A napraforgó. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A napraforgó. növényvédelme"

Átírás

1 A napraforgó növényvédelme 2013

2 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon. Sajtolásából nyerhetô az egyik legjobb minôségû, minden alapvetô igénynek megfelelô étolaj. Korábban a napraforgót igénytelen növénynek tekintették, ma már köztudott, hogy megfelelô termésszint csak intenzív termesztés technológiával érhetô el. A Bayer CropScience növényvédelmi ajánlata az elvetett mag védelmétôl a betakarítást szükségszerûen megelôzô deszikkálásig, a következô technológiai megoldásokat tartalmazza: A napraforgó élelmes, erôteljes fejlôdésû növény. Melegigényes, és fôleg a kaszatok kialakulásakor jelentôs menynyiségû vizet használ fel. Fôgyökere dúsan elágazik és akár 2-4 méter mélyre is lehatol. Oldalgyökerei cm mélységig szövik át a talaj felsô részét. Ennek köszönhetôen a szárazságot jól bírja, a talaj tápanyagait nagyon jól hasznosítja. csávázás - a talajlakó és korai kártevôk ellen méhkímélô védekezés a rovarok ellen gombaölô szeres kezelés - zöldítô hatással deszikkálás kíméletesen, de hatékonyan A ritka vendéget jobban meg kell becsülni! A napraforgó ritka vendég szántóföldjeinken, legalábbis a megfelelô vetésforgó betartásával. Betegségekre fogékony, ezért 5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen. A napraforgó növényvédelme összetett kérdés. A gyomirtás és a rovarkártevôk elleni védekezés mellett a kórokozók elleni védelem is kiemelt jelentôségû. A termesztés sikere nagyban múlik azon, hogy mennyire sikerül a keléstôl a betakarításig egészségesen tartani a növényállományt.

3 A napraforgó legfontosabb rovarkártevôi Talajlakók és korai kártevôk A vetésforgóban általában a kalászos gabonát követô napraforgót már a kelésétôl kezdôdôen hatványozottan veszélyezteti a drótféreg kártétel, szikleveles állapotában pedig a kukoricabarkó, hamvas vincellérbogár, stb. rághatja le. Fekete répa-levéltetû Az elsô szárnyas egyedek átrepülése a téli gazdanövényrôl április végén kezdôdhet. A szárnyas nôstények szûznemzéses ál-elevenszüléssel naponta 5-10, életük során mintegy 70 utódot hoznak létre. Fejlôdésük gyors, kb. két hét. Évente tíz, vagy akár több nemzedéke is lehet. Az egyébként is ritka tôállományú napraforgóban a kártétel hatására tovább csökken a potenciálisan termést hozó növények száma. További veszteséget jelent, hogy a kártevôk által okozott sebzéseken keresztül a fertôzô kórokozók fellépése (fôleg csapadékosabb idôjárás esetén) sokkal nagyobb valószínûséggel következik be, mint az egészséges állományban. Levéltetvek kártétele napraforgóban Korai fertôzéskor a levéltetû kolóniák a hajtásvégeken és a fiatal leveleken szívogatnak. Nyáluk mérgezô, ennek következtében a levelek torzulnak, deformálódnak. A deformálódott lombozat védelmet nyújt a levéltetveknek, valamint kedvezô mikroklímát biztosít a szaporodásukhoz. Késôbb a szárat és a tányérkezdeményt károsítják. A virágzás kezdetéig a pikkelylevelek között nagy tömegben szaporodnak fel. A károsított tányér kicsi és féloldalasan torz lesz. Sárga szilva-levéltetû A fekete répa-levéltetûhöz hasonlóan már igen korán, 2-4 leveles korban telepednek át a napraforgóra. A levelek fonákán telepeket alkotnak, szívogatásuk hatására a levéllemez erôsen torzul, késôbb sárga foltok jelennek meg a levél felszínén. A károsítók elleni védekezés sokszor elkerülhetetlen virágzó kultúrákban (illetve virágzó gyomok által fertôzött területeken!). Ezek szomszédságában, vagy ha fennáll a méhek átrepülésének lehetôsége a védendô (nem virágzó) kultúra felett, olyan növényvédô szereket, vagy olyan növényvédelmi eljárásokat kell alkalmazni, amelyekkel biztosítható a méhek kímélete. (csávázással: Gaucho, állományban: Biscaya)

4 Gaucho A Bayer CropScience rovarölô szeres csávázószer családjának elsô tagja, 1996 óta engedélyezett Magyarországon. A készítmény kedvezô tulajdonságainak köszönhetôen hatékony védelmet biztosít a vetômagnak és a belôle kifejlôdô növénynek. A Gaucho hatóanyaga a növények gyökerein keresztül könnyen felszívódik, és a nedvkeringéssel a föld feletti zöld részekbe is eljut, így a csávázott napraforgó belürôl válik védetté. kezeletlen A Gaucho-s inszekticid csávázás azt jelenti, hogy minden egyes magra a vetômag mérettôl függetlenül azonos mennyiségû csávázószer kerül. Erre azért van szükség, mert a növény kifejlôdése szempontjából a vetômag méretének nincs jelentôsége: minden elvetett magból egyenértékû növény fejlôdik, amit védeni kell a károsítók és a kórokozók ellen. A Gaucho-val csávázott napraforgó vetômag elvetésével azonos mértékû védelemben részesül minden egyes növény. A Gaucho már a vetés pillanatától védi a növényeket: a talajban a hatóanyag a nedvesség hatására leoldódik a magról és szétterül a mag körüli zónában. A talajszemcsékhez kötôdô rész depóként biztosítja a folyamatos védelmet. A gyökereken keresztül a hatóanyag folyamatosan a kifejlôdô zöld növényi részekbe áramlik, így biztosítva a talajlakó- és a lombszinten kárósítók elleni védelmet. Mivel a Gaucho hatóanyaga felszívódik a növény belsejébe, a hasznos élô szervezetek semmilyen módon sem kerülnek kapcsolatba vele. A napraforgó védettsége a növény csillagbimbós állapotáig biztosított. A Gaucho hatékony a napraforgó talajlakó kártevôi (drótférgek, cserebogár pajor) és fiatalkori kártevôi (barkók, levéltetvek) ellen. Az egyöntetû növényállomány, a stresszmentes kezdeti fejlôdés, a jobb gyökérfejlettség és az abból származó pozitív hatások mind olyan elônyök, amelyek a Gaucho alkalmazásával hozzásegítik Önt a növényekben rejlô genetikai terméspotenciál maximális kihasználásához. A Gaucho-val csávázott napraforgó vetômag igénye esetén bôvebb tájékoztatást a fajtatulajdonosok, illetve a vetômag kereskedôk nyújtanak. Forgalmazási kategória: I.

5 Biscaya Hatékony és megbízható védelem a kártevô rovarok ellen a méhek kímélésével. Felszívódó rovarölô szer, melynek hatóanyaga, a tiakloprid, a kloronikotinil/neonikotinoid hatóanyagcsoport egyik legújabb tagja. Hatékonyságát magas biológiai aktivitás, alacsony dózis, a szívó és rágó kártevôk elleni kiemelkedô hatás és hosszú hatástartam jellemzi. Azt, hogy a tiaklopridnak nincs a méhekre hatása, számos szántóföldi kisérlet eredménye is alátámasztja. Az engedélyezett dózisban alkalmazva semmilyen negatív hatást nem okoz a méhcsaládok életében. Dózis: 0,15 l/ha. Javasolt lémennyiség 300 l/ha. Felhasználási javaslat: Napraforgóban károsító levéltetvek ellen a védekezést lehetôség szerint a virágzás elôtti idôszakban az elsô kis kolóniák megjelenésekor indokolt elvégezni. A levéltetû betelepedés idôpontját sárgatállal, vagy ragadós sárgalapcsapdákkal lehet megállapítani. Ismétlôdô/elhúzódó betelepedés esetén 14 nap múlva célszerû a kezelést megismételni. Az innovatív OD formulációnak köszönhetôen jobb permetlé fedettség, gyorsabb felszívódás és jobb esôállóság érhetô el. A készítmény a kezelés után a levélen és a hajtás zöld részein keresztül gyorsan felszívódik, és a nedvkeringéssel eljut a növény zöld részeibe. A hatóanyag hosszú ideig egyenletesen oszlik el a levelekben, ezért a Biscaya a hatását sokáig megôrzi. A hatóanyagot a rovarok a kezelt felülettel érintkezve, illetve a táplálkozásuk során veszik fel. Hatására a kártevô nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul és rövidesen elpusztul. A káros rovarok elleni hatékonyság ugyanakkor egy rendkívül elônyös kedvezô tulajdonsággal párosul: a növények megporzásában szerepet játszó rovarokra (pl. méhek, poszméhek) valamint más hasznos rovarokra, mint például a ragadozóatkákra is hatástalan. A Biscaya az engedélyezett dózisokban alkalmazva nincs semmilyen káros hatással a megporzást végzô rovarokra, ezért a méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles. Ezek alapján virágzó kultúrákban, a nappali órákban is alkalmazható. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett repce, kukorica és kalászosok védelmére is. Légi kijuttatás: A készítményt napraforgóban l/ha permetlével kell kijuttatni. Légi kijuttatás évente maximum egyszer történhet. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: napraforgó 30 nap

6 A kórokozók jelentôsége A napraforgónak világviszonylatban több mint 40 kórokozója ismert. Közülük jónéhány, számottevô károkat okoz hazánkban is. A kórokozók behatolnak a növény sejtjeibe, csökkentik az asszimilációs felületet, kiszívják a vizet és a tápelemeket. Több gomba olyan enzimeket is termel, melyek képesek lebontani a szilárdító rostokat is. A legveszélyesebb szár-, levél- és tányérbetegségek Fehérpenészes szártô-, szárés tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) Diaportés szár- és tányérkorhadás (Diaporthe helianthi/anamorf: Phomopsis helianthi) Szürkepenész (Botryotinia fuckeliana/anamorf: Botrytis cinerea) A megfertôzött növények gyakran olyan súlyosan károsodnak, hogy a szár eltörik, vagy kidôl, a beteg tányér szétesik. A termésveszteség akár a 60 90%-ot is elérheti. A napraforgó termesztés jövedelmezôségét döntôen befolyásolja a kaszattermés mennyisége és annak olajtartalma. A kórokozó által megbetegített növény termésébe kevesebb olaj épül be. Fekete szár- és levélfoltosság (Leptosphaeria lindquistii/anamorf: Phoma macdonaldii) A megelôzés nagyon fontos, mert a kórokozók gyakran már egészen korán megfertôzik a napraforgót, de a tünetek csak késôbb, a vegetációs idôszak közepére végére, az olajfelhalmozódás idôszakára alakulnak ki. Makrofominás szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) Az optimális idôjárási körülmények eltérôek a különbözô kórokozók számára. Bizonyos években az egyik, más években egy, vagy több másik kórokozó számára kedvezôek a feltételek. Ezért évrôl-évre változhat, hogy melyik betegség okoz nagyobb kárt. Alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, Alternaria helianthinficiens)

7 Sfera Kétszeres hatóerejû, kétkomponensû gombaölô szer, egy strobilurin és egy triazol hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást. A Sfera a növény felületén esôálló filmet képezve preventíven és kuratívan is véd a gombák behatolása ellen. A hatóanyag a felületrôl egyenletes ütemben áramlik be a növény belsô szöveteibe, ami a hosszú hatástartam alapja. A hatóanyag a felületi filmbôl lassan gázosodik is, és más részeken újra megkötôdve folyamatosan megújuló, hoszszan tartó védelmet nyújt a növény felületén, a szövetek belsejében, valamint az új levelekben és hajtásokban is. A Sfera gátolja a spórák csírázását, blokkolja a gombafonalak növekedését és a konídiumok kialakulását, ezáltal a fertôzés továbbterjedését. Preventív és kuratív védelmet biztosít a napraforgó szárán, levelén és a tányéron jelentkezô gombabetegségek ellen. Dózis: 0,3 0,4 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Felhasználási javaslat: A legjobb a megelôzô védekezés. A fertôzött növények hosszú ideig tünetmentesek. Ha már néhány növényen kialakulnak valamely kórokozó szaporító képletei, a kiszóródó spórák a napraforgó tábla többi növényét is megfertôzhetik. A Sfera kiváló hatékonysággal alkalmazható a korai primer fertôzések megelôzésére, még az elsô tünetek megjelenése elôtt. A védekezést megelôzô jelleggel kell megkezdeni a napraforgó 6-8 pár lombleveles fejlettségénél (amíg a kezelés szántóföldi géppel elvégezhetô). A csillagbimbós stádiumban a növény olyan részei is elérhetôek még (pl. szártô), amik késôbb már nem, vagy csak kevésbé. A kórokozók számára kedvezô körülmények esetén (sûrû állomány, szélirányra merôleges vetés, túlzott nitrogén ellátás, illetve csapadékos, párás idôjárás) a védekezést a virágzás kezdetétôl javasolt megismételni. Légi kijuttatás: A készítményt napraforgóban l/ha permetlével kell kijuttatni. Zöldítô hatás A Sfera kiemelkedô növénykondicionáló élettani hatással, markáns levélzöldítô, termésnövelô és minôségjavító tulajdonsággal is rendelkezik. A kezelt növények fotoszintézisének hatékonysága növekszik, nô a termés, javul a minôség. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett cukorrépa, valamint búza és árpa védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: napraforgó 42 nap

8 Zopp Kíméletes szárítás, ha szükséges, gyomirtás A Zopp hatáskifejtése gyors, de nem azonnali. A kezelést követôen a növények nedvességtartalma fokozatosan csökken a betakarításhoz és tároláshoz megfelelô szintre. A növény száraz, de rugalmas marad, ezért nem törik könnyen, a tányér nem terül ki. A szemek nem lazulnak meg a tányéron, ennek köszönhetôen jelentôsen csökken a szemveszteség. A kíméletes szárításnak köszönhetôen a kaszatok utóérése biztosított, a termés beltartalmi értéke javul, növekedhet az olajtartalom. Ugyanakkor a termény tisztább, kevesebb lesz benne a tört szem és a szennyezôdés, valamint csökken a szárítási költség. A Zopp blokkolja a betegségek továbbterjedését, és gyomos állomány deszikkálására is alkalmas. Dózis: 2-2,5 l/ha. Javasolt lémennyiség 300 l/ha. Felhasználási javaslat: A szert a tervezett betakarítás elôtt idôjárástól függôen 7-14 nappal kell kijuttatni. A kezelést az érés kezdetén javasolt elvégezni, amikor a tányér és a felsô szárrész citromsárga, a kaszat nedvességtartalma %. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett repce, lucerna és kender állományszárítására is. Légi kijuttatás: A készítményt napraforgóban l/ha permetlével, cseppnehezítô adalékanyag (pl.: Mero) hozzáadásával kell kijuttatni. Forgalmazási kategória: I. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: napraforgó 7 nap A felhasználás során tartsa be a címkén és a termékek engedélyokiratában szereplô elôírásokat!

9 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Sipos József, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Leszkó László, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron megye: Ürmösi László, 30/ Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Sajtolásából

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2015 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár feletti vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Csongrád,

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

A Repce. növényvédelme

A Repce. növényvédelme A Repce növényvédelme Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) Az ôszi káposztarepcét Indiában már több mint 4000 évvel ezelôtt ismerték, de Európába csak a XIX. században jutott el. A repce mára mégis a

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet A napraforgó betegségei gei 1 Napraforgó peronoszpóra Plasmopara halstedii A napraforgó egyik legveszedelmesebb betegsége. Korábban a fogékony fajtákon jelentős terméskiesést okozott. Ma a kereskedelemben

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Az őszi káposztarepce. növényvédelme Az őszi káposztarepce növényvédelme Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09 ISONET L PLUS Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet 2014. július. 09 Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlő molykártevői mennyiségi

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya növényvédelme 2015 A burgonya védelme Bár a burgonya nem őshonos növényünk, Amerikából való megérkezése után gyorsan meghatározó jelentőségűvé vált táplálkozásunkban. Becézzük krumplinak, kolompérnak,

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 LÉGTÉRTELÍTÉS Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlőmolyok természetes

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba

A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Lovász Csaba az előadás témái időjárási tényezők 2010-ben a 2010-es körülmények hatása és nyomon követése egy konkrét védekezési kísérletben tanulságok, amik segíthetnek

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

DuPont Talendo Extra gombaölő szer

DuPont Talendo Extra gombaölő szer DuPont megoldás a lisztharmat ellen DuPont Talendo Extra gombaölő szer Két hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer, amely hosszú távon megvédi a szőlőt a szőlőlisztharmat ellen. Azoknak a szőlőtermelőknek,

Részletesebben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Dr. Ripka Géza MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Monor, 2012. Mezőgazdaság az új évezredben Oly

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is!

Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal. Nem csak véd táplál is! Gombaölõ szer felvehetõ cink tartalommal Nem csak véd táplál is! Az Antracol kettôs funkciójú hatóanyaga a propineb A propineb több ponton gátolja a gombák életfolyamatát micélium növekedés spóracsírázás

Részletesebben

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan -

Részletesebben

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme Az ôszi káposztarepce növényvédelme 2013 Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht. (6300 Kalocsa Obermayer tér 9. Pf.: 16.)

H A T Á R O Z A T. Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kht. (6300 Kalocsa Obermayer tér 9. Pf.: 16.) ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Baranyi Tibor Mészáros Ferencné ENGEDÉLY SZÁMA: 708/2/2005. TEL: 309-1012 FAX: 246-2942 TÁRGY: Mospilan 70 WP rovarölő csávázószer eseti felhasználási engedélye hazai

Részletesebben

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok kombinációja a biztosabb hatás érdekében.

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok kombinációja a biztosabb hatás érdekében. Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Quadris Max Quadris Max Quadris Max módosítás: 2019.06.11. Gombaölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 4 nap Kiszerelés: 1 l

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya A mezőgazdasági termelők körében egyre jelentősebb az igény olyan korszerű, hatékony és környezetkímélő technológiák iránt, amelyek minél nagyobb biztonsággal

Részletesebben

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások:

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Talius Új alapokon a lisztharmat elleni védekezésben Egy kezelés: akár 8 hétig tartó egyedülálló védelem

Talius Új alapokon a lisztharmat elleni védekezésben Egy kezelés: akár 8 hétig tartó egyedülálló védelem Talius Új alapokon a lisztharmat elleni védekezésben Egy kezelés: akár 8 hétig tartó egyedülálló védelem az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve Gabona lisztharmat (Erisyphe gramins) Rontja a

Részletesebben

Új fejezet. a kalászosok védelmében

Új fejezet. a kalászosok védelmében Új fejezet a kalászosok védelmében Hatékonyság Biztonság Teljeskörű védelem Összetétel: 75 g/l SOLATENOL (benzovindiflupyr) + 150 g/l protiokonazol Engedélyezett kultúrák: őszi és tavaszi búza, rozs, tritikále,

Részletesebben

Lomb- és kalászvédelmi stratégia. Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés

Lomb- és kalászvédelmi stratégia. Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés Lomb- és kalászvédelmi stratégia Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés A kalászosok gombaölő szeres védelmét sokan rutinmunkának ítélik, pedig meglehetősen összetett kérdés. A védekezések

Részletesebben

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió

A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió A Lumiposa Technikai tulajdonságai Rácz István, DowDuPont Agrodivizió kiemelt partner kapcsolatok és inszekticid portfolió Áttekintés Mi a Lumiposa Új hatóanyag Lumiposa - röviden Legfontosabb kártevők

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Az őszi káposztarepce. növényvédelme

Az őszi káposztarepce. növényvédelme Az őszi káposztarepce növényvédelme 2015 Az őszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elő. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Maxim 025 FS. Maxim 025 FS. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Maxim 025 FS

Maxim 025 FS. Maxim 025 FS. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Maxim 025 FS Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Maxim 025 FS Maxim 025 FS Maxim 025 FS Utolsó módosítás: 2019.08.08. Csávázószer Növényvédő szer Munkaegészségügyi várakozási idő:

Részletesebben

EnErgia lombtrágya család

EnErgia lombtrágya család Energia lombtrágya család Lombtrágyázás A mikroelemek a növények életfolyamataiban mint enzimek nélkülözhetetlen alkotóelemei meghatározó szerepet töltenek be. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Termesztési tényezők II. - A napraforgó vetése - Növényvédelem, növényápolás

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 13.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.13. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.20-ig. Várható frissítés: 2013.06.20. 12:00-kor.

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság

ENGEDÉLYOKIRAT. Dow AgroSciences Egyesült Királyság ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓK: Baranyi Tibor Mészáros Ferencné TÁRGY: RAPID CS rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 444/2006. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT

Részletesebben

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen DuPont PRINCIPAL Kukorica gyomirtó szer ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Részletesebben

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI A SZÓJATERMESZTÉS TECHNOLÓGIAI KÉRDÉSEI Dr. Bárány Sándor Szaktanácsadó Agroméda Kft. 7940 Szentlőrinc, Kodály u. 1/B Telefon: 06-30-33 61 597 E-mail: sandorbarany@t-online.hu Fajták közti különbségek

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2013 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Repce. Olajozottan egész szezonban

Repce. Olajozottan egész szezonban Repce Olajozottan egész szezonban A repce sikeresen csak intenzíven termeszthető. Ehhez a rovarok és gombabetegségek elleni védekezésen túl elengedhetetlen a folyamatos bór- és kénellátás. Új technológiai

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 1. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. április 18-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. május 4.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.11-ig. Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2009. április 6-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2009. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Talendo 21 nap hosszú távon lisztharmat nélkül

Talendo 21 nap hosszú távon lisztharmat nélkül 21 nap hosszú távon lisztharmat nélkül A szôlôlisztharmat (Uncinula necator) zó. Elmondható róla, hogy fellépése csaknem független az idôjárástól, az minden évben várható. Abban az esetben, ha az ellene

Részletesebben

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK

NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÓ SZEREK Rugalmasan kijuttatható, biztos hatású kalászos szárszilárdító készítmény. Új formulációnak köszönhetően fokozott hatékonysággal rendelkezik. Az intenzívebb

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában A fejlesztésének története Dr. Lánszki Imre Batóné Dr. Kapcsos Judit 4.9.9. Vissza a gyökerekhez. 4.9.9. A peszticid-fejlesztés

Részletesebben

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra DuPont napraforgó növényvédelmi technológia Tanos 0,4 kg/ha Steward 1 g/ha Alert S 1 l/ha Alternaria, Sclerotinia, Botrytis Helicoverpa Diaporthe, Alternaria, Phoma 17. ábra Termékeink felhasználása elôtt

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem!

Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem! Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem! A gyakorlati tapasztalat azt igazolja, hogy a vetőmagok csávázása mint növényvédelmi (kémiai) eljárás elfogadott, ugyanakkor természetes, de mégis kicsit

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.22-ig. Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország.

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország. ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Tót Erika TÁRGY: KOHINOR 200 SL rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 2934/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 A Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület 1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006 1. Gyermekjóléti alapellátások Az intézmény fenntartója önkormányzat a) egyház, egyházi intézmény alapítvány, közalapítvány egyesület egyéni

Részletesebben

Tanos 50 DF. formuláció: hatóanyag: cimoxanil - 25 % (m/m %) famoxadon 25 % (m/m %)

Tanos 50 DF. formuláció: hatóanyag: cimoxanil - 25 % (m/m %) famoxadon 25 % (m/m %) DUPONT Tanos 50 DF formuláció: vízben oldható granulátum (WG) hatóanyag: cimoxanil - 25 % (m/m %) famoxadon 25 % (m/m %) Xn, N Kombinált hatóanyagú felszívódó gombaölő permetező szer szőlőben szőlőperonoszpóra,

Részletesebben