Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola. Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola. Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő"

Átírás

1 Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő Korosztály: 12 évesek (6./a) A projekt időtartama: ös tanév. A tervezésben résztvevők köre: hatodik osztályos diákok és az osztályfőnökük, az iskola vezetősége, biológia-kémia-földrajz szakos tanáruk, technika tanár, magyar tanár, természettudományos munkaközösség vezetője, rajz tanár, és a projekthez kapcsolódó lelkes szülők. Szakmai vezetők: Dr Kriskáné Gánóczy Anita; környezetvédelmi előadó, Békefi Andrásné Györgyi; erdei iskola vezető és Deményné Sári Julianna biológia-kémia-földrajz szakos tanár A projekt címe: OTTHON A FARKAS-ERDŐBEN - Ha az én fám beszélni tudna? A projektünk célja, hogy megismerjék a diákok a közeli Farkas-erdő élővilágát, megértsék a sokszínűség fontosságát, tudjanak gyönyörködni a természet szépségében és élményeiket legyenek képesek írásban is megfogalmazni. A projekt témája szervesen kapcsolódik a 6. osztályos tananyaghoz, ezért a tantervi követelményeket magasabb szinten fogják elsajátítani. A produktum elkészítésekor használják az IKT eszközeit is, így fejlődik digitális kompetenciájuk. A csapatmunka pedig az együttműködési képességüket formálja. A változatosan összeállított feladatok fejlesztik a diákok megfigyelő, rendszerező képességét, ügyesítenek és szórakoztatnak is. PROGRAMOK ÉS PRODUKTUMOK 1. séta a Farkas-erdőben: Az önkéntesen megalakult 4-5 fős csapatok saját fát választanak, és erről fotó is készül. Felfedezik az ősz színeit levélgyűjtés közben, és ismerkednek a természet élőlényeivel. A legnagyobb sikert a mókusok aratták. A farönkök pedig remek lehetőséget adtak a begyűjtött "kincsek" elemzéséhez, bemutatásához.

2 Én nagyon örültem, hogy elmentünk a Farkas-erdőbe, igazi kaland volt. Amikor odaértünk, minden csapat kiválasztotta a fáját. Mi egy szép tisztás közepén találtuk meg. Leveléről és törzséről tudtuk megállapítani, hogy ez egy tölgyfa. A második feladatban leveleket, termést, gubacsot és gombát gyűjtöttünk a talajról. Mindenki a saját kincsét egy fonott kosárba tette, amit a nagy kaland végén elvittünk az iskolába. Sajnos ez is, mint minden jó, gyorsan köddé vált. A diákok fogalmazást készítettek a kirándulásról. A legjobbak felkerültek a faliújságra oly módon, hogy számítógépre másoltam a javított szövegeket (Italic betűtípust választottam, és 28-as betűméretet). A diákok pedig színes filccel átírták a betűket. 2. séta a Farkas-erdőben A fő program az erdő természetességének mérése volt, valamint a csapatok meglátogatták a saját fájukat is. A program zárásaként a csapatok összehasonlították eredményeiket, és megállapították, hogy egészséges a Farkas-erdő. Madárkalács készítés Tevékenység: régi diók héjának feltörése, és a dióbél kiszedése a csonthéjakból. Penészes diók a szemetesbe kerültek. Élő kukacok a dióban élénk figyelmet keltettek. Időjárás és januári kukacok közötti összefüggés megbeszélése. Egy katica is volt a csomagban. Dörzsmozsárban történt a dió feltörése. Balesetvédelem: kipattanó héjdaraboktól védeni a szemet! Egy vasháromlábon agyagos drótháló, alatta borszeszégő. A hevítés egy kis lábasban történt, amelyben birka faggyú volt (disznózsírral is működik), amit egy diák hozott. A tobozokat a megolvadt faggyúba forgattam, majd erre a madáreleséget szórtuk, és kész volt a finom madárcsemege. A tevékenység végén már csak a rendrakás következett és a diákok dicsérete. Lelkesen dolgoztak, jól érezték magukat. 45 perces tevékenységbe beilleszthető.

3 3. séta a Farkas-erdőben Téli madáretetés volt. A 296-os busszal mentünk az erdőbe és az úton a fákról beszélgettünk. Egy zuzmós faágat is találtunk, ami a tiszta levegőt jelzi. Az előre elkészített madáreleségeket felraktuk a kiválasztott fánkra. Az egyik csapat fáját egy mókus látogatta meg. Sajnos hangos örömünk elriasztotta a kíváncsi mókust. Hazafelé teljesen eláztunk, de délben már sütött a nap és 16 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Jó érzés volt arra gondolni, hogy a délutáni napsütésben a madarak jól belakmározhattak az általunk kihelyezett élelemből. Egy diák fogalmazása. Az eszközcsomagban lévő két digitális hőmérőt egy-egy teremben helyeztük el, és ezért kerülhetett a fogalmazásba a pontos Celsius fok érték. 4. séta a Farkas-erdőben A tavasz illatait, növényeit és rovarjait figyeltük meg a bogárnézőt is használva. További ismertető a háromnézetű bogárnézőhöz: Örülök, hogy tavasz van. Nem szeretek sokáig aludni. Az évszakváltás igen fárasztó dolog. A tartalékaimból nagyon sokat felemészt a rügyek táplálása. Tavasszal végre látok napfényt és visszatérő madarakat. A körülöttem élő fák is kezdenek ébredezni. A facsemeték ekkor esélyt kapnak a növekedésre, mert a levelek nem takarják el a napfényt. A bogarak is elkezdenek éledezni az áttelelt időszak után. De van néhány nekem nem tetsző dolog is. Szinte mindig fúj a szél, és gyakran esik az eső. A közelemben lévő patak azzal fenyeget, hogy megárad. Nem örülne neki senki, csak a szúnyogok. A szúnyogok nekem is örülnének, de ez fordítva nem igaz. Egy diák fogalmazása. Az írásos munkák nagyon sok hasznos információt adtak, és azt jelzik, sokkal több olyan foglalkozás kellene, ahol a tanulók közvetlenül tapasztalatokat szerezhetnek a természetről.

4 3D filmvetítés a Farkas-erdő fáiról A program végén vetélkedő volt az új ismeretekből, majd gyógytea és Cerbona zárta a programot. Visegrád Mogyoró-hegyen madárgyűrűzés és vízbiológia 1. Áh!... Szép májusi nap van. A fák és a bokrok rügyeznek, a madarak pedig csiripelnek. Felkelek és megreggelizem. Evés közben eszembe jutott Mr. fa. Rég nem beszéltünk már egymással, ezért felpattantam a biciklimre és elindultam a Farkas-erdőbe. Öt perc alatt odaértem. Zzzzz...- mondta Mr Fa. Alszik, gondoltam magamban. Egyszer csak felébred, és nagyra nyílt szemével üdvözöl: -Szia Levi! Rég nem láttuk egymást! -Szia Fa! Igen, már nagyon rég nem láttuk egymást mondtam. - Szóval mizujság veled? -kérdezte Mr Fa. -Óh, velem nagyon jó dolgok történtek. - Mik? Hát... Először is május 2-án volt a szülinapom. Másodszor meg május 8-án elmentünk Mogyoró-hegyre. - Nahát! Voltál Mogyoró-hegyen? -Igen. -Hát képzeld el, hogy ott születtem 1989-ben! mondta Mr Fa. És mit csináltatok ott? Először elmentünk madárgyűrűzést nézni. A madaras bácsi kedves volt. Ezután a természet tanárunk, Julika néni felvitt minket egy helyre, ahol szitával horgásztunk a tóból szitakötő lárvákat, ebihalakat és óriás piócát. A program végén még fagyiztunk is. Utunkban visszafelé egy nagy dombot is láttunk, amelyre jó volt felfutni és lefutni. Ühm. Na, hát köszi, hogy elmesélted. Máskor is jövök. Szia! Szia! búcsúztunk el egymástól.

5 2.Most én mesélek neked! Képzeld fám! Mogyoró-hegyre mentünk kirándulni az osztállyal. Az úton többszöri átszállással jutottunk el Visegrádra. Szentendrén egy fekete macskát is simogattunk. Megérkezésünk után a lányok pár repülő rovartól jajveszékeltek. A Boglárka-forrásnál várt ránk a madarász, akit szaknyelven ornitológusnak hívnak. Megmutatta nekünk, hogyan és miképp kell gyűrűzni a madarakat. Felettébb érdekes látványt nyújtott nekem az, amikor a madarat úgy fogta meg, hogy nem is fájt a madárnak, és végül elaltatta, azaz nem akart elrepülni a nyitott tenyeréből. Utána vízbiológiára mentünk, ahol gerinctelen állatok lárváit meg ebihalakat fogtunk, és közelről is megszemléltük őket. Hazafelé már elég fáradtak voltunk a sok sétától, de azért még felfutottunk egy-két dombra. -Veled mi történt, barátom? A bemutatott írások talán érzékeltetik, hogy igen erős élmények hatására, még a fogalmazni nem szerető diákok is meglepően érdekes mondatokat írnak. 5. séta a Farkas-erdőben Szakvezetőnk Dr Kriskáné Gánóczy Anita vezette a programot, melyben érdekes feladatokat oldottak meg a diákok, és a csapatok versenyben álltak egymással. A program része volt még a zajszint mérése. Három különböző eszközzel tudtunk mérni. Az egyik az ajándék tabletre letöltött sound meter volt. A tavasz színeiből festőpalettát készített minden diák a kétoldalas tapétaragasztó segítségével. A csapatok az iskolába érve büszkén mutatták osztályfőnöküknek az elkészített remekműveket.

6 Iskolánkban komoly hangsúlyt fektetünk a közösség formálására, ezért választottam projektem alanyának egy teljes osztályt. A csapatok kialakítása önkéntes alapon történt, ezért szívesen dolgoztak együtt, viszont az általam kitűzött célt igazából csak egy csapat teljesítette. Íme, a prezentációjuk. Az erdő ereje

7 Készül a faliújság A fő üzenete a projektemnek az, hogy ne verseny legyen, hanem mindenki érezze sikeresnek magát a tevékenységekben, ezért a tanév végén egy kis füzetet kapnak a diákok, benne fogalmazásaik, egy színes kép, és az erdő fohásza versike. Fekvő laptájolást használtam, két oldalas hasábbal, és dupla oldallal dolgoztam. A diákok címet írnak fogalmazásaiknak, színezik az üres részeket, és rajzokat is készíthetnek. A formalyukasztóból kinyomott mintákkal tovább díszítik munkáikat. OTTHON A FARKAS-ERDŐBEN Egyszer egy hideg téli napon, amikor még mély csönd ült az erdőn, egy cinege szállt az ágamra, és azt dalolta, hogy jön a tavasz! Kérdeztem volna tőle, hogy még hány nap, de elrepült Nahát! Minden olyan szép és gyönyörű volt egyszer, mikor arra ment egy emberi lény. Hát odakiáltottam neki: Itt a tavasz, ember, újra dalolnak a madarak! -Talán visszajön a rigó is. De nézd csak, megérkezett. -Jó napot, kedves Farnold! Én Rigó Jancsi vagyok, emlékszik rám? -Hát hogyne, te éltél a szomszéd fa lombjai között. Miben segíthetek? -Elmesélnél a fiamnak a tavaszról egy történetet? -Na, hát az úgy kezdődött, hogy a vakondokok kitúrták a földet, és valami rágta egy gyökerem. Talán az erdei egér. Közben valami melegség suhant át ágaim között, és éreztem, pattognak a rügyeim. Először értetlenül álltam a dolog előtt, de süni segített és elmondta, hogy megjött a tavasz. El is feledtem minden gyökérsérelmemet, hisz újraéled velünk a természet!

8 AZ ERDŐ FOHÁSZA VÁNDOR! ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! ÉN VAGYOK tűzhelyed melege, hideg téli éjszakákon. ÉN VAGYOK tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjadat. ÉN VAGYOK a gerenda,mely házadat tartja. ÉN VAGYOK az ágy, amelybe fekszel, a deszka, amelyből csónakod építed. ÉN VAGYOK házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele. VÁNDOR! ki elmégy mellettem, hallgasd kérésem: NE BÁNTS! Képzeld fám! Mogyoró-hegyen jártam az osztállyal. Élményekkel teli nap volt. Szentendrén egy fekete macskát simogattam. Visegrádon egy óriási lépcsősort másztam meg. A Boglárka-forrásnál egy bácsi madárhálóval stiglicet fogott. Megsimogathattuk. A következő állomáson egy kicsi tóból lárvákat emeltünk ki egy szűrő segítségével. Képzeld, egy óriás piócát tettek a karomra. Elég hátborzongató volt, de önként vállaltam. Hazafelé kicsit fáradtan, de élményekben gazdagabban bandukoltunk.

9 Az elkészült füzetek: A vázlatfüzetek, melyek belső lapjai újrahasznosított papírból készültek. Farkas-erdő embléma jutalmazáshoz, amit a vázlat füzetükbe ragasztanak be:

10 A projekt értékeléséhez adott szempontsor: Tetszés indexek 1-től 5-ig diákok átlagolt értékei Terepi füzet készítése: 3,5 Farkas-erdei séták: 3,8 Farkas-erdei vetélkedő május: 4 Visegrád, Mogyoró-hegy: 4,5 Madárkalács készítés: 4,3 3D filmvetítés a Farkas-erdő fáiról:3 Faliújság, plakát készítés: 3,7 Fogalmazások: 3 Prezentáció készítése: 3,5 Ebben a csapatban dolgozni: 4,5 Önértékelés Új dolgokat próbáltam ki: 3,4 Felváltva dolgoztunk a csapatban: 3,6 Együttműködtem a csapattal: 4,3 Kérdéseket tettem fel/segítettem másoknak: 3,1 Problémákat oldottam meg: 3,7 Jó döntéseket hoztam: 3,6 Ellenőriztem a munkámat: 3,3 Nem tértem el a feladattól: 3,8 Bátorítottam másokat: 2,9 Akkor is próbálkoztam, ha elakadtam valahol: 3,9 Mindent beleadtam: 4 Forrás: Intel Teach Essentials pedagógus-továbbképzés Az átlagolt értékek részletes szóbeli elemzése is megtörtént. Ezen adatok birtokában a következő tanév projekt tevékenységeit hatékonyabban tudom tervezni. A nyertes pályázatnak köszönhetem, hogy nehéz sorsú gyermekekkel megismertethettem a valódi természetet, annak összefüggéseit, és szépségeit. Jó pár gyermeknek ez volt az első találkozása derékig érő fűvel, hernyókkal teli fával és eső illatú erdővel.