Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola. Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola. Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő"

Átírás

1 Az iskola neve: Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola Címe: 1046 Budapest, Fóti út 66. Résztvevő diákok száma: 21 fő Korosztály: 12 évesek (6./a) A projekt időtartama: ös tanév. A tervezésben résztvevők köre: hatodik osztályos diákok és az osztályfőnökük, az iskola vezetősége, biológia-kémia-földrajz szakos tanáruk, technika tanár, magyar tanár, természettudományos munkaközösség vezetője, rajz tanár, és a projekthez kapcsolódó lelkes szülők. Szakmai vezetők: Dr Kriskáné Gánóczy Anita; környezetvédelmi előadó, Békefi Andrásné Györgyi; erdei iskola vezető és Deményné Sári Julianna biológia-kémia-földrajz szakos tanár A projekt címe: OTTHON A FARKAS-ERDŐBEN - Ha az én fám beszélni tudna? A projektünk célja, hogy megismerjék a diákok a közeli Farkas-erdő élővilágát, megértsék a sokszínűség fontosságát, tudjanak gyönyörködni a természet szépségében és élményeiket legyenek képesek írásban is megfogalmazni. A projekt témája szervesen kapcsolódik a 6. osztályos tananyaghoz, ezért a tantervi követelményeket magasabb szinten fogják elsajátítani. A produktum elkészítésekor használják az IKT eszközeit is, így fejlődik digitális kompetenciájuk. A csapatmunka pedig az együttműködési képességüket formálja. A változatosan összeállított feladatok fejlesztik a diákok megfigyelő, rendszerező képességét, ügyesítenek és szórakoztatnak is. PROGRAMOK ÉS PRODUKTUMOK 1. séta a Farkas-erdőben: Az önkéntesen megalakult 4-5 fős csapatok saját fát választanak, és erről fotó is készül. Felfedezik az ősz színeit levélgyűjtés közben, és ismerkednek a természet élőlényeivel. A legnagyobb sikert a mókusok aratták. A farönkök pedig remek lehetőséget adtak a begyűjtött "kincsek" elemzéséhez, bemutatásához.

2 Én nagyon örültem, hogy elmentünk a Farkas-erdőbe, igazi kaland volt. Amikor odaértünk, minden csapat kiválasztotta a fáját. Mi egy szép tisztás közepén találtuk meg. Leveléről és törzséről tudtuk megállapítani, hogy ez egy tölgyfa. A második feladatban leveleket, termést, gubacsot és gombát gyűjtöttünk a talajról. Mindenki a saját kincsét egy fonott kosárba tette, amit a nagy kaland végén elvittünk az iskolába. Sajnos ez is, mint minden jó, gyorsan köddé vált. A diákok fogalmazást készítettek a kirándulásról. A legjobbak felkerültek a faliújságra oly módon, hogy számítógépre másoltam a javított szövegeket (Italic betűtípust választottam, és 28-as betűméretet). A diákok pedig színes filccel átírták a betűket. 2. séta a Farkas-erdőben A fő program az erdő természetességének mérése volt, valamint a csapatok meglátogatták a saját fájukat is. A program zárásaként a csapatok összehasonlították eredményeiket, és megállapították, hogy egészséges a Farkas-erdő. Madárkalács készítés Tevékenység: régi diók héjának feltörése, és a dióbél kiszedése a csonthéjakból. Penészes diók a szemetesbe kerültek. Élő kukacok a dióban élénk figyelmet keltettek. Időjárás és januári kukacok közötti összefüggés megbeszélése. Egy katica is volt a csomagban. Dörzsmozsárban történt a dió feltörése. Balesetvédelem: kipattanó héjdaraboktól védeni a szemet! Egy vasháromlábon agyagos drótháló, alatta borszeszégő. A hevítés egy kis lábasban történt, amelyben birka faggyú volt (disznózsírral is működik), amit egy diák hozott. A tobozokat a megolvadt faggyúba forgattam, majd erre a madáreleséget szórtuk, és kész volt a finom madárcsemege. A tevékenység végén már csak a rendrakás következett és a diákok dicsérete. Lelkesen dolgoztak, jól érezték magukat. 45 perces tevékenységbe beilleszthető.

3 3. séta a Farkas-erdőben Téli madáretetés volt. A 296-os busszal mentünk az erdőbe és az úton a fákról beszélgettünk. Egy zuzmós faágat is találtunk, ami a tiszta levegőt jelzi. Az előre elkészített madáreleségeket felraktuk a kiválasztott fánkra. Az egyik csapat fáját egy mókus látogatta meg. Sajnos hangos örömünk elriasztotta a kíváncsi mókust. Hazafelé teljesen eláztunk, de délben már sütött a nap és 16 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Jó érzés volt arra gondolni, hogy a délutáni napsütésben a madarak jól belakmározhattak az általunk kihelyezett élelemből. Egy diák fogalmazása. Az eszközcsomagban lévő két digitális hőmérőt egy-egy teremben helyeztük el, és ezért kerülhetett a fogalmazásba a pontos Celsius fok érték. 4. séta a Farkas-erdőben A tavasz illatait, növényeit és rovarjait figyeltük meg a bogárnézőt is használva. További ismertető a háromnézetű bogárnézőhöz: Örülök, hogy tavasz van. Nem szeretek sokáig aludni. Az évszakváltás igen fárasztó dolog. A tartalékaimból nagyon sokat felemészt a rügyek táplálása. Tavasszal végre látok napfényt és visszatérő madarakat. A körülöttem élő fák is kezdenek ébredezni. A facsemeték ekkor esélyt kapnak a növekedésre, mert a levelek nem takarják el a napfényt. A bogarak is elkezdenek éledezni az áttelelt időszak után. De van néhány nekem nem tetsző dolog is. Szinte mindig fúj a szél, és gyakran esik az eső. A közelemben lévő patak azzal fenyeget, hogy megárad. Nem örülne neki senki, csak a szúnyogok. A szúnyogok nekem is örülnének, de ez fordítva nem igaz. Egy diák fogalmazása. Az írásos munkák nagyon sok hasznos információt adtak, és azt jelzik, sokkal több olyan foglalkozás kellene, ahol a tanulók közvetlenül tapasztalatokat szerezhetnek a természetről.

4 3D filmvetítés a Farkas-erdő fáiról A program végén vetélkedő volt az új ismeretekből, majd gyógytea és Cerbona zárta a programot. Visegrád Mogyoró-hegyen madárgyűrűzés és vízbiológia 1. Áh!... Szép májusi nap van. A fák és a bokrok rügyeznek, a madarak pedig csiripelnek. Felkelek és megreggelizem. Evés közben eszembe jutott Mr. fa. Rég nem beszéltünk már egymással, ezért felpattantam a biciklimre és elindultam a Farkas-erdőbe. Öt perc alatt odaértem. Zzzzz...- mondta Mr Fa. Alszik, gondoltam magamban. Egyszer csak felébred, és nagyra nyílt szemével üdvözöl: -Szia Levi! Rég nem láttuk egymást! -Szia Fa! Igen, már nagyon rég nem láttuk egymást mondtam. - Szóval mizujság veled? -kérdezte Mr Fa. -Óh, velem nagyon jó dolgok történtek. - Mik? Hát... Először is május 2-án volt a szülinapom. Másodszor meg május 8-án elmentünk Mogyoró-hegyre. - Nahát! Voltál Mogyoró-hegyen? -Igen. -Hát képzeld el, hogy ott születtem 1989-ben! mondta Mr Fa. És mit csináltatok ott? Először elmentünk madárgyűrűzést nézni. A madaras bácsi kedves volt. Ezután a természet tanárunk, Julika néni felvitt minket egy helyre, ahol szitával horgásztunk a tóból szitakötő lárvákat, ebihalakat és óriás piócát. A program végén még fagyiztunk is. Utunkban visszafelé egy nagy dombot is láttunk, amelyre jó volt felfutni és lefutni. Ühm. Na, hát köszi, hogy elmesélted. Máskor is jövök. Szia! Szia! búcsúztunk el egymástól.

5 2.Most én mesélek neked! Képzeld fám! Mogyoró-hegyre mentünk kirándulni az osztállyal. Az úton többszöri átszállással jutottunk el Visegrádra. Szentendrén egy fekete macskát is simogattunk. Megérkezésünk után a lányok pár repülő rovartól jajveszékeltek. A Boglárka-forrásnál várt ránk a madarász, akit szaknyelven ornitológusnak hívnak. Megmutatta nekünk, hogyan és miképp kell gyűrűzni a madarakat. Felettébb érdekes látványt nyújtott nekem az, amikor a madarat úgy fogta meg, hogy nem is fájt a madárnak, és végül elaltatta, azaz nem akart elrepülni a nyitott tenyeréből. Utána vízbiológiára mentünk, ahol gerinctelen állatok lárváit meg ebihalakat fogtunk, és közelről is megszemléltük őket. Hazafelé már elég fáradtak voltunk a sok sétától, de azért még felfutottunk egy-két dombra. -Veled mi történt, barátom? A bemutatott írások talán érzékeltetik, hogy igen erős élmények hatására, még a fogalmazni nem szerető diákok is meglepően érdekes mondatokat írnak. 5. séta a Farkas-erdőben Szakvezetőnk Dr Kriskáné Gánóczy Anita vezette a programot, melyben érdekes feladatokat oldottak meg a diákok, és a csapatok versenyben álltak egymással. A program része volt még a zajszint mérése. Három különböző eszközzel tudtunk mérni. Az egyik az ajándék tabletre letöltött sound meter volt. A tavasz színeiből festőpalettát készített minden diák a kétoldalas tapétaragasztó segítségével. A csapatok az iskolába érve büszkén mutatták osztályfőnöküknek az elkészített remekműveket.

6 Iskolánkban komoly hangsúlyt fektetünk a közösség formálására, ezért választottam projektem alanyának egy teljes osztályt. A csapatok kialakítása önkéntes alapon történt, ezért szívesen dolgoztak együtt, viszont az általam kitűzött célt igazából csak egy csapat teljesítette. Íme, a prezentációjuk. Az erdő ereje

7 Készül a faliújság A fő üzenete a projektemnek az, hogy ne verseny legyen, hanem mindenki érezze sikeresnek magát a tevékenységekben, ezért a tanév végén egy kis füzetet kapnak a diákok, benne fogalmazásaik, egy színes kép, és az erdő fohásza versike. Fekvő laptájolást használtam, két oldalas hasábbal, és dupla oldallal dolgoztam. A diákok címet írnak fogalmazásaiknak, színezik az üres részeket, és rajzokat is készíthetnek. A formalyukasztóból kinyomott mintákkal tovább díszítik munkáikat. OTTHON A FARKAS-ERDŐBEN Egyszer egy hideg téli napon, amikor még mély csönd ült az erdőn, egy cinege szállt az ágamra, és azt dalolta, hogy jön a tavasz! Kérdeztem volna tőle, hogy még hány nap, de elrepült Nahát! Minden olyan szép és gyönyörű volt egyszer, mikor arra ment egy emberi lény. Hát odakiáltottam neki: Itt a tavasz, ember, újra dalolnak a madarak! -Talán visszajön a rigó is. De nézd csak, megérkezett. -Jó napot, kedves Farnold! Én Rigó Jancsi vagyok, emlékszik rám? -Hát hogyne, te éltél a szomszéd fa lombjai között. Miben segíthetek? -Elmesélnél a fiamnak a tavaszról egy történetet? -Na, hát az úgy kezdődött, hogy a vakondokok kitúrták a földet, és valami rágta egy gyökerem. Talán az erdei egér. Közben valami melegség suhant át ágaim között, és éreztem, pattognak a rügyeim. Először értetlenül álltam a dolog előtt, de süni segített és elmondta, hogy megjött a tavasz. El is feledtem minden gyökérsérelmemet, hisz újraéled velünk a természet!

8 AZ ERDŐ FOHÁSZA VÁNDOR! ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! ÉN VAGYOK tűzhelyed melege, hideg téli éjszakákon. ÉN VAGYOK tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjadat. ÉN VAGYOK a gerenda,mely házadat tartja. ÉN VAGYOK az ágy, amelybe fekszel, a deszka, amelyből csónakod építed. ÉN VAGYOK házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele. VÁNDOR! ki elmégy mellettem, hallgasd kérésem: NE BÁNTS! Képzeld fám! Mogyoró-hegyen jártam az osztállyal. Élményekkel teli nap volt. Szentendrén egy fekete macskát simogattam. Visegrádon egy óriási lépcsősort másztam meg. A Boglárka-forrásnál egy bácsi madárhálóval stiglicet fogott. Megsimogathattuk. A következő állomáson egy kicsi tóból lárvákat emeltünk ki egy szűrő segítségével. Képzeld, egy óriás piócát tettek a karomra. Elég hátborzongató volt, de önként vállaltam. Hazafelé kicsit fáradtan, de élményekben gazdagabban bandukoltunk.

9 Az elkészült füzetek: A vázlatfüzetek, melyek belső lapjai újrahasznosított papírból készültek. Farkas-erdő embléma jutalmazáshoz, amit a vázlat füzetükbe ragasztanak be:

10 A projekt értékeléséhez adott szempontsor: Tetszés indexek 1-től 5-ig diákok átlagolt értékei Terepi füzet készítése: 3,5 Farkas-erdei séták: 3,8 Farkas-erdei vetélkedő május: 4 Visegrád, Mogyoró-hegy: 4,5 Madárkalács készítés: 4,3 3D filmvetítés a Farkas-erdő fáiról:3 Faliújság, plakát készítés: 3,7 Fogalmazások: 3 Prezentáció készítése: 3,5 Ebben a csapatban dolgozni: 4,5 Önértékelés Új dolgokat próbáltam ki: 3,4 Felváltva dolgoztunk a csapatban: 3,6 Együttműködtem a csapattal: 4,3 Kérdéseket tettem fel/segítettem másoknak: 3,1 Problémákat oldottam meg: 3,7 Jó döntéseket hoztam: 3,6 Ellenőriztem a munkámat: 3,3 Nem tértem el a feladattól: 3,8 Bátorítottam másokat: 2,9 Akkor is próbálkoztam, ha elakadtam valahol: 3,9 Mindent beleadtam: 4 Forrás: Intel Teach Essentials pedagógus-továbbképzés Az átlagolt értékek részletes szóbeli elemzése is megtörtént. Ezen adatok birtokában a következő tanév projekt tevékenységeit hatékonyabban tudom tervezni. A nyertes pályázatnak köszönhetem, hogy nehéz sorsú gyermekekkel megismertethettem a valódi természetet, annak összefüggéseit, és szépségeit. Jó pár gyermeknek ez volt az első találkozása derékig érő fűvel, hernyókkal teli fával és eső illatú erdővel.

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2016-2017 Készítette: Csiki Zsolt Szeptember Beindítottuk az elemek szelektív hulladékként gyűjtését osztályok szintjén. Környezetünket az őszi

Részletesebben

NKI Bárdos Lajos Általános Iskola és Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Tantárgytömbösítéshez kapcsolódó kirándulás projekt

NKI Bárdos Lajos Általános Iskola és Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Tantárgytömbösítéshez kapcsolódó kirándulás projekt NKI Bárdos Lajos Általános Iskola és Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tantárgytömbösítéshez kapcsolódó kirándulás projekt Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz, mellettem hallgasd a kérésem.

Részletesebben

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013.

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Együtt az Erdőért! Tanuld-tanítsd, barangold be és fedezd fel az arborétum csodás tájait. Fedezzük fel együtt

Részletesebben

300 év -300 km túramozgalom

300 év -300 km túramozgalom Figyelem! A túra részvevői vállalják, hogy a biztonsági és környezetvédelmi szabályokat betartják. A túrák ideje alatt a Lovassy házirendje érvényes. 300 év -300 km túramozgalom Jubileumi tanév 2010. szeptember

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők!

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők! KATICA CSOPORT Kedves Szülők! Május legelején az Anyák Napi ünnepségünk került megrendezésre, melyre a csoport nagy örömmel készült az idei évben is, sok-sok szép verssel, dallal és alkotással. Reméljük

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM BESZÁMOLÓJA AZ OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Résztvevők A programon iskolánk 9. évfolyamos diákjai vettek részt két osztályból. A szervezési

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 05-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László, Frák Erika 09.01 Felhívás

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2015-2016 Készítette: Csiki Zsolt Pályáztunk Intézményünk sikerrel pályázott és a 2016. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A programot azonosító adatok EFOP Tanulási motivációt felkeltő tevékenység

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A programot azonosító adatok EFOP Tanulási motivációt felkeltő tevékenység SZAKMAI BESZÁMOLÓ tárgya: dátuma és időpontja: Támogatás azonosítószáma: A támogatás címe: felhívás szerinti tevékenységi rendszerbe való beillesztése A programot azonosító adatok Madarak, fák napja; természettudományi

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM

C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM C S U S Z K A F Ü Z E T E K 1. T E R M É S Z E T I S M E R E T I T Ú R Á K NYUGAT-NÓGRÁDBAN ERDEI TANÓRÁK NÓGRÁDBAN PROGRAM T E R E P I F O G L A L K O Z T A T Ó F Ü Z E T AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 1-2. OSZTÁLYOSOK

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: december 11. (hétfő)

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: december 11. (hétfő) Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 2017. december 11. (hétfő) Forduló: II. Évfolyam: A versenyző neve: 2017/18. tanév Elérhető pontszám: 80 3. Elért pontszám: Postai

Részletesebben

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 Milyen kincseket rejt az erdő? Kubu maci és barátai segítségével választ kapunk a kérdésre. A mesekönyv szerkesztése közben a tanulók megismerkednek a Scatch programozás alapjaival. Fejlődik problémamegoldó

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

Tanár-diák terepgyakorlat a Bakonyban április

Tanár-diák terepgyakorlat a Bakonyban április Tanár-diák terepgyakorlat a Bakonyban 2010. április 15-16. Huszonegy résztvevővel érkeztünk meg Pénzesgyőrbe a Pangea házhoz meglehetősen szomorú, csendesen esős időben. Ám a tanárokból és lelkes diákjaikból

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is.

VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is. VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton 2017. március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is. Az 1. a osztály feldolgozta a Litty-lotty pitty-potty című mesét

Részletesebben

Öko projekt. Idén is a háromhetes Öko projektbe építve vettek részt a gyerekek az Egészséghéten és a Fenntarthatóság- környezettudatosság Témahetén.

Öko projekt. Idén is a háromhetes Öko projektbe építve vettek részt a gyerekek az Egészséghéten és a Fenntarthatóság- környezettudatosság Témahetén. Öko projekt Idén is a háromhetes Öko projektbe építve vettek részt a gyerekek az Egészséghéten és a Fenntarthatóság- környezettudatosság Témahetén. Az Egészséghét két napján a gyerekek otthon készített

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2016/2017. tanév Készítette: munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Öko Munkacsoport Koordinátor Kovácsné Lébényi

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

SZKB104_15. Fordulópontok a barátságban

SZKB104_15. Fordulópontok a barátságban SZKB104_15 Fordulópontok a barátságban TANULÓI FORDULÓPONTOK A BARÁTSÁGBAN 4. ÉVFOLYAM 145 D1 Gyurkovics Tibor: Rád nem lehet számítani Jenő nem tud futballozni. De mindig odajön. Beveszem a hármas csapatba,

Részletesebben

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 ÖKO munkacsoport vezetője: Paulcsikné Budás Gabriella Természettudományi munkaközösség II. vezetője:

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland

Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland Fekete Regina & Garancz Lajos Bevezetés: Fekete Regina vagyok, Kereskedem és Marketing szakos, harmad éves hallgató. Garancz Lajos vagyok, Mechatronikai Mérnök szakos

Részletesebben

PÁLYÁZAT SEGÍTŐ DIÁKOK

PÁLYÁZAT SEGÍTŐ DIÁKOK PÁLYÁZAT SEGÍTŐ DIÁKOK Készítette: Kissné Széll Anikó iskolai koordinátor Iskolánkban 2013. januárjában kaptuk kézhez az Iskolai Közösségi Szolgálat megszervezéséhez a segédletet, az alapos áttanulmányozás

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT Történetek a kincses erdő állatairól Készült: Forrás Általános Iskola Dávod 2009. október 19-22.

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 15. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók Szántóné Seller Szilvia, Frák Erika 09. hótól folyamatos

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EGY KIS JÓ CSELEKEDET SZKC_105_05 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. ÉVFOLYM tanári egy kis jócselekedet 5. évfolyam

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY KÉMIA-FIZIKA 7-8. OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY KÉMIA-FIZIKA 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 13 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-9-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 1. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY KÉMIA-FIZIKA

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Programtervezet Angol nyelvi verseny

Programtervezet Angol nyelvi verseny Programtervezet Angol nyelvi verseny Alsós nyelvi verseny 2014. november 24. 14:00 angol nyelvi verseny írásbeli forduló 2014. december 12. 14:00 angol nyelvi verseny szóbeli forduló 3 csoportban (3 2

Részletesebben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Dr. Hartl Éva egyetemi docens Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Magyar Nemzeti Parkok Hete 2018 Értékek és élmények

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2541 Lábatlan Rákóczi út 112. Résztvevő diákok száma: 40 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 6 Kapcsolattartó neve: Kapcsolattartó

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 21. Európai Mobilitási

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV ÖKOISKOLAI MUNKATERV Zákányszéki Általános Iskola és AMI 2014-2015-ös tanév Hónap Központi téma Kirándulások, feladatok, megfigyelési szempontok Felelős pedagógus Osztály Augusztus 1. munkaközösségi megbeszélés

Részletesebben

Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről

Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről Az iskola tanulói számára meghirdetett nyelvi verseny iskolánk nagy részét érintette, az első

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel SZKb_102_05 A mi tavunk II. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári

Részletesebben

Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév. I. félév beszámoló

Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév. I. félév beszámoló Környezetvédelmi modul Margaréta csoport 2009/2010. tanév I. félév beszámoló Készítette: Csatlós Pálné 1 A Támop-3.1.4-08/2-2008-0114 számú pályázathoz kapcsolódva óvodánkban a Környezetvédelmi modult

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Tata és környékének megismerése Az Ászári Jászai Mari Általános Iskola kirándulása

Tata és környékének megismerése Az Ászári Jászai Mari Általános Iskola kirándulása 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában Tata és környékének megismerése Az kirándulása Lebonyolító: Sollertia Kft. (7761 Kozármisleny,

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA. Nyitott szemmel az erdőben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA. Nyitott szemmel az erdőben AZ ISKOLA Neve:Móricz Zsigmond Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda Címe:2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 9-13. Résztvevő diákok száma:270 fő Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 3 fő Kapcsolattartó

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben

Madárbarát Iskola programja

Madárbarát Iskola programja 1 A Serényi László Általános Iskola Madárbarát Iskola programja Legyél te is madárbarát projekt szakmai beszámolója Készítette: Novák Ilona projekt felelős Készült: 2016. május 2 Bevezetés: A Madárbarát

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

Tegyünk többet környezetünkért! Háromhetes projekt Munkácsy Mihály Általános Iskola Fiumei utcai telephely Pápa március 1-20.

Tegyünk többet környezetünkért! Háromhetes projekt Munkácsy Mihály Általános Iskola Fiumei utcai telephely Pápa március 1-20. Tegyünk többet környezetünkért! Háromhetes projekt Munkácsy Mihály Általános Iskola Fiumei utcai telephely Pápa 2010. március 1-20. A kompetencia alapú oktatás bevezetése Pápa innovatív intézményeiben

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat. Beszámoló

Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat. Beszámoló Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat Beszámoló Márciusban a felsı tagozatos diákokkal két órát töltöttünk el az iskolakertben, felmértük a kert

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Technika Osztály: 4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban 2018. április 23-27. Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit foglalkoztatja. Nem lehet elég

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 01. 07.-2018. 04.

Részletesebben

Kedves Kollégák! Alapelvek

Kedves Kollégák! Alapelvek Kedves Kollégák! A természetismeret kerettantervi követelmények alapján egy olyan szakmai anyag elkészítése volt a célunk, mellyel konkrét segítséget adhatunk Önöknek, amivel színesebbé, élvezhetőbbé tehetik

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület

Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Budapest-hazánk fővárosa, Pécs Európa kulturális fővárosa projekt- idegen nyelvi kompetenciaterület Innovációnkban egy olyan projektet szeretnénk bemutatni, amely a nyelvi órákon modulként beiktatható

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV 2016/2017. tanév Összeállította: Csibor Lászlóné DÖK munkáját segítő pedagógus Mezőberény, 2016. szeptember

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá!

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY 2018/2019. 2. évf. II. forduló Iskola neve: Csapat neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! 9/ 2. Miért fontos a téli madáretetés? 5/ 3. Egészítsétek

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Név Tantárgyak Óraszám Stankovicsné Soós Mária biológia-technika 4 Csiszár Attila földrajz-testnevelés 26 Györéné Timár Éva kémia-matematika

Részletesebben

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Egy iskolának nagyon sokféle feladata van, nagyon sokféle elvárásnak kell megfelelnie. Minden korban így volt, de talán napjainkban a legnehezebb.

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: KÁLMÁN LAJOS NOMH MÉNTELEKI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA Címe: 6000 KECSKEMÉT, KECSKEMÉTI ÚT 41. Résztvevő diákok száma: 20 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 Kapcsolattartó neve: B. Kis

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Fővárosom Bukarest! Amint említettem második nap látogattunk el a parlamentbe. Megdöbbentően szép épület kívülről. Egyszerűen hihetetlenül nagy.

Fővárosom Bukarest! Amint említettem második nap látogattunk el a parlamentbe. Megdöbbentően szép épület kívülről. Egyszerűen hihetetlenül nagy. Fővárosom Bukarest! 2011. november 25-27. között részt vehettünk a Nemzetközi Sport és Ifjúsági Szövetség által szervezett Fővárosom Bukarest! elnevezésű kiránduláson, amelynek célja volt Bukarest ismertetése

Részletesebben

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév Felsős munkaterve 2016/2017. tanév Célok, feladatok A szóbeli kommunikáció erősítése A kommunikációs Az önálló ismeretszerzés képességének Önértékelés, önbecsülés Élmény alapú tanulás, tanítás alkalmazása

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

ERDEI ISKOLAI AJÁNLAT-MINTÁK

ERDEI ISKOLAI AJÁNLAT-MINTÁK ERDEI ISKOLAI AJÁNLAT-MINTÁK amelyek programjait az Önnel való egyezetés során szabjuk csoportra, pedagógusra, iskolára a választott utazási forma, helyszín és a szolgáltatási csomagok lehetőségei szerint

Részletesebben