Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről"

Átírás

1 Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

2 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk és hol a legkedvezőbbek a környezeti adottságok Az ágyás típusa, kialakítása A virágágy kialakításánál ügyeljünk arra, hogy az arányos legyen és alkalmazkodjék a kert méreteihez. Típusok: A rabatt két oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy. A magasabb növények az ágy közepére, az alacsonyabbak az ágy szélére kerülnek. A border egy oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy. Kerítések, házfalak, sövények elé lehet helyezni. A magas növényeket ültetjük hátra, az alacsonyabbakat a lépcsőzetes fokozatosság betartásával előbbre.

3 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A szőnyegágyba azonos magasságú, alacsony és egyöntetű növekedésű növényeket ültetünk ki. Geometrikus virágágy négyzet, téglalap, kör vagy összetett geometriai formát követ, napjaink közkedvelt virágágyi formája. Szabálytalan virágfoltok tájképi kertekben elhelyezett, vagy fákkal, cserjékkel határolt gyepfelületekben helyezhetők el. Két típusát különböztetjük meg, az egyik az amőba ágy, ami csak arányaiban alkalmazkodik a gyepfelület nagyságához, a másik a mértani idomra emlékeztető ágy, formájával az út vezetéséhez igazodik. Tarka virágfelületet ad a milflőr- (millefleure-) ágy. 4-5 fajta növényt ültetünk ki váltakozva, úgy, hogy azonos fajták ne kerüljenek egymás mellé.

4 Így alakítsuk ki virágágyásunkat A növényválasztás Nagyon fontos hogy a hely környezeti adottságainak megfelelően válasszuk meg a növényünket/nyeinket. A kiválasztott virágágy típus szerint vegyük figyelembe a magasságukat, a virágzási idejüket és ügyeljünk a színkombinációra, a megfelelő összhatás elérésére A kiültetés lehet: Egységes, amihez csak egy növényt használunk fel. Szegélyezett, amikor egy fő növény köré egy vagy két azonos magasságú, vagy alacsonyabb növényből készítünk szegélyt. Vegyes, ha megfelelő arányban egymás mellé elhelyezett szabályos (mozaik ágy) vagy szabálytalan foltokban ültetjük ki a növényeket.

5 Kétnyári kiültetések Jelentőségük elsősorban abban van, hogy abban az időszakban pompáznak, amikor más növények még, vagy már nem díszlenek. A kétnyári dísznövények két nyarat érnek meg. Az első évben magvaik kicsíráznak, a növények növekednek, esetleg bimbót néha már virágot is fejlesztenek. A második évben virágba borulnak, magot érlelnek majd elpusztulnak. A kiültetések sokszínűségét, varázsát azzal növelhetjük, ha hagymásokat is ültetünk a kétnyári tövek közé (tulipán, nárcisz, jáccint, crocus)

6 ÁRVÁCSKA A legkedveltebb kétnyári virágunk cm magasra nő meg. Rendkívül gazdag színválasztékban kapható: fehér, sárga, piros, lila vagy kék, egy- vagy kétszínű virágok. A kisebb virágúak korábban kezdik díszíteni kertünket, míg más fajták nagy virágaikkal kárpótolnak minket későbbi és kevesebb virágukért.

7 ÁRVÁCSKA Kiültetésnél napfényes vagy félárnyékos helyre, egymástól cm-re kell elhelyezni. Virágágyi felhasználáson túl ültethetjük balkonládákba, cserepekbe is.

8 SZÁZSZORSZÉP A százszorszép valójában évelő, tőrózsás növény azonban virágágyi kiültetéseknél kétnyáriként alkalmazzuk. A nemesített fajták tőlevélrózsájából fehér, rózsaszín és piros telt virágok bújnak elő a tavasszal. Az ültetési távolságot cm-re tervezzük. Virágágyak félárnyékos részébe való. Magját fű közé is vethetjük. Szőnyegágyba szegélynek, erkélyládába, kőtartókba ültethetjük.

9 Egynyári kiültetések Az egynyári dísznövényeink gazdag virágdíszükkel, változatos színeikkel - amihez egyes fajoknál hosszú virágzási idő is társul - a zöldfelületek legfontosabb esztétikai elemei. A zöldterületeken mindig a legnagyobb díszértékű helyekre kell ültetni, ahol a növények a legjobban érvényesülnek. Az egynyári dísznövények származásukat tekintve lehetnek őshonosak, de a trópusokról is érkezhetnek hozzánk. Ez utóbbi csoporthoz tartozó növények hazájukban sokszor több évig is élnek, de csak egynyáriként tartjuk őket számon, fagyérzékenységük miatt. A honos egynyári dísznövények nyáron virágot hoznak, majd magot érlelnek, és nyár végére, őszre elpusztulnak.

10 BEGÓNIA Melegigényes növény. Bár kiültetéskor sok vizet kíván, amikor megeredt és megerősödött az egyik legstrapabíróbb növény, nyugodtan ültethetjük a leg melegebb, legnaposabb helyre is egész nyáron virágozni fog egészen a fagyokig. Három virágszínben termesztjük (fehér, rózsaszín, piros),van belőle zöld- és bronz

11 GUMÓS BEGÓNIA Szintén meleg igényes növény, de ellentétben az előző begóniával ez nem tűri az erős napfényt. A növekedése, virágzata is jóval nagyobb így nagyobb a víz és tápanyag igénye is. A nevében is benne van, hogy gumót növeszt, késő ősszel hagyjuk a növényt kiszáradni (visszahúzódni) és száraz hűvös helyen átteleltethetjük. Edényekbe, virágládákba ültethetjük, de tűző napra soha ne tegyük.

12 RÓZSAMETÉNG Ha napos helyre akarunk ültetni valamit és nincs lehetőségünk az állandó öntözésre és tápoldatozásra akkor ez a legjobb választás. Azért ültetés után egy párszor meg kell öntöznünk, de ha megerősödött már nagyon jól tűri a szárazságot cm-es bokrok, lesznek nyár közepére. Meleg helyre ültessük.

13 KAKASTARÉJ A növények nem lesznek magasak kb cm-re nőnek. Sárga, narancssárga, piros és lila virágai egész nyáron folyamatosan virágoznak. A meleg napos helyet szereti és tápanyagigényes.

14 HAMVASKA Szép hamvas leveleivel díszít, virága jelentéktelen késő ősszel virágzik. Hamvas, ezüstös szára és levele viszont szép színfoltot ad minden virágágyásban. Ültethetjük szegélynek, talajtakarónak vagy lazító színfoltnak más virágzó egynyáriak közé, napos, félárnyékos helyre

15 DÁLIA Az ültetésénél vegyük figyelembe, hogy nyár közepére egy jó 40 cm-es bokor lesz belőle, ne ültessük túl közel egymáshoz a növényeket. Szín keverék magot vetünk, így nagyon sok színből lehet választani. Meleg igényes növény, napos félárnyékos helyre ültessük. Nagy lombot nevel ezért a tápanyag igénye is nagy.

16 ZÁPORVIRÁG Legtöbben napvirágként ismerik, mivel csak a napon nyílik ki. A fehértől a több féle sárgán keresztül a pirosig sok színben nyílnak nagyon mutatós virágai. Napos, meleg helyre érdemes ültetnünk ahhoz, hogy egész nyáron virágozzon. Víz és tápanyag igénye közepes, inkább szárazság tűrő, a túlöntözését kerüljük.

17 NEBÁNCSVIRÁG (PISTIKE) Ha árnyékos, nyirkos helyre akarunk szép növényt, akkor ő a legjobb választás. Meleg igényes növény az árnyékos, félárnyékos helyet szereti. Vízigényessége miatt mivel sokat öntözni öntöznünk így a sok öntözéssel kimossuk a tápanyagot a földjéből ezért érdemes tápoldatozni.

18 PETÚNIA A petúnia az egyik legnépszerűbb virágunk, nagyon sok fajta van belőle az apró virágú minitől kezdve a futópetúniáig. Napfény és meleg igényes, rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözését kerüljük.

19 PAPRIKAVIRÁG Egy másik közismert virágunk a paprikavirág nagy piros virágai messziről virítanak. Napos meleg helyre ültessük, nagy törődést nem igényel, közepes vízigényű növény.

20 BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) Bár jó illata, nincs de virágai nagyon mutatósak. ültethetjük szegélynek ágyások szélére, utak mellé, de kővályúkban, edényekben is jól mutat. Napos, meleg helyet szereti, árnyékba ne ültessük, mert elnyúlik és sokkal kevesebb virágot hoz. Igénytelen növény, ha jó szerkezetű talajba ültetjük, egy-két öntözésen kívül mást nem igényel.

21 RÉZVIRÁG A házi kertekben sok helyen megtalálható legényrózsa egy nemesített változata. A meleg napos helyet szereti, az öntözést meghálálja, de a túlöntözést kerüljük.

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Jó kertészkedést kívánok a 2015-ös évre! Fehérvári Eszter

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat.

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Virág katalógus Álló muskátli Baldo Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Emma Közepes növekedésű, világos rózsaszín. Világoszöld levelű fajta, nagyobb vízigényű.

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

TISZAÚJVÁROS EGYNYÁRI ÉS BALKON VIRÁGAI 2014.

TISZAÚJVÁROS EGYNYÁRI ÉS BALKON VIRÁGAI 2014. TISZAÚJVÁROS EGYNYÁRI ÉS BALKON VIRÁGAI 2014. Egynyári virágok Tavasszal a kétnyári és hagymás virágok kiszedése után, idén májusban kerültek kiültetésre a közterületi parkokba, virágládákba az egynyári

Részletesebben

Ágyásterv Parasztkert

Ágyásterv Parasztkert Ágyásterv Parasztkert Parasztkert A parasztkertet a geometrikus és szimmetrikus elrendezések jellemzik. A kertet egészen klasszikus módon puszpángsövény keretezi. A kert közepén egy almafa magasodik. A

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

Ágyásterv Azálea kert

Ágyásterv Azálea kert Ágyásterv Azálea kert Azálea kert Az azálea kert minden növénye egy savas talajszubsztrátot igényel. A talajnak lazának és humuszban gazdagnak kell lennie, illetve rendszeresen komposztálni és trágyázni

Részletesebben

Shaggy szőnyeg 51 Bone

Shaggy szőnyeg 51 Bone Shaggy szőnyeg 51 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 1.oldal Shaggy szőnyeg 63 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 2.oldal Shaggy szőnyeg 690 Bone RENDELÉSRE - - 5 990 Ft - 24 900 Ft 3.oldal

Részletesebben

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer Nyári fajtasor CalendarColors Summer Corey Yellow CalendarColors Summer Slágerlista - Nyári fajtasor A nyári fajtasor előnyei Lehetővé teszi az értékesítési szezon meghosszabbítását könnyen termeszthető

Részletesebben

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Gyümölcs- és fűszerkert A gyümölcs- és fűszerkert azok-nak való, akik szívesen fogyasz-tanak saját maguk által ültetett növényeket, és örülnek a kiadós termésnek. A bokros

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

Növénygondozási útmutatók

Növénygondozási útmutatók Anyósnyelv/Sansevieria sp. Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyen is tartható. Árnyékosabb helyre, a nem csíkos változatokat válasszuk. Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk

Részletesebben

Ágyásterv Árnyékos ágyás

Ágyásterv Árnyékos ágyás Ágyásterv Árnyékos ágyás Árnyékos ágyás A tetszetős és tartós árnyékkedvelő évelők, mint a tűzgyöngyvirág, a tollbuga, az árnyékliliom és a bőrlevél izgalmas szín- és formakontrasztokat képeznek, és minden

Részletesebben

Ősszel és tavasszal is díszítenek (Kétnyári dísznövények fogalma, jelentősége, csoportosítása

Ősszel és tavasszal is díszítenek (Kétnyári dísznövények fogalma, jelentősége, csoportosítása Károssy Ágnes Ősszel és tavasszal is díszítenek (Kétnyári dísznövények fogalma, jelentősége, csoportosítása A követelménymodul megnevezése: Szárazföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06

Részletesebben

A figyelmesség megtérül

A figyelmesség megtérül A figyelmesség megtérül Esztétikus költséghatékony virágkompozíciók nőnapra, amelyekkel valóban kellemes meglepetést szerezhet üzleti partnereinek, munkatársainak. 1. Virágzó mini növények Krókusz 6 cm

Részletesebben

Újdonságdíjasok az IPM-en

Újdonságdíjasok az IPM-en Egynyári és balkonnövény kategóriában az MNP Flowers (Suntory) által nevezett Xerochrysum bracteatum Granvia Gold nyert. A szalmavirágfajta különlegességei nagy méretű, sárga virágai, amelyek tartósak,

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

I. Földlabdás vagy konténeres dísznövények ismertetése:

I. Földlabdás vagy konténeres dísznövények ismertetése: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-315/2014. ELŐTERJESZTÉS A József Attila lakótelep Városrészi Önkormányzata 2014. június 27-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Tájékoztató

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szarka Anna. Milyenek az egynyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés

MUNKAANYAG. Szarka Anna. Milyenek az egynyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés Szarka Anna Milyenek az egynyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30 EGYNYÁRI

Részletesebben

A figyelmesség megtérül

A figyelmesség megtérül A figyelmesség megtérül Esztétikus költséghatékony virágkompozíciók nőnapra, amelyekkel valóban kellemes meglepetést szerezhet üzleti partnereinek, munkatársainak. 1. Virágzó mini növények Krókusz 6 cm

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0279 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Kertesz//30/Ksz/Rok Kertészet szakképesítés-csoportban, a célzott,

Részletesebben

Hogyan lesz a magból virágpalánta? II. (Palántanevelést igénylő gyors fejlődésű egynyári dísznövények termesztése)

Hogyan lesz a magból virágpalánta? II. (Palántanevelést igénylő gyors fejlődésű egynyári dísznövények termesztése) Károssy Ágnes Hogyan lesz a magból virágpalánta? II. (Palántanevelést igénylő gyors fejlődésű egynyári dísznövények termesztése) A követelménymodul megnevezése: Szárazföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szarka Anna. Milyenek a kétnyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés

MUNKAANYAG. Szarka Anna. Milyenek a kétnyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés Szarka Anna Milyenek a kétnyáriak? A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 1 KÉTNYÁRI

Részletesebben

Egynyáriak A-tól Z-ig Az Ageratumtól a Zinniáig... (c) Budapesti Corvinus Egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék

Egynyáriak A-tól Z-ig Az Ageratumtól a Zinniáig... (c) Budapesti Corvinus Egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék Egynyáriak A-tól Z-ig Az Ageratumtól a Zinniáig... Dr. Kováts Zoltán Ageratum houstonianum - Bojtocska Mexikó, Peru, félcserje (Ch). F1-hibridek (külföldi), magyar klónfajták ( Tihany, Balaton, Velence

Részletesebben

Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról

Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról Egyszerűsített tanulmány a 2013-ban ültetett egynyári virágokról gyökéritató-agrooter alkalmazásával. Készítette: Zákányi Tamás a Székesfehérvár MJV Városgondnokságának

Részletesebben

Ágyásterv Sziklakert. További információk a oldalon

Ágyásterv Sziklakert. További információk a  oldalon Ágyásterv Sziklakert Sziklakert Mivel a tipikus sziklakerti növények sok fényt igényelnek és érzékenyen reagálnak a belvízre, a sziklakertet napos helyre az ágyásokat pedig inkább lankás területekre telepítsük,

Részletesebben

Mérlegelve kerületünk sajátosságait megállapítást nyert, hogy hagyományos árutermelés

Mérlegelve kerületünk sajátosságait megállapítást nyert, hogy hagyományos árutermelés Budapest Főváros X. ker. Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere : ; "útján y ai ' ' "i'tüm iilésc Tárgy: Javaslat pályázat kiírására Kőbánya közterületein és intézmények területein "közösségi kertek" kialakítására

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála Pápai Veronika

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála Pápai Veronika FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI Biró Borbála Pápai Veronika Pályázatok, K+F Projektek Testvértelepülés és Partnerségi Pályázati Alap keretei között elnyert pályázati

Részletesebben

PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁG

PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁG World Robot Olympiad 2018 Regular kategória Junior A játék leírása, szabályok és pontozás AZ ÉLELMISZER FONTOS ÜGY PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁG Verzió: Végleges változat, január 15. Frissítés: 2018. január 29.

Részletesebben

VIRÁGMAG KATALÓGUS virag kat B1 and B4 V1.indd :47:32

VIRÁGMAG KATALÓGUS virag kat B1 and B4 V1.indd :47:32 VIRÁGMAG KATALÓGUS virag kat 2015 - B1 and B4 V1.indd 1 2015.09.18. 8:47:32 Kedves gyakorló és kezdő Kertészkedők! Ritka az olyan ember, aki a virágokat nem kedveli. A virágok széppé varázsolják életünket,

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus

FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI. Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus FENNTARTHATÓ ÖKOLOGIKUS VÁROSI ZÖLDFELÜLETEK ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIÁI Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus A FŐKERT Nonprofit Zrt. Megbízó: Budapest Főváros Önkormányzata Zöldfelület-fenntartás:

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. sz. melléklet 1. NÖVÉNYÜLTETÉS I11 Cserje, talajtakaró, sövény ültetés 350

Részletesebben

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával!

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Forrás: Megyeri Csaba Pálmák: Általánosságban: Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Az újonnan vásárolt növényünket az első

Részletesebben

MUNKAANYAG. Károssy Ágnes. Vázába, csokorba. A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés

MUNKAANYAG. Károssy Ágnes. Vázába, csokorba. A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés Károssy Ágnes Vázába, csokorba A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 EGYNYÁRI VÁGOTT

Részletesebben

Ősszel is virágzó a kert

Ősszel is virágzó a kert KERT A virágoskerteket nemcsak tavasszal és nyáron lehet élvezni, nagyon sok olyan növény van, mely ősszel is virágzik. Valójában az őszi virágoskertek nemcsak meghosszabbíto virágzást nyújtanak, hanem

Részletesebben

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Megbízó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Kivitelező: Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási divízió Átadás éve: 2013 Tusnád 1. 80 cm magas, lazán

Részletesebben

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia Kiterjedt zöldsávba vagy vezetékmentes utcákba alkalmas terebélyes, magasra növő fák: Acer platanoides Korai juhar (őszi lombszín) Magas terebélyes juharfajta, nagy felületen nyújt szórt árnyékot. A fa

Részletesebben

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban Sok szeretettel ajánlom feleségemnek, Karolinának, kislányomnak, Karolina Rékának és minden kedves ismerœsömnek Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria SZAKMAI GYAKORLAT 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria Összeállította: Horváth Ferenc tankertészet-vezető helyettes A Tempus Közalapítvány által hirdetett Szakiskolai Fejlesztési Program keretein

Részletesebben

Újdonságok Pelargonium

Újdonságok Pelargonium 7 Újdonságok zonale Violet Hybrid Calliope Lavender Rose 8 Ez a jel az újdonságokat jelöli 0 zonale White New picture! zonale Deep Red 7 Újdonságok Újdonságok 8 9 zonale Mindenféle igényre van ajánlatunk!

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

~~. számú előterjesztés

~~. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere ~~. számú előterjesztés Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a "Tiszta udvar, rendes ház 2013, és Tiszta,

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Tóterv Vízikert. mikor a virágzó cserjék sokasága még ki is emeli azt. A különböző vízmélységek sokféle variációt tesznek

Tóterv Vízikert. mikor a virágzó cserjék sokasága még ki is emeli azt. A különböző vízmélységek sokféle variációt tesznek Tóterv Vízikert Vízikert A természetes, lengő és organikus tóformák sosem mennek ki a divatból. Ennek megvalósításához kínál rugalmas lehetőséget a tófólia. Egy japán juhar a víz szélénél minden tavat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gudmonné Jenei Magdolna. A tavasz virágos hírnökei. A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés

MUNKAANYAG. Gudmonné Jenei Magdolna. A tavasz virágos hírnökei. A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés Gudmonné Jenei Magdolna A tavasz virágos hírnökei A követelménymodul megnevezése: Szabadföldi dísznövénytermesztés A követelménymodul száma: 2223-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

IMAGES FOR CLASSROOM USE

IMAGES FOR CLASSROOM USE IMAGES FOR CLASSROOM USE 2015 The LEGO Group. 57 BUTTERFLY 1 fehér világos 4x 3x 4x 5x 3x 5x A hernyó Hosszúság: 3 egység Magasság: 1 elem Szélesség: 1 egység 1. Építs három hernyót! Hasonlítsd össze őket

Részletesebben

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ VÁROSI SPORTCSARNOK 2200 MONOR, BALASSI BÁLINT UTCA HRSZ.: 5219/5 JÁRDA ÉS ÚT KÖZÖTTI ZÖLDSÁV GENERÁL TERVEZŐ: A3 ÉPÍTÉSZ KFT. 1131 BUDAPEST, VŐLEGÉNY UTCA 60. SZAKÁGI

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ

TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ 1 TARTÓSÍTOTT IZLANDI ZUZMÓ Fedezd fel az új dizájnt. Hagyd, hogy a Wallgo tartósított zuzmódekorációk elcsábítsanak egyedi stílusukkal! KATALÓGUS 2 3 TARTALOM 6 8 10 12 14 18 20 22 24 A betakarítás Színek

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

Kerti pad Kerti pad elhelyezése a főbejárat előtti burkolaton történik.

Kerti pad Kerti pad elhelyezése a főbejárat előtti burkolaton történik. 8. Kertépítés 1. Előzmények Tervezési feladat a versenyuszoda együttes környezetének kertépítészeti kialakítása. A tervezési terület a Ksp 09/S/30//40-160/03-//150 övezeti besoroláshoz tartozik, így minimálisan

Részletesebben

Egynyári dísznövény Katalógus. 1165 Budapest Jókai Mór utca 6. Tel: 06-1-407-7589 Fax: 06-1-273-0074

Egynyári dísznövény Katalógus. 1165 Budapest Jókai Mór utca 6. Tel: 06-1-407-7589 Fax: 06-1-273-0074 Egynyári dísznövény Katalógus 2013 1165 Budapest Jókai Mór utca 6. Tel: 06-1-407-7589 Fax: 06-1-273-0074 Tisztelt Partnereink! 2012-ben Százhalombatta és Lövő pályázott az Entente Florale Europe (Virágos

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

Ágyásterv Ázsiai kert

Ágyásterv Ázsiai kert Ágyásterv Ázsiai kert Ázsiai kert A látványos ázsiai kert a nyugalom igazi kis oázisa lehet. Gyönyörűen kompenzálja mindennapjaink többnyire hivatalos és geometrikus formáit. Egy kőlétra vagy egy Buddha

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 80 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70% 56/2016. (VIII.

Részletesebben

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA 2015.

KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA 2015. 4.1. SZ. MELLÉKLET KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA Kiemelten kezelt területek parkadatai, park és sportfelszerelései, játszószerei, virágtartó edényei KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA

Részletesebben

Ágyásterv Rovar- és pillangókert

Ágyásterv Rovar- és pillangókert Ágyásterv Rovar- és pillangókert Rovar- és pillangókert A rovar- és pillangókert valóságos paradicsom azok számára, akik szeretik a dúsan virágzó és illatozó növényeket, és kihasználják a lehetőséget,

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 4. rész Készítsünk illatos fűszerkertet! Minden illat gyógyszer! Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk!

Részletesebben

Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása

Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/146 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es

Részletesebben

TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE

TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE . Az alábbi ábrákon a beszínezett rész -et ér. Mennyit ér a rajz be nem színezett része? Mennyit ér a teljes rajz? a) b) c) d) e) f). Állítsd növekvő sorrendbe

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

A városi zöldterületek jelentősége

A városi zöldterületek jelentősége A városi zöldterületek jelentősége Az erdő legyen veled! szakmai fórum a győri fák szerepéről a fenntarthatóságban 2018. május 30. Dr. Jóna László Titkár Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Parképítő és fenntartó technikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 51 02 Évfolyam: 1/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján.

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. Fa elem Bagua szám 3. Család, egészség - Kelet Bagua szám 4. Gazdagság, siker Délkelet Energiamozgás:

Részletesebben

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére az alábbi törvényi kötelezettségek szerint: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet

Részletesebben

Elvek a színek használatához

Elvek a színek használatához Elvek a színek használatához Starkné dr. Werner Ágnes A színek szerepe A színesen közölt információt könnyebben meg tudjuk jegyezni. A színek használhatók megkülönböztetésre, kódolásra, vagy esztétikai

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 32. 8500 PÁPA, Fı utca 12. Tel.: 89/324-585 Fax.: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L İ T E R J E S Z T É S a Képviselıtestület 2009. áprilisi ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása 2018-ban - TE

Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása 2018-ban - TE Dabas város zöldterületeinek karbantartása, tisztántartása 2018-ban - TE Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/55 Eljárást megindító felhívás Közbeszerzési Beszerzés tárgya: Értesítőben történt közzététele

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Szilveszteri Partykellékek. Bmtrom30h45 Színes 30 cm-es Hologramos Trombita Mérete: 30 cm. Anyaga: karton és műanyag. Ára:169.

Szilveszteri Partykellékek. Bmtrom30h45 Színes 30 cm-es Hologramos Trombita Mérete: 30 cm. Anyaga: karton és műanyag. Ára:169. Szilveszteri Partykellékek Bmtrom13h45 Színes 13 cm-es Hologramos Trombita (5 db/csomag) Mérete: 13 cm. Anyaga: karton és műanyag. Ára:483.-Ft/cs Bmtrom30h45 Színes 30 cm-es Hologramos Trombita Mérete:

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

A mérést végző neve: A tanterem hossza: A tanterem szélessége: A folyosó hossza: A folyosó szélessége: lépés. lépés. lépés. lépés.

A mérést végző neve: A tanterem hossza: A tanterem szélessége: A folyosó hossza: A folyosó szélessége: lépés. lépés. lépés. lépés. 20. modul 1. melléklet 4. évfolyam csoport A mérést végző neve: A tanterem hossza: A tanterem szélessége: A folyosó hossza: A folyosó szélessége: lépés. lépés. lépés. lépés. 20. modul 2. melléklet 4. évfolyam

Részletesebben

KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS WWW.KONYVJELZOKUCKO.HU SZERENCSEHOZÓ... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR.

KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS WWW.KONYVJELZOKUCKO.HU SZERENCSEHOZÓ... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR. KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS SZERENCSEHOZÓ.... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR. 35 SELYEMSZALAG. 38 BOJTOS 42 BOJT SZOKNYÁS ANGYALKA. 46 SZIVECSKE. 49 OKLEVÉL.

Részletesebben

A szivárványos íriszek

A szivárványos íriszek Az Iris nemzetséget több csoportra osztották a virág jellegzetességeinek alapján. Ebben a csoportosításban soroljuk föl őket itt is. A díszes arilluszosok 1. oldal (összes: 11) Iris iberica ssp. elegantissima

Részletesebben

Kétszáz rózsa, öt kutya

Kétszáz rózsa, öt kutya Úgy kétszázra becsülöm a számukat elegyedünk szóba vendéglátónkkal, de valójában nem tudom pontosan, hány van. Pedig nem szaladnak el, mégsem jutottam még a számolás végére. Az idén tavasszal megijedtem,

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad,

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad, Csoportszobai bútorok MB 100 481 Mese szekrény MB 100 450 Mese szekrény A képen látható bútor összeállítást csak egyben lehet megrendelni különkülön az elemek nem elérhetőek. Az ár csak a képen látható

Részletesebben

POLIUNIVERZUM KÖR Ki lesz a HÉT gyűrű ura?

POLIUNIVERZUM KÖR Ki lesz a HÉT gyűrű ura? . POLIUNIVERZUM KÖR Ki lesz a HÉT gyűrű ura? Összeállította: SAXON Szász János képzőművész / feltaláló www.poly-universe.com Zsákos Frodó az EGY gyűrű ura! I. AZ ALAPELEMEK FELÉPÍTÉSE A Poliuniverzum kör

Részletesebben

Játszóterek tervezési szempontjai a városi közparkokban

Játszóterek tervezési szempontjai a városi közparkokban Játszóterek tervezési szempontjai a városi közparkokban Cél Korszerűség Megfelelő fenntarthatóság Praktikus használat Könnyű, akadálymentes megközelíthetőség Profi kivitelezés Folyamatos karbantartás Korcsoportonként

Részletesebben