VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER"

Átírás

1 VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER

2 A cégünk által kifejlesztett villamos felügyeleti és energiamenedzsment rendszer hatékony eszköze az ipari és kommunális létesítmények villamos berendezéseit üzemeltetőknek. Elősegíti az energiaköltségek optimalizálását, az energiaszolgáltatás minőségének és megbízhatóságának növelését. A rendszer teljes körű áttekintést nyújt a villamos hálózatokról, azok csomóponti berendezéseiről, de információt szolgáltat az összes releváns hálózati paraméterről is. Távfelügyelet kiépítésével a berendezések üzemeltetéséhez, hálózati zavarok elemzéséhez, de szükség esetén a hibaelhárításhoz is hathatós segítséget tudunk nyújtani. A villamos felügyeleti rendszer: - egymással adatátviteli kapcsolatban levő programozható logikai vezérlőkből (PLC), - multifunkcionális műszerekből, - digitális védelmekből, - egy Windows alatt működő felügyeleti programból és - a készülékek közötti adatátviteli hálózatból és illesztőkből áll. A felügyeleti rendszer általános felépítése Természetesen a fenti rendszer minden eleme opcionális, a mindenkori kialakítás függ az adott feladattól és a megrendelő igényeitől. A felügyeleti rendszer elsősorban villamos hálózatokra lett kialakítva, de egyéb rendszerek monitorozására is alkalmas. Az adatátviteli hálózat kialakítása a mindenkori topológia, a beépített készülékek és a külső zavaró tényezők függvénye.

3 A villamos felügyeleti rendszer olyan automatizálási- és folyamatirányítási rendszer, amely digitális és analóg folyamat adatok átvitelét, regisztrálását és feldolgozását végzi. Támogatja a moduláris megoldásokat mind központosított, mind decentralizált kiépítésben is. A rendszer kialakításánál figyelembevett szempontok, lehetőségek Középfeszültségen a mezők védelmét ellátó digitális védelmi készülékek egyúttal szolgáltassák a felügyelet számára szükséges egyéb mezőspecifikus (állás, mérés) információkat is. A védelmek közötti adatátviteli hálózat tegye lehetővé korszerű védelmi protokollok használatát (pl. IEC 61850). Védelmek óráinak szinkronizációja központi számítógépről A rendszer csatlakoztatható legyen saját, illetve idegen felügyeleti rendszerhez standard (Modbus, Modbus TCP, Profibus stb.) vagy akár egyedi protokoll szerint. Az üzemvitel követelményeinek megfelelően alap-, szükség esetén tartalék vezérlési rendszer is valósuljon meg. A vezérlés a szokásosnál több szolgáltatást nyújtson, sokrétű automatizálási feladatokat is képes legyen ellátni. Ha a retesz rendszer bonyolultsága illetve területi kiterjedtsége megköveteli, PLC s reteszhálózatot alakítunk ki. Elosztott intelligenciájú rendszer kialakítása központok, és a központok alá rendelt intelligens automatika modulok létrehozásával. A jelző-, vezérlő- és mérő kábelezések, kötési pontok csökkentése érdekében buszrendszerre illeszthető decentralizált analóg- illetve digitális I/O egységek elhelyezése a jelforrások közelébe, Buszrendszerre illeszthető intelligens multifunkcionális mérőeszközök fogadása PLCvel, ha azokat a felügyeleti rendszer közvetlenül nem tudja elérni. Buszrendszerre illeszthető intelligens berendezések (pl. inverterek, töltők, megszakítók, generátorok) adatainak fogadása. Különböző buszrendszerekhez ( Modbus, Profibus, Ipari Ethernet, CANopen, stb.) való kapcsolódás mind a jelforrások szintjén, mind a felügyeleti szinten. Időbélyeggel ellátott események kezelése a központokban, időszinkronizáció a felügyeleti rendszerrel, szükség esetén GPS alapon. A rendszer kiterjedésének függvényében mind a perifériák, mind a felügyelethez csatlakozás szintjén a megbízhatóság érdekében fénykábeles adatátvitelt alkalmazunk. Ha a helyi viszonyok lehetővé teszik, akkor a készülékek TCP/IP protokollal a helyi számítógépes hálózaton keresztül is elérhetők. A központi (esetleg több technológiát átfogó) felügyelet mellett a kapcsolótérben alkalmazunk helyi megjelenítő eszközöket is, melyeket a PLC központ a felügyeleti rendszertől függetlenül kezel:

4 - csak eseménynapló vagy szöveges üzenet megjelenítésére alfanumerikus folyadékkristályos kijelzőt, vagy - nagyobb kiterjedésű vagy nehezen áttekinthető hálózatkép esetén a helyi sémakép megjelenítésére, vezérlésre és hibanaplózásra érintő képernyőt (Touch Panel). A programozás nyelvi eszközei az IEC szerinti vezérlő- és szabályzófunkciók. Egy több alállomásos felügyeleti rendszer (EMA Power, Dunaújváros) Rendszereinkben többnyire Moeller (PS4-es és Xcontrol), Wago és Beckhoff PLC-ket, Beckhoff ipari PC-t és érintő képernyőt, a Protecta ill. az ABB cégek védelmeit, továbbá a Phoenix Contact által gyártott kommunikációs- és média konvertereket használunk.

5

6 SMART WINDOWS megjelenítő program Sémakép (Michelin Hungária, Nyíregyháza) A SMART WINDOWS egy általános célú, magyarul beszélő folyamat megjelenítő program, számos beépített funkcióval. Főbb jellemzői: - 5 szintű, szabadon konfigurálható, jelszavas hozzáférés korlátozás - max analóg és digitális jel kezelése - elosztott, hálózatos működés (több felhasználói terminál lehetséges) - valós idejű, hosszú- és historikus trendek (görbe vagy oszlopdiagram) ill. naplók - eseménynaplózás - eseménynaplóban számos feltétel szerinti szűrt keresés - egyedileg konfigurálható SMS küldési lehetőség kritikus események bekövetkeztekor - több mint 20 könyvtári számolási algoritmus - felhasználó által megadható számolási képletek - felhasználó által megadható adatstruktúrák - PID szabályzó algoritmus - egyéni hangjelzések - rugalmas időzítési lehetőség - naplók, folyamatábrák, események automatikus vagy időzített nyomtatása - tevékenység indítása analóg vagy digitális jelváltozás hatására - futás közbeni (on-line) folyamatábra szerkesztés (beépített grafikus szerkesztő program) - on-line adatbázis módosítás - dbase adatbázis támogatás - eseménynaplók, mérésnaplók archiválása CSV file-ként - dinamikus adatcsere támogatás (Dynamic Data Exchange, DDE); - OPC kliens és szerver csatlakozás - maximumőr funkció, a kívánt menetrend ¼ órás felbontással egy hónapra előre megadható. - egyedi feladatok megoldására felhasználói DLL modulokkal bővíthető

7 - - a felügyelt rendszer készülékeivel MODBUS, MODBUS Plus, Siemens RK512, VÁV, IEC vagy IEC es protokollal kommunikál, de lehetőség van egyedi protokollok beillesztésére is. A rendszer lehetőséget biztosít GSM vagy internet alapú kapcsolatra is. MOL Rt. TIFO Villamos üzemirányítás projektoros megjelenítője Eseménysorrend napló

8 Trendek, mérés naplók Analóg jel konfiguráló lapja Online grafikus szerkesztő

9 Maximumőr funkció

10 Maximumőr menetrend

11 Villamos berendezések távfelügyelete Az üzembe helyezett berendezések optimális működtetésének vizsgálatánál óhatatlanul felmerül a javítás- - karbantartás kérdése. Emellett Megrendelőink gyakran igényelnek segítséget hálózati zavarok, pl. védelmi működések, sok esetben teljes eseménysorok kiértékeléséhez. A különböző telephelyeken üzemelő berendezések javítását-karbantartását hatékonyan támogatja a cégünk által kifejlesztett és telepített távfelügyeleti rendszer. Valamely hiba vagy üzemzavar fellépésekor Üzemeltető értesíti cégünket az esemény bekövetkezéséről. A gyors elhárításhoz szükséges információk begyűjtéséhez nagy segítséget nyújt az adott esetben rendelkezésre álló távfelügyeleti rendszer, amely cégünk felől enged betekintést az üzemelő berendezés mérési és jelzési rendszerébe. Távfelügyeleti rendszerünk infrastrukturális alapját a mobil kommunikációs hálózatok (GSM) és/vagy az internet hálózat képezi. A különböző rendszerek különböző mértékű betekintést nyújtanak. A GSM eszközökkel ellátott berendezések esemény alapú értesítésre képesek, míg az internet hálózaton keresztül elérhető berendezések jelzései akár "on-line" módon is vizsgálhatók. Utóbbi esetben természetesen szükséges biztonsági eljárásokat (pl. tűzfal) alkalmazni, melynek körülményeit és a megvalósítás részleteit Megrendelőnkkel pontrólpontra egyeztetjük. A berendezés maximális üzemkészségének biztosítása érdekében cégünk immár több korábbi Megrendelőnkkel kötött javítási-karbantartási szerződést, biztosítva ezzel a lehető leggyorsabb hibaelhárítást. Példa távfelügyeleti rendszerre A távoli berendezés internet hálózaton való elérése két módon valósítható meg, attól függően, hogy a berendezés rendelkezik-e helyi felügyeleti rendszerrel. Amennyiben nincs ilyen telepítve, akkor a PLC rendszer mellé egy ethernet/rs-232 konverter telepítése szükséges, amely a PLC rendszer internet hálózatra történő illesztését végzi. Helyi felügyeleti rendszerrel telepített berendezések esetén gondoskodni kell a felügyeleti számítógép internet hálózatra való csatlakoztatásáról. Üzemeltetőink számára minden esetben javasoljuk az internet felé a megfelelően konfigurált tűzfal alkalmazását, amely biztosítja az idegenkezű hozzáférések elleni védelmet. Cégünk telephelyén tűzfallal ellátott szélessávú internet hozzáféréssel rendelkezünk, amely konfigurálva van a távoli berendezést üzemeltető telephely helyi hálózatának elérésére. A SMART WINDOWS program nyújtotta hálózaton keresztüli adatcsere lehetőségét használjuk a távoli felügyeleti számítógéppel való adatszinkronizálásra. Felügyeleti számítógép nélküli berendezések esetében a PLC rendszer mellé telepített konverter, mint szabványos soros kommunikációs interfész látszik a cégünk helyi felügyeleti számítógépén, amelyen a felügyeleti programunk adott protokollal kommunikál.

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Programozható vezérlô Twido. A programozás és a kommunikáció szabadsága

Programozható vezérlô Twido. A programozás és a kommunikáció szabadsága Programozható vezérlô Twido A programozás és a kommunikáció szabadsága Simply Smart Leleményes, intelligens és egyszerûen használható. Twido: A felhasználók igényeire szabott automatizálási rendszer vezérlô

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban PRESENTATION Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban Kremzer, Péter ICCS Kft. kremzerp@iccs.hu Tartalomjegyzék Folyamatirányítás FIR nélkül Nyomdai sajátosságok Megrendelői igények

Részletesebben

Az átviteli hálózat távkezelése

Az átviteli hálózat távkezelése Az átviteli hálózat távkezelése MEE 20 éves a hazai alállomási számítógépes kezelés 2009.11.18. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. üzemviteli igazgató 2 Távvezetékek nyomvonalhossza: 3.600 km Alállomások száma:

Részletesebben

Akciós ajánlatunk Ipari Partnereinknek

Akciós ajánlatunk Ipari Partnereinknek Akciós ajánlatunk Ipari Partnereinknek Az akciós ajánlatban szereplő árak nem tartalmazzák a 27%-os Áfa-t! Az akció a készlet erejéig tart! Az akcióban kizárólag a mai nap 2015. November 27. - 24 óráig

Részletesebben

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító Forradalom a megszakító technológiában MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító ABB HV Products - Page 1 Mi az a Motor Hajtás? ABB HV Products - Page 2 Energia Átvitel Energia Kioldás Energia Tárolás Energia

Részletesebben

Gyôztes minden ipari rendszerben

Gyôztes minden ipari rendszerben Automatizálási alkalmazásokhoz Modicon Premium Gyôztes minden ipari rendszerben > Premium Automatizálás Üdvözöljük a Telemecanique Simply Smart* világában. A nagy teljesítmény, az egyszerûség, a modularitás,

Részletesebben

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft.

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft. Aritech A megoldás bármilyen biztonságtechnikai alkalmazásra mérettől és komplexitástól függetlenül az ATS Advisor Master Integrált Biztonságtechnikai rendszer. Néhány alkalmazási példa: Kisebb üzletek

Részletesebben

Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül

Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül PRESENTATION Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül LÓRÁNT, Horváth Process Automatika Kft. info@automatika.hu rendszertechnikai felépítése Beépített

Részletesebben

SIMEAS SAFIR Webalapú hálózatminőség elemző és felügyeleti rendszer

SIMEAS SAFIR Webalapú hálózatminőség elemző és felügyeleti rendszer SIMEAS SAFIR Webalapú hálózatminőség elemző és felügyeleti rendszer Horváth Erzsébet, Siemens Zrt. Horváth Erzsébet MEE 54. Vándorgyűlés és Kiállítás Club Tihany, 2007. augusztus 22-24. B3. Szekció: Közszolgáltatások,

Részletesebben

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Integrált flash 4GB belső 16 kb nem felejtő RAM B&R tovább bővíti a nagy sikerű X20 vezérlő családot, egy kompakt vezérlővel, mely integrált be és kimeneti

Részletesebben

Kommunikáció az intelligens háztartási készülékekkel

Kommunikáció az intelligens háztartási készülékekkel Kommunikáció az intelligens háztartási készülékekkel Bessenyei Tamás tamas.bessenyei@powerconsult.hu.11.27. Intelligens Energiarendszerek 1 Mit tekintünk intelligens készüléknek? A be-/kikapcsolás időpontja

Részletesebben

Irányítástechnika fejlődési irányai

Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnikai megoldások Rendszer felépítések 1 Rendszer felépítést, üzemeltetést befolyásoló tényezők Az üzemeltető hozzáállása, felkészültsége, technológia ismerete

Részletesebben

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet!

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Nagyné dr. Szilvási Mária Műszaki igazgató New Generation Technologies Rendszerfejlesztő és Szolgáltató Kft. 1 A prezentáció tartalma

Részletesebben

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok 2016.05.19. Szilágyi Róbert Tóth Mihály Debreceni Egyetem Az IoT Eszközök és más fizikai objektumok elektronikával, vezérléssel,

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Programozható logikai vezérlő

Programozható logikai vezérlő PROGRAMABLE LOGIC CONTROLLER Programozható logikai vezérlő Vezérlés fejlődése Elektromechanikus (relés) vezérlések Huzalozott logikájú elektronikus vezérlések Számítógépes, programozható vezérlők A programozható

Részletesebben

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában IP megoldások a tűzjelzéstechnikában Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle konferenciája 2017. május 15., Pécel Bemutatkozás Farkas

Részletesebben

Prolan Zrt. fejlesztéseiben. Petri Dániel

Prolan Zrt. fejlesztéseiben. Petri Dániel Az szabvány alkalmazása a Prolan Zrt. fejlesztéseiben Petri Dániel dpetri@prolan.hu PROLAN Irányítástechnikai Zrt. Áttekintés 61850 szabvánnyal kapcsolatos fejlesztéseink ProField IED mezőgép Új alállomási

Részletesebben

Mérés, Vezérlés. mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC kis és nagytestvér

Mérés, Vezérlés. mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC kis és nagytestvér Mérés, Vezérlés mérésadat rögzítés CMC - 99 CMC - 141 kis és nagytestvér Bevezetés A MultiCon eszközök nagyhatékonyságú kijelzőt, mérés adatgyűjtőt és szabályzókat foglalnak magukban. Mindez a tudás és

Részletesebben

Opciók Standard WiFi PM+ PM+/WiFi GPRS PM+/GPRS Meter

Opciók Standard WiFi PM+ PM+/WiFi GPRS PM+/GPRS Meter Maximális rendszer méret kwp Opcionális energia-menedzsment és cos phi vezérlés Grafikus ábrázolás és kezelés a színes TFT-képernyőn és a könnyen áttekinthető LCD állapot kijelzőn keresztül Felügyelet

Részletesebben

Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika

Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika Iparág Energetika Alkalmazás A Kaposvári Önkormányzat fűtőműve által üzemeltetett Honvéd utcai hőközpont rekonstrukciós munkálatai során az alkalmazott

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

A villamos hálózatok tréningszimulátoros modellezése. 62. MEE Vándorgyűlés Siófok, Dr. Kovács Attila

A villamos hálózatok tréningszimulátoros modellezése. 62. MEE Vándorgyűlés Siófok, Dr. Kovács Attila A villamos hálózatok tréningszimulátoros modellezése 62. MEE Vándorgyűlés Siófok, 2015.09.17. Dr. Kovács Attila NTS: a villamos hálózatok tréningszimulátora GG Főelosztó Elosztó Átviteli Mikro-grid hálózat

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere Building Technologies DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere A DESIGO PX mögött több éves tapasztalat áll. Világelsõk vagyunk az automatizálás és a HVAC irányítás

Részletesebben

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt.

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt. Rubin SMART COUNTER Műszaki adatlap 1.1 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361

Részletesebben

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009 Energia hatékonyság Ronny Scherf Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Az épületek rendszertechnikáját figyelembe véve kétféle megközelítés létezik a költségek csökkentésére: egyrészről

Részletesebben

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork.

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Hotspot környezetek T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás főmérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató 720p AHD valós idejű DVR-ek Duál technológia (analóg/ahd) Automatikus videojel felismerés

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

Integral IP Az IP technológia megjelenése a tűzjelzéstechnikában Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12.

Integral IP Az IP technológia megjelenése a tűzjelzéstechnikában Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12. Integral IP Tűzvédelmi Szakmai Napok Vecsés, 2014. június 11-12. 1 2 Integral IP BX 3 . Integral IP alkalmazások Áttekintés Információ szerzés pl. a tűzjelző központ aktuális állapotának elemzése szervizelés

Részletesebben

Energia- & teljesítmény mérők

Energia- & teljesítmény mérők Energia- & teljesítmény mérők 1194 Budapest, Mészáros Lőrinc u. 130/b Tel.: 06 (1) 288 0500 Fax: 06 (1) 288 0501 www.lsa.hu ELNet GR/PQ Villamos fogyasztásmérő és hálózat analizátor - pontosság: 0,2% (speciális

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val)

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) A leolvasási feladat AS Szerver DB Számlázási, ügyfélszolgálati adatbázis Adatgyűjtő szerver Mobil adatgyűjtő AS szerver

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek. HMI és SCADA

Programozható vezérlő rendszerek. HMI és SCADA HMI és SCADA HMI - HMI - HMI Human Machine Interface - MMI Man Machine Interface - Ember és gép közötti kapcsolat megvalósítása - Folyamat paraméterek megjelenítése (hiba is) - Beavatkozás a folyamatba

Részletesebben

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tanfolyamaink 2018-ban A több évtizedes magyarországi szakmai tapasztalat és a közel 100 éves nemzetközi háttér garantálja tanfolyamaink magas színvonalát,

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez Megnevezés: Automatizálási rendszerek bővítése korszerű gyártásautomatizálási, ipari kommunkiációs és biztonsági modulokkal. Mennyiség: 1 db rendszer, amely az alábbi eszközökből

Részletesebben

Univerzális szekrénybe szerelhet eszközök

Univerzális szekrénybe szerelhet eszközök Univerzális szekrénybe szerelhet eszközök Univerzális mérmszerek Adat gyjt rendszer Medd teljesítmény kompenzáló rendszer Univerzális mérmszerek UMG 96L 96 96mm-es táblamszer mérhet paraméterek: V, A,

Részletesebben

Automatizálási alkalmazásokhoz. Modicon Quantum Optimális teljesítmény afolyamatirányításban

Automatizálási alkalmazásokhoz. Modicon Quantum Optimális teljesítmény afolyamatirányításban Automatizálási alkalmazásokhoz Modicon Quantum Optimális teljesítmény afolyamatirányításban > Quantum Automatizálás Üdvözöljük a Telemecanique Simply Smart* világában. A nagy teljesítmény, az egyszerûség,

Részletesebben

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER Bevezető A piaci igényeket figyelembe véve a Nádor Rendszerház Kft. kifejlesztett egy olyan kamionirányító rendszert, amely zökkenőmentes és gyors telephelyi kommunikációt tesz

Részletesebben

Smart Strategic Planner

Smart Strategic Planner Smart Strategic Planner STRATÉGIAI FTTX HÁLÓZAT TERVEZŐ ÉS KÖLTSÉG ELEMZŐ ESZKÖZ távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés Smart Strategic Planner Térinformatikai

Részletesebben

Működési vázlat: Egyéb feltétel. Opcionális rendszerelem. Központi kijelző. Ügyfél terminál érintő monitorral. Ügyfél. Ügyfél Hivatali PC.

Működési vázlat: Egyéb feltétel. Opcionális rendszerelem. Központi kijelző. Ügyfél terminál érintő monitorral. Ügyfél. Ügyfél Hivatali PC. Működési vázlat: Központi kijelző Kijelző Kijelző Hivatali PC Ügyfél Hivatali PC Ügyfél Ügyfél terminál érintő monitorral LAN vagy WiFi Ügyfél Hivatali PC Hivatali PC Sorszám nyomtató Ügyfél Kijelző Ügyfél

Részletesebben

Budapesti Forgalomirányító Központ. Siemens Scala kliens. Összeállította: Csikós Alfréd

Budapesti Forgalomirányító Központ. Siemens Scala kliens. Összeállította: Csikós Alfréd Budapesti Forgalomirányító Központ Siemens Scala kliens Összeállította: Csikós Alfréd Budapesti Forgalomirányító Központ Siemens Scala Bevezetés Irányítási célok városban Forgalomtechnikai teljesítménymutatók

Részletesebben

PC-BoX Számítástechnikai Kft. által fejlesztett egyedi szoftverek

PC-BoX Számítástechnikai Kft. által fejlesztett egyedi szoftverek A által fejlesztett egyedi szoftverek ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. A PC-BoX Kft. 1989-től fejleszt a gázelosztó hálózat üzemeltetéséhez szükséges, valamint az elosztói engedélyes gázpiaci feladatait

Részletesebben

Toolinspect. Szerszámellenőrző rendszer

Toolinspect. Szerszámellenőrző rendszer Toolinspect - digital 3 - kulcs - Control Műszaki adatok Szerszámellenőrző rendszer Maierhöfen, 2013.01.01 Ez a dokumentum kizárólag információként szolgál. Műszaki változtatások joga fenntartva. Version:5.1.167

Részletesebben

Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató

Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai. Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató Az átviteli hálózat távkezelése - az alállomási irányítástechnika kezelési vonatkozásai Bencsik Tibor MAVIR ZRt. Üzemviteli igazgató Távvezetékek rendszerhossza 4726 km Alállomások száma 28 db Mit kell

Részletesebben

Automatikus hálózati átkapcsoló készülék. www.eaton.hu ATS-C. Hálózati átkapcsoló készülék ATS-C 96 és C 144

Automatikus hálózati átkapcsoló készülék. www.eaton.hu ATS-C. Hálózati átkapcsoló készülék ATS-C 96 és C 144 Automatikus hálózati átkapcsoló készülék www.eaton.hu ATS-C Hálózati átkapcsoló készülék ATS-C 96 és C 144 Kisfeszültségű szünetmentes ellátás ATS-C típusú automatikus átkapcsoló készülékek az Eatontól

Részletesebben

SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ. Copyright Siemens Zrt. 2010. All rights reserved.

SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ. Copyright Siemens Zrt. 2010. All rights reserved. SITRAFFIC Scala városi forgalomirányító központ A SITRAFFIC forgalomirányítási rendszer felépítése Közlekedés menedzsment szint SITRAFFIC Concert Városi / regionális közlekedés menedzsment Alrendszerek

Részletesebben

Exigo. A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása

Exigo. A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása Exigo A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása Fűtési és kazán szabályzás Az Exigo-val a szabályzás összes lépése a beépítéstől a működtetésen keresztül a karbantartásig még egyszerűbb, mint valaha.

Részletesebben

SITRAFFIC CANTO. Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló. I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006

SITRAFFIC CANTO. Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló. I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006 Kommunikációs rendszer, műszaki összefoglaló I&S ITS U PSC, Version 1.4, 24.11.2006 Áttekintés (1) A CANTO elnevezés a következő kifejezés rövidítése: Communication in Advanced New Technology for Outstations.

Részletesebben

PASS SCADA bemutatás PICK energiamonitoring és mérésadatgyűjtő rendszer

PASS SCADA bemutatás PICK energiamonitoring és mérésadatgyűjtő rendszer PRESENTATION PASS SCADA bemutatás PICK energiamonitoring és mérésadatgyűjtő rendszer LÓRÁNT, Horváth Process Automatika Kft. info@automatika.hu PASS SCADA bemutatás PASS SCADA bemutatás KORLÁTLAN KLIENS

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

LogControl Raktármenedzsment

LogControl Raktármenedzsment LogControl Raktármenedzsment A rendszer kialakítása korszerű rendszertervezési módszertanok alkalmazása a hibalehetőségek minimálissá tétele (a lehető legtöbb helyen vonalkódok használata tárolóhely, cikk,

Részletesebben

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Az IEC 62439 PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Nagy Róbert Védelmes értekezlet 2014 2014. Június 5. Ethernet az energiaelosztó hálózatokhoz Az Ethernet

Részletesebben

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag A Samsung SSM-8000 szoftvercsomag a Samsung által forgalmazott IP kamerák, digitális rögzítők, hálózati rögzítők, encoderek közös grafikai felületen történő megjelenítését

Részletesebben

RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete

RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete RESORT TERMO-MONITOR Hőtermelő és elosztó rendszerek technológia-távfelügyelete A TERMO-MONITOR kimondottan hőenergiát biztosító és megújuló energiákat hasznosító rendszerek számára fejlesztett technológia-távfelügyeleti

Részletesebben

REGINFO feszültség minőség mérő rendszer az E.ON Hungáriánál Szilágyi Ákos 2008. szeptember 11. A fejlesztés okai: Belső igény mérési eredmények központi tárolása, egységes felületen történő megjelenítése

Részletesebben

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Irányítástechnikai alapok Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Az irányítás feladatai és fajtái: Alapfogalmak Irányítás: Műszaki berendezések ( gépek, gyártó sorok, szállító eszközök, vegyi-, hő-technikai

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

MeryOnline alkalmazás felhasználói kézikönyv. MeryOnline Szoftver. Felhasználói kézikönyv. Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2011.11.29.

MeryOnline alkalmazás felhasználói kézikönyv. MeryOnline Szoftver. Felhasználói kézikönyv. Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2011.11.29. MeryOnline Szoftver Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2011.11.29 Oldal: 1 / 11 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MeryOnline alkalmazás 3 1.2. Támogatott modell 3 1.3. Figyelmeztetések

Részletesebben

A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete

A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete Zsók és Zsók Kft 7100 Szekszárd, Fagyöngy u.1. Tel: 74 413 873 Fax:74 510 509 E-mail: info@zsok.hu Web: www.zsok.hu A dunaújvárosi távhő hőközpontjainak távfelügyelete ZSÓK LÁSZLÓ, Zsók és Zsók Kft. HOMOKI

Részletesebben

READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz

READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz Drive-by Okos telefon Multiterm Pro Kézi eszközzel történő mérőkiolvasás USB Meter Reader Fix hálózat Automatizált mérőleolvasás fix hálózaton

Részletesebben

FMC felügyeleti és vezérlőegységek

FMC felügyeleti és vezérlőegységek Running head FMC felügyeleti és vezérlőegységek Fejlett szivattyúvezérlési alkalmazások 3 Miért kötne kompromisszumot? Számtalan különféle szivattyúvezérlő található a piacon. De a legtöbbjüket igen különböző

Részletesebben

SB-Controls Kft Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. T.: F.: E-Line CPU PCD1.

SB-Controls Kft Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. T.: F.: E-Line CPU PCD1. E-Line CPU PCD1.M2220-C15 A Saia-Burgess Controls AG. E-Line termékcsaládja célzottan épületautomatikai feladatok megvalósítására született. A központi egységként szolgáló CPU szabadon programozható vezérlőegység,

Részletesebben

Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., Védelmi és Irányítástechnikai Fórum, Siófok, IEC irányítástechnikai workshop Alállomási IEC 61850

Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., Védelmi és Irányítástechnikai Fórum, Siófok, IEC irányítástechnikai workshop Alállomási IEC 61850 Bánfalvy Zoltán, ABB Kft., Védelmi és Irányítástechnikai Fórum, Siófok, 2015.06.03-04. IEC 61850 irányítástechnikai workshop Alállomási IEC 61850 kommunikáció diagnosztikája, RTU HMI / MicroSCADA Tartalom

Részletesebben

RÁDIÓS ADATGYŰJTŐ BERENDEZÉS RD01. Használati útmutató

RÁDIÓS ADATGYŰJTŐ BERENDEZÉS RD01. Használati útmutató RÁDIÓS ADATGYŰJTŐ BERENDEZÉS RD01 Használati útmutató Ez a dokumentum a Ring Games Kft. által gyártott GSM Adatgyűjtő Rendszer RD01 típusú eszközének Használati útmutatója. 2004, Ring Games Kft. Ring Games

Részletesebben

Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése

Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése Dr. Danyek Miklós irányítástechnikai szakágvezető Siófok, 2015.06.03. Innen indultunk Mozog, forog, kattog, de jó! 2 Itt tartunk Szöveg

Részletesebben

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu Kaméleon K860 Univerzális Digitális Szabályozó A K860 szabályozók általános automatizálási feladatokra kifejlesztett digitális szabályozók. Épületgépészeti alkalmazásokra kiválóan alkalmasak, gazdaságos

Részletesebben

Hydrocal 1005 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal

Hydrocal 1005 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal Hydrocal 1005 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal A Hydrocal 1005 olajban oldott gázok on-line, egyedi mérőkészüléke transzformátor monitoring funkciókkal. Négy kulcs gázt

Részletesebben

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön Budai Károly Szoftver architekt 2015. április 1. Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön 2015 IBM Corpora/on Tartalom è Az IBM PureSystems termékcsalád è PureFlex - IaaS è PureApplication

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

Útmutató R&MinteliPhy-hoz

Útmutató R&MinteliPhy-hoz Útmutató R&MinteliPhy-hoz Hálózati biztonság, költségtakarékosság és a karbantartási idő csökkentése. Ezek a modern, nagy teljesítményű hálózatok felé támasztott legfontosabb követelmények. Az R&MinteliPhy

Részletesebben

Uponor Smatrix Wave. Uponor Smatrix Wave szabályzó szett X-165+I-167

Uponor Smatrix Wave. Uponor Smatrix Wave szabályzó szett X-165+I-167 Az Smatrix Wave szabályozó rendszer automatikus beszabályozási technológiát és egyéb energiahatékonysági funkciókat foglal magában felületfűtési és hűtési rendszerekhez. A Wave lehetővé teszi a távvezérlést

Részletesebben

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft.

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Hőközponti szabályozás, távfelügyelet Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Tartalom Szabályozási feladatok egy hőközpontban Az elektronikus szabályozás eszközei Felügyeleti funkciók Kommunikáció Felügyeleti

Részletesebben

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1

Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása. ABB Group June 1, 2010 Slide 1 Szaniszló Gábor, ABB Kft MEE szakmai nap elıadás, 2010.05.27. Az IEC61850-es szabvány gyakorlati alkalmazása June 1, 2010 Slide 1 Az ABB IEC61850 kompatibilis készülék palettája Szerverek - Konverteres

Részletesebben

Pager4 PRO - 3G.IN6.R1

Pager4 PRO - 3G.IN6.R1 Pager4 PRO - 3G.IN6.R1 Ismertető Kontaktusvezérelt kommunikátor, mely alkalmazható kiegészítő átjelzőként riasztóközpontok mellé, önálló GSM átjelzőként, 6 zónás önálló riasztóközpontként élesítés és hatástalanítás

Részletesebben

Mindig, mindenhol ellenőrzés alatt

Mindig, mindenhol ellenőrzés alatt Mindig, mindenhol ellenőrzés alatt 02 Mindig, mindenhol ellenőrzés alatt A Daikin új szabályozási megoldást kínál az otthoni beltéri egységek fő funkcióinak monitorozására és vezérlésére. A rendszer végfelhasználó-barát

Részletesebben

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Fedélzeti elektronika tulajdonságai 2. Modularitás 3. Funkcionális

Részletesebben

Győrffy Gábor, HUABB PS LEC, 2010.12.02. Nagy transzformátorok korszerű hűtés szabályozása. ABB Group March 18, 2011 Slide 1

Győrffy Gábor, HUABB PS LEC, 2010.12.02. Nagy transzformátorok korszerű hűtés szabályozása. ABB Group March 18, 2011 Slide 1 Győrffy Gábor, HUABB PS LEC, 2010.12.02. Nagy transzformátorok korszerű hűtés szabályozása March 18, 2011 Slide 1 Miért fontos a transzformátorok hűtés szabályozása? Transzformátor kritikus és drága berendezés

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk. igazgató. Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk. igazgató. Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: igazgató Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi A DVR kínálat bemutatása SAMSUNG SRD sorozatú DVR bemutatása; PROVISION-ISR DVR-ek bemutatása.

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

Automatizálási platform. Modicon TSX Micro A valóban nyitott, specializált vezérlôrendszer

Automatizálási platform. Modicon TSX Micro A valóban nyitott, specializált vezérlôrendszer Automatizálási platform Modicon TSX Micro A valóban nyitott, specializált vezérlôrendszer A nagy mértékben specializált Modicon TSX Micro sokoldalúságot és igazi szakértelmet nyújt Üdvözöljük a Telemecanique

Részletesebben

PowerQuattro Zrt. szerepe a MÁV életében. Kabai István Vevőszolgálati vezető, főmérnök PowerQuattro Zrt.

PowerQuattro Zrt. szerepe a MÁV életében. Kabai István Vevőszolgálati vezető, főmérnök PowerQuattro Zrt. PowerQuattro Zrt. szerepe a MÁV életében Kabai István Vevőszolgálati vezető, főmérnök PowerQuattro Zrt. pqinfo@powerquattro.hu A PowerQuattro Zrt. bemutatása Főbb évszámok 1992: Megalakul a PowerQuattro

Részletesebben

Integrált Vezérlés. S-NET Mini MST-S3W. Dynamic Compatibility Option

Integrált Vezérlés. S-NET Mini MST-S3W. Dynamic Compatibility Option 92 Integrált Vezérlés S-NET Mini A nagyobb rendszerek esetében az energetikai optimumok, és a felhasználói igények kiszolgálása érdekében ügyeletet. - MST-S3W Zónaszabályzó Gyermek zár beállítási Üzemmód

Részletesebben

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel

DMG termékcsalád. Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel DMG termékcsalád Digitális multiméterek és hálózati analizátorok háttérvilágítással rendelkező grafikus LCD kijelzővel Egyszerű és intuitív navigációs menü Grafikus kijelző, menü 5 nyelven Ethernet, USB,

Részletesebben

MAB3 alállomási irányítástechnika

MAB3 alállomási irányítástechnika MAB3 alállomási irányítástechnika Készítette: KERTÉSZ, Sándor INFOWARE ZRt. Tartalom MAB3 rendszer MAB3-GWY gateway MAB3- mezőgép Helyi kommunikációs hálózat Helyi megjelenítő támogatás Bemutató 1 MAB3

Részletesebben

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Sebalog N-3 hálózat Aktuális mérési adatok minden nap Nincs szükség a loggerek helyszínen történő kiolvasására Távolról

Részletesebben

Hydrocal 1008 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal

Hydrocal 1008 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal Hydrocal 1008 Olajban oldott gáz analizátor transzformátor monitoring funkciókkal A Hydrocal 1008 olajban oldott gázok on-line, egyedi mérőkészüléke transzformátor monitoring funkciókkal. Hét kulcsfontosságú

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának egy működő referenciája Az elmúlt időszakban a Kamstrup több mint 2 millió hőmennyiségmérőt telepített szerte a világban. A telepített mérők mérési adatainak

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben