VACCINĂRI. Védőoltások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VACCINĂRI. Védőoltások"

Átírás

1 VACCINĂRI Védőoltások * *

2 SZAMÁRKÖHÖGÉS enyhe láz bedugult orr száraz köhögés apnoé/légzésszünet Bordetella pertussis (baktérium) hexavalens, tetravalens oltás (megismételt) Tdap (terhes nők) köhögés kiütésekkel arcot elkékítő köhögés sajátos hanggal végződő köhögés Tüdőgyulladás 1=17 Leálló légzés 1 szamárköhögésben szenvedő beteg 17 beoltatlan személyt fertőzhet meg Agyi oxigénhiány Törött véredények 100 nap A Bordetella pertussis tüsszentés és köhögés által terjed. A szamárköhögés a teljes felépülésig 100 napig is eltarthat nap az átlagos inkubációs időszak 7-10 nap, de 4 és 21 nap között változhat Berepedt bordák Komplikációk csecsemőknél számokban Tüdőgyulladás Apnoé/légzésszünet (légutak elzáródása) 1/3 Encephalopathia 1/300 3/5 1/100

3 TETANUSZ láz izomgörcsök arc, nyak, hát, has, far. Cloistridium Tetani (baktérium) hexavalens, tetravalens oltás ( 6 éves korban megismételt) bivalens (14 éves korban megismételt) gyors szívverés/tachycardia inkontinencia Hosszas izom-összehúzódások 10 nap Az átlagos inkubációs időszak 10 nap, de 3 és 21 nap között változhat Törések 10%-80% A tetanusz okozta elhalálozás 10% és 80% között változik. Fulladás TERJEDÉSI UTAK A baktérium spórái egy nyílt seben keresztül juthatnak be a testbe. Ezek lehetnek: Infarktus - Vágások - Csípések (szeg, drót, rózsatüske) - Nem steril eszközzel elvágott köldökzsinór - Harapások FONTOS! 1. A megismételt oltásoknak semmilyen hatásuk nincs az első oltás nélkül. 2. A sürgősséggel beadott oltásnak nincs hatása az első oltás nélkül.

4 KANYARÓ nagy láz bedugult orr köhögés Koplik foltok kötőhártya-gyulladás kiütés kanyaró vírus Tüdőgyulladás Rózsahimlő-kanyaró-mumpsz (MMR) elleni oltás 1=18 1 kanyaróban szenvedő beteg 18 beoltatlan személyt fertőzhet meg Középfül-gyulladás 2 óra A vírus tüsszentés és köhögés által terjed, a levegőben 2 órán át is életképes. Agyvelőgyulladás 4 nap Szaruhártya-elfekélyesedések a kanyaró a tünetek megjelenése előtt 4 napig és a kiütés után 4 napig fertőző. 7 és 18 nap PESS* az inkubációs időszak 7 és 18 nap között változhat 2-3 év a kanyaró után az immunrendszer 2-3 évig legyengült marad *PESS SSPE (Szubakut szklerotizáló panencephalitis)

5 RÓZSAHIMLŐ alacsony láz a nyirokcsomók méretének megnövekedése ízületi fájdalmak kiütés bágyadtság rózsahimlő vírus Rózsahimlő-kanyaró-mumpsz (MMR) elleni oltás Veleszületett Rózsahimlő Szindróma a magzatnál (VRSZ) Süketség 1=8 1 rózsahimlőben szenvedő beteg 8 beoltatlan személyt fertőzhet meg 1 év A vírus tüsszentés és köhögés által terjed, a VRSZ-el született csecsemők 1 évig is terjeszthetik a vírust. 5-6 nap Intellektuális rendellenességek a rózsahimlő a tünetek megjelenése előtt 5 napig és a kiütés után 6 napig fertőző. 8 és 12 nap az inkubációs időszak 8 és 12 nap között változhat Szívbetegségek Vakság A rózsahimlő járvány során 12 VRSZ-el született gyermeket, 3 elhalálozást és 14 abortuszt jegyeztek be. 2-4 év a VRSZ megnyilvánulásai 2-4 év késéssel is megjelenhetnek, a VRSZ-el rendelkező gyermekeknél nagyobb az autizmus kifejlődésének kockázata

6 MUMPSZ alacsony láz a nyálmirigyek begyulladása fejfájás kiszáradt száj fülfájás mumpsz-vírus Rózsahimlő-kanyaró-mumpsz (MMR) elleni oltás 1=7 1 mumpszban szenvedő beteg 7 beoltatlan személyt fertőzhet meg Heregyulladás 20 perc A mumpsz-vírus tüsszentés és köhögés által terjed, érzékeny a melegre, 55 C fokon 20 perc alatt inaktiválódik. 7-8 nap Süketség Agyhártyagyulladás Agyvelőgyulladás a mumpszos személy a tünetek megjelenése előtt 7 napig és az első tünetek után kiütés után 8 napig fertőző. 16 és 18 nap az inkubációs időszak 16 és 18 nap között változhat, de 25 napig terjedő időszakig is elnyúlhat 40% A mumpsszal fertőzött fiúk 40%-nál a pubertás kor után a herék fájdalmas megdagadása jelentkezik, amit heregyulladásnak neveznek, ritka esetekben nemzőképtelenséget okozhat. Hasnyálmirigy-gyulladás 2-4 év a VRSZ megnyilvánulásai 2-4 év késéssel is megjelenhetnek, a VRSZ-el rendelkező gyermekeknél nagyobb az autizmus kifejlődésének kockázata. 27% A terhesség alatt megfertőződött nők 27% az első harmadban spontán elvetélhet.

7 AGYHÁRTYAGYULLADÁS nagy láz fejfájás nyakmerevség hányás zavartság álmosság fényérzékenység Neisseria Meningitidis (baktérium) Többszörös szervi elégtelenség Keringési rendszer traumás sérülése Hallásvesztés agyhártyagyulladás elleni oltás 4 nap Az átlag inkubációs időszak 4 nap, de 2 és 10 nap között változhat 5-10% A Neisseria Meningitidis a fertőzött személy nyálával való érintkezéssel, tüsszentés, köhögés, a fertőzött személy eszközeivel való érintkezés (étkészletek, poharak). A népesség kb. 5-10% lehet baktériumhordozó. 10 óra Neuronális károsodások A bakteriális agyhártyagyulladás erősen támadó jellegű lehet. Az agyhártyagyulladás kezelését azonnal el kell kezdeni, az elhalálozás akár 10 órán belül is bekövetkezhet. 6 szerotípus 12 Neisseria Meningitidis szerotípus létezik, viszont csak 6 endemikus: az A, B, C, W, X, Y. Alvadási zavarok és bőrvérzés A szövődmények a végtagok amputálását is tartalmazhatják nap Az antitestek az oltás után 7-10 napon belül kezdenek kifejlődni.

8 HEPATITIS B (heveny hepatitis) közepes láz étvágycsökkenés kiütések megsárgult bőr sötét színű vizelet Hepatitis B vírus hepatitis B elleni oltás hexavalens oltás A máj idült gyulladása 7 nap A hepatitis B vírus a felületeken 7 napig is megél. Vér, fertőzött váladékok (sperma, hüvelyváladékok) és nem elegendően fertőtlenített eszközök által terjed. Májcirrózis 75 nap az átlag inkubációs időszak 75 nap, de 30 és 180 nap között változhat. Májrák 80-90% Az 1 éves kor alatt megfertőződött gyermekek 80-90%-nál idült fertőzések alakulnak ki. A 6 év alatti, megfertőződött gyermekek 30-50%-nál idült fertőzések alakulnak ki. Az idült fertőzésekkel rendelkező felnőttek 20-30%-nál májcirrózis és májrák alakul ki.

9 B típusú Haemophilus influenzae (HiB) láz köhögés verejtékezés fejfájás mellkasi fájdalom túlzott fáradtság szakaszos légzés B típusú Haemophilus influenzae hexavalens oltás Tüdőgyulladás Fulladás h A HiB tüsszentés és köhögés által terjed. A mikroorganizmusok az orron keresztül bejutnak a testbe és tünetek hiányában néhány hónapig az orrüregben maradhatnak (tünetmentes hordozó). A terjedés forrás az egészséges csírahordozó. A mikroorganizmus külső környezetben h keresztül megél. 6 szerotípus Hallásvesztés A Haemophilus influenzae 6 szerotípusa ismert, A-tól F-ig. >20% Agyhártyagyulladás A HiB okozta agyhártyagyulladást túlélő személyek több mint 20%-nál jelentkezik állandó hallásvesztés vagy más hosszú lejáratú neurológiai megbetegedés millió Az oltás előtt, a konzervatív felmérések azt állították, hogy 2.2 millió HiB fertőzött eset van és ra becsültek az elhalálozások számát világszinten. A valós szám viszont a felbecsültnél sokkal nagyobb.

10 PNEUMOCOCCUS BETEGSÉGEK láz köhögés fülfájás kiütések mellkasi fájdalom túlzott fáradtság zajos légzés Streptococcus Pneumoniae pneumococcus elleni oltás Tüdőgyulladás Egészségestől a betegig: Fülgyulladás A Streptococcus Pneumoniae természetes módon az egészséges hordozók orrában található, A felnőttek 5-70% lehet egészséges hordozó. Egy egészséges hordozóval való érintkezés problémás lehet egy érzékeny személy számára (csecsemők, kisgyermekek, idősek). Agyhártyagyulladás A több, mint 90 típusú baktérium közül, csak egy részük okoz megbetegedéseket. 2 oltás áll rendelkezésre 10, illetve 13 szerotípussal. 90 szerotípus 7% Vérmérgezés/szepszis A pneumococcus okozta tüdőgyulladásban szenvedők 5-7% meghal a szövődmények miatt. Az elhalálozási arány az extrém/szélsőséges életkorokban a legnagyobb (2 év alatt, 65 év felett). 900 ezer Több, mint 900 ezer pneumococcus fertőzéses eset fordul elő az Egyesült Államokban, minden évben, nagyrészt felnőtteknél. Források:

11 DIFTÉRIA/TORGYÍK láz fejfájás fáradtság kékes bőr álhártya kialakulása nyelési és légzési nehézségek Corynebacterium Dyphtheriae hexavalens tetravalens oltás (6 éves korban megismételt) dt (14 éves korban megismételt) dt (terhes nőknél megismételt) Fulladás 2-5 nap Tüdőgyulladás Az inkubációs időszak 2-5 nap. A diftéria tüsszentés és köhögés által terjed, akár a beteg személy sérüléseinek váladékával való érintkezés által is Szívbántalom Idegek megtámadása Az évben, az oltás bevezetése előtt, közötti diftéria esetet és elhalálozást jegyeztek be évente A évben 5000 esetet jegyeztek be világszinten Paralízis/bénulás A évben, Spanyolországban, több mint 30 év esetmentes év után, egy beoltatlan gyermek meghalt a diftéria miatt. A szülők elutasították az oltást A évben, Belgiumban, egy beoltatlan gyermeknél diftéria okozta halálesetet jegyeztek be.

12 POLIOMYELITIS / JÁRVÁNYOS GYERMEKBÉNULÁS láz fejfájás fáradtság anormális reflexek nyelési/légzési problémák Poliovírus Paresztézia/érzékelési zavar hexavalens tetravalens oltás (6 éves korban megismételt) 6-20 nap Az inkubációs időszak 6-20 nap, de 3 és 35 között változhat. Agyhártyagyulladás 95% A poliovírussal való fertőzések 95% tünetmentesek. Paralízis/bénulás Állandó fogyatékosság eset 1987-ben az EPI (Expanded Programme on Immunization) becslése szerint poliovírus okozta bénulási eset van évente. 6 eset 6 poliovírus okozta bénulási eset a világon, frissítve június 28. napján. 35 év A poliomyelitis utáni szindróma a gyermekbénulást túlélők 25-50%-nál merül fel. Átlagosan a fertőzés után évvel jelentkezik.

13 AMIT NEM TUDTÁL A KANYARÓRÓL... A kanyaróban megbetegedett gyermekek néhány éven keresztül sokkal inkább ki vannak téve más fertőző betegségeknek. A kanyaró eltörli a más betegségekkel szembeni immunitást. A kanyaró 2 3 éves időszakra befolyásolja az immunrendszert. LÁTOD? jobb HA KÉRED AZ OLTÁST.

14 MIT TEGYÜNK OLTÁS UTÁN? Kimenni, sétálni, kerülni a forgalmas helyeket. Lehet fürdetni az oltás napján. NEM szükséges megelőző lázcsillapítók adása. NEM kell gyümölcs/zöldség borogatásokat alkalmazni. A napi, megszokott rutin követendő. NEM kell alkoholos/krémes borogatásokat alkalmazni. Adott esetben hideg vizes borogatás alkalmazandó NEM kell masszírozni az oltás helyét.

15 ORSZÁGOS OLTÁSI TERV KERESKEDELMI MEGNEVEZÉSEK Születéskor BCG, HepB 2 hónapos korban Hexavalens Pneumococcus elleni 4 hónapos korban Hexavalens Pneumococcus elleni HepB Euvax, Engerix, HBVaxpro MMR Priorix, MMR-VasPro Hexavalens Hexacima, Infantrix Hexa Tetravalens Tetraxim, Boostrix IPV, Repevax Bivalens DT Vax, Diftavax, Imovax DT Pneumococcus elleni Prevenar 3, Synflorix MEGELŐZÖTT BETEGSÉGEK 11 hónapos korban BCG Tuberkulózis szövődményei HepB Hepatitis B Hexavalens MMR Kanyaró, Mumpsz, Rózsahimlő Pneumococcus elleni Hexavalens influenzae-val fertőzés, Gyermekbénulás, 12 hónapos korban Rózsahimlő-kanyaró- Hepatitis B Tetravalens Diftéria, Tetanusz, Szamárköhögés, Gyermekbénulás -mumpsz (MMR) elleni 5 éves korban Diftéria, Tetanusz, Szamárköhögés, B típusú Haemophilus Bivalens Diftéria, Tetanusz, Pneumococcus elleni Pneumococcus-al való fertőzés Rózsahimlő-kanyaró-mumpsz (MMR) elleni 6 éves korban VÁLASZTHATÓ OLTÁS Tetravalens 9 éves korban HPV Rotavírus elleni Rotarix, Rotareq Bárányhimlő Varilrix, Varivax Hep A Havrix, Avaxim Influenza elleni Vaxigrip, Vaxigrip Tetra, Influvac, HPV Cervarix, Gardasil, Gardasil9 Fluarix, Afluria 14 éves korban Bivalens

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10.

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10. Védőoltások DTPa, MMR, IPV 2018. március 10. DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10.

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10. VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA 2018. MÁRCIUS 10. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS GÜMŐKÓR, TÜDŐTUBERKULÓZIS MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS Pálcák, melyek gombafonal szerűen rendeződnek myco- Erősen hidrofób sejtfal:

Részletesebben

Vakcináció. Az immunrendszer memóriája

Vakcináció. Az immunrendszer memóriája Vakcináció Prechl József Az immunrendszer memóriája Csak olyan inger következtében alakul ki amely az adaptív immunrendszer válaszát is kiváltja = limfociták szükségesek hozzá Sejtek fennmaradása: memória

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina Mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

1/2007. sz. Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás

1/2007. sz. Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás Országos Tisztifőorvosi Hivatal Egészségügyi Igazgatási Főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. 1437 Budapest, Pf. 839. Központ: 476-1100, Tel: (36-1) 215-5327, Telefax: (36-1) 215-5361 E-mail: igazgatas@oth.antsz.hu

Részletesebben

A védőoltásokról és az influenza járványról

A védőoltásokról és az influenza járványról A védőoltásokról és az influenza járványról Dr NemesZsuzsanna 10/09/09 2006. január 1-jétől hatályos oltási rend Életkor Oltás 0-6 hét BCG 2 hónap DTPa+Hib+IPV 3 hónap DTPa+Hib+IPV 4 hónap DTPa+Hib+IPV

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató

MENJUGATE vakcina. Kiadhatóság: Betegtájékoztató MENJUGATE vakcina gyártó: Novartis Vaccines and Diagnostics Hatóanyag: Meningococcus c, tisztított polysaccharid antigen, konjugált Kiszerelés: 1x0,5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8905/01 Nagyobb kép Fogyasztói

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

Beszéljünk a védőoltásokról!

Beszéljünk a védőoltásokról! A gyermekkori védőoltások: az ECDC tájékoztatója Az ECDC útmutatója a védőoltásokkal kapcsolatos kommunikációról Adaptáció: A gyermek első oltásai Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság (Baby First Shots

Részletesebben

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után

HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday. Védőoltások. Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után HUNGARIAN Immunisation for babies just after their first birthday Védőoltások Csecsemőknek közvetlenül első születésnapjuk után Bevezető Ez a tájékoztató a gyermekének közvetlenül az első születésnapja

Részletesebben

Leggyakoribb utazási betegségek

Leggyakoribb utazási betegségek Az utazások során elkerülhetetlen, hogy az utazók megkapják azon egészségügyi információkat, amelyek tudatában biztonságossá tehetik utazásaikat. Az egészségügyi tájékoztatást, ezzel pedig a járványok

Részletesebben

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme P6 osztályos gyermekének beoltása Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme Az

Részletesebben

Védőoltások. Az előadás célja: Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet

Védőoltások. Az előadás célja: Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet Védőoltások Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet Gáspár Gáborné Szottfriedné Péter Edina Nagy Krisztina Járványügyi felügyelők Az előadás célja: Védőoltásokkal

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban Külföldre utazók védőoltása (nemzetközi utazással kapcsolatos tanácsadást, valamint

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

Magyarországon törzskönyvezett vírusvakcinák Vakcina neve Alkalmazási terület Törzskönyvi száma Gyártó

Magyarországon törzskönyvezett vírusvakcinák Vakcina neve Alkalmazási terület Törzskönyvi száma Gyártó Magyarországon törzskönyvezett vírusvakcinák AGRIPPAL S1 Influenza elleni OGYI-T-8903/01 S.r.1. AVAXIM 80 Hepatitisz A elleni OGYI-T-20124/01-06 Sanofi Pasteur SA gyermekek részére AVAXIM 160 Hepatitisz

Részletesebben

Orvosi-élettani Nobel-díjak immunológiai kutatásokért

Orvosi-élettani Nobel-díjak immunológiai kutatásokért Orvosi-élettani Nobel-díjak immunológiai kutatásokért Kemény Lajos SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Az Immunológia Napja 2012 Alfred Nobel 1833. okt. 21. Stockholm 1896. dec. 10. Sanremo Svéd

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix Polio szuszpenziós injekció diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris összetevő) és inaktivált poliomielitisz vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor Intrauterin magzati infectiók Dr. Timmermann Gábor Definíció Az amnionűr fertőzése a magzat és/vagy az endometrium érintettségével Iu. infectiók jelentősége Vetéléshez, koraszüléshez vezethetnek Fejlődési

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Pre-school Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Védőoltás kisgyermekek és óvodások részére 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az éves influenza elleni védőoltást

Részletesebben

INFANRIX-IPV+HIB POR SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓHOZ ÉS SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN

INFANRIX-IPV+HIB POR SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓHOZ ÉS SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN INFANRIX-IPV+HIB POR SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓHOZ ÉS SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN Infanrix-IPV + HIB vakcina fecskendõben Adszorbeált kombinált, diphtheria, tetanus, acellularis pertussis,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról

Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról Módszertani levél a 2003. évi védõoltásokról Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Bevezetés Oltásokkal kapcsolatos kontraindikációk A védõoltásoknak abszolút kontraindikációja nincs. Általános oltási

Részletesebben

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Vakcinák 2011. / 9 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Bevezetés Fertőzéses megbetegedések elleni küzdelem Himlő, diphteria, tetanus, poliomyelitis, kanyaró, szamárköhögés, mumpsz, rubeola A

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON)

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) A VAKCINÁK FONTOSSÁGA ÉS TUDOMÁNYOS HÁTTERE I. HARC A FERTŐZÉSEK ELLEN A SZERENCSÉS KIVÁLASZTOTTAK

Részletesebben

Gyermekkori fertőző betegségek

Gyermekkori fertőző betegségek Gyermekkori fertőző betegségek Tartalom Diftéria (torokgyík)...1 Pertussis (szamárköhögés)...3 Mumpsz (járványos fültőmirigy gyulladás)...5 Morbilli (kanyaró)...7 Rubeola (rózsahimlő)...9 Scarlatina (skarlát,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix Polio szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris összetevő) és inaktivált poliomielitisz vakcina

Részletesebben

Orvosok Határok Nélkül

Orvosok Határok Nélkül SZK_211_12 p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Orvosok Határok Nélkül modul szerzője: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 11. ÉVFOLYM 168 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Prechl József MTA ELTE Immunológiai Kutatócsoport. 2014 április 29.

Prechl József MTA ELTE Immunológiai Kutatócsoport. 2014 április 29. Hogyan védenek a védőoltások? Prechl József MTA ELTE Immunológiai Kutatócsoport 2014 április 29. Az immunológia i napja kölcsönös haszon pusztítás Az idegrendszer és az immunrendszer Helyhez kötött, ö

Részletesebben

MÓDSZERTANI LEVÉL A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL

MÓDSZERTANI LEVÉL A ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL GYERMEKGYÓGYÁSZAT MÓDSZERTANI LEVÉL A 2006. ÉVI VÉDÕOLTÁSOKRÓL I. Bevezetés Országos Epidemiológiai Központ Kivonatos közlés Jelen módszertani levél a fertõzõ betegségek megelõzése céljából szükséges védõoltások

Részletesebben

int-009-03_magyar.qxd 2/26/07 2:20 PM Page 1 Védjük meg lovainkat - a fertôzô betegségektôl!

int-009-03_magyar.qxd 2/26/07 2:20 PM Page 1 Védjük meg lovainkat - a fertôzô betegségektôl! int-009-03_magyar.qxd 2/26/07 2:20 PM Page 1 Védjük meg lovainkat - a fertôzô betegségektôl! int-009-03_magyar.qxd 2/26/07 2:20 PM Page 2 2 int-009-03_magyar.qxd 2/26/07 2:20 PM Page 3 Tartalomjegyzék

Részletesebben

B típus ez is okozhat járványokat, de a B típus csak emberre fertőző.

B típus ez is okozhat járványokat, de a B típus csak emberre fertőző. Amit az influenzáról tudni kell Megválaszolandó kérdések A betegséget először Krisztus előtt 412-ben írták le és az elnevezés a latin befolyásolni szóból ered; az influenza még mindig nagymértékben befolyásolja

Részletesebben

Dr. Erdős Melinda. Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszék

Dr. Erdős Melinda. Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszék Passzív, aktív immunizáció i ió Kötelező védőoltások Dr. Erdős Melinda Infektológiai és Gyermekimmunológiai g y g Tanszék Védőoltások A szervezet specifikus védelmének biztosítása egy meghatározott infekciós

Részletesebben

védőoltások Csecsemőkori egy éves korig Hungarian translation of Immunisation for babies up to a year old

védőoltások Csecsemőkori egy éves korig Hungarian translation of Immunisation for babies up to a year old Hungarian translation of Immunisation for babies up to a year old Csecsemőkori védőoltások egy éves korig Tartalmazza az új meningitisz B oltásról szóló tájékoztatást gondoskodjon róla, hogy legyen otthon

Részletesebben

a fertőző vírusos macskabetegségekről

a fertőző vírusos macskabetegségekről a fertőző vírusos macskabetegségekről 1.FeLV (macska leukémia) Az FeLV, azaz a macska leukémia egy széles körben elterjedt, Retrovírus által okozott megbetegedés, mely iránt csak a macskák fogékonyak.

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból 1) Emberről-emberre terjedő betegségek a) gyomor-bélcsatornán át terjedő b) légutakon keresztül terjedő c) vérpálya útján terjedő d) kültakarón át

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

VHL (von Hippel-Lindau) szindrómával élők gondozási füzete

VHL (von Hippel-Lindau) szindrómával élők gondozási füzete VHL (von Hippel-Lindau) szindrómával élők gondozási füzete A VHL szindróma egy nagyon ritka (1/100 000) örökletes genetikai rendellenesség, aminek a betegségként történő megjelenése (manifesztálódása)

Részletesebben

A Bölcsőde orvos szerepe. Dr. Száray Eszter 2014. szeptember

A Bölcsőde orvos szerepe. Dr. Száray Eszter 2014. szeptember A Bölcsőde orvos szerepe Dr. Száray Eszter 2014. szeptember Idézet Hosszú az az út melynek során a rendezetlenül kapálódzó újszülöttből két lábon biztonsággal közlekedő, sok önálló cselekvés elhatározására

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Primary School Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Vádőoltás általános iskolás gyermeke számára Iskolai oltásprogram 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az

Részletesebben

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben.

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben. Influenza Mi az influenza? Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor pl. valaki köhög. Tünetei a következők: 1-2 napig tartó

Részletesebben

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei Dr. Krisztián Erika Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Jegyzői értekezlet 2013. november 13. Amiről szó

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról. 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02. I. BEVEZETÉS Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2016. évi védőoltásokról 2016. EüK. 4. szám közlemény 3 (hatályos: 2016.02.15 - ) A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző betegségek

Részletesebben

Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról

Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról Módszertani levél a 2002. évi védõoltásokról ÚJ Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Bevezetés Oltásokkal kapcsolatos kontraindikációk A védõoltásoknak abszolút kontraindikációja nincs. Általános

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció felnőtteknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben felnőtteknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2013. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2013.

Részletesebben

Oltópont. Utazási betegségek

Oltópont. Utazási betegségek Oltópont Utazási betegségek Tágabb értelemben az utazási betegségek elnevezés azokra a betegségekre illetve állapotokra vonatkozik, amelyeket hosszú ideig tartó utazás illetve hazájától távoli tartózkodás

Részletesebben

Vakcináció és védőoltások

Vakcináció és védőoltások Vakcináció és védőoltások Dr. Mészáros Ágnes Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014 Magyarország: kötelező oltási rendszer Mi a jelentősége, miért hasznos? átoltottság paper shot fészek

Részletesebben

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+ 1. A GYÓGYSZER NEVE Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy adag (0,5 ml,előkészített) vakcina

Részletesebben

Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 2. oldal 2.1. klinikai kritériuma: a betegség általános és jellemző t

Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 2. oldal 2.1. klinikai kritériuma: a betegség általános és jellemző t Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 1. oldal 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

Részletesebben

A HAZUGSÁGOK TRILÓGIÁJA

A HAZUGSÁGOK TRILÓGIÁJA A HAZUGSÁGOK TRILÓGIÁJA A NAGY HAZUGSÁG 120 Hatástalan és Felesleges 120 Veszélyes 121 Félelmetes és Elôre Nem Látható Hatások 125 És a Hazugságok Folytatódnak 126 OLTSD BE A VILÁG ÖSSZES GYEREKÉT 127

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK Prof. Dr. László Fodor Head of the department Dean A laboratóriumi állatok fertőző betegségei indukált betegségek fogékonyság spontán betegségek terjedés az állományon

Részletesebben

Védőnői gondozás. Bővebben: Várandósgondozás Csecsemő- és kisgyermekgondozás

Védőnői gondozás. Bővebben: Várandósgondozás Csecsemő- és kisgyermekgondozás Védőnői gondozás A területi védőnő feladatai: nővédelem/családtervezés, anyaságra való felkészülés, lakossági szűrővizsgálatok/ várandós anyák gondozása gyermekágyas időszakban segítségnyújtás és tanácsadás

Részletesebben

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo A JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 11. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2004. január 27. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2004. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások célja Egyéni: fogékonyság csökkentése egyes fertőző betegségekkel szemben Közösségi: a járványfolyamat megszakítása Nyájimmunitás a populáció egy részének beoltása

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL?

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL? 2009. OKTÓBER 1.szám ÚJ INFLUENZA Tisztelt Olvasó! A világ valamennyi országa arra készül, hogy a következő hónapokban szembenézzen az új influenza járvánnyal hivatalos nevén a A(H1N1)v vírus okozta járvánnyal.

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA. Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK**

IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA. Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK** IMMUNOLÓGIAILAG ÉRINTETT PÁCIENSEK OLTÁSI GYAKORLATA Kulcsár Andrea* Török József ** DPC Kórház Gyermek szakrendelő* SOTE ÁOK** TAPASZTALATI TÉNYEK Gondozásnak ritkán része: Védettség ismerete Immunizáció

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek xilometazolin-hidroklorid és dexpantenol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

KÜZDELEM A VÍRUSOK ELLEN - VÍRUS ELLENES VAKCINÁK BURIÁN KATALIN, 2018

KÜZDELEM A VÍRUSOK ELLEN - VÍRUS ELLENES VAKCINÁK BURIÁN KATALIN, 2018 KÜZDELEM A VÍRUSOK ELLEN - VÍRUS ELLENES VAKCINÁK BURIÁN KATALIN, 2018 AKTÍV IMMUNIZÁLÁS antigént tartalmaz a hatás napok/hetek alatt fejlődik ki a védettség hosszabb távú memória alakul ki szükséges hozzá

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap):

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap): 1. Személyes adatok TAJ szám:.. Név:.. Születési dátum:.. Cím:.... Telefonszám: E-mail cím:. Intézmény:. Orvos:... Vérminta kódja:. Vérminta vétel ideje:.. Nem: F / N Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér - Fekete

Részletesebben

A felnőttkori védőoltások

A felnőttkori védőoltások Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A felnőttkori védőoltások Kávészünet-14 Hotel Azúr Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály Siófok, 2012. 05. 11.

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 22. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2015. március 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2015.

Részletesebben

Önnek és a gyermekének a védelme

Önnek és a gyermekének a védelme Önnek és a gyermekének a védelme Vérvétel az első terhességi vizsgálatán (Protecting you and your baby) Hungarian Ez az ismertető elmagyarázza, hogy általában milyen vérvizsgálatokat ajánlanak fel az első

Részletesebben

Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont

Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont Változó uticélok: oltsuk-e a környezı országba utazó gyermekeket? Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont Családi utazás Bolgár tengerpart, 3 hét all inclusive + gyermek

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben diftéria, tetanusz és pertusszisz (acelluláris összetevő) vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK?

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? KACSKOVICS IMRE, DSc ELTE, IMMUNOLÓGIAI TANSZÉK 2015 TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT AZ ELŐADÁS VÁZLATA Történeti áttekintés

Részletesebben

IDEGRENDSZERI FERTŐZÉSEK (NEUROINFEKCIÓK)

IDEGRENDSZERI FERTŐZÉSEK (NEUROINFEKCIÓK) IDEGRENDSZERI FERTŐZÉSEK (NEUROINFEKCIÓK) TARTALOM Bevezetés...1 Gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta)...2 Savós agyhártyagyulladás (meningitis serosa)...5 Heveny agyvelőgyulladás (enkefalitisz

Részletesebben

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont).

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont). 1. A GYÓGYSZER NEVE Boostrix Polio szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben diphtheria, tetanus, pertussis (acelluláris összetevő) és (inaktivált) poliomyelitis vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK: FERTŐZŐ BETEGSÉGEK

TESZTKÉRDÉSEK: FERTŐZŐ BETEGSÉGEK TESZTKÉRDÉSEK: FERTŐZŐ BETEGSÉGEK Melyik a helyes állítás? a., a gombák prokarióták b., a gombák sejtfalának anyaga kitin c., a gombák egy része képes fotoszintézisre d., a gombák sejtjei valódi szövetet

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina Mielőtt gyermeke megkapja ezt a vakcinát, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje Tartalom Tartalomjegyzék 1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje 1 2. Átoltottság és kérdései 3 2.1. Az átoltottság mérése................................. 3 2.2. Eredmények.......................................

Részletesebben