Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009"

Átírás

1 Energia hatékonyság Ronny Scherf Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Az épületek rendszertechnikáját figyelembe véve kétféle megközelítés létezik a költségek csökkentésére: egyrészről az egyes alrendszerek szabályozási funkcióinak optimalizálásával, másrészről a különböző gyártóktól származó alrendszerek együttműködésének optimalizálásával. A következőkben egy ilyen tipikus rendszer integrációt mutatunk be. A szupermarketek esetében a különböző alrendszerek széles skálája biztosítja a működést, nem kizárólag a fűtési és hűtési rendszerek szabályozásával, hanem a hűtő, fagyasztó rendszerek felügyeletével is. Ezek a rendszerelemek általában sziget megoldások, melyek tartalmaznak ugyan kommunikációs lehetőséget, de nem szabványosat. Tipikus rendszerek közötti optimalizáló funkciók, mint a központi időprogramok vagy egy egyszerű beállítási érték átirányítása az egyik alrendszerből a másikba nagyon hatásos eszköze az energia költségek csökkentésének. A rendszer független mérési adatainak regisztrálása nélkülözhetetlen eszköze a felhasználói rendszer optimalizálásának. A CentraLine AX alkalmazásával ilyen átfogó rendszerintegráció megvalósítható. A HAWK integrációs platform többnyelvű tolmácsként működik, és további funkciók széles skáláját kínálja.

2 Létesítési költségek A működési költségek csökkentése érdekében fontos, hogy rendszertől és gyártótól függetlenül az elemeket oda telepítsük, ahol a főbb költségek keletkeznek. A rendszer-független mérések adatainak regisztrálása és kiértékelése nélkülözhetetlen elem a működési költségek analíziséhez, és az alrendszeri energia menedzsment mérésekhez. Az alapvető költségtényezők közé tartoznak az üzemeltetési költségek ugyanúgy, mint a telepítéssel, karbantartással és javítással összefüggő költségek. Az utóbbiak nagyban függnek a ráfordítási időtől, beleértve az utazást is. Amennyiben a rendszertechnológia lehetővé teszi a távoli elérést és az ezen keresztül történő programozást, ezek a költségek jelentősen csökkenthetők. A karbantartási feladatok automatikusan keletkeznek, és en vagy szöveges üzenetben kerülnek továbbításra a karbantartást végző vállalat felé. A különböző gyártók által telepített rendszerek központi távoli elérése új távlatokat nyit a szerviz és karbantartás területén. Az Épület Agya : a CentraLine AX Az épületben működő rendszerek gyakran eltérő kommunikációs protokollt használnak: a fűtési, szellőzési rendszerek BACnet-et, az egyedi helyiség szabályozók LON-t, a hűtőgépek ModBus-t, az energiamérők M-Bus-t csak hogy a legáltalánosabbakat említsük. A CentraLine AX lehetővé teszi a különböző protokollok integrálását egyetlen programozási eszközzel. Az integrálási megoldások tipikusan protokoll-fordítók használatára támaszkodnak. A CentraLine AX képes kiváltani számtalan átalakítót, mindemellett olyan központi felügyeleti funkciókat is ellát, mint az adatgyűjtés és -tárolás, hibajelzések kezelése és grafikus kezelői felület biztosítása. (1) Az Épület Agya : CentraLine AX tartalmazza a HAWK integrálási platformot, opcionálisan pedig az ARENA AX munkaállomást és a Coach AX konfiguráló alkalmazást.

3 Hogyan működik mindez? A HAWK integrációs platform egy decentralizált információs központként működik, mely kiolvassa az alrendszerek adatait a különböző kommunikációs protokoll meghajtók segítségével. A CentraLine AX számtalan szabványos protokollt támogat (LON, BACnet, EIB/KNX, ModBus, M-Bus, OPC, stb.), de megvalósítható egy megrendelő-specifikus kommunikáció is, saját meghajtókkal. Az alrendszerektől függetlenül ezek után minden adat rendelkezésre áll a HAWK-ban, további feldolgozásra. A kommunikációs csomópontok (HAWK) hálózatba szervezhetők, és egy központi megjelenítő szoftverhez (ARENA AX ) kapcsolhatók. Minden HAWK egység direkt WEB-es eléréssel is rendelkezik, távfelügyeleti megoldásokhoz. Egészen a LON hálózat üzembe helyezéséig minden művelet elvégezhető távoli elérésen keresztül is. A HAWK támogatja az adatgyűjtési funkciókat, a riasztás kezelést és -továbbítást szöveges üzenetben, vagy en, valamint további funkciókat is. (2) A probléma (balra) és a megoldás (jobbra) CentraLine AX készülékkel A központi adatbázis (MSSQL, MvSQL, Oracle stb.) funkciókat az ARENA AX szoftver valósítja meg. A HAWK és az ARENA AX is rendelkezik Energia Management rendszerhez illesztő interfész szoftverrel. Esettanulmány Egy vezető Norvég áruházlánc sikeresen integrálta több, mint 50 üzletét a CentraLine AX beépítésével. A szükséges felújítások során számos energia megtakarítási fejlesztést, valamint funkcióbővítést is elvégeztek. A szupermarketekben az áru jelentős részét fagyasztott állapotban tárolják, ezért fontos a termékek kiolvadás elleni fokozott védelme. Ezért a hűtőrendszerek riasztás jelzéseit eddig egy központi üzemeltető cégnek továbbították, mely feladatot szintén integrálták az új rendszerbe. A CentraLine AX bevezetésekor a teljes rendszernek a következő feladatokat kellett ellátni:

4 Az új üzletek integrálása a riasztáskezelő rendszerbe a meglévő rendszerek maximális kihasználásával, törekedve a működési biztonság növelésére. Rendszerektől és gyártóktól függetlenül mérési adatok gyűjtése (hőmérséklet értékek, energiafogyasztás, beállítási értékek, stb.) a működési költségek minimalizálása, analízise és összehasonlítása érdekében. Szerviz szolgáltatás távoli eléréssel a szerviz költségek minimalizálása érdekében. A távoli elérést a hatékonyság kulcsaként tekintik. Amennyiben figyelembe vesszük a szolgáltatásba bevont üzletek számát és a köztük lévő távolságot, egyértelművé válik, hogy nagymértékű utazási költség megtakarítás realizálható távoli eléréssel. A távoli elérés másik előnye, hogy mindössze egyetlen szakértő elégséges a teljes rendszer áttekintéséhez, és a vész eseti beavatkozások elvégzéséhez. Az automatikus üzenetküldés a felelős személyzet felé szöveges üzenetben vagy en a rendszer alap funkciói közé tartozik. A paraméterek elérése az interneten keresztül nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is a szervízelő vállalat részére. A különböző felhasználói szintek kialakítása a felhasználók részére (tulajdonosok, technikusok, karbantartók, stb.). A szupermarketek üzemeltetői egy Web böngészővel tudják a műszaki rendszerek állapotát áttekinteni és paramétereit megváltoztatni (hűtő- és fagyasztógépek, fűtés, szellőzés, energia felhasználás, világítás vezérlés, stb.). Magától értetődő, hogy az üzletek központból történő elérése is szükséges, az üzembiztonság érdekében. Emiatt mind a technikusi, mind az egyszerűbb felhasználói szintek beállítására szükség van. Minimális telepítési költségek Hálózati megbízhatóság. A legújabb biztonsági szabványok támogatása szükséges.

5 Ennek megfelelően a rendszer a következő elvárásoknak kell, hogy eleget tegyen: Üzemeltetői elvásások Integráció a meglévő riasztási rendszerbe Rendszer- és gyártófüggetlen adatgyűjtés, nyitottan a jövőbeli bővítésre Távoli elérés Különböző kezelői szintek Műszaki követelmények Gyártó-specifikus meghajtó fejlesztése a meglévő riasztási rendszerrel történő kommunikációhoz Bővíthető, flexibilis integrációs platform, mely megoldja a mérési adatok kezelését, támogatja a BACnet, ModBus, LON, M-Bus, EIB stb. szabványokat, de lehetőséget biztosít további meghajtók fejlesztésére. Internetes elérés biztosítása. Az alkalmazások, adatpontok, paraméterek, időprogramok stb. elérése az alrendszerekben. Nagyszámú szabadon definiálható felhasználói szint támogatása, különféle felhasználói interfészekkel és komplex funkciókkal. Minimális telepítési költségek Egy kommunikációs központ (M2M, vállalati szintű) minimális hardverköltséggel Távoli elérés programozási és üzembe helyezési feladatokra is. Beállítás és üzembe helyezés lehetséges online és offline módban is. Egyetlen fejlesztői környezet a teljes rendszerre, az integrációs szinttől a grafikai megjelenítésig Kényelmes és hatékony programozás, az integrációtól a grafikai megjelenítésig Hálózati megbízhatóság A rendszernek támogatni kell az internetre vonatkozó szabványokat, beleértve a https protokollt, és a tipikus IT infrastruktúrákkal való együtt működést.

6 A megoldás (3) A Norvég CentraLine AX integrációs projekt áttekintése 1. Oslo központi iroda (központi trendkezelés, riasztás kezelés, energia monitoring web alapú hozzáférés, központi szerver minden egyes áruház elérésével) 2. Szerviz vállalatok (központi riasztás és riasztás továbbítás, távoli karbantartás és programozás a szervizköltségek alacsony szinten tartására, távoli elérés a szerviz vállalatok számára) A Norvég CentraLine partner a fent felsorolt követelmények kielégítésére a projektbe választott áruházakat CentraLine AX integrációs megoldással látta el. A CentraLine AX a meglévő rendszert a specifikáció alapján kibővítette és grafikus távoli elérést biztosított webes elérésen keresztül. Távoli hozzáféréssel megvalósítja a riasztás továbbítást különböző rendszerekből egy központi szerviz vállalat felé, valamint támogatja az kulcsfontosságú adatok gyűjtését. Mind a helyi üzlet üzemeltetője, mind a cégközpont, valamint a szerviz partner is rendelkezik a saját egyedi belépési jogosultsággal, hogy minden felmerülő problémára költséghatékonyan és késedelem nélkül reagálni tudjanak. Az egyedi áruházak hálózatba szervezése ideális példája a CentraLine AX integrációs platform felhasználásának.

7 Az egyes áruházak kivitelezése az alábbiak szerint valósult meg: (4) Az egyes üzletek struktúrája 1. TCP/IP 2. RS232 saját riasztás kezelő protokoll 3. Riasztás kezelő 4. RS232 saját busz 5. MBus 6. Energia mérések 7. Egyedi szabályozók a hűtő és fagyasztó egységekhez A HAWK integrációs platformnak köszönhetően a CentraLine AX lehetővé teszi a különböző rendszerek közötti kommunikációt, leegyszerűsítve ezáltal az egyes elemek monitorozását és szervizét, karbantartását. A lehetséges nagyarányú energia megtakarítástól függetlenül a távoli elérés már az üzembe helyezés napjától további, akár 40%-os utazási költség megtakarítást jelenthet. A CentraLine AX rendszer telepítése esetünkben egyértelmű előnyökkel járt, és mintául szolgálhat más integrációs projektekhez.

8 Források (1) Fotó: CentraLine (2) Grafika: CentraLine (3) Grafika: Ronny Scherf, CentraLine (4) Grafika: Ronny Scherf, CentraLine Szerző: Ronny Scherf Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH A CentraLine City részletes információkat nyújt az interneten a címen. Közelebbi információkat kaphat a CentraLine-ról a +49 (0) 7031 / információs vonalon vagy ben az levelezési c men. CentraLine Honeywell Szabályozástechnikai Kft. H-1139 Budapest Petneházy u Tel +36 (1)

KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A TÁVHÔSZOLGÁLTATÁSBAN A távfűtő vállalatok legnagyobb kihívása napjainkban, hogy a lehető leghatékonyabban és a legkisebb energiabefektetéssel

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A GÁZSZOLGÁLTATÁSBAN A hálózatba kötött végponti eszközök távoli elérése, menedzsmentje, leolvasása, vezérlése és integrációja a vállalat információs

Részletesebben

ATSYSTEMS ZRt. ATSYSTEMS Számítástechnikai Zrt. INFRASTRUKTURÁLIS MEGOLDÁSOK

ATSYSTEMS ZRt. ATSYSTEMS Számítástechnikai Zrt. INFRASTRUKTURÁLIS MEGOLDÁSOK ATSYSTEMS ZRt. ATSYSTEMS Számítástechnikai Zrt. INFRASTRUKTURÁLIS MEGOLDÁSOK H-1142 Budapest, Kassai utca 75 Tel.: (+36) 1 872-1300 Fax: (+36) 1 872-1399 Helpdesk: (+36) 1 872-1310 E-mail: info@atsystems.hu

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN

KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN 2 INTELLIGENS KOMMUNIKÁCIÓ A VÍZSZOLGÁLTATÁSBAN A vízszolgáltató vállalatok legnagyobb kihívása napjainkban, hogy a lehető leghatékonyabban és a legalacsonyabb költségszinten

Részletesebben

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik.

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. Energia hatékonyság Hannes Lütz Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. A szállodai szoba árának fejében elvárják, hogy a fürdőszobában legyen

Részletesebben

VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER

VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER VÁV UNION VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZER A cégünk által kifejlesztett villamos felügyeleti és energiamenedzsment rendszer hatékony eszköze az ipari és kommunális létesítmények villamos berendezéseit üzemeltetőknek.

Részletesebben

Gyártáshatékony és biztonságos termeléssel egy zöldebb világért

Gyártáshatékony és biztonságos termeléssel egy zöldebb világért Gyártáshatékony és biztonságos termeléssel egy zöldebb világért Az Ön előtt álló kihívások: l A tervezési, üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése l Az üzemvitel és a termelés hatékonyságának

Részletesebben

E-ÖNKORMÁNYZATI RENDSZEREK

E-ÖNKORMÁNYZATI RENDSZEREK E-ÖNKORMÁNYZATI RENDSZEREK DIGITÁLIS VÁROS INTELLIGENS MEGOLDÁSOKKAL 6. E-ÖNKORMÁNYZATI RENDSZEREK 6.1 LOGO INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI INFORMATIKAI MEGOLDÁS Az önkormányzati igényeket minden területen kielégítő,

Részletesebben

90+ A gyors munkavégzés kulcsa az alkalmazás könnyű kiválasztása. Felhasználási útmutató az ECL Comfort szabályozókhoz

90+ A gyors munkavégzés kulcsa az alkalmazás könnyű kiválasztása. Felhasználási útmutató az ECL Comfort szabályozókhoz MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Felhasználási útmutató az ECL Comfort szabályozókhoz A gyors munkavégzés kulcsa az alkalmazás könnyű kiválasztása Az ECL Comfort termékcsaláddal elektronikus szabályozók optimális

Részletesebben

2015. április 1 évfolyam 1. szám. Folyamatkezelés és hatékonyság ügyfélszemmel

2015. április 1 évfolyam 1. szám. Folyamatkezelés és hatékonyság ügyfélszemmel 2015. április 1 évfolyam 1. szám Folyamatkezelés és hatékonyság ügyfélszemmel Az üzleti alkalmazások új világa Partner Partner Client Client Partner Partner Partner Partner Client Client www.oriana.hu

Részletesebben

Rendszer útmutató. Termékek, szolgáltatások és szabályozók integrált légkondicionálási és hűtési megoldásokhoz a kereskedelmi és ipari piacokon

Rendszer útmutató. Termékek, szolgáltatások és szabályozók integrált légkondicionálási és hűtési megoldásokhoz a kereskedelmi és ipari piacokon Rendszer útmutató Termékek, szolgáltatások és szabályozók integrált légkondicionálási és hűtési megoldásokhoz a kereskedelmi és ipari piacokon TERMÉKJELLEMZŐK Csak hűtő rendszer Hőszivattyús (vagy reverzibilis

Részletesebben

Nagy teljesítményű kommunikáció. Szöveges és vizuális kommunikáció

Nagy teljesítményű kommunikáció. Szöveges és vizuális kommunikáció MITSUBISHI EECTRIC FACTORY AUTOMATION HMI Grafikus operátor terminálok Nagy teljesítményű kommunikáció Szöveges és vizuális kommunikáció Rendszer- és folyamat-megjelenítés /// Érintőképernyő és billentyűzet

Részletesebben

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air LABCONTROL Air management system Tervezési kézikönyv The art of handling air Tervezési kéziköny LABCONTROL Tartalomjegyzék Tapasztalat és innováció 3 LABCONTROL 4 Rendszer áttekintés 6 EASYLAB 8 A rendszer

Részletesebben

PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT

PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER KIVÁLÓ HANGMINŐSÉG TELJESEN ÁTLÁTHATÓ HÁLÓZATI FUNKCIÓK ÉS IGÉNY SZERINTI KAPACITÁSBŐVÍTÉS AZ NS1000 ÁTTEKINTÉSE SIP és IP-hálózati

Részletesebben

PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT

PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT MINDIG FELÜLMÚLJA AZ ELVÁRÁSAIT PANASONIC NS1000 SIP KOMMUNIKÁCIÓS SZERVER KIVÁLÓ HANGMINŐSÉG TELJESEN ÁTLÁTHATÓ HÁLÓZATI FUNKCIÓK ÉS IGÉNY SZERINTI KAPACITÁSBŐVÍTÉS AZ NS1000 ÁTTEKINTÉSE SIP és IP-hálózati

Részletesebben

TwinCAT 3 SOA-PLC: Az Ipar 4.0 előfutára és a Dolgok Internetje

TwinCAT 3 SOA-PLC: Az Ipar 4.0 előfutára és a Dolgok Internetje 2 A gyors, dinamikus termelést lehetővé tevő Ipar 4.0 koncepció megfelelő hálózati kapcsolatot és kommunikációt igényel az eszközök és szolgáltatások között. Képeseknek kell lenniük az egymás közötti közvetlen

Részletesebben

INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER.

INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER. INTELLIGENS, A LEGÚJABB INTERNET KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁKAT ALKALMAZÓ LOGISZTIKAI SZOFTVER. Sok szempontból előnyös a PROGRAMJA! raktár üzemeltetési Bevezető. Kedves Partnerünk! Ön is jól tudja, hogy

Részletesebben

Közösségi közlekedés színvonalának emelése a Kapos Volán Zrt.-nél. II kötet. Műszaki dokumentáció

Közösségi közlekedés színvonalának emelése a Kapos Volán Zrt.-nél. II kötet. Műszaki dokumentáció Közösségi közlekedés színvonalának emelése a Kapos Volán Zrt.-nél II kötet Műszaki dokumentáció Tartalomjegyzék 1 A projekt áttekintése... 6 1.1 A beruházás célja... 6 1.2 A társaság beruházással szembeni

Részletesebben

www.konsys-international.com

www.konsys-international.com www.konsys-international.com Energia Menedzsment rendszer megvalósításának a lépései Energia Menedzsment - Folyamatos Fejlődés az energia hatékonyság érdekében Mérési rendszer megvalósítása: adatgyűjtő

Részletesebben

Az SAP vállalatirányítási rendszer

Az SAP vállalatirányítási rendszer Debreceni Egyetem Informatikai Kar Az SAP vállalatirányítási rendszer Az SAP EBP elektronikus beszerzést támogató rendszer bemutatása az E.ON Hungária Zrt. példáján keresztül Témavezető: Dr. Kárpáti Tibor

Részletesebben

MEGYEI INFORMÁCIÓS RENDSZER

MEGYEI INFORMÁCIÓS RENDSZER MEGYEI INFORMÁCIÓS RENDSZER - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés 4 2 Jogszabályi háttér 5 2.1 A területfejlesztésről és területrendezésről 5 2.2 Területi információs rendszer 5 3 A TeIR országos hálózata

Részletesebben

Kevesebb ráfordítással, jobb eredmény. Manufacturing Support Modul Gyártást támogató modul. Termékismertető

Kevesebb ráfordítással, jobb eredmény. Manufacturing Support Modul Gyártást támogató modul. Termékismertető Kevesebb ráfordítással, jobb eredmény Manufacturing Support Modul Gyártást támogató modul Termékismertető www.turuls.com A Turul MSM modulról a Turul Standard megoldáshoz kapcsolódó Turul MSM modul a gyártási

Részletesebben

A jövő már itt lehet Önnél is!

A jövő már itt lehet Önnél is! A jövő már itt lehet Önnél is! Internet alapú IP alközpont a jelen és a jövő üzleti sikereinek alapja A telefon újra stratégiai fegyver azoknak a vállalatoknak a kezében, amelyek a hatékonyság növelésével,

Részletesebben

Rendszer-felülvizsgálat

Rendszer-felülvizsgálat Rendszer-felülvizsgálat Az informatikai rendszerek folyamatos külső és belső fenyegetettségeknek vannak kitéve. Ezek a fenyegetettségek irányulhatnak a rendszer üzem- és adatbiztonsága ellen. Örök érvényű

Részletesebben

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások

Make the most of your energy. Épületfelügyeleti megoldások Make the most of your energy Épületfelügyeleti megoldások Bevezetés: Az épületfelügyeleti rendszerek feladata jelentősen megváltozott az elmúlt években. Az elsődleges célokat az alábbiakban lehet meghatározni:

Részletesebben

MB Biztonsági rendszer. Moduláris platform biztonsági megoldásokra BEHATOLÁSJELZŐ, BELÉPTETŐ ÉS VIDEO FELÜGYELET EGY BIZTONSÁGI RENDSZERBEN

MB Biztonsági rendszer. Moduláris platform biztonsági megoldásokra BEHATOLÁSJELZŐ, BELÉPTETŐ ÉS VIDEO FELÜGYELET EGY BIZTONSÁGI RENDSZERBEN MB Biztonsági rendszer BEHATOLÁSJELZŐ, BELÉPTETŐ ÉS VIDEO FELÜGYELET EGY BIZTONSÁGI RENDSZERBEN This brochure shows functionality that is a forward-looking plan subject to modification based on many factors,

Részletesebben

Vállalati tartalommenedzsment. Dokumentumkezelés Archiválás Workflow Együttműködés menedzsment

Vállalati tartalommenedzsment. Dokumentumkezelés Archiválás Workflow Együttműködés menedzsment Vállalati tartalommenedzsment Dokumentumkezelés Archiválás Workflow Együttműködés menedzsment Életciklus menedzsment Tudás menedzsment E-mail menedzsment Internetes tartalommenedzsment ELOenterprise ELOprofessional

Részletesebben

Energiahatékonyság KNX segítségével

Energiahatékonyság KNX segítségével Energiahatékonyság KNX segítségével Tartalomjegyzék Energiahatékonyság KNX segítségével (A) KNX a zöld technológia 4 A Brémai Főiskola (Németország) tanulmánya A KNX szabvány jelentős energiamegtakarítást

Részletesebben

Vállalatirányítás logikusan

Vállalatirányítás logikusan Vállalatirányítás logikusan Miért a legmegfelelőbb választás vállalata számára az elog? A kereskedelem, gyártás és logisztikai minden területét támogatja Távolról, a világ bármely pontjáról biztonságosan

Részletesebben

Building Integration System Összetett alkalmazások: egy platform, teljes körű biztonság

Building Integration System Összetett alkalmazások: egy platform, teljes körű biztonság Building Integration System Összetett alkalmazások: egy platform, teljes körű biztonság 2 Integrálásra született Tartalom: Az automatizálási modul A videó modul A beléptető modul Moduláris beléptető 8.

Részletesebben