A burgonya. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A burgonya. növényvédelme"

Átírás

1 A burgonya növényvédelme 2015

2

3 A burgonya védelme Bár a burgonya nem őshonos növényünk, Amerikából való megérkezése után gyorsan meghatározó jelentőségűvé vált táplálkozásunkban. Becézzük krumplinak, kolompérnak, pityókának, ami azt mutatja, hogy ma is nagyon kedveljük. Termesztése jelenleg 20 ezer ha körüli területen folyik hazánkban. A burgonya védelme meghatározó eleme a termesztéstechnológiának, hiszen károsítói akár teljes pusztulást is okozhatnak. A vírusok ellen elsősorban egészséges szaporítóanyaggal és a vektorok irtásával védekezhetünk. A gyomosodás megakadályozása, a fitoftóra és más betegségek fellépésének megelőzése, a burgonyabogarak, a levéltetvek és más kártevők károsításának kiiktatása viszont a vegetációs idő alatti növényvédelmi eljárások feladata. A Bayer CropScience fejlesztői mindig is foglalkoztak e fontos kultúra károsítói elleni készítmények kutatásával évi burgonyavédelmi palettánk az alábbi készítményeket foglalja magában: Prestige rovar- és gombaölő szeres csávázószer ültetőgödör kezelésre, Sencor 600 SC gyomirtó szer, Antracol, Melody Compact és Infinito gombaölő szerek, Calypso és Proteus rovarölő szerek.

4 Prestige 290 FS Egyedülállóan hatékony megoldást nyújt az étkezési és vetőgumó termesztésben jelentkező rovarkártevők és betegségek elleni védelemben. Az imidakloprid hatóanyag a növények gyökerein keresztül felszívódik, és a szállítónyalábokon keresztül a föld feletti zöld részekbe is eljut. Így a kezelt vetőgumóból kifejlődő burgonya növény belülről védetté válik. A pencikuron gombaölő hatóanyag a növény kezdeti fejlődési időszakában jelentkező kórokozók (pl.: rizoktóniás szártőrothadás) ellen nyújt védelmet. A Prestige már az ültetés pillanatától védi a növényeket: a talajban az imidakloprid hatóanyag a nedvesség hatására leoldódik a gumóról és szétterül. A talaj szemcséihez kötődő rész depóként biztosítja a folyamatos védelmet. A gyökereken keresztül a hatóanyag folyamatosan a kifejlődő zöld növényi részekbe áramlik, így biztosítva a talajlakó és a lombszinten kárósítók elleni védelmet. kipermetezni a vetőgumó felületére és az ültetőgép által megnyitott barázda aljára, kb cm széles sávban. A pontos lémennyiséget a vetőgumó tulajdonságaihoz, méretéhez és a vetőgép paramétereihez (haladási sebesség, gumótovábbítás módja) kell igazítani. Kijuttatáskor ügyelni kell az egyenletes, elsodródás-mentes adagolásra. Az ültetéskori kedvezőtlen éghajlati és talajadottságok (hideg, nedves vetőágy, túl mély ültetés, túl sok csapadék az ültetés után, nem kellően laza szerkezetű vetőágy) kedvezőtlenül befolyásolhatják a kezelt vetőgumó csírázását. Ne feledje: Csak az NÉBIH NKI előírásainak megfelelő minőségű (vírusés baktériumfertőzéstől, valamint mechanikai sérülésektől mentes) vetőgumó kezelése javasolt! A vetőgumó fiziológiailag ne legyen öreg! Nem ajánlott a vágott, felezett vetőgumó kezelése! Dózis: 2,5 l/ha Forgalamzási kategória: I. A készítményt az ültetéssel egy menetben kell kijuttatni az ültetőgépre szerelt speciális adagoló berendezés segítségével. A Prestige 290 FS-t l/ha vízmennyiséggel kell Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: korai felszedésű burgonya: 90 nap őszi felszedésű burgonya: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás.

5 Sencor 600 SC Több mint 30 éves kitartó munka után a megújult, folyékony, könnyen kezelhető, pontosan mérhető Sencor 600 SC továbbra is a burgonya gyomirtás egyik alapkészítménye. Kitűnő hatású a legtöbb kétszikű és számos egyszikű gyomnövény ellen. Dózis: Preemergensen (ültetés után, kelés előtt) 0,9 l/ha, posztemergensen (5-10 cm hajtáshossznál) 0,55 l/ha. Javasolt lémennyiség: l/ha. Biológiai hatása: A Sencor 600 SC hatóanyagát, a metribuzint a gyomok gyökéren és levélen keresztül egyaránt felveszik. Hatása a fotoszintézis gátlásán alapszik. A tünetek gyorsan jelentkeznek: a növekedés leáll, a levelek sárgulnak, majd elszáradnak. A Sencor a nehezen irtható gyomok ellen is hatékony: selyemmályva, disznóparéj-félék, parlagfű, laboda-félék, fehér libatop, csattanó maszlag, tyúkhúr, napraforgó, kamilla, vadrepce, kövér porcsin, szerbtövis, veronika-félék, kakaslábfű, ujjasmuhar, füstike-félék, stb. A Sencor 600 SC a burgonya kelése előtt és után egyaránt alkalmazható, ami lehetővé teszi az optimális időzítést és adagolást. Kelés előtt (preemergensen) 1%-nál magasabb szerves anyag tartalmú talajokon 0,9 l/ha mennyiségben kell kijuttatni, a szekunder bakhátak kialakítása után. Állományban (posztemergensen) a burgonya kelése után, amikor a hajtások hossza átlagosan 5-10 cm, 0,55 l/ha dózisban kell alkalmazni. Ha egy adott évben mind preemergens, mind posztemergens alkalmazás történt, arra a területre a következő évben burgonya nem kerülhet. Az alapkezelést, és a felülkezelést figyelembe véve a Sencor 600 SC összes mennyisége nem haladhatja meg egy vegetációban az 1,45 l/ha mennyiséget. Kiskerti felhasználás esetén 100 m 2 területre kelés előtt 9 ml, kelés után 5 ml Sencor 600 SC-t szükséges annyi vízben feloldva kijuttatni, amennyivel a 100 m 2 egyenletesen bepermetezhető. A Sencor 600 SC széles hatásspektrumú készítmény, de erős egyszikű fertőzöttség esetén javasolt a kombináció engedélyezett egyszikűirtó készítmények megfelelő dózisával. Ez történhet úgy a preemergens, mint a posztemergens alkalmazás esetén. Triazin-rezisztens gyomok jelenléte esetén posztemergens kezelési időszakban a Sencor 600 SC 1 Titus 25 DF 0,03 kg/ha dózisával történő kombinációja javasolt. Ne feledje: A burgonyánál léteznek a Sencor 600 SC-re érzékeny fajták. Ilyen esetekben a készítmény használata - az érzékenység mértékétől függően - egyáltalán nem, vagy csupán kelés előtt javasolt. Érzékeny külföldi fajták pl. a Shepody, a Fambo és a Laura. A magyar fajták közül a Balatoni rózsa és a Démon fajtákat állományban (posztemergensen) nem szabad Sencor 600 SC-vel kezelni. Mivel a lista folyamatosan változhat, a gyomirtó szer érzékenységről minden esetben kérjen tájékoztatást a fajtatulajdonostól is. Kiskerti felhasználás során légporlasztásos motoros géppel kijuttatni tilos! Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett magról vetett és palántázott paradicsomban, szójában és spárgában is. Forgalmazási kategória: II. 1 a DuPont védett márkaneve.

6 Burgonyavész A burgonyavész a burgonya állandó és igen veszélyes kórokozója, a burgonya legfontosabb betegsége, így ellene rendszeresen és mindenütt védekezni kell. A védekezés során csak integrált szemlélettel érünk el jó eredményt. A termesztés során a burgonya számára kedvező, a kórokozó számára kedvezőtlen környezetet kell kialakítanunk. Ennek főbb elemei a fémzárolt vetőgumó, a 4-5 éves vetésváltás, a helyes területmegválasztás és tájolás, a harmonikus tápanyagellátás, a gyommentesség biztosítása és a megfelelő tárolás. Emellett fontos, hogy korszerű, hatékony fungicidekkel védekezzünk. Mivel a burgonyavésznek rövid a lappangási ideje, a kezeléseket mindig előjelzésre alapozva, preventíven kell végezni. A gyakorlat a virulensebb kórokozóhoz úgy alkalmazkodott, hogy rövidebb permetezési fordulókat használ. Mindebből következik, hogy a burgonyatermesztőknek szükségük van az új, megbízható, nagy hatékonyságú és hosszabb hatástartamú fungicidekre e veszélyes betegség leküzdéséhez. A betegség tünetei először június közepén, a burgonyasorok záródásakor jelentkeznek. A gomba a levelek széléről kiinduló 1-2 cm nagyságú vizenyős foltokat okoz. Nedves körülmények között a foltok gyorsan nőnek, s a fonákon világos színű penészgyep alakul ki. Később a foltok elhalnak. A kórokozó a leveleket és a szárakat egyaránt megtámadja, végül a teljes növény elszárad. Késői fertőzés esetén a gumón is okozhat tüneteket, a burgonya héján szürkés, fényes foltok keletkeznek. A fertőzött gumók a tárolóban elrothadnak. Megszakításokkal, vagy folyamatosan egész nyáron pusztíthat. Az Európába a 80-as években érkező A2 rassz és az új kereszteződések megváltoztatták a járványtant: rövidebb lett a gomba életciklusa, jelentősen nőtt az agresszivitása, korábban bekövetkeznek a fertőzések, gyakoribbá vált a szár fitoftóra, fokozottabb fenilamid rezisztencia lépett fel.

7 Antracol Az Antracol propineb hatóanyagú kontakt gombaölő szer. WP formulációban hosszú évtizedekig volt többek között a burgonya közkedvelt gombaölő készítménye, elsősorban burgonyavész és alternária ellen. Sikerének titka, hogy hatását sokoldalúan fejti ki és ezért az egész világon a rezisztencia kezelés egyik fontos készítménye. Kiváló gombaölő hatása mellett az Antracol fontos cink-forrás a növények számára: 2 kg/ha dózisban 315 g/ha könnyen felvehető ionos formájú cinket juttatunk ki általa. Ez a mennyiség a kultúrnövények többségének elegendő lenne, ha mind a lombra kerülne. Az Antracol-ban lévő cink mintegy tízszer jobban szívódik fel levélen, mint a szervetlen formában lévő cink-klorid. Dózis: 2,0-2,5 kg/ha. Javasolt lémennyiség: l/ha. 10 liter vízhez szükséges szermennyiség: g Az Antracol mind burgonyavész, mind alternáriás levélfoltosság ellen kiváló megoldás. Felhasználása 14 naponként a gumónövekedés időszakáig engedélyezett, egy ve-getációs időszakban maximum négy alkalommal. A burgonyavész elleni védekezést preventíven, már a sorok záródása előtt érdemes elkezdeni Antracol-lal. Erős fertőzési nyomás esetén az Antracol magasabb dózisát 2,5 kg/ha (28 g/10 l víz) javasoljuk úgy, hogy egy hét elteltével más hatásmechanizmusú készítménnyel, például a felszívódó Infinito 1,6 l/ha (18-20 ml/10 l víz), vagy a Melody Compact 1,5 kg/ha (16-18 g/10 l víz) dózisával permetezzünk. Hét nappal később visszatérhetünk a teljes dózisú Antracol-hoz, vagy az említett készítmények valamelyikének Antracol-os kombinációjához. (A kombinációban az Antracol 2 kg/ha (22 g/10 l víz) + Infinito 1,4 l/ha (16 ml/10 l víz) vagy a Melody Compact 1,5 kg/ha (16-18 g/10 l víz) dózissal szerepeljen.) Az említett kombinációk alternáriás levélfoltosság ellen is nagyon jó hatékonysággal rendelkeznek. Egyéb kultúrák: A burgonyán kívül az Antracol az alábbi kultúrákban is sikeresen használható a betegségek ellen: szőlő, almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), cseresznye, meggy, szabadföldi paradicsom, dohány, dísznövények. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: burgonyában: 14 nap

8 Infinito Áttörhetetlen védőpajzs fitoftóra ellen. Alkalmazása a biztos védelem mellett fokozza az elérhető termést, és jobb gumóminőséget eredményez. Hatóanyagai a propamokarb-hidroklorid és a fluopikolid a fitoftóra ellen áttörhetetlen védőpajzsot alkotnak. Formulációja: szuszpenzió koncentrátum (SC). A fluopikolid új hatóanyag, egy új kémiai csoport képviselője, ezért más hatóanyagokkal nem mutat keresztrezisztenciát. Az Infinito toxikológiai szempontból nagyon kedvező, így a 21. század integrált növényvédelmének környezetet alig terhelő modern eszköze lehet. Alacsony toxicitásának köszönhetően az élelmiszerlánc követelményeinek is jól megfelel. Dózis: 1,2-1,6 l/ha. Javasolt lémennyiség: l/ha. Burgonya fitoftóra elleni védekezésre preventív jelleggel, szezononként maximum 4 kezelésre, a sztóló megjelenéstől a levélsárgulás kezdetéig javasolt. A permetezési forduló a fertőzésveszély erősségétől függően 5-10 nap. A hosszabb hatástartam a magasabb dózis alkalmazása esetén érhető el. Hatásmódja egyedi: a sejtmembránon hálózatot alkotó spektrin fehérjék szerkezetét roncsolja, így a gombasejtek elpusztulnak. A burgonyavész kórokozója a rezisztencia kialakulása szempontjából nagy kockázatú. Az Infinito beépített rezisztencia-kezeléssel rendelkezik, mivel két különböző hatásmódot foglal magában. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett szabadföldi és hajtatott uborka, fejeskáposzta és karfiol védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: burgonyában 7 nap

9 Melody Compact Korszerű burgonyavész és peronoszpóra elleni gombaölő szer. A készítmény felszívódó és kontakt hatóanyagot tartalmaz, így kétféle hatásmód hordozója. Fő ereje az iprovalikarb, ami különösen aktív a peronoszpóra és fitoftóra gombák ellen. A rézoxiklorid nagyon jól kiegészíti a felszívódó hatóanyagot. Mivel ugyanezek a tényezők befolyásolják a burgonyavész fertőzését is, a hatóanyag épp akkor fog felvételre kerülni, amikor az újabb fertőzés megelőzéséhez arra szükség van. A hőmérséklet és csapadék hatása az iprovalikarb felvételére A gomba számára kedvező körülmények között felgyorsul a hatóanyag felszívódása a depóból A Melody Compact megelőző, gyógyító és gombapusztító hatással egyaránt rendelkezik. Blokkolja a gomba növekedését, gátolja a spóra csírázást, a gombafonalak növekedését és a spórák kiszóródását. nedvesség fertőzés veszély felszívódás védelem hőmérséklet A fitoftóra megjelenésekor alkalmazva meggátolja a penészkiverődést, és megakadályozza az újabb spóratömeg megjelenését a táblán. A Melody Compact így alkalmas arra, hogy az eső miatt megcsúszott permetezés okozta betegséget leállítsa. Természetesen az elhalt szövetet ez a szer sem képes regenerálni. Dózis: 1,5 kg/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Burgonyavész ellen a védekezéseket a betegség megjelenése előtt kezdjük el, majd a járványhelyzet alakulásától függően, előrejelzésre alapozva, vagy programszerűen 7-10 naponként végezzük. Burgonyavész járvány esetén a rövidebb permetezési forduló javasolt. A kezelés után részben bejut a szövetekbe, ahol főleg csúcsirányban szállítódik. Így olyan növényi részek is védettek lesznek, amelyeket a permetlé nem borított be, vagy még nem bomlottak ki teljesen. A hatóanyag másik része a növény felszínén marad, aktív tartalékot képez és véd az újabb fertőzéstől. A későbbi felvételt a nedvesség és a hőmérséklet szabályozza. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett vöröshagyma és szőlő védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: burgonyában 7 nap

10 A burgonyabogár A levéltetvek Ez a kártevő Észak-Amerikából érkezett, első európai észlelése (Bordeaux, 1922) óta a legfontosabb burgonya kártevővé nőtte ki magát. Magyarországon 1947-ben találták meg először. A zöld őszibarack levéltetű, a sárga burgonya levéltetű, a csíkos burgonya levéltetű és más fajok kedvelt tápnövénye a burgonya. Táplálkozásuk hatására a levelek enyhén deformálódnak és sárgulnak. Ezek a fajok hatékony terjesztői a burgonya súlyos leromlását okozó vírusoknak. A védekezésre akkor van szükség, ha a levéltetveknek kedvező C tartósan érvényesül 75-85%-os relatív páratartalom mellett. A levéltetvek ellen a kolóniák kialakulása előtt preventíven védekezzünk. Veszélyes károsító, a védekezés kötelező ellene. Védekezés nélkül akár % termésveszteség is előfordulhat! A lárva és a bogár május augusztus hónapokban károsítja a zöld növényi részeket. Évente két nemzedéke fejlődik. A bogár telel át a talajban, cm mélységben. Március végén április elején hagyja el telelőhelyét, de ez júniusig is elhúzódhat. Érési táplálkozás után lerakja petéit. A kikelő lárvák fejlődésük során háromszor vedlenek. Az L3-as lárvák fejlődésük végén a talajban bebábozódnak, és ott alakulnak át bogárrá (imágóvá). Egy nemzedék kb. 6 hét alatt fejlődik ki.

11 Calypso Korszerű, tiakloprid hatóanyagú rovarölő szer. Egyaránt hatékony a rágó és a szívó kártevők ellen. Azonnali gyors hatása mellett hosszú hatástartammal is rendelkezik. A burgonya rovarkártevői elleni tökéletes megoldás. A Calypso hosszú hatástartama tartós védelmet nyújt az új betelepedések ellen, ezért a rovarölő szeres kezelések száma csökkenthető. A Calypso-val a védekezés gazdaságosabb: a tenyészidőre vonatkoztatva jelentős költségmegtakarítás érhető el. Dózis: 0,1 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. A Calypso kezelés után a kártevő nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul, majd elpusztul. A készítmény a levélen és a száron keresztül gyorsan felszívódik, eljut a növény minden földfeletti részébe és hatását az időjárástól függetlenül, hosszú ideig megőrzi. Burgonyabogár és levéltetvek ellen A Calypso burgonyában verhetetlen. Alkalmazásával a burgonyabogár és a levéltetvek ellen egy készítménnyel és maximális hatékonysággal védekezhetünk. Burgonyabogár ellen a tömeges lárvakelés időszakában, levéltetvek ellen az első telepek megjelenésekor szükséges a kezelést elvégezni. Mivel a burgonyabogarak betelepedése jóval korábban van, a megfelelő időben végzett Calypso kezelések megelőzik a levéltetvek károsítását is. A Calypso méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles, virágzó kultúrában a nappali órákban is alkalmazható. Integrált technológiákban is használható. A Calypso biztos és hosszú védelmet nyújt. A burgonyabogár imágók, illetve a levéltetvek betelepedésekor végzett kezelés eredményeként általában 4 hétig nem kell kártételre számítanunk. Ezt követően a kezelést szükség szerint meg kell ismételni. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett napraforgó, őszi káposztarepce, kukorica, napragorgó, almatermésűek, cseresznye, meggy, szilva és számos más zöldség és gyümölcs védelmére is. Forgalmi kategória: ll. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: burgonyában 7 nap

12 Proteus A Proteus több kultúrában alkalmazható széles hatásspektrumú modern rovarölő permetezőszer. Két különböző hatásmódú rovarölő hatóanyag kombinációjaként a Proteus gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú készítmény. A Proteus a rezisztencia elleni küzdelemnek is kitűnő eszköze. A Proteus formulációja nagyon jó tulajdonságokat ad a szernek: kitűnő tapadás, kiváló esőállóság és jó biológiai hatás jellemzi. A Proteus kitűnő, hosszú hatástartamú készítmény a burgonya kártevői ellen. Levéltetvek ellen 0,75 l/ha dózisban az engedélyezett egy kezelés akár több hétre is megoldást tud nyújtani. A Proteus átlagosan 4 hetes hatástartammal rendelkezik a levéltetvek ellen. A levéltetvek elleni védekezést az első kis telepek megjelenése idején célszerű elvégezni. Burgonyabogár ellen a bogarak betelepedését követően, a lárvakelés idején, illetve a fiatal lárvák megjelenésekor kell a Proteus-t kijuttatni. a kijuttatáshoz szükséges Kultúra Károsító szer (l/ha) víz (l/ha) mennyisége levéltetvek 0,75 Burgonya burgonyabogár 0,6-0,75 A Proteus hosszú hatástartammal rendelkezik. Amennyiben elhúzódó szezon és erős fertőzés miatt mégis ismételt kezelésre lenne szükség, ahhoz Decis Mega, vagy Calypso alkalmazása javasolt. Egyéb kultúrák: A Proteus felhasználható a repce, a kalászosok és a borsó védelmében is. Forgalmi kategória: ll. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: burgonyában: 14 nap A felhasználás során tartsa be a címkén és a termékek engedélyokiratában szereplő előírásokat!

13 További információért hívja területi képviselőinket: Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Sipos József, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Leszkó László, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor, 20/ Heves, Nógrád megye: Sasvári Enikő, 30/ Bács-Kiskun megye: Hámos András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Rónai Gábor, 30/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Győr-Moson-Sopron megye: Ürmösi László, 30/ Kertészeti kultúrák: Nyugat-Magyarország: Kleofász Mátyás, 20/ Kelet-Magyarország: Gáspár Gergely, 30/ Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Csongrád,

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is!

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is! Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal Nem csak véd táplál is! Az Antracol kettôs funkciójú hatóanyaga a propineb A propineb több ponton gátolja a gombák életfolyamatát micélium növekedés spóracsírázás

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2013 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2015 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2015 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott év időjárása, azon

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme 2013 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (fôleg az idôjárás miatt) szerencsét is igényel. A szôlô növényvédelmét az adott év idôjárása, azon

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

A termelô neve:... Címe:... Termôhely:... A termelô kódszáma:...

A termelô neve:... Címe:... Termôhely:... A termelô kódszáma:... A termelô neve:... Címe:... Termôhely:... A termelô kódszáma:... Kedves Gazdálkodó Partnerünk! Mint azt Ön is tudja, az érvényes rendelkezések (a 2008. évi XLVI. törvény és a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet)

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Topas 100 EC

Topas 100 EC. Topas 100 EC. Gombaölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Topas 100 EC Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Topas 100 EC Topas 100 EC Topas 100 EC módosítás: 2019.08.02. Gombaölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 0 nap Kiszerelés:

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2015 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár feletti vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

Burgonya növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Coragen 20 SC Curzate R Tanos 50 DF Titus 25 DF Vydate 10 G

Burgonya növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Coragen 20 SC Curzate R Tanos 50 DF Titus 25 DF Vydate 10 G Coragen 20 SC Curzate R Tanos 50 DF Titus 25 DF Vydate 10 G Burgonya növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkanevei. A burgonya (Solanum tuberosum)

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Hajtatott paradicsomban talajlakó gombák ellen talajfertôtlenítést Previcurral végezhetünk. 1 m 3 talajhoz 0,3-0,4 liter Previcurt 20 liter vízben

Részletesebben

Színre lép. az új tengeri mentő

Színre lép. az új tengeri mentő Színre lép az új tengeri mentő Egyszerű, modern, hatékony Kétszikű gyomok Felhasználási javaslat Új posztemergens kukorica gyomirtószer felhasználható: Takarmány és vetőmag kukoricában. Az Elumis a mesotrion

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában szőlő SZÓJA 342 Tartalomjegyzék 343 343 Gyomnövények a szójában 3 43 Gyomnövények a szójában 344 A szója alapgyomirtása 344 Wing-P az alapgyomirtásban A szója állománygyomirtása A keléstől a lombzáródásig,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen DuPont PRINCIPAL Kukorica gyomirtó szer ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Részletesebben

DuPont Talendo Extra gombaölő szer

DuPont Talendo Extra gombaölő szer DuPont megoldás a lisztharmat ellen DuPont Talendo Extra gombaölő szer Két hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer, amely hosszú távon megvédi a szőlőt a szőlőlisztharmat ellen. Azoknak a szőlőtermelőknek,

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

Tartalom: 1. Beszámoló a keszthelyi Burgonya Ágazati Fórumról 2. Piaci információk

Tartalom: 1. Beszámoló a keszthelyi Burgonya Ágazati Fórumról 2. Piaci információk H Í R L E V É L XI. évfolyam 7. szám, 2011. február Kiadja: az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács 1054 Budapest, Akadémia u. 1. Tel./fax: 269-0589, és a 354-0460 www.obtt.hu; obtt@t-online.hu

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Gyümölcsösök. növényvédelme

Gyümölcsösök. növényvédelme Gyümölcsösök növényvédelme 2013 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (fôleg az idôjárás miatt) szerencsét is igényel. Kiadványunkkal ezt a sikert szeretnénk segíteni

Részletesebben

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba az előadás témái időjárási tényezők 2010-ben a 2010-es körülmények hatása és nyomon követése egy konkrét védekezési kísérletben tanulságok, amik segíthetnek

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2013 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere.

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere. Két hatóanyag, széles hatásspektrum a burgonya gyomirtószere www.syngenta.hu 880 EC Két hatóanyagú, széles hatásspektrumú burgonya gyomirtószer. A korszerű burgonyatermesztés elképzelhetetlen vegyszeres

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2017 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Újdonság a gyümölcs és szôlôvédelemben

Újdonság a gyümölcs és szôlôvédelemben Újdonság a gyümölcs és szôlôvédelemben A gombaölô szer világpiac megoszlása a hatóanyagok hatásmechanizmusa szerint A világ gombaölô szer felhasználásának mintegy 4/5-ét a specifikus gombaölô szerek teszik

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország.

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország. ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Tót Erika TÁRGY: KOHINOR 200 SL rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 2934/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 A Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2015 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezőn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2013 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség.

Muharfélék Kakaslábfű. 330 g/l pendimetalin. Anilidek III. 250 ml, 1 l, 10 l. 3 év. 0 nap. Kijuttatási idő szak / fejlettség. 52 Szerkatalógus 2015 Gyomirtó szerek Legfontosabb irtható ek: Muharfélék Kakaslábfű Vadköles Libatopfélék Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 330 g/l pendimetalin Anilidek

Részletesebben

Ajánlatunk gyümölcsösökben

Ajánlatunk gyümölcsösökben Ajánlatunk gyümölcsösökben FruitBrochure-HU-2017.indd 1 19/01/2017 8:41:07 2 Bevezetés Tisztelt Gyümölcstermesztő Kollégák! A Belchim Crop Protection Kft. gyümölcsös kiadványának első példányát tartja

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 25 Gyomirtás. 2 8 Gombabetegségek elleni védekezés. 3 4 Rovarkártevôk elleni védekezés. 37 Védekezési technológia

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 25 Gyomirtás. 2 8 Gombabetegségek elleni védekezés. 3 4 Rovarkártevôk elleni védekezés. 37 Védekezési technológia 24 25 Tartalomjegyzék Gyomirtás 25 Gyomirtás 25 A burgonya gyomnövényei 26 A burgonya gyomirtása 26 A Stomp 330 a burgonya alapgyomirtásában 27 Javasolt technológia 2 8 28 A burgonya betegségei és kártételük

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/135/2/2009.

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09 ISONET L PLUS Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet 2014. július. 09 Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlő molykártevői mennyiségi

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1537 Budapest, Pf. 407 Telefon: +36 (1) 309 1000 ppp.registration@nebih.gov.hu

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1537 Budapest, Pf. 407 Telefon: +36 (1) 309 1000 ppp.registration@nebih.gov.hu

Részletesebben

Gyümölcsösök. növényvédelme

Gyümölcsösök. növényvédelme Gyümölcsösök növényvédelme 2015 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. Kiadványunkkal ezt a sikert szeretnénk segíteni

Részletesebben

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 LÉGTÉRTELÍTÉS Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlőmolyok természetes

Részletesebben

n arian eth M ém : N tó Fo

n arian eth M ém : N tó Fo Fotó: Németh Mariann 218 219 Tartalomjegyzék 219 219 Gyomnövények a hüvelyesekben, lucernában 219 Borsó 219 Bab 219 Lucerna 220 A borsó gyomirtása 220 Alapkezelés 220 Állománykezelés 220 Javaslatunk a

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan -

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei hagyma 222 Tartalomjegyzék Gyomirtás 223 223 Gyomirtás 223 A hagyma gyomnövényei 224 A hagyma gyomirtása 225 A Stomp Super a hagyma alapgyomirtásában 225 Javasolt technológia A hagyma gyomnövényei A hagyma

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Nincs tökéletes rovarölõ szer......de a Cyperkill közel van hozzá!

Nincs tökéletes rovarölõ szer......de a Cyperkill közel van hozzá! Nincs tökéletes rovarölõ szer......de a Cyperkill közel van hozzá! 1 A hatóanyag A Cyperkill 25 EC hatóanyaga (cipermetrin) a szintetikus piretroidok közé tartozik. A piretrineket a Chrysanthe-mum cinerariaefolium

Részletesebben

Termékkatalógus 2016

Termékkatalógus 2016 Termékkatalógus 2016 Kedves Partnerünk! Ön a Bayer CropScience 2016. évi katalógusát tartja a kezében. Új kiadványunknak nem csupán a formája, de a tartalma is eltér az eddig megszokottól. Mivel termékeink

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások:

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2017 tartalom Antracol 03 Aliette 04 Flint Max 05 Melody Compact 06 Infinito 07 Previcur Energy 08 Teldor 09 Calypso 10 Confidor 12 Decis Mega 13 Movento 14 Sencor 600SC 15 Ethrel

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.14.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.14. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.21-ig. Várható frissítés: 2015.05.21. 12:00-kor. A meleg időjárás

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Előadó: dr. Kelemen Mária Határozatszám: 02.5/11108-2/2010

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Kalászosokból egyszikût

Kalászosokból egyszikût Kalászosokból egyszikût Egyszikû gyomok kalászosokban A kalászosok gyomviszonyai az idôk során fokozatosan változnak. Néhány kétszikû gyomfaj mellett az egyszikû gyomok elôretörése figyelhetô meg az utóbbi

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme 2015 Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt őszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió Áttekintés Mi a Lumiposa Új hatóanyag Lumiposa - röviden Legfontosabb kártevők

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.11-ig. Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Sajtolásából

Részletesebben