A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra."

Átírás

1 A fekete bodza Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra. A fekete bodza Latin neve Sambucus nigra. Közeli a rokona a S. ebulus, a gyalog-, vagy másnéven földibodza. A gyógyászatban a növény virágzatát, levelét és érett bogyóit használják. Virágzatának forrázata izzasztó, lázcsillapító és nyálkaoldó hatású, de csillapítja a köhögést, megfázást, hurutot és a torokfertőzéseket is. Levelei hatékony biorovarirtók és bőrpanaszok enyhítői. Virágzata szemnyugtató hatású, gyakran használják fel kozmetikumokban is. Kérgét régóta az epilepsziás megbetegedések gyógyítására használják, leveleivel együtt pedig hashajtó hatású. Gyökerét vesebántalmakra alkalmazzák. A konyhában is használják, virágzatát palacsintatésztába sütik, szörpöt, szirupot, gyümölcsbort készítenek belőle. Bogyóiból kelmefesték készül. Hazánkban vadon is előforduló, a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó lombhullató bokor, egyenes ágakkal. Levelei szúrósak és zöld színűek. Nyár közepén virágzik, vörös virágszárai apró, illatos, fehér virágokat tartanak. Bogyói érett állapotban lilásfeketék és ehetőek. Vigyázat: éretlen bogyói mérgezőek, erős hashajtó hatásúak!

2 A közönséges lucfenyő Karácsonykor hagyományosan lucfenyőket díszítenek fel csillogó üvegdíszekkel, mézeskaláccsal és színes égősorokkal. Pazar látvány! Kevesebben ismerik viszont a lucfenyőt, mint hatásos gyógynövényt. A közönséges lucfenyő Latin elnevezése Picea abies. A gyógyászatban hajtáscsúcsait és szárított gyantáját használják. Régi füveskönyvek a fa gyantájából nyert terpentinolajat köszvényre és reumára javasolják bedörzsölőszer és tapasz formájában. A zöld ágak forrázata kitűnő C-vitamin forrás, skorbut ellen és téli túrák során fogyasztják. Fürdőt is készítenek belőle, ami izomlazító és bőrélénkítő hatású. Patikákban kapható a lucfenyőből készített sósborszesz. Rándulások, ficamok, megerőltetett testrészek, zúzódások, izom- és izületi fájdalmak bedörzsölésére igen népszerű. A konyhában is használják: ecetbe áztatva és mustáral valamint borókabogyóval ízesítve pikáns savanyúságot készítenek belőle. Karácsonykor hagyományosan lucfenyőket díszítenek fel csillogó üvegdíszekkel, mézeskaláccsal és színes égősorokkal. Pazar látvány! Örökzöld, tűlevelű, kúpos kinövésű fa. Virágzása áprilistól júniusig tart. Tobozvirágzatai éretten a földre hullanak, a fás pikkelyek között szárnyas magok ülnek meg. Egész Európában előfordul, kedveli a sovány és savanyú talajt. Hegységekben gyakori. (az első kép csak illusztráció, egy másik fenyőfajtáról készült, közönséges lucfenyő a második képen látható)

3 A boróka Régebben tömjént készítettek leveleiből, manapság neve hallatán a legtöbb ember inkább a ginre gondol. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták. A közönséges boróka Latin elnevezése Juniperus communis. A növény gyógyhatása tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. Teája vizelethajtó, antiszeptikus és méregtelenítő hatású is. A belőle párolt olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is, enyhíti az izületi és izomfájdalmakat. A konyhában álatlában húsokat fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka adja. Hagyományosan barna színű festéket készítenek belőle. Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek, a hamvaskék színű bogyók két-három év alatt érnek csak be. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt.

4 Az illatos macskamenta Macskamenta, nem csak macskáknak. Az illatos macskamenta Latin elnevezése Nepeta cataria. A gyógyászatban leveleit és leveles szárait használják. Általában teát készítenek belőle, megfázásra, idegfeszültségre, szélszorulásra és gyomorbántalmak ellen. Borogatásként vágásokra és zúzódásokra jó. Néha parfümökhöz is adják erős, jellegzetes illata miatt. Szárított levelei összesodorva, meggyújtva a marihuánához hasonló hatást fejtenek ki az emberre, ha belélegzi a füstjét. A belőle készült kenőccsel aranyeret gyógyítanak. Illóolaja fokozza a macskák vágyát, ezért érdemes elzárni a macskamentaágyást a macskák elől, nehogy megtizedeljék azt. Állítólag a növény illata elűzi a patkányokat. A fiatal levelek íze kissé kesernyés, a mentáéra emlékeztet, frissen mártásokba és levesekbe rakható. nemi Évelő növény, ezüstöszöld, fogazott levelei sűrűn nőnek a szárakon. Neve ellenérre, nem mentafaj. Levelei dörzsölés hatására jellegzetes, átható illatot árasztanak. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak, vonzzák a pillangokat, Kitűnő mézelőnövény. Tőosztással és magról is jól szaporítható tavasszal. Nem virágzó hajtásai nyáron dugványozhatóak. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű meszes talajt. Káposztafélék mellé ültetve elriasztja a földibolhákat, a hangyákat és a levéltetveket is.

5 A fekete üröm A kilenc szász mágikus növény egyike. Már régóta használják gyógynövényként ezt a hazánkban is megtalálható nagyszerű növényt. A fekete üröm Latin neve Artemisia vulgaris. Közeli rokona a fehér ürömnek, az istenfának és a tárkonynak. Gyógyhatása a leveleiben rejlik, főleg virágzásakor gyűjtik őket. Általában teát készítenek leveleiből, főleg gyomorhurut, reuma, émelygés és emésztési bántalmak kezelésére. Féregűző és rovarirtó tulajdonsága is ismert. Illóolajai csíra- és gombaölő tulajdonságúak. A konyhában virágait és leveleit használják. Az utóbbit zsíros húsok ízesítésére, mivel serkentőleg hat az emésztésre, míg virágaival régebben a komlót is helyettesítették sörgyártáskor. Figyelem, nagymértékben mérgező hatású, három hétnél tovább nem ajánlott teáját fogyasztani! Terhes nőknél vetélést is okozhat! Évelő lágyszárú növény, hazánkban is igen gyakori. Szárai alul vöröseslilák, a végeik pedig zöldek. Hoszzúkás, zöld színű levelei vannak. Vöröses virágai késű nyáron nyílnak. Gyakran gyomnövényként emlegetik ezt az életerős növényt. Kedveli a sok fényt és a száraz helyeket.

6 A medvehagyma A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona a medvehagyma. A medvehagyma Latinul Allium ursinum. Gyógyhatású része a hagymája. Szára és levelei kettérötve erős fokhagymaillatot árasztanak, ízük a snidlingére emlékeztet, de annál jóval erősebb. Hagymája vérkeringésjavító hatású, főleg medvehagymabort készítenek belőlük. Érelmeszesedés ellen, magas vérnyomásra és antibiotikumként is használják a medvehagymát. Igen intenzív gyógyhatással bíró növény, három hétnél tovább nem ajánlott a fogyasztása. A konyhában is használják, salátákban, de csak mértékkel. Megfőzve enyhül a szaga. Hosszúkás levelű, hagymás évelő növény. Hazánkban is elterjedet, főleg a bükkösökben, általában tömegesen nő. Kedveli a nedves, mocsaras helyeket. Április végén, május elején hozza fehér virágait.

7 Medvehagymabor A medvehagyma boros kivonatának keringésjavító hatása tizenkétszerese a fokhagymáénak. További előnye a fokhagymával szemben, hogy nem hagy kellemetlen szájszagot. Medvehagyma boros tinktúrája Szükségünk lesz: - 2 deciliter (háromnegyed pohár) durvára vágott friss medvehagymára - 5 deciliter száraz borra Töltsünk fel egy körülbelül 7,5 decis üveget medvehagymával, majd öntsük rá a bort. Melegítsük gyöngyözésig vízfürdőben, majd vegyük le a tűzről,zárjuk le egy dugóval alaposan és hagyjuk egy hétig állni. Végül szűrjük le. Tároljuk sötét, hűvös helyen! A medvehagyma boros kivonatának keringésjavító hatása tizenkétszerese a fokhagymáénak. További előnye a fokhagymával szemben, hogy nem hagy kellemetlen szájszagot. Esténként fogyasszunk belőle körülbelül egy, vagy esetleg két decilitert! Sok sikert az elkészítéséhez és fogyasztásához!

8 Pásztortáska Egyik leggyakoribb őshonos növényünk a pásztortáska. Az as évek végéig palackfű néven szerepelt a különböző magyar füvészkönyvekben, de még ma is számos neve ismert, mint a csapka, pásztorerszény, paptarsoly. Pásztortáska Latin neve Capsella bursa-pastoris. A gyógyászatban a növény virágos hajtásait használják. Vérzéscsillapító hatású. A méh- és a tápcsatorna vérzéseit elállítja. Alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott! Általában teát készítenek belőle, vizelethajtó hatása is közismert. Frissen gyakran keverik salátákba, esetleg főzelékekbe főzik. A keresztesvirágzatúak családjába tartozó, főleg mérsékelt és szubtrópusi éghajlaton elterjedt egy-, vagy kétnyári növény. Összesen nyolc faja ismert, ebből hazánkban kettő található meg.

9 A ligetszépe Vasúti töltések mentén gyakran virít a parlagi ligetszépe rikítósárga virágaival. A ligetszépe Latin neve Oenothera biennis (parlagi ligetszépe) és Oenothera fruticosa. A gyógyászatban gyökerét és magvait használják. Vértisztító hatású, magvaiból pedig olajat sajtolnak. Általában csak gyógyszertári készítményekben használják, neurodermitisz ellen. Virágzás ellőtt kiásott gyökerét zöldségkét, főzve fogyasztják. Észak-Amerikában őshonos növény, de hazánkban is gyakran előfordul főleg parlagokon, elvadult mezőkön. Magától is könnyen szaporodik, kétéves növény élénksárga színű virágokkal. Kedveli a fényt.

10 A nagy csalán Hazánkban az egyik leggyakrabban használt és legsokoldalúbb őshonos gyógynövény a csalán. A nagy csalán Latin neve Urtica dioica. A gyógyászatban leveleit, zsenge hajtásait, szárát és gyökerét használják. Idősebb levelei megfőzve hashajtó, vérzéscsillapító és köptető hatásúak. A friss levelek reuma ellen jók teaként fogyasztva. Régi népi szokás a csallánlevéllel és ággal való "verés" is amit szintén reuma ellen ajánlanak. A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztószervrendszert felpezsdíti. Igen elterjedt "gyomnövény" Közép- és Kelet-Európában. Kedveli a nitogénben gazdag talajokat, bár különösebben nem igényes. Leveleit szúrós szőrök borítják, évelő növény.

11 A szűzbariska A szűzbarsika, másnéven barátbors, vagy szűzfa. Már az ókori Görögországban is gyakran használt gyógynövény volt. A szűzbariska Latin neve Vitex Agnus castus. A gyógyászatban gyökerét, levelét és termését is alkalmazzák. A szűzbariskát már az ókori Görögországban is alkalmazták, a növényi kivonat fokozza a női nemi hormonok termelését, és gátolja a prolaktinnak a felszabadulását. Enyhíti a klimax idején jelentkező panaszokat, serkenti a tejelválasztást és nyugtatólag hat. Gyakorlatilag nem rendelkezik mellékhatásokkal, de csak hosszabb, legalább 3hónapos kúra után fejti ki hatását. Fűszerezésre nem használják, ellenben gyakran ültetik kertekben a ház közelébe, szúnyogriasztó hatással bír. Júliustól szeptemberig hozza lila, vagy fehér színű virágait. Kedveli a meleget és a fényt, a szárazságot is jól viseli. Legjobban meszes talajban növekszik, bár szinte minden talajon megél.

12 A galanga A kevésbé ismert gyógy- és fűszernövények közé tartozik a kellemesen csípős ízű galanga. Egyik közismertebb neve az alpínia. A galanga Számos válfaja ismert. Latin neveik: Galanga maioris, Galanga minoris és a Galanga cardamomum. Európa piacain a Galanga minoris a legelterjedtebb, de az összes galangafaj hatása és kinézete is közel azonos. Valószinűleg az arabok hozták be Európába. A növény gyógyító része a gyökere (radix Galanga). Gyulladásgátló hatású. Érdekessége, hogy a malakkai férfiak a tőkéjét rágják, hogy a hosszas éneklés után kitisztuljon a hangjuk. Mint izgatószert gyakran teszik likőrökbe, ecetekbe. Kínában őshonos, főleg Hiain szigetén elterjedt gyógynövény. Lándzsás levelei és ágasbogas virágai vannak. Tartalmaz galangaolajat, alpinint és kümp feridet. Illata hasonlít a gyömbérére, rokonai is egymásnak.

13 A hibiszkusz A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik azt a növény, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is. A hibiszkusz Latin neve Hibiscus rosa-sinensis. Gyógyteákhoz a növény virágaszirmait használják. Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák. Hazánkban általában dészás növényként tartják. Életerős, bokros növény, eredetileg Ázsia trópusi részeiről származik. Nem szereti sem a szárazságot, sem a pangó vizet. A világos, széltől védett helyeket kedveli legjobban.

14 Az indiai citromfű Kedvelt keleti fűszernövény, bár sokan összetévesztik az európai, (Melissa officinalis) citromfűvel. Az indiai citromfű Latin neve Cymbopogon citratus. A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőésgátlóképp zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok alapanyaga és aromaterápiás olaj is. Erős citromillatú, évelő fűféle. Legkönnyebben a gyökérgumók elválasztásával szaporítható. Kedveli a gazdag termőtalajt és a helyeket. Nem viseli el a hideg, csípős szelet. napos

15 A vadgesztenye Ősszel az összes gyerek odavan a fényesbarna gesztenyékért. A gesztenye termései viszont fontos gyógynövényeink is! A vadgesztenye Latin neve Aesculus hippocastanum. A növény gyógyító része a virágai, levelei és a termései amik ősszel gyűjthetőek. Erősíti az érrendszert, gyógyítja a viszér gyulladást, a trombózist és a lábszárfekélyt. Csak külsőleg alkalmazható, melsőleg mérgező! Sok szaponint tartalmaz. A virágai belsõleg fõleg a gyomorra és a belekre hatnak, görcsoldóként és szélhajtóként. A vadgesztenye leveleibõl fõzött tea jótékonyan hat asz emésztõ szervek enyhe gyulladásaira, és a belsõ vérzésekre, összehúzó hatásánál fogva. Az egész növény összehúzó hatású. Terméséből általában tinktúrát készítenek. Magas fafajta széles, mélyen barázdált fatörzzsel. Európában ődhonos növény, hazánkban is igen gyakori.

16 Az Aloe abrotanum Hazánkban kevésbé elterjedt faj az aloe abrotanum, ráadásul sokan összetévesztik közeli rokonával az aloe verával. Az Aloe abrotanum Latinul is Aloe abrotanum (magyar neve nem ismert). Közeli rokona az aloe verának. A gyógyászatban a húsos leveleiből kipréselt gélt hasznosítják. Kiváló égési sérülésekre. Belsőleg ne alkalmazzuk, erős hashajtó! Néha bőrkiütésekre is kenik az aloegéljét. Kis termetű növény, általában csoportokban nő. Apró, húsos levelei vannak, a szélükön "csipkézettek". Nem kedveli a hideget és a tűző napfényt. Levelei tűző napon már néhány óra alatt is megégnek! Szárazságtűrő, nem igényel sok vizet. Magától is könnyen szaporodik.

17 A fekete üröm A kilenc szász gyógynövény egyikeként régi múltra tekint vissza a fekete üröm. A fekete üröm Latin neve Artemisia vulgaris. Nevének jelentése közönséges ürmöt jelent, ami igen találó elterjedtsége miatt is. Az egész növényt használják a gyógyászatban. Teáját gyomorhurut és emésztési problémákra isszak, néha reumát is kezelnek vele. Rovarirtó hatású, gyakran alapanyaga házi permetezőszereknek is. Gyakran adják sörhöz, a konyhában (zsíros) húsokat ízesítenek a fekete ürömmel. Vigyázat: sok embernél heves allergiás reakciót válthat ki! Lágyszárú, évelő növény. Kedveli a napot és a félárnyékot, Magról könnyen szaporítható. Európában és Észak-Amerikában őshonos, hazánkban is gyakori növény.

18 A komló Régi magyar gyógynövény, bár sokan a sör alapanyagaként ismerik csak. A komló Latinul Humulus lupulus. Leggyakrabban nőnemű takaróleveleit "a komlótobozt" és fiatal hajtásait hazsnálják. A takaróleveleit ősszel gyűjtik, amíg még zöldek, a hajtásait pedig tavasszal. A fiatal hajtások, csak addig hatásosak amíg nem barnultak be! A takaróleveleiből általában teát főznek álmatlanságra, szorongásra és idegfeszültség ellen. A komlóborogatás ficamok és duzzanatok lelohasztására is bevált háziszer. A komló zsenge hajtásai és levelei finom főzeléknövények is. Évelő kúszónövény. Agresszív, szőrös kacsokkal és csavarodó ágakkal. Gyakran futtatnak be vele korlátokat, falakat, igazán dekoraty, főleg ősszel nyár vége felé. Európában vadon is megterem, de sok helyen termesztik is. A gazdag, nedves termőföldet kedveli, magokról könnyen szaporítható.

19 A mályva Napjainkban óriási népszerűségnek örvend a mályva. A mályva Latin neve Malva silvestris. (Közeli rokona a papsajtmályva (Malva neglecta), melynek leveleit használják fel ugyanúgy, mint az erdei mályvát.) A gyógyászatben a növény leveleit, és virágát használják. Levelei fertőzéscsökkentőek, valamint a méhcsípést is hatásosan enyhítik. A belőlük készült borogatással fekélyt és aranyeret kezelnek. A virágokból leggyakrabban teát készítenek hörgkurutra és megfázásra, de igen hasznos a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladásaira is. A konyhában is használják, leveleiből főzeléket készítenek. Vigyázat: nagy mennyiségben hashajtó! Durva, lágyszárú, kétnyári növény. Legjobban a sok napot és a száraz, sovány talajt kedveli. Gombásodásra hajlamos, főleg idősebb korában! Magról könnyen szaporítható, vessük ősszel vagy tavasszal.

20 Az orbáncfű Latin neve szellemet űzőt jelent, így régebben az ártó démonok és szellemek elűzésére használták. Manapság inkább teaként fogyasztják. Az orbáncfű Latinul Hypericum perforatum. A zsenge leveleit és árnyékban szárított virágait használják a gyógyászatban. Levelei enyhén nyugtató hatásúak, serkentik a gyomor- és epekiválasztást. Néha elégtelen vérkeringés és rendszertelen menstruáció ellen is alkalmazzák. Nyugtató hatású. Legjellemzőbb tulajdonsága a lassan gyógyuló sebek és égések antibakteriális hatása. Zsenge leveleit gyakran teszik salátákba is, míg virágaiból kelmefestéket készítenek. Szereti a meszes földet, Európában vadon is megterem. A szárazt talajt, és a félárnyékot, vagy napot kedveli leginkább.

21 Az erdei szamóca Nemcsak a finom és egészséges gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak a szamócának. Az erdei szamóca Latinul Fragaria vesca. Nemcsak a gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak. Az erdei szamóca enyhén hashajtó hatású. Gyümölcsei vasban gazdagok és idegerőasítő hatásúak. Leveleiből vérzéscsökkentő és vízhajtó tea készül. A konyhában hasznosítva salátákhoz adják. Lombhullató, lágyszárú évelő növény. Európában őshonos. Az erdei szamóca a rózsafélék családjába tartozik. Legjobban a nedves, árnyékos helyeket kedveli. Az agyagos talajt nehezen viseli. Fiatal indáival szaporítható.

22 A tengeri hagyma Napjainkban újra kezdik felfedezni az emberek ennek a növénynek a gyógyító erejét. A tengeri hagyma Latinul neve Urginea maritima. Felhasznált része a hagymája, és a leveleiből kipréselt nedv, amit bőrbetegségekre használnak külsőleg. A hagymája kardiotonikus és vizelethajtó hatású. Az öngyógyításban a hagymáját nem ajánlott használni, mivel túladagolás esetén mérgezések léphetnek fel. Hagymája a föld felett helyezkedik el, 5-15 cm átmérőjű. A tengeri hagyma a mediterránumban, azon belül is az Ibériai-félszigeten őshonos.

23 A tavaszi kankalin Régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket. A tavaszi kankalin Latin neve Primula veris, melynek jelentése: a tavasz hírnöke. A gyógyászatban felhasznált részei a gyökere és a virága. Kutatások igazolták a tavaszi kankalin hatékonyságát hurutos léguti betegségeknel, de nem kevésbé hatásos meghűlés ellen sem. Ilyenkor porrá őrölt gyökeréből készítenek teát, a tinktúrája nem igazán elterjedt. Néha a leveleit is alkalmazzák szédülés esetére. Viszont nem szabad túladagolni, mert russzullétet, hasmenést és hányingert okozhat, aki pedig allergiás rá annak pedig még a levél érintésétől is kiütések jelentkezhetnek a bőrén. Eredetileg KözépEurópában, valamint Elő- és Közép-Ázsiában honos évelő növény. Magyarországon vadon is megterem, legjobban a hűvös, árnyékos helyeket kedveli.

24 A fokhagyma A fokhagymával egyszerűen minden finomabb - talán mondjuk a csokoládé kivétel. A fokhagyma Latinul Allium sativum. A hagymája a növény gyógyhatású része, bár néha a leveleit is fogyasztják. A fokhagyma vérnyomáscsökentő hatású és erősíti a koszorúereket: ezért keringési betegségek lekütdésében is rendkívül hatásos. Antibakteriális hatásáról is ismert. Fertőzésgűtló, erősíti az immunrendszert. Enyhíti az influenzát, náthát, hörgkurutot, és torokfájást, csökkenti a koleszterinszintet és antibiotikus hatású. Ezenkívül a fokhagyma vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat: főleg jódot és ként is tartalmaz. A konyhában is gyakran használják pizzákhoz, salátákhoz, pirítósra. A hagymafélékhez tartozó, évelő, bár termesztésben csak egynyáriként tartott növény. Eredetileg Közép-Ázsiából származik. Hagymája gerezdekre tagolódik. Magról nem érdemes szaporítani, csak gerezdekről.

25 Az oreganó, másnéven szurokfű Az olasz konyha eggyik legkedveltebb fűszernövénye, de gyógynövényként is régóta használják. Az oreganó Latin neve Origanum vulgare. A növénynek csak a leveles és virágos szárait használják gyógyításra. Nagyon sokoldalú gyógynövény. Emésztésfokozó, tonizáló, köptető, valamint a köhögést, az emésztési zavarokat, a torokfájást és agyomorbántalmakat elmulasztja. Fertőzésgátló leveleit fogfájás enyhítésére rágják, de fürdők, borogatások gyakori adalékai is. Az oregánót leggyakrabban a konyhában használják fűszerként, vagy teát készítenek belőle köhögés ellen. Kitűnően illik húsételekhez, pizzákhoz és tojásételekhez is. Bokros, évelő növény. Fás szára van, ami gyakran vöröses szinű. Levelei megdörzsölésekor erős, jellegzetes fűszeres illat érződik. Virágai késő nyáron nyílnak, az oregánó magról is jól szaporítható. Legjobban a könnyű, száraz földet kedveli és a ragyogó napsütést. Meleg éghajlaton íze csípősebb, fűszeresebb lesz. Cserépben is jól tartható.

26 A lestyán A méltán híres maggi-növény egyben régi gyógynövény is A lestyán Latinul Levisticum officinale. A gyógyászat főleg a növény gyökerét használja fel, leveleiből inkább csak gyomorkeserűk, teák készülnek. A lestyángyökér meggyógyítja a húgyúti betegségeket, valamint vesehomok- megelőző hatásáról is ismert. Viszont nem alkalmazható vesegyulladás, vagy csökkent veseműködés esetén. A gyökér legfontosabb hatóanyaga az illóolaja, melynek vizelethajtójtó és görcsoldó hatása van. Eredetileg Ázsiában és Európában honos évelő növény. Júliusban és augusztusban virágzik, a növény gyökerét pedig októberben ássák. Legjobban a nedves talajt kedveli.

27 A nagy útifű Nyirkos rétek megbújó növénye a nagy utifű A nagy utifű Latin neve Plantago major. A növény levelei, gyökerei és virágai gyógyhatásúak. Gyökereit télen ássák. Kötszer híján leveleit kötözik a kisebb sebekre, hűsítő, vérzés- és fájdalomcsillapító hatásúak. A belőle készült tea kitűnő nyálkaoldó és köptetőszer. Nagyon fiatal leveleit spenótszerűen megfőzve fogyasztják. Szívós gyökerű, évelő növény. Szinte minden földben megél, bár nagyon kedveli a nedvességet.

28 A gamandor Régi magyar elnevezése gamandor, de manapság inkább feketeszemű zsuzsannának hívják A gamandor Latinul Thunbergia alatha. A virágai ehetőek. Erősítik a szervezet működését valamint igen egészségesek. Kiválóan alkalmasak torták, italok, finomságok díszítésére, de levesbe, vagy egyéb ételbe is tehetjük őket ízesítésként. Bánjunk ele óvatosan, egy-két virág is elegendő, nagy mennyiségben káros lehet. Egynyári növény, élénkzöld levelekkel és szines (általában sárga, a szirmok elején pedig fekete) virágokkal. A termőföldre nézve igénytelen, szereti a sok napsütést.

29 A pongyola pitypang Gyermekláncfű, pitypang, csormóka... egyremegy. A pitypang Latinul Taraxacum officinale. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vétisztító, vizelethajtó hatású. Gyökerét gyakran megőrlik és kávépótlónak használják. A gyermekláncfű serkenti az emésztést, erősítő hatású, a keserű anyagai pedig serkentőleg hatnak a májra, valamint az epehólyag és hasnyálmirigy működésére.a pitypang minden idők legismertebb salátának gyűjtött növénye. Levelei nagyon egészségesek, tavaszi tisztítókurákkor is gyakran fogyasztják őket, kesernyés ízük ellenére. A fürdővízhez adott friss levelei tisztítják a bőrt. Téltűrő növény, mélyre hatoló gyökérzettel. Szárában tejszerű, ragacsos nedv van. Kedveli a jól trágyázott talajokat és a sok napsütést. Könnyen elszaporodik, sokszor túlságosan is és gyökerei miatt ehéz kiirtani.

30 A körömvirág Díszkertek gyakori, dekoratív növénye nemkevés gyógyerővel A körömvirág Latin elnevezése Calendula officinalis. A növény szára, levelei, virágai gyógyhatásúak. A körömvirágból készült tea elősegíti az emésztőszervi gyulladások gyógyulását, erősíti a nyirokkeringés működését és megszünteti a nyirokcsomók duzzanaát, görcsoldó. Méltán híresek a lőle készült kenőcsök, olajok és balzsamok: üszkösödés ellen, daganatok lelohasztására hasznosítják őket. Fontos sebgyógyító, fertőzés- és gyulladásgátló hatással bír a körömvirág és a belőle készült kenőcsök, balzsamok. Szirmaiból hajöblítőt készítenek, valamint sáfrány helyett használjk a rizs szinezésére, de sokszor díszítenek, főznek is vele. Edetileg évelő növény, bár általában egy- vagy kétnyárikénet termesztik. Levelei hosszúkásak, szőrösek, húsosak és oválisak. Virágainak színei az élénk narancsszíntől egészen a halvány narancssárga-sárgáig terjedhetnek. Kora nyártól nyár végéig virágozhat. Leginkább a nehezebb földet és a sok napsütést kedveli.

31 A borsfű Nevezik borsikafűnek és csombordnak is. A bab nélülözhetetlen kisérője és hasznos gyógynövény A borsfű Latin neve Satureja hortensis. Közeli rokona a Satureja montana a hegyi borsikafű. A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztéssekentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat. Egynyári növény, erősen illatos levelekkel. Nyár derekán kezd legkorábban virágot bontani, könnyen, magától szaporodik. Szereti a száraz, napos helyeket, nem kedveli a hideget.

32 A koriander Ugyanúgy hozzátartozik a keleti konyhához, mint az európaihoz a petrezselyem A koriander Latinul Coriandrum sativum. Az egész növény gyógyhatású, még magjai is. Gyökereit virágzás után ássák, érett magjait megszárítják, vagy pörkölik, leveleit, és hajtásait frissen és szárítva is fogyasztják. Magjai jó étvágyfokozók, élénkítő hatásúak, és felfúvódás ellen is jó orvosságnak bizonyultak. Gyökeréből néha főzeléket készítenek, főleg ázsiai országokban. Levelei is étvágyfokozók, és felfúvódás ellen is hatnak. Sokor rágják őket kellemetlen szájszág elnyomására. Foghagyma után elrágva egy zsenge korianderlevél semlegesíti annak kellemetlen szagát. Egynyári, erős aromájú növény. Napos, száraz, meszes földben gyorsan nő. Általában magától szaporodik, sok magot terem. Nem kedvelaz erős szelet.

33 A fodormenta Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta. Az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották A fodormenta Latinul Mentha spicata. Rokonai megeggyeznek a borsosmentáéval (Mentha piperita) amiről régebben már írtam. Zöldmentának is hívják a fodormentát, belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta. Leveleit (még virágzás előtt) használják a gyógyászatban. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghülésekre és emésztési problémáskra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó. A konyhaművészetben igen gyakran használják, likőrök, cukorkák, italok ízesítőjeként. Évelő növény, föld alatti kacsokkal. Kedveli a nedves, árnyékos helyeket. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Tőosztással, magról, és dugványozással szaporítható. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos növényeket, ezért érdemes külön cserépben nevelni. Levelei szárítással, vagy fagyasztással is tartósíthatók.

34 Kék ibolya Szerény, mint az ibolya - szól a híres mondás e kedves gyógynövényünkről Illatos kék ibolya Latin neve viola odorata. Gyógyító része a levelei és a virágai, de néha gyökereit is használják. Az ibolya enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörgkurutot. A gyökeréből szirupot készítenek, mely enyhe hashajtó hatású. Nagy dózisokban ne használjunk ibolyát, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, vagy akár hányást is okozhat. Virágait kandírozzák, süteményekhez fogyasztják. Leveleivel eggyütt a konyhában is használják. Évelő növény, mélyre nyúló gyökerekkel. Kiterjedt kolóniákat képez. Levelei enyhén szőrösek. Az ibolya levelei A provitaminban és C vitaminban gazdagok. Amerikában és Európában elterjedt növény, a félárnyékot, nyirkosságot kedveli. Legtöbbször erdők közelében nő.

35 A ruccola, másnéven a borsmustár Az olasz konyha nélkülözhetetlen összetevője a ruccola A ruccola Latin neve Eruca sativa. Egyetlen ismert rokona a vad borsmustár az Eruca silvatica. A ruccola íze erőteljes, szerintem először fogyasztva kissé a gumira emlékeztető. Legtöbbször salátákban használják, de fontos alkotóeleme sajtoknak, pizzáknak, és túrófajtáknal is. A ruccolának a leveleit használják gyógynövényként: vértisztító, tonizáló, étvágyjavító hatásúak. Kétéves, de fagyérzékeny aprócska növény. Gyorsan nő, a termőhellyel nincsenek különösebb igényei, bár a homokos, meszes, enyhén száraz talajt kedveli legjobban. Szereti a napos, meleg helyeket.

36 A babér Ősi illatos és fertőzésgátló gyógynövény. Hajdanán a dicsőség, hírnév, és a győzelem jelképe volt A babér Latinul Laurus nobilis. Leveleit használják a gyógyászatban. Kásásítva zúzódásokra, égésekre használják. Népszerű konyhai fűszer, étvágyfokozó. Bogyóiból olajat is sajtolnak amit likőrökhöz, és néha parfümökhöz is adnak, valamint az állatorvoslásban is használják. Babérlevelekből fonták a győztes római tábornokok koszorúját. Sűrű, örökzöld bokor, vagy díszfa. A hideget rosszul tűri. Általában formára metszik, de nyesés nélkül 12 méteresre is megnőhet. Eredetileg Kis- Ázsiában honos, bár nagy számban termesztik a Földözi-tenger vidékén is.

37 A borsosmenta Talán az egyik legelterjedtebb mentafajta a bosros, vagy másnéven borsmenta A borsosmenta Latinul Mentha piperita. Rokonai pl. a M. pulegium a csombormenta, a M. spicata, vagyis a fodormenta, az almamenta... és még számtalan mentafaj, keveredés és hibrid a mentafélék közül. A borsmenta a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra isszák teáját, forrázatát. Ilóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket édesítenek, de sokszor megtalálható különböző kozmetikumokban is illatosítóként. A borsmenta tulajdonképpen a fodor- és vizimenta kereszteződése, vadon nő bozótosokban, és gazdag nedves területeken. A félárnyékot és a tűző napot is kedveli, ha megfelelően nedves a talaj. Legkönnyebben gyökérdugványokkal és maggal szaporítható.

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl. Fűszerek Ánizs Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére,

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja?

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja? A fűszer olyan növényrész, amely kedvező kémiai összetételénél fogva kellemes ízt és illatot, esetleg tetszetős színt kölcsönöz ételeinknek, italainknak. Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Az illóolajok gyógyító hatását használja ki Az illatok, mint ingerek az idegrostokon keresztül jutnak az agykéregbe, ahol a megfelelő sejteket ingerlik. Ennek hatására javul közérzetünk. Közérzetünk javulásának

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

13 gyógyító tipp cickafarkfűből. A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai

13 gyógyító tipp cickafarkfűből. A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai 13 gyógyító tipp cickafarkfűből A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai Glikozidikus keserűanyag, illóolaj (0,05 0,25%) amelynek komponensei a kamazulén, a kámfor, a szabinén,

Részletesebben

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Ánizs Babér Barbecue Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors) Borecet Boróka Bors Borsfű Borsmenta Cayenne bors Chili Citromfű Citromhéj Citromlé

Részletesebben

Kis f?szer-abc Közzétette: ( Még nincs értékelve

Kis f?szer-abc Közzétette:   (  Még nincs értékelve Kis f?szer-abc 2009 szeptember 27. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A f?szerek trópusi vagy hazai eredet? növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek min?sége és mennyisége

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039.

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda 2010.05.03-2010.05.25. Amikor a tölgyet kivágják, az egész erdő visszhangzik az esésétől, de száz makkot vet csöndben egy észrevétlen

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

Körömvirág- Calendula officinalis

Körömvirág- Calendula officinalis Körömvirág- Calendula officinalis Szárítás: A leszedett teljes virágzatok és külön is gyűjthető nyelves virágok szellős, árnyékos, meleg helyen száríthatók egy rétegben elhelyezve vagy azonnali műszárítás

Részletesebben

Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft. Emésztőrendszerre

Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft. Emésztőrendszerre Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft Emésztőrendszerre Apróbojtorján (Agrimonia Eupatoria) Torokfertőtlenítésre, máj-és epeműködés szabályozására, bélrenyheségre, vizelettartási problémákra teáját,

Részletesebben

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére regional development fund(erdf) Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére FEHÉRMÁLYVA (Althaea officinalis L.) 1. 7. 2012 http://bs.wikipedia.org/wiki/bijeli_sljez regional development

Részletesebben

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással,

Részletesebben

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is A gyógyító csalán A hagyományos természet-gyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi k Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok,

Részletesebben

2 Gyógynövénytermesztés fogalma, jelentısége

2 Gyógynövénytermesztés fogalma, jelentısége 1 2 Gyógynövénytermesztés fogalma, jelentısége Gyógynövény: - gyógyítás céljára felhasznált növény - gyógyszerkönyvben szereplı drogok nyersanyaga Gyógynövénytermesztés: Gyógynövények győjtése, termesztése,

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN MUNKATERV

COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN MUNKATERV COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN GYÓGYNÖVÉNYEK magyarországon MUNKATERV 2010-2012 2010/2012. Munkaterv 1. Gyógynövények Európában - gyógynövények Magyarországon Gyógynövények a gyógyítás szolgálatában

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Teával a hurkák ellen

Teával a hurkák ellen Teával a hurkák ellen A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek A tea fogyasztásától a kötőszövetek is feszesebbé válnak, a bőr tisztább és

Részletesebben

A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS

A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS Gyógynövények A-B A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS Acsalapu (Petasites hibridus Sch.) Gyógyhatása: Nyálkakiválasztást elősegítő köptető, izzasztó és köhögéscsillapító, légzéskönnyítő,

Részletesebben

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait.

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait. Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással

Részletesebben

Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése. Készítette: dr. Májerné Tobak Edit

Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése. Készítette: dr. Májerné Tobak Edit Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése Készítette: dr. Májerné Tobak Edit Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek ráksejtek! De! a megfelelően működő immunrendszer irányítása alatt tevékenykedő

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

A levendula alkalmazása A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő.

A levendula alkalmazása A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő. mottolajas gőzfürdőt. Egy forró vízzel telt tálba tegyünk 4 csepp bergamottolajat, és 10 percig hagyjuk, hogy a gőz kifejtse hatását. A legjobb, ha egy nagy törülközőt teszünk a fejünkre, ami az edényt

Részletesebben

Természetes olajok, teák és növények. Gógymódok

Természetes olajok, teák és növények. Gógymódok Természetes olajok, teák és növények Gógymódok Figyelem! A felsorolt termékek és alkalmazási módok nem mindenkinél, és nem minden esetben hoznak eredményes változást. Ebben az esetben próbálkozzunk vagy

Részletesebben

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható FÖLDANYA PATIKÁJA 2. RÉSZ, folytatás... KÖKÉNY A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl

Részletesebben

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban Sok szeretettel ajánlom feleségemnek, Karolinának, kislányomnak, Karolina Rékának és minden kedves ismerœsömnek Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina

Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban Madaras Krisztina Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a gyógynövény ágazatban kezd teret nyerni > szemléletmód A gyógynövény termesztésben kiemelt jelentőség,

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. 1. Keress fafajokat a táblázatban! Ezek neveit írd le, majd írd melléjük

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontja

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) Kalendula (körömvirág), rozmaring, mentol, kámfor, aloe vera, kurkuma, csalán, angelika (angyalgyökér), boróka, kakukkfű,

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya A gyógyító papaya Egészségünk és annak megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ. A papayáb A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai,

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

Gyomkonyha. Dr. Radics László. egyetemi tanár, MÖGÉRT enök

Gyomkonyha. Dr. Radics László. egyetemi tanár, MÖGÉRT enök Gyomkonyha Dr. Radics László egyetemi tanár, MÖGÉRT enök Ehető gyomnövények a természet éléstára Visszatérés a természetes táplálkozáshoz Gyakorlati haszon: Haszonnövények növekedésének elősegítése Egészséges,

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 4. rész Készítsünk illatos fűszerkertet! Minden illat gyógyszer! Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk!

Részletesebben

Noni, a sejtek ezermestere

Noni, a sejtek ezermestere Noni, a sejtek ezermestere A nonit polinéz törzsi gyógyítók 2000 éve használják láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, r Az utóbbi évtizedek kutatásai sikerrel azonosították a gyümölcs jó néhány

Részletesebben

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig Argentin Steak Gascogne Steak Pecsenye-grillsteak Pecsenye-grillsteak sómentes Steak Steakbors egész Steakbors roppantott Schweizersteak dekor Szuper GrillCsirke Szuper GrillSertés Fűszerkeverékek gasztro

Részletesebben

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk Méz kínálatunk A legfinomabb és legkülönlegesebb mézeket gyűjtöttük itt össze Önöknek, melyek remek ajándékként szolgálnak az ünnepek közeledtével. Termékeink más és más kiszerelésben kaphatóak. 36g tól

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Füvészkert Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Az ősz bőséggel kínálja az értékes vitaminforrásokat vadon termő fákon, cserjéken, növényeken. Magyarországon kb. 3000 gyógynövényfaj

Részletesebben

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca PALÁNTÁINK 2017 TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út 41. 3754 TELEPHELY Igrici. Kassa utca 36 3459 INFORMÁCIÓ - RENDELÉS Telefon: +36 20 2611993 web: www.faluprogram.com e-mail:

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Tibeti gomba A gombát tibeti szerzetesek tenyésztették, és a következő gyógyító erőkkel bír: A szervezet ellenálló képességét helyreállítja. Meggyógyí

Tibeti gomba A gombát tibeti szerzetesek tenyésztették, és a következő gyógyító erőkkel bír: A szervezet ellenálló képességét helyreállítja. Meggyógyí Tibeti gomba A gombát tibeti szerzetesek tenyésztették, és a következő gyógyító erőkkel bír: A szervezet ellenálló képességét helyreállítja. Meggyógyítja a szívbetegségeket, s a szív érrendszerét és szétbomlasztja

Részletesebben

Mit érdemes tudni róla?

Mit érdemes tudni róla? A Remediate Mit érdemes tudni róla? ördögkarom Afrikában a Kalahári sivatagban és Namíbia sztyeppés vidékein honos. 1,5 m magasra növő, lágyszárú, mélyen gyökerező és a gyökerein gumókat fejlesztő növény.

Részletesebben

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő,

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és vezető okkultista. Paracelsust

Részletesebben

ILLÓOLAJ Kiszerelés Fogyasztói ár

ILLÓOLAJ Kiszerelés Fogyasztói ár ILLÓOLAJ Kiszerelés Fogyasztói ár BIO Bergamott 5ml 2100 (Citrus bergamia) 10ml 2990 BIO Borsmenta 5ml 1490 (Mentha piperita) 10ml 2200 BIO Citrom 5ml 1290 (Citrus limonum) 10ml 1990 BIO Citromos eukaliptusz

Részletesebben

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Készítette: Fatér Balázs István fbi@gyogynovenyekvolgye.hu 06-30/894-64-93 Magyar neve Latine nomen Gyűjtendő rész Gyűjtési idő

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g ACC HOT 200mg por bels.oldat 20x 1867 Ft 1599 Ft Lyxio 200mg por bels.old. 30x 1186 Ft 999 Ft TriActin Wick citrom ízű por bels. oldat 5x 1229 Ft 1045 Ft hatóanyag: acetilcisztein hatóanyag: acetilcisztein

Részletesebben

Hidegensajtolt szappanok

Hidegensajtolt szappanok Hidegensajtolt szappanok Gyöngyvirág szappan Ez a kis csengettyű alakú virág szeles körben segiti az emberiséget. A kozmetikai ipar arclemosót készít belőle. A gyógyászat vizelethajtó hatását felhasználva

Részletesebben

A kakukkfű hatóanyagai

A kakukkfű hatóanyagai Kakukkfű A kerti kakukkfű, latin nevén Thymus vulgaris, egyike a mi éghajlatunkon gyakran használt gyógyés fűszernövényeknek, amely eredetileg a Földközitenger vidékéről származik. A kakukkfű az ajakosok

Részletesebben

Apácák, ha megfáztak...

Apácák, ha megfáztak... Apácák, ha megfáztak A köhögés, nátha, torokfájás, láz megkeseríthetik életünket, az ünnepeket. A gyógynövények azonban s Bár az utóbbi években rendkívül megnőtt az érdeklődés a természetgyógyászat szelíd

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Vandart (Rex Clinic Hotel)

Vandart (Rex Clinic Hotel) Vandart (Rex Clinic Hotel) Masszázsok és Wellness Testkezelések (Uraknak) Kurland Bali Paradise Wellness Rituálé mályva virágokkal: Ez a wellness kezelés bámulatosan varázsolja át a petyhüdt, fakó bőrt,

Részletesebben

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével AROMA ARCÁPOLÁS A NÖVÉNYEK természetes erejével Növényi alapú 100% természetes AROMA kezelés TARTALOM A kozmetika és a növények...3 Aroma kezelés...4 Esszencia olajok...5 Növényi kivonatok...6 Személyre

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az illóolajokról szóló cikkünk második részében az olajak használati módjait vesszük

Részletesebben

HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997.

HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997. HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997. HERBA GOLD termékek Natúrkozmetikai készítmények Természetes alapanyagok Igazolt hatású hatóanyagok Állatkísérletek nélküli fejlesztés Terápiás hatás

Részletesebben

Fűszerek I. Zöldfűszerek, levélfűszerek

Fűszerek I. Zöldfűszerek, levélfűszerek Fűszerek I. Zöldfűszerek, levélfűszerek Babér (Laurus nobilis L.) Régen ismert fűszer, a mediterráneumban vadon is termő, Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett örökzöld

Részletesebben

MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése)

MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése) A. Vogel (svájci orvos Kis Doktor c. könyv szemelvények) MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése) Ha a nagyszülőknek magas vérnyomásuk van és érelmeszesedésben szenvednek, elsősorban

Részletesebben

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Gyümölcs- és fűszerkert A gyümölcs- és fűszerkert azok-nak való, akik szívesen fogyasz-tanak saját maguk által ültetett növényeket, és örülnek a kiadós termésnek. A bokros

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015.

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015. GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015. TARTALOMJEGYZÉK BAZSALIKOM... 3 BORSFŰ... 4 BORSMENTA... 5 CITROMFŰ... 6 FODORMENTA... 7 KAKUKKFŰ... 8 KORIANDER... 9 LESTYÁN... 10 LEVENDULA... 11 MAJORANNA... 12

Részletesebben

Gondolatok a népi gyógyászat történetéről

Gondolatok a népi gyógyászat történetéről TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT Gondolatok a népi gyógyászat történetéről Takács Ferenc, kertészmérnök-tanár info@gyogynovenyturak.hu Zánka, 2013. Január Az első csodagyógyszer EBERS papirusz (kb. i.e. 1600) Több

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat)

Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat) Orbán Sándor EKF TTK Növénytani Tanszék Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat) Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 A tananyag szerkezete

Részletesebben

Termékeink CSOKOLÁDÉK LEVENDULAOLAJ GYÓGYTEAKEVERÉKEK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐSÓK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK SZAPPANOK KÉZKRÉMEK

Termékeink CSOKOLÁDÉK LEVENDULAOLAJ GYÓGYTEAKEVERÉKEK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐSÓK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK SZAPPANOK KÉZKRÉMEK Termékeink Herba officinalis A Pannonhalmi Főapátság 996 óta működő Gyógynövénykertjében mintegy 35 féle gyógynövényt termesztünk. A növényeket frissen levágva, vagy szárított formában hasznosítjuk, értékesítjük.

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal

Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal Vegye figyelembe a használati útmutatót! Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93629AB6X6VII 2017-08 Biztonsági előírások Rendeltetés Meleg- vagy hidegborogatás

Részletesebben

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a Mit tehetünk az egészségünkért egy kiváló víz segítségével? Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy Egy átlagos emberi

Részletesebben

A katalógus megtekin!ető i#.

A katalógus megtekin!ető i#. Termékkatalógus A katalógus megtekin!ető i#. Megtekin!ető i#. Ta$alomjegyzék Chi-Lee, Csák Norris...1. oldal Tűzköpő, Pusztapaszta... 2. oldal Macskajaj, Füst az üstben...3. oldal Tüzes vörös chili lekvár,

Részletesebben

Lőrincz Balázs. Tea kézi- könyv. A tea a filozófusok itala

Lőrincz Balázs. Tea kézi- könyv. A tea a filozófusok itala Lőrincz Balázs Tea kézi- könyv A tea a filozófusok itala www.egeszsegeletmod.hu 2011 Tartalomjegyzék Meghatározás... 2 Teakultúra... 2 Teakészítés... 2 Tea fajták... 3 Fekete tea... 3 Zöld tea... 3 Fehér

Részletesebben

Egészségtár - Itt az ősz, a légúti betegségek ideje

Egészségtár - Itt az ősz, a légúti betegségek ideje 2009 november 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az ősszel együtt elérkezett a megfázásos - influenzás időszak is.

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

A magyar pirospaprika

A magyar pirospaprika A magyar pirospaprika A kiadvány a kínálata alapján készült. A kiadvány tartalma szabadon felhasználható, szerkeszthetö, a forrás megjelölésével A magyar füszerpaprika Ezt a csodálatos és finom fűszert

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

Térképezzük fel a kakaó ízét

Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó ízét Térképezzük fel a kakaó izét Csakúgy, mint a bornál, a csokoládé egyedi íze a kakaóbab termőterülettel erősen befolyásolja. A kakaóbab íze függ a termőföld minőségétől, a termelés

Részletesebben

Mezőberény Gyógynövény Kincse

Mezőberény Gyógynövény Kincse Mezőberény Gyógynövény Kincse 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A gyógynövény gyűjtőnéven azon vadon termő és termesztett növényeket nevezzük,melyek

Részletesebben

Szúnyogriasztó oldat Szúnyogcsípések megelőzésére és kezelésére

Szúnyogriasztó oldat Szúnyogcsípések megelőzésére és kezelésére Szúnyogriasztó oldat Szúnyogcsípések megelőzésére és kezelésére Tartósítószermentes arc- és testápolás 100%-ban természetes Argital Szúnyogriasztó oldat egy teljesen természetes eredetű készítmény, amely

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

A 7 legjobb gyógynövény cukorbetegségre

A 7 legjobb gyógynövény cukorbetegségre A diabétesz ma már népbetegségnek számít. Sokan úgy tartják, hogy gyógyíthatatlan, de megfelelő gyógyszerekkel szinten tartható. A gyógyszerekkel azonban az a baj, hogy lehetnek mellékhatásai. Legfőbb

Részletesebben

Kedves Vendégünk! Napfényes Falatozó

Kedves Vendégünk! Napfényes Falatozó Kedves Vendégünk! Köszöntjük Önt a Napfényes Falatozóban! Fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód kedvelőinek, a gyógyulni vágyóknak és minden érdeklődőnek megmutassuk, hogy csupán az emberi szervezet

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) szárm.: Kisázsia, Elő- India, meleg- és fényigényes, szárazságtűrő, egyéves, lágyszárú. csöves virág (Carthami flos), magolaj (Carthami oleum), festékanyag 25-30

Részletesebben

Megfázás ellen : éljen a természet. Nagyanyáink receptjei alapján!!!

Megfázás ellen : éljen a természet. Nagyanyáink receptjei alapján!!! Megfázás ellen : éljen a természet Nagyanyáink receptjei alapján!!! Torma A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát

Részletesebben

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk!

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! 2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! ILCSI NYÁRI TESTÁPOLÓ CSOMAG Fekete szappan akció A csomag tartalma: 1 db Paradicsomos arc- és testápoló

Részletesebben

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI Zselés borogatások hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88184AB6X6VI 2016-08 Kedves Vásárlónk! Összeállítottunk Önnek néhány fontos információt a termék használatával kapcsolatban. Kérjük,

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben