Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről"

Átírás

1 Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

2 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk és hol a legkedvezőbbek a környezeti adottságok Az ágyás típusa, kialakítása A virágágy kialakításánál ügyeljünk arra, hogy az arányos legyen és alkalmazkodjék a kert méreteihez. Típusok: A rabatt két oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy. A magasabb növények az ágy közepére, az alacsonyabbak az ágy szélére kerülnek. A border egy oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy. Kerítések, házfalak, sövények elé lehet helyezni. A magas növényeket ültetjük hátra, az alacsonyabbakat a lépcsőzetes fokozatosság betartásával előbbre.

3 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A szőnyegágyba azonos magasságú, alacsony és egyöntetű növekedésű növényeket ültetünk ki. Geometrikus virágágy négyzet, téglalap, kör vagy összetett geometriai formát követ, napjaink közkedvelt virágágyi formája. Szabálytalan virágfoltok tájképi kertekben elhelyezett, vagy fákkal, cserjékkel határolt gyepfelületekben helyezhetők el. Két típusát különböztetjük meg, az egyik az amőba ágy, ami csak arányaiban alkalmazkodik a gyepfelület nagyságához, a másik a mértani idomra emlékeztető ágy, formájával az út vezetéséhez igazodik. Tarka virágfelületet ad a milflőr- (millefleure-) ágy. 4-5 fajta növényt ültetünk ki váltakozva, úgy, hogy azonos fajták ne kerüljenek egymás mellé.

4 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A növényválasztás Nagyon fontos hogy a hely környezeti adottságainak megfelelően válasszuk meg a növényünket/nyeinket. A kiválasztott virágágy típus szerint vegyük figyelembe a magasságukat, a virágzási idejüket és ügyeljünk a színkombinációra, a megfelelő összhatás elérésére A kiültetés lehet: Egységes, amihez csak egy növényt használunk fel. Szegélyezett, amikor egy fő növény köré egy vagy két azonos magasságú, vagy alacsonyabb növényből készítünk szegélyt. Vegyes, ha megfelelő arányban egymás mellé elhelyezett szabályos (mozaik ágy) vagy szabálytalan foltokban ültetjük ki a növényeket.

5 Kétnyári kiültetések Jelentőségük elsősorban abban van, hogy abban az időszakban pompáznak, amikor más növények még, vagy már nem díszlenek. A kétnyári dísznövények két nyarat érnek meg. Az első évben magvaik kicsíráznak, a növények növekednek, esetleg bimbót néha már virágot is fejlesztenek. A második évben virágba borulnak, magot érlelnek majd elpusztulnak. A kiültetések sokszínűségét, varázsát azzal növelhetjük, ha hagymásokat is ültetünk a kétnyári tövek közé (tulipán, nárcisz, jáccint, crocus)

6 ÁRVÁCSKA A legkedveltebb kétnyári virágunk cm magasra nő meg. Rendkívül gazdag színválasztékban kapható: fehér, sárga, piros, lila vagy kék, egy- vagy kétszínű virágok. A kisebb virágúak korábban kezdik díszíteni kertünket, míg más fajták nagy virágaikkal kárpótolnak minket későbbi és kevesebb virágukért.

7 ÁRVÁCSKA Kiültetésnél napfényes vagy félárnyékos helyre, egymástól cm-re kell elhelyezni. Virágágyi felhasználáson túl ültethetjük balkonládákba, cserepekbe is.

8 SZÁZSZORSZÉP A százszorszép valójában évelő, tőrózsás növény azonban virágágyi kiültetéseknél kétnyáriként alkalmazzuk. A nemesített fajták tőlevélrózsájából fehér, rózsaszín és piros telt virágok bújnak elő a tavasszal. Az ültetési távolságot cm-re tervezzük. Virágágyak félárnyékos részébe való. Magját fű közé is vethetjük. Szőnyegágyba szegélynek, erkélyládába, kőtartókba ültethetjük.

9 Egynyári kiültetések Az egynyári dísznövényeink gazdag virágdíszükkel, változatos színeikkel - amihez egyes fajoknál hosszú virágzási idő is társul - a zöldfelületek legfontosabb esztétikai elemei. A zöldterületeken mindig a legnagyobb díszértékű helyekre kell ültetni, ahol a növények a legjobban érvényesülnek. Az egynyári dísznövények származásukat tekintve lehetnek őshonosak, de a trópusokról is érkezhetnek hozzánk. Ez utóbbi csoporthoz tartozó növények hazájukban sokszor több évig is élnek, de csak egynyáriként tartjuk őket számon, fagyérzékenységük miatt. A honos egynyári dísznövények nyáron virágot hoznak, majd magot érlelnek, és nyár végére, őszre elpusztulnak.

10 BEGÓNIA Melegigényes növény. Bár kiültetéskor sok vizet kíván, amikor megeredt és megerősödött az egyik legstrapabíróbb növény, nyugodtan ültethetjük a leg melegebb, legnaposabb helyre is egész nyáron virágozni fog egészen a fagyokig. Három virágszínben termesztjük (fehér, rózsaszín, piros),van belőle zöld- és bronz

11 GUMÓS BEGÓNIA Szintén meleg igényes növény, de ellentétben az előző begóniával ez nem tűri az erős napfényt. A növekedése, virágzata is jóval nagyobb így nagyobb a víz és tápanyag igénye is. A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük. Edényekbe, virágládákba ültethetjük, de tűző napra soha ne tegyük.

12 RÓZSAMETÉNG Ha napos helyre akarunk ültetni valamit és nincs lehetőségünk az állandó öntözésre és tápoldatozásra akkor ez a legjobb választás. Azért ültetés után egy párszor meg kell öntöznünk, de ha megerősödött már nagyon jól tűri a szárazságot cm-es bokrok, lesznek nyár közepére. Meleg helyre ültessük.

13 KAKASTARÉJ A növények nem lesznek magasak kb cm-re nőnek. Sárga, narancssárga, piros és lila virágai egész nyáron folyamatosan virágoznak. A meleg napos helyet szereti és tápanyagigényes.

14 HAMVASKA Szép hamvas leveleivel díszít, virága jelentéktelen késő ősszel virágzik. Hamvas, ezüstös szára és levele viszont szép színfoltot ad minden virágágyásban. Ültethetjük szegélynek, talajtakarónak vagy lazító színfoltnak más virágzó egynyáriak közé, napos, félárnyékos helyre

15 DÁLIA Az ültetésénél vegyük figyelembe, hogy nyár közepére egy jó 40 cm-es bokor lesz belőle, ne ültessük túl közel egymáshoz a növényeket. Szín keverék magot vetünk, így nagyon sok színből lehet választani. Meleg igényes növény, napos félárnyékos helyre ültessük. Nagy lombot nevel ezért a tápanyag igénye is nagy.

16 ZÁPORVIRÁG Legtöbben napvirágként ismerik, mivel csak a napon nyílik ki. A fehértől a több féle sárgán keresztül a pirosig sok színben nyílnak nagyon mutatós virágai. Napos, meleg helyre érdemes ültetnünk ahhoz, hogy egész nyáron virágozzon. Víz és tápanyag igénye közepes, inkább szárazság tűrő, a túlöntözését kerüljük.

17 NEBÁNCSVIRÁG (PISTIKE) Ha árnyékos, nyirkos helyre akarunk szép növényt, akkor ő a legjobb választás. Meleg igényes növény az árnyékos, félárnyékos helyet szereti. Vízigényessége miatt mivel sokat öntözni öntöznünk így a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből ezért érdemes tápoldatozni.

18 PETÚNIA A petúnia az egyik legnépszerűbb virágunk, nagyon sok fajta van belőle az apró virágú minitől kezdve a futópetúniáig. Napfény és meleg igényes, rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözését kerüljük.

19 PAPRIKAVIRÁG Egy másik közismert virágunk a paprikavirág nagy piros virágai messziről virítanak. Napos meleg helyre ültessük, nagy törődést nem igényel, közepes vízigényű növény.

20 BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) Bár jó illata, nincs de virágai nagyon mutatósak. ültethetjük szegélynek ágyások szélére, utak mellé, de kővályúkban, edényekben is jól mutat. Napos, meleg helyet szereti, árnyékba ne ültessük, mert elnyúlik és sokkal kevesebb virágot hoz. Igénytelen növény, ha jó szerkezetű talajba ültetjük, egy-két öntözésen kívül mást nem igényel.

21 RÉZVIRÁG A házi kertekben sok helyen megtalálható legényrózsa egy nemesített változata. A meleg napos helyet szereti, az öntözést meghálálja, de a túlöntözést kerüljük.

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Jó kertészkedést kívánok a 2015-ös évre! Fehérvári Eszter

Szeretettel RÓZSA ÉLET A TERASZON EGZOTIKUMOK ÖNTÖZÉSI ÉS ÜLTETÉSI TIPPEK VÉDEKEZÉS MUSKÁTLIK ÁPOLÁSA A LAKÁSBAN A VIRÁGOK KIRÁLYNÔJE KÁRTEVÔK ELLEN

Szeretettel RÓZSA ÉLET A TERASZON EGZOTIKUMOK ÖNTÖZÉSI ÉS ÜLTETÉSI TIPPEK VÉDEKEZÉS MUSKÁTLIK ÁPOLÁSA A LAKÁSBAN A VIRÁGOK KIRÁLYNÔJE KÁRTEVÔK ELLEN Szeretettel EGZOTIKUMOK A LAKÁSBAN ÖNTÖZÉSI ÉS ÜLTETÉSI TIPPEK AJÁNDÉK NÖVÉNYÁPOLÁSI KALENDÁRIUM RÓZSA A VIRÁGOK KIRÁLYNÔJE VÉDEKEZÉS KÁRTEVÔK ELLEN MUSKÁTLIK ÁPOLÁSA ÉLET A TERASZON TARTALOM 10 3 Elôszó

Részletesebben

Fák árnyékában is megélnek

Fák árnyékában is megélnek Gudmonné Jenei Magdolna Fák árnyékában is megélnek A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-010-30

Részletesebben

COMPO. kerti örömökhöz. Kezdôrugás a. Magazin. Magazin INGYENES. Kert I Ház I Balkon I Terasz. Garten Haus Balkon Terrasse POMPÁS PÁZSIT

COMPO. kerti örömökhöz. Kezdôrugás a. Magazin. Magazin INGYENES. Kert I Ház I Balkon I Terasz. Garten Haus Balkon Terrasse POMPÁS PÁZSIT COMPO Garten Haus Balkon Terrasse COMPO Kert I Ház I Balkon I Terasz INGYENES Magazin Garten Haus Balkon Terrasse Magazin Kezdôrugás a kerti örömökhöz POMPÁS PÁZSIT Tartósan dús, gyomés mohamentes gyep

Részletesebben

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése K e r t é s z k e d j okosan Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg. KERTÉSZETI TANÁCSOK

Részletesebben

Az bioparadicsom növényvédelme

Az bioparadicsom növényvédelme Az bioparadicsom növényvédelme Rész 1: Növényvédelmi Stratégia Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány

Részletesebben

Sziklakertben, tetőkertben is megélnek

Sziklakertben, tetőkertben is megélnek Gudmonné Jenei Magdolna Sziklakertben, tetőkertben is megélnek A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Révkomárom zöldterületeinek létesítése és kezelése

Révkomárom zöldterületeinek létesítése és kezelése Révkomárom zöldterületeinek létesítése és kezelése Készítette: Dobay Gergely A Levegő Munkacsoport számára A Város adottságai: A Csallóköz délkeleti csücskében, a Duna és a Vág összefolyásánál 108-125

Részletesebben

Kaktuszok pozsgások. búvár zsebkönyvek Móra

Kaktuszok pozsgások. búvár zsebkönyvek Móra Kaktuszok pozsgások búvár zsebkönyvek Móra AGÓCSY-BÍRÓ Kaktuszok, pozsgások BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ ÍRTA DR. AGÓCSY PÁL RAJZOLTA BÍRÓ KRISZTINA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE DR. AGÓCSY

Részletesebben

SPECIFIKUS FAJTÁK MEGHATÁROZÁSA ÉS KIVÁLASZTÁSA

SPECIFIKUS FAJTÁK MEGHATÁROZÁSA ÉS KIVÁLASZTÁSA 3. számú részfeladat SPECIFIKUS FAJTÁK MEGHATÁROZÁSA ÉS KIVÁLASZTÁSA Készítette: Dr. Schmidt Gábor DSc Budapest, 2008. október 31. 1 3. számú részfeladat Specifikus fajták meghatározása és kiválasztása

Részletesebben

Én kis kertet kerteltem...

Én kis kertet kerteltem... Én kis kertet kerteltem... virágos ötletek kertbarátoknak és virágbarát önkormányzatoknak i t t h o n. h u v i r a g o s m a g y a r o r s z a g. h u A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny

Részletesebben

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ II. 2015.

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ II. 2015. GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ II. 2015. TARTALOMJEGYZÉK BABÉRLEVÉL... 3 BORÁGÓ... 4 CITROMVERBÉNA... 5 FEKETE BORS... 6 IZSÓP... 7 KAPOR... 8 KÁNYAZSOMBOR... 9 KÍGYÓGYÖKERŰ KESERŰFŰ... 10 KÖMÉNY... 11

Részletesebben

Abelia x gr. Confettii Tárnicslonc

Abelia x gr. Confettii Tárnicslonc Abelia x gr. Confettii Tárnicslonc Alakja: 100-120 cm magas, félig gömb alakú, télizöld cserje Virág: fehér színű, júliustól szeptemberig nyílik Fekvés: napos, félárnyékos helyre ültessük Enyhén savanyú

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 4. rész Készítsünk illatos fűszerkertet! Minden illat gyógyszer! Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk!

Részletesebben

MEZEI JUHAR Acer campestre

MEZEI JUHAR Acer campestre MEZEI JUHAR Acer campestre Alakja: magas cserje, vagy 10-15m magas fa Levele 5-10cm-es 3-5 karéjú, ősszel sárga Virága: sárgászöld lombfakadáskor nyílik Termése: éretlenül többnyire piros Igénye: sovány

Részletesebben

SALÁTAFÉLÉK KALAUZ 2015.

SALÁTAFÉLÉK KALAUZ 2015. SALÁTAFÉLÉK KALAUZ 2015. TARTALOMJEGYZÉK ÁZSIAI SALÁTA /WASABINO/-BÉBI SPENÓT/MATADOR/... 3 FEJES SALÁTA LARISSA-GREEN IN SNOW... 4 JÉGSALÁTA-LOLLO ROSSO... 5 MADÁRSALÁTA... 6 MIZUNA-PAK CHOI... 7 RUKKOLA

Részletesebben

Miért bio? És egy sokkal profánabb indok

Miért bio? És egy sokkal profánabb indok A kert mindig változó, eleven tér, amelyet az emberi gondoskodás éltet. Az emberiség története során a kert összekötő kapocs a makrokozmosz és mikrokozmosz között. Szimbóluma a teremtett paradicsomi állapotnak

Részletesebben

Kertészeti növények tájfajtáinak kiskertes megőrzése és magfogási praktikái Bócsó Renáta és Juhász Attila

Kertészeti növények tájfajtáinak kiskertes megőrzése és magfogási praktikái Bócsó Renáta és Juhász Attila Kertészeti növények tájfajtáinak kiskertes megőrzése és magfogási praktikái Bócsó Renáta és Juhász Attila A napjainkban is zajló gazdasági, társadalmi és természeti változások hatására a régi és/vagy helyi

Részletesebben

Kerttől az asztalig. Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben Információs füzet

Kerttől az asztalig. Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben Információs füzet Rezi Várbarátok Köre Egyesület Kerttől az asztalig Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben Információs füzet 2014 Fenntartható Mezőgazdaság Egészségünk forrása a kert. A saját zöldség-, gyümölcsellátás

Részletesebben

TARTALOM. Szeretem a természet végtelen változatosságát, pazarlását, türelmét és nyugalmát.

TARTALOM. Szeretem a természet végtelen változatosságát, pazarlását, türelmét és nyugalmát. 10 A MÁSIK KERT TARTALOM Szeretem a természet végtelen változatosságát, pazarlását, türelmét és nyugalmát. 13 AJÁNLÁS 15 BEVEZETÉS, avagy hogyan lett ez a könyv 19 PEREMFELTÉTELEK, amely fejezetben hosszú

Részletesebben

zöldség-, fűszer- és gyógynövény termékkatalógus RÉDEI KERTIMAG ZRT. H-2886 RÉDE, LESALJA MAJOR Tel.: +36 34 574 100 www.kertimag.

zöldség-, fűszer- és gyógynövény termékkatalógus RÉDEI KERTIMAG ZRT. H-2886 RÉDE, LESALJA MAJOR Tel.: +36 34 574 100 www.kertimag. zöldség-, fűszer- és gyógynövény termékkatalógus RÉDEI KERTIMAG ZRT. H-2886 RÉDE, LESALJA MAJOR Tel.: +36 34 574 100 www.kertimag.hu tartalom Előszó 4 Vetőmag 5 Vetőmag-feldolgozási és kezelési eljárások

Részletesebben

A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra.

A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra. A fekete bodza Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra. A fekete bodza Latin neve Sambucus nigra. Közeli a

Részletesebben

Közösségi tervezés. Ökotárs Alapítvány, Zöldövezet program. Trénerek: Balogh Emese, Ökotárs Alapítvány. Kristin Faurest Ph.D, Artemisia Tájépítészet

Közösségi tervezés. Ökotárs Alapítvány, Zöldövezet program. Trénerek: Balogh Emese, Ökotárs Alapítvány. Kristin Faurest Ph.D, Artemisia Tájépítészet Közösségi tervezés Ökotárs Alapítvány, Zöldövezet program Trénerek: Balogh Emese, Ökotárs Alapítvány Kristin Faurest Ph.D, Artemisia Tájépítészet Budapest, 2011. szeptember El!adás témái Tervezési praktikák

Részletesebben

RZ Select seeds & services 2 2011. RZ Select

RZ Select seeds & services 2 2011. RZ Select RZ Select seeds & services 2 2011 RZ Select Paprika termesztés 2011 TSWV ellenálló fehér paprika újdonságok Termesztéstechnológiai tapasztalatok, ajánlások Hegyes erős, kápia és blocky paprika fajták 2

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek. környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk,

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek. környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, Petesné Horváth Anna A sokoldaluan felhasználható csonthéjas gyümölcsűek környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, betakarításuk és átmeneti tárolásuk A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

Részletesebben

A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi

A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi A FALVAK ÉLÔVILÁGA A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi portán! Elsõként ismerkedjünk meg a lakóház, a hozzá kapcsolódó gazdasági épületek, a szõlõ, a zöldséges- és gyümölcsöskert

Részletesebben

Az endívia saláta. Nagyobb figyelmet érdemelnének a salátafélék (3.) 2008. 19. évf. 6. szám

Az endívia saláta. Nagyobb figyelmet érdemelnének a salátafélék (3.) 2008. 19. évf. 6. szám 56 Nagyobb figyelmet érdemelnének a salátafélék (3.) Az endívia saláta Dr. Terbe István Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar Egyik legrégebben ismert levélzöldség az endívia saláta (Chicorium

Részletesebben

Egyesületi hírek. 14. Faiskolai Börze. Szombathelyi Aréna Savaria Sportcsarnok

Egyesületi hírek. 14. Faiskolai Börze. Szombathelyi Aréna Savaria Sportcsarnok Egyesületi hírek Szakigazgatási Hivatal: Az új Dísznövény Szaporítóanyag törvény tervezetébe többszöri tárgyalás eredményeként számos egyszerûsítés került. A közös EU gyakorlatot: EGY (a növény-egészségügyi)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hruza Kálmán. A labor- és hobbiállatok környezeti igénye, tartási helyük kialakítása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Hruza Kálmán. A labor- és hobbiállatok környezeti igénye, tartási helyük kialakítása. A követelménymodul megnevezése: Hruza Kálmán A labor- és hobbiállatok környezeti igénye, tartási helyük kialakítása A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete A követelménymodul száma: 1711-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

BUDAPEST 1032 Budapest, Reményi Ede u. 1. Telefon: +36 1 430-1763 E-mail: info@hotspring.hu SZOMBATHELY - AURA SZALON 9700 Szombathely, Tóth Árpád u.

BUDAPEST 1032 Budapest, Reményi Ede u. 1. Telefon: +36 1 430-1763 E-mail: info@hotspring.hu SZOMBATHELY - AURA SZALON 9700 Szombathely, Tóth Árpád u. BUDAPEST 1032 Budapest, Reményi Ede u. 1. Telefon: +36 1 430-1763 E-mail: info@hotspring.hu SZOMBATHELY - AURA SZALON 9700 Szombathely, Tóth Árpád u. 20. Tel./Fax: +36 94 312-245 E-mail: kobli.gyorgy@hotspring.hu

Részletesebben