézémek 2 Fémek tulajdonságai

Részletesebben

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk Ásványtani alapismeretek 4. előadás Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk az ásványokat,

Részletesebben

Vegyületek - vegyületmolekulák

Vegyületek - vegyületmolekulák Vegyületek - vegyületmolekulák 3.Az anyagok csoportosítása összetételük szerint Egyszerű összetett Azonos atomokból állnak különböző atomokból állnak Elemek vegyületek keverékek Fémek Félfémek Nemfémek

Részletesebben

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri Ásványtani alapismeretek 3. előadás Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kristályrácsa Polimorf

Részletesebben

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK Rausch Péter kémia-környezettan Hogy viselkedik az ember egyedül? A kémiában ritkán tudunk egyetlen részecskét vizsgálni! - az anyagi részecske tudja hogy kell

Részletesebben

A szilárd állapot. A szilárd állapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A szilárd állapot. A szilárd állapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A szilárd állapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Szobahőmérsékleten és légköri nyomáson szilárd halmazállapot létrejöttének feltétele, hogy a szilárd részecskék

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só?

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só? Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl, NaCl C) Fe(NO

Részletesebben

20/10/2016 tema04_biolf_

20/10/2016 tema04_biolf_ 4. Molekulák, ionok, kémiai alapelvek, a kémiai kötés típusai Kémiai kötés kialakulásának oka: energianyereség. Típusai: ionos kötés kovalens kötés fémes kötés Egy egyszerű modell a kémiai kötések kialakítására:

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39 Kémiai kötés 4-1 Lewis-elmélet 4-2 Kovalens kötés: bevezetés 4-3 Poláros kovalens kötés 4-4 Lewis szerkezetek 4-5 A molekulák alakja 4-6 Kötésrend, kötéstávolság 4-7 Kötésenergiák Általános Kémia, szerkezet

Részletesebben

A tudós neve: Mit tudsz róla:

A tudós neve: Mit tudsz róla: 8. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia 3. hét. Kémiai kötések. Kötések kialakítása - oktett elmélet. Az elızı órán elsajátítottuk, hogy.

Általános és szervetlen kémia 3. hét. Kémiai kötések. Kötések kialakítása - oktett elmélet. Az elızı órán elsajátítottuk, hogy. Általános és szervetlen kémia 3. hét Az elızı órán elsajátítottuk, hogy milyen a kvantummechanikai atommodell hogyan épül fel a periódusos rendszer melyek a periodikus tulajdonságok Mai témakörök elsıdleges

Részletesebben

Almandin. Pirit Magnetit. Hexakiszoktaéder

Almandin. Pirit Magnetit. Hexakiszoktaéder Ásványtani alapismeretek 2. előadás Jellemző kristályformák a monoklin és rombos kristályosztályokban A monoklin rendszer szimmetria ele- mei a maximális szimmetria esetén 1 digír 1 tükörsík 1 inverzíós

Részletesebben

Röntgen sugárzás. Wilhelm Röntgen. Röntgen feleségének keze

Röntgen sugárzás. Wilhelm Röntgen. Röntgen feleségének keze Röntgendiffrakció Kardos Roland 2010.03.08. Előadás vázlata Röntgen sugárzás Interferencia Huygens teória Diffrakció Diffrakciós eljárások Alkalmazás Röntgen sugárzás 1895 röntgen sugárzás felfedezés (1901

Részletesebben

Vázlatos tartalom. Szerkezet jellemzése és vizsgálata Szilárdtestek elektronszerkezete Rácsdinamika Transzportjelenségek Mágneses tulajdonságok

Vázlatos tartalom. Szerkezet jellemzése és vizsgálata Szilárdtestek elektronszerkezete Rácsdinamika Transzportjelenségek Mágneses tulajdonságok Szilárdtestfizika Kondenzált Anyagok Fizikája Vázlatos tartalom Szerkezet jellemzése és vizsgálata Szilárdtestek elektronszerkezete Rácsdinamika Transzportjelenségek Mágneses tulajdonságok 2 Szerkezet

Részletesebben

Kristályos szerkezetű anyagok. Kristálytan alapjai. Bravais- rácsok 1. Bravais- rácsok 2. Dr. Mészáros István Anyagtudomány tárgy előadásvázlat 2004.

Kristályos szerkezetű anyagok. Kristálytan alapjai. Bravais- rácsok 1. Bravais- rácsok 2. Dr. Mészáros István Anyagtudomány tárgy előadásvázlat 2004. Kristályos szerkezetű nygok BME, Anygtudomány és Technológi Tnszék Rácspontok, ideális rend, periodikus szerkezet Rendezettség z tomok között tuljdonságok Szimmetri, síklpok, hsdás, nizotrópi Dr. Mészáros

Részletesebben

A hidrogénmolekula. Emlékeztető: az atompályák hullámok (hullámfüggvények!) A hullámokra érvényes a szuperpozíció (erősítés és kioltás) elve!

A hidrogénmolekula. Emlékeztető: az atompályák hullámok (hullámfüggvények!) A hullámokra érvényes a szuperpozíció (erősítés és kioltás) elve! Energia A hidrogénmolekula Emlékeztető: az atompályák hullámok (hullámfüggvények!) A hullámokra érvényes a szuperpozíció (erősítés és kioltás) elve! Ezt két H-atomra alkalmazva: Erősítő átfedés csomósík

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 14 KRISTÁLYkÉMIA XIV. KRIsTÁLYsZERKEZETEK, KRIsTÁLYRÁCsOK 1. A KRIsTÁLYRÁCsOK főbb TÍPUsAI Az atomok, ionok és molekulák fentiekben tárgyalt megszabott elrendeződését

Részletesebben

A hidrogénmolekula. Energia

A hidrogénmolekula. Energia A hidrogénmolekula Emlékeztető: az atompályák hullámok (hullámfüggvények!) A hullámokra érvényes a szuperpozíció (erősítés és kioltás) elve! Ezt két H-atomra alkalmazva: Erősítő átfedés csomósík Energia

Részletesebben

2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia)

2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia) 2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia) KRISTÁLY FOGALOM A MÚLTBAN Ókorban: jég (= krüsztallosz), a színtelen

Részletesebben

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév)

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4,

Részletesebben

tema04_

tema04_ 4. Molekulák, ionok, kémiai alapelvek, a kémiai kötés típusai A kötések kialakulásának oka: energianyereség. A kémiai kötés típusai: ionos kötés kovalens kötés fémes kötés Kötések kialakítása - oktett

Részletesebben

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek Kémiai kötések Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek fémek Fémek Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az

Részletesebben

Atomi, illetve molekuláris kölcsönhatások és alkalmazásaik

Atomi, illetve molekuláris kölcsönhatások és alkalmazásaik Atomi, illetve molekuláris kölcsönhatások és alkalmazásaik Bozó Tamás 2012. október 16. Atomi kölcsönhatások Nemesgázok: atomi előfordulás (He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn) Többi elem: molekulákat alkot (pl. H

Részletesebben

Mit tanultunk kémiából?2.

Mit tanultunk kémiából?2. Mit tanultunk kémiából?2. Az anyagok rendkívül kicsi kémiai részecskékből épülnek fel. Több milliárd részecske Mól az anyagmennyiség mértékegysége. 1 mol atom= 6. 10 23 db atom 600.000.000.000.000.000.000.000

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

Fémorganikus kémia 1

Fémorganikus kémia 1 Fémorganikus kémia 1 A fémorganikus kémia tárgya a szerves fémvegyületek előállítása, szerkezetvizsgálata és kémiai reakcióik tanulmányozása A fémorganikus kémia fejlődése 1760 Cadet bisz(dimetil-arzén(iii))-oxid

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

dinamikai tulajdonságai

dinamikai tulajdonságai Szilárdtest rácsok statikus és dinamikai tulajdonságai Szilárdtestek osztályozása kötéstípusok szerint Kötések eredete: elektronszerkezet k t ionok (atomtörzsek) tö Coulomb- elektronok kölcsönhatás lokalizáltak

Részletesebben

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai Admitere 2015

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai Admitere 2015 1. Az energiaszintek elektronokkal való feltöltésére vonatkozó kijelentések közül melyik igaz? A. A 3. héj maximum 8 elektront tartalmazhat. B. A 3d alhéj elektronokkal való feltöltése a 4s alhéj előtt

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI

A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI 1. A IV. FŐCSOPORT ELEMEI A periódusos rendszer IV. főcsoportját az első eleméről széncsoportnak is nevezzük. A széncsoport elemei: a szén (C), a szilícium (Si), a germánium (Ge),

Részletesebben

20. A Cu + ion (Z = 29) elektronkonfigurációja a következő: A. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 10. B. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 9 4s 0

20. A Cu + ion (Z = 29) elektronkonfigurációja a következő: A. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 10. B. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 9 4s 0 AZ ATOM SZERKEZETE 1. Az atommagra nézve igaz a következő állítás: A. a protonok és a neutronok az atommagban találhatók B. a protonok töltése pozitív, a neutronoké negatív C. a protonok száma megegyezik

Részletesebben

Ásvány- és kőzettan. Kristálytan Ásványtan Kőzettan Magyarország ásványai, kőzetei Történeti áttekintés. Bidló A.: Ásvány- és kőzettan

Ásvány- és kőzettan. Kristálytan Ásványtan Kőzettan Magyarország ásványai, kőzetei Történeti áttekintés. Bidló A.: Ásvány- és kőzettan Ásvány- és kőzettan Kristálytan Ásványtan Kőzettan Magyarország ásványai, kőzetei Történeti áttekintés Ásványok Ásványok fogalma Az ásvány a földkéreg szilárd, homogén, természetes eredetű része kb. 4000

Részletesebben

Szigetelők Félvezetők Vezetők

Szigetelők Félvezetők Vezetők Dr. Báder Imre: AZ ELEKTROMOS VEZETŐK Az anyagokat elektromos erőtérben tapasztalt viselkedésük alapján két alapvető csoportba soroljuk: szigetelők (vagy dielektrikumok) és vezetők (vagy konduktorok).

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

FELADATMEGOLDÁS. Tesztfeladat: Válaszd ki a helyes megoldást!

FELADATMEGOLDÁS. Tesztfeladat: Válaszd ki a helyes megoldást! FELADATMEGOLDÁS Tesztfeladat: Válaszd ki a helyes megoldást! 1. Melyik sorozatban található jelölések fejeznek ki 4-4 g anyagot? a) 2 H 2 ; 0,25 C b) O; 4 H; 4 H 2 c) 0,25 O; 4 H; 2 H 2 ; 1/3 C d) 2 H;

Részletesebben

Fizikai kémia Diffrakciós módszerek. Bevezetés. Történeti áttekintés

Fizikai kémia Diffrakciós módszerek. Bevezetés. Történeti áttekintés 06.08.. Fizikai kémia. 6. Diffrakciós módszerek Dr. Berkesi Ottó SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke 05 Bevezetés A kémiai szerkezet vizsgálatához használatos módszerek közül eddig a különöző

Részletesebben

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35 Periódusosság 3-1 Az elemek csoportosítása: a periódusos táblázat 3-2 Fémek, nemfémek és ionjaik 3-3 Az atomok és ionok mérete 3-4 Ionizációs energia 3-5 Elektron affinitás 3-6 Mágneses 3-7 Az elemek periodikus

Részletesebben

Atomszerkezet, kötések

Atomszerkezet, kötések Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 016/17 Atomszerkezet, kötések Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Az előadás során megismerjük: a két alapvető atommodell alapjait, és a modellek közötti különbségeket;

Részletesebben

3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI

3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI 3. elıadás A KRISTÁLYKÉMIA ALAPJAI KRISTÁLYKÉMIAI ALAPFOGALMAK Atom- és ionrádiusz Koordináció: az atomok/ionok elrendezési módja egy centrális atom/ion körül. Koordinációs szám: egy atom/ion közvetlen

Részletesebben

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35

Periódusosság. Általános Kémia, Periódikus tulajdonságok. Slide 1 of 35 Periódusosság 11-1 Az elemek csoportosítása: a periódusos táblázat 11-2 Fémek, nemfémek és ionjaik 11-3 Az atomok és ionok mérete 11-4 Ionizációs energia 11-5 Elektron affinitás 11-6 Mágneses 11-7 Az elemek

Részletesebben

Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) , , K/2. Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra!

Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) , , K/2. Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra! Szervetlen kémia I. kollokvium, (DEMO) 16. 05. 17., 00-12 00, K/2 Írják fel a nevüket, a Neptun kódjukat és a dátumot minden lapra! TESZT KÉRDÉSEK Kérdésenként 60 s áll rendelkezésre a válaszadásra. Csak

Részletesebben

Az anyagszerkezet alapjai. Az atomok felépítése

Az anyagszerkezet alapjai. Az atomok felépítése Az anyagszerkezet alapjai Az atomok felépítése Kérdések Mik az építőelemek? Milyen elvek szerint épül fel az anyag? Milyen szintjei vannak a struktúrának? Van-e végső, legkisebb építőelem? A legkisebbeknél

Részletesebben